Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Πλακιωτάκης για το ναυάγιο της Πάρου: Θύματα αδίστακτων δολοφόνων που δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία

 


Ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Πάρου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας για το τραγικό περιστατικό που συνέβη την παραμονή των Χριστουγέννων, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα μίλησε για αδίστακτους δολοφόνους που δρουν ανεξέλεγκτοι στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, και υπογράμμισε ότι η καταδίκη των διακινητών και όσων τους διευκολύνουν είναι επιβεβλημένη.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Πλακιωτάκη

Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας.

Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας.

«Κυκλώματα στοιβάζουν δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους»

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε για το ναυάγιο το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Δήλωσε ότι «πρόκειται για κυκλώματα τα οποία στοιβάζουν δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς σωσίβια σε σκάφη, ουσιαστικά μιας χρήσεως που δεν πληρούν καμία προδιαγραφή ασφαλείας».

Ο υπουργός ανέφερε ότι το Λιμενικό σώμα με τη συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας, του πολεμικού ναυτικού, αλλά και ιδιωτών έχουν καταφέρει να σώσουν περισσότερους από 160 ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν σωθεί περισσότεροι από 29000 άνθρωποι.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές την ίδια ώρα που κάποιοι θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη ο καιρός χθες ήταν καλός και βοήθησε να στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση με τη συνδρομή και ιδιωτών που έσπευσαν να βοηθήσουν. «Η συνήθης διαδρομή  αυτού του νέου τύπου διαχείρισης του μεταναστευτικού μέσω ιστιοφόρων, έχει τελικό προορισμό την Ιταλία και τα φαινόμενα είναι πλέον καθημερινά», πρόσθεσε.

iefimerida



Ο Μπάιντεν υπέστη εξύβριση από πολίτη κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικου τηλεφωνήματος

 



Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέστη μάλλον στωικά εξύβριση από πολίτη κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του στο πλαίσιο του εορτασμού των Χριστουγέννων, όταν πατέρας οικογένειας την έκλεισε χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη, βαριά προσβλητική έκφραση, πολύ δημοφιλή στις τάξεις των οπαδών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αρχηγός του κράτους και η σύζυγός του Τζιλ τήρησαν την παράδοση που θέλει τους προέδρους των ΗΠΑ και τις συντρόφους τους να συνομιλούν με ορισμένους ανθρώπους που τηλεφωνούν στην ειδική γραμμή για την παρακολούθηση της πορείας του Άι Βασίλη, την οποία χειρίζεται από το 1955 η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD).

Μέσω βιντεοσύνδεσης από τον Λευκό Οίκο, μίλησαν με έναν άνδρα που είπε πως τον λένε «Τζάρεντ», πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Αφού μίλησε για λίγο με τα παιδιά, τα οποία ρώτησε τι δώρα ήθελαν και κατόπιν τα παρότρυνε να κοιμηθούν νωρίς, ο κ. Μπάιντεν αντάλλαξε μερικά λόγια με τον πατέρα, υπογραμμίζοντας πως και οι δυο τους έχουν γιους που τους λένε Χάντερ.

Κλείνοντας τη συνδιάλεξη, ο αμερικανός πρόεδρος ευχήθηκε «καλά Χριστούγεννα» στον συνομιλητή του. Ο τελευταίος απάντησε «σας εύχομαι κι εσάς ευτυχισμένα, καλά Χριστούγεννα» προτού κλείσει με τη φράση «Let's go Brandon».



«‘Let's go Brandon’, σύμφωνοι», αποκρίθηκε ο κ. Μπάιντεν, χωρίς να αντιδράσει σε αυτή την κωδικοποιημένη φράση, η οποία στην πραγματικότητα σημαίνει «Fuck you Biden» («Μπάιντεν, άντε γ...»).

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος κατάλαβε τη βρισιά· η Τζιλ Μπάιντεν πάντως αντέδρασε με ένα αμήχανο γελάκι και γυρίζοντας τα μάτια.

Το απόσπασμα αυτό του βίντεο από τη συνδιάλεξη έγινε αμέσως ανάρπαστο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους χρήστες να εξαίρουν τον αμερικανό πρόεδρο επειδή παρέμεινε απαθής.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν μια δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου NBC, που έπαιρνε συνέντευξη από τον οδηγό αγώνων ράλι Μπράντον Μπράουν έπειτα από νίκη του σε σιρκουί του NASCAR, υψώνοντας τη φωνή της για να καλύψει την οχλαγωγία από τις εξέδρες των θεατών, είπε: «Μπορείτε να ακούσετε τις φωνές του πλήθους: ‘Εμπρός Μπράντον!’ (‘Let's Go Brandon’)».

Στην πραγματικότητα, το πλήθος ακουγόταν αρκετά ευκρινώς να φωνάζει «Fuck you Biden!» («Μπάιντεν, άντε γ...»).

Το λάθος, ή η προσπάθεια της δημοσιογράφου να ευπρεπίσει αυτό που διαμειβόταν, μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε σλόγκαν, που επιτρέπει την εξύβριση του Τζο Μπάιντεν χωρίς να προφέρει κανείς την «F word», τη θεωρητικά αυστηρά απαγορευμένη βρισιά.

