Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε από τη Λατινική Αμερική & εισήγαγε στη χώρα μας σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών



Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην αποθήκευση, στην εμπορία και στην περαιτέρω διακίνηση τους στο εσωτερικό και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, είκοσι δύο (22) άτομα ηλικίας από 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Ελλάδας, Αλβανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα (14) άτομα, -(12) άνδρες και (2) γυναίκες, από τους οποίους οι (11) αναζητούνται, ενώ οι λοιποί (3) είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψαν τουλάχιστον (229) πράξεις διακίνησης ναρκωτικών από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποστολής και άλλων δεμάτων με κοκαΐνη της ίδιας μορφής.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, από προηγούμενες υποθέσεις, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.

Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, κατείχε ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, ενώ παράλληλα λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη υποομάδα που αποτελούνταν από (17) μέλη, διηύθυνε 44χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος και συνελήφθη.

Τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης, τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές στην Βολιβία, τη διαμεσολάβηση με προμηθευτές κοκαΐνης στην Ολλανδία και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για λογαριασμό τρίτων, καθώς και τον ποιοτικό έλεγχο των ναρκωτικών.

Σε δεύτερο στάδιο αναλάμβαναν την παραλαβή των ποσοτήτων, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, την αποθήκευσή τους σε κατάλληλους χώρους (καβάντζες), ενώ ειδικός στην εξαγωγή – μετατροπή της κοκαΐνης από τη συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη, ήταν ένας 62χρονος υπήκοος Κολομβίας.

Ακολούθως, μέλη της υποομάδας αναλάμβαναν τη διακίνηση των ποσοτήτων, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Τη δεύτερη υποομάδα, που αποτελούνταν από (7) μέλη, διηύθυνε 60χρονος ημεδαπός, ο οποίος επίσης συνελήφθη.

Τα μέλη της υποομάδας αυτής ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης στη Δυτική Ευρώπη και στην Ισπανία, την ανεύρεση προμηθευτών ακατέργαστης κάνναβης και τη διαχείριση των εσόδων από τις πωλήσεις.

Μέλη της εν λόγω υποομάδας, φρόντιζαν για την ανεύρεση παραληπτών των ναρκωτικών, την παραλαβή των δεμάτων μέσω ταχυδρομείου, την αποθήκευση αυτών και την περαιτέρω διάθεση – διακίνηση τους στην ελληνική επικράτεια.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατείχαν σημαντικές διασυνδέσεις με μέλη καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, καθώς η προμήθεια της κοκαΐνης γινόταν απευθείας από χώρες πρωτογενούς παραγωγής (Βολιβία), μετά από επιτόπια μετάβαση των μελών της εκεί.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, 61χρονος υπήκοος Βενεζουέλας μετέβη τον Απρίλιο του 2017, στη Βολιβία και αφού προμηθεύτηκε ποσότητα τουλάχιστον 5 κιλών και 300 γραμμαρίων σε μη ανιχνεύσιμη μορφή (χαρτόνια εμποτισμένα με κοκαΐνη), προέβη στην αποστολή τους, μέσω δεμάτων, σε Αθήνα και Κρήτη.

Ακολούθως, ο 61χρονος, στις 10 Ιουλίου 2017 μετέβη στη χώρα μας συνοδευόμενος από δύο υπηκόους Βενεζουέλας (43χρονο και 62χρονο), με τον τελευταίο να αποτελεί και τον ειδικό στο κομμάτι της μετατροπής της κοκαΐνης από συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη.

Η αποστολή της κοκαΐνης, υπό την ανωτέρω μορφή, αποσκοπούσε στην ασφαλή μη ανιχνεύσιμη μεταφορά της, ενώ παράλληλα παρείχε τη δυνατότητα νόθευσης, λόγω υψηλής καθαρότητας, αποδίδοντας έτσι περισσότερα κέρδη στην οργάνωση.

Από τις αστυνομικές έρευνες, εντοπίστηκαν τρεις αποθηκευτικοί χώροι κοκαΐνης στους νομούς Αττικής, Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων και του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας σε οικίες των μελών της οργάνωσης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Χανιά και Λαμία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(44) χαρτόνια, βάρους 100 γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
(9) χάρτινα ημερολόγια, βάρους -100- γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
(132) γραμμάρια κοκαΐνης,
(251,2) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
(3) συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης (σοκολάτας), συνολικού βάρους -280- γραμμαρίων,
(232) δισκία, διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων,
(10) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
(35.635) ευρώ, (1.545) δολάρια Η.Π.Α. , (5) χρυσές λίρες Αγγλίας,
αποδείξεις πληρωμής από δελτία,
(2) πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες με σκόνη λευκού χρώματος σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης, συνολικού μικτού βάρους τετρακοσίων πέντε (405) γραμμαρίων περίπου,
(52) συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών SIM,
(7) αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας,
(2) κλειδιά διαμερίσματος και κλειδί αυτοκινήτου.
Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα επέρχονταν, από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θα ξεπερνούσε τα (15) κιλά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, από όπου και παραπέμφθηκαν στον κ. Ανακριτή.


Ξαρχάκος : Κανείς δεν μιλά για το πρωτοφανές πνευματικό έλλειμμα




Με αφορμή την νέα του δισκογραφική δουλειά ο συνθέτης έκανε αιχμηρή πολιτική παρέμβαση μέσα απο το κείμενο που συνοδεύει την νέα του δουλειά.

Το κείμενο :

«Θεωρῶ ὅτι ὁ κάθε τόπος ἒχει τό δικό του «Τσερνόμπιλ».. Τρέμω μέ τήν ἰδέα ἑνός ἐφιαλτικοῦ σχεδίου ἀφανισμοῦ τῆς πολιτιστικῆς κοινότητας τῶν ἐθνῶν.. Στή χώρα μας συνέβη πρίν κάποια χρόνια. Ἒτσι μεταλλάχθηκε ὁ πολιτισμικός ἱστός τῆς χώρας καί τό pH τῆς κοινωνίας. Ἒκτοτε ἀκολούθησαν πολιτικές τερατογεννέσεις. Τελευταῖα ἀσχολοῦνται μαζοχιστικά μέ τό πρωτογενές πλεόνασμα. Κανέναν δέν ἒχω ἀκούσει νά ψελλίζει ἒστω καί μιά λέξη γιά τό πρωτοφανές πνευματικό ἒλλειμμα. Μιά τηλεορασόπληκτη κοινωνία «ἐπιβιώνει πνευματικά» χωρίς νά ἒχει καταλάβει ὅτι ἒχει μεταμορφωθεῖ σέ ζόμπι. Κάποτε ὁ ἱστορικός τοῦ μέλλοντος γιά νά ἀναγνωρίσει τήν ἰδιοσυγκρασία τοῦ λαοῦ μας θά πρέπει νά ἀνατρέξει στίς μετρήσεις τηλεθέασης Καί τά παιδιά; Ἄφρονες Ἕλληνες, παράφρονες πολιτικοί, δέν ἀφουγκράζεστε τήν ἀγωνία καί τήν ὀργή τους; Καί ὅλα αὐτά ἐν ὀνόματι μιᾶς ἐπικίνδυνης οὐτοπίας: τῆς ἐξουσίας, ὅποιας ἐξουσίας. Νά τή χαίρεστε. Ὃμως: ἡ πολιτική εἶναι ἓρμαιο τοῦ χρόνου. Ἡ δημιουργική τέχνη εἶναι ἄχρονη. Kαί γιά νά τελειώνουμε: ὁ Παπανδρέου πέθανε, ὁ Βαμβακάρης ζεῖ.

Σταῦρος Ξαρχάκος»


Σκληρό ροκ από την ΝΔ: Στο στόχαστρο το (κατά φαντασίαν) success story της κυβέρνησης



Το θερμό αντιπολιτευτικό καλοκαίρι συνεχίζεται για τη Ν.Δ., με επίκεντρο τις Εξεταστικές που ζητά για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου 2015 και για την υπόθεση «Noor 1», τις καταγγελίες περί «κρίσης θεσμών και αξιών», αλλά και την πορεία της οικονομίας, παρά την κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αισιοδοξίας, που εκτιμά ότι έχει ημερομηνία λήξεως, καθώς το φθινόπωρο θα επανέλθουν με φόντο την τρίτη αξιολόγηση τα κυβερνητικά αδιέξοδα.

Η Ν.Δ. αποδομεί κάθε εκδοχή success story λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα στον 1ο όροφο, την πήγε στο υπόγειο και πανηγυρίζει που την επαναφέρει στο ισόγειο». Η κυβερνητική τακτική, σημειώνει, παραμένει ίδια: «Δημιουργεί ένα πρόβλημα, φτάνει στο απροχώρητο και όταν την τελευταία στιγμή η χώρα καταφέρνει να γλιτώσει τα χειρότερα, κάνουν ένα βήμα για να διορθώσουν αυτά που έχουν κάνει και μιλούν για επιτυχία». Αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2015, όταν «αποφύγαμε την απόλυτη καταστροφή χάρη στην υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, αλλά η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη ζημιά που έχει υποστεί», τονίζει και διαμηνύει πως η Εξεταστική Επιτροπή θα γίνει.

Η προσπάθεια δημιουργίας θετικών εντυπώσεων στηρίζεται σε μια «εικονική πραγματικότητα» που δεν προκύπτει από στοιχεία σύγκρισης της σημερινής κατάστασης με εκείνη στα τέλη του 2014 που η χώρα βρισκόταν σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Στόχος να μη φανεί «πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχε μεσολαβήσει το πισωγύρισμα των 2,5 ετών, η αχρείαστη λιτότητα 14,2 δισ. και το συνολικό κόστος 100 δισ. για την οικονομία».

Το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχει «με όσα βιώνουν οι πολίτες και με την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», λένε στην Πειραιώς, αντικρούοντας κάθε θριαμβολογία. Σχετικά με τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος υπενθυμίζουν ότι «τα πρωτογενή ελλείμματα μετετράπησαν σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013, χάρη στις θυσίες των πολιτών». Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν, «υπέγραψε δύο Μνημόνια, αύξησε τους φόρους, στέγνωσε την πραγματική οικονομία και υπέβαλε τους πολίτες σε θυσίες που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνησή του».

Σε ό,τι αφορά την πιθανή έξοδο στις αγορές, υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα «είχε βγει δύο φορές το 2014» και «θα δανειζόταν σταθερά και ομαλά σήμερα εάν δεν είχε προηγηθεί καταστροφική θητεία της παρούσης κυβέρνησης».

«Μια περιορισμένη έξοδος στις αγορές δεν καλύπτει τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία», προσθέτουν, ενώ προειδοποιούν πως «ούτε ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ούτε η δοκιμαστική και μικρή έξοδος στις αγορές θα φέρουν ελάφρυνση στους Ελληνες». Και αυτό γιατί «η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει το 4ο Μνημόνιο με νέα μέτρα λιτότητας 5,1 δισ., που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια».

Δεν αφήνουν ασχολίαστη, πάντως, μία ακόμη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας τον Μάρτιο του 2014. «Αναρωτιόμαστε αν σήμερα ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται οποιαδήποτε ντροπή για αυτά τα οποία έλεγαν και έκαναν τότε», επισημαίνουν γαλάζιοι παράγοντες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «η Ν.Δ. δεν θα επαναλάβει την ίδια μικρόψυχη συμπεριφορά, γιατί -ευτυχώς για τη χώρα- δεν είμαστε το ίδιο».

«Μακάρι να βγούμε στις αγορές, γιατί μας ενδιαφέρει το καλό της χώρας», προσθέτουν και επιμένουν ότι, σε αντίθεση με το 2014, η ύπαρξη, σήμερα, μιας υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμηδενίζει το πολιτικό ρίσκο για επίδοξους επενδυτές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι σίγουρα πολύ πιο μεταρρυθμιστική. Σημειώνουν, εξάλλου, ότι και η όποια ζωντανή αναπτυξιακή προοπτική οφείλεται σε πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού «δεν υπάρχει ούτε ένα αναπτυξιακό έργο ή μεγάλη επένδυση που να μην έχει ξεκινήσει επί των δικών μας ημερών και να μην την έχει πολεμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρίνει, μάλιστα, δριμύτατα τον κ. Τσίπρα όταν «παρουσιάζει ως δικά του επιτεύγματα τα οφέλη από τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, την Cosco, τα οδικά έργα, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» και προειδοποιεί για τη «μετάλλαξή του σε υπέρμαχο των επενδύσεων» ότι «πίσω από το νέο περιτύλιγμα βρίσκεται ένα κόμμα που δεν πιστεύει στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και θέλει το κράτος πανταχού παρόν».

Δύο σταθμοί στην πορεία της Ν.Δ. προς τη νίκη
Το γαλάζιο μήνυμα στην πορεία προς τη νίκη θα είναι πως «η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποτυχία της Ελλάδας». Οι «δυνατότητες της χώρας είναι μεγάλες, εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή και βρεθεί στο τιμόνι μια κυβέρνηση με σχέδιο και διαχειριστική επάρκεια», επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα θέτει ως στόχο να επιταχυνθούν τα γαλάζια βήματα στην κατεύθυνση εξωστρέφειας, διεύρυνσης και ανανέωσης της Ν.Δ.

Δύο σημαντικοί επόμενοι σταθμοί αφορούν στη ΔΕΘ, με κορύφωση την ομιλία Μητσοτάκη στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά και με προηγούμενο δεκαήμερο περιοδειών και εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, με συμμετοχή τομεαρχών, βουλευτών, μελών της Π.Ε. και γραμματέων.

Δεύτερος σταθμός το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, που προγραμματίζεται για τέλη Νοεμβρίου και σύμφωνα με το γραμματέα, Λευτέρη Αυγενάκη, «θα σφραγίσει την πορεία της Ν.Δ. προς τη νίκη». Ο ίδιος το χαρακτηρίζει «συνέδριο εθνικής αυτοπεποίθησης όπου όλοι μαζί θα ξαναπιάσουμε το νήμα της ελπίδας».

Τα εσωκομματικά μηνύματα που εν όψει αυτής της πορείας έστειλε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ήταν ξεκάθαρα: «Διχαστικά μηνύματα, περιφρόνηση των πολιτών για παλιότερες επιλογές τους, λογικές ρεβανσισμού και παρωχημένη αλαζονεία δεν χωράνε στη Ν.Δ. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε, για να κάνουμε διάλογο και για να ενώσουμε τους Ελληνες».

«Οταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει», πρόσθεσε, διαμηνύοντας ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα συνεχιστεί. Οπως και η ανανέωση, που, όπως είπε, είναι «όρος πολιτικής ανασύνταξης του κόμματος».



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ντόρα Μπακογιάννη: Στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας – Προβλήματα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας




Ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου

ΘΕΜΑ: Στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας – Προβλήματα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας

Στο δελτίο ενημέρωσης του ΣΕΒ (6 Ιουλίου 2017), γίνεται λόγος για στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο, αφού το τελευταίο διάστημα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή παραγωγική επένδυση. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Συνδέσμου, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία: «Η βιομηχανία, δυστυχώς, εξακολουθεί, παρά τη δυναμικότητά της, να είναι, ακόμη ένας σχετικά μικρός σε μέγεθος, κλάδος στην ελληνική οικονομία, που κυριαρχείται από τις υπηρεσίες. Η ασυμμετρία αυτή είναι και η κύρια αιτία που παρά την εφαρμογή πλειάδας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκτεταμένης μείωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών στα χρόνια των Μνημονίων, η χώρα μας είναι ακόμη υπό επιτροπεία και η οικονομία δεν έχει αναπτύξει δυναμική ταχείας ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση και την ύφεση».

Προς το παρόν, όμως, οι μόνες υπηρεσίες που γνωρίζουν μεγάλη επενδυτική άνθηση είναι οι επισκευές συσκευών ατομικής ή οικιακής χρήσης, οι δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών και οι δραστηριότητες οργανώσεων (επιχειρηματικών, επαγγελματικών κλπ).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, καθώς κατευθύνονται πόροι σε δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Μάλιστα, ο ΣΕΒ δίνει το εξής παράδειγμα: μόνο το 17% των επενδύσεων (χωρίς την αγορά ακινήτων) στην Ελλάδα αφορά σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και για τη χρήση προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι  30%.

Στην ολοφάνερη έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας, προστίθεται η αναποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πορεία υλοποίησης των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση της έρευνας και την προώθηση της καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) με τίτλο «Ενίσχυση Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας», το οποίο για την περίοδο 2014-2020 έχει εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κοινοτικής συνδρομής 823 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μηδενικές προκηρύξεις έργων, μηδενικές συμβάσεις και μηδενικές πληρωμές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει σαφής αναπτυξιακός σχεδιασμός; Υφίσταται στοχευμένη βιομηχανική πολιτική (χρηματοδότηση, αδειοδοτήσεις, φορολογικό πλαίσιο, κλπ.) για την ανάπτυξη μιας  δυναμικής, εξωστρεφούς και ανταγωνιστικής οικονομίας; Πώς ιεραρχούνται και διασυνδέονται μεταξύ τους εκείνες οι αναπτυξιακές δράσεις που μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά συμβάλλοντας στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με προστιθέμενη αξία;

2. Υπάρχει πλάνο για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα αυξήσουν το ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας;


Τουρκία : Επιστρέφουμε κατά λέξη τις ανάρμοστες εκφράσεις, αν χρησιμοποιήθηκαν, του έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα



Με αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις αναφορές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει», επιστρέφοντας - όπως αναφέρει - τις «ανάρμοστες εκφράσεις».

«Επιστρέφουμε κατά λέξη τις ανάρμοστες εκφράσεις, αν χρησιμοποιήθηκαν, του έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την Τουρκία, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Ιουλίου, απαντώντας σε ερώτηση. Τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στην προσωπικότητα, ούτε στη θέση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Με αυτήν την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας απ' όσους πολιτικούς βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις στην Ελλάδα, να επιδείξουν υπεύθυνη στάση στα θέματα που αφορούν την Τουρκία» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.


Σεισμική δόνηση 5,3 ρίχτερ δυτικά - νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας



Σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Ιεράπετρας, στην Κρήτη, εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 5,3 βαθμών που σημειώθηκε 23.30 τη νύχτα. 

Στην επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρονται τα εξής:

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα (σ.σ. χθες) στις 23.30 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 377 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 33 χιλιόμετρα δυτικά - νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας».


Δίωξη για 15 κακουργήματα σε έφηβο που φέρεται να διέπραξε επιθέσεις με οξύ



Στη σύλληψη ενός εφήβου 16 χρονών, μετά από πέντε επιθέσεις με οξύ στο βορειοανατολικό Λονδίνο, προχώρησαν την Παρασκευή οι βρετανικές αρχές. 

Δύο άντρες οι οποίοι επέβαιναν σε ένα μοτοποδήλατο πραγματοποιούσαν επιθέσεις με οξύ για πάνω από 90 λεπτά στις περιοχές Χάκνι, Στόουκ, Nιούιγκτον και Ίσλιγκτον την Πέμπτη το βράδυ. 

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του16χρονου για 15 κακουργήματα, έπειτα από πέντε επιθέσεις με οξύ στο Λονδίνο.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον έφηβο είναι η πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, η κατοχή επικίνδυνης ουσίας με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος και η ληστεία.

Ο νεαρός πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον του δικαστηρίου ανηλίκων του Στράτφορντ τη Δευτέρα, διευκρίνισε η Μητροπολιτική Αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας.

Πολλοί άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα, ορισμένοι δε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Νέα Δημοκρατία : Ζητούνται στοιχεία για τη δικομανία Καμμένου



Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταύρο Κοντονή, επισημαίνει τη δικομανία του κ. Πάνου Καμμένου και ζητά σχετικά στοιχεία.

Αφού υπογραμμίζει ότι έχει προκύψει «σφοδρή αναταραχή στους κόλπους της Δικαιοσύνης, λόγω των συνεχών παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών στο έργο της με τρόπο τέτοιο ώστε αφενός να διακινδυνεύεται η λειτουργική ανεξαρτησία της και αφετέρου να απαξιώνεται ως θεσμός το Κράτος δικαίου στη συνείδηση των πολιτών», αναφέρεται στις συχνές προσφυγές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου και θέτει σχετικά ερωτήματα:

«1.   Υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ποινικά δικαστήρια κατά το χρονικό διάστημα 2010 - 2017; Εάν ναι, πόσες και σε ποια αδικήματα αφορούν;

2.   Πόσες μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές έχει καταθέσει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ενώπιον των αρμοδίων εισαγγελικών Αρχών, κατά το ανωτέρω διάστημα; 

3.    Πόσες αγωγές έχει καταθέσει ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και ποιους αφορά;

4.    Πόσες φορές έχει επιδικαστεί εναντίον του αποζημίωση από πολιτικά δικαστήρια, μετά από εκδίκαση αγωγής και ανταγωγής, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα;».


Εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος τοκογλυφίας & νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικήδραστηριότητα



Η επιχείρηση υλοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με την συμμετοχή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας: Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Παιανίας, Παλλήνης, Πεντέλης, Νέας Ιωνίας, Ραφήνας, καθώς και με την συνδρομή της Διεύθυνση Αστυνομίας Ευβοίας.

Ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2017, σε περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν επτά (7) ημεδαποί μέλη της οργάνωσης, (6) άντρες, ηλικίας (36,37,41,45,55 και 63 ετών) και μία γυναίκα (49ετών). Από τους συλληφθέντες, τον ρόλο αρχηγού της οργάνωσης είχε ο 63χρονος, ενώ τέσσερις από αυτούς ήταν τραπεζικοί υπάλληλοι.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία - κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, τοκογλυφίες κατ΄ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παροχή ουσιωδών πληροφοριών για τοκογλυφίες κατ΄ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων.

Η εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος είναι αποτέλεσμα πολύμηνων - στοχευμένων αστυνομικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων, που αφορούσαν στις παράνομες δραστηριότητες των εμπλεκομένων.

Από τις παραπάνω έρευνες διακριβώθηκε η συγκρότηση δομημένης εγκληματικής ομάδας, με διαρκή δράση, και ιεραρχική προσωποπαγής δομή, αποτελούμενη από (7) άτομα, με «διευθυντή» τον 63χρονο, ο οποίος σχεδίαζε και συντόνιζε τη δράση της οργάνωσης και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, με στόχο την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών, με την μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών (σπάσιμο επιταγών) και του δανεισμού χρηματικών ποσών, με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

Η οργάνωση, κυρίως μέσω του 63χρονου αρχηγικού μέλους, «έσπαγε» τις επιταγές προεξοφλώντας αυτές, κρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό (5-7%), κατά περίσταση, ανάλογα με τη συνεργασία και τη σχέση της με το θύμα, με την ιδιαιτερότητα ότι πλήρωνε με τραπεζικές επιταγές. Στις περιπτώσεις που ο «πελάτης» ήθελε μετρητά, προεξοφλούσε τις τραπεζικές επιταγές με 5% έως 7% τόκο. Σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε να δώσει κάποια μεταχρονολογημένη επιταγή, η οποία θα έληγε σε χρονικό διάστημα δυο ημερών έως τεσσάρων μηνών, ο συνολικός τόκος που απαιτούνταν ανερχόταν στο 20% του ποσού της επιταγής, ενώ αν η επιταγή δεν πληρωνόταν άμεσα με τη λήξη της, ο 63χρονος την κατέθετε στην τράπεζα και ασκούσε πίεση στους εκδότες, απειλώντας τους με τη σφράγιση της επιταγής, εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) της οργάνωσης και τους διακριτούς ρόλους που κατείχε κάθε μέλος, ο 63χρονος, δραστηριοποιούμενος στον χώρο των τοκογλυφιών για περισσότερο από τριάντα χρόνια, έχοντας αποκομίσει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία και γνώση σχετικά με τις επιταγές, δραστηριοποιούταν στο «σπάσιμο» επιταγών, προεξοφλώντας αυτές και κρατώντας τόκο. Επιπλέον, ήταν σε θέση να παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες, μέσω των συνεργατών του στις τράπεζες.

Αναλυτικότερα, ο 63χρονος αρχικά λάμβανε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου τις επιταγές και ακολούθως, εξακρίβωνε την εγκυρότητα τους και την φερεγγυότητα της εταιρίας. Σε θετική περίπτωση, παραλάμβανε την επιταγή, κυρίως μέσω των συνεργών του.

Για τον έλεγχο των επιταγών, απευθυνόταν στους συλληφθέντες τραπεζικούς υπαλλήλους, ελαχιστοποιώντας έτσι το ρίσκο της συναλλαγής. Πάγια τακτική του, ήταν η εξασφάλιση από τους «πελάτες-θύματα», υπεύθυνων δηλώσεων ή ιδιωτικών συμφωνητικών, στα οποία να αναφέρονταν αναληθώς, ότι ο τόκος που θα εισπράξει, δεν υπερβαίνει τον νόμιμο ετήσιο τόκο υπερημερίας μεταξύ ιδιωτών, ενώ στην πραγματικότητα το ποσό που εισέπραττε ήταν πολλαπλάσιο. Επίσης, για κάθε επιταγή η οποία ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, και ήταν πιθανό να κινήσει την υποψία των τραπεζικών αρχών, ζητούσε τα αντίστοιχα τιμολόγια, ώστε να είναι τυπικά καλυμμένος.

Αναφορικά με τους ρόλους των υπολοίπων μελών της οργάνωσης, άμεσος συνεργάτης του «αρχηγού» ήταν 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος, να παραλαμβάνει και να παραδίδει στον «πελάτη», το αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί, είτε σε τραπεζική επιταγή, είτε σε μετρητά.

Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση είχε και ο 55χρονος, ο οποίος διατηρούσε ευρύ κύκλο επαφών – «πελατολόγιο», με άτομα τα οποία είχαν άμεση ανάγκη για μετρητά και τον προσέγγιζαν προκειμένου να τους «σπάσει» επιταγές.

Διακριτό ρόλο στο κύκλωμα είχαν και οι τέσσερις συλληφθέντες τραπεζικοί υπάλληλοι, οι όποιοι έχοντας πρόσβαση μέσω του τραπεζικού συστήματος σε στοιχεία, λογαριασμούς και λοιπές συναλλαγές ιδιωτών και εταιριών, παρείχαν στον 63χρονο άμεση πληροφόρηση, σχετικά με τα στοιχεία που αφορούσαν την εγκυρότητα επιταγών, τη φερεγγυότητα των εκδοτών και των οπισθογράφων τους, χωρίς αυτός να είναι δικαιούχος της επιταγής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ύστερα από απαίτηση του «αρχηγού», ασκούσαν πίεση στον εκδότη, επικοινωνώντας μαζί του για λογαριασμό της Τράπεζας, ώστε να πληρώσει την επιταγή, ενώ επιπλέον τον εξυπηρετούσαν πέραν του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε κατοικίες, καθώς και σε τραπεζική θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(154) σώματα ιδιωτικών επιταγών, ονομαστικής αξίας (1.430.000) ευρώ,
(28) σώματα τραπεζικών επιταγών, ονομαστικής αξίας (140.450) ευρώ,
παραστατικά σχετικά με κατοχή επενδυτικών ομολόγων (6.847.141) ευρώ,
χρηματικό ποσό των (37.580) ευρώ,
περισσότερες από (40) τραπεζικές κάρτες ,
δυο (2) οχήματα,
πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων που συνόδευαν τις συναλλαγές,
πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και tablet, καθώς και
ατζέντες – ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις.
Εκτιμάται ότι τα κέρδη από ιδιωτικές επιταγές αξίας (1.430.000) ευρώ που κατασχέθηκαν, ανέρχονται σε 500.000 ευρώ, ενώ σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, δεσμεύτηκε το χρηματικό ποσό των 8.000.000 ευρώ περίπου.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, διακριβώθηκε ότι η οργάνωση έχει διαπράξει συστηματικά τοκογλυφίες σε βάρος δώδεκα (12) ατόμων.

Τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά απεστάλησαν στο Τμήμα Παρακαταθηκών και Δανείων ενώ οι κατασχεθείσες ηλεκτρονικές συσκευές θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος του παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.


Γαλλία: Έκαψαν 897 αυτοκίνητα κατά τους εορτασμούς της εθνικής επετείου



Από τα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά τους εορτασμούς της 13ης και 14ης Ιουλίου στη Γαλλία 368 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση και κάηκαν συνολικά 897 αυτοκίνητα.

Συνολικά 897 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και 368 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση τις νύχτες της 13ης και 14ης Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το οποίο έκρινε ότι η σημαντική κινητοποίηση των δυνάμεων επιβολής του νόμου συνέβαλε στον περιορισμό των επεισοδίων.

Ο αριθμός των οχημάτων που πυρπολήθηκαν είναι ελαφρά αυξημένος σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο όπου 855 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, ενώ οι κρατήσεις προσώπων, 368 στον αριθμό, καταγράφουν σημαντική πτώση σε σύγκριση με τις 577 τον περασμένο χρόνο.

«Η πολύ σημαντική κινητοποίηση των δυνάμεων επιβολής του νόμου, στις οποίες ο Ζεράρ Κολόμπ θέλει να αποτίσει ιδιαίτερο φόρο τιμής, επέτρεψε στο να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των περιστατικών, ιδίως οι συμπλοκές σε δημόσιους δρόμου που ξέσπασαν στο περιθώριο των εορτασμών για την 14η Ιουλίου» υπογράμμισε ο Πιερ Ενρί Μπραντέ, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια πολλών περιστατικών αστικής βίας, οι δυνάμεις ασφαλείας μας βρέθηκαν στο στόχαστρο ανυπόφορων επιθέσεων, οι δράστες των οποίων θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όπως ακριβώς θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες των εμπρησμών οχημάτων, που είναι πολύ περισσότεροι» συνέχισε ο Μπραντέ.

«Στους 13 αστυνομικούς και στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν τις δύο τελευταίες νύχτες», ο υπουργός προσφέρει την «πλήρη του στήριξη», τόνισε ο αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών.


Πηγή: reader.gr


Επιβαρύνουν την αγορά tablet με 2% λόγω δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας




Σύμφωνα με την Naftemporiki.gr η νέα διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας φέρνει επιβάρυνση 2% στις τιμές των συσκευών tablet.

Η διάταξη ψηφίσθηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής με επείγουσες διαδικασίες και με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, προσδιορίστηκε στο 2% (έναντι 1% που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση) το τέλος που θα καταβάλλεται στην αγορά κάθε tablet με μνήμη RAM άνω των 4 GB.

Με τις νέες διατάξεις αναπροσαρμόζονται και οι επιβαρύνσεις για ηλεκτρονικές συσκευές. Πιο συγκεκριμένα, η επιβάρυνση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένει στο 2% ενώ προσδιορίζεται στο 4% η επιβάρυνση σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TB. Επιπλέον ορίζεται επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TB.

Οι επιβαρύνσεις αποτελούν αμοιβή η οποία θα κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς (καλλιτέχνες, παραγωγούς, εκδότες εντύπων κλπ) μέσω των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο «νέο τέλος» σε υπολογιστές και tablets το οποίο θα κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές.

Ο ΣΕΠΕ ζητά «την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την άμεση κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων και παράλληλα την άμεση εκπόνηση ειδικής μελέτης για τον τρόπο καθορισμού της δίκαιης και εύλογης αμοιβής υπέρ των πνευματικών δημιουργών και την υλοποίηση ενός διαφανούς συστήματος καταβολής και απόδοσης του ψηφιακού τέλους».


Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για διαρρήξεις-κλοπές από σταθμευμένα οχήματα



Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 9-7-2017 στον Άλιμο, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ), δύο (2) αλλοδαποί, ένας 26χρονος υπήκοος Αιγύπτου και ένας 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω συνελήφθησαν μετά από διάρρηξη οχήματος που ήταν σταθμευμένο έξω από πλαζ του Αλίμου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αλίμου, οι δράστες προέβαιναν συστηματικά σε διαρρήξεις-κλοπές οχημάτων, από τα οποία αφαιρούσαν διάφορα αντικείμενα, σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου των Νοτίων Προαστίων.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα διαπιστώθηκε ότι κατά το τελευταίο δίμηνο διέπραξαν δεκαεπτά (17) παρόμοιες κλοπές, στις περιοχές του Αλίμου, της Γλυφάδας, της Βούλας και της Βουλιαγμένης.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Έρχονται αποκαλύψεις – φωτιά στο Καμμένος Gate: Γιατί ο Tσίπρας τρέμει το ηχητικό ντοκουμέντο



Παρά την εναγώνια προσπάθεια του Μαξίμου, του Τσίπρα και του συνοδοιπόρου του Πάνου Καμμένου να αλλάξει η ατζέντα, όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αποκαλύψεων που θα προκαλέσουν πάταγο και πιθανώς πολιτικές εξελίξεις.

Την ερχόμενη Παρασκευή στην Βουλή, εκεί όπου θα συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή σε ότι έχει να κάνει με τον Καμμένο, η αντιπαράθεση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο».

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Τσίπρας τρέμουν την πιθανή διαρροή – δημοσιοποίηση των ηχογραφημένων συνομιλιών Καμμένου – Γιαννουσάκη, εκεί όπου φημολογείται πως ακούγονται «σημεία και τέρατα», κυρίως από την πλευρά του πολιτικού.

Το βέβαιο είναι πως η υπόθεση ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν θα κλείσει τόσο αναίμακτα, αφού ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ θα συνεχίσουν να διατηρούν την πολιτική πτυχή του μείζονος αυτού ζητήματος σε πρώτο πλάνο.

Απαιτώντας την διελεύκανση της υπόθεσης αλλά και την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από την Κυβέρνηση.

Νέες σοβαρές αποκαλύψεις από το «ΚΑΡΦΙ»

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες Καμμένου – Γιαννουσάκη επανέρχεται το «ΚΑΡΦΙ» με νέα στοιχεία και αποκαλύψεις.

Δείτε τι αναφέρει στο ρεπορτάζ του, μεταξύ άλλων:


Ο Tσίπρας τρέμει για το ηχητικό ντοκουμέντο Πάνου – ισοβίτη

«Παρά τις διαβεβαιώσεις που παρέχει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο συγκυβερνήτης του και συνομιλητής του ισοβίτη Γιαννουσάκη Πάνος Καμμένος, η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να προβληματίζεται από τη γενικότερη συμπεριφορά που επιδεικνύει ο υπουργός Άμυνας.

Αν δεν υπήρχε θέμα απώλειας της δεδηλωμένης, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι ο Τσίπρας θα είχε οδηγήσει εκτός κυβερνητικού σχηματισμού τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Παρά τη στήριξη που του παρέχει η κυβέρνηση κυρίως μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή η αλήθεια είναι ότι εκείνο που τρομάζει τους πάντες είναι το ηχητικό που κατά πάσα πιθανότητα διαθέτει ο ισοβίτης Γιαννουσάκης, το οποίο όπως λέγεται είναι ικανό να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο εκτιμούν ότι ο έγκλειστος στις φυλακές Χαλκίδας διαθέτει όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν τόσο τις παρεμβάσεις που έγιναν από την πλευρά Καμμένου όσο και στοιχεία (σσ. κόμη και ηχητικά) που σχετίζονται με την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα και τον ανακριτικό υπάλληλο του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη.

Ο Γιαννουσάκης, στον οποίο ο υπουργός Αμυνας υποσχόταν ότι «Αν δώσει τον Μαρινάκη θα πάει μέχρι και μάρτυρας στο δικαστήριο του», τώρα θεωρεί ότι πίσω από την παραμονή του στις φυλακές βρίσκεται ο ίδιος ο Κομμένος.

Με δεδομένο ότι διαθέτει αρκετές συνομιλίες με τον τελευταίο δείχνει διατεθειμένος να τις βγάλει προς τα έξω.

Μάλιστα όπως αναφέρουν στο Καρφί οι καλά γνωρίζοντες την υπόθεση εκτός από τις συμβατικές συνομιλίες (σ.σ μέσω Cosmote), ο Γιαννουσάκης φαίνεται να διαθέτει και συνομιλίες που έχει πραγματοποιήσει τόσο με τον Καμμένο όσο και τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο μέσω της εφαρμογής vilber.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες συνομιλίες των Καμμένου-Γιαννουσάκη εκτός από τις 12 που έχουν ήδη καταγραφεί.

ΚΟΛΛΗΤΗ ΤΗΣ ΤΖΙΒΑ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗ

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να αποκαλύπτονται τα στοιχεία με τους λιμενικούς, τους εισαγγελικούς λειτουργούς και δυστυχώς τους υπουργούς, είχε αναφερθεί εκτός των άλλων και η φιλική σχέση που διατηρούσε η εισαγγελέας που χειριζόταν την υπόθεση του Noor 1 Ειρήνη Τζίβα με τη συμβία του υπουργού Δικαιοσύνης, ανακρίτρια διαφθοράς Χριστίνα
Σαλάππα.

Μάλιστα είχε γραφτεί -χωρίς ωστόσο να πάρει έκταση- ότι η κυρία Τζίβα επισκέπτονταν τακτικά το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να ενημερώσει τον Σταύρο Κοντονή για την εξέλιξη της έρευνας που έχει κάνει.

Την τελευταία φορά έδειξε ενοχλημένη επειδή οι οδηγοί της έκαναν λάθος και την έβαλαν από την μπροστινή πόρτα του υπουργείου. Προφανώς η εισαγγελική λειτουργός δεν επιθυμούσε να γίνει γνωστή η εκεί παρουσία της.

Εκτός όμως από τις απανωτές επισκέψεις στο γραφείο των Κοντονή-Παπαγγελόπουλου (σσ. αλήθεια, ο τελευταίος είναι υπουργός κατά της διαφθοράς;), η κυρία Τζίβα από την ημέρα του τελευταίου ανασχηματισμού είχε πυκνώσει τις επαφές της και με τη συνάδελφο της Χριστίνα Σαλάππα.

Οι δύο κυρίες τα έλεγαν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση σε κεντρικό σημείοτων Αθηνών.

Με δεδομένες τις τελευταίες αποκαλύψεις, παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, κατά την συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το «σκάνδαλο Καμμένου», να τεθούν από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα εύλογα ερωτήματα που σχετίζονται τόσο με τη συχνή παρουσία της Τζίβα στο γραφείο Κοντονή, όσο και με τη συμβία του.

ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Η ΤΖΙΒΑ ΜΕΣΩ ΙΜΟ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΝΗ

Κατ’ επανάληψη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον Καμμένο, έχει υποστηρίζει ότι ο λόγος που συνομίλησε ο υπουργός με τον ισοβίτη είχε να κάνει με το γεγονός ότι ήθελε να τον ενθαρρύνει να πει την αλήθεια.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κοντονής γνώριζε την αλήθεια του Γιαννουσάκη. Επειδή όμως ο τελευταίος στις απανωτές συνεντεύξεις που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα έχει υποστηρίξει μεταξύ των άλλων ότι την ημέρα που πήγε η εισαγγελέας Τζίβα στις φυλακές για να του πάρει κατάθεση, που τελικά δεν πήρε, κάποια στιγμή μέσω της εφαρμογής imo συνομίλησε με τον υπουργό Κοντονή.

Επειδή οι υπουργοί του Τσίπρα είχαν επενδύσει στον ισοβίτη, καλό θα ήταν τώρα να δούμε αν αυτά που λένε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πάντως ανεξάρτητα από το αν μίλησε ή όχι ο Κοντονής με την Τζίβα το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας έχει συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης από τον Γενάρη μέχρι σήμερα περισσότερες φορές απ’ ότι ο Τσίπρας με τον Κοντονή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΤΕΡΑ

Στα γραφεία του μεγαλοεφοοπλιστή Νικόλα Πατέρα εθεάθη το μεσημέρι της Δευτέρας ο μεγαλοδημοσιογράφος Μάκης Τρίανταφυλλόπουλος. Οι δύο άνδρες είχαν εκτενή συζήτηση επί των όσων έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες. Βλέπετε, ο γνωστός εφοπλιστής παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ενημερώνεται γι’ αυτές εκτός από τον Τριανταφυλλόπουλο και από τον δικηγόρο του Ιωάννη Απατζίδη.

Στο μεταξύ, εντύπωση και ποικίλα σχόλια έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στην πιάτσα σύμφωνα με τις οποίες μετά από παρέμβαση γνωστού επιχειρηματία καταστημάτων εστίασης ο Νικόλας Πατέρας έχει έρθει σε επαφή με τον ανακριτικό υπάλληλο του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη.

Κάποιοι λένε ότι ο τελευταίος εθεάθη και σε μια κοινωνική εκδήλωση που είχε διοργανώσει πριν από ένα χρόνο στη Βουλιαγμένη ο γόνος της ιστορικής εφοπλιστικής οικογένειας. Ο Χριστοφορίδης προσήλθε συνοδευόμενος από τον επιχειρηματία φίλο του.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

«Εν προκειμένω έχουν προκύψει τα ακόλουθα που αφορούν στην εμπλοκή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση εμπλοκή που αναδεικνύει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
Εχει συνομολογηθεί η συνομιλία του κ. Καμμένου με τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα σε
ποινή ισοβίου καθείρξεως Eυ. Γιαννουσάκη για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1.

ΤΑ 21 ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ

Εχει προβληθεί από τον κ. Καμμένο ο ισχυρισμός που έχει υιοθετηθεί από τον υπουργό
Δικαιοσύνης κ. Σ. Κοντονή ότι η συνομιλία περιορίστηκε στην παρότρυνσή του προς τον ισοβίτη να πει την αλήθεια και ότι τον παρέπεμψε στις αρμόδιες δικασηκές αρχές.
Αυτό επανέλαβε και ο κ. Καμμένος χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς το λόγο για τον οποίο ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία και με ποιο σκεπτικό επικοινώνησε μαζί του.

Εντούτοις έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 12 τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον Γιαννουσάκη συνολικής διάρκειας 21 λεπιών.

Ο μεγάλος αριθμός επικοινωνιών μεταξύ των δύο, αυτονοήτως καταρρίπτει τον ισχυρισμό Υπουργού περί απλής «παρότρυνσης» στο μέτρο που για τη θετική ή αρνητική απάντηση του καταδίκου θα αρκούσε μια επικοινωνία.

Αυτονόητο τίθενται τα ερωτήματα Α) τι πράγματι ειπώθηκε μεταξύ του κ. υπουργού Εθνικής Αμύνης και του κρατουμένου. Β) οι δημοσιοποιηθείσες συνομιλίες του κ. υπουργού με τον κρατούμενο ήταν οι μόνες ή υπάρχουν και άλλες με τον ίδιο ή και με άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην ίδια υπόθεση;

ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Προβλήθηκε ο ισχυρισμός από τον κ. Π. Καμμενο ότι κίνητρο για τον ίδιο αποτέλεσε το ενδιαφέρον του να αποκαλυφθεί η αλήθεια για μια μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών, στην οποία φέρεται εμπλεκόμενος ένας σημαντικός επιχειρημαιίας.

Αυτονοήτως τίθενται τα ερωτήματα

α) Ο υπουργός εμπλέκεται, για την ταυτότητα του λόγου, σε κάθε μεγάλη υπόθεση και αν ναι σε ποιες άλλες έχει ασκήσει τα παρέμβαση παροτρύνοντας σχετικά για την απόδοση της δικαιοσύνης;

Β) Πώς συνάδει η δραστηριότητά του αυτή με την κατά το αρ. 26 του
Συντάγματος διάκριση των λειτουργών; Του έχουν ατύπως παραχωρηθεί από την εκτελεστική ή τη δικαστική λειτουργία ανακριτικές αρμοδιότητες;

Γ) Γνωρίζει ο ίδιος προσωπικά κάτι περισσότερο για την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης που τον οδηγεί στο να παροτρύνει προς την ανεύρεση της αλήθειας προς τη κατεύθυνση, την οποία εκτιμά ο ίδιος;

TO SMS ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

Δημοσιεύθηκε μήνυμα του κατάδικου προς τον ανωτέρω ενεχόμενο υπουργό την
17/1/17 και ώρα 10:54 μ.μ με το ακόλουθο περιεχόμενο: «είναι σίγουρο ότι θα έρθει;».
Από την υπ’ αριθμ Πρωτ 764/30-01-2017 υπηρεσιακή βεβαίωση του ΕΚΚΝ Αυλώνα
προκύπτει πως την 17/1/2917 η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς
κα Τζίβα επισκέφθηκε τον εκεί κρατούμενο Γιαννουσάκη για περίπου 3 ώρες. Σύμφωνα
με ισχυρισμούς του κρατουμένου, η επίσκεψη αυτή έγινε από τις 11:30 μ.μ μέχρι
τις 3 π.μ., δηλαδή μετά το μήνυμα στον κ. Π. Καμμένο.
Αυτονοήτως προκύπτει ότι ο κ. Καμμένος γνώριζε το πρόσωπο που επρόκειτο να επισκεφτεί
τον Γιαννουσάκη.

Προκύπτουν μετά ταύτα τα ακόλουθα ερωτήματα:

Α) Ποιος επρόκειτο να επισκεφθεί τον κρατούμενο εν γνώσει του κ. Υπουργού;

Β) Γνώριζε ο υπουργός Εθνικής
Αμυνας τον δικαστικό λειτουργό στον οποίο είχαν ανατεθεί ανακριτικές πράξεις έναντι του
κρατουμένου;

Γ) Είχε ο κ. υπουργός αναλάβει διαμεσολαβητικό μόλο στην επίσκεψη δικαστικού λειτουργού στο κρατούμενο;

Δ) Με ποια διαδικασία από ποιο κρατικό όργανο και
με ποιες ενδεχομένως έξωθεν παρεμβάσεις ορίστηκε -αν ορίστηκε- αρμόδια για ανακριτικές πράξεις συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός, ενώ ήδη εκκρεμούσε κύρια ανάκριση και την υπόθεση χειριζόταν άλλη δικαστική λειτουργός;

Ε) Υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση /γνώση/συνεννόηση μεταξύ του κρατουμένου και του κ. υπουργού σχετικά με το τι επρόκειτο να καταθέσει ο πρώτος στη συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό;

O ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο συνομιλίες του κρατουμένου με τον λιμενικό υπάλληλο Π. Χριστοφορίδη. Μεταξύ αυτών, ακούγονται εκ μέρους του ως άνω αναφερόμενου λιμενικού τα εξής:

«Εξολοθρεύουν κατευθείαν την οικογένεια Μητσοτάκη. Έχουν τελειώσει, δέκα χρόνια Σύριζα. Δηλαδή δεν τους νοιάζει για τους Τούρκους».

Είναι προφανές ότι η εν λόγω αναφορά στο μέτρο που δεν έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής από κανένα δίνει μια σημαντική πολιτική διάσταση στη στάση και στο ρόλο του εν λόγω λιμενικού λειτουργού καθώς σκιαγραφεί την επιδίωξη αποδυνάμωσης του Προέδρου της ΝΔ και την παραμονή της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία για πολλά χρόνια.

Προκύπτουν συνεπώς ισχυρές ενδείξεις ότι ένας λιμενικός ισχυριζόμενος ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση πιέζει τον κατάδικο με υποσχέσεις ευμενούς ποινικής μεταχειρίσεως να εμπλέξει συγκεκριμένο επιχειρηματία στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών.

Ο λιμενικός αυτός φέρεται να έχει γνώση των επικοινωνιών του υπουργού με τον κρατούμενο να αδιαφορεί για τις επανειλημμένες δηλώσεις του τελευταίου για την αθωότητα του επιχειρηματία και να του αναλύει ένα πολιτικό σχέδιο εξόντωσης του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Επιπλέον δε ο ίδιος ο κρατούμενος φέρεται σε δηλώσεις του να ισχυρίζεται πως έχει εκβιαστεί από τον λιμενικό και επομένως ομολογεί ότι τον γνωρίζει θα πρέπει να διευκρινιστεί:

Α) έχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συνομιλήσει με τον συγκεκριμένο λιμενικό υπάλληλο και αν ναι ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους;

Β) ποιοι άλλοι από το περιβάλλον του υπουργού είναι τυχόν αναμεμιγμένοι ή γνωρίζουν κάτι ή «παροτρύνουν» σχετικά με τη «διακρίβωση της αλήθειας» στη συγκεκριμένη υπόθεση;

Γ) υφίστανται εκ μέρους του κ. Υπουργού τυχόν δόλια πολιτικά κίνητρα της απρόκλητης
ανάμιξης του στην υπόθεση πέρα από το «ανιδιοτελές» ενδιαφέρον του για τη διακρίβωσης
της αλήθειας;

Δ) συνομίλησε στέλεχος της κυβέρνησης με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Τζίβα πριν, κατά τη δτάρκεια ή μετά την επίσκεψή της στις φυλακές της Αυλώνας το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου του 2017;

ΕΚΤΕΘΕΙΜΈΝΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο πρωθυπουργός ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων παρείχε κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας για την ανάμιξή του στη Δικαιοσύνη και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός ζήτησε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εκείνος απέρριψε το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Κατόπιν αυτού προκύπτουν τα ερωτήματα:

Α) ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από τον κ. Υπουργό για τις ενέργειές του και αν ναι σε ποια έκταση και σε ποιο χρονικό σημείο;

Β) ο πρωθυπουργός συναίνεσε ή/και ενέκρινε τις ενέργειες του υπουργού του;

Γ) αν δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση/γνώση του πρωθυπουργού, είναι επιτρεπτό εκ μέρους του υπουργού για μια τόσο σοβαρή ανάμιξή του στη Δικαιοσύνη να μην ενημερώνει τον πρωθυπουργό;»


Πηγή : lykavitos.gr


Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει μουσεία γιατί δεν υπάρχουν λεφτά και ανοίγει μoυσείο στο Κιλελέρ



Διαβάσαμε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το ρεπορτάζ του Γιώργου Μπουρδάρα.

Moυσείο στο Κιλελέρ

«Εδώ το υπουργείο κλείνει μουσεία γιατί δεν μπορεί να τα λειτουργήσει, γιατί δεν έχει έσοδα, δεν έχει το προσωπικό. Μπορείτε να ιδρύσετε ένα μουσείο καινούργιο;» αναρωτήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Χαρά Κεφαλίδου (Δημ. Συμπαράταξη), με αφορμή δήλωση της υπουργού Πολιτισμού λίγη ώρα νωρίτερα πως έκανε αποδεκτή τροπολογία δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Αννας Βαγενά και του κ. Ν. Παπαδόπουλου, για ίδρυση ενός νέου μουσείου «Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ» - ΕΜΑΚ Κιλελέρ.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία που είχε κατατεθεί μόλις το βράδυ (7.15 μ.μ.), συζητείτο με τη διαδικασία του επείγοντος. Με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες έγινε αποδεκτή η τροπολογία: είπε δυο λόγια η κ. Βαγενά, είπε και η υπουργός λακωνικά ότι την κάνει δεκτή, και αυτό ήταν. Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια με δήλωσή της εξέφραζε την ικανοποίησή της και –όπως φαίνεται από δημοσίευμα του «larissanet.gr»– έκανε λόγο για επικείμενες προσλήψεις: «Ενα τέτοιο μουσείο θα φέρει θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετική, γενικόλογη και ασαφώς ακοστολόγητη αναφορά, υπάρχει και στο κείμενο της τροπολογίας: «Με διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θεσπίζεται ο Οργανισμός του ΕΜΑΚ Κιλελέρ και καθορίζονται οι ειδικότερες αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης αυτού, η οργανωτική διάρθρωση και η στελέχωση των υπηρεσιών του, τα προσόντα και η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων προσωπικού του», σημειώνεται μεταξύ άλλων, ενώ γίνεται και λόγος για «αυτοχρηματοδότηση» ή και για πηγές εσόδων από επιχορηγήσεις-κονδύλια και από κρατικούς φορείς.

«Είναι πολύ ωραία να λαϊκίζουμε και να χαϊδεύουμε αυτιά. Ξέρετε, η Ελλάδα είναι μια μαρτυρική χώρα. Οπου και να κοιτάξει κανείς, μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες μουσεία, χιλιάδες πράγματα για να τιμήσει ανθρώπους που έχουν περάσει απ’ αυτόν τον τόπο. Θέλω εγώ, όμως, να ρωτήσω: Πέρα απ’ αυτήν την πραγματικά πολύ ωραία ιδέα και πέρα από την πολιτική που θέλουν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν, υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας; Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας; Μιλάτε για αυτοχρηματοδότηση. Από πού τεκμαίρεται;» σχολίασε δίχως να λάβει απάντηση η κ. Κεφαλίδου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λάρισα, πάντως, «ξεχώρισε» στην κοινοβουλευτική διαδικασία εξαιτίας και ενός «θερμού φραστικού επεισοδίου» που είχε με τον κ. Γρ. Ψαριανό (Ποτάμι). Η αρχή έγινε με κάποιο σχόλιο που ακούστηκε να κάνει η κ. Βαγενά για όσα έλεγε ο ομιλητής από του βήματος:

Γρ. Ψαριανός: Δεν μπορώ να ακούω από κάτω διάφορους να λένε διάφορα πράγματα. Μπορούμε να μάθουμε γιατί αποσύρθηκε το προηγούμενο νομοσχέδιο; Θα μας απαντήσει κάποιος ευθέως;

Αννα Βαγενά: Εσείς θα μας πείτε γιατί ως συγκυβέρνηση δεν κάνατε τίποτε;

Γ.Ψ.: Και είστε εκατόν πενήντα τρεις και θα μείνετε εκατόν πενήντα τρεις, κόλαση να γίνει. Δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλλο. Διότι business as usual.

Α.Β.: Για πρόσεχε λίγο!

Γ.Ψ.: Οι προηγούμενοι «γερμανοτσολιάδες» που λεηλάτησαν τη χώρα έχαναν από καμιά δεκαριά, εικοσαριά, τριανταριά βουλευτές.

Α.Β.: Είσαι ανεξέλεγκτος πια! Δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

Γ.Ψ.: Εσείς τα κάνετε γαργάρα, κάνετε την πάπια και θα μείνετε εκατόν πενήντα τρεις μέχρι να πέσετε και οι εκατόν πενήντα τρεις.

Α.Β.: Δεν μπορείς να καταπιείς ότι ο παλιός σου σύντροφος έγινε πρωθυπουργός!

Γ.Ψ.: Ντροπή!

Α.Β.: Ντροπή δική σου! Ησουν στη συγκυβέρνηση.

Γ.Ψ.: Υπόγραψε τα μνημόνια και μετά μιλάμε.

Α.Β.: Δεν μπορείς να καταπιείς ότι δεν ήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έγινε κυβέρνηση. Αυτό σε τρώει.

Γ.Ψ.: Θα παίξετε τραγωδία σήμερα;