Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Επικεφαλής της WWF αποδομεί όσα ακούγονται για φωτιές στην Εύβοια και ανεμογεννήτριες

 


Η περιβαλλοντολόγος Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF, με ανάρτηση της στο facebook σχολιάζει όσα γελοία ακούγονται και γράφονται για τις φωτιές και την απόφαση του ΣτΕ, την οποία κάποιοι για να προκαλέσουν μεταφράζουν ότι επιτρέπει την εγκατάσταση επίμαχου αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα περιοχή.

Στην ανάρτησή της παραθέτει την άποψη νομικού και επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα όσα fake news διαδίδονται, ότι οι δασικές εκτάσεις στην Εύβοια κάηκαν προκειμένου να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες.

Συγκεκριμένα, ο νομικός Γιώργος Καραβοκύρης αναφέρει και η κυρία Νάντσου το αναδημοσιεύει: «Δεν χρειάζεται να κάψει κανείς το δάσος για να εγκαταστήσει ΑΠΕ (αντιθέτως, η φωτιά ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποτραπεί το έργο). Ούτε το μείζον ερμηνευτικό στοίχημα του νομικού πλαισίου -και της απόφασης του ΣτΕ που υπερβαίνει τη γραμματική ερμηνεία- είναι η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία, αλλά η ίδια η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η βασική μέριμνα και πολλές φορές τα νομικά είναι η καλύτερη προϋπόθεση για να συζητάμε με ακρίβεια και πολιτικά».

Η ανάρτηση της Θεοδότας Νάντσου:

Σημαντική γνώμη από τον εξαίρετο νομικό Georgios Karavokyris, για την αχλή που περιβάλλει την απόφαση του ΣτΕ (Ολομ. 2499/2012) για τα αιολικά στις κηρυγμένες ως αναδασωτέες εκτάσεις.

Για την ιστορία, ήμουν στο ακροατήριο όταν δικάστηκε η πολύκροτη αυτή υπόθεση. Οι δικαστές έλαβαν αυτή την απόφαση μετά από συζήτηση που αφορούσε και το "κίνητρο" που έχει κάποιος να κάψει έκταση για να σαμποτάρει ένα έργο, προβληματισμός ο οποίος εκφράστηκε από δικαστές και σε άλλη δίκη. Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια σε περιοχές της Αττικής κατά της κατασκευής χώρων ταφής απορριμμάτων.

Με την απόφαση αυτή αφαιρείται κάθε κίνητρο εμπρησμού που να αφορά αιολικά (υπέρ ή κατά της χωροθέτησής τους) σε εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Δύσκολος ο ρόλος του δικαστή όταν έχει να σταθμίσει τα συμφέροντα αντικρουόμενων πλευρών και να θωρακίσει με τον καλύτερο τρόπο το περιβάλλον ως κοινό αγαθό. Αυτός είναι και ο λόγος που από εμένα δεν θα ακουστεί ποτέ κριτική προς διοικητικό δικαστή για απόφαση που δεν με ευχαριστεί.

Ειδικά, ο τότε πρόεδρος του δικαστηρίου Κωνσταντίνος Μενουδάκος και η εισηγήτρια Κατερίνα Σακελλαροπούλου (νυν ΠτΔ) άφησαν εποχή στο ανώτατο δικαστήριο ως εξαιρετικοί δικαστές που δεν αρκέστηκαν στην απλή ανάγνωση των νόμων και του Συντάγματος: με συνέπεια και αναμφισβήτητη περιβαλλοντική ευαισθησία τίμησαν τον ρόλο του ΣτΕ ως υπερασπιστή του Συντάγματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση των άρθρων 24 και 117, συχνά μάλιστα με ελάχιστα εργαλεία που να υποβοηθούν την επιστημονικά άρτια κρίση επί των περιβαλλοντικών ζητημάτων που τίθενται.

Theodota Nantsou
τη Δευτέρα

Σημαντική γνώμη από τον εξαίρετο νομικό Georgios Karavokyris, για την αχλή που περιβάλλει την απόφαση του ΣτΕ (Ολομ. 2499/2012) για τα αιολικά στις κυρηγμένες ως αναδασωτέες εκτάσεις.

