Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Κυβέρνηση όχι σε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας!



Οι δρόμοι δεν πρόκειται να κλείσουν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση! Νέα μέτρα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Δεν πρόκειται να κλείσουν οι δρόμοι όπως είπε, αλλά θα κλείσουν όμως από την Τετάρτη όλα τα εμπορικά μαγαζιά εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης. 







Ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται λόγω του κορωνοϊού


Δύο αγνώστους έχει πλέον η «εξίσωση» της εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Πρώτον, τις συνέπειες που θα προκαλέσει στην οικονομία –και κατά συνέπεια στα δημόσια έσοδα– η πανδημία του κορωνοϊού. Και δεύτερον, την έκταση του δημοσιονομικού χώρου που θα μπορέσει να απελευθερώσει η κυβέρνηση κατόπιν συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να μετριάσει αυτές τις συνέπειες.

Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι οι απαντήσεις θα μπορούν να δοθούν μετά το Πάσχα, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι η κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού θα έχει τεθεί έστω και μερικώς υπό έλεγχο. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού θεωρείται αυτή τη στιγμή παρακινδυνευμένη, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή επιβολής των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, ήδη υπάρχουν σενάρια που ανεβάζουν το κόστος των μέτρων που θα χρειαστούν ακόμη και πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Εκτός από τα 200 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν ήδη από τον υπουργό Οικονομικών για τη στήριξη του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας (αλλά και για τις προσλήψεις των 2.000 ατόμων), υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περί τα 400 εκατ. ευρώ μόνο για την οικονομική ενίσχυση των μισθωτών που θα μείνουν χωρίς μισθό εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα απαγόρευσης δεν θα ισχύσουν για περισσότερες από 30-40 ημέρες. Επιπλέον κονδύλια θα απαιτηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και για τη χρηματοδότηση των ειδικών αδειών, ενώ η ποσοτικοποίηση του κόστους αναφέρεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου ως κάτι «δυναμικό». Μέσα στο Σαββατοκύριακο προγραμμάτιζε το υπουργείο Οικονομικών να πάρει τα πρώτα στοιχεία για την καταγραφή των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία. 

Ουσιαστικά, η πανδημία υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να ξαναγράψει τον φετινό προϋπολογισμό. Καταρχάς στο σκέλος που αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους. Στο Eurogroup της Δευτέρας θα φανεί αν η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικαίωμα να ξαναγράψει τον προϋπολογισμό με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο του 3,5%, αν θα υπάρξει εξαίρεση από τον ορισμό του πλεονάσματος όλων των δημοσίων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας ή αν θα ισχύσουν και τα δύο αυτά μέτρα.
Αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, κληθείς να σχολιάσει της ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», καθώς περιμένει να διαπιστωθεί στο πλαίσιο του Eurogroup της Δευτέρας αν οι δηλώσεις της Κομισιόν αφορούν και την Ελλάδα ή αν θα τεθούν όροι εξαιτίας του ότι η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση αυξημένης εποπτείας. Αντίστοιχοι προβληματισμοί εγείρονται και για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω του ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στα ομόλογά της. Σε κάθε περίπτωση, για κάθε μισή μονάδα μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος της τάξεως του ενός δισ. ευρώ. Δηλαδή, μείωση του στόχου από το 3,5% στο 2,5% απελευθερώνει πόρους δύο δισ. ευρώ ή και ακόμη περισσότερους αν αποφασιστεί (όπως αναμένεται, άλλωστε) να μη συνυπολογιστούν στο πρωτογενές πλεόνασμα οι δαπάνες για τον κορωνοϊό.

Το κρίσιμο διάστημα

Η λύση της εξίσωσης προϋποθέτει και τον υπολογισμό των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία. Εκεί, κάθε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Την περίοδο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και το τέλος Ιουνίου (σ.σ. που για πολλούς είναι το επίμαχο χρονικό διάστημα), στην Ελλάδα «παράγεται» ΑΕΠ της τάξεως των 60 δισ. ευρώ. Αυτή τουλάχιστον ήταν η επίδοση του 2019 στο επίμαχο τετράμηνο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αντίστοιχη επίδοση φέτος ή όχι. Οι προβλέψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα ουσιαστικά καθίστανται ανεπίκαιρες, καθώς δεν έχουν λάβει υπόψη τα περιοριστικά μέτρα που ενισχύονται συνεχώς. Μόνο στον κλάδο της εστίασης, απασχολούνται περισσότερα από 500.000 άτομα. Ουδείς όμως μπορεί να ξέρει από τώρα ποιοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται (σ.σ. θα παραμείνουν ανοικτά τα delivery) και ποιοι θα υποχρεωθούν να μείνουν χωρίς μισθό περιμένοντας τα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης. Τα αναγκαστικά μέτρα επηρεάζουν άμεσα όλα τα επιμέρους συστατικά στοιχεία του ΑΕΠ: 

1. Την ιδιωτική κατανάλωση, που συνιστά και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας με συμμετοχή άνω του 70%.

2. Τις εξαγωγές οι οποίες επηρεάζονται και από την όποια επιβράδυνση παρατηρηθεί το επόμενο διάστημα στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και από τη μείωση της ζήτησης που αναμένεται να υπάρξει από τις υπόλοιπες χώρες.

3. Τις επενδύσεις, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι θα ανασταλεί κάθε ενέργεια για τις επόμενες εβδομάδες. 

Αμεσα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομίας θα είναι και οι επιπτώσεις στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού. Για κάθε ένα δισ. ευρώ που θα «λείψει» φέτος από το ΑΕΠ, θα πρέπει να αναμένεται ότι θα λείψουν και περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα δημόσια έσοδα. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι συνέπειες θα αποτυπωθούν πολύ έντονα κατά το β΄ τρίμηνο, καθώς θα λείψουν έσοδα και από τον ΦΠΑ και τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης, αλλά και από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξαιτίας της μείωσης των εισπράξεων από την παρακράτηση φόρου που επιβάλλεται στους μισθωτούς. Επίσης, μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι η ανταπόκριση των φορολογουμένων και στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων. Αναμένεται αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, καθώς ακόμη και αυτοί που δεν θα έχουν δικαίωμα στην αναστολή πληρωμών αναμένεται θα «κρατήσουν ρευστό».

Οι ελπίδες

Οι ελπίδες εστιάζονται ότι μόλις εκτονωθεί η κρίση με τον κορωνοϊό θα υπάρξει απότομη αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι ουσιαστικοί οικονομικοί λόγοι για απότομη μείωση της κατανάλωσης ή των επενδύσεων δεν υπάρχουν. Αυτό καθιστά πλέον εξαιρετικά κρίσιμο το τι θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.


ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τι κάνουμε με τα παπούτσια και τα ρούχα όταν επιστρέφουμε σπίτι


Η Ελλάδα μετρά μέχρι σήμερα 331 κρούσματα κορονοϊού και τέσσερις νεκρούς και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του 14 καθημερινά μέτρα πρόληψης για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Οι οδηγίες είναι οι εξής:

1. Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει στην είσοδο να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού.


2. Κάθε άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια.

