Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Θεοδωρικάκος : Δεν θα σβηστούν τα πρόστιμα στους Πακιστανούς

 


Οι Πακιστανοί είχαν το θράσος να ζητήσουν από τον υπουργό να τους σβήσει τα πρόστιμα!!

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στον πρόεδρο του Πακιστανικού Συλλόγου, ο οποίος με θράσος λίγο νωρίτερα και μέσα από επιστολή του ζήτησε την ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν στους Πακιστανούς, οι οποίοι είχαν «πλημμυρίσει» την πλατεία Συντάγματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις.

«Δεν πρόκειται να ακυρώσουμε κανένα πρόστιμο που επέβαλε η ΕΛ.ΑΣ στα μέλη της πακιστανικής κοινότητας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα γιατί δεν φορούσαν μάσκα. Οι νόμοι είναι νόμοι και ισχύουν για όλους ακόμη και αν η παρουσία των ανθρώπων αυτών ήταν πράγματι αυθόρμητη», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Syed Mohammad Jamil, η συγκέντρωση χαρακτηρίζεται «αυθόρμητη και όχι οργανωμένη», καθώς δεν ήταν σε γνώση τους ότι οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων δεν θα πραγματοποιούντο στην πλατεία Συντάγματος όπως κάθε χρόνο, και εδώ τίθεται το ερώτημα εάν νόμιζαν ότι θα γίνουν εκδηλώσεις γιατί δεν πήγαν οργανωμένοι με μάσκες;;;;

«Τα μέλη μας, μόλις ενημερώθηκαν από τις Αστυνομικές αρχές αποχώρησαν ειρηνικά. Θα θέλαμε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δείξει επιείκεια στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, για την ακύρωσή τους» έγραψε ο προκλητικός πρόεδρος των Πακιστανών, που οι περισσότεροι είναι και παράνομοι στην χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά έχουν επιβληθεί μόνο 60 πρόστιμα, στους εκατοντάδες που βρίσκονταν στην πλατεία, για μη χρήση μάσκας κατά την εν λόγω συνάθροιση, και φυσικά είναι απαίτηση και των πολιτών να πληρωθούν στο ακέραιο.



ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ στο χωριό Χαριέσσα Νάουσας δηλητηρίασαν την τυφλή σκυλίτσα

 



Κτηνωδία, από ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, σημειώθηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στη Νάουσα που στέρησε τη ζωή της τυφλής σκυλίτσας η οποία κατάφερε μετά από 10 χιλιόμετρα περιπέτειας να φύγει από τον χώρο φιλοξενίας αδέσποτων και να βρεθεί κοντά στον άνθρωπο που την φρόντισε.

Η συγκινητική περιπέτεια της τυφλής σκυλίτσας στο χωριό Χαρίεσσα που έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα αγάπης και θάρρους, όπως είχε γράψει την ιστοσελίδα ThessToday.gr την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είχε δυστυχώς τραγική κατάληξη.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η μικρή σκυλίτσα δηλητηριάστηκε, καθώς έφαγε τροφή που περιείχε δηλητήριο είχαν φτιάξει ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ της περιοχής. Η δολοφονία της σκυλίτσας έγινε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του προέδρου του χωριού Χαρίεσσα, Δημήτρη Σιδηρόπουλου όπου είχε βρει φροντίδα και αγάπη. Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες του κ. Σιδηρόπουλου μαζί με τη συνεργάτιδά του για να την θεραπεύσουν, εκείνη δεν άντεξε και ξεψύχησε το απόγευμα της Κυριακής (2/1/2022) στα χέρια του προέδρου και της γυναίκας του.



«Παραμονή Πρωτοχρονιάς έφυγε από το σπίτι μαζί με ένα ακόμη σκυλάκι μας όπως συνήθιζαν να κάνουν κάθε μέρα και μετά από καμιά ώρα επέστρεφαν. Ωστόσο, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς επέστρεψαν και τα δύο δηλητηριασμένα. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς άργησαν να γυρίσουν σπίτι και έτσι, τα έψαξα στη γειτονιά αλλά δεν κατάφερα να τα βρω. Η τυφλή σκυλίτσα έφτασε μέχρι το σπίτι μας και μόλις μπήκε στην αυλή έπεσε κάτω. Προσπαθήσαμε να τη σώσουμε με εμβόλια, αντιβιώσεις, βιταμίνες, ορούς και ενέσεις αλλά δεν καταφέρε να μείνει ζωντανή παρά δύο μέρες μόνο», είπε λυπημένος στην τοπική ιστοσελίδα o Δημήτρης Σιδηρόπουλος.

