Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Ο Ανδρουλάκης μιλάει για ευθύνες, ούτε λέξη για εμπρηστές, και επιτυχημένη εκκένωση

 


Άπειρος και ακατάλληλος για την θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης συνεχίζει να να μην μας προκαλεί έκπληξη με τις δηλώσεις του.

Αντί να περιμένει να τελειώσει η καταστροφή που ξεκίνησε από εμπρηστές όπως αναφέρουν. αυτόπτες μάρτυρες, ο Ανδρουλάκης για να κάνει ότι υπάρχει άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την καταστροφική εικόνα που παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο.

Αδιαφορώντας ο Ανδρουλάκης για την τεράστια προσπάθεια που έγινε, για την επιτυχημένη εκκένωση κάτι που πιστοποιούν με αναρτήσεις τους εκατοντάδες τουρίστες, δίνοντας εύσημα σε κράτος και πολίτες,  είπε ότι «συντελείται μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Από το “όλα είναι υπό έλεγχο” φτάσαμε στο σημείο να χάνονται περιουσίες, χιλιάδες τουρίστες να  απομακρύνονται από ξενοδοχειακές μονάδες και κάτοικοι να εκκενώνουν τους οικισμούς τους».

Αυτή και μόνο η δήλωση του Ανδρουλάκη, δείχνει την ανεπάρκεια σοβαρής κρίσης που έχει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ειδικά όταν μιλάει για απομάκρυνση τουριστών απο τα ξενοδοχεία τους, λές και δεν έπρεπε να απομακρυνθούν, έπρεπε να τους αφήσουν να κινδυνεύσουν.

Καταλήγοντας ο Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «το κράτος οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια τους και επιτέλους να ελεγχθούν πλήρως τα πύρινα μέτωπα. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν», αδιαφορώντας ότι το κράτος εγγυήθηκε και πέτυχε με το παραπάνω την ασφάλεια τους.



Ταξιδιωτική πράκτορας για τη φωτιά στη Ρόδο: «Πρόκειται για κατόρθωμα που δεν απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή»

 



Η 38χρονη ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Ρόδο, Γιολάντα Κάππα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα περισσότερα ξενοδοχεία από την νότια Ρόδο έχουν εκκενωθεί από τουρίστες.

«Οι εκκενώσεις έγιναν αρκετά γρήγορα χθες. Στην αρχή επικρατούσε πανικός, αλλά μέσα σε λίγες ώρες επιστρατεύτηκαν όλα τα μέσα, λεωφορεία, αυτοκίνητα, σκάφη, για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι. Και το σημαντικό είναι ότι δεν απειλήθηκε καμία ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για κατόρθωμα», τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχουν ανοίξει πολλοί χώροι, από σχολεία, αίθουσες συνεδριάσεων ξενοδοχείων στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου μεταφέρονται οι χιλιάδες τουρίστες που απομακρύνθηκαν από το νότιο τμήμα του νησιού.

«Επισκέπτες όλων των ταξιδιωτικών πρακτορείων του νησιού έχουν μεταφερθεί σε 35 χώρους, όπου υπάρχει κλιματισμός, παρέχονται νερά, φρούτα, ακόμη και πάνες και μαρκαδόροι για μικρά παιδιά».

Το πρόβλημα κυρίως βρίσκεται τώρα στις αφίξεις τουριστών προς το νότιο τμήμα του νησιού και η διαχείριση των ανθρώπων που καταφθάνουν, ανέφερε.

«Η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ σοβαρή. Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή. Το πιο ωραίο δάσος που είχαμε καταστράφηκε. Τώρα εκεί, είναι σαν να πηγαίνεις στο φεγγάρι».




Βρετανός τουρίστας απάντησε σε ξεφτιλισμένο τρολ του ΣΥΡΙΖΑ με... δύο λέξεις

 


Τα τρολ ανθέλληνες του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στη χώρα καθοδηγούμενα, εδώ και ημέρες με την Κουμουνδούρου να μην κάνει τίποτα για να τους σταματήσει, δείχνοντας έτσι την άθλια ενοχή όλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δύο λέξεις απάντησε σε γνωστό άθλιο και ξεφτιλισμένο τρολ που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ένας από τους Βρετανούς τουρίστες που έζησε την περιπέτεια της εκκένωσης από το ξενοδοχείο που παραθέριζε και ανέβασε βίντεο από την απομάκρυνση στη Ρόδο.

Ο χρήστης του Twitter με το όνομα «Jon Hughes» γνωστό ανθελληνικό τρόλ της Κουμουνδούρου, ο οποίος δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή της εκκένωσης οικισμού στη Ρόδο λόγω της φωτιάς, έγραψε: «Jet2 πού είσαι; Καμία βοήθεια, επικοινωνία ή καθοδήγηση. Έπρεπε να περπατήσω τέσσερα μίλια στη ζέστη σε χωματόδρομους με καπνό και στάχτη με ένα παιδί 5 ετών. Χωρίς υπάρχοντα». Και τότε το γνωστό ξεφτιλισμένο ανθελληνικό τρολ του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να χυδαιολογήσει εναντίον της Ελλάδας.

Το χυδαίο και κατά επάγγελμα ξεφτιθλισμένο τρολ που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε χαρακτηριστικά κάτω από το βίντεο: «Αποφάσισες να πας διακοπές σε μια τριτοκοσμική χώρα που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από Covid στην Ευρώπη. Τρένα τρακάρουν και η ευθύνη ξεπλένεται από τα τηλεοπτικά μέσα. Είναι μια χώρα που απασχολεί περισσότερους αστυνομικούς και ιερείς παρά πυροσβέστες, γιατρούς ή νοσοκόμους. Τι νόμιζες ότι θα γινόταν;».

Τότε ο Βρετανός τουρίστας τού έδωσε την πιο αποστομωτική απάντηση, μέσα σε δύο λέξεις: «Άντε γ...ου».



Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο Βρετανός τουρίστας, που έχει πάνω από 2,3 εκατ. προβολές, ξεπερνώντας τα 2.200 retweets μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που αναρτήθηκε στο Twitter για τη φωτιά στη Ρόδο, που καίει από την Τρίτη (18/7) μέχρι σήμερα και έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας λόγω των τουριστών που ήταν στο νησί. 




Έκλεβαν τα σίδερα της γέφυρας οι Ρομά αποτέλεσμα ένας νεκρός και 8 τραυματίες

 


Ένας νεκρός και 8 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κατάρρευση του τμήματος γέφυρας της περιμετρικής Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, ένας νεκρός και 5 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου ενώ στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν 3 τραυματίες. 

Όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, «στις 12:47 σήμερα το μεσημέρι ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα. 'Αμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα Ίκαρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις από την 1η και την 5η ΕΜΑΚ», και προσέθεσε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή ενώ στο σημείο παραμένουν 5 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης».



Κάτω από την γέφυρα που απαγορευόταν, βρίσκονταν Ρομά που έκλεβαν τα σίδερα της γέφυρας επηρεάζοντας την στατικότητα της και άλλο.

Είχαν γεμίσει φορτηγάκια με σίδερα από την γέφυρα που έκοβαν με οξυγόνο παράνομα, και για αυτό πήγαν Κυριακή με καύσωνα την ώρα που δεν υπήρχαν εργαζόμενοι, για να κλέψουν με την ησυχία τους.




Ματαιώνεται η δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

 


Η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν λίγο ότι "ενόψει των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα λόγω των πυρκαγιών, η αυριανή δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ματαιώνεται".





Κατά 6% μειώθηκε η ανεργία τον φετινό Ιούνιο, σε σχέση με πέρυσι

 



Μείωση κατά 55.198 άτομα, δηλαδή ποσοστό 6%, κατέγραψε η ανεργία τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση κατά 12.268 άτομα και ποσοστό 1,4%, σε σχέση με τον μήνα Μάιο του 2023.

Συνολικά, στα 866.449 άτομα ανήλθε τον Ιούνιο του 2023 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ, με βάση τα στοιχεία που σήμερα δημοσιοποιήθηκαν.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον μήνα Ιούνιο, τα 493.463 άτομα (ποσοστό 57,0%) είναι εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και τα 372.986 (ποσοστό 43,0%) είναι εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 285.532 άτομα (ποσοστό 33,0%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 580.917 άτομα (ποσοστό 67,0%).

Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών, ο οποίος ανέρχεται σε 289.304 άτομα (ποσοστό 33,4%).

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων, με 394.245 άτομα (ποσοστό 45,5%).

Οι περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων

Μεταξύ των περιφερειών της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων, ο οποίος ανέρχεται σε 310.301 άτομα (ποσοστό 35,8%) και 173.982 άτομα (ποσοστό 20,1%), αντίστοιχα.

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 108.298 άτομα, καταγράφοντας αύξηση κατά 3.332 άτομα (3,2%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, Ιούνιο 2022 και μείωση κατά 9.299 άτομα (-7,9%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο 2023.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, οι 96.844 (ποσοστό 89,4%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 11.454 (ποσοστό 10,6%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 47.766 (ποσοστό 44,1%) και οι γυναίκες σε 60.532 (ποσοστό 55,9%).

Επίσης, από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, 91.561 (ποσοστό 84,5%) είναι κοινοί, 2.383 (ποσοστό 2,2%) είναι οικοδόμοι, 11.454 (ποσοστό 10,6%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.563 (ποσοστό 1,4%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 1.265 (ποσοστό 1,2%) είναι εκπαιδευτικοί, και 72 (ποσοστό 0,1%) είναι λοιποί.



ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος κατά 12,7% ο τζίρος του λιανικού εμπορίου τον Μάιο 2023

 


Αύξηση 12,7% σημείωσε ο τζίρος τον Μάιο 2023 στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της χώρας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο τζίρος ανήλθε σε 3,55 δισ. ευρώ, έναντι των 3,15 δισ. ευρώ τον Μάιο 2022, και σημείωσε αύξηση 4,8% σε σχέση με το Απρίλιο 2023, που είχε διαμορφωθεί σε 3,39 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:

Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (+38,5%).

Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (+36,7%).

Ενώ οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι:

Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα (-11,7%).

Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (-9,1%).

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (+15%).

Περιφέρεια Αττικής (+13,3%).

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2023 ανήλθε σε 1,24 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,2% σε σχέση με τον Μάιο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 1,12 δισ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2023 ανήλθε σε 0,96 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,2% σε σχέση με τον Μάιο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 0,85 δισ. ευρώ και αύξηση 3,2% σε σχέση με τον Απρίλιο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,93 δισ. ευρώ.

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (+27,3%).

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (+18,7%).

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2023 ανήλθε σε 0,49 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με τον Μάιο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 0,44 δισ. ευρώ.




Καλιφόρνια: «Βοηθήστε με» - 13χρονη θύμα απαγωγής σώθηκε χάρη σε ένα σημείωμα

 



Ένα θαρραλέο κορίτσι διασώθηκε από θαύμα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, γράφοντας ένα σημείωμα «Βοηθήστε με» στο αυτοκίνητο του απαγωγέα του.

Το κορίτσι, φέρεται να είχε απαχθεί από τον ύποπτο τρεις ημέρες νωρίτερα στο Τέξας, ο οποίος στη συνέχεια οδήγησε στην άλλη πολιτεία.

Μια περαστική είδε το νεαρό κορίτσι, 13 ετών, να κουνάει το τσαλακωμένο χαρτί στο Long Beach στις 9 Ιουλίου και κάλεσε αμέσως το 100.

Στη συνέχεια η αστυνομία συνέλαβε έναν 61χρονο ύποπτο, ο οποίος κατηγορείται για απαγωγή μεταξύ άλλων κατηγοριών.

Το όχημα βρισκόταν στο χώρο στάθμευσης ενός πλυντηρίου το οποίο χρησιμοποιούσε εκείνη την ώρα ο φερόμενος ως απαγωγέας, αναφέρουν οι αναφορές.

Την βρήκαν έξω από πλυντήριο στην Καλιφόρνια

Η κοπέλα, η οποία είχε εξαφανιστεί από το Τέξας τρεις ημέρες νωρίτερα και είχε οδηγηθεί στο Long Beach, πιστεύεται ότι κάποια στιγμή πριν από τη διάσωσή της είχε μπει μέσα στις εγκαταστάσεις.

Μια εργαζόμενη στο πληντύριο, δήλωσε στο NBC News ότι είχε ένα κακό προαίσθημα όταν είδε τον άνδρα με το παιδί. Περιέγραψε τον άνδρα ως τρομακτικό και αμέσως σκέφτηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Είπε ότι η γυναίκα που κάλεσε την αστυνομία ήταν πελάτισσά της, η οποία της είπε ότι το κορίτσι χρειαζόταν βοήθεια. Το θύμα ήταν «εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένο και ταραγμένο»


Η εργαζόμενη πρόσθεσε: «Είμαι σοκαρισμένη, αλλά χαρούμενη γιατί η αστυνομία τη διέσωσε. Θέλω μόνο να είναι αυτή και η οικογένειά της τώρα ευτυχισμένοι και ασφαλείς».

Το θύμα είχε απαχθεί κοντά σε μια στάση λεωφορείου στο Σαν Αντόνιο του Τέξας στις 6 Ιουλίου. Ο ύποπτος την πλησίασε με ένα όχημα, την σημάδεψε με όπλο και απαίτησε να μπει μέσα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί δήλωσαν επίσης ότι η κοπέλα δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ την μετέφεραν στην Καλιφόρνια.


iefimerida.gr



Πακιστανοί με συντονιστή ένα ασπρομάλλη καίνε την Ρόδο

 



Σοβαρές καταγγελίες και όχι μεμονωμένες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την πραγματική αιτία πίσω από τις φωτιές που ταλαιπωρούν το ακριτικό νησί της Ρόδου.

Ροδίτης δημοσιογράφος μεταφέρει καταγγελίες, μιλώντας για αλλοδαπούς, κυρίως Πακιστανής καταγωγής, που βάσει σχεδίου βάζουν φωτιές σε διάφορα σημεία με εντολή ενός ασπρομάλλη:

«Αυτές οι καταγγελίες έχουν δημοσιευτεί μέρες τώρα. Σήμερα βγήκε είδηση ότι υπάρχουν κάποιες ανακρίσεις και κάποιες προσαγωγές. Αυτό που λένε μέσω των social media οι εθελοντές που βοηθούν την πυροσβεστική ήταν ότι κάποιοι αλλοδαποί, πακιστανικής κυρίως καταγωγής, ήταν αυτοί, που σε συντονισμό με έναν μεσήλικα άνδρα με άσπρα μαλλιά που βρισκόταν πάνω σε μία μηχανή, έβαλαν σε κάποια σημεία κάποιες φωτιές».

«Δεν είναι θεωρίες συνομωσίας», συμπλήρωσαν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, μεταφέροντας νέες καταγγελίες αλλά και πλάνα με γκαζάκια που τοποθετήθηκαν από αλλοδαπούς:


Χιλιάδες οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπρηστές που τις δύσκολες αυτές ώρες που το νησί περνάει κάνουν την εμφάνιση τους και βάζουν φωτιά.

Συγκεκριμένα η Εθελοντικη Ομαδα Αντιμετωπισης Καταστροφων Σαλακου  με επικεφαλής τον Παναγιώτη Εγγλέζο ανέρτησαν:

Προσοχήηηηηη

Μόλις είδαν κάτι παιδιά ένα τύπο να βάζει φωτιές 4 συνολικά κοντά στης κατασκηνώσεις τον κυνήγησαν αλλά χάθηκε στο δάσος.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα τρία άτομα η οποίοι με μηχανάκι έβαζαν φωτιά.



Ανοίγουν και τα στρατόπεδα για την φιλοξενία τουριστών και πολιτών στην Ρόδο


 

Στο άνοιγμα των στρατοπέδων προχωρά ο Ελληνικός Στρατός στην Ρόδο προκειμένου να φιλοξενηθούν πολίτες και τουρίστες που εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία που διέμεναν για να ξεφύγουν από την φωτιά στην Ρόδο.

Ένα από τα στρατόπεδα που ανοίγουν είναι αυτό της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών στην περιοχή Κάλαθος της Ρόδου.

Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες και πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 ατομα), Δωδεκανησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1247 άτομα.

Έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

Σχετικά με τη φιλοξενία και διατροφή πολιτών που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά στη Ρόδο, σε συννενόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους, οι παρακάτω συνεδριακού χώροι ξενοδοχείων.


Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 3.190 άτομα:


SHERATION RODOS RESORT----- 250

VERGINA----400

AMATHUS----70

RODOS PALACE----1500

MEDITERRANEAN----150

PARADISE RESORT- ELA RESORT----300

OLYMPIC PALACE-----300

KRESTEN PALACE---150

EDEN ROC ---70





Συγκλονιστικό βίντεο από πυροστόβιλο στη Ρόδο

 



Την, ακραία συμπεριφορά που εκδήλωσε η πυρκαγιά η οποία καίει για 5η ημέρα στο νησί της Ρόδου, αποτυπώνει βίντεο. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το meteo.gr, στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή ενός λόφου.

Στο βίντεο καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες, ενώ διακρίνονται επίσης οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου.

Δείτε βίντεο:





Βρετανίδα τουρίστρια : «Πήραν πρώτα γυναίκες και παιδιά, μας έδωσαν δωρεάν νερό και φαγητό»

 


Χιλιάδες τουρίστες που φιλοξενούνταν στα ξενοδοχεία στο Κιοτάρι της Ρόδου και έλαβαν εντολή εκκένωσης από το 112 απομακρύνθηκαν προς το Γεννάδι της Ρόδου.

Η μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων έγινε με την συμβολή εθελοντών, καταστηματαρχών, εργαζομένων αλλά και αστυνομικών, λιμενικών και στρατιωτικών που εκλήθησαν να φέρουν εις πέρας  την επιχείρηση που οργάνωσε η πολιτική προστασία.

«Πήραν πρώτα τις γυναίκες και τα παιδιά» λέει η Βρετανή τουρίστρια Jane Plomgren που διέμενε στο Lindos Imperial και αποχώρησε από την παραλία δίπλα στο ξενοδοχείο με τη βοήθεια των εργαζομένων σε μια παρακείμενη εγκατάσταση water sports. Και συνεχίζει, μιλώντας στη δημοσιογράφο Νατάσα Πάμπρη, ευχαριστώντας τους καταστηματάρχες, τα super market και τους εστιάτορες που τους έδωσαν νερό και φαγητό δωρεάν. «Δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» λέει η Βρετανή Jane Plomgren. Την ευγνωμοσύνη τους για το πώς εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης των ξενοδοχείων εκφράζουν ακόμη δύο Βρετανίδες τουρίστριες, ή μία με το μωρό της στην αγκαλιά. «Μας πρόσεξαν, δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» συνεχίζουν οι τουρίστριες και δηλώνουν εντυπωσιασμένες από το πόσο ομαλά εξελίχθηκε η απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές όπου περνούσαν τις διακοπές τους.

Δείτε το βίντεο: 








Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ για την εκκένωση ξένων πολιτών

 



Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730. 




Καταγγελίες για εμπρησμούς από αλλοδαπούς στην Ρόδο


 

Πολλές οι καταγγελίες πολιτών για κινήσεις αλλοδαπών με μηχανάκια που πιάστηκαν την ώρα που έβαζαν φωτιά στο νησί της Ρόδου.

Καταγγελίες μιλάνε για γκαζάκια διάσπαρτα στην περιοχή, που δείχνουν εμπρησμό.