Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΔ για Κασσελάκη: Συνεχίζει την παράδοση των ψεμάτων

 


Ο Κασσελάκης βρίσκεται σε διακοπές και συνεχίζει να προκαλεί, γράφοντας ότι συριζαίικη βλακεία του πουν, οι σύμβουλοι του, ο ακροαριστερός Πολάκης, καταδικασμένος Παππάς κτλπ.

Απάντηση στην ανάρτηση του καινούργιου νούμερου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη σε σχέση με τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, έδωσε η Νέα Δημοκρατία.

«Από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται για «αποφόρτιση» ο κ. Κασσελάκης είπε να ασχοληθεί με τη ΝΔ και τον Βόλο συνεχίζοντας την παράδοση των ψεμάτων που μας έχει συνηθίσει το κόμμα του.»

Η ΝΔ στηρίζει υποψηφιότητες στους 3 μεγάλους Δήμους της χώρας

Η γαλάζια παράταξη αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της:

«Προφανώς, γνωρίζει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι υποψηφιότητες τις οποίες ανακοίνωσε ότι στηρίζει η Νέα Δημοκρατία αφορούν τις περιφέρειες καθώς και τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας και σε αυτές φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Μπέος. Ζητάει, δηλαδή, ο κ. Κασσελάκης την άρση της στήριξης σε μια υποψηφιότητα που δεν έχει δοθεί ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται ότι, εκτός από τη δική του εκδοχή μεταπολιτικής, ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί και τη μετα-αλήθεια!»

«Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη και δεδομέμη η καταδίκη κάθε πράξης βίας κατά πολιτών» καταλήγει η ανακοίνωση.




Εκκενώθηκαν δύο καταλήψεις σε Αθήνα και Ηράκλειο, στην Αθήνα το είχαν ανακαταλάβει αντιεξουσιαστές

 


Εκκενώθηκαν δύο καταλήψεις σε Αθήνα και Ηράκλειο, σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης – 10 συλλήψεις – Κατάσχεση ροπάλων, κρανών και ναρκωτικών

Πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων σε χώρο της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου Αττικής καθώς και σε κτίριο στο Ηράκλειο Κρήτης, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι χώροι αποδόθηκαν σε εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Για το χώρο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, είχε προηγηθεί επιχείρηση εκκένωσης την 31 Αυγούστου 2023 (σχετ. το από 31-08-2023 Δελτίο Τύπου), οπότε και αποδόθηκε στον Κοσμήτορα της Σχολής, ωστόσο ανακαταλήφθηκε.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι) καθώς και ομάδες της ΔΙ.ΑΣ., ΔΡΑΣΗ και Ο.Π.Κ.Ε..

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 μονάδες υπολογιστών, σπρέι, πλήθος αφισών αναρχικού περιεχομένου, σακίδιο με στολή αεροπορίας, πανό, γάντια, χειρόγραφες σημειώσεις, τηλεβόας και μόντεμ.

Παράλληλα, κατά την επιχείρηση στην Κρήτη, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Τ.Ε.Κ.Α.Μ.) Κρήτης,  εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.

Στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 ρόπαλα, τσεκούρι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δελτία ταυτότητας που δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κιβώτια με πέτρες και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Φωτογραφίες από εκκένωση χώρου της Πολυτεχνειούπολης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου









Φωτογραφίες από εκκένωση κατάληψης χώρου του Πανεπιστημίου Κρήτης










Προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής

 



«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο αύξησης των φορολογικών συντελεστών» τόνισε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τη σεναριολογία για φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες, που επιχειρεί να πυροδοτήσει η αντιπολίτευση, παρά τη διευκρινιστική δήλωση του Υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

  • «Πρόθεσή μας είναι να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές και όχι να τους ανεβάσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, κλείνοντας το θέμα και παρέπεμψε στη διευκρινιστική δήλωση του κ. Θεοχάρη. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά η προσπάθεια αυτή συνδέεται με νέα εργαλεία για την περιστολή της και όχι με αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
  • Νωρίτερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης με δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών, καθώς και ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής στο καθεστώς των κοινωνικών επιδομάτων ή των κριτηρίων βάσει των οποίων αυτά αποδίδονται στους ελεύθερους επαγγελματίες». Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες (επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών, τροποποιήσεις στη φορολογία, εντατικοποίηση ελέγχων κ.λπ.) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
  • Δεν υπάρχει υγιής και παραγωγική οικονομία όταν την «πριονίζει» ύπουλα η φοροδιαφυγή επισήμανε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ στη Βουλή.

 



Η Κομισιόν στηρίζει τη χώρα στο μεταναστευτικό

 


Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες:

  • Επεσήμανε ότι οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι προκλήσεις της Ε.Ε. και διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ
  • Υπογράμμισε ότι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και η Frontex, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα.


Μητσοτάκης : Η Νέα Δημοκρατία η μόνη παράταξη που εγγυάται την ασφαλή πορεία του τόπου


 

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή:

  • Και, πράγματι, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε τρεις μήνες οι δεσμεύσεις μας ήδη γίνονται πραγματικότητα. Επτά νομοσχέδια έχουν ήδη ψηφιστεί
    • Θυμίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και ζουν στο εξωτερικό μπορούν πια να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους χωρίς κανέναν περιορισμό.
    • Με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στα άλλα, αυξάνονται οι μισθοί σχεδόν 700.000 δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά -αυξάνονται σημαντικά- ύστερα από 14 χρόνια. Εξακολουθούν φυσικά οι αυξήσεις των συνταξιούχων από 1/1/24, πλαισιωμένες βέβαια και από πρόσθετες φοροελαφρύνσεις, ενώ τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα πάρει σειρά και η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού.
    • Στην απασχόληση εισάγονται τομές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με το νομοσχέδιο το οποίο πρόσφατα ψηφίστηκε. Οι εργαζόμενοι τώρα μπορούν να αυξάνουν τα έσοδά τους με μια δεύτερη δουλειά, ταυτόχρονα όμως με πλήρη προστασία των δικαιωμάτων τους. Ενώ αυτό θα ισχύει και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα μπορούν να εργάζονται πλέον χωρίς να βλέπουν τη σύνταξή τους να περικόπτεται κατά 30%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν μόνιμες και σταθερές αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα.

  • Θα έλεγε κανείς ότι οι κύκλοι του χρόνου μάς θέλουν να ζυγίζουμε τις ικανότητές μας. Με δοκιμασίες στην αρχή κάθε τετραετίας, που τελικά εξελίσσονται σε επιτυχίες πριν το τέλος της. Έτσι, να θυμίσω, έγινε το 2020 με τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και διαδοχικά μετά με την πανδημία του κορονοϊού. Έτσι θα γίνει και τώρα: θα μετατρέψουμε κάθε δυσκολία σε ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι.
  • Παρά τα σύννεφα και τις δυσκολίες της επικαιρότητας, λοιπόν, ο εθνικός ορίζοντας παραμένει καθαρός και η Νέα Δημοκρατία η μόνη παράταξη που εγγυάται την ασφαλή πορεία του τόπου προς αυτό. Πυξίδες μας είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και ο οδικός χάρτης για το 2024 που παρουσίασα πριν από λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη. Ένα σχέδιο το οποίο κινείται ουσιαστικά σε δύο επίπεδα:
    • πρώτο και πολύ επίκαιρο, αυτό της ανάσχεσης της ακρίβειας -όπως είπα- με πάγιες αυξήσεις, αλλά και με στοχευμένες κινήσεις υπέρ των πιο ευάλωτων.
    • Δεύτερο και σημαντικότερο, με ορίζοντα τετραετίας, εκείνο της υπέρβασης των μεγάλων παθογενειών του κράτους, με μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν καλύτερη την πραγματικότητα και την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων.
  • Έχοντας απέναντί μας όχι τόσο τους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι ακόμα και τώρα είναι σαφές ότι αναζητούν βηματισμό. Απέναντί μας είναι τα προβλήματα, είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι και ο χειρότερος και ο πιο δύσκολος αντίπαλος.
  • Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφέρει έναν νέο λόγο μέσα από παλιές βραχνιασμένες φωνές. Όπως και πώς θα οικοδομηθεί με τα ίδια σαθρά υλικά από τα οποία μόλις κατέρρευσε. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοκρατικός διάλογος περιμένει και τη δική του συμμετοχή, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του νέου του αρχηγού. Όχι με συνθήματα αλλά με επιχειρήματα, με συγκεκριμένο σχέδιο και όχι απλά ποθώντας την εξουσία. Και με την κοινωνία κυρίως να απαιτεί χειροπιαστά αποτελέσματα, αντί για μια δημαγωγία με καινούργιες λέξεις. Μόνο ο καιρός θα δείξει, φίλες και φίλοι, αν η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να απαγκιστρωθεί από τον κακό της εαυτό ή αν θα μείνει εγκλωβισμένη σε αυτόν.
  • Εμείς, όπως είπα, ελάχιστα θα ασχοληθούμε με αυτούς. Στρεφόμαστε σε άλλες αναμετρήσεις, με πρώτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε λίγες μέρες από τώρα. Καθίστανται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα. Αναφέρομαι, προφανώς, στις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι πολίτες για Περιφερειάρχες, αλλά και τις επιλογές που θα κάνουν στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας, όπου η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει ξεκάθαρη πολιτική στήριξη. Ναι, είναι κι αυτή μια πολιτική σύγκρουση. Είναι η επόμενη μάχη, η μεγάλη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές, η οποία πρέπει να κερδηθεί.

 




Μητσοτάκης στη MED 9: Δεν μπορεί οι διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην ΕΕ

 



Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής EUMED9 στη Μάλτα.



Αγαπητέ Robert (Abela), σε ευχαριστώ για την υπέροχη φιλοξενία και την καταπληκτική τοποθεσία που διάλεξες γι’ αυτή τη συνάθροιση. Σε ευχαριστώ επίσης για την πολύ περιεκτική σύνοψη της συζήτησης που είχαμε και η οποία αποτυπώθηκε στην κοινή δήλωση που μόλις συμφωνήθηκε.

Δεν θέλω να επαναλάβω όσα ειπώθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές. Επιτρέψτε μου να κάνω τρεις γρήγορες παρατηρήσεις: πρώτον, όσον αφορά στην κλιματική κρίση, σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη που προσφέρατε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια ενός πάρα πολύ δύσκολου καλοκαιριού, όταν αντιμετωπίσαμε κάποιες από τις χειρότερες πυρκαγιές και σίγουρα τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας μας. Θα πρέπει να είναι προφανές σε όλους μας, πιστεύω, ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογα έντονο τρόπο. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μόνο αιτία ανησυχίας, αλλά και λόγο για όλους μας να αναλάβουμε άμεσα δράση.

Σας ευχαριστώ όλους που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα, η οποία ουσιαστικά μας προτρέπει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή και ειδικότερα στην αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές και στη διαχείριση των πολύ δαπανηρών συνεπειών αυτών των καταστροφών, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο εμείς όσο και οι Σλοβένοι φίλοι μας.

Μας παροτρύνει όμως να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη συνεργασία σε ζητήματα και θέματα πρόληψης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια λογική ισορροπία μεταξύ της φιλόδοξης ατζέντας μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, η οποία όμως είναι μακροπρόθεσμη, και των άμεσων αναγκών μας για προσαρμογή. Διότι θεωρώ ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι οι λαοί μας θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πράσινη μετάβαση. Καθώς αυτή τη στιγμή είναι σαφές σε εμένα ότι δεν πρόκειται για μια ισορροπημένη προσέγγιση, ιδίως αν εξετάσουμε τα ευρωπαϊκά χρήματα που είναι διαθέσιμα για την άμεση ανακούφιση από τις καταστροφές.

Δεν πρέπει, ασφαλώς, να ξεχνάμε ότι αυτές οι καταστροφές δεν επηρεάζουν μόνο τις χώρες μας στην Ευρώπη, αλλά και τις χώρες της Νότιας Γειτονιάς. Όταν μια καταστροφή πλήττει μια χώρα που έχει σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στη λειτουργία του κράτους, η καταστροφή πολλαπλασιάζεται. Η ίδια καταιγίδα που κόστισε τη ζωή σε λιγότερους από 20 ανθρώπους στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στη Λιβύη. Αυτή είναι η διαφορά στο τι προκαλεί η κλιματική αλλαγή όταν πλήττει μια καλά οργανωμένη χώρα έναντι μιας χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Σχετικά με τη μετανάστευση, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα ειπώθηκαν από την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Georgia Meloni, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron, όσον αφορά στο να επικεντρωθούμε στο σχέδιο δράσης 10 σημείων που συνέταξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού προβλήματος και, στο τέλος της ημέρας, την ανάγκη να καθορίσουμε με δικούς μας όρους ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς είναι κάτι που έγκειται σε εμάς, ως κυρίαρχα κράτη αλλά και ως μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, να ασκήσουμε ένα δικαίωμα το οποίο δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε διακινητές. Διότι αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα: οι διακινητές είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Πρέπει να είμαστε πολύ αποτελεσματικότεροι, διασφαλίζοντας ότι μη αξιόπλοα σκάφη δεν θα αποπλέουν από τις ακτές των γειτονικών χωρών και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σε ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο με τις χώρες διέλευσης, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε, για παράδειγμα, με την Τουρκία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στους επαναπατρισμούς και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους. Τέλος, φυσικά, πρέπει να εστιάσουμε στις νόμιμες οδούς για μετανάστευση. Από τη στιγμή που επιδεικνύουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την προστασία των συνόρων μας, πρέπει ως αντίβαρο να προσφέρουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους που μπορούν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη, αλλά με ασφαλή τρόπο και -το ξαναλέω- με τους δικούς μας όρους.

Κλείνοντας, όσον αφορά τα ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης, θα επαναλάβω ότι συμφωνώ με όσα έχουν ήδη ειπωθεί. Δύο σύντομες παρατηρήσεις θα κάνω μόνο. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Γνωρίζουμε λάθη που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ουσιαστικά ανάγκασαν χώρες να προβούν σε πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, «βυθίζοντάς» τες σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση.

Πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο πλαίσιο της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμούμε ότι ήταν ιδιαίτερα ισορροπημένη σε ό,τι αφορά την αυξημένη ευελιξία αλλά και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να εκπονούν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Και, ασφαλώς, πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο για τις κρίσιμες επενδύσεις που χρειαζόμαστε ώστε να προστατεύσουμε τη στρατηγική αυτονομία μας, είτε πρόκειται για την άμυνα είτε μιλάμε για σημαντικές συλλογικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Διότι διαφορετικά θα βρεθούμε σε μία θέση όπου άλλες χώρες ή άλλες μεγάλες ομάδες κρατών θα κάνουν αυτές τις επενδύσεις, ενώ εμείς θα υφιστάμεθα περιορισμούς από τους δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας σε μία συγκυρία όπου πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με αυτό την τοποθέτησή μου. Σε ευχαριστώ πολύ Robert, για την εξαιρετική φιλοξενία. Εύχομαι τα καλύτερα στην Κύπρο και προσβλέπω στην επίσκεψή μου εκεί για την 11η Σύνοδο ενός σχήματος συνεργασίας που έχει αποδειχθεί, πιστεύω, πολύ επιτυχημένο και εποικοδομητικό.

Επισυνάπτεται το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών



«Λουκέτο» στο ΟΑΚΑ

 



Όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ, αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που επηρεάζει τον Παναθηναϊκό, όσον αφορά στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, καθώς το ΟΑΚΑ αποτελεί το «σπίτι» του στους ομίλους του Europa League. 

Επόμενη ευρωπαϊκή εντός έδρας υποχρέωση των «πράσινων» είναι στις 26/10 απέναντι στη Ρεν, για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης, ενώ στην 6η και τελευταία αγωνιστική (14/12) υποδέχεται τη Μακάμπι Χάιφα. Αν φυσικά δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση του κεντρικού σταδίου, τότε «τριφύλλι» θα υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλη έδρα για τις ευρωπαϊκές «μάχες» του.

Η ανακοίνωση για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο "Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών", παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα (σσ χθες) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης .Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Εφέτος, πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μεταξύ άλλων τις εργασίες συντήρησης, ωστόσο η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ έδειξε πρόβλημα στατικότητας και το ΟΑΚΑ κλείνει προσωρινά.

Στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ δεν είχαν γίνει, από το 2004 που τοποθετήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, ούτε μία φορά εργασίες συντήρησης, κάτι για το οποίο η ΕΟΕ (στην οποία ανήκει το οικόπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2019, με δήλωση του προέδρου της, Σπύρου Καπράλου.

Το στέγαστρο στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπως και του ποδηλατοδρομίου (αλλά και της αγοράς) ήταν σχέδια του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2014, χρειάστηκε η κατακραυγή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης, για να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να αναγγελθούν εργασίες συντήρησης στο στέγαστρο.

Τον Αύγουστο του 2014 εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του στεγάστρου, το οποίο δεν είχε συντηρηθεί καθόλου στα 10 χρόνια που είχαν περάσει τότε από την κατασκευή του.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα», ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα. Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού (Επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο Κοντονής και τον διαδέχθηκε ο Βασιλειάδης)  ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν».

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά! Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος…», είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ουσιαστικά λέγοντας ότι από τύχη δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί ή και κάτι χειρότερο τα τελευταία χρόνια.

Με δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στην απόφαση του ΟΑΚΑ να κλείσει το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, μετά το ζήτημα που προέκυψε με το στέγαστρο Καλατράβα.

Ο υπουργός τόνισε πως αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των αθλουμένων και των φιλάθλων και την προσεχή Δευτέρα (2/10) θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις ενέργειες που θα γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές από το αρμόδιο υπουργείο, η δεύτερη Μελέτη θα γίνει «το ταχύτερο δυνατόν», καθώς, αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης, τα δύο στάδια θα μείνουν κλειστά για τουλάχιστον δύο μήνες (υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο).



Διαμελίστηκε 50χρονη που πήγε να καθαρίσει μηχανή του κιμά

 



Τραγικό τέλος βρήκε μία εργαζόμενη σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι το βράδυ της Παρασκευής, μπροστά στα μάτια της κόρης της.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η άτυχη γυναίκα, ηλικίας περίπου 50 ετών, επιχειρούσε να καθαρίσει τη μηχανή που κόβει κρέας στο κρεοπωλείο όπου εργαζόταν, όταν τα μαλλιά της πιάστηκαν στο μηχάνημα με αποτέλεσμα να διαμελιστεί.

Όπως αναφέρει το messolonghinews.gr, η γυναίκα αλβανικής καταγωγής, ήταν μητέρα δύο παιδιών, ενώ το φρικιαστικό περιστατικό φαίνεται πως συνέβη μπροστά στα μάτια της 14χρονης κόρης της.

Συγκεκριμένα, η κόρη του θύματος, η οποία φέρεται να βοηθούσε τη μητέρα της, φαίνεται πως βρισκόταν μαζί με τη μητέρα της στο κατάστημα, όταν συνέβη το περιστατικό, με την κοπέλα να ουρλιάζει και να ειδοποιεί σε κατάσταση σοκ τους περίοικους, οι οποίοι ειδοποίησαν με τη σειρά τους το ΕΚΑΒ και την αστυνομία.

Τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι στο σημείο χρειάστηκε να μεταβεί και η Πυροσβεστική, προκειμένου να απεγκλωβίσει την άτυχη γυναίκα, ενώ η επιχείρηση απεγκλωβισμού ολοκληρώθηκε, με μεγάλη δυσκολία, πριν τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα η κόρη του θύματος διεκομίσθη στο νοσοκομείο Μεσολογγίου με νευρικό κλονισμό.

Η γυναίκα φέρεται να έμενε στο Μεσολόγγι τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με τον 10χρονο γιο της και την 14χρονη κόρη της, ενώ ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία μετά τον χωρισμό από τον σύζυγό της.

Προανάκριση για τα ακριβή αιτία του δυστυχήματος διενεργεί το Α.Τ Μεσολογγίου.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Macron για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην Κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.



Γελάει ο κόσμος με την απάντηση Κασσελάκη σε Μαρινάκη για τα περί αμφισβήτησης της Δημοκρατίας

 



Η μεγαλύτερη φούσκα της πολιτικής σκηνής της χώρας, καθημερινά εκνευρίζει τους σοβαρούς ανθρώπους, και παράλληλα προσφέρει πολύ γέλιο με τα καραγκιοζιλίκι του.

Ο Κασσελάκης προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα του Παύλου Μαρινάκη αν ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβήτησε τη Δημοκρατία όταν απαξίωσε τους βουλευτές χαρακτηρίζονταάς τους «χειροκροτητές» και η επισήμανσή του ότι οι νόμοι παράγονται με την αρχή της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο μάλλον ενόχλησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε καλέσει νωρίτερα τους ψηφοφόρους του κόμματος να κάνουν αυτοί παραγωγή πολιτικής. 

Κάποιος λοιπόν από αυτούς που έχει γύρω, του είπε να κάνει ανάρτηση στο twitter για να απαντήσει, και αυτός κατάλαβε από τα όσα είπε ο Μαρινάκης ότι δήθεν τρόμαξε από αυτήν την πρόταση και ρώτησε "αν η Νέα Δημοκρατία αμφισβητεί τη Δημοκρατία", μπλέκοντας σε όλο αυτό και τους διορισμούς στην ΑΔΑΕ. 

Δηλαδή για άλλη μία φορά με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από το νέο νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ που συναγωνίζεται επάξια, το προηγούμενο νούμερο και κορυφαίο στην χώρας μας Αλέξη Τσίπρα.