Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Προφυλακιστέα η Πισπιρίγκου και για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας

 


Προφυλακιστέα και για τους θανάτους των άλλων δύο κοριτσιών της, της Μαλένας και της Ίριδας Δασκαλάκη, κρίθηκε σήμερα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, η 34χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Μετά την επεισοδιακή απολογία της, στην 35η ανακρίτρια, η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη και για τις κατηγορίες που την θέλουν να έχει δολοφονήσει και τα δύο μικρότερα κορίτσια της. 

Πρόκειται για δεύτερη προφυλάκιση, καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει προφυλακιστεί και για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας με χορήγηση κεταμίνης στο νοσοκομείο Παίδων.

Η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου στην 35η ανακρίτρια ξεκίνησε χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, αλλά διεκόπη, καθώς ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της δικαστικής λειτουργού για μεροληψία σε βάρος της εντολέα του.

Ενώπιον της ανακρίτριας η κατηγορούμενη αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως έχει κάνει από την πρώτη στιγμή, πλην όμως δεν κατάφερε να πείσει με τους ισχυρισμούς που προέβαλε, καθώς αμέσως μετά οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου βρισκόταν ήδη ως προσωρινά κρατούμενη για την υπόθεση θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.




Ανήλικοι χτυπούσαν στο κεφάλι 16χρονο - Συνελήφθησαν και οι γονείς που τους έκανε εντύπωση γιατί πήρε έκταση η υπόθεση

 



Η ενσωμάτωση αλλοδαπών ανηλίκων μέσα σε ελληνικά σχολεία έχει δώσει τα τελευταία χρόνια μια γιγάντωση στο έγκλημα των ανηλίκων.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η πλειοψηφία των αλλοδαπών ανηλίκων, γιατί υπάρχουν και αξιόλογα παιδιά αλλοδαπών που σπουδάζουν και προοδεύουν, είναι παραβατικά και επικίνδυνα για την κοινωνία.

Ομάδα ανηλίκων 14 και 15 ετών επιτέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε 16χρονο στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου με έναν εξ αυτών να καταγράφει σε βίντεο με το κινητό του την άγρια επίθεση.

Συγκεκριμένα, ανήλικοι ηλικίας 14 και 15 ετών επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον 16χρονο στο κεφάλι με γροθιές και ξύλινο αντικείμενο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ένας 14χρονος βιντεοσκοπούσε το συμβάν.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 15χρονος συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας κατηγορούμενος για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και για μη έκδοση δελτίου ταυτότητας.

Μαζί του συνελήφθησαν και οι γονείς για παραμέληση ανηλίκου, που με θράσος η μητέρα αναρωτήθηκε : «Απορώ γιατί δίνεται έκταση σε ένα τέτοιο περιστατικό. Τα παιδιά τσακώθηκαν μεταξύ τους»

Σε βάρος 4 ανηλίκων – 2 ημεδαπών, 14 και 15 ετών και 2 αλλοδαπών, 14 και 15 ετών -, που ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ως συνεργοί του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Οι γονείς στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την δίκη. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, για να αντιμετωπίσουν τις ποινικές ευθύνες τους.



Στάχτη 80 σκάφη, στην Ισπανία

 


Μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη στη Μαρμπέγια της Ισπανίας κατέστρεψε περισσότερα από 80 σκάφη.

Πολλά από τα σκάφη στο ψαρολίμανο La Bajadilla της Μαρμπέγια κόστιζαν εκατομμύρια ευρώ.

Ο συναγερμός σήμανε περίπου στις 19:00 χθες τοπική ώρα και αμέσως κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, πυροσβέστες και ασθενοφόρα. Η είσοδος του λιμανιού αποκλείστηκε, και μαρίνα ανήκει στην Μαρμπέγια και χρησιμοποιείται για αποθήκευση και επισκευές σκαφών.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 21:00 τοπική ώρα και τα αίτιά της παραμένουν μέχρι στιγμής ανεξακρίβωτα.






Έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι : Καμένη εκείνη, καμένο και το μωρό… Το θήλαζε για να το έχει στη ζωή

 


Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με καταθέσεις ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους και τις περιουσίες τους εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς, και υπεύθυνους τον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Στο ακροατήριο οι συγγενείς ενός βρέφους μόλις έξι μηνών που χάθηκε στις φλόγες άκουγαν τις συγκλονιστικές περιγραφές κρατώντας από ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια.

Ο πατέρας του άτυχου βρέφους, ο οποίος έχασε και τη σύζυγό του, ράγισε καρδιές με την κατάθεσή του. Πρόκειται για τον Ανδρέα Δημητρίου, ο οποίος είναι πυροσβέστης, και εκείνο το απόγευμα είχε δεχθεί μήνυμα από την υπηρεσία του να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

«Είμαι πυροσβέστης. Βρισκόμουν στο σπίτι μου. Είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχε φωτιά στην Κινέττα και ήμουν σε κατάσταση αναμονής. Μου ήρθε μήνυμα να πάω στην υπηρεσία, όπως και έκανα», ξεκίνησε να λέει στην κατάθεσή του ο μάρτυρας.

Ενώ βρισκόταν στην υπηρεσία του, έμαθε από τηλεφωνήματα κατοίκων του Ματιού ότι υπήρχε φωτιά στην περιοχή τους. Πήρε τηλέφωνο τη σύζυγό του για να την προειδοποιήσει και να της πει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να φύγει. «Έπειτα από αρκετή ώρα που προσπαθήσαμε να μιλήσουμε, κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Δεν καταλάβαινα πού βρισκόταν και τι μου έλεγε. Άκουγα τον αέρα. Δεν μπορούσε να μιλήσει σωστά, δεν είχε ειρμό. Βρισκόταν σε πανικό. Πίστευα ότι είχαν βρει ασφαλές καταφύγιο στην παραλία με το παιδί. Δέχομαι κλήση από τον πεθερό μου να είμαι προετοιμασμένος ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Έφτασα και είδα το μικρό σε έναν άγνωστο που προσπαθούσε να δώσει πρώτες βοήθειες. Η σύζυγός μου βρισκόταν καθισμένη στην παραλία. Ήταν με τα μάτια κλειστά. Εκείνη τη στιγμή την πήρα αγκαλιά. Εντόπισα ένα πυροσβεστικό όχημα και τους είπα να πάρουν το μικρό μαζί με τον κύριο που έκανε προσπάθειες ανάνηψης».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας πήγε στο Παίδων και κατάλαβε ότι το μωράκι του δεν τα είχε καταφέρει.

«Μου είπαν ότι δεν κατέστη δυνατόν να τον συνεφέρουν. Εκεί του είπα το τελευταίο "αντίο". Μετά έπρεπε να πάω στη σύζυγό μου Μαργαρίτα, που δεν ήξερα ότι ήταν τόσο σοβαρά. Φτάνοντας στο νοσοκομείο διαπιστώνω ότι έχει διασωληνωθεί και είναι σοβαρά. Ζορίστηκα να την αναγνωρίσω. Όλο της πρόσωπο ήταν εγκαύματα. Σαν να βλέπω άλλον άνθρωπο. Την έβλεπα πέντε λεπτά την ημέρα μέχρι να φύγει…».

Ο πυροσβέστης και θύμα ρωτήθηκε από την έδρα για τον τρόπο δράσης των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Έπρεπε να γίνει άμεση απομάκρυνση του πληθυσμού, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έγινε, ξέρω ότι δεν έγινε τίποτα σωστά. Η περιοχή βρισκόταν στο έλεος», απάντησε στους δικαστές.

Η Δήμητρα Γουναρίδη περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε προσπαθώντας να σωθεί από τις φλόγες που έζωσαν το σπίτι της στο Μάτι το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018.

«Οι γονείς μου πάντα έλεγαν ότι εάν υπάρξει φωτιά και περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος καήκαμε». Εκείνη την ημέρα, όπως είπε στο δικαστήριο, δεν είχε δει πυροσβεστικές δυνάμεις, ούτε άκουσε κάποια σειρήνα. Είχε μάθει ότι υπήρχε φωτιά στην περιοχή, είχε δει τον ουρανό να γίνεται πορτοκαλί και φοβόταν για το τι θα επακολουθήσει. Άρχισε να μαζεύει κάποια πράγματα σε έναν σάκο και ειδοποιούσε τους συγγενείς της.

«Γύρω στις 18:15 πέρασε μια φίλη μου και φώναζε ''πάμε-πάμε, θα καείς, έχει πιάσει φωτιά μια ταβέρνα 300 μέτρα μακριά''. Είχε κοπεί το ρεύμα, ήμουν σε αμόκ. Γινόταν χαμός, έρχονταν τα αυτοκίνητα από όλες τις κατευθύνσεις. Τρέξαμε προς τη θάλασσα. Λέγαμε ότι θα πεθάνουμε, σκεφτόμουν ότι δεν θα πρόφταινα να φτάσω στη θάλασσα, που ήταν 40 μέτρα μακριά. Ακούγαμε τα αυτοκίνητα να σκάνε από τις εκρήξεις, να πέφτουν μέσα στη θάλασσα ξύλα, κουκουνάρες, φλεγόμενα κομμάτια από τέντες… Έκανα την προσευχή μου στον Θεό να με κρατήσει ζωντανή εμένα και τους δικούς μου. Δόξα τω Θεώ, είμαστε ζωντανοί, ζωντανοί-νεκροί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα ουρλιαχτά των ανθρώπων που καίγονταν, καίγονταν και τα ζώα, σκυλιά, γατιά, ούρλιαζαν κι αυτά», κατέθεσε με λυγμούς στο δικαστήριο.

Η μάρτυρας μίλησε και για τη σύζυγο του πυροσβέστη που την είδε αγκαλιά με το μωράκι να προσπαθεί να το θηλάσει. «Καμένη εκείνη, καμένο και το μωρό… Το θήλαζε για να το έχει στη ζωή. Μια γυναίκα που δεν είχε αντοχές να βγει από τη θάλασσα. Πήγαμε να τη βοηθήσουμε και μας έμεναν στα χέρια οι σάρκες της…».

Η μάρτυρας συνέχισε την περιγραφή λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία βοήθεια από κανέναν. «Περνούσαν οι ώρες και εμείς είμασταν αβοήθητοι μέσα στη θάλασσα, χωρίς να έχουμε δει ένα ελικόπτερο, κάτι. Ήταν σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, στο απόλυτο σκοτάδι, προσπαθούσαμε με τα χίλια ζόρια να μείνουμε ζωντανοί. Εν καιρώ ειρήνης να ζούμε αυτόν τον πόλεμο, να είμαστε έξι ώρες αβοήθητοι μέσα στη θάλασσα, να παίρνουμε τηλέφωνα Πυροσβεστική, Λιμενικό και να μην απαντά κανείς. Βγήκαμε στην ακτή όταν είχαν καεί όλα. Τρέμαμε σαν τα ψάρια…».

«Εκεί είδαμε το απόλυτο χάος. Μετά από 6,5 ώρες δεν υπήρχε ένα ασθενοφόρο, δεν υπήρχε κάποιος να μας δώσει ένα μπουκάλι νερό, μια κουβέρτα, ήμασταν κατάμαυροι, τρέμαμε. Πού είναι το κράτος, πού είναι η οργάνωση; Ήρθε ένας λιμενικός και λέει να μας κάνει καταγραφή. Του λέω το όνομά μου, απαντά ότι δεν έχει χαρτί! Μας έκαναν την καταγραφή σε ένα φύλλο εφημερίδας που είχε ο Ιταλός. Σε ένα φύλλο της Corriere della sera! Ζητήσαμε να πάρουμε ένα τηλέφωνο στους δικούς μας και μας είπε ότι δεν είχε μπαταρία και να πάμε παρακάτω».

Η μάρτυρας ξέσπασε κατά των υπευθύνων και κλαίγοντας φώναξε: «Είναι απαράδεκτο και αισχρό να μην υπάρχει κάποιος να φορά παντελόνια και να πει "συγγνώμη" από την καρδιά του και να πει "φταίξαμε". Ψάχνουμε δικαιοσύνη για τους 104 που κάηκαν φριχτά. Μας άφησαν να καούμε σαν τα ποντίκια. Έσβησαν εν καιρώ ειρήνης σαν να είχαμε πόλεμο. Να μην το ζήσει ποτέ κανείς».

Ο Άγγελος Σιαπκάρας, ο οποίος έχασε την κόρη του κατέθεσε : 

«Την ημέρα της φωτιάς η κόρη μου ξύπνησε τον γαμπρό μου από τους καπνούς. Αποφάσισαν να φύγουν. Ο γαμπρός μου πήρε το παιδί του και έφυγε προς τη θάλασσα. Η κόρη μου κάηκε… Εκατόν σαράντα βήματα δικά μου ήταν η θάλασσα και μέχρι να φύγουν το σπίτι είχε πάρει φωτιά. Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς έγινε και κάηκε η κόρη μου σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Αν κάποιος τους ειδοποιούσε πιο νωρίς ως όφειλε, θα είχε σωθεί η κόρη μου και τόσοι άλλοι. Αναπολεί τη μαμά του. "Θα ήθελα να μην είχε πεθάνει" έγραψε σε μια εργασία του στο σχολείο για τη μαμά του. Τώρα στις γιορτές μού είπε "παππού, να πάμε να πούμε τα κάλαντα στη μαμά" και πήγαμε πάνω από τον τάφο της να πούμε τα κάλαντα. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε με αυτό».

O Ιωάννης Χαρδαλούπας, μίλησε για τον χαμό της μητέρας του και της αδελφής του.

«Γυρίζοντας το απόγευμα σπίτι είδα την αδερφή μου στον κήπο να ρίχνει ήδη νερό στα δέντρα. Κανένας δεν είχε καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μου είπε "εδώ είναι Ελλάδα, πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, δεν είναι Νέα Υόρκη". Κάποια στιγμή είμαστε στην αυλή και πέρασε ένα περιπολικό και μας είπε "για καλό και για κακό φύγετε". Πήγαμε να πάρουμε τα αυτοκίνητα. Η αδερφή μου μπήκε στο ίδιο με τη μητέρα μου και εγώ ακολουθούσα με το δεύτερο αυτοκίνητο», είπε ο μάρτυρας.

Όπως εξήγησε, ο δρόμος προς τη λεωφόρο Μαραθώνος ήταν απροσπέλαστος από τις φλόγες. «Αν υπάρχει κόλαση, έτσι πρέπει να είναι» σχολίασε και περιέγραψε το απόλυτο κομφούζιο στους δρόμους. «Το αυτοκίνητο όπου επέβαιναν η αδερφή και η μητέρα μου ήταν φλεγόμενο. Τις έβαλα στο δικό μου αυτοκίνητο, ήταν καμένες. Βγήκα στη Μαραθώνος και πήγα στο Κέντρο Υγείας στη Νέα Μάκρη. Συνάντησα μπλόκο της Αστυνομίας και μου είπαν "θα πας μέσα από το Μάτι". Νόμιζα ότι κάτι ήξεραν. Μόλις μπήκα στο Μάτι κατάλαβα ότι αν δεν έπαιρνα την κατάσταση στα χέρια μου θα καιγόμασταν όλοι» είπε ο μάρτυρας, περιγράφοντας στη συνέχεια σκηνές ταινίας με τον ίδιο να κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα στο αντίθετο ρεύμα. Φτάσαμε στο Μαρούσι, τις διασωλήνωσαν. Τις έχασα και τις δύο».



Θράσος απο την Υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας λέει ότι τα κλεμμένα γλυπτά είναι δικά τους


 

Με ύφος κακοποιού, που κλέβει και θεωρεί αυτά που έκλεψε δικά του, η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν, σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC είπε ότι τα κλεμμένα γλυπτά είναι δικά τους. Κάτι τέτοιο θεωρούσαν και οι Ναζί που κατέκλεψαν περιουσίες κρατών και πολιτισμών.

Επανέλαβε την πάγια θέση της πολιτικής ηγεσίας της χώρα της πως οι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί που έχουν κλαπεί από Βρετανούς τους ανήκουν ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει την απομάκρυνσή τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Τι είπε η Ντόνελαν εξοργίζοντας την κοινή γνώμη «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μισέλ Ντόνελαν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το μπαράζ δημοσιευμάτων του βρετανικού τύπου που κάνουν λόγο για μια σχεδόν έτοιμη συμφωνία, και πρόσθεσε με νόημα: «Η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε συζητήσεις σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου». Την ίδια ακριβώς άποψη είχε διατυπώσει και στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού που θεωρεί ότι τα κλεμμένα είναι δικά της, επιχείρησε μάλιστα, κατά την διάρκεια της ραδιοφωνικής της συνέντευξης, να «αποδομήσει» τα όσα έχει διαρρεύσει στον τύπο ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ισχυριζόμενη πως οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευτεί και πως ούτε ο ίδιος επιθυμεί να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα: «Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια αποκαλύπτοντας μάλιστα πως «έχει συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών», πρόταση με την οποίο ωστόσο, ο Οσμπορν, δεν συμφωνεί.

Οι παραπάνω δηλώσεις, βεβαίως, εκθέτουν δημοσίως τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου καθώς υποδεικνύουν πως είτε η βρετανική κυβέρνηση δεν παίρνει στα σοβαρά τις αποφάσεις του ή πως η θέση που εκφράζει τον τελευταίο καιρό υπέρ μιας δίκαιης συμφωνίας με την Ελλάδα, δεν απηχεί τις αληθινές προθέσεις του αλλά άλλη μια κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα προκειμένου να παραπλανήσει την ελληνική πλευρά αλλά και το βρετανικό κοινό.

Με λίγα λόγια οι Βρετανοί είναι και επίσημα για στόματος της υπουργού πολιτισμού κλέφτες που αρνούνται να επιστρέψουν την λεία τους.



Κυρώσεις ζητάει ο Δένδιας από Ε.Ε.

 


Με επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε διεξοδικά για το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι, ζητώντας ευθέως την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Στην επιστολή του ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων -προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου- δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

«H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα "ατυχήματος", το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την 'Αγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» και τονίζει πως: «η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης : «Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και 'Αναρχη αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής».

Και ο ΥΠΕΞ επισημείνει στον Ζοζέπ Μπορέλ πως: «εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος», ζητώντας παράλληλα την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, που προβλέπει πως εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, αυτή χαρακτηρίζεται ως «μη συνεργαζόμενη και η εξαγωγή των αλιευτικών της προϊόντων μπορούν να απαγορευθούν στην αγορά της Ε.Ε ».

«Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς Ε.Ε., θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην 'Αγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου» καταλήγει στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών.



Νέα fake news από Ερντογάν τα οποία χρησιμοποιεί για να πλήξει την Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ


 

Την εργαλειοποίηση των μεταναστών, χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για να πλήξει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Την ίδια μέθοδο χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, όπως το δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο, για να πλήξει την εικόνα της Ελλάδας ώστε να κάνει κακό στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Μην ξεχνάτε ότι για τον Τσίπρα και τον Ερντογάν, και για διαφορετικούς λόγους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κόκκινο πανί. Οι λίγοι μπορεί να είναι διαφορετικοί αλλά η τακτική η ίδια, με θύμα την Ελλάδας μας.

Η επιστολή του ΥΠΕΞ, προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, έρχεται σε μια στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις -με νέες υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Ζουράφα- και η προκλητική ρητορική Τούρκων Αξιωματούχων εντείνονται όλο και περισσότερο. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα πρίν λίγες ημέρες, χαρακτήρισε την Ελλάδα «καταφύγιο προδοτών», επαναλαμβάνοντας τα γνωστά fake news πως οι ελληνικές Αρχές συμπεριφέρονται απάνθρωπα στους μετανάστες, «αφήνοντάς τους να πεθάνουν στη θάλασσα στο Αιγαίο, σκοτώνοντάς τους, βυθίζοντας σκόπιμα τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπώντας τους, ληστεύοντάς τους και εξευτελίζοντάς τους» όπως δήλωσε προκλητικά.



Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα το αμερικανικό κογκρέσο

 


Νέο «Χαστούκι» στην Άγκυρα και προσωπικό στον προκλητικό και αμετανόητο Τούρκο πΤαγίπ Ερντογάν, αποτελεί η ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου -για τις σχέσεις των ΗΠΑ – Τουρκίας- που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι: 

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου.

«Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την σημαντική νέα στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται περίπου 10-15 μίλια από τα τουρκικά σύνορα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει ότι χρησιμοποιούν το λιμάνι ως διαμετακομιστικό κόμβο για αποστολή εξοπλισμού σε συμμάχους και εταίρους στην περιοχή λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» σημειώνεται.

Η προσέγγιση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στηλιτεύεται επίσης έντονα, επισημαίνοντας την «ακροβασία» της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και θέτοντας ευθέως ερωτήματα για τη χρήση των αμερικάνικων βάσεων στο τουρκικό έδαφος.

Κριτική ασκείται τέλος και στην έκθεση για την στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Νότιο Καύκασο, με τρόπο -όπως επισημαίνεται- που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της περιοχής.




Η γηπεδική αλητεία και εγκληματικότητα συνεχίζεται από ομάδες κακοποιών και όχι φιλάθλων

 


Ομάδες κακοποιών έχουν γεμίσει τις κερκίδες των οργανωμένων σε όλες τις ομάδες, με τις διοικήσεις να δέχονται αυτή την κατάσταση και την πολιτεία να μην μπορεί να κάνει τίποτα.

Η γηπεδική αλητεία, και οι συμμορίες κακοποιών, που μέσα τους έχουν παρεισφρήσει και ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές, εγκληματούν σε βάρος των ομάδων και των φιλάθλων τους.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού, στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, άγνωστοι προφανώς αντίπαλης ομάδας που επέβαιναν σε μηχανή, σταμάτησαν μπροστά από τα γραφεία του συνδέσμου, στην οδό Αναβρύτων και τοποθέτησαν στο σημείο εκρηκτική ύλη, σε σημείο που είναι γεμάτος από οικείες και καταστήματα. 





Από την έκρηξη, που σημειώθηκε στις 03:45 τα ξημερώματα, προκλήθηκαν ζημιές σε οκτώ καταστήματα, επτά σπίτια και δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα. To σημείο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Ο σύνδεσμος ήταν κλειστός και δεν λειτουργούσε.




Από την έκρηξη διακομίστηκε, για προληπτικούς λόγους, σε νοσοκομείο κάτοικος της περιοχής που αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα.

Η ΕΛΑΣ διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.




Σχέδιο Νόμου «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα»

 


Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου  «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα». Εισάγεται μια μείζονα μεταρρύθμιση που αναμένεται να αποτελέσει τον γεφυροποιό μηχανισμό, τόσο συστημικά όσο και επιχειρησιακά, μεταξύ «Επιτελικού Κράτους» και «Τοπικής Αυτοδιοίκησης».


Στόχος είναι  ένα ολιστικό σύστημα κυβερνησιμότητας σύμφωνα με τις αρχές και τη στοχοθεσία της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», για την υλοποίησή του οποίου ορίζονται συγκεκριμένα θεσμικά όργανα:

Οργανώνεται ένας ευρύς μηχανισμός συντονισμού στο πλαίσιο του οποίου συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Τον συνολικό συντονισμό αναλαμβάνει ο Υπουργός Εσωτερικών. Την επιχειρησιακή ευθύνη της υλοποίησης του νέου συστήματος έχει ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συστήνεται ένα γνωμοδοτικό όργανο, το «Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», με κύριο σκοπό τη διατύπωση απόψεων και εισηγήσεων προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με θέματα ανακατανομής και μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.

Για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Συστήματος συνιστάται το «Επιχειρησιακό Κέντρο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνηση», το οποίο υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του εμπίπτει η επιστημονική, η τεχνική και η διοικητική υποστήριξη του «Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» και του Υπουργού Εσωτερικών ως «Συντονιστή».

Προβλέπεται η κατά περίπτωση συγκρότηση «Συντονιστικών Οργάνων υλοποίησης Δημόσιας Πολιτικής» σε επιμέρους θεματικές. Καθορίζεται ένα ενιαίο πλαίσιο για τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους καταγράφοντας αρχές, κριτήρια, προϋποθέσεις κτλ. Ορίζονται οι γενικοί όροι και η κοινή μεθοδολογία συντονισμού των κατά περίπτωση εμπλεκόμενων σύμφωνα με τις αρχές του «Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης».

Αξιοποιούνται οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές, ώστε, μεταξύ άλλων, να υποστηριχθεί η καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων.

Προβλέπεται η κατάρτιση  τετραετούς «Σχεδίου Στρατηγικής», καθώς και ετήσιων «Σχεδίων Δράσης» στην «επιχειρησιακή εργαλειοθήκη». 

Εισάγονται με σαφήνεια αρχές, κριτήρια και διαδικασίες για την κατανομή-ανακατανομή και την εν γένει μεταφορά αρμοδιοτήτων ανεξαρτήτως επιπέδου διακυβέρνησης. Υιοθετείται το λειτουργικό κριτήριο ταξινόμησης των δημοσίων πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη το Διεθνές Πρότυπο «COFOG». Δομείται μια νέα μηχανιστική συλλειτουργίας και διαδραστικότητας για όλους τους φορείς του Δημοσίου, που εδράζεται όχι μόνο σε κοινούς άξονες στρατηγικής, αλλά και σε ενιαίους κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται  διατάξεις με τις οποίες συμπληρώνεται ο  ν. 4795/2021 που αφορούν στη συστηματική διαχείριση των κινδύνων που επηρεάζουν την υλοποίηση των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων των φορέων του δημόσιου τομέα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.

Είναι μάλιστα βέβαιο ότι η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κινδύνων θα συμβάλλει στη θετική αξιολόγηση της χώρας από διεθνείς οργανισμούς. Με τις προτεινόμενες διατάξεις:


Θεσπίζεται η υποχρέωση κάθε φορέα να αναπτύσσει και ένα εφαρμόζει πολιτική, πλαίσιο και διαδικασία διαχείρισης κινδύνων βάσει των διεθνώς αποδεκτών προτύπων.

Προβλέπονται τα Όργανα Διαχείρισης Κινδύνων και οι αρμοδιότητές τους.

Προβλέπεται η υποχρέωση τήρησης Μητρώου Κινδύνων από όλους τους φορείς.

Προβλέπεται το  Κεντρικό Αποθετήριο Κινδύνων Διαφθοράς, στο οποίο συλλέγονται δεδομένα και πληροφορίες αναφορικά με τους κινδύνους διαφθοράς που αντιμετωπίζουν οι φορείς του Δημοσίου Τομέα και

Προβλέπεται η οργάνωση ειδικού προγράμματος Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων στα πρότυπα των Πιστοποιήσεων του Εσωτερικού Ελεγκτή και του Συμβούλου Ακεραιότητας.

 



Προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και των καρδιαγγειακών παθήσεων

 



Μετά το πρώτο πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα τρία νέα προγράμματα πρόληψης. Πρόκειται για προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, καθώς και πρόγραμμα πρόληψης κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μέσα από το πρώτο πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών δικαιούνται δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό. Περισσότερες από 4.500 γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο.

Το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και προβλέπει τεστ παπ, HPV DNA test, κολονοσκόπηση, βιοψία.

Το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες 50-70 ετών.

Το πρόγραμμα για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων αφορά 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας, 30-70 ετών. Περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος για λιπιδαιμικό προφίλ και μεταβολικό σύνδρομο.




Ερευνητικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, με αντικείμενο τη διασύνδεση πληθυσμιακών και οικονομικών εξελίξεων

 



Υπογράφηκε την Τρίτη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Mathias Cormann και τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη.

Αντικείμενο του Κέντρου θα είναι η διασύνδεση πληθυσμιακών και οικονομικών εξελίξεων. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, θα διοργανώνει επίσης κάθε χρόνο διεθνές συνέδριο για πληθυσμιακά ζητήματα, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και το Delphi Economic Forum.

Μιλώντας για την εξέλιξη αυτή ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:

Η σημερινή αυτή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς forum. Με αιχμή ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα για ολόκληρη την ανθρωπότητα: Τον πληθυσμό.

Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για τη μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα. Είναι μία χώρα, κατ’ αρχάς, με μεγάλη μεταναστατευτική εμπειρία. Ενώ και σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δραματική εκδοχή του φαινομένου, καθώς το μεταναστευτικό, εκτός από πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων, γίνεται συχνά και μοχλός κρατικών αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Κάτι που οδηγεί την Πατρίδα μας στο να προστατεύσει τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και καθημερινά να σώζει ζωές κατατρεγμένων.




Κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης


 

Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση της τακτικής έκθεση του ΟΟΣΑ «Economic Survey of Greece» από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann):


Είναι συνεπώς αξιοσημείωτο το συμπέρασμα της έκθεσης ότι στη διάρκεια αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών, αυτής της ταραγμένης περιόδου, η εθνική οικονομία, η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις ίδιες τις προβλέψεις που είχε κάνει ο Οργανισμός. Αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης.

Να θυμίσω ότι το 2021 πετύχαμε ανάπτυξη ύψους 8,4%, υπερδιπλάσια των αρχικών προβλέψεων, το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη. Το 2022 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5,5%, πάλι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η δική μας εκτίμηση για το 2023 είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντύτερα στο 2% παρά στο 1%, ένα ποσοστό το οποίο -εφόσον επιβεβαιωθεί και πάλι- θα είναι τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που, όπως είπατε, η ανεργία υποχωρεί και υποχωρεί πολύ γρήγορα. Σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν προστεθεί στον συνολικό αριθμό των Ελλήνων απασχολούμενων. Και αυτό σημαίνει ότι ο δημόσιος πλούτος αυξάνεται αλλά και οι κοινωνικές αδικίες μειώνονται. Και ότι η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, έφερε τελικά τα προβλεπόμενα αποτελέσματα.

Βέβαια, αναφερθήκατε σωστά στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους της χώρας, όμως η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που μπόρεσε και αποκλιμάκωσε το δημόσιο χρέος της πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη. Μια υποχώρηση η οποία ξεπερνά τις 35 μονάδες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίσαμε και μια άλλη μεγάλη πρόκληση που ήταν ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό μας σύστημα. Από το 45% τον Ιούνιο του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι τόσο εντυπωσιακή αυτή η βελτίωση που κανείς δεν μιλά σήμερα για προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Και πλέον, όπως είπατε, επενδύσεις και εθνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το ποσοστό των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, στην πατρίδα μας έχει ξεπεράσει το 40%. Βρισκόταν στο 20% πριν από μια δεκαετία.

Το καλό είναι ότι οι αγορές -όπως είπατε- συμμερίζονται αυτή τη θετική πορεία. Θέλω να θυμίζω ότι από το 2019 έχουμε πετύχει 11 συνολικά αναβαθμίσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης. Απέχουμε πια ένα βήμα μόνο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι το οποίο εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε εντός του τρέχοντος έτους. Και βέβαια η χώρα μας πια κινείται εκτός της ευρωπαϊκής εποπτείας στην οποία είχε εισέλθει ως μεταμνημονιακή παρακολούθηση από το 2018.

Όμως, όπως επισημαίνει και η έκθεση, μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Από αυτά τα οποία αναφέρατε, ξεχωρίζω τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επενδύσεις που είναι ήδη ενταγμένες στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την έμφαση που αποδίδει -και σωστά κατά την άποψή μου- η έκθεσή σας στην ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Εφόσον οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστευτούν και πάλι για μία δεύτερη τετραετία η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα.

Και φυσικά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών και με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Και βέβαια θα εξακολουθούμε να κινούμαστε πολύ γρήγορα στον αδιαπραγμάτευτο στόχο της πράσινης μετάβασης. Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα πρωταγωνίστρια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γίνεται όμως ταυτόχρονα και κόμβος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αύριο θα γίνει κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο της Αφρικής προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το επόμενο στοίχημά μας, θα είναι οι καλύτεροι μισθοί οι οποίοι θα συγκλίνουν πια με τους ευρωπαϊκούς και θα αντανακλούν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Κι όλα αυτά φυσικά θα γίνουν, πάντα, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, που θα πλαισιώνεται από προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά, από ένα σύστημα δημόσιας υγείας με αξιοπρεπή φροντίδα για όλους.

Και με πολιτικές -και χαίρομαι που το αναφέρατε- ενεργούς γήρανσης. Γιατί ένα από τα αντικείμενα που θα μελετήσει το νέο κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη θα αφορά ακριβώς αυτές τις παγκόσμιες ανισορροπίες μεταξύ ανεπτυγμένων κοινωνιών που γερνούν πολύ γρήγορα και αναπτυσσόμενων κοινωνιών που αυτή τη στιγμή προσφέρουν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, οι οποίοι και αυτοί θα αναζητούν το δικαίωμα στην ατομική και τη συλλογική προκοπή.