Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Πυξ Λαξ για την υπόθεση παιδεραστίας: Εδώ και χρόνια αυτός ο μουσικός δεν συνεργάζεται μαζί μας

 


Με μια ανακοίνωσή τους στα social media, τα μέλη των Πυξ Λαξ ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν σχέση εδώ και χρόνια, με τον μουσικό (ντράμερ), ο οποίος κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου και έχει καταδικαστεί πρωτόδικα.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σε σχέση με χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα που σοκαρισμένοι είδαμε και αναφέρουν το όνομα της μπάντας.

Οι Πυξ Λαξ ιδρύθηκαν το 1989 και ήταν ο Μπάμπης Στόκας ο Φίλιππος Πλιάτσικας κι ο Μάνος Ξυδούς με εκπρόσωπο του συγκροτήματος το Νίκο Λώρη. Στα 30 και πλέον αυτά χρόνια έχουμε συνεργαστεί με εκατοντάδες μουσικούς και τεχνικούς.

Ο συγκεκριμένος μουσικός που αναφέρεται στα δημοσιεύματα έχει πάψει να συνεργάζεται με το συγκρότημα εδώ και χρόνια για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που κατηγορείται και στο διάστημα αυτό δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε επαφή μαζί του.

Όπως φυσικά δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε κάτι τόσο προσωπικό γι’ αυτόν αλλά και οποιονδήποτε άλλο από τους εκατοντάδες που έχουν συνεργαστεί μαζί μας στο παρελθόν. Τον πρώτο λόγο έτσι κι αλλιώς σ’ αυτά τα θέματα έχει η δικαιοσύνη .

Το πιο βασικό και σημαντικό για μας αυτή την ώρα όμως είναι ότι θέλουμε να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και την βαθιά μας λύπη σ αυτή την οικογένεια και σ αυτό το κορίτσι που βίωσε κάτι τόσο βάναυσο κι αποτρόπαιο για την ψυχή του και το σώμα του ,όπως και σε κάθε θύμα τέτοιων καταστάσεων που δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψουν και μας συγκλονίζει κάθε φορά».

Ο συγκεκριμένος 71χρονος ντράμερ, θα δικαζόταν σήμερα από το Εφετείο αλλά η δίκη αναβλήθηκε για τις 11 Απριλίου. Έχει καταδικαστεί για την αποπλάνηση ενός 8χρονου κοριτσιού. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης το 2013 και ο 71χρονος ντράμερ το 2019 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 12 ετών.

Πυξ Λαξ - Official
πριν από 31 λεπτά

Θελουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σε σχέση με χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα που σοκαρισμένοι είδαμε και αναφέρουν το όνομα της μπαντας .Οι Πυξ Λαξ ιδρύθηκαν το 1989 και ήταν ο Μπαμπης Στόκας ο Φιλιππος Πλιατσικας κι ο Μανος Ξυδούς με εκπρόσωπο του συγκροτήματος το Νίκο Λώρη .Στα 30 και πλέον αυτά χρόνια έχουμε συνεργαστεί με εκατοντάδες μουσικούς και τεχνικούς . Ο συγκεκριμένος μουσικος που αναφέρεται στα δημοσιεύματα έχει πάψει να συνεργάζεται με το συγκρότημα εδώ...

See more
219
4
6


Το Λιμενικό απέτρεψε την είσοδο σκάφους με 180 μετανάστες από την Τουρκία


 

Ένα σκάφος με περίπου 180 μετανάστες, πελάτες των ΜΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εντοπίστηκε λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.

Το σκάφος είχε κατεύθυνση από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ικαρία.

Στο σημείο μετέβη αμέσως σκάφος του Λιμενικού για διαχείριση του περιστατικού και αποτροπή της εισόδου του πλοιαρίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Έπειτα από επικοινωνία και άμεση ενημέρωση από το λιμενικό σώμα, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία, με τη συνδρομή της τουρκικής ακτοφυλακής, που τους παρέλαβε ανά 20 άτομα γιατί δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά.

Επίσης, ρυμουλκήθηκε, από τους Τούρκους και το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές.

Δείτε το βίντεο:





Συνελήφθη πατέρας λιμενικός που δεν έστελνε το παιδί του στο σχολείο για 2 χρόνια


 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, πρόκειται για λιμενικό που υπηρετεί στο νομό Ηρακλείου, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια κρατούσε τον γιό του, μαθητή δημοτικού, μακριά από το σχολείο και συγκεκριμένα από τις 11 Μαρτίου του 2020 έως σήμερα.

Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με εντολή στρατιωτικού εισαγγελέα, ενώ για την υπόθεση ορίστηκε δικάσιμος.



Επικίνδυνος κακοποιός μαχαίρωσε ντελιβερά επειδή του έκανε παρατήρηση γιατί πέρασε με STOP


 

Δικογραφία εις βάρος ενός αγνώστου μέχρι στιγμής, θρασύδειλου κακοποιού, σχηματίστηκε από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Πατησίων καθώς κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός διανομέα φαγητού στα Πατήσια.

Όπως αποκαλύπτει το iefimerida, όλα έγιναν πριν από τρεις ημέρες.  Ο ντελιβεράς είχε μόλις παραδώσει παραγγελία και επέστρεφε στο κατάστημα όπου εργάζεται. Στη συμβολή των οδών Στρατηγού Καλλάρη με την οδό Στρατηγού Δαγκλή, ένας οδηγός παραβίασε πινακίδα "STOP" και λίγο έλειψε να συγκρουστεί μαζί του.

Στη συνέχεια ακολούθησε φραστικό επεισόδιο με αποτέλεσμα ο οδηγός του αυτοκινήτου να βγει από το όχημα και να αρχίσει να ρίχνει μπουνιές στον άτυχο υπάλληλο του μαγαζιού στο αριστερό μέρος του προσώπου του. Ο ντελιβεράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντιστάθηκε και τότε ο δράστης έβγαλε ένα μαχαίρι και τον τραυμάτισε δύο φορές στον αριστερό μηρό και μία φορά στον δεξί μηρό.

Ο διανομέας κατάφερε τελικά να απωθήσει τον δράστη, ο οποίος ήταν έτοιμος να τον σκοτώσει. Μετά από λίγο επιβιβάστηκε στη μοτοσυκλέτα του και έφτασε στο μαγαζί, όπου οι συνάδελφοί του τον είδαν γεμάτο αίματα. 

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ελπίς για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές ψάχνουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας, ενώ έχουν ήδη την πινακίδα του οχήματος του δράστη, ο οποίος αναζητείται. 



ΝΔ: «Η αλήθεια έλαμψε – Μπούμερανγκ η εξεταστική για την Κουμουνδούρου»

 


Τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής που έκανε έρευνα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την διαχείριση των κονδυλίων για την πανδημία σχολιάζουν κύκλοι της ΝΔ τονίζοντας ότι έπεσαν στο κενό τα μυθεύματα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι μάσκες έπεσαν και η τακτική στοχοποίησης που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανακάμψει δημοσκοπικά, αποκαλύφθηκε περίτρανα» σχολίασαν κύκλοι της ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Τονίζουν πως «μία ιστορική διαδικασία της Βουλής, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που δόθηκε η δυνατότητα και συστάθηκε Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή με πρόταση της μειοψηφίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσήλθε με επικοινωνιακές κορώνες και ανεύθυνες τοποθετήσεις, επιχειρώντας να αλιεύσει σε θολά νερά, λίγα λεπτά δημοσιότητας. Η αλήθεια όμως έλαμψε».

Υπογράμμιζαν πως «από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής αποδείχθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία η μη ύπαρξη, τόσο ποινικών, όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέπεσαν σαν χάρτινος πύργος, αποδεικνύοντας με εκκωφαντικό τρόπο ότι μοναδικός της στόχος δεν ήταν άλλος από την πολιτική στοχοποίηση, σπίλωση και δίωξη των πολιτικών της αντιπάλων, προκειμένου να καρπωθεί μικροκομματικά οφέλη. Μάταια ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας και να κατασκευάσει σκάνδαλα. Αντί να παριστάνει τον τιμητή, ας κάνει την αυτοκριτική του. Έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι διαθέτει το πολιτικό σθένος να παραδεχθεί λάθη και να αναλάβει τις ευθύνες του: Αυτή την περίοδο απολογείται στον ανακριτική του δικαστικού συμβουλίου για το στήσιμο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και την χειραγώγηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ο πρώην ισχυρός υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Παππάς. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα και ζητούν πειστικές και υπεύθυνες απαντήσεις. Χωρίς μισόλογα και γενικότητες».