Τα δοχεία απορριμμάτων που ρίχνονται, τα απολυμαντικά μαντιλάκια, που χρησιμοποίησε ο ασθενής θα πρέπει να φέρουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.

3. Ο χώρος αναμονής (σαλόνι) θα πρέπει πριν το άνοιγμα ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να απολυμαίνεται (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια). Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά, και διαφημιστικά φυλλάδια.

4. Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.

5. Εάν η επίσκεψη στο γραφείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να ενημερώνεται ο πελάτης ότι εάν έχει βήχα να μην προσέλθει ή εάν είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.

6. Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και  κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.

7. Πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.

8. Στις μετακινήσεις με μέσα ΜΜ μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.

9. Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις μετακινήσεις που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.

10. Στις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούμε την κάρτα την οποία απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίηση της και όχι νομίσματα.

11. Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

12. Δεν πηγαίνουμε σε κλειστές εκδηλώσεις η συναντήσεις. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον.

13. Εάν πρέπει να πάτε σε συνάντηση ανοίγετε την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού η τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό η ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα, αλλά ζητούμε από το προσωπικό(σε απόσταση) να δώσουμε την παραγγελία.

14. Εάν ο σύντροφο σας έχει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και την μεν μάσκα θα την αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.


Πηγή : newsbeast.gr


Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα, υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για όσους έρχονται από το εξωτερικό


Σε καραντίνα 14 ημερών θα μπαίνουν όσοι ταξιδιώτες έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Από αύριο δεν θα ισχύει ο δακτύλιος στην Ελλάδα ενώ από την Τετάρτη σταματά και η λειτουργία των υπόλοιπων εμπορικών καταστημάτων λιανικής. 

Ανοικτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ, τα υπόλοιπα καταστήματα με τρόφιμα και τα πρατήρια βενζίνης.


Συγκέντρωση ακροαριστερών στο Ρέθυμνο διέλυσε η αστυνομία


Στο Ρέθυμνο το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ακροαριστερή διαδήλωση ως απάντηση σε προγραμματισμένη συγκέντρωση πολιτών για υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας του Εβρου που προστατεύουν τα σύνορα. 

Τα επεισόδια μεταξύ των ακροαριστερών και  της αστυνομίας ξεκίνησαν από το δημαρχείο Ρεθύμνου ενώ στη συνέχεια η αστυνομία εγκλώβισε μια αρκετά μεγάλη ομάδα διαδηλωτών στην Πλατεία Μικρασιατών και διέλυσε την διαδήλωση τους. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές περίπου 90 ακροαριστερών ατόμων.

Οι ακροαριστεροί μαζεύτηκαν χωρίς να υπολογίζουν την απαγόρευση για τέτοιου είδους διαδηλώσεις που σκοπό έχουν να προστατευτεί ο κόσμος από την επιδημία. Μάλιστα έβαλαν σε κίνδυνο και την υγεία των αστυνομικών που χρειάστηκε να επέμβουν.

Της συγκέντρωσης των ακροαριστερών είχε προηγηθεί άλλη συγκέντρωση ομάδας πολιτών στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για «συμπαράσταση στους ακρίτες του Έβρου» με σύνθημα «Οχι στην Ισλαμοποίηση της Κρήτης» ενώ στη σχετική αφίσα ήταν γραμμένο το σύνθημα «Τούρκος εγώ δεν θα γενώ». 


Έρχονται αλλαγές στο ωράριο των σούπερ μάρκετ 7 το πρωί με 10 το βράδυ


Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται το βράδυ πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ρύθμιση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ.

Επίσης, θα προβλέπεται το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ και για τις επόμενες 4 Κυριακές.

Στο μεταξύ, υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Καθημερινά λαμβάνουμε πιεστικά μηνύματα από την πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα που ζητούν πλέον την συνολική αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ήδη πολλοί επιχειρηματίες, αυτοβούλως, αποφασίζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Είναι επομένως η ώρα αυτό να γίνει συνολικά με κρατική απόφαση, όπως ακριβώς έχει γίνει στην Ιταλία και στην Ισπανία, με την εξαίρεση των καταστημάτων τροφίμων, των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

Εφόσον η αναστολή λειτουργίας εφαρμοστεί υποχρεωτικά και με καθολικό τρόπο, θα προστατευτεί ουσιαστικά η δημόσια υγεία και δεν θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Φυσικά, η απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχα υποστηρικτικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών».

Μέτρα αποφυγής συνωστισμού στα super market

Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των προληπτικών μελετών που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού ενώ στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί – σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα – και υπηρεσία delivery και επιπλέον, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην τηλεόραση του Οpen, τα ντελίβερι θα κάνουν παραδόσεις κατ οίκον ακόμη και Κυριακές.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Άλλα μέτρα που προβλέπονται στην ίδια απόφαση είναι ότι στα επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π θα τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, ότι θα αποφεύγεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και ότι οι υπάλληλοι θα φορούν γάντια ενώ επιπλέον, μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα αποθέματά τους σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας σε συνέχεια της δημοσίευσης της ΚΥΑ με αρ Δ1α/ΓΠ.οικ. 18149/2020, τ.β. ΦΕΚ 855, 13/3/2020, αναφορικά με το μέτρο απαγόρευσης λειτουργίας διαφόρων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο πλαίσιο πρόληψης διασποράς του κορονοϊού SARS- COV-2, κατά τη λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων, αρτοποιείων, κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων, επιχειρήσεων παρασκευής προχείρου γεύματος – μαζικής εστίασης με take away-delivery, υπαίθριων-λαϊκών αγορών, παρακαλούνται οι υγειονομικά υπεύθυνοι των ανωτέρω επιχειρήσεων, όπως μεριμνήσουν για τα κάτωθι:

1. Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων

– Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

– Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

– Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

– Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

– Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

– Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.

– Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.

– Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.

– Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.

– Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

– Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

Για τους υπαίθριους χώρους αγορών (λαϊκές αγορές) να τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος

– Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή αερισμό όλων των χώρων.

– Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

– Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης COVID-19.www.eody.gov.gr (Οδηγίες για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό μη υγειονομικών μονάδων που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2).

– Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

3. Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους και τους πελάτες

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει
να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επισημαίνεται ότι τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.

– ‘Ατομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων.

Τέλος επισημαίνεται για τους χειριστές τροφίμων των επιχειρήσεων εστίασης οι οποίες παραμένουν σε λειτουργία, η εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με αρ. πρωτ. Διγ/ΓΠ/οικ. 14222/28-02-2020, με ΑΔΑ 64ΦΒ465ΦΥΟ-2ΓΓ.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες θα ενημερώσουν αρμοδίως τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή της απόφασης.

Καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής

Ακόμη, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής:

1. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια, υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, εντός προθεσμίας δύο ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, στοιχεία αποθεμάτων σε: α) χειρουργικές μάσκες, β) αντισηπτικά διαλύματα και γ) αντισηπτικά μαντηλάκια.

2. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κατ’ ελάχιστο στοιχεία ως εξής:
α) την ποσότητα των αποθεμάτων (σε τεμάχια για τις χειρουργικές μάσκες και τα αντισηπτικά μαντηλάκια και σε λίτρα για τα αντισηπτικά διαλύματα),

β) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,
γ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα,

τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Τα στοιχεία των περ. α’, β’ και γ’ επικαιροποιούνται με δηλώσεις που υποβάλλονται εντός προθεσμίας τριών ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση.

3. Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ των υπόχρεων επιχειρήσεων.

4. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:
α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και β) διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

5. Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του
Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζεται ως αρμόδια αρχή για τον έλεγχο συμμόρφωσης των υπόχρεων και τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των υποβαλλόμενων στοιχείων

6. Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας μπορούν να εξειδικεύονται οι επιχειρήσεις και τα είδη των προϊόντων της παρ. 1, τα στοιχεία των αποθεμάτων της παρ. 2 που υποβάλλονται με τη δήλωση της παρ. 3, οι περιπτώσεις διαβάθμισης των παραβάσεων και η βαρύτητά τους, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος. Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, επιβάλλονται κυρώσεις.

7. Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος ισχύουν για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων το χρονικό διάστημα του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να παρατείνεται για χρονικό διάστημα δύο επιπλέον κάθε φορά μηνών.

8. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι διαδικασίες έκτακτης προμήθειας κάθε ενδεδειγμένου είδους ατομικής υγιεινής ή μέσου συλλογικής προστασίας μπορούν να διενεργούνται από οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή, με απευθείας ανάθεση κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, μπορούν, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, να διενεργούνται διαδικασίες προμηθειών με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με:

α) Την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, έκτακτο προσωπικό και υπηρεσίες υποστήριξης του τηλεφωνικού κέντρου της γραμμής 1520 (Γραμμή Καταναλωτή),

β) την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή και αναλώσιμα των κλιμακίων των υπηρεσιών με αρμοδιότητες ελέγχου που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Η ΕΥΔΑΠ κλείνει όλα τα Περιφερειακά της Κέντρα



Η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας όλων των Περιφερειακών της Κέντρων εκτός από δύο ευθυγραμμιζόμενη με τις τελευταίες εξελίξεις και μέχρι να υπάρξει νεώτερη ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό.

Τα δύο κέντρα που παραμένουν ανοιχτά είναι, αυτό της Αθήνας (Σατωβριάνδου 12) και του του Πειραιά (Τσαμαδού 5).

Για ακόμα μία φορά, συστήνεται στους πελάτες μας να εξυπηρετούνται μέσω εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης: 

Για την πληρωμή λογαριασμού, μέσω:  

Του www.eydap.gr για την πληρωμή λογαριασμών με χρήση χρεωστικής, πιστωτικής, ή προπληρωμένης κάρτας των συνεργαζόμενων Τραπεζών.  

Των ATMs, αυτόματων μηχανημάτων, πάγιας εντολής, web banking συνεργαζόμενων Τραπεζών.  

Για υποβολή ερωτημάτων ή/και αιτημάτων: Στο 1022@eydap.gr  


Ολλανδία : Ουρές και για την προμήθεια κάνναβης λόγω… κοροναϊού



Μετά το χαρτί τουαλέτας και τα μακαρόνια… η μαριχουάνα: οι Ολλανδοί καπνιστές κάνναβης σχημάτιζαν ουρές την Κυριακή μπροστά στα coffee shops για να κάνουν τις προμήθειές τους πριν το κλείσιμο από τις 18.00 για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού.

«Να έχουμε λίγο χόρτο»

Μαζί με τα coffee shops έκλεισαν τα σχολεία, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι οίκοι ανοχής.

«Δεν θα μπορούμε πια να αγοράσουμε χόρτο, ίσως για τους επόμενους δύο μήνες. Αρα δεν θα ΄ναι κι΄ άσχημα να έχουμε λίγο στο σπίτι», « Για την περίπτωση που θα πρέπει να περάσουμε εβδομάδες ή και μήνες στο σπίτι, δεν θα είχα αντίρρηση για λίγο χόρτο. Η καραντίνα μπορεί να διαρκέσει», έλεγαν οι άνθρωποι που έσπευσαν στις ουρές στο Αμστερνταμ και τη Χάγη ειδοποιημένοι για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις νωρίτερα το απόγευμα.

Ανεκτά τα 5 γραμμάρια…

Αν και θεωρητικά παράνομες, η πώληση και η κατανάλωση 5 γραμμαρίων κάνναβης στο μέγιστο ανά άτομο είναι ανεκτά στην Ολλανδία από το 1976 στα coffee shops, ενώ η καλλιέργεια και η χονδρική πώληση παραμένουν απαγορευμένες και βρίσκονται στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Σε καραντίνα δύο χωριά στην Καστοριά



Σε καραντίνα αναμένεται να μπουν μέσα στις επόμενες ώρες δύο χωριά του Δήμου Βοΐου στην Κοζάνη –τα χωριά Δαμασκηνικά και Δραγάσια.

Με λίγα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος στα δύο χωριά ενώ θα επιτρέπεται μόνο προσέγγιση από υπηρεσίες υγείας και τροφοδοσίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πήρε αυτή την απόφαση καθώς νοσεί το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων.



Δωρεάν συνδρομές σε NOVA, Cosmote tv, Wind Vision, Vodafone tv ζητά o Πιερρακάκης



Σε επιστολή του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης απευθύνει πρόσκληση για την ψηφιακή αλληλεγγύη σχετικά με την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών λόγω του κορονοϊού προς τα μέλη του ΣΕΠΕ, τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, τα μέλη της «Ελληνικής Συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες και την απασχόληση» και τις επιχειρήσεις συνδρομητικών υπηρεσιών . Συγκεκριμένα, καλεί τις επιχειρήσεις να εξετάσουν ποιες από τις υπηρεσίες ή/και προϊόντα που παρέχουν συνδρομητικά μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα: υπηρεσίες και προϊόντα που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, αλλά και την ψυχαγωγία.

Η πρωτοβουλία έχει τίτλο «DigitalSolidarityGR», και θα είναι αναρτημένη στην «Ελληνική Συμμαχία» της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Τέλος, άμεσα πρόκειται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και η σχετική πλατφόρμα.

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρεται ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω του νέου κορονοϊού έχει δημιουργήσει για όλους μας νέα δεδομένα εξαιτίας των μέτρων που έχει χρειαστεί να ληφθούν - και όσων ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν με βάση τις εξελίξεις.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε όλοι μαζί, με αλληλεγγύη και συνεργασία.

Είναι η στιγμή να ανταποκριθούμε στο ρόλο που μας αναλογεί ατομικά και συλλογικά. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κινητοποιεί το σύνολο των υπηρεσιών, των φορέων και των συνεργειών του».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε οι πολίτες, το κράτος και οι επιχειρήσεις να έχουν τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στη νέα πραγματικότητα. Σας καλώ να εξετάσετε ποιες από τις υπηρεσίες ή/και προϊόντα που παρέχετε συνδρομητικά μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα: υπηρεσίες και προϊόντα που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, αλλά και την ψυχαγωγία - και να μας ενημερώσετε σχετικά, εντάσσοντάς το στην πρωτοβουλία DigitalSolidarityGR, που άμεσα θα λειτουργεί και ως πλατφόρμα». Η επιστολή του υπουργού καταλήγει ως εξής: «σε αυτή τη συγκυρία οφείλουμε να αποτελέσουμε δυναμικό κομμάτι της απάντησης στην πρόκληση απέναντι στην πανδημία. Και είμαι βέβαιος ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι άμεση και καθοριστική».


Πηγή: skai.gr




Κορονοϊός: Η βλάβη που άφησε ο ιός σε ασθενείς που θεραπεύτηκαν


Οι ερευνητές φαίνεται πως έχουν ανακαλύψει μια βλάβη, που αφήνει ο κορονοϊός σε ασθενείς που θεραπεύτηκαν, και μένει να δούμε πόσο σοβαρή είναι στο μέλλον...

Μια ανησυχητική βλάβη στους πνεύμονες αφήνει, όπως φαίνεται, σε ορισμένους ασθενείς που θεραπεύτηκαν, ο κορονοϊός. 

Στην παραπάνω διαπίστωση κατέληξε μια ομάδα γιατρών-ερευνητών από το νοσοκομείο Princess Margaret του Χονγκ Κονγκ, που εξέτασε 12 ανθρώπους, οι οποίοι νόσησαν από τον Covid-19 και τον ξεπέρασαν, καθώς κάποιοι από αυτούς αποδείχθηκε πως είχαν περιορισμένη χωρητικότητα πνευμόνων κατά 20 μέχρι 30%, μετά την ανάρρωσή τους.

«Έχουν δυσκολία να αναπνεύσουν όταν περπατούν λίγο γρηγορότερα», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Όουεν Τσανγκ Τακ-γιν.

Οι ακτινογραφίες, δε, εννέα ασθενών έδειξαν σε κάποια σημεία της επιφάνειας των πνευμόνων τους κάτι που μοιάζει με γυαλί. Πιθανότατα πρόκειται για το ground glass opacity, δηλαδή, στα ελληνικά, σκίαση ή οζίδιο δίκην θαμβής υάλου (θαμπού γυαλιού), το οποίο συχνά αντιπροσωπεύει ένα αρχικό στάδιο κακοήθειας του πνεύμονα. Σας είχαμε γράψει σχετικά εδώ.

Αυτό σημαίνει, εν ολίγοις, σύμφωνα πάντα με την έρευνα από το Χονγκ Κονγκ, ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν να αναπτύξουν πνευμονική ίνωση: Μια κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τη σκλήρυνση του πνευμονικού ιστού, και εμποδίζει τα αναπνευστικά όργανα να λειτουργούν σωστά.

Όπως ανέφερε, πάντως, ο Όουεν Τσανγκ Τακ-γιν, οι μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού στους ασθενείς που ανάρρωσαν χρειάζονται περαιτέρω μελέτη...

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, πάντως, η συμβουλή των γιατρών στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν από τη νόσο Covid-19, να κάνουν γυμναστική, προκειμένου να επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα η λειτουργία των πνευμόνων.


Πηγή


Εκκλησία Κύπρου: Αποχή τριών εβδομάδων από ακολουθίες και Θεία Κοινωνία




Η Εκκλησία της Κύπρου καλεί τους πιστούς να απέχουν για διάστημα τριών εβδομάδων, μέχρι τις 10 Απριλίου, από τις ακολουθίες και την Θεία Κοινωνία, προκειμένου να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:   

«Ἔχοντας ἐνώπιόν μας ἀφενὸς μία παγκόσμια ἐπιδημία (πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ) καὶ ἀφετέρου εὐνομούμενες χῶρες τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης νὰ θρηνοῦν ἤδη ἑκατοντάδες νεκροὺς καθημερινά, ἀλλὰ καὶ τὴν ἰδιαίτερη πατρίδα μας νὰ ἀριθμοῖ ἤδη μερικὲς δεκάδες κρουσμάτων τῆς ἀσθενείας αὐτῆς, ὡς Ἐκκλησία δὲν μποροῦμε νὰ μείνουμε ἀπαθεῖς.   

Δέον ἡ ἀσθένεια αὐτὴ νὰ ἀντιμετωπισθεῖ ἀπὸ τῆς γενέσεώς της. Παράδειγμά μας πρέπει νὰ εἶναι ἡ Κίνα, μία χώρα μὲ πληθυσμὸ δισεκατομμυρίων καὶ παρόλο ποὺ ἡ αντιμετώπιση μίας τέτοιας ἐπιδημίας ἦταν δύσκολη, ἐντούτοις ἐπετεύχθη ὅπως χιλιάδες θεραπευμένοι ἡμερησίως νὰ ἐξέρχονται τῶν νοσοκομείων, οἱ θάνατοι νὰ μετροῦνται πλέον στὰ δάκτυλα τοῦ ἑνὸς χεριοῦ καὶ τὰ νέα κρούσματα νὰ εἶναι ἐλάχιστα, κὶ αὐτὸ ὡς ἀποτέλεσμα τῆς ἔγκαιρης λήψης δραστικῶν μέτρων.  

Συγχαίρουμε καὶ ἐπικροτοῦμε τὴν Κυβέρνηση τῆς χώρας μας, ποὺ ἔλαβε σήμερα Κυριακὴ 15 Μαρτίου 2020 δραστικότατα μέτρα.   

Καὶ ἐμεῖς ὡς Ἐκκλησία συμπορευόμενοι στὸ αὐτὸ πνεῦμα τῶν ἀποφάσεων τῆς Κυβέρνησης ἀνακοινώνουμε τὰ ἑξῆς:   

1. Καλοῦμε ὅλο τὸ χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς πατρίδας μας νὰ ἐντείνει τὶς προσευχές του πρὸς τὸν ἰατρὸ τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων Κύριό μας, ὅπως συντμήσει τὸν χρόνο αὐτῆς τῆς δοκιμασίας καὶ ἐξέλθουμε ὡς τάχιστα ἀπὸ τὴ θανατηφόρα αὐτὴ νόσο ποὺ ἐνέσκηψε καὶ στὸν δικό μας τόπο. 

2. Παρόλο ποὺ τὸ Τυπικὸ τῆς Ἐκκλησίας μας ὁρίζει κατὰ τὴν τώρα διανυόμενη περίοδο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς πληθώρα κατανυκτικῶν ἀκολουθιῶν (Μεγ. Ἀπόδειπνο, Χαιρετισμούς στὴ Θεοτόκο, Προηγ. Θεῖες Λειτουργίες κ.λ.π.), καλοῦμε ὅλο τὸ χριστεπώνυμο πλήρωμα νὰ ἀπέχει γιὰ διάστημα τριῶν ἑβδομάδων (μέχρι τῆς 10ης Απριλίου) ἀπὸ τὶς ἀκολουθίες, μὲ σκοπὸ νὰ βοηθήσουμε στὴν ἀνακοπὴ περαιτέρω ἐξάπλωσης τῆς ἀσθένειας.

 Ἡ ἀποχὴ γιὰ διάστημα τριῶν ἑβδομάδων ἀπὸ τὶς ἱερὲς Ἀκολουθίες καὶ τὸ Μυστήριο τῆς Θείας Μεταλήψεως νὰ μὴν προκαλεῖ βάρος στὴ συνείδηση τοῦ εὐσεβοῦς ποιμνίου μας, διότι ἡ ὠφέλεια ποὺ θὰ προκύψει μὲ τὴν παρέλευση αὐτῆς δοκιμασίας θὰ εἶναι κατὰ πολὺ μεγαλύτερη. Ὡς πρὸς τοῦτο, πέραν ἀπὸ τὴν ἀπευθείας τηλεοπτικὴ μετάδοση τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν τῶν Χαιρετισμῶν στὴν Παναγία κάθε Παρασκευὴ καὶ τῆς Θείας Λειτουργίας τῆς Κυριακῆς ἀπὸ τὸ Ραδιοφωνικὸ Ἵδρυμα Κύπρου, θὰ μποροῦν ὅλοι νὰ παρακολουθοῦν καὶ τὶς καθ' ἡμέραν ἀκολουθίες ἀπὸ τὸ ραδιοφωνικὸ σταθμὸ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς «Ὁ Ἀληθινὸς Λόγος» στις συχνότητες 93.3 ἐπαρχία Λευκωσίας, 101.9 ἐπαρχίες Λεμεσοῦ καὶ Πάφου, 90.5 ἐπαρχία Λάρνακας καὶ ἐλεύθερης Ἀμμοχώστου καὶ 89.8 Πόλη Χρυσοχούς.   

Ἂς μιμηθοῦμε τὸ παράδειγμα τῶν ἀδελφῶν μας στὴν Κίνα καὶ ἂς ἀποφύγουμε τὰ λάθη καὶ τὴν καθυστερημένη λήψη δραστικῶν μέτρων ἀπὸ εὐνομούμενες χῶρες τῆς Εὐρώπης.   Τέλος, μὲ βέβαιη τὴν πίστη μας πὼς «ὅπου Θεὸς βούλεται, νικᾶται φύσεως τάξις» εὐχόμαστε ταχεῖα ἀνάρρωση σὲ ὅσους ἀδελφούς μας ἔχουν προσβληθεῖ ἀπὸ τὴν νόσο αὐτὴ καὶ ὁ Κύριός μας νὰ εὐδοκήσει ὥστε νὰ μὴ θρηνήσουμε κανένα θύμα» 


Έρχεται καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας για το καλό όλων μας



Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται σοβαρότερες αποφάσεις για την προστασία όλων μας

Στην κυβέρνηση εξετάζουν να επιβάλουν το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης στην κυκλοφορία από το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης όπως συμβαίνει στην Ιταλία και την Ισπανία. 

Η απαγόρευση στην κυκλοφορία, θα συμβάλει καθοριστικά ως προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για να προστατέψει τους πολίτες.

Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας με βάση το νόμο σημαίνει ότι απαγορεύονται συνολικά οι μετακινήσεις των πολιτών.Οι μόνοι που θα εξαιρούνται θα είναι οι περιπτώσεις ατόμων που εργάζονται στον κρατικό μηχανισμό ή ενδεχομένως έχουν ειδική άδεια από κάποιον επίσημο κρατικό φορέα που να δικαιολογεί τις μετακινήσεις τους. Ελεύθερα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο τα φορτηγά και τα οχήματα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό των μονάδων που θα είναι ανοικτές.

Θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι μετακινήσεις ασθενών που πρέπει να μεταβούν σε διαγνωστικά ή ιατρικά κέντρα με την επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης. Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα περιπολούν επί 24ώρου βάσεως σε όλη την Αττική και θα ελέγχουν εξονυχιστικά τους πολίτες.

Η απόφαση αναμένεται να παρθεί την Τετάρτη και όλα δείχνουν ότι θα δοθεί εντολή για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για το καλό όλων μας.


Μας τρολάρει το ISIS έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία για τους τρομοκράτες του: «Μην πάτε Ευρώπη για τζιχάντ»



Διαβάζουμε στο iefimerida.gr ότι σύμφωνα με τους Sunday Times του Λονδίνου στο τελευταίο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου του ISIS, του Αl Naba οι συντάκτες του, που συνήθως ενθαρρύνουν τα μέλη και τους οπαδούς της τρομοκρατικής οργάνωσης να εξαπολύουν επιθέσεις στην Ευρώπη, αυτή τη φορά τους προειδοποιούν να αποφύγουν πάση θυσία τα ταξίδια στη «γη της επιδημίας», όπως περιγράφουν τη Γηραιά Ήπειρο.

Καλούν επίσης όσους από τους οπαδούς του ISIS έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό σε κάποια χώρα της Ευρώπης, να μην την εγκαταλείψουν για να εμποδίσουν μια εξάπλωση του κορωνοϊού, «οι υγιείς δεν πρέπει να μπουν στη γη της επιδημίας κι όσοι επλήγησαν δεν πρέπει να φύγουν από εκεί». Παράλληλα συμβουλεύει τους αφοσιωμένους στο «Ισλαμικό Κράτος» «να καλύπτουν τα στόματά τους όταν χασμουριούνται και φταρνίζονται» και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Το Al-Naba ενημερώνει ανελλιπώς τους αναγνώστες του για την εξάπλωση του κορωνοϊού από τις αρχές του έτους, όταν έγραψε για πρώτη φορά για το «νέο ιό, που σπέρνει τρόμο και θάνατο στην Κίνα». Αν και σε προηγούμενα τεύχη του εξέφραζε ανησυχία μήπως μέλη της κοινότητας των μουσουλμάνων Ουιγούρων της Κίνας φέρουν τον κορωνοϊό σε περιοχές που τελούν ακόμη υπό τον έλεγχο του ISIS, στο τελευταίο τεύχος οι συντάκτες τους παρουσιάζουν την πανδημία ως πρόβλημα που επηρεάζει τον έξω κόσμο. Μέχρι στιγμής ελάχιστα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε αφρικανικές χώρες, όπου παρακλάδια του ISIS παραμένουν ενεργά και λόγω των συνεχιζόμενων πολέμων δεν υπάρχουν στοιχεία για εξάπλωση του κορωνοϊού στη Συρία και την Υεμένη. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα σε άλλες χώρες, όπου δραστηριοποιούνται τζιχαντιστές του ISIS, όπως στο Αφγανιστάν, την Αγλερία, την Αίγυπτο, το Ιράκ και την Ινδονησία



Πηγή: iefimerida.gr


Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας : Τήν 25η Μαρτίου στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε 4-5000 κρούσματα



Αυτό αναφέρει, χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε μια προσπάθειά του να μας πείσει να μείνουμε στο σπίτι.

 Διαβάστε τι έγραψε ο κ. Κουρέτας:

«Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι αυτών που έγραψα για την αύξηση των κρουσματων . Προχθές είχαμε 130 σήμερα 230. Αν το σενάριο αυτό είναι σωστό και είναι το ήπιο , τότε το άλλο Σάββατο θα έχουμε περίπου 1000. Σχεδόν την 25η Μαρτίου στην καλύτερη περίπτωση 4-5000. Δεν συνεχίζω αν και θα έπρεπε . Η Ελλάδα έχει 600 κλίνες ΜΕΘ. Σχεδόν τελευταία στην Ευρώπη με πρώτη τη Γερμανία με 30.000.

Το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι στην Αθήνα πήγαν μαζικά στις παραλίες , φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι θα συμβεί . Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένει η εκκλησία της Ελλάδος να βγάλει ανακοίνωση.

Βλέπετε την Ιταλία που έχει σήμερα 20.000 κρούσματα. Βαδίζουμε ακριβώς στα βήματα της Ιταλίας και κ κόσμος στον δρόμο γελάει.

Όταν οι γνωστοί μας θα πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι γιατί αυτό θα συμβεί περίπου τη μεγάλη εβδομάδα (έχουμε σχεδόν 250 κλίνες ΜΕΘ για κορονοιο σε όλη τη χώρα), τότε θα είναι αργά.

Ίσως χρειάζεται άμεσα σκληρά μέτρα γιατί δεν βλέπω κάτι άλλο.

Εν τω μεταξύ όπως είστε σπίτι διαβάστε το δεκαήμερο του βοκακιου. Περιγράφει ωραία πράγματα».


Κλείνουν τα σχολεία μέχρι τις 20 Απριλίου στη Νέα Υόρκη



O δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, μετά από πιέσεις ανακοίνωσε ότι τα δημόσια σχολεία της μεγαλούπολης θα παραμείνουν κλειστά από αύριο και μέχρι τουλάχιστον τις 20 Απριλίου για τον περιορισμό της επιδημίας COVID-19.

«Μετά λύπης μου ανακοινώνω ότι από αύριο τα δημόσια σχολεία μας θα είναι κλειστά», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και «μέχρι τουλάχιστον τις 20 Απριλίου. Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.




Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ



Αναλυτικά η εγκύκλιος:

«Υποχρεώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων όπως ορίζονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ A 64/202 και την ΚΥΑ ΦΕΚ Β859/2020, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market)».

1. α) Οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

β) Οι επιχειρήσεις, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

γ) Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές.

δ) Οι διοικήσεις των καταστημάτων φροντίζουν οι χώροι αυτών, να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κλπ

2. α) Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται καθ' όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι περιβάλλοντες χώροι θα διατηρούνται καθαροί, θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι θα παρέχονται στο προσωπικό εργασίας, οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθών ατομικών και βιομηχανικών πρακτικών. Τα τμήματα ποιότητας των επιχειρήσεων οφείλουν να αναπτύξουν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων και να το αποστείλουν εντός δύο ημερών από την λήψη της παρούσας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gen-sec@gge.gr

3. β) Τα καταστήματα που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, επαναλειτουργούν αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η απόφαση δύναται να εκδίδεται κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης, το οποίο συνοδεύεται από: α) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της περί απολύμανσης στο τελούν υπό αναστολή κατάστημα από ειδικά πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία και β) απόδειξη παροχής υπηρεσιών της ως άνω εταιρείας απολύμανσης. Το αίτημα επαναλειτουργίας και τα σχετικά έγγραφα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gen-sec@gge.gr

γ) Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής.

δ) Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ' οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους.

ε) Επιτρέπεται η λειτουργία των υπεραγορών (super market)που βρίσκονται εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και σε εμπορικά κέντρα και σε εκπτωτικά χωριά που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί, μόνον εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο για τους καταναλωτές από το υπόλοιπο συγκρότημα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων που οδηγούν στα καταστήματα.

4. Η παρούσα θεωρείται ότι έχει παραληφθεί από τις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market) από την δημοσίευση της στον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων http://www.mindev.gov.gr


Επικίνδυνος και ανεύθυνος ο Αμβρόσιος σε παραλήρημα για να μην κλείσουν οι ναοί


Ανεύθυνος χωρίς καμία αίσθηση της ευθύνης που έχει, και των όσων λέει, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος κάνει λόγο για σκοτεινές δυνάμεις της Παγκοσμιοποίησης που βρίσκεται πίσω από τον ιό.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αφενός του τονίζει ανεύθυνα ότι δεν έχει δικαίωμα να κλείσει τις εκκλησίες και τους ναούς και αφετέρου πως αν το κάνει θα γίνει  διώκτης της εκκλησίας και θα σύρει πάνω του την κατάρα του Θεού!

Η επιστολή του Αμβρόσιου δείχνει το πόσο επικίνδυνος είναι και θα πρέπει ο αρχιεπίσκοπος να τον συνετίσει και να τον μαζέψει.

Μέσω της επικίνδυνης και ανεύθυνης επιστολής του καλεί όλους τους πιστούς να προσέλθουν στις εκκλησίες για να μεταλάβουν αφού ο ιός δεν κολλάει όπως λέει ο ανεκδιήγητος.

Αναλυτικά η επιστολή την οποία δημοσιεύει το vimaorthodoxias.gr:

“Ἐξοχώτατε καί Ἀγαπητέ μοι Κύριε Πρωθυπουργέ,

Περιῆλθεν εἰς χεῖρας μου τό ὑπ’ἀριθμ. 42, τ. 1ον/25.02.2020 ΦΕΚ, ὅπου δημοσιεύεται ἡ «ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ», καί γνωστοποιοῦνται τά «κατεπείγοντα μέτρα ἀποφυγῆς καί περιορισμοῦ τῆς διάδοσης τοῦ κορωνοϊοῦ», εἰς τό τέλος τῆς ὁποίας προβάλλεται τό Ὑμέτερον ὄνομα, καθώς ἐπίσης καί τά ὀνόματα τῶν Μελῶν τοῦ Ὑπουργικοῦ Συμβουλίου.

Οὐ μόνον μέ πολλήν ἔκπληξιν, λοιπόν, ἀλλά καί μέ πόνον ψυχῆς ἀνέγνω-σα εἰς τό ἄρθρον 3 παράγρ. στ΄ «τά μέτρα πρόληψης», τά ὁποῖα ἀπεφασίσατε νά λάβετε πρός ἀποφυγήν τῆς μεταδόσεως τῆς νόσου τοῦ Κορονοϊοῦ. Μεταξύ ἄλλων διαλαμβάνονται ἐπί λέξει καί τά ἑξῆς:

«(στ) στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας

σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας….

Όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρουτιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών…».

Ἐξοχώτατε,

Ἡ δημοσίευσις τῆς διατάξεως, καθ’ ἥν προτίθεσθε νά προβῆτε «στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας …..χώρων θρησκευτικής λατρείας….», δηλ. νά ἀπαγορεύσετε τήν τέλεσιν τῆς θείας λειτουργίας καί τῶν λοιπῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν εἰς τούς ἱερούς Ναούς μας, ἐπλημμύρισεν τήν καρδίαν μου μέ μίαν ἀπαρηγόρητον θλῖψιν! Κατόπιν τούτου, διακόπτων τήν ἀπόλυτον σιωπήν, εἰς τήν ὁποίαν ἑκουσίως ὑπέβαλον τόν ἑαυτόν μου ἀπό τῆς 23ης Νοεμβρίου 2019, ὡς σχολάζων Μητροπολίτης, ἀποτολμῶ νά Σᾶς ἀπευθύνω τήν παροῦσαν ἀνοικτήν ἐπιστολήν, δεδομένου ὅτι «τά δημοσίως λεγόμενα καί πραττόμενα, δημοσίως πρέπει καί νά ἐλέγχωνται» κατά τόν ἱερόν Χρυσόστομον (βλ. ΕΠΕ. 23, 393).

Σᾶς πληροφορῶ, λοιπόν, ὅτι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ νά ἀπαγορεύσετε τήν λειτουργίαν τῶν ἱερῶν Ναῶν τῆς ἐν Ἑλλάδι Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός πρόληψιν τῆς περαιτέρω μεταδόσεως τοῦ Κορονοϊοῦ, καθ’ ὅσον ὁ Ναός τοῦ Χριστοῦ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΝ, ΑΛΛ’ ΑΝ-ΤΙΘΕΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΑΤΡΕΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ κάθε πιστοῦ χριστιανοῦ!

Οὐδέποτε ἔφθασεν εἰς τήν ἀκοήν Σας, ὅτι εἰς τόν τάδε Ναόν ἔγινεν ἡ θαυματουργική ἴασις τοῦ δεῖνα χριστιανοῦ; Οὐδέποτε ἠκούσατε π.χ. ὅτι εἰς τό ἱερόν Προκύνημα τῆς Παναγίας τῆς Τήνου τελοῦνται συνεχῶς θαυματουργικαί θερα-πεῖαι ἀσθενούντων;

Εἰς τόν Ὀρθόδοξον Ναόν συντελοῦνται συνεχῶς θαύματα! Ἀσθενεῖς θεραπεύονται, παράλυτοι ἀνορθώνονται, ἀνιάτως πάσχοντες ἀπολαμβάνουν καἰ πάλιν τό ἀγαθόν τῆς ὑγείας! Ἄνθρωποι, ἀπελπισμένοι ἀπό τήν ἰατρικήν φροντίδα, καταφεύγουν μέ ταπείνωσιν εἰς τόν ἱερόν Ναόν, πλησιάζουν τόν ἱερέα, δέχονται τήν εὐλογίαν του καί ἀνασταίνονται! Ὡσαύτως τό λαδάκι ἀπό τό κανδήλι τῶν Ἁγίων μας πολύ συχνά άναδεικνύεται φάρμακον διά τόν πιστόν ἄνθρωπον!

Πῶς, λοιπόν, Ὑμεῖς θά κλείσετε τούς Ναούς μας; Πῶς θά ἀπαγορεύσετε τήν τέλεσιν τῆς θείας λειτουργίας ἐν ὥρᾳ μιᾶς μεγάλης δοκιμασίας τοῦ Λαοῦ μας; Ὁ Χριστός μας ἀποτελεῖ τό καταφύγιον ὅλων τῶν πονεμένων, τῶν ἀσθενούντων, τῶν ἀπελπισμένων ἀδελφῶν μας! Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ, ΔΕΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ! Εἶναι ὁ Οἶκος τοῦ Κυρίου, ἡ κατοικία τοῦ Θεοῦ τοῦ Ὑψίστου! Καί συγχρόνως τό καταφύγιον τῆς σωτηρίας διά τόν ἄνθρωπον!

Ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ἀποστέλλων τούς Μαθητάς Του εἰς τήν διακονίαν τοῦ κηρύγματος, ἔδωκεν εἰς Αὐτούς τήν ἐξουσίαν κατά πνευμάτων ἀκαθάρτων, λέγων πρός Αὐτούς: «ἀσθενοῦντας θεραπεύετε, λεπρούς καθαρίζετε, νεκρούς ἐγείρετε, δαιμόνια ἐκβάλλετε, δωρεάν ἐλάβετε, δωρεάν δότε» (Ματθ. κεφ. ι΄, 8).

Τό χάρισμα τῆς θεραπευτικῆς αὐτῆς ἐξουσίας καί δωρεᾶς μετά ταῦτα ἔχει μεταβιβασθῆ πρός τούς ἡγιασμένους Ἀρχιερεῖς καί ἱερεῖς! Εἰς τόν ἱερόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Ἰσιδώρου, ἐπί παραδείγματι, ἐκεῖ ψηλά εἰς τόν Λυκαβηττόν, καθημερινῶς τελεσιουργοῦνται θαύματα, ἀναρίθμητα θαύματα, καί ἰάσεις παντοειδεῖς διά τοῦ Τιμίου Σταυροῦ! Δέν ὑπέπεσεν εἰς τήν ἀντίληψίν Σας;

Οὐδέποτε ἐπίσης ἐπληροφορήθητε, ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία εἶχε καί ἐξακολουθεῖ νά ἔχῃ Ἐφημερίους – ἱερεῖς σέ Ἄσυλα Ἀνιάτων, σέ Λεπροκομεῖα, Θεραπευτήρια Νοσημάτων Θώρακος («φθυσιατρεῖα» δηλ. διά τήν φυματίωσιν), γενικῶς εἰς τά πάσης φύσεως Νοσοκομεῖα;

Οὐδέποτε ἠκούσατε, ὅτι ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία ἀποστέλλει καθημερινῶς καί ἄνευ τινος δισταγμοῦ τούς εὐλαβεστά-τους Ἐφημερίους εἰς τάς οἰκίας ἀσθενούντων χριστιανῶν, προκειμένου νά μεταδώσουν εἰς αὐτούς τό Σῶμα και τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ; Οὐδείς ποτέ ἐξ ὅλων αὐτῶν τῶν ἱερέων ὑπεβλήθη εἴτε εἰς ἀπολύμανσιν, εἴτε εἰς ἀπομόνωσιν κλπ.!

Οὐδέποτε ἐπίσης ἀντελήφθητε, ὅτι κατά τήν θείαν λειτουργίαν ὁ ἱερεύς προσκαλεῖ τούς πιστούς νά προσέλθουν καί νά μεταλάβουν τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ μας ἀπό τό ἴδιον Ἅγιον Ποτήριον, τό «Κοινόν Ποτήριον» τοῦ Χριστοῦ, καί ὅλοι χρησιμοποιοῦν τήν ἴδια ἱερά Λαβίδα;

Μετά τήν γνωστήν πρόσκλησιν «Μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης προσέλθετε…», ὡς γνωστόν, προσέρχον-ται ἀδιακρίτως ἄνδρες καί γυναῖκες, νέοι καί γέροι, μικρά παιδάκια καί νήπια διά νά μεταλάβουν ὅλοι αὐτοί ἀπό τό ἕνα καί μοναδικό Ἅγιον Ποτήριον καί ἀποδέχονται εἰς τό στόμα τους τήν αὐτήν ἁγίαν Λαβίδα, καθ’ὅσον ἡ Θεία Κοινωνία ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ, ΚΟΡΟΝΟΪΟΎΣ ΚΛΠ.!

Ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος ὁ Ἀδελφόθεος μᾶς συμβουλεύει: «ἀσθενεῖ τις ἐν ὑμῖν; Προσκαλεσάσθω τούς πρεσβυτέρους τῆς Ἐκκλησίας καί προσευξάσθωσαν ἐπ’ αὐτόν, ἀλείψαντες αὐτόν ἐλαίῳ ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου. Καί ἡ εὐχή τῆς πίστεως σώσει τόν κάμνοντα καί ἐγερεῖ αὐτόν ὁ Κύριος…»(Ἰακ. ε΄14-15). Ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, λοιπόν, εἶναι ταυτισμένη μέ τόν ἀσθενοῦντα καί ἀποτελεῖ τό θεραπευτήριον τῆς ψυχῆς καί τοῦ σώματος.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μή γίνεσθε διώκτης τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ!

Σᾶς ἱκετεύω: Σπεύσατε νά διορθώσετε τό κείμενον τῆς Πράξεως Νομοθε-τικοῦ περιεχομένου, δηλ. νά διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ τίς τρεῖς λέξεις: «….χώρων θρησκευτικής λατρείας….». Μή γίνεσθε ἀσεβής! Ἀλλοιῶς, ὡς διώκτης τῆς Ἐκκλησίας, θά σύρετε ἐπάνω Σας τήν κατάραν τοῦ Θεοῦ!

Εἰς τό Διαδίκτυον κυκλοφορεῖ ἡ εἴδησις, ὅτι εἴχετε κάποιαν τηλεφωνικήν ἐπικοινωνίαν μετά του Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλά-δος κ. κ. Ἱερωνύμου, τόν Ὁποῖον καί παρεκαλέσατε διά τήν ἀρωγήν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας εἰς τόν ἀγῶνα Σας κατά τοῦ Κορονοϊοῦ. Ἐπράξατε πολύ σωστά καί Σᾶς συγχαίρω! Κατ΄αὐτήν τήν κρίσιμον ὥραν μᾶς χρειάζεται ἡ πανοπλία τοῦ Θεοῦ! Ὁ Ἀπ. Παῦλος φωνάζει: «Ἐνδύσασθε τήν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ πρός τό δύνασθαι ὑμᾶς στῆναι πρός τάς μεθοδείας τοῦ Διαβόλου»(Ἐφεσ. στ΄, 11).

Πλήν ὅμως κατά τήν ἐπικοινωνίαν Σας μετά τοῦ Προκαθημένου τῆς Ἐκ-κλησίας τῆς Ἑλλάδος, δυστυχῶς, δέν εἴδομεν νά θίγεται καί τό ζήτημα τῆς μή σφραγίσεως τῶν Ὀρθοδόξων Ἱερῶν Ναῶν, δηλ. ἡ διόρθωσις τοῦ κειμένου τῆς Πράξεως Νομοθετικοῦ περιεχομένου! Ναί, κατά τήν ἐπικοινωνίαν Σας, οὐδείς ἐξ Ὑμῶν ἔθιξε τό ζήτημα τοῦτο! ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: ΔΕΝ ΕΙΔΟΜΕΝ ΝΑ ΘΙΓΕΤΕ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΦΡΑΓΙΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ, ἐάν ἐπεκταθῇ ὁ Κορονοϊός, καθώς ἐπιτάσσει ἡ Πρᾶξις Νομοθετικοῦ Περιεχομένου. Δυστυχῶς, δυστυχέστατα θά ἔλεγον, καί αὐτή αὕτη ἡ Ἱερά Σύνοδος εἰς τό σήμερον ἐκδοθέν σχετικόν Ἀνακοινωθέν ΔΕΝ ΘΙΓΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΟΝ ΤΟΥΤΟ ΖΗΤΗΜΑ! Ἐν κατακλεῖδι, Σᾶς ἐρωτῶ, Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δέν ἐπληροφορήθητε ἆραγε, ὅτι ὁ Κορονοϊός ἔχει κατασκευασθῆ εἰς τήν Ἀμερικήν ἤδη ἀπό τοῦ ἔτους 1981 ἐκ μέρους τῶν σκοτεινῶν δαιμονικῶν Όργανώσεων τῆς Παγκοσμιοποιήσεως; Οὐδείς, λοιπόν, τῶν Συνεργατῶν Σας ἔλαβε τήν πρωτοβουλίαν νά Σᾶς πληροφορήσῃ, ὅτι ἀπό τοῦ ἔτους 1981, μέ τό ψευδώνυμον «Ουχάν-400», εἶχε προγραμματισθῆ, διά νά διαδοθῇ πολύ ἀργότερα, δηλ. τώρα, σήμερα, κατά τό ἔτος 2020, ὁ μολυσματικός αὐτός ἰός; (!!!)

Ἤδη ἀπό τοῦ ἔτους 1981 ἔχουν δημοσιευθῆ τά ἑξῆς: «In around 2020 a severe pneumonia-like illness will spread throughout the globe, attacking the lungs and the bronchial tubes and resisting all known treatments…»! Ταῦτα ἔγραφεν ὁ συγγραφεύς Dean Koontz εἰς τό σύγγραμμά του «The Eyes of darkness». ((1)(1)).

Τά ἔργα τοῦ Διαβόλου ἀντιμετωπίζονται καί καταλύονται μόνον μέ τήν προσευχήν καί μέ τήν ἕνωσίν μας μέ τόν Θεόν! Εἶναι, λοιπόν, ἀνάγκη νά ἐπανέλθωμεν εἰς τήν ἀγκάλην τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ! Προβάλλει ἐπιτακτική ἡ ἀνάγκη, διά νά ἐπιστρέψωμεν εἰς τόν Οἶκον τοῦ Θεοῦ, δηλ. τόν ἱερόν Ναόν! Πῶς, λοιπόν, Ὑμεῖς θά σφραγίσετε τούς Χώρους τῆς θείας λατρείας;

Ἐντίμως, λοιπόν, Σᾶς πληροφοροῦμεν, ὅτι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ νά διατάξετε τό σφράγισμα τῶν ἱερῶν Ναῶν τῆς ἐν Ἑλλάδι Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ὅσον καί ἐάν ἤθελεν ἐξαπλωθῆ ὁ Κορονοϊός! Τοῦτο ὤφειλε νά τό καταστήσῃ σαφές εἰς Ὑμᾶς ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας μας. Ἡ σιωπή τῶν Ἀμνῶν δέν εἶναι πάντοτε ἡ καλυτέρα λύσις! Διό καί ἡμεῖς, ἕνας ταπεινός καί ἐφησυχάζων τώρα πιά πρεσβύτης Ἀρχιερεύς, λύομεν τήν σιωπήν μας καί βροντοφωνάζομεν: «Κάτω τά χέρια Σας ἀπό τήν Ὀρθό-δοξον Ἐκκλησίαν, τήν Μητέρα καί Τροφόν τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους».

Ταῦτα ἐθεωρήσαμεν χρέος νά καταθέσωμεν πρός Ὑμᾶς τόν παλαιόν ἐκλεκτόν Φίλον μετά πολλῆς παρρησίας, κατά τό γνωστόν λόγιον «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ἀλήθεια» κατά τόν Ἀριστοτέλην.

Ἐπί δέ τούτοις διατελοῦμεν

Μετά βαθυτάτης τιμῆς καί εὐχῶν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο πρ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ».