Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

"Βόμβα" ΕΛΣΤΑΤ για τις συντάξεις και "άδειασμα" στο υπουργείο Εργασίας – Στον "αέρα" χιλιάδες συνταξιούχοι



- "Όμηροι" 65.000 συνταξιούχοι που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης με το νέο ασφαλιστικό 
- Ανακοίνωση "βόμβα" από την ΕΛΣΤΑΤ: Αδύνατο να επανυπολογιστούν οι συντάξεις και να βγουν οι νέες! 
- Δεν υπάρχει ο συντελεστής μεταβολής μισθών, από τον οποίο προκύπτουν παλιές και νέες συντάξεις σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 
- Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ψηφίστηκε το Μάιο αλλά το αίτημα για τον υπολογισμό στη Στατιστική Υπηρεσία έγινε τον Νοέμβριο

Απίστευτο μπάχαλο με χιλιάδες συνταξιούχους να παραμένουν σε "ομηρία", περιμένοντας τον υπολογισμό των συντάξεών τους. Μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, με μια ανακοίνωση "βόμβα" με την οποία "αδειάζει" την κυβέρνηση, αναφέρει πως η αδυναμία υπολογισμού των συντάξεων, δεν είναι δικό της λάθος!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο συντελεστής μεταβολής μισθών, τον οποίο ζητά το υπουργείο Εργασίας, δεν υπάρχει. Και δεν είναι ένας οποιοσδήποτε συντελεστής, αλλά ο μαθηματικός τύπος που απαιτείται για την έκδοση των νέων συντάξεων και τον επανυπολογισμό των παλαιών!

Αυτό σημαίνει ότι οι 65.000 συνταξιούχοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να πάρουν σύνταξη με το νέο καθεστώς, θα παραμείνουν στην… αναμονή, με μοναδικό τους έσοδο των προσωρινή σύνταξη μέχρι να βρεθεί λύση.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στους δικούς της χειρισμούς. «Οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ», αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία.

Μάλιστα, αφήνονται και σαφείς αιχμές κατά των υπουργών, καθώς αναφέρεται πως πριν συνταχθεί η συγκεκριμένη διάταξη, δεν υπήρξε συνεννόηση με την Υπηρεσία. «Η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του»

Όλη η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Με αφορμή την αρθρογραφία που αναφέρεται στον υπολογισμό του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν. 4387/2016 και σε δήθεν καθυστέρηση από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρινίζονται τα εξής: 

Η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ. 

Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010. Σημειώνεται ότι η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει. 

Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών. 

Ως εκ τούτου, οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας.



Πηγή : newsit.gr


Συνελήφθη 21χρονος για την καύση και τον ευτελισμό της Ελληνικής σημαίας την 17 Νοεμβρίου 2016




Εξιχνιάσθηκε η υπόθεσης καύσης και ευτελισμού της Ελληνικής σημαίας την 17 Νοεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου

Ταυτοποιήθηκε 21χρονος ημεδαπός ως ένας εκ των κυρίων δραστών

Συνελήφθησαν ακόμα 20χρονος ημεδαπός και 21χρονος υπήκοος Αλβανίας για παράβαση της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά δεκαεννέα (19) ατόμων, κατηγορούμενων - κατά περίπτωση – για προσβολή συμβόλων του Ελληνικού Κράτους, εμπρησμό, έκρηξη απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, παράβαση του Νόμου περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών, περί όπλων και για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Εξαρχείων και της Νέας Σμύρνης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατασχέθηκαν χρησιμοποιημένη χειροβομβίδα κρότου λάμψης, αυτοσχέδιο βεγγαλικό, μεταλλικό εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων, μαχαίρι, κουκούλα τύπου full face , μάσκα χιονοδρομίας, τέσσερα γάντια, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, τρίφτης κάνναβης, δύο κάρτες μνήμης, οκτώ συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πέντε κάρτες SIM

Από την έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σχετικά με επεισόδια και φθορές που προκλήθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων την 17 Νοεμβρίου 2016, κατά την διάρκεια των οποίων σημειώθηκε και η καύση και ο ευτελισμός της Ελληνικής σημαίας, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός εκ των κυρίων δραστών της παραπάνω πράξης.

Πρόκειται για 21χρονο ημεδαπό, ο οποίος προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ομολόγησε την πράξη του.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια των παραπάνω ερευνών συνελήφθησαν χθες (2-3-2017) το πρωί, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, 20χρονος ημεδαπός και 21χρονος υπήκοος Αλβανίας, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής, στην οικία του 20χρονου ημεδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

χρησιμοποιημένη χειροβομβίδα κρότου λάμψης,
αυτοσχέδιο βεγγαλικό,
μεταλλικό εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων,
κουκούλα τύπου full face και τέσσερα (4) γάντια,
μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και τρίφτης κάνναβης,
συσκευή κινητής τηλεφωνίας και δύο (2) κάρτες SIM.
Στην οικία του 21χρονου υπηκόου Αλβανίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μάσκα χιονοδρομίας, μαχαίρι, πέντε (5) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτα SIM και κάρτα μνήμης.

Στο πλαίσιο της παραπάνω έρευνας εξακριβώθηκε η εμπλοκή συνολικά δεκαεννέα (19) ατόμων, στην κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων και της Ν. Σμύρνης αλλά και στη διάπραξη άλλων αδικημάτων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της προσβολής συμβόλων του Ελληνικού Κράτους, εμπρησμού, έκρηξης απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, παραβάσεων σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, παράβασης του Νόμου περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών, περί όπλων και για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Οι δύο συλληφθέντες στο πλαίσιο του αυτοφώρου, θα οδηγηθούν σήμερα στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος των δεκαεννέα (19) ατόμων, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Κυβερνητική «βόμβα»: Παράθυρο για διαγραφή χρεών από την εφορία



Το ιδιωτικό χρέος προβληματίζει σοβαρά τα κυβερνητικά στελέχη και όπως φαίνεται μάλλον δεν προσδοκά να γεμίσει τα κρατικά ταμεία από τα οφειλόμενα.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έριξε «βόμβα» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών στην εφορία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποιους θα μπορούσε να αφορά, πολίτες που έχουν «γονατίσει» από τα χρέη και κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και τα σπίτια τους ή πρόκειται για «δωράκι» σε κακοπληρωτές μεγαλοοφειλέτες. 

Όπως είπε, για τα χρέη των ιδιωτών θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα με «γενναιότητα», στο τι πραγματικά μπορεί να κερδίσει η ελληνική οικονομία.

Υπάρχει, όπως είπε, το παράδειγμα Χρηματιστηριακής που οφείλει 5 δισ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ο ιδιοκτήτης δεν είναι στη ζωή και τίθεται εν αμφιβόλω τι μπορεί τελικά να εισπράξει το κράτος.

Πόσο είναι το ιδιωτικό χρέος

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν «εκτοξευθεί» λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στην «φοροκαταιγίδα».

