Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

«Δεν θα ανοίξει η Ειδομένη - Να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων»



Για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως "καινούργια κατάσταση", "το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία". "Δεν θα ανοίξει η Ειδομένη" ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο γεγονός, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να διέλθουν από την χώρα 850.000 πρόσφυγες "και ευρύτερα στην κοινωνία κανείς δεν πήρε είδηση".

Επανέλαβε ότι "πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό", προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε "πολύ προσωρινές", όπως μετ’ επιτάσεως τόνισε, εγκαταστάσεις.

"Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα" είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι μετά την συγκέντρωσή τους θα "δούμε την διανομή τους", επισημαίνοντας ότι "στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα".

Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός είχε "μάθει αλλιώς, στην αποτροπή και τον εγκλεισμό, ενώ τώρα λειτουργεί αλλιώς".

Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε ότι οι εκεί πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή, ενώ "θέλουμε να κατεβούν προς τα κάτω".Ο κ. Μουζάλας είπε ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, είπε ότι "περάσαμε δύσκολα, αλλά όχι γιατί φταίμε", προσθέτοντας ότι αφενός μεν οι Ευρωπαίοι, "δεν έχουν τίποτα να πουν τώρα", αφετέρου δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις της σε αντίθεση με την Ευρώπη που δεν είναι. "Έχουμε πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη, αλλά όχι πρακτική και αυτό είναι που θα προσπαθήσει να αντιπαλέψει ο Αλέξης Τσίπρας" είπε ο κ. Μουζάλας. "Στην Ευρώπη θα υπάρξει ένα σκληρό παζάρι, λες και είμαστε Σομαλία. Θέλουμε τα χρήματα που θα δοθούν να δίνονται με τρόπο που να βοηθούν το εθνικό σχεδιασμό" πρόσθεσε για την παροχή βοήθειας από την ΕΕ.

Ανέφερε ότι εργαλεία της Ελλάδας είναι η μετεγκατάσταση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα μόνο προς την Ευρώπη θα δημιουργούσε πόλο έλξης προσφυγικών ροών, ενώ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Ως δεύτερο εργαλείο ο κ. Μουζάλας ανέφερε "όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους" το ΝΑΤΟ, του οποίου το σχέδιο για την μείωση των ροών "θέλουμε να πετύχει". Ως τρίτο εργαλείο ανέφερε την επιστροφή μεταναστών, επισημαίνοντας ότι ένα κράτος πρέπει να δουλεύει με διεθνείς κανόνες και συνθήκες.

Ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη θα υπάρξει πολύ μεγάλο παζάρι.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι τα χρήματα να δίνονται στον εθνικό σχεδιασμό καθώς "όσοι έλθουν να δουλέψουν εδώ θα χρησιμοποιήσουν τις υποδομές της χώρας". Πρόσθεσε ότι "δεν θέλουμε η ανθρωπιστική βοήθεια να γίνει το όχημα εξυπηρέτησης ευρωπαϊκών αναγκών", διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία όσων έλθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, να είναι από την Ελλάδα, ενώ και τα υλικά αγαθά που θα καταναλώνονται να είναι ελληνικής προέλευσης.

Τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να μετατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκές κίνημα, προσθέτοντας "με τέτοιο τρόπο που, μεταξύ άλλων, να μπορεί να πάρει χρήματα από την Ευρώπη, όπως και οι άλλες οργανώσεις". Τέλος, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρουν.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Βουλής και τέως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου υπεραμύνθηκε των πολιτικών της στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για άδικες επιθέσεις. Όπως υποστήριξε, εφάρμοσε κατά γράμμα τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

"Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ πήγαινε κατευθείαν στην τελική λύση του εγκλεισμού σε στρατόπεδα" ανέφερε δε η κ. Χριστοδουλοπούλου. 

Επίθεση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με "ακροδεξιά κατεύθυνση" που προκρίνουν το κλείσιμο των συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και σύνδεση της ανόδου της ακροδεξιάς με τις πολιτικές λιτότητας, πραγματοποίησε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, στη μαραθώνια ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Πηγή: skai.gr


Σε τροχιά πλειστηριασμού 10.000 ακίνητα



Καθ’ οδόν οι διαταγές πληρωμής μέσα από τις τράπεζες.

Σε τροχιά πλειστηριασμού βγαίνουν 10.000 ακίνητα έως τον Απρίλιο όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

Οι διαταγές πληρωμής βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα κοινοποιηθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού.

Oι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν στα χέρια τους τις διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τα ακίνητα που θα πάρουν την άγουσα για πλειστηριασμό είναι κυρίως επαγγελματικά, ενώ δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες.

Η χαρτογράφηση των δανείων «κόκκινων» και μη έχει ολοκληρωθεί και από τους περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι 300.000 με 330.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα το 20% αυτών των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι συστηματικά κακοπληρωτές.

Από αυτούς το 50% είναι ιδιώτες και το 50% επιχειρηματίες. Τα 10.000 ακίνητα, για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί, ανήκουν σε μεγάλους οφειλέτες.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200.000 ακίνητα τα οποία είναι εν δυνάμει υποψήφια να βγουν σε πλειστηριασμούς.

Το σήμα που έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ότι θα πρέπει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια οι καθυστερημένες οφειλές να μειωθούν κατά 60 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 40 με 45 δισ. ευρώ, από τα 107 δισ. που υπολογίζεται σήμερα.

Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και παρατείνονται οι συνθήκες ύφεσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» επιπλέον δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.




Πηγή: newsbeast.gr






ΝΔ: «Κάτω τα χέρια από την Δικαιοσύνη, κ. Τσίπρα!»


«Για απόπειρα εγκαθίδρυσης κομματικού κράτους και απροκάλυπτης χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» καταγγέλλει τον Αλ. Τσίπρα η ΝΔ, μετά τις καταγγελίες από την εισαγγελέα Εφετών για «παρέμβαση με απειλές» του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε:

«Οι σημερινές σοβαρότατες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες μας.

Η υπό τον κ. Τσίπρα ομάδα εξουσίας σταθερά επιχειρεί να εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος και σύστημα απροκάλυπτης χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Η επίκληση της μόνιμης δικαιολογίας περί “διαπλοκής” μόνον ως ομολογία πράξεων ωμής κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών ακούγεται.
Ουδείς πείθεται. Πόσο μάλλον που ο δήθεν διώκτης αποκαλύπτεται κρυφός και κατά συρροήν συνομιλητής εκείνων που ο ίδιος δημόσια καταγγέλλει.

Ζητάμε την άμεση διαβίβαση στη Βουλή των Ελλήνων της υπόθεσης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο Υπουργό Αναπληρωτή της! Ζητάμε επίσης την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να απαντήσει η Κυβέρνηση στα καταλυτικά ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει τη χειραγώγηση και τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης. Και προειδοποιεί:

Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα».



Πηγή : ethnos.gr


Προβάδισμα της ΝΔ με 2,8 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ



Νέα δημοσκόπηση της έταιρίας Rass για την εφημερίδα «Το Παρόν» δίνει προβάδισμα 2,8 μονάδων στη πρόθεση ψήφου για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 26,2%, έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό 6,4% συγκεντρώνουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,3% και η Ένωση Κεντρώων με 4,7%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση εκτός Βουλής  μένουν οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι αλλά και ΛΑΕ.



Εισαγγελέας Εφετών καταγγέλλει πιέσεις και απειλές από τον Παπαγγελόπουλο



Της Λίας Κοντοπούλου

Μια πρωτοφανή καταγγελία για πιέσεις και απειλές του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προς την Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, φέρνει στο φως η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισαγγελική λειτουργός, σε έγγραφη αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος προσπάθησε να παρέμβει στο έργο της, αναφορικά με την υπόθεση Βγενόπουλου, που τέθηκε στο αρχείο.

Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη καταγγέλλει εγγράφως ότι δεχόταν διαρκώς προσπάθειες παρέμβασης, πιέσεις, ακόμα και απειλές από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης. 

Πρόκειται για την εισαγγελική λειτουργό που ζήτησε να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση Βγενόπουλου.

Καταγγέλλει «γαϊτανάκι πιέσεων»

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, η Γεωργία Τσατάνη, σε έγγραφη αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2016, εξιστορεί ένα πρωτοφανές για τα δικαστικά χρονικά «γαϊτανάκι  πιέσεων» που, όπως αναφέρει, δέχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ζητούσε να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.


Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, της ανέφερε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς σκόπευε να ασκήσει διώξεις για την επίμαχη υπόθεση. 

Στην αναφορά της η Γεωργία Τσατάνη γράφει μεταξύ άλλων για τον κ. Παπαγγελόπουλο, «πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία, όπως μου εδήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. (…) Τότε εξέφρασα την απορία μου για το γεγονός γνώσεως υπ’ αυτού της εκ των προτέρων δικανικής κρίσεως της εισαγγελέως Διαφθοράς».

«…για να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένεια σου»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν η εισαγγελική λειτουργός αρνήθηκε να επιστρέψει την επίμαχη δικογραφία, οι πιέσεις, σύμφωνα με τα όσα η ίδια επωνύμως καταγγέλλει, έγιναν απειλές που στρέφονταν ακόμα και σε βάρος της οικογένειάς της.

Όπως αναφέρει, «κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που «χειριζόμουν παράνομα» στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου… ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου».


Παπαγγελόπουλος: νομική άποψη σε ιδιωτική συνομιλία

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης δεν αρνείται τις συνομιλίες, ωστόσο απαντά ότι εξέφρασε τη νομική του άποψη και μόνο, χωρίς να μπει ποτέ στην ουσία της υπόθεσης.

Όπως δήλωσε στο ΒΗΜΑ, «μία ιδιωτική συνομιλία μου με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη σε μία συνάντηση που έγινε με παράκληση της ιδίας τείνει να ποινικοποιηθεί με πρωτοβουλία της. Για τη δικογραφία Βγενόπουλου της είπα πράγματι, ότι η νομική μου άποψη ήταν ότι δεν έπρεπε να αφαιρεθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ότι έπρεπε να την επιστρέψει. Ποτέ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης και ποτέ δεν την ρώτησα για την κρίση της».  

Διατάχθηκε έρευνα σε βάρος ...της καταγγέλλουσας!

Πριν από λίγες ημέρες και αφού η Γεωργία Τσατάνη είχε στείλει την έγγραφη αναφορά της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα σε βάρος της ιδίας!


Νέα δήλωση Παπαγγελόπουλου

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, σε νέα δήλωσή του για το δημοσίευμα, αφού κάνει λόγο για παραληρήματα και διαπλεκόμενα συμφέροντα αναφέρει πως "η κα Τσατάνη παραδέχεται στην ανακοίνωση της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία επικαλείται της επίσκεψης της δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντηση μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω".

Ο Παπαγγελόπουλος προσθέτει πως έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικόλαο Βούτση, και καταλήγει τονίζοντας ότι "την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του".


Πηγή : antenna.gr




4 συμβουλές για να αποπνέετε πάντα αυτοπεποίθηση



Δεν είναι απίθανο να έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις οι οποίες μας ανάγκασαν να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας ή να αναρωτηθούμε γιατί δεν φαίνεται να πείθουμε τους γύρω μας για την αυτοπεποίθησή μας. Μία ειδικός αποκαλύπτει πώς πρέπει να αντιδρούμε, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αμφιβολία για τις ικανότητές μας.

"Προσποιήσου μέχρι να το πετύχεις", είναι η γενική συμβουλή της ψυχολόγου και εκπαιδεύτριας στελεχών, Joanne Irving, η οποία ωστόσο, σημειώνει πως για να φτάσουμε τελικά, στο σημείο να έχουμε πραγματική πίστη στον εαυτό μας, θα πρώτα χρειαστεί να σκεφτούμε την αλλαγή του τρόπου σκέψης μας.

"Το να προσποιούμαστε δεν σημαίνει να παριστάνουμε ότι είμαστε κάποιος άλλος, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, ώστε να επιτρέψουμε στην αυτοπεποίθηση και τις ικανότητές μας να αναδυθούν", σημειώνει η ειδικός.

Ειδικότερα, η Irving, μιλώντας στο Fast Company, παραθέτει 4 τρόπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποπνέουμε εμπιστοσύνη, ακόμα και αν τα πράγματα δεν είναι έτσι. 

Οι 4 τρόποι που θα επιτρέψουν στην αυτοπεποίθησή μας να εκφραστεί

Μην κάνετε πως τα γνωρίζετε όλα

“Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να προσποιηθούν την αυτοπεποίθηση, είναι το γεγονός ότι προσποιούνται πως ξέρουν τα πάντα”, λέει η Irving. “Η τακτική 'ξέρω τα πάντα', αποκαλύπτει για εσάς ότι ξέρετε περίπου όσα ένας αρχάριος”.



Εξηγεί ότι με το να κάνουμε πως τα γνωρίζουμε όλα, δύσκολα μπορούμε να κερδίσουμε τον σεβασμό των γύρω μας και είναι πιο πιθανό να εκτεθούμε ως “απάτη” νωρίτερα, καθώς οι άνθρωποι γύρω μας σύντομα θα ανακαλύψουν πως στην πραγματικότητα, υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις

“Όσο λιγότερα προσποιείστε ότι ξέρετε, τόσο περισσότερο θα φαίνεστε ένας ηγέτης με αυτοπεποίθηση”, εξηγεί η Irving. “Οι μεγάλοι ηγέτες δεν προσποιούνται ότι έχουν όλες τις απαντήσεις. [....] Κάντε ερωτήσεις που επιδεικνύουν γνήσιο ενδιαφέρον, διευκρινίστε τη σκέψη σας και πυροδοτήστε μία συζήτηση για την εξερεύνηση νέων και καινοτόμων λύσεων”.



Παραδόξως οι ερωτήσεις μπορεί να στέλνουν το μήνυμα ότι είμαστε περισσότερο ικανοί, σύμφωνα με την ειδικό, η οποία εξηγεί πως όντες πρόθυμοι να κάνουμε τέτοιου τύπου ερωτήσεις αποπνέουμε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη και δείχνουμε την ικανότητα ενός μεγάλου ηγέτη.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζετε

Ορισμένοι άνθρωποι, σε περιπτώσεις επιτυχίας, αισθάνονται ότι δεν τους άξιζε η επιβράβευση. Αυτή η συναισθηματική κατάσταση ονομάζεται "σύνδρομο του απατεώνα". Η ψυχολόγος εξηγεί ότι μπορούμε να νικήσουμε αυτό το συναίσθημα, υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας ότι δεν χρειάζεται να ξέρει τα πάντα.


“Μέρος του συνδρόμου του απατεώνα είναι η παράλογη πεποίθηση ότι θα έπρεπε να ξέρετε τα πάντα, επειδή σας δόθηκε μία νέα ευκαιρία. Αντιλαμβανόμενοι ότι είναι πιθανότερο να βρεθήκατε σε αυτή τη θέση όχι επειδή γνωρίζετε τα πάντα, αλλά επειδή έχετε τη δυνατότητα να μάθετε και να αναπτυχθείτε, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε και να αρχίσετε να αποπνέετε περισσότερη αυτοπεποίθηση".

Απαντήστε στις σκέψεις σας

Η Irving σημειώνει πως όταν μας επισκέπτονται σκέψεις του τύπου “Δεν μπορώ να το κάνω αυτό, δεν είμαι έτοιμος για αυτό, δεν είμαι αρκετά καλός”, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε δεν είναι να προσπαθήσουμε να τις διώξουμε μακριά, αλλά να τους απαντήσουμε ότι κάνουν λάθος.


Μπορούμε, έτσι, να τις αλλάξουμε. Για παράδειγμα, λέει η Irving, αν νιώθετε ανήσυχοι πριν από μία συνεδρίαση, πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό συμβαίνει επειδή είστε ενθουσιασμένοι για τη συνεδρίαση και όχι επειδή φοβάστε ότι δεν θα είστε άξιος στον νέο σας ρόλο. Έτσι, θα αλλάξει η συμπεριφορά σας, την κρίσιμη ώρα.


Πηγή : pathfinder.gr


Σύλληψη γυναικολόγου δημόσιου νοσοκομείου για «φακελάκι»



Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη στις 4/3 γυναικολόγος δημόσιου Νοσοκομείου της Αττικής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία.

Όλα ξεκίνησαν με την καταγγελία ενός άνδρας ότι ο γιατρός απαίτησε "φακελάκι" 650 ευρώ, ώστε να πραγματοποιήσει τον τοκετό της συζύγου του. Μετά τον τοκετό, ο γιατρός παρέλαβε από τον καταγγέλοντα το συμφωνημένο χρηματικό ποσό, το οποίο όμως είχε προσημειωθεί.

Άμεσα επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν τον γιατρό. Σε έρευνα στον χώρο των χειρουργείων βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο στην ψευδοροφή το προσημειωμένο χρηματικό ποσό, ενώ στην κατοχή του γιατρού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα (500) ευρώ.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγήθηκε χθες φακελάκιστον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Πηγή : iatropedia.gr


ΤΟΥΡΚΙΑ : Πρωτοφανείς αξιώσεις για το Αιγαίο σε απόρρητο έγγραφο προς το ΝΑΤΟ! "Να λέτε τα νησιά με αριθμούς αντί για ονόματα"!




Οι απαιτήσεις που προέβαλλε η Τουρκία και που ουσιαστικά απέρριψαν οι Σύμμαχοι, έρχονται στο "φως" της δημοσιότητας. Με απόρρητο έγγραφο 17 σημείων, το οποίο κατέθεσε ο Τούρκος στρατηγός, Ethem Buyukisik, στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η Τουρκία ζητάει... τον ουρανό με τ' άστρα!

Πρωτοφανείς αξιώσεις!

Στο έγγραφο καταγράφονται μία προς μία οι αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ για πρώτη φορά επιχειρεί να θέσει θέμα γκρίζων ζωνών αμφισβητώντας ελληνικά νησιά σε επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ!

Η αναγραφόμενη ημερομηνία στο έγγραφο που παρουσιάζει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής είναι η 15η Φεβρουαρίου 2015 και η κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μοιάζει να είναι δεδομένη, αφού με την κίνησή της αυτή, η Τουρκία προκαλεί σημαντικές παρενέργειες και αποδυναμώνει καθοριστικά τη συνεισφορά της Συμμαχίας στο προσφυγικό.

Τα... ολίγα που ζητά η Τουρκία!

Η Άγκυρα αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ενώ ακόμη ζητά από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα.

Από εκεί και πέρα, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των μικρών νησιών είναι η πιο επιθετική -όσο και παράλογη από πολιτική και νομική άποψη- κίνηση, η οποία επισημοποιείται στο έγγαρφο δημιουργώντας νέα δεδομένα. Διευκρινίζεται εξαρχής ότι η Ελλάδα ουδέποτε υποχώρησε στις τουρκικές αξιώσεις, ούτε όμως κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Άγκυρας, που καθιστά γκρίζο το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Στο επίμαχο έγγραφο περιλαμβάνονται άμεσα ή έμμεσα οι τουρκικές διεκδικήσεις, που σε συνδυασμό με την αναδίπλωση της Τουρκίας από την απόφαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση της Συμμαχίας στο Αιγαίο, συνιστά μία άκρως επιθετική ενέργεια.

Η ανοιχτή αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών γίνεται για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει ακόμη και η απαίτηση να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά για "εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ"!

Νησιά με γράμματα και αριθμούς!

Η Τουρκία φτάνει ακόμη και στο σημείο να απαιτεί από την Συμμαχία να μην χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς νησιών, "με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων...".

Διαβάστε στο onalert.gr το πλήρες κείμενο που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ethem Buyukisik

Προφανώς αναφέρεται έμμεσα στα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν πως δεν ανήκουν στην Ελλάδα, τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα -όπως Ίμια-Καρντάκ- και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις συνθήκες, θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία.

Είναι τόσο προκλητική η στάση της Άγκυρας, που φτάνει στο σημείο να ζητά από τους ιθύνοντες για τον σχεδιασμό της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, αντί για τα ονόματα των νησιών, να χρησιμοποιούνται γράμματα ή και αριθμοί!


Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής, newsit.gr


Ντόρα "Η σημερινή ηγεσία του Υπεξ είναι ανύπαρκτη. Η Ελλάδα θα περάσει δύσκολες ώρες"




Συνέντευξη έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Αγρόλαμπο, εκφράζοντας ακόμα μία φορά τις ανησυχίες της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Κυρία Μπακογιάννη, θεωρείτε ότι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μπορεί να προκύψει μία απόφαση που μπορεί να καταστήσει μικρότερη την πίεση που δέχεται η Ελλάδα;

Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι Γερμανοί  έχουν κατεβάσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών τους γι’ αυτή την σύνοδο κορυφής. Πάντως εξακολουθώ και πιστεύω ότι αν η Ευρώπη  δεν μπορέσει να βρει μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ.

Στην περίπτωση που συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν ως την επόμενη τακτική σύνοδο, στις 18, τι γίνεται εδώ;


Η χώρα θα περάσει δύσκολες ώρες. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι απαιτείται συντονισμός, σοβαρότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να πορευόμαστε είτε αρνούμενοι την πραγματικότητα, είτε παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια και να μην έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης διαχείρισης ενός εθνικού προβλήματος. Η ΝΔ σε αυτό είναι ξεκάθαρη. Θα δώσουμε τη μάχη στο εξωτερικό για να πείσουμε τους εταίρους, οφείλουμε όμως ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και τον ελληνικό λαό.

Καταλογίζετε στην κυβέρνηση διαχειριστική ανεπάρκεια ή και ανικανότητα. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

Αυτό το οποίο σήμερα παρουσιάζεται είναι παντελής έλλειψη σχεδιασμού. Όφειλε η κυβέρνηση, αφού ήξερε ότι θα φτάναμε σε κλείσιμο συνόρων, γεγονός που προκύπτει από δηλώσεις πολλών υπουργών,  να είχε κινητοποιήσει το σύνολο του μηχανισμού για την προετοιμασία δομών φιλοξενίας που να είναι στοιχειωδώς ανθρώπινες.  Κλειστές για τους μετανάστες οι οποίοι θα επαναπατριστούν και ανοιχτές όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Οφείλαμε να μην επιτρέψουμε αυτά τα ντροπιαστικά φαινόμενα με τα μωρά μέσα στις λάσπες να συμβαίνουν στην δική μας πατρίδα, όταν ο ελληνικός λαός από το υστέρημα του, κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι απαράδεκτη και κατώτερη των δυνατοτήτων μας η εικόνα που παρουσιάζουμε σήμερα.

Έχετε μία εξήγηση για τις καθυστερήσεις των χρημάτων από το πρώτο προσφυγικό πρόγραμμα της ΕΕ;

Είναι αυτονόητο ότι για να εκταμιευτούν χρήματα χρειάζονται παραστατικά, που σημαίνει ότι χρειάζεται μια διαχειριστική αρχή που θα μαζεύει τα έξοδα, τις αποδείξεις και θα τις υποβάλει στην ΕΕ για να πάρει τα χρήματα. Αυτό το στοιχειώδες δεν έχει γίνει δυστυχώς στην χώρα μας.

Στο πολιτικό πεδίο, στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ αλλά και στις διμερείς συζητήσεις θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έσφαλε;

Ακούστε η θέση της κυβέρνησης για τον επιμερισμό τον προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την ανάγκη να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα καθώς και τις αδυναμίες που υπάρχουν στην κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι σωστές. Όπως και η απόφαση υπέρ της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, την οποία στήριξε η ΝΔ, ώστε να μην υπάρχει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν κάνει ότι είναι δυνατόν  για να φυλάξει τα σύνορα της. Από εκεί και πέρα η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δυστυχώς προκαλεί τεράστιες ανησυχίες καθώς κινδυνεύει να γυρίσει εναντίον μας. Η υπόσχεση της Τουρκίας  ότι θα δέχεται την επαναπροώθηση όλων των μεταναστών, που ανακοίνωσε ο κ. Τουσκ είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να δώσει διέξοδο.

Σας άκουσα να αποδίδετε ευθύνες και στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Διατελέσατε υπουργός Εξωτερικών, θεωρείτε πως η σημερινή ηγεσία έχει κάνει λάθη που μπορεί να φέρουν νέα δεδομένα στις σχέσεις με την Τουρκία;

Θεωρώ ότι η σημερινή ηγεσία του Υπεξ είναι ανύπαρκτη. Που ήταν ο κ. Κοτζιάς όταν συμφωνήθηκε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ; που ήταν όλους αυτούς τους μήνες, που όπως μας είπε γνώριζε ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Χρειαζόμαστε μια δυναμική εξωτερική πολιτική που θα ενημερώνει για τα δίκαια αιτήματα μας όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αντί λοιπόν ο κ. Κοτζιάς να διαχωρίζει την θέση του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του οφείλει να τις αναλάβει και να δραστηριοποιηθεί έστω και την ύστατη ώρα ως Έλληνας υπ. Εξωτερικών.

Ως προς τους άλλους γείτονες, πως ερμηνεύετε την στάση τους; Μπορεί να κινούνται όπως κινούνται μόνον με την παρακίνηση της Αυστρίας;

Ακούστε υπάρχουν ακραίες τοποθετήσεις όπως αυτή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας που γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Πέρα όμως από αυτές τις  ακραίες θέσεις, κάθε χώρα που κινδυνεύει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να βρεθεί εκείνη στην θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Γι’ αυτό η λύση δεν μπορεί να είναι μονομερείς πολιτικές άλλα συλλογικές πολιτικές αποφάσεις που θα τηρούνται απ’ όλους.

Το βέτο υπάρχει στο τραπέζι για την κυβέρνηση;

Οι απειλές για βέτο που γίνονται με μεγάλη ευκολία μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ. Χρειάζεται πολύ μεγάλη περίσκεψη και υπευθυνότητα για να προχωρήσει κανείς σε κάτι τέτοιο. Και το επιχείρημα του κ. Κοτζιά  «αν περνούσε η θέση της Αυστρίας, τι θα κάναμε; θα συμφωνούσαμε;» είναι ανεδαφικό. Δεν πρέπει ποτέ να φτάσουμε στο σημείο η θέση της Αυστρίας να αποτελεί την κεντρική ευρωπαϊκή θέση, είναι πάρα πολύ απλό. Το βέτο όμως αυτή την στιγμή στρέφεται εναντίων των Ελλήνων και όχι εναντίων των Ευρωπαίων.

Βλέπετε εμπλοκή και στο οικονομικό πρόγραμμα;

Βλέπω πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Η αξιολόγηση του προγράμματος έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και αντί γι’ αυτό συζητάμε ακόμη αν θα φτάσουμε στο ευρωπαϊκό ή το ελληνικό Πάσχα. Εάν πάρω τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των υπουργών οικονομικών που οφείλω να τις πάρω κινδυνεύουμε να καούμε.

Δύο μείζονες κρίσεις μαζί, έτσι όπως εξελίσσονται, εκτιμάτε ότι μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμες ή κάποια στιγμή θα τεθεί πιεστικά ζήτημα συμψηφισμού;

Είναι τεράστιο λάθος η λογική ότι μπορούμε να συμψηφίσουμε το ένα με το άλλο διότι θα χάσουμε και στα δύο μέτωπα.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών;

Τίποτα δεν αποκλείεται με την κεκτημένη ταχύτητα του κ. Τσίπρα  που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει εκλογές κάθε 3 μήνες. Άλλα να έχουμε συναίσθηση του τι θα σημάνει αυτό και τι κόστος θα είχε μια εκλογική διαδικασία τούτη την ώρα. Από την άλλη μεριά η πραγματικότητα είναι ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, στην δημοκρατία δεν υπάρχου αδιέξοδα.

Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως υπάρχει ακόμη μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε κρίσιμο μέρος του εκλογικού σώματος και για τη ΝΔ. Πως καλύπτεται;

Η ΝΔ καλείται σήμερα, έχοντας κάνει την αυτοκριτική της και έχοντας αφήσει πίσω τον παλιό κακό εαυτό της, να χτίσει πάνω στα θετικά της και κυρίως να καταθέσει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η άποψη μου είναι ότι το τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού στην χώρα το έγραψε ο κύριος Τσίπρας.

Όσον αφορά τα ζητήματα διαφάνειας και τις υποθέσεις για τις οποίες εγκαλείτε το κόμμα σας από την κυβέρνηση, πχ στη λίστα Μπόργιανς ή στο κύκλωμα Μαυρίκου με τα απλήρωτα τιμολόγια της ΝΔ, δεν νομίζετε πως θα έπρεπε να υπάρχει μία απάντηση και της προηγούμενης ηγεσίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει αγωγή όπως και εγώ που είχα την τιμή να φιλοξενούμαι συχνά στα πρωτοσέλιδα του κ.Μαυρίκου. Η κρατική ΕΡΤ λίγο πριν το ντιμπεϊτ  των πολιτών αρχηγών είχε καλεσμένο τον κ. Μαυρίκο ως διακεκριμένο αναλυτή και εκδότη για να συκοφαντήσει και να υβρίσει τον Βαγγέλη Μειμαράκη. Επίσης βρίσκω πολύ ύποπτη τη σύμβαση συνεργασίας  που είχε υπογράψει το 2015 ο κ. Μαυρίκος με την ΕΡΤ. Άρα δεν δέχομαι να κατηγορείται το σύνολο της παράταξης.


Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να καταργήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί



Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Σάββατο (05/03/2016) την Ετήσια Έκθεση Κρασιού: «Οινόραμα 2016» η οποία πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

Δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εδώ στο Ζάππειο χτυπάει σήμερα η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας. Εκατοντάδες μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι οινοπαραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους. Αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, η Ελλάδα της παραγωγής, η Ελλάδα η οποία δεν διστάζει να κοιτάξει στα ίσια τις αγορές του εξωτερικού, μπορεί να διακριθεί.

Αυτήν την Ελλάδα οφείλουμε να τη στηρίξουμε. Αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Ενός φόρου, ο οποίος επιβλήθηκε χωρίς καμία λογική και ο οποίος δεν αποφέρει ουσιαστικά έσοδα στο κράτος. Το μόνο που κάνει είναι να επιβαρύνει τους Έλληνες παραγωγούς με μια υπέρμετρη γραφειοκρατία.

Την Ελλάδα της παραγωγής πρέπει να τη στηρίξουμε.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαία για τη Νέα Δημοκρατία. Αποτελεί ένα πεδίο συγκριτικού πλεονεκτήματος για τη χώρα. Αποτελεί ένα πεδίο δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Και κυρίως αποτελεί – όπως απεδείχθη εδώ, σήμερα, περίτρανα – ένα πεδίο δημιουργικής δράσης πολλών νέων ανθρώπων, που κόντρα στις συνθήκες αγωνίζονται να καταστήσουν το ελληνικό κρασί ανταγωνιστικό στις παγκόσμιες αγορές».


Πηγή :  newsbomb.gr


Alpha Bank: Σε νέο κύκλο ύφεσης η ελληνική οικονομία το β' εξάμηνο του 2015


Σε νέο κύκλο ύφεσης εισήλθε η ελληνική οικονομία το β’ εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Alpha Bank.
Στη σημαντική θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα, κυρίως λόγω της ικανοποιητικής επιδόσεως του τουρισμού αποδίδει την περιορισμένη υποχώρηση του ΑΕΠ έναντι των εκτιμήσεων το οικονομικό δελτίο της τράπεζας. Ειδικότερα, στο δ΄ τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8%, από -1,7% το τρίτο τρίμηνο 2015. Συνολικά το 2015, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2%, έναντι αυξήσεως 0,7% το 2014.  Η πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο 2015, κατά 1,2%, έναντι αυξήσεως 0,6% το πρώτο εξάμηνο 2015, μπορεί να ερμηνευθεί ως ακολούθως:
  • Η συμπεριφορά της ιδιωτικής καταναλώσεως ήταν ο βασικός προσδιοριστικός παράγοντας αυτού του φαινομένου. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο 2015, συμβάλλοντας θετικά στο ΑΕΠ κατά 0,8 εκατοστιαίες μονάδες. Η θετική μεταβολή της καταναλώσεως στο εξάμηνο αυτό, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2014, αλλά και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου που ενίσχυσαν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
  • Στο τρίτο τρίμηνο 2015, η υποχώρηση της ιδιωτικής καταναλώσεως θεωρείται περιορισμένη (-0,3% σε ετήσια βάση), παρά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς τα νοικοκυριά προέβησαν σε δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας. Επιπλέον, επισημαίνεται και η θετική συμβολή της αυξημένης τουριστικής κινήσεως στην ιδιωτική κατανάλωση στο τρίμηνο αυτό. Στο τέταρτο τρίμηνο 2015, η ιδιωτική κατανάλωση υπεχώρησε κατά 0,9%, σε ετήσια βάση, λόγω των αυξήσεων του συντελεστή ΦΠΑ το καλοκαίρι, σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Η μείωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στους δύο πρώτους μήνες του 2016 (5,7 μονάδες από τον Δεκέμβριο 2015) αντανακλά την απαισιοδοξία των νοικοκυριών όσον αφορά στις μελλοντικές οικονομικές τους συνθήκες και συμβαδίζει ενδεχομένως, με νέα υποχώρηση της κατανάλωσης το επόμενο διάστημα.
  • Το 2015 σημειώθηκε υποχώρηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 2,8%, σε ετήσια βάση, στο δεύτερο εξάμηνο 2015, έναντι αυξήσεως 4,9% το πρώτο εξάμηνο 2015. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ αποτελούν πλέον μικρό ποσοστό, το 11,6% του ΑΕΠ το 2015, έναντι 24,5% του ΑΕΠ που αναλογούσε το 2007.
  • Συνολικά το 2015 συνεχίσθηκε η επενδυτική ένδεια, λόγω της επιδεινώσεως του επιχειρηματικού κλίματος, των κεφαλαιακών περιορισμών και της διαρκούς μειώσεως του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που δυσχέραναν την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις, είτε προβαίνουν σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια, είτε μεταθέτουν τις επιχειρηματικές τους αποφάσεις και αντιμετωπίζουν τις διακυμάνσεις της ζητήσεως δια της μεταβολής των αποθεμάτων τους.
  • Επίσης, οι αρνητικές καθαρές επενδύσεις των τελευταίων ετών, δηλαδή η διαφορά των επενδύσεων από τις αποσβέσεις, επέφεραν σημαντική απαξίωση του παραγωγικού κεφαλαίου μειώνοντας σημαντικά το καθαρό πραγματικό κεφαλαιακό απόθεμα της οικονομίας. Στην περίοδο 2010- 2014, οι αποσβέσεις ξεπέρασαν την επενδυτική δαπάνη σωρευτικά κατά € 42,3 δισ. (2010-2014). Επομένως, θεμελιώδεις αναπτυξιακές παράμετροι της οικονομίας, όπως είναι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, παραμένουν ουσιαστικά αδρανείς (κοντά στο ύψος του 2007) υπονομεύοντας την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
  • Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η συνεχής εκτεταμένη μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες από την αρχή της οικονομικής κρίσεως μέχρι σήμερα, που σε μεγάλο βαθμό είναι συνδεδεμένη με την υψηλή φορολόγηση επί της ακίνητης περιουσίας. Οι  επενδύσεις σε κατοικίες και σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν συρρικνωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2008 στο 2015. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αποτελούν πλέον μόλις το 0,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στο 7,6%.
Σε μια περίοδο κατά την οποία διαταράχθηκε σημαντικά η ομαλότητα στη ροή των εισαγωγών, μέρος των άμεσων αναγκών της αγοράς για εισαγόμενα αγαθά και πρώτες ύλες καλύφθηκε μέσω αναλώσεως αποθεμάτων. Το φαινόμενο αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συνεισφορά της μεταβολής των αποθεμάτων στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ να διαμορφωθεί σε έντονα αρνητικό επίπεδο στο τέταρτο τρίμηνο 2015 κατά -2,5 εκατοστιαίες μονάδες από -2,3 εκατοστιαίες μονάδες στο τρίτο τρίμηνο 2015.

Τέλος, σημειώνεται  η εκ νέου μεγάλη μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,8%, σε ετήσια βάση, στο τέταρτο τρίμηνο 2015, η οποία υπολείπεται της μειώσεως των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά -12,5%. Συνεπώς, ο εξωτερικός τομέας είχε σημαντική θετική συμβολή στο ΑΕΠ κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες στο τέταρτο τρίμηνο 2015, από +3,3 π.μ. το τρίτο τρίμηνο 2015 και -0,2 π.μ. το πρώτο εξάμηνο. Η μεγάλη υποχώρηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών συνέβη στο δεύτερο εξάμηνο 2015, καθώς αυτές υποχώρησαν κατά 15,8%, σε ετήσια βάση, έναντι αυξήσεως κατά 2,9% στο πρώτο εξάμηνο 2015 αντίστοιχα. Η πτώση των εισαγωγών αποδίδεται, τόσο στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, όσο και στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.



Πηγή: iefimerida.gr 


Αύξηση φόρων έως και 50% σε επτά έτη



Tην υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση έχουν υποστεί οι φορολογούμενοι με εισοδήματα της τάξεως των 30.000 ευρώ και άνω στα χρόνια της κρίσης. Από την επεξεργασία των φορολογικών δεδομένων προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι με εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ θα καταβάλουν το 2015 φόρους αυξημένους κατά 46,2% σε σχέση με τους φόρους που πλήρωσαν το 2009. Οπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά δεδομένα, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν στοχεύσει στις εισοδηματικές τάξεις πάνω από 30.000, κάτι που έχει ανακοινώσει ότι θα πράξει και η νυν κυβέρνηση. Εφόσον γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου από τους πιστωτές της χώρας τόσο για τη νέα φορολογική κλίμακα των εισοδημάτων του 2016 όσο και για την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολόγησή τους θα αυξηθεί υπέρμετρα. Πρόκειται για μία ακραία αναδιανομή του εισοδήματος που γίνεται μέσω της υπερφορολόγησης κυρίως των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Επί της ουσίας, η φορολογική πολιτική εστιάζεται στη δήμευση των εισοδημάτων αυτών για να βγει ο ετήσιος λογαριασμός – προϋπολογισμός. Στην περίπτωση λοιπόν που αυξηθούν οι συντελεστές για τα εισοδήματα του 2016, ένας φορολογούμενος με εισοδήματα 40.000 θα πληρώσει περισσότερους φόρους σε σχέση με το 2009 κατά 50,1% και 7,7% συγκριτικά με τους φόρους του 2015.

Φορολογούμενοι

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο αριθμός των φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχει μειωθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης, γεγονός που οφείλεται αφενός στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου εξαιτίας της τεράστιας φορολογίας που έχει επιβληθεί από το 2009 έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ξεπερνούσαν το 2009 τις 542.000, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 268.480 (αποτελούν το 3% του συνόλου των φορολογουμένων) οι οποίοι πληρώνουν το 42% του φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα και όπως προκύπτει από την ανάλυση των φορολογικών δεδομένων:

– Για εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος το 2009 ανερχόταν στο ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα του 2015 θα φθάσει τα 2.440 ευρώ (αύξηση 22%) συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης.

– Για εισόδημα 30.000 ευρώ ο φόρος το 2009 ανερχόταν στο ποσό των 4.320 ευρώ, ενώ το 2015 ο φόρος εκτινάσσεται στα 6.320 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 46,2%.

– Για εισόδημα 40.000 ευρώ ο φόρος το 2009 ήταν 7.820 ευρώ, ενώ το 2015 ο φόρος φθάνει τα 10.900 ευρώ. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι έχοντες εισοδήματα 40.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2016 αυξημένους φόρους κατά 50,1% σε σύγκριση με τους φόρους του 2009 και 7,7% σε σχέση με τους φόρους που αντιστοιχούν για το έτος 2015.

– Για εισόδημα 50.000 ευρώ ο φόρος το 2009 ανερχόταν στα 11.320 ευρώ και σήμερα ο φόρος αυτός αυξήθηκε στα 15.300 ευρώ (35,1%).

Σημειώνεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για τους ανωτέρω φορολογούμενους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους που μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης προσεγγίζουν το 60%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο για τις φορολογικές αλλαγές προβλέπει τα εξής:

Καθιέρωση νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας με συντελεστές:

– 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

– 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ (αντί έως 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα).

– 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ. Δηλαδή για τους έχοντες εισοδήματα από 30.000 έως 42.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

– 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ από 42% που ισχύει σήμερα.

Η νέα φορολογική κλίμακα θα είναι ενιαία για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και τους αγρότες, με τη διαφορά ότι θα ενσωματώνει έμμεσο αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 9.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, ενώ τα εισοδήματα που αποκτούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Επίσης σχεδιάζεται νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η νέα κλίμακα δημιουργεί επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους με εισοδήματα από 35.000 ευρώ έως και τις 50.000 ευρώ, ελαφρύνσεις στους έχοντες εισοδήματα από 20.000 έως 35.000 ευρώ και τα πολύ υψηλά εισοδήματα και καμιά μεταβολή για την πλειονότητα των φορολογουμένων που δηλώνουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει εισόδημα 50.000 ευρώ θα πληρώσει για το 2016, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, το ποσό των 1.440 ευρώ έναντι 1.000 το 2015.

Πώς διαμορφώνεται η κλίμακα με βάση την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών:

– 0% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

– 0,7% για τα εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ. Στο κλιμάκιο αυτό η εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% για το σύνολο του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

– 3% για τα επόμενα 10.000 ευρώ εισοδήματος, δηλαδή για το κλιμάκιο 20.001 έως 30.000 ευρώ.

– 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

– 6% για τα επόμενα 50.000 ευρώ, δηλαδή για το κλιμάκιο εισοδήματος από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

– 8% για τα επόμενα 400.000 ευρώ δηλαδή από 100.001 έως και 500.000 ευρώ και

– 10% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Με την ανωτέρω κλίμακα θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης όχι όμως στο σύνολο τους εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά σε συγκεκριμένο τμήμα, δηλαδή όπως λειτουργεί και η βασική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Προσφυγές φορολογουμένων

Στα διοικητικά δικαστήρια οδηγούνται οι περισσότεροι φορολογούμενοι που έχουν αμφισβητήσει πράξεις της φορολογικής διοίκησης, εξαιτίας της αδυναμίας της επιτροπής επίλυσης διαφορών να διεκπεραιώσει όλες τις υποθέσεις. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 20.203 ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2016, έγιναν δεκτές εν όλω ή εν μέρει μόλις 1.871 ή μόλις το 9,26%. Οι υπόλοιπες 18.332 υποθέσεις είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν εξετάστηκαν ποτέ και απορρίφθηκαν σιωπηρώς, είτε βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ειδικότερα, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 1.951 υποθέσεις, 8.033 υποθέσεις απορρίφθηκαν, ενώ 7.927 απορρίφθηκαν σιωπηρά, καθώς δεν πρόλαβαν να εξετασθούν γιατί εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Μόνο τον Ιανουάριο του 2016 υποβλήθηκαν 619 ενδικοφανείς προσφυγές και έγιναν δεκτές εν όλω ή εν μέρει μόλις 28, καθώς οι 233 απορρίφθηκαν σιωπηρώς και οι 201 δεν πρόλαβαν να εξετασθούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, με αποτέλεσμα να απορριφθούν. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορολογούμενοι οι οποίοι πιστεύουν ότι αδικήθηκαν από τις αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης θα πρέπει, πριν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, να ασκήσουν «ενδικοφανή προσφυγή», υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών. Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης επιβολής φόρου ή προστίμου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50%, εκτός αν υποβληθεί γι’ αυτό και γίνει αποδεκτό το αίτημα αναστολής.




Πηγή : Καθημερινή


Zaman: «Ημέρα ντροπής για την ελευθερία του Τύπου»




"Ημέρα ντροπής" για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, ήταν σήμερα ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman, ενώ οι υποστηρικτές της διαλύθηκαν από την αστυνομία με χρήση άφθονων δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ, την επομένη που η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα τέθηκε υπό την κηδεμονία των αρχών.

Ένα δικαστήριο διόρισε χθες Παρασκευή έναν διαχειριστή για να διευθύνει την εφημερίδα Zaman, την αγγλόφωνη Today's Zaman και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που συνδέονται με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως σχεδιάζει πραξικόπημα εναντίον του.

Νωρίς το απόγευμα, η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη έβαλε βίαια τέλος σε μια συγκέντρωση τουλάχιστον 500 ανθρώπων μπροστά από την έδρα της Zaman. Οι αστυνομικοί έριξαν άφθονα δακρυγόνα στο πλήθος που φώναζε "Ο ελεύθερος Τύπος δεν θα φιμωθεί", ενώ έκαναν επίσης χρήση εκτοξευτήρων νερού και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων και ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την κατάληψη της εφημερίδας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί απόδειξη πως η τουρκική κυβέρνηση φιμώνει τους διαφωνούντες.

"Αναστολή του Συντάγματος", έγραφε ακόμη στην πρώτη σελίδα της η Zaman, με μεγάλους λευκούς χαρακτήρες σε μαύρο φόντο. "Ο τουρκικός Τύπος ζει μία από τις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας του", καταγγέλλει η εφημερίδα, η οποία έχει τιράζ 650.000 φύλλα και κατάφερε να τυπώσει μια έκδοση λίγο πριν οι αστυνομικοί εισβάλουν στα γραφεία της.

Σήμερα το απόγευμα, δημοσιογράφοι στα γραφεία της εφημερίδας, την είσοδο των οποίων ήλεγχαν αστυνομικοί, είπαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να δουλέψουν: "Όλες οι συνδέσεις Ίντερνετ έχουν κοπεί", έγραψε στο Twitter ο Σεβγκί Ακαρτσεσμέ, διευθυντής της αγγλόφωνης Today's Zaman.

"Είναι μια μαύρη ημέρα για την τουρκική δημοκρατία και μια κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος", δήλωσε ο Ακαρτσεσμέ στο πρακτορείο Ρόιτερς, προσθέτοντας πως τα περισσότερα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν πλήρες ρεπορτάζ για την κατάληψη της Zaman εξαιτίας του φόβου ότι θα υποστούν παρόμοια αντίποινα.

Οι διαχειριστές που διορίσθηκαν από τις τουρκικές αρχές απέλυσαν τον διευθυντή του ομίλου, τον Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτσί, ανέφεραν πολλά μέσα ενημέρωσης. Ο Ακαρτσεσμέ είπε ότι απολύθηκε επίσης ο αρθρογράφος Μπουλέντ Κενές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, είπε ότι το δικαστήριο ενήργησε ως πολιτικό εργαλείο.

Από την πλευρά του, ο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη πως "η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελέγξει αυτούς που παίρνουν μέρος σε μια ξεκάθαρη απόπειρα πραξικοπήματος, είτε οικονομική είτε δημοσιογραφική, εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης".

"Υπάρχει μια νομική διαδικασία κατά την οποία εξετάζονται κατηγορίες για πολιτικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της διοχέτευσης παράνομου χρήματος. Δεν επεμβήκαμε ποτέ στη νομική διαδικασία. Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου (...), αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στους ελιγμούς μιας δομής στο εσωτερικό του κράτους που αποπειράται να χρησιμοποιήσει τον Τύπο", πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

Όμως η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. "Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να σέβεται και να προωθεί υψηλούς δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης", αντέδρασε η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ.

"Εξαιρετικά ανήσυχος για τις τελευταίες εξελίξεις στην εφημερίδα Zaman που θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει από την Τουρκία σε άλλους τομέις", έγραψε στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έγραψε στο Twitter ότι η κατάληψη της Zaman ήταν "άλλο ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου" και υποσχέθηκε πως θα θίξει το θέμα κατά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον Νταβούτογλου.

Επικριτές έχουν κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κάνει τα στραβά μάτια στις επιδόσεις της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή χρειάζεται τη βοήθεια της Άγκυρας για να περιορίσει τις τεράστιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Η Τουρκία, η οποία συνορεύει με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, θα συμμετάσχει μαζί με τους ηγέτες της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε μια σύνοδο κορυφής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ο Νταβούτογλου είπε πως "η θετική ατζέντα θα καταληφθεί και θα κηλιδωθεί τώρα" από το θέμα της ελευθερίας του Τύπου.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη λύπη της γι' αυτή "την τελευταία μιας σειράς ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών ενεργειών" της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης "και αυτών που την επικρίνουν".

Η Μόσχα από την πλευρά της εξέφρασε την επιθυμία να διεξαχθεί διεθνής έρευνα. "Ελπίζουμε ότι οι δυτικοί εταίροι μας θα βάλουν στην άκρη τους φόβους τους πως θα δυσαρεστήσουν την Άγκυρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.



Πηγή : zougla.gr


Στ. Ψυχάρης κατά Αλ. Τσίπρα: Ζητούσε αλλαγές προσώπων σε ΔΟΛ - Mega



«Ο κατήφορος συνεχίζεται», απαντά η κυβέρνηση

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει εκ νέου ο επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρος Ψυχάρης, με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο κ. Ψυχάρης κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι είχε ζητήσει επανειλημμένα αλλαγές προσώπων σε διευθυντικές και άλλες θέσεις στον ΔΟΛ, στην εφημερίδα «Τα Νέα», αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Όλη η δημοσιογραφική "πιάτσα" γνωρίζει ότι αρξαμένης της προεκλογικής περιόδου το έτος 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε την εκδίωξη από το Mega Channel του βασικού σχολιαστή του σταθμού. Ο λόγος ήταν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε πως ο δημοσιογράφος μεροληπτούσε εναντίον του κ. Τσίπρα. Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου του Mega με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν επιτρέπει στα στελέχη του να μετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις του σταθμού. Τελικώς έγινε μια προεκλογική εκεχειρία. Ο ανεπιθύμητος δημοσιογράφος δεν θα μετείχε σε εκπομπές στις οποίες θα έπαιρναν μέρος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Ψυχάρης.

Προσθέτει δε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναβάθμιση συγκεκριμένου πολιτικού συντάκτη στο Mega, καθώς και την πρόσληψη στο δελτίο του σταθμού κεντρικού αρθρογράφου της «Αυγής».
«Η κρισιμότερη όμως παρέμβαση του κ. Τσίπρα ήταν η εκ μέρους του διατύπωση του αιτήματος να αντικατασταθεί ο διευθυντής της εφημερίδας "Τα Νέα" από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε χρηματίσει επί δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ. Η απαίτηση αυτή του κ. Τσίπρα απερρίφθη κατηγορηματικά. Έτσι οι σχέσεις ΔΟΛ - ΣΥΡΙΖΑ έφθασαν στο σημείο να δηλώσει ο κ. Τσίπρας, προεξοφλώντας αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ότι ο πρόεδρος του ΔΟΛ θα καλείται από τον εισαγγελέα. Αλλά η επιθυμία του κ. Τσίπρα να διορίζει διευθυντές εφημερίδων είναι μια άλλη ιστορία», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Ψυχάρης.

Κυβέρνηση: «Ο κατήφορος συνεχίζεται»

Απαντώντας, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στο άρθρο του κ. Ψυχάρη, η υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για συνεχιζόμενο κατήφορο.

«Ο κατήφορος συνεχίζεται. Τα πρωτοσέλιδα της διαπλοκής είναι ενδεικτικά για το επίπεδο και την ποιότητα των εμπνευστών τους. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποδίδει και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους», σημείωσε.


Πηγή : naftemporiki.gr


Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και θα την πάρει




Μια ακόμη επικοινωνιακή αντεπίθεση προς τους επικριτές της πολιτικής της στο προσφυγικό επιχειρεί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνέντευξη στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης πριν από μια εβδομάδα και λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών για την προσφυγική κρίση.

Σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild, την οποία έχει ολόκληρη στη διάθεσή της η Deutsche Welle, η γερμανίδα καγκελάριος περιγράφει τις προσπάθειες της χώρας της για επιτυχημένη ενσωμάτωση των προσφύγων, διαλύει φόβους πως η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην προσφυγική κρίση και θα αμελήσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό και σκιαγραφεί τους στόχους της πολυαναμενόμενης συνάντησης των 28 με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.


Δρόμος ταχύτητας για την Ελλάδα

Τμήμα της συνέντευξης αφορά την Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στις δραματικές εικόνες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, και ρωτά αν θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις εικόνες.

«Σε καμιά περίπτωση», απαντά η καγκελάριος. «Στην πραγματικότητα μέχρι τέλος του 2015 η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ετοιμάσει 50.000 θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες» επισημαίνει. «Τώρα θα πρέπει να καλύψει το ταχύτερο δυνατόν αυτήν την καθυστέρηση και η ελληνική κυβέρνηση να νοιαστεί για τη δημιουργία αξιοπρεπών καταλυμάτων. Από τις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα γνωρίζω, ότι και εκείνος το ίδιο θέλει, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας, και γι αυτό η ΕΕ πρέπει - και θα το κάνει - να την βοηθήσει με αλληλεγγύη».

Επίσης δεν φείδεται επικρίσεων προς την κατεύθυνση της Αυστρίας και των χωρών στον βαλκανικό διάδρομο για τη «μονομερή» απόφασή τους να κλείσουν τα εθνικά σύνορα, «που δυστυχώς επιβάρυναν τον εταίρο μας και χώρα του Σένγκεν, την Ελλάδα». Η ίδια υπόσχεται πάντως να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης για όλες τις χώρες - μέλη με την προστασία των ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως και την καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί την προσφυγιά.

«Η Ευρώπη θα τα καταφέρει»

Για το Συμβούλιο Κορυφής της 7ης Μαρτίου η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι περιμένει τη βήμα προς βήμα έμπρακτη υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής της 28ης Φεβρουαρίου με σημείο αιχμής 3 θέματα, «τη σύνδεση των 3 δις ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ προς την Τουρκία με συγκριμένα σχέδια για τους πρόσφυγες, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση ώστε να μην αφεθεί μόνη της με το βάρος».

Σε σχέση με την ερώτηση του δημοσιογράφου εάν φτάνει μόνο η οικονομική βοήθεια όταν μια χώρα τόσο πλούσια, όπως η Γερμανία, αισθάνεται να την ξεπερνά το πρόβλημα, η Μέρκελ συγκρίνει τον αριθμό των προσφύγων που έχει δεχθεί η κάθε χώρα, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία με τους 2,5 εκ. πρόσφυγες δικαίως ζητά τα μοιραστεί το βάρος με την Ευρώπη. «Με τα χρήματα που θα της δώσουμε θα χτίσει σχολεία για παιδιά Σύρων προσφύγων, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις απασχόλησης. Η Ελλάδα έχει δεχθεί προς το παρόν 30.000 πρόσφυγες και με τη δική μας υποστήριξη θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα». Για την αντίθεση χωρών, όπως της Γαλλίας και της Πολωνίας, στη λύση της ποσόστωσης η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι δεν αισθάνεται απογοητευμένη, αλλά παρακινείται από το ότι «η Ευρώπη κατάφερε πάντα μέχρι τώρα να ξεπεράσει τις προκλήσεις ακόμη κι αν πάρει χρόνο».

Ερωτήσεις δέχθηκε η Μέρκελ και για τον αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, για τους υποψηφίους και ιδιαίτερα για την Χίλαρι Κλίντον, την οποία γνωρίζει πάνω από 20 χρόνια. Τι είναι εκείνο που εκτιμά σε αυτήν; «Εκτιμώ την μακρά πολιτική εμπειρία της, τη δραστηριοποίησή της για τις γυναίκες, την οικογένεια και την υγειονομική περίθαλψη, τη στρατηγική σκέψη της καθώς και το γεγονός ότι είναι θερμή υπέρμαχος της διατλαντικής συνεργασίας. Κάθε φορά που συνεργάστηκα μαζί της ήταν μια μεγάλη χαρά». Και για τον Ντόναλντ Τραμπ; «Δεν τον ξέρω προσωπικά». Σας επιτέθηκε προσωπικά, επιμένει ο δημοσιογράφος. «Δεν βλέπω τον λόγο να του απαντήσω».


Πηγή: DW, enikonomia.gr