Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η Βαλαβάνη σε άρθρο της δείχνει και πάλι την αθλιότητα και επικινδυνότητα ΣΥΡΙΖΑ

 


Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τα έργα και ημέρες του επικίνδυνου ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα επί διακυβέρνησης της χώρα μας!! ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΗΝ ΓΛΙΤΩΣΑΜΕ!!

ΝΔ: «Μας λένε ότι θα συγκροτήσουν ξανά το «μέτωπο της συμφοράς»

«Στο άρθρο της στην εφημερίδα tomanifesto η κυρία Βαλαβάνη, αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015, περιγράφει αδιανόητες σκηνές με μαύρες σακούλες γεμάτες μετρητά, από ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τις τραγικές συνέπειες των capital controls που επέβαλαν οι κκ Τσίπρας και Βαρουφάκης.  Σήμερα, αντί οι υπεύθυνοι για όσα ζήσαμε εκείνες τις μέρες που κόστισαν στον ελληνικό λαό 100 δισ. ευρώ, να ζητήσουν συγγνώμη για τους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς τους, μας λένε ότι θα συγκροτήσουν ξανά το «μέτωπο της  συμφοράς». Οι Έλληνες θυμούνται πολύ καλά τα όσα δραματικά έζησαν με την κυβέρνηση Τσίπρα - Βαρουφάκη - Καμμένου. Και δεν θέλουν να τα ξαναζήσουν»


Σύμφωνα με την εφημερίδα «tomanifesto» και το protothema

Πολιτικές αντιδράσεις πυροδότησε το άρθρο της πρώην  Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, Νάντιας Βαλαβάνη, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «tomanifesto», με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τις ημέρες της επιβολής των capital controls, φέρνοντας στο φως βιωματικές εμπειρίες από την πορεία της χώρας, προς το δημοψήφισμα του 2015. 

Μολονότι η κυρία Βαλαβάνη επισήμανε, μετά τη δημοσίευσή του, πως το έγραψε «θεωρώντας ότι προορίζεται για το «Έθνος» και διαφωνώντας με «το πλαίσιο στο οποίο δημοσιοποιήθηκε το κείμενο μου», εντούτοις -όπως η ίδια δηλώνει- «αυτό δεν έχει σημασία, γιατί υποστηρίζω έτσι κι αλλιώς κάθε λέξη του άρθρου μου», στην έκταση του οποίου αποτυπώνονται οι συνθήκες υπαγωγής των ελληνικών τραπεζών σε καθεστώς των capital controls, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού, εκείνη την περίοδο.

Ανακαλώντας τις μνήμες του καλοκαιριού του 2015, κατά «τις τρεις βδομάδες των κλειστών τραπεζών, σε ΔΟΥ και τελωνεία συγκεντρώνονταν τεράστιες ποσότητες μετρητών – ευτυχώς το ήξεραν ελάχιστοι», σημειώνει ακόμη στο άρθρο της η κ. Βαλαβάνη, προσθέτοντας πως «εφοριακοί μου διηγούνταν θρίλερ για τελωνεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, πώς υπάλληλοι εταιρειών καυσίμων περίμεναν να πέσει το σκοτάδι για να εμφανιστούν στην είσοδο τους σέρνοντας μαύρες σακκούλες σκουπιδιών γεμάτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Από πλευράς της, η εφημερίδα «manifesto» υποστήριξε πως η πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών «από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε από τον συντάκτη της εφημερίδας Αλέξανδρο Διαμάντη για το μέσο που θα το φιλοξενούσε ενώ λίγη ώρα πριν από την εκτύπωση της γνωστοποιήθηκε ότι θα ήταν το πρώτο θέμα της εφημερίδας», θέμα το οποίο προκάλεσε στη συνέχεια την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσου Γαϊτάνη, ο οποίος έκανε λόγο για «αδιανόητες σκηνές με μαύρες σακούλες γεμάτες μετρητά, από ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τις τραγικές συνέπειες των capital controls που επέβαλαν οι κ.κ Τσίπρας και Βαρουφάκης».  

Αναλυτικά, το άρθρο και το σχόλιο της κ. Βαλαβάνη:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: OTAN AKOMA ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΠΙΔΑ

της Νάντιας Βαλαβάνη

Παρασκευή, 26 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ βρεθήκαμε στο Μαξίμου για ενημέρωση του Κυβερνητικού Συμβούλιου – δεν ήμουν μέλος, με καλούσαν για θέματα οικονομίας. Περίμενα να εμφανιστεί ο Βούτσης, που εκείνη τη βδομάδα είχε την ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς ο Πρωθυπουργός έλειπε στο εξωτερικό - επιχειρώντας να κλείσει, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών και σύμφωνα με τη βασική μας δέσμευση, τον «έντιμο συμβιβασμό που θα τερμάτιζε τα μνημόνια»: Οι «θεσμοί» υποτίθεται ότι είχαν κάνει καταρχήν δεκτό το κείμενο προτάσεων που είχαμε παραδώσει το Σαββατοκύριακο.

Εμφανίστηκε ωστόσο ο Α.Τσίπρας, έχοντας επιστρέψει αιφνιδιαστικά: Το σχέδιο είχε απορριφθεί μετ’ επαίνων και ο Πρόεδρος της ΕΕ παρέδωσε - πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων – ένα δικό τους σχέδιο, αδιαπραγμάτευτο, με μορφή τελεσίγραφου. Ο Τσίπρας μας είπε ότι ο ίδιος δε μπορούσε να πάρει την ευθύνη απόρριψης ή αποδοχής του, θα έπρεπε γι’ αυτό να αποφασίσει ο λαός μέσω διενέργειας δημοψηφίσματος μέσα σε εννιά μέρες. Κάποιοι ομιλητές (Δραγασάκης, Σταθάκης) προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, οι υπόλοιποι απ’ όσους πήραμε το λόγο συμφωνήσαμε μαζί του. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα είχε κληθεί σε συνεδρίαση – που δεν έγινε - το Υπουργικό Συμβούλιο: Ενημερώθηκαν χωρίς συζήτηση, ενώ είχαμε αρχίσει να υπογράφουμε το Διάταγμα για το Δημοψήφισμα. Συνεργείο της ΕΡΤ βιντεοσκοπούσε ήδη στο διάδρομο το πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Κυριακάτικα μάθαμε για τον υπουργό Οικονομικών, που θα παραβρισκόταν στη σαββατιάτικη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα: Δεν τον άφησαν να μιλήσει, τον πέταξαν έξω.

Μεταξύ 2012-2014, χάρη στη μνημονιακή συγκρότηση της ΓΓΔΕ με «διοικητική και οικονομική αυτοδυναμία», ολόκληρος ο μηχανισμός φορολογίας είχε «αποχωρήσει» από τον αρμόδιο υπουργό. Τον μηχανισμό του ΥπΟικ ως προς τη φορολογία αποτελούσαν έτσι πλέον όλοι-όλοι δυο συνεργάτες, πέντε μετακλητοί, ένας πάρεδρος του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους και καμιά δεκαριά δημόσιοι υπάλληλοι, που είχα αποσπάσει από ΣΔΟΕ, ΔΟΥ και τελωνεία.

Ευτυχής συγκυρία; Ελάχιστες μέρες πριν τα είχαμε «ξαναβρεί» με την Διοικήτρια της ΓΓΔΕ Κ.Σαββαίδου: Στα συν, η συνεργασία μαζί της και με το βασικό προσωπικό των επιτελικών τμημάτων της ΓΓΔΕ, ανθρώπων με ουσιαστικά προσόντα και ικανότητες, μέσα από την οποία προέκυψε ο νόμος για «κούρεμα» και ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο έως 100 δόσεις, που «γράφτηκε» απ’ αυτούς μετά από δύο αξέχαστες 8ωρες συνεδριάσεις μαζί μου και με τον Κώστα Παπαδιγενόπουλο – όπως μου είπαν, ήταν η πρώτη φορά που υπουργός τους ζητούσε να διατυπώσουν ένα νόμο, καθώς τα φορολογικά νομοσχέδια έρχονταν έτοιμα και στ’ αγγλικά, από μεγάλα νομικά γραφεία του εξωτερικού και της Αθήνας. Στα μείον, ότι τους δυο τελευταίους μήνες είχαμε κόψει οποιαδήποτε επαφή και λύναμε τις εκκρεμότητες μέσω τρίτων.

Μέχρι τότε το ΥπΟικ δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με τις τράπεζες: Αποτελούσαν αποκλειστικό αντικείμενο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ.Δραγασάκη. Ωστόσο εκείνη την Κυριακή, 28 Ιουνίου στο διάδρομο έξω απ’ το γραφείο μου εμφανίστηκε συνεργάτης του Αντιπροέδρου και με ενημέρωσε στα όρθια, μπροστά σε όλους τους παρόντες, ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να μην αυξήσει (αντίθετα με ότι είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν με τις μνημονιακές κυβερνήσεις) το όριο του ELA, που εξασφάλιζε τη ρευστότητα των τραπεζών από το 2010. Προκειμένου να προλάβει ένα bank run, η κυβέρνηση θα προχωρούσε αναγκαστικά σε τραπεζική αργία τουλάχιστον για καμιά βδομάδα (κράτησε παρακάτι τρεις), capital controls και περιορισμό του όριου ημερήσιων αναλήψεων από ΑΤΜ. Με ενημέρωσε επίσης ότι από το βράδυ θα συμμετείχα σε μια επιτροπή, θεσμοποιημένη στο πλαίσιο των μνημονίων, αλλά ασυγκρότητη, παρακολούθησης των τραπεζών σε καθεστώς capital controls.

Το απόγευμα συμμετείχα με τον Μάρδα σε πλατιά σύσκεψη στο γραφείο του Βαρουφάκη για να εντοπίσουμε τα χειρότερα σημεία της κατάστασης και το βράδυ βρέθηκα μαζί με όλους τους τραπεζίτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Στουρνάρα, στην «πρώτη» της νέας επιτροπής. Επικρατούσε σχετική κατήφεια. Θυμάμαι ότι αναστοχαζόμουνα ειρωνικά το δίλημμα στους στίχους του Μπρεχτ στο δεύτερο, το απαγορευμένο από τον Κουρτ Βάιλ, φινάλε της «Όπερας της πεντάρας» για το αν είναι μεγαλύτερο έγκλημα η ληστεία ή η ίδρυση μιας τράπεζας...

Η βδομάδα που ακολούθησε ήταν σουρεαλιστική. Ξεκινούσε πρωί-πρωί περνώντας, καθοδόν προς το υπουργείο λίγα νούμερα παρακάτω, μπροστά από την ουρά στο ΑΤΜ της «Εθνικής», γωνία Καραγεώργη Σερβίας. Συνεχιζόταν με καθημερινή συνεργασία με τη Σαββαϊδου για να εξασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα και η απρόσκοπτη ένταξη στις 100 δόσεις με κλειστές τράπεζες.

Το σημαντικότερο από τα μέτρα που συμφωνήσαμε και υπέγραψα ήταν η κατάργηση του όριου των 200 ευρώ μετρητά σε ΔΟΥ και τελωνεία: Στις ΔΟΥ τα μετρητά ανέβηκαν αν θυμάμαι καλά στα 9.000 ευρώ, στα Τελωνεία στα 900.000 τη μέρα – για να μπορούν οι εταιρείες να εκτελωνίζουν τα καύσιμα του 24ωρου. Στις τρεις βδομάδες των κλειστών τραπεζών, σε ΔΟΥ και τελωνεία συγκεντρώνονταν τεράστιες ποσότητες μετρητών – ευτυχώς το ήξεραν ελάχιστοι. Τηλεφώνησα στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και ζήτησα αστυνομική φρούρηση των ΔΟΥ στη Αττική. Σήκωσε τα χέρια, συμβιβαστήκαμε να περνάει περιπολικό απ’ έξω μερικές φορές τη μέρα. Εφοριακοί μου διηγούνταν ιστορίες θρίλερ για τελωνεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, πώς υπάλληλοι εταιρειών καυσίμων περίμεναν να πέσει το σκοτάδι για να εμφανιστούν στην είσοδο τους σέρνοντας μαύρες σακκούλες σκουπιδιών γεμάτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σ΄ αυτές τις συνθήκες, στις δυο βδομάδες που ακολούθησαν μέχρι τις 15 Ιουλίου (οπότε και δεν ανανεώθηκε ξανά η ισχύς του νόμου για τις 100 δόσεις – προαπαιτούμενο του Τρίτου Μνημόνιου, καθώς το ΔΝΤ μας είχε προειδοποιήσει να μην προχωρήσουμε σε «κούρεμα» και ρύθμιση χρεών) κατάφερε να ενταχθεί στη ρύθμιση σχεδόν το 1/3 από τους πάνω από 1 εκ. πολίτες που πρόλαβαν την ένταξη.

Τ’ απογεύματα συμμετείχα σε επιτροπές για τις συνέπειες των capital controls και τα βράδια τα περνούσαν στα πλατό, σε αναμετρήσεις για το Δημοψήφισμα. Θυμάμαι τους πολίτες που με σταματούσαν στο δρόμο κάθε μεσημέρι, όταν έβγαινα για να φάω κάτι εκεί κοντά: Μέχρι και την Τρίτη υπήρχαν πολλοί αναποφάσιστοι. Την Τετάρτη φάνηκε ν’ αλλάζει το κλίμα και ξανάρχισαν ότι μας έλεγαν προηγουμένως: «Κρατείστε γερά, μην κάνετε πίσω!» Μία μέρα πριν τη συγκλονιστική κεντρική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μια γυναίκα φώναξε πίσω από την πλάτη μου «Η Λιβαδειά ψηφίζει όχι!» - και για πρώτη φορά ένιωσα βέβαιη ότι η μάχη έχει κερδηθεί.

Η μάχη του Δημοψηφίσματος υπήρξε η μοναδική μέχρι σήμερα στη σύγχρονη ιστορία του κόσμου εκλογική αναμέτρηση με κλειστές τράπεζες: Όπου και όποτε μια κυβέρνηση κλείνει τις τράπεζες, ο λαός κάνει ντου στις κλειστές πόρτες διεκδικώντας πρόσβαση στις καταθέσεις του. Στην Ελλάδα, αντίθετα, ο λαός ψήφισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο «Όχι σ’ ένα νέο Μνημόνιο». Πιστεύω ότι το Δημοψήφισμα υπήρξε το σημείο καμπής που θα επέτρεπε το πέρασμα από την «ανάθεση» (σας ψηφίσαμε για να τα καταφέρετε) στη δημιουργία ενός νέου κινήματος, αντίστοιχου των μεγάλων κοινωνικών αναγκών της εποχής. Μια βδομάδα ωστόσο αργότερα, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου νωρίς το πρωί, παρακολούθησα στην τηλεόραση τον Πρωθυπουργό να εξηγεί από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών τι είχε υπογράψει: Το τρίτο μνημόνιο.

Έγραψα κατευθείαν μια επιστολή παραίτησης και την παρέδωσα στη Γραμματέα του σ’ ένα άδειο ακόμα Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα παράθυρο ανοιχτό στην ιστορία είχε κλείσει, και μαζί του μια σύντομη αλλά «φορτωμένη» εποχή ελπίδας – ανεπιστρεπτί;

Το σημερινό σχόλιο της Νάντιας Βαλαβάνη


28.06.2022 - ΔΤ Ένα σχόλιο της Ν.Βαλαβάνη και το άρθρο της ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΠΙΔΑ


Μου ζητήθηκε να γράψω ένα «βιωματικό άρθρο» για την περίοδο από τα capital controls μέχρι το Τρίτο Μνημόνιο - και το έγραψα, θεωρώντας ότι προορίζεται για το «Έθνος», καθώς ως δημοσιογράφος του συστήθηκε ο δημοσιογράφος που μου το ζήτησε.

Προοριζόταν τελικά για το «Μανιφέστο», καινούργια ημερήσια εφημερίδα την οποία δε γνώριζα. Αυτό δεν έχει σημασία, γιατί υποστηρίζω έτσι κι αλλιώς κάθε λέξη του άρθρου μου. Πιστεύω επιπλέον ότι η αφήγηση της ιστορίας διαμορφώνεται πριν απ’ όλα με βάση τα γραπτά ντοκουμέντα της εποχής και κατά δεύτερο λόγο με βάση τη λεγόμενη «προφορική ιστορία», τις προσωπικές εξιστορήσεις των ανθρώπων - γι’ αυτό και δεν πρέπει κανείς να διστάζει ν’ αναφερθεί σε όσα όντως έζησε.

Αυτό ωστόσο που έχει σημασία είναι το πλαίσιο στο οποίο δημοσιοποιήθηκε το κείμενο μου: Aγνοώντας το τίτλο του «Από την τραπεζική αργία στο Δημοψήφισμα - Όταν ακόμα υπήρχε ελπίδα» κι αντικαθιστώντας τον πρωτοσέλιδα με «Αποκαλύψεις-φωτιά» για τη «μεγάλη (αυτ)απάτη των 86 δις». Οι πρωτοσέλιδοι αυτοί τίτλοι, όπως κι οι υπότιτλοι που πρόσθεσε η εφημερίδα τύπου «Η Ελλάδα στο περιθώριο», όχι μόνο δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το περιεχόμενο του, αλλά αποτελούν σταθερή κεντρική γραμμή επίθεσης της ΝΔ σε αυτό που εξέφρασε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το εγχείρημα του πρώτου εξάμηνου του 2015 από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα. Πολύ ταιριαστά, καθώς το κείμενο μου πλαισιώνεται από άρθρα γνωστών υπουργών μνημονιακών κυβερνήσεων για το «ψευτοδημοψήφισμα».

Ευχαριστώ λοιπόν τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ που προβάλλει το κείμενο μου, ωστόσο η αναφορά του σε «αδιανόητες σκηνές» και «ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τις τραγικές συνέπειες των capital controls» (που στην πραγματικότητα επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκδικητικά για την απόφαση για Δημοψήφισμα) με κάνει ν’ αναρωτιέμαι: Χάρη στις «αδιανόητες σκηνές» κρατήθηκε κείνες τις μέρες όρθια η χώρα, ενώ υπήρχε αληθινή ελπίδα για αλλαγή της κατάστασης. Σήμερα που τόσοι άνθρωποι αναρωτιούνται αν θα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος ή να φάνε, ποια ελπίδα υπάρχει;

Αθήνα, 28.06.2022


Τι απαντά η εφημερίδα «tomanifesto»

«Τι δεν κατάλαβε η Νάντια Βαλαβάνη»

Μόνο έκπληξη προκαλεί η δήλωση της πρώην υπουργού κας Νάντιας Βαλαβάνη λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου της στο «m». Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε από τον συντάκτη της εφημερίδας Αλέξανδρο Διαμάντη για το μέσο που θα το φιλοξενούσε ενώ λίγη ώρα πριν από την εκτύπωση της γνωστοποιήθηκε ότι θα ήταν το πρώτο θέμα της εφημερίδας. Της εφημερίδας. Ως γνωστόν, η έκδοση του έντυπου «Έθνους» έχει ανασταλεί από ετών, ως εκ τούτου καμία παρερμηνεία δεν θα μπορούσε να προκύψει.

Οσον αφορά τον τίτλο του άρθρου, φιλοξενήθηκε στη σελίδα 10 της 28ης Ιουνίου 2022 με εκείνον που η ίδια πρότεινε. Καμία αλλοίωση δεν έγινε καθώς στο «m» σεβόμαστε τις αρχές της δεοντολογίας και τους φιλοξενούμενους κάθε φύλλου. Σε κάθε περίπτωση, αν το άρθρο είχε δημοσιευθεί στο «Έθνος» θα άλλαζε το περιεχόμενό του; Θ. Παπανδρέου (Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”)


ΝΔ: «Μας λένε ότι θα συγκροτήσουν ξανά το «μέτωπο της συμφοράς»


«Στο άρθρο της στην εφημερίδα tomanifesto η κυρία Βαλαβάνη, αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015, περιγράφει αδιανόητες σκηνές με μαύρες σακούλες γεμάτες μετρητά, από ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τις τραγικές συνέπειες των capital controls που επέβαλαν οι κκ Τσίπρας και Βαρουφάκης.  Σήμερα, αντί οι υπεύθυνοι για όσα ζήσαμε εκείνες τις μέρες που κόστισαν στον ελληνικό λαό 100 δισ. ευρώ, να ζητήσουν συγγνώμη για τους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς τους, μας λένε ότι θα συγκροτήσουν ξανά το «μέτωπο της  συμφοράς». Οι Έλληνες θυμούνται πολύ καλά τα όσα δραματικά έζησαν με την κυβέρνηση Τσίπρα - Βαρουφάκη - Καμμένου. Και δεν θέλουν να τα ξαναζήσουν», επισημαίνει σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.



68 μέτρα φοροελαφρύνσεων και στήριξης των εισοδημάτων

 



Αμέσως μετά την εκλογή της, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις ελάφρυνσης των βαρών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις διεθνείς αγορές ότι απελευθερώνει τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, στηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

Αν και η Κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να ενδυναμώνει την κοινωνία και την οικονομία. Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, μείωσε τόσους φόρους, όσους δεν μείωσε καμία άλλη Κυβέρνηση. Οι πολίτες που πλήρωσαν το φορολογικό μάρμαρο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν την αλήθεια και αισθάνονται ξανά ασφαλείς. Οι αριθμοί στις παρακάτω αλλεπάλληλες φοροελαφρύνσεις μιλάνε από μόνοι τους:


 1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 28% στο 22% σε μόνιμη βάση.


2. Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση.


3. Μείωση στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση. Έτσι ανατράπηκαν οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.


4. Αναμόρφωση φορολογίας φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22%) και αύξηση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, με παράλληλη μείωση κατά 1 μονάδα σε όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές.


5. Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% (22% το 2019 και επιπλέον 13% το 2022).


6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά.


7. Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατά τα έτη 2021 και 2022 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα και μερίσματα.


8. Μείωση κατά 3,9 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο του 2021). Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μειώθηκαν από την 1η Ιουνίου 2022 οι εισφορές προς τα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑΕΠ, ΤΕΚΑ). Άρα, με τη νέα περικοπή οι εισφορές έχουν υποχωρήσει κατά 4,4 μονάδες.


9. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για δωρεές-παροχές έως 800.000 ευρώ.


10. Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) από το 10% σε 5%.


11. Μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50%.


12. Μείωση από το 2022 και εφεξής των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που κυμαίνονταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και κατάργηση των συγκεκριμένων τελών για τους νέους έως 29 ετών.


13. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα είδη βρεφικής ηλικίας και τα κράνη ασφαλείας από 24% σε 13%.


14. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%.


15. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%.


16. Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές (χερσαία μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, αεροπλάνα και πλοία), τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά και στους κινηματογράφους από το 24% στο 13%, και στο τουριστικό πακέτο (από 80/20 σε 90/10), από τον Ιούνιο 2020 έως και τέλος του 2022.


17. Μείωση ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% στο 13%, από τον Οκτώβριο 2021 έως και τέλος του 2022.


18. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 6% για: διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και υπηρεσίες ακτινοθεραπειών που προορίζονται για τη θεραπεία των καρκινοπαθών και άλλων δυσίατων νοσημάτων, είδη για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης, μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας, ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης (όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης και πλασμαφαίρεσης), βιβλία μουσικής, ψηφιακά βιβλία, απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.


19. Φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών με μείωση 30% του φόρου εισοδήματος σε περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχείρησης, συνεργασίας προσώπων ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης.


20. Μείωση συντελεστή φόρου αγροτικών συνεταιριστικών σχημάτων στο 10% από το 13%.


21. Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που διαθέτουν το προϊόν τους μέσω συνεταιρισμών ή συμβολαιακής γεωργίας.  


22. Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022.


23. Απαλλαγή από τον φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε Σώματα Ασφαλείας, καθώς και της ειδικής αποζημίωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. για αεροδιακομιδές.


24. Αύξηση της φορολογικής έκπτωσης δαπανών έρευνας και καινοτομίας από 30% (που ίσχυε πριν) σε 100%, μέσω ενίσχυσης της φοροαπαλλαγής που δίνεται στις επιχειρήσεις βάσει των δαπανών επιστημονικής & τεχνολογικής έρευνας που υλοποιούν.


25. Για τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών (stock options) που παρέχονται σε εργαζόμενους, προβλέπεται απαλλαγή τους από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτή εργασία και ευνοϊκή φορολόγησή τους ως υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, με συντελεστή 15%. Στην περίπτωση που τα δικαιώματα αυτά αφορούν τίτλους νεοσύστατων μικρών επιχειρήσεων προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, φορολόγηση με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).


26. Απόδοση του 60% των εσόδων από τη φορολόγηση του στοιχήματος, στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.


27. Επιτάχυνση επιστροφών φόρου εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας.


28. Έκπτωση δαπανών επιχειρήσεων για δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.


29. Έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.


30. Προσαυξημένη έκπτωση σε φορολογικές αποσβέσεις μη ρυπογόνων επιβατικών αυτοκινήτων.


31. Προσαύξηση έκπτωσης για διαφημιστικές δαπάνες επιχειρήσεων για τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022.


32. Απαλλαγή νομικών προσώπων υπό όρους από φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.


33. Απαλλαγή αυτοκινήτων ΙΧ πολυτέκνων από φόρο πολυτελείας.


34. Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.


35. Aναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού λογαριασμού, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022.


36. Οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.


37. Κίνητρα για προσέλκυση φορολογικών κατοίκων φυσικών προσώπων από το εξωτερικό:


Α: Εναλλακτικός τρόπος αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος αλλοδαπής για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.


Β: Κίνητρα για προσέλκυση φορολογικών κατοίκων σε συνταξιούχους δικαιούχους εισοδήματος από συντάξεις στην αλλοδαπή. Εφόσον τα πρόσωπα αυτά μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα δύνανται να υπαχθούν σε εναλλακτική αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματός τους αλλοδαπής προέλευσης, με φορολογικό συντελεστή 7%, με ταυτόχρονη απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.


Γ: Νέα κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για μισθωτούς και επιχειρηματίες. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτάται στη χώρα μας. Προϋπόθεση, η ελάχιστη παραμονή στη χώρα για μία διετία και να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδος τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη, πριν από τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στην Ελλάδα.


Επίσης:


38. Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα λεγόμενα «Family Offices».


39. Φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων από «Επενδυτικούς Αγγέλους». Υπάρχει, πλέον, 50% φοροαπαλλαγή στο ποσό που θα επενδύσουν ιδιώτες στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece. Ειδικά φορολογικά κίνητρα μειωμένου φόρου εισοδήματος για 7 χρόνια για την αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων Ελλήνων από το εξωτερικό.


40. Φορολογικά κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματίες και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες προσμετρώνται διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.


41. Αναστολή φόρου δωρεών Ν.Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενίσχυση του ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού τους έργου την περίοδο της πανδημίας.


42. Αναστολή για 3 χρόνια, μέχρι 31/12/2022, του φόρου υπεραξίας μεταβίβασης ακινήτων.


43. Απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο επί των Ακινήτων για όλα τα νομικά πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτά κατά 100% για κοινωφελείς και άλλους συναφείς σκοπούς.


44. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023, για τα ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από σημαντικές φυσικές καταστροφές.


45. Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια μέχρι 31.12.2022 στις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2006 και μετά.


46. Απαλλαγή ΦΠΑ για εμβόλια και invitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πρόληψη και τη διάγνωση της νόσου Covid-19 και σε συναφείς υπηρεσίες, δωρεές προς το Ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς, προμήθεια ασθενοφόρων από δωρεές ιδιωτών λόγω των ειδικών αναγκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία.


47. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που φιλοξενούν δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.


48. Μείωση των τελών κυκλοφορίας έτους 2021 και 2022 για τα τουριστικά λεωφορεία.


49. Ρύθμιση για επιστροφή ή διαγραφή ΕΦΚ σε κρασί που δεν διατέθηκε για κατανάλωση έως την κατάργηση του θετικού ΕΦΚ.


50. Δυνατότητα επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για προϊόντα καφέ που εξάγονται ή αποστέλλονται σε άλλα κράτη-μέλη.


51. Δυνατότητα επιστροφής των ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των περιοχών όπου διενεργήθηκε νέα εκκαθάριση φόρου σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.


52. Αναστολή, για τα φορολογικά έτη 2019, 2020 και 2021, της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.


 


Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ελήφθησαν μέτρα συνολικού ύψους 43,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, χάρη στα οποία απετράπη ο κίνδυνος η πανδημία να οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας και των λουκέτων σε επιχειρήσεις. Ενδεικτικά μέτρα:


53. Μειώσεις μισθωμάτων, απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου.


54. Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.


55. Μείωση και σε πολλές περιπτώσεις μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.


56. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και αυξημένες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, σε εργαζομένους σε αναστολή, σε εποχικούς εργαζόμενους, σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρές επιχειρήσεις.


57. Επτά διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέων προκαταβολών που έδωσαν ανάσες ρευστότητας, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν θα επιστραφεί.


58. Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών 72 δόσεων.


59. Προγράμματα δανειοδότησης Εγγυοδοτικό και ΤΕΠΙΧ 2.


60. Ενίσχυση ανέργων μέσω επεκτάσεων και ενίσχυσης επιδομάτων ανεργίας.


61. Αποπληρωμή τόκων δανείων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.


62. Απαλλαγή πληρωμής δημοτικών τελών επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.


63. Μη επιστρεπτέα αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, μέσω των Περιφερειών.


64. Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και ΓΕΦΥΡΑ 2 για αποπληρωμή μέρους των δόσεων δανείων, δανειοληπτών που έχουν πληγεί.


65. Πρόγραμμα ενισχύσεων των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


66. Πρόγραμμα Παγίων δαπανών.


67. Πρόγραμμα 150.000 νέων θέσεων εργασίας.


68. Ενισχύσεις κλάδων της οικονομίας με στοχευμένα μέτρα (αγροτικός τομέας, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές κτλ.).



Αλβανός οικοδόμος επιτέθηκε σεξουαλικά σε νεαρή που τον είχε προσλάβει στη Νέα Χαλκηδόνα

 



Αλβανός οικοδόμος, επιτέθηκε σεξουαλικά σε νεαρή που τον ειχε προσλάβει για να κάνει εργασίες σε υπο κατασκευή ακίνητο στη Νέα Χαλκηδόνα, επιχειρησε να τη φιλησει στο στόμα και να τη θωπεύσει.

Η νεαρή, κατάφερε την τελευταία στιγμή να ξεφύγει απο τα νύχια του πεινασμένου «αρπακτικού» και μόλις συνηλθε απο το σοκ, προσέφυγε στην Αστυνομια οπου και κατέθεσε μήνυση με αποτέλεσμα ο 58χρονος δράστης χθες το απόγευμα να εντοπιστεί και να συλληφθεί.

Η επίθεση

Το πρωτοφανές συμβάν, σημειωθηκε στις 19:30 της Δευτέρας. Όπως κατήγγειλε στους αστυνομικούς η 28χρονη κοπέλα, ο 58χρονος οικοδόμος απο την Κορυτσα, κάτοικος Αργυρουπολης, μετέβη στο ακίνητο στη Νέα Χαλκηδόνα για να πραγματοποιήσει κάποιες εργασίες.

Ξαφνικα και ενώ το θύμα βρισκόταν στο σημείο, ο 58χρονος οικοδόμος την πλησιάζει αιφνιδιαστικά και τη φιλάει δυο φορές στον ώμο.

Η κοπέλα, «παγώνει» και ο ίδιος αποφασισμένος να ολοκληρώσει αυτο που ειχε στο μυαλό του, προχωρά στο επόμενο βήμα. Της αρπάζει τα χέρια, ακινητοποιώντας την και προσπαθεί να τη φιλήσει στο στόμα.

Η 28χρονη αντιδρά, τον απωθεί και καταφέρνει να ξεγλιστρήσει απο τα νύχια του. Μόλις καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της απο το σοκ, μεταβαίνει στην Αστυνομια και κανει μήνυση στον δράστη. Αστυνομικοι με οδηγό την περιγραφή της κοπέλας και τα στοιχεια που τους έχει δώσει, στις 17:45 χθες, τον εντοπίζουν στην οδο Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και του περνούν χειροπέδες.

Σήμερα, οδηγειται στον εισαγγελέα.


protothema



Ο Εθνικά επικίνδυνος Κατρούγκαλος αφού διέλυσε το ασφαλιστικό κάνει εξωτερική πολιτική

 


Και μόνο το ότι ο Κατρούγκαλος, μετά την απόλυτη καταστροφή στο ασφαλιστικό και την φτωχοποίηση των συνταξιούχων, επιλέχτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβει υπουργός εξωτερικών καταλαβαίνεις το πόσο "ικανοί" και εθνικά επικίνδυνοι είναι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κανονικά δεν πρέπει να ασχολείσαι καθόλου με αυτά που λέει ο Κατρούγκαλος γιατί πολύ απλά ήταν ένας ακατάλληλος υπουργός εργασίας και ακόμα χειρότερος υπουργός εξωτερικών.

Αλλά αφού κάνει ανακοινώσεις οφείλουμε να ενημερώνουμε για το ποιος είναι ο Κατρούγκαλος και το πόσο ακατάλληλος είναι.

Τις διεργασίες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τόλμησε να σχολιάσει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κατρούγκαλος με θράσος κάνοντας τον ειδικό σε εξωτερικά θέματα ανέφερε : «Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύθηκαν να πουλάνε όπλα σε Τουρκία και να στηρίξουν συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής ΕΕ, ό,τι κι αν κάνει σε Αιγαίο, Κύπρο, Συρία, Λιβύη», για να συμπληρώσει:

«Ο Κ. Μητσοτάκης σιωπηλός. Η πολιτική του "πιστού και δεδομένου" σε βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Εντάξει γελάει ο κόσμος και σίγουρα δεν τον παίρνει κανένας στα σοβαρά!!!



Απίστευτα τα ΜΜΕ του καθεστώτος - Πανηγυρίζουν για την κωλοτούμπα Ερντογάν

 



Ας έκαναν και αλλιώς τα ΜΜΕ, σε ένα κράτος που κυβερνά ένας καθεστωτικός που δεν τα έχει καλά με την δημοκρατία.

Ο τουρκικός Τύπος, για να παραπλανήσει τους Τούρκους πολίτες, ώστε να μην φανεί η ηττοπάθεια του Ερντογάν, υποδέχθηκε με διθυράμβους τον συμβιβασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη συμμαχία.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, αναφέρει ότι με διθυράμβους υποδέχθηκε ο τουρκικός Τύπος τον συμβιβασμό του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που άναψε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, από τη συμφωνία για άρση του τουρκικού βέτο κέρδισε το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που ο εισβολέας στην Ουκρανία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία.

Ο Ερντογάν δεν κατάφερε με τον εκβιασμό του να γίνει δεκτό το αίτημα για έκδοση δεκάδων ατόμων στην Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη συνεργασία μεταξύ επιτροπών και μυστικών υπηρεσιών των χωρών, ενώ αίρεται και το εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κατάφερε επίσης να αποσπάσει μια επιβεβαίωση Σουηδίας και Φινλανδίας για το PKK, πως είναι τρομοκρατική οργάνωση και θα τερματιστεί η λειτουργία παρακλαδιών της. 

Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων για την κωλοτούμπα Ερντογάν :

Hurriyet: Αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε



Sabah: Νίκη του προέδρου Ερντογάν στη Μαδρίτη



Aksam: 9 εγγυήσεις στην Τουρκία



Turkiye: Συμφωνία στην τετραμερή σύνοδο


Yeni Safak: Όχι λόγια, αποτελέσματα θέλουμε





Μητσοτάκης : Δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός του ΝΑΤΟ

 


Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.

Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.

Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.

Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.

Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας.



Σεξιστής και απαράδεκτος οδηγός ΚΤΕΛ στην Ξάνθη

 


Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, για ένα βίντεο που κυκλοφόρησε με πρωταγωνιστή την αθλιότητα ενός σεξιστή οδηγού λεωφορείου στην Ξάνθη.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, διακρίνεται ένα νεαρό ζευγάρι να λογοφέρνει έντονα με οδηγό λεωφορείου, κατηγορώντας τον πως ζήτησε από την κοπέλα να κατέβει από το όχημα, επειδή… φορούσε ένα τοπάκι.

Ο νεαρός, που βιντεοσκοπεί το σκηνικό ακούγεται να λέει πως τους ζητήθηκε να κατέβουν από το λεωφορείο για το «προκλητικό» ντύσιμο της κοπέλας, ενώ ο οδηγός από την πλευρά του αναφέρει πως έγινε μόνο μια «σύσταση», ενώ όπως φαίνεται στο βίντεο προσπαθεί να τους επιβάλει την σεξιστική γνώμη του.

ΚΤΕΛ Ξάνθης, ζητάει ο οδηγός να κατέβουν επειδή η κοπέλα φοράει τοπακι το οποίο δεν συμπίπτει με τά γούστα του οδηγού. Δεν είδαμε να κατεβάζει κυρίους με σορτσάκι βέβαια. Ψύχραιμα, το νεαρό ζευγάρι χειρίζεται την κατάσταση παρόλα τα σεξιστικά σχόλια. Κουμάντο στα σώματα σας. pic.twitter.com/Obv4eKY0Fd

— Lina Greek (@Linagreek) June 27, 2022




Δημοσκόπηση Marc: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

 


Στις 10 μονάδες καταγράφεται η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών συγκεντρώνει ποσοστό 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5 %, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,8%, το ΚΚΕ 5,4%, η Ελληνική Λύση 4,6% και το ΜέΡΑ25 με 2,9%.

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες : 












Παράταση στις αιτήσεις Power Pass έως 5 Ιουλίου

 


Παράταση για την υποβολή των αιτήσεων για το power pass έως τις 5 Ιουλίου.

Η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, ωστόσο η παράταση αποφασίστηκε λόγω της συνεχούς ροής των αιτήσεων και με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

Λόγω συνεχούς ροής αιτήσεων και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, δίνεται παράταση ως τις 5 Ιουλίου για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (power pass) στη σχετική πλατφόρμα. Η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου.



Ληστεία τράπεζας στον Καναδά 2 ληστές νεκροί, 6 αστυνομικοί τραυματίες


 

Δύο οπλισμένοι κακοποιοί σκοτώθηκαν και έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι βαριά, κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας στον δυτικό Καναδά, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι τοπικές αρχές, τονίζοντας πως συνεχίζουν την έρευνα για να εντοπίσουν έναν ακόμη ύποπτο.

Γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα· 21:00 ώρα Ελλάδας), δύο οπλισμένοι ληστές μπήκαν σε υποκατάστημα τράπεζας στη Σάνιτς, πόλη περίπου 114.000 κατοίκων στην περιφέρεια της Βικτόριας, της πρωτεύουσας της Βρετανικής Κολομβίας.

Επενέβησαν αστυνομικοί και αναχαίτισαν τους δύο ληστές, οι οποίοι άνοιξαν πυρ» εναντίον τους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αστυνομίας.

Κανένας τραπεζικός υπάλληλος, πελάτης, περίοικος ή διερχόμενος τραυματίστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τρεις από τους έξι αστυνομικούς που τραυματίστηκαν υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, οι υπόλοιποι τρεις αναμένεται να λάβουν εξιτήριο

Η Σάνιτς βρίσκεται στον νοτιοδυτικό Καναδά, κοντά στα σύνορα με την πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.





Μετανάστες στην Κάρπαθο προσπάθησαν να καταλάβουν το πλοίο και να εκτρέψουν την πορεία του

 


Να καταλάβουν το εμπορικό πλοίο και να εκτρέψουν την πορεία του προκειμένου να αποβιβαστούν στην Ιταλία αντί της Ελλάδας προσπάθησαν ορισμένοι από τους περίπου 220 αλλοδαπούς, που διασώθηκαν νυχτερινές ώρες χθες από τη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικά μίλια νότια της Καρπάθου. 

Επέβαιναν σε ξύλινο αλιευτικό σκάφος μήκους 16 μέτρων, το οποίο είχε αποπλεύσει πριν από περίπου τρεις ημέρες από τις ακτές του Λιβάνου με προορισμό την Ιταλία. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο και οι επιβαίνοντες σε αυτό επικοινώνησαν με τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ενημερώνοντας ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν τον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων, καθώς το πλοιάριο βρισκόταν εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης.

Το Λιμενικό έδωσε εντολή σε παραπλέον εμπορικό πλοίο με σημαία Μάλτας να προσεγγίσει το αλιευτικό και να παραλάβει τους αλλοδαπούς, όπως και συνέβη. Μετά τη διάσωσή τους, ορισμένοι από τους αλλοδαπούς αντιλήφθηκαν ότι το φορτηγό πλοίο είχε βάλει ρότα όχι για την Ιταλία -όπως ήθελαν- αλλά για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.

Κάποιοι πολιόρκησαν την καμπίνα του πλοιάρχου και προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα προκειμένου να τον υποχρεώσουν να αλλάξει πορεία και να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Σύμφωνα με το Λιμενικό, σημειώθηκε μεγάλη ένταση. Μάλιστα, ορισμένοι από τους επιβαίνοντες απειλούσαν ότι θα ρίξουν τα παιδιά στη θάλασσα αν δεν ικανοποιούνταν το αίτημά τους.

Λόγω της ανησυχίας για γενίκευση των επεισοδίων, κλιμάκιο ανδρών από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού έσπευσε με μικρό ταχύπλοο σκάφος στο σημείο και επιβιβάστηκε στο φορτηγό πλοίο προκειμένου να διασφαλίσει την ηρεμία στο κατάστρωμα. 

Το πλοίο αγκυροβόλησε κοντά στο ακρωτήρι Κέφαλος της Κω. Όπως αναφέρει το Λιμενικό, έχει ξεκινήσει η μετεπιβίβασή τους σε πλοία ανοικτής θάλασσας προκειμένου να μεταφερθούν στην πόλη της Κω. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τμηματικά, 110 άτομα ανά δρομολόγιο.

Είναι το τέταρτο σκάφος από τις αρχές του έτους που αποπλέει από τις ακτές του Λιβάνου με προορισμό την Ιταλία. Τα δύο απ’ αυτά έχουν καταφέρει να φτάσουν στον προορισμό τους.


Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Μπακογιάννη σε ΣΚΑΪ: Μας έκανε μεγάλη χάρη ο Τσαβούσογλου - «Αστακός» ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο

 


Ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τη επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», με αφορμή την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου για το θέμα.

«Καλώ τον κ. Τσίπρα σήμερα, πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης (στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ), γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να πει ξεκάθαρα: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι αρνητικό στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Φινλανδία και τη Σουηδία, δηλαδή ταυτίζεται με την ρωσική και την τουρκική θέση;», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να πρόκειται και για μια «προσωπική μπαρούφα» του κ. Τζανακόπουλου καθώς «κάποιες φορές του ξεφεύγουν κάποια πράγματα», ωστόσο επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός αλλά και οι πολιτικοί πρέπει να ξέρουν την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αστακός» ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προκληθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ από την Τουρκία για τα νησιά, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται πλήρως θωρακισμένος, «αστακός» από άποψη οπλοστασίου, με τα σταθερά ελληνικά επιχειρήματα που είναι πάρα πολλά, από τα πρακτικά της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι και το Διεθνές Δίκαιο όπως ισχύει σήμερα.

Μας έκανε μεγάλη χάρη ο Τσαβούσογλου

Για τις πρόσφατες προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών,  είπε πως «δεν υπήρχε μεγαλύτερη χάρη από αυτή που μας έκανε ο Τσαβούσογλου, κάνοντας μια δήλωση ότι ''τα σύνορα της Τουρκίας δεν περιορίζονται''».

Χαρακτήρισε «γελοίο» τον παραλληλισμό που επιχείρησε ο Τσαβούσογλου με το Βουκουρέστι για να δικαιολογήσει το «μπλόκο» της Άγκυρας σε Σουηδία και Φινλανδία.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή, εμείς πήγαμε στο Βουκουρέστι με έξι χώρες οι οποίες θέτανε το ίδιο θέμα με εμάς. Δηλαδή δεν έβαλε η Ελλάδα βέτο. Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα είχε 6 χώρες», τόνισε η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας μάλιστα ότι την απόφαση του Βουκουρεστίου την ψήφισαν και την ψήφιζαν και οι Τούρκοι.

Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι το τουρκικό επιχείρημα είναι γελοίο καθώς στην περίπτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας «δεν υπάρχει καμία χώρα, καμία, η οποία να αρνείται τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ πλην της Τουρκίας. Άρα εκεί η Τουρκία, θα υποχρεωθεί να βάλει βέτο».

Δεν πιστεύω ότι θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι δεν θα προσπαθήσει να κάνει θερμό επεισόδιο ο Τούρκος πρόεδρος με την Ελλάδα για πάρα πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι ότι δεν έχει να κάνει με μια διαλυμένη χώρα, αλλά με μια χώρα με τεράστια αμυντική θωράκιση.

«Ο Ερντογάν δεν έχει στείλει ποτέ τον τουρκικό στρατό ο οποίος πολεμάει, αλλά πολεμάει στη Συρία στη Λιβύη, σε χώρες όχι οργανωμένες», σημείωσε.


Πηγή : skai.gr



Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου

 


Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα είναι σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 η Αθήνα, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία.

Το σωματείο θα οργανώσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΑ ζητώντας να μην παραταθεί η σύμβαση του οργανισμού με τα ΚΤΕΛ για ένα ακόμα έτος.

Την τροπολογία κατέθεσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.



Τζάμπα μάγκας ο Ερντογάν, δεν του πέρασε ο εκβιασμός και ήρε το βέτο για Φινλανδία και Σουηδία

 


Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι τρεις χώρες.

Η συμφωνία, η οποία πανηγυρίστηκε ιδιαίτερα στην Μαδρίτη από τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κλείνει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Συνόδου και βάζει τέλος στον εκβιασμό Ερντογάν.

Η Σύνοδος Κορυφής την περασμένη εβδομάδα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σταματήσει την επιθετική ρητορική και πως δεν θα επιτραπεί η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών.  Με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στον ΝΑΤΟ ενισχύεται η ευρωπαϊκή πτυχή της Συμμαχίας, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.





12 κομβικά σημεία της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης

 


Η Κυβέρνησή μετέτρεψε τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία. Γιατί αρχή μας -όπως έχουμε πει πολλές φορές- είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός: Γιατί όλα πρέπει πρώτα να γίνονται για τον άνθρωπο. Ειδικότερα:

  1. Η ανεργία μειώνεται σταθερά και βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας, ενώ οι απασχολούμενοι έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 4 εκ.. Τον Ιούλιο του 2019 η ανεργία ανερχόταν σε ποσοστό 17,3%, τον Απρίλιο του 2022 σε 12,5% και βαίνει συνεχώς μειούμενη, σε σημείο που για κάποιους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας να παρατηρείται δυσχέρεια στην εύρεση εργαζομένων.
  2. Αξιοποίησε κάθε εθνική και κοινοτική δυνατότητα, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε και νέα εργαλεία χρηματοδότησης από την υπεραπόδοση των οικονομικών μας πολιτικών, ώστε να παράσχουμε 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας. Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κοινωνικά επιδραστικά προγράμματα στήριξης σε όλη την Ευρώπη, το οποίο σήκωσε ασπίδα προστασίας και δεν επέτρεψε στην πανδημία να σαρώσει την κοινωνία μας.
  3. Παρείχε 2,8 δισ. για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022.

Τα προγράμματα αυτά, επειδή ήταν μελετημένα και στοχευμένα, απέδωσαν τα μέγιστα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που βελτίωσαν δραστικά τη ζωή τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Έσπασε μια παράδοση δεκαετιών, όπου τα προγράμματα αυτά ήταν απλά εργαλεία επιδότησης της ανεργίας και στην ουσία έκρυβαν απλά το πρόβλημα κάτω  από το χαλί.

Ενδεικτικό του μέτρου της επιτυχίας του σχεδιασμού και των πολιτικών μας είναι ο τριπλασιασμός των ρυθμών των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ δηλαδή, τα τελευταία 2,5 χρόνια. Στα χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.627 θέσεις εργασίας το χρόνο, ενώ εμείς φτάσαμε τις 31.661 θέσεις εργασίας το χρόνο. Η σύγκριση είναι αποστομωτική.

      4. Στους ανέργους δόθηκαν θεσμικές δυνατότητες, ώστε  να στηριχθούν ενεργά και αποτελεσματικά όσοι αναζητούν εργασία. Συγκεκριμένα,  διαμορφώσαμε νέα ψηφιακά εργαλεία (Ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), δώσαμε επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, με μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης, με την διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ.

      5.Αναβάθμισε και εκσυγχρόνισε την κατάρτιση. Ειδικότερα, πρόσφερε 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και πετύχαμε συμπράξεις και πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Google, Microsoft, Amazon, Cisco).

       6.Δίνει δύναμη στον εργαζόμενο με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, γιατί πιστεύουμε ότι κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία των πολιτών είναι το εργασιακό περιβάλλον και το καθεστώς που διέπει την εργασία τους.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προσφέρει διαφάνεια στην τήρηση του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών, την ενίσχυση της αντιμετώπισης υποδηλωμένης / αδήλωτης εργασίας.

Ενίσχυσε τα δικαιώματα των ταχυδιανομέων με την κάλυψη και των αυτοαπασχολουμένων εργαζόμενων από τις πλατφόρμες για κράνη και συντήρηση των οχημάτων τους.

Θέσπισε την ίδια αποζημίωση απόλυσης για εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους και το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, ώστε να μην δημιουργηθεί περιβάλλον αυθαιρεσίας στο χώρο αυτό.

       7. Κομβικής σημασίας απόφαση και δείκτης του σεβασμού μας στον εργαζόμενο και την εργαζόμενη είναι η μέριμνα για την αύξηση του εισοδήματος. Έμμεσα, με μέτρα στήριξης και επιδόματα ενίσχυσης. Άμεσα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την αύξηση του μισθού στα 713 ευρώ, από τα 650 που παρέμενε καθηλωμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται ετήσιο όφελος 882 ευρώ και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 188 ευρώ. Συνολικό όφελος, δηλαδή, πάνω από 1.000 ευρώ.

Η Ελλάδα έχει πλέον τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε., γεγονός που σηματοδοτεί εμφατικά την κατεύθυνση των πολιτικών μας. Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι άλλη: Από την αποκατάσταση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα και της Ελληνίδας στο επίπεδο των πλέον ανθηρών ευρωπαϊκών οικονομιών και κοινωνιών.

     8. Παράλληλα, με τις πολιτικές αποδίδει σεβασμό και δικαιοσύνη στην τρίτη ηλικία, η οποία ταλαιπωρήθηκε φρικτά από τα μνημόνια και τις άφρονες ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα το νόμο Κατρούγκαλου. Ειδικότερα:

Εξασφαλίσαμε μόνιμες αυξήσεις έως 7,21% στις κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω, με τον ν. 4670/2020.

Επίσης, προχώρησε στην ακύρωση της περικοπής όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, με τον ν. 4670/2020.

Επ'εστρεψε συντάξεις 1,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων αποκαθιστούμε έτσι τη δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που στοχοποιήθηκαν βάναυσα από την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ενίσχυσε την τρίτη ηλικία με τη μείωση της περικοπής σε όσους συνταξιούχους εργάζονται από 60% σε 30%, με την αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται στα ορφανά τέκνα, με τη σημαντική μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάνω από 550.000 συνταξιούχους.

        9. Με καθοριστικές, αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις κόψαμε τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων.

Πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα: Το α’ πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019! Αυτό συνιστά μέτρο αποτελεσματικότητας και κοινωνικής μέριμνας.

Παράλληλα, μέσα σε 2 χρόνια μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 75%. Με τον τρόπο αυτό αποδώσαμε τη δέουσα και οφειλόμενη αξιοπρέπεια σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που δεν είχαν χρήματα για τα απαραίτητα εξαιτίας της διάλυσης που επέφερε το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΦΚΑ το προηγούμενο διάστημα.

Όλα αυτά δεν έγιναν ως δια μαγείας ή από τύχη. Από πίσω βρίσκεται ολοκληρωμένο σχέδιο, ισχυρή πολιτική βούληση και επαγγελματική διαχείριση. Με αποφασιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που θυμίζω ότι πολεμήθηκαν λυσσαλέα, ετοιμάσαμε γρήγορα το πλαίσιο δράσης και προσφέρουμε σήμερα στην κοινωνία υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Και το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο έως ότου φτάσουμε στο σημείο να εξυπηρετούμε άμεσα τον κάθε συνταξιούχο.

      10. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αφορούν όχι μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους του αύριο. Γιατί η Κυβέρνησή μας δεν θεραπεύει απλώς τις πληγές που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης προνοεί και για το μέλλον. Μεριμνούμε από τώρα για υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους και τις νέες μας, με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων». Βασική  μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς να χάνονται οι εισφορές.

        11. Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στο σκέλος της κοινωνικής προστασίας.

Εξασφάλισε και παρείχε 4,7 δισ. ευρώ, μόνο το 2021, για επιδόματα, με έμφαση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Απλώνει παράλληλα ομπρέλα προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό για όλα τα παιδιά. Ειδικότερα:

Διαμόρφωσε  νέο πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.

Προχώρησε σε επέκταση προγράμματος σχολικών γευμάτων με επιπλέον 40.000 γεύματα σε 267 σχολεία.

Επιπρόσθετα, εξασφάλισε θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ και χρηματοδοτήσαμε τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ως έμπρακτη στήριξη στις νέες οικογένειες και ως μέσο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην παιδική ηλικία.

Εμβληματικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι και το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Παράλληλα, πραγματώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία (Κατάργηση υποχρέωσης επανεξέτασης για άτομα με μη ανατρέψιμες παθήσεις, Προσωπικός Βοηθός για 2.000 άτομα με αναπηρία και τους βοηθούς τους, διευκόλυνση της καθημερινότητας για πάνω από 180.000 ΑμεΑ με την κάρτα αναπηρίας, χρηματοδότηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε οικίες, χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.).

      12. Κρίσιμος παράγοντας για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας είναι και οι πολιτικές υπέρβασης του σεξισμού, των έμφυλων ανισοτήτων και της προώθησης της ισότητας των φύλων, όπου γίνεται τεράστιο έργο για την απελευθέρωση των ανθρώπων και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε όψη του κοινωνικού και επαγγελματικού βίου.

Προχώρησε στην κατάρτιση 1,6 εκ. εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα,   προβήκαμε στην απονομή του «Σήματος Ισότητας» για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν θετικές πολιτικές ισότητας και θεσπίσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.

Έλαβε πολλά και δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με θεσμικές και έμπρακτες παρεμβάσεις (43 συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, 19 ξενώνες φιλοξενίας και 24ωρη γραμμή SOS).

Η Ελλάδα βρίσκεται πια στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών, και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή ακόμη πιο δυναμικά.

Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω συνιστούν μια αδρομερή περιγραφή βασικών θεσμικών παρεμβάσεων και πολιτικών. Έχουν γίνει πολλαπλάσια, από τα οποία ήδη ωφελούνται εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Το  εύρος και το βάθος του κυβερνητικού έργου,  συντελέστηκε μέσα σε συνθήκες αλλεπάλληλων και τεράστιων διεθνών κρίσεων. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις τόσο των κρίσεων όσο και της δεκαετίας των μνημονίων ταλαιπωρούν την χώρα και τους ανθρώπους της. 

Η κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει σχέδιο, τεχνογνωσία, αποτελεσματικότητα, κοινωνική ευαισθησία, πατριωτικό αίσθημα, αξιακό βάθος, θεσμική σοβαρότητα και διεθνή επιρροή για να τα καταφέρουμε. Αυτά τα εχέγγυα μας επέτρεψαν να φτάσουμε ως εδώ. 

Αυτά θα μας οδηγήσουν και το επόμενο διάστημα, και αυτό ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός δεν  θα παρακολουθήσουμε την τοξικότητα, την μυθομανή σκανδαλολογία, την ηθική σπίλωση, όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν τον «τραμπισμό αλλά γκρέκα». 

Η κυβέρνηση Θα μείνει προσηλωμένοι στο βασικό  ζητούμενο της πολιτικής, αλλά και της διακυβέρνησης στην εποχή μας:  θα διέλθει αβλαβώς από τον ωκεανό των κρίσεων και να πετύχουμε μαζί περισσότερα για τον καθένα, αλλά και για όλους, για την Πατρίδα, για το λαό μας και για το Έθνος μας.