Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

22 Οκτωβρίου 1943 το αντιτορπιλικό Αδριάς χωρίς πλώρη έφτασε στην Αίγυπτο

 



Ο Αδρίας το 1942 παρεχωρήθη ολοκαίνουριος από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στους Ελληνες

Λίγο πριν την επικράτηση των Γερμανών στην Ελλάδα, την άνοιξη του 1941, ο στόλος μας κατάφερε με χίλιες περιπέτειες και βαρύτατες απώλειες να φτάσει στην Αίγυπτο. Τα καταστρώματα των πλοίων και τα υποβρύχια ήταν, μαζί με τα καράβια της εμπορικής ναυτιλίας και τις διπλωματικές μας αρχές στο εξωτερικό, το μόνον ελεύθερο ελληνικό έδαφος. Μια «πατρίδα» από την πρύμνη ως τη πλώρη. Τα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού που διέφυγαν από την χώρα, άφησαν πίσω τους νέες γυναίκες, μωρά παιδιά, γέρους γονείς χωρίς να έχουν καμιά απολύτως επαφή μαζί τους μέχρι και την απελευθέρωση. Μόνη τους παρηγοριά η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν οι χιλιάδες Έλληνες της Αλεξάνδρειας όπου αποδήμησε ο Στόλος.



Όμως η ναυτική μας δύναμη ήταν αποδεκατισμένη και με γηρασμένα πλοία, τα οποία είχαν απαρχαιωμένο οπλισμό. Υστέρα από διαπραγματεύσεις με τους Συμμάχους μας, οι Βρετανοί μας παραχώρησαν κάποια καινούρια καράβια αναγνωρίζοντας την ναυτοσύνη και τον ηρωισμό των Ελλήνων. Ο «Αδρίας» παρελήφθη το καλοκαίρι του 1942 από το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό. Ηταν ολοκαίνουριο αντιτορπιλικό συνοδείας τύπου Hunt, με καλό ανθυποβρυχιακό και αντιαεροπορικό οπλισμό. Γενικά τα αντιτορπιλικά λογαριάζονταν ως «τσοπανόσκυλα της θάλασσας», ικανά να έχουν σκληροτράχηλες αποστολές και εμπλοκές με τον εχθρό από το νερό, τον αέρα ακόμα και την ξηρά.

Η ελληνική σημαία υψώθηκε στον «Αδρία» στις 20 Ιουλίου του 1942 στα ναυπηγεία του Νιούκαστλ και ο Ιωάννης Τούμπας που ανέλαβε κυβερνήτης είπε στο πλήρωμα: «Εδώ τώρα που είμαστε μακριά από την πατρίδα μας, τις οικογένειές μας και απ’ ό,τι αγαπούμε, έχετε εσείς πατέρα εμένα και εγώ έχω για οικογένειά μου εσάς. Δεν έχω κανέναν άλλο να αγαπήσω εδώ πέρα. Μόνον εσάς. Και εσείς πρέπει να βρείτε σε μένα ό,τι θέλετε. Πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνετε και θυμόσαστε πως αυτή τη στιγμή, οι μανάδες σας, τα αδέλφια σας και τα παιδιά σας είναι δούλοι. Πεινάνε. Είναι στο έλεος του κατακτητού. Από εσάς εξαρτάται. Έχετε ιερή υποχρέωση να βοηθήσετε για την ελευθερία τους», ήταν τα φορτισμένα του λόγια.

Η πολεμική δράση Αδρία για τον επόμενο χρόνο δηλαδή από το 1942 ως και το 1943 ήταν αξιοσημείωτη. Πήρε μέρος σε νηοπομπές στον Ατλαντικό, επιχείρησε να βυθίσει δύο εχθρικά υποβρύχια, έζησε την πρώτη του πολεμική συμπλοκή στη Σικελία με γερμανικές τορπιλακάτους και πήρε μέρος στην περιπέτεια του Ιταλικού Στόλου του Τάραντα στη Μάλτα. Ο κυβερνήτης είχε πετύχει να έχει σπάνια ομοψυχία στο καράβι, ήταν αυστηρός αλλά λάτρευε το πλήρωμα και οι άνδρες τον θαύμαζαν και τον αγαπούσαν. Σε αντίθεση με άλλα πλοία του ΠΝ, στον «Αδρία» ουδέποτε εκδηλώθηκαν πολιτικές διχόνοιες που τόσο ταλαιπώρησαν το Ναυτικό στη κρίσιμη φάση του Πολέμου. Στο αντιτορπιλικό υπηρετούσαν Ρωμιοί, Αιγυπτιώτες, Μικρασιάτες, κάθε καρυδιάς καρύδι από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από τα Δωδεκάνησα μέχρι τα Επτάνησα. Όλοι ήταν μια γροθιά υπό το πρόσταγμα του κυβερνήτη Τούμπα που ήταν παράτολμος και θαρραλέος.

Το αδελφό πλοίο του «Αδρία» ήταν το βρετανικό αντιτορπιλικό Hurworth με κυβερνήτη τον Ρόϊστον Ραϊτ. Αυτά τα δύο αντιτορπιλικά κλήθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 1943 να πάρουν μέρος σε μια απόλυτα ριψοκίνδυνη αποστολή στα Δωδεκάνησα, όταν οι Βρετανοί προσπαθούσαν να ενισχύσουν τους μαχητές που κρατούσαν την Λέρο έναντι των Γερμανών. Ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια των Άγγλων να κατακτήσουν τα Δωδεκάνησα μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Αρχικά είχαν πρόθεση να αιφνιδιάσουν τους Γερμανούς. Όμως οι τελευταίοι αντέδρασαν αστραπιαία, πήραν τον έλεγχο όλων των νησιών από τους παραδοθέντες τέως συμμάχους τους με εξαίρεση τη Σάμο και την Λέρο. Ετσι οι Βρετανοί έπρεπε οπωσδήποτε να ενισχύσουν την άμυνα στέλνοντας από την Αίγυπτο στρατιώτες και πολεμοφόδια. 

Στις 26 Αυγούστου 1942, με τη συμπλήρωση της εκπαίδευσης και ενώ έπλεε κάτω από ομίχλη μόνον με την αριστερή μηχανή σε λειτουργία, προσάραξε κοντά στην περιοχή Σκάπα Φλόου. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για επισκευές.

Στις 27 Ιανουαρίου 1943 πιθανότατα βύθισε το γερμανικό υποβρύχιο U-553 κοντά στην περιοχή του ακρωτηρίου Φινίστερο (στη ΒΔ Ισπανία). Στις 20 προς 21 Ιουλίου 1943 σε συνεργασία με το HMS Quantock (L58) επιτυχώς αντιμετώπισε 3 τορπιλακάτους κατά τη διάρκεια νυχτερινής συμπλοκής, βυθίζοντας 2 από αυτές. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1943 μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας ο Ιταλικός Στόλος του Τάραντα έπλευσε στη Μάλτα και παραδόθηκε σε συμμαχική μοίρα 4 πλοίων. Ένα από αυτά ήταν ο Αδρίας.



Προσπαθώντας να μεταφέρει εφόδια, στις 22 Οκτωβρίου 1943 στις 9.56 το βραδυ ο Αδρίας προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη λίγο έξω από την Κάλυμνο, η οποία απέκοψε το 1/3 του εμβαδού του πλοίου, δηλαδή ανατινάχτηκε ολόκληρη την πλώρη ως τη γέφυρα. Εξαφανίστηκαν τα 30 από τα 85 μέτρα του πλοίου. Ως εκ του θαύματος δεν αγγίχτηκαν τα λεβητοστάσια και έτσι-αν και τσακισμένο -το αντιτορπιλικό συνέχισε να πλέει. Οι Βρετανοί από το Hurworth κάλεσαν τους Έλληνες να βυθίσουν το καράβι τους και να τους διασώσουν. Ο Τούμπας και οι άνδρες του αρνήθηκαν. Παρά το ότι δεν είχαν άγκυρες και όργανα ναυσιπλοίας, αποφάσισαν να πάνε μέχρι την γειτονική ουδέτερη Τουρκία. Την ώρα που το Hurworth πλησίασε ωστόσο για να πάρει τους τραυματίες του δικού μας αντιτορπιλικού έπεσε και αυτό σε νάρκη και βούλιαξε μέσα σε λίγα λεπτά μπροστά στα μάτια των Ελλήνων. Η θάλασσα πήρε φωτιά από τα πετρέλαια, έβρεχε συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη στο κατάστρωμα, ο κυβερνήτης, οι αξιωματικοί και οι ναύτες του Αδρία ήταν μόνοι και αβοήθητοι.



Η κατάσταση ήταν απέλπιδα από κάθε άποψη. Ήταν χτυπημένοι και κινδύνευαν να βουλιάξουν ανά πάσα στιγμή, ένιωθαν μια νοητή κλεψύδρα – πάνω στο κατάστρωμα το οποίο έγερνε όλο και πιο πολύ προς τα μπροστά -να αδειάζει ταχύτατα.Είχαν νεκρούς και πολλούς βαριά τραυματίες που ικέτευαν για λύτρωση από τις λαμαρίνες. Έπλεαν μόνοι μέσα στο σκοτεινό πέλαγος έχοντας μόλις ζήσει τον χαμό δεκάδων συμπολεμιστών τους, που ανατινάχτηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον «Αδρία». Δεν είχαν χάρτες. Το τιμόνι δεν «υπάκουε», αφού λαμαρίνες που παραμορφώθηκαν από την έκρηξη έπαιζαν τον ρόλο του πηδαλίου κάτω από το νερό. Τα δικά τους πυρομαχικά είχαν σκορπιστεί στο κατάστρωμα. Το πλοίο ήταν σε εχθρική περιοχή δίχως αεροπορική κάλυψη. Κι αφού έπεσαν σε ναρκοπέδιο, τότε σε κοντινή απόσταση θα βρίσκονταν και άλλες νάρκες.

Ίσως επίσης οι Γερμανοί να είχαν πάρει μυρωδιά τι έγινε και να έστελναν και μερικά αεροπλάνα για να τους αποτελειώσουν. Μόνο ο Θεός μπορούσε να βάλει του χέρι του και να τους σώσει. Όμως οι Έλληνες από την αρχαιότητα δεν πιστεύουν ότι η θεϊκή συμβολή αρκεί. Και οι ίδιοι οι άνδρες ήταν έτοιμοι να παλέψουν με τον πόνο, τον φόβο, τα τραύματα.




Με ηγέτη τον Ιωάννη Τούμπα και από μηχανής θεό τον Α΄ Μηχανικό Κώστα Αράπη, ο οποίος με τις ναυπηγικές του γνώσεις κατάφερε και έκανε πρόχειρες επιδιορθώσεις για να μην φτάσει το νερό της θάλασσας στα λεβητοστάσια, βάλθηκαν να κάνουν ένα αδιανόητο ταξίδι ως την Τουρκία. Από κοντά οι αξιωματικοί με τη ψυχραιμία τους, οι άνδρες με τον ηρωισμό τους έδωσαν μάχη με το ακατόρθωτο. Ήταν όντως όλοι τους ήρωες. Τρεις ώρες μετά έφτασαν στην αρχαία Μύνδο της Καρίας το Γκιουμουσλούκ. Ήταν ένας οικισμός ψαράδων, Τουρκοκρητικών στην καταγωγή, που είχαν πάει εκεί στην ανταλλαγή του 1923 και μιλούσαν ελληνικά.

Μόλις χάραξε ο ναύτης Πέτρος Ασλάνης πήρε τη φωτογραφική του μηχανή και έβγαλε συγκλονιστικές λήψεις ανάμεσα στις ματωμένες λαμαρίνες αλλά και από τον τάφο που ετοίμασαν για τους νεκρούς. Ήρωας ήταν και ο γιατρός Ανδρέας Καποδίστριας που κατάφερε με ψαλίδια κουρέματος, λεπίδες ξυρίσματος και κολόνιες για αντισηπτικό, αφού το νοσοκομείο του πλοίου είχε διαλυθεί από την έκρηξη να κάνει σύνθετες εγχειρήσεις και να σώσει πολλούς τραυματίες χωρίς να μολυνθεί κανείς. Ανάμεσά τους ο ναύτης Γιώργος Παπαφραντζέσκος που έπρεπε να ακρωτηριαστεί στο αριστερό άνω άκρο δίχως αναισθησία. Ο επίσης τραυματίας Τούμπας έσπευσε να τον παρηγορήσει για να ακούσει από τον Ποριώτη τη φράση που έμεινε στην ιστορία: «Και τί είναι ένα χέρι για την πατρίδα κύριε Κυβερνήτα;» του είπε ο τελευταίος.

Οι Ελληνες έμειναν στην Τουρκία 40 ολόκληρες ημέρες. Εκεί έθαψαν τους 21 νεκρούς τους. Με τη βοήθεια των Βρετανών οργανώθηκε σχέδιο διαφυγής του πλοίου στην Αλεξάνδρεια. Ο Κώστας Αράπης σχεδίασε και επέβλεψε την τοποθέτηση ενός τοίχου από σκυρόδεμα που στεγανοποίησε το μέρος όπου είχε κοπεί η πλώρη. Και έτσι ξεκίνησαν ένα πενθήμερο ταξίδι 730 ναυτικών μιλίων από το Γκιουμουσλούκ ως την Αίγυπτο κυριολεκτικά κάτω από τα μουστάκια των Γερμανών Στις 6 Δεκεμβρίου του 1943, ανήμερα του Αγίου Νικολάου προστάτη του Πολεμικού μας Ναυτικού ο κομμένος Αδρίας μπήκε θριαμβευτικά στο λιμάνι.



Το κατόρθωμα του Αδρία είναι μοναδικό στην ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού. Στο βιβλίο υπάρχουν στοιχεία από τα αρχικά δελτία παραγγελίας του πλοίου στο ναυπηγείο του Νιουκάστλ ως τη ημέρα που πήγε στα διαλυτήρια το 1945. Νέα στοιχεία που αφορούν την τοποθέτηση του ναρκοπεδίου στην Κάλυμνο ήρθαν στο φως από τα γερμανικά αρχεία ενώ έγινε ενδελεχής έρευνα και στα βρετανικά αρχεία. Ογδόντα χρόνια μετά, η έκδοση τιμά 204 ήρωες και το πλοίο τους με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Ασλάνη και άλλες πηγές.




Μητσοτάκης σε Benjamin Netanyahu : Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακολουθεί ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον κ. Netanyahu κατά την έναρξη της συνάντησής τους (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Benjamin Netanyahu: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Benjamin Netanyahu: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.



Ο ακροαριστερός τραμπούκος Πολάκης, σύμβουλος Κασσελάκη διώχνει και τον Φίλη απο τον ΣΥΡΙΖΑ



Ένα νέο «επεισόδιο» έχει πρωταγωνιστές τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Φίλη, με τον ακροαριστερό φασίστα και τραμπούκο του ΣΥΡΙΖΑ Πολάκη να διώχνει ευθέως τον Νίκο Φίλη.

Ο Νίκος Φίλης έθεσε νωρίτερα σήμερα θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Αφορμή αποτέλεσε αφενός η κακή επίδοση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη από παλαιά του άρθρα στον Εθνικό Κήρυκα.

Ο γνωστός ακροαριστερό τραμπούκος και θαυμαστής του Βελουχιώτη Πολάκης, κάλεσε τον Νίκο Φίλη να αποχωρήσει από το κόμμα, αν δεν συμφωνεί με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών μέσα από τις οποίος αναδείχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. «Σταμάτα να δηλητηριάζεις λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ»

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ !!

Η αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Συριζα-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 ανθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο το Στέφανο Κασσελακη

Η «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει»

(από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση)

Σταματα να δηλητηριάζεις ,λόγω της στενοχωριας και της πολιτικης σου αγκυλωσης ,τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ με θεωριες συνωμοσιας για «άγνωστους οικονομικους παραγοντες που επέβαλλαν νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ»





Ακροαριστεροί βανδάλισαν τοιχογραφία για τα βασανιστήρια των Εβραίων

 



Μίσος για τους Εβραίους έχουν μόνο τα άκρα, ακροαριστεροί και ακροδεξιοί ναζιστές.

Εδώ όμως το μίσος δείχνει ακροαριστερούς αφού αποκαλούν ναζί τους Εβραίους, ποιους τους Εβραίους που έχουν πληρώσει με αίμα και εκατομμύρια νεκρούς τους ναζί.

Η ακροαριστερά που έχει γίνει πιο επικίνδυνη από την ακροδεξιά, είναι υπέρ των τρομοκρατών όπου και εάν βρίσκονται, έτσι είναι και υπέρ των τρομοκρατών της Χαμάς, οπότε και κατά των Εβραίων θυμάτων τους. 





Στόχος λοιπόν ξεκάθαρα για εμάς ακροαριστερών έγινε για ακόμα μια φορά το mural (τοιχογραφία) για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί που βρίσκεται επί της οδού Μιχαήλ Καλού, στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Άγνωστοι έγραψαν συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού και αυτό δείχνει ακροαριστερά, καθώς και αντισημιτικά συνθήματα σε όλο το μήκος του mural, ενώ μουτζούρωσαν την τοιχογραφία.

"Free Gaza", "Free Palestine" και "Εβραίοι=Ναζί" έγραψαν ακρτοαριστεροί, φυσικά με μαύρο χρώμα πάνω στην τοιχογραφία με θεματική τη συμβολική ιστορία ενός μικρού παιδιού εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν η τοιχογραφία είχε γίνει ξανά στόχος βανδαλισμού αυτή την φορά από ακροδεξιούς, οι οποίοι είχαν ζωγραφίσει φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα, κατά των Εβραίων, τώρα οι ακροαριστεροί αναφέρουν τους Εβραίους ναζί.