Υπάρχουν πολλά ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ στο χωρίο που δηλητηριάζουν σκυλιά!!!!!

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί στο χωριό που δηλητηριάζουν τα αδέσποτα κυρίως σκυλιά. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα είχαμε πέντε παρόμοια περιστατικά στο χωριό. Είναι δυσάρεστα γεγονότα όλα αυτά και δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν πείραζαν κανέναν τα συγκεκριμένα σκυλάκια και παρ’όλα αυτά δηλητηριάστηκαν. Ήδη έχω μιλήσει με τον δήμαρχο της Νάουσας προκειμένου να προβούμε στις ανάλογες ενέργειες. Δεν φτάνει όμως μόνο ο δήμος για να αντιληφθούμε ότι δεν πρέπει να έχουμε κατοικίδια και μετά να τα αφήνουμε στον δρόμο και να τα δηλητηριάζουν ή να τα κακοποιούν», εξηγεί ο πρόεδρος του χωριού.

Συγκλονισμένος από την αποτρόπαια αυτή η πράξη η οποία αποτελεί πλέον συχνό έως καθημερινό φαινόμενο στην κοινωνία δηλώνει ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας και κάνει λόγο για έναν φαύλο κύκλο δίχως τέλος.

«Στο χωριό Χαρίεσσα έβαλαν φόλες και δυστυχώς αυτή η σκυλίτσα η οποία ταλαιπωρημένη έφτασε στον άνθρωπο που την φρόντισε, έφαγε μια από αυτές και δεν μπόρεσε ο πρόεδρος να τη σώσει. Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις κατά αγνώστων αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία. Στοιχεία για τους υπεύθυνους αυτών των πράξεων δεν έχουμε αλλά σίγουρα πρέπει να σταματήσουν να δηλητηριάζουν σκυλιά», επισήμανε.

Τελικά κάτι πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο χωριό γιατί έχουν μαζευτεί ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ δολοφόνοι και πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή, η δολοφονία ζώων είναι κακούργημα και οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν.



Ανίκανοι στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση, συνεχίζουν να εργαλειοποιούν την πανδημία

 


Την αντιπολιτευτική στρατηγική της πανδημία, συνεχίζει να χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ανίκανος να παράγει οτιδήποτε άλλο για να βοηθήσει στην προστασία των πολιτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εντελώς απαξιωμένος από τον Ελληνικό λαό, καμένος πολιτικά, ζητάει συνεχώς «πολιτική αλλαγή», αδιαφορώντας δε για την κρισιμότητα της πανδημίας χαρακτηρίζει ανεύθυνα το 2022 «εκλογική χρονιά».

Δεν είναι πολύς καιρός που ο Αλέξης Τσίπρας διατράνωνε: Να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης για να μπορούν να παρθούν "δύσκολα μέτρα". Να αναλάβουμε και εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κόστος, να βάλουμε πλάτη.

Αντί να κάνει πράξη αυτό που είπε, και ως γνήσιος, ψεύτης και λαοπλάνος, τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής, μη στήριξη του ΕΣΥ, καταστροφικές απώλειες σε επιχειρήσεις και εργαζομένους κ.λπ, χωρίς να προτείνει κάτι, χωρίς να βοηθάει σε κάτι, χωρίς να γίνεται χρήσιμος σε κάτι , απλά κοροιδεύει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Όλοι όσοι γνωρίζουν το μπάχαλο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι θα ήθελαν η κυβέρνηση να επιβάλει ένα γενικό lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων, αλλά δεν τολμούν να το προτείνουν δημοσίως, γιατί εάν το κάνουν, δεν θα μπορούν μετά να κατηγορούν νυχθημερόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να λαικίζουν για τα προβλήματα που θα προέκυπταν.

Τι κάνουν λοιπόν, την γνωστή τακτική τους, διαστρεβλώνουν την αλήθεια, λένε απίστευτα ψέματα για όλα, εξαπατώντας με θράσος, ανήθικα το κόσμο για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Τελικά το πόσο θα ανέχονται οι πολίτες την τακτική του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ, και το απόλυτο πολιτικό νούμερο Αλέξη Τσίπρα, αυτό θα φανεί στις εκλογές του 2023.



Συνελήφθη ο ηθοποιός Σπύρος Χατζηαγγελάκης έκανε φάρσα για τοποθέτηση βόμβας σε θέατρο

 


Ο ηθοποιός (Σπυρος Χατζηαγγελακης) συνεληφθη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ το βραδυ της Πρωτοχρονιάς, κατηγορούμενος για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Συμφωνα με πηγές απο το Τ. Α Εξαρχείων, ο 36χρονος ηθοποιός που εργαζόταν σε θεατρο των Εξαρχείων συνελήφθη διότι πήρε τηλέφωνο οτι δήθεν υπάρχει βόμβα στο θέατρο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς 19.45 με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.

Στο σημειο έσπευσαν αμέσως δυνάμεις των ΟΠΚΕ και προχώρησαν στην εκκένωση του θεάτρου. Λίγη ώρα αργότερα, εμφανίστηκε ο ίδιος ο ηθοποιός ο οποίος παραδέχτηκε στους αστυνομικους οτι  ηταν ο ίδιος που είχε πάρει τηλέφωνο, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως έκανε... πλάκα. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του.  «Καμιά  φορά γίνονται πλακες που οδηγούν σε παρεξηγήσεις», δήλωσε ο ηθοποιός μιλώντας στο protothema



Μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, έστειλε ο πρωθυπουργός

 


Μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση για την επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Μουσείο Ακρόπολης.

Μιλώντας στην αίθουσα του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο».

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτελεί θέμα απόστασης, γιατί, είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δείχνει ένα δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας. Αυτό το δρόμο ακολουθεί και συνολικά η ελληνική πολιτεία, αναβαθμίζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ένα αίτημα της UNESCO, ένα αίτημα πια της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά και ένα θέμα το οποίο πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπως διαπίστωσα στην πρόσφατη συνάντησή μας».

«Με κλασικές σπουδές ο ίδιος, λάτρης της αρχαίας Ελλάδος, είμαι σίγουρος ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε δυνητική μελλοντική συμφωνία, αίροντας κάθε πιθανό πολιτικό πρόσκομμα. Εν ανάγκη, μάλιστα, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός για τον Βρετανό ομόλογό του.

«Δεν υπάρχουν πια ουσιαστικά επιχειρήματα τα οποία να καθυστερούν αυτό το σημαντικό ζητούμενο των καιρών και των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Αυτή την ανάγκη, άλλωστε, θα τη θυμίζει καθημερινά στον φίλο μου Μπόρις η ίδια του η κόρη στην οποία έδωσε και το όνομα της Ίριδας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας»

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, είναι απολύτως ουσιαστική» και σημείωσε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποτελούν οργανικά και αναπόσπαστα μέλη ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και καλλιτεχνικού δημιουργήματος, καθώς συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική οντότητα».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στον αγώνα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ο οποίος ξεκίνησε σχεδόν αμέσως με τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους και στη συνέχεια διεθνοποιήθηκε και τέθηκε σε συστηματική βάση την δεκαετία του 1980 από την Μελίνα Μερκούρη. Κλείνοντας τον χαιρετισμό της και καλώντας στο βήμα τον Πρωθυπουργό, η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε: «Επιτρέψτε μου να ευχηθώ, το 2022 να είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην γενέθλια γη των Αθηνών».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να συγκεντρωθεί το σύνολο των αποτμημάτων του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, η επανένωση των θραυσμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι το πρώτο βήμα.

Τα θραύσματα προέρχονται από τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα του Παρθενώνα. Το ένα από αυτά, το επάνω μέρος μιας νεανικής κεφαλής, συνδέεται με τη μορφή του δεύτερου από τα αριστερά επόπτη της πομπής των Παναθηναίων, που εικονίζεται στον λίθο VII της ανατολικής ζωφόρου. Αποτελεί το μοναδικό αυθεντικό θραύσμα του λίθου στο Μουσείο Ακρόπολης καθώς ο υπόλοιπος βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Η δεύτερη κεφαλή αποδίδεται στον πρώτο από αριστερά θαλλοφόρο της πομπής των Παναθηναίων, που εικονίζεται στον λίθο IX της βόρειας ζωφόρου.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση των θραυσμάτων από τους συντηρητές στις μόνιμές τους θέσεις.

«Όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η πράξη είναι μία νέα αρχή για την αποκατάσταση των Γλυπτών»

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για το Μουσείο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει παγκοσμίως άλλο μνημείο που να είναι έτσι διαμελισμένο και να καταβάλλονται προσπάθειες χρόνια τώρα να επανασυνδεθούν τα κομμάτια. Η επανασύνδεση είναι μια ειδική διαδικασία και γι’ αυτό ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς» ανέφερε ο κ. Παντερμαλής για να προσθέσει: «Αυτό το μνημείο δέχεται σήμερα μερικά από τα σπαράγματά του και όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η πράξη είναι μία νέα αρχή στο ζήτημα της αποκατάστασης των Γλυπτών του Παρθενώνα».

«Έρχονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, πρώτα αυτά, από την ίδια μας τη χώρα, για να αποτελέσουν παράδειγμα συνάρθρωσης και άλλων θραυσμάτων και λίθων που έχουν κατά καιρούς διασπαρεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης.

«Αν, όπως λέγεται, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η πράξη που συντελείται σήμερα εδώ ήρθε να αποτελέσει τον πρόδρομο για την επανένωση και των μεγάλων Παρθενώνιων τμημάτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, μία επανένωση που περιμένει το ίδιο το σώμα του μνημείου, έτσι όπως αποτυπώνεται, τόσο στην πλειονότητα της βούλησης του Βρετανικού λαού αλλά και στην παγκόσμια βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε από την απόφαση της UNESCO, στις 29 Σεπτεμβρίου» επισήμανε ο κ. Σταμπολίδης.


Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:

Κυρία Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κύριε Γενικέ Διευθυντά, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, σήμερα είμαστε παρόντες σε μία πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, για την Ακρόπολη, για το Μουσείο της Ακρόπολης, για τον παγκόσμιο πολιτισμό.


Όχι μόνο γιατί δέκα θραύσματα των γλυπτών του Παρθενώνα ξαναγυρίζουν στον φυσικό τους χώρο, αλλά και γιατί αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας.

Πρόκειται, όπως ακούσαμε και από τους πλέον ειδικούς, για μέρη από γλυπτά που κοσμούσαν τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα του Παρθενώνα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο κεφαλές από ισάριθμους λίθους της ανατολικής και της βόρειας ζωφόρου και ακόμα δύο τμήματα από γλυπτά του Ποσειδώνα και της Αθηνάς στο δυτικό και στο ανατολικό αέτωμα. Όλα τους ανήκουν στον Παρθενώνιο γλυπτικό διάκοσμο.


Τα πολύτιμα αυτά θραύσματα φυλασσόντουσαν για δεκαετίες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τώρα, όμως, επανατοποθετούνται εκεί που τα όρισαν οι δημιουργοί τους και η ιστορία. Και αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη πως η επανένωση των Γλυπτών της Ακρόπολης, του Παρθενώνα δεν αποτελεί θέμα απόστασης, γιατί είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο.

Αυτό δηλώνει άλλωστε και η προοπτική των δέκα τμημάτων καθώς από σήμερα μαζί με τους υπόλοιπους θησαυρούς του μνημείου θα γίνουν αντικείμενα όχι μόνο του παγκόσμιου θαυμασμού, αλλά και της διεθνούς έρευνας.

Με άλλα λόγια, επιστρέφουν στη μήτρα τους ακριβώς για να απευθυνθούν σε όλους και παντού. Όμως όπως τους πρέπει: με τη δύναμη της ενότητάς τους και όχι με τη μερικότητα του κατακερματισμού τους. Η σημερινή εξέλιξη τιμά νομίζω και τη μνήμη του κορυφαίου αρχαιολόγου, του Γιώργου Δεσπίνη, ο οποίος πρώτος ανέδειξε την προέλευση των συγκεκριμένων θραυσμάτων.

Ενώ, ταυτόχρονα, είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο. Αποστολή των μουσείων άλλωστε είναι να αναδεικνύουν με τον ιδανικότερο τρόπο την ιστορία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


Συνεπώς, οφείλουν να συνεργάζονται και όχι να ανταγωνίζονται για ένα παγκόσμιο αγαθό το οποίο, τελικά, δεν τους ανήκει. Και από αυτήν την άποψη το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δείχνει ένα δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας. Αυτό το δρόμο ακολουθεί και συνολικά η ελληνική πολιτεία, αναβαθμίζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.


Ένα αίτημα της UNESCO, ένα αίτημα πια της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά και ένα θέμα το οποίο πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπως διαπίστωσα στην πρόσφατη συνάντησή μας.

Με κλασικές σπουδές ο ίδιος, λάτρης της αρχαίας Ελλάδος, είμαι σίγουρος ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε δυνητική μελλοντική συμφωνία, αίροντας κάθε πιθανό πολιτικό πρόσκομμα. Εν ανάγκη, μάλιστα, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Πρόκειται για μια υπόθεση πολιτική, ηθική με διαστάσεις παγκόσμιες, πολιτιστικές, πάντως όχι τεχνικές ή αυστηρά νομικές. Γιατί ως μοναδική περίπτωση η αποκατάσταση μιας πληγής που άνοιξε βίαια και παράνομα ο λόρδος Έλγιν δεν πιστεύω ότι θα προκαλέσει καμία ουσιαστική αναστάτωση στις σχέσεις μεταξύ των μουσείων.


Από την άλλη πλευρά, όπως έχω δηλώσει, η δικαιωμένη Ελλάδα θα είναι πρόθυμη να εκθέσει με μεγαλύτερη άνεση, με μεγαλύτερη ευκολία, σπάνιους θησαυρούς της παντού στον κόσμο, ξεκινώντας από το Βρετανικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν, λοιπόν, πια, ουσιαστικά επιχειρήματα τα οποία να καθυστερούν αυτό το σημαντικό ζητούμενο των καιρών και των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Αυτή την ανάγκη, άλλωστε, θα τη θυμίζει καθημερινά στον φίλο μου Μπόρις η ίδια του η κόρη στην οποία έδωσε και το όνομα της Ίριδας.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα γίνεται ένα σημαντικό πρώτο βήμα, γίνεται μία αρχή και σε λίγο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την τοποθέτηση δύο θραυσμάτων σε αυτό το μοναδικό έργο για το οποίο τόσο όμορφα μίλησε ο καθηγητής, ο κ. Παντερμαλής, τη ζωφόρο του Παρθενώνα, ένα έργο το οποίο ουσιαστικά αναπαριστά την ιστορία της πρώτης δημοκρατικής κοινωνίας στην ακμή της.


Μία κοινωνία η οποία μπορεί και γιορτάζει ειρηνικά με κοινωνική αλληλεγγύη τη συνύπαρξή της μέσα από ένα μοναδικό έργο πολιτιστικής απεικόνισης, έτσι όπως το βλέπουμε σήμερα στη ζωφόρο του Παρθενώνα.


Αυτή η καταπληκτική ζωφόρος, λοιπόν, ειδικά αυτές τις μέρες όπου η σημασία της δημοκρατίας επανέρχεται στο προσκήνιο, δεν μπορεί να παραμένει διαμελισμένη. Και γι’ αυτό και το αίτημα της επιστροφής, της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, ειδικά σε αυτή την ξεχωριστή συγκυρία για τη δημοκρατία στον κόσμο, αποκτά τη δική του ξεχωριστή αξία.

Κλείνω, λοιπόν, με την ευχή να έχουμε σύντομα και άλλα τέτοια γεγονότα, γιατί κάθε τμήμα του Παρθενώνα το οποίο επιστρέφει εδώ στο μόνο του φυσικό χώρο, που είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, δεν μεγεθύνει απλά το μεγαλείο του μνημείου, αλλά και την αρετή του σύγχρονου πολιτισμού, όταν αυτός τιμά πια τις αφετηρίες του, κάτι που θα αποδειχθεί και οριστικά όταν και το σύνολο των Γλυπτών επιστρέψουν, επιτέλους, στην πατρίδα τους, στο σπίτι τους, που δεν είναι άλλο από το Μουσείο της Ακρόπολης.


Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή χρονιά.



Οι Πακιστανοί ζητάνε με θράσος να τους σβήσουν τα πρόστιμα που έφαγαν στο Σύνταγμα

 


Δεν φτάνει που πήγαν στο Σύνταγμα προκλητικοί, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ζητάνε να τους σβήσουν και τα πρόστιμα που υπεβλήθησαν από την ΕΛ.ΑΣ.

Δικαιολογίες για τις εικόνες με την κοσμοσυρροή ατόμων πακιστανικής καταγωγής που κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς δίνει ο Πακιστανικός Σύλλογος Ελλάδας – Πακιστάν με επιστολή του υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Syed Mohammad Jamil, η συγκέντρωση χαρακτηρίζεται «αυθόρμητη και όχι οργανωμένη», καθώς δεν ήταν σε γνώση τους ότι οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων δεν θα πραγματοποιούντο στην πλατεία Συντάγματος όπως κάθε χρόνο.

Δηλαδή με λίγα λόγια, οι Πακιστανοί πήγαν συνειδητά χωρίς μάσκες, και εάν υπήρχαν εορταστικές εκδηλώσεις στο Σύνταγμα, θα έβαζαν σε κίνδυνο περισσότερο κόσμο.

«Τα μέλη μας, μόλις ενημερώθηκαν από τις Αστυνομικές αρχές αποχώρησαν ειρηνικά. Θα θέλαμε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δείξει επιείκεια στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, για την ακύρωσή τους» προστίθεται στην προκλητική επιστολή.






Δεν έχουν τέλος τα καραγκιοζιλίκια των Τούρκων

 


Αντί να κοιτάνε τα χάλια τους και την κατάντια τους, οι Τούρκοι επιδίδονται σε νέες προκλήσεις με στόχο το Καστελλόριζο.

Ο Ερντογάν, εάν είχε την σοβαρότητα θα είχε στόχο και προτεραιότητα, την τουρκική οικονομία, και όχι την Ευρώπη και την Ελλάδα, βάζοντας στόχο εδάφη που είναι σύνορα της Ευρώπης όπως το Καστελλόριζο, μιλώντας για αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Είναι τέτοιο το καραγκιοζιλίκι του υπουργού άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ που ανέβασε και video το υπουργείο του, στο οποίο σπουδαστές της Ακαδημίας πολέμου, πάνε κολυμπώντας στο Καστελλόριζο.







Ποια αυτοκίνητα είναι τα αγαπημένα των κλεφτών;


 

Η αύξηση της εγκληματικότητας έφερε και άνοδο στις κλοπές αυτοκινήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ποια είναι όμως τα μοντέλα που προτιμούν οι κλέφτες και ποιες τεχνικές χρησιμοποιούν;

Στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με τις κλοπές αυτοκινήτων στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, αποκαλύπτουν πως η "βιομηχανία" της αρπαγής τετράτροχων σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο άντεξε της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του Κορωνοϊού και πρόκειται πολύ σύντομα να... αντεπιτεθεί.

Κοινώς, οι κλοπές αυτοκινήτων καλά κρατούν παρά τη σημαντική πτώση στον αριθμό των περιστατικών που προκάλεσαν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και παρά τη φιλότιμη αλλά όχι και ιδιαίτερα αποτελεσματική προσπάθεια των αυτοκινητοβιομηχανιών να θωρακίσουν τα μοντέλα τους.

Τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία έρχονται από τη Μ. Βρετανία, στην οποία οι κλοπές αυτοκινήτων παρουσιάζουν αύξηση από τη στιγμή που ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Το 2020 στη Μ. Βρετανία σημειώθηκαν 74.769 κλοπές αυτοκινήτων, αριθμός που αντιστοιχεί σε 205 περιστατικά κλοπής οχημάτων ανά ημέρα. Το 2021 αναμένεται ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα πέσουν θύμα κλοπής να υπερβεί τις 80.000.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το 72% των κλεμμένων αυτοκινήτων στη Μ. Βρετανία δεν επιστρέφει ποτέ στους ιδιοκτήτες τους, σχεδόν 60.000 αυτοκίνητα τη φετινή χρονιά θα "εξαφανιστούν", μια για πάντα, από τον χάρτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η λίστα των αυτοκινήτων που δείχνουν να προτιμούν οι αετονύχηδες στη Μ. Βρετανία. Στην πρώτη θέση φιγουράρει το Ford Fiesta, το οποίο αποτελεί για περισσότερα από 10 χρόνια το best seller της βρετανικής αγοράς.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Range Rover, ενώ στην τρίτη θέση συναντάμε ένα ακόμα best seller, που δεν είναι άλλο από το Volkswagen Golf. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Ford Focus και η BMW Σειρά 3, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα συναντάμε μία ακόμα πρόταση της Land Rover, της Mercedes-Benz E-Class καθώς και τα Opel Astra και Nissan Qashqai.

To πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία είναι τα best sellers κάθε αγοράς είναι εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο. Και αυτό γιατί η πολυπληθέστατη παρουσία τους στην άσφαλτο δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση για ανταλλακτικά. Ο λόγος για τον οποίο τα πολυτελή οχήματα βρίσκονται ανάμεσα στις προτιμήσεις της βιομηχανίας κλοπής αυτοκινήτων είναι ο προφανής.

Υψηλότερο ρυθμό... κλοπής αυτοκινήτων παρουσιάζει η γειτονική Ιταλία, καθώς κατά μέσο όρο την περσινή χρονιά καταγράφηκαν 274 περιστατικά ανά ημέρα ή αν προτιμάτε 11 κλοπές ανά ώρα. Όπως και στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, έτσι και στην Ιταλία τα best sellers έχουν τον πρώτο λόγο, με τις προτάσεις της Fiat να καταλαμβάνουν τις πέντε θέσεις της πρώτης δεκάδας.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Fiat Panda, στη δεύτερη το Fiat Punto και στην τρίτη το Fiat 500. Lancia Ypsilon και Volkswagen Golf συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, ενώ ακολουθεί το ούτως ή άλλως ευάλωτο στις κλοπές smart fortwo.

Τα μοντέλα της Volkswagen προτιμούν οι ληστές αυτοκινήτου στην Ολλανδία, με το Golf και το Polo να κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις της δεκάδας τόσο το 2019 όσο και το 2020. Την πρώτη θέση στις κλοπές αυτοκινήτου διατηρεί και η Volkswagen στην Γερμανία, όπου τα περιστατικά είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία.

Στη χώρα μας δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα που να αποκαλύπτουν την έκταση του φαινομένου, αν και παραδοσιακά η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις τις σχετικής λίστας.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν πάντως τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύουν οι βρετανικές αρχές, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι... επαγγελματίες ληστές αυτοκινήτων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανακοινώσεις των Βρετανών, το 85% των κλοπών οχημάτων πραγματοποιούνται τις νυχτερινές ώρες.

Το 30% των αυτοκινήτων θα αποσυναρμολογηθούν με σκοπό να πουληθούν με τη μορφή ανταλλακτικών, το 37% των περιπτώσεων αφορά αυτοκίνητα που δεν έχουν συμπληρώσει 12 μήνες κυκλοφορίες, ενώ ο συνηθέστερος τρόπος διάρρηξης είναι η πρόσβαση στο εσωτερικό ενός οχήματος από κάποια πόρτα η οποία δεν είναι κλειδωμένη (44%) ή με την υποκλοπή του ραδιοσήματος ενός κλειδιού (36%).


carandmotor



Εκοιμήθη ο αρνητής και αντιεμβολιαστής Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς


 

Εκοιμήθη σήμερα στις 7.30 το πρωί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς μετά την μεγάλη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το nafpaktianews, ο μητροπολίτης Κοσμάς εισήχθη αρχικά στο νοσοκομείο Αγρινίου στην 1η Δεκεμβρίου όταν ήδη ήταν πολύ επιβαρυμένη η κατάσταση της υγείας του.

Μετά από 25 ημέρες διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού αποσωληνώθηκε και η κατάσταση του ήταν σταθερή αλλά παρέμενε κρίσιμη ωστόσο υπήρχε μετά την εξέλιξη αυτή αισιοδοξία.

Ο Μητροπολίτης ήταν ανεμβολίαστος και από κορωνοϊό έφυγε από την ζωή και η αδερφή του.

Ήταν φανατικός αντιεμβολιαστής και μάλιστα έκανε και κηρύγματα κατά των εμβολιασμών.



Δολοφόνησε το 7χρονο παιδί του κι έκρυψε το πτώμα για να εκδικηθεί τη γυναίκα του

 


Φρικιαστικό έγκλημα διαπράχθηκε στην πόλη Βαρέζε, του ιταλικού Βορρά, την Πρωτοχρονιά. Ο Ντάβιντε Παϊτόνι, 40 ετών, δολοφόνησε με μαχαίρι το 7χρονο παιδί του και στη συνέχεια έκρυψε το πτώμα μέσα σε ντουλάπα του σπιτιού του.

Στη συνέχεια τηλεφώνησε στη σύζυγο του, με την οποία είναι σε διάσταση, και της ζήτησε να κατέβει από το διαμέρισμα της για να της παραδώσει, δήθεν, το παιδί. Όταν την είδε, προσπάθησε να μαχαιρώσει και αυτή, αλλά η γυναίκα κατάφερε να απομακρυνθεί και να σωθεί.

Σε γραπτό μήνυμα που άφησε πλάι στο πτώμα του παιδιού, ο Ντάβιντε Παϊτόνι ανέφερε ότι η δολοφονία αποτελούσε πράξη εκδίκησης εναντίον της γυναίκας του και ζητούσε συγγνώμη μόνο από τον ηλικιωμένο πατέρα του.

Φέρεται να είχε σκοπό να αυτοκτονήσει, αλλά καραμπινιέροι έπειτα από ανθρωποκυνηγητό τον εντόπισαν σε αποθήκη έξω από τη Βαρέζε και τον συνέλαβαν.

Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι δικαστικές αρχές που επέτρεψαν στον 40χρονο να περάσει την Πρωτοχρονιά με τον γιό του, καθώς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω απόπειρας δολοφονίας συναδέλφου του, που είχε διαπράξει μόλις ένα μήνα νωρίτερα. 

Ο δράστης έκανε χρήση κοκαΐνης και η γυναίκα του είχε ζητήσει διαζύγιο λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι το έγκλημα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν λειτουργούσε με σοβαρότητα η δικαιοσύνη.



Διμοιρία των ΥΑΤ επισκέφτηκε o Θεοδωρικάκος


 

Την 514 διμοιρία της ΥΑΤ στα Άνω Λιόσια επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Θεοδωρικάκος συζήτησε με τα μέλη της ειδικής ομάδας της Αστυνομίας και αντάλλαξε ευχές μαζί τους για τη νέα χρονιά, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.



«Με τους άνδρες της 514 διμοιρίας της ΥΑΤ στα Άνω Λιόσια. Τους ευχαρίστησα για τον επαγγελματισμό τους στις αποστολές που αναλαμβάνουν, ανταλλάξαμε ευχές για τη νέα χρονιά και συζητήσαμε τα θέματα που τους απασχολούν» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του Twitter, ο κ. Θεοδωρικάκος



Μαφιόζος ο Γεωργιανός που εκτέλεσαν στο Μοσχάτο

 


Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA ο Γεωργιανός που εκτελέστηκε χθες στο Μοσχάτο είναι μέλος της γεωργιανής μαφίας και πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Όπως ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ρώσικα ΜΜΕ αναφέρονται στη δολοφονία και μάλιστα μιλούν για το θύμα με το κωδικό όνομα Σότικο. Η δολοφονία σχετίζεται με συγκρούσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της γεωργιανής μαφίας.

Η δολοφονία πιθανώς σχετίζεται με συγκρούσεις στη Γεωργία που είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα και ειδικότερα με θέματα διευθέτησης χρημάτων.


ΤΑ ΝΕΑ





16χρονος σκότωσε τον θείο του στο κυνήγι και αυτοπυροβολήθηκε


 

Σε οικογενειακή τραγωδία κατέληξε το  κυνήγι στην Άρτα.  

Σύμφωνα με το Epiruspost, το απόγευμα της Κυριακής ένας 16χρονος πυροβόλησε κατά λάθος τον θείο του. Ο 33χρονος κατέληξε, ενώ ο έφηβος υπό το βάρος των τύψεων του, έστρεψε το όπλο εναντίον του εαυτού του θέλοντας να τερματίσει την ζωή του.

Αυτοπυροβολήθηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα στο θώρακα και τον λαιμό.  Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική στο Νοσοκομείο της Άρτας ο 16χρονος.  Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο νεαρός υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον Νοσοκομείο της Άρτας και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται κρίσιμη.