Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τα τροχαία ατυχήματα;



Η κακή ψυχική κατάσταση, η κούραση, το ανθρώπινο λάθος και η απόσπαση της προσοχής ευθύνονται για σχεδόν το 90% των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, που συχνά αποβαίνουν και θανατηφόρα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Eρευνητές του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταφορών Τομ Ντίνγκους, χρησιμοποίησαν κάμερες τοποθετημένες στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου για να παρακολουθούν τις συνήθειες των οδηγών και μετά έκαναν σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι, σε πάνω από τις μισές διαδρομές με το αυτοκίνητό του, ένας οδηγός ασχολειται παράλληλα με κάτι άλλο, εκτός από το να οδηγεί, οπότε υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος ατυχήματος. 

Η χρήση κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό (είτε για να μιλήσει, είτε για να στείλει ή να διαβάσει κάποιο μήνυμα), το σκύψιμο του οδηγού για να πιάσει κάποιο αντικείμενο δίπλα του (π.χ. το κινητό του) και η χρήση του ραδιοφώνου, του κλιματισμού ή της οθόνης αφής του αυτοκινήτου αποτελούν συνήθεις αιτίες απόσπασης της προσοχής του, που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Όταν κανείς πληκτρολογεί ένα αριθμό στο κινητό την ώρα που οδηγεί, ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνει κατά 12 φορές, ενώ αν απλώς σκύβει για να πιάσει τη συσκευή, κατά έξι φορές. Εξαπλάσιος είναι επίσης ο κίνδυνος αν ο οδηγός στέλνει γραπτά μηνύματα από το κινητό του ή «σερφάρει» στο διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι τελευταίες συνήθειες έχουν τα τελευταία χρόνια αυξήσει σημαντικά τα τροχαία, καθώς οι άνθρωποι - ακόμη και όταν οδηγούν- θέλουν να είναι συνεχώς «συνδεδεμένοι» μέσω του κινητού τους στο διαδίκτυο.

Επίσης, η στεναχώρια και ο θυμός σχεδόν δεκαπλασιάζουν τον κίνδυνο, η κόπωση τον τριπλασιάζει και η απόσπασης της προσοχής τον διπλασιάζει. Η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου -πάνω από 35 φορές- είναι όταν κανείς οδηγεί μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. 

Εξάλλου, η οδήγηση με ταχύτητα πάνω από το εκάστοτε όριο ταχύτητας αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο. 

Τα ανθρώπινα λάθη συχνά σχετίζονται με φρενάρισμα σε λάθος σημείο και σε λάθος χρόνο, καθώς επίσης με την έλλειψη εξοικείωσης με το αυτοκίνητο που οδηγεί ο οδηγός, καθώς και με την άγνοια των συνθηκών του δρόμου. 

Από την άλλη, λάθη όπως το να «κολλάει» κανείς πίσω από άλλο αυτοκίνητο, να μασουλάει κάτι, να μιλάει με το παιδί του ή άλλον συνεπιβάτη στο πίσω κάθισμα, να "χορεύει" στο ρυθμό της μουσικής που ακούει ή (για τις γυναίκες οδηγούς) να βάζει μέικ-απ, στην πράξη αυξάνουν πολύ λίγο τον κίνδυνο τροχαίου. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νεότερη γενιά οδηγών, ιδίως οι νεότεροι σε ηλικία, είναι πιο επιρρεπείς σε άλλες δραστηριότητες, που τους κάνουν να μην κοιτάζουν πια τον δρόμο. 

«Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, χωρίς να ληφθούν μέτρα (που θα περιορίζουν την απόσπαση της προσοχής από κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), τότε η επόμενη και η μεθεπόμενη γενιά οδηγών θα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο να πέσουν θύματα τροχαίου. Πρωτίστως όμως, οι ίδιοι οι οδηγοί πρέπει να αντιληφθούν τον κίνδυνο και να αυτοπειθαρχηθούν, συνειδητοποιώντας ότι η οδήγηση απαιτεί συγκέντρωση» επισημαίνει ο Δρ Ντίνγκους.



Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μητσοτάκης: Διακομματική συμφωνία για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης



Τον Άρειο Πάγο επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εκδηλώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η ΝΔ για την σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Μητσοτάκης: Διακομματική συμφωνία για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης


Τον Άρειο Πάγο επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εκδηλώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η ΝΔ για την σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης και είχε συναντήσεις με την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου και την εισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη. 

Κατά την υποδοχή του από την κ. Θάνου, ο κ. Μηστοτάκης τόνισε την ανάγκη για την απόλυτη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε δε ειδικά στην καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι « υπήρξαν πρόσφατα περιστατικά, τα οποία προβλημάτισαν την κοινή γνώμη. Και πιστεύω ότι, στα ζητήματα της ανεξαρτησίας, αλλά και της σωστής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, πρέπει να υπάρχει και μια ευρύτερη διακομματική συμφωνία. 

Να στηρίζεται η Δικαιοσύνη, με κάθε τρόπο, από την πολιτική ηγεσία, ώστε απόλυτα ανεξάρτητη να μπορεί να επιτελεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο καθήκον της». Η κ. Θάνου,εξέφρασε τη χαρά της, καθώς η επίσκεψη καταδεικνύει το ενδιαφέρον του για τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τη λειτουργία του.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την εισαγγελέα κ. Κουτζαμάνη και υπογράμμισε ότι «Το προσωπικό μου ενδιαφέρον και της Νέας Δημοκρατίας για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι πολύ μεγάλο. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και πρέπει όλοι να την υπηρετούμε. 

Ταυτόχρονα, όμως, η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται και με την απαραίτητη ταχύτητα, ώστε να δίνεται και η εντύπωση στους πολίτες ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν είναι μια υπόθεση, η οποία θα διαιωνιστεί μέσα από συνεχείς καθυστερήσεις. Γνωρίζετε καλά, ότι η πρόσφατη αποφυλάκιση Ρουπακιά, προκάλεσε την κοινωνία. Προσβλέπω σε μια πολύ ουσιαστική επικοινωνία, έτσι ώστε να μπορούμε και εμείς, με τον τρόπο μας, να βοηθήσουμε ώστε η Δικαιοσύνη να απονέμεται με την ποιότητα, αλλά και με την ταχύτητα που το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει».

Με τη σειρά της, η κ. Κουτζαμάνη ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον του και την ευαισθησία που έδειξε για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των προβλημάτων που την απασχολούν.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euro2day.gr


Wikileaks: Η NSA κρυφάκουγε συνομιλίες Μέρκελ-ξένων ηγετών



Επίκεντρο οι συζητήσεις με Μπαν Κι Μουν, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι

Σε ακόμη ευρύτερη έκταση από ό,τι μέχρι τώρα πιστευόταν φέρεται να παρακολουθούσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA τις συνομιλίες της γερμανίδας καγκελαρίου με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με στοιχεία του Wikileaks. Οι νέες αναφορές υποστηρίζουν πως η υπηρεσία συνέλεξε πληροφορίες για συνομιλίες της Μέρκελ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και συναντήσεις της με τον Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν οι δύο τελευταίοι βρίσκονταν ακόμη στην ηγεσία.

Γνώση των σχετικών εγγράφων από το Wiklieaks επικαλούνται σε δημοσιεύματά τους την Τρίτη η Sueddeutsche Zeitung και τα γερμανικά κανάλια NDR και WDR. Στα έγγραφα βρίσκονται λεπτομερείς περιγραφές των όσων είχαν διαμειφθεί σε συνομιλίες της Μέρκελ με Μπαν, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι.