Για την ιστορία, ήμουν στο ακροατήριο όταν δικάστηκε η πολύκροτη αυτή υπόθεση. Οι δικαστές έλαβαν αυτή την απόφαση μετά από συζήτηση που αφορούσε και το "κίνητρο" που έχει κάποιος να κάψει έκταση για να σαμποτάρει ένα έργο, προβληματισμός ο οποίος εκφράστηκε από δικαστές και σε άλλη δίκη. Είχα...

Δείτε περισσότερα

Στο άρθρο 24 παρ.1 του Συντάγματος επιτρέπεται εξαιρετικά η μεταβολή στη χρήση δασών και δασικών εκτάσεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στο άρθρο 117 παρ.3 τ...

Δείτε περισσότερα
381
3
237


Σκιτσογράφος Στάθης: Tο σύνθημα «Μητσοτάκη γ...σαι» δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά που αγάπησα

 


«Αθλιότητα» χαρακτηρίζει ο σκιτσογράφος Στάθης το χυδαίο σύνθημα που διακινείται εδώ και μέρες από αριστερούς και ακροαριστερούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και καταφέρεται με αγοραίο τρόπο σε βάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτό το σύνθημα "Μητσοτάκη γαμ....." δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά που επί 40 χρόνια γνώρισα, αγάπησα και υπηρέτησα. Πρόκειται για αθλιότητα. Ποιος "εκπαίδευσε" τέτοια ορκ; Γιατί ευπρεπείς άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκηρύσσουν αυτό το λουμπεναριό; Φοβούνται ή συνήθισαν;» γράφει, οργισμένος και καταδικάζοντας, ο σκιτσογράφος σε ανάρτηση του στο Twitter.


Το χυδαίο σύνθημα που χρησιμοποιούν φαιδροί ακροαριστεροί και αριστεροί , που εμφανίζεται ως hashtag την τελευταία εβδομάδα, και το υιοθέτησε και η χυδαία ακροαριστερή πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, σε μια ανάρτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού.




Μία από τις ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο κάνει βόλτες στην Ύδρα

 



Είναι η δεύτερη εβδομάδα που βρίσκεται στην χώρα μας μία απο τις ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο η Σαρλίζ Θερόν. 

Η χουλιγουντιανή σταρ οργώνει το Αιγαίο και κάνει στάσεις στα νησιά μας και μάλιστα εθεάθη και με Έλληνα ασπρομάλλη με κοντά μαλλιά και Harley Davidson να τρώνε σε μαγαζί της Ύδρας και σας πληροφορούμε ότι είναι ένας γοητευτικός Έλληνας, που όσοι θέλει αυτός τον γνωρίζουν και τον ξέρουν.

Μετά τη Μύκονο και την Πάρο, η ηθοποιός με την οικογένειά της και την παρέα της βρέθηκαν στην Ύδρα, όπου έκανε βόλτες στα σοκάκια του νησιού με τη μητέρα της, Γκέρτα και τις δύο κόρες της. 







Φρίκη στο Τιγκράι: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν, έγιναν σεξουαλικές σκλάβες και ακρωτηριάστηκαν

 


Μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας στην Αφρική βίασαν εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι, μετέτρεψαν πολλές σε σεξουαλικές σκλάβες και τις ακρωτηρίασαν, αποκαλύπτει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία που δημοσιοποιείται σήμερα Τετάρτη.

Η έκθεση, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με 63 θύματα, τεκμηριώνει σωρεία ωμοτήτων, για τις οποίες οι αιθιοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως διενεργούν έρευνες· μέχρι σήμερα, τουλάχιστον τρεις στρατιωτικοί έχουν καταδικαστεί για βιασμούς και άλλοι 25 αντιμετωπίζουν διώξεις για «σεξουαλική βία και βιασμούς».

Γυναίκες που επέζησαν αφηγήθηκαν πως υπέστησαν ομαδικούς βιασμούς όσο κρατούνταν αιχμάλωτες, επί εβδομάδες, άλλες ότι βιάστηκαν μπροστά στις οικογένειές τους, κάποιες με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων, που τους προκάλεσαν σοβαρούς, «διαρκείς» τραυματισμούς στα γεννητικά τους όργανα, σε ορισμένες περιπτώσεις «ανεπανόρθωτους», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Ένα από τα θύματα αφηγήθηκε χαρακτηριστικά ότι «με βίαζαν ο ένας μετά τον άλλον (...). Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούσαν πως ήμουν έγκυος. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούσαν πως είμαι άνθρωπος».

«Είναι σαφές ότι οι βιασμοί και η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμικό όπλο, για να προκαλέσουν διαρκή σωματικά και ψυχολογικά τραύματα σε γυναίκες και σε κορίτσια στην Τιγκράι. Ορισμένες εξ αυτών υποβλήθηκαν σε βάρβαρη μεταχείριση με σκοπό να ατιμαστούν, να χάσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους», συνόψισε η γενική γραμματέας της Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.

«Η σοβαρότητα και το εύρος των σεξουαλικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν προκαλούν ιδιαίτερο σοκ, πρόκειται πιθανόν για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε η ίδια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο πήρε τους τελευταίους μήνες συνεντεύξεις από πολλές γυναίκες που αφηγήθηκαν πως υπέστησαν ομαδικούς βιασμούς από αιθίοπες και ερυθραίους στρατιωτικούς.

Ο πόλεμος στην επαρχία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό για να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση, που ανήκε στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Σύμφωνα με τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, η επιχείρηση αποτελούσε αντίδραση στις επιθέσεις εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού από το TPLF.

Η γενίκευση της σύρραξης έχει τραγικό ανθρώπινο κόστος: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 400.000 άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με λιμό στην Τιγκράι, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, δράστες των φρικαλεοτήτων στην Τιγκράι φέρονται να είναι κυρίως άνδρες του στρατού της γειτονικής Ερυθραίας, η οποία στηρίζει τον αιθίοπα νυν πρωθυπουργό, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και παραστρατιωτικοί από την επαρχία Αμχάρα, που γειτονεύει με την Τιγκράι.

Πάνω από είκοσι γυναίκες είπαν στην Αμνηστία ότι βιάστηκαν μόνο από ερυθραίους στρατιωτικούς, άλλες είπαν πως Ερυθραίοι και Αιθίοπες στρατιωτικοί δρούσαν μαζί.

«Μας βίαζαν και μας στερούσαν την τροφή», είπε στην οργάνωση ένα από τα θύματα, 21 ετών, τονίζοντας πως παρέμεινε κρατούμενη για 40 ημέρες. «Ήμασταν περίπου τριάντα γυναίκες· βιαστήκαμε όλες».

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, κέντρα περίθαλψης στην Τιγκράι κατέγραψαν 1.288 περιπτώσεις βιαιοτήτων με θύματα γυναίκες από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 2021. Στελέχη του ιατρικού προσωπικού εκτιμούν ότι πολλές γυναίκες προτίμησαν να μην πάνε να δουν γιατρούς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

protothema.gr



Τζανάκης: Ιερείς στην Κρήτη δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης κορωνοϊού

 


Iδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA κα τον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. 

«Το Ηράκλειο και η Κρήτη έχει τόσα πολλά κρούσματα που ποτέ άλλοτε δεν είχε. Σε αυτό το κύμα, το Ηράκλειο έχει σπάσει τρεις φορές διαδοχικά το ανώτατο όριο. Είχαμε την πρόβλεψη ότι ίσως φτάσαμε κοντά στα 300 στο Ηράκλειο αλλά ήταν η χειρότερη πρόβλεψη που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Μάλιστα, μας έδωσε μια ελπίδα το περασμένο 10ήμερο, μια μικρή ύφεση που είχαμε, που έδειχνε ικανό να σταματήσει την πανδημία σε αυτό το επίπεδο, πλην όμως φαίνεται ότι η ύφεση αυτή ήταν το εφαλτήριο για μια μεγαλύτερη αύξηση. Ελπίζω το lockdown να λειτουργήσει ώστε να βάλουμε μυαλό, να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε σωστά» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως υπάρχουν πολλά άτομα που δίνουν το παρών σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν τηρούν τα μέτρα ή είναι θετικοί και παρόλα αυτά συγχρωτίζονται με άλλους πολίτες! «Προτρέπω τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Έχουμε το φαινόμενο αρκετοί ιερείς να παρακούν την Ιερά Σύνοδο και να δημιουργούν συνθήκες υπερμεταδοτικές στις εκκλησίες και στις θρησκευτικές τελετές. Ιερείς που δεν έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος για τους εαυτούς τους και το ποίμνιο τους, πολλές φορές καταπατούν οι ίδιοι τα μέτρα αυτοπροστασίας και δημιουργούν συνθήκες στους ναούς και γύρω από τους ναούς, υπερμετάδοσης».


Πηγή: Creta24


skai.gr



ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ δολοφόνησαν πίτμπουλ με τρόπο που θυμίζει... μαφία

 


Καθάρματα, κακοποιοί δολοφόνησαν ένα άτυχο σκυλάκι στον Βόλο.

Αντιμέτωποι με ένα φρικιαστικό σκηνικό βρέθηκαν οι λουόμενοι που βρέθηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή Μεγάλη Βελανιδιά του Δήμου Βόλου, όταν η θάλασσα ξέβρασε το άψυχο σώμα ενός σκύλου ράτσας πίτμπουλ τα πόδια του οποίου ήταν δεμένα με σκοινί σε έναν τσιμεντόλιθο!

Σοκαρισμένοι από τον άγριο τρόπο με τον οποίο είχε θανατωθεί το άτυχο ζώο, που θυμίζει μεθόδους της Μαφίας, οι λουόμενοι ειδοποίησαν το Λιμενικό το οποίο με την σειρά του κάλεσε τον Δήμο Βόλου που ανέλαβε την υγειονομική του ταφή του σκύλου. 

Οι λιμενικοί ζήτησαν να ερευνηθεί αν το πίτμπουλ έφερε τσιπάκι εντοπισμού, ώστε να εξακριβωθεί σε ποιον ανήκε και να κληθεί να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου και ελπίζουμε να μην μείνουν μόνο σε αυτό αλλά να ερευνηθεί κανονικά η δολοφονία αφού πρόκειται για κακούργημα και να βρεθούν τα καθάρματα.



Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες διαψεύδουν fake news του militaire.gr - «Η φωτιά δεν μπορούσε να σβηστεί σε μία μέρα»

 


Στην αποκατάσταση της αλήθειας προχωρά ο επικεφαλής της ομάδας των Ρουμάνων πυροσβεστών, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, όσον αφορά ψεύτικα δημοσιεύματα παραπληροφόρησης, τα οποία τον παρουσίαζαν να λέει πως «η φωτιά μπορούσε να σβήσει σε μία μέρα, αλλά σαν κάποιος να μην ήθελε».

Με επιστολή του προς τον υφυπουργό αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, ο Ρουμάνος πυροσβέστης εκφράζει την λύπη του για τα λάθος μηνύματα που δόθηκαν από δημοσίευμα του militaire.gr τονίζοντας πως πρόκειται για «τεράστιο ψέμα». Όπως λέει δε, κάτι τέτοιο επηρεάζει την καλή συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες για να ελεγχθούν οι φωτιές.

Όλα ξεκίνησαν από συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της ομάδας μαζί με συναδέλφους του σε κρατικό δίκτυο της Ρουμανίας, οι δηλώσεις των οποίων, όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του, δεν έχουν καμία σχέση με όλα όσα είπαν. Μάλιστα σημειώνει πως κατά την διάρκεια της συνέντευξης συνοδευόταν από τουλάχιστον δύο επιχειρησιακούς αξιωματικούς οι οποίοι μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι όσα έχουν γραφτεί στον ελληνικό Τύπο δεν ισχύουν.

Στην συνέχεια ο επικεφαλής πυροσβέστης αποδομεί ένα προς ένα τα όσα γράφει στο κείμενό του το militaire.gr και άλλα μέσα που αναπαρήγαγαν τα fake news χαρά του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε πως οι φωτιές που αναπτύχθηκαν στα σημεία που επιχειρούσαμε υπό τις οδηγίες του Έλληνα επικεφαλής μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούσαμε στην περιοχή ανάμεσα στο Σπαθάρι και στα Καλύβια στην Εύβοια προκειμένου να κρατήσουμε την γραμμή για τον έλεγχο της φωτιάς.

Η μονάδα μας έχει πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες όπως και με τις τοπικές αρχές, τονίζοντας κάτι τέτοιο όποτε έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Κατά την διάρκεια των κοινών μας επιχειρήσεων στο πεδίο, πάντα παρατηρούσαμε την αφοσίωσή τους στην μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές, έτσι δεν είπαμε ποτέ ότι προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά».

Ο Ρουμάνος πυροσβέστης συνεχίζει λέγοντας πως «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές αρχές και τους Έλληνες πυροσβέστες στις δύσκολες αυτές στιγμές που αντιμετωπίζουν. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αφορά στην αλληλεγγύη και βοηθά πληττόμενες χώρες σε δύσκολες στιγμές. Αυτή ήταν μία από τις αρχές πάνω στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνήσαμε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον αξιωματικό από το Κέντρο Έκτακτης Ανταπόκρισης και Συντονισμού από τις Βρυξέλλες. Η αποστολή μας είναι να καταστείλουμε και να σβήσουμε τις δασικές πυρκαγιές, χωρίς να έχουμε αρμοδιότητες όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών».

Έναν ακόμα μύθο τον οποίο καταρρίπτει ο Ρουμάνος πυροσβέστης στην επιστολή του προς τον Νίκο Χαρδαλιά, αφορά σε αναρτήσεις στο Facebook οι οποίες διαδόθηκαν και έλεγαν πως θα μπορούσε η φωτιά να σβηστεί με φωτιά. Όπως ο ίδιος λέει, πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα.

«Χρησιμοποιούμε παρόμοιες μεθόδους με την Ελλάδα όταν σβήνουμε φωτιές στην Ρουμανία και η μέθοδος 'φωτιά με φωτιά' χρησιμοποιείται στην χώρα μας μόνο σαν έσχατο μέτρο και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν προτείνεται».

Ολόκληρη η επιστολή του Ρουμάνου πυροσβέστη στα αγγλικά:


Dear mister deputy minister/secretary general,


I would like to express my deepest regrets about the wrong message that came out of the article realized by the Militaire.gr website and posted in the 10th of August 2021, at 20:13.


I assure you of my whole availability in dismounting this huge lie that is affecting our great collaboration and our joint efforts to suppress the fires, for which we were requested trough the EU Civil Protection Mechanism.


The written article has nothing in common to what me and my colleagues stated. When giving an interview (video, voice, short notices) I was accompanied at least by one of my two cell management officers (operations officer and liaison officer), who can confirm that nothing mentioned in that article fits to what we declared.


We have never been in contact and never gave interviews to anybody representing the Militaire.gr website.


In addition, I would like to dismiss the article point by point, as following:


Me and my colleagues didn’t stated that the forest fires developed in the region where we were operating, under the guidance of our greek liaison officer designated for our module, can be extinguished in one day. We are operating in the area between Spathari and Kalivia located in Evia island, in order to maintain the line for suppressing the fire.


Our module has a very good collaboration with the greek firefighters, as well as with the local authorities, stating this idea each time we had the opportunity to do it. In the time when we worked together in the field we always noticed their devotion and commitment for fighting against the forest fires, so we could have never stated that they weren’t trying to put out the fire.


We are here to support the greek authorities and greek firefighters in this tough moments they are facing. EU Civil Protection Mechanism is about solidarity and helping affected countries in challenging times. That was one of the principles on which all participants agreed in the last videoconference with the Emergency Response Coordination Centre liaison officer, from Brussels.


Our mission is to suppress and extinguish forest fires, not having competence regarding fire prevention.


As for some posts coming from Facebook that states we ask ”why you don’t put up a fire by fire?”, it is also a big lie. We use similar methods to extinguish forestfires in Romania like the greek firefighters, this method ”fire by fire” is used in our country as a very last option and in almost all cases it is not recommended.


Media coverage from Romania are available for you at any time.


In the hope that our point of view will confirm the honest position of Romanian firefighters in relation to the joint and sustained effort of all forces engaged in managing this difficult situation for the host country, we assure you of our full support and appreciation for the professionalism you show.


With respect,

Team leader of the

Ground forest fire – fighting with vehicles Romanian module


Colonel

POP Florin


11th of August 2021



Εργαζόμενοι Υπ. Πολιτισμού: Δεν θα παρακολουθήσουμε τον χυδαίο κατήφορο της Κουτσούμπα

 


Την χυδαία ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα, Προέδρου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) καταδίκασαν με οργισμένη ανακοίνωση οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού.



H ανακοίνωση του ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ

Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα παρακολουθήσουμε άλλο τον χυδαίο κατήφορο της Προέδρου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Δέσποινας Κουτσούμπα.

Εν μέσω μίας πρωτόγνωρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, με τα μέτωπα φωτιάς στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε δεκάδες σημεία της χώρας, βλέπουμε με έκπληξη και απορία διάφορες αναρτήσεις της Προέδρου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινας Κουτσούμπα και στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως δημοσιεύτηκε σε πανελλήνια sites και γράφτηκε και στον τύπο, όπου χυδαιολογεί με τρόπο αγοραίο, υβριστικό και απαξιωτικό κατά του Πρωθυπουργού της χώρας.

Θέλουμε να δηλώσουμε απερίφραστα, κοφτά και δυνατά τα εξής:

Δεν πρόκειται με τον τρόπο αυτό να ακυρώσει την πεποίθηση των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, που ενεργοποιήθηκαν με αυταπάρνηση όλες αυτές τις ημέρες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τόσο των απειλών του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας , των κτημάτων του Τατοΐου και σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς.


Εμείς οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο πολιτισμού, που εκπροσωπούμε την απόλυτη πλειοψηφία βρισκόμαστε ακόμη στη μάχη, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες επιπτώσεις της ολέθριας απειλής που συνέβη στη χώρα. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε διαρκή υπηρεσία.

Αισθανόμαστε λύπη, συμπαράσταση, και ενσυναίσθηση απέναντι στους Αρχαιολόγους του Υπουργείου, που διασύρονται εν’ όλω από προσωπικές και αδιανόητες αναρτήσεις της Προέδρου τους στα social media. Είμαστε σίγουροι ότι δεν εκπροσωπούνται από αυτές. Μας φαίνεται αδιανόητο να συμβαίνει. Είναι ένα σπάνιο και ακραίο φαινόμενο ιδιωτικής καπήλευσης ενός συλλογικού, επιστημονικού οργάνου. Θα αντιδράσουμε μαχητικά απέναντι στη συνειδητή διαστρέβλωση των πραγμάτων και δεν θα επιτρέψουμε να συρθούμε στην πεζοδρομιακή απαξίωση των θεσμών της χώρας και του θεσμού του Πρωθυπουργού.

Εμείς οι ίδιοι ως Ομοσπονδία Εργαζομένων ξέρουμε ότι έχουμε δικαιώματα αλλά δεν μας διαφεύγει ότι έχουμε και υποχρεώσεις. Το υβρεολόγιο απέναντι στον Πρωθυπουργό της χώρας για κάθε δημοκράτη πολίτη, κάθε δημοκράτη εργαζόμενο, κάθε εργαζόμενο στο Υπουργείο Πολιτισμού υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Είναι φθηνό, χυδαίο και προκλητικό. Κανείς, πολλώ δε μάλλον όσοι κατέχουν θεσμική θέση εκπροσώπου επιστημονικού φορέα, δεν μπορεί να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε όλοι υπόλογοι στο νόμο, στους θεσμούς και στην προοπτική της χώρας.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας εκατοντάδες συνάνθρωποί μας και το φυσικό μας περιβάλλον έχουν πάθει τεράστια καταστροφή.

Διαβεβαιώνουμε τους Έλληνες πολίτες ότι με μεγαλύτερη ένταση οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού θα αγωνίζονται καθημερινά για να επουλωθούν οι πληγές.

Και σε αυτό το Υπουργείο δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.



Την θυμάστε την ατάκα Τσίπρα που πάγωσε τους πυρόπληκτους; Και να έπαιρνες 2.000 ευρώ θα τα σπατάλαγες...

 


Είναι αυτός που κουνάει το δάχτυλο σήμερα για τις πυρκαγιές, είναι αυτός που φέρει την ευθύνη για τον θάνατο 102 ανθρώπων, είναι αυτός που κατακρίνει σήμερα τις αποζημιώσεις και το συγνώμη Μητσοτάκη.

Ήταν Νοέμβριος του 2018, είχαν περάσει μήνες από την καταστροφή στο Μάτι, και ο Τσίπρας έστησε ένα σώου με λίγους κατοίκους γιατί η πλειοψηφία δεν ήθελε να τον δεί, και φυσικά με τους κομπάρσους του κόμματος.

Κάποια στιγμή ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας χωρίς ίχνος ντροπής προς στους πυρόπληκτους που τον άκουγαν, τους είπε αντί να τους βοηθήσει πώς τα βοηθήματα που διεκδικούν για να ορθοποδήσουν δεν έχουν καμία σημασία γιατί θα τα σπαταλήσουν.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν και για το χαμηλό ποσό της βοήθειας, αλλά και για τις καθυστερήσεις, είχαν περάσει μήνες και δεν τους είχαν δώσει ούτε τα βασικά.

Του Τσίπρα, του είχαν πει τι να λέει και  επέμενε ότι το σημαντικό είναι να δημιουργηθούν υποδομές και όχι τα βοηθήματα. 

Και τότε είπε σε μια γυναίκα που διαμαρτυρόταν: «Να σου πω και κάτι; Και να έπαιρνες αυτά τα 2.000 ευρώ, τι θα έκανες; Θα τα σπατάλαγες».

Δείτε τον φαιδρό που κουνάει σήμερα το δάχτυλο στην κυβέρνηση :





Σταύρος Μπένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας


 

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού : «Οφείλουμε, ειδικά για την Εύβοια, να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα. Και γι’ αυτό ακριβώς επέλεξα να συστήσω μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης, οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα. Και πρότεινα -και με χαρά απεδέχθη- επικεφαλής αυτής της επιτροπής να είναι ο Σταύρος Μπένος.

Ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο Σταύρος Μπένος είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε τα ΚΕΠ. «Ως Υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε».

Το βιογραφικό του Σταύρου Μπένου

Ο Σταύρος Μπένος είναι Έλληνας τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004 ) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.

O Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986. Έγινε γνωστός για το θεαματικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986.

Η θητεία του συνδέθηκε με τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Καλαμάτας (1986) και την πολεοδομική ανασυγκρότησή της. Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).



Συνελήφθη ο 21χρονος που μαχαίρωσε 20χρονο και ανέβαζε φωτογραφίες με το μαχαίρι στα social

 


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 21χρονος δράστης ανήρτησε στα social media εικόνες και βίντεο μετά τη δολοφονία γράφοντας, μάλιστα, στη λεζάντα μίας φωτογραφίας ότι «κάθε φορά που σφάζω κάποιον, το ανεβάζω στόρι». 

Ταυτόχρονα, «ανέβασε» και βίντεο στο οποίο φαίνεται να κουνά το μαχαίρι και να εστιάζει στο αίμα που υπάρχει πάνω στη λεπίδα ακούγοντας ένα τραγούδι.



Η οικογένεια του θύματος ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτών των εικόνων στα social media και έσπευσε να ζητήσει να σταματήσει η διακίνηση τους.

Η σύλληψη του δολοφόνου, έγινε εχθές το μεσημέρι, όταν αστυνομικοί τον εντόπισαν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στον τόπο καταγωγής του, στο Λιβαδοχώρι Σερρών. Του πέρασαν χειροπέδες, οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών και σήμερα Τετάρτη θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ο δράστης ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές, καθώς τις είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν με περιπτώσεις κλοπής. 



Το Facebook έκλεισε εκατοντάδες λογαριασμούς που διέδιδαν «fake news» για τα εμβόλια του κορωνοϊού

 


Το Facebook ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι έκλεισε εκατοντάδες λογαριασμούς που διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Το κορυφαίο μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε «πλυντήριο παραπληροφόρησης» το δίκτυο λογαριασμών που προερχόταν από τη Ρωσία και επιχειρούσε να «στρατολογήσει» influencers να διαδώσουν fake news για τα εμβόλια της Covid -19. Στόχευε κυρίως χρήστες με «καθαρή φήμη» σε Ινδία, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ.

Για την εκστρατεία παραπληροφόρησης, σύμφωνα με την αναφορά του Facebook, ευθύνεται η εταιρεία μάρκετινγκ Fazze, η οποία είναι μέρος μιας ρωσικής εταιρείας που ονομάζεται AdNow.

Τον περασμένο μήνα ερεύνα του BBC Trending ανέφερε πως τον Μάιο απο την Fazze πρόσφεραν χρήματα σε Influencer για να διαδώσουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τους κίνδυνους που σχετίζονται με το εμβόλιο της Pfizer. Το ίδιο είχε επιχειρήσει και με το εμβόλιο της AstraZeneca διαδίδοντας πως χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο αδενοϊό χιμπατζή.

Οι αναρτήσεις από λογαριασμούς στο δίκτυο διέδωσαν μιμίδια που χρησιμοποίησαν εικόνες από τις ταινίες «Πλανήτης των Πιθήκων» για να δώσουν την εντύπωση ότι το εμβόλιο θα μετατρέψει τους ανθρώπους σε πιθήκους.



Αυτές οι αναρτήσεις εμφανίστηκαν στο Facebook στα Χίντι περίπου την ίδια στιγμή που η ινδική κυβέρνηση συζητούσε την έγκριση έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο AstraZeneca.

Η καμπάνια χρησιμοποίησε ψεύτικους λογαριασμούς, μερικοί από τους οποίους το Facebook λέει ότι πιθανότατα προέρχονται από servers στο Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο αφαίρεσε 65 λογαριασμούς του και 243 λογαριασμούς στο Instagram που ήταν συνδεδεμένοι με την καμπάνια αντιεμβολιαστών και απαγόρευσε την Fazze από την πλατφόρμα της, για παραβίαση της πολιτικής τους κατά ξένων επεμβάσεων.

«Είναι πραγματικά μια προειδοποίηση - να είστε προσεκτικοί όταν κάποιος προσπαθεί να σας ταΐσει με μια ιστορία. Κάντε τη δική σας έρευνα» δήλωσε ο Μπεν Νίμο, επικεφαλής της παγκόσμιας απειλής του Facebook, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκστρατεία εκμεταλλεύτηκε τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Reddit, το Medium, το Change.org και το Facebook, δημιουργώντας παραπλανητικά άρθρα και αναφορές, παρέχοντας στη συνέχεια στους «influencers» συνδέσμους, hashtags και άλλα για τη διάδοση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, σύμφωνα με το Νίμο, ο οποίος σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα, αυτή η καμπάνια αντιεμβολιαστών λειτούργησε ως πλυντήριο παραπληροφόρησης».



Η αντιεμβολιαστική καμπάνια έπεσε στο κενό


Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε από Influencers στη Γαλλία και τη Γερμανία που αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς που έγιναν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Fazze, ωθώντας τους δημοσιογράφους να ερευνήσουν το θέμα, σύμφωνα με το Facebook.

Το Facebook δεν γνωρίζει ποιος προσέλαβε την Fazze για την εκστρατεία κατά των εμβολίων, αλλά έχει μοιραστεί τα ευρήματά του με τις ρυθμιστικές αρχές, την αστυνομία, τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας Nathaniel Gleicher.



Η καμπάνια φάνηκε να πέφτει στο κενό, με σχεδόν καμία από τις αναρτήσεις που έγιναν στο Instagram να μην λαμβάνει "likes", ανέφερε το Facebook.

Η είδηση έρχεται εν μέσω μιας διαμάχης μεταξύ του Facebook και της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τον περιορισμό της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιστρατεύσει δημοφιλείς χαρακτήρες των κοινωνικών μέσων για την προώθηση των εμβολιασμών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ύστερα από την πρωτοβουλία του Twitter, Google, Facebook και Netflix στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως οι εργαζόμενοί τους θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι πριν επιστρέψουν στα γραφεία των εταιρειών.



Μιχάλης Μουσελίμης
Πηγή : protothema.gr


Πυρόπληκτη σε Τσίπρα στην Εύβοια :«Θα προτιμούσα να μην έρθετε, το θεωρώ κοροϊδία»

 


Αποδέκτης της οργής των πυρόπληκτων στην Εύβοια έγινε και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Εύβοια, με μία γυναίκα που του χάλασε το σώου.

Στο βίντεο του EviaZoom.gr φαίνεται ο Τσίπρας, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόρεια Εύβοια, για τη μεγάλη φωτιά, την ώρα που πάει να χαιρετίσει μία γυναίκα, κάτοικο της περιοχής, η οποία όμως αρνήθηκε να τον χαιρετίσει.

«Γεια σας, δεν χαιρετάω. Γιατί ήρθατε; Εγώ θα προτιμούσα να μην έρθετε, γιατί το θεωρώ κοροϊδία, ειλικρινά κοροϊδία», του είπε η γυναίκα.

Αμήχανος που του χαλάει την ήδη στραπατσαρισμένη εικόνα του, ο Αλέξης Τσίπρας, της απάντησε ότι πήγαν να δουν την καταστροφή, λέγοντας «σας καταλαβαίνω απόλυτα, και την οργή, και τον θυμό σας απέναντι σε όλους».