Η Νέα Δημοκρατία «αισθάνεται δικαιωμένη καθώς μέσα από το έργο της εξεταστικής επιτροπής προέκυψε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς» καθώς και η καμπάνια «Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, ήταν απολύτως νόμιμες και αναγκαίες. Προέκυψε επίσης, ότι πραγματοποιήθηκε με διαφανείς διαδικασίες και είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη, ως ένα ισχυρό ανάχωμα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διάχυση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης.

Καταρρίφθηκε και η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσπάθησε δήθεν να χρηματοδοτήσει τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποιώντας ως μέσο την εκστρατεία ενημέρωσης για να τα επηρεάσει θετικά προς αυτήν. Σε ό,τι αφορά την καμπάνια για τους εμβολιασμούς αποδείχθηκε περίτρανα ότι έγινε με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα χωρίς οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τον αποκλεισμό κάποιου.

Για την υπόθεση σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε (Initiative Media) αποδείχθηκε ότι η διεξαγωγή της έγινε σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο περί δημοσίων συμβάσεων, ενώ δεν υπήρξε καμία χρήση των κατ’ εξαίρεση διατάξεων που θεσπίστηκαν για την ανάγκη των επειγουσών αναγκών που δημιούργησε η πανδημία.

Αποδείχθηκε ευθαρσώς ότι ουδέποτε η κυβέρνηση έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την εκπόνηση της συγκεκριμένης σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που προσκόμισαν, προέκυψε ότι για την εταιρία Opinion Poll δεν υπήρξε καμία προσφυγή στην Ελεγκτική Αρχή Δημοσκοπήσεων ή καταγγελία σχετικά με τις διενεργηθείσες δημοσκοπήσεις της σε αντίθεση με τις εταιρίες Vox Pop και Common View για τις οποίες η Ελεγκτική Αρχή εξέτασε θέματα και τα διαβίβασε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

«Η επιχείρηση σπίλωσης του ΣΥΡΙΖΑ γύρισε μπούμεραγκ. Πυροτεχνήματα και μικροκομματικές τακτικές δεν χωρούν στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας η οποία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με αίσθημα ευθύνης και διαφάνειας. Οι οπαδοί του διχασμού και της λάσπης δεν έχουν θέση στην Ελλάδα της δημιουργίας και της ελπίδας».



Βρέθηκε νεκρός 33χρονος στην Καλλιθέα με σφαίρα στο κεφάλι


 


Νεκρός με μια σφαίρα από 38άρι περίστροφο βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ένας 33χρονος σε διαμέρισμα ημιορόφου.

Ο 33χρονος έφερε θανάσιμο τραύμα στην όπισθεν πλάγια δεξιά πλευρά του κεφαλιού από πυροβόλο όπλο, συγκεκριμένα περίστροφο διαμετρήματος 38 mm το οποίο, σύμφωνα με μια μαρτυρία, βρέθηκε μεν δίπλα από τον 33χρονο, αλλά από την αριστερή πλευρά.

Τον 33χρονο αναζητούσε από το πρωί της Πέμπτης η μητέρα του. Περίπου στις 4 το απόγευμα φιλικό του πρόσωπο επιχείρησε να τον εντοπίσει, έφτασε στην πολυκατοικία στην Καλλιθέα, αλλά δεν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα της εισόδου του διαμερίσματος, σύμφωνα με το kallitheaonline.gr.

Στη συνέχεια βγήκε από το κτίριο και με μια πτυσσόμενη μεταλλική σκάλα ανέβηκε έως το ύψος του παραθύρου το οποίο βλέπει στον δρόμο, έσπασε το τζάμι και μπήκε στο διαμέρισμα.

Φθάνοντας στο υπνοδωμάτιο αντίκρισε τον 33χρονο νεκρό επάνω στο κρεβάτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία ειδοποιήθηκε αρκετή ώρα μετά το συμβάν. Ωστόσο, αμέσως όταν ειδοποιήθηκαν, έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλλιθέας, της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής αλλά και της Αντιτρομοκρατικής.

Οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο χώρος δεν έμεινε ανέπαφος και ότι το όπλο μετακινήθηκε.

Επίσης και το κινητό τηλέφωνο του 33χρονου για αρκετή ώρα μετά το συμβάν δεν βρισκόταν στον χώρο που βρέθηκε νεκρός.

Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα στο διαμέρισμα του 33χρονου εκτός από το συγκεκριμένο όπλο, βρέθηκαν ακόμη τρία περίστροφα με αποξεσμένο τον σειριακό αριθμό.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς το προφίλ του 33χρονου, η οικονομική του κατάσταση, καθώς και άλλα δεδομένα της υπόθεσης, δεν ταιριάζουν σε άτομο το οποίο θα επιχειρούσε να βάλει τέλος στην ζωή του.

Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει η Ασφάλεια Καλλιθέας.


Πηγή



Υπάρχει μετά θάνατον ζωή; Επιστήμονας εξηγεί


 

Μπορεί η επιστήμη να έχει βελτιώσει την ποιότητα -και τη διάρκεια- ζωής μας με πολλούς τρόπους, ωστόσο ορισμένες φορές γίνεται και ο αγγελιαφόρος κακών νέων.

Σύμφωνα με τον δρ. Sean Carroll, καθηγητή φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, καλό θα ήταν να αποδεχθούμε ότι δεν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά αδύνατο, με βάση τους κανόνες της φυσικής.

«Για να υπάρχει ζωή μετά θάνατον, η συνείδηση θα χρειαζόταν να είναι παντελώς διαχωρισμένη από το υλικό μας σώμα. Όμως, στην πραγματικότητα η συνείδηση φαίνεται να αποτελείται από μια σειρά μορίων και ηλεκτρονίων» εξηγεί ο επιστήμονας.

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «Express», ο δρ. Carroll πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί πως κάποια μορφή συνείδησης παραμένει μετά τον θάνατο του υλικού μας σώματος, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα απροσπέλαστο εμπόδιο: δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ή μέρος όπου θα μπορούσαν να αποθηκεύονται οι πληροφορίες που υπάρχουν στο μυαλό μας μετά τον θάνατο του υλικού μας σώματος.

Σημειώνεται, πάντως, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο.


Πηγή : in.gr



Επεισοδιακή συνάντηση Τρας-Λαβρόφ: Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ φέρεται να μπέρδεψε ρωσικά εδάφη με περιοχές της Ουκρανίας

 


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανίδα ομόλογό του ότι αρνείται να ακούσει, σε μια επεισοδιακή συνάντηση που είχαν, η οποία κατέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ είπε ότι στη συνάντησή του με τη Λιζ Τρας αισθανόταν σαν να βρισκόταν σε συζήτηση κωφαλάλων.

«Λένε ότι η Ρωσία περιμένει να παγώσει το έδαφος, σαν πέτρα, ώστε τα άρματά της να περάσουν εύκολα στο ουκρανικό έδαφος. Νομίζω ότι έτσι ήταν το έδαφος σήμερα με τους Βρετανούς συναδέλφούς μας» είπε.

Η Τρας αμφισβήτησε ευθέως τη διαβεβαίωση του Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με τη συγκέντρωση στρατιωτών και όπλων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. «Δεν βλέπω άλλον λόγο για τον οποίο να σταθμεύουν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, εκτός από το να απειλούν την Ουκρανία. Και αν Ρωσία μιλάει σοβαρά για διπλωματία, πρέπει να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις και να σταματήσει τις απειλές», είπε.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ζητούν από τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από το ίδιο το έδαφός της.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δύο διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ ρώτησε την Τρας εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ – δηλαδή τις δύο περιοχές στη νότια Ρωσία όπου συγκεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις. Η Τρας, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, απάντησε ότι η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές και τότε επενέβη ο Βρετανός πρεσβευτής για την διορθώσει.

Αργότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα RBC, η Τρας είπε ότι νόμιζε πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Κανείς δεν υπονομεύει την ασφάλεια της Ρωσίας, αυτό απλούστατα δεν είναι αλήθεια», είπε η Τρας, προσθέτοντας ότι είναι «απολύτως σωστό» για την Ουκρανία να αμυνθεί και να αναζητήσει συμμάχους.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία είναι κακές εδώ και χρόνια. Έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους με τη δηλητηρίαση και τον θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο Λονδίνο το 2006 και με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι το 2018.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι το Λονδίνο ουδέποτε παρουσίασε αποδείξεις για να στηρίξει τις κατηγορίες του περί ρωσικής ανάμιξης και στις δύο αυτές περιπτώσεις ή ότι η Μόσχα επιχείρησε να δηλητηριάσει τον αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι το 2020. Είπε ότι η Τρας δεν άλλαξε τόνο κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής του και ότι αγνόησε τις εξηγήσεις του, ενώ επαναλάμβανε δηλώσεις και απαιτήσεις που έχει κάνει και στο παρελθόν η Βρετανία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Χανιώτες έβλεπαν τους συγγενείς τους να “σβήνουν” – Οι καταγγελίες που οδήγησαν στις διώξεις για το “αμαρτωλό” Γηροκομείο

 



Η πολύμηνη αναμονή για εξελίξεις στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά απέδωσε καρπούς και, επισήμως πλέον, έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, κατά συρροή και δια παραλείψεως.

Οι έρευνες των αρχών πήραν χρόνο, αλλά δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στο σημείο να απαγγελθούν κατηγορίες, αν δεν ήταν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έχασαν συγγενείς τους στο περιβόητο αυτό ίδρυμα. Και οι καταγγελίες ήταν δραματικές, τόσο στις αρχές, όσο και στα μέσα ενημέρωσης. Στη δικογραφία γίνεται λόγος για το ότι πολλοί από τους τρόφιμους ήταν υποσιτισμένοι και αυτό είχαν αναφέρει πολλοί από τους συγγενείς των νεκρών.

Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου γιατί έφυγες πεινασμένη

Η κόρη μιας 94χρονης Χανιώτισσας, η οποία είχε εισαχθεί στο ίδρυμα το καλοκαίρι του 2019 και την άνοιξη του 2020 έφυγε από αυτό, νεκρή, είχε επικοινωνήσει με το zarpanews.gr, και είχε καταγγείλει ότι η μητέρα της υποσιτιζόταν συστηματικά στο ίδρυμα αυτό, ενώ λίγο πριν επέλθει το μοιραίο, περιέγραφε με δραματικό τρόπο την κατάσταση της μητέρας της:

“15 μέρες πριν πεθάνει, δεν μιλούσε πια, μόνο κοιτούσε. Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι”.

“Την είχα επισκεφθεί και είδα ότι ήταν χάλια, ήταν ξαπλωμένη συνεχώς και της έδιναν για πρωινό ένα τσάι με μια φρυγανιά, ένα μπολ φαγητού το μεσημέρι και μετά ξανά φαγητό στις επτά το απόγευμα. Μιλάμε για ασιτία. Κάποια στιγμή μου είχε πει ότι ήθελε να φύγει.”

“Ήταν 94 ετών, είχε γεροντική άνοια. Αλλά δεν ήταν σε κακή κατάσταση σωματικά. Το μόνο της πρόβλημα ήταν πως δεν μπορούσε να περπατήσει μόνη της και έπρεπε να τη βοηθούν για να κινείται. Στο ίδρυμα όμως την είχαν συνεχώς ξαπλωμένη. Είχε βγάλει πληγές από την ακινησία και τις είχα δει.”

Εντέλει, η γυναίκα πέθανε τον Μάρτιο του 2020.

“Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη”, αποχαιρέτισε με δραματικό τρόπο τη μητέρα της η Χανιώτισσα εκπαιδευτικός, η οποία στη συνέχεια κατέθεσε στις Αρχές.

Η δικογραφία αναφέρεται και σε χορηγήσεις φαρμάκων και μια τέτοια περίπτωση περιέγραφε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια μια Χανιώτισσα, εξιστορώντας όσα έζησε η μητέρα της, η οποία είχε περάσει ένα εξάμηνο στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Είχα να κάνω με μια τρελή, δεν ήταν πια η μητέρα μου αυτή

“Τη μητέρα μου την έβαλα εκεί στις 7 Ιανουαρίου του 2012, ήταν καλά. Πήγαινα κάθε απόγευμα και την έβλεπα. Μια μέρα είδα να έχει έναν μώλωπα στο πρόσωπο. Η ίδια όμως δεν θυμόταν γιατί είχε τον μώλωπα. Η διευθύντρια μου είπε ότι είχε πέσει πηγαίνοντας στην τουαλέτα. Σε λίγες μέρες ξαναπάω και βλέπω ότι της είχαν βάλει καθετήρα και μου είπαν ότι είναι για να μην χρειάζεται να περπατάει και να μην ξαναπέσει. Αλλά είπαν ότι δεν θα μείνει για πολύ ο καθετήρας.

Αργότερα, τα μάτια της άρχισαν να γίνονται περίεργα. Οι κόρες των ματιών είχαν διασταλεί. Είχε μια ακαμψία στον λαιμό της. Με παραξένεψε, πιστεύω ότι της έδιναν φάρμακα και έγινε έτσι. Και στις αρχές Απριλίου του 2013 είδα ότι ο καθετήρας που ακόμα δεν είχαν βγάλει, ήταν κόκκινος. Και μου έδειξαν στον υπολογιστή ότι για τρεις μήνες έπαιρνε Erythrocin, χωρίς να με ειδοποιήσουν ποτέ, γιατί υποτίθεται έκανε ουρολοιμώξεις.

Πήρα κατευθείαν τη μητέρα μου από κει. Αλλά το θέμα είναι πως είχα πλέον να κάνω με μια τρελή. Δεν ήταν η μητέρα μου αυτή. Κάθε βράδυ ούρλιαζε και ήθελε τα φάρμακά της. Μου έλεγε «πήγαινε στο γιατρό να σου δώσει τα φάρμακα που μου δίνανε εκεί, γιατί αυτά ήταν τα καλά». Είχε εθιστεί. Και μετά που έβγαλαν τον καθετήρα, είχε και ακράτεια πια. Και όταν πήγα στον γιατρό του οίκου ευγηρίας να τον ρωτήσω γιατί δεν με ειδοποίησε ότι της έδιναν φάρμακα, μου είπε ότι ήταν δουλειά του ιδρύματος να με ειδοποιήσει και όχι δική του.

Έζησε τρία χρόνια κατάκοιτη, ψυχολογικά δεν συνήλθε ποτέ. Είχε παραισθήσεις. Τελικά πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015″.


zarpanews.gr



Σήμερα στην βουλή οι γαλλικές φρεγάτες Belh@rra

 


Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί των σχεδίων σύμβασης για την αγορά των 3+1 γαλλικών φρεγατών FDI, με κόστος 3,050 δισ.ευρώ για τα πρώτα τρία πολεμικά πλοία.

Την σύμβαση είναι βέβαιο ότι δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και το ΜεΡΑ25. κρατώντας ανθελληνική στάση. Ερωτηματικό για το ΚΙΝΑΛ που μπορεί να ψηφίσει παρών, ενώ θεωρείτε βέβαιο ότι η Ελληνική Λύση θα ψηφίσει υπέρ.

Οι δύο πρώτες FDI αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη αναμένεται να έχει χτιστεί το 2026.

Για το θέμα της διαμόρφωσης που θα έχουν τα δύο πρώτα πλοία, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό πήρε τα πρώτα δύο πλοία με γαλλική διαμόρφωση.

Η τρίτη φρεγάτα FDI, που προβλέπεται να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τέλη του 2026, θα έχει τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά, δηλαδή με την ελληνική διαμόρφωση, η οποία έχει τις εξής παραπάνω δυνατότητες:

16 επιπλέον βλήματα Aster 30

Δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές)

Σύστημα αυτοπροστασίας RAM

Σύστημα αφέσεως Chaffs

Οι δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το 2026, θα αναβαθμιστούν στα πλοία με την συμφωνημένη ελληνική διαμόρφωση μέσα στο 2027 στην Ελλάδα από τεχνικούς της Naval Group στο πλαίσιο της σύμβασης και εντός του συμβατικού τιμήματος, δηλαδή χωρίς επιπλέον κόστος. Μέσα στο 2027 οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI θα μπουν διαδοχικά στα ναυπηγεία για επισκευή και παράλληλα θα γίνει η αναβάθμισή τους με τους δύο επιπλέον εκτοξευτές για βλήματα Aster 30 ανα φρεγάτα, το σύστημα αυτοπροστασίας RAM και το σύστημα αφέσεως Chaffs. Οι εργασίες αναβάθμισης προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες για κάθε πλοίο που θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας από τους Γάλλους για την αναβάθμιση.



Στη ΓΑΔΘ ο 20χρονος Αλβανός

 


Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έφτασε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, το τζιπ που μετέφερε τον 20χρονο, που είχε διαφύγει στην Αλβανία και κατηγορείται για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Ο 20χρονος παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές λίγο μετά τις 22.20 το βράδυ της Πέμπτης. Αφού έγινε η ταυτοποίησή του στον διαβατηριακό έλεγχο, όχημα της αστυνομίας ξεκίνησε η μεταφορά του για τη συμπρωτεύουσα, όπου και έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Από τα ελληνοαλβανικά σύνορα για τη Θεσσαλονίκη τον παρέλαβαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας,, συνοδεία του στρατηγού της ΕΛΑΣ επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνου Σκούμα.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυτσάς παραδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου ο 20χρονος που κατηγορείται ότι πήρε μέρος στην επίθεση που οδήγησε στη δολοφονία του Άλκη.

Την παράδοσή του είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα σήμερα, με δηλώσεις του, ο συνήγορός του Παρασκευάς Σπυράτος.

Όπως σημείωσε για την εξέλιξη αυτή είχε ενημερωθεί ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ώστε να πράξει τα δέοντα απευθυνόμενος στους προϊσταμένους του και να υπάρξει συνεργασία των ελληνικών με τις αλβανικές αρχές για να επισπευστεί η μετάβασή του στην Ελλάδα και να απολογηθεί.

Ο δικηγόρος του 20χρονου υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να είχε παραδοθεί από την αρχή στο ελληνικό φυλάκιο στην Κρυσταλλοπηγή και γι’ αυτό έγινε και η σύλληψή του από τις αλβανικές Αρχές.

«Δεν είναι στο χέρι του» πότε θα έρθει στην Ελλάδα, είχε πει ο δικηγόρος, είναι «θέμα των αλβανικών Αρχών».

Πολλές ενημερωτικές εκπομπές στην Ελλάδα θεωρούσαν σίγουρο ότι η παράδοση του στην Ελλάδα θα πάρει καιρό, και ευτυχώς διαψεύστηκαν.





Περισσότερα από 113.000.000 self test έχουν διανεμηθεί δωρεάν από την ΗΔΙΚΑ

 


Περισσότερα από 113.000.000 self test έχουν διανεμηθεί δωρεάν έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2022 μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη διαχείριση της συγκεκριμένης παροχής.

Συγκεκριμένα, από τις 7 Απριλίου 2021, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία διάθεσής τους, έχουν διανεμηθεί συνολικά 113.433.323 self test και έχουν παραληφθεί δωρεάν 107.997.364 τεμάχια από περισσότερους από 7,3 εκατομμύρια πολίτες.

Η διάθεση τους πραγματοποιείται από ένα δίκτυο 102 φαρμακαποθηκών σε όλη την Ελλάδα, από το οποίο τροφοδοτούνται περίπου 10.800 φαρμακεία και 160 super market.

Μέσω του πληροφοριακού συστήματος που έχει υλοποιήσει η ΗΔΙΚΑ, οι πολίτες προμηθεύονται τα self test χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Επιπλέον, στο σύστημα καταγράφεται ο συνολικός αριθμός τεμαχίων που έχει διατεθεί στους πολίτες, ο αριθμός τεμαχίων ανά ΑΜΚΑ και ανά φαρμακείο, ενώ υπολογίζονται τα αποθέματα στα φαρμακεία της χώρας συνολικά.

Το πληροφοριακό σύστημα για τη διάθεση των self test καλύπτει όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, όπως αυτές ορίζονται σε κάθε χρονική περίοδο και ανάλογα με τις επιδημιολογικές ανάγκες. Το Υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια Υπουργεία ορίζουν ποιοι είναι οι δικαιούχοι των self test αλλά και τον αριθμό που δικαιούνται οι πολίτες ανά κατηγορία (μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι).




190 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για φοιτητικές εστίες και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις


 

Στη χρηματοδότηση έργων με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που αφορούν περιοχές της Περιφέρειας, προχωράει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συνεχίζοντας τη σταθερή υποστήριξή της σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν θετικές αλλαγές σε ολόκληρη τη χώρα και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή. Ειδικότερα, η ΕΤΕπ ενέκρινε την πρόταση χρηματοδότησης έργων ύψους 190 εκατ. ευρώ, που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων [συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης (R&D)] για ελληνικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα ακόλουθα:

Εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και άλλων υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία.

Τα παραπάνω έργα εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα προγραμμάτων ΣΔΙΤ για την πολύπλευρη αναβάθμιση ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.



Διεκδίκηση αποζημιώσεων του ελληνικού δημοσίου από τη Novartis


 

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αγνόησε το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, και έστησε σκευωρία κατά 10 πολιτικών αντιπάλων του, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο από τη Novartis.

Ήδη υπάρχει πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προχωρά η σύσταση των Επιτροπών και θα ζητηθεί και παρουσία με δικηγορικό γραφείο στις Η.Π.Α. στη βάση της απόφασης του New Jersey.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά κατηγορίες που συνδέονται είτε με υπερσυνταγογράφηση είτε με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ή συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές. Ορίζει ρητώς επίσης ότι ο όρος «κρατικός αξιωματούχος» αφορά γιατρούς που υπηρετούν είτε στο Ε.Σ.Υ. είτε ιδιώτες γιατρούς διότι διαχειρίζονται με τη συνταγογράφηση δημόσιο χρήμα.



Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 31,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αγροτικών παραγωγών


 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 31,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη ορισμένων αγροτικών παραγωγών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Το μέτρο αφορά σε αγροτικούς παραγωγούς σύκου, λεβάντας, ελιάς, βιομηχανικής και φθινοπωρινής πατάτας, μανταρινιού και καπνού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους του Προσωρινού Πλαισίου. Ειδικότερα, η ενίσχυση (i) δεν θα υπερβαίνει τις 290.000 ευρώ ανά δικαιούχο και (ii) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2022.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους δικαιούχους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.



Τα νέα μέτρα στήριξης για το κόστος της ενέργειας

 


Στα 350 εκατ. ευρώ φθάνει το «πακέτο» των ενεργειακών επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανεβάζοντας το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, οι επιδοτήσεις για αυτόν το μήνα διαμορφώνονται ως εξής:

Για τα νοικοκυριά η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα η επιδότηση είναι 15 λεπτά ανά kWh.

Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh κατανάλωσης η επιδότηση είναι 11 λεπτά ανά kWh.

Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται τον Φεβρουάριο σε 39 ευρώ.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ.

Για τις λοιπές χρήσεις, εκτός οικιακής (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.ά.) η επιδότηση παραμένει στα 6,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται, ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Για τις οικιακές συνδέσεις φυσικού αερίου, η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της, ενώ όπως τόνισε ο Υπουργός «Θα ζητήσουμε σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι». Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο.

Για τα εμπορικά-βιομηχανικά τιμολόγια φυσικού αερίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Οι πόροι προέρχονται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων καθώς και από το υπερπλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο σήμερα είναι συγκριτικά φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ή λιγνίτη.


Πέρα, όμως, από τις άμεσες επιδοτήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα τον λογαριασμό.


Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνά ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό.

Παράλληλα, αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει και το νέο "Εξοικονομώ", στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου έχουν υποβάλλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά. Για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος, παρατείνουμε τη λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώνουμε σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.




Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση

 



Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Το Green Deal στο επίκεντρο των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων»:

Η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος. Όμως το δημόσιο χρέος αυτό έχει ορισμένα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχει κλειδωμένη χαμηλή εξυπηρέτηση για πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια δεν είμαστε άμεσα εξαρτημένοι σε βαθμό που ενδεχομένως να είναι άλλες χώρες από τις κινήσεις στα επιτόκια.

Η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα.  Είναι το τελευταίο κομμάτι του πάζλ το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να πούμε ότι αφήσαμε οριστικά  πίσω την δεκαετή κρίση που τόσο μας ταλάνισε.

Αποτελεί εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση και για την πατρίδα μας η Ελλάδα να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, το πρώτο εξάμηνο του 2023 θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.

Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό όμως, χρειάζεται μία ξεκάθαρη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους έχουμε θέσει για το 2022 και στη συνέχεια για το 2023. Πρωτογενές έλλειμμα της τάξης περίπου του 1,5% για το 2022 και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 και δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν και ενδεχομένως και να υπερκαλυφθούν.

Άρα πρέπει να έχουμε μία αίσθηση ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τις όποιες πρόσθετες κινήσεις έχει κάνει για ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται στήριξη από την Κυβέρνηση τις έχει κάνει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.