Ειδικότερα, αναφέρεται συνομιλία του 2011 (αρχή της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης) μεταξύ Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι, στην οποία οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας πίεζαν τον τότε ιταλό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μέτρα μείωσης του χρέους και ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. 

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τις αναφορές, «δεν δέχονταν δικαιολογίες για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας» και ζητούσαν από τον Μπερλουσκόνι «απτά μέτρα που θα έδειχναν ότι η ιταλική κυβέρνηση αναλαμβάνει σοβαρά δράση». Η συζήτηση περιγράφεται από την ιταλική πλευρά ως «τεταμένη» και «πολύ εχθρική» -η περιγραφή προέρχεται από σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ιταλού πρωθυπουργού, τον Βαλεντίνο Βαλεντίνι, που φαίνεται ότι ήταν και η «πηγή» της NSA. 

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως και οι υπόλοιπες περιπτώσεις δείχνουν πως η NSA είχε «αξιοποιήσει» παρακολουθήσεις άλλων ιταλών στελεχών για να συλλέξει στοιχεία -όπως τον ιταλό πρεσβετή στο ΝΑΤΟ ή ιταλούς συμβούλους εθνικής ασφάλειας.



Πηγή : tovima.gr



Ο Αντετοκούνμπο ξεπέρασε και τον Κιντ!



Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγραψε ιστορία στην αναμέτρηση των Μιλγουόκι Μπακς με τον Λος Άντζελες Λέικερς, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης που πετυχαίνει τριπλ-νταμπλ κόντρα στους "λιμνανθρώπους".

Σε "One Man Show" μετατράπηκε η τελευταία παράσταση του Κόμπε Μπράιαντ στο Μιλγουόκι, αφού ο "δικός" μας, Γιάννης Αντετοκούνμπο σημείωσε το πρώτο τριπλ-ντραμπλ στην καριέρα του, οδηγώντας τους Μπακς στη νίκη με 108-101.

Ο Έλληνας φόργουορντ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 27 πόντους, 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 41'44". Ο αγώνας απέκτησε ξεχωριστή σημασία για έναν ακόμη λόγο, αφού ο "Greek Freak" έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία που πετυχαίνει τριπλ-νταμπλ κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς.

Ο Giannis πέτυχε αυτό το σπουδαίο επίτευγμα σε ηλικία 21 ετών και 38 ημερών, αφήνοντας πίσω του τον προπονητή του, Τζέισον Κιντ (22 ετών και 13 ημερών), αλλά και τον Όσκαρ Ρόμπερτσον (21 ετών και 330 ημερών).

Δείτε τον πίνακα:




Πηγή :  contra.gr




Δίωξη για κακούργημα στον εκδότη της 'Ακρόπολης'



Ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα ασκήθηκαν σε βάρος τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση εκβιασμών μέσω της εφημερίδας "Ακρόπολη". Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας

Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία και δωροδοκία. Ο Π. Μαυρίκος βαρύνεται και για την πράξη της παράβασης του νόμου περί όπλων.

Κατά την έξοδό τους από τον εισαγγελέα ο συνήγορος του εκδότη της εφημερίδας, Αλέξης Κούγιας, υποστήριξε:

"Από την τυπική διαδικασία ενώπιον του εισαγγελέα ποινική δίωξης προέκυψε πως ο άγνωστος σε εμάς τρίτος κατηγορούμενος Κ. Φράγκος απεκάλυψε ότι η φερόμενη ως θύμα είναι υπάλληλος του.

Έτσι καταρρέει το οικοδόμημα, αφού δεν χρειάζονταν η εμπλοκή του εντολέα μου μιας και είχαν οποιαδήποτε επαφή οι δυο τους.

Επίσης, ενώ υπήρχε η φημολογία ότι συνελήφθησαν και άλλοι και πως υπήρχαν και άλλοι συνεργοί τελικά φαίνεται πως δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση καθώς οι δύο κατηγορούμενοι, Μαυρίκος και Γράγκος, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Παράλληλα, η καταγγέλλουσα μίλησε και για άλλους εκδότες  οι οποίοι δεν ενοχλήθηκαν καθόλου και δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Έχουμε μια υπόθεση με μεγαλύτερη δημοσιότητα απ' ότι αξίζει".

Από την πλευρά της, η Έλενα Μπατσούλη, δικηγόρος του Κ. Φράγκου, δήλωσε σχετικά: "Δεν έχουμε καμία εμπλοκή με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη".

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι υπό κράτηση. Ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.
Πλούσια δράση

Η δράση του κυκλώματος στο οποίο φαίνεται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον άλλα δύο άτομα, ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009, ενώ η αρχή του τέλους τους ξεκίνησε από πριν περίπου έναν χρόνο, όταν ένα θύμα τους κατήγγειλε στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών τα όσα βίωνε και συγκεκριμένα ένα στέλεχος ΔΕΚΟ, που κατήγγειλε ότι δεχόταν ακόμα και απειλές κατά της ζωής της και μελών της οικογένειάς της από τον κακοποιό εκδότη και τους «δημοσιογράφους».

Μάλιστα, οι δυσφημιστικές δημοσιεύσεις που έκανε η εφημερίδα «Ακρόπολη» οδήγησαν στην παραίτηση τότε του στελέχους της ΔΕΚΟ. Οι πολύμηνες έρευνες των Αρχών ανέδειξαν πως θύματα των δραστών υπήρξαν ακόμα και ένας γνωστός επιχειρηματίας, διάφορες ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ μέλη του κυκλώματος ελίσσονταν μέσα από τις σχέσεις τους με πολιτικούς και κόμματα.
Ο κοριός της ΕΥΠ που επιστρατεύτηκε και σε αυτή την περίπτωση, κατέγραψε πλήθος τηλεφωνικών συνομιλιών των κακοποιών με τα θύματά τους, όπου υπήρξαν περιπτώσεις που τους ενοχλούσαν δεκάδες φορές μέσα στην ίδια ημέρα και έφταναν στο σημείο να βρίζουν και να εκτοξεύουν απίστευτες απειλές σε βάρος των θυμάτων τους, για τα οποία φρόντιζαν να μάθουν τα πάντα για την καθημερινότητά τους, ακόμα και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, ώστε να τους απειλούν μεταξύ άλλων με δημόσια διαπόμπευση.


Πηγή : news247.gr


Οργισμένο τηλεφώνημα Τσίπρα στον Ολλανδό πρωθυπουργό! Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα!




Να εφαρμόσει η ΕΕ τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό απαίτησε επι της ουσίας ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ειδικότερα έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ρούτε.  Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Πραξικόπημα στα σύνορά μας

Για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών για τους πρόσφυγες.
«Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια».

Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την ολλανδική προεδρία, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της και αύριο ο ίδιος, στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, θα διατυπώσει τη θέση της Ελλάδας. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει την Τετάρτη τη σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα. Έκανε μάλιστα λόγο για κίνηση λυπηρή για την Αυστρία, μίλησε για ενέργεια που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό, καθώς χαρακτηρίζει την Ελλάδα πηγή εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ, ενώ η είσοδος είναι τα παράλια της Τουρκίας και ταυτόχρονα καλεί στη σύσκεψη χώρες εκτός ΕΕ, παραβιάζοντας ευρωπαϊκές αποφάσεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, είπε ότι μας δημιουργούν προβλήματα αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι κατασκευάζονται νέοι χώροι. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξει στις αρχές μία αναστάτωση, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι εμείς οι Έλληνες.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου, πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, τη Δευτέρα (22.02.2016) στην πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την απόφαση της Βιέννης να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Κατόπιν οδηγιών του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Γεροβασίλη: Για το προσφυγικό θα ζητησουμε επιπλέον χρηματοδότηση
«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με όρους μη καταπάτησης των δικαιωμάτων και η ΕΕ πρέπει να μείνει σταθερή στις αξίες που έχει διακηρύξει. Για να αντιμετωπισθεί αυτό η Ελλάδα έχει κάνει ήδη όσα έχουν συμφωνηθεί. Αλλά υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν αρχές και συμφωνίες που οι ίδιες συμφώνησαν. Προσπαθούμε να μην γίνει αυτό η επικρατούσα αντίληψη. Αν χρειαστούν χρήματα θα πρέπει να στηριχθούμε και οικονομικά», δήλωσε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στα όρια η κατάσταση στην Ειδομένη

Σε εξέλιξη είναι η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε από τις 7:30 το πρωί, για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Ήδη, αναχώρησαν για την Αθήνα 14 λεωφορεία με Αφγανούς. Η αστυνομία, ωστόσο, παραμένει στον χώρο καθώς υπάρχουν και άλλα άτομα από το Αφγανιστάν.
Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.
"Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.
Στο μεταξύ, καθηλωμένα παραμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης τρένα που μεταφέρουν φορτία, αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές. Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, "έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν, έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ".

Νέα relocation camps

Η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων-μεταναστών, σε άλλες περιοχές εξετάζεται για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, με αφορμή πληροφορίες περί δημιουργίας νέων κέντρων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για hot spots αλλά για relocation camps.

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι γίνονται συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξάλλου, όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ επισήμαναν την απαράβατη αρχή του ΝΑΤΟ οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο επίπεδο της στρατιωτικής επιτροπής - η οποία καταρτίζει το εν λόγω σχέδιο- τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θέτει ζητήματα στο υπό κατάρτιση από την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ επιχειρησιακό σχέδιο της Συμμαχίας, προσπαθώντας να αναιρέσει με αυτόν τον τρόπο τη θετική θέση της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ - σε επίπεδο υπουργών 'Αμυνας- για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.


Πηγή : newsit.gr



Ο «Παντεσπάνιους» ενημερώνει μαθητές και δασκάλους για τον διαβήτη



Ένα παιδικό βιβλίο, ειδικό ενημερωτικό υλικό για δασκάλους και μια θεατρική διασκευή του βιβλίου φιλοδοξούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα που βιώνουν τα παιδιά με διαβήτη τύπου Ι στην σχολική ζωή τους. «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» αποτελεί πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα 
της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), ενώ έχει και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

O διαβήτης τύπου Ι (ή νεανικός διαβήτης) είναι μία αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει περίπου 300 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. 

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που το έλλειμμα ενημέρωσης, των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και των ίδιων των μαθητών, κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των παιδιών που ζουν με διαβήτη. 

Η ενημερωτική εκστρατεία της Sanofi Ελλάδας έχει ως στόχο να ενημερώσει την σχολική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο για τον διαβήτη τύπου Ι και πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα παιδί που πάσχει από τη νόσο. 

«Ο Παντεσπάνιους κι εγώ»

Για τις ανάγκες της εκστρατείας, ο γνωστός συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς συνέγραψε το βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη», σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. 

Ο 11χρονος ήρωας του βιβλίου, ο Παύλος, αιφνιδιάζεται όταν μαθαίνει ότι έχει παιδικό διαβήτη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και αλλάζει τη συμπεριφορά του στο σπίτι και στο σχολείο. Όμως είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον διαβήτη να τον καταδυναστεύει αλλά να ζήσει μαζί του. Θα τα καταφέρει; Δε μένει παρά να διαβάσουμε το ημερολόγιο του!

Ο συγγραφέας προχώρησε και σε θεατρική διασκευή του βιβλίου, για να μπορέσουν οι μαθητές να εκπαιδευτούν βιωματικά, να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση.

Για την επιστημονική ενημέρωση αλλά και την υποστήριξη που χρειάζεται ένα παιδί με διαβήτη συντάχθηκε ενημερωτικό έντυπο από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (συμπτώματα, αντιμετώπιση, τρόπος ζωής) το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Το υλικό αυτό θα έχει σταλεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας σε 4.620 δημοτικά σχολεία, με στόχο να ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη νόσο μεταξύ των 67.000 δασκάλων και των 650.000 μαθητών. Απώτερος στόχος είναι να ανεβάσει κάθε σχολείο τη δική του θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ», μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. 

Να σημειωθεί ότι το σύνολο του υλικού είναι διαθέσιμο δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο www.kalikardia.gr

Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής Sanofi Ελλάδας και Κύπρου Μάρκος Γερασόπουλος, επεσήμανε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσωπική συμμετοχή όλων μας στη διάδοση της πρωτοβουλίας, θα συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι».

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας εξήγησε ότι «το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη και το υποστηρικτικό του υλικό έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο στο οικογενειακό, αλλά και το σχολικό περιβάλλον»

Η Μαριάννα Μεταξά μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ΕΛΟΔΙ, εκπαιδευτικός και μητέρα παιδιού με διαβήτη τύπου Ι συμπλήρωσε ότι «το παιδί με διαβήτη δεν είναι άρρωστο, απλώς πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο ζωής για είναι ρυθμισμένο. Με τους κατάλληλους χειρισμούς το υλικό μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, ώστε να βοηθηθεί το παιδί με διαβήτη να εξελιχθεί σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα. Και επειδή ο εκπαιδευτικός δεν είναι παντογνώστης, χρειάζεται διαρκή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση και όχι εφησυχασμός». 

Τέλος, ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς εξήγησε ότι «το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο για να βοηθά το παιδί να ταυτιστεί με τον ήρωα. Η θεατρική παράσταση ενθαρρύνει τη βιωματική εμπειρία, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να σκεφτούν ότι ο διαβήτης τους αφορά άμεσα». 

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


Ραγδαία μείωση της επιβατικής κίνησης του μετρό



Ελεύθερη πτώση κατέγραψε η επιβατική κίνηση του μετρό το 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου στους συρμούς του επιβιβάστηκαν σχεδόν 40 εκατ. λιγότεροι επιβάτες σε σχέση με το 2014. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) παρέλειψε να ανακοινώσει τα συγκριτικά στοιχεία, τα επίσημα στατιστικά θέλουν τις γραμμές 2 και 3 του μετρό να έχουν εξυπηρετήσει συνολικά 143.968.172 επιβάτες την προηγούμενη χρονιά, έναντι 180.439.000 επιβατών το 2014. Η δραματική πτώση, η οποία προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων του ΟΑΣΑ για το 2014, σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στη ραγδαία αύξηση της λαθρεπιβίβασης. Στον περιορισμό των μετακινήσεων και στη γενικότερη οικονομική κατάσταση ήρθε να προστεθεί και η έλλειψη ελέγχων εισιτηρίων, που έχει εκτοξεύσει τα επίπεδα λαθρεπιβίβασης. Στελέχη των ΣΤΑΣΥ επισημαίνουν μάλιστα ότι τα φαινόμενα ανταλλαγής εισιτηρίων αλλά και η επιβίβαση χωρίς να ακυρωθεί εισιτήριο έχουν γίνει σύστημα στα μέσα σταθερής τροχιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, οι επιβιβάσεις στους συρμούς του μετρό καταγράφουν τη χειρότερη απόδοση από το 2010. Μόνο το 2010 επιβιβάστηκαν στις γραμμές 2 και 3 του μετρό 185,4 εκατ. επιβάτες, πέντε εκατ. περισσότεροι απ’ ό,τι το 2014, οπότε το δίκτυο ήταν πιο περιορισμένο σε σχέση με το υφιστάμενο.