Πέραν των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί πρώτης τάξης έχουν χρησιμοποιήσει έκτοτε τη συγκεκριμένη κωδικοποιημένη διατύπωση.



Bίντεο ντοκουμέντο με το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ

 


Όπως φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύει το Mega, δύο από τους εργάτες αποφάσισαν να πηδήξουν έξω φτάνοντας στον σταθμό «Ειρήνη». Ο ένας εργάτης χτυπά αρχικά στην κολόνα της αποβάθρας και στη συνέχεια καταλήγει πάνω στις γραμμές. Πάνω στην αποβάθρα φαίνεται και ένας άλλος συνάδελφός του που τον πλησιάζει για να δει αν είναι καλά. Λίγο αργότερα, το τρένο φτάνει στον σταθμό του Νέου Ηρακλείου όπου και εκεί ένας εργαζόμενος πηδά για να σωθεί. Ο εργάτης χτυπά πάνω στην αποβάθρα και καταλήγει στις ράγες. Στο σημείο φτάνουν και άλλοι εργαζόμενοι.

Η λοκομοτίβα στο μεταξύ συνεχίζει την ανεξέλεγκτη πορεία με τον 40χρονο εργοδηγό να βρίσκει τραγικό θάνατο. Το τρένο έπεσε σε συρμό που τοποθετήθηκε επίτηδες για να την σταματήσει.





Σάλος στην Τουρκία: 20χρονη παντρεύτηκε τον άνδρα που την παραμόρφωσε με οξύ

 


Εκείνος της έριξε οξύ με αποτέλεσμα να παραμορφωθεί το πρόσωπό της και να χάσει το 70% της όρασής της από το ένα μάτι και εκείνη τον παντρεύτηκε... Το συμβάν διαδραματίστηκε το 2019 στην τουρκική επαρχία Χατάι, όταν ο 23χρονος Κασίμ Οζάν Σελτίκ επιτέθηκε με οξύ στην 20χρονη Μπερφίν Οζέκ μετά τον χωρισμό τους. Μάλιστα, λίγο πριν από την επίθεση ο δράστης είχε απειλήσει το θύμα πως αν δεν θα την έχει αυτός, δεν θα την έχει κανείς.

Η κοπέλα παραμορφώθηκε στο πρόσωπο και έχασε κατά 70% την όρασή της από το δεξί μάτι. Ο δράστης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών και έξι μηνών αλλά χάριν της αλλαγής της νομοθεσίας λόγω πανδημίας αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά την σύλληψή του ο δράστης «βομβάρδιζε» το θύμα με μηνύματα αγάπης και συγγνώμης και ζητούσε από την 20χρονη να τον συγχωρήσει. Η νεαρή κοπέλα πείστηκε να αποσύρει την μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του αλλά μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε στα social media ζήτησε από τον δικηγόρο της να προχωρήσει.

Αμέσως, μετά την αποφυλάκισή του τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη ο δράστης έκανε πρόταση γάμου στο θύμα και εκείνη δέχθηκε. Ο πατέρας της κοπέλας Γιασάρ Οζέκ δήλωσε για τον γάμο της κόρης του: «Παντρεύτηκε χωρίς να το γνωρίζουμε. Πάλεψα για εκείνη επί χρόνια και τώρα όλα έγιναν μάταια».

Ο συνήγορος του 23χρονου ανέφερε πως η αποφυλάκιση του δράστη δεν έχει καμία σχέση με τον γάμο του και ότι αν δεν γινόταν αλλαγή του νόμου λόγω πανδημίας αυτός θα εξέτιε κανονικά την ποινή του.

Το ζευγάρι έχει δεχθεί αυστηρή κριτική στα social media αλλά τηρεί σιγήν ιχθύος, τουλάχιστον, προς το παρόν. Μετά τον γάμο πολλοί χρήστες στο διαδίκτυο άσκησαν δριμεία κριτική στην νεαρή κοπέλα για τον απόφαση να ενώσει την ζωή της με τον άνθρωπο που την παραμόρφωσε.

«Αν ερωτηθώ ποιος είναι ο πιο ηλίθιος άνθρωπος στον κόσμο, θα απαντήσω δίνοντας το όνομα αυτής της γυναίκας. Την επόμενη φορά αυτός ο άνδρας θα την γδάρει ζωντανή», έγραψε ένας χρήστης. Ενώ ένας άλλος σχολίασε: «Η συγχώρεσή της δεν θα έπρεπε να εμποδίσει την τιμωρία του. Είναι κρίμα, εύχομαι να μην συμβεί, αλλά αυτός ο γάμος θα λήξει σε έναν με δύο μήνες και η κακόμοιρη γυναίκα θα μείνει με την βία που βίωσε».


 protothema



Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030



Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέτει σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, στο διαδικτυακό τόπο, http://www.opengov.gr/minlab/?p=5472 και για χρονικό διάστημα 15 ημερών την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά (ΕΣΚΕ) 2021-2030.