Η ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας η οποία καταδικάζει τον βανδαλισμό:

«Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία του Ελληνικού Εβραϊσμού για τις εκδηλώσεις αντισημιτισμού που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες ως επακόλουθο του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Τόσο τα γκράφιτι στην τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα, που βρίσκεται στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, όσο και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατάστημα Έλληνα Εβραίου, προκαλούν αποτροπιασμό. Η εποχή της ανοχής στον αντισημιτισμό έχει περάσει οριστικά και, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, οι ελεύθερες φωνές μπορούν να επιτρέψουν την επιστροφή των πογκρόμ σε βάρος των Εβραίων».



Αναβαθμίζεται η έρευνα για τις υποκλοπές - Επιτέλους να μάθουμε γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη

 


Αφού δεν μας είπε ποτέ ο Ανδρουλάκης για τους δικούς του λόγους γιατί τον παρακολουθούσαν, θα το μάθουμε θέλει δεν θέλει από την δικαιοσύνη.

Την άμεση διαβίβαση από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας όλων των δικογραφιών που αφορούν την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και του παράνομου λογισμικού predator στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου η έρευνα να συνεχιστεί από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ζητεί με παραγγελία της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Η πρώτη τη τάξει Εισαγγελέας της χώρας στην παραγγελία της εξηγεί τους λόγους για τους οποίους γίνεται η αναβάθμιση της έρευνας. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα «εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας» και ότι ελλοχεύει «κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων».

Η έρευνα για τις παράνομες τηλεφωνικές συνακροάσεις από εδώ και στο εξής θα διενεργείται από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

Αναλυτικά, η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου:

«Προς Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση.

Από τον Απρίλιο του 2022 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τη γνωστή υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ακόμα δεν έχει περατωθεί.

Επειδή η υπόθεση αυτή α) είναι εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας και απαιτείται η αναβάθμιση της σχετικής έρευνας και β)από την καθυστέρηση περάτωσης της πέραν των σχετικών για το θέμα αυτό καταγγελιών υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων, παρακαλούμε σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΚΠΔ να διενεργήσετε προσωπικά προκαταρκτική εξέταση στην οποία να ενσωματώσετε και το αποδεικτικό υλικό που μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί και να μας υποβάλετε τη σχετική δικογραφία με αιτιολογημένο πόρισμα σας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η Εισαγγελία Εφετών, προς τις οποίες κοινοποιείται η παραγγελία μας αυτή, πρέπει από τη λήψη της, να απέχουν από κάθε σχετική ενέργεια και να μας διαβιβάσουν άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον, η μεν πρώτη Υπηρεσία τις σχετικές με το θέμα δικογραφίες (ήτοι τη δικογραφία που σχηματίστηκε στις 15-11-2022 μετά το συσχετισμό όλων των σχετικών με την υπόθεση δικογραφιών ΑΑ2022/23, καθώς και όσες άλλες συσχετίστηκαν στη συνέχεια με αυτήν-ΑΑ2022/1124, ΑΑ2022/1101,Ε2022/4518, Ε2023/1670 αμφότερες δε κάθε έγγραφο, πόρισμα κ.λπ. στοιχεία που ανάγονται στο ίδιο θέμα και περιέρχονται σ’ αυτές.

Αθήνα 23-10-2023.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».



Αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση «Μόλις ένα περιπολικό και 28 αστυνομικοί για 200.000 κατοίκους»

 


Τα αστυνομικά τμήματα υποφέρουν απο την υποστελέχωση και αυτό φαίνεται και στην καθημερινή εγκληματικότητα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Α.Τ. Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν αστυνομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη υπηρεσία που καλείται να αστυνομεύσει τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Θεσσαλονίκης, με τις ιδιαιτερότητες που τον συνοδεύουν, λόγω υποστελέχωσης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται από τις 9 το πρωί, ύστερα από κάλεσμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘΕΣ). Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης, Θοδωρής Τσαΐρίδης, το Α.Τ. Ευόσμου θα έπρεπε με βάση το επίσημο οργανόγραμμα να είναι στελεχωμένο με 84 αστυνομικούς και, αυτή την στιγμή, αριθμεί μόλις 28, για να καλύψουν τις ανάγκες 200.000 πολιτών. Μάλιστα, όλη η περιοχή καλύπτεται με μόλις ένα περιπολικό!



«Πραγματοποιούμε τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να αναδείξουμε τα τεράστια κενά που υπάρχουν όχι μόνο στο Α.Τ. Ευόσμου αλλά σε όλα τα αστυνομικά τμήματα Ασφαλείας και σε όλες τις υπηρεσίες "πρώτης γραμμής" της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο κ. Τσαΐρίδης.

«Δυστυχώς ζούμε το θέατρο του παραλόγου», λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι «συνεχώς ακούμε για ενίσχυση της αστυνόμευσης, για ενίσχυση των μάχιμων μονάδων - υπηρεσιών και εμείς, αυτό που ζούμε καθημερινά, είναι να εκδίδονται φύλα πορείας, να φεύγουν οι αστυνομικοί από αυτές τις υπηρεσίες και να πηγαίνουν σε υπεραριθμες υπηρεσίες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης, επισήμανε, ότι για αυτήν την κατάσταση ευθύνεται η φυσική ηγεσία και έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπέστατη αστυνόμευση και οι αστυνομικοί να αντεπεξέρχονται με τεράστια δυσκολία στα καθήκοντά τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τόνισε από τη μεριά του ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη τόσο στα τμήματα Ασφαλείας όσο και στα Αστυνομικά Τμήματα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. «Τα περισσότερα τμήματα είναι στο μισό της δύναμης που θα έπρεπε και στο 1/3 στο Α.Τ. Ευόσμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπής αστυνόμευση και η αστυνομία να μη παρέχει στον πολίτη το υπέρτατο αγαθό, την ασφάλεια», επισήμανε ο κ. Γιώργος Χατζόπουλος.

Οι αστυνομικοί ζητούν άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών και των τμημάτων και καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου προσωπικού.