Στους συρμούς του μετρό επιβιβάζονταν καθημερινά 456.568 επιβάτες κατά μέσον όρο στη διάρκεια του 2015, επίδοση που εκτιμάται ότι φέτος, με αυξημένο ενιαίο εισιτήριο στο 1,40 ευρώ, θα περιοριστεί περαιτέρω. Εάν μάλιστα δεν εξομαλυνθεί το σύστημα ελέγχων με την καθιέρωση τακτικού σώματος ελεγκτών, τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι αποκαρδιωτικά. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για την επιβατική κίνηση αποτελεί συνάρτηση των στοιχείων ακυρώσεων εισιτηρίων το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οι πραγματικές επιβιβάσεις (εάν συνυπολογιστούν κι εκείνες που δεν συνοδεύονται από ακύρωση εισιτηρίου ή κάρτα απεριορίστων διαδρομών) πιθανολογείται πως είναι πολύ πιο αυξημένες, χωρίς ωστόσο να αποδίδουν έσοδα στον συγκοινωνιακό φορέα. Τη μερίδα του λέοντος της επιβατικής κίνησης, όπως ήταν αναμενόμενο, διατηρεί ο κεντρικός σταθμός του Συντάγματος, όπου σε ημερήσια βάση διακινήθηκαν 44.257 επιβάτες (9,69% επί του συνόλου των ημερήσιων επιβιβάσεων), ενώ ακολουθούν οι σταθμοί Μοναστηράκι, Αμπελόκηποι, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Οι λιγότερο πολυσύχναστοι σταθμοί, όπου καταγράφηκε η μικρότερη επιβατική κίνηση, ήταν οι σταθμοί Ελαιώνας, Αργυρούπολη, Περιστέρι και Αγία Παρασκευή.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ΣΤΑΣΥ θέτει πλέον σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της παρά το γεγονός ότι το διάστημα μεταξύ 2013 και 2014 είχε καταφέρει να αντιστρέψει την εικόνα των οικονομικών της. Τότε κατέστη για πρώτη φορά κερδοφόρος και απαλλάχθηκε από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης, καθώς παρουσίασε, έστω και οριακά, κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ το 2013 και 2,7 εκατ. ευρώ το 2014.

Την ίδια στιγμή, οι ΣΤΑΣΥ κάνουν λόγο για δείκτες ποιότητας λειτουργίας του δικτύου, που κινούνται σε υψηλό επίπεδο το 2015, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «το μετρό της Αθήνας είναι ένα από τα πλέον αξιόπιστα συστήματα αστικών σιδηροδρόμων παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το επίπεδο εξυπηρέτησης επιβατών».

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, τα διανυθέντα χιλιόμετρα ως ποσοστό των προγραμματισμένων χιλιομέτρων ξεπέρασαν το 100% (και αυτό γιατί συνυπολογίζονται σε αυτά οι επιπλέον συρμοί που δρομολογούνται στο δίκτυο σε έκτακτα γεγονότα, όπως εκδηλώσεις μεγάλης προσέλευσης και ποδοσφαιρικοί αγώνες).

Έντυπη Καθημερινή


Συριζαίοι καθηγητές βράβευσαν τον συκοφάντη της μάχης της Κρήτης



Τώρα «αθωώνουν» και τον απολογητή των ναζί Χάιντς Ρίχτερ

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η βράβευση του Γερμανού ιστορικού που εξαγνίζει τις θηριωδίες των συμπατριωτών του κατακτητών στο νησί το 1941, ενώ με νέα πρόκληση θεωρεί ότι οι Ελληνες χρωστούν αποζημίωση στο Βερολίνο!

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με τις ευλογίες των προσκείμενων στην κυβερνώσα παράταξη πανεπιστημιακών λειτουργών οι οποίοι συνδέονται με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, έφτασε να λύσει μια κατάληψη προκειμένου να βραβευτεί ο ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ.

Με αυτόν τον τρόπο το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγνώριζε την «προσφορά» του Γερμανού συγγραφέα, ο οποίος πιστεύει ότι οι ναζί ήταν «ιππότες που χρήζουν αναγνώρισης», ότι οι Ελληνες έπρεπε να έχουν παραδοθεί αμαχητί και ότι η Μάχη της Κρήτης δεν έπρεπε να είχε γίνει ποτέ. Επιπλέον, ο Ρίχτερ υποστηρίζει ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν οφείλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, αλλά ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: οι Ελληνες χρωστούν στους Γερμανούς!

Μοναδική και μάλλον απίστευτη είναι η περίπτωση του Χάιντς Ρίχτερ, ενός ιστορικού που επιμένει να δηλώνει «πιστός φιλέλληνας», ενώ στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης» επιδίδεται σε μια προσπάθεια εκ των υστέρων εξαγνισμού των θηριωδιών που διέπραξαν οι ναζί στο νησί το 1941. 

Και ενώ ο Ρίχτερ παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της παραβίασης του αντιρατσιστικού νόμου ως αρνητής των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε να του αποδώσει τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή. Μάλιστα, η τιμητική αναγόρευση του Χάιντς Ρίχτερ σε διδάσκοντα του κρητικού ΑΕΙ έγινε με μια «λαθραία» τελετή, σε αίθουσα κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη, με πρωτοβουλία και στήριξη από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη. Κατά μια παρανοϊκή σύμπτωση, δε, η βράβευση Ρίχτερ έλαβε χώρα ακριβώς στην πόλη όπου θα δικαζόταν, το Ρέθυμνο. Στο εν λόγω ΑΕΙ υπάρχει ένας κύκλος διδασκόντων οι οποίοι αθόρυβα και επίμονα προωθούσαν την αναγόρευση του Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο καθηγητή σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου του. Οι σχέσεις του κ. Σταθάκη με τη μέχρι πρότινος πρυτανική αρχή και την συγκεκριμένη ομάδα πανεπιστημιακών αποτελούν κοινό μυστικό, εξ ου και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας δέχεται βολές από τη στιγμή που ως αντιπρύτανης (αλλά σε απόλυτη συνεννόηση με τον τότε πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου), δεν φρόντισαν να γίνει οποιαδήποτε διερεύνηση εντός του ιδρύματος για την υπόθεση Ρίχτερ, καλύπτοντας ουσιαστικά όσους υποστήριζαν ζωηρά και απεργάζονταν τη βράβευσή του, κάτι που τελικά πέτυχαν.

Παρ’ όλα αυτά, η επίσημη τελετή αναγόρευσης του Γερμανού ιστορικού σε επίτιμο διδάκτορα, που είχε προαναγγελθεί για τις 19/11/2014 στο Ωδείο Ρεθύμνου, ακυρώθηκε μετά από έντονες διαμαρτυρίες διαφόρων φορέων, όπως του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας, και πανεπιστημιακών. 


Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έλυσε την κατάληψη

Ωστόσο, ακριβώς την επόμενη μέρα η βράβευση έγινε, αλλά κρυφά και κατά παράβαση του καθιερωμένου τυπικού σε μια πριβέ εκδήλωση σε χώρο του πανεπιστημίου που τελούσε υπό κατάληψη. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ρίχτερ σε πρόσφατη συνέντευξή του, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έλυσε για χάρη του την κατάληψη του ιδρύματος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παράτυπη τελετή. «Την επόμενη ημέρα από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ -που είχε καταλάβει τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις- μου ζήτησαν συγγνώμη για την αναστάτωση, άνοιξαν τις πόρτες για χάρη μου και με προσκάλεσαν να εισέλθω. Παρέστησαν, μάλιστα, στην αναγόρευσή μου σε διδάκτορα». 

Ας σημειωθεί ότι πολλά μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τη «λαθραία» τελετή. Ανακύπτουν, λοιπόν, πολλά ερωτηματικά για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον κοσμήτορα της σχολής Δημήτρη Μυλωνάκη και την πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ηβη-Αγγελική Μαυρομούστακου. Εως σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι συμμετείχαν σε αυτή την κλειστή αναγόρευση, πέραν του κοσμήτορα της σχολής και της προέδρου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, και βέβαια του εισηγητή της, του επίκουρου καθηγητή Ανδρέα Στεργίου, ο οποίος υπήρξε μαθητής του κ. Ρίχτερ και θιασώτης των απόψεών του. Στον απόηχο του γεγονότος πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη νομιμότητα της τελετής, η οποία αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε από μια ομάδα πανεπιστημιακών χωρίς καμία διαβούλευση, έλεγχο ή νομιμοποίηση από τις αρχές του ΑΕΙ. Επομένως, όπως είναι λογικό, για πολλούς η βράβευσή του θεωρείται άκυρη. Οπως αποκάλυψε ο εκτελών χρέη πρύτανη στο κρητικό ΑΕΙ Μιχάλης Ταρουδάκης, ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών για πιθανή ανάκληση του τιμητικού τίτλου από τον Ρίχτερ.


Ο Γερμανός καθηγητής κάθισε πρόσφατα στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως «αρνητής εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού»

Εάν αυτό συμβεί τελικώς, θα είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του κρητικού πανεπιστημίου. Ο κ. Ταρουδάκης επισημαίνει ότι η τελική στάση που θα υιοθετήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα κριθεί λαμβάνοντας υπόψη όσα σκοπεύει να υποστηρίξει ο Ρίχτερ στο προαναγγελθέν άρθρο του για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις: «Εκτός από το προβληματικό έργο του Γερμανού καθηγητή, το οποίο δεν ήταν εξαρχής γνωστό, πλέον μια σειρά από νέα στοιχεία που συνδέουν τις περίεργες έρευνες του κ. Ρίχτερ με το ευαίσθητο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, αλλά και η συνολικά απαξιωτική συμπεριφορά του καταδεικνύουν ότι ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης θα πρέπει να ανακληθεί», εξηγεί στο «Πρώτο Θέμα» ο κ. Δημήτρης Ξενάκης, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και η νέα πρυτανική αρχή πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων και χωρίς το βάρος της δικαστικής διερεύνησης που περιέπλεξε την υπόθεση και απομάκρυνε την προσέγγιση του θέματος από την ουσία, δηλαδή τον ανήθικο και αντιεπιστημονικό αναθεωρητισμό που προσβάλλει την ελληνική ιστορία».


Στο βιβλίο του ο Ρίχτερ είναι εμφανές ότι επιχειρεί να απαξιώσει των αγώνα και τις θυσίες των Κρητικών και γενικότερα τη συμβολή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπλένοντας τα ναζιστικά εγκλήματα στη Μεγαλόνησο και όχι μόνο 


Πολεμικές αποζημιώσεις στη Γερμανία

Ο Χάιντς Ρίχτερ έρχεται αντιμέτωπος με τη βαρύτατη μομφή ότι ο απώτερος στόχος του βιβλίου του «Η Μάχη της Κρήτης» είναι να εξαγνίσει τις γερμανικές θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να ξεπλύνει από τη συλλογική μνήμη τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί στην Ελλάδα. «Χωρίς τις παραβιάσεις των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από τους Κρητικούς αντάρτες δεν θα υπήρχαν αντίποινα», γράφει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «και οι δύο πλευρές παρέβησαν το δίκαιο του πολέμου και διέπραξαν εγκλήματα». Ωστόσο, η απόπειρα εξίσωσης του θύματος των εισβολέων με τον θύτη δεν περιορίζεται μόνο στην ερμηνεία του παρελθόντος, αλλά προεκτείνεται κατά κάποιον τρόπο και στο παρόν: Οπως ο ίδιος προανήγγειλε μέσω της εφημερίδας «Die Welt», τις επόμενες μέρες πρόκειται να δημοσιευτεί ένα σημαντικό και εκτενές κείμενό του στο περιοδικό «THETIS» (Themata Ellinika Technis kai Istorias) που συνεκδίδει στη Γερμανία. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω περιοδικό εκδίδεται από τον ίδιο τον Ρίχτερ από κοινού με τον καθηγητή στο Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Ράινχαρντ Στούπεριχ. 

Στο 10σελιδο άρθρο του, ο Ρίχτερ ουσιαστικά θα επιχειρεί να καταρρίψει τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Die Welt», ο Ρίχτερ «δηλώνει έκπληκτος για τις κατά τη γνώμη του εκ βάθρων λανθασμένες απαιτήσεις της Ελλάδας απέναντι στη Γερμανία στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων». Συμπληρώνεται, δε, ότι βάσει των δικών του υπολογισμών «ενδέχεται η Γερμανία να μη βαρύνεται καθόλου με χρέη προς την Ελλάδα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν να ισχύει το αντίθετο, να χρωστά η Ελλάδα στη Γερμανία».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ρίχτερ, που βασίζεται κυρίως σε μια έκθεση της Τράπεζας του Ράιχ, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα όχι μόνο δεν πρέπει να έχει απαιτήσεις από το Βερολίνο για πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά θα πρέπει να επιστρέψει και κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν προσδιορίζει το ποσόν, συσχετίζει όμως την «πολεμική αποζημίωση» που ορέγεται για την πατρίδα του με την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η χώρα μας έως σήμερα: «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα -ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό- να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν 1 έως κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα όσα δισεκατομμύρια έχει λάβει η Ελλάδα από τη Γερμανία στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης». Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι, παρ’ όλα αυτά, ο Χάιντς Ρίχτερ δηλώνει αιωνίως «φιλέλληνας» και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Φοίνικα από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.



