Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Η Ελλάδα αλλάζει


 

Σε πείσμα της ζοφερής ατμόσφαιρας που ορισμένοι επιδιώκουν, αλλά και της στρεβλής εικόνας για την Ελλάδα που διάφοροι καλλιεργούν στο εξωτερικό, η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας έκανε την τιμή να θέσει την Ελλάδα επικεφαλής σε μια μικτή πιλοτική task force ευρωπαϊκών χωρών -συμμετέχουν επίσης το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία- με σκοπό την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και τεκμηρίωσης στην εφαρμοσμένη πολιτική. Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί από το 2019 και μετά η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επενδύσει σε ένα νέο μοντέλο επιτελικής διακυβέρνησης, στηριγμένης τόσο στη συγκέντρωση και την αξιοποίηση δεδομένων, όσο και στην επίμονη προσήλωσή μας στα πολιτικά ιδανικά και τις αξίες μας, που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά αποτελεσματικά και φέρνουν λύσεις για τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά:


Η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ε.Ε., εν μέσω μάλιστα δύο μεγάλων κρίσεων, υγειονομικής και ενεργειακής, ενώ έχει αυξηθεί, ήδη, κατά 5 μονάδες το Α.Ε.Π. σε σχέση με το σημείο που ήταν το 2019.

Στην αγορά εργασίας έχουν προστεθεί περίπου 250.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 5,5 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση ανεργίας στην Ε.Ε..

Οι ελληνικές εξαγωγές υπερβαίνουν πλέον το 40% του Α.Ε.Π. της χώρας μας και κινούνται υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πολύ κοντά στις πορτογαλικές επιδόσεις, οι οποίες θεωρούνταν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εξαγωγικό υπόδειγμα.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ 20ετίας και ταυτόχρονα τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ανοίγοντας το δρόμο στη χρηματοδότηση της οικονομικής και επενδυτικής της χώρας μας από τις τράπεζες.

Η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Κράτους έχει κάνει άλματα με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές το 2022 μεταξύ πολιτών-επιχειρήσεων, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, που εξοικονομούν περίπου 100 ώρες ελεύθερου παραγωγικού χρόνου για τον καθένα μας ετησίως.

Το μερίδιο παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο 46-48% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη 10άδα παγκοσμίως ως προς τη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο εθνικό ενεργειακό μίγμα.

Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό της Ε.Ε. και ένα δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετώπισε σημαντικές περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδότηση στα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, κατάφερε να κινηθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δυο πιο κρίσιμους δείκτες της πανδημίας, τον δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και τον δείκτη του εμβολιασμού του πληθυσμού. Η δυναμική διαχείριση της πανδημίας με τη βοήθεια της επιστήμης, με το άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία. Ούτε είναι αποτέλεσμα κάποιου «ελατηρίου» που εκτινάχθηκε λόγω της μακροχρόνιας κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα από το 2010 και της περιόδου των μνημονίων. Είναι προϊόν συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς μιας χώρας που έμαθε από τα λάθη της, που εφαρμόζει πλέον το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μιας χώρας που εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, που αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου