Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ήταν μέσα για ληστεία και βιασμό βγήκε με τον νόμο ΣΥΡΙζΑ και σκότωσε την μητέρα του.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος μητροκτόνος είχε καταδικαστεί το 2012 για ληστεία στην Πάτρα και το 2013 για βιασμό στα Ιωάννινα. 

Παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις είχε αφεθεί ελεύθερος με τον νόμο έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ, που μετέτρεψε τον ποινικό κώδικα υπέρ των κακοποιών και σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

Επίσης σε βάρος του είχαν κατατεθεί μηνύσεις από την μητέρα και την γιαγιά του το 2015 και το 2017 για ενδοοικογενειακή βία.

Ο μητροκτόνος είχε εγκλειστεί κατά το παρελθόν και στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών κορυδαλλού, ενώ αποφυλακίστηκε πρόσφατα.

Το έγκλημα έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης 30 Νοεμβρίου 2021 όταν ο 35χρονος μετέβη στο σπίτι στο οποίο διέμενε η μητέρα και η γιαγιά του και αφού επιτέθηκε αρχικά με τα χέρια του στη 57χρονη μητέρα, γρονθοκοπώντας την επανειλημμένα στο κεφάλι, στη συνέχεια την χάραξε και με μαχαίρι, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει γνωστό αν ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από τα χτυπήματα ή από το μαχαίρι.

Παράλληλα ο μητροκτόνος τραυμάτισε και την 80χρονη γιαγιά του η οποία όμως κατάφερε να καλέσει την Αστυνομία, με αποτέλεσμα ο άνδρας να συλληφθεί πριν προλάβει να διαφύγει.



Σύσσωμη η αντιπολίτευση βάζει στόχο για ψήφους τους 60+, μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

 


Μετά τον θίασο ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμη η αντιπολίτευση βρήκε στόχο για ψήφους τους 60+, και ειδικά τους ηλικιωμένους που είναι ποιο ευάλωτοι για να παραπλανηθούν και να εκμεταλλευτούν εύκολα.

Ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ, γνωστός για την εκμετάλλευση και την εξαπάτηση πολιτών για ψήφους, μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο, ασκεί

Πρώτο βιολί ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ, που σας πληροφορούμε ότι καρφί δεν του καίγεται για τους πολίτες και πόσοι θα πεθάνουν, αλλά πόσα θα κερδίσει, εάν κερδίσει από την πανδημία. 

Ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ αφού τόσες μέρες φωνάζει να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα, τώρα το αλλάζει και κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτή τη φορά στοχοποιεί του άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί», και τα λέει αυτά χωρίς να παρακολουθεί τι γίνεται σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Το ανησυχητικό είναι ότι και από την πλευρά του ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους 60+ για ψήφους και σε δήλωσή του αναφέρει: «Η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα. Στο «και πέντε» ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει. Όμως πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει. Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, «ξέχασε» να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ».  

Το ΚΚΕ που δεν προσφέρει πουθενά και σε κανένα, έσπευσε και αυτό σε ανακοίνωσή του να εκμεταλλευτεί τους 60+ και  αναφέρει ότι «απ’ την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην “ατομική ευθύνη”, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την “ατομική ευθύνη” με ποινή -αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα- χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς. Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της ίδιας “συνταγής” που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, των καθημερινών ρεκόρ σε κρούσματα και της εκτόξευσης διασωληνωμένων και θανάτων».

Σειρά πήρε και το απολύτως τίποτα κόμμα της βουλής ΜέΡΑ25 που έσπευσε να εκμεταλλευτεί ότι μπορεί μήπως πάρει ψήφους λέγοντας «Μετά από αφύσικη καθυστέρηση, η Μητσοτάκης Α.Ε. έδειξε την πραγματική της φύση στους συμπολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μια φύση όπου ο αυταρχισμός πάει πακέτο με το οικονομικό όφελος».



Χωρίς σοβαρότητα ο ΘΙΑΣΟΣ - Ζητάει μέτρα και τώρα τα κατακρίνει - Τρικυμία εν κρανίω

 


Είναι εντελώς ασόβαρη και γελοία η αντιμετώπιση της πανδημίας απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι το μοναδικό κόμμα στην Ευρώπη που εργαλειοποιεί την πανδημία για να έχει κομματικά οφέλη. Είναι εντελώς γελοία και ανεύθυνη η συμπεριφορά του, δείχνοντας ένα επικίνδυνο πρόσωπο στην κοινωνία που τους έχει απαξιώσει και τους φοβάται.

Μόλις προχθές ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς να υπολογίζει το κόστος να πάρει σκληρά μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Τώρα που πήρε μέτρα ο πρωθυπουργός, ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του, αναφέροντας χωρίς ίχνος ντροπής και σοβαρότητας ότι «ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από τη πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες».

Ο φαιδρός θίασος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτή τη φορά στοχοποιεί του άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί».

Και καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ίχνος ευθύνης και σοβαρότητας : «Αποτυχημένος Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης».