Η νέα Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά αποτυπώνει, οριοθετεί και τεκμηριώνει τις στρατηγικές της πολιτείας, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πολλαπλές μορφές αποστέρησης που βιώνουν οι Ρομά και να προωθηθεί η ενεργή ισότιμη και χωρίς διακρίσεις συμμετοχή τους στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η στρατηγική διαρθρώνεται σε τέσσερις (4) πυλώνες, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις εθνικές προτεραιότητες και στρατηγικούς στόχους, τα μέτρα πολιτικής και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΠΥΛΩΝΑΣ Ι. «Πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά»

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ. «Ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά (εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, κοινωνική φροντίδα και στέγαση)»

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ. «Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά»

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙV. «Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή».

Η νέα Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά συνιστά αναγκαίο όρο για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 με εφαρμογή στον Ειδικό Στόχο “Προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά” του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Παράλληλα, αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας η παρακολούθηση της εφαρμογής της ανά διετία, όπως ορίζει το νέο Στρατηγικό Πλαίσιο της ΕΕ 2021-2030 και η Σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Μαρτίου 2021 για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά.




Μείωση της ανεργίας κατά το Γ΄ τρίμηνο 2021

 


Μείωση της ανεργίας στο 13% κατά το Γ΄ τρίμηνο 2021  από  15,8% το προηγούμενο  και 16,2%. κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2021:

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 615.390 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 18,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.118.332, άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες.

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.329.768 άτομα. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.130.103 άτομα. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ισχυρή ανάπτυξη που υπάρχει φέτος στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες που ακόμη υπάρχουν λόγω της πανδημίας. Επισημαίνεται ότι, κατά το Γ΄ τρίμηνο, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις καθώς και από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, στο σύνολο της χώρας.



Αντίστροφη μέτρηση για δωρεάν internet σε 2.500 κοινόχρηστους χώρους


 

Να προσδιορίσουν οι δήμοι, έως τις 15/1/2022, τα 2.500 σημεία, υπαίθριοι ή κλειστοί δημόσιοι χώροι, όπου θα αναπτυχθεί η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ζητά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Με τον τρόπο αυτό, ο διαγωνισμός «WiFi4GR -Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισέρχεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης.

Οι χώροι που θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα συγκεντρώνουν ένα σύνολο από χαρακτηριστικά όπως:

Ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Κατανομή σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Η δράση στοχεύει:

Στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπου παρατηρείται υστέρηση,

στην παροχή προστιθέμενης αξίας σε αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή,

στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες,

στη διαθεσιμότητα του Διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης, κάνοντάς το έτσι προσιτό σε κατηγορίες χρηστών που δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό χώρο και

στην αξιοποίηση από τους πολίτες των διαδικτυακών υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα μέσα από το Διαδίκτυο.

 



Υπεγράφη η συμφωνία με την Κομισιόν για τις επιχειρησιακές ρυθμίσεις του «Ελλάδα 2.0»


 

Υπογράφηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η συμφωνία επιχειρησιακών ρυθμίσεων για την υλοποίηση και παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Paolo Gentiloni και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το «Ελλάδα 2.0» κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καθορίζει λεπτομερώς τα βήματα παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο. Συγκεκριμένα, η συμφωνία εξειδικεύει:


Τις ρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης,

τους δείκτες εκπλήρωσης των προβλεπόμενων οροσήμων και στόχων,

τις ρυθμίσεις για την παροχή πλήρους πρόσβασης της Επιτροπής στα σχετικά δεδομένα τεκμηρίωσης, και,

κατά περίπτωση, τα πρόσθετα ορόσημα και στόχους που σχετίζονται με την πληρωμή του δανείου.

Με δεδομένο ότι η ειδοποιός διαφορά του Ταμείου Ανάκαμψης από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως οι εκταμιεύσεις προς τα κράτη-μέλη πραγματοποιούνται με βάση την εκπλήρωση οροσήμων και στόχων, και όχι δαπανών, η συμφωνία επιχειρησιακών ρυθμίσεων αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας στη διαδρομή με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.



Μάσκες παντού, ματαιώνομαι οι εορταστικές εκδηλώσεις

 


Τα στοιχεία, τα οποία έχουμε για την «Όμικρον», αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή. Στο σκέλος της νοσηρότητας, κατ’ αρχήν υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα, αλλά τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για να ξέρουμε ακριβώς την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει. Ως εκ τούτου, έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτρα. Το ένα στάδιο είναι από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου και το επόμενο στάδιο αφορά από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Στο πλαίσιο αυτό:


Από σήμερα το πρωί έως τις το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.

Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους Δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουν για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, επειδή έχουμε δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το συγκεκριμένο PCR ή το rapid, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν έχουν νοσήσει.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε, σε γενικά lockdown και σε κατηγοριοποίηση θα αφορούν:

Την διασκέδαση, όπου εκεί θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικώς με το ωράριο.

Τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες θα υπάρχουν.

Το σκέλος της τηλεργασίας.

Γενικότερα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Θεωρούμε ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν, από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου, είναι επαρκή. Ωστόσο, η Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου θα μας εισηγηθεί και με τα νέα δεδομένα, αν χρειαστεί κάτι άλλο να προστεθεί.