Κούλογλου : Για πρώτη φορά στην ιστορία, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση

 


Την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε ο Στέλιος Κούλογλου μέσω ανοιχτής επιστολής προς τον Στέφανο Κασσελάκη και μιλώντας στο Open εξήγησε τους λόγους της απόφασής του αυτής, τονίζοντας ότι ο κ. Κασσελάκης δεν κάνει αντιπολίτευση, αλλά τροφοδοτεί τα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού.

Δεν παραδίδω την έδρα μου απαντά ο Στέλιος Κούλογλου στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είμαι σε επαφές με άλλο κόμμα», τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο» νωρίτερα. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, «αν υπάρξει παράταξη που τον εκφράζει».

Μιλώντας στο Open τόνισε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν κάνει αντιπολίτευση, αλλά τροφοδοτεί τα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού.

Κούλογλου, μετά την αποχώρηση: Δεν ήθελα να παίζω σε σίριαλ του Netflix, ο ΣΥΡΙΖΑ από ροκ το γύρισε στο καλαματιανό - iefimerida.gr</a></p>«Δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω, έστω και από τις Βρυξέλλες, σε ένα σίριαλ, γιατί η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ του Netflix. Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση. Τα βράδια ο Μητσοτάκης εμφανίζεται και κάνει πολιτική μόνος του και ανενόχλητος και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού».

«Κοντεύει να γίνει και δεύτερος πόλεμος στην Ευρώπη. Θα ήθελα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει και διεθνείς πρωτοβουλίες. Πήγε ο κ. Μητσοτάκης στην Αίγυπτο. Ας πήγαινε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ράφα, ας έπαιρνε διεθνείς πρωτοβουλίες. Αντ’ αυτού βρίσκεται στις ΗΠΑ και μας ενημέρωσε κιόλας ότι παντρεύτηκε. Δηλαδή δεν βλέπω να γίνεται στην πραγματικότητα καμία αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά στην ιστορία, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση».

«Οι πολιτικές θέσεις, όσες έχει εκφράσει ο κ. Κασσελάκης, δεν ανταπροκρίνονται στις θέσεις, στην παράδοση και στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανοιχτή επιστολή του Στέλιου Κούλογλου.

Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε» ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Με λίγα λόγια αντί να προβληματιστεί για το νούμερο που έχει για αρχηγό, και την ομάδα που έχει δίπλα του το νούμερο, το κόμμα του ζητάει την έδρα λές και θα την δώσει.



Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Νετανιάχου

 



Στο Ισραήλ βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν από το απόγευμα της Κυριακής ότι σήμερα θα πραγματοποιήσει το ταξίδι που δεν είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης ότι θα πραγματοποιούσε το ταξίδι που δεν έκανε εκείνη την ημέρα για λόγους ασφαλείας.

Η ανακοίνωση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.





Έτρεφαν trolls κατά της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, και τώρα γύρισαν εναντίον τους - Ραγκούσης κατά των trolls


 

Θύμα των δικών τους trolls έπεσε ο Γιάννης Ραγκούσης, trolls και υπόκοσμος που οι ίδιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τρέφουν όλα αυτά τα χρόνια για να κάνουν διασπορά fake news, να σπιλώνουν και να καταστρέφουν υπολήψεις.

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχές προσέφυγε ο Γιάννης Ραγκούσης, εναντίον λογαριασμού σε social media με ψευδώνυμο, που διαδίδει πως δήθεν διοργανώνει «συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του Στέφανου Τζουμάκα» και μάλιστα ζητάει λεφτά επ’ αυτού από τα μέλη του κόμματος, μέσω sms.

«Μηδενική ανοχή στον υπόκοσμο. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει ήδη επιληφθεί αυτής της αθλιότητας της Ec Stevi, μετά από καταγγελία μου πριν λίγη ώρα. Δεν είναι μόνο η γελοιότητα περί δήθεν δικού μου μηνύματος για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, είναι και η απολύτως ύποπτη κι επικίνδυνη αναφορά σε δήθεν μήνυμά μου για συγκέντρωση χρημάτων», έγραψε ο πρώην υπουργός.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης ζητάει από τον Παύλο Πολάκη να συνδράμει της έρευνας των αρχών, καθώς αλληλοεπιδρά με τον εν λόγω λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα.

Γιάννης Ραγκούσης - Giannis Ragkousis
17 ώρες πριν

Μηδενική ανοχή στον υπόκοσμο.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει ήδη επιληφθεί αυτής της αθλιότητας της Ec Stevi, μετά από καταγγελία μου πριν λίγη ώρα.
Δεν είναι μόνο η γελοιότητα περί δήθεν δικού μου μηνύματος για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, είναι και η απολύτως ύποπτη κι επικίνδυνη αναφορά σε δήθεν μήνυμά μου για συγκέντρωση χρημάτων.

Αν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ - μόλις αποκαλυφθεί το όνομά της - θα ζητήσω και από την επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος να επιληφθεί. ...

See more
May be an image of 1 person and text
May be an image of 4 people and text that says '11:49 96% Αναζήτηση Αυτά τεράστια τρομαγμένα γάνε... Ec Stevi Προσθήκη στους φίλους Μήνυμα ...Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το χρήστη Stevi Φίλοι 2 κοινοί φίλοι Agamemnon Tatsis George Balafas'
May be an image of 2 people and text that says 'Καλημέρα! Τι να ανακαλεσω ακριβώς? Αυτό που γράφουν ότι έγραψες? Σε παρακαλώ πολύ που θα απειλήσεις κιόλας αριστερός άνθρωπος υποτίθεται! Υπάρχουν διάλογοι που τα είπες! K τα ξέρουν πολλοί! Μπορείτε τώρα να καλείτε o ένας τον άλλο και να βλέπετε πληροφορίες, όπως Ενεργή κατάσταση, και πότε διαβάσατε τα μηνύματα. Τέλεια. Προχωράμε σε εξώδικο, λοιπόν. Εκτός κι αν μου βρείτε τους διαλόγους Κάνε ο,τι θες.. Εκτιθεσαι πολιτικά K άλλο! K τα μνματαυπαρχουν του Ραγκούση K το τι έγραψες... Φιλιά! Είστε ψεκασμενη, καλή μου μαντάμ. Απολύτως ψεκασμενη n 2'
May be an image of phone and text
May be an image of text
306
50
26


Ακόμα να μας ενημερώσει ο Ανδρουλάκης γιατί τον παρακολουθούσαν αλλά ζητάει έρευνα και απόδοση ευθυνών



Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουμε μείνει με την απορία εδώ και μήνες γιατί παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Τα ερωτηματικά είναι πολλά και δεν έχουν απαντηθεί, ένα από αυτά γιατί δεν πήγε ποτέ ο Νίκος Ανδρουλάκης να μάθει γιατί τον παρακολουθούσαν; Αυτό θα ήταν κάτι που θα έκανε ο καθένας για να έχει πλήρη εικόνα, κάτι που δεν έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ίσως όπως λέει η πλειοψηφία γιατί ήξερε και έκανε τον κινέζο για να μην αναγκαστεί να το πει στον κόσμο, και γίνουν αποκαλύψεις.

Αυτό το ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε αποκαλύψεις, δεν το μάσησε κανένας γιατί είναι λογικό ότι όποιος έχει την μύγα προσπαθεί να προλάβει, και έτσι ο Ανδρουλάκης πρόλαβε να κάνει το θύμα πριν βγουν όλα στην φόρα, ώστε να κάνει μετά την Μάρθα Βούρτση.

Αυτό το σχέδιο λοιπόν της θυματοποίησης Νίκου Ανδρουλάκη, του δίνει το δικαίωμα μέχρι και σήμερα να παίζει το παιχνίδι "γιατί με παρακολουθούσαν", αλλά η αλήθεια είναι ότι ξέρει γιατί τον παρακολουθούσαν και δεν θέλει να το πεί!! Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους μας.

Δημοσίευμα εφημερίδας προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να υπενθυμίζει ότι μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε αποκαλύψεις.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφερόμενο στο δημοσίευμα του «Documento», ζητά η ελληνική Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει άμεσα τις έρευνες και να αποδώσει ευθύνες στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αυτοί που αποκάλυψαν το σκάνδαλο των υποκλοπών και με τις πρωτοβουλίες τους, το έφεραν στη Δικαιοσύνη, τη Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλήσαμε καθαρά στον ελληνικό λαό ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να πάνε στη φυλακή. Συνεπώς, αλλού ας αναζητηθούν αυτοί, που καλύπτουν όψιμα, όσους ευθύνονται για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά τον Σεπτέμβριο του 2022, στην οποία καταμηνύονται συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις, που διώκονται αυτεπαγγέλτως μόλις γνωστοποιηθούν στον Εισαγγελέα, ανεξαρτήτως της μορφής ή του τίτλου της μήνυσης. Αυτό αρκεί για να κληθούν τα πρόσωπα, που ευθύνονται.

Τα παραπάνω, φυσικά, τα αντιλαμβάνεται πλήρως ο κ. Βαξεβάνης, ο οποίος εδώ και κάποιες εβδομάδες παραδόξως δείχνει να έχει ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική γραμμή σε βάρος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αφού τον παρουσίασε και ως “πράκτορα της Κίνας”.

Φτάνει στο σημείο να αναπαράγει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί απορρήτου, που μπορούν δήθεν να επικαλεστούν οι μάρτυρες. Κάνει περισπούδαστες νομικές αναλύσεις περί διαφορών “μήνυσης” και “μηνυτήριας αναφοράς”.

Οι αναλύσεις αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να αντιμετωπιστούν ως δικονομική σάτιρα, αν δεν αποτελούσαν συνειδητή προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Αξίζει να αναρωτηθούν οι πολίτες: Ο μόνος που αποκάλυψε δημόσια ότι παρέλαβε επιστολή από τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Μενουδάκο, ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι υπόλοιποι 87, που σύμφωνα με την Αρχή επίσης ενημερώθηκαν ότι είχαν στοχοποιηθεί από το predator, γιατί κρύβονται;

Για να καταλάβουν οι πολίτες ποιος είναι αυτός που έκανε και κάνει τα πάντα για να οδηγηθούν οι πρωταγωνιστές του παρακράτους στην δικαιοσύνη, και ποιοι κάνουν πλάτες.

H Ελληνική Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν χρέος άμεσα να ολοκληρώσουν την έρευνα τους, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου».



Δίωρο χάος εχθές στον Κηφισό και τροχονόμος ούτε για δείγμα - Διαλυμένη υπηρεσία η τροχαία

 



Σε μια χώρα που δεν υπάρχει τροχονόμος ούτε για δείγμα, είναι να μην σου τύχη.

Μεγάλο μποτιλιάρισμα για ακόμα μία φορά σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (22/10) στην κάθοδο του Κηφισού.

Ταλαίπωροι οδηγοί που έβριζαν για ακόμα μία φορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έχει διαλύσει την υπηρεσία της τροχαίας, ταλαιπωρήθηκαν για δυόμιση ώρες μέσα στα αυτοκίνητα τους, επειδή σημειώθηκαν τρία τροχαία. 




Το ένα στο ύψος της Λένορμαν, το άλλο στις Tρεις Γέφυρες και το άλλο λίγο μετά τη Μεταμόρφωση στο ύψος της Αττικής Οδού. Το μόνο καλό είναι ότι δεν υπήρχε σοβαρός τραυματισμός συμπολίτη μας.

Για δυόμιση ώρες περίπου, η κίνηση διεξήχθη σημειωτόν στην κάθοδο του Κηφισού για 10 χιλιόμετρα, από το ύψος της Νέας Ερυθραίας μέχρι το Περιστέρι. Η ταλαιπωρία των οδηγών ήταν μεγάλη, καθώς δεν υπήρχε μέριμνα και παρουσία της Τροχαίας, ώστε να δοθούν κατευθύνσεις στους οδηγούς, να διοχετευθεί η κίνηση σε εναλλακτικούς δρόμους και να αποσυμφορηθεί ο αυτοκινητόδρομος.

Η κίνηση ομαλοποιήθηκε λίγο μετά τις 20.30, με την τροχαία να έχει για ακόμα μία ημέρα ρεπό.



Βρετανίδα με τις έφηβες κόρες της ανάμεσα στα θύματα των τρομοκρατών της Χαμάς

 


Η οικογένεια της Βρετανίδας Νόιγια Σαράμπι ανέφερε ότι δολοφονήθηκε κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, μαζί με την αδελφή και τη μητέρα της.

Η 16χρονη Νόιγια (δεξιά στη φωτογραφία) και η 13χρονη Γιαχέλ εξαφανίστηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπε’ερί στο νότιο Ισραήλ. Μαζί τους δολοφονήθηκε και η βρετανικής καταγωγής μητέρας τους Λιάν.

Ο θάνατος της Γιαχέλ είχε γίνει γνωστός την περασμένη εβδομάδα.

Η οικογένειά της δήλωσε στο BBC ότι η σορός της κοπέλας έχει ταυτοποιηθεί και επίσημα.

Οι αδελφές ήταν αγνοούμενες από τη σφαγή στο κιμπούτς στις 7 Οκτωβρίου. Ο πατέρας των κοριτσιών, Έλι, εξακολουθεί να αγνοείται ενώ και άλλοι συγγενείς της οικογένειας έχουν απαχθεί.

Η 48χρονη Λιάν είχε μεταβεί σε κιμπούτς εθελοντικά όταν ήταν 19 ετών και από τότε ζούσε εκεί μόνιμα.

Στα τελευταία μηνύματα που είχε προλάβει να ανταλλάξει με συγγενείς της η Λιάν είχε πει ότι άκουγε πυροβολισμούς και φωνές στα αραβικά σε μικρή απόσταση. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που βίωνε μια τέτοια κατάσταση, η Λιάν έλεγε σε συγγενείς της ότι «αυτή τη φορά είναι το κάτι άλλο».



28χρονη νταντά κακοποίησε σεξουαλικά βρέφος 8 μηνών και έστελνε φωτογραφίες του σε άντρα

 


Αντιμέτωπη με την κατηγορία της κακοποίησης ενός βρέφους μόλις 8 μηνών βρίσκεται μια 28χρονη νταντά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ η οποία φέρεται, μάλιστα, να έστελνε μέσω social media τις φωτογραφίες με το κακοποιημένο κορίτσι σε κάποιον άνδρα.



Σε βάρος της Μισέλ Ινταλγκό αρχικά συντάχθηκε δικογραφία στις 26 Σεπτεμβρίου με επτά κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες η παραγωγή και διανομή παιδικής πορνογραφίας.

Η έρευνα οδήγησε στην απαγγελία άλλων τριών κατηγοριών για παιδική κακοποίηση σε βάρος ανήλικου παιδιού καθώς ο άνδρας στον οποίο φέρεται να έστελνε τις φωτογραφίες ζητούσε «ολοένα και χειρότερες» πράξεις σε βάρος του παιδιού.

Η ίδια φέρεται να παραδέχθηκε τις αρρωστημένες πράξεις της λέγοντας στον ανακριτή ότι ήταν ένα «ανόητο λάθος» της το οποίο έκανε μόνο μια φορά.

Στη δικογραφία αναφέρεται, πάντως, ότι η 28χρονη στους διαδικτυακούς διαλόγους που είχε με τον άγνωστο άνδρα του έλεγε ότι θα κακοποιούσε σεξουαλικά το 8μηνο βρέφος με στοματικό σεξ.

Την 28χρονη αποκάλυψε καταγγελία πλατφόρμας social media στις 21 Σεπτεμβρίου για διακίνηση πορνογραφικού υλικού με ανήλικο παιδί.

Οι γονείς του βρέφους από την πλευρά της είπαν ότι προσέλαβαν την 28χρονη μέσω της ιστοσελίδας Care.com και δεν την γνώριζαν εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Καλιφόρνια η 28χρονη νταντά αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 60 ετών αν καταδικαστεί ενώ η εγγύηση που επιβλήθηκε είναι ύψους 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων.






Αυξήσεις στο Δημόσιο από 1η Ιανουαρίου 2024

 


Αυξήσεις έως έναν μισθό τον χρόνο επιπλέον για πολλούς εργαζόμενους, έως δύο μισθούς για γονείς με παιδιά, ή και μέχρι τρεις για συγκεκριμένες ειδικότητες και θέσεις ευθύνης, φέρνει από 1ης Ιανουαρίου 2024 η μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης στο Δημόσιο. Πρόκειται για τις πρώτες «μαζικές» αυξήσεις μισθών μετά από μια δεκαετία περικοπών. Αντιστοιχούν όμως σε ύψος, σχεδόν με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για πολλούς -ή.... και 15ου ίσως σε κάποιες περιπτώσεις!

Η μέση αύξηση ανά δημόσιο υπάλληλο φτάνει σχεδόν στα 1.000 ευρώ. Το καθαρό όφελος άμεσα στην τσέπη αγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μικτό κόστος για τον προϋπολογισμό ξεπερνάει τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Οι αυξήσεις περιλαμβάνουν αύξηση του βασικού μισθού (που ανεβάζει και τις συντάξιμες αποδοχές σε όλους) καθώς και επίσης και σε όλα τα επιδόματα παιδιού κατά 20 ή 50 ευρώ το μήνα, αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%, χορήγηση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης σε ερευνητές, αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, μεγαλύτερη χιλιομετρική αποζημίωση για μετακινήσεις και έξοδα διανυκτέρευσης.

Τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο ενεργοποιεί η εγκύκλιος του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά με την οποία παρέχονται οδηγίες για τον υπολογισμό της μισθοδοσίας όλων των πολιτικών υπαλλήλων, αλλά και των ενστόλων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, των δικαστών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και άλλων κραιτκών λειτουργών που αμείβονται βάσει ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

- Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων, προσαυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 με ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0897. Η προσαύξηση είναι σταθερή, ανέρχεται στο ύψος των 70 ευρώ και προστίθεται στους βασικούς μισθούς. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 840 ευρώ, δηλαδή περίπου ένας μισθός ετησίωςμ για όσους λαμβάνουν τον εισαγωγικό.

- Η οικογενειακή παροχή αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Έτσι, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα, ή 50 ευρώ με δύο και άνω παιδιά. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240 – 600 ευρώ επιπλέον αντίστοιχα.

- Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ. Σε ετήσια βάση, λαμβάνουν έτσι αύξηση ίση με 4-5 μηνιαία επιδόματα επιπλέον όσων ήδη λάμβαναν ως τώρα κάθε χρόνο.

- Ένστολοι: αύξηση 15 ευρώ στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας θα λάβουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Το ειδικό επίδομα λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι και αυξάνεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

- Αύξηση κατά 30% και στο επίδομα παραμεθορίου (στα 130 ευρώ από 100 που ισχύει ως τώρα ή 360 ευρώ επιπλέον ετησίως) για 21.200 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος.

- Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Αυτό σημαίνει αύξηση αποδοχών που ξεπερνά τον έναν μηνιαίο μισθό επιπλέον. Για τους συγκεκριμένους λειτουργούς (12.500 δικαιούχοι) η αύξηση θα ισχύσει και αναδρομικά από 7/10/2022, σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ για όλους, αλλά και της οικογενειακής παροχής (επίδοματα τέκνων) τις οποίες λαμβάνουν αδιακρίτως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως αναλύθηκε παραπάνω.

- Χιλιομετρική αποζημίωση για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, αυξάνεται στο ποσό των 20 λεπτών για κάθε χιλιόμετρο, όταν η μετακίνηση γίνεται με χρήση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου.

Τα ποσά των ανωτάτων ορίων αποδοχών και προσθέτων απολαβών διαμορφώνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 ως εξής:

- Γενικός Γραμματέας Υπουργείου: 5.121 ευρώ

- Δικαστικοί λειτουργοί και Νομικο Συμβουλιο του Κράτους: 8.426 ευρώ.

- Ιατροί ΕΣΥ: 6.454 ευρώ.

- Ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας: 5.615 ευρώ.

- Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.: 5.269,88 ευρώ.




Mητσοτάκης : Πρόσληψη 6.500 γιατρών και νοσηλευτών το 2024

 



Για την αναμόρφωση του ΕΣΥ και τις προσλήψεις 6.500 γιατρών και νοσηλευτών εντός του 2024, ενημερώνει τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέο βίντεο που ανάρτησε στο TikTok.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε το συγκεκριμένο βίντεο με αφορμή ερώτηση που του έγινε σχετικά με τους μισθούς των γιατρών, οπότε και ενημέρωσε για τον προγραμματισμό των προσλήψεων. «Πριν από τις εκλογές είχα ανεβάσει ένα βίντεο για το ΕΣΥ και είχα δεσμευθεί για κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις. Με αφορμή λοιπόν την ερώτησή σας ήρθε η ώρα να σας πω ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει να τις εφαρμόζουμε», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός. «Πρώτα και κύρια πριν από λίγες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2024. Έτσι, μέσα στο 2024, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα προσληφθούν 6.500 γιατροί και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.

Και θύμισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην κατεύθυνση θωράκισης και αναβάθμισης του ΕΣΥ. «Μου λέτε συχνά ότι μισθοί των γιατρών και νοσηλευτών είναι χαμηλοί και έχετε δίκιο, γι’ αυτό να σας πω για τα μέτρα τα οποία έχουμε ήδη εφαρμόσει:

Αύξηση των μισθών των γιατρών μας κατά 10%

Επιπλέον επίδομα σε γιατρούς ΜΕΘ και Αναισθησιολόγους κατά 400 ευρώ τον μήνα

Επιπλέον επίδομα 250 ευρώ το μήνα σε γιατρούς ΕΚΑΒ

Επιπλέον 1.800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται σε νησιά

Αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ το μήνα

Επιπλέον 1.200 ευρώ του μισθού για μετακίνηση στα νησιά»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται στους νέους γιατρούς που επιλέγουν την παθολογία και τη γενική ιατρική. «Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό! Αποφασίσαμε να δώσουμε γενναία οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς μας, οι οποίοι θα επιλέξουν την παθολογία ή τη γενική ιατρική ως ειδικότητα. Θα αφορά συνολικά 2.500 νέους γιατρούς. Είναι παιδιά τα οποία σπούδασαν εδώ και τώρα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν στη χώρα μας για να υπηρετήσουν δύο ειδικότητες, την παθολογία και τη γενική ιατρική που είναι τόσο κρίσιμες για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τέλος, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να φτιάξουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία και να επισκευάσουμε συνολικά 156 κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε βίντεο που θα αφορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων.



Αποχώρησε ο Κούλογλου από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

 



Με ανοικτή επιστολή προς τον Στέφανο Κασελλάκη, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτοποίησή του.

Ακολουθεί η επιστολή:

Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ


Αξιότιμε κ. Κασσελάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.

Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.

Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».

Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.

Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.

Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.

Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.

Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την  παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:

«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».

Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.

Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας,  ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Οταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό.

Φυσικά δεν ευθύνεστε για την κρίση του κόμματος που παραλάβατε, οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι έχουν ασφαλώς περισσότερες ευθύνες. Αλλά η έλλειψη πολιτικής που προανέφερα καθώς και η διατύπωση θέσεων -χωρίς μάλιστα καμία εσωκομματική συζήτηση- που υπονοούν μια κρυφή ατζέντα, πολλαπλασιάζουν τις αντιδράσεις και τα ερωτηματικά ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην πλήρη ηγεμονία της ΝΔ.

Επιπλέον οι επιθέσεις και οι απειλές για διαγραφή, αποκλεισμό από ψηφοδέλτια κ.λπ, η με το “έτσι θέλω” ανακοίνωση της διαγραφής Τζουμάκα χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, που δεν έχει σχέση ούτε με σχέσεις συνεργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες, όχι σε κόμμα με στόχους και ιδανικά. Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στη μονομερή πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα, επίσης μακριά από την παραδοσιακή πολιτική του. Παρότι δεν είμαι μέλος του κόμματος, η κατάσταση είναι λυπηρή.

Το κλίμα είναι  αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.