Γερμανοί, τα «θύματα» των Κρητικών

Φυσικά ο Χάιντς Ρίχτερ, όπως και κάθε ιστορικός, έχει το απεριόριστο και απαραβίαστο δικαίωμα να καταθέτει οποιαδήποτε ερμηνεία του παρελθόντος θεωρεί ορθή, με βάση την κατά το δυνατόν απροκατάληπτη έρευνα των πηγών και την κάθε είδους πληροφορίας που μπορεί να συλλέξει. Ωστόσο στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι μάλλον εμφανές ότι υπερβαίνει τα όρια της επιστημονικής αντικειμενικότητας, επιχειρώντας να απαξιώσει τον αγώνα και τις θυσίες των Κρητικών και να μειώσει γενικότερα τη συμβολή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραγράφοντας τελικά τα ναζιστικά εγκλήματα. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι η Μάχη της Κρήτης ήταν ένας «ιπποτικός», «έντιμος», «καθαρός» και «δίκαιος» πόλεμος έως τη στιγμή που ενεπλάκησαν οι «άτακτοι» Κρητικοί που τον μετέτρεψαν σε «βρώμικο» και «κτηνώδη», με τις «θηριωδίες» που διέπραξαν σε βάρος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου ο Ρίχτερ συμπεραίνει ότι «ευθύνες για τα αντίποινα των Γερμανών σε βάρος του τοπικού πληθυσμού έχουν Αγγλοι και Κρητικοί». Επισημαίνει, δε, ότι «οι Γερμανοί ήταν υποχρεωμένοι να αντιδράσουν».

Γενικότερα πιστεύει ότι οι Κρητικοί έπεσαν θύματα της βρετανικής προπαγάνδας, η οποία τους έστρεφε κατά των Γερμανών. «Η αυθόρμητη αντίσταση των Κρητικών ήταν μια προγραμματισμένη και καλά οργανωμένη επιχείρηση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για να δημιουργούν προβλήματα στους Γερμανούς. Τελικά, όμως, η Μάχη της Κρήτης ήταν μια πολύ σημαντική νίκη των Γερμανών γιατί αποτέλεσε ένα επιπλέον πλήγμα στο γόητρο των Αγγλων που φέρθηκαν παράλογα, αφού έδωσαν στην Κρήτη μία περιττή μάχη θυσιάζοντας άντρες και υλικό. Το συμφέρον τους ήταν να παραδώσουν το νησί αμαχητί». Ο Γερμανός συγγραφέας καταλήγει σε ένα εθνικιστικό κρεσέντο που θα μπορούσε άνετα να εκληφθεί ως καθαρή προπαγάνδα, γράφοντας ότι «οι Κρητικοί όφειλαν μπροστά στον “περιούσιο στρατό” να γονατίσουν και να προσκυνήσουν τη σιδερόφρακτη βία, σεβόμενοι την ανάγκη του Γ’ Ράιχ για ζωτικό χώρο».


Αθώος λόγω αντισυνταγματικότητας του νόμου

Ο Χάιντς Ρίχτερ έχει καθίσει πρόσφατα στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βάση το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014, κατηγορούμενος ως αρνητής «εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού». Ωστόσο, η έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου απάλλαξε τον Γερμανό ιστορικό, καθώς κρίθηκε εν μέρει αντισυνταγματικό το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου βάσει του οποίου παραπέμφθηκε σε δίκη για όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης». Η σχετική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη, είναι όμως σαφές ότι το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία όσων υποστηρίζει ο Ρίχτερ. Η έκβαση της δίκης, όπως ήταν αυτονόητο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους συγγενών θυμάτων της Μάχης της Κρήτης, ανθρώπων που παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες συγγενών τους οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς εισβολείς. Ο δικηγόρος του Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων από τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944 Γιώργος Σταράκης δήλωσε ότι θα ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Από τη δική του πλευρά, ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, ένας από τους πρώτους που είχαν αναφερθεί, ήδη από το 2011, στις αστοχίες που περιείχε το βιβλίο του Ρίχτερ, υπογραμμίζει ότι «η απόφαση, για την οποία δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο συγγραφέας, δεν αφορά τα όσα προκλητικά και χωρίς επιχειρήματα αναφέρει στο βιβλίο του - και που άξιοι επιστήμονες έχουν καταρρίψει. Ο κ. Ρίχτερ ουσιαστικά επιχειρεί να αποδομήσει την Ιστορία, δικαιολογώντας τις θηριωδίες των ναζί στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ανήκει στην ομάδα εκείνη των ιστορικών που επιδιώκουν την αναθεώρηση της Ιστορίας».



Πηγή : protothema.gr


Σοκ: Ο Ξυδάκης αποκάλεσε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία»!



Συνέβη και αυτό! Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στην εφημερίδα Pravda, αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»!

Η επίμαχη συνέντευξη του Νίκου Ξυδάκη δόθηκε στη δημοσιογράφο Daniela Balážová για τη σλοβακική Pravda. Δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016 με τίτλο: «Οι φράχτες δεν αποτελούν λύση».

Ο Νίκος Ξυδάκης έσπευσε να «βαφτίσει» τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» ενώ περιέγραφε την κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια συνόρά μας.


Τον ρωτά η δημοσιογράφος: Η Σλοβακία απέρριψε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων και έστειλε αστυνομικούς στη Μακεδονία, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης. Πώς αντιλαμβάνεστε την προσπάθεια να χτιστεί στα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας «ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας», όπως την αποκάλεσε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orbán;

Απαντά ο Νίκος Ξυδάκης: «Φοβάμαι πως το γεγονός ότι αρχίσαμε να χτίζουμε τείχη και φράχτες-συρματοπλέγματα, αποτελεί βήμα πίσω προς την εποχή όχι του Ψυχρού Πολέμου, αλλά προς μια χειρότερη ακόμη εποχή της δεκαετίας ’20 και ’30 του προηγούμενου αιώνα, όταν η Ευρώπη ήταν κατακερματισμένη και γεμάτη φόβο και μίσος. Και αυτό προκάλεσε πολλά δεινά και πόνο».
Τον ρωτά η δημοσιογράφος: Τι σημαίνει ενίσχυση των συνόρων αυτών για την Ελλάδα;
Και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, απαντά:

«Για την Ελλάδα αυτό αποτελεί μία κακή εξέλιξη. Δεν έχουμε εχθρούς, δεν πολεμάμε κανέναν. Όταν χτίζετε φράχτες, είναι για άμυνα έναντι κάποιου εχθρού. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο εχθρός. Η Ελλάδα; Οι πρόσφυγες; Ούτως ή άλλως, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να αποφασίσουν για κάποια πράγματα. Πού ακριβώς βρίσκονται τα σύνορα της ΕΕ; Αν βρίσκονται μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας, τότε θα πρέπει εκεί να σπεύσουν να βοηθούν για τη διαχείριση της κατάστασης. Αν πιστεύουν ότι τα σύνορα βρίσκονται πριν την Ελλάδα, τότε πού ακριβώς είναι αυτά; Στην Κροατία ή μήπως στη Σλοβενία; Γιατί να είναι στη Μακεδονία;(!!!) Μόνον εφ’ όσον θεωρούν την Ελλάδα εχθρό τους».

Φαίνεται, μάλιστα, ότι ο Νίκος Ξυδάκης ένιωσε πολύ ικανοποιημένος με την συνέντευξη που έδωσε και την «ανέβασε» και στο προσωπικό του site. Δείτε κι εσείς ΕΔΩ.



Είναι να απορεί κάποιος γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επέλεξε αυτήν τη δεδομένη στιγμή να υιοθετήσει τον όρο «Μακεδονία».

Προφανώς δεν έχει πάρει… «χαμπάρι» για το τι συμβαίνει.

Ή πάλι να μην έχει ενημερωθεί για την κοινή απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για σύνθετη ονομασία έναντι όλων με γεωγραφικό προσδιορισμό, όσο και για τη διακηρυγμένη άποψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το «ονοματολογικό».

