Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ασλί Ερντογάν: Πολύ επικίνδυνο βήμα η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

 


«Πολύ επικίνδυνο βήμα» χαρακτηρίζει η συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ασλί Ερντογάν την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Τουρκία βαδίζει σε μια πολύ αρνητική πορεία», τονίζει η Ασλί Ερντογάν, η οποία θεωρείται διεθνώς ως η φωνή της «αιχμάλωτης» Τουρκίας, με τα βιβλία της να είναι απαγορευμένα στη χώρα της και την ίδια να ζει εξόριστη στη Γερμανία μετά τη φυλάκισή της το 2016 και τις διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν, με τον οποίο, όπως έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μόνο κοινό που έχουν είναι το επίθετο.

«Ειδικά σ’ αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ιδιαίτερα επιβεβλημένη, καθώς η βία εξαπλώνεται. Τώρα είναι η ώρα να βελτιώσουμε τους νόμους που προστατεύουν τις γυναίκες. Τι κάνει όμως η Τουρκία; Ακριβώς το αντίθετο. Νομιμοποιεί αυτή την ιδέα αποχωρώντας από τη Σύμβαση. Ουσιαστικά λέει, δηλαδή, ότι είναι νόμιμο να κάνεις χρήση βίας κατά των γυναικών, των παιδιών, των γκέι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απόφαση της Άγκυρας προκάλεσε σοκ και οργή στη διεθνή κοινότητα, ωστόσο η ίδια λέει πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε δείξει τις προθέσεις του από μήνες. «Εδώ και καιρό είχε δηλώσει ότι η ορολογία που χρησιμοποιεί η Σύμβαση -οι αναφορές σε γκέι, για παράδειγμα- αποτελεί προσβολή για τον θεσμό της τουρκικής οικογένειας. Υπήρξε τότε μεγάλο κύμα αντίδρασης από κινήματα γυναικών, μεταξύ αυτών και γυναίκες του ΑΚΡ, γεγονός που “φρέναρε” αυτή την πολιτική. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες συνήθιζε να επαναφέρει στον δημόσιο λόγο, ότι η τουρκική κοινωνία πρέπει να προστατευτεί, γι’ αυτό και νομίζω πως ήταν ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο επρόκειτο να έρθει», εξηγεί.

Σκοτεινή η κατάσταση, χειρότερη από χούντα

«Στην Τουρκία», λέει η διεθνούς φήμης Τουρκάλα συγγραφέας, «τα τελευταία 5-6 χρόνια ειδικά υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στις γυναίκες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Ξεκίνησε με τον νόμο για τις εκτρώσεις, ενώ κάθε χρόνο οι διαδηλώσεις του Μαρτίου (για την ημέρα της γυναίκας) γινόταν ολοένα και πιο βίαιες. Βήμα βήμα λαμβάνει χώρα μια μεγάλη αλλαγή. Οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν όλα όσα είχαν κερδίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κι αυτό γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν τα πράγματα, απαντά πως «υπήρχε πάντα ένα φεμινιστικό κίνημα στην Τουρκία, κυρίως μεταξύ των γυναικών στις μειονότητες» και πως οι γυναίκες σήμερα, σε σχέση με την παιδική τους ηλικία, είναι περισσότερο συνειδητοποιημένες και πολιτικοποιημένες- κυρίως οι Κούρδισσες- ωστόσο, «η κατάσταση στην Τουρκία είναι τόσο σκοτεινή, που όποιος κι αν αρθρώσει λόγο εναντίωσης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη».

«Είναι ενός ανδρός αρχή βασικά και είναι πολύ δύσκολο ν’ αλλάξει κανείς κάτι που αυτός θέλει ή δεν θέλει. Δυστυχώς, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή καθώς κάθε δημοκρατική κίνηση μπλοκάρεται και τιμωρείται. Είναι μια στιγμή χειρότερη και από τη χούντα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η σημερινή πραγματικότητα είναι ένα πολύ σκοτεινό τούνελ, πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν. Αυτή δεν είναι μια χούντα, κάτι προσωρινό, αλλά μια αλλαγή καθεστώτος που θέλει να καταστεί μόνιμο. Οι χούντες ήταν προσωρινές, τουλάχιστον στα χαρτιά», προσθέτει με έμφαση.

Ο Ερντογάν δεν θέλει μια κοσμική κοινωνία

Στην ερώτηση αν θεωρεί πως με κινήσεις όπως η παραπάνω η Τουρκία κάνει στροφή προς τον ισλαμισμό, η Ασλί Ερντογάν απαντά πως «ο Ερντογάν είναι στην ισλαμιστική πλευρά. Δεν θέλει τις δυτικές νοοτροπίες, όπως η ισότητα των φύλων» και υπογραμμίζει με νόημα: «Είναι γεγονός ότι τα βήματα του είναι συμβολικά αλλά με ισχυρό συμβολισμό. Όπως με την Αγία Σοφία. Το μήνυμα που στέλνει είναι πολύ ανοιχτό, δεν θέλει μια κοσμική κοινωνία».

«Δεν νομίζω ότι νοιάζεται και τόσο για τις δυτικές αξίες», λέει και εξηγεί: «Τη δημοκρατία την αποδέχεται μόνο και μόνο επειδή τού αρέσουν οι εκλογές. Η ερμηνεία που δίνει άλλωστε στον όρο δημοκρατία είναι πολύ διαφορετική και συνοψίζεται στο ότι αυτός που κερδίζει τις εκλογές, έστω και με λίγο κλέψιμο, έχει το δικαίωμα να κάνει τα πάντα. Αυτή είναι η δική του ιδέα περί δημοκρατίας».

Η Ευρώπη δεν πειράζει ...το φίδι που δεν δαγκώνει

Η Ασλί Ερντογάν θεωρεί πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι ειλικρινής «καθώς τη μια μέρα μπορεί να λέει πως θα εκδημοκρατίσει τη χώρα και την άλλη να συλλάβει 800 άτομα», αλλά, όπως τονίζει, αντίστοιχα μη ειλικρινής υπήρξε και η Ευρώπη. «Η ΕΕ παρακολουθεί εδώ και 6-7 χρόνια τα γεγονότα. Παρακολούθησε την εξέγερση του Γκεζί, παρακολούθησε όλα όσα έγιναν στις κουρδικές πόλεις μετά το πραξικόπημα, χιλιάδες ανθρώπους να συλλαμβάνονται σε λίγους μήνες. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γνωρίζουν καλά τι γίνεται στην Τουρκία. Δεν ξεκίνησαν χθες όλα αυτά. Και το μόνο που λένε είναι πως ανησυχούν χωρίς να παίρνουν μια δυναμική θέση. Δεν εννοώ τους μεμονωμένους ανθρώπους ή τον Τύπο αλλά αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Υπάρχουν τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα ή και μια γενική αρχή του καπιταλισμού ότι “δεν σε πειράζει το φίδι που δεν δαγκώνει”», υπογραμμίζει.

«Στο κεφάλι του (ο Ερντογάν), νομίζει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Το κάνει στην Τουρκία και νομίζει ότι μπορεί να το κάνει και στη διεθνή σκηνή. Ελπίζω ότι σε κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιος που θα πει: όχι, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Κι ελπίζω ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Αλλά στο μεταξύ η Τουρκία θα συνεχίσει να χάνει πολλά...», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ασλί Ερντογάν.

«Έχει αλλάξει η τουρκική κοινωνία, θυμίζει δεκαετία του '70»

Κι ενώ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ο διεθνής Τύπος κατακλυζόταν από δημοσιεύματα για την αθώωσή της από την τουρκική Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας βρέθηκε κατηγορούμενη για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «υπονόμευση της εθνικής ενότητας», μόλις τέσσερις μήνες αργότερα εισαγγελέας άσκησε έφεση στην αθωωτική απόφαση βάζοντάς την σε νέες δικαστικές περιπέτειες. Περιπέτειες που την κάνουν ν' απαντά αρνητικά στην ερώτηση, αν «βλέπει» επιστροφή της στην Τουρκία. «Δεν νομίζω. Όχι στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορώ να τους εμπιστευτώ ότι αν επιστρέψω δεν θα κινήσουν και άλλες νομικές διαδικασίες εναντίον μου», σημειώνει και χαρακτηρίζει «φριχτή, που δεν τη χωρά ο ανθρώπινος νους» την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές.

Ακόμη και η κοινωνία, όπως λέει, έχει αλλάξει στην Τουρκία. «Το 2003-2004, η Κωνσταντινούπολη είχε μια νυχτερινή ζωή που δεν έχω ξαναδεί. Ίσως μόνο στη Βραζιλία ή στα ελληνικά νησιά. Η Κωνσταντινούπολη επίσης ήταν γεμάτη με γκέι μπαρ. Τώρα η χρήση του όρου γκέι είναι σχεδόν παράνομη», επισημαίνει, κάνοντας λόγο για μια κοινωνία πλέον πλήρως ανδροκρατούμενη, που θυμίζει τη δεκαετία του '70 και καθιστά «ολοένα και πιο δύσκολο το να “αναπνεύσεις”».

«Μπορούσα να ζω πού και πού εκεί, αλλά πλέον έχει καταστεί ανυπόφορο. Και δεν νομίζω ότι θα με άφηναν να ζήσω εκεί...», λέει κλείνοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε διαδικτυακά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το διαμέρισμά της, στη Γερμανία.

Βιβλία της Ασλί Ερντογάν («Κοκκινοσκουφίτσα πόλη», «Μήτε κι η σιωπή είναι δική σου», «Ο θαυμαστός μανδαρίνος») κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «ΠΟΤΑΜΟΣ», που αυτή την εποχή ετοιμάζουν και το βιβλίο της «Το πέτρινο κτίριο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Οι ακροαριστερές στελεχάρες του ΣΥΡΙΖΑ Κυρίτσης - Λάμπρου αντιδρούν για το Ελληνικό

 



Δέν ήθελαν και δεν θέλουν το καλό της Ελλάδας οι Συριζαίοι, αντιδρούν σε κάθε καλό, όπως αντιδρούσαν χρόνια και προσπαθούσαν να βάλουν ακροαριστερές τρικλοποδιές.

Οι ακροαριστερές στελεχάρες του ΣΥΡΙΖΑ Κυρίτσης και Λάμπρου, οι θαυμαστές των αντιεξουσιαστών, και των τρομοκρατών, οι θαυμαστές και υποστηρικτές του εκτελεστή Κουφοντίνα, αντιδρούν στην επένδυση του Ελληνικού και δείχνουν για ακόμα μία φορά στους Έλληνες ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσο επικίνδυνος είναι.

Είχαν το θράσος να ασκήσουν και κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, για την ψήφιση της σύμβασης για το Ελληνικό.

Και ο μεν πρώτος ακροαριστερός Κυρίτσης με ανάρτηση του αναφέρει :

 

 Και ο ακροαριστερός μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου, με ανάρτησή του στο facebook τάχθηκε κατά της απόφασης του κόμματος για υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό.

  

Panos Lambrou
4 ώρες πριν

Σύμβαση για το Ελληνικό: ΟΧΙ ευχαριστώ....

 

 



Περισσότεροι από το 50% των Δήμων της χώρας έχουν ενταχθεί στο myKEPlive


 

Στην προσθήκη 26 ακόμα Δήμων στο πρόγραμμα myKEPlive για ραντεβού με βιντεοκλήση προχωρά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Πρόκειται για τους Δήμους: Αλεξανδρούπολης, Ανατολικής Σάμου, Άνδρου, Άργους Ορεστικού, Αρχανών–Αστερουσίων, Βόρειας Κέρκυρας, Δίου-Ολύμπου, Δυτικής Σάμου, Ήλιδας, Ιητών, Καρπάθου, Καρύστου, Κέας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Κερατσινίου–Δραπετσώνας, Κομοτηνής, Μήλου, Μυτιλήνης, Παρανεστίου, Πάργας, Πρέβεζας, Σάμης, Σουλίου, Τροιζηνίας–Μεθάνων, Φλώρινας, Φυλής.

Μέσα σε οκτώ μήνες λειτουργίας, περισσότεροι από το 50% του συνολικού αριθμού των Δήμων της χώρας έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα:

Υπηρεσίες μέσω βιντεοκλήσης παρέχουν 224 ΚΕΠ σε 177 Δήμους, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 40.000 ραντεβού, τα οποία μεταφράζονται σε αντίστοιχη μείωση των μεταβάσεων για εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

Από τον Απρίλιο του 2020 έχουν ήδη εκπαιδευτεί για τη λειτουργία της πλατφόρμας 1.072 υπάλληλοι των ΚΕΠ.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) στο επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθούν νέα τριήμερα επιμορφωτικά προγράμματα για την χρήση του myKEPlive από υπάλληλους των ΚΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του myKEPlive παρέχονται διαδικασίες υψηλής ζήτησης μέσω των τεσσάρων θεματικών υπηρεσιών:

Πληροφόρηση- Αίτηση,

Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις,

Εξυπηρέτηση Πολιτών με Αναπηρία,

Εξυπηρέτηση από το Δήμο σας.

Οι πολίτες εισέρχονται στην πλατφόρμα και ρυθμίζουν το ραντεβού τους χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο Taxisnet. Κατά τη χρήση της υπηρεσία δεν αποθηκεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ενώ οι τηλεδιασκέψεις με τους υπαλλήλους των ΚΕΠ δεν καταγράφονται.



«Λαϊκό» για τα άθλια fake news : Ουδέποτε κατέρρευσε ή διακόπηκε η χθεσινή εφημερία

 


 Τρομοκρατούν τους πολίτες επειδή είναι εγκληματικά άθλιοι και ανεύθυνοι; Επειδή αυτές είναι οι κομματικές εντολές τους; Όπως να έχει πρέπει να αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες όσοι λένε ψέματα και αθλιότητες για να τρομοκρατήσουν.

Ο προϊστάμενος μονάδας covid του Λαϊκού, Νίκος Ορφανός είχε πει στο OPEN νωρίτερα: «Δραματική εφημερία, τραγική νύχτα. Υπάρχουν ασθενείς ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον 7 περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά covid. Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική. Εκτός από τα 90 κρεβάτια και 7 φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και 2 διασωληνωμένοι εδώ και 5 μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid».

Το Λαϊκό Νοσοκομείο διαψεύδει με ανακοίνωσή του ότι χθες το βράδυ κατέρρευσε η εφημερία με αποτέλεσμα να μην γίνονται εισαγωγές covid. Σύμφωνα με το νοσοκομείο στις 21:00 το νοσοκομείο είχε 12 κενές κλίνες.

«Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στα υγειονομικά στελέχη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Λαϊκού

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν αναληθώς ότι το Νοσοκομείο μας σταμάτησε να δέχεται περιστατικά Covid κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας, έχουμε να τονίσουμε τα εξής:

Η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια.

Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid, είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου – και νοσηλεύονται ως «ύποπτα» περιστατικά.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ και υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής.

ΑΝΑΛΗΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡETAI ΟΤΙ ΣΤΙΣ 21:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ Ή ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Άλλωστε, στις 21:00 το βράδυ είχαμε ακόμη 12 κενές κλίνες.

Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στα υγειονομικά στελέχη.

Και κάτι τέτοιο, είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΓΝΑ “ΛΑΙΚΟ”».



Ανθελληνικές κραυγές Συριζαίων με hashtag #200_χρονια_ταγαρια εξοργίζουν τους πολίτες



Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ανθέλληνες, υπόκοσμος, κακοποιοί, αντιεξουσιαστές, τρομοκράτες, ότι δεν χρειάζεται μια σοβαρή χώρα και ότι απαξιώνουν οι πολίτες κάθε χώρας.

Διαβάζουμε στην omadaalithias.gr για τις νέες αθλιότητες των Συριζαίων που ντροπιάζουν τους Έλληνες πολίτες και την Ελλάδα.

Παραμονή των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και όλος ο κόσμος κινείται στους ρυθμούς της 25ης Μαρτίου, με κτήρια ορόσημα από όλον τον κόσμο να φωτίζονται με τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας, ως φόρο τιμής στη χώρα μας. 

 Στο twitter, όμως, "τρέχει" το hashtag #200_χρονια_ταγαρια κυρίως από γνωστούς λογαριασμούς που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με προκλητικές αναρτήσεις. 

 Δείτε ενδεικτικά κάποιες από αυτές:

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 



Άμεση έναρξη της διαδικασίας αναπροσαρμογής κατώτατου μισθού

 


Την εκκίνηση της διαδικασίας για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Τώρα που, λόγω των εμβολιασμών, φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να μη δώσει νέα παράταση, αλλά να ξεκινήσει η διαδικασία με βάση τις προβλέψεις του νόμου του 2013 που ψήφισε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.

Θα γίνει όπως προβλέπεται από το νόμο διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις της ΤτΕ και του ΚΕΠΕ καθώς και τα όσα έχουν μεσολαβήσει την τελευταία διετία.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινούν πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνονται κάθε καλοκαίρι. Επομένως η πρώτη σχετική απόφαση θα ληφθεί το καλοκαίρι του 2021, η επόμενη το καλοκαίρι του 2022 κ.ο.κ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ:

Ενώ είχε επί 4,5 χρόνια την δυνατότητα να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 752 ευρώ, δεν το έκανε και αντ’ αυτού προχώρησε προεκλογικά το 2019 σε αύξηση στα 650 ευρώ.

Προχώρησε σε διπλή μείωση των μισθών, με την μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία έχει προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδόν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Όσον αφορά την πρόταση Οδηγίας για τον προσδιορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στις χώρες αυτή έχει πολλά κοινά σημεία με το σύστημα ορισμού του κατώτατου μισθού που ισχύει ήδη σήμερα στη χώρα μας. Συνεπώς, λίγα πράγματα θα αλλάξουν στην πράξη με την υιοθέτησή της, καθώς αυτά που λέει η Οδηγία εμείς τα κάνουμε ήδη.



Εξιχνιάστηκε το ριφιφί σε Τράπεζα στο Ψυχικό -Συνελήφθη 58χρονος

 


Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. : 

Συνελήφθη σήμερα, Τετάρτη 24 Μαρτίου 2020, σε περιοχή της Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 58χρονος ημεδαπός για τη διάπραξη (4) διαρρήξεων και μίας απόπειρας διάρρηξης σε θυρίδες τράπεζας στο Χαλάνδρι, που διαπιστώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο πολύμηνων ερευνών και ανάλυσης των συλλεχθέντων ερευνητικών δεδομένων, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας προχώρησαν στην συνδυαστική μελέτη του βιντεοληπτικού υλικού, της επισκεψιμότητας της τράπεζας, του είδους και του περιεχομένου των διερρηγμένων θυρίδων και του πιθανού χρόνου διάπραξης των κλοπών και προχώρησαν στην ταυτοποίηση και τη σύλληψη του 58χρονου.

Ειδικότερα, σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης διαδραμάτισε και η εξειδικευμένη αυτοψία και διερεύνηση του χώρου των θυρίδων από ειδικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκε βιολογικό υλικό (D.N.A.) του 58χρονου σε σημείο διερρηγμένης θυρίδας που επέτρεψε την ταυτοποίηση του.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία, κατάστημα και σε θυρίδα που διατηρούσε στο συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

κλειδί θυρίδας και ρολόι χειρός μεγάλης αξίας,

κινητό τηλέφωνο,

(2) αναδιπλούμενα μαχαίρια και (7) κατσαβίδια, καθώς και

(680) ευρώ, πλήθος εγγράφων, αποδείξεων και παραστατικών τραπεζών,

Σημειώνεται ότι, ο 58χρονος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων για αδικήματα όπως κλοπές, απάτες, υπεξαίρεση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες με υπολογιστές.

Ο συλληφθείς με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για διακεκριμένες κλοπές και απείθεια οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Αποδίδεται με λαμπρότητα η νέα Εθνική Πινακοθήκη

 


Η Εθνική Πινακοθήκη, με την επέκταση και ανακαίνιση των χώρων της, αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη νέα δεκαετία.


Αποδίδεται συμβολικά στις 24 Μαρτίου, όπως όρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΠΟΑ, στις 2 Αυγούστου 2019.

Η Εθνική Πινακοθήκη σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η ελληνική τέχνη του 19ου και του 20ού αιώνα, που φιλοξενείται στις αίθουσες της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, εξελίσσεται παράλληλα με την Ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας και τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.

Η Εθνική Πινακοθήκη θα ανοίξει τις πύλες, στους Ελληνες και στους ξένους επισκέπτες και φιλότεχνους, μόλις το επιτρέψουν τα μέτρα για τη πανδημία, με την περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της».

Η μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης τώρα ξεδιπλώνεται σε 1000 πίνακες- από τους 20.000 που φυλάσσονται στις αποθήκες- αποδεικνύοντας τη μεγάλη αξία των πλούσιων συλλογών της.

Το μεγάλο έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2021, δέκα χρόνια μετά. Το 2014 το έργο παραδόθηκε χωρίς προβλήματα και με εγγυημένη τη χρηματοδότησή του. Θα μπορούσε να παραδοθεί το 2018, αν δεν είχαν μεσολαβήσει τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία δεν υπήρξαν συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων, χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμός των εργασιών, οπότε το εργοτάξιο σχόλαζε.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 59.029.102 €. Στο ποσό αυτό τα 42.016.982€ προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση και τα 17.012.120 € από ιδιωτική χρηματοδότηση.




Το Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί τα μέγιστα

 


Η μόνιμη επωδός που ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι για προσλήψεις. 

Προσλήψεις έχουν γίνει αναφέρει με στοιχεία η κυβέρνηση και έχει ενισχυθεί τα μέγιστα το Σύστημα Υγείας.

Έχουν αυξηθεί οι Μ.Ε.Θ. του Δημοσίου από 557 που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε 1.189. Είναι μια αύξηση της τάξεως του 113%. Μαζί με τις Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα είμαστε σήμερα σε πάνω από 1.400. Μια αύξηση συνολικά της τάξεως του 153%.

Συνολικά, μέσα σε 20 μήνες διακυβέρνησης Ν.Δ., έχουν γίνει πάνω από 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ., 1.310 προσλήψεις μονίμων ιατρών και έχουν καλυφθεί 1.756 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Υπάρχει ήδη εκτεταμένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με πάρα πολλές κλινικές. Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα και ενιαίο. Περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, πολυδύναμες Μ.Ε.Θ.. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι άλλο χρειαστεί  να γίνει, προφανώς θα γίνει. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αντέχει όμως το Σύστημα.

Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί. Διότι αν δεν μειώσουμε τη διασπορά του ιού, θα υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, σε κλειστούς χώρους. Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για την υγεία του, είναι υπεύθυνος να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του και τους αγαπημένους του. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν κι αυτές οι μικρές στοχευμένες παρεμβάσεις που έγιναν στα μέτρα, για να δοθεί και μία μικρή εκτόνωση σε όλους τους πολίτες που είναι κουρασμένοι.



Μεγάλη αύξηση θανάτων στην Ιταλία από κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες

 


Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των θανάτων από κορονοϊό. Έχασαν την ζωή τους 551 άνθρωποι και καταγράφηκαν 18.765 νέα κρούσματα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 335.189 διαγνωστικά τεστ, το 5,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες τα περιστατικά ήταν 13.846 (αλλά με πολύ μικρότερο αριθμό τεστ), με 386 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας της Covid 19, στην χώρα μολύνθηκαν 3.419.616 άνθρωποι, και οι νεκροί είναι 105.879.

Σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας ασθενείς είναι 36 περισσότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 379 περισσότεροι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν λίγο είχε νέα συνάντηση με τον υπουργό Yγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και με μέλη της ειδικής επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Ρώμης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την μεριά του, ο υπουργός Oικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο, δήλωσε ότι μετά το Πάσχα των Καθολικών, στις 4 Απριλίου, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε βαθμιαία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θεωρεί πως χάρη στην αναμενόμενη αύξηση των διαθέσιμων δόσεων εμβολίου και στην βελτίωση των καιρικών συνθηκών, η χώρα θα μπορέσει, σταδιακά, μέχρι τον Ιούνιο, να αφήσει πίσω της την δύσκολη αυτή περίοδο.

Ο Φράνκο, τέλος, τόνισε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα δοθούν νέες οικονομικές βοήθειες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την νέα, αυτή, οικονομική κρίση» ενώ «μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

newsit.gr



Αποφυλακίστηκε και λίγες ώρες μετά διέρρηξε αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας

 



Αποφυλακίστηκε το περασμένο Σάββατο και λίγες ώρες αργότερα έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας γιατί διέρρηξε και λεηλατησε αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας.

Η απίστευτη ιστορία ενός 22χρονου Μαροκινού που το 2019 καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκιση για ληστείες όμως έναν χρόνο μετά αφέθη ελεύθερος και με τη βοήθεια ενός 30χρονου Αλγερινού ξαναρίχτηκε στην παρανομία.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλοδαπού, από αυτούς που μπαινοβγαίνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και μόλις κλείσουν πίσω τους τη βαριά πόρτα των φυλακών ξαναπιάνουν …δουλειά.

Το δίδυμο, συνελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής στη συμβολή των οδών Σολωμού και Πατησίων από την ομάδα ΔΡΑΣΗ καθώς είχε προηγηθεί τηλεφώνημα πολίτη που τους είδε να ρημάζουν ένα όχημα στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Ζαλόγγου.

Έκπληκτοί οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και της Ασφάλειας Εξαρχείων, διαπίστωσαν ότι ο ένας συλληφθείς, ο 22χρονος Μαροκινός την προηγούμενη είχε αποφυλακιστεί από το σωφρονιστικό κατάστημα Τίρυνθας όπου οδηγήθηκε στις 23.10.2019 καθώς καταδικάστηκε σε ποινή 4 ετών και 7 μηνών για ληστρική κλοπή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Μάλιστα, είχε και τον περιοριστικό όρο να εμφανίζεται εντός του πρώτου πενθημέρου του μήνα στο Τμήμα Εξαρχείων και να δηλώνει την παρουσία του.

Το αποφυλακιστήριο:


Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

protothema.gr



O ΣΥΡΙΖΑ αντί για δωρεάν τέστ προτείνει συνταγογράφηση με κόστος στους πολίτες 2,4 δις€

 


Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!!

Το ότι είναι συνειδητά ηλίθιοι στον ΣΥΡΙΖΑ και ανεπαρκής, το γνωρίζει πλέον όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η υφήλιος.

Είναι όμως και προκλητικοί αφού νομίζουν ότι έχουν καλύτερη πρόταση αντί για δωρεάν τεστ να τα συνταγογραφούν.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα self-test.

"Η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέτει δωρεάν η Πολιτεία σε κάθε πολίτη, βρίθει για άλλη μια φορά από fake news και ανεφάρμοστες προτάσεις με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης γύρω από κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας" αναφέρει. Το έχει κάνει κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κάνει ξανά σήμερα. Όπως υπονόμευε, για παράδειγμα, εξαρχής την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού -και διαψεύστηκε από την επιτυχία της- έτσι επιχειρεί και τώρα να προκαλέσει καχυποψία και αμφισβήτηση μεταξύ των πολιτών για μια εμφανώς θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Θα διαψευστεί για άλλη μια φορά".

"Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, για να τα καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει να εκτίθεται, τα εξής:

1) τα γρήγορα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο, και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορωνοϊού. Ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού αποτελεί, άλλωστε, εισήγηση της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας.

2) πριν από την Ελλάδα χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελβετία τα έχουν ενσωματώσει πολύ πρόσφατα στις εθνικές τους στρατηγικές testing, με μια κρίσιμη διαφορά: τα διαθέτουν μόνο εμπορικά ενώ η Ελλάδα πρωτοπορεί ανοίγοντας τόσο τη δωρεάν διανομή με κρατική δαπάνη σε κάθε πολίτη όσο και την εμπορική τους διάθεση.

3) η αντιπρόταση για συνταγογράφηση 4 pcr test το μήνα σε κάθε πολίτη που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρακτικά ανεφάρμοστη για δύο λόγους:

α) θα στοίχιζε τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ το μήνα στους φορολογούμενους και β) δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι, ακόμη κι αν υπήρχαν λεφτόδεντρα, δεν υπάρχουν εργαστήρια για να πραγματοποιούν τόσα πολλά pcr test καθημερινά. Αποτελεί δηλαδή ευχολόγιο.

4) όπως έχουμε ήδη πει από το Σάββατο, όταν προκύπτει θετική διάγνωση από το οικιακό τεστ το θετικό κρούσμα θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα (που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή) η οποία θα οδηγεί σε δωρεάν επανέλεγχο σε δημόσια δομή υγείας με rapid test αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

5) όσο για την προμήθεια των τεστ, προφανώς θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως απαιτεί η συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα και με απόλυτη διαφάνεια και πάντα με τις προδιαγραφές που θα εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας.

Τελικά, ο πραγματικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία στη συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι η διάθεση δωρεάν ατομικών τεστ είναι μια πραγματικά αναγκαία και αποτελεσματική πολιτική που ενδυναμώνει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και την κοινωνία συνολικά στη μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας", καταλήγει ο Άκης Σκέρτσος.

Akis Skertsos
τη Δευτέρα

Η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέτει δωρεάν η Πολιτεία σε κάθε πολίτη, βρίθει για άλλη μια φορά από fake news και ανεφάρμοστες προτάσεις με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης γύρω από κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας. Το έχει κάνει κατ’επανάληψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κάνει ξανά σήμερα.

Όπως υπονόμευε, για παράδειγμα, εξαρχής την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού -και διαψεύστηκε από την επιτυχία της- ...

Δείτε περισσότερα
425
1
53


Η ΝΔ μπροστά με 15% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -Το 62% κατά των διαδηλώσεων

 



Οι πολίτες έχουν καταλάβει το παιχνίδι που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζουν το έγκλημα των συγκεντρώσεων, και απαξιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα που θέλει να βάλει την Ελλάδα σε περιπέτειες και εμπιστεύονται για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προβάδισμα 15 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Interview.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό της «Βεργίνα Τηλεόραση»

Αναλυτικά τα ευρήματα στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ 37%

ΣΥΡΙΖΑ 22%

ΚΙΝΑΛ 6,5%

ΚΚΕ 4,3%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,1%

ΜεΡΑ25 3,5%

ΑΛΛΟ 8,3%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 12,1%

ΔΓ/ΔΑ 1,2%




Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό (51%) με δεύτερο τον κανένα και τρίτο τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό (24%).



Το 53% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε χειρότερη διαχείριση. 



Το 62% των πολιτών είναι κατά των διαδηλώσεων















Ντου" του Ρουβίκωνα στο σπίτι του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή - Συνθήματα "Χατζή βιαστή"

 


"Χατζή βιαστή" έγραψαν στην εξώπορτα του σπιτιού του δημοσιογράφου μέλη του Φεμινιστικού Τομέα του Ρουβίκωνα.

Επίθεση με τρικάκια στο σπίτι του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή πραγματοποίησε η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας.

Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα, την ευθύνη ανέλαβε ο Φεμινιστικός Τομέας του Ρουβίκωνα, μέλη του οποίου πέταξαν τρικάκια και έγραψαν συνθήματα στην εξώπορτα του σπιτιού "Χατζή βιαστή".



Ρουβίκωνας: "Ντου" στο σπίτι του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή - Τρικάκια και συνθήματα "Χατζή βιαστή"

Η μακροσκελής ανάρτηση του Ρουβίκωνα κλείνει αναφέροντας: "Στεκόμαστε σταθερά και πάντα δίπλα στα θύματα σεξουαλικής βίας, ενάντια σε κάθε βιαστή και σε όποιον τον προστατεύει. Η σημερινή παρέμβαση στο σπίτι του Τάκη Χατζή είναι μια μικρή υπενθύμιση στον ίδιο ότι η θέση που κατέχει, οι διασυνδέσεις και η αναγνωρισιμότητά του δεν αρκούν για να ξεπλυθεί στην κοινωνική συνείδηση. Κανένας δεν είναι άτρωτος.

ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΛΕΡΩΜΕΝΗ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΣΑΣ, ΔΕ ΘΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ. ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ".


Πηγή : Thetoc.gr



3.586 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι, 699 οι διασωληνωμένοι

 


O αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να βάζει «φρένο» στο άμεσο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώσει 3.586 νέα κρούσματα, η χώρα κατέρριψε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με τον προηγούμενο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων να είναι 3.465 στις 17 Μαρτίου.

Επίσης, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 699 ασθενείς -πρόκειται για τον υψηλότερο στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας- ενώ σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται οι θάνατοι.

Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.586, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482.