Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Ο φαιδρός Τσίπρας εάν εκλεγεί θα κάνει δώρο στον Ερντογάν την ακύρωση των Rafale και Belharra

 


Όπως δείχνουν τα πράγματα και μετά τις λίστες παρακολουθήσεων που δημοσιεύει το Documento, ο εθνικά επικίνδυνος Αλέξης Τσίπρας είναι μπλεγμένος σε υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος της χώρας μας.

Εκτός από το παραπάνω, η συνάντηση του εθνικά επικίνδυνου για την χώρα Αλέξη Τσίπρα με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, έδειξε το βρώμικο σχέδιο που έχει στο μυαλό του, για να κάνει δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη συνάντηση του εθνικά επικίνδυνου Αλέξη Τσίπρα, έθεσε ζήτημα ακύρωσης των συμβάσεων με τις γαλλικές κατασκευαστικές των Rafale και των Belhara, σε περίπτωση που έρθει ο ίδιος στην εξουσία, εάν δεν συνεργαστούν ουσιαστικά με την ελληνική αμυντική βιομηχανία για την υλοποίηση των δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων.



Οικονόμου για συνάντηση Τσίπρα με τον πρέσβη της Γαλλίας: «γίνεται εθνικά επικίνδυνος»


 

Είναι αποδεδειγμένο και πιστοποιημένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκτός από πολιτικός απατεώνας και ένας εθνικά επικίνδυνος, ανεύθυνος και ανεπαρκής πολιτικός.

«Ο κ. Τσίπρας κλιμακώνει σοβαρά τις ανεύθυνες ενέργειές του και γίνεται εθνικά επικίνδυνος. Αφού δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μέσω των οποίων η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή, έρχεται να θέσει ζήτημα ακύρωσης των συμφωνιών αυτών», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τη συνάντηση του ανεύθυνους και επικίνδυνου Αλέξη Τσίπρα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ελλάδα.

«Η πρόθεσή του κάνει φυσικά πολύ χαρούμενους όσους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας της αδυναμίας τους να απαντήσουν στη γεωστρατηγική και στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας, η οποία αλλάζει ήδη υπέρ μας τις ισορροπίες.

Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται σκοτεινά συμφέροντα, που είχαν μάθει να κερδίζουν τεράστια ποσά από τις αμυντικές προμήθειες στο παρελθόν. Έτσι, ευνοούνται άνθρωποι που βάζουν τον προσωπικό τους πλουτισμό πάνω από το εθνικό συμφέρον», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να βλάψει την πατρίδα και να ακυρώσει την πορεία ισχυροποίησής της, ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί δυναμικά την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απέναντι σε κάθε επίβουλο. Προχωράμε στο εθνικό σχέδιο ανυποχώρητοι και ακάθεκτοι. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραλαμβάνει τα Rafale και τις Belhara σύμφωνα με τον σχεδιασμό».

Ο ανεύθυνος και εθνικά επικίδυνος Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ελλάδα Πάτρικ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave). Συνομίλησαν για τη σημασία των ελληνογαλλικών σχέσεων και τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπογραμμίζει, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης από την ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τερματισμό της ρωσικής εισβολής και επιστροφή στη διπλωματία.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια συγκροτημένη ευρωτουρκική πολιτική που να περιλαμβάνει την απειλή ισχυρών κυρώσεων και τη διασύνδεση της Χάγης με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης.

Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ελληνογαλλική συνεργασία στον αμυντικό τομέα, τονίζοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις σχετικές συμβάσεις με την Γαλλία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επίσης ακατάλληλος και εθνικά επικίνδυνος τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου, Βαγγέλης Καλπαδάκης.




Δέν μαζεύεται ο τρελός Ερντογάν απειλεί και πάλι ΗΠΑ και Ελλάδα

 


«Ξέφυγε» για ακόμα μια φορά ο τρελός και επικίνδυνος Τούρκος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των ΗΠΑ αλλά και της Ελλάδας με «φόντο» τα F-16 αλλά και το «στρατόπεδο τρομοκρατών του Λαυρίου».

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης μετάδωσε πώς , ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση στην Ελλάδα, αλλά και στον Τζο Μπάιντεν, παρεμβαίνοντας ευθέως στις εκλογές των ΗΠΑ υπέρ των Ρεπουμπλικανών! «Τον επόμενο μήνα ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα νέα σε σχέση με τα F-16» σημείωσε. Δήλωσε μάλιστα ξεκάθαρα ότι επιθυμεί να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί ώστε να λυθεί το θέμα στο Κογκρέσο.

«Αν έρθουν οι Ρεπουμπλικανοί θα είναι πολύ πιο εύκολες και πολύ πιο γρήγορες οι διαδικασίες για τα F-16» δήλωσε ευθέως.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από Ουζμπεκιστάν το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO» του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τουρκικές παραβιάσεις: Νέος συναγερμός πάνω από το Αιγαίο - 71 παραβιάσεις και 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών

«Τον Γκιουλέν τον προφυλάσσει και τον κρύβει ο Μπάιντεν» δήλωσε μάλιστα, ενώ κατηγορεί και την Ελλάδα ότι φιλοξενεί πάρα πολλούς Γκιουλενιστές και ότι μέσω της Ελλάδας φεύγουν στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι στηρίζει τις τρομοκρατικές κουρδικές οργανώσεις μέσω του περίφημου «στρατοπέδου του Λαυρίου» που είναι στην πράξη κέντρο φιλοξενίας…

Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς τον ενοχλεί αφάνταστα η αμερικανική παρουσία στο στρατηγικής σημασίας αυτό λιμάνι.



4 νέες κορβέτες στο Πολεμικό Ναυτικό, στα 2 δισ. ευρώ το κόστος

 


Την ενεργοποίηση του προγράμματος απόκτησης κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό σήμανε η απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), που συνεδρίασε προχθές. Παράλληλα προχωράει και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Επικρατέστερες θεωρούνται η ιταλική και η γαλλική πρόταση, ενώ υπάρχει και η ολλανδική - ωστόσο είμαστε στην αρχή της διαδικασίας της προμήθειας: Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων για το θέμα και στη συνέχεια θα επιληφθεί η Διεύθυνση Εξοπλισμών, που θα διαπραγματευτεί με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να αποφασίσει τελικά το ΚΥΣΕΑ. 

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει δεσμεύσει κονδύλια συνολικού ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την αγορά τριών κορβετών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.



Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Fincantieri, θεωρείται  δελεαστική για την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την κατασκευή των δύο εκ των τριών κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία, συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. 

Οι Ιταλοί έχουν προτείνει στην ελληνική πλευρά η πρώτη κορβέτα να κατασκευαστεί στα ναυπηγεία της εταιρείας στην Ιταλία και οι υπόλοιπες δύο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.



Περίπου αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η πρόταση των Γάλλων, οι οποίοι πάντως επιδιώκουν εσχάτως να συνδέσουν την προμήθεια των Gowind με την πορεία υλοποίησης των φρεγατών Belh@rra. Η Naval Group σχεδιάζει να προτείνει κάτι ανάλογο σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μόνο όμως εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης των δεξαμενών του ελληνικού ναυπηγείου προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι σχετικές εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι η Naval Group είχε καταθέσει πρόταση για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών Gowind στα 1,7 δισ. ευρώ, τιμή στην οποία περιλαμβάνονταν η ναυπήγηση, ο οπλισμός, η εκπαίδευση των πληρωμάτων και η μετέπειτα υποστήριξη.

Ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200HN, για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους πρόκειται να αναλάβει η γερμανική κοινοπραξία των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems και Τhales Nederland. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2023, με τα δύο πρώτα πλοία να εισέρχονται για εκσυγχρονισμό και ακολούθως να παραδίδονται δύο έτη μετά.





Ένας στους πέντε Αλβανούς που φτάνουν στην Βρετανία ζητούν άσυλο ως ανήλικοι

 


Περίπου 2.000 Αλβανοί μετανάστες που έχουν ταξιδέψει παράνομα στην Βρετανία εφέτος ισχυρίζονται ότι είναι ανήλικοι. Σύμφωνα με τον Άγγλο υπουργό Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, ένας στους πέντε άνδρες μετανάστες που έρχονται στη χώρα, ισχυρίζονται ότι είναι 18 ετών, με την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο θα ωφεληθούν από το άσυλο. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να συλληφθούν εάν η αίτησή τους για άσυλο απορριφθεί.

Σε δημοσίευμα της «Daily Telegraph» αναφέρεται ότι 10 χιλιάδες Αλβανοί έχουν φτάσει με μικρά σκάφη κατά τη διάρκεια του 2022, από τους συνολικά 40 χιλιάδες μετανάστες που έχουν περάσει τη Μάγχη μέχρι στιγμής.

«Σχεδόν το 20% των ανδρών που φτάνουν στο κέντρο υποδοχής του Western Jet Foil στο Dover ισχυρίζονται ότι είναι κάτω των 18 ετών, αλλά ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος. Αν χρειαστεί να κάνουμε περαιτέρω νομικές αλλαγές, θα το κάνουμε», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τζένρικ.

Η κυβέρνηση έκανε αυστηρότερους τους κανόνες νωρίτερα εφέτος, επιτρέποντας στους αξιωματούχους να ελέγχουν και να επαληθεύουν την ηλικία των μεταναστών εάν η εμφάνιση ή η συμπεριφορά τους υποδηλώνουν ότι είναι άνω των 18 ετών.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι από τις 1.696 περιπτώσεις που αμφισβητήθηκε η ηλικία του παιδιού μετανάστη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, 1.118 από αυτά, ή με άλλα λόγια το 66%, διαπιστώθηκε ότι ήταν άνω των 18 ετών.

Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών εν τω μεταξύ κάνουν μεγάλο αγώνα για να βρουν κατάλληλο κατάλυμα και στέγαση ασύλου, εν μέσω φόβων ότι άλλοι 10.000 μετανάστες θα μπορούσαν να διασχίσουν τη Μάγχη τις επόμενες έξι εβδομάδες πριν από την Πρωτοχρονιά.

Το Κέντρο Ασύλου του Manston, το οποίο δέχεται μετανάστες από το Ντόβερ, φιλοξενεί επί του παρόντος 1.200 πρόσφυγες, ενώ η χωρητικότητα του κέντρου είναι για 1600. Την περασμένη εβδομάδα ξεπεράστηκε κάθε όριο στο Manston, καθώς στο κέντρο αυτό βρίσκονταν 4.100 μετανάστες.


Πηγή: ΕΡΤ



Διπλάσια η ανάπτυξη της Ελλάδας από την Ευρώπη

 



Η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγάλες αντοχές σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, χάρη στη δυναμική που έχει αναπτυχθεί με τη βοήθεια των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τη σημαντική αύξηση του τουρισμού και των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι σχεδόν διπλάσια και τριπλάσια της ευρωζώνης το 2023 και 2024, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Αναφορικά με την ευρωζώνη, η Επιτροπή ναι μεν αναθεωρεί προς το καλύτερο για φέτος το ΑΕΠ στο 3,2% από 2,7% που είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο, ωστόσο προχωρεί σε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για το 2023, όπου αναμένεται μια αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,3% (1,5% προέβλεπε τον Ιούλιο). Προς τα πάνω αναθεωρεί και τον πληθωρισμό στο 8,5% φέτος και 6,1% το 2023, ενώ το 2024 θα κυμανθεί στο 2,6%.



Επιτάχυνση

Ειδικότερα, η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει φέτος αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6% και θα κινηθεί σημαντικά ψηλότερα από το 4% της προηγούμενης πρόβλεψης του περασμένου Ιουλίου. Για το 2023 προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1% (2,4% αύξηση ήταν η πρόβλεψη του Ιουλίου), ενώ το 2024 το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,0%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2023 η ευρωζώνη θα φλερτάρει με την ύφεση, ενώ πολλές χώρες δεν πρόκειται να την αποφύγουν, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προς το χειρότερο προβλέψεις της Επιτροπής.

Σχετικά με τους υπόλοιπους οικονομικούς δείκτες, το δημόσιο χρέος είναι χωρίς καμία αμφιβολία η ευχάριστη έκπληξη, γιατί λόγω μιας σειράς παραγόντων αποκλιμακώνεται δραστικά. Η πρόβλεψη είναι ότι το χρέος από το 194,5% του ΑΕΠ το 2021 θα υποχωρήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους στο 171,1%, δηλαδή κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το 2023 θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία στο 161,1% και το 2024 στο 156,9%. Με άλλα λόγια, από το 2021 μέχρι το 2024, το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ, ούτε στα καλύτερα όνειρα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάτι τέτοιο.

Η μεγάλη αποκλιμάκωση, που θα ληφθεί υπόψη από τους ξένους οίκους που αξιολογούν τη χώρα μας, οφείλεται στην ισχυρή ανάπτυξη, στον υψηλό πληθωρισμό και στο γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους, γιατί το μεγαλύτερο μέρος αυτού το κατέχουν οι εταίροι μέσω των τριών διασώσεων με σταθερό επιτόκιο κάτω του 2%.

Το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί φέτος στο -4,1% του ΑΕΠ, ενώ θα καταγράψει σημαντική υποχώρηση στο -1,8% το 2023 και 0,8% το 2024.

Απασχόληση

Η επιβράδυνση του χρόνου αναμένεται να επηρεάσει την απασχόληση, η οποία ενώ φέτος θα αυξηθεί 1,9%, το 2023 και το 2024 οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες, στο 0,4% και 0,6% αντίστοιχα. Η ανεργία που μειώθηκε θεαματικά τα τελευταία δύο χρόνια θα κάνει μια παύση της μείωσης του χρόνου και το 2024, προφανώς λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Οι συνολικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,5% φέτος και σε σχέση με το 2021, ενώ το 2023 η αύξηση θα είναι της τάξης του 6,3% και το 2024 θα είναι 3,5%. Οι επιδόσεις αυτές είναι μεταξύ των καλύτερων της ευρωζώνης.

Τέλος, οι εξαγωγές θα σημειώσουν σημαντική αύξηση της τάξης του 12,7% φέτος, 3,9% το 2023 και 4,4% το 2024. Οι εισαγωγές θα αυξηθούν επίσης 9,9% φέτος, 3,1% το 2023 και 3,3% το 2024.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Στη Βουλή το ν/σ για το ειδικό ποινικό μητρώο αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων

 



Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ειδικό ποινικό μητρώο αδικημάτων που στρέφονται σε βάρος ανηλίκων, κατατέθηκε στη Βουλή. Στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ειδικό σκέλος του Ποινικού Μητρώου για τα εγκλήματα που προβλέπονται:

στα άρθρα:

299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση),

306 (έκθεση σε κίνδυνο),

312 (σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου),

323Α (εμπορία ανθρώπων),

324 (αρπαγή ανηλίκων),

στο 19ο Κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019] που αφορά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής

στο ν. 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου.

Οι ρυθμίσεις αυτές:

Αποσκοπούν στην περαιτέρω προστασία της ανηλικότητας, όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Έτσι, δημιουργείτα μία βάση δεδομένων, η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους άπτεται της προστασίας, φροντίδας, περίθαλψης και εκπαίδευσης των ανηλίκων.

Αποτελούν εναρμόνιση με το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (σύμβαση Lanzarote) η οποία έχει κυρωθεί από την Ελλάδα με τον ν. 3727/2008. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η οδηγία (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου.

Αναλυτικότερα, με τις νέες διατάξεις διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από Ποινικά Μητρώα μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών με αποτελεσματικό, ταχύ και ακριβή τρόπο.

Ακόμη, επιδιώκεται η ταυτοποίηση των καταδικασθέντων υπηκόων τρίτων χωρών και των ανιθαγενών, ώστε να επιτρέπεται η ταυτοποίηση από τα κράτη μέλη που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες καταδίκες τους.

Επιπλέον, εξυπηρετείται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ε.Ε. και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.



Η Ελλάδα αλλάζει


 

Σε πείσμα της ζοφερής ατμόσφαιρας που ορισμένοι επιδιώκουν, αλλά και της στρεβλής εικόνας για την Ελλάδα που διάφοροι καλλιεργούν στο εξωτερικό, η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας έκανε την τιμή να θέσει την Ελλάδα επικεφαλής σε μια μικτή πιλοτική task force ευρωπαϊκών χωρών -συμμετέχουν επίσης το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία- με σκοπό την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και τεκμηρίωσης στην εφαρμοσμένη πολιτική. Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί από το 2019 και μετά η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επενδύσει σε ένα νέο μοντέλο επιτελικής διακυβέρνησης, στηριγμένης τόσο στη συγκέντρωση και την αξιοποίηση δεδομένων, όσο και στην επίμονη προσήλωσή μας στα πολιτικά ιδανικά και τις αξίες μας, που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά αποτελεσματικά και φέρνουν λύσεις για τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά:


Η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ε.Ε., εν μέσω μάλιστα δύο μεγάλων κρίσεων, υγειονομικής και ενεργειακής, ενώ έχει αυξηθεί, ήδη, κατά 5 μονάδες το Α.Ε.Π. σε σχέση με το σημείο που ήταν το 2019.

Στην αγορά εργασίας έχουν προστεθεί περίπου 250.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 5,5 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση ανεργίας στην Ε.Ε..

Οι ελληνικές εξαγωγές υπερβαίνουν πλέον το 40% του Α.Ε.Π. της χώρας μας και κινούνται υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πολύ κοντά στις πορτογαλικές επιδόσεις, οι οποίες θεωρούνταν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εξαγωγικό υπόδειγμα.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ 20ετίας και ταυτόχρονα τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ανοίγοντας το δρόμο στη χρηματοδότηση της οικονομικής και επενδυτικής της χώρας μας από τις τράπεζες.

Η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Κράτους έχει κάνει άλματα με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές το 2022 μεταξύ πολιτών-επιχειρήσεων, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, που εξοικονομούν περίπου 100 ώρες ελεύθερου παραγωγικού χρόνου για τον καθένα μας ετησίως.

Το μερίδιο παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο 46-48% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη 10άδα παγκοσμίως ως προς τη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο εθνικό ενεργειακό μίγμα.

Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό της Ε.Ε. και ένα δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετώπισε σημαντικές περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδότηση στα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, κατάφερε να κινηθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δυο πιο κρίσιμους δείκτες της πανδημίας, τον δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και τον δείκτη του εμβολιασμού του πληθυσμού. Η δυναμική διαχείριση της πανδημίας με τη βοήθεια της επιστήμης, με το άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία. Ούτε είναι αποτέλεσμα κάποιου «ελατηρίου» που εκτινάχθηκε λόγω της μακροχρόνιας κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα από το 2010 και της περιόδου των μνημονίων. Είναι προϊόν συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς μιας χώρας που έμαθε από τα λάθη της, που εφαρμόζει πλέον το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μιας χώρας που εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, που αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.



Υλοποιείται ο «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ»

 


Στην υλοποίηση του έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» που αφορά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών όλης της χώρας προχωρά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται έργο που έχει ενταχθεί στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με τον τρόπο αυτό, τα ΚΕΠ θα προσφέρουν ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες όχι μόνο προς τους πολίτες, αλλά και προς τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας έμπρακτα την ανάπτυξη της χώρας.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του έργου με την υποβολή σύμφωνης γνώμης των Οικονομικών Επιτροπών των δήμων προκειμένου να ενταχθούν στο έργο «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση των ΚΕΠ βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών αλλά και την αναβάθμιση – αντικατάσταση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού. Ειδικότερα, οι δήμοι θα λάβουν χρηματοδότηση για τις εξής ενέργειες:

Την ανακαίνιση των υπαρχόντων ΚΕΠ με ενιαία εταιρική εικόνα (νέο λογότυπο, χρωματισμοί, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑμεΑ, κλπ)

Την προμήθεια για αναβάθμιση/αντικατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών

Την προμήθεια για αναβάθμιση/αντικατάσταση εκτυπωτών

Την προμήθεια tablet που θα χρησιμοποιηθούν από τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ

Την προμήθεια tablet για την αξιολόγηση των υπηρεσιών των ΚΕΠ από τους πολίτες

Την προμήθεια συστήματος ηλεκτρονικής προτεραιότητας εξυπηρετούμενων (στα μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα ΚΕΠ)

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 43.423.335,04 € εκ των οποίων άμεσα το 30% θα καταβληθεί στους δικαιούχους δήμους ως προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Από τον Ιούλιο του 2019 τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών διευρύνουν και αναβαθμίζουν διαρκώς τη λειτουργία τους, με στόχο να εξελιχθούν στο μοναδικό σημείο φυσικής επαφής του πολίτη με το Δημόσιο, δηλαδή ο πολίτης να μπορεί να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του με όλους τους δημόσιους φορείς μέσω των ΚΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΚΕΠ σήμερα μπορούν να διεκπεραιώσουν 1.057 διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπλέον, χάρη στην ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους, παρέχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης τόσο με φυσική παρουσία, όσο και με βιντεοκλήση, ενώ επιπλέον λαμβάνουν και ψηφιακές αιτήσεις μέσω του gov.gr.

 



Στόχος της χώρας μας η ενεργειακή αυτάρκεια

 


Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό:

Ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Εκδόθηκε ήδη -από την περασμένη Δευτέρα, από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού- η σχετική NAVTEX για το πλοίο SANCO SWIFT. Το πλοίο βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, έκανε ήδη τις αναγκαίες δοκιμές και ξεκίνησε σήμερα τις έρευνες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, και αφορά στην εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα, αλλά και τα άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει η επιλογή και η ιεράρχηση στόχων και στη συνέχεια η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η διαγωνιστική διαδικασία για την ουσιαστική διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου υπάρχουν στην Ελλάδα και της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.




Με έργα και όχι με λόγια θα απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών


 

Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση μελών και φίλων της Ν.Δ, στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης:

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, καθώς πλησιάζουμε, σιγά σιγά, προς τις εκλογές του 2023: Δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στον βούρκο».

«Θα πούμε "όχι" σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Θα πούμε "ναι" σε κάθε δημιουργική πρόταση, η οποία ενώνει την ελληνική κοινωνία. Και απέναντι σε όσους επιμένουν να ανακαλύπτουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, η δικιά μας απάντηση είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων για να μπορέσουμε ως χώρα να ενισχύσουμε την ενεργειακή επάρκεια με έργα. Με έργα, λοιπόν, και όχι με λόγια θα απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών».

«Το πιο σημαντικό δίλημμα είναι αν θα πάμε μπροστά ή πίσω και ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνά την Ελλάδα. Αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες και είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσουν και πάλι τη στήριξή τους και θα μας περιβάλουν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους. Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδας ή θέλουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα και να γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο δεν είναι τόσο μακρινό;».

«Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, γίνεται πιο ευημερούσα, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, είναι μια χώρα με μια οικονομία η οποία πηγαίνει καλύτερα και ακριβώς επειδή η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα, μπορούμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στη μεγάλη κρίση ακρίβειας την οποία τώρα αντιμετωπίζουμε».

 



Ρατσισμός και φαιδρότητα καφετέριας στην Νέα Σμύρνη έδιωξε ηλικιωμένους γιατί ασχήμηναν τον χώρο

 



Δυσαρέσκεια και οργή προκάλεσε καταγγελία για καφετέρια στη Νέα Σμύρνη, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε από ηλικιωμένους πελάτες να φύγουν.

Μετά την κατακραυγή και κατόπιν εορτής, στην επίσημη σελίδα της καφετέριας Rusty Grail στο Facebook, αναρτήθηκε ένα μακροσκελές μήνυμα, με το οποίο η επιχείρηση ζήτησε συγγνώμη και ανακοίνωνε την απόλυση του υπεύθυνου, τον οποίο είχε προσλάβει όπως λέει αλλά την διαψεύδουν οι πελάτες πριν λίγες ημέρες.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν σε σχόλια τους κάτω από την ανάρτηση «ανάλογα περιστατικά είχαν γίνει και το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με καταγγελία, σερβιτόρα, επικαλούμενη την πολιτική του καφέ, έδιωξε δύο ηλικιωμένους από το μαγαζί, υποστηρίζοντας ότι απαγορεύεται σε ανθρώπους αυτής της ηλικίας να κάθονται στα τραπέζια του.

Η καταγγελία έγινε από πρόσωπο που δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας

Costis Pierides
21 ώρες πριν

Πέμπτη 10/11 ώρα 11:00 κάθομαι για καφέ στην πλατεία νέας Σμύρνης. Κάθομαι σε μαγαζί που δεν έχω ξανακάτσει.

Συνειδητοποιώ ότι υπάρχει ένας ηλικιωμένος που μιλάει έντονα στη σερβιτόρα και κάτι λέει "θα φωνάξω την αστυνομία, αυτό που μου λες είναι παράνομο". Ο διπλανός του εξίσου ηλικιωμένος προσπαθεί να τον ηρεμήσει -ουσιαστικά τον πείθει να φύγουν κ να πάνε αλλού. Αυτό κάνουν, φεύγουν, χωρίς να έχουν καν παραγγείλει.

Ρωτάω τη σερβιτόρα τι συνέβη και στερεοτυπικά αν πρόκειτα...

See more
1.2K
73
691


Η απολογία που δεν έπεισε κανένα

Καλησπέρα σας, με τεραστια εκπληξη διαπιστωσα ενα περιστατικο που συνεβει χθες στο μαγαζι μας.
Πριν πω οτιδηποτε θελω να πω πρωτα ένα τεράστιο συγνώμη.
Αυτό που συνέβη Ειναι απαραδεκτο και σε καμια περιπτωση δεν συναδει με την ηθικη του μαγαζιου.
Πριν Λίγες μέρες, προσλαβαμε έναν ανθρωπο σαν πρωινο Υπευθυνο στο μαγαζί μας ο οποιος απο οτι φανηκε η νοοτροπία του ήταν να κρατάει μία εικόνα όπως αυτός πιστεύε ότι θα ήτανε καλυτέρα για αυτον χωρις να γνωριζει την περιοχη μα...

See more