Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Το «χρυσό αγόρι»: Η μούμια 2.300 ετών με τα 49 φυλακτά -Τα σύμβολα και η ελληνική κληρονομια

 


Τα εντυπωσιακά ευρήματα από τη διάσημη μούμια του «χρυσού αγοριού» με τη βοήθεια της τεχνολογίας βλέπουν το φως τη δημοσιότητας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες για να «ξετυλίξουν ψηφιακά» μια μούμια που είχε ανακαλυφθεί πριν από περισσότερα από 100 χρόνια σε νεκροταφείο στη νότια Αίγυπτο και τα ευρήματα είναι πράγματι εντυπωσιακά.

Οι ερευνητές βρήκαν δεκάδες διαφορετικά φυλακτά, πολλά από τα οποία ήταν φτιαγμένα από χρυσό, που είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά πάνω ή μέσα στο σώμα του αγοριού.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν ένα φυλακτό με δύο δάχτυλα δίπλα στο πέος του, ένας χρυσός σκαραβαίος καρδιάς τοποθετημένος μέσα στη θωρακική κοιλότητα και μια χρυσή γλώσσα μέσα στο στόμα, το καθένα με τους δικούς του ξεχωριστούς συμβολισμούς, που οι αρχαιολόγοι μελετούν.

Ο νεαρός ήταν επίσης ντυμένος με σανδάλια και τυλιγμένος με γιρλάντες από φτέρες.





Από την Ελληνιστική περίοδο η σαρκοφάγος

Η μούμια του «χρυσού αγοριού» είχε τοποθετηθεί μέσα σε δύο φέρετρα, ένα εξωτερικό φέρετρο με ελληνική επιγραφή -καθώς η ταφή έλαβε χώρα στην Πτολεμαϊκή περίοδο- και μία εσωτερική ξύλινη σαρκοφάγο.

Οι Πτολεμαίοι, στο πνεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αγκάλιασαν την αιγυπτιακή παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα τού αιγυπτιακού πολιτισμού και επιδίωξαν να την παντρέψουν με την ελληνική κουλτούρα, δίνοντας τη δυνατότητα όλες αυτές οι παραδόσεις να αντέξουν στο χρόνο.

Εκτός από την καρδιά, τα εσωτερικά του όργανα είχαν αφαιρεθεί μέσω μιας τομής, ενώ ο εγκέφαλος είχε αφαιρεθεί από τη μύτη και είχε αντικατασταθεί με ρητίνη, σύμφωνα με τις εξαιρετικές για τα δεδομένα τις εποχής ικανότητες των Αιγυπτίων, γύρω από τη γνώση του ανθρώπινου σώματος, ώστε να πραγματοποιούν τόσο λεπτές και εξειδικευμένες επεμβάσεις.

Με την καθοριστική συμβολή της τεχνολογίας, η οποία έχει όλο και επιδραστικότερο ρόλο ακόμα και στην αρχαιολογία, οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι το αγόρι είχε ύψος 128 πόντους, ήταν μεταξύ 14 και 15 ετών, είχε καλά δόντια και δεν είχε προφανή γνωστή αιτία θανάτου.





Το μυστήριο με τα φυλακτά και τι συμβολίζουν

Τα φυλακτά αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεων και αντιλήψεων που συνόδευαν την αιγυπτιακή παράδοση, γύρω από τη μεταθανάτια ζωή.

Για παράδειγμα, ένα χρυσό φύλλο γλώσσας τοποθετήθηκε μέσα στο στόμα για να διασφαλίσει ότι το αγόρι θα μπορούσε να μιλήσει στη μετά θάνατον ζωή, ενώ ένα φυλακτό ορθής γωνίας είχε σκοπό να φέρει ισορροπία στην πορεία του παιδιού μετά τον θάνατο.

Ένας από τους ερευνητές, ο δρ Σαχάρ Σαμέμ, δήλωσε: «Εδώ δείχνουμε ότι το σώμα αυτής της μούμιας ήταν εκτενώς διακοσμημένο με 49 φυλακτά, όμορφα στιλιζαρισμένα σε μια μοναδική διάταξη τριών στηλών μεταξύ των πτυχών των περιτυλιγμάτων και μέσα στην κοιλότητα του σώματος της μούμιας».




«Πολλά φυλακτά ήταν φτιαγμένα από χρυσό, ενώ άλλα ήταν φτιαγμένα από ημιπολύτιμους λίθους, ψημένο πηλό ή φαγεντιανή», σημείωσε ο επιφανής αρχαιολόγος.

«Σκοπός τους ήταν να προστατεύουν το σώμα και να του δίνουν ζωτικότητα στη μετά θάνατον ζωή».

Για τον χρυσό σκαραβαίο στη θέση της καρδιάς και για τα δύο δάχτυλα-φυλακτό δίπλα στο πέος του εφήβου, δεν είναι ακόμα γνωστοί οι συμβολισμοί.


Η σημασία του «τελευταίου ταξιδιού»

Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Medicine, οι ερευνητές πρόσθεσαν: «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν τα παιδιά τους και τους παρείχαν τελετουργική θεραπεία».

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι, όταν πέθαιναν, το πνευματικό σώμα αναζητούσε μια μεταθανάτια ζωή παρόμοια με αυτόν τον κόσμο.

Όμως η είσοδος σε αυτή τη μετά θάνατον ζωή δεν ήταν εγγυημένη. Απαιτούσε πρώτα ένα επικίνδυνο ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, ακολουθούμενο από μια ατομική τελευταία κρίση, γράφει το ρεπορτάζ τής «Daily Mail».


Για το λόγο αυτόν, οι συγγενείς και οι ταριχευτές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασφαλίσουν ότι το αγαπημένο τους πρόσωπο θα μπορούσε να φτάσει σε έναν ευτυχισμένο προορισμό και του παρέδιδαν ό,τι έκριναν πως θα του φαινόταν χρήσιμο σε αυτό το τελευταίο ταξίδι.


iefimerida.gr



Ρολόι της Αποκάλυψης 2023: Βρισκόμαστε ενάμισυ λεπτό πριν τα μεσάνυχτα

 


Το Ρολόι της Αποκάλυψης, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο αφανισμού της ανθρωπότητας και ανακοινώνεται κάθε χρόνο από το Συμβούλιο Πυρηνικών Επιστημόνων σήμανε σχεδόν μεσάνυχτα - συγκεκριμένα, μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν τις 12.

Το Ρολόι, που θεσμοθετήθηκε το 1947, δεν είχε ποτέ ξανά «δείξει» ώρα τόσο κοντά στα μεσάνυχτα, που σηματοδοτούν τον απόλυτο κίνδυνο καταστροφής.

Το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας Πυρηνικών Επιστημόνων μετακίνησε τους δείκτες προς τα εμπρός, σε μεγάλο βαθμό (αν και όχι αποκλειστικά) λόγω των αυξανόμενων κινδύνων που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά φέτος, η ανακοίνωση για το Ρολόι της Αποκάλυψης μεταδίδεται τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ρωσικά και τα ουκρανικά.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να εισέλθει σε μια δεύτερη τρομακτική χρονιά, με τις δύο πλευρές να είναι πεπεισμένες ότι μπορούν να κερδίσουν. Διακυβεύονται η κυριαρχία της Ουκρανίας και οι ευρύτερες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις ασφάλειας που ισχύουν σε μεγάλο βαθμό από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν τα κράτη, διαβρώνοντας τους κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς που προϋποτίθενται, ώστε να δοθούν επιτυχείς απαντήσεις σε μια ποικιλία παγκόσμιων κινδύνων», ανακοίνωσε το Συμβούλιο.

«Και το χειρότερο από όλα: Οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης -από ατύχημα, πρόθεση ή λάθος υπολογισμό- είναι ένας τρομερός κίνδυνος. Η πιθανότητα η σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο οποιουδήποτε παραμένει υψηλή», προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» είχε μετακινηθεί στα δυόμισι λεπτά το 2017, στη συνέχεια στα δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα τον Ιανουάριο του 2018, όπου και παρέμεινε για το 2019.  Τον Ιανουάριο του 2020, μετακινήθηκε προς τα εμπρός στα 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Οι δείκτες του ρολογιού παρέμειναν στα 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, τόσο το 2021, όσο και το 2022.

Μία ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής, μαζί με το Συμβούλιο, αξιολογεί ετησίως την κατάσταση του κόσμου για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, θα γυρίσουν πίσω ή θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

Πέραν του πολέμου στην Ουκρανία και του πυρηνικού κινδύνου, οι επιστήμονες συνυπολογίζουν τον κίνδυνο που συνιστούν οι βιολογικές απειλές (όπως π.χ. ο κορονοϊός και άλλες ασθένειες), η κλιματική αλλαγή και η κακή χρήση άλλων τεχνολογιών. Οι κίνδυνοι που λαμβάνονται υπόψη από το Συμβούλιο αποτελούν απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας και, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, «είναι στο χέρι της ανθρωπότητας το να τους θέσει ξανά υπό έλεγχο».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Κασκαντέρ, έπεσε από ύψος 9 μέτρων

 


Ενα τρομακτικό ατύχημα είχε κασκαντέρ στα Universal Studios στο Χόλιγουντ.

Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων του WaterWorld show, ο κασκαντέρ επιχείρησε μια βουτιά, τυλιγμένος στις φλόγες, από ύψος 9 μέτρων, στην πισίνα που βρισκόταν από κάτω.



Ωστόσο, ο εκπαιδευμένος άνδρας έμεινε αναίσθητος στο νερό, για να σημάνει συναγερμός στο συνεργείο των γυρισμάτων.

Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις ΗΠΑ, είναι σοβαρά τραυματισμένος αλλά δεν συντρέχει ανησυχία για την ζωή του.






Παναγιωτόπουλος: Επιχείρησαν να προκαλέσουν κρίση στο υπουργείο Άμυνας με δημοσίευμα για τον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο

 


Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

«Τα βάλαμε κάτω, εξηγηθήκαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Όσο δηλώνω αυτό όλον τον καιρό ότι στηρίζω τη στρατιωτική ηγεσία, άλλο τόσο και η στρατιωτική ηγεσία δηλώνει ότι στηρίζει εμένα στο έργο μου και μαζί προχωράμε» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, και πρόσθεσε:

«Έχουμε μεγάλη αποστολή, η χώρα να σταθεί όρθια. Σε αυτό το καθήκον, σας παρακαλώ, αφήστε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Διυλίζουν το Μαξίμου και καταπίνουν τον «Μάξιμο»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στο όνομα της δικαιοσύνης», σχολίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι, «στο όνομα της δικαιοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ διυλίζει το Μαξίμου και καταπίνει τον Μάξιμο (σ.σ. «Μάξιμο Σαράφη»)… Αυτόν τον μάρτυρα-κλειδί, αυτό το… θεμέλιο αξιοπιστίας, που σήμερα διώκεται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τον μισό ποινικό κώδικα».

Παναγιωτόπουλος: Εκδότης έχει μανία να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Δυστυχώς, συνέχισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, σε όλο αυτό υπάρχουν και βοήθειες». «Βοηθά με τον τρόπο του ένας όχι και τόσο διακριτικός πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής, ενώ, την ίδια ώρα, μια άλλη ανεξάρτητη αρχή, αυτή της προστασίας προσωπικών δεδομένων σιωπά, είναι υπερβολικά διακριτική…» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, και πρόσθεσε:

«Βοηθάνε και κάνα-δυο εκδότες. Ένας από αυτούς, εκτός από τη μανία του να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαθέτει και ιδιαίτερες προσβάσεις στην πραμάτεια πρακτόρων και πρακτορίσκων, σε λίστες και ονόματα παρακολουθήσεων. Υλικό μιας υπηρεσίας που παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξορθολογίσει τον τρόπο λειτουργίας της, λαμβάνοντας τις απαραίτητες θεσμικές πρόνοιες, κάποια στιγμή, εντούτοις μόνο υπηρεσία που χειρίζεται ευαίσθητα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας δεν θυμίζει».

Οι σχέσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, όπως τόνισε, του συστήματος «παίζουμε τα ρέστα μας και ό,τι βγει», επιχειρήθηκε η πρόκληση κρίσης στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, μέσω συγκεκριμένου δημοσιεύματος με πρόσβαση σε τέτοιο υλικό.

Στόχος, όπως σημείωσε ο υπουργός, ήταν να εξωθηθεί κάποιος σε παραίτηση, «ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ο θιγμένος, υποτίθεται, υπουργός». Αυτό, συνέχισε, επειδή «κάποιος, κάποτε έγραψε ότι κάτι είπε κάποιος, κάποτε κάτι υποτιμητικό, απαξιωτικό, γι' αυτόν».

Τελικά, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στόχος κατέστησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Και είναι αυτό το σημείο στο οποίο ο κ. Παναγιωτόπουλος απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας:

«Σας ρωτώ, κύριοι συνάδελφοι, έχετε την εντύπωση κάποιοι από εσάς ότι μετά από τρία χρόνια δουλειάς και συνεργασίας, μετά από τρία χρόνια που περάσαμε από τη φωτιά κυριολεκτικά, δεν γνωρίζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ποιος είναι ο υπουργός και ο υπουργός ποιος είναι ο ΓΕΕΘΑ; Ότι οποιαδήποτε σχέση μας μπορεί να καθορίζεται από κάτι που έγραψε κάποιος κάποτε, ότι είπε κάποιος άλλος; Και αυτό είναι όλο; Αυτή την εντύπωση έχετε; Δεν καταλαβαίνετε ότι εδώ ο καθένας μας καλείται να λειτουργήσει, στο ύψος του θεσμικού του ρόλου, και οι δύο από κοινού μαζί και μαζί με τη λοιπή ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, για το κοινό καθήκον, που δεν είναι άλλο από την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και άρα την ισχυρή Ελλάδα».

Παναγιωτόπουλος: «Τα βάλαμε κάτω με τον Φλώρο, εξηγήθηκαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε»

Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας για τις σχέσεις συνεργασίας και συνεννόησης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

«Τα βάλαμε λοιπόν κάτω, εξηγηθήκαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Όσο δηλώνω αυτό όλον τον καιρό, ότι στηρίζω τη στρατιωτική ηγεσία, άλλο τόσο και η στρατιωτική ηγεσία δηλώνει ότι στηρίζει εμένα στο έργο μου και μαζί προχωράμε. Αμφότεροι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο «πρωτοφανές» έργο που έχει συντελεστεί αυτά τα τρία χρόνια, έργο που έχει τεθεί κάτω από τον εξονυχιστικό έλεγχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ξεκοκαλίσατε όλες τις συμβάσεις και καλά κάνατε. Δεν βρήκατε τίποτα και τώρα ελπίζετε ότι, πού θα πάει, κάποιος θα παραιτηθεί. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί υπάρχει η μεγάλη αποστολή: η χώρα να σταθεί όρθια. Σε αυτό το καθήκον, σας παρακαλώ, αφήστε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου, στις συμβάσεις που εκτελούνται και που έχουν δρομολογηθεί, για να σημειώσει ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν είναι «χρόνια παραγωγής έργου, με ταχύτητα και διαφάνεια».

Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στο προσωπικό και στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή και στο οποίο «περιλαμβάνονται είκοσι και πλέον ευεργετικές διατάξεις και διατάξεις με οικονομικό αποτύπωμα για τα στελέχη, τους αποστράτους, τα μετοχικά ταμεία».

Στο βάθος, είπε επίσης, είναι και το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την πρόταση, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, επεξεργάζονται τα Γενικά Επιτελεία, την όλη διαδικασία συντονίζει το ΓΕΕΘΑ και θα τεθεί προς συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Παναγιωτόπουλος: Προεκλογική διαμάχη στη λάσπη

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέδωσε την πρόταση δυσπιστίας στην τακτική της όξυνσης και της δηλητηρίασης του δημόσιου βίου, στον αμιγώς προεκλογικό χρόνο, με στόχο να καλυφθούν οι αδυναμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίζεται ο κίνδυνος, αυτή την ώρα, το κόστος αποσταθεροποίησης της χώρας. Κάποιοι εδώ παίζουν τα ρέστα τους. Η σύγκριση των κυβερνητικών πεπραγμένων και του έργου δεν ωφελεί την αξιωματική αντιπολίτευση, τώρα, στον αμιγώς προεκλογικό χρόνο. Πρέπει η αντιπαράθεση να πάει αλλού. Πρέπει να πάει στη λάσπη, στην απόλυτη δηλητηρίαση του δημόσιου βίου και της πολιτικής αντιπαράθεσης» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, και πρόσθεσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες και συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, αντέχει».

Εκεί που οι προηγούμενοι «έριξαν το καράβι στα βράχια», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, «αυτή η κυβέρνηση, σε συνθήκες τέλειας καταιγίδας, αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός, κρατάει το τιμόνι σταθερά».


iefimerida.gr



Σουηδία: «Παγώνει» η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ - Η Τουρκία χάνει τα F16

 


Πύρ και μανία είναι το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και η ΗΠΑ, με την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας που ανάγκασε την Σουηδία να παγώσει τις συνομιλίες για την διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν προσωρινά τη διαδικασία σε παύση», δήλωσε ο Υπουργός εξωτερικών Τομπάϊας  Μπίλστρομ στην εφημερίδα Expressen, προσθέτοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει τώρα ενέργεια και χρόνο για να προσπαθήσει να «ξεκολλήσει» τη διαδικασία.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε το Σάββατο στη σουηδική τηλεόραση ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αφιερώσει πολλή δουλειά για να αντιμετωπίσει την τουρκική οργή των τελευταίων εβδομάδων κατά της Σουηδίας και ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος «για να υποχωρήσει αυτό το αντι-σουηδικό συναίσθημα». 

Η Τουρκία έχει συχνά εκφράσει ότι δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη επειδή δεν λαμβάνει μέτρα κατά στοιχείων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ μια συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Μετά από αυτή την ενέργεια της Σουηδίας, απομακρύνονται για πάντα τα F16 από την Τουρκία, και μεγαλώνει και η δυσαρέσκεια όλων των χωρών για τον Ερντογάν.



Τουρκία: Λεωφορείο έπεσε σε λίμνη

 



Τις δραματικές στιγμές που έζησαν επιβάτες λεωφορείου στην Τουρκία όταν ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα αυτό να πέσει σε λίμνη και να γεμίσει νερά κατέγραψαν βίντεο από κάμερες ασφαλείας εντός και εκτός οχήματος.

Στο πρώτο βίντεο φαίνεται η στιγμή που το λεωφορείο το οποίο κατευθυνόταν στο πορθμείο της πόλης Ατάμπεϊ στην ανατολική Τουρκία πέφτει μέσα στη λίμνη Καρακάγια.

Το δεύτερο βίντεο είναι από τις κάμερες ασφαλείας του λεωφορείου που δείχνουν το όχημα να γεμίζει νερό και τους επιβάτες έντρομους να προσπαθούν να βγουν από αυτό για να αποφύγουν τον πνιγμό.

Όπως φαίνεται επιβάτες έδωσαν μάχη για να κρατήσουν τα κεφάλια τους πάνω από το νερό περιμένοντας να έρθει βοήθεια.




Στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 10 άτομα, τρία εκ των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο προκειμένου να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.



Η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει το ψέμα του ακροαριστερού Σπίρτζη για άδεια συγκέντρωσης στην Χρυσή Αυγή


 

Ο ακροαριστερός Σπίρτζης είναι γνωστός ψεύτης και ανήθικος.

Για να δημιουργήσει θέμα ο Χρήστος Σπίρτζης, είπε να πει το ψέμα του, βάλλοντας εναντίον των ακροδεξιών συντρόφων, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές, και έχει εκμεταλλευτεί την παρουσία τους στην βουλή, για να περνάει νομοσχέδια.

Η φαιδρή δήλωση του ψεύτη Χρήστου Σπίρτζη : «Ότι η ΝΔ φιλοξενεί την σκληρή ακροδεξιά στο εσωτερικό της, το ξέρουμε πλέον όλοι. Το ότι επανειλημμένα ο κ. Θεοδωρικάκος μας έχει επιβεβαιώσει ότι ισχύει και τηρείται ο νόμος Μητσοτάκη της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και ο νόμος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επίσης.

Ότι υπάρχει ανοχή από την πρώτη μέρα της επιτελικής διακυβέρνησης σε ακροδεξιά στοιχεία εντός της ΕΛΑΣ, είναι επίσης αποδεδειγμένο, με όσα έχουν γίνει τα χρόνια Μητσοτάκη.

Ότι λειτουργούν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ τα ναζιστικά σύμβολα, τα πανώ και οι ταμπέλες της εγκληματικής οργάνωσης είναι ακόμη εκεί, όπως με προκλητικό τρόπο, δίπλα στα Δικαστήρια, βλέπει κάθε πολίτης στην είσοδο της Θεσσαλονίκης, μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε.

Ότι άφησαν τον Κασιδιάρη από τη φυλακή να κάνει εκπομπές, προεκλογική εκστρατεία και να οργανώνει κόμμα για τη συμμετοχή στις εκλογές επίσης.

Αλλά ότι λίγες ημέρες μετά το προπαγανδιστικό εγχείρημα για δήθεν Νόμο απαγόρευσης της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη, θα έδιναν άδεια συγκέντρωσης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, στο κέντρο της Αθήνας, τα αποδεικνύει όλα.

Αποδεικνύει ότι η ΝΔ έχει διολισθήσει επικίνδυνα …

Οι πρακτικές των παρακολουθήσεων, της καταστολής, της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων έρχονται και ταιριάζουν με την αντίληψη των ακροδεξιών πρακτικών και με την ανοχή όχι απλά στις ακροδεξιές πολιτικές και πρακτικές αλλά και στην ανοχή της κοινής αντίληψης σε πλήθος θεμάτων με την ακροδεξιά και με την ανοχή της δράσης ακόμη και της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Προφανώς ο Νόμος Μητσοτάκη απαγόρευσης των συναθροίσεων σχετίζεται μόνο με τους νέους ανθρώπους, τους φοιτητές και με όποια ομάδα πολιτών διαφωνεί με τη ΝΔ και την ανάλγητη αντικοινωνική πολιτική της.

Κύριε Μητσοτάκη, Κύριε Θεοδωρικάκο, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ… και για την ανοχή και για το «πατριωτικό» ξέπλυμα, στους εγκληματίες ναζιστές.

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος σας το μόνο τέρμα που μπορεί να έχει είναι η απάντηση του ελληνικού λαού στις εκλογές».

Tο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Αστυνομία έδωσε άδεια πραγματοποίησης της σημερινής συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και αναφέρονται σε απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δήθεν χορηγείται άδεια για πραγματοποίηση συνάθροισης από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

• σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποτελούν δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται,

• επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί με αιτιολογημένη απόφαση, εάν πιθανολογείται η διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ

• οι αποφάσεις που εκδίδονται από τις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας, αφορούν στην επιβολή περιορισμών, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση εκδόθηκε απόφαση επιβολής περιορισμών και ως εκ τούτου οι σχετικές δηλώσεις περί αδειοδότησης σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».



Μέμφις: Διαλύεται η ειδική μονάδα Scorpion

 


Η αστυνομική διεύθυνση του Μέμφις στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως διαλύεται η ειδική μονάδα Scorpion, πέντε πρώην μέλη της οποίας ενεπλάκησαν στον μοιραίο ξυλοδαρμό νεαρού Αφροαμερικανού. Τα βίντεο από το περιστατικό προκάλεσαν σοκ και οργή στη χώρα.

Η αστυνομία της πόλης, στην πολιτεία Τενεσί (νότια), επισήμανε σε ανακοίνωση Τύπου που διένειμε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων» να «διαλυθεί οριστικά» η συγκεκριμένη μονάδα.

«Οι αστυνομικοί που ανήκουν» σε αυτήν «συμφώνησαν ανεπιφύλακτα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η οικογένεια του Τάιρ Νίκολς εξήρε την απόφαση με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν δικηγόροι της, χαρακτηρίζοντάς τη «πρέπουσα και ανάλογη προς τον τραγικό θάνατο του Τάιρ Νίκολς», καθώς και «δίκαιη» για «όλους τους πολίτες του Μέμφις».

Οι σοκαριστικές εικόνες της βίαιης σύλληψης του 29χρονου από πέντε μαύρους αστυνομικούς προκάλεσε φρίκη, σοκ και σύγχυση στις ΗΠΑ, όχι όμως —μέχρι τώρα— κοινωνική έκρηξη ανάλογη με εκείνη του καλοκαιριού του 2020, όπως φοβούνταν οι αρχές.

Μετά τον θάνατο του Τάιρ Νίκολς στις αρχές Ιανουαρίου, η οικογένεια δεν έχει σταματήσει να απευθύνει εκκλήσεις για ηρεμία. Προτού δημοσιοποιηθεί το βίντεο προχθές Παρασκευή, που αναμεταδόθηκε απευθείας και χωρίς περικοπές από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στη μητέρα και στον πατριό του νέου, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση οι διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές.

«Ευκαιρία»

Συγκεντρώσεις μερικών δεκάδων ως μερικών εκατοντάδων ανθρώπων έγιναν προχθές Παρασκευή το βράδυ στο ίδιο το Μέμφις, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων. Χωρίς να αναφερθούν επεισόδια.

Το Σάββατο το απόγευμα, αψηφώντας τη βροχή και το κρύο, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο επιβλητικό δημαρχείο του Μέμφις.

«Το Μέμφις έχει την ευκαιρία να γίνει μοντέλο της αντίδρασης σε τέτοιες πράξεις», είπε ο Τζέι Μπι Σμάιλι, δημοτικός σύμβουλος, απευθυνόμενος στο πλήθος, που αξίωνε μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

Φωνάζοντας «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» και με πλακάτ που απαιτούσαν «δικαιοσύνη για τον Τάιρ Νίκολς», οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους κατά τα άλλα ήσυχους δρόμους της πόλης.

Βάρβαρος ξυλοδαρμός

Νωρίτερα, κάτοικοι εξέφραζαν την αγανάκτησή τους αφού παρακολούθησαν το βίντεο του ξυλοδαρμού του νεαρού.

Ο Ρόμπερτ Τζόουνς, 26 ετών, πωλητής σε κατάστημα στο κέντρο, είδε μέρος του μαγνητοσκοπημένου υλικού.

«Παρότι μπήκε νέα χρονιά, τα πράγματα δεν άλλαξαν», σχολίασε δηκτικά, αναφερόμενος στην αστυνομική βία.

Τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από την αστυνομία απαθανάτισαν τον βάρβαρο ξυλοδαρμό έπειτα από έλεγχο ρουτίνας την 7η Ιανουαρίου σε δρόμο του Μέμφις. Με γροθιές, με κλωτσιές, με ρόπαλα, αστυνομικοί ξεσπούν πάνω στον Τάιρ Νίκολς που δεν πρόβαλε αντίσταση καμία στιγμή, προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά αναχαιτίζεται. Σ’ ένα από τα αποσπάσματα, ακούγεται να φωνάζει «μαμά».

Ο 29χρονος Αφροαμερικανός πέθανε τρεις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο του Μέμφις.

Αστυνομική «κουλτούρα»

Οι πέντε αστυνομικοί αποτάχτηκαν, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για φόνο και προφυλακίστηκαν. Οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Την Παρασκευή, παρά τη φρίκη που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει, μέλη της οικογένειας του Τάιρ Νίκολς εξέφρασαν «ικανοποίηση» για τις κατηγορίες που ασκήθηκαν στους τέσσερις αστυνομικούς και την «ταχύτητα» των μέτρων σε βάρος τους.

«Θα μπορούσα να ήμουν εγώ» στη θέση του Τάιρ Νίκολς, είπε ο Ντεμάρκους Κάρτερ, Αφροαμερικανός 36 ετών, κάτοικος του Μέμφις. Σημείωσε ακόμη πως περίμενε ότι οι διαδηλώσεις θα ήταν μεγαλύτερες.

Ωστόσο όταν διεξαχθεί η δίκη, αν η ετυμηγορία δεν είναι η πρέπουσα «οι διαδηλώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες», προέβλεψε.

Ο νέος θάνατος κατά τη διάρκεια σύλληψης αναζωπύρωσε τον διάλογο στις ΗΠΑ για την αστυνομική βία και αποτέλεσε οδυνηρή υπενθύμιση της υπόθεσης του Τζορτζ Φλόιντ, τον οποίο σκότωσε το 2020 λευκός αστυνομικός, και της αίσθησης πως παρά τις γιγαντιαίες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο Μπεν Κραμπ, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας των δικηγόρων που ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν την οικογένεια του Τάιρ Νίκολς — είχε εκπροσωπήσει επίσης την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ —, έκανε λόγο για «ιδρυματοποιημένη αστυνομική κουλτούρα».

«Άσχετα» του αν κάποιος αστυνομικός «είναι μαύρος, ισπανόφωνος ή λευκός», εξήγησε ο κ. Κραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, «υπάρχουν άγραφοι κανόνες βάσει των οποίων αν κανείς ανήκει σε συγκεκριμένη φυλετική ομάδα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση υπέρμετρης βίας».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Και άλλο χαστούκι στον Ανδρουλάκη : Δε θα είναι υποψήφια η Ζέφη Δημαδάμα

 


Μετά τον Απόστολο Σπυρόπουλο, νέο χαστούκι στον Ανδρουλάκη.

Δεν θα είναι υποψήφια στην Α' Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, η Ζέφη Δημαδάμα, όπως ανακοίνωσε η ίδια. Σε ανάρτηση της επισημαίνει ότι  ότι δεν κάνει πίσω και παραμένει στρατιώτης της παράταξης.

Ωστόσο, από τη δήλωση της δεν έλειπαν και οι αιχμές, «η πολιτική σήμερα έχει τοξικότητα, έχει δυσκολίες -περισσότερες και σκληρότερες για τις γυναίκες υποψήφιες- ενώ θέλει ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους (δεν έχω ούτε θέλω να έχω χορηγούς). Αφορά μόνο τους πλούσιους ή τους γόνους, τα παιδιά πολιτικών που κρατούν την "παράδοση" με το επίθετό τους, τους καρεκλοκενταύρους ή τους υποψήφιους του κομματικού σωλήνα».

Η Ζέφη Δημαδάμα, είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος των γυναικών Ευρωσοσιαλιστών.

Η ανάρτηση της Ζέφης Δημαδάμα:

Ζέφη Δημαδάμα
13 ώρες πριν

Δεν θα είμαι υποψήφια βουλευτής σε αυτές τις εκλογές. Δεν κάνω πίσω, παραμένω στρατιώτης της παράταξής μας. Έχω δώσει σε δύσκολους καιρούς πολλές μάχες και θα συνεχίσω να τις δίνω για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα.

Η πολιτική σήμερα έχει τοξικότητα, έχει δυσκολίες -περισσότερες και σκληρότερες για τις γυναίκες υποψήφιες- ενώ θέλει ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους (δεν έχω ούτε θέλω να έχω χορηγούς).

Αφορά μόνο τους πλούσιους ή τους γόνους, τα παιδιά πολιτικών που κρατούν την "πα...

Δείτε περισσότερα
144
36
8


Νέα αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ: Παραιτήθηκε ο Απόστολος Σπυρόπουλος με αιχμές κατά Ανδρουλάκη

 


Την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο (28/1), ο μέχρι πρότινος συντονιστής τομέων πολιτικής του κόμματος, Απόστολος Σπυρόπουλος και τόνισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Ο Απόστολος Σπυρόπουλος, γιος του ιστορικού στελέχους του κόμματος Ροβέρτου, ανακοίνωσε την παραίτησή του με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Σπυρόπουλος αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το κλίμα δεν συνάδει πλέον με τους στόχους της Φώφης Γεννηματά.

«Με απογοήτευση διαπιστώνω ότι τον τελευταίο χρόνο το κίνημα έχει χάσει τον πολιτικό προσανατολισμό του. Διοικείται από μια ολιγομελή ομάδα που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και μόνο στόχο έχει τη διατήρηση της οποίας εσωκομματικής κυριαρχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του Απόστολου Σπυρόπουλου έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλοι,

Όταν τον Ιούλιο του 2019 μου προτάθηκε από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά να αναλάβω την σημαντική και πολύ τιμητική θέση του συντονιστή τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, αποδέχθηκα την πρόταση της Προέδρου χωρίς δεύτερη σκέψη και εργάστηκα ανιδιοτελώς μαζί με τα περίπου 1500 στελέχη των τομέων του κινήματος για την δυναμική ανάπτυξη του και την επαναφορά του στην θέση που του αξίζει: της μετρημένης και εποικοδομητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενός πυλώνα σοβαρότητας και μετριοπάθειας για το μέλλον της πατρίδας μας.

Δυστυχώς το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ τον τελευταίο χρόνο δεν συνάδει πλέον ούτε με τους στόχους της ηγεσίας της αείμνηστης Προέδρου μας, ούτε με τα ιδεώδη με τα οποία με έχει γαλουχήσει ο πατέρας μου Ροβέρτος Σπυρόπουλος δηλαδή την ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα, χωρίς εκπτώσεις στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύουμε.

Με απογοήτευση διαπιστώνω ότι τον τελευταίο χρόνο το κίνημα έχει χάσει τον πολιτικό προσανατολισμό του. Διοικείται από μια ολιγομελή ομάδα που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και μόνο στόχο έχει τη διατήρηση της οποίας εσωκομματικής κυριαρχίας.

Η σημερινή ηγεσία δεν θέλει ή δεν μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες του συγχρόνου κόσμου και να κοιτάξει το μέλλον. Πολιτεύεται με ψευδαισθήσεις και αρκείται δυστυχώς στο λίγο, στο μικρό, στο ξεπερασμένο.

Δεν θα συμμετάσχω άλλο σε αυτή τη διολίσθηση. Διαψεύδω την οποιαδήποτε πιθανότητα υποψηφιότητας μου στις επερχόμενες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και ανακοινώνω την αποχώρηση μου από το κίνημα.

Πιστεύω ότι όσοι με γνωρίζουν καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ. Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους με όσους συνεργαστήκαμε στενά και μοιραστήκαμε κοινές αγωνίες και όνειρα όλα αυτά τα χρονιά. Παραμένω πάντα στο πλευρό των συμπολιτών μου ως αρωγός στην διαρκή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Αρκαδίας.

Με τιμή

Απόστολος Ρ. Σπυρόπουλος»

Apostolos R. Spiropoulos
15 ώρες πριν

Αγαπητοί φίλοι ,

Όταν τον Ιούλιο του 2019 μου προτάθηκε από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά να αναλάβω την σημαντική και πολύ τιμητική θέση του συντονιστή τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ , αποδέχθηκα την πρόταση της Προέδρου χωρίς δεύτερη σκέψη και εργάστηκα ανιδιοτελώς μαζί με τα περίπου 1500 στελέχη των τομέων του κινήματος για την δυναμική ανάπτυξη του και την επαναφορά του στην θέση που του αξίζει: της μετρημένης και εποικοδομητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενός...

Δείτε περισσότερα
165
42
16


Πρόστιμο 250.000 ευρώ γιατί εγκατέλειψε 8 κουτάβια σε δάσος

 


Ένας 72χρονος αδιαφορώντας για τον νόμο, αποφάσισε να πετάξει εννιά αθώες ψυχές στο δάσος και το πλήρωσε ακριβά.

Βαριά η “καμπάνα” που έπεσε σε έναν 72χρονο για την εγκατάλειψη κουταβιών στο δάσος της Μαραθιάς στην Αμαλιάδα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ηλικιωμένος μετέφερε με φορτηγάκι και εγκατέλειψε στο δάσος οκτώ κουτάβια 25-20 ημερών και τη μητέρα τους.

Σύμφωνα το ilialive.gr για το περιστατικό έγινε καταγγελία από πολίτη στην Αστυνομία που αναζήτησε και εντόπισε τα κουτάβια και τη μάνα τους, αλλά και τον 72χρονο που συνέλαβε και αναμένεται να οδηγήσει στον Εισαγγελέα Αμαλιάδας.

Το διοικητικό πρόστιμο που του επιβλήθηκε είναι πάρα πολύ βαρύ σύμφωνα με το πλαίσι της νέας νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και την κακοποίηση τους.

Συνολικά για τα οκτώ κουτάβια και τη μητέρα και το σύνολο των παραβάσεων το ποσό έφτασε τις 249.300 ευρώ.



Ο Ρουβίκωνας τήν έπεσε στον ξάδελφο του συντρόφου Τσακαλώτου

 



Επίθεση στο δικηγορικό γραφείο «Ανδρικόπουλος & Συνεργάτες» πραγματοποίησαν μέλη του «Ρουβίκωνα» το βράδυ της Παρασκευής.

Σε ανάρτηση στον ιστότοπο του «Ρουβίκωνα», η ομάδα κατηγορεί το δικηγορικό γραφείο για πιέσεις σε οφειλέτες. «Ο Νίκος Ανδρικόπουλος είναι γνωστός μεγαλοδικηγόρος με υψηλές διασυνδέσεις και πλούσιο ενεργητικό. Άνοιξε μεγάλες δουλειές επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο πελατολόγιό του, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκονται διάφορα μεγαλόσχημα ονόματα και παράγοντες, όπως ο Ιβάν Σαββίδης και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Εκτός από την εισπρακτική που έχει στους Αμπελοκήπους, ο Ανδρικόπουλος είναι βασικός μέτοχος σε εισπρακτική εταιρεία που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, ξαδέρφου Ευκλείδη Τσακαλώτου, για είσπραξη οφειλών ΔΕΗ και τραπεζών. Έρευνες για το πρόσωπο του αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος βρέθηκε να έχει δύο εταιρείες εκτός Ελλάδας (Κύπρος και Βουλγαρία) και τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελβετία και Βρετανία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ρουβίκωνας.