Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το ιδιωτικό χρέος



Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για έναν απλό μηχανισμό ρύθμισης και διαγραφής οφειλών. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουμε προτείνει μία ρύθμιση 120 δόσεων. Ώστε να κάνουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους με το Δημόσιο. Και αυτό αφορά κατεξοχήν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που χρωστούν στο Κράτος μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες.

Εννοείται, βέβαια, ότι για τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες θα υπάρχει μια ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση: το λεγόμενο “λευκό μητρώο” που προτείνουμε.

Με τις προτάσεις μας, δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν. Και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά.

Έχουμε το σχέδιο. Μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά».



Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ιδιωτικό χρέος 

«Δεύτερη ευκαιρία» - Το σχέδιο της Ν.Δ. για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει την πορεία της πραγματικής οικονομίας και τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.  

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενo: 
Από τα τέλη του 2014 το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε κατά 60%.
Ο αριθμός των πολιτών που χρωστούν στις εφορίες υπερβαίνει πλέον τα 4,3 εκατομμύρια, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 103 δισ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν πάνω από δυόμισι φορές και εκτινάχθηκαν από τα 13,7 δισ. το 2014, σε 34,3 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018.
Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται: έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες και ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται.

Χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν σήμερα σε καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποιον, τελικά, τρόπο θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και πώς τελικά θα διασώσουν την κύρια κατοικία τους. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα πλήρες και ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης που έχει εγκλωβίσει στα χρέη εκατομμύρια Έλληνες και υπονομεύει κάθε προοπτικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση θα αναλάβουμε τις εξής πρωτοβουλίες:

α) Για τα νοικοκυριά 

Οι παλιές οφειλές όσων χρωστούν στην εφορία με πρώτες τις οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ  -δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες- θα ρυθμιστούν άμεσα με μία ρηξικέλευθη πρόταση που αφενός θα δώσει λύση σε εκατομμύρια πολίτες και αφετέρου θα αυξήσει τις εισπράξεις για το κράτος: Οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν με μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα, σε συμφωνία με τους δανειστές.

Άμεσες διευκολύνσεις θα υπάρξουν και για τις 130.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ομηρία περιμένοντας τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη: 

Oι εκκρεμείς υποθέσεις θα χωριστούν σε 3 βασικές κατηγορίες:
- οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
- οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
- οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.

Οι υποθέσεις της τρίτης κατηγορίας θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα καθώς σε αυτήν, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. 

β) Για τις επιχειρήσεις 

Από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν οφειλές, μόλις 900 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τον πολυδιαφημισμένο εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία του. 

Θα εφαρμόσουμε μία απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.

Η λύση αυτή είναι εξαιρετικά απλή καθώς δεν υποχρεώνει τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, δεν απαιτεί την υποχρεωτική συνδρομή διαμεσολαβητή και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει δικαστική εμπλοκή. Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των χρεών θα προκύπτει με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών της. 

Η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών θα ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Και με την παρέλευση τριετίας από την πτώχευση θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση. Και αυτό για να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.

«Λευκό μητρώο»

Εξυπακούεται, τέλος, ότι το σχέδιο της Ν.Δ. θα πριμοδοτήσει τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες για τους οποίους θα δημιουργηθεί το «λευκό μητρώο». Όσοι υπαχθούν σε αυτό θα έχουν ακόμη πιο ευνοϊκή μεταχείριση.  
Με τις προτάσεις της η Ν.Δ. δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά. Έχουμε το σχέδιο. Και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά. 



Κοσμάς Χάλαρης, ο Ελληνας «Best Warrior» πιλότος του ΝΑΤΟ




«Πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ, γιατί ειδικά η εκπαίδευση, τόσο στη σχολή, όσο και στη συνέχεια, είναι πολύ απαιτητική και επίπονη. Οπότε το πρώτο στάδιο που χρειάζεται είναι να το θες πραγματικά πάρα πολύ, ενώ το επόμενο προφανώς είναι να κοπιάσεις όσο περισσότερο γίνεται, να θυσιάσεις πράγματα, μέχρι και προσωπικό χρόνο με την οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο αυτό συνεπάγεται...».
Αυτός είναι ο Σμηναγός (Ι) Κοσμάς Χάλαρης, πιλότος της 331 Μοίρας, της 114 Πτέρυγας Μάχης, ο οποίος ανακηρύχθηκε «Best Warrior», κατά τη διάρκεια του Tactical Leadership Programme (TLP) 18-3 του ΝΑΤΟ.
Ο πιλότος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και στον ραδιοφωνικό του σταθμό, «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφέρθηκε στην εμπειρία του, όπως και των συναδέλφων του, που συμμετείχαν στην απαιτητική διαδικασία δίπλα αλλά και «απέναντι» σε πιλότους κορυφαίων Πολεμικών Αεροποριών του ΝΑΤΟ και παρουσίασε την επιτυχημένη δραστηριότητα των στελεχών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) ως προϊόν επαγγελματισμού.
«Δεν πάμε δηλαδή με σκοπό να βγούμε πρώτοι, πηγαίνουμε απλά να είμαστε ο εαυτός μας, να κάνουμε αυτό που κάνουμε κάθε ημέρα και τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους», επισήμανε ο κ. Χάλαρης, ο οποίος εξήγησε πως για έναν πιλότο μαχητικού αεροσκάφους της ελληνικής ΠΑ ισχύουν οι ίδιες παράμετροι, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις: Εκπαίδευση και επιχειρησιακή δράση και λειτουργία. «Ίσως είναι το πάθος που δείχνουμε για τη δουλειά, το ότι πέρα από τον επαγγελματισμό, που πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες ενέργειες, βάζουμε μέσα το μεράκι, όπως το λέμε στην Ελλάδα» σημείωσε.
Ακολουθεί η συνέντευξη του σμηναγού Κοσμά Χάλαρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Σωτήρη Κυριακίδη:
Ερ.: Τι είναι αυτό που χρειάζεται για να πετύχει κάποιος αυτή την επίδοση; Δηλαδή να βρεθείτε εσείς, όπως και συνάδελφοί σας στο παρελθόν, σε μια τέτοια θέση; Επαγγελματισμός; Ολοκληρωμένο «πακέτο» πάθους και επαγγελματισμού; Εμπειρία; Τι από όλα αυτά;
Απ.: Είναι ένας συνδυασμός των ανωτέρω, ξεκινάει από την εκπαίδευση η οποία γίνεται από πολύ μικρή ηλικία, από τη είσοδο στη Σχολή Ικάρων και έχει να κάνει με όλους τους τομείς που αναφέρατε. Το πιο βασικό είναι ότι υπάρχει διαρκής επιδίωξη να δίνουμε πάνω από το 100%, όσο αυτό είναι δυνατό να γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις οι οποίες έρχονται στη συνέχεια να έρχονται ως φυσικό επακόλουθο και για αυτό, όχι μόνο στη δική μας Μοίρα αλλά γενικά στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, το επίπεδο φαίνεται πως είναι υψηλό. Η συνεχής προσπάθεια είναι αυτό που μας έχει φέρει στο σημείο που βρισκόμαστε...
Ερ.: Σμηναγέ πόσες ώρες έχετε στον αέρα; Ήταν αυτό που πάντα θέλατε να κάνετε;
Απ.: Περί τις 900. Προφανώς, πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ, γιατί ειδικά η εκπαίδευση, και στη σχολή αλλά και στη συνέχεια, είναι πολύ απαιτητική και επίπονη, οπότε το πρώτο στάδιο που χρειάζεται είναι να το θες πραγματικά πάρα πολύ, ενώ το επόμενο προφανώς είναι να κοπιάσεις όσο περισσότερο γίνεται, να θυσιάσεις πράγματα, μέχρι και προσωπικό χρόνο με την οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο αυτό συνεπάγεται, με σκοπό να προχωρήσεις.
Ερ.: Ας πάμε όμως στις ημέρες του TLP 18-3 και τα αποτελέσματα. Τι συμβαίνει όταν έχουμε τη διεξαγωγή ασκήσεων- σχολείων όπως η συγκεκριμένη, με πιλότους και προσωπικό από το ΝΑΤΟ, και τι χρειάζεται να συμβεί ώστε να έρθει ένας πιλότος στη συγκεκριμένη θέση, αυτή του Best Warrior;
Απ.: Καθώς η ψηφοφορία γίνεται από κάθε συμμετέχοντα (participant) εκεί στο Σχολείο, δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς σκέφτονταν όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό που προσπαθούμε εμείς ως Πολεμική Αεροπορία, όλοι οι χειριστές, είναι να προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε καθημερινά, να δείξουμε δηλαδή επαγγελματισμό, να είμαστε διαβασμένοι, να πατάμε γερά στα πόδια μας και το υπόλοιπο έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. Δεν πάμε δηλαδή με σκοπό να βγούμε πρώτοι, πηγαίνουμε απλά να είμαστε ο εαυτός μας, να κάνουμε αυτό που κάνουμε κάθε ημέρα και τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους.
Ερ.: Ποιο είναι το «επιπλέον υλικό» που χρειάζεται για να πετύχει κάποιος κάτι τέτοιο; Θα πει κάποιος πως επαγγελματισμό έχουν όλοι οι συνάδελφοί σας, για όλους είναι μια εργασία, όσο διαφορετική κι αν είναι από τις πιο κοινές. Όταν πετυχαίνουν Έλληνες μια τέτοια διάκριση, ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της «συνταγής» που διαθέτουν;
Απ.: Ίσως είναι το πάθος που δείχνουμε για τη δουλειά, το ότι πέρα από τον επαγγελματισμό, που πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες ενέργειες, βάζουμε μέσα το μεράκι, όπως το λέμε στην Ελλάδα. Ίσως σε άλλες ξένες χώρες βλέπουν τα πράγματα πιο ψυχρά, πιο επαγγελματικά, οπότε πιστεύω πως για εμάς αυτό είναι που κάνει τη διαφορά...
Ερ.: Κλείνετε την καλύπτρα, και είστε έτοιμος για απογείωση. Πως νιώθετε εκείνη τη στιγμή;
Απ.: Σε εκείνη τη φάση της δουλειάς πρέπει να πάμε «στο ψυχρό», όπως λέμε, πρέπει κάθε φορά που κλείνει η καλύπτρα να αφήνουμε έξω όλα τα προβλήματα, έγνοιες, σκέψεις, οικογένειες, τα πάντα, για να δίνουμε το 100%. Είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε ασφαλείς, να αποδώσουμε στο 100% αυτό για το οποίο έχουμε εκπαιδευτεί, ό,τι έχουμε σχεδιάσει από πριν, ό,τι έχουμε προσπαθήσει να πετύχουμε. Αν δεν τα αφήσουμε όλα έξω από το αεροπλάνο, είναι πολύ πιθανό να μην πάνε όλα καλά, όπως θα θέλαμε.
Ερ.: Είναι αυτό εφικτό;
Απ.: Προφανώς στο 100% δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι είναι, αλλά αυτό είναι που προσπαθούμε κάθε φορά. Να το κάνουμε εμείς να είναι εφικτό. Είναι δύσκολο, αυτό είναι όμως εκείνο για το οποίο προσπαθούμε σε κάθε πτήση.
Ερ.: Τι είναι αυτό που κάνει μια πτήση και μια προσγείωση να ξεχωρίζει από μια άλλη;
Απ.: Δεν μπορώ να σας απαντήσω ακριβώς. Δεν ξέρω τι είναι, δεν το έχω σκεφτεί, το να διαχωρίζω τις πτήσεις, γενικά όμως κάθε πτήση είναι διαφορετική, σε όλα τα κομμάτια. Είναι πάρα πολύ δυναμικό το περιβάλλον, είναι άπειροι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν μια πτήση θετικά ή αρνητικά, οπότε είναι δύσκολο να σας πω έναν παράγοντα που να διαφοροποιεί μια πτήση από την προηγούμενη ή την επόμενη. Γενικά όλες έχουν θετικά και αρνητικά κομμάτια, για τα οποία γίνεται λεπτομερής απενημέρωση μετά, ώστε να δούμε αυτό που σχεδιάσαμε για ποιον λόγο πήγε καλά ή δεν πήγε καλά. Να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε. Είναι τόσοι οι παράγοντες, ίσως να μην υπάρχει η τέλεια πτήση, να μην είναι δυνατό να υπάρξει...
Ερ.: Το έχετε πάντως νιώσει ποτέ αυτό; Να έχετε προσγειωθεί και να σκεφτείτε πως ήταν η «τέλεια» πτήση; Και επιπλέον, συμβαίνει ποτέ, δεδομένου ότι είσαστε εκεί ψηλά μέρα και νύχτα, σε καλοκαιρία και σε δύσκολες συνθήκες, να πει ένας πιλότος, «εντάξει πρέπει να πετάξω» με μειωμένο ενδιαφέρον; Ή κάθε φορά μέσα σας σκέφτεστε «τι τυχερός είμαι που το κάνω αυτό!»;
Απ.: Πολλές φορές έχουμε νιώσει μετά την προσγείωση ότι έχουμε πάει πολύ καλά, αλλά όμως αυτό, η απολύτως τέλεια πτήση, είναι κάτι ουτοπικό. Κατά τη διάρκεια της απενημέρωσης οποιοδήποτε σφάλμα έχει υποπέσει στην αντίληψή μας προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε και πώς θα το διορθώσουμε στην επόμενη πτήση.
Όσο για τις πτήσεις, το βλέπουμε σαν ευκαιρία κάθε φορά που πετάμε. Αν φτάσεις σε σημείο να πεις «βαρέθηκα, τα είδα πλέον όλα», μάλλον είναι ένα καλό σημείο να σταματήσεις. Είναι τόσο δυναμικό το περιβάλλον, τόσο ωραία αυτά που βλέπουμε κάθε ημέρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να συγκρίνεις ακόμη και στο μυαλό σου δύο πτήσεις. Οπότε έτσι και φτάσεις στο σημείο να πεις «βαρέθηκα, τα έχω δει όλα», καλύτερα να σταματήσεις. Κάθε ημέρα είναι κίνητρο, υπάρχει επιθυμία για πτήση περισσότερο από την προηγούμενη. Οι αεροπόροι λίγο διψάμε για αυτό το κομμάτι, όσο και να πετάμε θέλουμε παραπάνω...

Ερ.: Κλείνοντας, έχετε ένα αγαπημένο σημείο της Ελλάδας; Ένα σημείο πάνω από το οποίο όταν πετάτε νιώθετε, σε προσωπικό επίπεδο, κάτι διαφορετικό με όσα βλέπετε; Μια γωνιά του Αιγαίου...
Μια γωνιά του Αιγαίου... Γενικά το Αιγαίο είναι πανέμορφο, το γαλάζιο είναι ανεπανάληπτο, αλλά μια γωνία στην οποία νιώθουμε διαφορετικά όλοι οι αεροπόροι είναι στον Αη Στράτη, καθώς, όταν περνάμε, προφανώς έχουμε στη μνήμη τον Νικόλα τον Σιαλμά. Από εκεί και πέρα οι της Μοίρας έχουμε πλέον και τη Σκύρο, λόγω του Γιώργου του Μπαλταδόρου...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ροζ σκάνδαλο στην Ιταλία: Βιντεοσκοπήθηκαν βουλευτές να κάνουν σεξ στις τουαλέτες της Βουλής



Έντονες συζητήσεις προκαλεί στην Ιταλία η αποκάλυψη της εφημερίδας Il Giornale ότι δύο βουλευτές του κόμματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα δεν διατηρούν μόνον... κυβερνητικές σχέσεις, αλλά επιδίδονται και σε ερωτικές επαφές τρίτου τύπου και μάλιστα εντός κυβερνητικού κτιρίου. 

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι δύο βουλευτές έχουν βιντεοσκοπηθεί, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των εμπλεκομένων. 

«Προφανώς ξέρουμε τα ονόματά τους. Δεν θα δημοσιεύουμε, καθώς η ιδιωτικότητα είναι δικαίωμα», έγραψε η εφημερίδα. Ωστόσο, δεν δίνει πληροφορίες για το ποιος είναι ο υπεύθυνος της βιντεοσκόπησης των ερωτικών περιπτύξεων. 

Ο διευθυντής της εφημερίδας Il Tempo, Franco Bechis, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Αν και δεν αποκάλυψε επίσης τα ονόματα των δύο ανδρών βουλευτών, υποστήριξε ότι είναι «ψηλοί και όμορφοι» και ότι όλοι γνωρίζουν τα ονόματά τους. 

Την ίδια ώρα που ορισμένοι καταδικάζουν την πράξη ως... ανάρμοστη, ιδίως όταν συμβαίνει σε χώρους που πληρώνει ο Ιταλός φορολογούμενος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ετόρε Ροζάτο του Δημοκρατικού Κόμματος δεν φαινόταν να έχει πρόβλημα με τα όσα συνέβησαν στις τουαλέτες, λέγοντας ότι οι (πολιτικοί του) αντίπαλοι αξιοποιούν τον χρόνο τους στην τουαλέτα πιο σοφά από το συνηθισμένο. «Επιτέλους, ένας καλός τρόπος να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας εδώ», είπε.


Πηγή : protothema.gr


Μεϊμαράκης: Ετοιμότητα για τη νίκη στις εθνικές εκλογές




Την ανάγκη η ΝΔ «να είναι έτοιμη για να δώσει τη μάχη για τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά την πρώτη ενημερωτική συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει οριστεί πρόεδρος του Συνεδρίου, επισήμανε ότι το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που θα εκπέμψουμε από το συνέδριο θα είναι ότι το πρόγραμμά μας, οι αρχές μας, οι αξίες μας, μπορούν να πάνε την Ελλάδα πιο μπροστά και ενωμένοι όλοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά θα πάμε προς τη νίκη».

Συνεχάρη, δε, τον γενικό διευθυντή και τον γραμματέα του κόμματος για την οργανωτική πορεία προς το Συνέδριο.


Πηγή : in.gr


Κάποιος πρέπει να της πει ότι γελάει ο κόσμος μαζί της Φωτίου: Ο φόρος επιχειρήσεων, δεν είναι ΦΠΑ των επιχειρήσεων;



Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τέτοιο καραγκιοζιλίκι κυβέρνηση και στελέχη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Θεανώ Φωτίου εκπλήσσει με τις ξεφτίλα δηλώσεις της που της κάνει όχι αθέλητα αλλά ηθελημένα γιατί απλά έτσι το αντιλαμβάνεται και αυτή είναι η ικανότητα της.

Αυτή την φορά η Θεανώ Φωτίου, φαίνεται πως δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά ανάμεσα σε ΦΠΑ και φόρο επιχειρήσεων και δείχνει το πόσο ακατάλληλη είναι.

Έπρεπε να διευκρινίσουν στην Φωτίου ότι άλλο ΦΠΑ και άλλο φόρος επιχειρήσεων, εκείνη με πολύ φυσικό τρόπο απάντησε πως «με συγχωρείτε αυτός τι είναι (σ.σ. φόρος επιχειρήσεων), δεν είναι ΦΠΑ των επιχειρήσεων;»

Η απόλυτη κυβερνητική ξεφτίλα.




Ιταλός ερευνητής αποκρυπτογραφεί το μήνυμα στο ρόδι που κρατά ο Ιησούς σε διάσημο πίνακα του Μποτιτσέλι



Η ανατομία της ανθρώπινης καρδιάς αναπαρίσταται στο ρόδι που κρατά ο Ιησούς σε διάσημο πίνακα του Μποτιτσέλι, αποφαίνεται Ιταλός ερευνητής.
Μόνο πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, ο δρ Ντάβιντε Λατσέρι, ειδικός σε θέματα Ιατρικής στην Τέχνη, αποκάλυπτε μία ιδιαίτερη ανατομική λεπτομέρεια να βρίσκεται «κρυμμένη» στις πτυχώσεις του μανδύα που κρατά η «Αλληγορία της Χλωρίδας» (Flora) προσπαθώντας να καλύψει το γυμνό σώμα της Θεάς του Έρωτα στον διάσημο πίνακα «Η Αφροδίτη που γεννιέται από τα νερά» του Σάντρο Μποτιτσέλι, ο οποίος εκτίθεται στην Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία.
O περίφημος πίνακας του Μποτιτσέλι «Η Αφροδίτη που γεννιέται από τα νερά» στην Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία (Φωτογραφία: Wikipedia)O περίφημος πίνακας του Μποτιτσέλι «Η Αφροδίτη που γεννιέται από τα νερά» στην Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία (Φωτογραφία: Wikipedia)
Οι πτυχώσεις όπως διαμορφώνονται και το χρώμα τους στο ύφασμα, σύμφωνα με τον ίδιον, στην πραγματικότητα αναπαράγουν ένα ανθρώπινο ανατομικό χαρακτηριστικό, συγκεκριμένα έναν πνεύμονα, με τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τις κοιλότητες που διαιρούνται από τους βρόγχους.
«Η Άνοιξη» του Μποτιτσέλι (Φωτογραφία:  Wikipedia)«Η Άνοιξη» του Μποτιτσέλι (Φωτογραφία: Wikipedia)
Μια αλληγορία που πιθανότατα είχε χρησιμοποιηθεί από τον ίδιον τον φλωρεντινό καλλιτέχνη και στον άλλο διάσημο πίνακά του, την «Άνοιξη» («Primavera»). Το 2009, δύο Αμερικανοί επιστήμονες, οι Nenjamin Blehe και Roy Doliner, είχαν ήδη εντοπίσει το περίγραμμα των δύο πνευμόνων επιμελώς μεταμφιεσμένους στη βλάστηση και τις διακλαδώσεις των δένδρων πίσω από την εικόνα της Αφροδίτης.
Είναι ακριβώς αυτές οι προηγούμενες μελέτες που ενέπνευσαν τον Ιταλό χειρουργό να διενεργήσει περαιτέρω έρευνες για πιθανές κρυμμένες ανατομικές λεπτομέρειες στο έργο του Μποτιτσέλι και όντως πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο για μία νέα ανακάλυψη, που τώρα αφορά ένα άλλο αριστούργημα του διαλεχτού ζωγράφου της Αναγέννησης: Τη «Μαντόνα του Ροδιού» (1487), πίνακα που επίσης εκτίθεται στην Πινακοθήκη Ουφίτσι.
H «Μαντόνα του Ροδιού» του Μποτιτσέλι (Φωτογραφία: Wikipedia)H «Μαντόνα του Ροδιού» του Μποτιτσέλι (Φωτογραφία: Wikipedia)
Σύμφωνα με τη μελέτη του Λατσέρι και της ομάδας του, που δημοσιεύθηκε στο Interactive CardioVasckular and Thoracic Surgery, στον καρπό του ροδιού που κρατά στο χέρι του ο Ιησούς βρέφος, μπορεί κάποιος κάλλιστα να αναγνωρίσει μία τέλεια ανατομική αναπαράσταση της ανθρώπινης καρδιάς. Όπως δήλωσε ο χειρουργός στο ιταλικό πρακτορείο ANSA «η διάταξη των σπόρων και των νευρώσεων στο ξεφλουδισμένο ρόδι αντιστοιχούν επακριβώς στη διάταξη των αντλιών και των δύο κόλπων στην καρδιά, τις δύο κοιλίες και την κύρια πνευμονική αορτή. Ακόμη και το στέμμα του ροδιού χωρίζεται σε δύο μέρη που μιμούνται την ανώτερη κοίλη φλέβα και το αορτικό τόξο με τις τρεις διακλαδώσεις του».
Αυτές οι εντυπωσιακές ομοιότητες με την καρδιακή ανατομία, αλλά και η θέση του καρπού, που ο Ιησούς κρατά ακριβώς μπροστά από το αριστερό του στήθος στο ύψος της καρδιάς, ενισχύει την πιθανότητα η υπόθεση του Λατσέρι να είναι βάσιμη.
Λεπτομέρεια του αριστουργήματος του Μποτιτσέλι «Η Μαντόνα του Ροδιού» (Φωτογραφία: Wikipedia)Λεπτομέρεια του αριστουργήματος του Μποτιτσέλι «Η Μαντόνα του Ροδιού» (Φωτογραφία: Wikipedia)
Αλλά γεννάται το ερώτημα: γιατί ο καλλιτέχνης να θέλει να κρύψει αυτές τις ανατομικές λεπτομέρειες στα έργα του; Η μελέτη διευκρινίζει ότι την περίοδο εκείνη οι εικαστικοί καλλιτέχνες συχνά παρακολούθησαν μαθήματα ανατομίας, αναζητώντας μια πιο ρεαλιστική και πλαστική αναπαράσταση του ανθρώπινου σώματος. Ο Μποτιτσέλι όχι μόνον παρακολούθησε μαθήματα ανατομίας στη Μπολόνια, αλλά μετά βεβαιότητος γνώριζε και την εκτενή συλλογή ανατομικών σχεδίων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Είναι βέβαια προφανές πως τόσο η αναπαράσταση των πνευμόνων, όσο και της καρδιάς, αντιπροσωπεύουν αλληγορίες. Το ρόδι είναι μια έντονα συμβολική εικόνα, που μπορεί να περιέχει διάφορες ερμηνείες, ιδίως σε έργα με χριστιανικό περιεχόμενο και μήνυμα. Σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδας του Δρος Λατσέρι, ενδέχεται να συμβολίζει το σύνολο των Παθών και την Ανάσταση του Ιησού: τους άλικους σπόρους, που αντιστοιχούν στο αίμα που έχυσε ο Θεάνθρωπος για να λυτρώσει την ανθρωπότητα.
Ο Μποτιτσέλι σαφώς και δεν ήταν ο μόνος καλλιτέχνης που περιελάμβανε κεκαλυμμένες ανατομικές λεπτομέρειες στα έργα του. Αρχής γενομένης από τον Μιχαήλ Άγγελο, οι καλλιτέχνες αρέσκονταν και τολμούσαν να ενοφθαλμίζουν αινίγματα στις αυτοπροσωπογραφίες τους, αλλά και άλλους διάφορους συμβολισμούς, που μεθερμηνεύτηκαν πολύ αργότερα, εάν όχι μετά πολλούς αιώνες. Πολλές διαγνωστικές έρευνες, με προηγμένα τεχνολογικά μέσα, έχουν αποκαλύψει πάμπολλες και περίπλοκες εξεζητημένες και κρυμμένες εικόνες στα αριστουργήματα καλλιτεχνών, ακόμη –ακόμη έχουν αποκαλύψει προηγούμενες αναπαραστάσεις στα κατώτερα στρώματα του πίνακα.
Τώρα πια, η σκυτάλη της ερμηνείας περνά στους ιστορικούς Τέχνης, που αναμένεται να εισφέρουν και νέες γνώσεις και απόψεις στον διάλογο για τις συνθήκες δημιουργίας και το αληθινό —πέρα από το φαινομενικό—μήνυμα του έργου τέχνης. Ένας διάλογος που αναμένεται να είναι λίαν διαφωτιστικός και συναρπαστικός.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: iefimerida.gr 


Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη σε εκδήλωση των ΝΟ.Δ.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας


Νεοδημοκράτισες και Nεοδημοκράτες,

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτήν την πραγματικά εντυπωσιακή συγκέντρωση, σήμερα εδώ, στην Τρίπολη. Με συγκινείτε βαθιά με την αγάπη, με τη ζεστασιά, με την αφοσίωσή σας στη μεγάλη μας Παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Ξέρετε, κάθε φορά που έρχομαι στην Αρκαδία -θυμήθηκε ο Πρόεδρος την προηγούμενή μου ομιλία σε αυτό το χώρο όταν ήμουν υποψήφιος τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας-  χαίρομαι διπλά. Και χαίρομαι διπλά διότι ίσως κάποιοι από εσάς δεν γνωρίζετε ότι έχω μια ρίζα από την Αρκαδία στην οικογένειά μου. Ο παππούς μου, Αγαμέμνων Γιαννούκος, έμπορος δερμάτων, κατάγεται από τη Στεμνίτσα. Οπότε δικαιολογούμαι και εγώ να λέω ότι έχω ρίζες από την  Αρκαδία, το κέντρο της Πελοποννήσου, σε έναν τόπο που αγαπώ ιδιαίτερα  και τον οποίον επισκέπτομαι πάντα με πολύ μεγάλη χαρά, είτε για πολιτικούς, είτε για προσωπικούς λόγους. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα σε αυτόν εδώ το χώρο μπορέσατε και φτάσατε άνετα χωρίς να περάσετε από κλούβες ΜΑΤ που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό όταν ήρθε και μίλησε ακριβώς σε αυτόν τον χώρο, πριν από κάποιους μήνες.

Είμαι εδώ για να υποστηρίξω και εγώ  την υποψηφιότητα  ενός σπουδαίου αυτοδιοικητικού, ενός καλού φίλου, του Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μπορώ να σας πω τέσσερις λόγους γιατί πιστεύω ότι η Πελοπόννησος πρέπει να στηρίξει τον Παναγιώτη ασχέτως κομματικων προτιμήσεων και ασχέτως της κομματικής επιλογής που κάναμε εμείς να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο Παναγιώτης Νίκας είναι ένας άνθρωπος με ήθος και ακεραιότητα. Και αυτο για μένα είναι χαρακτηριστικό αδιαπραγμάτευτο όταν κάποιος ασκεί δημόσιο λειτούργημα και διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος αυτοδιοικητικός. Το έργο του στην Καλαμάτα μιλάει μόνο του. Η Καλαμάτα σήμερα -πρωτίστως λόγω της παρουσίας του Παναγιώτη Νίκα και της ομάδας του- είναι μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες πόλεις στην Ελλάδα. Ίσως η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφερειακή πόλη στη χώρα. Αυτά τα οποία έκανε στην Καλαμάτα μπορεί να τα κάνει και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Ο τρίτος λόγος είναι ότι έχει σχέδιο για την Πελοπόννησο. Έχει όραμα, έχει πάθος για την Περιφέρεια. Βλέπει τις προκλήσεις, βλέπει τις δυσκολίες, αλλά βλέπει και τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου. Ξέρει να τοποθετεί την Περιφέρεια στο επίκεντρο των εξελίξεων και θα χαρώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του, ελπίζω με τη στήριξή σας, ως ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας. Υπάρχει και ένας τέταρτος λόγος, όμως, ο οποίος δεν αναφέρθηκε από τους προλαλήσαντες, τον θεωρώ όμως σημαντικό. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που στη ζωή δεν επιλέγουν τον σίγουρο, τον εύκολο δρόμο. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που παίρνουν ρίσκα. Ο Παναγιώτης Νίκας θα επανεκλεγόταν μετα βεβαιότητος Δήμαρχος Καλαμάτας. Επέλεξε, όμως, να πάρει το ρίσκο να εκπροσωπήσει όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είμαι σίγουρος ότι θα τον ανταμείψετε για αυτό εκλέγοντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

Κάναμε πολιτικές επιλογές, φίλες και φίλοι, και θέλουμε να δώσουμε στις Περιφερειακές εκλογές  ένα έντονο πολιτικό στίγμα. Και θέλουμε να κερδίσουμε και τις 13 Περιφέρειες και ο χάρτης των Περιφερειακών εκλογών να βαφτεί γαλάζιος. Γιατί οι Περιφερειάρχες είναι αρωγοί στην υλοποίηση της αξιακής μας πολιτικής. Θέλουμε να είναι άνθρωποι όχι απλά που να προέρχονται από την Παράταξή μας, αλλά άνθρωποι με τους οποίους να μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Άνθρωποι με τους οποίους να μπορούμε να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τελικά τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να αλλάξουμε την Ελλάδα και να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη.

Φίλες και φίλοι, καθώς το 2018 πλησιάζει προς το τέλος του, θα μπούμε σε λίγες εβδομάδες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για τη χώρα το 2019 που είναι εκλογικό έτος. Είναι έτος στο οποίο θα γίνουν Εθνικές εκλογές, Ευρωεκλογές, Περιφερειακές εκλογές, Δημοτικές εκλογές. Είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει την μεγάλη πολιτική αλλαγή για τη χώρα. Δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι Εθνικές εκλογές. Εύχομαι να γίνουν μια ώρα αρχύτερα. Όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση, στην κάλπη των Εθνικών εκλογών, θα πρέπει να έρθει η ώρα να κάνουν όλοι τον απολογισμό τους. Ο κ. Τσίπρας σε μια ομιλία του στη Βουλή, πριν από κάποιες μέρες, μας είπε ότι επί της ουσίας κυβερνά τη χώρα μόλις 100 μέρες. Ότι το ρολόι του χρόνου για τον ίδιο αρχίζει να τρέχει από τότε που δήθεν η χώρα βγήκε από το τρίτο Μνημόνιο. Κυβερνά όμως τη χώρα 1.414 ημέρες. 1.414 ημέρες που η χώρα, δυστυχώς, πήγε πίσω, οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι, η αξιοπρέπεια της χώρας καταρρακώθηκε, η οικονομία επέστρεψε σε βαθιά κρίση. Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω την σκληρή πραγματικότητα την οποία ζείτε καθημερινά, η οποία συγκρούεται με το φαντασιακό success story της κυβέρνησης. Δεν χρειάζεται να σας μιλήσω για την ανεργία, ειδικά εδώ στην περιφέρεια, για τα ρημαγμένα χωριά, για το γεγονός ότι 2 εκατ. Έλληνες χρωστούν σήμερα στην εφορία μικρά ποσά κάτω των 500 ευρώ. Δεν χρειάζεται να σας μιλήσω για το γεγονός ότι και στον ιδιωτικό τομέα οι δουλειές που δημιουργούνται είναι δουλειές μερικής απασχόλησης και οι μισθοί μειώνονται.

Φίλες και φίλοι, όλα αυτά τα γνωρίζετε και ο απολογισμός για αυτήν την κυβέρνηση γίνεται από τους πολίτες κάθε μέρα. Και δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή όσο μένει στην εξουσία τόσο προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά. Είχαμε προειδοποιήσει φίλες και φίλοι την κυβέρνηση για τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούσε η υπογραφή της άκρως προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Δυστυχώς δικαιονόμαστε κάθε μέρα στην κριτική μας. Είχαμε πει ότι η αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικής” εθνότητας συνιστά μια εθνική υποχώρηση την οποία καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει.  Με απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας  είπε “ναι” εκεί που όλοι οι προηγούμενοι είχαν πει “όχι”. Εκεί που είχε πει “όχι” ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκεί που είχε πει “όχι” ο Κώστας Καραμανλής, εκεί που είχε πει “όχι” ο Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας είπε “ναι”. Επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον κ. Ζάεφ να έρχεται τώρα να μας κουνά το δάχτυλο. Να μας λέει: “Ποια Βόρεια Μακεδονία. Εμείς “Μακεδόνες” είμαστε, τη “μακεδονική” γλώσσα μιλάμε και θα διεκδικήσουμε αύριο να διδάσκεται και αυτή η “μακεδονική” γλώσσα επίσημα και στην πατρίδα μας”. Του λέμε λοιπόν εδώ, από αυτόν τον τόπο που έχει τόσο βαρύ ιστορικό συμβολισμό, απο την κοιτίδα της ελεύθερης Ελλάδος, ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στη Συμφωνία  των Πρεσπών και θα αγωνιστούμε αυτή η συμφωνία να μην περάσει διότι υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας.

Τα συμφέροντα, δυστυχώς της χώρας, τα οποία υπονομεύονται κάθε μέρα από μια κυβέρνηση η οποία ακόμα και σήμερα χρησιμοποιεί το δικό σας υστέρημα για να έρθει να παιξει ένα ξεπερασμένο παιχνίδι προεκλογικών παροχών. Αφού σας πήρε 10, έρχεται τώρα να μοιράσει το 1 και να περιμένει ότι θα την ευχαριστήσετε κιόλας γιατί -δήθεν- σας γύρισε πίσω ελάχιστα από τα πολλά που σας πήρε. Θα έρθει ο κ. Τσίπρας την Τρίτη στη Βουλή να μας πει ότι τελικά κατάφερε να μην κόψει τις συντάξεις τις οποίες ο ίδιος έκοψε και των οποίων η περικοπή θα ήταν αχρείαστη  αν δεν είχε μεσολαβήσει ο κ. Τσίπρας. Και θα του θυμίσουμε ότι εμείς  ήμασταν απέναντι σε αυτήν την περικοπή των συντάξεων, θα του θυμίσουμε ότι πριν από 6 μήνες είχαμε καταθέσει τροπολογία για να μην περικοπούν οι συντάξεις, την οποία τότε είχε απορρίψει και θα του εξηγήσουμε γιατί ενδεχομένως τότε δεν μπορούσε να δεχτεί την τροπολογία μας. Ίσως δεν είχε ρυθμίσει ακόμα τις υπόλοιπες διευθετήσεις του στο παζάρι στο οποίο έκανε. Οι Έλληνες πολίτες, φίλες και φίλοι της Αρκαδίας, της Πελοποννήσου, δεν εξαπατώνται άλλο από τις κούφιες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Γνωρίζουν ότι αυτά τα 4 χρόνια η χώρα πήγε πίσω. Δεν έγινε απλά η δική σας ζωή χειρότερη. Υπονομεύτηκε το κύρος και η αξιοπρέπεια της χώρας. Έβλεπα τις εικόνες από τα καμένα Εξάρχεια και νόμιζα ότι έβλεπα εικόνες από τη Συρία. Κάποιοι αντιμετωπίζουν αυτήν την πραγματικότητα ως τη νέα κανονικότητα. Τους λέμε ξεκάθαρα αυτά τα φαινόμενα με τη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Να τα ξεχάσουν. Η ανομία και η παραβατικότητα τελειώνει την επόμενη μέρα των εκλογών.  

Φίλες και φίλοι θα έχουμε μπροστά μας μια σκληρή εκλογική μάχη. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό. Και δεν μου αρκεί μόνο να καβαλήσουμε αυτό το ισχυρό κύμα το οποίο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Αυτό το κύμα το οποίο λέει: “Φύγετε επιτέλους να τελειώνουμε μαζί σας”. Είναι υπαρκτό αυτό το κύμα, όπως και η εντονότατη αντίδραση πολιτών που δεν στηρίζουν -κατ΄ανάγκη τη Νέα Δημοκρατία- απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση. Αλλά δεν μου αρκεί μόνο αυτό. Διότι θέλω την επόμενη μέρα όχι απλά να πάρουμε μια ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά να είμαστε και μια καλή κυβέρνηση. Και για να είμαστε καλή κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα είναι το μόνο σχέδιο σήμερα το οποίο μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Να σας μιλήσουμε για τα ζητήματα που σας απασχολούν πραγματικά. Να σας εξηγήσουμε πως θα σας βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνοντας τους φόρους. Γιατί Νέα Δημοκρατία σημαίνει λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα το οποίο θέλω να συγκρατήσετε. Δεν αντέχει άλλο η μέση ελληνική οικογένεια, η μεσαία τάξη η οποία αφανίζεται σήμερα, αυτήν την υπερφορολόγηση, ώστε να παίρνει ο κ. Τσίπρας τα χρήματα των φορολογούμενων και να τα μοιράζει μετά στοχευμένα σε επιδόματα, σε παροχές και σε ρουσφέτια.

Εμείς θέλουμε να βάλουμε μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας. Ξέρουμε πως να φέρουμε επενδύσεις στον τόπο. Ξέρουμε πως να συνεργαστούμε με περιφερειακές διοικήσεις, με τοπικές αυτοδιοικήσεις για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική οικονομία, να γίνουν επενδύσεις στον τόπο μας, να δημιουργηθούν πολλές καλές θέσεις απασχόλησης, να μείνουν τα νέα παιδιά εδώ στον τόπο τους, να είναι υπερήφανα που θα έρθουν, θα εργαστούν και θα δουλέψουν στον τόπο τους: Στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, την Κορινθία.

Δείτε λίγο πόσο άλλαξε η όψη της Μεσσηνίας από μια μεγάλη τουριστική επένδυση η οποία έγινε από έναν άνθρωπο ο οποίος είχε όραμα για τον τόπο του και υπομονή μεγάλη να ξεπεράσει δεκαετίες γραφειοκρατικών εμποδίων και δυσκολιών. Δεν θέλω φίλες και φίλοι να χρειαστεί να περάσει ό,τι πέρασε ο μακαρίτης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος για να κάνει αυτή τη σημαντική επένδυση που τόση πνοή έδωσε στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Θέλω να κάνουμε τη ζωή των επενδυτών πιο εύκολη. Αλλά θέλουμε να σκύψουμε, φίλες και φίλοι, και πάνω στα προβλήματα των συμπολιτών μας που σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ξέρω ότι ανάμεσα σας υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που χρωστούν μικρά ποσά στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία. Κάποιοι επιχειρηματίες μεγαλύτερα ποσά στις τράπεζες. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην ανάγκη να υπάρχει μία οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων, με ελάχιστη καταβολή τα 20 ευρώ για αυτούς που χρωστούν μικρά ποσά. Για να μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτόν τον βραχνά των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που τους κρατά πίσω, που δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τη ζωή πάλι με αισιοδοξία.

Θα έχουμε την ευκαιρία από τώρα μέχρι τις εκλογές να ξεδιπλώσουμε και να επαναλάβουμε όλον τον πρόγραμματικό μας λόγο. Να μιλήσουμε για τη σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια. Γιατί η ασφάλεια είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας. Να μιλήσουμε για το πόσο σημαντική είναι για εμάς η παιδεία, η δημόσια παιδεία, το δημόσιο πανεπιστήμιο, το δημόσιο σχολείο. Γιατί ξέρω πολύ καλά ότι το τελευταίο το οποίο θέλετε εσείς που στηρίζετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας, είναι να  πληρώνετε από την τσέπη σας, γιατί η δωρεάν παιδεία δεν είναι ακριβώς δωρεάν στη χώρα μας. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Πληρώνετε από την τσέπη σας για να πετύχει το παιδί ή το εγγόνι σας σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Το τελευταίο που θέλετε είναι όταν το στείλετε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, να αντικρίσει αυτό το απαράδεκτο αχούρι το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα οι φοιτητές  και οι καθηγητές μας στα δημόσια πανεπιστήμια. Το άσυλο καταργείται από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έτσι θα αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, από τη Δικαιοσύνη και από όσους είναι επιφορτισμένοι για να τηρούν τον νόμο και την τάξη σε αυτόν τον τόπο.

Θα έχουμε πολλά να πούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές. Και να θέσουμε και κάποια σκληρά διλήμματα για την επόμενη μέρα της χώρας. Για το πού θέλουμε να πάμε: Αν θέλουμε να πάμε μπροστά ή αν θέλουμε να πάμε πίσω. Αν θέλουμε να είμαστε με τον λαϊκισμό και τα εύκολα λόγια ή με τον συγκροτημένο πολιτικό λόγο και τις τεκμηριωμένες προτάσεις. Αν θέλουμε να είμαστε με τις ευκαιρίες για τους πολλούς ή με τα επιδόματα και τα ρουσφέτια για λίγους. Αν τελικά θέλουμε να δώσουμε τρίτη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα ή πρώτη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό είναι το τελικό δίλημμα των εκλογών. Και σε αυτήν την πορεία θα συναντηθούμε πολλοί. Θα συναντηθούμε ξανά με παλιούς αγωνιστές αυτής της Παράταξης που κράτησαν όρθια τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολες στιγμές. Σας ευχαριστώ την καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά. Εσείς είστε οι αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας που δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία της μεγάλης μας Παράταξης.

Θα συναντηθούμε με παλιούς φίλους οι οποίοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογές και βλέπω εδώ παλιούς αγωνιστές. Θυμόμαστε Ανδρέα όταν 3,3 εκατ. συμπολίτες μας  στήριξαν. Στην πορεία, όμως, κάποιοι απομακρύνθηκαν, κάποιοι μας γύρισαν την πλάτη, κάποιοι πικράθηκαν, κάποιοι στενοχωρήθηκαν. Τους καλούμε να γυρίσουν σπίτι τους, στη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη δημοκρατική Παράταξη. Γιατί η Νέα Δημοκρατία  αλλάζει. Κρατάει τις αξίες της, το βασικό πλαίσιο της ιδρυτικής μας διακήρυξης: την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Αλλά ταυτόχρονα εξελίσσεται, γίνεται ένα ανοιχτό σύγχρονο Κόμμα. Ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα των καιρών και μπορεί και δίνει με ουσιαστικό τρόπο αυτή την συνέχεια μεταξύ της παράδοσης και των νέων ιδεών που τόσο χρειάζεται η Παράταξη μας.

Θα συναντηθούμε, όμως, σε αυτή τη διαδρομή και με ανθρώπους που δεν μας στήριξαν ποτέ. Με απογοητευμένους συμπολίτες μας που πίστεψαν τον κ. Τσίπρα. Και ειδικά με νέα παιδιά που πίστεψαν πως πραγματικά ο κ. Τσίπρας κόμιζε κάτι καινούριο. Που πίστεψαν ότι μπορούμε την επόμενη μέρα να σκίσουμε τα Μνημόνια, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, να δώσουμε 13η και 14η σύνταξη. Τον πίστεψαν, απογοητεύτηκαν, προδόθηκαν και τώρα είναι έτοιμοι να έρθουν να συμπορευθούν με τη Νέα Δημοκρατία  για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Και θα τους αγκαλιάσουμε γιατί υπάρχουν στιγμές στην ιστορία μας όπου οι ιδεολογικές διαφορές γίνονται πιο θολές μπροστά στο μεγάλο διακύβευμα. Και το μεγάλο διακύβευμα σήμερα, φίλες και φίλοι, ξεπερνά την πολιτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας  στις επόμενες εκλογές. Είναι το στοίχημα για την ανόρθωση της χώρας. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Και αυτή είναι η βαριά αποστολή που καλούμαστε όλοι εμείς -χρησιμοποιώ πάντα α’ πληθυντικό διότι η δουλειά μας είναι μία ομαδική δουλειά- να επιτελέσουμε. Τα κεντρικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο εμένα, τα αυτοδιοικητικά στελέχη στον 2ο και τον 1ο βαθμό  και οι απλοί Νεοδημοκράτες θα δώσουν τον αγώνα τους πόρτα πόρτα για να κερδίσουμε και την τελευταία ψήφο.

Φίλες και φίλοι, κλείνω με μία υπενθύμιση. Και νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι την κάνω εδώ στην καρδιά της Πελοποννήσου, την Τρίπολη. Σε δύο χρόνια από τώρα, το 2021, θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Την Ελληνική Επανάσταση η οποία ξεπήδησε σαν σπίθα από τον Μοριά, έγινε πρόταγμα ελευθερίας και κόντρα στις προβλέψεις -ξεπερνώντας αξεπέραστα δυσκολίες- έκανε την Ελλάδα αυτό που είναι: ελεύθερο Κράτος με ελεύθερους πολίτες. Ένα Κράτος το οποίο διεκδικεί τη θέση που του αξίζει σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αναρωτηθείτε μαζί μου πως θέλετε να είναι η Ελλάδα του 2021, πως θέλετε να είναι η Ελλάδα του 2025, πως θέλετε να είναι η Ελλάδα του 2030. Και συγκρίνετε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας  με την μη πρόταση, ουσιαστικά, του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι τίποτε άλλο από μία μεγάλη επιστροφή στο παρελθόν. Και νομίζω ότι αβίαστα -αν στρέψετε το βλέμμα σας στο μέλλον, στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα- θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι, ναι, αξίζει να στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη μεγάλη πολιτική αλλαγή για την πραγματική ανόρθωση της χώρας. Για να έρθει και πάλι η αισιοδοξία και το χαμόγελο στα χείλη όλων των Ελλήνων.




Κίνδυνος για την οικονομία – Γιατί χτυπούν καμπανάκια και γιατί η κυβέρνηση κοιμάται



«Λένε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ας έρθουν σε 2-3-4 μήνες να μου το πουν ξανά αυτό».

Με τον τρόπο του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε στοίχημα με τους… κακούς του αντικυβερνητικού μπλοκ που βλέπουν ότι η οικονομία δεν είναι αυτή που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Ότι το κυβερνητικό αφήγημα του στυλ «Αλέξη δώστα όλα» δεν συνεπάγεται και οικονομική ευημερία, αλλά το αντίθετο: Σαμποτάρει την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της τα επόμενα χρόνια. Αιχμαλωτίζει και τις επόμενες κυβερνήσεις οι οποίες ενδεχομένως θα βρεθούν ενώπιες πολύ δύσκολων αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες.

Οσο το Μέγαρο Μαξίμου πολιτεύεται με όρους Μαυρογυαλούρου, όπου τάζει τα πάντα, δίνει επιδόματα και υπόσχεται προσλήψεις, οι διεθνείς εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Μια ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια κρίση θεωρείται από πολλούς πιθανή, ήδη τα πρώιμα σημάδια στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.

Και την ίδια ώρα η εξέγερση των αποκλεισμών στη Γαλλία και αλλού πιθανότατα να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις που θα ταράξουν συνθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κι όμως, η ελληνική κυβέρνηση αντί να παίρνει μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία, για να μπορέσει να αντέξει ενδεχόμενες εσωτερικές ή εξωτερικές αναταράξεις, επιλέγει τη λογική της μοιρασιάς των αιματηρών πλεονασμάτων. Και δείχνει να αδιαφορεί για το αν μπορεί και πότε να βγει στις αγορές.

Και μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό έχει και ο ίδιος ο οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος αν και γνωρίζει (και κατ’ ιδίαν το λέει) ότι η κατάσταση είναι οριακή, επιλέγει να παίξει το παιχνίδι του Τσίπρα.

Καμπανάκια ηχούν

Κορυφαίοι τραπεζικοί και οικονομικοί παράγοντες προειδοποιούν ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν είναι πολλές και ότι μια μακροχρόνια αδυναμία εξόδου στις αγορές, λόγω υψηλών επιτοκίων, θα προκαλέσει πρόβλημα όταν το «μαξιλάρι» θα φαγωθεί στα επιδόματα και τις δαπάνες για προσλήψεις.

Βεβαίως οι φήμες λένε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με εξασφαλισμένη την κάλυψη αλλά με επιτόκιο πάνω από 4% που δείχνει ότι οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται. Και θα το κάνει αυτό προεκλογικά για να δείξει ότι μπορεί η χώρα να βγει και να δανειστεί, παρ’ ότι μιλάμε για απαγορευτικά επιτόκια.

Επίσης, τα ίδια στελέχη, μιλώντας στα ΝΕΑ τονίζουν ότι  το εγχώριο πολιτικό σκηνικό δεν δημιουργεί περιβάλλον βεβαιότητας στην επενδυτική κοινότητα ικανό να οδηγήσει σε δραστική αποκλιμάκωση των αποδόσεων. «Η κυβέρνηση εστιάζει στις παροχές, η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί, τα κόμματα εξουσίας δεν εστιάζουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» τονίζει και εκτιμά πως η αγορά περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις εκλογές του 2019 και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες. Επιπρόσθετα, κατά την εκτίμησή τους, η υποτίμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και η πρακτική αδυναμία διαγραφής του προβλήματος πριν από το 2021 θα συνεχίσουν να επιδρούν αρνητικά στις αποδόσεις των ομολόγων και στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε τεχνητή αποκλιμάκωση των αποδόσεων ζητώντας από τον Μάριο Ντράγκι να αυξηθεί το όριο των κρατικών ομολόγων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ δεν είναι η κατάλληλη ώρα. Εφαγε επί της ουσίας… πόρτα ο Τσίπρας γι’ αυτό το κόλπο που δείχνει ότι επικοινωνιακά διαχειρίζονται ένα μείζον ζήτημα.

Το 2019 το ελληνικό Δημόσιο έρχεται αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων 11 δισ. ευρώ και ήδη μέσω του προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει «μερική χρήση» κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ.

Παράθυρο ευκαιρίας

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα αναζητήσει από τον Ιανουάριο του 2019 «παράθυρο ευκαιρίας» για έκδοση τουλάχιστον τριετών ή πενταετών τίτλων, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι ακριβώς θα συμβαίνει στις αγορές τον Ιανουάριο. Η αντιπρόεδρος της Moody’s Kathrin Muehlbronner, με δηλώσεις της στα «ΝΕΑ» χαρακτηρίζει αναμενόμενη μερική χρήση του cash buffer το 2019. Προσθέτει όμως με νόημα πως «θα ήταν σίγουρα μια παράμετρος ανησυχίας εάν η κυβέρνηση διαρκώς χρησιμοποιούσε αυτά τα κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους που ωριμάζει, καθώς αυτό θα ήταν ένα σημάδι ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ασφαλή πρόσβαση στις αγορές».

Μετά τις 20 Αυγούστου, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων άγγιξαν έως και το 4,7% καθιστώντας εξαιρετικά ακριβή ενδεχόμενη έκδοση νέων τίτλων. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αποκλιμάκωση (4,264% χθες) με οδηγό τις προσδοκίες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Πηγή : in.gr


Αγοράκι μόλις 8 ετών υπέστη ανακοπή καρδιάς στην Κρήτη και κατέληξε



Το άτυχο παιδί βρισκόταν μαζί με μέλος της οικογενείας του στο σπίτι του στα Χανιά, όταν υπέστη έντονη δυσφορία και υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ, που τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Χανίων.

Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες ενώ στη συνέχεια έκριναν πως είναι απαραίτητη η μεταφορά του στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ.

Το άτυχο παιδί άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα 08:00 το πρωί της Κυριακής, 09.12.2018, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση για την ακριβή αίτια θανάτου του οκτάχρονου, που έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή.


Μακεδονία του Αιγαίου θέλει ο Ζάεφ και ο ακροαριστερός Τσίπρας σφυρίζει αδιάφορα



Ένα έγκλημα της ακροαριστεράς και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που θα έχει άσχημες συνέπειες στην Ελλάδα. Οι αυτουργοί αυτού του εγκλήματος δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι όχι μόνο στις εκλογές αλλά και στα ποινικά δικαστήρια.

Για «Μακεδόνες του Αιγαίου» μίλησε ξεκάθαρα ο Ζόραν Ζάεφ και οι δηλώσεις του, ανατρίχισαν τους Έλληνες και τους έκαναν να ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις του ξεπουλήματος Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Ζόραν Ζάεφ είπε προκαλώντας : «Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς. Ας είμαστε ειλικρινείς, κάναμε κάτι γι αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας. Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν τη μακεδονική γλώσσα – μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά, να απομακρύνουμε τα σύνορα». 

Μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ ανοίγει δυστυχώς θέμα των δήθεν «μακεδονικών μειονοτήτων» και αυτό θα το παλέψουν τα Σκόπια σε βάρος της Ελλάδας γιατί ένας ακροαριστερός που κάνει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ξεπούλησε εύκολα χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειες την Μακεδονία μας και την ιστορία μας.


ΙΟΒΕ : Μετά βίας τα βγάζει πέρα το 57% των Ελλήνων



Το κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου δοκιμάζεται άγρια από την καθημερινότητα, με τους πολίτες να βιώνουν κάθε μέρα τα μνημονιακά μέτρα και τους περισσότερους από αυτούς να εξακολουθούν να στενάζουν κάτω από τον ζυγό της υπερφορολόγησης και της πιστωτικής ασφυξίας.

Αυτό αποδεικνύουν και τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα, τα οποία κόντρα στις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις, η έρευνα του ΙΟΒΕ, για τον Νοέμβριο, αποδομεί το success story του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 57% των καταναλωτών «μόλις τα βγάζει πέρα», το 45% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο, ενώ το 82% των νοικοκυριών δεν θα καταφέρει να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ την ίδια περίοδο.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών, δείχνει ότι μόλις το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά πιθανή την αποταμίευση το προσεχές 12μηνο και 2% τη θεωρεί πολύ πιθανή. Αντιθέτως, για το 15% δεν είναι πιθανή και για το 67% αδύνατη. Επιπλέον, από το 57% που οριακά τα βγάζει πέρα, το 14% έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του.

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα ποσοστά των καταναλωτών που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.): ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 7% του συνόλου. Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες.

Πολύ λιγότερες αγορές προτίθεται να κάνει το 26% και ελαφρώς λιγότερες το 16%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν τον Οκτώβριο στα 131,484 δισ. ευρώ, από 131,712 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και ενώ τον Νοέμβριο του 2014 έφθαναν τα 164 δισ. ευρώ.

Οι καταναλωτές που αναφέρουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αυξήθηκαν οριακά τον Νοέμβριο στο 16% του συνόλου, έναντι 14% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που ανέφεραν ότι έχουν χρεωθεί αυξήθηκε από το 11% στο 13%.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις -66,2 μονάδες (από -69,3 τον προηγούμενο μήνα).

Παρά την ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι Έλληνες καταναλωτές είναι για άλλον ένα μήνα οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθούν οι Βούλγαροι (-31,1 μονάδες τον Νοέμβριο από -26,4 τον Οκτώβριο), οι Ρουμάνοι (-21,5 από -20,2), οι Ούγγροι (-11,3 από -9,2) και οι Γάλλοι (-17,2 από -11,3). Ο μέσος δείκτης υποχώρησε στις -3,7 μονάδες (από -2,7) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις -3,9 (από -2,7) στην ευρωζώνη.


Πηγή : in.gr