Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Κακώς ο Δένδιας συναντιέται με τον Τσαβόσογλου! Έκανε σόου με χάρτες του Καστελόριζου στην Μπρατισλάβα

 


Κανένας Τούρκος του καθεστώτος Ερντογάν δεν έχει μπέσα και αυτό είναι αποδεδειγμένο!!

Νέο καραγκιοζιλίκι έστησε στην  Μπρατισλάβα ο καθεστωτικός Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να δυναμιτίσει τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και ενώ είχε συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στο φόρουμ της Ασφάλειας ο Τσαβούσογλου έβγαλε τρείς χάρτες .

Ο πρώτος ήταν ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης, ο δεύτερος ήταν ένας χάρτης με ελληνική και τουρκική σημαία και ο τρίτος ο χάρτης του Καστελόριζου.

Στόχος του καθεστωτικού καραγκιόζη είναι να δείξει «τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή» καθώς ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας  διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε επίσης στην διαδικασία των διερευνητικών επαφών που δεν δρομολογήθηκε τον Αύγουστο υποστηρίζοντας  πως η Ελλάδα με το να υπογράψει το σύμφωνο με την Αίγυπτο  προχώρησε σε μια κίνηση κακής πίστης έναντι της Τουρκίας και της διαδικασίας των διερευνητικών.

Το καραγκιοζιλίκι Τσαβόσογλου :





Unicef: Kάθε 16 δευτερόλεπτα ένα μωρό γεννιέται νεκρό – Ποια είναι τα αίτια της “παραμελημένης τραγωδίας”

 


Σχεδόν δύο εκατομμύρια μωρά γεννιούνται νεκρά κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ένα κάθε 16 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, «μια παραμελημένη τραγωδία», η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό αποτελεί σχεδόν το 1,4% των γεννήσεων το 2019 και περισσότερο από το 2% των γεννήσεων σε 27 χώρες, εκτιμούν ο ΟΗΕ, η Unicef, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόκειται είτε για έμβρυα που πέθαναν στη μήτρα, είτε για μωρά που πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Στην έκθεση του ΟΗΕ καταγράφονται οι θάνατοι που σημειώθηκαν έπειτα τουλάχιστον από την 28η εβδομάδα της κύησης, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των δεδομένων κάθε χώρας.

Έχουν σημειωθεί πρόοδοι – το 2000 είχαν γεννηθεί νεκρά 2,9 εκατομμύρια μωρά–, όμως αυτές είναι «αργές», καταγγέλλουν οι διεθνείς οργανώσεις στην πρώτη τους έκθεση για το θέμα.

Στη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών, το ποσοστό των θανάτων αυτών μειωνόταν κατά 2,3% ανά έτος, ενώ την ίδια περίοδο η νεογνική θνησιμότητα (η θνησιμότητα των βρεφών κάτω του ενός μήνα) μειωνόταν κατά 2,9% κατ’ έτος και αυτή των παιδιών ηλικίας ενός μήνα έως 5 ετών κατά 4,3%.

«Πέρα από την απώλεια ζωών, οι ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες είναι σοβαρές και διαρκούν για τις γυναίκες, τις οικογένειες και την κοινωνία», εξήγησε η Ενριέτα Φόρε γενική διευθύντρια της Unicef.

Οι φτωχές χώρες πλήττονται περισσότερο, ενώ τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων καταγράφονται στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία.

Κατά μέσο όρο το 40% των θανάτων αυτών επέρχεται στη διάρκεια του τοκετού, ένα ποσοστό που αυξάνει στο 50% στην υποσαχάρια Αφρική και την κεντρική και νότια Ασία, ενώ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι μόλις 6%.

«Μπορούν να αποφευχθούν»

Οι αιτίες είναι διάφορες: οι θάνατοι μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις της μητέρας (αρτηριακή πίεση, διαβήτης, αιμορραγία, τραυματισμοί) ή να συνδέονται με το γεγονός ότι η κύηση ξεπέρασε τις 40 εβδομάδες ή ακόμη σε σοβαρή δυσμορφία του εμβρύου.

«Η πλειονότητα» των γεννήσεων νεκρών μωρών «μπορούν να αποφευχθούν αν υπάρχει ποιοτική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, προσαρμοσμένη περιγεννητική φροντίδα ή εξειδικευμένο προσωπικό», επεσήμανε η Φόρε.

Η δυνατότητα να γίνει καισαρική τομή μπορεί επίσης να καθορίσει την τύχη ενός εμβρύου που αντιμετωπίζει δυσκολίες, ενώ η αντιμετώπιση της υπέρτασης στις μητέρες και η πρόληψη της ελονοσίας ή η διάγνωση της σύφιλης μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αποτροπή γεννήσεων νεκρών μωρών.

Όμως η πανδημία covid-19 μπορεί «να επιδεινώσει την κατάσταση», προειδοποιεί η έκθεση.

«Αρχικά εξαιτίας της μαζικής αύξησης της φτώχειας λόγω της παγκόσμιας ύφεσης», εξήγησε ο Μαρκ Χέρεγουαλντ αναπληρωτής διευθυντής της Unicef.

«Η άλλη αιτία είναι η διακοπή στην παροχή υπηρεσιών υγείας», είτε επειδή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ασχολείται με ασθενείς με κορονοϊό, «είτε επειδή οι άνθρωποι φοβούνται πολύ» να μολυνθούν και δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο ή δεν ζητούν τη συμβουλή γιατρού, επεσήμανε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Εντοπίστηκε τμήμα του θησαυρού του Καντάφι

 


Γάλλοι αστυνομικοί εντόπισαν ένα μικρό μέρος από τον πακτωλό των 160 εκατομμυρίων ευρώ του Μουάμαρ Καντάφι, χρήματα που κλάπηκαν το 2017 από μια λιβυκή τράπεζα, και συνέλαβαν ένα ζευγάρι το οποίο σκόπευε να πουλήσει κατεστραμμένα χαρτονομίσματα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αστυνομική πηγή.

Η ιστορία, που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Le Parisien, μοιάζει απίστευτη.

Για άγνωστους λόγους, το 2019 η τότε κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε να της σταλούν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα των 100 και 200, από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν σε μια τράπεζα στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

Στις αρχές του 2017 όμως, εν μέσω του εμφυλίου, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, έβαλε χέρι στον θησαυρό: ήταν συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ και 1-2 εκατομμύρια δολάρια.

Το μισό του ποσού σε ευρώ ήταν καλά διατηρημένο, όμως τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα, τα οποία είχαν μείνει για μεγάλο διάστημα μέσα στο νερό, ήταν μισοκατεστραμμένα, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός δαπάνησε τα 80 εκατομμύρια που ήταν σε καλή κατάσταση για να αγοράσει όπλα και άλλο υλικό. Τα υπόλοιπα ήταν σε κακή κατάσταση: είχαν καθαριστεί με απορρυπαντικό, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ωστόσο δεν έπαυαν να είναι αληθινά χαρτονομίσματα.

Το καλοκαίρι του 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημερώνεται ότι ορισμένα από τα χαρτονομίσματα αυτά επέστρεψαν στην Ευρώπη. Σε ποσοστό 90% τα διακινούσε η τουρκική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα, η τουρκική μαφία, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή.

Τα πρώτα εντοπίστηκαν στην κατοχή εργαζομένων από χώρες του Μαγρέμπ, οι οποίοι ήθελαν να τα ανταλλάξουν με καινούρια. Τους είχαν πληρώσει με αυτά Τούρκοι υπεργολάβοι.

Πάρα πολλά τέτοια χαρτονομίσματα αρχίζουν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημαίνει συναγερμός, ο ΟΗΕ ξεκινά έρευνα και η ΕΚΤ ζητάει στις αρχές του 2020 να μην γίνονται πλέον δεκτά αυτά τα τραπεζογραμμάτια, των οποίων έχει καταγράψει του σειριακούς αριθμούς.

Περίπου εκείνη την εποχή, Γάλλοι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ένα παρακλάδι της υπόθεσης στη Λιμόζ, στην κεντρική Γαλλία: ένα ζευγάρι που εργάζεται σε αγορές και ανεφοδιάζεται από την Τουρκία. Αγόραζαν τα χαρτονομίσματα στο 50-75% της ονομαστικής αξίας τους, ανάλογα με την κατάστασή τους και είτε τα έριχναν στην αγορά, είτε τα ξαναπουλούσαν στο Βέλγιο.

Στις αρχές του 2020 ο άνδρας συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία, έχοντας στην κατοχή του 15.000 ευρώ σε τέτοια χαρτονομίσματα. Τότε όμως η ΕΚΤ δεν είχε εκδώσει ακόμη την οδηγία της και έτσι δεν ερευνήθηκε περισσότερο το θέμα.

Συνολικά το ζευγάρι, που διώκεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φέρεται να έριξε στην αγορά 40.000 ευρώ.

Οι αρχές εκτιμούν ότι τα χαρτονομίσματα αυτά θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παντού στον κόσμο επί χρόνια. Πιστεύουν επίσης ότι πολλά εκατομμύρια από αυτόν τον θησαυρό βρίσκονται ακόμη στην Τουρκία.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν: Να ξανατεθεί θέμα Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεταναστευτικό/προσφυγικό με αφορμή τις προτάσεις της Κομισιόν για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τη νέα δομή φιλοξενίας στη Λέσβο, καθώς και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Η κ. von der Leyen εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές ιδέες και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον πλήρη μετασχηματισμό της χώρας, την οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπαταλήσει. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που προσελκύει η χώρα και στην πρόσφατη ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακολουθεί η Κοινή Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen:

Λόγω των περιορισμών και των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ εξαιτίας της πανδημίας τους κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής UrsulavonderLeyen συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 8 Οκτωβρίου, αντί να συναντηθούν στην Αθήνα όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Συμφώνησαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα προβλέψιμο, δίκαιο και ανθεκτικό σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, που θα εμπεριέχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στον επιμερισμό των ευθυνών και την αλληλεγγύη, και την πλήρη προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στο άσυλο. Δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη το Νέο Σύμφωνο να μεριμνά επαρκώς για τις πιέσεις που υφίστανται οιχώρες της πρώτης γραμμής.

Αμφότερες οι πλευρές επισήμαναν ότι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου εξακολουθεί να είναι επείγουσα μετά τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας. Εξήραν την γρήγορη ανταπόκριση των ελληνικών συνεργείων άμεσης βοήθειας και αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο της άμεσης ευρωπαϊκής βοήθειας.

Σημείωσαν τις σημαντικές κοινές προσπάθειες που έχουν γίνει κατά τους τελευταίους εννέα μήνες για την αντιμετώπιση του υπέρμετρου αριθμού φιλοξενούμενων και τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά, περιλαμβανομένου του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών. Αναγνώρισαν παράλληλα ότι περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει από κοινού ώστε να διασφαλιστεί η προστασία αυτών που βρίσκονται στα νησιά και να υπάρξει μέριμνα για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν δεχτεί αξιοσημείωτη πίεση κατά τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το έργο της Ομάδας Δράσης (Task Force) που έχει συστήσει η Επιτροπή και να θέσουν σε λειτουργία μία κοινή διαδικασία για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία κατάλληλων νέων εγκαταστάσεων στη Λέσβο. Αυτό αντανακλά τις προτάσεις του Νέου Συμφώνου και υπενθυμίζει τόσο την ανάγκη για συνεχιζόμενη ενίσχυση του ελληνικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου με γνώμονα τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στη στρατηγική μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να αναδυθούν ισχυρότερες, οικονομικά και κοινωνικά, από την πανδημία. Όπως και άλλα κράτη μέλη, η Ελλάδα θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από το NextGenerationEU, περιλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο αποσκοπεί στην στήριξη των κοινών προτεραιοτήτων της ΕΕ ταυτόχρονα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των κρατών μελών. Χαιρέτισαν τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή και ανέφεραν ότι προσβλέπουν στην παρουσίαση του προσχεδίου των προτάσεων για το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας τις προσεχείς εβδομάδες. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το σχέδιο θα αντικατοπτρίζει μία φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς μία πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο συμπεριληπτική ανάπτυξη, για το καλό του ελληνικού λαού, ειδικά της νέας γενιάς.

Τέλος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια, και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει απαραίτητος. Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ. Αμφότεροι προσβλέπουν στις προσεχείς συζητήσεις στο επίπεδο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.



Νέο πλαίσιο ρύθμισης για χρέη προς την εφορία

 


Σειρά παρεμβάσεων για τις οφειλές προς την εφορία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, οι πληττόμενοι από την πανδημία θα στηριχθούν με ρύθμιση 120 δόσεων.

«Η αποπληρωμή των οφειλών για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνει μέσω δόσεων», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών. Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε, «το κράτος τείνει χείρα βοηθείας στα νοικοκυριά».

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

Στο νέο πλέγμα των διευκολύνσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνονται τα εξής:

1η παρέμβαση: Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους.

Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν.

Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2η παρέμβαση: Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.

Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

3η Παρέμβαση: Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα, ουσιαστικά, με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη, το ζήτημα των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση στην παρούσα, πρωτόγνωρη συγκυρία, διατηρώντας παράλληλα την αναγκαία και πολύτιμη κουλτούρα πληρωμών. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε ο οικονομικός αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι ο μικρότερος δυνατός. Και τις – προσωρινές – δυσκολίες να διαδεχθεί, το συντομότερο, μια δυναμική ανάκαμψη», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναλυτικά παραδείγματα σχετικά με τη νέα ρύθμιση οφειλών

«Το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, στηρίζεται στον ορθολογισμό. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών αυτής της περιόδου, που αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, γι’ αυτό και οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, απαντούν στις ανάγκες επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων. Ρυθμίζονται οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις να ξαναπιάσουν το νήμα της κανονικότητας και να επανενταχθούν σε αυτές», αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ο κ. Βεσυρόπουλος παραθέτει τα ακόλουθα παραδείγματα για το πώς λειτουργεί το νέο πλαίσιο ρύθμισης:

1ον. Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020

Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Ποια διευκόλυνση παρέχεται για την αποπληρωμή της οφειλής της;

Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.

Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) έχει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ). Πώς μπορεί να διευκολυνθεί για την αποπληρωμή τους;

Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων) και ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν κατέβαλε τις δόσεις της ρύθμισης τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής. Τι θα γίνει με τις δόσεις αυτές;

Η περίοδος αναστολής πληρωμής λήγει στις 30/4/2021. Οι παραπάνω δόσεις θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2ον. Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020

Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Τι κάνει;

Από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, έχασε το δικαίωμα να ρυθμίσει ξανά τις συγκεκριμένες οφειλές του. Τι αλλάζει τώρα για αυτόν;

Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

3ον. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να τις ρυθμίσει;

Πλέον, ναι. Μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%».


Αμαλία Κάτζου

cnn.gr



Συνεχίστηκαν και σήμερα στο Εφετείο οι δολοφονικές επιθέσεις με μολότοφ κακοποιών αντιεξουσιαστών

 


Δολοφονική επίθεση με βόμβα μολότοφ κατά αστυνομικών δίπλα στο Εφετείο όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν άγνωστοι σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Μομφεράτου και οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να εξαφανιστούν, με την Αστυνομία να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Λίγο αργότερα, αστυνομικοί εντόπισαν στο ίδιο σημείο και μια δεύτερη μολότοφ, η οποία δεν είχε εκραγεί.

Αντίστοιχη επίθεση επιχειρήθηκε και στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Κάλβου αλλά οι επιβαίνοντες σε μηχανάκι κακοποιοί δεν τα κατάφεραν και δεν συνελήφθησαν.




Μητσοτάκης : Θέλω να καταδικάσω την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων

 



Ενημερωτικό σημείωμα για την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να καταδικάσω την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη Θεσσαλονίκη και στο μνημείο της Ροτόντας.

Mε την παρουσία του, ο Πρωθυπουργός τίμησε έναν νέο θεσμό, το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», αλλά και τη Θεσσαλονίκη ως μια πόλη που αποτέλεσε επί αιώνες σταυροδρόμι πολιτισμών και αντινοβολεί τις ευρωπαϊκές αξίες της σύνθεσης και του διαλόγου.

Πολύ σημαντικό ότι ο Joe Biden, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία

Η Ροτόντα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, «αποτελεί σήμερα τοπόσημο μιας δυναμικής μητρόπολης, που είναι υπερεθνικός βαλκανικός πόλος. Κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, με ένα άλλο κορυφαίο σύμβολο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, την Αγία Σοφία. Είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις χθες ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφιος Πρόεδρος, Joe Biden, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της σε τέμενος. Κάλεσε την Τουρκία, με ρητό τρόπο, να επαναφέρει τον χαρακτήρα της ως μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASΜUS. «Οι νέες και οι νέοι του ERASMUS υπήρξαν οι πρώτοι οι οποίοι έζησαν σε μια ενιαία και ελεύθερη Ευρώπη. Χωρίς τις θρησκευτικές αντιπαλότητες, τους εθνικούς πολέμους, τις πολιτικές συγκρούσεις που την δίχασαν όλους τους προηγούμενους αιώνες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τελετή απηύθυνε ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ενώ το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ursula von der Leyen: «Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του Ταμείου Ακάμαψης»

Η κ. von der Leyen από την πλευρά της δήλωσε ότι το ERASMUS συνέβαλε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τονίζοντας πως αντίστοιχα το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού είναι το εργαλείο του σήμερα που μπορεί να ενώσει τους Ευρωπαίους για την στήριξη ενός καλύτερου κοινού αύριο.

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του Ταμείου Ακάμαψης. Οι επιδοτήσεις του NextGenerationEU αντιστοιχούν στο 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας και πέραν αυτών υπάρχουν και τα δάνεια. Το NextGenerationEU, προσφέρει -όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή- τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων της και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενη εκτενώς στη δυνατότητα αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών.

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δύο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν αντίστοιχα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Herman Van Rompuy και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης. Και οι δύο υπήρξαν από τους εμπνευστές του βραβείου και απηύθυναν ομιλίες στην εκδήλωση.

Τον Πρωθυπουργό προλόγισε ο επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Θεοφανώ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η πρώτη απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Με τη συμβολική επιλογή του ονόματος της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Θεοφανούς -η συνδρομή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου- το βραβείο έχει ως στόχο να προωθήσει τη συνειδητοποίηση των ιστορικών και πολιτισμικών αλληλεξαρτήσεων των λαών της Ευρώπης.





Φρίκη έσβηναν τσιγάρα πάνω σε 5χρονο γιατί ήταν άτακτος

 


Σε βασανιστήρια υπέβαλαν ένα 5χρονο αγοράκι τα κτήνη η μητέρα του και ο σύντροφος της για να το τιμωρήσουν επειδή ήταν άτακτο. 

Τα κτήνη γονείς  παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ενώ το παιδί σήμερα βρίσκεται στα χέρια ανάδοχης οικογένειας.

Ο φυσικός αυτουργός είναι ένας 46χρονος Αιγύπτιος ο οποίος μετά την εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών , κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται. 

Αυτό το κτήνος ο Αιγύπτιος χτυπούσε τον ανήλικο και τον έκαιγε με τσιγάρο μπροστά στα μάτια της 25χρονης μητέρας η οποία παρέμενε αμέτοχη χωρίς να κάνει τίποτα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Εις βάρος του πρώτου ασκήθηκε ποινική δίωξη για «μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού και ψυχικού πόνου σε ανήλικο θύμα κατ’ εξακολούθηση» για «ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή, κατ’ εξακολούθηση».

Η δεύτερη κατηγορείται για «άμεση συνέργεια σε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού και ψυχικού πόνου σε ανήλικο θύμα κατ’ εξακολούθηση».

Ο σύντροφος έβαζε τον ανήλικο τιμωρία στο πατάρι με τους ναργιλέδες όταν δεν τον υπάκουε ενώ ομοίως του κατέβαζε τα εσώρουχα και τον απειλούσε ότι θα του κάψει τα γεννητικά όργανα, επειδή δεν τον υπάκουε. Η μητέρα δεν αντιδρούσε και επιδείκνυε ανοχή στην κακοποίηση του παιδιού της και αυτό την κατατάσσει ως άμεση συνεργό.

Κατά το διάστημα της φοίτησης του στο παραπάνω νηπιαγωγείο έγινε αντιληπτή από το προσωπικό του σχολείου μια συστηματική παραμέληση του μικρού από τη μητέρα του.

Το παιδί εμφανιζόταν συχνά βρόμικο, δεν είχε μαζί του την κατάλληλη τροφή, παρέμενε στο σχολείο και μετά τη λήξη του προγράμματος γιατί η μητέρα του καθυστερούσε ή δεν προσερχόταν καθόλου για να τον παραλάβει κ.α.

Το Δεκέμβριο 2017, η νηπιαγωγός του μικρού παρατήρησε ότι ο 5χρονος έφερε μελανιές εσωτερικά στα πόδια, τις οποίες της ανέφερε ότι προκαλεί ο σύντροφος της μητέρας του τσιμπώντας τον.

Ακόμη, μετέφερε στη δασκάλα του ότι τον χτυπάει συχνά όταν δεν είναι ήσυχος, με τη συναίνεση της μητέρας του. Ανάλογα ίχνη κακοποίησης υπέπεσαν στην αντίληψη και της νονάς του μικρού (γυναίκα του ζεύγους) που εντόπισε επανειλημμένα στο σώμα του καψίματα από τσιγάρα, τα οποία φωτογράφιζε κατά διαστήματα.

Έτσι, ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης όπου ο μικρός κατέθεσε ότι: Ο σύντροφος της μητέρας του, όταν είναι άτακτος, τον αρπάζει με τα δύο χέρια του από το λαιμό και χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο. Τον χτυπάει συχνά στο πρόσωπο και στους μηρούς με τα χέρια του. Τον έχει κάψει με τσιγάρο στα χέρια του. Αυτή η βίαιη συμπεριφορά είναι συχνή και εκτυλίσσεται ενώπιον της μητέρας του, η οποία παραμένει αμέτοχη.

Ανέφερε μάλιστα ότι κατά τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων 2017 και Πρωτοχρονιάς 2018 υπέστη ξυλοδαρμό από τον κατηγορούμενο με χτυπήματα στο πρόσωπο και τους μηρούς και κάψιμο στα χέρια με τσιγάρο. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από την ιατροδικαστική εξέταση του παιδιού καθώς διαπιστώθηκαν σημάδια κακοποίησης.

Την ίδια χρονική περίοδο,  μητέρα και σύντροφος συνελήφθησαν στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας εξαιτίας της εμπλοκής τους σε κύκλωμα διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα, ενώ του αποδόθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες. Παράλληλα οι δικαστικές αρχές διέταξαν την αφαίρεση της επιμέλειας του ανηλίκου από την κατηγορουμένη και παρήγγειλαν την παράδοση του στη νονά του.

Στην απολογία της ενώπιον ανακριτή, για την υπόθεση της κακοποίησης, η κατηγορουμένη αρνήθηκε την κατηγορία της συνέργειας στις αποδιδόμενες πράξεις και επικαλέστηκε καταρχήν ότι οι σωματικές βλάβες του παιδιού της ήταν συνηθισμένες από καθημερινά μικροατυχήματα παιδιών της ηλικίας του.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι η καταγγελία για κακοποίηση του προήλθε από την πρόθεση του ζεύγους των αναδόχων του να της αποσπάσουν τον γιο της προκειμένου να δοθεί για υιοθεσία σε άτεκνο φιλικό τους ζευγάρι.

Ο συγκατηγορούμενος της- ως φυσικός αυτουργός- δεν απολογήθηκε επειδή φυγοδικεί μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών. Σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης ενώ στη μητέρα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.



Γελάει κόσμος με τον θίασο ΣΥΡΙΖΑ-Πρώτο νούμερο ο Ραγκούσης ζητά να αλλάξει η διάταξη-δώρο στους Χρυσαυγίτες που πέρασαν οι ίδιοι

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα με αποτέλεσμα βαρύτατα εγκλήματα όπως αυτά των Χρυσαυγιτών να μην τιμωρούνται όπως πρέπει και σήμερα μετά τον σάλο που δημιούργησε ο Κοντονής με τις αποκαλύψεις του ζητά χωρίς ίχνος ντροπής την άμεση ψήφιση τροπολογίας προκειμένου να στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων οι Χρυσαυγίτες.

Συγκεκριμένα το νούμερο του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε στην Ολομέλεια χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής:

«Χθες γεννήθηκε μια νέα ιστορική επέτειος για τη Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη, για την αντιφασιστική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Χάρις στο αίμα αυτού του παιδιού, του παλικαριού από το Κερατσίνι, του Παύλου Φύσσα, ποτίστηκε για μια ακόμη φορά το αιωνόβιο δέντρο της Δημοκρατίας.

Και από χθες χάρις και στον αγώνα το νομικό, τον κοινωνικό, το συλλογικό, τον πολιτικό, το δημοσιογραφικό όλων των προηγούμενων ετών είναι επιτέλους καταδικασμένη η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Με βάση τον παλαιότερο ποινικό κώδικα η Χρυσή Αυγή και τα ηγετικά της στελέχη τα οποία επρόκειτο να καταδικαστούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και για τη διεύθυνση αυτής, επρόκειτο να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα μόνο μετά από αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή μόνο μετά το τριτοβάθμιο επίπεδο δικανικής κρίσης.

Με βάση, λοιπόν, τον παλαιό ποινικό κώδικα δε θα μπορούσε η Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με βάση τη χθεσινή απόφαση όπως αυτή τελικά θα εξειδικευτεί, με βάση τις ποινές που θα αποδοθούν.

Με βάση το νέο ποινικό κώδικα η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που το συνέταξε έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας, δηλαδή κατεξοχήν ζήτημα αρμοδιότητας, πρωτοβουλίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Επειδή οι περιστάσεις είναι εξαιρετικές, σπουδαίες και σημαντικές διατυπώνω εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και όλης της ΚΟ μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση μέχρι το μεσημέρι να καταθέσει τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

Και ενημερώνω και τον κύριο Υπουργό και το Σώμα και ορισμένους φίλους παλαιότερα μελών και απόψεων της Χρυσής Αυγής που φωνασκούν τώρα, ότι αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι τότε θα καταθέσουμε εμείς δική μας βουλευτική τροπολογία και θα ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή».



Νέες προκλήσεις από τον επικίνδυνο δικτάτορα Ερντογάν

 


Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ ο δικτάτορας Ερντογάν προκαλεί για ακόμα μια φορά αναφέροντας: «Δεν θα υποχωρήσουμε με τίποτα σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Όσοι είδαν την αποφασιστικότητα μας στην Α. Μεσόγειο έχουν καταλάβει ότι με εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε».

Οι δηλώσεις αυτές του δικτάτορα έρχονται σε συνέχεια της προκλητικής ανακοίνωσης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο κεντρικό Αιγαίο ανήμερα της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου αλλά και ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.



Ποιες αλλαγές έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ευνοήσει συντρόφους ποινικούς και Χρυσαυγίτες; Εξόφλησε γραμμάτια ο Τσίπρας


 

Για τον Ποινικό Κώδικα που άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και δίνει την δυνατότητα σε εγκληματίες σαν τους Χρυαυγίτες να έχουν προνόμια παραιτήθηκε ο Σταύρος Κοντονής.

Οι δηλώσεις του Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ νακαι άργησε να αντιδράσει ο πρώην υπουργός.

Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα που ίσχυε έως τον Ιούνιο του 2019 το πλαίσιο ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν 10 εως 20 έτη ενώ η τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κ.α.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξοφλήσει γραμμάτια, το πλαίσιο ποινής περιορίστηκε σε 5 εως 15 έτη ενώ το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που αποφέρει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει ελεύθερη συμμετοχή σε εκλογές. Αναφορικά με το αν οι υπαίτιοι μπορούν να διατηρούν το αξίωμά τους (σ.σ. όπως στην περίπτωση του ευρωβουλευτή Ι. Λαγού) η κατάσταση χαρακτηρίζεται από νομική ασάφεια. Το άρθρο 60 του νέου ΠΚ αναφέρει: «Αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του». Όπως, αναφέρουν στο protothema.gr έμπειροι νομικοί «κάνοντας αυστηρή ερμηνεία της ρύθμισης θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φύση των εγκλημάτων για τα οποία διώκονται τα μέλη της Χ.Α. δεν σχετίζονται με βουλευτικά καθήκοντα. Ωστόσο το δικαστήριο θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους είναι ο σεβασμός της Δημοκρατίας, η τήρηση των νόμων κ.α. και να ζητήσει την έκπτωση του κατάδικου από ενδεχόμενο αξίωμα που κατέχει».

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας την παραίτηση του Σταύρου Κοντονή και τις δηλώσεις του τόνισε ότι: «Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν στα μαλακά”. Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».



Πακιστανός λαθρομετανάστης με κορωνοϊό το έσκασε από τον Ευαγγελισμό

 


Έναν 16χρονο Πακιστανό λαθρομετανάστη από δομή φιλοξενίας που το έσκασε από τον Ευαγγελισμό μόλις έμαθε ότι είναι θετικός σε κορωνοϊό, αναζητεί η αστυνομία.

Ο έφηβος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα κορωνοϊού, διαγνώστηκε θετικός και σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες έπρεπε να μπει σε καραντίνα. 

Ο ανήλικος Πακιστανός ζήτησε να πιει νερό και κατάφερε να διαφύγει της προσοχής της συνοδού του και να εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος και επικίνδυνος.

Σχηματίστηκε δικογραφία για την υπόθεση.





Κατέληξε και ο τραυματισμένος αστυνομικός της ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣ! Θλίψη στην ΕΛ.ΑΣ.

 


Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του 25χρονου νεαρού μοτοσικλετιστή της Ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν επί σχεδόν ένα μήνα στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά από τροχαίο στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο οποίο ακαριαίο θάνατο είχε βρει ο 35χρονος οδηγός της μηχανής και πατέρας μικρού παιδιού.

Το όνομα του άτυχου αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ Ν/Α Αττικής, είναι Αντώνης Νίκου, μόλις 25 ετών.

Ο αστυνομικός ήταν συνοδηγός στην μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο συνάδελφός του Βαγγέλης Νοϊδης, και συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο! 

Οι δύο Αστυνομικοί είχαν μεταφερθεί στο 401 νοσοκομείο Αθηνών, όπου ο οδηγός (Βαγγέλης Νοϊδης) εξέπνευσε και ο συνάδελφός του (Αντώνης Νίκου) νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος!



Πάνω από 150 οι μολότοφ που έριξαν οι ακροαριστεροί αντειξουσιαστές για να κάψουν κόσμο και αυτοκίνητα

 


Δολοφονικές επιθέσεις κακοποιών αντιεξουσιαστών έγιναν εχθές έξω από το Εφετείο αμαυρώνοντας την ιστορική ημέρα καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

Ομάδα κακοποιών αντιεξουσιαστών κουκουλοφόρων που βρισκόταν μπροστά από τις κλούβες έριξαν μπουκάλια πέτρες και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις αδιαφορώντας εάν υπάρξει θύμα .

Οι κουκουλοφόροι ευτυχώς κατάφεραν να προκαλέσουν ζημιές μόνο σε δέκα οχήματα της αστυνομίας ενώ στην διάρκεια της καταδίωξης των κουκουλοφόρων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας δέχτηκαν περισσότερες από 150 μολότοφ με σκοπό να σκοτώσουν αστυνομικό.

Για τις δολοφονικές επιθέσεις έγινα μόλις δύο προσαγωγές που δεν ξέρουμε ένα έχουν καταλήξει σε συλλήψεις.



Κοντονής καταγγέλλει Τσίπρα για τη Χρυσή Αυγή και παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

 


Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Κοντονής, διαφωνώντας για τις αλλαγές του ποινικού κώδικα που πέρασε η κυβέρνηση του.

Κοντονής ¨Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1, βάλει εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και λέει ότι στην απόφασή του οδηγήθηκε καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας».

«Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν, και κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο», είπε ο κ. Κοντονής, ενώ άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών του κόμματος. Όπως είπε, για τις αποφάσεις του έχει ενημερώσει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα.

«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλλει. Δεν θα επιβάλλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία».

Ο πρώην υπουργός και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».



Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

 



Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα από τη φυλακή όπου κρατείτο, αφού κατέθεσε εγγύηση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Σόβιν κατηγορείται για φόνο δευτέρου και τρίτου βαθμού και για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον θάνατο του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη. Η υπόθεση αυτή στάθηκε αφορμή για ένα κύμα κινητοποιήσεων σε όλες τις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Το δικαστήριο είχε θέσει ως όρο για την αποφυλάκισή του χωρίς όρους να καταβάλει εγγύηση ύψους 1,25 εκατ. Κατέβαλε 1 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι αποφυλακίστηκε υπό όρους, στους οποίους περιλαμβάνεται η απαγόρευση να εργαστεί σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και να έρθει σε επαφή με την οικογένεια του Φλόιντ. Επίσης, θα πρέπει να παραδώσει τυχόν άδειες οπλοφορίας που διαθέτει.

Ο 44χρονος πρώην αστυνομικός θα δικαστεί τον Μάρτιο μαζί με άλλους τρεις πρώην συναδέλφους του που κατηγορούνται για συνέργεια στον θάνατο του Φλόιντ, στον λαιμό του οποίου είχε γονατίσει ο Σόβιν επί σχεδόν εννέα λεπτά.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μαρία Λεπενιώτη: Η Πρόεδρος ενός ιστορικού δικαστηρίου

 



Η εμβληματική πρόεδρος της δίκης της Χρυσής Αυγής, η αρεοπαγίτης πλέον Μαρία Λεπενιώτη, ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της σημερινής δίκης που κλείνει ένα ιστορικό όσο και επώδυνο κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Η δικαστής, ανέλαβε πριν από πεντέμισι χρόνια το τιμόνι μιας εξαιρετικά δύσκολης –και πολιτικά φορτισμένης– δίκης και τα κατάφερε. Γενική είναι η παραδοχή πως χωρίς την παρουσία της η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. δεν θα είχε εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε και δεν θα είχε οργανωθεί έτσι όπως οργανώθηκε.

Η Μαρία Λεπενιώτη, είναι μία δικαστικός με κατά κοινή ομολογία έχει υψηλή νομική κατάρτιση αλλά πρωτίστως σημαντικές δυνατότητες να διευθύνει και να βρίσκει λύσεις «στα πολύ δύσκολα».

Όπως σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Καθημερινή, η κυρία Λεπενιώτη «κράτησε τη διαδικασία της δίκης παρά τις εντάσεις, τις αντεγκλήσεις, το φορτισμένο κλίμα, σε υψηλό επίπεδο.

Επέβαλε τάξη και αντιμετώπισε δίκαια όλες τις πλευρές. Έδωσε λόγο σε όλους, αφαίρεσε τις ακρότητες από κατηγορουμένους, σεβάστηκε τα θύματα, επέδειξε ψυχραιμία, δικαστικό κύρος, νηφαλιότητα και η διεύθυνση της δίκης υπήρξε από την πλευρά της στιβαρή και όπως έπρεπε».

Ποια είναι όμως η Μαρία Λεπενιώτη που έφερε εις πέρας μια τόσο σημαντική δίκη; Η επαγγελματική της διαδρομή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1984, σε ηλικία 26 ετών.

Σήμερα πια, στα 62 της, είναι αρεοπαγίτης ενώ όταν ξεκίνησε η δίκη είχε τον βαθμό του εφέτη. Θα μείνει άλλα πέντε χρόνια στο δικαστικό σώμα καθώς οι δικαστικοί φεύγουν στα 67.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με άριστα στο Αστικό-Εργατικό Δίκαιο, είναι σύζυγος του διακεκριμένου ιατροδικαστή και προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκου Καρακούκη, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η απόφαση για την εγκληματική δράση στελεχών της Χ.Α., επρόκειτο να φέρει τη σφραγίδα της, ενώ σημαντικό ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης διαδραμάτισαν και τα άλλα δύο μέλη του δικαστηρίου, ο Ανδρέας Ντόκος και η Γεσθημανή Τσουλφόλγου. Εισαγγελέας ήταν η Αδαμαντία Οικονόμου που προκάλεσε αντιδράσεις με την πρότασή της για απαλλαγή των πολιτικών στελεχών.

Η Μαρία Λεπενιώτη ήταν πρόεδρος και στην επεισοδιακή δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας Ντίνο Μιχαηλίδη για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και θεωρείται έμπειρη και ικανή δικαστικός.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Σε ετοιμότητα η Αντιτρομοκρατική για συλλήψεις

 


Και πάλι στελέχη της Χρυσής Αυγής θα περάσουν το κατώφλι της ΓΑΔΑ με χειροπέδες στα χέρια.

Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει θέσει ένα διακριτικό αλλά στενό κλοιό τους σημερινούς ενόχους και κυρίως τα 7 πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. 

Γνωρίζουν όχι μόνο τις τοποθεσίες τους αλλά τα ωράρια τους, τις συνήθειες τους, τα δρομολόγια τους. Όταν ανακοινωθεί η απόφαση της ποινής χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα, τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν εντολή να εκτελέσουν τις δικαστικές αποφάσεις για την σύλληψη όσων στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. 

Το νωρίτερο για να εξελιχθούν αυτές οι επιχειρήσεις τοποθετείται χρονικά από τα ξημερώματα της Παρασκευής και μετά ενώ δεν αποκλείεται και η επόμενη βδομάδα.





Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εξύβριση Βαρουφάκη από αστυνομικό; Ε αρκετά ασχοληθήκαμε μαζί του

 


Πολύ ασχοληθήκαμε μαζί του!!!

Ξεχνώντας τι κακό έχει κάνει στην χώρα και τους Έλληνες, ο πάντα προκλητικός και κακός εκλεγμένος βουλευτής Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης, αντί να δικάζεται για τα εγκλήματα του, ζητάει την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζητά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης  με αφορμή τα όσα του είπε όπως ισχυρίζεται αστυνομικός έξω από το Εφετείο. 

«Είναι ζήτημα Δημοκρατίας», αναφέρει ο προκλητικός Βαρουφάκης συντασσόμενος όχι με το πλήθος που πανηγύριζε αλλά με τους λίγους κακοποιούς αντιεξουσιαστές που άρχισαν τα επεισόδια, λέγοντας ότι ο υπουργός πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα τη θέση του.

Σε προκλητική ανακοίνωσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι «στα 3 δευτερόλεπτα ανάμεσα στην ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου και του ραντίσματος του επευφημούντος πλήθους με νερό και χημικά, ο κύριος Χρυσοχοϊδης πρόλαβε και μέτρησε «600 από τους 20.000, που έριξαν 150 μολότοφ σε 10 αυτοκίνητα της αστυνομίας» και πρόσθεσε: «υπό κανονικές συνθήκες θα συγχαίραμε την πρόοδο του κύριου Χρυσοχοϊδη, από την εποχή που δεν προλάβαινε να διαβάσει τα Μνημόνια και απλά τα ψήφιζε, σε έναν χαρισματικό «άνθρωπο της βροχής» με υπεράνθρωπες αριθμομνημονι(α)κές ικανότητες».

«Αλλά δεν είναι κανονικές οι συνθήκες», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης και καταλήγει λέγοντας ότι «ο κύριος Χρυσοχοίδης, καλύπτοντας απολύτως την επίθεση σε απλούς πολίτες, κόμματα, βουλευτές και οργανώσεις, στέλνει σαφές σήμα ότι η συνθήκη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραμείνει μη-κανονική, στο έλεος των θεσμικών εκτροπών του, για όσο κατέχει αυτή τη θέση».

 Πληροφοριακά έχει διαταχθεί ένορκη Διοικητική Εξέταση με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκε ο γραμματέας του «ΜέΡΑ25», Γιάνη Βαρουφάκη για επίμεμπτη συμπεριφορά σε βάρος του από αστυνομικό των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Εφετείο μετά την ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.