Άγριος ξυλοδαρμός φοιτητών από ακροαριστερούς κακοποιούς στο ΑΠΘ – «Έχουμε καιρό να δείρουμε», είπαν


 

Σοκάρουν οι καταγγελίες και η περιγραφή του περιστατικού – Έβγαλαν λίστα, φώναξαν ονόματα και στην συνέχεια τους έδειραν – Οι δράστες προέρχονται από τον φασιστικό αντιεξουσιαστικό χώρο, σύμφωνα με τα θύματα

Ένα ακόμη περιστατικό βίας καταγράφηκε σε ελληνικό ΑΕΙ, αυτήν την φορά στο ΑΠΘ όπου ακροαριστεροί φασίστες ξυλοκόπησαν ομάδα φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί για να παίξουν το γνωστό παιχνίδι με κάρτες «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο».

Ο λόγος της συμπλοκής δεν ήταν κάποια διαφωνία αλλά όπως είπαν οι κουκουλοφόροι «έχουμε καιρό να δείρουμε, οπότε δεν έχουμε θέμα να ξεσπάσουμε σ’ εσάς». Η επίθεση έγινε στις 26 Νοεμβρίου και γύρω στις 22.00 το βράδυ από άτομα από αντιεξουσιαστικό χώρο.

Όπως περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους τα θύματα της επίθεσης, «μια κοπέλα απ’ αυτούς, έβγαλε μια λίστα με τα τέσσερα ονόματα των διαχειριστών της ομάδας του παλέρμο στο facebook και διαβάζοντας δυνατά τα ονόματα απαίτησε να της υποδείξουμε ποια είναι αυτά τα άτομα. Απ’ τους διαχειριστές της ομάδας, ήταν παρών μόνο ένας, τον οποίο αμέσως προσέγγισαν, περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπούν κολλώντας τον στον τοίχο».

«Χτυπούσαν φοιτητές και φοιτήτριες, χωρίς να δείχνουν τον παραμικρό δισταγμό. Αμέσως μόλις χτύπησαν τον έναν από μας, σπεύσαμε κάποιοι για να τον βοηθήσουμε αλλά είτε μας τράβηξαν με τη βία είτε άρχισαν να μας χτυπούν επίσης χωρίς λόγο», λένε.

Μάλιστα περιγράφοντας το περιστατικό, ο Αστέρης Κεχαγιάς, ένα από τα άτομα που δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση αναφέρει λέγοντας πως: «Εμφανίστηκαν ξαφνικά καμιά 30αριά άτομα και άρχισαν να μας απειλούν και να μας χτυπούν με πολύ βάναυσο τρόπο». Στην συνέχεια λέει: «Οι τραμπούκοι μας έδιωξαν απ’ την Σχολή και μας συνόδευσαν μέχρι την έξοδο του Πανεπιστημίου, βάζοντας άτομα να προσέχουν τι θα κάνουμε. Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να ειδοποιήσουμε τους φύλακες, θα έπρεπε να ξαναμπούμε μέσα στο Πανεπιστήμιο για να πάμε στο κτίριο διοίκησης όπου βρίσκονταν. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν επιχειρούσαμε κάτι τέτοιο, έχοντας τους τραμπούκους να μας παρακολουθούν; Προτιμήσαμε να μην ξαναμπούμε στο πανεπιστήμιο. Δεν είχαμε και κάποιο τηλέφωνο για να ενημερώσουμε τον Πρύτανη και επειδή ήδη κόντευε 12 το βράδυ και είχαμε φάει αρκετό ξύλο, το πρώτο που μας ήρθε στο μυαλό ήταν να στείλουμε σε γνωστούς μας στο facebook, Καθηγητές, ώστε να μας πουν τι να κάνουμε και πώς να κινηθούμε και να ζητήσουμε το τηλέφωνο του Πρύτανη».

«Η ομάδα μας, η ομάδα του παλέρμο, δεν είναι πολιτική ομάδα. Είναι ομάδα ψυχαγωγίας. Μαζευόμαστε και παίζουμε παλέρμο. Δεν συζητάμε για πολιτική, δεν κολλάμε αφίσες, δεν μοιράζουμε φυλλάδια, δεν μας ενδιαφέρει το τι πιστεύει ο καθένας πολιτικά», ξεκαθαρίζει.

«Όταν οι παραπάνω τραμπούκοι μας έδιωξαν, μας απείλησαν να μην ξαναπατήσουμε στον χώρο του Πανεπιστημίου αλλιώς θα μας σκοτώσουν», λέει ο φοιτητής.

Ολόκληρο το κείμενο όπου τρία θύματα περιγράφει το περιστατικό:


Χτες το βράδυ, 26 Νοεμβρίου 2021, συναντηθήκαμε για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι «πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο» (παίζεται με κάρτες), στην ανατολική πλευρά του Φυσικομαθηματικού της ΣΘΕ, όπως σχεδόν κάθε βδομάδα (Τρίτες και Παρασκευές) από το 2015 και εξής. Πρόκειται για μια εντελώς μη πολιτική ομάδα που απλώς στοχεύει στην ψυχαγωγία και συγκεντρώνει φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορα πανεπιστημιακά Τμήματα για να παίξουν παρέα, τηρώντας ταυτοχρόνως τα μέτρα προστασίας. Σε όλο αυτό το διάστημα ουδέποτε δημιουργήσαμε κάποιο πρόβλημα και μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό προηγούμενες Κοσμητείες αλλά και φύλακες, οι οποίοι ήταν ενήμεροι και είχαμε μαζί τους καλές σχέσεις.

Χτες το βράδυ, λοιπόν, 26 Νοεμβρίου 2021 και γύρω στις 22.00 το βράδυ, δεχτήκαμε ξαφνικά οργανωμένη επίθεση από άγνωστα μασκοφορεμένα άτομα, τα οποία αρχικά νομίζαμε ότι ήρθαν για να μας κλέψουν αλλά κατόπιν καταλάβαμε ότι μάλλον προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, μιας και επαναλάμβαναν διαρκώς ότι «δεν θέλουν μπάτσους» και έδειχναν επίσης έντονο ενδιαφέρον για περιστατικό που κατά τα λεγόμενά τους έλαβε χώρα στο στέκι του Φυσικού.

Συγκεκριμένα, ενώ καθόμασταν κυκλικά στο δάπεδο στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, περίπου 30 άτομα με κουκούλες και γάντια στα χέρια, μας περικύκλωσαν απ’ όλες τις πλευρές, αποκλείοντας και μπλοκάροντάς μας από κάθε έξοδο και κατόπιν άρχισαν να μας φωνάζουν «μην τυχόν και σηκωθεί κανείς για να φύγει». Στη συνέχεια, μια κοπέλα απ’ αυτούς, έβγαλε μια λίστα με τα τέσσερα ονόματα των διαχειριστών της ομάδας του παλέρμο στο facebook και διαβάζοντας δυνατά τα ονόματα απαίτησε να της υποδείξουμε ποια είναι αυτά τα άτομα. Απ’ τους διαχειριστές της ομάδας, ήταν παρών μόνο ένας, τον οποίο αμέσως προσέγγισαν, περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπούν κολλώντας τον στον τοίχο.

Κατά τα λεγόμενά τους, η αιτία ήταν ότι την περασμένη Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021,είχε σημειωθεί ένα περιστατικό με έναν πυροσβεστήρα που κάποιος άνοιξε θέτοντας τη ζωή ενός άλλου ατόμου σε κίνδυνο. Δεν καταλάβαμε καν για τι ακριβώς μιλούσαν αλλά παρότι εκφράζαμε διαρκώς άγνοια για τα όσα έλεγαν, επέμεναν ότι το έκανε κάποιος από εμάς χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη. Συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη, όσο βρισκόμασταν εντός του κτιρίου δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας τίποτε σχετικό με πυροσβεστήρες και είναι απολύτως σίγουρο ότι και να συνέβη κάτι τέτοιο, δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση άτομο της παρέας μας, αφού αφενός η παρέα μας δεν εμπεριέχει καταστροφείς δημόσιας περιουσίας ενώ αφετέρου, όλοι μας ήμασταν διαρκώς μαζί και φύγαμε μαζί το βράδυ. Υπάρχουν και σχετικές αποδείξεις.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα 30 αυτά άτομα, δεν σταματούσαν να μας τραμπουκίζουν και να μας χτυπούν. Χτυπούσαν φοιτητές και φοιτήτριες, χωρίς να δείχνουν τον παραμικρό δισταγμό. Αμέσως μόλις χτύπησαν τον έναν από μας, σπεύσαμε κάποιοι για να τον βοηθήσουμε αλλά είτε μας τράβηξαν με τη βία είτε άρχισαν να μας χτυπούν επίσης χωρίς λόγο. Είδα συγκεκριμένα 3-4 άτομα να έχουν στριμωγμένο στη γωνία τον φίλο μου και να τον χτυπούν κατηγορώντας τον για κάτι που σίγουρα δεν έκανε ενώ ταυτοχρόνως τον ρωτούσαν αν το έκανε (δηλαδή ούτε οι ίδιοι ήταν σίγουροι). Παρ’ όλ’ αυτά, τον χτυπούσαν επανειλημμένως στο κεφάλι αποκαλώντας τον φασίστα και προσπάθησαν να του σπάσουν τα γυαλιά. Σε κάποια στιγμή ο φίλος μου απηυδισμένος προσπάθησε να βγάλει την κουκούλα του ενός απ’ αυτούς, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον χτυπήσουν ακόμη περισσότερο. Προσπάθησα να επέμβω για να τον βοηθήσω και με έπιασαν 4-5 άτομα ρίχνοντάς με κάτω και αρχίζοντας να με κλωτσούν χωρίς σταματημό.Χτύπησαν επίσης πολλά ακόμη άτομα της ομάδας μας κατηγορώντας τα ότι ήξεραν ποιος έκανε αυτό με τον πυροσβεστήρα αλλά ότι το απέκρυβαν. Κάτι τέτοιο επουδενί δεν ισχύει. Κανείς από μας δεν καταλάβαινε για τι πράγμα μιλούσαν. Προσπαθούσαμε επανειλημμένως να τους εξηγήσουμε ότι δεν έχουμε καμία συσχέτιση με το περιστατικό που ανέφεραν αλλά συνέχιζαν να μας χτυπούν και να μας απειλούν χωρίς να ακούνε τίποτε. Δεν μας άφηναν καν να μιλήσουμε. Μας απείλησαν, μάλιστα, ξεκάθαρα ότι ξέρουν που μένουμε και ότι αν πούμε στην αστυνομία ή αλλού γι’ αυτό που έγινε, θα μας σκοτώσουν ή θα «μαζεύουμε τα δόντια μας από κάτω». Κατόπιν, ενώ άφησαν για λίγο τον φίλο μου για να χτυπήσουν τους υπόλοιπους της παρέας, ύστερα επέστρεψαν σε αυτόν και άρχισαν να τον χτυπούν ξανά στο κεφάλι. Πίσω απ’ το κεφάλι του υπήρχε ένα ξύλο που προεξείχε και ευτυχώς είχα βάλει το χέρι μου εγκαίρως, ώστε το κεφάλι του να χτυπήσει στο χέρι μου και όχι στο ξύλο αλλιώς μπορεί να τον άφηνανστον τόπο. Ο ένας απ’ αυτούς μάλιστα γύρισε και είπε σε έναν απ’ την παρέα μας επί λέξη ότι «έχουμε καιρό να δείρουμε οπότε δεν έχουμε θέμα να ξεσπάσουμε σε σας».

