Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ανήλικοι Ρομά οδηγούσαν παράνομα και ξέφυγαν απο μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ.



Τρία περιπολικά της αστυνομίας, λίγο μετά τις 12:00, καταδίωξαν ένα ΙΧ αυτοκίνητο εντός του οποίου επέβαιναν πέντε ανήλικοι Ρομά στα Μελισσάτικα, μέχρι που σταμάτησε στην αυλή του σπιτιού του ιδιοκτήτη. 

Ο οδηγός, 16 ετών, που οδηγούσε παράνομα δεν σταμάτησε σε σήμα αστυνομικών κι άρχισε να τρέχει για να ξεφύγει.

Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ κατά των επικίνδυνων ανήλικων Ρομά

Οι πέντε ανήλικοι Ρομά ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της καταδίωξης του αυτοκινήτου τόσο μέσα όσο και στον περιφερειακό δρόμο πριν τον οικισμό, έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα.

Το αυτοκίνητο ανήκει στον πατέρα του οδηγού. Και σε αυτό βρίσκονταν δύο αγόρια δεκαπεντάχρονη Ρομά και τρία κορίτσια, ηλικίας 14, 13 και 7 ετών. Οι ανήλικοι Ρομά είχαν πάρει το αυτοκίνητο, χωρίς να διαθέτουν δίπλωμα και αρνήθηκαν να σταματήσουν σε έλεγχο της αστυνομίας. Τότε, ξεκίνησε καταδίωξη. 

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δεκαπεντάχρονο οδηγό και επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα 500 και 200 ευρώ. Δεν κατάφεραν να πάρουν το αυτοκίνητο, μετά τις αντιδράσεις των υπολοίπων κατοίκων του οικισμού. 



Απειλούσε και προκαλούσε στο καφενείο της βουλής ο τραμπούκος Πολάκης


 

Επεισόδιο μεταξύ Αδωνη Γεωργιάδη και του ακροαριστερού τραμπούκου Παύλου Πολάκη εκτυλίχθηκε στο καφενείο της Βουλής.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης, μαζί με άλλους υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ βρισκόταν στο καφενείο του Κοινοβουλίου, όταν ο τραμπούκος Πολάκης τον είδε και άρχισε να του επιτίθεται, με αφορμή την πρόσφατη αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis.

Ο διάλογος:


Πολάκης: Θα τα πούμε μεθαύριο


Γεωργιάδης: Όποτε θέλεις


Πολάκης: Να φοράς τσίγκινο σωβρακάκι την Τρίτη στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό


Γεωργιάδης: Με απειλείς; Θα σου κάνω αγωγή ένα εκατ. ευρώ. Να μου ζητήσεις συγγνώμη για τη Novartis


Πολάκης: Οι υποθέσεις όπως μπαίνουν στο αρχείο με τον ίδιο τρόπο ανασύρονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ακροαριστερός τραμπούκος Πολάκης κατέφθασε στη Βουλή με άγριες διαθέσεις, καθώς πριν το επεισόδιο με τον κ. Γεωργιάδη είχε έντονο διάλογο και με τον βουλευτή της ΝΔ, Χριστόφορο Μπουτσικάκη. 



Ο σχιζοφρενής Τσίπρας ζήτησε απο Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη για τα θύματα στο Μάτι


 

Η είναι σχιζοφρενής, η είναι μεγάλος αλήτης ο Αλέξης Τσίπρας αλλιώς δεν εξηγείται τέτοιο θράσος !!!

Κατά την ομιλία του στην βουλή, ο μεγαλύτερο φαιδρός πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας απευθύνθηκε στον Μητσοτάκη λέγοντας :Χρωστάτε συγγνώμη 103 στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι. Εσείς προσωπικά κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί. Ενώ ξέρατε πως γιατί και σε πόσο ελάχιστο χρόνο συντελέστηκε αυτή η τραγωδία.

Όπως το διαβάσατε ειπώθηκε, από το θρασίμι της βουλής Αλέξη Τσίπρα, τον άνθρωπο που δεν έχει ζητήσει τόσα χρόνια ούτε ένα συγνώμη, από τις οικογένειες των θυμάτων!!!




Σε σοβαρή κατάσταση στο ΓΝΑ η Μαριέττα Γιαννάκου

 


Στο 251 ΓΝΑ διακομίστηκε εκτάκτως η Μαριέττα Γιαννάκου από το βράδυ του Σαββάτου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαριέττα Γιαννάκου διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας πριν από μία εβδομάδα μετά από ατύχημα (πτώση) που είχε. Εντοπίστηκε αιμάτωμα στις απεικονιστικές εξετάσεις της και εισήχθη για νοσηλεία.

Η κλινική της εικόνα επιβαρύνθηκε και όπως έγινε γνωστό σήμερα, πλέον νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. Η κατάσταση της θεωρείται πολύ σοβαρή.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Γιαννάκου έχει βαρύ ιατρικό φάκελο καθώς πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, νόσος η οποία οδήγησε στον ακρωτηριασμό του κάτω άκρου της πριν από περίπου μία δεκαετία.

Η ίδια, δεν αναμένεται να δώσει το παρών στη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ούτε να συμμετάσχει στην διαδικασία μέσω επιστολικής ψήφου.



Ρομά από τον καταυλισμό στο Χαλάνδρι πέταξαν πέτρες σε άντρες της ΔΙΑΣ

 



Ναι υπάρχει καταυλισμός Ρομά στο νομισματοκοπείο, σε χώρο που τους έχει παραχωρήσει ο Δήμος Χαλανδρίου.

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ περνούσαν από καταυλισμό Ρομά στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, όταν δέχθηκαν επίθεση με πέτρες.



Η επίθεση έγινε περίπου στις 14:30 το μεσημέρι όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, περνούσαν από τον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, στην περιοχή του Χαλανδρίου. Στο σημείο έσπευσε διμοιρία των ΜΑΤ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή προσαγωγές.



Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον βρώμικο ρόλο του ΚΚΕ - Τα γκομενικά τους στον Στάλιν

 


Όλο και περισσότερα στοιχεία για τον Εμφύλιο Πόλεμο, τον φαιδρό ρόλο του ΚΚΕ, αλλά και τους πρωταγωνιστές του, φέρνει στο φως ο καθηγητής Ιστορίας του John Hopkins, Σεργκέι Ράντσενκο, με αναρτήσεις του.

Τα πρόσφατα αποχαρακτηρισθέντα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν αφήσει άφωνους τους Έλληνες και εκθέτουν το ΚΚΕ και τον βρώμικο ρόλο του στον εμφύλιο.



Σε τέσσερα έγγραφα που αρνήτησε ο ιστορικός, προκάλεσαν αίσθηση. 

Σε ένα από αυτά τα έγγραφα που ανήρτησε ο καθηγητής Ράντσενκο φαίνεται η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ) ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».

Ο καθηγητής Ράντσενκο αποκαλύπτει μια ακόμη σελίδα από τα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης και γράφει: «Ένα ενδιαφέρον απόσπασμα των σχέσεων στο εσωτερικό του κομμουνιστικού μπλοκ. Ένας από τους Έλληνες ηγέτες των κομμουνιστών (Μάρκος Βαφειάδης) κατηγορεί τον άλλον (Ζαχαριάδη) πως είχε στενές σχέσεις με τη γυναίκα του – και κάνει την αποκάλυψη σε μια συνάντηση με τους σοβιετικούς ηγέτες σε μια προφανή προσπάθεια να τους κάνει να παρέμβουν».

Ο Μάρκος Βαφειάδης ήταν ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του στρατού των ανταρτών στον Εμφύλιο Πόλεμο (ΔΣΕ) από τη δημιουργία του το 1946. Τον Ιανουάριο του 1949 απομακρύνθηκε από τον Ζαχαριάδη, γγ του ΚΚΕ γιατί είχαν διαφορετική στρατηγική: Ο Μάρκος υποστήριζε τη συνέχιση του αντάρτικου αγώνα, ελπίζοντας σε ένα συμβιβασμό που θα έδινε τέλος στον Εμφύλιο, σε αντίθεση με τον Ζαχαριάδη που ήθελε τη μετατροπή του Δημοκρατικού Στρατού σε τακτικό, με στόχο την ίδρυση Λαϊκής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Μάρκος Βαφειάδης ξηλώθηκε από όλα τα αξιώματα, διεγράφη από το ΚΚΕ, έζησε στη Σοβιετική Ένωση. Μετά τον επαναπατρισμό του από την Σοβιετική Ένωση, τον προσέγγισε ο Ανδρέας Παπανδρέου και εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (1989-1990). Το 1956 ο Νίκος Ζαχαριάδης καθαιρέθηκε από το ΚΚΕ, εξορίστηκε και αυτοκτόνησε στη Σιβηρία.

Σε μια επιστολή που έχει δημοσιεύσει η Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Ο Μάρκος Βαφειάδης κατηγορεί στους Σοβιετικούς το Ζαχαριάδη, 20 Δεκ. 1949», ο Βαφειάδης, αφού κατηγορεί τον γγ του ΚΚΕ ως πράκτορα του εχθρού, λέει μεταξύ άλλων:

Η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Ζαχαριάδης στα Βουνά είναι πράκτορας.

Η πρώην σύζυγός μου -η Δέσποινα Κεβίδου- είναι από τους πιο δοκιμασμένους πράκτορες της αγγλικής κατασκοπείας. Κατά συνέπεια, η κατάλληλη έρευνα θα δείξει ότι έχει προδώσει: α) τον πρώτο σύζυγό της -Παύλο Κεβίδη- και όλη τη σύνθεση της οργάνωσης της Θεσσαλονίκης. β) τα ηγετικά στελέχη γυναικείων και άλλων οργανώσεων της Θεσσαλονίκης. γ) μια σειρά γραμματείς οργανώσεων της Μακεδονίας. Ολοι αυτοί σκοτώθηκαν από την αστυνομία ή εκτελέστηκαν.

Η Δέσποινα Κεβίδου στάλθηκε στα Βουνά με συγκεκριμένη αποστολή: να σχετιστεί με οποιοδήποτε τίμημα με τον Ζαχαριάδη. Είναι άνθρωπος που γνωρίζει καλά όλα αυτά τα θέματα και θα μπορούσε, χωρίς μεγάλη δυσκολία, να ρίξει φως σε αυτά τα γεγονότα.

Τα συμπεράσματά μου είναι προϊόν γενίκευσης πολλών γεγονότων και όλα θα ξεκαθάριζαν αν θα μπορούσα να υπολογίζω στη Βοήθεια έμπειρων συντρόφων. Βοήθεια που πρέπει να έχει ως αφετηρία τη λεπτομερή διερεύνηση της υπόθεσής μου.

«Η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Ζαχαριάδης στα βουνά», όπως γράφει ο Βαφειάδης, είναι η Ρένα Κουκούλου, με δραματική ιστορία και πορεία εντός του ΚΚΕ. Όπως γράφει ο Γ. Λεονταρίτης στο βιβλίο του «Πορεία Αριστερά, Όταν κομμουνιστές και σοσιαλιστές είχαν φτερά», και στο οποίο φωτίζει άγνωστες πτυχές της διαδρομής της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, από τον Δεκέμβρη του 1944 έως το 1958, που η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει ένα πιπεράτο στιγμιότυπο για το παραλίγο ερωτικό τρίγωνο που δημιουργήθηκε στο βουνό ανάμεσα στον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Μάρκο Βαφειάδη και τη Ρούλα Κουκούλου.

Νίκος Ζαχαριάδης, Ρένα Κουκούλου και ο γιός του Σήφης (Ιωσήφ, από το όνομα του Στάλιν)

Η Ρούλα Κουκούλου ήταν ερωτευμένη με τον Ζαχαριάδη, γράφει ο Γιώργος Λεονταρίτης, και εκείνος επίσης αισθανόταν να δένεται μαζί της. Ο έρωτας αυτός φούντωσε εκεί που είχε φουντώσει και ο εμφύλιος πόλεμος, πάνω στο Βίτσι. Η Ρούλα Κουκούλου που αργότερα παντρεύτηκε τον Ζαχαριάδη, «ήταν όμορφη, δυναμική γυναίκα… Την είχε όμως βάλει στο μάτι και ο Μάρκος Βαφειάδης, τον οποίο εκείνη ούτε ζωγραφιστό δεν ήθελε να τον βλέπει. Πώς να του το έλεγε όμως; Δεν μπορούσε κανείς να αγνοήσει ατιμώρητα τις διαταγές του αρχηγού του Δημοκρατικού Στρατού… Κάποιο βράδυ είχαν μαζευτεί αντάρτες και αντάρτισσες γύρω από ένα τραπέζι ξύλινο και γλεντούσαν με τραγούδια και χορούς. Ο Μάρκος είπε στην Κουκούλου να κάτσει δίπλα του. Εκείνη αγωνιούσε, ήθελε να φύγει. Ο Ζαχαριάδης την περίμενε σε μια ερημιά. Πώς να σηκωθεί να φύγει; Με ποια δικαιολογία;».

Η ίδια περιέγραψε αργότερα την ιδιόμορφη κατάσταση ως εξής: «Ο Μάρκος μού χάρισε το ρολόι του… Πώς να πήγαινα στον Νίκο με το ρολόι του Μάρκου στο χέρι; Κάποια στιγμή ο Μάρκος έβαλε το χέρι του κάτω από το τραπέζι και ακούμπησε το πόδι μου. Επάνω εκεί σηκώθηκα να φύγω. Πέφτουν πάνω μου οι άλλοι: "Τώρα που αρχίζει το γλέντι φεύγεις; Θα πούμε και τραγούδια αντάρτικα…". Ημουν σε αναμμένα κάρβουνα! Ο Νίκος με περίμενε κι εγώ έπρεπε να κάθομαι δίπλα στον Μάρκο. Τον σιχαινόμουν. Δεν μπορούσα όμως να φύγω. Μου περνούσε η ιδέα ότι θα πουν: "Πάει να βρει τον Ζαχαριάδη". Ετσι έμεινα ώς αργά και όταν πήγα στο καλύβι ο Νίκος κοιμόταν. Μιλήσαμε το άλλο μεσημέρι. Μου λέει: "Τι έγινε το βράδυ; Γιατί δεν ήρθες;". Δεν του είπα τίποτε για τον Μάρκο. Δεν μπορούσα να σπείρω έχθρα ανάμεσα στους δύο αρχηγούς. Του λέω: "Δεν με άφηναν να φύγω". Με κοίταξε και μου είπε απλά: "Καλά". Περίμενα. Ηταν θυμάμαι 8 του μήνα, η επομένη του Αϊ-Γιαννιού. Και κάποια στιγμή μου λέει: "Πρέπει να σου πω ότι μπήκες στη ζωή μου παραπάνω από όσο θα ήθελα… Και τώρα πια μπήκες". Μου είπε ότι είχε χωρίσει από την πρώτη του γυναίκα, τη Μάνια. "Πιστεύω ότι δεν σου είμαι αδιάφορος. Θες να παντρευτούμε;" (…) Κείνη τη μέρα αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε για πρώτη φορά. Τίποτα παραπάνω…».



Τουρκία: Η επιχείρηση διάσωσης 63 αδέσποτων κουταβιών από τον χιονιά στο Ερζερούμ


 

Σε μια κίνηση ανθρωπιάς προχώρησαν οι Αρχές στο Ερζερούμ της Τουρκίας, καθώς έσωσαν 63 αδέσποτα κουτάβια από το φονικό κρύο.

Τα σκυλάκια είχαν πεταχτεί σε έναν αυτοκινητόδρομο της περιοχής, η οποία το τελευταίο διάστημα είναι έρμαιο του χιονιά και του έντονου κρύου. Αν δεν ενεργούσαν κάποιοι άνθρωποι του δήμου για να τα προστατεύσουν, είναι σίγουρο ότι θα είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η διάσωση των 63 κουταβιών έγινε στις 27 Ιανουαρίου, στην ανατολική επαρχία Ερζερούμ, όπου πριν κάποιες ώρες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, τους οποίους πλάκωσε χιονοστιβάδα.

Βάσει ενός βίντεο που απαθανάτισε ένας κάτοικος, τα συνεργεία διάσωσης του δήμου εστάλησαν στην περιοχή και βρήκαν τα δεκάδες μικρά σκυλιά, πολλά από τα οποία είχαν ήδη υποστεί υποθερμία. Παρά τις έρευνες, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πώς τα κουτάβια βγήκαν στον δρόμο και μάλιστα σε θερμοκρασίες υπό του μηδέν.

Ο δήμαρχος του Ερζερούμ, Μεχμέτ Σεκμέκ, μοιράστηκε ένα βίντεο με τα κουτάβια, στο οποίο δείχνει να μεταφέρονται στην κτηνιατρική κλινική που διευθύνει ο δήμος, προκειμένου να δεχθούν την ανάλογη φροντίδα.




iefimerida



Ο Βίτσας δεν ζητάει συγνώμη για την σκευωρία της Novartis που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ



Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης 'Αδωνι Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα σημειώθηκε, περί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Βίτσας, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, και θέλοντας να καλύψει την σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, έκρινε ότι στην υπόθεση Novartis «υπάρχει - κατ' ελάχιστο - πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη», με τον Γεωργιάδη να λέει ότι είναι «ντροπή», που δεν βγαίνει ένας βουλευτής της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης να του ζητήσει συγγνώμη, όταν μέλη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγορούσαν ονομαστικά, ότι δωροδοκήθηκε από την εταιρεία Novartis.

Ο Βίτσας, έκανε τα πάντα για να υποβαθμίσει της δικαιοσύνη και την απόφαση της, λέγοντας ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, «ακόμα και όταν υποβιβάζεται ο δικαστής που την είχε αναλάβει, ακόμα και όταν δεν δέχθηκε το δικαστικό σώμα να παραλάβει τα στοιχεία από τους Αμερικάνους, ακόμα κι αν δόθηκαν οι μάρτυρες στη δημοσιότητα. Το λέει και το Σύνταγμα.. Να συμφωνήσουμε όμως ότι, υπάρχει σκάνδαλο Novartis και ότι έγινε στην περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης; ρώτησε ο κ. Βίτσας και συνέχισε: Έχω δικαίωμα να κρίνω, ότι σε αυτό το σκάνδαλο υπάρχει - κατ' ελάχιστο - πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι αυτό που ζήτησε ευθέως ήταν η συγνώμη για τις προσωποποιημένες κατηγορίες από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «από συναδέλφους σας πρώην υπουργούς, που με κατηγορούσαν ονομαστικά ότι δωροδοκήθηκα από την εταιρεία Νοβάρτις, και τώρα που έβγαλε την απόφασή της η Δικαιοσύνη, είπατε: "σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά». Εάν θέλετε να κάνουμε κουβέντα για το σκάνδαλο Νοβάρις, πολύ ευχαρίστως. Αλλά χάνοντας, η εισαγγελέας διαφθοράς κα Τουλουπάκη, τα χρόνια για να κυνηγάει εμάς, δεν άσκησε διώξεις κατά γιατρών, και τώρα, για τους περισσότερους έχουν παραγραφεί τα πιθανά αδικήματα, και το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από αυτούς, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Εγώ ρώτησα: Για το γεγονός ότι με λέγατε κλέφτη, θα μου ζητήσετε συγνώμη; Έχει ένας από εσάς το θάρρος να σηκωθεί και να πει συγνώμη κε Γεωργιάδη; ρώτησε, εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ανταπαντώντας, ο  Βίτσας γνήσιος Συριζαίος, χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής είπε: «Ότι θεωρούμε πως έχετε πολιτική ευθύνη, σαν κυβέρνηση, κι εσείς ο ίδιος ως υπουργός Υγείας, για το σκάνδαλο Novartis, - κατ' ελάχιστον - το θεωρούμε. Οπότε θα περιμένετε πάρα πολύ να σας ζητήσουμε συγνώμη. Δεν θα σας δώσουμε αυτή τη χαρά», είπε ο κ. Βίτσας, με τον κ. Γεωργιάδη να σχολιάζει από τα υπουργικά έδρανα: «Ντροπή σου. Για τη δωροδοκία, με λέγατε ψεύτη. Και δεν ντρέπεστε..».



Ο Τραμπ υπόσχεται χάρη στους εισβολείς του Καπιτωλίου αν κερδίσει τις εκλογές του 2024


 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Σάββατο, πως αν θέσει υποψηφιότητα και κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024, θα δώσει χάρη σ' αυτούς που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τη θανάσιμη επίθεση υποστηρικτών του στις 6 Ιανουαρίου εναντίον του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν έχει πει αν θα είναι και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος μετά την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, έκανε τη δήλωση αυτή μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κόνρο του Τέξας.

«Ένα άλλο πράγμα που θα κάνουμε, και τόσοι πολλοί με ρωτούν σχετικά μ' αυτό, αν είμαι υποψήφιος και αν νικήσω, θα συμπεριφερθούμε δίκαια σ' αυτούς τους ανθρώπους της 6ης Ιανουαρίου», δήλωσε ο Τραμπ χειροκροτούμενος. «Θα τους συμπεριφερθούμε δίκαια. Και αν αυτό απαιτεί απονομές χάριτος, θα τους δώσουμε χάρη. Επειδή τους συμπεριφέρονται τόσο άδικα».

Στις 6 Ιανουαρίου 2021 χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο υποκινούμενοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η εκλογική ήττα του το Νοέμβριο του 2020 ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Οι εισβολείς επεδίωκαν να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Ένας αστυνομικός που έσπευσε να αντιμετωπίσει την επίθεση πέθανε μία ημέρα μετά, ενώ τέσσερις άλλοι, που ήταν φρουροί του Καπιτωλίου, αυτοκτόνησαν αργότερα. Περίπου 140 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση, που διήρκεσε ώρες. Τέσσερις εισβολείς έχασαν επίσης τη ζωή τους. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος περισσότερων από 700 ανθρώπων για συμμετοχή στην επίθεση.


protothema



Ανδρουλάκης έπαθε Τσίπρα, μόνο καταγγελίες καμία πρόταση, τίποτα καινούργιο

 



Τις θέσεις και τη γραμμή του κόμματος ενόψει και της ονομαστικής ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ανέλυσε στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Περιμέναμε να δούμε το καινούργιο, το διαφορετικό, αυτό που θα κάνει τους κεντροαριστερούς να πουν, εδώ είμαστε!! Αντίθετα είδαμε ένα Ανδρουλάκη να έχει πάθει Τσίπρα, να καταγγέλει, μόνο αυτό.

Πρέπει να καταλάβει ο Ανδρουλάκης, ότι η Ελλάδα δεν θέλει ένα ακόμα άπειρο πολιτικό αρχηγό, που μόνο καταγγέλει, αλλά ένα πολιτικό αρχηγό στην αντιπολίτευση που να κάνει την διαφορά, να ακούγονται σοβαρά πράγματα που αν λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε μεταξύ άλλων γενικόλογα, ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε μια μισή συγγνώμη, σχετικά με την κακοκαιρία «Ελπίδα», και δεν μας εξήγησε ποια είναι η ολόκληρη συγνώμη, γιατί συγνώμη δεν έχουμε ακούσει ποτέ απο κανένα πολιτικό, όπως και δεν έχει αναλάβει ποτέ κανένας την ευθύνη για οτιδήποτε.

Η χώρα χρειάζεται όραμα και όχι διαχειριστές. Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Χρειάζεται μια νέα σελίδα για τον τόπο με μια νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τις παθογένειες, είπε ο Ανδρουλάκης για να δικαιολογήσει την στάση του γιατί υπερψηφίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ψηφίσει παρών.

Χωρίς να εκτιμά την γενικότερα εικόνα της χώρας, που αναμφισβήτητα δεν έχει καμία σχέση όπως πριν 2,5 χρόνια, ο Ανδρουλάκης στάθηκε στις καιρικές συνθήκες λέγοντας πώς υπάρχει ένα σημαντικότερο ζήτημα κι αυτό είναι η ακολουθία των αποτυχιών της κυβέρνησης της ΝΔ που εδώ και 2,5 χρόνια υπόσχεται επιστροφή στην κανονικότητα.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι έχει κάνει η κυβέρνηση γενικότερα, περιορίζονται στις φωτιές και στο χιόνι, ακριβώς ότι λέει ο Τσίπρας δηλαδή. Τόνισε επίσης ότι η πρόσφατη χιονοκαταιγίδα κατέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο εφησυχασμός και η επικοινωνιακή διαχείριση οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα. Άλλο πράγμα είναι η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους ώστε να γίνεται αποτελεσματικός συμπαραστάτης του πολίτη κι άλλο να βαφτίζεις επιτελικό κράτος την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και μιας ομάδας στελεχών.

«Το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως πέρσι με τη Μήδεια και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Λάθος που επαναλαμβάνεται παύει να είναι λάθος», «απόψε αυτοσχεδιάζουμε θύμιζε ο κρατικός μηχανισμός», τόνισε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα υποστήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, χωρίς να μας αναφέρει τις προτάσεις του, ενώ παθαίνοντας πάλι Τσίπρα, είπε πώς με την οικονομική της πολιτική η κυβέρνηση, εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ανισότητες εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. 

Ο Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε αντικοινοβουλευτική πρακτική και παλαικοκομματικό παιχνίδι τη χθεσινή απόφαση του προέδρου της Βουλής να μην συνεδριάσει η Κ.Ο του κόμματος καθώς εξελίσσεται η συζήτηση στην Ολομέλεια με αποτέλεσμα να γίνει σήμερα το πρωί. « Αυτές οι ενέργειες συσπειρώνουν το κόσμο της Δημοκρατική παράταξης», τόνισε κατά την άποψη του δείχνοντας την απειρία του.




ΟΑΕΔ: Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα 7.000 προσλήψεων

 



Ξεκινούν από την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ και στοχεύουν στην πρόσληψη 7.000 ατόμων.

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε ανέργους από 30 ετών και πάνω, κυρίως για τις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες (Αν. Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία) και προτεραιότητα τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν συμπληρώσει ή ξεπεράσει το 50ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την διάρκεια της επιδότησης να φτάνει τους 12 μήνες. Τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

473 € μηνιαία (5.676 € ετήσια) για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών.

568 € μηνιαία (6.816 € ετήσια) για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω.

615 € μηνιαία (7.380 € ετήσια) για τους μακροχρόνια ανέργους.

710 € μηνιαία (8.520 € ετήσια) για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω.

Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η προώθηση της απασχόλησης, για μακροχρόνια άνεργους μεγάλων ηλικιών, για τους οποίους υπάρχει μια δυσκολία στο να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, λόγω της διαρκής ανεργίας τους. Αξίζει να τονιστεί, πως μετά το τέλος του προγράμματος δεν υπάρχει δέσμευση απασχόλησης και προβλέπονται απλουστευμένες και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης και αποπληρωμής. Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 44 εκατ. € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».



Aμερικανικό μαχητικό F-35 προσέκρουσε σε αεροπλανοφόρο στη Νότια Σινική Θάλασσα

 


Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο δείχνει ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, το F-35 C stealth fighter, να πέφτει στο κατάστρωμα ενός αεροπλανοφόρου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το F-35C, ένα μονοκινητήριο μαχητικό stealth και το νεότερο τζετ στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, προσέκρουσε στο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson κατά τη διάρκεια εργασιών ρουτίνας την περασμένη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε το Πολεμικό Ναυτικό.



Το πολεμικό αεροπλάνο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων προσέκρουσε στο θάλαμο πτήσης του αεροπλανοφόρου 100.000 τόνων και στη συνέχεια έπεσε στο νερό, ενώ ο πιλότος του εκτινάχθηκε, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κυβερνήτης και έξι ναύτες στο αεροπλανοφόρου τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το CNNi.

Εκπρόσωπος του 7ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ότι η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται ενώ επιβεβαίωσε ότι οι εικόνες που έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συντριβή είναι αυθεντικές.

«Εκτιμούμε ότι το βίντεο και η φωτογραφία που καλύφθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης τραβήχτηκαν στο USS Carl Vinson κατά τη διάρκεια της συντριβής», δήλωσε στο CNN ο Χέλει Σιμς αξιωματικός δημοσίων υποθέσεων του 7ου Στόλου.

Μια φωτογραφία δείχνει το μαχητικό stealth να επιπλέει στην επιφάνεια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, με το πιλοτήριο ανοιχτό και το εκτινασσόμενο κάθισμα να λείπει.



To βίντεο δείχνει το F-35 την ώρα που πλησιάζει στο αεροπλανοφόρο, αλλά κόβεται πριν το αεροπλάνο προσκρούσει στο θάλαμο πτήσης.

Το Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ζημιά στο Vinson ήταν μόνο επιφανειακή και ότι αυτό και η αεροπορική πτέρυγα του αερομεταφορέα έχουν ξαναρχίσει κανονικές λειτουργίες.

Όπως επίσης δήλωσε ο υπολοχαγός Νίκολας Λίνγκο, εκπρόσωπος του 7ου Στόλου η προσπάθεια ανάκτησης του μαχητικού αεροσκάφους από τον πυθμένα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είχε ξεκινήσει.

Οι αναλυτές σύμφωνα με το CNNi είπαν ότι η ανύψωση του αεροσκάφους θα είναι πιθανότατα μια πολύπλοκη επιχείρηση που θα παρακολουθείται από την Κίνα, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα ήθελε να το κρατήσει μακριά από τα χέρια του Πεκίνου.

Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι γνώριζαν ότι ένα μαχητικό stealth του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά δεν είχαν ενδιαφέρον γι αυτό.

«Συμβουλεύουμε (τις ΗΠΑ) να συνεισφέρουν περισσότερο στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, αντί να εμφανίζουν δύναμη σε κάθε στροφή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν.


Cnn.gr



Μητσοτάκης σε Τσίπρα : «Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι και τη Μάνδρα»


 

Παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.



Κυρίες και κύριοι βουλευτές δεν είχα πρόθεση και εγώ να πάρω τον λόγο αλλά οφείλω να δώσω κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα οποία άκουσα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταρχάς, θέλω να επισημάνω ότι ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης τοποθετήθηκε στο Κοινοβούλιο με ασυνήθιστη ειλικρίνεια και εντιμότητα πολιτική. Αναγνωρίζοντας απόλυτα το γεγονός ότι του έχει ανατεθεί μία δύσκολη αποστολή ερχόμενος από το εξωτερικό, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο τον οποίο δεν είχε ανάγκη. Δεν έψαχνε καριέρα. Ήρθε όμως στην Ελλάδα για να προσφέρει αξιοποιώντας τη σημαντική ευρωπαϊκή του εμπειρία και έχει απόλυτο δίκιο να ισχυρίζεται ότι η αποστολή της Πολιτικής Προστασίας είναι μία αποστολή εθνική.

Τα χιόνια, οι σεισμοί, οι κακοκαιρίες, οι πλημμύρες δεν έχουν χρώμα και νομίζω ότι εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Τις βιώσατε καλά στο πετσί σας. Και εσείς και τα στελέχη τα οποία κρίθηκαν να διαχειριστούν κρίσεις επί δικών σας ημερών.

Αναγνώρισε, λοιπόν, ο Υπουργός ότι πράγματι έγιναν λάθη ως προς τη διαχείριση της Αττικής Οδού. Θα σας το πω ευθέως: η Αττική οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα από ό,τι έκλεισε, προφανώς, αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα του εγκλωβισμού. Όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχει το Ελληνικό κράτος, το έχει η ίδια η Αττική Οδός, ο παραχωρησιούχος, ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει έναν δρόμο ανοιχτό και δεν κατάφερε τελικά να το κάνει. Στην πορεία, δε, φάνηκαν και χτυπητές αδυναμίες ως προς την προετοιμασία της Αττικής Οδού για ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ως προς το ζήτημα του χιονιού θέλω να σας πω κι εγώ ότι κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας. Και σε αντίθεση με άλλες χιονοθύελλες το χιόνι έπεσε μέρα μεσημέρι -συνήθως πέφτει βράδυ- και κανείς μετεωρολόγος δεν είχε προβλέψει ότι θα ρίξει μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια.

Αν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτήν την πρόβλεψη -δεν την έχουμε δυστυχώς γιατί είμαστε μία χώρα όχι πολύ εξοικειωμένη στα χιόνια, θα πρέπει να αποκτήσουμε και αυτή την τεχνογνωσία- προφανώς και θα είχαμε κλείσει την πόλη από την Κυριακή το βράδυ. Όπως το κάναμε εξάλλου και σε άλλες περιπτώσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων. Δεν ήταν λοιπόν ζήτημα πολιτικού θάρρους, ήταν ζήτημα αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων που είχαμε στη διάθεσή μας. Αυτά τα δεδομένα είχαμε και αυτές τις κινήσεις κάναμε.

Έχω όμως -για να καταλήξω και επί του οργισμένου ύφους το οποίο πάντα υιοθετείτε στις τοποθετήσεις σας- δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη: έχω εντοπίσει μία εντυπωσιακή αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Αναφέρατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ επί δικών σας ημερών. Ο δε δικός σας νόμος δεν προέβλεπε καν τη δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση που ο παραχωρησιούχος δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Μεσάζοντας λοιπόν ή Πρωθυπουργός ο οποίος είχε κάθε διάθεση να συγκρουστεί με μία μεγάλη εταιρεία, αναγκάζοντάς την να αναλάβει τις ευθύνες της;

Εσείς λοιπόν, κ. Τσίπρα, γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό; Γιατί καμία διάθεση να αναγνωρίσετε τις μεγάλες της ευθύνες; Ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε.

Και τέλος, επειδή για ακόμα μία φορά αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγνώμη, προτιμώ τη συγνώμη την ειλικρινή με διάθεση αυτοκριτικής -έστω και αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική- από την καμία συγγνώμη, που δεν ακούσαμε ποτέ από το δικό σας στόμα όταν είχατε 120 νεκρούς στο Μάτι και στη Μάνδρα.


Δεύτερη παρέμβαση

Κύριε Τσίπρα, νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί ότι η συμφωνία της Αττικής Οδού, των Αττικών Διαδρομών, να αποζημιώσουν με 2.000 ευρώ κάθε όχημα το οποίο εγκλωβίστηκε εντός του αυτοκινητοδρόμου δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει ότι πρέπει να διεκδικήσει. Ούτε προφανώς αναιρεί τη δυνατότητα του κράτους να διερευνήσει τις ευθύνες του παραχωρησιούχου και να προβεί και αυτό σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Επαναλαμβάνω: νόμος της Νέας Δημοκρατίας είναι η δυνατότητα του κράτους να διεκδικήσει από τον παραχωρησιούχο αποζημίωση σε περίπτωση που ο δρόμος μείνει κλειστός. Και εν πάση περιπτώσει, αναφερθήκατε επιμόνως στις δύο συσκέψεις οι οποίες έγιναν και στη μη τήρηση πρακτικών όταν ξέρετε ότι ποτέ δεν τηρούνται πρακτικά σε αυτή τη σύσκεψη.

Και έρχεστε και λέτε «ποιος έχει δίκιο εδώ πέρα; Έχει η Αττική Οδός μήπως;» -παίρνοντας φυσικά το μέρος της Αττικής Οδού- ή το Υπουργείο και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή τη σύσκεψη; Δεν μου λέτε κ. Τσίπρα, εάν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά γιατί παραιτήθηκε το ίδιο βράδυ ο Διευθύνων Σύμβουλός τους; Ρωτώ. Γιατί παραιτήθηκε;

Εάν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά, γιατί συμφώνησαν να δώσουν 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο; Δεν είναι αυτή η πιο απτή αναγνώριση της ευθύνης του Δρόμου για την ταλαιπωρία, την απίστευτη, στην οποία υπεβλήθησαν χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εντός του αυτοκινητοδρόμου;

Επαναλαμβάνω: μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη την οποία παρέχετε σε μία ιδιωτική εταιρεία, όταν αυτή είναι σαφές ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό το οποίο συνέβη.

Τέλος, δεν ζητήσατε κ. Τσίπρα ποτέ συγγνώμη, ούτε για το Μάτι, ούτε για τη Μάνδρα. Αναλάβατε κάποιους μήνες μετά, σε μία ερώτηση που σας έγινε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ.

Δεν είχα καμία πρόθεση να επαναφέρω τη συζήτηση σε μία τραγική στιγμή για τη χώρα, σε ένα συμβάν το οποίο στιγμάτισε τη συλλογική συνείδηση και θα τη στιγματίζει για πολλά χρόνια ακόμα. Θέλω να επαναλάβω όμως, επειδή μιλάτε εδώ για το ήθος και το ύφος της εξουσίας, ότι η κριτική την οποία σας ασκήσαμε δεν ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μία φωτιά στέρησε τη ζωή σε παραπάνω από 100 συμπολίτες μας, για το γεγονός ότι δεν είχατε το ««112», ότι δεν προφτάσατε να κάνετε την εκκένωση. Ήταν πράγματι μία τραγωδία.

Σίγουρα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα τα πράγματα. Δεν ήταν για αυτό η κριτική, κ. Τσίπρα, τα έχετε ξεχάσει. Ήταν για αυτό το άθλιο show το οποίο στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί και βγαίνατε σε ζωντανή σύνδεση και λέγατε «πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα», σε μία προσπάθεια να απεμπολήσετε τη δική σας ευθύνη, τις επόμενες ημέρες που μας δείχνατε τις ψηφιακές φωτογραφίες από τους δήθεν δορυφόρους του κ. Παππά για το πώς, υποτίθεται, ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

Ήταν η συγκάλυψη, κ. Τσίπρα, ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικής σας εξουσίας το οποίο στιγματίστηκε και ενεγράφη τελικά στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Εμείς έχουμε μία άλλη αντίληψη για το πώς πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Η συγγνώμη είναι η αναγνώριση ότι κάτι δεν έγινε καλά από πλευράς κυβέρνησης. Έγινε από τον Πρωθυπουργό, έγινε από τον Υπουργό. Σάς είπα ξεκάθαρα τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα και πώς θα μπορούσαμε να είχαμε παρέμβει πιο γρήγορα για να κλείσουμε την Αττική Οδό.

Πράγματι, πιστεύω ότι και σήμερα ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση δεν θα λάβει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις που μπορεί κάποιοι να του παρέχουν ότι δήθεν «υπάρχουν τόσα εκχιονιστικά», «τα εκχιονιστικά έχουν πετρέλαιο», «το αλάτι είναι εκεί που πρέπει να βρίσκεται». Θα το ψάξει περισσότερο και οφείλει να το ψάξει περισσότερο, διότι αυτός είναι ο ρόλος του και αυτή είναι η δουλειά του.

Αλλά θέλω να σας θυμίσω επίσης, κ. Τσίπρα, ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα Πολιτική Προστασία δεν υπήρχε στη χώρα. Η Πολιτική Προστασία -ίσως το γνωρίζετε- στεγαζόταν σε ένα κτήριο το οποίο μάλλον θα ήταν το πρώτο το οποίο θα κατέρρεε σε περίπτωση που είχαμε ένα μεγάλο σεισμό. Αυτή ήταν η Πολιτική Προστασία την οποία μας παραδώσατε.

Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια και με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έκανε ένα σπουδαίο έργο και στο πεδίο και στο πεδίο αλλά και προετοιμάζοντας το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Και έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να έχουμε στη διάθεσή μας 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε επιτέλους τις υποδομές αλλά και την τεχνογνωσία και τις διαδικασίες, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση που βρεθούμε -που είμαστε περίπου βέβαιοι- αντιμέτωποι όχι μόνο με ακραία φαινόμενα τα οποία προέρχονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και από το γεγονός ότι είμαστε μια σεισμογενής χώρα και εκ των πραγμάτων θα κληθούμε μετά βεβαιότητας, κάποια στιγμή στο μέλλον, να αντιμετωπίσουμε κάποιους μεγάλους σεισμούς.

Αυτή είναι υποχρέωση την οποία έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα μαθαίνουμε από τα λάθη μας, όπως το κάνουμε πάντα. Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει ο ελληνικός λαός μία πολιτική προστασία η οποία θα είναι αντάξια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Και νομίζω ότι από αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση την οποία είχαμε ότι οι πολίτες, για ακόμη μια φορά, μπορεί να έβγαλαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς αντιλαμβάνεστε εσείς και το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ το ήθος και το ύφος της εξουσίας.



Απίστευτο ονειρεύονται κυβέρνηση συνεργασίας με τον αποτυχημένο Αλέξη Τσίπρα

 


Είναι τραγικό να ζεις στον δικό σου κόσμο, να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα, να αδιαφορείς για την απαξίωση των πολιτών, και να ονειρεύεσαι σώνει και καλά να κάνεις προοδευτική συγκυβέρνηση με ένα αποτυχημένο και απαξιωμένο Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό προσδοκά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος, λέγοντας το αφήγημα της Κουμουνδούρου με στόχο να προσεγγίσει τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις καθώς μίλησε για «διαμόρφωση μιας μεγάλης δημοκρατικής, αριστερής, προοδευτικής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Είναι απίστευτο ότι ζητάνε να γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ένας πολιτικός απατεώνας που έχει αποτύχει παντού, κόντεψε να ρίξει την χώρα στον γκρεμό, και ήταν έτοιμος να ξεπουλήσει τα πάντα.

Αυτό ονειρεύεται και η πρώην ΠΑΣΟΚ και νύν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε επίσης «να υπάρξει μία ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Τον Τσίπρα ρε φίλε; Τελικά δεν τους νοιάζει η Ελλάδα και η πορεία της, αλλά η καρέκλα για δικό τους όφελος.

Φυσικά και όσες προσπάθειες έγιναν μέσα στην βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει τα κόμματα της αριστεράς, πήραν ηχηρό ΟΧΙ και από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Στελέχη της κυβέρνηση βλέποντας μέσα από τις ομιλίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια τους να επιβιώσουν πολιτικά, αδιαφορώντας για την Ελλάδα και το μέλλον της, πήραν τον λόγο.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχολίασε δηκτικά από το βήμα της Βουλής: «Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοκαταλάβει τη δική τους αριστερή όχθη, οι πολίτες γνωρίζουν σε ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος πρέπει να σταθούν για να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σταθερότητα τις εποχές μεγάλων κρίσεων που βιώνουμε. Είναι η πλευρά που στέκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης «εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ως «απέλπιδα απόπειρα εντυπωσιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».


Κ.Β.