Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Αυτά είναι τα 8 μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ανθρωποκτονίες, εκρήξεις και εμπρησμούς



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες -8- ατόμων μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ανθρωποκτονίες, εκρήξεις και εμπρησμούς.

Ειδικότερα :

- Στην ανθρωποκτονία του Γιάννη Σκαφτούρου και τον τραυματισμό από τους πυροβολισμούς δύο συγγενικών του προσώπων, την 25-04-2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας. Ειδικότερα δύο άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκαν με χρήση πυροβόλων όπλων στον Σκαφτούρο, τον οποίον τραυμάτισαν θανάσιμα, τραυματίζοντας παράλληλα και δύο συγγενικά του πρόσωπα. Εν συνεχεία διέφυγαν με μηχανή, την οποία εγκατέλειψαν και κατά τη διάρκεια των ερευνών ανευρέθη. Κατά την αυτοψία στο χώρο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 23 κάλυκες, 1 βολίδα και 4 θραύσματα βολίδας, ενώ στην επιφάνεια της μηχανής βρέθηκαν αποτυπώματα τα οποία ανήκουν σε μέλος της οργάνωσης.

- Στην ανθρωποκτονία των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη, την 07-06-2023 στον Κορυδαλλό, τους οποίους είχαν σκοτώσει την ώρα που έμπαιναν σε πάρκινγκ πολυκατοικίας. Από τις έρευνες στο χώρο είχαν βρεθεί 50 κάλυκες και 5 βολίδες. Ένα μήνα αργότερα ανευρέθη στην περιοχή του Ασπροπύργου κλεμμένο όχημα, στην επιφάνεια του οποίου καθώς και σε αντικείμενα που περιείχε βρέθηκαν αποτυπώματα δύο μελών της οργάνωσης. Παράλληλα, εντός του οχήματος βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, η ανάλυση των οποίων ανέδειξε την εμπλοκή ακόμη δύο μελών της οργάνωσης με την υπόθεση.

- Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας άνδρα, την 03-07-2023 σε αγροτική περιοχή στο Πλατανόδασος Σβορώνου Πιερίας. Συγκεκριμένα δύο επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτα, προσέγγισαν το όχημα που οδηγούσε το θύμα και πυροβόλησαν εναντίον του, με αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό του. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη μηχανή και διέφυγαν με όχημα που οδηγούσε συνεργός τους. Κατά την αυτοψία στο χώρο βρέθηκαν 5 κάλυκες. Από την προανάκριση ταυτοποιήθηκαν ο φυσικός αυτουργός της επίθεσης και ο οδηγός του οχήματος που διέφυγαν.

- Στον εμπρησμό οχημάτων σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου υγρών καυσίμων την 10-06-2023 στον Ασπρόπυργο, χώροι οι οποίοι ανήκουν σε εταιρείες της οικογένειας του Σκαφτούρου. Ειδικότερα τέσσερα άτομα, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, προσέγγισαν τον υπαίθριο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων δύο υπαλλήλους, προκάλεσαν πυρκαγιές και εκρήξεις σε φορτηγά οχήματα.

- Στον εμπρησμό σε βιομηχανική αποθήκη την 16-06-2023, όπου καταστράφηκαν μηχανήματα που σχετίζονται με την παρασκευή καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ στον επίθεση είχαν πάρει μέρος εννέα άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας βαρύ οπλισμό, εμβόλισαν με όχημα την είσοδο και εισήλθαν σε χώρο βιομηχανικής αποθήκης. Αφού ακινητοποίησαν υπάλληλο, προκάλεσαν πυρκαγιά σε 23 μηχανήματα παρασκευής καπνικών προϊόντων, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με οχήματα, ένα εκ των οποίων ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, αναγκάζοντάς τους να το εγκαταλείψουν. Το όχημα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ από τις έρευνες βρέθηκαν αποτυπώματα που ανήκουν σε δύο μέλη της οργάνωσης και ανέκυψαν στοιχεία που συνδέουν ακόμα ένα μέλος με τους εμπρησμούς.

Πρόκειται για τους:


ΑΖΩΪΔΗ Σάββα του Θωμά και της Ινέσσα, γεν. την 11-10-1985 στην Γεωργία,



ΚΙΟΥΡΝΤΩΒ Δημήτριο του Σπάρτακου και της Ελβίσα, γεν. την 16-03-1983 στην Γεωργία,



ΣΕΝΓΕΡΟΒ Δημήτριο του Ευσταθίου και της Μαρίνας, γεν. την 22-03-1990 στην Ρωσία,



ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Δημήτριο του Ελευθερίου και της Ευδοξίας, γεν. την 03-12-2003 στη Θεσσαλονίκη,



PAJO XHONATAN του JETNOF ή JETNOR και της NEXHMIE ή NEXHMIJE, γεν. την 01-08-1998 στην Αλβανία,



ΕΜΙΝΙΔΗ Ηλία του Λαμάζι και της Καρίνε, γεν. την 20-09-1995 στη Γεωργία,



ΣΟΦΙΑΝΟΒ Λεωνίδα του Αλεξίου και της Αλεξάνδρας, γεν. την 25-01-1983 στο Ουζμπεκιστάν και



ΦΥΛΟΠΟΥΛΟ Θεόδωρο του Πολυχρόνη και της Ευδοκίας, γεν. την 11-05-1979 στο Ουζμπεκιστάν.



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και της ευχερέστερης πραγμάτωσης της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των αξιόποινων πράξεων που διεπράχθησαν και προκειμένου να εξιχνιαστούν νέες περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων στις οποίες ενέχονται, αλλά και να ευοδωθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνώστων δραστών – συναυτουργών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 10414 και 1014, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται απόλυτα το απόρρητο της επικοινωνίας, καθώς και η ανωνυμία του ατόμου που τηλεφωνεί (δεν είναι δυνατή η αναγνώριση κλήσης).

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 30-08-2024 και ώρα 18:00’, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.



Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παραπλανήσει για τις ευθύνες του που αφορά την απόφαση ξέπλυμα των δικαστών για το Μάτι

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του, μετά την απόφαση των προκλητικών δικαστών για το Μάτι που έχουν εκθέσει την δικαιοσύνη ανεπανόρθωτα στα μάτια των πολιτών.

Το χειρότερο είναι ότι οι συγκεκριμένοι προκλητικοί δικαστές, είχαν την ευχέρεια να δικάσουν ηθικά και δίκαια όπως έπρεπε, ώστε για να τιμηθεί η μνήμη των 104 νεκρών και των τραυματιών, αλλά επέλεξαν προκλητικά και ανήθικα να μην το κάνουν, στηρίχθηκαν πάνω στον ποινικό κώδικα έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ,  δείχνοντας το πόσο επικίνδυνοι και ανεύθυνοι δικαστές δικάζουν ανθρώπους.

Για την προκλητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης λέγοντας πώς «Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ένα όριο, εκτός από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζοντας όσα υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την πρωτόδικη απόφαση στη δίκη για το Μάτι.

«Αμετανόητοι, προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο για τον Ποινικό Κώδικα και παίζουν πολιτικά παιχνίδια -ξανά- πάνω στον πόνο των συγγενών των θυμάτων, επικαλούμενοι τον Νόμο 5090/2024 του υπουργείου Δικαιοσύνης» σημειώνει ο κ. Μαρινάκης, και προσθέτει ότι «έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο πολλά στελέχη τους να παραποιήσουν τις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, με δήλωσή του στο iefimerida.gr διευκρίνισε ότι στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι δεν ίσχυε ο «νόμος Φλωρίδη», όπως ισχυρίστηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαρινάκης: Μία απλή σύγκριση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν της ΝΔ δείχνει την υποκρισία

Ο Παύλος Μαρινάκης στη δήλωσή του σημειώνει επ' αυτού: «Ο νόμος αυτός δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί υπ' όψιν από τους δικαστές, γιατί η εφαρμογή του ξεκινά από σήμερα, 1η Μαΐου. Για του λόγου το αληθές, στο κεφάλαιο Η, το άρθρο 138, παρ. 1 του Ν. 5090/2024 αναφέρει επί λέξει: ''Με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3 η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 1η.5.2024'', πλην ορισμένων άρθρων, στα οποία δεν υπάγεται το επίμαχο άρθρο 12. Τα ανωτέρω μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει με μια ανάγνωση στο ακροτελεύτιο άρθρο του νόμου».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτει:

Σε κάθε περίπτωση, μια απλή σύγκριση των διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσων νομοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει τον βαθμό υποκρισίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και στους πλέον δύσπιστους.

Ενδεικτικά:

Με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, επί συρροής ανθρωποκτονιών από αμέλεια μπορούσε να επιβληθεί ως ανώτατο όριο συνολικής ποινής τα 5 έτη. Με το Ν. 4855 /2021 το μέγιστο όριο συνολικής ποινής αυξήθηκε στα 8 έτη και με το Ν. 5090/2024 έγινε 10 έτη.

Ο εμπρησμός δάσους από αμέλεια που επιφέρει θάνατο ή οικολογική καταστροφή, χαρακτηρίζεται από τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ως ελαφρύ πλημμέλημα, με ελάχιστη ποινή μόλις τις 10 ημέρες με αναστολή της ποινής.

Με τον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ως άνω αδίκημα είναι σοβαρό κακούργημα, με ελάχιστη ποινή τα 10 έτη κάθειρξης και μέγιστη τα 20 έτη κάθειρξης, χρηματική ποινή μέχρι 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας του δράστη.

Ο εμπρησμός δάσους από πρόθεση με πρόκληση θανάτου, με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ τιμωρείτο με ποινή κάθειρξης έως 15 έτη η οποία στην πράξη ήταν πολύ μικρότερη. Με τον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση της ΝΔ μοναδική ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη και με δυνητική αποφυλάκιση μετά από ουσιαστική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου στα 18 έτη.

Για να καταλήξει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Και επειδή θυμήθηκαν την αναστολή και τη μετατροπή των ποινών, να τονίσουμε πως με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ οι ποινές επί πλημμελημάτων είχαν ''συμβολικό χαρακτήρα'', καθώς κατά κανόνα αναστέλλονταν.

Αντιθέτως, με τον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ, κάθε ποινή άνω του ενός έτους δεν είναι ''εικονική'' αλλά πραγματική, καθώς εκτίεται, με διάφορους τρόπους έκτισης και ΔΕΝ αναστέλλεται».