Ή πάλι και «να μην τον νοιάζει» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια για λύση σεβαστή και αποδεκτή από την ελληνική πλευρά; 


Πηγή : newsbomb.gr


Πολύ κοντά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ήταν ο συλληφθείς για εκβιασμούς δημοσιογράφος



Ο Αδωνις ανέβασε φωτογραφίες στο Τwitter του συλληφθέντος δημοσιογράφου για εκβιασμούς, με Βαρουφάκη και Τσίπρα

Πολύ κοντά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ήταν ο συλληφθείς για εκβιασμούς δημοσιογράφος, αφού εμφανίζεται σε φωτογραφίες με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τις φωτογραφίες ανέβασε στο Τwitter ο Αδωνις Γεωργιάδης και δείχνουν τον συλληφθέντα για εκβιασμούς δημοσιογράφο να βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην υπουργό και τον πρωθυπουργό.

Ο Χρήστος Φράγκου είναι μάλιστα ο δημοσιογράφος ο οποίος έγραψε το άρθρο «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα», το οποίο αναδημοσίευσε αυτούσιο το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ left.gr, λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του για εκβιασμούς. Στο άρθρο αυτό ο Χρήστος Φράγκου εξηγούσε ότι υπάρχει... συνωμοσία της Google με ελληνικές ιστοσελίδες προκειμένου να ρίξουν τον Τσίπρα!






Στον εισαγγελέα οι τρεις δημοσιογράφοι

Στον εισαγγελέα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται το μεσημέρι ο 42χρονος εκδότης και ιδιοκτήτης μέσων μαζικής ενημέρωσης, Τάκης Μαυρίκος, καθώς και οι δύο δημοσιογράφοι, Χρήστος Φράγκου και Τάκης Μουσάς, ηλικίας 35 και 50 ετών, που κατηγορούνται για εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.



Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην πολύκροτη αυτή υπόθεση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τζίρος της εγκληματικής οργάνωσης έφθανε μέχρι και 500.000 ευρώ το μήνα.

Η έρευνα της αστυνομίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, έπειτα από καταγγελία γυναίκας που ήταν επιτελικό στέλεχος δημόσιας επιχείρησης και η οποία είπε σε αστυνομικούς ότι οι δράστες τής ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα και πως έφθασαν μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύουν απειλές και κατά της οικογένειάς της, εάν δεν έπαιρναν όσα ζητούσαν.

Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας έπαιξε ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγράψει αποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των φερόμενων ως εκβιαστών και των θυμάτων τους.

Γεροβασίλη: «Η Ν.Δ. οφείλει διευκρινίσεις και πολιτικά και ηθικά για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων»

Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες, είπε για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων, «φερόμενων ή και λίγο δημοσιογράφων», η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και προσέθεσε ότι το θέμα αυτό σχετίζεται με την κρατική διαφήμιση.

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι πολιτικό στέλεχος που σχετίζεται με πολλούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΝΔ, ενώ φέρεται να είναι και διορισμένος σε κυβερνητικές θέσεις και πολιτικά γραφεία και στελεχών της ΝΔ.

«Περιμένουμε λοιπόν από την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα, όπως απαιτείται και πολιτικά αλλά και ηθικά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες ώστε να διευκολύνει τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, αλλά και προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια σε αυτό τον τομέα.



Πηγή:  iefimerida.gr


Μια αστυνομία δίκαιη, δημοκρατική με «ανθρώπινο πρόσωπο» ο στόχος του νέου Αρχηγού της ΕΛΑΣ


Με επισημότητα έλαβε χώρα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα, η τελετή παράδοσης- παραλαβής καθηκόντων του Αρχηγού του Σώματος.

Κατά την ομιλία του, ο νέος Αρχηγός, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας δεν έκρυψε την συγκίνηση του για την τιμή που του έγινε, όπως υπογράμμισε, ενώ έδωσε με σαφήνεια τις προτεραιότητες και τους άξονες των ενεργειών του ως Αρχηγός:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αδιαπραγμάτευτοι άξονες των αποφάσεων και των ενεργειών μου ως Αρχηγού του Σώματος θα είναι: Η δικαιοσύνη, η νομιμότητα, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, το ήθος και κυρίως το χρέος», είπε ο κ. Τσουβάλας και τόνισε ότι δεσμεύεται απέναντι στους πολίτες πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις τους «για μία Αστυνομία δίκαιη, δημοκρατική, αποτελεσματική με "ανθρώπινο πρόσωπο", μια Αστυνομία που σέβεται και λειτουργεί υπέρ του πολίτη, που υπερασπίζει τα δικαιώματά του, μία Αστυνομία εξωστρεφή, ανοιχτή στην κοινωνία, αποτελεσματική σε κάθε περίπτωση που είναι αναγκαία η παρέμβαση ή η συνδρομή της...»

Ο απερχόμενος αρχηγός, Δημήτρης Τσακνάκης, ο οποίος είχε μια επιτυχημένη θητεία, τόσο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος γενικότερα, αλλά και όλων των προβλημάτων που προέκυψαν τα δύο τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Παρέλαβα από τον προκάτοχό μου μία συγκροτημένη Αστυνομία και την παραδίδω, πιστεύω, ισχυρή με πολλές επιτυχίες στη θητεία μου. Κατέβαλα ως Αρχηγός κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντά μου. Αδιαπραγμάτευτη υποχρέωσή μου, είχα την πίστη και την αγάπη προς τον συνάδελφο».

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε από πλευράς του πως «θέλουμε μία αστυνομία βιοκεντρική, χωρίς ρατσισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς ξενοφοβία, μια αστυνομία αλληλοαποδοχής με τον πολίτη, μια αστυνομία που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και εμπνέει τον πολίτη».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι, «για να πετύχει η εξυπηρέτηση της κοινωνίας και του πολίτη με το σωστό δημοκρατικό τρόπο, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, γιατί η Δημοκρατία μας έχει κανόνες και φυσικά τα Σώματα Ασφαλείας, η Ελληνική Αστυνομία, με τον πολύ δύσκολο ρόλο της, πρέπει να έχει κανόνες» και συμπλήρωσε ότι «όπου δεν υπάρχουν κανόνες, θα βάλουμε, ώστε η λειτουργία να είναι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνίας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρέλαση τμημάτων Δοκίμων Υπαστυνόμων.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο βουλευτής Β' Αθηνών Χρήστος Κατσώτης, ως εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Κ.Κ.Ε., o βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας ως εκπρόσωπος του προέδρου του κόμματος Το Ποτάμι, ο βουλευτής Αττικής Κωνσταντίνος Κατσίκης ως εκπρόσωπος του προέδρου του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου και ο δήμαρχος Αχαρνών Ιωάννης Κασσαβός.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο υποδιοικητής της Ε.Υ.Π. Ιωάννης Λιούκας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. Μιχαήλ Τσινισιζέλης. Τέλος, παραβρέθηκε σύσσωμο το επιτελείο και τα ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και των ενόπλων δυνάμεων, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, εκπρόσωποι δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επίτιμοι Αρχηγοί του Σώματος και Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.



Πηγή: protothema.gr


Κουρέλι η συμφωνία των Βρυξελλών -Η Ελλάδα έκανε διάβημα εναντίον Αυστρίας




Χαώδης είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα τα δύο τελευταία 24ωρα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, με τη χώρα ολόκληρη να μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε ένα απέραντο hotspot. 

Η καταπάτηση της συμφωνίας των Βρυξελλών -μόλις λίγες ώρες μετά τη σύναψή της- από τα Σκόπια αλλά και η στάση που τηρεί η Αυστρία φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση. 

Διάβημα του ΥΠΕΞ στην Αυστρία

Ηδη το ΥΠΕΞ επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: 

«Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων,  θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας».   

Μουζάλας: Λυπάμαι για την Αυστρία, πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της Αυστρίας, λέγοντας ότι «λυπάμαι για την Αυστρία, πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες», ενώ έκανε λόγο ακόμη και για «πραξικοπηματική ενέργεια» από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία χθες σφράγισε τα σύνορά της, εγκλωβίζοντας στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες! 

Νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, αυξάνοντας τις διπλωματικές πιέσεις.

«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας κατάργησαν την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα» είπε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε. Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: "θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ".

Σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους.

"Εξαιρώ την Αυστρία δεν θέλω να τη χαρίσω στους Βίσενγκραντ, έχει υποδεχτεί 100.000 ανθρώπους. Νομίζουμε όμως ότι αντιδρά σπασμωδικά, με λάθος τρόπο, κάνει κακό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στην ιδέα της Ευρώπης" πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" πάνω από το σκάφος του λιμενικού, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όπου μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρακολούθησαν μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες, προχωράει με σχέδιο και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί. 

Έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και "σχέδιο Β" για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι όσοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος καταγράφονται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Τόνισε δε, ότι αν η Τουρκία μπλοκάρει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. "Εμείς είμαστε υπέρ του σχεδίου του ΝΑΤΟ" ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας και, καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα παλεύει και θα τα καταφέρει ενάντια στις ξενοφοβίες και στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα.

«Κόκκινος» συναγερμός στην κυβέρνηση

Η καταπάτηση της συμφωνίας των Βρυξελλών σήμανε «κόκκινο» συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία απαντά με διαβήματα, διπλωματική πίεση και κατασκευή νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. 

Στο μίνι υπουργικό, που συγκάλεσε χθες το απόγευμα μετά τους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου, έγινε αποτίμηση της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τη στάση της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών και αποφασίστηκε η ελληνική πλευρά να δράσει άμεσα.

Μεταξύ άλλων, ορίστηκε ως «ταβάνι» για τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούσαν ακόμη να μείνουν στην Ελλάδα οι 50.000. Μετά από αυτόν τον αριθμό και η χώρα μας εξετάζει τον έλεγχο των ροών στα σύνορά της, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός εγκλωβισμένων προσφύγων καθιστά τις τοπικές κοινωνίες «καζάνι που βράζει».

Ακόμη, σχεδιάζεται η κατασκευή 4 με 5 ακόμη κέντρων προσωρινής φιλοξενίας στον άξονα Ειδομένη-Πειραιάς (σε στρατόπεδα), με την ελπίδα ότι έτσι θα καταστεί εφικτή η διαχείριση του μεταναστευτικού «μπαμ» που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ώρες και να εκφράσει την αγωνία της Αθήνας για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται όσο οι βόρειοι γείτονες κλείνουν σαν φερμουάρ τα σύνορά τους. Επίσης, στην ήδη δύσκολη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η υπαναχώρηση της Τουρκίας αναφορικά με τα συμφωνηθέντα. 

Και σε αυτή την εμπλοκή ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια από τους πιο δυνατούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ. 



Πηγή: iefimerida.gr 


«Ραβασάκια» σε 1 εκατ. οδηγούς για τα ανασφάλιστα οχήματα -Πόσο είναι το πρόστιμο



«Ραβασάκια» με χρηματικά πρόστιμα αποστέλλονται σε ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, αναφέρει το Έθνος σε δημοσίευμά του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όσοι δεν συμμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ενώ οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν σχετικό ειδοποιητήριο.


Από εκεί και πέρα η διαδικασία είναι η εξής: Ο παραλήπτης του ειδοποιητηρίου θα έχει προθεσμία 8 ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή του πληρώνοντας το επιπλέον παράβολο 250 ευρώ, είτε να αποδείξει ότι είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ, είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του.

Αν παρέλθει το 8ημερο και ο οδηγός δεν ασφαλίσει το όχημά του, θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τα ανασφάλιστα ΙΧ ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ο καφές προστατεύει το ήπαρ από την κίρρωση




Την κατανάλωση περισσότερης ποσότητας καφέ για την μείωση της ηπατικής βλάβης που σχετίζεται με την κατάχρηση αλκοόλ και διαφόρων τροφών, προτείνουν βρετανοί ερευνητές μετά από ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων επί του θέματος. 

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Alimentary Pharmacology and Therapeutics, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθαμπτον, με επικεφαλής τον Δρ Όλιβερ Κένεντι, ανέλυσε στοιχεία από εννέα ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 430.000 άτομα. Η κατανάλωση δύο επιπλέον φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίστηκε με 44% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης κίρρωσης του ήπατος. 

Η κίρρωση είναι αιτία θανάτου ενός εκατομμυρίου ατόμων παγκοσμίως, σε ετήσια βάση. Μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη του ήπατος, αλκοολισμό, ανοσοδιαταραχή και λιπώδη ηπατική νόσο που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. 

Ο Δρ Κένεντι και οι συνεργάτες του θέλησαν λοιπόν να δουν αν στη μέση κατανάλωση καφέ προστεθούν δύο επιπλέον φλιτζάνια ημερησίως, πως μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εκδήλωσης ηπατικής νόσου. 

Στο συνολικά δείγμα περιλαμβάνονταν και 1.990 ασθενείς με κίρρωση. 

Στις οκτώ από τις εννέα μελέτες, η αύξηση της κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια την ημέρα, σχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου κίρρωσης. 

Σε όλες εκτός από μια, ο κίνδυνος συνέχισε να μειώνεται όσο αυξανόταν η ημερήσια κατανάλωση καφέ. 

Συγκριτικά με την μη κατανάλωση καφέ, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα φλιτζάνι την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κίρρωσης κατά 22%, τα δύο φλιτζάνια κατά 43%, ενώ τα τρία κατά 57% και τα τέσσερα 65%. 

Ωστόσο, ανεξάρτητοι με την μελέτη ειδικοί σημειώνουν ότι μένουν αναπάντητα αρκετά ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ισχυρότερη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μειωμένο κίνδυνο κίρρωσης όταν επρόκειτο για φιλτραρισμένο καφέ και όχι για βρασμένο. 

Κι ενώ όλες οι μελέτες αξιολόγησαν την ποσότητα του καταναλισκόμενου αλκοόλ, καμιά δεν συνεκτίμησε άλλους παράγοντες κινδύνου κίρρωσης, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. 

«Συνεπώς, το κοινό δεν θα πρέπει να θεωρήσει τα αποτελέσματα της μελέτης ως μια ευκαιρία να αυξήσει την κατανάλωση του καφέ, ειδικά όταν αυτός εμπεριέχει πρόσθετα γεύσης, όπως σαντιγί. Εξάλλου, δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο πως ο καφές προστατεύει το ήπαρ και τι ρόλο παίζει η ποικιλία και ο τρόπος παρασκευής του. Ο καφές είναι ένα περίπλοκο μείγμα εκατοντάδων χημικών ουσιών και δεν γνωρίζουμε ποιο εξ αυτών ευθύνεται για την προστατευτική δράση του» καταλήγει ο Δρ Κένεντι. 



Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr