Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Συνεχίζεται το κίνημα «Δεν κληρονομώ» -Τα στοιχεία για Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη



Συνεχίστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία, και το 2018, το κίνημα «Δεν κληρονομώ».

Το συγκεκριμένο κίνημα αφορά πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομίας, ειδικά για ακίνητα που έχουν δεχθεί, λόγω της βαριάς φορολογίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας,του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το 2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Έθνος:

- στην Αθήνα οι αιτήσεις έφτασαν τις 14.568 από 14.075 το 2017, 11.655 το 2016 και 9.566 το 2015
- στον Πειραιά το 2018 κατατέθηκαν 3.500 αιτήσεις, από 3.200 αιτήσεις το 2017, 1.75ο το 2016 και 1.570 το 2015

- στη Θεσσαλονίκη πέρσι κατατέθηκαν 8.018 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, όταν το 2017 είχαν κατατεθεί 7.802, το 2016 έγιναν 5.572 αιτήσεις και το 2015 ο αριθμός τους ήταν 5.070.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Τούρκος ηλικιωμένος καταδικάστηκε να διαβάσει 24 βιβλία για τον Ερντογάν



Ο 75χρονος Αλί Σαχίν καθόταν αμέριμνος στο καφενείο της γειτονιάς του όταν, ξαφνικά, εμφανίστηκε η αστυνομία και τον συνέλαβε με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σαχίν καταδικάστηκε από την τουρκική δικαιοσύνη, η οποία του επέβαλλε ως ποινή την ανάγνωση 24 βιβλίων που έχουν σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο, το Ισλάμ και την ιστορία της Τουρκίας και μάλιστα να γράψει την περίληψη.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον 75χρονο Αλί Σαχίν, ο οποίος θα πρέπει να διαβάσει 24 βιβλία που έχουν σχέση με τον Ερντογάν , το Ισλάμ και την ιστορία της Τουρκίας - ανάμεσα τους μία βιογραφία του Τούρκου προέδρου και δύο βιβλία για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο ίδιος ο 75χρονος αρνείται ότι προσέβαλε ή συκοφάντησε τον Τούρκο και υποστηρίζει ότι τον «κάρφωσε» στην αστυνομία ένας άλλος άνδρας που βρισκόταν μαζί του στο καφενείο, στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης. 

Μάλιστα, παρόλο που ο δικηγόρος του υπέβαλε ένσταση στην απόφαση, ο 75χρονος δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί ξεκινώντας αμέσως ανάγνωση. «Είμαι 75 ετών, δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτά, αλλά σύντομα θα ξεκινήσω το διάβασμα», φέρεται να δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο απόλυτος εξευτελισμός! Τέρενς Κουίκ: Ορκίστηκε… πίστη στην κυβέρνηση!




Τελικά οι ΑΝΕΛ ήταν είναι θα είναι ερωτευμένοι με την καρέκλα όπου και εάν ανήκει και είναι έτοιμοι όπως απέδειξαν να προδώσουν αρχές και αξίες, αρκεί να μην τους ξεκολήσουν!!

Ο Τέρενς Κουίκ έφτασε στο σημείο να ορκιστεί πίστη στην κυβέρνηση Τσίπρα!!

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, ο Τέρενς Κουίκ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Κύριε πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Μετά την σημερινή ορκωμοσία μου ως 22ος Ανεξάρτητος Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, σας ενημερώνω ότι ασκώντας το δικαίωμα που μου παρέχει το Σύνταγμα, να ψηφίζω κατά συνείδηση, θα στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με βάση το ΣΥΝΟΛΟ του κυβερνητικού προγράμματος που ψήφισαν δύο φορές, Ιανουάριο και Σεπτέμβριο 2015 τα τότε συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Όπως και αυτές που απορρέουν από τον τελευταίο προϋπολογισμό που επίσης ψήφισαν στο σύνολό του τον Δεκέμβριο 2018, τα τότε τα τότε συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Δηλαδή ισχύει ό, τι είχα πει στο ταραχώδες υπουργικό Συμβούλιο και το επανέλαβα με πρόσφατες δηλώσεις μου: «Θα στηρίξω την κυβέρνηση μέχρι την τελευταία μέρα της συνταγματικής προθεσμίας της. Με την δεδηλωμένη αυτή πρόθεσή μου, δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την απόπειρα επιστροφής εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα και ελπίζουν σε κουκουλώματα των ανομημάτων τους».




Ο Καλογήρου προσπάθησε να δικαιολογήσει τις άδειες του εκτελεστή Κουφοντίνα



Ερωτηματικά για την εξειδίκευση της υφιστάμενης ρύθμισης σχετικά με τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής καταδίκων και υποδίκων λόγω εργασίας, είχε θέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής :«Επειδή στις αγροτικές φυλακές είναι ο Κουφοντίνας έχει καμία σχέση αυτή η διάταξη;  Διερωτώμαι πώς σας ήρθε ξαφνικά αυτή η πολύ εξειδικευμένη και στοχευμένη – δεν λέω ακόμα φωτογραφική – διάταξη».

O Υπουργός Δικαιοσύνης,Μιχάλης Καλογήρου είπε πώς η ρύθμιση στοχεύει στη θέσπιση ενιαίων κανόνων για το σύνολο των αγροτικών φυλακών της χώρας, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε άλλα καταστήματα κράτησης οι διοικήσεις μετρούσαν τη μία ημέρα εργασίας ως 2 ημέρες ποινής, σε άλλα ως 3 και σε άλλα ως μία, προκαλώντας ανισότητες και φυλακές πολλών ταχυτήτων.

Αναφερόμενος ο Καλογήρου στις άδειες που έχει δώσει το Συμβούλιο Φυλακών στον καταδικασμένο για 11 δολοφονίες, Δημήτρη Κουφοντίνα, προσπάθησε να αποδείξει ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ, παρέθεσε στοιχεία για άδειες που έχουν πάρει κι άλλα καταδικασμένη μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν επί διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν είναι άλλα αλλά μόνο ένα τον Χ. Ξηρό, και όχι του συντρόφου Κουφοντίνα που παίρνει ασύστολα και ανεξέλεγκτα άδειες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μιχάλη Καλογήρου ότι εάν δεν ήταν σύντροφος ο εκτελεστής τρομοκράτης Κουφοντίνας δεν θα έπαιρνε άδειες ειδικά μετά την άδεια του Χ. Ξηρού, ο οποίος δεν τήρησε τα περιοριστικά μέτρα που του είχαν τεθεί. Όπως επίσης ο Ξηρός όπως και άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν έχουν συνεργαστεί και έχουν κάνει δήλωση αναγνώρισης των εγκληματικών τους πράξεων, κάτι που ο σύντροφος του ΣΥΡΙΖΑ Κουφοντίνας αρνείται επιδεικτικά και αμετανόητα να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα του και τις δολοφονίες αθώων και αυτό σημαίνει ότι παραμένει πολύ επικίνδυνος.




Νέα αθλιότητα Πολάκη: Δεν είναι καμία καταστροφή οι 39 νεκροί από γρίπη, μην τρελαθούμε



Μιλάμε για ένα αδίστακτο ακροαριστερό που αδιαφορεί για τους 39 νεκρούς από την γρίπη ξεστομίζοντας «δεν είναι καμία καταστροφή, μην τρελαθούμε κιόλας».

Ο Παύλος Πολάκης το βράδυ της Κυριακής στο δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel με παρουσιάστρια την γνωστή Συριζαία Νατάσα Γιάμαλη απάντησε στην ερώτηση για το κύμα γρίπης που σαρώνει τη χώρα με 39 νεκρούς και περίπου 173 άτομα να έχουν νοσήσει σοβαρά, χωρίς να παραδεχτεί το πρόβλημα και λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία καταστροφή».

«Ζούμε μια έξαρση της επιδημικής γρίπης. Η πλειοψηφία των στελεχών είναι Η1Ν1. Δεν είναι η ήπια περσινή χρονιά, είναι λίγο πιο ισχυρό το στέλεχος αλλά δεν είναι και καμία καταστροφή, για να μην τρελαθούμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο αδίστακτος Πολάκης, λες και μιλούσε απλά για αριθμούς.

Έριξε μάλιστα την ευθύνη και στα ΜΜΕ κατηγορώντας τα πως «οτιδήποτε γίνεται χρησιμοποιείται για να παράξουν φόβο και καταστροφή στα πλαίσια μιας συγκροτημένης αντιπολιτευτικής διάθεσης»

"Απολαύστε τον":




Αθλιότητες Παπακώστα κατέθεσε γελοία μήνυση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για δήθεν στοχοποίηση



Σε χρόνια ακροαριστερού καθεστώτος η πολιτική κριτική μηνύεται από όσους δεν τους αρέσει, και ειδικά από συνεργαζόμενους με το καθεστώς.

Η Παπακώστα εάν είναι δυνατόν κατέθεσε μήνυση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας «Ο Κ. Μητσοτάκης εκτρέφει το αυγό του φιδιού», και μάλιστα για να υποστηρίξει τον γελοίο ισχυρισμό της είπε ότι η ίδια εναντιώθηκε στην ακροδεξιά στροφή της ΝΔ και για τον λόγο αυτό διεγράφη και δεν έφυγε, κάτι που δεν ισχύει βέβαια . 

«Θα καταθέσω αγωγή εναντίον του Κυρ. Μητσοτάκη για τη στοχοποίησή μου», και όπως είπε η Παπακώστα θα την καταθέσει ως πρόεδρος του ΝΕΟ. «Στο όνομα αυτής της αγωγής θέλω να υπηρετηθεί ο σεβασμός ξανά στον θεσμό του βουλευτή», συνέχισε να λέει στην ΕΡΤ στο παραλήρημα της κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι ο στόχος ήταν η πολιτική της εξόντωση και απαξίωση, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κόμμα που ίδρυσε, όταν έφυγε από τη ΝΔ.

Χωρίς να έχει καταλάβει κανένας δημοσιογράφος, πολίτης και πολιτικός για το τι θέλει πει η Παπακώστα συνέχισε λέγοντας «Είναι θέμα της Βουλής να κρίνει και να αποφασίσει για την αγωγή», είπε ακόμα η κυρία Παπακώστα, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί, αφού οι αγωγές κατατίθενται χωρίς να χρειάζεται η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Οι βουλευτές θα αποφασίσουν αν δέχονται τις «συνήθεις πρακτικές που λέει η ΝΔ», χωρίς να έχουμε καταλάβει τι ακριβώς θέλει να πει και τι εννοεί. Η Παπακώστα είπε επίσης ότι «κ. Κυρανάκης μας έλεγε "πουλημένους", εμένα πρώτη και καλύτερη. Έδωσαν στη δημοσιότητα τα τηλέφωνά μας με αποτέλεσμα να στοχοποιηθώ εγώ και η οικογένειά μου. Δεν ήταν πάγια τακτική της ΝΔ οι στοχοποιήσεις, όπως είπαν σήμερα». «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει ότι με διέγραψε και όχι, όπως ισχυρίζεται, ότι μετέφερα την έδρα μου». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει η Παπακώστα  για ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ που κάνει ό,τι θέλει στο κόμμα.






Αδίστακτος κακοποιός εξιστόρησε ψυχρά στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πώς έστησε τον θάνατο του


Με αποκλειστικό ρεπορτάζ του newsotherwise.gr, και αποκλειστικές φωτογραφίες.

Αδίστακτος κακοποιός ο Ν.Χ. που εκτίει ποινές κάθειρξης 15 χρόνια για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και 10 χρόνια κάθειρξη για πλαστογραφία του θανάτου του, εμφανίστηκε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ και στην Τατιάνα Στεφανίδου για να εξιστορήσει τα κατορθώματα του.

Στην εκπομπή εμφανίστηκε για ευκατάστατος επιχειρηματίας, αλλά στην πραγματικότητα και σύμφωνα με την γειτονιά του στην Καλλιθέα, την ασφάλεια και ανθρώπους που τον ξέρουν καλά είναι ένας αδίστακτος κακοποιός που ζούσε κάνοντας απάτες και εκβιασμούς σε αθώους πολίτες που τους πλησίαζε μαζί με την γυναίκα του. Οι ασχολίες του είχαν να κάνουν και με εισαγωγές παράνομων αυτοκινήτων από την Γερμανία. Μέσα στις παράνομες ασχολίες του παρουσιαζόταν ως μέλος ομάδας γνωστού κακοποιού νονού της νύχτας για να πετυχαίνουν οι εκβιασμοί του. 

Ο κακοποιός έφτασε μέχρι σε απόπειρα ανθρωποκτονίας όταν θύμα του αρνήθηκε να υποκύψει στους εκβιασμούς του, και να πληρώσει τα ποσά που του ζήταγε για να μην του στήσει πλεκτάνη και τον καταστρέψει. Μάλιστα προσπάθησε να τον διαβάλλει το θύμα παρουσιάζοντας τον σαν συνέταιρο που είχε μαζί του επιχειρηματικές δραστηριότητες και τον κορόιδεψε. Μέσα στα θύματα του είναι οικογενειάρχες που έκαναν το λάθος να τον εμπιστευτούν και να πέσουν στην παγίδα του, γείτονες του, που τους είχε ρημάξει και τα σπίτια όταν έφευγαν σε διακοπές, ένας πρώην αντιδήμαρχος της Καλλιθέας με τον γιο του που τον εμπιστεύτηκαν και βρήκαν δουλειά στον κακοποιό ως φύλακα σε μάντρα με σκάφη αναψυχής, μέχρι που εξαφανίστηκε ένα σκάφος σε βάρδια του κακοποιού κτλπ.

Μέχρι την δίκη του κακοποιού για την ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο ανακριτής του επέβαλε περιοριστικούς όρους και σε μέσα σε αυτούς ήταν και η απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Ο κακοποιός αδίστακτος παραβίασε τους περιοριστικούς όρους δηλώνοντας νεκρός και στήνοντας τον θάνατο του, διαφεύγοντας παράνομα στην Γερμανία με παλιά του ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης του.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων πώς μπόρεσε και έστησε τον θάνατο του προσπάθησε να εξαπατήσει την εκπομπή λέγοντας ότι το έκανε για να ζήσει την οικογένεια του, επειδή ήταν δήθεν ευκατάστατος. Είπε ότι κάποιος τον πλησίασε, του είπε να του βγάλει πλαστό πιστοποιητικό θανάτου, για να αρθεί η απαγόρευση εξόδου στο εξωτερικό. Έβαλε λοιπόν τους δικούς του την σύζυγο του και την κοπέλα του, να τον δηλώσουν ως πεθαμένο και με παλιό δελτίο ταυτότητας, που είχε στην κατοχή του, ταξίδεψε στην Φρανκφούρτη. Εκεί με το πραγματικό του όνομα δούλεψε σε εστιατόριο για 2,5 χρόνια όπως είπε χαρακτηριστικά ο κακοποιός.

φωτογραφία του αδίστακτου κακοποιού έξω από την βουλή με ενεργό ένταλμα σύλληψης

Σ’ αυτό το διάστημα, όχι μόνο ερχόταν στην Ελλάδα ανεξέλεγκτος και με ένταλμα σύλληψης, αλλά κατάφερε να ανανεώσει και το επαγγελματικό του δίπλωμα οδήγησης, όπως ψυχρά δήλωσε ο ίδιος ο κακοποιός!

 φωτογραφία του αδίστακτου κακοποιού στην Κοπεγχάγη  με ενεργό ένταλμα σύλληψης

 φωτογραφία του αδίστακτου κακοποιού στην Γερμανία με ενεργό ένταλμα σύλληψης

φωτογραφία του αδίστακτου κακοποιού στο Παρίσι με ενεργό ένταλμα σύλληψης

Ο κακοποιός είπε ότι τελικά, το 2014 η ζωή μετά θάνατον τον… κούρασε και πήγε στο προξενείο να δηλώσει ότι δεν ήταν νεκρός αλλά σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsotherwise.gr πήγε ψυχρά για να βγάλει διαβατήριο και εκεί του είπαν ότι έχει δηλωθεί ως νεκρός στην Ελλάδα κάνοντας ο κακοποιός τον έκπληκτο.

Μετά την αποκάλυψη της απάτης με τους υπαλλήλους του προξενίου να έχουν μείνει άναυδη, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης που 18 μήνες και αυτό το διάστημα συνέχισε να ζει και να εργάζεται στην Φρανκφούρτη ο κακοποιός, σαν να μην τρέχει τίποτα, ώσπου μία μέρα του χτύπησε την πόρτα η Ιντερπόλ και τον συνέλαβε για ηθική αυτουργία στην δολοφονία του συνεργάτη του.

Ο κακοποιός προσπάθησε να δικαιολογηθεί στην εκπομπή για την καταδίκη των 15 χρόνων δήθεν πώς η κλήση πήγε σε άλλη διεύθυνση και καταδικαστηκε ερήμην του. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και κλήθηκε νομότυπα, αφού η κλήση πήγε στο σπίτι του και όχι εκεί που κρυβόταν και έστειλε δικηγόρο να τον δηλώσει νεκρό στο ΜΟΔ, ενώ τώρα το δικαστήριο γνώριζε ότι είχε στήσει την απάτη του θανάτου και μάλιστα είχε έρθει μάρτυρας και η σύζυγος του επίσης καταδικασμένη για απάτη για να τον δηλώσει νεκρό. Μόλις όμως η εισαγγελέας του ΜΟΔ άστραψε και βρόντηξε ακούγοντας την νέα προσπάθεια να εξαπατήσουν το δικαστήριο και τις συνέπειες που θα έχουν και ο δικηγόρος και η σύζυγος, μαζεύτηκαν και εξαφανίστηκαν από την αίθουσα ώστε να προχωρήσει η δίκη.





Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων



Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με πρώτιστο στόχο να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σε καθημερινή βάση ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πραγματοποιεί περίπου 80 ελέγχους στην αγορά, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 θα πρέπει να διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή περίπου το 75% των ελέγχων θα αφορούν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, το 2019 έχει προγραμματιστεί να διενεργηθούν περισσότεροι από 200.0000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).

Φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διασταύρωση στοιχείων για όλες τις επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στο «στόχαστρο» των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει η σχεδιαζόμενη διασύνδεση του ΤAXISnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών και οι τραπεζικές καταθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να εντοπίζονται διαφορές μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, ενώ οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα και ποινικές διώξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι που δεν πληρώθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανήλθαν σε 7,938 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 9,69 δισ. ευρώ. Έτσι, παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 στα 104,083 δισ. ευρώ, καθώς «φούσκωσαν» κατά 857 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ περίπου 17,8 δισ. ευρώ (το 17% των συνολικών οφειλών) έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.


Πηγή : in.gr


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πλαστογραφίας και εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων


Εξαρθρώθηκε, μετά από πολυήμερη έρευνα από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων.

Συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8/2/2019 στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλατείας Αττικής και των Κάτω Πατησίων, τρεις αλλοδαποί, μέλη της σπείρας. Αναζητείται ακόμα ένας  αλλοδαπός συνεργός τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για πλαστογραφία πιστοποιητικών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ' εξακολούθηση και παράβαση του Νόμου περί οργανωμένου εγκλήματος.

Ειδικότερα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και πολυήμερη έρευνα, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα βασικά μέλη οργανωμένου κυκλώματος πλαστογραφίας και εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων, που προορίζονται για την παράνομη προώθηση μεταναστών.

Από τη σχετική έρευνα, εντοπίστηκαν οι οικίες που χρησιμοποιούσαν-διέμεναν τα ύποπτα άτομα, καθώς και οικία την οποία χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά ως χώρο απόκρυψης των ταξιδιωτικών εγγράφων, που παρανόμως κατείχαν και διακινούσαν.

Από την παράνομη δράση τους, τα μέλη της ομάδας, αποκόμιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, που εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι τιμές κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος, τη χώρα προέλευσης του εγγράφου και την ποσότητα κάθε παραγγελίας. Για κάθε διαβατήριο οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 800 και 1.200 ευρώ, για κάθε δελτίο ταυτότητας από 300 έως 500 ευρώ, ενώ για άδειες ικανότητας οδήγησης οι τιμές κυμαίνονταν από 150 έως και 300 ευρώ έκαστη.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους είναι ότι το κύκλωμα ήταν σε θέση να εφοδιάζει τους «πελάτες» του με πλήρη γκάμα εγγράφων ήτοι διαβατήριο, ταυτότητα, διπλώματα ακόμα και κάρτες υγείας, τραπεζικές κάρτες και λοιπά βοηθητικά έγγραφα, έτσι ώστε οι χρήστες των εγγράφων αυτών να παρουσιάζουν νομιμοφανή εικόνα και να αυξάνουν τις πιθανότητες εξαπάτησης των αρμοδίων αρχών.

Μετά από έρευνες που διενεργήθηκαν σε τρεις οικίες και ένα όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-204- διαβατήρια
-123- δελτία ταυτότητας
-5- άδειες ικανότητας οδήγησης
-59- άδειες διαμονής/δελτία ασύλου
-49- προξενικές θεωρήσεις
-35- διαφάνειες διαφόρων ταξιδιωτικών εγγράφων
-2.000- έντυπα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων κενών άνευ στοιχείων και αρίθμησης  -62- σφραγίδες
-2- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
-3- κινητά τηλέφωνα
-1.365- ευρώ και -36- δολάρια ΗΠΑ





Περαιτέρω εξακριβώθηκε ότι, εκατόν πενήντα επτά από τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, ανήκουν σε σειρά κλεμμένων-απολεσθέντων εντύπων από διάφορες χώρες.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


K. Μητσοτάκης: 153 πρόθυμοι βουλευτές επικύρωσαν την τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης


Συνεχίζοντας σήμερα την περιοδεία του στη Μακεδονία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Σιάτιστα. Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε αρχικά στον ιστορικό λόφο Καπιτσίνη όπου έλαβε χώρα η μάχη για την απελευθέρωση της πόλης στην οποία πήρε μέρος και εθελοντικό σώμα Κρητών, με τη συμμετοχή του παππού του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Στο γεγονός αυτό, μάλιστα, αναφερόταν και η μαντινάδα (!) με την οποία τον υποδέχθηκαν πολίτες της Σιάτιστας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε στη συνέχεια το Δημαρχείο της πόλης όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αμέσως μετά έκανε βόλτα και συνομίλησε με κατοίκους.

Λίγο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης, μετέβη στην Κοζάνη όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι Ν.Ο.ΔΕ. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας. Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

«Σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την πολύ θερμή υποδοχή. Σας ευχαριστώ για τη δυναμική σας παρουσία. Σας ευχαριστώ για το θερμό σας χειροκρότημα. Σας ευχαριστώ για την αισιοδοξία και την ενέργεια την οποία και σήμερα εκπέμπετε σε μία συγκυρία κρίσιμη και δύσκολη για τη χώρα.
           
Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Δυτική Μακεδονία, πρωτίστως για να παρέχω την αμέριστη στήριξή μου, σε έναν καλό μου φίλο, έναν άξιο βουλευτή, έναν άνθρωπο που πονά την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία, τον επόμενο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Γιώργο Κασαπίδη. Με το Γιώργο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Μπήκαμε μαζί στη Βουλή το 2004, τη χρονιά μιας μεγάλης εκλογικής επικράτησης, τη χρονιά της μεγάλης νίκης του Κώστα Καραμανλή, όταν η Νέα Δημοκρατία έφτασε το 45%. Πρέπει να σας πω, ότι με τον Γιώργο μας συνδέουν πολλά. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μας συνδέει μία πραγματική αγάπη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας, αλλά μας συνδέουν και πολλές λεπτομερείς συζητήσεις που έχουμε κάνει για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Δυτική Μακεδονία. Και όταν  συζήτησα μαζί του την ευκαιρία να είναι υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να σας πω ότι δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή. Διότι θέλει να υπηρετήσει εσάς και θέλει να κάνει πράξη το όραμα και το σχέδιό του για μία Δυτική Μακεδονία η οποία δεν θα είναι στο περιθώριο, αλλά θα είναι πρωταγωνίστρια των εξελίξεων που έρχονται.

Θα μιλήσω στη συνέχεια για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου με μία σύντομη αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν το μείζον ζήτημα το οποίο απασχολεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και ειδικά τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, τις Μακεδόνισσες και τους Μακεδόνες.            

Δυστυχώς, πριν από δύο μέρες, 153 πρόθυμοι βουλευτές επικύρωσαν την τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης. Επικύρωσαν την τυπική ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ολοκληρώνοντας έτσι μία πολιτική πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, η οποία βρίσκεται απέναντι στο 70% της ελληνικής κοινωνίας. Το λέω αυτό, διότι μια κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία κατά καιρούς έχει επικαλεστεί αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπως τα δημοψηφίσματα και αισθάνεται πάντα ότι πρέπει να εκπροσωπεί τη φωνή του λαού, βρέθηκε απέναντι στον λαό σε αυτή τη συγκυρία. Και δεν βρέθηκε μόνο απέναντι στο λαό της Μακεδονίας, βρέθηκε απέναντι σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Στην Κρήτη, στο δικό μου τόπο, η αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν εξίσου έντονη με την αντίδραση στη Μακεδονία.
           
Ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή, ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να δώσει «λύση» στο ζήτημα αυτό. Δεν ξέρω πραγματικά τι γραμμάτια είχε αναλάβει να εξοφλήσει και δεν ξέρω ο ίδιος πως πιστεύει ότι μπορεί να ωφεληθεί από μία τέτοια πρωτοβουλία. Η αλήθεια όμως, φίλες και φίλοι, είναι δυστυχώς πολύ σκληρή για τη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας πήρε αποστάσεις από μία εθνική πολιτική στο ζήτημα της γειτονικής χώρας, η οποία πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες. Για να το πω πολύ απλά: ο κ. Τσίπρας είπε ”ναι” εκεί που όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί είχαν πει “όχι”. Διότι εάν θέλαμε μία τέτοια συμφωνία, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, θα την είχαμε ήδη υπογράψει στο Βουκουρέστι το 2008. Ο Κώστας Καραμανλής όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη είπαν “όχι” στις πιέσεις που δέχθηκαν τότε. Γιατί και τότε οι πιέσεις ήταν ασφυκτικές. Αλλά καμία προηγούμενη κυβέρνηση -και θέλω να το τονίσω αυτό και θέλω να το καταλάβετε πολύ καλά γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία- δεν δέχθηκε ποτέ να εκχωρήσει γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα στους γείτονες. Η ιδέα ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει επίσημα “μακεδονική” γλώσσα, ότι θα αναγνωρίσει “μακεδονική” εθνότητα, ότι θα αναγνωρίσει “μακεδονική” ταυτότητα και όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής διαδρομής των γειτόνων που συνιστούν αυτήν την “μακεδονική” ταυτότητα, την ξεχωριστή “μακεδονική” ταυτότητα όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον και την υπερασπίζονται οι γείτονές μας, ήταν μία ιδέα η οποία ερχόταν σε σύγκρουση με τη σταθερή εξωτερική πολιτική της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες .

Και εδώ είναι ακριβώς, φίλες και φίλοι, που έγινε η πολύ μεγάλη ζημιά. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στη Βουλή, αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν τον περασμένο Μάιο ή τον περασμένο Ιούνιο, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μου λένε: “Θέλει να σας μιλήσει ο Πρωθυπουργός”. Με πήρε τηλέφωνο, τότε, να με ρωτήσει την άποψή μου για το Ίλιντεν. Το Ίλιντεν είχε συμφωνηθεί, φίλες και φίλοι, από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Ζάεφ. Είχε συμφωνηθεί και αν δεν υπήρχε τότε η ισχυρότατη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα από αυτά τα οποία έχουμε σήμερα. Αυτό ξέρετε τι μου λέει εμένα;  Ότι ο  Πρωθυπουργός το ζήτημα αυτό -το οποίο είναι τόσο κρίσιμο για την ταυτότητα της Βόρειας Ελλάδος, μία ιστορία η οποία είναι ταυτισμένη με  την ίδια την ιστορική της διαδρομή- δεν τον ενδιέφερε πάρα πολύ. Για τον απλούστατο λόγο ότι  ήταν και παραμένει Πρόεδρος ενός Κόμματος, του οποίου όλα τα κορυφαία του στελέχη το 2008 υπέγραφαν κείμενα τα οποία ζητούσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως “Μακεδονία” σκέτο. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας, δεν άλλαξε στην πορεία. Δεν μας κάνει λοιπόν καμία εντύπωση ότι, δυστυχώς, έκανε μια τόσο σημαντική εθνική υποχώρηση, την οποία η χώρα μας θα τη βρει μπροστά της στο μέλλον.

Θέλω να ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους και η Νέα Δημοκρατία τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση στο ζήτημα αυτό. Θέσαμε προ των ευθυνών του και τον όψιμο τώρα «μακεδονομάχο», τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ξέχασε να μας πει, όμως, ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που είχαμε καταθέσει και δεν το έκανε. Και είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γιατί έδωσε στον κ. Κοτζιά και στον κ. Τσίπρα το στυλό να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και βέβαια αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι με μία κυρωμένη διεθνή συμφωνία.

Στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή κοίταξα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους διάφορους περιφερόμενους βουλευτές οι οποίοι και αυτοί αντάλλαξαν, ενδεχομένως, την ψήφο τους, είτε με ένα Υπουργείο, είτε  με μία άλλη επιβράβευση. Διότι δεν νομίζω να φαντάζεται κανείς  ότι κάποια πρόσωπα τα οποία καταλαμβάνουν Υπουργεία σήμερα επέλεξαν να τοποθετηθούν με αυτόν τον τρόπο στη Βουλή μόνο και μόνο επειδή ξαφνικά συμφώνησαν με τις απόψεις του κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είχαμε μία ξεκάθαρη συναλλαγή στη Βουλή τους τελευταίους μήνες. Άλλη συναλλαγή για να περάσουν οι Πρέσπες, άλλη συναλλαγή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Έχουν γίνει πρωτοφανή πράγματα, δυστυχώς, στη Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες, που ευτελίζουν την κοινοβουλευτική μας ιστορία. Καταλήξαμε -η Ελλάδα ήταν πάντα, τουλάχιστον ως προς τους κοινοβουλευτικούς της θεσμούς μία Ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια-  με αυτά τα οποία έκανε ο κ. Τσίπρας να γίνουμε και εμείς μία βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Αυτά τα οποία έγιναν στη Βουλή των Σκοπίων, δυστυχώς, με τον ίδιο τρόπο έγιναν και στο Εθνικό Κοινοβούλιο για να περάσει αυτή η συμφωνία, η οποία τόσα προβλήματα θα μας δημιουργήσει.
   
Μιλούσα λοιπόν στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  και των ΑΝΕΛ και τους έλεγα: “Προσέξτε, μία κυρωμένη διεθνής συμφωνία δημιουργεί πολλά προβλήματα την επόμενη μέρα στη χώρα”. Και ήμουν απολύτως ειλικρινής σε όλες και σε όλους απέναντι στο τι μπορούμε και στο τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα σας πω, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνω εγώ την επόμενη μέρα. Το πρώτο το οποίο θα κάνω και το οποίο έχω ήδη δηλώσει δημόσια είναι ότι ως επόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον με εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες, δεν πρόκειται να απεμπολήσω το δικαίωμα της Ελλάδος να βάλει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων εφόσον κρίνω ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Και σε σημειολογικό επίπεδο είπα, βέβαια, ότι την φράση “καλωσορίζω τον «Μακεδόνα» Πρωθυπουργό” δεν πρόκειται ποτέ να την ακούσετε από τα δικά μου χείλη. Τα Σκόπια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν απέναντι στην Ελλάδα εάν εξακολουθούν να έχουν μία συμπεριφορά η οποία υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.

Το δεύτερο το οποίο θα κάνω είναι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να κατοχυρώσω τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν από αυτή τη συμφωνία και είναι ουσιαστικά απροστάτευτα. Με πολύ μεγάλη ειρωνεία, μου έκανε εντύπωση ότι αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή σε μία αποστροφή του λόγου μου- στην πρώτη συζήτηση η οποία είχε γίνει για τα μακεδονικά ροδάκινα. Λες και δεν γνωρίζει ότι μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό προϊόν με σημαντικό εξαγωγικό αποτύπωμα, με σημαντική προστιθέμενη αξία, του οποίου ο τίτλος κινδυνεύει σήμερα από αυτή τη συμφωνία. Διότι από τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης είναι λίγα αυτά τα οποία είναι προστατευμένα. Όλες οι εταιρείες, οι εκατοντάδες εταιρείες που έχουν στο όνομά τους το επίθετο ‘μακεδονικό’ σήμερα, είναι ουσιαστικά απροστάτευτες.

Το τρίτο που θα κάνω -και το οποίο με φέρνει και στο να πω δύο σκέψεις για αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Γιώργος- είναι ότι θα εκπονήσουμε ως Νέα Δημοκρατία, ήδη έχουμε παρουσιάσει πολλούς βασικούς άξονες, ένα συγκροτημένο τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο συνολικά για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, με ειδική αναφορά και ειδική μνεία στη Δυτική Μακεδονία. Εάν η Βόρεια Ελλάδα χρειαζόταν πάντα ένα τέτοιο σχέδιο, σήμερα,  μετά από αυτή τη συμφωνία ,το χρειάζεται δύο φορές.

Αυτό το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψω, φίλες και φίλοι, είναι να διαρραγεί με οποιονδήποτε τρόπο ο ψυχικός δεσμός της Μακεδονίας με την  υπόλοιπη Ελλάδα. Να αισθανθούν, δηλαδή οι Μακεδόνες, ότι με κάποιον τρόπο περιφρονήσαμε τα αισθήματά τους, αδιαφορήσαμε για αυτά τα οποία σκέφτονται. Όχι, αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

Έκανε ήδη μία αναφορά ο Γιώργος. Είμαι πάντα πολύ συγκινημένος όταν έρχομαι στη Δυτική Μακεδονία, ειδικά όταν πηγαίνω στη Σιάτιστα, διότι ο παππούς μου πολέμησε στη Σιάτιστα, και είμαι περήφανος που πολέμησε στη Σιάτιστα. Είμαι περήφανος που έχω τη φωτογραφία του στο γραφείο μου να μου θυμίζει ότι κάποιοι άνθρωποι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για να είναι η Μακεδονία ελληνική και για να μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Αυτή, λοιπόν, την ιστορική πραγματικότητα δεν μπορούμε να τη ξεχάσουμε, αλλά πρέπει να την προσαρμόσουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής, αγαπητέ Γιώργο. Και πράγματι, η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει πολύ ξεχωριστές αναπτυξιακές προκλήσεις. Είναι η Περιφέρεια που ενδεχομένως χρειάζεται -και δεν σας το λέω αυτό επειδή βρίσκομαι σήμερα στη Δυτική Μακεδονία, αλλά επειδή πράγματι αντιμετωπίζει τόσο ειδικές προκλήσεις- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη την αρωγή τής κεντρικής εξουσίας με την εκπόνηση ενός ειδικού Περιφερειακού σχεδίου, με ξεκάθαρες προτεραιότητες και ξεκάθαρη χρηματοδότηση. Γιατί; Διότι η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει την πρόκληση της σταδιακής απεξάρτησης από τον λιγνίτη, η οποία έρχεται. Μπορεί να συζητήσει κανείς για την ταχύτητα με την οποία αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά σίγουρα αυτό είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Διότι σε μεγάλο βαθμό η Δυτική Μακεδονία εστίασε το αναπτυξιακό της μοντέλο ως ενεργειακή καρδιά τής Πατρίδας μας στην εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Με τον Γιώργο, ως Πρόεδρος του Τομέα Περιβάλλοντος, έχω επισκεφτεί τη Δυτική Μακεδονία και τα λιγνιτικά πεδία πολλές φορές στο παρελθόν και γνωρίζω τις προκλήσεις του μέλλοντος. Όμως, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές, φίλες και φίλοι, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι η Δ.Ε.Η. θα είναι βιώσιμη και θα επιβιώσει, διότι σήμερα η Δ.Ε.Η., δυστυχώς, και το έχουμε πει πολλές φορές, με την πολιτική τής σημερινής Κυβέρνησης χάνει συνέχεια την αξία της. Χρειάζεται ένα σχέδιο δραστικής ανασυγκρότησης της Δ.Ε.Η. ώστε να παραμείνει ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης σε μία αγορά ενέργειας η οποία απελευθερώνεται. Είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία ώστε να μπορέσει και η Δ.Ε.Η. να είναι εντάξει, όπως πολύ σωστά είπες, Γιώργο, στις υποχρεώσεις τις απέναντι στην τοπική κοινωνία τής Δυτικής Μακεδονίας.

Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε μία σταδιακή μετάβαση, είναι παγκόσμια αυτή η τάση, δεν αλλάζει, από την εκμετάλλευση του λιγνίτη σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να γίνει ένα κέντρο έρευνας, αλλά και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γιατί έχει τις υποδομές, γιατί έχει την τεχνογνωσία, γιατί έχει τους ανθρώπους, γιατί έχει τα δίκτυα. Και θα ήθελα, σε συνεργασία και με τα τοπικά πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ινστιτούτα, να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μία τέτοια στρατηγική, ώστε ένα κομμάτι τού δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως ηλιακή ενέργεια, να εγκατασταθεί εδώ. Και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και στη Δυτική Μακεδονία επενδύσεις οι οποίες θα σχετίζονται με την παραγωγή, διότι είναι μία Περιφέρεια η οποία έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορεί να το κάνει.

Όταν μιλάμε για το αναπτυξιακό μας σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία, προφανώς, δεν μιλάμε μόνο για την ενέργεια. Μιλάμε και για τον πρωτογενή τομέα. Και εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μία ειδική αναφορά. Ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει τον πρωτογενή τομέα πάρα πολύ καλά. Την επόμενη μέρα θα έχετε ως Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ένα άνθρωπο που πονάει τους αγρότες, πονάει τους κτηνοτρόφους, ξέρει τις προτεραιότητές τους, ξέρει τις αγωνίες τους, συμπάσχει μαζί τους και είμαι βέβαιος ότι θα σκύψει το κεφάλι για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την κτηνοτροφία. Είχα την ευκαιρία, και όταν βρέθηκα σε μία πρόσφατη περιοδεία στα Γρεβενά, να μιλήσω και για τις προκλήσεις της μεγάλης ορεινής κτηνοτροφίας. Ξέρετε και εγώ από την Κρήτη προέρχομαι και έχω δεσμούς με την ορεινή κτηνοτροφία. Δεν γίνεται, όμως, να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος. Ξέρουμε ποιοι τις κάνουν, ξέρουμε πού πηγαίνει το γάλα το οποίο παράνομα βαφτίζεται ως ελληνικό. Αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται να το ανεχτώ την επόμενη μέρα. Το οφείλω, το οφείλουμε όλοι στους κτηνοτρόφους που με μεγάλο κόπο και με μεγάλη προσπάθεια προσπαθούν να μείνουν στα χωριά τους. Αλλά  και στα νέα παιδιά που και αυτά θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την ορεινή κτηνοτροφία.

Θα σας πω μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Όταν έφυγα από τη Σαμαρίνα, σε μία πολύ ωραία επίσκεψη που είχαμε κάνει πριν από κάποιους μήνες, κατέβαινα τον δρόμο προς τα Γρεβενά και βλέπω ένα μεγάλο κοπάδι μπροστά μου. Σταματώ, λοιπόν, ήταν ένας κύριος και ο γιος του. Λέει: “40 χρόνια κάνω τη διαδρομή να κατεβάζω τα ζώα μου από τα βουνά στον κάμπο”. Και όταν ρώτησα το γιο του, του λέω: “αυτή τη δουλειά θέλεις να τη κάνεις; Μου λέει: “αυτό θέλω να κάνω, αυτό αγαπώ. Έχω σπουδάσει, είμαι γεωπόνος, αλλά αυτή τη δουλειά θέλω να κάνω”. Και τον ρώτησα: “τι θέλεις από εμένα, τι μπορώ να κάνω εγώ για να σε βοηθήσω;”. Ένα πράγμα, μου είπε. Δεν μου ζήτησε επιδότηση, δεν μου ζήτησε χαμηλότερη φορολογία, μου ζήτησε: “κάνε κάτι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις του γάλακτος, το γάλα το οποίο παράγω με τόσο κόπο και με τόσο υψηλό κόστος παραγωγής να μπορεί πραγματικά να αποτιμάται ως ελληνικό γάλα”. Και όταν έχουμε σήμερα, τα έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές με τον Γιώργο, φέτα η οποία πωλείται κάτω από 4 ευρώ το κιλό, όλοι ξέρουμε ότι αυτή δεν είναι πραγματική φέτα, έτσι; Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Άρα πρέπει και εμείς οι ίδιοι εδώ να φροντίσουμε και μέσω της διεπαγγελματικής για τη φέτα. Να προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι τα προϊόντα, να μην πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.

Αλλά δεν είναι μόνο η κτηνοτροφία, είναι και ο αγροτικός τομέας. Και είναι και η μεγάλη αγάπη του Γιώργου τα αρωματικά και τα φαρμακευτικά φυτά, για τα οποία πραγματικά ανοίγεται μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό. Ένα αντικείμενο το οποίο το γνωρίζει ο Γιώργος πάρα πολύ καλά και για το οποίο είμαι απολύτως διατεθειμένος να το στηρίξω. Διότι ακριβώς αυτά είναι τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας τα οποία πρέπει να παράγουμε την επόμενη μέρα, ώστε να μπορούν να βρουν τη θέση τους στα ράφια των φαρμακείων ή των super market παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Για τη γούνα, αγαπητή Μαρία, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Τα είχαμε συζητήσει στην Καστοριά και γνωρίζω μάλιστα ότι έχεις κάνει και μια επίσκεψη πρόσφατα στις Βρυξέλλες για να δούμε πως μπορούμε να επιστρατεύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή την προσπάθεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι παρούσα σε αυτή την προσπάθεια.  Όπως πρέπει να είναι παρούσα και συνολικά στην προσπάθεια μετάβασης από τον λιγνίτη στη μεταλιγνιτική εποχή. Πράγματι, δρομολογείται μάλλον, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα ταμείο μετάβασης με σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ πόρους. Δεν είναι μικρό το ποσό το οποίο θα υποστηρίξει περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, αλλά και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, όπως παραδείγματος χάρη την Πολωνία, που αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις. Στο Συμβούλιο και εφόσον με εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες, ως επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας θα δώσω αγώνες για να υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία θα υποστηρίξει εθνικούς και περιφερειακούς πόρους, για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτή τη μετάβαση, η οποία είναι τόσο σημαντική, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και κυρίως την ανεργία των νέων που είναι η μεγάλη μάστιγα σήμερα στη Δυτική Μακεδονία.

Τέλος, μια αναφορά που την κάνω πάντα για κάτι που θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία και μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Δυτική Μακεδονία. Αναφέρομαι στον τουρισμό και κυρίως στον τουρισμό για 12 μήνες το χρόνο.  Αναφέρομαι στον ορεινό τουρισμό και στην εκμετάλλευση των ορεινών μας όγκων, με ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο αντίστοιχο με το σχέδιο το οποίο πρέπει να έχουμε για τα νησιά μας. Όπως είναι μοναδικός πλούτος για την Ελλάδα τα νησιά μας, αντίστοιχος μοναδικός πλούτος είναι και οι ορεινοί όγκοι. Και έχετε πολλούς αναξιοποίητους θησαυρούς στους ορεινούς σας όγκους. Έχετε στα Γρεβενά ίσως το καλύτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα, το οποίο όμως σήμερα, δυστυχώς, λειτουργεί με δυσκολία. Θα πρέπει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτές οι ευκαιρίες του χειμερινού τουρισμού να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο. Έχει γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την άλλη μεριά των βουνών, στην Ήπειρο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και εδώ στη Δυτική Μακεδονία στα Γρεβενά, σε συνδυασμό με το θρησκευτικό τουρισμό. Με την πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου μπορεί η Δυτική Μακεδονία να είναι ένας ξεχωριστός, ένας μοναδικός προορισμός από τα Γρεβενά μέχρι τη λίμνη της Καστοριάς, μέχρι τη λίμνη των Πρεσπών, ώστε να μην συνδέουμε τις Πρέσπες μόνο με τη συμφωνία.  Είναι αμαρτία για αυτόν τον τόσο όμορφο τόπο.

Άρα και εκεί πιστεύω ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε σε συνεννόηση πάντα με τον επόμενο Περιφερειάρχη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι ξέρετε αυτά τα περιφερειακά σχέδια δεν εκπονούνται μόνο από την κεντρική εξουσία. Αν δεν συνομιλήσουμε, αν δεν ζυμωθούμε με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν τα προβλήματα κάθε μέρα δεν πρόκειται να κάνουμε δουλειά.  Αλλά αυτή τη δουλειά, θέλω πραγματικά και προσβλέπω, να την κάνουμε μαζί με τον Γιώργο και μαζί με όλους εσάς να προτείνουμε για τη Δυτική Μακεδονία ένα αναπτυξιακό σχέδιο τολμηρό, αποτελεσματικό, χωρίς υποσχέσεις, χωρίς “λιμάνια στην Καστοριά” όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του.

Σχέδιο το οποίο θα εντάσσεται και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε συνολικά την ανάπτυξη στη χώρα μας.  Διότι εμείς ερχόμαστε, φίλες και φίλοι, μετά τις επόμενες εκλογές να προτείνουμε συνολικά για την Πατρίδα μας ένα διαφορετικό σχέδιο. Θέλω να συγκρατήσετε, από αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη μέρα, κάποιες απλές αλήθειες.  Αλήθεια πρώτη, η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει φόρους και εισφορές.  Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Και σήμερα που περπάτησα λίγο στη Σιάτιστα μπήκα σε καφετέριες, τρεις άνθρωποι με έπιασαν μου λένε “είμαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν αντέχουμε άλλο, δεν αντέχουμε άλλο κάνε κάτι, βουλιάζουμε.  Βουλιάζουμε σήμερα στους φόρους.  Δεν έχει νόημα να δουλεύουμε, αν είμαστε επιτυχημένοι. Έρχεται το Κράτος και μας τα παίρνει” Ή αλλιώς ωθούμε δια της πλαγίας οδού τον κόσμο στη φοροδιαφυγή. Δεν αντέχεται άλλο αυτή η φορολογική επιβάρυνση. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30% εντός των πρώτων δύο ετών, θα μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις, έχει σημασία αυτό όχι μόνο στις μεγάλες, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το 28% στο 20% και θα μειώσουμε και τον Φ.Π.Α. στην εστίαση όπως το είχαμε κάνει από το 24% στο 13%.

Δεύτερη προτεραιότητά μας, μιλήσαμε ήδη για αυτό, είναι οι επενδύσεις.  Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις.  Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση εάν δεν γίνει μια έκρηξη επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Μην περιμένουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να λυθεί με κάποιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που κρατούν ομήρους κάποιους συμβασιούχους για να έρθει μετά η κυβέρνηση να τους κλείσει το μάτι και να τους πει “θα σας μονιμοποιήσω ενδεχομένως μετά” γνωρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει διότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν  μόνο μέσα από επενδύσεις σε κλάδους όπου η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εμείς θα κάνουμε εύκολες τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα απλοποιήσουμε σημαντικά το ρυθμιστικό περιβάλλον, θα δώσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεννόηση με την Ευρώπη και θα έχουμε ειδικά τομεακά προγράμματα, όπως αυτά για τα οποία μιλήσαμε, για να μπορεί κάθε κλάδος, αλλά και κάθε Περιφέρεια να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά τα οποία είναι πραγματικά πολύ-πολύ στενάχωρο όταν αναγκάζονται να φύγουν από την Πατρίδα μας για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.

Προτεραιότητα τρίτη και αδιαπραγμάτευτη για τη Νέα Δημοκρατία της επόμενης μέρας είναι η Παιδεία. Και είναι η Παιδεία διότι η Παιδεία είναι η βάση των αξιών μας.  Η Παιδεία είναι χαρακτήρας, δεν είναι μόνο δεξιότητες.  Η Παιδεία, όμως, είναι και το όπλο το οποίο μας προετοιμάζει για έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα. Θέλω ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε Περιφερειακή ενότητα. Θα υπάρχει πρότυπο σχολείο στα Γρεβενά, θα υπάρχει πρότυπο σχολείο στην Κοζάνη, πρότυπο σχολείο στη Φλώρινα, πρότυπο σχολείο στην Καστοριά. Γιατί επιμένω τόσο σε αυτό;  Επιμένω σε αυτό διότι θέλω τα νέα παιδιά τα οποία είναι ταλαντούχα, τα οποία έχουν αυξημένες δυνατότητες, να μπορούν με εξετάσεις και όχι με κλήρωση, να μπουν σε ένα πρότυπο σχολείο και να αποκτήσουν αυτά τα πρόσθετα όπλα τα οποία χρειάζονται για να μπορούν να διακριθούν στη ζωή τους. Ναι, επιβραβεύουμε την προσπάθεια, είναι στον πυρήνα του αξιακού μας κώδικα αυτό.  Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις ίσες ευκαιρίες. Όλοι πρέπει να ξεκινάνε από το ίδιο σημείο αφετηρίας, αλλά ο καθένας πρέπει να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του με βάση την εργατικότητα και την προσπάθειά του και να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί μέσα από τη δική του προσπάθεια.

Προτεραιότητα τέταρτη, η κοινωνική συνοχή και η φροντίδα των πιο αδύναμων.  Και εδώ επιτρέψτε μου να το ξαναπώ.  Η Νέα Δημοκρατία είναι λαϊκό Κόμμα, είναι Κόμμα όλων των Ελλήνων, δεν είναι Κόμμα κάποιων. Είναι Κόμμα το οποίο πρωτίστως είναι πιο κοντά στους πιο αδύναμους Έλληνες, αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν είναι τα περιστασιακά επιδόματα. Και αυτά μπορεί να χρειάζονται.  Εμείς έχουμε πει παραδείγματος χάρη ότι θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα το πάμε στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για αυτούς τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά, η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι θέσεις απασχόλησης. Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι και οι  πιο φτωχοί σήμερα.  Είναι αυτοί που έχουν μεγάλη δυσκολία να αντεπεξέλθουν. Είναι αυτοί που χρειάζονται στοχευμένα προγράμματα δεξιοτήτων, ώστε να μπορούν να βρουν δουλειά σε διαφορετικό κλάδο ενδεχομένως από αυτόν στον οποίο είχαν εργαστεί.

Σε όλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε παρά πολύ.  Όπως θα επιμείνουμε πάρα πολύ και στο  να τηρείται η εργατική νομοθεσία στις επιχειρήσεις.  Γιατί το λέω αυτό;  Το λέω διότι έχω προτείνει στους επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας μια έντιμη συμφωνία αλήθειας. Του λέω κάτι απλό: “εγώ θα σας βοηθήσω, θα μειώσω τη φορολογία, θα κάνω το περιβάλλον πιο εύκολο για να επενδύσετε, θα σας διευκολύνω με τη χρηματοδότηση, αλλά εσείς έχετε μια πρωταρχική φροντίδα. Και αυτό είναι να φροντίζετε και να προσέχετε τους εργαζόμενούς σας”. Φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας που άνθρωποι προσλαμβάνονται για 4ωρα και δουλεύουν 8ωρα ή έγκυες απολύονται με το που το αντιλαμβάνεται ο εργοδότης, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.  Είμαστε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας αλλά όχι της ασύδοτης οικονομίας.

Και τέλος μια αναφορά σε κάτι το οποίο είπε ο Γιώργος και με άγγιξε είναι τα πραγματικά δημογραφικά δεδομένα της Δυτικής Μακεδονίας. Το δημογραφικό είναι μια βόμβα στα θεμέλια του Έθνους μας.  Το 2050 θα είμαστε με το ζόρι 7.000.000 Έλληνες και πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτό.  Και ως Νέα Δημοκρατία έχουμε εκπονήσει μια συνολική μακροπρόθεσμη στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα. Θα ξεκινήσουμε, όμως, με ένα μέτρο το οποίο δεν είναι μόνο συμβολικό, αλλά είναι και πάρα πολύ ουσιαστικό. Θα δώσουμε 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί το οποίο θα γεννιέται στη χώρα μας. Αυτά τα 2.000 ευρώ, αυτό προσέξτε, έχει κόστος 170.000.000 ευρώ το χρόνο. Είναι το 1/4 από το κοινωνικό μέρισμα το οποίο μοίρασε ο κ. Τσίπρας πέρυσι τα Χριστούγεννα ως Άγιος Βασίλης. Αλλά σκεφτείτε λίγο ότι αν αυτά τα 2.000 ευρώ πιάνουν μια φορά τόπο στην Κοζάνη, πόσο τόπο πιάνουν σε ένα χωριό των Γρεβενών ή σε ένα χωριό της Φλώρινας.  Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να στηρίξουμε τη νέα οικογένεια να κάνει περισσότερα παιδιά.  2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί και κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Κανένα Ελληνόπουλο εκτός παιδικού σταθμού για να μπορούν και οι μητέρες να εργάζονται -αν έχουν αυτή τη δυνατότητα και αν το επιθυμούν- αλλά να μπορούν και όλα τα παιδιά -ειδικά στα κρίσιμα πρώτα στάδια της ζωής τους- να απολαμβάνουν μια προσχολική αγωγή η οποία θα είναι ουσιαστική και ποιοτική.

Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι, η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και θα ήθελα πραγματικά, καθώς εισερχόμαστε πια ουσιαστικά στην προεκλογική περίοδο, να μην εστιάσουμε -και απευθύνομαι κυρίως στα κομματικά μας στελέχη- μόνο στο να κριτικάρουμε το ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτό είναι εύκολο. Θα θυμούνται τρία πράγματα οι Έλληνες από τον κ. Τσίπρα την επόμενη μέρα όταν θα βρεθεί στην αντιπολίτευση.  Το πρώτο που θα θυμούνται είναι ότι τους εξαπάτησε και τους πρόδωσε. Τους έταξε του κόσμου τα πράγματα και έκανε τα ακριβώς ανάποδα. Το δεύτερο που θα θυμούνται είναι ότι τους έπνιξε στους φόρους και τις εισφορές.  Και το τρίτο που θα θυμούνται είναι ότι αυτός είναι ο Πρωθυπουργός που εκχώρησε “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα στους γείτονές μας.  Αυτά τα τρία είναι αρκετά για να καταδικαστεί στη συνείδηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Εμείς πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα την επόμενη μέρα. Μπορεί η ζωή όλων των Ελλήνων να γίνει καλύτερη. Αυτό όμως θέλει πολύ δουλειά. Θέλει πολύ μέθοδο. Θέλει συμμαχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να ξέρετε ότι αυτές τις συμμαχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο  τις χτίζουμε με μεγάλη μεθοδικότητα και με μεγάλη συστηματικότητα. Πριν από δύο μέρες ήταν στην Αθήνα ο κ. Βέμπερ. Είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγάλης μας Ευρωπαϊκής οικογένειας, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε αγαπητέ Γιώργο Κύρτσο ότι έχουμε και Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου.  Ο Μάνφρεντ Βέμπερ μας είπε για πρώτη φορά ότι, ναι, θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί, ότι θα κάνει, και την ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό δεν είναι μία τεχνική λεπτομέρεια που αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι καταλαβαίνουν από δημόσια οικονομικά. Αν η χώρα καταφέρει -σε βάθος χρόνου- να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα έχουμε περισσότερο χώρο να μειώσουμε τους φόρους και αυτό είναι το βασικό το οποίο χρειαζόμαστε σήμερα. Θα έχουμε κάποιους πρόσθετους πόρους για στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Είναι καθοριστικής σημασίας να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Θα τον πετύχουμε, όμως, όχι με λεονταρισμούς, όχι με σαχλαμάρες όπως αυτές που δυστυχώς πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά η χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Θα πετύχουμε αυτούς του στόχους με σοβαρότητα με αξιοπιστία, με επιχειρήματα τα οποία έχουμε με το μέρος μας. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που μόνο η Νέα Δημοκρατία διαθέτει.
           
Πλησιάζουμε, φίλες και φίλοι, προς τις εκλογές. Εκλογές, το επαναλαμβάνω, θα έχουμε σίγουρα στις 26 Μαΐου. Στις 26 Μαΐου έχουμε σίγουρα Ευρωεκλογές, έχουμε σίγουρα Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, θα έχουμε κατά την άποψή μου και Εθνικές εκλογές και τότε θα είναι η ευκαιρία να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα στη σημερινή κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο, φύγετε. Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα, μπορούμε καλύτερα με μια αξιόπιστη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάταξη, την ελπίδα, την αισιοδοξία. Αλλά αυτός ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος και σε αυτό τον αγώνα θα χρειαστεί, όλες και όλοι, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και αναφέρομαι κυρίως στις κομματικές μας οργανώσεις. Ο αντίπαλός θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του. Ψέματα, προπαγάνδα, fake news. Έχουμε δει πάρα πολλά τέτοια. Εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Δεν θέλω κανείς να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Κανείς. Είναι καλό να είναι ενθαρρυντικές οι δημοσκοπήσεις, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε μπροστά μας και ότι κάθε ψήφος μετράει. Και κάθε ψήφος μέχρι την τελευταία στιγμή πρέπει να είναι διεκδικήσιμη. Όλοι σας γνωρίζετε κάποιον ή κάποια που αυτή τη στιγμή σκέφτονται να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα. Ένα πράγμα σας ζητώ. Έναν αν μπορεί ο καθένας από εσάς να πείσει ότι αξίζει τον κόπο να εμπιστευτούν εμένα προσωπικά και τη Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει έναν μεγάλο εκλογικό θρίαμβο. Αυτό σας ζητώ. Αυτό το απλό πράγμα σας ζητώ να κάνετε από τώρα μέχρι τις Εθνικές εκλογές και, ναι, πιστεύω ακράδαντα ότι το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Θα είναι η χρονιά που η Δυτική Μακεδονία θα εκλέξει Περιφερειάρχη τον Γιώργο Κασαπίδη και θα είναι η χρονιά που η χώρα θα γυρίσει σελίδα με μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να οδηγήσουμε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα σας. Πάμε όλοι μαζί για τον γερό αγώνα, για τον  καλό αγώνα και τη μεγάλη νίκη. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ»




Το λεξικό του Μπαμπινιώτη έδωσε τη... λύση σε δικαστική διαμάχη


Tι θα μπορούσε να περιμένει ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, όταν το όχημά του, ενώ είναι σταθμευμένο νομίμως, υπέστη ζημιά από άλλο αυτοκίνητο, το οποίο καλύπτεται από ασφάλεια; Η προφανής απάντηση, είναι να αποζημιωθεί για τις ζημιές.

Ωστόσο, στην περίπτωση γυναίκας που είχε σταθμευμένο το όχημά της και της το έκανε «σκόνη και θρύψαλα» άλλο όχημα, το «προφανές» χρειάστηκε 14 χρόνια για να αποδειχθεί μέσα από δαπανηρές και μακρές δικαστικές διαδικασίες.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά ατύχημα που συνέβη το 2005. Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο S, το οποίο ανήκε στην εταιρεία Georgiades Travel Agency Ltd και καλυπτόταν από ασφαλιστικό συμβόλαιο της εταιρείας «Κόσμος», έπεσε στο σταθμευμένο όχημα γυναίκας, προκαλώντας ζημιές ύψους 3.000 ευρώ.

Η ιδιοκτήτρια απαίτησε την κάλυψη της ζημιάς που υπέστη, από την ασφαλιστική εταιρεία «Κόσμος». Ωστόσο, το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της αγωγής, απεφάνθη ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν είχε ευθύνη, γιατί στο συμβόλαιο αναφερόταν ότι το ασφαλισμένο όχημα δεν καλύπτεται αν χρησιμοποιείται για σκοπούς εμπορίας.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αυτοκινήτου είχε δηλώσει πως παραχώρησε το όχημα στον S για να το δοκιμάσει με σκοπό να το αγοράσει, και ως εκ τούτου επρόκειτο για εμπορική πράξη και τη στιγμή του ατυχήματος το αυτοκίνητο δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη! Με απλά λόγια, η γυναίκα που χωρίς να ευθύνεται είδε το αυτοκίνητό της κατεστραμμένο, θα έπρεπε να κυνηγάει τον οδηγό S και την ιδιοκτήτρια εταιρεία για να αποζημιωθεί.

Τι σημαίνει «εμπορία»

Το Ανώτατο Δικαστήριο που εκδίκασε την έφεση χρησιμοποίησε ακόμα και λεξικά, μεταξύ αυτών και του Γ. Μπαμπινιώτη, για να εξηγήσει τον όρο «εμπορία». Οπως σημειώνεται στην απόφαση, «η λέξη «εμπορία» παραπέμπει σε άσκηση του επαγγέλματος του εμπόρου αυτοκινήτων.

Από τη μαρτυρία που είχε προσαχθεί και τα ευρήματα του πρωτόδικου δικαστηρίου, η εταιρεία Georgiades Travel Agency Ltd ασχολείτο με τουριστικά θέματα και όχι με αγοραπωλησίες οχημάτων. Το να εξουσιοδοτήσει τον S. να οδηγήσει το αυτοκίνητο για τον συγκεκριμένο σκοπό, αποτελούσε μεμονωμένη ενέργεια της ιδιοκτήτριας εταιρείας και δεν εντασσόταν στο πλαίσιο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της, που ήταν οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Δεν υπήρξε επίσης καμία μαρτυρία ότι η εξουσιοδότηση που δόθηκε στον S. να το οδηγήσει - και αν του αρέσει να το αγοράσει - αποσκοπούσε στην αποκόμιση κέρδους, απαραίτητο στοιχείο για να θεωρηθεί εμπορία.

Το ότι η εμπορία οχημάτων αναφέρεται σε επάγγελμα και όχι σε μεμονωμένη σύμβαση αγοραπωλησίας αυτοκινήτου, επιβεβαιώθηκε και από αυτήν ακόμη την πρόταση ασφάλισης, στην οποία, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεται στην εμπορία, παραπέμπει σαφώς σε επαγγελματίες.

Με απλά λόγια, αν κάποιος δώσει το αυτοκίνητό του σε κάποιον άλλο με σκοπό να το δοκιμάσει για να το αγοράσει, δεν αποτελεί εμπορική πράξη.

Πληρώστε με τόκο

Με την απόφαση των δικαστών Στ. Ναθαναήλ, Κ. Σταματίου και Α. Πούγιουρου, η ασφαλιστική εταιρεία «Κόσμος» καλείται να πληρώσει το ποσό των 3.000 ευρώ, με τόκο προς 8% ετησίως από 23/5/06, πλέον 28 ευρώ έξοδα έκδοσης της απόφασης στην αγωγή, πλέον 1.045 ευρώ έξοδα αγωγής με τόκο 8% από 23/5/06 μέχρι εξόφλησης, πλέον ΦΠΑ επί του ποσού των 970 ευρώ.

Επίσης, θα πληρώσει τα πρωτόδικα δικαστικά έξοδα αλλά και τα έξοδα της έφεσης.

Με το πάσο τους

Δεν θα μπορούσε, στη συγκεκριμένη υπόθεση να μην επισημανθεί και το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια από το συμβάν για να τελεσιδικήσει μια όχι και τόσο πολύπλοκη υπόθεση.

Εχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με μη απονομή δικαιοσύνης και αυτό το βλέπουμε καθημερινώς με δικαστικές αποφάσεις που αφορούν υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια για περισσότερο από μια δεκαετία.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι πολίτες που δεν έχουν το κουράγιο να παλεύουν και να επιβαρύνονται με τεράστια έξοδα για πολλά χρόνια εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια.

Πηγή: Πολίτης
TA NEA


Οι τράπεζες στην κόψη του ξυραφιού – Σήμερα οι τραπεζίτες στο Μαξίμου – Τι ζητούν κυβέρνηση και δανειστές


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης βλέποντας το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έστειλε πολλαπλά μηνύματα κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης, που σε απλά ελληνικά θα σημαίνει κούρεμα καταθέσεων και νέο μνημόνιο.

Οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αν η εικόνα αυτή δεν αλλάξει τότε το μέλλον είναι ζοφερό, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Όλοι γνωρίζουν ότι οι τράπεζες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και χωρίς τράπεζες οικονομία δεν υπάρχει.

Η κυβέρνηση προχωράει σε προτάσεις με άκρως μαξιμαλιστικό χαρακτήρα, που ως στόχο έχουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους και όχι να λύσουν προβλήματα.

Οι τραπεζίτες και οι δανειστές αντιδρούν και μάλιστα σφοδρά. Οι τραπεζίτες θα προσέλθουν σήμερα στο Μαξίμου και θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα και να στείλει μηνύματα προς τις αγορές και τους επενδυτές και όχι να χαϊδέψει για μία ακόμη φορά τις πλάτες των κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές και να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά κουλτούρα «δεν πληρώνω».
Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, την Παρασκευή δηλαδή, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει την συνολική της πρόταση, τόσο για το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη, όσο και για λύση που θα αφορά τα κόκκινα δάνεια στο σύνολό της. Σήμερα μάλιστα εκτός από την συνάντηση στο Μαξίμου υπάρχει και μία ακόμη καθοριστική συνάντηση. Αυτή στο Eurogroup του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του. Σε διπλωματική αναμένεται να του στείλουν μήνυμα να τελειώνει η Αθήνα με το θέμα και μάλιστα να αφήσει κατά μέρος τις γαλαντομίες. Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην σημερινή ατζέντα του Eurogroup, αντίθετα είναι στο επόμενο που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαρτίου, εκεί όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα με την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Οι δανειστές διαβλέποντας τον κίνδυνο που υπάρχει με το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα απαιτούν να δοθεί λύση εδώ και τώρα.


Νόμος Κατσέλη

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι το σχέδιο της για το διάδοχο σχήμα θα διευρύνει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που βέβαια βρίσκει αντίθετες και τις τράπεζες και τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς προβλέπει τα ανώτατα όρια για την προστασίας της κύριας κατοικίας να ανέρχονται στις 250.000 ευρώ ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας και στις 35.000 ευρώ ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, σε ειδικό εργαλείο που θα λειτουργήσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 20 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του.

Το επιτόκιο, αλλά και ενδεχόμενο κούρεμα του υπολοίπου θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής – αξίας ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30%. Η διαγραφή της οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεων του. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αρνηθεί τη ρύθμιση, η υπόθεσή του θα εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο.

Επιπλέον, το Δημόσιο θα επιδοτεί τις δόσεις οφειλετών με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει στην τράπεζα για λογαριασμό του δανειολήπτη το 1/3 της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και των 200 εκατ. ευρώ για το 2020.

Κόκκινα δάνεια

Η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει στην υιοθέτηση της πρότασης του ΤΧΣ που προβλέπει τη μεταφορά 15-20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού που θα συστήσουν οι τράπεζες. Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν για να πουληθούν σε επενδυτές, συνοδευόμενα από κρατικές εγγυήσεις. Μέσω αυτών, το Δημόσιο θα εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των προβλέψεων που καλύπτουν τα δάνεια και της τιμής αγοράς στην οποία θα αγοραστούν, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η ζημιά για τις τράπεζες. Οι εγγυήσεις μπορεί να φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν από την DGCοmp κρατική ενίσχυση.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι πολύ πιο έτοιμο και έχει παρουσιαστεί στους αρμόδιους φορείς και δείχνει να έχει αποδοχή. Το πλάνο της ΤτΕ σχήμα προβλέπει τη μεταβίβαση περίπου 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δηλαδή του συνόλου των καταγγελμένων δανείων) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, ύψους 7,4 δισ., που έχει εγγραφεί στους ισολογισμούς των τραπεζών σε μία Εταιρεία Ειδικού Σκοπού.

Τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην αξία ισολογισμού (μετά από προβλέψεις). Το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταβιβαστεί θα αντιστοιχεί σε κάλυψη πρόσθετων ζημιών, ώστε οι αποτιμήσεις των εν λόγω δανείων να προσεγγίσουν τιμές αγοράς. Εν συνεχεία, νομοθετική ρύθμιση θα ορίζει ότι η μεταβιβαζόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση του SPV έναντι του ελληνικού Δημοσίου μεπροκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής (σύμφωνα με τη διάρκεια του σχήματος).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ
Πηγή : newsit.gr