Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη στις 5 Μαρτίου!



Η ΝASA ενημερώνει ότι ο αστεροειδής «2013 ΤΧ68» πρόκειται να περάσει ξυστά από τη Γη στις 5 Μαρτίου, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας.

Ο ίδιος αστεροειδής πέρασε κατά το παρελθόν, σε απόσταση 1,3 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, προκαλώντας ανησυχίες.

Ο αστεροειδής  θα μπορέσει να γίνει ορατός από τη Γη με τηλεσκόπιο, αφού ενδέχεται να περάσει από τον πλανήτη μας σε απόσταση 11.000 μιλίων.


Moνομαχία Μέσι και Ρονάλντο για τα…μάτια μίας Ferrari;



Είναι τελικά ο Μέσι ο μυστηριώδης αγοραστής του ακριβότερου αυτοκινήτου όλων των εποχών και χρειάστηκε να μονομαχήσει με τον Κριστιάνο Ρονάλντο για χάρη του;

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου! Ο Λιονέλ Μέσι φέρεται σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, ότι είναι ο μυστηριώδης αγοραστής του ακριβότερου αυτοκινήτου όλων των εποχών. Πρόκειται για μία σπάνια Ferrari 335 S Spider Scaglietti, που κατέληξε για 32.075.200 στα χέρια ενός πλειοδότη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κόκκινο μοντέλο βγήκε την Παρασκευή σε δημοπρασία από τον οίκο Artcurial στο Παρίσι και φημολογείται, ότι σε αυτήν έλαβε μέρος εκτός από τον Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος λάτρης των ακριβών και γρήγορων μοντέλων υπέβαλε προσφορές, κάποια στιγμή αναγκάστηκε όμως να αποσυρθεί από τη δημοπρασία, στην οποία φέρεται ως θριαμβευτής ο 28χρονος άσος της Μπαρτσελόνα.

Η τιμή εκκίνησης για το διθέσιο μοντέλο είχε οριστεί στα 20 εκατομμύρια ευρώ και τελικά ξεπέρασε τα 32 εκατομμύρια ευρώ, σπάζοντας έτσι κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Auto Bild, η δημοπρασία διάρκεσε μόλις έντεκα λεπτά!

Στο βολάν του συγκεκριμένου αυτοκινήτου είχαν καθίσει στο παρελθόν –μεταξύ άλλων- οι δύο Βρετανοί οδηγοί αγώνων, Mike Hawthorn και Peter Collins, ενώ μία τέτοια Ferrari είχε οδηγήσει το 1958 ο σερ Στίρλινγκ Μος στο Γκραν Πρι της Κούβας.

Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, τότε η χαρά του Μέσι θα ήταν σίγουρα διπλή. Μία που αγόρασε ένα λατρεμένο μοντέλο και μία, που το πήρε μέσα από τα νύχια του μεγάλου του αντιπάλου στα γήπεδα.



Πηγή :  gazzetta.gr 



Τα άλογα αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα




cnn.gr

Στέκεστε μπροστά από ένα άλογο και θεωρείτε ότι μικρή σημασία έχει γι αυτό το πώς αισθάνεστε, αν δηλαδή είστε χαρούμενος ή πολύ εκνευρισμένος. Λάθος, έχει σημασία καθώς όπως αποδεικνύεται από νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στη Βρετανία, τα άλογα μπορούν και αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Οι ερευνητές έδειξαν δεκάδες έγχρωμες φωτογραφίες στα είκοσι οκτώ άλογα τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ. Η κάθε μία έμενε μπροστά στο οπτικό τους πεδίο για 30 δευτερόλεπτα και οι αντιδράσεις των αλόγων αρχικά καταγράφονταν και εν συνεχεία γίνονταν αντικείμενα μελέτης από ψυχολόγους.

Όπως αποδείχθηκε, όταν έβλεπαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν πρόσωπα εκνευρισμένων ανδρών, οι κτύποι της καρδιάς τους αυξάνονταν. Επιπλέον, στις «επιθετικές» φωτογραφίες, γυρνούσαν τα κεφάλια τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να τις βλέπουν μόνο με το αριστερό μάτι, σύμφωνα με τα όσα γράφει το CNN.

Αυτό συμβαίνει για τον εξής απλό λόγο. Τα άλογα παρατηρούν τα αρνητικά ερεθίσματα και τις αρνητικές πληροφορίες με το αριστερό μάτι, ώστε αυτά να τα επεξεργάζεται το δεξιό ημισφαίριο του μυαλού, το οποίο ειδικεύεται στα «απειλητικά περιβάλλοντα».

«Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι τα άλογα μπορούν να αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα», δηλώνει ο Έιμι Σμιθ, ένας εκ των ερευνητών και συμπληρώνει:

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι το συγκεκριμένο ζώο είναι κοινωνικά εξελιγμένο, είναι η πρώτη φορά που αντιλαμβανόμαστε όμως ότι τα άλογα αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις».

Why the long face? Horses recognize human emotions, says study
Sheena McKenzie By CNN


Λεβέντης για Τσίπρα: Ετσι φέρονται οι Τύραννοι πριν καταρρεύσουν




Πηγή : Thetoc.gr

Ο κ.Τσίπρας σχεδιάζει με αλαζονικό τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, αλλά έτσι φέρονται οι Τύραννοι πριν καταρρεύσουν.

Ο κ.Τσίπρας σχεδιάζει με αλαζονικό τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, αλλά έτσι φέρονται οι Τύραννοι πριν καταρρεύσουν.

Ετσι σχολιάζει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη την ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων:

«Η ομιλία του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό συμβούλιο δείχνει ότι τα περί συναίνεσης που ζητούσε ήταν λόγια του αέρα και ότι τώρα ο ίδιος ενώ είναι αντίθετή του όλη η κοινωνία, σχεδιάζει με αυταρχικό και αλαζονικό τρόπο να παραμείνει στην εξουσία. Όμως η Ένωση Κεντρώων του θυμίζει ότι έτσι φέρονται οι Τύραννοι λίγο πριν καταρρεύσουν».


Συνελήφθη στην Αθήνα ο μεγαλύτερος Έλληνας απατεώνας



Ο μεγαλύτερος Έλληνας απατεώνας, ο μετρ των οικονομικών εγκλημάτων, ο 65χρονος Σταύρος Παναγιωτόπουλος, συνελήφθη στην Αθήνα από αστυνομικούς του τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Από το 2010 τον αναζητούσαν οι αστυνομικοί μετά από μία ακόμη απάτη του. Μαζί με επτά συνεργούς του το 2007 είχαν πουλήσει οικόπεδο στο Π. Ψυχικό, έναντι 2.500.000 ευρώ, καταρτίζοντας πλαστά έγγραφα για την αγοραπωλησία του. Ουσιαστικά είχαν πουλήσει οικόπεδο που δεν τους ανήκε.     Σε βάρος του εκκρεμούσε ανεκτέλεστο ένταλμα σύλληψης, για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά συναυτουργία και πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση. 

Απάτη τον περασμένο Νοέμβριο   Το 1994, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος έκλεψε ομόλογα αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα. Τον περασμένο Νοέμβριο ο 65χρονος πρώην τραπεζικός, πούλησε... τέσσερις φορές την ίδια βίλα στο Ψυχικό, και άλλη μία στη Βούλα, συμμετέχοντας σε κύκλωμα που εξαπατούσε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, αποκομίζοντας πάνω από 700.000 ευρώ. 

Παρότι συνελήφθησαν πέντε μέλη της σπείρας (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες), ο 65χρονος «φαντομάς» και ένας 53χρονος συνεργός του αναζητούνταν μέχρι το πρωί της Τρίτης.   Τα μέλη της σπείρας απατεώνων και κυρίως μία 45χρονη γυναίκα, εντόπιζε πολυτελείς οικίες προς πώληση, οι οποίες ανήκαν κυρίως σε απόδημους Έλληνες. 

Στη συνέχεια προσέγγιζε μεσίτες ή ιδιοκτήτες και τους έπειθε να αναλάβει τη μεσιτεία ή την εκπροσώπησή τους, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό προσωπικές πληροφορίες και πρόσβαση σε ιδιωτικά και δημόσια έγραφα (αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας, πληρεξούσια, τοπογραφικά, ταυτότητες). Έπειτα κανόνιζε ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές και για να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της απέναντι τους, παρουσίαζε ως ιδιοκτήτες των ακινήτων κάποια από τα μέλη της σπείρας, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία ενός υποψήφιου αγοραστή κατοικίας στο Ψυχικό, που είχε δώσει 8.600 ευρώ ως προκαταβολή και τα μέλη του κυκλώματος ζήτησαν άλλα 8.000 ευρώ για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αγοραπωλησίας. Αντελήφθη την απάτη όταν μπήκε στο Taxis και διαπίστωσε ότι είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. 

Απευθύνθηκε σε αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Ψυχικού, οι οποίοι σε προκαθορισμένο ραντεβού παραλαβής των χρημάτων, συνέλαβαν τα πέντε μέλη του κυκλώματος. Ο 64χρονος μεγαλοαπατεώνας είχε εμφανιστεί ως ιδιοκτήτης πολυτελούς κατοικίας στην οδό Κισσάβου στο Ψυχικό, την οποία κατάφερε να... πουλήσει σε εταιρείας real estate αποκομίζοντας 550.000 ευρώ, ενώ επιχείρησε να το κάνει άλλες τρεις φορές παίρνοντας προκαταβολές ύψους 86.000 ευρώ.

 Γι άλλο ακίνητο στη Βούλα πήραν προκαταβολή 80.000 ευρώ.   

Ποιος είναι ο 65χρονος απατεώνας   Την άνοιξη του 1994 ενεπλάκη στη μεγάλη υπόθεση κλοπής ομολόγων από την Εθνική Τράπεζα. Η κλοπή των 99 εντόκων γραμματίων αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ) αποκαλύφθηκε στις 13 Μαΐου του 1994, ύστερα από έλεγχο που έγινε στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Τα ομόλογα που είχαν κλαπεί ήταν ένα μέρος μιας παρτίδας 250 δισ. δρχ. (περίπου 750 εκατ. ευρώ) που είχε παραλάβει η Εθνική Τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, διοργανωτής της κλοπής των ομολόγων ήταν ο 65χρονος σήμερα απατεώνας, ο οποίος είχε εμφανιστεί με το ψευδώνυμο «Ευστράτιος Ρίζος» και δήλωνε... κτηματομεσίτης. 

Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας δικηγόρου και μιας οικονομολόγου προχώρησαν σε διάφορες τράπεζες στην προεξόφληση των ομολόγων. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ένας 62χρονος πρώην ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, ο οποίος φέρεται να παρέλαβε ένα μεγάλος μέρος των χρημάτων που προέρχονταν από την εξόφληση των ομολόγων. 

  Ο 65χρονος συνελήφθη για την υπόθεση της κλοπής των ομολόγων στις 8 Ιουνίου του 1995. Όπως ανέφεραν αστυνομικοί που συμμετείχαν τότε στη σύλληψή του, «είχε στο αυτοκίνητό του περίπου 30 εκατ. δρχ. και μας πρότεινε να τα πάρουμε για να τον αφήσουμε ελεύθερο». Στις 4 Ιουλίου του 1995 απέδρασε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ενώ οδηγείτο στον ανακριτή στα κτίρια της Σχολής Ευελπίδων.  

Τότε στο Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής συνεστήθη μια ολιγομελής ομάδα αναζήτησής του, στην οποία υπεύθυνος ήταν ο χαμηλόβαθμος τότε αξιωματικός κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος σήμερα είναι προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η έρευνα για τη σύλληψή του είχε επεκταθεί και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας όπου διέμενε ανά χρονικά διαστήματα. 

Τελικά συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου του 1996 κοντά στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βούλα, όταν ο κ. Σφακιανάκης είχε κρυφτεί με προτεταμένο το όπλο του κάτω από το αυτοκίνητο του καταζητουμένου. Μαζί με τον Σταύρο Παναγιωτόπουλο είχαν συλληφθεί ένας αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών, ένας δημοτικός σύμβουλος της Βάρης και ένας χρυσοχόος. Τους είχε εμφανιστεί, είπαν, ως Μανώλης Ρίζος, κτηματομεσίτης. Για αυτές τις ποινικές εμπλοκές καταδικάστηκε το 1997 σε πολυετή κάθειρξη.

 Ο 64χρονος αποφυλακίστηκε το 2006, αφού εξέτισε ένα μέρος της ποινής του. Ωστόσο, στις 25 Μαΐου του 2007, λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή του ενεπλάκη πάλι σε απάτη




Πηγή : pronews.gr



Συλλήψεις σε Γλυφάδα και Κολωνάκι για ναρκωτικά



Σε εξέλιξη είναι από νωρίς το απόγευμα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών της διεύθυνσης ασφαλείας Αττικής σε  Κολωνάκι και Γλυφάδα για την εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών. 

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει 9 συλλήψεις.

Η διακίνηση γινόταν από τους ντίλερ κυρίως σε κοσμικά νυχτερινά στέκια της Γλυφάδας και του Κολωνακίου.

Έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων, σύμφωνα με πληροφορίες , στο πελατολόγιοo φιγουράρουν πασίγνωστα ονόματα.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο τους διακινητές και έχουν στα χέρια τους ηχογραφημένες συνομιλίες με ονόματα και διευθύνσεις.



Καμμένος: Δέχομαι την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο




Αποδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες...

Ο Υπουργός Άμυνας είπε σε δημοσιογράφους πως θα δεχθεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, υπό τον όρο να μην έχουν την διοίκηση των επιχειρήσεων, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία. Αυτή την στιγμή, η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης «Standing NΑΤΟ Maritime Group» ανήκει στη Γερμανία, ωστόσο ακολουθεί η Τουρκία. Ετσι ο Π. Καμμένος πρότεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία και η Ελλάδα από την διοίκηση αυτής της Δύναμης και να επεκταθεί η διοίκηση της Γερμανίας και το επόμενο εξάμηνο, ή μέχρι να βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση. Οπως είπε επίσης τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα πρέπει να παραμείνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά στα δικά τους. Επιπλέον, ζητάμε να συνεργαστεί η Νατοϊκή δύναμη με την Frontex και να επιχειρούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

«Οσοι πρόσφυγες διασώζονται από αυτές τις συντονισμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία» είπε στους δημοσιογράφους επίσης, ο Πάνος Καμμένος.




Συνεχίζεται κανονικά ο ανεφοδιασμός της Μαρινόπουλος από την ΕΒΟΛ



Πηγή : iefimerida.gr

ΤΑ «ΒΡΗΚΑΝ» ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Έληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μαρινόπουλος Α.Ε. και της ΕΒΟΛ και ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων της αλυσίδας πραγματοποιείται κανονικά.

Πρόκειται άλλωστε για μία πολυετή συνεργασία μεταξύ του συνεταιρισμού και της εταιρείας Μαρινόπουλος με σημαντική οικονομική και κοινωνική στήριξη καθότι η συνεργασία αυτή επηρεάζει και διατηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, αλλά και εφοδιάζει με ελληνικά τοπικά προϊόντα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι η απρόσκοπτη και ανεπηρέαστη συνέχιση της στενής συνεργασίας και κοινής πορείας λιανεμπορίου και βιομηχανίας ιδιαίτερα περιόδους οικονομικής δυσχέρειας όλης της χώρας.


Ο Αμυράς από το Ποτάμι καταδίωξε ληστές έξω από τη Βουλή




«Πρωταγωνιστής» σε καταδίωξη και σύλληψη ληστών ο βουλευτής Γ. Αμυράς - Οι δράστες είχαν αρπάξει βαλίτσα τουρίστα ο οποίος είχε επιβιβαστεί στο λεωφορείο για το αεροδρόμιο

Στην καταδίωξη και στη σύλληψη δύο αλλοδαπών ληστών πρωταγωνίστησε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στην αφετηρία των λεωφορείων στην πλατεία Συντάγματος, στην οδό Όθωνος, απέναντι ακριβώς από τη Βουλή. 

Ο Γ. Αμυράς βγαίνοντας από τη Βουλή είδε δύο αλλοδαπούς να βγαίνουν τρέχοντας από ένα λεωφορείο που είχε προορισμό το αεροδρόμιο, έχοντας κλέψει προηγουμένως μία βαλίτσα από έναν Ασιάτη τουρίστα, ο οποίος πρόλαβε βγήκε από το λεωφορείο και άρχισε να τους κυνηγά, τους έφτασε, χωρίς όμως να μπορεί να τους πάρει τη βαλίτσα, αφού ήταν ένας εναντίον δύο.  

Όταν ο βουλευτής αντιλήφθηκε το συμβάν παρενέβη, πλησίασε τους ληστές,  

τους απώθησε, εκείνοι πανικοβλήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια, σώζοντας τελικά τη βαλίτσα του σοκαρισμένου τουρίστα, ευχαριστώντας τον βουλευτή του Ποταμιού.    

Το περιστατικό όμως είχε συνέχεια... Οι δύο αλλοδαποί έφυγαν τρέχοντας κατηφορίζοντας την οδό Ερμού. Ο κ. Αμυράς τούς ακολούθησε τρέχοντας από πίσω τους και αφού προηγουμένως είχε ειδοποιήσει την αστυνομία. Αρκετά χαμηλά στην Ερμού, κοντά στην Καπνικαρέα, οι δύο ληστές χάθηκαν ανάμεσα στο πλήθος, ωστόσο ο κ. Αμυράς είχε δώσει την περιγραφή τους στην αστυνομία, με αποτέλεσμα δύο «Ζητάδες» να τους εντοπίσουν μέσα στα στενά. Αφού τους συνέλαβαν, ειδοποίησαν τον κ. Αμυρά ο οποίος στη συνέχεια τους αναγνώρισε. 

Ακολούθως μετέβη στο αστυνομικό τμήμα για να δώσει κατάθεση, ενώ οι δύο αλλοδαποί παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο.


Αυστρία: Στέλνει Στρατό στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων - Θα εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας;





Επιμέλεια: Onalert
Πηγή: ΑΠΕ

Ορατό το ενδεχόμενο να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας, από τις κινήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Η Αυστρία αποφάσισε να στείλει Στρατό και Αστυνομία στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές!

Αυτό το απίθανό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς μετά από την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ομόλογο του της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Δεδομένου ότι τα Σκόπια υψώνουν και δεύτερο φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, είναι φανερό ότι η Αυστρία και κατ' επέκταση πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν την εντύπωση ότι το κύμμα των προσφύγων να αποτραπεί με στρατιωτικά μέτρα.

Με αυτή την κίνηση, μάλλον θα χειροτερέψει την κατάσταση, καθώς θα εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στι χώρα μας, η οποία δέχεται καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες από τα οτυρκικά παράλια. 

Ο κ. Κουρτς επεσήμανε ότι ο περιορισμός που έθεσε η αυστριακή κυβέρνηση για τον αριθμό των προσφύγων τους οποίους θα δεχθεί το 2016 στη χώρα, που δεν θα ξεπερνά τους 37.500, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στα δυτικά Βαλκάνια και απαιτείται η αρωγή όλων των χωρών για να ανακοπεί η εισροή προσφύγων.

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ υπογράμμισε, ότι ο στόχος είναι να ανακοπεί η ροή των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και για αυτό το λόγο τόνισε πως χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και συντονισμένες προσπάθειες με τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι εάν η Αυστρία ή κάποια χώρα στην αποκαλούμενη βαλκανική οδό κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, το ίδιο θα πράξει και η Σερβία.

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι «οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μείνουν στη Σερβία» και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει συνεχής ενημέρωση μεταξύ των χωρών που διασχίζουν οι πρόσφυγες, για να μην δημιουργούνται τετελεσμένα και απρόβλεπτες καταστάσεις.
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας εξέφρασε την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.



Η ΕΒΟΛ σφράγισε όλες τις επιταγές της «Μαρινόπουλος»




Δήμητρα Μανιφάβα
Έντυπη Καθημερινή

Τη σφράγιση όλων των επιταγών της «Μαρινόπουλος» και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας στον Βόλο αποφάσισε η Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσεις που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων συνολικά στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Μετά τη σφράγιση των επιταγών, η ΕΒΟΛ είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα χρήματά της διά της δικαστικής οδού μέσω της έκδοσης διαταγών πληρωμής και εάν απαιτηθεί μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της «Μαρινόπουλος».

Αυτό που αναμένει η ΕΒΟΛ για να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα είναι ο τερματισμός της αποχής των δικηγόρων. Επιπλέον, σήμερα, εργαζόμενοι της ΕΒΟΛ και καταναλωτές θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του καταστήματος Carrefour - Mαρινόπουλος που βρίσκεται επί της οδού Λαρίσης στον Βόλο. Αναμένεται, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες να υπάρξει αποκλεισμός όλων των καταστημάτων της αλυσίδας στον Βόλο με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων. Στην απόφαση για διεκδίκηση των χρημάτων της μέσω της δικαστικής οδού οδηγήθηκε η ΕΒΟΛ, διότι, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της, παρά τη νέα παράταση πληρωμής που έδωσε στην αλυσίδα «Μαρινόπουλος», αυτή δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις της για πληρωμή των οφειλών της. «Επίσης, ουδεμία ανταπόκριση της οικογένειας Μαρινόπουλου υπήρξε σε σχετική επιστολή των κτηνοτρόφων, καθόσον η οφειλή προς την ΕΒΟΛ αφορά απαίτηση προς τους ίδιους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και θα έπρεπε να υπάρχει σχετική ευαισθησία», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.

Η ΕΒΟΛ, πάντως, είχε προειδοποιήσει και μάλιστα δημοσίως τη «Μαρινόπουλος» στις 7 Ιανουαρίου 2016, όταν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της με τη γνωστή αλυσίδα. «Η συνέχιση αυτής της προβληματικής συνεργασίας μας θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου ΕΒΟΛ», αναφερόταν στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί πριν από ένα μήνα.


Έπιασαν με κοκαΐνη τον διευθυντή των φυλακών Τρικάλων



Πηγή : protothema.gr


Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ έστησαν το μπλόκο στον Στέφανο Αθάνατο και σε έναν ακόμη φίλο του, καθώς η κοκαΐνη βρέθηκε στην πολυτελή Mercedes του σωφρονιστικού

Συνελήφθη χθες το βράδυ από αστυνομικούς, ο διευθυντής των φυλακών Τρικάλων, Στέφανος Αθάνατος, καθώς, έπειτα από έρευνα, βρέθηκε πάνω του ποσότητα 0,7 γραμμαρίων κοκαΐνης.

Ο διευθυντής των φυλακών κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα και αναμένεται να προσαχθεί στον Εισαγγελέα, αντιμετωπίζοντας, τουλάχιστον, το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ έστησαν το μπλόκο στον διευθυντή των φυλακών και σε ενα ακόμη φίλο του καθώς η κοκαΐνη βρέθηκε στην πολυτελή Mercedes του σωφρονιστικού. 

Λίγο αργότερα, μάλιστα, συνελήφθη και ο ντήλερ στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων ποσότητα κοκαΐνης, περίπου 90 γραμμαρίων, πιστόλι και 73 φυσίγγια.  

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα χθες το βράδυ ο 40χρονος διευθυντής των φυλακών Τρικάλων μαζί με τον 36χρονο φίλο του, προμηθεύτηκαν από τον 45χρονο ντήλερ ποσότητα κοκαΐνης. Στη συνέχεια, ο διευθυντής μετέβη με το πολυτελές αυτοκίνητο του μάρκας Mercedes στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων, ωστόσο πριν εισέλθει στις φυλακές  ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Οι αστυνομικοί από έρευνες στην οικία του κατάσχεσαν συσκευασία με σπόρους κάνναβης, βάρους 0,9 γραμμαρίων. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του 36χρονου φίλου του διευθυντή όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.  Στο σπίτι του 45χρονου ντίλερ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

- αυτοσχέδιες συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους (88,4) γραμμαρίων, 
- ζυγαριά ακριβείας, 
- πιστόλι και (73) φυσίγγια, 
- τρία κινητά τηλέφωνα και 
- το χρηματικό ποσό των (465) ευρώ. 

Τα κατασχεμένα αντικείμενα από το σπίτι του ντίλερ



Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κίνησε αμέσως την πειθαρχική διαδικασία, απηύθυνε ερώτημα για τη θέση του σε αργία και έθεσε τον διωκόμενο σε αναστολή άσκησης καθηκόντων.

Όπως, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, «η   αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στη φυλακή γίνεται με τον καθιερωμένο έλεγχο, αλλά και με προγράμματα σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης» και καταλήγει η ανακοίνωση: «Κάθε άλλη επαφή με τα ναρκωτικά, όποιον και αν αφορά, αντιμετωπίζεται με τον αναγκαίο και δίκαιο ποινικό έλεγχο».


Η δημοσιογράφος που γράφει για τον γυναικείο τρόμο στο Ιράκ λόγω ISIS



Πηγή : cnn.gr

Χρήστος Γαβαλάς 

Για τις μεθόδους που μεταχειρίζονται οι τζιχαντιστές για να τρομοκρατούν τον πληθυσμό και ειδικά τις γυναίκες αλλά και για τις δυσκολία αλλαγής της κουλτούρας των δημοσιογράφων ώστε να μεταδίδουν με ανεξαρτησία τις ειδήσεις στον ντόπιο πληθυσμό μίλησε στο CNN Greece η Ολλανδή δημοσιογράφος, Τζούντιτ Νιούρικ που ζει τα τελευταία οκτώ χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Τα πιο πρόσφατα βιβλία της εστιάζουν στον ISIS ενώ το τελευταίο της με τίτλο "The Women of The Caliphate" μεταφέρει το κλίμα από τη ζωή των γυναικών σε περιοχές που ελέγχονται από την ισλαμική οργάνωση.



Όπως είπε στο περιθώριο της ομιλίας της στο TedX Athens σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η πλειοψηφία των γυναικών είναι θύματα των μαχητών της οργάνωσης και όχι ακόλουθοί τους ενώ εκτός από τις γυναίκες των μαχητών που εν πολλοίς συναινούν και αυτές των Γιαζίντι που χρησιμοποιούνται σαν σκλάβες του σεξ, "υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα γυναικών που απλά ζει υπό την κατοχή του ISIS".

Σημείωσε ότι οι γυναίκες και αυτής της ομάδας είναι θύματα "γιατί πρέπει να ντύνονται με τον τρόπο που θέλει το ISIS που είναι η μπούργκα, ενώ πολύ δύσκολα μπορούν να βγουν από το σπίτι".
Ακόμα και αν θέλει κάποια γυναίκα -ανέφερε- να καθαρίσει το μπροστινό μέρος του σπιτιού της, δεν της επιτρέπεται εάν δεν έχει άντρα συγγενή δίπλα της ενώ ακόμα και ο στόχος της φροντίδας της οικογένειάς της καθίσταται πολύ δύσκολος "εξαιτίας της έλλειψης των πάντων, όχι μόνο ρεύματος και νερού αλλά και φαγητού, οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα, τα μπουκάλια με φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν για να μαγειρέψουν είναι πολύ ακριβά και μαγειρεύουν σε ξύλο, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν φτιάξει τον δικό τους κήπο ώστε να μπορούν να έχουν τα δικά τους φρέσκα λαχανικά".

Η Ολλανδή δημοσιογράφος είπε στο CNN Greece πως έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με πολλές γυναίκες που ζουν έτσι στη Μοσούλη, ωστόσο αναγνωρίζει ότι η επικοινωνία αυτή είναι δύσκολη εξαιτίας παρεμβάσεων του ISIS.

"Πρέπει να επικοινωνήσεις με whatsapp ή μέσω φίλων, επομένως πολλές φορές κάνεις συνεντεύξεις μέσω φίλων. Οι γυναίκες που έχω μιλήσει μου λένε ότι είναι φυλακισμένες και μου ζητούν βοήθεια", υπογράμμισε.

Και συνέχισε δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του φόβου που τις διακατέχει: "Το ISIS χρησιμοποιεί πολύ τον φόβο για να κρατάει τους ανθρώπους από το να επαναστατήσουν. Και ο φόβος είναι τόσο μεγάλος που μια από τις γυναίκες με τις οποίες μίλησα πήγε στην ταράτσα για να έχει καλύτερο σήμα, εκεί όμως είδε ότι υπήρχε μια μαύρη σημαία του ISIS και φοβήθηκε τόσο που μπήκε ξανά μέσα μόνο και μόνο που είδε τη σημαία".

"Δύναμη και χρήμα χρησιμοποιούν τη θρησκεία"

Για την Τζούντιτ Νιούρικ ο βασικός λόγος για τον οποίο επεκτάθηκε η ισλαμική οργάνωση είναι το γεγονός ότι "η δύναμη και το χρήμα χρησιμοποιούν τη θρησκεία", επισήμανε ωστόσο ότι "δεν είναι κράτος" παρά το ότι έτσι αυτοαποκαλείται.

Εξήγησε πως το βάσικο έσοδο προέρχεται από το πετρέλαιο και τους φόρους, ωστόσο, "όλοι μέσα στο χαλιφάτο πληρώνουν για όλα".

Στο ιρακινό Κουρδιστάν, φόρους καλείται να καταβάλλει ο καθένας, από τον ταξιτζή που ξεκινάει την ημέρα του μέχρι τη γυναίκα που θα αγοράσει φιάλη υγραερίου για να μαγειρέψει και τον συναλλασσόμενο σε τράπεζα που επιθυμεί να φέρει χρήματα από το εξωτερικό.

Σημείωσε ότι η ροή πετρελαίου πλέον σταμάτησε εξαιτίας των αμερικανικών βομβαρδισμών και οι φόροι επίσης είναι πια προβληματικοί γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να τους πληρώσουν.

"Το εισόδημα από την κυβέρνηση του Ιράκ στις αρχές πλήρωνε τους δημόσιους υπαλλήλους στη Μοσούλη αλλά σταμάτησε και οι άνθρωποι γίνονται όλο και φτωχότεροι αφού πλέον είναι λίγες οι δουλειές. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να δουλέψουν με το ISIS πιά άρα από που θα έχουν να πληρώσουν για φόρους; Άρα πλέον το ISIS γίνεται φτωχότερο και η περιοχή του γίνεται μικρότερη", είπε.

Δεν αρνείται ότι υπάρχει -κατά την εκτίμησή της- μια μικρή ομάδα μαχητών και οι ηγέτες τους που κερδίζουν χρήματα και πλουτίζουν, κατ' αυτό τον τρόπο όμως "χωρίζεται η κοινωνία με εκκωφαντικό τρόπο και δεν μπορεί να κρατήσει".

"Το πολύ σε δυο χρόνια έχει τελειώσει το ISIS"

Κάνοντας μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης έτσι όπως την βίωσε αλλά και όπως υπολογίζει την συνέχισή της, η δημοσιογράφος ανέφερε στο CNN Greece ότι το ISIS ήταν "ελκυστικό" για ενοχλημένες ομάδες στο Ιράκ εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν μείνει έξω από την κυβέρνηση "όταν η Αμερική τοποθέτησε την σιιτική πλειοψηφία".

"Η ενόχληση βοήθησε το ISIS να χτίσει τον εαυτό του", πρόσθεσε αλλά όπως είπε την ίδια στιγμή, ακόμα και αν υπάρχουν άνθρωποι του πρώην καθεστώτος του Μπαθ μέσα στο ISIS, αυτοί δεν συνιστούν ένα κράτος και "το γεγονός ότι δεν είναι ουσιαστικά κράτος είναι και η αδυναμία τους".

"Η οικονομία πηγαίνει πολύ άσχημα, οι άνθρωποι δεν είναι μόνο φοβισμένοι αλλά και πολύ φτωχοί και στο τέλος αναμένω ότι αυτό θα καταρρεύσει, βλέποντας επίσης ότι μεγάλο μέρος των εδαφών που κέρδισε το Ιράκ το 2013 και το 2014 έχει χαθεί πλέον. Επομένως το τέλος τους θα έρθει, το πότε ακριβώς όμως δεν ξέρουμε. Μπορεί να πάρει ακόμα δυο χρόνια", σημείωσε.
"Όλα τα ΜΜΕ είναι συνδεδεμένα με πολιτικά κόμματα"

Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων σε γεωπολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που είχε ως κατάληξη την εμφάνιση και επέκταση των τζιχαντιστών, στο ιρακινό Κουρδιστάν η Τζούντιτ Νίουρικ έστηνε κέντρο Τύπου εκπαιδεύοντας δημοσιογράφους αλλά και διδάσκοντας πολιτικούς και αστυνομία πώς να συνεργάζονται με τα μέσα ενημέρωσης.

"Αυτό που διδάσκαμε είναι ότι αν νομίζετε πραγματικά ότι η δημοκρατία είναι σημαντική τότε πρέπει να δουλέψετε μαζί. Και για μένα ήταν πολύ σημαντικό να λέω στους δημοσιογράφους εκεί ότι ο δημοσιογράφος έχει έναν ρόλο στη δημιουργία της δημοκρατίας. Γιατί βοηθάμε τους ανθρώπους να κάνουν επιλογές με τρόπο ενημερωμένο", εξήγησε.

Ωστόσο αποχώρησε μετά από πέντε χρόνια προβάλλοντας ως κύριο λόγο της απόφασής της το γεγονός ότι στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της περιοχής "δεν υπάρχει τίποτα ανεξάρτητο" και πως όλα υποκινούνται από τα πολιτικά κόμματα που ελέγχουν διαφορετικά μέσα με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

"Επισήμως υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που αυτοαποκαλούνται ανεξάρτητα όμως είναι απλά μέρος ενός πολιτικού παιχνιού. Εάν προσπαθήσεις να μάθεις έναν δημοσιογράφο να έχει μια ανεξάρτητη οπτική γωνιά, πιστεύουν ότι το χρωστούν στα αφεντικά τους. Εάν ένα θέμα δεν ταιριάζει με την θέση του κόμματος τότε δεν θα το καλύψουν", εξήγησε.

"Όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι συνδεδεμένα με κόμματα, επομένως ο καθένας στα μέσα ενημέρωσης παίζει τον δικό του ρόλο", πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι αυτό που αποκόμισε ως κύρια εντύπωση από την προσπάθειά της να εμφυσήσει πνεύμα ανεξαρτησίας στη δουλειά των δημοσιογράφων είναι οι τελευταίοι "θα ξεκινήσουν να κάνουν την αλλαγή και μετά από δυο εβδομάδες ή ένα μήνα επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες, δεν μπορούσα να βρω έναν τρόπο να τους κάνω να κάνουν αυτή την αλλαγή και να πιστέψουν σε αυτή".

"Στην κοινωνία δεν βλέπω κάποια κινητικότητα, είναι απλά τα πολιτικά μέσα ενημέρωσης που πληροφορούν τους ανθρώπους με τον τρόπο που τα πολιτικά κόμματα θέλουν", τόνισε.

H Jeudit Neurink είναι Ολλανδή δημοσιογράφος και συγγραφέας με εξειδίκευση στη Μέση Ανατολή. Ζει με τις δυο Σιαμέζες γάτες της στην πρωτεύουσα της περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Ιρμπίλ.


Tα κόκκινα εσώψυχα της ΕΡΤ




Η πλήρης κομματικοποίηση της ΕΡΤ και η μετατροπή της σε όργανο προπαγάνδας και δοξολόγησης της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι το βαθύτερο σχέδιο για την «αναγεννημένη» κρατική τηλεόραση

Η αναξιοκρατία και οι προαγωγές «ημετέρων» με βάση μόνο την αφοσίωσή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πραξικοπηματική εκδίωξη άξιων συνεργατών, όπως η ανκοργούμαν Αντριάνα Παρασκευοπούλου, συνθέτουν τη στρατηγική στελέχωσης της νέας ΕΡΤ.

Με τη μετάθεση του διευθυντή Σύνταξης της «Αυγής» Σταύρου Καπάκου στη Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ. Με την επιλογή ενός ατόμου για τη θέση του προϊσταμένου των ρεπόρτερ, ο οποίος, όπως λένε στο «Ιδρυμα», είχε βοηθητικά καθήκοντα και δυσκολεύεται ακόμη και με τους στοιχειώδεις κανόνες ορθογραφίας, σε βαθμό που  να αναρωτιέται κανείς πώς αποφοίτησε από το δημοτικό. Και με την τακτική της εκπαραθύρωσης και της συκοφάντησης ικανών και καταξιωμένων εργαζομένων, κυρίως όμως αφήνοντας ελεύθερη μια αγέλη «συριζοκομισαρίων» που λυμαίνεται το Ραδιομέγαρο και δημιουργεί ένα κλίμα σταλινικής τρομοκρατίας, υλοποιείται το σχέδιο της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, η ποιότητα των εκπομπών, κυρίως των ενημερωτικών, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με αλλεπάλληλα χονδροειδή ατοπήματα (π.χ. σε δελτίο ειδήσεων ο θάνατος επωνύμου αποδόθηκε στον ιό HIV, αντί για εκείνον της γρίπης H1N1. Οπως είναι ευνόητο, σε αντίστοιχο κατήφορο βρίσκονται και οι δείκτες τηλεθέασης, κάτι που πιστοποιήθηκε ακόμη και από την τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η οποία μόλις και μετά βίας κατέγραψε διψήφιο ποσοστό, προσελκύοντας τους μισούς τηλεθεατές απ’ ό,τι ο Βασίλης Λεβέντης που φιλοξενούνταν την ίδια ώρα σε άλλον σταθμό.

Το σφάλμα του λουκέτου το 2013

Ελάχιστοι θα διαφωνούσαν πραγματικά ότι το αιφνίδιο λουκέτο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 από την τότε κυβέρνηση ήταν ένα σφάλμα στη δημόσια ζωή της Ελλάδας. Στο άλλο άκρο, όμως, αυτό που παρατηρείται είναι ότι χάρη στη μεθοδευμένη εφαρμογή ενός ολοκληρωτικού τύπου, μονοδιάστατου, σοβιετικού θα έλεγε κανείς, μοντέλου διοίκησης, η κρατική τηλεόραση πλέον μετατρέπεται βάσει σχεδίου σε προπαγανδιστικό κύμβαλο το οποίο αλαλάζει αποκλειστικά υπέρ των έργων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Το πρόσφατο κατσάδιασμα προς τη Μάριον Μιχελιδάκη από την Ολγα Γεροβασίλη -και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση- επειδή οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου δεν ήταν της αρεσκείας της κυβερνητικής εκπροσώπου, αλλά και η εκδίωξη της Αντριάνας Παρασκευοπούλου από το δελτίο των 6, σε συνδυασμό με τις εις βάρος της διαρροές που ακολούθησαν, είναι δύο μόνο από τα συμπτώματα της παθογένειας που εκκολάπτεται ξανά από την αρχή και κακοφορμίζει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, κανένας από τη διοίκηση της ΕΡΤ δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη προθυμία να ελέγξει -και πολύ λιγότερο να καταργήσει- τις επάρατες αργομισθίες, ή έστω να μεριμνήσει τουλάχιστον για την αξιοποίηση εκείνων των δημοσιογράφων που εξακολουθούν να μισθοδοτούνται κανονικά μολονότι οι εκπομπές τους έχουν διακοπεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα η εξυγίανση ενός ογκώδους και γραφειοκρατικού -σε πολύ μεγάλο βαθμό- μηχανισμού, αλλά η πάταξη των ενδεχόμενων αντιφρονούντων και η φίμωση οποιασδήποτε όχι μόνο αντικυβερνητικής, αλλά και ουδέτερης φωνής. Πιθανώς μέσα στις εχθροπραξίες του «ιερού πολέμου» που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ συλλήβδην στους ιδιωτικούς σταθμούς, τους οποίους η κυβέρνηση έχει δαιμονοποιήσει καταλογίζοντάς τους ούτε λίγο ούτε πολύ το σύνολο των δεινών της Ελλάδας, η κρατική τηλεόραση μεταμορφώνεται σε οχυρό εντός του οποίου μόνο το άτυπο πιστοποιητικό συριζοφροσύνης μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση των εργαζομένων. Παρά τα περί του αντιθέτου διατυμπανιζόμενα προεκλογικώς και παρά τους πανηγυρισμούς για το άνοιγμα της ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πάγια τακτική του, προωθεί τα «δικά του παιδιά», κατ’ ανάγκην όχι με νέους διορισμούς, όπως σε άλλους οργανισμούς, αλλά με σκανδαλώδεις προαγωγές. Ανταμείβει επίσης απροκάλυπτα αυλοκόλακες που, ενίοτε, κανένα άλλο προσόν δεν έχουν να προβάλουν στο βιογραφικό τους παρά μόνο τη συνδικαλιστική υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα και τις βάρδιες αυτοθυσίας στην ERT Open.

Στα προαναφερθέντα και προκειμένου να πάρει κανείς μια ιδέα από την ατμόσφαιρα που επικρατεί σήμερα εντός του Ραδιομεγάρου, θα πρέπει να φανταστεί ένα κλίμα γενικευμένης καχυποψίας, αλλά και ρεβανσισμού εκ μέρους των ακραιφνών συριζοφρόνων που νιώθουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις εις βάρος ορισμένων από τους συναδέλφους τους οι οποίοι, σαν άλλοι δωσίλογοι, τόλμησαν να εργαστούν στη Δημόσια Τηλεόραση και τη ΝΕΡΙΤ. 

Πού είναι ο «εισαγκελέας»;

Μολονότι η στελέχωση της αναγεννημένης ΕΡΤ δεν έχει επισημοποιηθεί με κάποια ανακοίνωση, θεωρείται βέβαιο ότι το αξίωμα του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης της κρατικής τηλεόρασης αναλαμβάνει ο Σταύρος Καπάκος. Πρόκειται για έναν, αν μη τι άλλο, έμπειρο δημοσιογράφο με πολύχρονη προϋπηρεσία στο MEGA - και βέβαια στη διεύθυνση Σύνταξης του έντυπου φερεφώνου του ΣΥΡΙΖΑ, την εφημερίδα «Αυγή». Για τις ικανότητες και την επαγγελματική επάρκεια του κ. Καπάκου δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, όπως όμως είναι προφανές, το προεξάρχον κριτήριο είναι η αριστερή ορθοφροσύνη και η αντίστοιχη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από το Μαξίμου. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο Σταύρος Καπάκος εργάζεται ήδη ως επικεφαλής του Ενημερωτικού Τομέα της ΕΡΤ, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα κληθεί να δώσει μια εξήγηση στην άνωθεν γκρίνια για τις χαμηλές επιδόσεις και την ελάχιστη απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό η κρατικά εγκεκριμένη ενημέρωση.

Στον αντίποδα της περίπτωσης Καπάκου, ο οποίος προσθέτει την εύνοια της εξουσίας στα ήδη σημαντικά του ατού ως δημοσιογράφου, υπάρχει ένα άτομο-έκπληξη που προαλείφεται για τη θέση του προϊσταμένου των ρεπόρτερ της ΕΡΤ. Η επιλογή αποτελεί έκπληξη, εφόσον έως πριν από λίγο καιρό δεν ήταν επιφορτισμένος με την αρχισυνταξία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, δεν ήταν καν παρών στις σχετικές συσκέψεις, ούτε είχε λόγο για το πώς και πότε θα γίνουν οι συνδέσεις με τους κατά τόπους ανταποκριτές στη διάρκεια του δελτίου. Επί της ουσίας, τα καθήκοντά του ήταν να μεταφέρει κασέτες με βιντεοσκοπημένο υλικό από και προς την ΕΡΤ. Στο πλαίσιο της φιλικής, συναδελφικής αλληλοβοήθειας μεταξύ της κρατικής τηλεόρασης και των υπόλοιπων σταθμών, είθισται να ανταλλάσσεται υλικό από ρεπορτάζ που τυχαίνει να καλύψει το ένα κανάλι και όχι τα υπόλοιπα. Μολονότι τυπικά είναι δημοσιογράφος, το συγκεκριμένο άτομο λειτουργούσε περίπου σαν κούριερ, πηγαινοφέρνοντας κασέτες. Εστω, όμως, ότι η πρόσφατη αναβάθμισή του σε προϊστάμενο και δη ενός τόσο νευραλγικού τομέα όσο ο επικεφαλής των ρεπόρτερ είναι μια μορφή αποκατάστασης κάποιου άδικου παραγκωνισμού που ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπέστη στο παρελθόν. Το ότι γράφει το «πάλλη» αντί για «πάλι», «εισαγκελέας», «απαγκέλει», «πολύ γέλειο», «αθλιτική Κυργιακή», «να παρακαλέσο», «αστηνομία» κ.ο.κ., πώς μπορεί να συνδυαστεί με τις νέες του υποχρεώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται, το δίχως άλλο, και η σύνταξη γραπτών αναφορών;  Ο συγκεκριμένος κύριος είτε τρολάρει παριστάνοντας (σαν άλλος Μποστ) τον αναλφάβητο, είτε έχει θέμα δυσλεξίας, είτε, απλώς, υπήρξε εξαιρετικά αμελής μαθητής στο δημοτικό σχολείο. Γιατί με όλα τα υπόλοιπα μαργαριτάρια του μπορεί ίσως κάποιος να γελάσει. Οχι όμως και με το ότι γράφοντας «Σύρηζα» στο Facebook δείχνει ότι είναι πέρα από τις  δυνατότητές του  να πετύχει την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή του κόμματος που τώρα αποζημιώνει ανθρώπους όπως ο ίδιος με μια πρωτοφανή προαγωγή, σε αναγνώριση των αγώνων του επί όλο αυτό το διάστημα που στη συχνότητα της ΕΡΤ δεν υπήρχε τίποτε άλλο εκτός από το αδιαπέραστο μαύρο.



Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου,  ένα δοκιμασμένο πρόσωπο στις ειδήσεις, εκδιώχθηκε από το δελτίο των 6.00 μ.μ. ακούγοντας να της λένε: «Επειδή έχεις ωραίο μουτράκι, με ένα μακιγιάζ μπορεί να είσαι χρήσιμη στο σχεδιαζόμενο δελτίο, στις 6 το πρωί»!


Αντριάνα υπό διωγμόν

Το πώς αντιλαμβάνεται την αξιοκρατία η διοίκηση της ΕΡΤ, κυρίως όμως οι βασιλικότεροι του βασιλέως παρατρεχάμενοί της «κομισάριοι», άτομα που διαγκωνίζονται για το ποιος θα επιδείξει την πιο ζωηρή αφοσίωση στην επιχείρηση ολοκληρωτικής άλωσης της ΕΡΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε στο πλήρες της μεγαλείο με την αποπομπή της Αντριάνας Παρασκευοπούλου. Μια ανκοργούμαν με σοβαρή και στιβαρή παρουσία ταυτισμένη επί δεκαετία σχεδόν με την επιτυχία του δελτίου των 6 μ.μ., με διεισδυτική και αντικειμενική προσέγγιση στην ανάδειξη της είδησης, γλωσσομαθής (μιλά αγγλικά, ιταλικά και τσέχικα) -και εξαιρουμένης της αρχοντικής θηλυκότητας που εκ φύσεως εκπέμπει- υπέστη την απαξιωτική και προσβλητική απομάκρυνση από τη θέση της. Πέραν όλων αυτών των προσόντων και στην ακριβώς αντίπερα όχθη από πολλούς άλλους συναδέλφους της που εσχάτως ανελίσσονται με υπερηχητικές ταχύτητες ελέω ΣΥΡΙΖΑ, η Αντριάνα Παρασκευοπούλου ουδέποτε επέδειξε συμπάθεια προς κάποια παράταξη. Η μόνη έφεσή της είναι τα επιστημονικά θέματα, στα οποία ανέκαθεν εντυπωσίαζε με την ξεχωριστή ικανότητά της να απλοποιεί σύνθετα τεχνικά ζητήματα, όπως το νετρίνο, την ανακάλυψη ύδατος στον Αρη κ.λπ. Οπως έχει δηλώσει η ίδια σε παλαιότερες συνεντεύξεις της, λατρεύει τα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Κοσμολογία - και μάλιστα έχει το εξαιρετικά παράδοξο χόμπι να μελετά εξειδικευμένα συγγράμματα σχετικά με τις μαύρες τρύπες, την υπερσυμμετρία και λοιπά ακατανόητα για τους αμύητους μυστήρια του σύμπαντος. Ο δημοσιογράφος που αντικατέστησε την Αντριάνα Παρασκευοπούλου στο απογευματινό δελτίο της ΕΡΤ, ήταν ο Νίκος Αγγελίδης, ένας από τους πιο άγριους επικριτές των συναδέλφων του που «εμήδισαν», κατά τα δικά του κριτήρια και εργάστηκαν στη Δ.Τ. και τη ΝΕΡΙΤ. Για τα ενδιάμεσα αμήχανα σχήματα που προηγήθηκαν της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ ο Αγγελίδης έχει εκφράσει την άποψή του - και η φωτογραφία που ανάρτησε στο Facebook με τη λεκάνη τουαλέτας στο κέντρο της οποίας υπήρχε το λογότυπο της ΝΕΡΙΤ δεν χρειαζόταν καν την έμπλεα μίσους λεζάντα που ο ίδιος πρόσθεσε.

«Δεν ξέρεις τι έχεις να πάθεις»

Επιστρέφοντας στην περίπτωση Παρασκευοπούλου, κάτι χειρότερο και από την αποπομπή της υπήρξαν οι απευθείας απειλές που, όπως η ίδια κατήγγειλε δημοσίως, δέχτηκε από πρόσωπα με μεγάλη ισχύ στην παρούσα ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της δημοσιογράφου Μιχάλης Δημητρακόπουλος αποκάλυψε ότι στέλεχος της ανώτατης διοίκησης της ΕΡΤ απηύθυνε στην Παρασκευοπούλου τον εξής υπαινιγμό: «Επειδή έχεις ωραίο μουτράκι, με ένα μακιγιάζ μπορεί να είσαι χρήσιμη στο σχεδιαζόμενο δελτίο, στις 6 το πρωί». Και ο ίδιος άνθρωπος την προειδοποίησε αμέσως λέγοντας ότι «εάν δεν υπακούσεις σε αυτά που σου λέμε, δεν ξέρεις τι έχεις να πάθεις».Οπως είναι ήδη γνωστό από τον σάλο που προκλήθηκε στα ΜΜΕ, η Αντριάνα Παρασκευοπούλου θέλησε να προστατεύσει τον εαυτό της και τα επαγγελματικά της δικαιώματα αποστέλλοντας εξώδικο στη διοίκηση της ΕΡΤ. 

Ταυτόχρονα προσπάθησε να διαλύσει την εντύπωση που άρχισε να καλλιεργείται εις βάρος της, μέσω επίσημων ανακοινώσεων και ανεπίσημων διαρροών, ότι δήθεν το έπαιξε ντίβα και αρνήθηκε να μετακινηθεί στο πρώτο πρωινό δελτίο. Και πάλι μέσω του κ. Δημητρακόπουλου διευκρινίστηκε ότι «ουδέποτε η Αντριάνα Παρασκευοπούλου ορίστηκε από τη διοίκηση της ΕΡΤ ως παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων στις 6 π.μ. και αρνήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Αλλωστε, για πολλά χρόνια στο παρελθόν εργαζόταν από τις 4 τα ξημερώματα στις ενημερωτικές εκπομπές της Δημόσιας Τηλεόρασης για να συμβάλλει στην πληρότητά τους. Επίσης, της ανακοινώθηκε εγγράφως να εργαστεί ως συντάκτρια στο δελτίο των 12.00 και αυτό πράττει με συνέπεια».



Αξέχαστη θα μείνει η στιγμή που η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έκανε... παρατηρήσεις για τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μάριον Μιχελιδάκη

Μεθοδευόμενη εκπαραθύρωση

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης των μηχανορραφιών που εξυφαίνονται σε έναν οργανισμό όπως η ΕΡΤ, ο οποίος τελεί υπό ασφυκτική κρατική -και πλέον απροκάλυπτα κομματική- κηδεμονία, για να καταλάβει ότι η Αντριάνα Παρασκευοπούλου δεν μπορεί να έχει μέλλον στην ΕΡΤ, τουλάχιστον με τη μορφή που την οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι «ημέτερη», είναι άξια και επιτυχημένη, είναι επίσης εργατική, ενώ περίπου τα 3/4 των συναδέλφων της δημοσιογράφων αγνοούνται (ως προς την προσφορά τους στην ΕΡΤ, όχι όμως και στη μισθοδοσία). Προσέφερε τις υπηρεσίες της και αυτή στο να μη σιγήσει η φωνή της ΕΡΤ μετά το κλείσιμό της, συνεχίζοντας τις εκπομπές μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της μέσω της ERT Open, έφτασε να διακόψει την αναρρωτική της άδεια για να επιστρέψει στη θέση της, όρθια στο δελτίο των 6, παρά τους ιλίγγους και τους πόνους σε όλο της το σώμα μετά το σφοδρό τροχαίο ατύχημα που είχε τον Δεκέμβριο. Η αναγνώριση της προσφοράς και της ευσυνειδησίας της Αντριάνας Παρασκευοπούλου από την ΕΡΤ, στην οποία εργάζεται για περισσότερο από 20 χρόνια, ήταν η μεθοδευόμενη εκπαραθύρωση και οι απαξιωτικές διαβολές. Πιθανώς για να επιβιώσει υπό τα νέα δεδομένα, η Αντριάνα Παρασκευοπούλου ίσως θα έπρεπε να μάθει από την αρχή μια νέα ορθογραφία.



Πηγή : protothema.gr



Ένα σπίτι βγαλμένο από όνειρο! Δείτε το εσωτερικό του και θα καταλάβετε…



Κι όμως, αυτό το υπέροχο αγροτόσπιτο στην Αγγλία κάποτε ήταν… χοιροστάσιο! Λέτε να ζούσαν εδώ τα 3 γουρουνάκια του γνωστού παραμυθιού; Για δείτε πως μεταμορφώθηκε…

Το Libertine Cottage μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 2 άτομα (και δύοσκύλους!), ενώ μπορείτε να βολτάρετε στα λιθαρόστρωτα μονοπάτια του, να κάνετε ιππασία, ακόμη και να παρακολουθήσετε πως παρασκευάζεται ο μηλίτης στο HHealey’s Cornish Cyder Farm.













Πηγή : expresstime.gr


Οι απίστευτοι διάλογοι Ζωής με τον Τσίπρα! Σε ποίους στηρίζεται η Ελλάδα!!




Νέες αποκαλύψεις κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκαλύπτοντας σε νέα ανάρτησή της όλο το παρασκήνιο πίσω από την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει τη θέση της Προέδρου της Βουλής, η οποία σταδιακά την οδήγησε και σε οριστικό διαζύγιο με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο ισχυρισμός της ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να της είπε ότι «δυστυχώς» πρέπει να κάνει υπουργό Αμυνας τον Πάνο Καμμένο η οποία παραπέμπει σε αναγκαστική λύση ώστε να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ανάρτηση της κ. Κωνσταντοπούλου έχει ως εξής:

Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης (31/1/2016) και αναπόσπαστο τμήμα εκείνων που θεωρώ απαραίτητο να κατατεθούν δημόσια και υπεύθυνα για την ιστορική περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, ως κομμάτι της ιστορίας.

Η πολιτική πρέπει να κινείται στο φως, ενώπιον των πολιτών, όχι στα σκοτάδια της διαπλοκής και των μηχανορραφιών. Είναι δεδομένο ότι η αλήθεια, η διαφάνεια και η δικαιοσύνη ενοχλούν και δυσκολεύουν τα σχέδια όσων επιθυμούν να αποφασίζουν για τους λαούς ερήμην τους και να πλουτίζουν και να ωφελούνται στην πλάτη τους.΄

Ένα χρόνο μετά την εκλογή μου στη θέση της Προέδρου της Βουλής (6/2/2015), από όπου υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις την εντολή που ο ελληνικός λαός έδωσε στις 25/1/2015 και ανατρέχοντας στα γεγονότα που οδήγησαν στην αποκρυστάλλωση της προδοσίας τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και σε όσα ακολούθησαν και εξακολουθούν να εκτυλίσσονται, θεωρώ καίριας σημασίας την δημοσιοποίηση του τρόπου με τον οποίο μου προτάθηκε η Προεδρία της Βουλής, των λόγων για τους οποίους συμπεραίνω ότι μου προτάθηκε αυτή η θέση και των προβλημάτων που δημιούργησε η εκ μέρους μου άσκηση των καθηκόντων μου στην εκ μέρους του Α. Τσίπρα προμελετημένη, όπως αποδείχθηκε, καταστρατήγηση της λαϊκής ετυμηγορίας:

Ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχα αναλάβει την ευθύνη των τομέων της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με πρωτοβουλία και επιμονή μου δημιουργήθηκε Τμήμα Δικαιοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Οργάνωση Δικηγόρων και παράταξη δικηγόρων, ενώ τίποτε από αυτά δεν υπήρχε προηγουμένως. Σε όλο το διάστημα Μαΐου 2012-Ιανουαρίου 2015 ανέδειξα βασικά ζητήματα της που άπτονται της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με κυριότερα:

1)    Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την λογοδοσία Κυβερνητικών Προσώπων που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις (Κατάργηση Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, αλλά και διαδικασία έγκαιρης επεξεργασίας δικογραφιών που αφορούσαν Κυβερνητικά πρόσωπα)

2)    Τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου κατά της διαφθοράς, με έμφαση όχι μόνον στην ποινική αλλά και στην αστική ευθύνη και στην διαδικασία αποζημίωσης του κράτους

3)    Την αποτελεσματική χρήση στοιχείων όπως η λίστα Λαγκάρντ, όχι μόνον για την φορολόγηση ποσών που είχαν διαφύγει της φορολογίας, αλλά και για την κατάσχεση προϊόντων εγκλήματος και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους του Δημοσίου

4)    Την λήψη μέτρων για την αποζημίωση της χώρας από υποθέσεις διαφθοράς, με κυριότερες την υπόθεση Siemens, και τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων

5)    Την ενίσχυση των μικτών ορκωτών δικαστηρίων όχι μόνον για ποινικές, αλλά και για αστικές υποθέσεις

6)    Την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και την ενεργοποίηση της εκτέλεσης της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου
Σε πάρα πολλά δημοσιεύματα της περιόδου, εμφανιζόμουν ως Υπουργός Δικαιοσύνης σε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη συνείδηση των ανθρώπων που συναντούσα, αυτό φάνταζε ως φυσική εξέλιξη. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεχόμουν διαρκείς επιθέσεις από συγκεκριμένα στελέχη, με προεξάρχοντα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με χαρακτήριζε ως υποστηρίκτρια «του δικαστικού δρόμου για το σοσιαλισμό». [Ο ίδιος ο Τσακαλώτος, σε μία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρά την αντίθεσή του στον «δικαστικό δρόμο», μου είχε επιτεθεί υπερασπιζόμενος τον Γιάννη Στουρνάρα και δηλώνοντας ότι εάν ήταν στη θέση της συνεργάτιδάς του (σ.σ. της οποίας το όνομα συνδέεται με την επεξεργασία στη λίστα Λαγκάρντ), θα μου έκανε μήνυση «γιατί την προσέβαλα». Αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι ήταν αποδέκτης παραπόνων από τον ίδιο τον Στουρνάρα και αυτό σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρουόταν ολομέτωπα με τον τότε Υπουργό Οικονομικών.]

Προσωπικά, ουδέποτε ενθάρρυνα σενάρια περί εκ μέρους μου ανάληψης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί πρώτη προτεραιότητά μου ήταν η προετοιμασία του τομέα της Δικαιοσύνης και όχι η ανάληψη εξουσίας.

Ωστόσο, στο διάστημα κατά το οποίο είχα την ευθύνη αυτή, υπήρξαν δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας, με έμμεσους ή άμεσους τρόπους προσπάθησε να μου αφαιρέσει την ευθύνη του τομέα της Δικαιοσύνης. Η πρώτη φορά ήταν το φθινόπωρο του 2013, όταν, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, άρχισαν να διοχετεύονται σενάρια περί επικείμενης δήθεν διεκδίκησης της Δημαρχίας της Αθήνας από εμένα. Φρόντισα δημόσια να διαψεύσω αυτά τα σενάρια, πριν μου γίνει οποιαδήποτε πρόταση. Παρόλη τη δημόσια διάψευση, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, με βολιδοσκόπησε εμμέσως, λέγοντάς μου: «Πρέπει να κατέβω στην Κεντρική Επιτροπή, και μπορεί να αποφασίσουμε να είσαι υποψήφια για το Δήμο της Αθήνας». Του απάντησα αμέσως «Να μην πάρετε τέτοια απόφαση γιατί θα αρνηθώ, έχω και δημοσίως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Του εξήγησα την πάγια θέση μου ότι το πρότυπο ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κόμματος δεν μπορεί να είναι ένα κακέκτυπο των παλαιοπολιτικών και χρεοκοπημένων κομμάτων, που ανακυκλώνουν τα στελέχη τους σε όλες τις θέσεις και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τότε είχα εισηγηθεί την υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενός νέου ανθρώπου, που είχε κατά την γνώμη μου την προοπτική να ενσαρκώσει ένα άλλο πρότυπο και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη Δημαρχία, άποψη που συμμερίζονταν πολλοί και πολλές και που, τελικά, επικράτησε.

Η δεύτερη φορά που ο Α. Τσίπρας επιχείρησε να μου αφαιρέσει την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης ήταν την Άνοιξη 2014, όταν με κάλεσε στο γραφείο του και μου πρότεινε να αναλάβω τον τομέα της Άμυνας, εν όψει της υποψηφιότητας του Θ. Δρίτσα στις Δημοτικές Εκλογές, επιχειρώντας να μου εμφανίσει την πρόταση αυτή ως «αναβάθμιση». Του απάντησα αρνητικά, επισημαίνοντάς του ότι η Άμυνα σε καμμία περίπτωση δεν ήταν το πρώτο πεδίο της ειδίκευσης και των γνώσεών μου και ότι θα έπρεπε να αξιοποιούμε τους καλύτερους στο πεδίο της μέγιστης απόδοσής τους και όχι να αυτοσχεδιάζουμε. Στη συνέχεια του επέδωσα και αναλυτική επιστολή, όπου του εξηγούσα για ποιο λόγο η Δικαιοσύνη θα αποτελούσε το πρώτο πεδίο της πολιτικής μας δοκιμασίας. Του είπα ότι, εάν θέλει να μου αφαιρέσει αυτήν την ευθύνη, έχει φυσικά την εξουσία, αλλά ότι δεν επιθυμούσα να μετακινηθώ στον τομέα της Άμυνας. Με σκοπό την μετακίνησή μου στον τομέα της Άμυνας με είχε προσεγγίσει την ίδια περίοδο και ο Κώστας Αθανασίου, τότε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σήμερα Γενικός Γραμματέας της Βουλής. Μου είχε πει ότι θεωρεί πολύ σημαντική αυτήν την αναβάθμιση και απορούσε γιατί αρνήθηκα. Επίσης είχε ισχυρισθεί ότι με προσέγγιζε εμπιστευτικά, με δική του πρωτοβουλία.

Σε όλο το διάστημα αυτό, ουδέποτε είχα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα την ανάθεση κάποιου υπουργικού χαρτοφυλακίου στην περίπτωση ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας. Θεωρούσα υποχρέωσή μου να δουλέψω για την προετοιμασία των τομέων και αντικειμένων που είχα αναλάβει και σε αυτήν την υποχρέωση ανταποκρινόμουν. Ποτέ δεν μπήκα στη λογική διεκδικήσεων θώκων και παζαριών.

«Ζωή, σου έχω μία πρόκληση»

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ής Ιανουαρίου, μετά τη μεγάλη χαρά της νίκης και της δικαίωσης και την προσωπική ικανοποίηση που μου έδωσε η τιμή που μου έκαναν οι συμπολίτες μου να με αναδείξουν ξανά πρώτη στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας, και μάλιστα με τετραπλάσιες ψήφους από το 2012, γεγονός που θεώρησα ως επιβράβευση της σκληρής δουλειάς 3,5 ετών, ήρθαν οι απανωτές δυσάρεστες εκπλήξεις:

1)    Έκπληξη 1η, η άμεση, χωρίς καμμία διαβούλευση και διεργασία ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛΛ. την Δευτέρα 26/1, με τρόπο που έδειχνε προσυμφωνημένη σύμπραξη, με άγνωστους όρους

2)    Έκπληξη 2η, ο ορισμός ως Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης του Σπύρου Σαγιά, ο οποίος παρέστη στην ορκωμοσία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα 26/1/2015

Σε όλη τη διάρκεια της Δευτέρας 26/1/2015 δεχόμουν καταιγιστικά τηλεφωνήματα από εκπροσώπους του Τύπου, στους οποίους δεν απαντούσα, αλλά και από συντρόφους και συμπολίτες, που αγωνιωδώς με ρωτούσαν αν θα αναλάμβανα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στους οποίους απαντούσα ότι η σύνθεση και η διαδικασία συγκρότησης της Κυβέρνησης θα αποφασισθούν από τον Πρωθυπουργό.

Στις 10 το βράδυ της Δευτέρας 26/1/2015 με κάλεσε στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ζωή, σου έχω μία πρόκληση», μου είπε.

«Σε ακούω», απάντησα

«Να αναλάβεις το πρώτο τη τάξει Υπουργείο, το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα είναι ένα υπερ-Υπουργείο και ως Υπουργός θα συμμετέχεις στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, που θα είναι 10μελές. Θα έχεις έναν αναπληρωτή, που θα τον επιλέξεις εσύ. Θα έχεις και 3 ακόμη Αναπληρωτές, τον Πανούση ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έναν Υπουργό Μετανάστευσης, σκέφτομαι την Τασία (Χριστοδουλοπούλου) και έναν από τους ΑΝ.ΕΛΛ. στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τι λες;»

«Λέω ότι πρέπει να έρθω να μιλήσουμε από κοντά», του απάντησα.
«Εντάξει, αλλά θα το αναλάβεις;»

«Θα έρθω να τα πούμε από κοντά»

«Εντάξει, έλα», μου είπε κάπως απρόθυμα.

Πήγα στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, το οποίο είχε πρόσφατα ανακαινιστεί με επιμέλεια της Θεανώς Φωτίου. Τον είχα δει το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων, δηλαδή της Κυριακής, μόλις 24 ώρες νωρίτερα, και τότε δεν μου είχε αναφέρει το παραμικρό για όσα έγιναν στη διάρκεια της Δευτέρας (συνεργασία με ΑΝ.ΕΛΛ., Σαγιάς και, τώρα, πρόταση να αναλάβω ένα Υπουργείο με τερατώδη και αλλοπρόσαλλη δομή, που ουδέποτε είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γινόταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα).

Ήμουν πολύ στενοχωρημένη και ανήσυχη.

Αναμένοντας τον Α. Τσίπρα, είδα τον Σ. Σαγιά να αναχωρεί και στην συνέχεια τον Δ. Τζανακόπουλο, νομικό σύμβουλο τότε του Τσίπρα και μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, στον οποίο εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία. Ο Τζανακόπουλος (που μετέπειτα και μέχρι σήμερα έγινε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Α. Τσίπρα, μετά την Υπουργοποίηση Ν. Παππά, που μέχρι τότε ήταν Διευθυντής του Γραφείου Τσίπρα) τότε εμφανιζόταν εξίσου ανήσυχος για το πρόσωπο του Σ. Σαγιά, ενώ στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν μία φαινομενική μόνον διαφοροποίηση και ανησυχία.

«Λοιπόν, θα το αναλάβεις;», με ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις μπήκα στο γραφείο του.

«Ποιος το σκέφτηκε αυτό το Υπουργείο;», τον ρώτησα
«Τι εννοείς;»

«Ποιος σκέφτηκε αυτή τη δομή; Με ποιον συζήτησες μία τέτοια δομή Υπουργείου;» τον ξαναρώτησα

«Έχουμε φτιάξει Προεδρικά Διατάγματα με τον Σπύρο (Σαγιά)  και τον Δημήτρη (Τζανακόπουλο)», μου απάντησε

«Πώς επέλεξες τον Σαγιά ως Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης;», τον ρώτησα, αναφερόμενη σε γνωστά και στους δύο γεγονότα που θα έπρεπε να αποκλείσουν μια τέτοια επιλογή. Μου απαντά ότι τον γνωρίζει χρόνια, ότι τους έφερε σε επαφή ο Στέργιος Πιτσιόρλας, και ότι τον εμπιστεύεται, αν και «για κανέναν δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά». Του επισήμανα ότι ο μεν Πιτσιόρλας καθύβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύζυγός  του, Νόνη Καραγιάννη, από τον 9,84 εξαπέλυε ουκ ολίγες επιθέσεις. Του είπα ότι η επιλογή Σαγιά έδινε ένα στίγμα αντίθετο προς το πρότυπο που θα έπρεπε να οικοδομήσουμε.

Επανέρχεται στο Υπουργείο Εσωτερικών:

«Θα το αναλάβεις;», με ξαναρώτησε
«Όχι», του απάντησα αμέσως

«Τι όχι;» με ρώτησε, εμβρόντητος

«Όχι», επανέλαβα

«Γιατί;»

«Γιατί δεν πιστεύω σε αυτήν την δομή. Ο Υπουργός σε αυτό το Υπουργείο θα είναι στην καλύτερη περίπτωση διακοσμητικός και στη χειρότερη θηριοδαμαστής των υφισταμένων του Υπουργών. Δεν θα είμαι χρήσιμη σε αυτό το ρόλο και δεν με ενδιαφέρει να αναλάβω κάτι όπου δεν θα μπορώ να είμαι χρήσιμη. Ποιον ρώτησες, με ποιον συζήτησες μια τέτοια δομή;», του είπα

«Μα σου είπα, τα έχουμε ετοιμάσει με τον Σπύρο και τον Δημήτρη. Μόνο εσύ μπορείς να το αναλάβεις, ζήτησα από το Σκουρλέτη, ο οποίος λέει δεν μπορεί, δεν είναι νομικός», μου λέει
«Εγώ δεν θα το αναλάβω, γιατί δεν το πιστεύω, δεν θεωρώ αυτή τη δομή λειτουργική», του επανέλαβα.

«Ο Τζανακόπουλος πρότεινε να βάλουμε την Προστασία του Πολίτη μαζί με τη Δικαιοσύνη», μου λέει τότε.

«Αυτό έχει μία λογική, του απαντάω. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσα να το αναλάβω.»

«Τώρα έχουμε φτιάξει τα ΦΕΚ, δεν γίνεται», μου λέει

«Τι άλλες συγχωνεύσεις έχετε κάνει;» τον ρωτάω και μου εκθέτει συνοπτικά τον σχεδιασμό των Υπουργείων, λέγοντάς μου ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αφεθεί ως είχε και έχει επιπλέον δημιουργηθεί ένα νέο Χαρτοφυλάκιο, παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα διαφθοράς, το οποίο θα αναθέσει στον Παναγιώτη Νικολούδη. «Μου είπε ότι θα μου φέρει 2 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή». Με εντυπωσιάζει που για τίποτε από αυτά δεν έχει καν ζητήσει την άποψή μου ως αρμόδιας για τα θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, Δικαιωμάτων και μου δημιουργούνται ακόμη πιο έντονες ανησυχίες για τον τρόπο που σχεδιάζεται η διακυβέρνηση.

«Μπορώ να αναλάβω την Δικαιοσύνη, την οποία, όπως γνωρίζεις έχω προετοιμάσει όλον αυτόν τον καιρό ως αρμόδια για την Κοινοβουλευτική Ομάδα»

«Δεν είναι για σένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης,. Είναι το 7ο τη τάξει Υπουργείο», μου λέει

«Δεν με νοιάζει και αν είναι το 17ο, είναι το πρώτο πεδίο της πολιτικής μας δοκιμασίας», του λέω. «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για την εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο, έχει αρμοδιότητα νομοθέτησης σε πλείστα πεδία όπως η διαφθορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των αδυνάτων, η εξυγίανση της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτητοποίησή της»
«Έχω ήδη προτείνει στον Νίκο Παρασκευόπουλο να το αναλάβει και περιμένω την απάντησή του. Τι γνώμη έχεις;»

«Έχω πολύ καλή γνώμη για τον Παρασκευόπουλο, τον εκτιμώ πολύ ως νομικό και καθηγητή. Νομίζω, όμως, ότι θα δυσκολευτεί γιατί δεν έχει πρακτική εμπειρία της Δικαστικής και δικηγορικής πραγματικότητας ούτε επαφή με τα προβλήματα και τους χώρους.» του απαντάω

Η συζήτηση γυρνάει στα άλλα πρόσωπα του Κυβερνητικού Σχήματος.

«Υπουργό Άμυνας θα κάνεις τον Καμμένο;», τον ρωτάω, έχοντας διαβάσει τις σχετικές διαρροές

«Δυστυχώς», μου απαντάει, με μια γκριμάτσα.

Και για τα υπόλοιπα πρόσωπα του Κυβερνητικού Σχήματος μου εκθέτει τις επιλογές του, για τα κυρίως Υπουργεία και για κάποιες θέσεις αναπληρωτών.

«Θα προτείνω στον Γαβριήλ να είναι Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού», μου λέει

«Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πολύ κακή ιδέα και ελπίζω ότι δεν ήταν δική σου», του λέω. Με ανησυχεί το γεγονός ότι υποχρέωσαν τον Γαβριήλ να είναι υποψήφιος βουλευτής, ενώ επιλογή του είναι να παραμείνει στο Δήμο και να χτίσει την Ανοιχτή Πόλη. Με ανησυχεί ότι η πίεση είναι προς μία κατεύθυνση αποδόμησης του προτύπου που ο Γαβριήλ έχει οικοδομήσει.

«Πρόεδρο της Βουλής ποιον θα κάνεις;», τον ρωτάω.

«Το Βούτση», μου απαντάει.

«Εγώ στη θέση σου ξέρεις ποιον θα έκανα;»

«Ποιον;», με ρωτάει

«Το Λαφαζάνη», του λέω

«Το Λαφαζάνη;», με ρωτάει απορημένος

«Ναι. Είναι ο πιο έμπειρος κοινοβουλευτικός σου, ξέρει απ’ έξω τον Κανονισμό και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι θα έχει την εμπειρία και τη γνώση να αποφύγει κοινοβουλευτικές παγίδες ή κακοτοπιές»

«Άμα θέλω να τους τρελάνω όλους, θα κάνω εσένα Πρόεδρο της Βουλής», λέει τότε. Είναι κάτι που δεν είχα ποτέ σκεφθεί και ούτε εκείνη την ώρα περνάει από το μυαλό μου και δεν αντιδρώ καν σε αυτή τη φράση.

Συνεχίζεται η συζήτηση και επανέρχεται στην πίεση να αναλάβω το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιμένει να παρουσιάζει ως «πρώτο τη τάξει». Ήδη είμαι ακόμη πιο προβληματισμένη από το γεγονός ότι δείχνει να μην θέλει σε καμμία περίπτωση να αναλάβω τον τομέα της Δικαιοσύνης, που έχω προετοιμάσει.

«Μην επιμένεις, δεν θα αναλάβω κάτι που πιστεύω ότι δεν έχει καμμία λειτουργικότητα. Τα προεδρικά διατάγματα μπορούν να φτιαχτούν ξανά, σημασία έχει να είναι λειτουργική η Κυβέρνηση», του λέω

«Έτσι έχουμε αποφασίσει να γίνει», μου απαντάει

«Εγώ δεν θα το αναλάβω», του λέω

«Θα με κρεμάσεις, δηλαδή;», μου λέει

«Θα σε κρέμαγα αν το αναλάμβανα», του απαντάω

«Μα είσαι δουλευταρού, είσαι η μόνη που μπορεί να το φέρει εις πέρας», μου λέει

«Εσύ μου είπες ότι το πρότεινες κατ’ αρχήν στο Σκουρλέτη. Κι ακόμη κι αν ο Σκουρλέτης αρνείται ή δεν θέλει, υπάρχουν σίγουρα ικανά και άξια πρόσωπα που μπορείς να επιλέξεις», του λέω.

«Αν μου βρεις σε ποιον να το προτείνω, θα σε απαλλάξω»

«Αλέξη, δεν είναι δική μου υποχρέωση να σου βρω σε ποιον να το προτείνεις, όταν έχεις φτιάξει μόνος σου μια δομή-τέρας, χωρίς να συμβουλευτείς κανέναν από όσους είχαν την αρμοδιότητα. Αφού, όμως, με ρωτάς ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να αναλάβουν, σου υπενθυμίζω ότι υπεύθυνη για τον τομέα των Εσωτερικών και της Δημόσιας Διοίκησης ήταν η Σοφία Σακοράφα, την οποία θα έπρεπε να έχεις τουλάχιστον συμβουλευτεί. Επίσης, γνώστης του αντικειμένου είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ως Συνταγματολόγος θα μπορούσε να συμβάλει πολύ θετικά στη διαμόρφωση του πλαισίου», είπα τότε

«Είναι Ευρωβουλευτές», μου απαντάει

«Δεν ξέρω αν η Σοφία θα ενδιαφερόταν να αναλάβει Κυβερνητική θέση, αλλά ο Κατρούγκαλος έχει δημόσια δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμος να βοηθήσει την Κυβέρνηση», του υπενθυμίζω.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τον Τσίπρα να εμφανίζει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο κατάλληλο πρόσωπο για αυτό το Υπουργείο, μολονότι μου έχει προηγουμένως πει ότι η αρχική του επιλογή ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αρνήθηκε.

«Αν δεν μου προτείνεις κάποιον, πρέπει να το αναλάβεις εσύ», μου λέει

Θυμάμαι ότι όταν μου είχε προτείνει να αναλάβω την Άμυνα, μου δήλωσε με μεγάλη φυσικότητα ότι την Δικαιοσύνη θα μπορούσε να αναλάβει ο Σ. Κοντονής.

«Αν δεν έχεις άλλον, κάνε τον Κοντονή», του λέω

«Τον Βουλευτή Ζακύνθου να κάνω πρώτο τη τάξει Υπουργό;», μου απαντάει.

Η συζήτηση αποβαίνει άκαρπη. Μου ζητάει να ξαναμιλήσουμε το πρωί.

«Να μιλήσουμε το πρωί, βεβαίως, αλλά μην υπολογίζεις ότι θα αλλάξω γνώμη, δεν σου απαντάω ελαφρά τη καρδία», του απαντάω
Η συζήτηση με έχει προβληματίσει και ανησυχήσει. Αισθάνομαι ότι οι επιλογές γίνονται με ελαφρότητα και χωρίς σχεδιασμό ή με σχεδιασμούς που δεν έχουν ποτέ συζητηθεί σε οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία.

Του τηλεφωνώ το πρωί, αποφασισμένη αφενός να μην δεχθώ την πρόταση για το Υπουργείο Εσωτερικών, αφετέρου να μην έχω καμμία ανάμειξη στο Κυβερνητικό Σχήμα και να ζητήσω να προεδρεύσω στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από όπου μπορώ να αναλάβω πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς και για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών.
«Αλέξη, εδώ Ζωή. Δεν έχει αλλάξει κάτι εκ μέρους μου. Και εφ’ όσον ισχύει ότι έχεις δεσμευθεί στον Ν. Παρασκευόπουλο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εγώ δεν χρειάζεται να είμαι στην Κυβέρνηση. Μπορώ να αναλάβω την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…»

«Σου έχω κάτι καλύτερο. Πρόεδρος της Βουλής, τι λες;», μου λέει
Αιφνιδιάζομαι πλήρως.

«Να το σκεφτώ και να σου απαντήσω. Θα σε καλέσω σε λίγο».
Η πρόταση μου φαίνεται πολύ τιμητική, αλλά ασύμβατη με την προηγούμενη. Με προβληματίζει η επιμονή να μην αναλάβω την Δικαιοσύνη χωρίς καμμία σοβαρή ή πειστική εξήγηση. Διερωτώμαι αν ο Α. Τσίπρας αντιλαμβάνεται το εύρος των αρμοδιοτήτων και του πεδίου δράσης ενός Προέδρου της Βουλής σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Αναλογίζομαι την ευθύνη αλλά και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν και αποφασίζω να αποδεχθώ την πρόταση.

Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και η πρότασή για Πρόεδρο της Βουλής. Ο Δ. Τζανακόπουλος με καλεί και μου ζητά, εκ μέρους του Τσίπρα, να παρευρεθώ στην Ορκωμοσία της Κυβέρνησης, λέγοντάς μου ότι θα αναλάβει τις σχετικές διατυπώσεις για την είσοδό μου στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά από λίγο καιρό, ο κοινοβουλευτικός συντάκτης της ΕφΣυν εμφανίζει το Μαξίμου ενοχλημένο από την παρουσία μου στην ορκωμοσία της Κυβέρνησης και επιμένει ότι έχει την πληροφορία από έγκυρη κυβερνητική πηγή. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος δεν ορκίζεται με την υπόλοιπη κυβέρνηση. Όπως με πληροφορεί ο ίδιος αργότερα, η πρόταση για το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν του είχε γίνει από την Δευτέρα, όπως μου είχε πει ο Τσίπρας, αλλά την Τρίτη το πρωί (ημέρα της ορκωμοσίας της Κυβέρνησης).

Στο διάστημα μέχρι την ορκωμοσία της Βουλής (5/2/2015) και την εκλογή Προέδρου (6/2/2015) καλώ τον Νίκο Παρασκευόπουλο στο γραφείο μου, με δική μου πρωτοβουλία, για να τον ενημερώσω για την προεργασία που έχει γίνει στον τομέα αρμοδιότητάς του. Με ευχαριστεί γιατί ουδείς τον έχει ενημερώσει σχετικά και ο ίδιος δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του γεγονότος ότι η σύζυγός του Ι. Καμτσίδου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Του δίνω τις προτάσεις που έχουμε επεξεργασθεί ως πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, η νομοθεσία κατά της διαφθοράς, η οριστική απόσυρση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (εκείνου που ο Ν. Παρασκευόπουλος εν συνεχεία υπέγραψε και έφερε στη Βουλή), οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα.
Του εφιστώ την προσοχή στο ζήτημα της απόφασης για το Δίστομο. «Χρειάζεται μόνον η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης για να εκτελεσθεί η Απόφαση, που έχει καταστεί αμετάκλητη πριν 15 χρόνια. Ως υπεύθυνη για τον τομέα Δικαιοσύνης έχω δημόσια δηλώσει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει αυτήν την υπογραφή που κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έβαλε εδώ και 15 χρόνια»

Μου λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι δεν γνωρίζει το θέμα και θέλει να ενημερωθεί. Του λέω ότι ο πιο κατάλληλος για να τον ενημερώσει είναι ο Γιάννης Σταθάς, ο Διστομίτης βουλευτής μας. Επιφυλάσσεται να ενημερωθεί.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, στις 8/2/2015, ο Νίκος Παρασκευόπουλος δηλώνει ότι θα υπογράψει για την εκτέλεση της απόφασης του Διστόμου. Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, αυτή η υπογραφή δεν έχει τεθεί.

Από όλα τα παραπάνω και από όσα ακολούθησαν, συνάγεται ένα οδυνηρό συμπέρασμα: για λόγους που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Δικαιοσύνης και, κυρίως, των αρμοδιοτήτων που αφορούν τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και τα σχετικά σκάνδαλα, αλλά και τις Γερμανικές Οφειλές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει αρκετά νωρίς να μου αφαιρέσει αυτήν την αρμοδιότητα και προσπάθησε με διάφορα προσχήματα αφενός να υποβαθμίσει τη σημασία αυτού του τομέα αφετέρου να μου προτείνει άλλα πεδία. Ουδέποτε μου είπε ευθέως ότι διαφωνεί με επιλογές μου. Με έμμεσους τρόπους, ωστόσο, μου έγινε αντιληπτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ότι η στάση μου δεν ήταν αποδεκτή.
Η πρώτη φορά, ήταν κατά την εξέταση Διώτη στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, όταν η υπόθεση μόλις άνοιγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τον Οκτώβριο 2012. Ο Τσίπρας τότε μου εξέφρασε την απορία του γιατί ήμουν τόσο σκληρή με τον Διώτη και του απάντησα ότι κατά την άποψή μου ο Διώτης ήταν εξίσου υπεύθυνος με τον Βενιζέλο και τον Παπακωνσταντίνου για υπεξαγωγή σε βαθμό κακουργήματος.

«Στόχος μας δεν είναι ο Διώτης», μου είχε πει.

«Στόχος μας πρέπει να είναι η Αλήθεια και η Δικαιοσύνη», του είχα απαντήσει.

Όταν, στη συνέχεια, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, υπήρξα ακόμη πιο εξονυχιστική στην εξέταση του Ι. Διώτη, ο οποίος δήλωσε ότι θα αρνηθεί την περαιτέρω εξέτασή του από εμένα και θα δηλώσει ασθένεια. Δεν δέχθηκα άλλα σχόλια από τον Τσίπρα για το θέμα, άλλωστε η Επιτροπή λειτουργούσε ως προανακριτική. Ωστόσο, αμέσως μετά την βίαιη ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, πριν την ολοκλήρωση της έρευνας, ξεκίνησαν οι διαρροές για εκ μέρους μου διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων.  

Η δεύτερη φορά που υπήρξε εμφανής δυσαρέσκεια εναντίον μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ήταν στις 4 Ιουνίου 2014, όταν Παπούλιας και Σαμαράς έκλεισαν τη Βουλή για να παραγραφεί η υπόθεση των υποβρυχίων- ναυπηγείων Σκαραμαγκά και άλλων ποινικών υποθέσεων και των συναφών ευθυνών Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου. Η τότε δημοσιογράφος και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία μετέδωσε ρεπορτάζ περί δυσαρέσκειας της Κουμουνδούρου για την ανακοίνωσή μου εναντίον του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν την κάλεσα στο τηλέφωνο, μου δήλωσε ότι η δυσαρέσκεια είχε διατυπωθεί από τον Π. Σκουρλέτη.

Όταν τον Μάιο 2012 εξελέγην πρώτη σε ψήφους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, χωρίς να είμαι ούτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε να έχω προηγουμένως θέσει υποψηφιότητα σε άλλη εκλογική αναμέτρηση (πλην της συμμετοχής μου στη λίστα των Ευρωεκλογών του 2009, όπου δεν υπήρχε ζήτημα σταυροδοσίας), πολλοί ήταν αυτοί που με προειδοποίησαν ότι αυτό θα ενοχλούσε και θα ενεργοποιούσε αντανακλαστικά εσωτερικής υπονόμευσης. Μολονότι δεν αγνοούσα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουδέποτε πίστεψα ότι μία τέτοια υπονόμευση θα προερχόταν από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα, τον οποίο είχα στηρίξει σε δύσκολες στιγμές ως δικηγόρος του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπεράσπισή του απέναντι στην μήνυση και αγωγή του Α. Βγενόπουλου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, την κατάθεση μήνυσης για την αστυνομική βία και τα χημικά σε βάρος διαδηλωτών το 2011, την υποστήριξή του στην υπόθεση καταγγελίας των απορρήτων δαπανών του ΥπΕξ επί Γ. Παπανδρέου, την κατάθεση αγωγής κατά της Bild προεκλογικά.

Με οδύνη διαπίστωσα, μέσα από την εμπειρία του 2015, ότι πολλές από τις επιλογές τότε του Α. Τσίπρα δεν εκπορεύονταν από στάση αρχής και αναφορά σε αξίες, αλλά καθαρά από κομματικό και προσωπικό οπορτουνισμό. Δεν μπορεί ο ίδιος άνθρωπος που κατήγγελλε το ξεπούλημα του ΟΤΕ το 2008, να ξεπουλάει το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας. Δεν μπορεί ο άνθρωπος που κατέθετε μήνυση για αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών, να επιχειρηματολογεί υπέρ των επιλογών Πανούση. Δεν μπορεί ο άνθρωπος που ζητούσε διαφάνεια στη λειτουργία του ΥπΕξ να δημιουργεί την πλέον παραθεσμική λειτουργία της ΕΥΠ.

Το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα, ένα χρόνο μετά, και με δεδομένα όσα μεσολάβησαν:  η επιλογή μου για την Προεδρία της Βουλής ήταν ο τρόπος που απεργάσθηκε ο Α. Τσίπρας προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναλάμβανα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και, επομένως, δεν θα αναλαμβάνονταν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες αρμοδιότητας του Υπουργού Δικαιοσύνης ούτε για την υπογραφή της εκτέλεσης της Απόφασης για τις Γερμανικές Οφειλές ούτε για την νομοθεσία κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ευθύνης Υπουργών. Είναι πρόδηλο ότι, έχοντας στο μυαλό του το «πρότυπο» διακοσμητικών Προέδρων της Βουλής, θεώρησε ότι με αυτήν την πρόταση απλώς με τοποθετούσε σε μία τιμητική θέση ψυγείου. Όταν συνειδητοποίησε ότι αναλάμβανα πρωτοβουλίες πέρα και έξω από τα συνηθισμένα και αναμενόμενα, αποφάσισε σε εμένα μεν να προσποιείται ότι με υποστηρίζει, να το πράττει και δημόσια όποτε χρειαζόταν, αλλά την ίδια ώρα υπόγεια να στηρίζει και όλους τους μηχανισμούς υπονόμευσης αυτών των πρωτοβουλιών. Από την πλευρά μου, δυστυχώς, και μολονότι κατά καιρούς είχα έντονες ανησυχίες, καθησυχαζόμουν από ενέργειες που θόλωναν τα νερά. Τέτοια ήταν και η ομιλία του Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης:

«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού…Αυτόν τον λαό θα υπηρετήσουμε…Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε»

Ήταν μία ομιλία που διέγραψε όλες τις προηγούμενες ανησυχίες μου.

Για να αναβιώσουν αυτές με δραματικό τρόπο όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, ημερομηνία που σηματοδότησε μία περίοδο τεράστιας ανησυχίας και εγρήγορσης εκ μέρους μου, μέχρι την προκήρυξη του δημοψηφίσματος…»