Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Ομιλία του Πρωθυπουργού στην ημερίδα της ΕΣΑμεΑ «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030»

 


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ημερίδα της ΕΣΑμεΑ «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030»



Αγαπητέ μου Πρόεδρε της ΕΣΑμεΑ, αγαπητέ μου Γιάννη, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κύριε Πρόεδρε της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, φίλες και φίλοι,

Συμμετέχω κι εγώ με πολύ μεγάλη χαρά, αλλά κυρίως με πολλές προσδοκίες στη σημερινή μας συνάντηση.

Γιατί, η αφορμή μπορεί να είναι η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία, σταθερός στόχος, όμως, είναι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να κατακτήσουν επιτέλους την θέση που δικαιούνται στην καθημερινή μας ζωή. Και δίπλα τους, βέβαια, οι οικογένειές τους.

Άνθρωποι, που αξίζουν τον έμπρακτο σεβασμό μας. Με πρωτοβουλίες που θα αίρουν τα πολλά εμπόδια τα οποία ακόμα -ας είμαστε ειλικρινείς- υπάρχουν στην αξιοπρεπή κοινωνική και οικονομική τους ένταξη.

Πρόεδρέ μου, θυμήθηκες τη συνάντηση την οποία είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου, 1 Αυγούστου του 2019, αλλά εγώ θυμάμαι μία άλλη συνάντηση, όταν ήρθαμε στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ, τέτοια μέρα ήταν -αν θυμάμαι καλά- τον Δεκέμβριο του 2018, λίγο πριν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά. Και τότε παρουσίασα τις σκέψεις μου και τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν στο χώρο της αναπηρίας και μίλησα και σε σένα για το δικό μου, προσωπικό βίωμα με την αναπηρία, την εμπειρία μου με τη μητέρα μου, τη Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία σε μία εποχή έντονων προκαταλήψεων, μίλησε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και ευθύτητα -και θα έλεγα, εντιμότητα- για το δικό της πρόβλημα, σπάζοντας τότε το στίγμα το οποίο αντιμετώπιζαν ακόμα όλα τα άτομα με αναπηρία στην πατρίδα μας.

Και αν η δική μου οικογένεια -θα έλεγα – υπήρξε πιο τυχερή, πιο προνομιούχα αναντίρρητα, συγκριτικά με το σύνολο, τα προβλήματα της αναπηρίας πιστεύω ότι τα γνωρίζω πια καλά. Και γι΄ αυτό αντιμετωπίζω τη συγκεκριμένη όψη αυτής της κοινωνικής πολιτικής όχι μόνο ως μία αυτονόητη, αλλά και ως μία κεντρική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ τις πολιτικές μας για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, του ανακοίνωσα ότι τον συντονισμό όλων αυτών των δράσεων -γιατί είναι από τη φύση τους πολυποίκιλες οι δράσεις και εμπλέκουν πολλά, αν όχι όλα τα Υπουργεία της Ελληνικής Κυβέρνησης- θα τον έχει η Προεδρία της Κυβέρνησης με επικεφαλής τον Υπουργό Επικρατείας. Ενώ και ο ίδιος ξέρετε ότι παρακολουθώ προσωπικά κάθε βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Συναντηθήκαμε αυτά τα χρόνια σε πολλά και πιστεύω ότι πετύχαμε και πολλά: αρχικά την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία παρέμενε διάσπαρτη και κατακερματισμένη, τη θέσπιση -όπως ειπώθηκε- της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, μία μεγάλη θεσμική τομή, ένα χρόνιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, αλλά κυρίως, τη διαμόρφωση μιας οριζόντιας στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Προχωρήσαμε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, με την εθνική πύλη amea.gov.gr, τα ψηφιακά «ΚΕΠΑ», την κάρτα αναπηρίας: αλλαγές που ήδη έχουν αρχίσει και ριζώνουν, εξυπηρετούν γρήγορα χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία.

Κάναμε προσιτή την Ακρόπολη σε άτομα με προβλήματα κίνησης και όρασης. Παρά τη μεγάλη κριτική την οποία δεχθήκαμε γι’ αυτή μας την επιλογή, νομίζω ότι ήταν μια συμβολική αφετηρία, αγαπητή μου, Υπουργέ Πολιτισμού, για να γίνουν τελικά πλήρως προσβάσιμα όλα τα πολιτιστικά μας μνημεία.

Ταυτόχρονα υλοποιήσαμε, όχι χωρίς δυσκολίες και όχι χωρίς καθυστερήσεις, μια κεντρική μας προεκλογική δέσμευση: τον θεσμό του «Προσωπικού Βοηθού», με στόχο να εφαρμοστεί καθολικά στο πλαίσιο το οποίο έχουμε προδιαγράψει έως το 2025, βελτιώνοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας, ανακουφίζοντας όμως και τους «αφανείς ήρωες», τις οικογένειές τους που έχουν συχνά, αν όχι πάντα, την ευθύνη της φροντίδας.

Είναι κάτι το οποίο διαπίστωσα και πάλι πρόσφατα όταν συνάντησα προ ημερών την Αργυρώ αλλά και τη βοηθό της, την Αλεξάνδρα. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να κάνω και πάλι έκκληση σε νέους ανθρώπους που σκέφτονται την επαγγελματική τους αποκατάσταση, να εξετάσουν την επιλογή του «Προσωπικού Βοηθού».

Είναι μια δραστηριότητα η οποία αμείβεται καλά, αλλά ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά δημιουργική. Και είναι κάτι το οποίο το διαπιστώνω κάθε φορά που συναντώ άτομα με βαριά αναπηρία και τους προσωπικούς τους βοηθούς, αυτή την τόσο στενή βιωματική σχέση η οποία αναπτύσσεται. Και πιστεύω ότι δίνει και στους προσωπικούς βοηθούς εμπειρίες που θα τους ή θα τις συνοδεύουν για μια ζωή.

Πρόεδρε, διαρκείς ήταν και οι προσπάθειές μας ως προς την οικονομική και επαγγελματική στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Και βλέπετε ότι επιμένω πολύ και στην επαγγελματική στήριξη, διότι πάντα πίστευα ότι η επιδοματική προσέγγιση στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να υπάρχει αλλά δεν μπορεί να εξαντλείται η πολιτική μας μόνο στην αύξηση των επιδομάτων.

3.000 θέσεις απασχόλησης επιδοτήθηκαν ειδικά για πολίτες αυτής της κατηγορίας. Και βέβαια, όπως είχαμε πει, αυξήθηκαν κατά 8% τα 13 αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ, ωφελώντας παραπάνω από 200.000 δικαιούχους. Και ξέρω ότι κάθε φορά που ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να υπεραποδίδει, αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης φροντίζουμε να το επιστρέφουμε πάντα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Και πάντα λαμβάνουμε μία ξεχωριστή πρόνοια για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι μιλάμε για μία πολιτική, η οποία απλώνεται σε πολλά πεδία: από τους θεσμούς για την εργασία, μέχρι την οικονομία αλλά και τη ζωή στην πόλη. Άλλωστε, η κυβέρνηση κινείται συνολικά με βάση την αρχή της συμπεριληπτικότητας και το επόμενο νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των εκλογέων, παράλληλα με την επιστολική ψήφο, θα προβλέπει και τον καθορισμό προσβάσιμων τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, και μάλιστα για πρώτη φορά την υποχρεωτική μετάδοση των προεκλογικών συζητήσεων και μηνυμάτων στη νοηματική.

Και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο στην επιστολική ψήφο, αγαπητέ μου Πρόεδρε, διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι οι πρώτοι ωφελημένοι εντός Ελλάδος θα είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι και σήμερα ακόμα δυσκολεύονται ιδιαίτερα να προσέλθουν σε ένα εκλογικό τμήμα για να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους.

Η επιστολική ψήφος λύνει άπαξ και δια παντός αυτό το ζήτημα. Θα μπορείτε να ψηφίζετε από το σπίτι σας χωρίς να ταλαιπωρείστε να προσέρχεστε σε εκλογικά τμήματα, που παρά την πρόοδο την οποία έχουμε κάνει, ακόμα είναι δύσκολα προσβάσιμα. Και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση συνολικά για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Όμως, ας μην κρυβόμαστε. Κανένα μέτρο, αγαπητέ μου Πρόεδρε, δεν θα είναι αρκετό όσο η χώρα μας θα εμποδίζει τους πολίτες με αναπηρία να γίνουν τελικά συμμέτοχοι στην καθημερινότητά της. Ο δρόμος, συνεπώς, είναι μακρύς, η δουλειά μας είναι πολλή και στα μεγάλα αλλά και στα μικρά.

Δεν μπορεί, ας πούμε, η Πολιτεία να φροντίζει από τη μία να είστε παρόντες στις εκλογές, αλλά να παραμένετε απόντες από τα αδιέξοδα πεζοδρόμιά μας. Ούτε νοείται βοήθεια από το κράτος, αν η πρώτη βοηθός σας δεν είναι η Τροχαία, με αυστηρότατες κλήσεις σε όσους μπλοκάρουν τις ειδικές ράμπες και όχι μόνο.

Θα χρειαστούμε ακόμα χρόνο και πολλή υπομονή ώστε οι συγκοινωνίες μας να γίνουν πραγματικά φιλικές προς τον καθένα, αλλά θα χρειαστούμε ακόμα πολύ χρόνο έως ότου η ατομική ευαισθησία να απλωθεί στο σύνολο των συμπεριφορών μας, θέτοντας στο περιθώριο κάθε είδους διάκριση.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία επιδίωξη, που είναι σταθερή και πολυμέτωπη και η οποία από τη μία πλευρά απαιτεί την εγρήγορση τη πολιτείας, προϋποθέτει όμως και την κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας.

Η αρχή, ωστόσο, έχει γίνει, με αποφάσεις και ενέργειες που, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, ενώ άλλοτε φάνταζαν μακρινές, μπορούμε να βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της γρήγορης υλοποίησης, με ένα σχέδιο έργων, χρονοδιαγραμμάτων, δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για εμάς, για την κυβέρνηση, το οποίο θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Επικρατείας.

Καθώς πράγματι, η πολιτική μας είναι μία πολιτική η οποία έχει συνέχεια και συνέπεια. Μια πολιτική, που θεμελίωσε από αυτήν ακριβώς τη θέση -και θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά για την ενέργεια, για το πάθος, θα έλεγα, το οποίο έδωσε σε αυτήν την προσπάθεια- ο Γιώργος Γεραπετρίτης και να της προσδώσει τώρα νέα δυναμική ο Σταύρος Παπασταύρου. Και, πιστέψτε με, δεν μιλώ απλά για μία τυπική υποχρέωση ισονομίας και αλληλεγγύης.

Είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή, που βλέπει τη συλλογική ανάπτυξη σε διαρκή σχέση με την κοινωνική συνοχή. Με τους πολίτες που έχουν κάποια αναπηρία, να μπορούν να είναι ενεργοί, να μπορούν να είναι αυτόνομοι, να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου με βάση τις δυνατότητές τους και τα ξεχωριστά τους ταλέντα. Σε μία βιώσιμη οικονομία, στην οποία θα μπορούν να συμβάλλουν όλοι και ταυτόχρονα σε μία δημοκρατική πολιτεία με ίσα δικαιώματα σε όλα της τα μέλη.

Σήμερα, πάντως, θέλησα να βρεθώ ανάμεσά σας, όχι μόνο για να μιλήσω προφανώς, αλλά και για να ακούσω -εσείς εξάλλου γνωρίζετε καλύτερα το κυβερνητικό έργο για τα άτομα με αναπηρία- τις επιτυχίες, αλλά και τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε συναντήσει. Γι΄ αυτό και θέλω να επισημάνω ακόμα μία φορά την προσωπική μου αφοσίωση σε αυτό το έργο.

Και κλείνω, λοιπόν, με τη διαβεβαίωση ότι με γενναίες μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία καλύτερη ζωή με όλους, για όλους. Με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην πρώτη γραμμή, αλλά σύσσωμη η κυβέρνηση και τα στελέχη της, ευθυγραμμισμένοι όλοι σε αυτήν την προσπάθεια. Και ασφαλώς, έχοντας πάντα ως πολύτιμο συνοδοιπόρο την ΕΣΑμεΑ και Γιάννη Βαρδακαστάνη, αγαπητέ μου Πρόεδρε, σε ευχαριστώ από καρδιάς για την πολύχρονη συνεργασία μας. Και νομίζω ότι κάνουμε πράξη το σύνθημα της σημερινής ημερίδας: «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς».

Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας και να μην διστάζετε ποτέ -όπως το κάνετε πάντα- με θάρρος, όχι μόνο να μας επισημαίνετε την πρόοδο την οποία έχουμε κάνει, αλλά κυρίως να μας εντοπίζετε τις αδυναμίες μας και τα περιθώρια στα οποία πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα.

Εξάλλου, το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία είναι «United in Action». Αυτή «η ενότητα στη δράση», δεσμεύομαι ότι θα είναι η καθημερινή μας πυξίδα ώστε τα βήματα τα οποία κάνουμε σήμερα, αύριο να μετατραπούν πραγματικά σε άλματα.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην ημερίδα σας.



Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. - Συνελήφθη γνωστός Τράπερ


 

Ο λόγος για τα μέλη της συμμορίας στην οποία συμμετείχε και ο τράπερ Don Leon, τα οποία έχοντας «ειδίκευση» στην ανατίναξη ΑΤΜ κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 700.000 ευρώ.

Χρήματα που στη συνέχεια «ξέπλεναν» σε βίντεο κλιπ τραπ μουσικής καθώς και στον τζόγο, με ένα από τα μέλη της ομάδας να είναι τακτικός πελάτης του καζίνο Πάρνηθας.

Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. τραπεζών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας

Δηλώσεις Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Ιωάννη Σκούρα:



«Καλησπέρα σας. 

Η μεθοδική και άρτια έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οδήγησε στην αποδόμηση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. τραπεζών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τροχό κοπής και εκρηκτικές ύλες.

 Ο επαγγελματισμός και η παρατηρητικότητα των αρμόδιων αξιωματικών και υπαξιωματικών που χειρίστηκαν στην υπόθεση, οδήγησαν στην ταυτοποίηση των τριών μελών της οργάνωσης, ηλικίας 26, 27 και 28 ετών, οι οποίοι προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων και μέσω αυτών μετέβαιναν σε επαρχιακές περιοχές της Ελλάδας, όπου, χρησιμοποιώντας τροχούς κοπής μετάλλων ή τοποθετώντας εκρηκτικές ύλες, παραβίαζαν Α.Τ.Μ. με σκοπό να αφαιρέσουν τα χρήματα που περιείχαν.

 Πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, που επιδείκνυαν ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου που δρούσαν, αδιαφορώντας ωστόσο για τη διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και της ζωής των εργαζομένων στην φύλαξη των χώρων που ήταν εγκατεστημένα τα ΑΤΜ.

Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν προκλητικά πολυτελή βίο, τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ «ξέπλεναν» τα παράνομα κέρδη τους δαπανώντας υπέρογκα ποσά μέσω της μουσικής βιομηχανίας ή μέσω στοιχηματισμού σε καζίνο.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιασθεί 10 περιπτώσεις εκρήξεων Α.Τ.Μ. σε Εύβοια, Βοιωτία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία, καθώς και 7 κλοπές οχημάτων, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται στο ποσό των 710.000 ευρώ.

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, στην περιοχή του Καματερού, και αφού είχαν προβεί σε ακόμη μία διάρρηξη Α.Τ.Μ. στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, αφαιρώντας το ποσό των 198.515 ευρώ.

 Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους αστυνομικούς, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολεμικό τυφέκιο, πιστόλια, φυσίγγια, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, εξοπλισμός αφαίρεσης οχημάτων, τρία αυτοκίνητα, δύο μοτοσυκλέτες καθώς και μεγάλο χρηματικό ποσό.

 Στο σημείο αυτό θέλω να συγχαρώ όλα τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, τα οποία με συντονισμένες ενέργειες, ψυχραιμία, διακριτικότητα και πρωτίστως αποτελεσματικότητα, έφεραν εις πέρας αυτή την απαιτητική και επικίνδυνη επιχείρηση.

 Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας αναλύσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.»



 Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντία Δημογλίδου:


 «Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις Μηχανημάτων Αυτόματης Ανάληψης (Α.Τ.Μ.) τραπεζών, με χρήση τροχού κοπής μετάλλων αλλά και στέρεων εκρηκτικών υλών, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν -3- άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, 26, 27 και 28 ετών, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εκρήξεις, παραβάσεις σχετικά με εκρηκτικές ύλες και όπλα, πλαστογραφία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

 Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να μεταβούν σε επαρχιακές πόλεις, όπου με χρήση τροχού κοπής μετάλλων και στέρεων εκρηκτικών υλών διερρήγνυαν Α.Τ.Μ. με σκοπό να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Η επαγγελματική υποδομή της οργάνωσης, καταδεικνύεται από την ιδιαίτερη κατάρτιση των μελών της στη χρήση εκρηκτικών υλών, καθώς και από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν Α.Τ.Μ. παλαιού τύπου, εγκατεστημένων κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και σε χώρους εκτός καταστημάτων τραπεζών, τα οποία συνήθως εφοδιάζονται με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από το χώρο, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα μεγάλου κυβισμού που αφαιρούσαν από τις γύρω περιοχές, ενώ στη συνέχεια, διερρήγνυαν τα μηχανήματα, με χρήση τροχού κοπής μετάλλων και, προκαλώντας έκρηξη με στέρεες εκρηκτικές ύλες, αποκτούσαν πρόσβαση στις κασετίνες φύλαξης χρημάτων τις οποίες αφαιρούσαν αυτούσιες ή μόνο το χρηματικό ποσό που περιείχαν.

Από τις εκρήξεις, μάλιστα, προκαλούνταν μεγάλες φθορές σε χώρους πλησίον των Α.Τ.Μ., ενώ ελλόχευε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα ή και της ζωής των εργαζομένων φύλαξης των χώρων όπου ήταν τοποθετημένα τα μηχανήματα.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησης και σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, χρησιμοποιώντας λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες κατά την τέλεση των πράξεων, ενώ στη συνέχεια πυρπολούσαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν ή τους τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Για την ελεύθερη διοχέτευση στην αγορά, των χρηματικών ποσών που αφαιρούσαν, χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του «ξεπλύματος» μέσω τυχερών παιγνίων σε καζίνο καθώς και μέσω του χώρου της μουσικής βιομηχανίας, στον οποίον δραστηριοποιούνταν ένα από τα μέλη.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες του Σαββάτου τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας ως ορμητήριο οικία σε περιοχή του Καματερού, αφαίρεσαν όχημα από την περιοχή του Ναυπλίου με το οποίο μετέβησαν σε περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, όπου διέρρηξαν Α.Τ.Μ. αφαιρώντας το ποσό των 198.515 ευρώ και διέφυγαν, εγκαταλείποντας κατά τη διαδρομή τους το όχημα αυτό.

Τα μέλη της οργάνωσης εντοπίστηκαν από αστυνομικούς κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν εντός του ορμητηρίου και συνελήφθησαν, ενώ συνολικά από σωματικές έρευνες και έρευνες σε οχήματα, οικίες και στο ορμητήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:













 -206.570- ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ,

-1- κιλό και -518- γραμμάρια εκρηκτικής ύλης,

πολεμικό τυφέκιο τύπου M16,

πιστόλι,

φυσίγγια,

-4- πυροκροτητές,

πυραγωγό σχοινί,

εξοπλισμός αφαίρεσης οχημάτων,

μεταλλικός τροχός κοπής,

διαρρηκτικά εργαλεία, σπρέι χρώματος,

ρουχισμός, φακοί κεφαλής,

κινητά και

κλειδιά οχημάτων. 



Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνελήφθη συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των δραστών, για παράβαση του νόμου περί όπλων, αφού εντός της οικίας του, την οποία επισκεπτόταν συχνά ο εν λόγω δράστης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -5- πιστόλια και πλήθος φυσιγγίων. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δράσης και την εξιχνίαση περισσότερων περιπτώσεων που τυχόν εμπλέκονται, συνεχίζονται.




Βλακεία και ανεπάρκεια χαρακτηρίζουν τον Κασσελάκη που ειρωνεύτηκε γεμάτος λαϊκισμό τον πρωθυπουργό

 


Με ειρωνείες και λαϊκισμό, ελλείψει σοβαρής πολιτικής πρότασης, και σοβαρότητας απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο TikTok για το Youth Pass, δείχνοντας ότι διακατέχεται απο βλακεία, ανεπάρκεια και κάνει μεγαλύτερο κακό στον είναι θέμα χρόνου τελειωμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δική του ανάρτηση στα social media, ο φαιδρός Κασσελάκης, που λέει ότι του πλασάρουν για να πει, αδιάβαστος και χωρίς αίσθηση τι λέει και γιατί το λέει, παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον «θείο που θέλει να καθίσει με τη νεολαία». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο θείος που λέει "εγώ θα κάτσω με τη νεολαία" και της μοιράζει φραγκοδίφραγκα αντί για εργασία, παιδεία, ποιότητα ζωής και προοπτική. Οι νέοι θέλουν αξιοκρατία, ευκαιρίες και σεβασμό. Μην τους υποτιμάτε» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης χωρίς ίχνος ντροπής ξεφτιλίζοντας περισσότερο τον ίδιο σε όσους έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την ανάρτηση: 



Τρομοκρατικές επιθέσεις του καταζητούμενου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας με δύο αθώους νεκρούς

 


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε χθες, Κυριακή, το βράδυ τα ρωσικά πλήγματα εναντίον της Χερσώνας στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, τα οποία κόστισαν τη ζωή σε δύο αθώους ανθρώπους, χαρακτηρίζοντας τα «ξεκάθαρες τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Σημειώθηκαν περισσότερες από 20 ρωσικές επιθέσεις εναντίον της επαρχίας Χερσώνα μόνο σήμερα», επεσήμανε ο Ζελένσκι στο καθημερινό νυχτερινό του διάγγελμα. «Βάναυσα πλήγματα σε όλη την πόλη – (εναντίον) σπιτιών, δρόμων, νοσοκομείων», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά ακόμη τραυματίστηκαν από πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού εναντίον πολυκατοικίας στη Χερσώνα χθες, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Unian το οποίο επικαλέστηκε τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της επαρχίας Ρομάν Μόρσκο.

Η επίθεση στο κέντρο της πόλης είχε στόχο και δύο νοσοκομεία, τα οποία υπέστησαν μικρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση, η Χερσώνα είναι στόχος πολλών ρωσικών επιθέσεων με εντολή του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν, τις τελευταίες ημέρες. Από το Σάββατο η πόλη, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, έχει βομβαρδιστεί με σχεδόν 400 οβίδες.

Συγκρούσεις αναφέρονται και σε άλλες περιοχές του μετώπου, δήλωσε ο Ζελένσκι. «Σφοδρές μάχες μαίνονται σε δεκάδες μέρη κατά μήκος της γραμμής του μετώπου», εξήγησε. «Οι πιο δύσκολες περιοχές είναι η Μαριίνκα, η Αβντιίβκα και το Μπαχμούτ», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ότι οι περισσότερες μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνονται στην ανατολική Ουκρανία.




Μετανιώνει ο Τσίπρας που δεν είχε διαγράψει τον τραμπούκο Πολάκη - Επίθεση Πολάκη κατά Τσίπρα

 



Σίγουρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσα έχουν μείνει και ειδικά όσα έφυγαν, μετανιώνουν που δεν τελείωσαν πολιτικά τον ακροαριστερό τραμπούκο Παύλο Πολάκη διαγράφοντας τον, και μέσα σε αυτούς είναι και ο Αλέξης Τσίπρας που τον προστάτεψε αντί να τον βγάλει εκτός ψηφοδελτιών του ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα του την λέει κιόλας.

Υπενθυμίζουμε ότι για το 17% του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν φταίει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και για το 10,5% που είναι σήμερα δεν φταίει μόνο ο Κασσελάκης, μεγάλη ευθύνη έχει και ο ακροαριστερός φασίστας του κόμματος Παύλος Πολάκης που συνεχίσει στο ίδιο τοξικό κλίμα που έχει σιχαθεί η κοινωνία.

Αιχμές για λάθη και παραλείψεις τα προηγούμενα χρόνια αφήνει για πρώτη φορά δημόσια «φωτογραφίζοντας» τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα- ο Συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, ακροαριστερός τραμπούκος Παύλος Πολακης.

Μιλώντας στο libre.gr, ο ακροαριστερός βουλευτής του Κασσελάκη,  Πολάκης απάντησε αναφορικά με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα «σε βαθιά κρίση» πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παραμένει σταθερός στις πολιτικές του θέσεις, εκφράζει σταθερά τα συμφέροντα συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων και εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει τέλος στην παντοκρατορία Μητσοτάκη». «Αυτά δεν άλλαξαν, όπως δεν άλλαξε και ο πόλεμος που δέχεται καθημερινά και όχι τυχαία, από τα συστημικά ΜΜΕ. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν από καιρό ένα κόμμα σε κρίση» συνέχισε ο Πολάκης, για να συμπληρώσει με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Μαΐου- Ιουνίου πως «όταν μετά από τέσσερα χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση, βλέπεις το εκλογικό σου ποσοστό να μειώνεται κατά 14%, τότε είναι σίγουρο ότι κάτι δεν έκανες καθόλου καλά», δείχνοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η εκλογική καθίζηση, έφερε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και τα όσα ζήσαμε από τον Ιούνιο μέχρι και την αποχώρηση των εννιά βουλευτών την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα που μιλάμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι ένα κόμμα σε βαθιά κρίση αλλά ένα κόμμα που βγαίνει επιτέλους από αυτή» σημείωσε ο ακροαριστερός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.



Ο Πρωθυπουργός στις εκδηλώσεις «Unveiling the Next GR-eco Island» και «Our Ocean Conference 2024», στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι, παρουσίασε το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands, τον Πόρο, σε συνεργασία με την κρατική επιχείρηση πράσινων πηγών ενέργειας Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Πιστεύω πολύ στο σχέδιο GR-eco Islands για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ευκολότερο να απανθρακοποιήσουμε και να οδηγήσουμε προς ένα βιώσιμο μέλλον ένα μικρό νησί από ό,τι είναι, παραδείγματος χάρη, μια μεγάλη πόλη», σημείωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα υπογράψουμε σήμερα αυτή τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, ενός παγκόσμιου ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όσον αφορά στην εφαρμογή ορισμένων από αυτές τις ιδέες στο νησί του Πόρου, πρόκειται για ένα νησί σχετικά κοντά στην Αθήνα αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον σκοπό μας, διότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ του Πόρου και της ηπειρωτικής χώρας είναι σχετικά σύντομη. Είναι πολύ πιο εύκολο να ηλεκτροδοτηθούν τα μικρά ταξίδια με πλοίο από ό,τι οι μεγαλύτερες διαδρομές. Βέβαια, είναι επίσης ένα νησί που αποτελεί προορισμό για ιστιοπλοΐα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν επίσης να δοκιμαστούν ιδέες σχετικά με το “cold ironing”, πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις λιμενικές υποδομές ώστε να έχουν ένα σαφές πράσινο αποτύπωμα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτά τα παραδείγματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο επειδή αναδεικνύουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στο να επιτύχουν τα νησιά τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από την υπόλοιπη χώρα. Είναι σημαντικά επειδή αυτό που καταφέραμε επίσης είναι να κάνουμε συμμέτοχες τις τοπικές κοινότητες και να τις κάνουμε να καταλάβουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια ευκαιρία γι’ αυτές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εκδήλωση έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της COP28, Δρ. Sultan Al Jaber, ο οποίος ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Αποδέχομαι με μεγάλη τιμή και χαρά την πρόσκληση και συμμετέχω μαζί σας σε αυτό το πολύ σημαντικό ορόσημο στην ευρύτερη σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας, καθώς και στην πολύ σημαντική και συναφή εταιρική σχέση που έχουμε δημιουργήσει μεταξύ της Masdar και πολλών φορέων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ σημαντικός και στρατηγικός εταίρος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός, ενδιαφέρων και επωφελής επενδυτικός προορισμός για τη Masdar και πολλά άλλα αντίστοιχα επενδυτικά ιδρύματα στα ΗΑΕ».

Ο σχεδιασμός για την μετατροπή του Πόρου σε πράσινο νησί, ακολουθώντας το πιλοτικό παράδειγμα της Αστυπάλαιας και την Χάλκη, εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες. Πρώτον, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού. Δεύτερον, στον εξηλεκτρισμό της πορθμειακής σύνδεσης μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά στην ηπειρωτική χώρα, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθεί ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο πλοίο, θα μετατραπούν τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη μεταφοράς επιβατών και θα εγκατασταθούν υποδομές φόρτισης στα δύο λιμάνια. Τρίτον, στην τόνωση της ηλεκτροκίνησης στη δημόσια συγκοινωνία και στις ιδιωτικές μετακινήσεις και μεταφορές. Και τέταρτον, στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος κυκλικής οικονομίας με ανακύκλωση και αξιοποίηση αποβλήτων.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κλίμα και πρώην Υπουργό John Kerry, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την 9η διάσκεψη «Our Ocean Conference», η οποία το 2024 θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, στις 16 και 17 Απριλίου.

Αναφερόμενος στη σημασία της προστασίας των θαλασσών και της γαλάζιας οικονομίας για την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαστε μία γαλάζια χώρα. Έχουμε 170 κατοικημένα νησιά και πολλά περισσότερα είναι ακατοίκητα. Διαθέτουμε 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και αισθανόμαστε ότι έχουμε την πρόσθετη υποχρέωση να προστατεύσουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητά μας. Ταυτόχρονα, είμαστε η κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας στον κόσμο, ελέγχοντας σχεδόν το 25% του παγκόσμιου μεταφορικού στόλου. Το όλο ζήτημα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία για εμάς.

Θέλω οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές των πλοίων μας να πρωτοστατήσουν στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση, σε έναν τομέα που εξ ορισμού είναι δύσκολο να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα. Έχουμε πολλούς λόγους να φιλοξενήσουμε αυτή τη διάσκεψη στην Ελλάδα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα μπορώ να σας καλωσορίσω όλους».

«Υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν με τη χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης; Παραδείγματος χάρη, μια ελληνική νεοφυής επιχείρηση, η DeepSea, μόλις πουλήθηκε σε μια μεγάλη ιαπωνική εταιρεία. Αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιει αναλύσεις big data με βάση τα δρομολόγια πλοίων, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις διαδρομές και τη διαχείριση των μηχανών. Αυτό από μόνο του μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 10%», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με θέματα που θα θέσει η Ελλάδα στην 9η «Our Ocean Conference», την οποία θα διοργανώσει, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην προστασία θαλάσσιων περιοχών, την ασφάλεια αλλά και τη σύνδεση της διαφύλαξης των οικοσυστημάτων με την βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.

«Η όλη έννοια του τι σημαίνει να έχουμε μια γαλάζια οικονομία και μια βιώσιμη τουριστική βιομηχανία που εξαρτάται από την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Και πώς μπορούν να συνδεθούν αυτά τα δύο. Πάντοτε το βρίσκω συναρπαστικό όταν βλέπω, παραδείγματος χάρη, τους ψαράδες μας να εξυπηρετούν τουρίστες, έχοντας έτσι μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος, και να τους πηγαίνουν για παραδοσιακό ψάρεμα. Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι κάνεις κάτι που είναι βιώσιμο, αλλά δίνεις επίσης στους ψαράδες ένα πρόσθετο εισόδημα, ενώ προσφέρεις στους επισκέπτες μας μια μοναδική εμπειρία, η οποία στο τέλος της ημέρας πρέπει να συνδέεται με τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να εγκαινιάσει το Ελληνικό Περίπτερο στην COP28.

«Μπορούμε να ερχόμαστε στην COP με το κεφάλι ψηλά και να είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε κάνει για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα, έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν διάφορες πτυχές αυτής της περίπλοκης προσπάθειας απανθρακοποίησης. Θα παρουσιαστούν στις σχετικές εκδηλώσεις. Μία από αυτές θα πραγματοποιηθεί σήμερα σχετικά με αυτό που ονομάζουμε πρόγραμμα «GR-eco Islands», το οποίο είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα για το πώς μπορεί να κάνει κανείς τα νησιά του κλιματικά ουδέτερα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου.



Συζήτηση του Πρωθυπουργού με γονείς παιδιών με αναπηρία

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, επισκέφθηκε την Κυριακή τον πολυχώρο «Παρεάκι», μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που έχει ιδρύσει στον Άγιο Δημήτριο το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία «Ορίζοντες», όπου απασχολούνται άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γονείς παιδιών για τις εμπειρίες τους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών και της αρωγής που προσφέρει η πολιτεία.

«Σημείωσα μια σειρά από άμεσες προτεραιότητες. Και κυρίως να σπάσουμε αυτό το κενό επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ αυτών που παρέχουν τις υπηρεσίες και αυτών οι οποίοι φέρνουν στο τραπέζι την εμπειρία», επισήμανε ο Πρωθυπουργός. «Η διάθεση υπάρχει πάντα. Εγώ λέω πάντα ότι από τη στιγμή που έχουμε την τύχη και την ευθύνη να είμαστε σε μια θέση που να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε πολλά επίπεδα, ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν δουλεύουμε μαζί και γενικά όταν μιλάει ο ένας με τον άλλον νομίζω ότι μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τέσσερις σημαντικότερες θεματικές που απασχολούν τις οικογένειες: την υποστήριξη των γονέων μετά τη διάγνωση, την εκπαίδευση, την ποιότητα της καθημερινής ζωής και τη διασφάλιση ότι το παιδί θα έχει ένα καλό βιοτικό επίπεδο όταν φύγουν από τη ζωή η μητέρα και ο πατέρας του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης σε μικρή ηλικία και συζητήθηκε η καθιέρωση ενός τυποποιημένου, εύληπτου συμβουλευτικού οδηγού για γονείς, ώστε να ενημερώνονται εξαρχής για τις παιδαγωγικές οδούς που μπορούν να ακολουθήσουν και για την πρακτική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη που δικαιούνται.

«Το βασικό τι είναι; Να γνωρίζουμε ως κράτος αυτή τη διάγνωση, από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με το δημόσιο σύστημα, εκείνη τη στιγμή αυτόματα ο ΕΟΠΥΥ να ξέρει: “Αυτισμός, σού δίνω τις πρώτες βασικές πληροφορίες”», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ένας μεγάλος αγώνας. Αλλά υπάρχει και χαρά σε αυτόν τον αγώνα. Εκείνη την στιγμή μια βοήθεια, ότι δεν χάθηκαν τα πάντα. Αλλάζει λίγο ο αγώνας, αγώνα ούτως ή άλλως θέλουν τα παιδιά για να μεγαλώσουν. Αλλά υπάρχει και χαρά κι εμείς το ξέρουμε», είπε μία από τις μητέρες που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, αναφερόμενη στην καθοδήγηση και την πρώτη αρωγή που χρειάζονται οι οικογένειες.

Οι γονείς υπογράμμισαν ότι χρειάζεται καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στα σχολεία και στους θεραπευτές που παρέχουν εξωσχολική βοήθεια στα παιδιά, ενώ επισημάνθηκε ότι με την πάροδο του χρόνου πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διδασκαλία δεξιοτήτων και συνηθειών που διευκολύνουν την αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση. Τονίστηκε ακόμα πως η αποτελεσματική υποστήριξη των παιδιών απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση.

«Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και επειδή το φάσμα από μόνο του έχει πολλές διαφοροποιήσεις, όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, έχει και μεγάλη σημασία να μην αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις ομοιόμορφα και για αυτό και ήδη έχουμε τις απαραίτητες εκπαιδευτικές διαβαθμίσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και του σχολικού εκφοβισμού σε βάρος παιδιών με νοητική αναπηρία, μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, συνεκπαίδευσης που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

«Έχουμε τώρα τα προγράμματα τα οποία κάνουμε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Έχουμε βάλει αρκετό νέο περιεχόμενο, κυρίως στα δημοτικά μας. Γενικά κάνουμε πράγματα κατά του bullying. Το bullying μπορεί να έχει πολλές, πολλές πτυχές, μια εκ των οποίων είναι στις περιπτώσεις των συμβατικών σχολείων όπου έχουμε παιδιά με παράλληλη στήριξη και πώς αντιμετωπίζεις κάποιον ο οποίος μπορεί να μην σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ή να μην συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι εσύ», είπε ο Πρωθυπουργός.

Εξετάστηκαν παράλληλα πιθανές λύσεις σε πρακτικά προβλήματα, όπως η δημιουργία ξενώνων προσωρινής φιλοξενίας παιδιών σε περίπτωση που οι γονείς τους χρειάζονται ολιγοήμερη νοσηλεία, αλλά και τρόποι ενίσχυσης της κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως η ίδρυση δημοτικών δομών για την υποστηριζόμενη διαβίωση ή την διημέρευση και φροντίδα. Τονίστηκε δε ότι άτομα με νοητική αναπηρία μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε πολλά επαγγέλματα, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει ως παράδειγμα «Το Παρεάκι», που λειτουργεί και ως κατάστημα εστίασης.

«Αυτή η δομή είναι μια δημοτική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ευάλωτων Ομάδων, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο. Είναι και ένας τρόπος εκπαίδευσης όλης της κοινωνίας στις δυνατότητες που μπορούν να έχουν τα παιδιά με τέτοιου είδους ζητήματα», σημείωσε.

Οι γονείς ευχαρίστησαν τον Πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του και για πρωτοβουλίες με απτό αποτύπωμα, που ήδη υλοποιούνται, όπως τα προγράμματα Προσωπικός Βοηθός και Υποστηριζόμενη Εργασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του επισήμανε ότι η θέση του προσωπικού βοηθού «είναι μία καλή δουλειά, πολύ δημιουργική», ενώ σημείωσε τη σημασία και τις καλές προοπτικές που έχουν κρίσιμες ειδικότητες όπως η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και οι γονείς Κωνσταντίνος Μανέτας, Μαρίνα Μοσχόβου, Ηλίας Σκοτινιώτης, Ουρανία Σταυροπούλου και Γιούλα Τσιότρα.



Η συγκινητική στιγμή όπου ο Σβαρτσενέγκερ συναντά πρώην όμηρο της Χαμάς


 

«Είμαι φίλος του εβραϊκού λαού και του Ισραήλ», δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, αγκαλιάζοντας  μια 14χρονη Ισραηλινή που κατάφερε να ξεφύγει από τη Χαμάς.

Ο «Εξολοθρευτής της μεγάλης οθόνης» συνάντησε το απόγευμα της Παρασκευής στο γραφείο του στο Λος Άντζελες συγγενείς τριών ανθρώπων που είχαν συλληφθεί από την Χαμάς.

Όταν όμως άκουσε από τα χείλη της 14χρονης Ισραηλινής Έλλα Σάνι την ιστορία της, ο 76χρονος Σβαρτσενέγκερ λύγισε σπεύδοντας να την αγκαλιάσει και να την παρηγορήσει για τη απώλεια του πατέρα της.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας είχε συνάντηση στο γραφείο του στο Λος Άντζελες με Ισραηλινούς που κατάφεραν να γλιτώσουν από τα χέρια των σουνιτών τρομοκρατών.

Οι Ισραηλινοί άρχισαν να αφηγούνται στον βετεράνο σταρ του Χόλιγουντ τον τρόμο και τον φόβο που βίωσαν καθ’όλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας από τη Χαμάς. Πολλοί από αυτούς είδαν τους συγγενείς τους να δολοφονούνται.

Η συνάντηση των Ισραηλινών ομήρων και μελών των οικογενειών τους στο γραφείο του Σβαρτσενέγκερ οργανώθηκε από το «Museum of Tolerance Jerusalem», αναφέρει το περιοδικό People.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούει ο κόσμος αυτές τις ιστορίες», δήλωσε ο σταρ του Χόλιγουντ και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό το μίσος θα εξαφανιστεί σιγά – σιγά. Επειδή το μίσος προκαλεί μεγάλη ζημιά, χάνονται πολλές ζωές».





Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλάμ


 

Ο ισλαμιστής εξτρεμιστής που σκότωσε έναν νεαρό Γερμανοφιλιπινέζο τουρίστα και τραυμάτισε άλλους δύο ανθρώπους κοντά στον Πύργο του Άιφελ αργά το βράδυ του Σαββάτου ορκίστηκε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο, πριν κάνει τις επιθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Μιλώντας στα αραβικά στο βίντεο αυτό, ο 26χρονος Γαλλοϊρανός Αρμάν Ρατζαμπούρ-Μιγιαντοάμπ εξέφραζε "την υποστήριξή του στους τζιχαντιστές που δρουν σε διάφορες περιοχές", δήλωσε ο Ζαν Φρανσουά Ρικάρ σε συνέντευξη Τύπου.

"Αυτό το βίντεο δημοσιεύτηκε συγκεκριμένα στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter)", τον οποίο άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου και περιείχε "πολλές δημοσιεύσεις για τη Χαμάς, τη Γάζα και γενικότερα την Παλαιστίνη", σύμφωνα με τον δικαστή.

Η μητέρα του ισλαμιστή είχε εκφράσει στα τέλη Οκτωβρίου την ανησυχία της για τη συμπεριφορά του γιου της, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Η μητέρα του είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι ανησυχούσε για τον γιο της που "είχε κλειστεί στον εαυτό του", ανέφερε ο Ζαν Φρανσουά Ρικάρ στη συνέντευξη Τύπου.

"Προερχόμενος από μια οικογένεια χωρίς καμία θρησκευτική προσκόλληση", ο Αρμάν Ρατζαμπούρ-Μιγιαντοάμπ ασπάστηκε το Ισλάμ στα 18 του και "πολύ γρήγορα ασπάστηκε την τζιχαντιστική ιδεολογία".

Έχοντας φάκελο στις αρχές για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, καταδικάστηκε το 2018 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, για ένα σχέδιο βίαιης δράσης το 2016 στην επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς, δυτικά του Παρισιού.

Τελών υπό κράτηση από την αστυνομία στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, είχε δηλώσει ότι "ριζοσπαστικοποιήθηκε και αυτο-αποριζοσπαστικοποιήθηκε", σύμφωνα με μια απόφαση, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Είχε "δημιουργήσει δεσμούς με άτομα αυστηρά προσηλωμένα στην τζιχαντιστική ιδεολογία", αλλά χωρίς αυτές οι επαφές να είναι λειτουργικές για την προετοιμασία επιθέσεων, τόνισε ο Ρικάρ.

Όμως, μετά "την επαφή που είχε μέσω των κοινωνικών δικτύων με τον μέλλοντα δράστη της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί" (του καθηγητή που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2020) και "την εξέλιξη ορισμένων ψυχιατρικών διαταραχών", η Εθνική Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία (PNAT) είχε "αποκτήσει αύξηση των υποχρεώσεων στις οποίες υπόκειτο το άτομο" και ειδικότερα "μια εντολή για περίθαλψη".

Αυτή η δικαστική παρακολούθηση έληγε στις 26 Απριλίου 2023, με μια υποστήριξη που παρείχαν στη συνέχεια οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2023, ο Αρμάν Ρατζαμπούρ-Μιγιαντοάμπ δημιούργησε έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα X, ο οποίος περιείχε "πολλές δημοσιεύσεις για τη Χαμάς, τη Γάζα και γενικότερα την Παλαιστίνη", σύμφωνα με τον δικαστή.

Πριν περάσει στη δράση το Σάββατο, ορκίστηκε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε ένα βίντεο που ανάρτησε σε αυτόν τον λογαριασμό και όπου παρείχε "την υποστήριξή του στους τζιχαντιστές που δρουν σε διάφορες περιοχές".

"Η δημιουργία αυτού του λογαριασμού στο Χ και μετά η ανησυχία της μητέρας του τον ίδιο μήνα μπορούν προκαλέσουν ερωτήματα για μια ενέργεια που προετοιμαζόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες", ανέφερε μια πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Καθώς ο δράστης και τρία μέλη της οικογένειάς του ή του περιβάλλοντός του ήταν υπό κράτηση το απόγευμα της Κυριακής, οι ανακριτές προσπαθούν να εξακριβώσουν την ημερομηνία αγοράς των όπλων.

Η στιγμή της σύλληψής του


ΑΠΕ - ΜΠΕ




Δεν ήξεραν να οδηγούν με ταχύτητες και πήγαν να κλέψουν μία Porsche 718 Boxster

 



Ληστές της κακιάς ώρας γελοιοποιούνται στην προσπάθειά τους να κλέψουν μια Porsche 718 Boxster επειδή δεν ξέρουν να οδηγούν αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Το τραγελαφικό συμβάν που κατέγραψε κάμερα στο εσωτερικό μιας Porsche Boxster αποδεικνύει ότι το για να κλέψεις ένα αυτοκίνητο πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα… ακόμα και για το ενδεχόμενο να μην είναι αυτόματο και να ξέρεις να οδηγάς με ταχύτητες.

Το περιστατικό συνέβη στην Ουάσινγκτον. Στο βίντεο που καταγράφεται από το εσωτερικό μιας Porsche 718 Boxster δείχνει ένα κόκκινο Nissan SUV να σταματάει μπροστά από το αυτοκίνητο. Τρεις ληστές με όπλα βγαίνουν από το όχημα πυροβολώντας στον αέρα, και πλησιάζουν επιθετικά τον οδηγό της Porsche ο οποίος εκείνη τη στιγμή ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό του.



Αρπάζουν τα κλειδιά της Porsche και οι δύο από τους τρεις επιστρέφουν στο Nissan, ενώ ο τρίτος κάθεται στη θέση του οδηγού της Porsche. Ο ληστής προσπαθεί να εκκινήσει την Porsche, αλλά αποτυγχάνει δύο φορές επειδή δε γνωρίζει να χειρίζεται ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και τον συμπλέκτη. Τελικά, ο ληστής βγαίνει από το αυτοκίνητο, μπαίνει στο Nissan και η συμμορία απομακρύνεται χωρίς να έχει καταφέρει να κλέψει τελικά την Boxster, με τον ιδιοκτήτη να ανακουφίζεται.

Το μοναδικό πράγμα που κατάφεραν να πάρουν οι ληστές ήταν το κινητό τηλέφωνο του κατόχου της Porsche, το διαβατήριό του και τα κλειδιά του αυτοκινήτου.





Τη χτύπησε, τη βίασε και τη λήστεψε ο 40χρονος Κινέζος την 35χρονη


 

Βασανιστήρια φέρεται να έκανε ο 40χρονος Κινέζος στην 35χρονη σύντροφό του η οποία πήδηξε στο κενό από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην Αθήνα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι και στο κεφάλι.

Ο 40χρονος δεν έσπρωξε τη γυναίκα στο κενό, αλλά η ίδια αποφάσισε να προβεί στην πράξη αυτή σε μια προσπάθεια να γλιτώσει από τα βασανιστήρια που της έκανε.

Όλα συνέβησαν χθες Σάββατο 2/12 , όταν ο δράστης άρχισε να βρίζει την 35χρονη σύντροφό του και να εξαπολύει απειλές κατά της ζωής της. Η γυναίκα από την Κίνα, προσπάθησε να τον ηρεμήσει και τότε εκείνος την χτύπησε με γροθιά στο κεφάλι, πήρε ένα μαχαίρι και με την απειλή αυτού την ακινητοποίησε δένοντάς της τα χέρια και τα πόδια.

Έπειτα ο δράστης τη βίασε και στη συνέχεια άρπαξε ένα ψαλίδι και της ζήτησε χρήματα. Τότε η άμοιρη κοπέλα αναγκάστηκε από τις 12.00 έως και τις 16.00 το μεσημέρι να κάνει χρηματικές μεταφορές μέσω του κινητού της μεταφέροντας συνολικά σε λογαριασμό του δράστη 100.000 γουάν Κίνας (περίπου 13.000 ευρώ).

Η 35χρονη κατάφερε να λυθεί με ένα αιχμηρό αντικείμενο και απέδρασε από το παράθυρο πηδώντας από τον τρίτο όροφο στο μπαλκόνι του πρώτου. Εν συνεχεία την βοήθησε ένας γείτονας ο οποίος κάλεσε το ΕΚΑΒ και η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και έλαβε τέλος ο εφιάλτης της.

Ο 40χρονος Κινέζος κακοποιός αναζητείται.



Απανθρακωμένος βρέθηκε 44χρονος στο αυτοκίνητο του, ενώ η σύζυγός του τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

 



Πιθανή αυτοκτονία εξετάζεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως το πιθανότερο σενάριο για την η υπόθεση θανάτου του 44χρονου άνδρα, πατέρα δύο παιδιών, που βρέθηκε απανθρακωμένος στο αυτοκίνητο του στο Μενίδι το βράδυ του Σαββάτου. Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της έρευνας δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δείχνουν πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, προσθέτοντας ωστόσο πως ακόμα η υπόθεση είναι ανοιχτή. 



Την ίδια περίπου ώρα που ο 44χρονος τυλίχθηκε στις φλόγες, η σύζυγός του τον κατήγγειλε στο Α.Τ. Αχαρνών για ενδοοικογενειακή βία και σωματική βλάβη.

Αυτό που προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι ότι ο άνδρας για, άγνωστο λόγο, τσακώθηκε με την γυναίκα του και την χτύπησε, εκείνη τον κατήγγειλε στις Αρχές και εκείνος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του. 

Η τραγωδία συνέβη περίπου στις 21.30 το βράδυ του Σαββάτου (2/12) όταν η Πυροσβεστική κλήθηκε για ένα αμάξι το οποίο ήταν σταθμευμένο στη συμβολή της λεωφόρου Ιωνίας με την οδό Αγίων Ταξιαρχών και -για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- είχε τυλιχθεί στις φλόγες.



Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα οι οποίοι έσβησαν την φωτιά και ανέσυραν απανθρακωμένο τον οδηγό του οχήματος ο οποίος έφερε εκτεταμένα εγκαύματα με αποτέλεσμα η αναγνώρισή του να είναι δύσκολη.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς δύο ώρες αργότερα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχθηκε κλήση για μια νέα φωτιά σε σταθμευμένο αμάξι επί της οδού Ιωάννη Ρίτσου, στο Μενίδι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το πρώτο συμβάν.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.