Σαν να μην έφταναν αυτά, λίγο αργότερα διέταξαν τον φίλο μου να βγάλει το κινητό του έξω για να τσεκάρουν τα μηνύματά του και τις φωτογραφίες του. Ο φίλος μου αρνήθηκε να βγάλει το κινητό του και εκείνοι του είπαν «δεν σου το ζητάμε, σε διατάζουμε». Προφανώς δεν βρήκαν τίποτε εκεί πέρα αλλά έκαναν έλεγχο στο κινητό του. Εκείνη τη στιγμή από ατυχία κατέφθασε στον χώρο ένας άλλος από τους διαχειριστές της ομάδας, ο οποίος ήρθε για να παίξει μαζί μας χωρίς να γνωρίζει το τι είχε συμβεί. Αμέσως έσπευσαν άτομα απ’ τους κουκουλοφόρους να τον περικυκλώσουν και να τον ρωτήσουν αν γνωρίζει για τον πυροσβεστήρα. Ο φίλος μας, προφανώς αγνοώντας τι συμβαίνει και βλέποντας 30 κουκουλοφόρους να μας απειλούν και να μας χτυπούν,τους απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάνε και δεν θυμάται να συνέβη κάτι σχετικό με όσα έλεγαν. Ωστόσο, ούτε τότε πείστηκαν και πολύ γρήγορα όρμησαν πάνω του 4-5 άτομα και άρχισαν να τον χτυπούν όπου έβρισκαν. Μια κοπέλα μάλιστα απ’ αυτούς, ήρθε μπροστά του και τον ρώτησε «αν σου δώσω μια, θα θυμηθείς;», με τον φίλο μου να της απαντάει «όχι, αφού δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάτε». Η κοπέλα τότε τον χτύπησε εν ψυχρώ και έπειτα τον ξαναρώτησε «αν σου δώσω άλλη μια, μήπως θα το θυμηθείς τώρα;», ο φίλος μου απάντησε ξανά όχι και η κοπέλα τον ξαναχτύπησε.

Το όλο ύφος της ομάδας τους ήταν διαρκώς απειλητικό και ως θρασύδειλοι πάντα έπεφταν 4-5 άτομα εναντίον ενός. Μας έλεγαν ότι «εσείς παίρνετε άδεια απ’ την Κοσμητεία για να έρχεστε στο Πανεπιστήμιο κι αυτό δεν μας αρέσει γιατί δεν αναγνωρίζουμε τον Κοσμήτορα» και είπαν ακόμη ότι δεν θέλουν να μας ξαναδούν στη Σχολή ποτέ, ότι τους ανήκει και δεν έχουμε θέση εκεί (με άλλα λόγια, μας έλεγαν ότι ως φοιτητές δεν έχουμε θέση στο Πανεπιστήμιο αλλά έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο οι εν λόγω τραμπούκοι). Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι αν πέσουν ξανά πάνω μας έστω και κατά τύχη, θα μας σκοτώσουν. Όσοι απ’ αυτούς δεν φορούσαν γάντια, δίσταζαν να αγγίξουν πράγματα για να μην αφήσουν δαχτυλικά αποτυπώματα και γενικότερα πρόσεχαν τις κινήσεις τους και φαινόταν ότι ο καθένας είχε μια αρμοδιότητα, σαν να επρόκειτο για οργανωμένο έγκλημα, π.χ. κάποιοι κάθονταν αμίλητοι στις εξόδους σαν μπράβοι που ήθελαν να βεβαιωθούν ότι δεν θα καταφέρει να ξεφύγει κανείς. Μίλησα σ’ αυτούς κάνα δύο φορές και δεν έβγαλαν κιχ. Σχεδόν ακίνητοι. Κάποιοι άλλοι ήταν αυτοί που έδερναν και ήταν ανάμεσά τους και αρκετές κοπέλες.