Περισσότεροι δε από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 95 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ένας στους δύο φορολογουμένους να μην μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα και πλέον πολλοί να απειλούνται ακόμα και με κατάσχεση του σπιτιού τους για χρέη 500 ευρώ!

«Πρέπει να επιδείξουμε και εμείς ως πολιτικό σύστημα θάρρος», είπε ο κ. Λιάκος.

«Κάθε μήνα ανακοινώνονται ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Τα μισά είναι πραγματικά και τα άλλα μισά πρόστιμα και προσαυξήσεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά σε εταιρείες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν» πρόσθεσε. 


Πηγή : newsbomb.gr


Σκουρλέτης: Ρύθμιση για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών από ιδιώτες



Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα παρέχεται και σε ιδιώτες η δυνατότητα να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια νεκρών (ΚΑΝ), προανήγγειλε από την Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε, εφόσον οι δήμοι δεν αντιλαμβάνονται ως καθήκον τους την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου απέναντι στο ατομικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να επιλέξει τον τρόπο της κηδείας του, το υπουργείο έχει χρέος και δεσμεύεται να το σεβαστεί.

«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης -και όχι μόνον- να σεβαστεί το ατομικό δικαίωμα επιλογής στον τύπο της κηδείας. Αποτελεί δέσμευσή μας και θα την υλοποιήσουμε με το να διευρύνουμε αυτή τη δυνατότητα, πέραν των δήμων και στους ιδιώτες» είπε ο υπουργός Εσωτερικών προς τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, η οποία έθεσε το θέμα με επίκαιρη ερώτησή της.

Όταν, δε, η κ. Βαγενά αναλύθηκε σε λυγμούς περιγράφοντας την εμπειρία της με την αποτέφρωση του συζύγου της Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλγαρία, ο κ. Σκουρλέτης της είπε: «Θέλω και προσωπικά να σας διαβεβαιώσω ότι ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας».

«Έχουμε διαμορφώσει ένα πλήρες πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συστήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Εφόσον δεν το κάνουν, δεν θα τους το απαγορεύσουμε, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα αυτή και σε ιδιώτες. Σύντομα θα έρθει νομοθετική πρωτοβουλία» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.

«Τι εμποδίζει τους δήμους να κάνουν το καθήκον τους; Ποιοι στέκονται ενάντια σε αυτό το ατομικό δικαίωμα;» διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.

Εκφράζοντας δε την πεποίθηση πως υπάρχουν τέτοιου είδους «σκοταδιστικές δυνάμεις» εντός της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των «προοδευτικών ανθρώπων», οι οποίοι αναγνωρίζουν αυτό το ατομικό δικαίωμα να πιέσουν και να δημιουργήσουν όλους εκείνους τους κατάλληλους όρους, ώστε να γίνει πράξη αυτή η δυνατότητα.

Μετά την πρωτολογία του υπουργού, ο προεδρεύων, Σπύρος Λυκούδης, απευθύνθηκε συγκινημένος από την έδρα προς την Άννα Βαγενά: «Θέλω να ξέρετε ότι όλοι οι συνάδελφοι είμαστε δίπλα σας και κοντά σας σ' αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής σας».

«Το ξέρω και σας ευχαριστώ» απάντησε με δάκρυα στη μάτια εκείνη και κατέθεσε την εμπειρία της κατά την αποτέφρωση του συζύγου της, Λουκιανού Κηλαηδόνη, στη Βουλγαρία.

«Έπρεπε να βλέπατε -δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό- όταν ήμασταν στο γραφείο εκεί στη Σόφια και περιμέναμε... τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασε την τέφρα του αγαπημένου του προσώπου ένας νεαρός Βούλγαρος και την πήρε μαζί του. Είναι μεγάλη παρηγοριά» είπε κλαίγοντας η βουλευτής και συνέχισε:

«Ελπίζω να βρουν τη δύναμη κάποιοι δήμαρχοι και κάποιοι ιδιώτες να συγκρουστούν με αυτόν τον σκοταδισμό. Δεν μπορεί να έχουμε Μεσαίωνα εμείς και να καταφεύγουμε στη Βουλγαρία. Κι οι Βούλγαροι είναι ένας λαός με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα. Αν έχει σημασία αυτό για κάποιους ανθρώπους, σας λέω ότι εγώ όλο αυτό το διάστημα προσεύχομαι κάθε μέρα στην Παναγία και κάνω τον σταυρό μου. Δεν έχει καμία σχέση η πίστη με την επιλογή της κηδείας» κατέληξε.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Παπαγγελόπουλος: Αντισυνταγματική η τροπολογία για αμνηστία σε τραπεζίτες



Απάντηση σε ερώτηση Νικολόπουλου για την σχετική τροπολογία.

«Αντισυνταγματική» και «επονείδιστη» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, την τροπολογία που είχε ψηφιστεί και προέβλεπε ότι δεν συνιστά απιστία, για διοικήσεις και στελέχη τραπεζών, η σύναψη δανείων με νομικά πρόσωπα αν υπάρχει έγκριση αρμοδίων επιτροπών των τραπεζών και αν τηρήθηκαν κανονιστικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην τροπολογία αυτή, έγινε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου με την οποία κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί τόσα χρόνια δεν βρέθηκαν οι ένοχοι των θαλασσοδανείων και ενώ το πόρισμα Καλούδη παραπέμπει τους πρωταγωνιστές, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

«Το πόρισμα Καλούδη είναι μια εξαίρετη εργασία. Ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έχει μια εξαίρετη πορεία, τον γνωρίζω από χρόνια και έχω παρακολουθήσει την πορεία του, και τότε ήρθε η επονείδιστη τροπολογία και, προκειμένου να τεθεί εκ ποδών το πόρισμα Καλούδη, ψηφίστηκε εκείνη τη νύχτα. Έχω πει πολλές φορές, και θα το ξαναπώ, ότι η τροπολογία αυτή, για μένα, είναι αντισυνταγματική γιατί υποκρύπτει αμνηστία. 

» Ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέσυρε τη δικογραφία από το αρχείο, η οποία εμπλουτίστηκε με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και θα επαναλάβω ότι την αντισυνταγματικότητα δεν την κρίνουν οι εισαγγελείς αλλά τα αρμόδια δικαστήρια και ο νοών νοείτο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.



Πηγή : tovima.gr


Ανατριχιαστική καταγγελία: Μητέρα κατήγγειλε ομαδικό βιασμό της στην Εύβοια




Η 45χρονη γυναίκα κατέθεσε στην Ασφάλεια πως της επιτέθηκαν τρεις άγνωστοι άνδρες που φορούσαν κουκούλες στην περιοχή της Αυλίδας και την βίασαν - Πού κινούνται οι έρευνες

Σχεδόν ένα μήνα τώρα, η Ασφάλεια Χαλκίδας ερευνά με ιδιαίτερη προσοχή την ανατριχιαστική καταγγελία μιας 45χρονης Ελληνίδας, σύμφωνα με την οποία της επιτέθηκαν τρεις άγνωστοι άνδρες που φορούσαν κουκούλες στην περιοχή της Αυλίδας και την βίασαν!

Η γυναίκα κατέφυγε στην Ασφάλεια στις 5 Φεβρουαρίου συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και κατήγγειλε ότι είχε δεχθεί την επίθεση των αγνώστων λίγες ώρες νωρίτερα, ενώ περπατούσε μόνη στο δρόμο. Όπως είπε, οι κουκουλοφόροι την ακινητοποίησαν και τη μετέφεραν σε απόμερο σημείο όπου την υπέβαλαν σε απίστευτα μαρτύρια.

Οι αστυνομικοί έχουν ενημερώσει τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας ο οποίος έδωσε εντολή να γίνει ιατροδικαστική εξέταση στην 45χρονη μητέρα και διενεργούν έρευνες κάτω από απόλυτη μυστικότητα για να εντοπίσουν τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού.



Πηγή : protothema.gr


Αποστάσεις Βίτσα από Καμμένο: Δεν σχεδιάζουμε αγορά μαχητικών stealth




Σχολιάζοντας την αναφορά ανώτατης πηγής του υπουργείου Άμυνας για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ανέφερε πως «δεν υπάρχει πληροφόρηση για επικείμενο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο»

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου πήρε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ξεκαθαρίζοντας μέσω του ΣΚΑΪ ότι δεν εξετάζεται η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας stealth. Ο κ. Καμμένος είχε κάνει νέα σχετική αναφορά την Πέμπτη στη Βουλή. 

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αναφορά ανώτατης πηγής του υπουργείου Άμυνας για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου o κ. Βίτσας αποστασιοποιήθηκε, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει πληροφόρηση για επικείμενο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο… μένω στη δήλωση του κύπριου εκπροσώπου» είπε. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε το σενάριο αυτό.

Σχετικά με τη αγορά μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ένα stealth κοστίζει 100 εκατ. ευρώ. «Πολλαπλασιάστε επί 5 το συνολικό κόστος (συντήρηση, υποδομές)… Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοια πράγματα και πότε θα πάρουμε τα νέα μαχητικά; Το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι αυτό που υπάρχει είναι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16, και άλλων οπλικών συστημάτων του σωμάτων του στρατού, με δεδομένο προϋπολογισμό τα 475 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαβιβαστεί στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικό αίτημα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών. 

Χρειάζεται, είπε, αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών μας υπάρχουν σενάρια αναβάθμισης… πόσο κοστίζει, πόσο χρόνο θα πάρει, τι θα κερδίσει η αμυντική βιομηχανία μας... Υπάρχει διαδικασία, η αρμοδία Επιτροπή Βουλής, ΚΥΣΕΑ και προχωράμε.  Η απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται περί τα τέλη της άνοιξης. 

«Υπάρχει η αναγκαιότητα, υπάρχει πιθανή απειλή απέναντι στην Ελλάδα, δεν θέλω να δραματοποιώ τα πράγματα, αλλά υπάρχει, άρα χρειάζεσαι να θωρακίζεσαι αμυντικά» διευκρίνισε ο Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στην Τουρκία. 

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε πως «μιλάμε για νέο δημοσιονομικό μίγμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι μηδέν». 


Πηγή: skai.gr


Το τέλος της «φούσκας» του ΣΥΡΙΖΑ…



Τους επόμενους δυο-τρεις μήνες ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να σπάσει τη μεγαλύτερη «φούσκα» της αριστερής μεταπολίτευσης. Τη «φούσκα» της αντίληψης πως ένας άλλος κόσμος χωρίς τους νόμους της βαρύτητας που επιβάλει η οικονομία, είναι εφικτός.

Ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει και το κατά πόσο θα το καταφέρει, ο ίδιος και η χώρα θα προσγειωθούν ομαλά ή ανώμαλα. Ανάλογα, η χώρα θα μείνει στην «Πρώτη Εθνική» κατηγορία της υφηλίου, την Ευρωζώνη ή θα αναζητήσει θέση κάπου μεταξύ Μέσης Ανατολής και Βαλκανίων.

Οι δυο βασικές επιλογές μεταξύ των οποίων θα πρέπει να αποφασίσει είναι αν θα επιλέξει το Ευρώ ή τη δραχμή. Θα πρέπει να επιλέξει αν θα κυβερνήσει με την εσωκομματική αντιπολίτευση του Λαφαζάνη και των Καμμένων ή την αντιπολίτευση στη Βουλή.

Αν επιλέξει να συγκυβερνήσει με τις αντιλήψεις Λαφαζάνη θα πρέπει να ανανεώσει τη λαϊκή ετυμηγορία με δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές γιατί, η παρούσα εντολή που έχει λάβει από το εκλογικό σώμα είναι να διαπραγματευτεί μεν, αλλά πάση θυσία εντός του Ευρώ.

Μοιραία οι επιλογές τους επόμενους μήνες είναι είτε ανανέωση της λαϊκής εντολής αν επιλέξει τη ρήξη και την έξοδο από την Ευρωζώνη ή την εκ βάθρων αναπροσαρμογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ένα σχήμα με οικουμενικά χαρακτηριστικά με τις βασικές δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού τόξου στο κοινοβούλιο.

Οι δύο επιλογές που θα γίνουν επιτακτικές και πρέπει να απαντήσει τους επόμενους μήνες είναι αν θα καταφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία ή θα επιλέξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από την παρούσα Βουλή, με στόχο την παραμονή της χώρας στο Ευρώ με την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από ένα σχήμα οικουμενικής κυβέρνησης.

α) Το σενάριο εκλογές

Η προσφυγή σε δημοψήφισμα ή νέες εκλογές έχει το ρίσκο η χώρα να φτάσει στην ημερομηνία της κάλπης και να βρίσκεται σε προχωρημένη κατάρρευση λόγω των άδειων ταμείων, των κλειστών τραπεζών και της οικονομικής δυσπραγίας που θα επιδεινωθεί περαιτέρω από την ήδη άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Η επιλογή του σεναρίου εκλογές ή δημοψήφισμα μοιάζει περισσότερο με επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Η επιλογή αυτή θα συσπειρώσει πρόσκαιρα επιμέρους κοινωνικές κατηγορίες που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά οι συνέπειες της εξόδου από το Ευρώ θα είναι καταστροφικότερες από τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων. Οι αντιδράσεις των ίδιων αυτών κατηγοριών στη συνέχεια θα είναι αβέβαιες.

Συνήθως είναι οι ενθουσιώδεις χειροκροτητές που μετεξελίσσονται στους φανατικότερους διώκτες στη συνέχεια όταν σκάσει η «φούσκα» των ανέφικτων προσδοκιών.

β) Το σενάριο Οικουμενική…

Το άλλο σενάριο είναι αυτό μιας οικουμενικής συγκυβέρνησης που μπορεί να ξεκινήσει σαν ζώνη σωτηρίας της παραμονής της χώρας στο Ευρώ.

Το σενάριο αυτό θα το επιβάλει σταδιακά η ίδια η πραγματικότητα τις επόμενες εβδομάδες, όταν με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup θα πρέπει η Βουλή να επικυρώσει διάφορες επιμέρους δεσμεύσεις. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών θα υποστεί απώλειες και πως δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού τόξου της αντιπολίτευσης, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα εκτός Ευρώ θα συνδράμουν στις ψηφοφορίες.

Έτσι θα προκύψει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή η οποία θα είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει σε ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η εξέλιξη αυτή θα βάλει τη βάση για το δομικό ανασχηματισμό της πολιτικής τάξης της μεταπολίτευσης η οποία ήδη βρίσκεται σε κατάσταση ρευστοποίηση. Οι αντιθέσεις αριστεράς δεξιάς δεν αποτελούν την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού υπάρχουν τμήματα της δεξιάς και της αριστεράς που έχουν περισσότερες κοινές επιδιώξεις μεταξύ τους παρά με άλλα τμήματα της αριστεράς και της δεξιάς.

Το Ευρώ π.χ. είναι ένα από αυτά τα ζητήματα. Αλλά είναι η ΕΕ το ΝΑΤΟ, η παγκοσμιοποίηση ή ο οικονομικός και πολιτικός απομονωτισμός.

Προς το παρόν η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα προκειμένου να εμφανίσει μια επίπλαστη συνάρτηση προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικής πρακτικής.

Από τη μια αποδέχονται έστω και εντέχνως ασαφώς τις αποκρατικοποιήσεις και τον έλεγχο των τραπεζών εκτός κυβέρνησης και από την άλλη επανασυστήνουν την ΕΡΤ αυξάνοντας το σχετικό τέλος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, που συνιστούν τα ποικίλα αντιφατικά συντεχνιακά συμφέροντα των μερικοτήτων σε βάρος του συνόλου.

Οι επιλογές που έχει όμως είναι περιορισμένες…

Το όλον και το μερικό…

Η Πόλις για να λειτουργήσει χρειάζεται το λόγο (νόμο) αλλά ταυτόχρονα του αντιστέκεται καθώς εμπεριέχει τα ανθρώπινα πάθη και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ποικίλων μερικοτήτων. Κατά τον Αριστοτέλη η πολιτική είναι η τέχνη που βάζει σε τάξη το λόγο και τα συναισθήματα, το συμφέρον του όλου και εκείνα των μερικοτήτων.

Αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, δηλ. η τέχνη που βάζει σε τάξη το λόγο και τα πάθη, τουτέστιν εξισορροπεί το κοινό με τα ιδιαίτερα συμφέροντα τότε ο Αλέξης Τσίπρας έχει να βαδίσει πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί τους επόμενους λίγους μήνες.

Από δημαγωγός που αναδείχθηκε συνθέτοντας με μαεστρία τα αντιφατικά συμφέροντα ποικίλων μερικοτήτων καλείται να προσδιορίσει και να εφαρμόσει το κοινό συμφέρον που δεν θα οδηγήσει την κοινωνία και την οικονομία σε ολοσχερή κατάρρευση.

Αν αφήσει τις μερικότητες των συντεχνιών να επιβάλουν τα συμφέροντά τους σε βάρος της κοινωνίας, η ολοσχερής κατάρρευση και αποπομπή από την Ευρωζώνη είναι βέβαιη, τότε θα είναι οι ίδιες οι επιμέρους συντεχνίες που θα του επιτεθούν να του φορτώσουν την ευθύνη της δυστυχίας τους.


Κώστας Στούπας
Πηγή : capital.gr


Σάλος στην Κύπρο: Καμμένες διαρροές που προκαλούν ζημιά



Καμμένες διαρροές που προκαλούν ζημιά σε τουρισμό και γεωτρήσεις - Εξηγήσεις για όσα διέρρευσαν ζήτησε από την Αθήνα η Κυπριακή Κυβέρνηση 

Σιγή ιχθύος τηρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για τις εκτιμήσεις δήθεν «πηγών» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που προέβλεψαν πιθανό θερμό επεισόδιο στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Παρά το ότι υπήρξε κατηγορηματική διάψευση για τέτοιες εκτιμήσεις από τη Λευκωσία και παρά το ότι υπήρξε επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας στην Ελλάδα, δεν έγινε καμία προσπάθεια ανασκευής. Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία θεωρούν ότι πρόκειται για ανευθυνότητα και αμετροέπεια των «πηγών» του Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Θερμοκέφαλοι

Χθες ο υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος βρισκόταν στη Βουλή των Ελλήνων. Προφανώς τυχαίως, «στρατιωτικές πηγές» ενημέρωσαν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες των ελλαδικών ΜΜΕ για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στην Κύπρο τον Ιούνιο. «Πιστεύουμε ότι θα κάνουν την ιστορία τον Ιούνιο στην εξόρυξη», ήταν η χαρακτηριστική φράση των «πηγών». Το πιθανό θερμό επεισόδιο, κατά τις «πηγές», θα είναι η έξοδος του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» όταν θα ξεκινήσει η γεώτρηση της εταιρείας Total. Στην ίδια ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ειπώθηκαν και άλλα από τις «πηγές», όπως ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για αγορά αεροσκαφών F-35 και αναβάθμιση των F-16, αλλά και για τους «φοβισμένους, πιτσιρικάδες Τούρκους πιλότους» που έχουν απομείνει στην αεροπορία της Τουρκίας μετά τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν για το πραξικόπημα. Οι «πηγές» έλεγαν πως «δεν τους παίρνει τους Τούρκους να κάνουν κάτι στο Αιγαίο». 

Φόβοι για πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό και τη διαδικασία ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάψευση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, μόλις ενημερώθηκε για τα δημοσιεύματα ελλαδικών ΜΜΕ, έσπευσε να δηλώσει πως «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί». Ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένο, ζητώντας εξηγήσεις.

Επικίνδυνος

Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στη Λευκωσία ανέφεραν πως τέτοιες δηλώσεις για θερμό επεισόδιο μπορούν να έχουν γίνει μόνο από κάποιον άνθρωπο που είναι επικίνδυνος, αφού προκαλούν προβλήματα στον τουρισμό ο οποίος αναμένεται να έχει σημαντική ανοδική τάση αυτό το καλοκαίρι. Επίσης σημείωναν πως δεν είναι καν σίγουρο ότι θα γίνει τον Ιούνιο η γεώτρηση της Total. Θα πρέπει να υποδειχθεί ότι ούτε καν το κυπριακό Υπ. Άμυνας ενημερώθηκε για την ύπαρξη τέτοιων εκτιμήσεων. Ο υπ. Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης ενημερώθηκε για αυτές τις πληροφορίες ενώ βρισκόταν σε συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. 



Πηγή: politis.com.cy


Ντόρα Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση διώχνει τους επενδυτές



Από έλλειμμα εμπιστοσύνης πάσχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καταδεικνύει καθημερινά ανευθυνότητα, διώχνοντας τους επενδύτες, ανέφερε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

"Είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί από τη Ρουάντα, τον Παναμά και την Αλβανία. Στον δείκτη ανάπτυξης καταλαμβάνει την 106η θέση, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατρακύλησε στην 131 θέση ως προς την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη υψηλότερη θέση στην εταιρική φορολόγηση. Το 2016 η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε η μόνη στις χώρες του ΟΟΣΑ που αύξησε την φορολόγηση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ειδική κλίμακα για επιχειρήσεις καινοτομίας και ευρεσιτεχνίας" σημείωσε.

Όπως είπε, στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα και το κέρδος έχουν ποινικοποιηθεί: εάν τολμήσει κάποιος να έχει κέρδη 70% το χρόνο, θα έχει κέρδη της τάξης των 1.400 ευρώ.




Δ. Δελεβέγκος
Πηγή : capital.gr


Bloomberg: Τέταρτη η Ελλάδα στον δείκτη εξαθλίωσης – Πρώτη η Βενεζουέλα!



Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για το 2016 για την Ελλάδα σύμφωνα με όσα καταγράφονται σε έρευνα του Bloomberg για τον δείκτη εξαθλίωσης σε όλο τον κόσμο.

Όπως γράφει: «Αν το 2016 ήταν η χρονιά πολιτικών σοκ το 2017 θα ζήσουμε τον αντίκτυπο αυτών των σοκ σε οικονομικό επίπεδο. Ο δείκτης εξαθλίωσης του Bloomberg βασίζεται σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό και την ανεργία της κάθε χώρας.

Έτσι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Βενεζουέλα είναι η πιο εξαθλιωμένη χώρα στον κόσμο. Η λιγότερο εξαθλιωμένη είναι η Ταϊλάνδη και αυτό γιατί έχει έναν δικό της τρόπο να υπολογίζει την ανεργία.

Η Βενεζουέλα βέβαια είναι μακράν από τις χώρες που ακολουθούν αλλά στην 4η θέση με χαμηλό σκορ αλλά 4η στον κόσμο στον δείκτη εξαθλίωσης είναι η Ελλάδα. Η Βενεζουέλα έχει 500 πόντους και η Ελλάδα 23.

Και διαβάζοντας αυτά σκέφτεται κανείς όλα όσα προσπάθησε να μας πει και να μας πείσει πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (διαβάστε :ότι η ζωή στην Βενεζουέλα είναι ωραία...







Πηγή : newsit.gr


Επίθεση κουκουλοφόρων σε εταιρεία ευρέσεως εργασίας στη Θεσσαλονίκη



Στο στόχαστρο των κουκουλοφόρων βρέθηκαν τα γραφεία εταιρείας ευρέσεως εργασίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η επίθεση σημειώθηκε στον 3 όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Αδριανουπόλεως 1.

Πέντε άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους εισέβαλαν στα γραφεία και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στον χώρο.

Έσπασαν τζάμια, τηλέφωνα και υπολογιστές και πέταξαν κόκκινη μπογιά με πυροσβεστήρα. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άνδρες της ασφάλειας παίρνουν καταθέσεις από τους εργαζόμενους.

Εικάζεται ότι οι κουκουλοφόροι είναι άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο και με την ενέργειά τους θέλουν να στείλουν κάποιο μήνυμα.



Πηγή : thestival.gr


Καταστηματάρχες αφήνουν στην... βιτρίνα τα άδεια συρτάρια των ταμειακών τους για να μην τους κλέψουν!



Μήνυμα προς επίδοξους κλέφτες πως το ταμείο είναι άδειο στέλνουν οι καταστηματάρχες, μήπως και γλυτώσουν την περιουσία τους

Έναν καινούριο τρόπο να στείλουν «μήνυμα» προς του επίδοξους κλέφτες των επιχειρήσεών τους, φαίνεται πως βρήκαν οι καταστηματάρχες στην Καλλιθέα, μια από τις πιο εμπορικές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής. 

Αφήνουν σχεδόν στην βιτρίνα τους τα συρτάρια από τις ταμειακές τους μηχανές, άδεια φυσικά, ώστε να αποδείξουν προς όποιον σκεφτεί να διαρρήξει το κατάστημα πως δεν θα βρει λεία. 

Οι φωτογραφίες είναι του kallitheaonline.gr και δείχνουν τέσσερα από τα καταστήματα της πόλης που κλείδωσαν και «ασφάλισαν» με αυτόν τον τρόπο. Κάτω από την κάθε μία, ακολουθεί το «κοντινό» πλάνο της άδειας ταμειακής μηχανής.

















Πηγή : protothema.gr



Εντυπωσιακή η ευκολία κατάληψης ακινήτων



Είναι Σεπτέμβριος του 2016 και η Αμαλία Κουτσόγιωργα επιστρέφει για λίγες ημέρες στην Αθήνα από τις ΗΠΑ, όπου ζει μόνιμα με την οικογένειά της. Στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 17, η κυρία Κουτσόγιωργα διαθέτει μια εξαώροφη πολυκατοικία, η οποία εξαιτίας της κρίσης ήταν ξενοίκιαστη. Προς μεγάλη της έκπληξη διαπιστώνει ότι το κτίριο έχει καταληφθεί από Ισπανούς αναρχικούς και μέσα φιλοξενούνται περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες. Εντρομη σπεύδει στο Α.Τ. Εξαρχείων να καταγγείλει το συμβάν, μη γνωρίζοντας ότι από εκείνη την στιγμή ξεκινά μια γραφειοκρατική οδύσσεια για την ανάκτηση του ακινήτου της.

Οι μέρες περνούν και την υπόθεση αναλαμβάνει να χειριστεί η αδελφή της κυρίας Κουτσόγιωργα, κ. Δώρα Φωτοπούλου. «Είναι ανήκουστο να σου έχουν καταλάβει παράνομα την περιουσία σου και το κράτος να αδρανεί μπροστά σε αυτή την εξόφθαλμη παραβίαση», σχολιάζει στην «Κ». Οπως εξηγεί, η εισαγγελέας στην οποία απευθύνθηκε για την υπόθεσή της, έχει δώσει γραπτή εντολή προς το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα να επιχειρήσει την εκκένωση του κτιρίου Σπ. Τρικούπη 17, αλλά το τμήμα δηλώνει πως αδυνατεί να το κάνει εάν δεν λάβει τη συνδρομή της ΓΑΔΑ. Από την πλευρά της η ΓΑΔΑ, όπως υποστηρίζει η κ. Φωτοπούλου, δεν δίνει σαφή ημερομηνία επιχείρησης με αποτέλεσμα η υπόθεση να λιμνάζει. «Προφανώς κάποιοι βολεύονται με τις καταλήψεις, που καλύπτουν την ανικανότητα διαχείρισης προβλημάτων όπως το προσφυγικό», αναφέρει.

Δεκάδες κτίρια

Η παραπάνω υπόθεση δεν είναι μοναδική. Δεκάδες δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας καταλαμβάνονται από αναρχικούς προκειμένου να τα μετατρέψουν σε ξενώνες για πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας λειτουργούν αυτήν τη στιγμή 18 καταλήψεις κτιρίων, όπως πρώην σχολεία, ιδιόκτητες πολυκατοικίες, εγκαταλελειμμένες μονοκατοικίες, άδεια καταστήματα, κλειστά ξενοδοχεία και πρώην νοσοκομεία. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Γ.Χ. που συμμετέχει στην κατάληψη του ξενοδοχείου Σίτι Πλάζα, ότι «δεν υπάρχουν άτομα να “τρέξουν” τις καταλήψεις, αλλιώς θα ήταν πολύ περισσότερες». Ο δήμος παρακολουθεί στενά το θέμα και παρόμοιες υποθέσεις έχουν απασχολήσει πολλά δημοτικά συμβούλια. Ο Γιώργος Αποστολόπουλος είναι μόνιμος κάτοικος των Εξαρχείων και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της διοίκησης και όπως σχολιάζει στην «Κ» οι καταλήψεις είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πρωτεύουσας. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταχράται δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Η φροντίδα των αδυνάμων προσφύγων είναι υπόθεση της πολιτείας».

Η ευκολία με την οποία καταλαμβάνονται τα ακίνητα είναι εντυπωσιακή. Η κ. Δώρα Φωτοπούλου, στην οποία ανήκει το κτίριο της Σπ. Τρικούπη, επισκέφτηκε το ακίνητο προσποιούμενη την εθελόντρια, προκειμένου να εξακριβώσει ποιος διευθύνει την κατάληψη της πολυκατοικίας της και πώς τροφοδοτείται αφού η ίδια έχει κόψει νερό και ηλεκτρικό. «Με πλησιάζει ένας Ισπανός αναρχικός και αρχίζει να μου εξηγεί τους κανόνες της κατάληψης. Οταν έσπασε ο πάγος, έπειτα από λίγη ώρα τον ρωτώ πώς μπήκαν στον χώρο και με έκπληξη ακούω ότι είχαν εντοπίσει από καιρό το λουκέτο στην είσοδο κι ένας δικηγόρος, μέλος του δικτύου αλληλεγγύης, τους ενημέρωσε ότι οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στο εξωτερικό. Ετσι έσπασαν τις αλυσίδες και εγκαταστάθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου. Το ηλεκτρικό το κλέβουν από τις κολόνες της ΔΕΗ και το νερό το παίρνουν από γύρω πολυκατοικίες. Κάποιοι πληρώνουμε την ανοχή του κράτους», σημειώνει.

Με παρόμοιο τρόπο, μια 20μελή ομάδα κατέλαβε και το εγκαταλελειμμένο τμήμα του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, όπου στοιβάζονται 200 πρόσφυγες. «Επινα τον καφέ μου, όταν άκουσα φωνές. Πήγα στο παράθυρο και είδα τους πέντε νεαρούς να σπάνε την πόρτα στο ισόγειο και να μπαίνουν μέσα στο κτίριο. Βγαίνω στο μπαλκόνι, υπήρχαν τσιλιαδόροι τριγύρω. Ειδοποιώ την αστυνομία, αλλά μέχρι να έρθουν, ήταν αργά, το πεζοδρόμιο είχε γεμίσει γυναικόπαιδα με μπόγους και σακίδια. Σε μισή ώρα είχαν γίνει όλα». Ετσι θυμάται εκείνο το ξημέρωμα την κατάληψη του κτιρίου ο συνταξιούχος πρώην αξιωματικός του Ναυτικού, Γιώργος Σπύρου, ο οποίος ζει ακριβώς απέναντι.



ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ
Έντυπη Καθημερινή


Καμίνης: Ντρέπομαι για την κατάσταση στα πανεπιστήμια – να παραιτηθεί ο Τόσκας



Καταγγέλλει ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στους χώρους των καταλήψεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ζητεί και πάλι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καταγγέλλοντας σε δηλώσεις του στον Σκάι ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στους χώρους των καταλήψεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης, όπου αλλού υπάρχουν καταλήψεις στην Αθήνα οι οποίες κατά περίεργο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους όπως είπε.

Αναφερόμενος και στον ξυλοδαρμό του καθηγητή Άγγελου Συρίγου ο κ. Καμίνης είπε ότι ντρέπεται για την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια, η κατάσταση αυτή τον εξοργίζει. Μέχρι το 1998 που ήταν ο ίδιος πανεπιστημιακός, δεν υπήρχαν φαινόμενα δήλωσε, ενώ από τότε και μετά η κατάσταση αυτή έχει εκτραχυνθεί. «Ντρέπομαι να γυρίσω στο πανεπιστήμιο» σχολίασε χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, ανέφερε ο δήμαρχος, τίποτε δεν κινείται σε αυτή την πόλη για την αντιμετώπιση της ανομίας γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι ο κ. Τόσκας πρέπει να παρατηρηθεί.

Ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε ότι ο δήμος Αθηναίων θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, γιατί όπως κατήγγειλε «προσπαθεί με φουσκωτούς να εκδιώξει το δήμο από το κτίριο του ΕΒΕΑ στην οδό Ακαδημίας που ανακαινίσθηκε με 3 εκατ. ευρώ που διέθεσε ο δήμος», αθετώντας τη συμφωνία που έχει υπογραφεί.

Αναφερόμενος εξάλλου στις προθέσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας στους δήμους δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθεί να ελέγξει πολιτικά την τοπική αυτοδιοίκηση. Ανακοίνωσε δε ότι προέτρεψε έναν δημότη να καταγγείλει στην αστυνομία γιατρό των δημοτικών ιατρείων επειδή του ζήτησε χρήματα.



Πηγή : protothema.gr


Με τις συνεχείς απεργίες των ΜΜΜ, αντί να τιμωρείτε την κυβέρνηση, τιμωρείτε τους πολίτες



Με αφορμή τη νέα 24ωρη απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς, που έχει προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έγραψε στο Twitter καλώντας τους συνδικαλιστές να σταματήσουν τις απεργίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

"Με τις συνεχείς απεργίες των ΜΜΜ, αντί να τιμωρείτε την κυβέρνηση, τιμωρείτε τους πολίτες που είναι οι μόνοι που δε φταίνε. Σταματήστε." 

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ακόμη με νέα ανάρτηση στο  Twitter  την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου όπως υπογραμμίζει να μπει τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών.

"Χρειάζεται αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Καμία απεργία χωρίς του 50%+1 των εργαζομένων. Να μπει τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών" 



Δίνουν 21 εκ. στην ΕΡΤ και μετά ζητάνε δανεικά για να κάνουν προσλήψεις επιβαρύνοντας και άλλο την οικονομία




Τον προϋπολογισμό της «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση» για το 2017 υπέγραψαν αδιαφορώντας εάν επιβαρύνουν και άλλο τους Έλληνες πολίτες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με αυτόν, τα έξοδα αυξάνονται σε σχέση με τον προυπολογισμό της ΕΡΤ για το 2016 κατά 21 εκατ. ευρώ λες και μας τρέχουν από τα μπατζάκια και όταν από 1 Μαρτίου έχουν κλείσει και οι κοινωνικές δομές φτώχειας γιατί κανένας από την κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε.

Παράλληλα απλώνουν το χέρι και ζητάνε δανεικά για να αντιμετωπίσουν δήθεν την ανεργία επιβαρύνοντας περισσότερα την υπερχρεωμένη ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, το πακέτο διάσωσης της χώρας θα μπορούσε να γίνει πιο περίπλοκο, καθώς εάν γίνει δεκτό το αίτημα από την Παγκόσμια Τράπεζα η χώρα θα βυθιστεί και σε άλλο χρέος σε μια εποχή που η κυβέρνηση συνεχίζει να μάχεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ.

Ο Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι : «Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που περιλαμβάνουν την μακροχρόνια ανεργία, την οικονομική ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Σύμφωνα με τις διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση για τη χορήγηση δανείων θα υπόκειται σε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας των εκτελεστικών διευθυντών».

Με λίγα λόγια Τσίπρας και όλη η κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει την ζημιά που κάνουν καθημερινά την χώρα βουλιάζοντας την περισσότερο στην οικονομική ύφεση, φορτώνοντας την με χρέη και μοιράζοντας σε ημέτερους και φερέφωνα λεφτά που δεν έχουμε!!!



Διακοπή λειτουργίας από 1 Μαρτίου των κοινωνικών δομών! Χωρίς παροχές 100.000 οικονομικά αδύναμοι πολίτες




Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H διακοπή λειτουργίας από 1 Μαρτίου 2017 των κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, όπως οι Δομές Αστέγων, τα Συσσίτια, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα Κοινωνικά Φαρμακεία, είναι μια πολιτική εξέλιξη που επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την αλληλεγγύη χιλιάδων συμπολιτών μας που υποστηρίζονται από αυτές τις δομές .

Υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στις προκηρύξεις για τη στελέχωση των νέων δομών με βάση το ΕΣΠΑ. Αυτό έχει ως συνέπεια να βρεθούν περίπου  100.000 συμπολίτες μας χωρίς τα στοιχειώδη, για αρκετούς μήνες.  Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί,  πριν από ένα μήνα, για την διασφάλιση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού στις δομές αυτές. Οι  εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τέσσερις μήνες.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί την Κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει άμεσα τις δομές, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις παροχές οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες των συμπολιτών μας».


ΤΕΛΟΣ φθηνό ρεύμα και φοροαπαλλαγές για 1,1 εκατ. εγγεγραμμένους ανέργους






Τι ισχύει με το νέο νόμο του Υπουργείου Εργασίας

«Bόμβα» από τον ΟΑΕΔ τινάζει στον αέρα τα επιδόματα, τις κοινωνικές παροχές όπως το φθηνό ρεύμα της ΔΕΗ, αλλά και τις φοροαπαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για 1,1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Στο εξής όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης θα διαγράφονται από τις λίστες του Οργανισμού και όταν επανεγγραφούν θα ξεκινήσουν από το μηδέν, δηλαδή θα θεωρούνται άνεργοι για πρώτη φορά.

Με το προηγούμενο καθεστώς η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης δεν αποτελούσε λόγο διαγραφής από τον ΟΑΕΔ και όταν επανέρχονταν οι λίστες του Οργανισμού είχαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου που τους εξασφάλιζε ευνοϊκότερους όρους στις προκηρύξεις θέσεων απασχόλησης (κυρίως στην κοινωφελή εργασία), αλλά και τη διατήρηση των κοινωνικών παροχών και των φοροαπαλλαγών (π.χ. μη καταβολή ΕΝΦΙΑ) που δικαιούνταν από τη στιγμή που καταργούνταν αναδρομικά η ιδιότητα του ανέργου.

Με το νέο νόμο όμως του υπουργείου Εργασίας (ν. 4430/2016 από την Αλληλέγγυα Οικονομία) όσοι άνεργοι μπαίνουν σε προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΚΕΚ) θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ εκτός και αν πληρούν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

1. Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον 4 μήνες.

2. Να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος πριν από την έναρξή του στον ΟΑΕΔ.

3. Να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 ημερολογιακά έτη από προηγούμενη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Όποιος δεν πληροί έστω και έναν από τις τρεις «όρους» βγαίνει αυτομάτως από τις λίστες των ανέργων. Αν παίρνει και επίδομα, θα αναστέλλεται μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα το πρόγραμμα που παρακολουθεί.

Ο ΟΑΕΔ θα τους επανεντάσσει μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά ο χρόνος που είχαν ως άνεργοι στο παρελθόν δεν θα προσμετράται για να έχουν αυξημένη μοριοδότηση με προσλήψεις.



Πηγή : star.gr


Λευτέρης Αυγενάκης: Η προπαγάνδα για τη φέτα δεν είναι παρά το πλεόνασμα πανικού της Κυβέρνησης


Ο γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, σε άρθρο του, με τίτλο «Η προπαγάνδα για τη Φέτα δεν είναι παρά το πλεόνασμα πανικού της Κυβέρνησης» αναφέρει :

Είναι γεγονός ότι, με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια 

Υπενθυμίζεται ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Και στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Όταν, όμως, η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα.

Ωστόσο, παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζεται ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκλείπουν οι δασμοί 8% - 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο - προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων.

Ειδικά για τη φέτα, οι ισχυρισμοί περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι παντελώς αστήρικτοι.  Πρώτον στο δικό μας γήπεδο πλήρη κατοχύρωση, καμία παραχώρηση. Φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο Ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε.. Η μόνη δυνατότητα είναι να εξάγει η Ε.Ε., δηλ. η Ελλάδα, φέτα στον Καναδά.

Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές.  Αυτές οι πρακτικές τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία καθώς:

- ο Καναδάς δέχεται τη Φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ
- από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.
- σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά ( ευδιάκριτη και ευανάγνωστη αναγραφή της φράσης «Made in Canada»)
- κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φέτα», παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για «τυρί τύπου φέτας» Made in Canada.

Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής)..

Δηλαδή, το «τυρί τύπου φέτα» του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Αντίθετα, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς.

Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Η Ιταλία και η Γαλλία, που αντιμετώπιζαν ακριβώς το ίδιο θέμα, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία. Σημειώνεται ότι τα ιταλικά και γαλλικά τυριά  ασιάγκο, φοντίνα, γκοργκοντζόλα και μίνστερ θα απολαμβάνουν στην καναδική αγορά την ίδια ακριβώς προστασία όπως η ελληνική φέτα.

Για τη Νέα Δημοκρατία η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι στο επίκεντρο του σχεδίου για τον αγροτικό τομέα, όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τις 9 θεσμικές δράσεις και στόχους που παρουσίασε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής για την αγροτική ανάπτυξη.


Νομιμοποίηση της κάνναβης ζητούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους ζητούν με ερώτηση τους στη Βουλή 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μάκη Μπαλαούρα.

Οι βουλευτές επικαλούμενοι το πόρισμα της Ομάδα Εργασίας για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης που συστάθηκε πέρυσι στο υπουργείο Υγείας, αναφέρονται στη θετική της επίδραση σε ορισμένες ασθένειες.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στις 22 Φεβρουαρίου 2017, στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι:

Α. «Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».

Β. «Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες»" αναφέρουν στην ερώτηση τους και επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».




Όλγα Παναγιωτίδου
Πηγή : Cnn.gr


Σχέδιο για Μεγάλη Αλβανία – Αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια




Η είδηση ίσως πέρασε στα... ψιλά όμως η Ρωσία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα όπως όλα δείχνουν στις πληροφορίες για σχέδιο αποσταθεροποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων με τη συμμετοχή της Αλβανίας.

Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στο γραφείο του ίδιου του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, δημιουργήθηκε μια “πλατφόρμα” η οποία με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ε.Ε. Και του ΝΑΤΟ προωθείται στα γειτονικά Σκόπια με στόχο την ενίσχυση των αλβανικών διεκδικήσεων.

Μάλιστα η Μόσχα βλέπει πίσω από αυτή την κίνηση σχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίες κινήσεις εθνικιστικών κύκλων τόσο εναντίον της Ελλάδας (Τσάμηδες) αλλά και κατά των Σκοπίων του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

Το θέμα αναδείχθηκε με αφορμή τη διαγραφόμενη ακυβερνησία στα Σκόπια όπου ο πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να δόση εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα του Ζόραν Ζάεφ. Το κόμμα αυτό έχει τη στήριξη των Αλβανών οι οποίοι μεταξύ των άλλων αξιώσεων που έχουν θέλουν να επιβάλλουν στο γειτονικό κράτος την αλβανική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του κράτους.

Κατά τη Μόσχα, αλλά και κύκλους εντός των Βαλκανίων, κάποιοι επιχειρούν εδώ και καιρό να εκμεταλλευτούν το διάσπαρτο μεταξύ των βαλκανικών κρατών αλβανικό στοιχείο για την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων και κρατών με στόχο την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων.



Πηγή : newsit.gr


Παραμένουν οι διαφορές με τους δανειστές για τον εξωδικαστικό μηχανισμό




Παραμένουν οι διαφορές της κυβέρνησης και των θεσμών σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του πλαισίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά τη συνάντησή του κουαρτέτου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ειδικότερα, κατά το σημερινό ραντεβού των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών για το εν λόγω θέμα, διαπιστώθηκε ότι οι δύο πλευρές εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις, ως προς το ζήτημα της διαγραφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν και έγινε πολύ καλή συζήτηση απομένουν ακόμη δύο - τρία σημεία για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω τεχνική επεξεργασία.

Όπως διευκρίνισε σε αυτά περιλαμβάνεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών από ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), θέμα για το οποίο η θέση της κυβέρνησης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή των δανειστών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση εξαιρεί από τη δυνατότητα διαγραφής τους συγκεκριμένους φόρους σε αντίθεση με τους θεσμούς που απαιτούν να διαγράφεται και μέρος αυτών.

Πιο διαλλακτικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ό,τι αφορά το ελάχιστο όριο των οφειλών για ένταξη στον μηχανισμό. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση με βάση το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το ορίζει στα 20.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές εμφανίζονται να ζητούν να αυξηθεί στις 50.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η σημερινή συζήτηση δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, τη χρυσή τομή θα αναζητήσουν τώρα τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.



Newsroom ΔΟΛ


Σε δεινή θέση ο Τζεφ Σέσιονς



Δύο εβδομάδες μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, ένα άλλο σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ βρίσκεται σε δεινή θέση, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία: ότι απέκρυψε, παρότι ερωτήθηκε σχετικά, επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, διαρκούσης της προεκλογικής εκστρατείας.

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post και επιβεβαίωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Τζεφ Σέσιονς συναντήθηκε δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016, με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ. Η πρώτη συνάντηση έγινε σε ανοικτή εκδήλωση του Ιδρύματος Heritage, στην Ουάσιγκτον, όπου παραβρέθηκαν περίπου 50 πρεσβευτές. Η δεύτερη έλαβε χώρα στο γραφείο του Σέσιονς, ο οποίος, εκείνη την εποχή, ήταν γερουσιαστής της Αλαμπάμα και στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τον οποίο συμβούλευε για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή καθ’ εαυτή η συνάντηση ενός Αμερικανού γερουσιαστή με Ρώσο διπλωμάτη προφανώς δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί παράξενη ή, πολύ περισσότερο, μεμπτή. Το πρόβλημα με τον Σέσιονς είναι ότι είχε αρνηθεί, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, που συζητούσε τον διορισμό του ως υπουργού Δικαιοσύνης, ότι είχε συναντήσει οποιονδήποτε Ρώσο διπλωμάτη ή αξιωματούχο. Στην εν λόγω συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου, ο Σέσιονς είχε ρωτηθεί σχετικά από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Αλ Φράνκεν και είχε απαντήσει κατηγορηματικά «όχι». Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της Washington Post προσπάθησε να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι το νόημα της απάντησής του ήταν πως δεν είχε συζητήσει ποτέ με Ρώσους θέματα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Η αντίδραση των Δημοκρατικών ήταν άμεση. Η επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ζήτησε την παραίτηση του Σέσιονς, καταλογίζοντάς του ότι «είπε ψέματα σε ένορκη κατάθεση». Επιπλέον, επανέφερε το αίτημα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας σχετικά με τις πιθανές σχέσεις του ίδιου του προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία. Οι Δημοκρατικοί διατείνονται ότι η διαδικτυακή πειρατεία στο αρχηγείο το κόμματός τους, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, είχε στόχο να πλήξει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και να διευκολύνει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχολιάζοντας την υπόθεση Σέσιονς, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τις συναντήσεις Κίσλιακ - Σέσιονς, προσθέτοντας όμως ότι είναι απολύτως φυσικό ένας διπλωμάτης να συνομιλεί με πολιτικά πρόσωπα. Επιπλέον, εκτίμησε ότι «η συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα που καλλιεργείται στις ΗΠΑ» για το εν λόγω θέμα «οδηγεί σε ένταση και αντιπαλότητα, που εμποδίζουν την αποκατάσταση οποιουδήποτε διαλόγου με τη Ρωσία». Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας Βλαντιμίρ Βασίλιεφ της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εκτίμησε, με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ότι μετά τον Σέσιονς επόμενος στόχος θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ότι τελικά οι Δημοκρατικοί θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του ίδιου του Τραμπ. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Σέσιονς επιβλέπει το FBI, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει και η διερεύνηση των καταγγελιών περί διασυνδέσεων στελεχών του επιτελείου Τραμπ με τη Μόσχα. Απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις, τις οποίες συνυπογράφουν και στελέχη των Ρεπουμπλικανών, ο Σέσιονς δήλωσε ότι «θα εξαιρεθεί (από την αρμοδιότητα αυτής της έρευνας) όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».


Έντυπη Καθημερινή