Η βία τους δεν είχε περιορισμό σε φύλο. Το όλο περιστατικό προκάλεσε κρίση πανικού σε μια κοπέλα απ’ την ομάδα μας, την οποία την έκαναν να τρέμει σύγκορμη ενώ χτύπησαν άλλα δύο κορίτσια, τη μια τραβώντας την απ’ τα μαλλιά και την άλλη επειδή είχε μπει μπροστά για να προστατέψει τον έναν από μας που τον χτυπούσαν. Επίσης παραλίγο να χτυπήσουν άλλη μια κοπέλα επειδή νόμιζαν ότι έβγαζε φωτογραφίες με το κινητό της, και απειλούσαν ότι θα της το σπάσουν.

Γενικότερα, έβριζαν διαρκώς τους «μπάτσους», μας ρώτησαν αν έχουμε στην οικογένειά μας άτομα που να είναι «μπάτσοι», μας ρώτησαν τι ψηφίζουμε κι αν είμαστε του συστήματος και έλεγαν ξανά και ξανά ότι το «Πανεπιστήμιο καίγεται αυτό το διάστημα και μπορεί να μπουν μπάτσοι μέσα, αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε τίποτα». Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ήρθαν, μας περικύκλωσαν, μας απείλησαν, μας χτύπησαν άσχημα, μας έβαλαν να τους δείξουμε τα μηνύματα στο κινητό μας και ταυτοχρόνως περιμένουν αυτά τα άτομα να μην θέλουμε να μπει αστυνομία μέσα. Δηλαδή θα πούμε τι; Ότι με τον φόβο μην υπάρξει απρόκλητη βία απ’ την πλευρά της αστυνομίας, προτιμούμε να υφιστάμεθα τη δική τους βία; Να λέμε και ευχαριστώ που ήρθαν και μας χτύπησαν χωρίς καμία απόδειξη για κάτι που δεν κάναμε και απείλησαν να μας σκοτώσουν διώχνοντάς μας από ένα Πανεπιστήμιο που το θεωρούν τσιφλίκι τους;

Έπειτα απ’ όλ’ αυτά, μας έδιωξαν άρον άρον απ’ τη Σχολή συνοδεύοντάς μας μέχρι έξω και συγκεκριμένα μας έβγαλαν απ’ την πλευρά του στεκιού του Φυσικού δίπλα στο κτίριο Βιολογίας. Καθώς φεύγαμε είδαμε αρκετά άτομα εκεί δίπλα και κάποια απ’ αυτά φάνηκε ότι τα είχαν για να κρατούν τσίλιες μην τυχόν έρθει κανείς. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν πρέπει να προσπερνούσαν την ηλικία των 22.

Αυτή τη στιγμή που γράφουμε, έπειτα από συνεννόηση μεταξύ μας, το συγκεκριμένο κείμενο, ρισκάρουμε τη σωματική μας ακεραιότητα. Μας απείλησαν επανειλημμένως να μη μιλήσουμε σε κανέναν και είπαν ότι γνωρίζουν τα σπίτια μας και ότι αν μιλήσουμε «είμαστε τελειωμένοι». Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή δεν πιστεύουμε ότι το πανεπιστήμιο είναι τσιφλίκι καμιάς ομάδας, επειδή δεν δίνουμε το δικαίωμα σε κανέναν τραμπούκο να μας διώξει από τον πανεπιστημιακό χώρο και επειδή θέλουμενα δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε κανέναν θιασώτη της βίας που ακολουθεί φασιστικές πρακτικές στο όνομα της δημοκρατίας, γράψαμε αυτό το κείμενο, ευελπιστώντας απ’ την πολιτεία να μας προστατέψει και να προστατέψει ΑΜΕΣΑ τα Πανεπιστήμια. Ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσει. Δεν είμαστε πολιτική ομάδα αλλά ομάδα ψυχαγωγίας που εδώ και πολύ καιρό δίνει λιγοστή ζωή σε ένα πανεπιστήμιο που τείνει να καταντήσει ερημικό τοπίο. Στο παρελθόν έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες καθαριότητας του πανεπιστημιακού χώρου και μας ενδιαφέρει να είναι ένας ασφαλής χώρος όπου ένας φοιτητής που θέλει να παίξει ένα παιχνίδι με τους φίλους του, να μην καταλήγει να τρώει κλωτσιές στο πάτωμα. Το να υπάρχει αστυνομία, λοιπόν, στο πανεπιστήμιο δεν είναι ζήτημα πολιτικής ατζέντας αλλά στοιχειώδους λογικής, ώστε να υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας απέναντι στην παραπάνω οργανωμένη εγκληματικότητα, διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Μέλη των κουκουλοφόρων αναφέρθηκαν εν τη ρύμη του λόγου σε πράγματα που έγιναν πριν χρόνια, δείχνοντας ότι παρακολουθούσαν τις κινήσεις μας. Και αναρωτιόμαστε τώρα: τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε; Να μην ξαναπατήσουμε στον πανεπιστημιακό χώρο για να μην μας βλάψει ο κάθε αυτόκλητος αφέντης του πανεπιστημίου; Να πάμε την επόμενη Τρίτη ξανά στο πανεπιστήμιο για να παίξουμε, δείχνοντας ότι δεν υποκύπτουμε στις απειλές και με ρίσκο να έρθουν ξανά και να μας κάνουν χειρότερα;

Όλα τα παραπάνω που σας περιέγραψα δεν έγιναν σε μια κακόφημη συνοικία της πόλης. Έγιναν σε Σχολή του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Είμαστε οργισμένοι και απαιτούμε δικαιοσύνη. Παρά την δικαιολογημένη οργή μας, όμως, εμπιστευόμαστε τους θεσμούς της δικαιοσύνης, διότι θεωρούμε ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στη βία και επομένως δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην αυτοδικία. Κάποιος όμως πρέπει να μας προστατέψει. Αν τώρα που γράψαμε αυτό το κείμενο για να σας αφηγηθούμε τι ακριβώς περάσαμε, έρθει ένας απ’ αυτούς τους τραμπούκους και βλάψει έναν από μας, ποιος θα έχει την ευθύνη;

Χωρίς φόβο απέναντι σε τραμπούκους,


Αστέρης Κεχαγιάς


Τάσος Γελαστόπουλος


Άγγελος Ματλάς»



Πρόστιμο έως €1.000 σε όποιον θα μπαίνει σε ιταλικά μέσα μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ ή πράσινο πάσο

 


Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε απόψε ότι, από τις 6 Δεκεμβρίου, σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή πράσινο πάσο, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 600 μέχρι 1.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι δεν θα πραγματοποιούνται μόνον από τους μόνιμους ελεγκτές, αλλά και από αστυνομικούς, καραμπινιέρους και αστυφύλακες και άνδρες και γυναίκες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.

Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε ζήτησε, επίσης, την αποδοτική συνεργασία όλων των εμπορικών ενώσεων της χώρας, ώστε η εφαρμογή του μέτρου που δεν θα επιτρέπει την είσοδο σε καταστήματα, καφέ και εστιατόρια σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού (πάντα από τις 6 Δεκεμβρίου) να είναι αυστηρή και χωρίς κανενός είδους εξαίρεση.


Πηγή : protothema.gr




Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60


 

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης.

Πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60 αν δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην εισαγωγική του ομιλία, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και προχώρησε σε ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενόψει και των γιορτών.

Ανακοίνωσε πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60 αν δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και τα χρήματα θα πάνε για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ανέρχονται στους 550.000.

«Δεν είναι ποινή, είναι αντίτιμο υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο».

«Υπάρχει μια μόνο ηλικιακή ομάδα που επιμένει να καθυστερεί. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του Νοεμβρίου και δυστυχώς είναι κυρίως οι άνω των 60 που νοσηλεύονται και χάνονται», είπε ο πρωθυπουργός.

Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου θα παρέχεται δωρεάν σε κάθε ενήλικο -εμβολιασμένο ή μη- ένα self test, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, την περίοδο των εορτών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το διάστημα από 6 έως 12 Δεκεμβρίου θα παρέχεται δωρεάν σε όλους ένα self test προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών.



Συνεχίζει την αντιεμβολιαστική καμπάνια ο Παύλος Πολάκης με εντολή Αλέξη Τσίπρα

 


Είναι πλέον σίγουρο, ότι η φαιδρότητα του Αλέξη Τσίπρα, φτάνει στο σημείο να παίζει με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Είναι επίσης σίγουρο ότι αμολάει τον κρητικό ποιμενικό Παύλο Πολάκη, να κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές για να τα έχει καλά και με αυτούς, κοροιδεύοντας τον κόσμο.

Η ΝΔ και δικαίως χαρακτηρίζει τον κ.Πολάκη «σταθερό υπηρέτη της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας» και αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα κατά της πανδημίας

«Τη στιγμή που η εθνική μάχη για την αύξηση των εμβολιασμών συνεχίζεται και κερδίζεται μέρα με τη μέρα, τη στιγμή που οι επιστήμονες κάνουν διαρκείς εκκλήσεις στους πολίτες να εμβολιαστούν, ο κ. Πολάκης συνεχίζει την αντιεμβολιαστική του καμπάνια με τις ευλογίες του κ.Τσίπρα» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της, για νέα ανάρτηση του κ. Πολάκη.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας  «σταθερό υπηρέτη της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας» και αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Φυσικά για μια ακόμα φορά ως σταθερός υπηρέτης της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας, παραλείπει ότι η ίδια ανακοίνωση, την οποία επικαλείται, μιλάει για κίνδυνο αναζωπύρωσης σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Έτσι συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ…».

Η προκλητική ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με τις ευχές του Αλέξης Τσίπρα :

 «Σημαντική αβεβαιότητα για τα εμβόλια λέει ο ΠΟΥ» και προσθέτει τα εξής: «ΣΩΩΩΩΩΩΩΠΑ!! Τι μας λες;;; Τον Οικονομου τον ρώτησες;; Έλα εκπρόσωπε της «ΜΑΞΙΜΟΥ Α.Ε.»,κάνε μια καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμο Υγειας. Γιατί αργείς;;»





Ο ΓΑΠ, δεν συμμετείχε στο αξιοπρεπέστατο debate με τους 5 υποψήφιους! Φοβήθηκε; Δεν ήθελε;

 


Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει στους ψηφοφόρους και οπαδούς του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ, το ότι ο Παπανδρέου δεν συμμετείχε σε ένα αξιοπρεπέστατο και σοβαρό debate, με τους υπόλοιπους 5 υποψήφιους για την αρχηγία.



Έξι ημέρες μένουν για την κάλπη και οι πέντε υποψήφιοι, οι κ.κ. Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης, Λοβέρδος, και Χρηστίδης, απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, Γιώργου Κουβαρά (ACTION24), Παύλου Τσίμα (ΣΚΑΪ), και Τάσου Παππά (ΕΦΣΥΝ), ενώ τον συντονισμό της διαδικασίας έχει η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν ήθελε να συμμετάσχει, δείχνοντας ένα πρόσωπο ηττοπάθειας, και βρήκε δικαιολογία γιατί δεν συμμετείχε στο debate των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι δε συμφωνούσε με το μοντέλο, τους όρους και το περιεχόμενο.

Η πραγματικότητα όμως τον διέψευσε, γιατί όσοι το παρακολούθησαν είδαν ένα αξιοπρεπέστατο debate με υποψήφιους που αντιπαρατέθηκαν με σοβαρότητα, και εδώ είναι ένα ερώτημα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να τους αντιμετωπίσει;

Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις εξής θεματικές ενότητες:

α) Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας -Οικονομική κρίση -Κλιματική αλλαγή -Ενεργειακή κρίση -Δημογραφικό

β) Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό

γ) Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες.

δ) Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό– Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης- Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία- Η επόμενη μέρα.

ε) Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.

Οι υποψήφιοι με την ολοκλήρωση κάθε ενότητας μπορούσαν να σχολιάζουν για σχεδόν ένα λεπτό τις απαντήσεις των συνυποψηφίων τους. Η τηλεμαχία ολοκληρώθηκε με απευθείας διάλογο μεταξύ τους κι εκεί ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να ρωτήσει όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί και εκείνος να απαντήσει.





Ξεπερνούν τα 36,5 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί στους σεισμόπληκτους της Κρήτης

 


Το Υπουργείο Οικονομικών, με γνώμονα την αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε, στην έβδομη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής. Το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε ανέρχεται στα 5.250.481,51 ευρώ και αφορά 683 μοναδιαίους Α.Φ.Μ. Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

486 δικαιούχων, ποσό 3.594.470,20 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.

415 δικαιούχων, ποσό 1.372.011,31 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.

77 δικαιούχων, ποσό 284.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Για την αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης έχουν διατεθεί συνολικά, μέχρι σήμερα, 36.507.894,16 ευρώ σε 4.067 πολίτες (μοναδιαίους Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.



Νέος νόμος για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις



Ψηφίστηκε και μπαίνει σε εφαρμογή νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Δίνει ουσιαστικές, σύγχρονες λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στην ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων.

Το νέο πλαίσιο συνδυάζει την παραδοσιακή κτηνοτροφία με την επιχειρηματικότητα και δίνει κίνητρα στον κτηνοτρόφο για καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του.  Ενισχύει την παραγωγή και την μεταποίηση των προϊόντων. 

Με τις διατάξεις του νέου νόμου ανάμεσα στα άλλα:

Προσαρμόζεται το νομικό πλαίσιο στις πραγματικές συνθήκες παραγωγής.

Απλοποιούνται οι διαδικασίες και χτυπιέται η γραφειοκρατία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους για καθετοποίηση της επιχείρησής τους.

Επιτρέπεται η μείωση της ελάχιστης απόστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μέχρι και 50% από χώρους ή δραστηριότητες που χρήζουν προστασίας, όπως δρόμοι, λίμνες, χωριά κλπ, εφόσον αυτές βρίσκονται σε απόσταση έως και 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα της ηπειρωτικής χώρας.



Μέτρα για ταξιδιώτες από 9 χώρες της Αφρικής

 


Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2, B.1.1.529 (γνωστή ως μετάλλαξη της Μποτσουάνα)  προκαλεί παγκόσμια επαγρύπνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση για τις χώρες Νότια Αφρική Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι τα παρακάτω μέτρα:


Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.



Επενδύσεις πάνω από 7 δισ. ευρώ μετατρέπουν τη Δυτική Μακεδονία σε «Επενδυτική» Μακεδονία

 



Η απολιγνιτοποίηση είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής  στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για την επίτευξή της καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα  ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε «Επενδυτική» Μακεδονία. Η μετάβαση αυτή κατέστη πιο επείγουσα για τη χώρα μας, καθώς:


Σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα δικά μας κοιτάσματα λιγνίτη είναι φτωχότερα και πιο αντιοικονομικά.

Αρκετές παλαιές ρυπογόνες μονάδες της Δ.Ε.Η. έχουν εξαντλήσει τις μέγιστες ώρες λειτουργίας τους και έχουν αποσυρθεί

Η εκτίναξη του κόστους των ρύπων, έχει καταστήσει ακριβή την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη κατά την έχει μειώσει κατά 70% την τελευταία δεκαετία.

Η  έλλειψη ενός σχεδίου μετάβασης των εξαρτημένων περιοχών στη νέα εποχή, είχε σαν συνέπεια την επιδείνωση της ανεργίας στην περιοχή.

Σήμερα η Ελλάδα:


Είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.

Είναι επίσης η πρώτη  μεταξύ των κρατών-μελών που δικαιούνται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης.

Είναι το πρώτο κράτος-μέλος δικαιούχος του Ταμείου, με μεγάλη διαφορά ως προς την κατά κεφαλήν ενίσχυση ανά κάτοικο.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης καταρτίστηκε -και ήδη εφαρμόζεται- ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα 2021-2023, με εξασφαλισμένους πόρους 368,7 εκατ. ευρώ. Ήδη δημοπρατήθηκαν, ανατέθηκαν ή κατασκευάζονται κρίσιμα έργα με συγκεκριμένη το καθένα στόχευση:


Για τη στήριξη της απασχόλησης μπαίνει σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ «κοινωνικό πακέτο» 107 εκατ. ευρώ. Προκηρύχθηκαν ήδη τα δυο πρώτα προγράμματα 62 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δημιουργήσουν 5.400 νέες θέσεις εργασίας.

Για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, υλοποιείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων 157 εκατ. ευρώ.

Για τη θέρμανση της Φλώρινας χρηματοδοτείται η κατασκευή δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου καθώς και το 100% του κόστους της εξωτερικής σύνδεσης οικιακών και εμπορικών καταναλωτών, 40,2 εκατ. ευρώ. 

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση προκηρύχθηκε ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού  10 εκατ. ευρώ.

Για την προετοιμασία της μετάβασης των ενεργειακών Δήμων χρηματοδοτούνται σχέδια δράσης 21 εκατ. ευρώ.

Για την χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών, ψηφιακών και πράσινων δράσεων εγκρίθηκαν 30,5 εκατ. ευρώ.

Για την ωρίμανση έργων αναγκαίων για την υλοποίηση του ΣΔΑΜ προκρίθηκαν για άμεση χρηματοδότηση μελέτες 3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εκτός από το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έχουν εγκριθεί τους τελευταίους 15 μήνες για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 11 έργα, 30,4 εκατ. ευρώ.



656.500 ψηφιακές υπογραφές σε επαγγελματικές ομάδες εντός του 2022


 

Τη διάθεση 376.500 ψηφιακών υπογραφών εντός Ιανουαρίου σε στοχευμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ). Ειδικότερα, από τις 376.500 ψηφιακές υπογραφές μέσω της ΚΕΕ οι 270.000 θα διατεθούν σε διαχειριστές επιχειρήσεων, οι 60.000 σε λογιστές, οι 43.500 σε δικηγόρους και οι 3.000 σε συμβολαιογράφους. Μέσω του gov.gr θα λειτουργήσει μια πλατφόρμα όπου απομακρυσμένα μέσω βίντεο θα μπορούν να μοιράζονται αυτές οι υπογραφές. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με το ΚΕΕ κι εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική περί ψηφιακών υπογραφών.

Στις 376.500 θα προστεθούν άλλες 150.000 ψηφιακές υπογραφές προς δημόσιους υπαλλήλους- οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να δίνονται-, 30.000 προς μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ και 100.000 προς τους πολίτες.

Μιλάμε για 656.500 ψηφιακές υπογραφές που θα δοθούν δωρεάν εντός του 2022. Αυτή η είναι μια τεράστια αλλαγή, προσθήκη σε αυτές τις υπηρεσίες ταυτοποίησης του πολίτη στην απομακρυσμένη εξυπηρέτησή του από το κράτος κι όχι μόνο.



Απόλυτη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

 



Όλα τα στοιχεία πιστοποιούν ότι η εθνική μας οικονομία, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες -την εξέλιξη της πανδημίας και την διεθνή ενεργειακή κρίση- έχει μπει σε δυναμική τροχιά, που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται -από την Κυβέρνηση- στο 6,9% του Α.Ε.Π. και για το 2022 στο 4,5%, ενώ ακόμη θετικότερες είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει φέτος το 7,1%.

Υπάρχει σημαντική αύξηση των εξαγωγών που -όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θα είναι τόσο για φέτος όσο και για τα δύο επόμενα χρόνια η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Υπάρχει ήδη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τόσο  για 2021 όσο και για το 2022, θα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.

Υπάρχει σημαντική μείωση της ανεργίας που το Σεπτέμβριο στο 13% από 16,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο 2020 και προβλέπεται να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται.

Το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ε.Κ.Τ.- κατά 7,2%.

Ο πληθωρισμός τον περασμένο Οκτώβριο ήταν στο τρίτο χαμηλότερο επίπεδο της Ε.Ε. (2,8% στη χώρα μας έναντι 4,4%στην Ε.Ε.) και -σύμφωνα με Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα παραμείνει τόσο για φέτος, όσο και για το 2022, στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρώπης.