Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Σεισμός πριν από λίγο αισθητός στην Αθήνα




Σεισμός μεγέθους 3,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, έγινε αισθητός λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης (18.05.2017) στην Αττική.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή της Ραφήνας, κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος και το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα.




Επεισόδια και καταστροφές στην Αθήνα αλλά... ούτε μια προσαγωγή!



Φονικά πυροτεχνήματα με δραστικό βεληνεκές έως και 50 μέτρα εκτόξευαν κατά ριπάς, σε ευθεία βολή, οι ομάδες αντιεξουσιαστών προς τις αστυνομικές δυνάμεις...

Φονικά πυροτεχνήματα με δραστικό βεληνεκές έως και 50 μέτρα εκτόξευαν κατά ριπάς, σε ευθεία βολή, οι ομάδες αντιεξουσιαστών προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Για σοβαρό κίνδυνο ζωής κάνουν λόγο αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας που ανέλαβαν την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Τρία άτομα, χρησιμοποίησαν τα επικίνδυνα πυροτεχνήματα μιας χρήσης, εξαπολύοντας τουλάχιστον 25 βολές εναντίον τους. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο από αυτούς του κυλίνδρους με την αναγραφή «μασούρι καντήλι» και τους μετάφεραν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τον εντοπισμό τυχόν αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού. Στο μεταξύ εξετάζουν βίντεο τηλεοπτικών σταθμών και ενημερωτικών ιστοσελίδων προκειμένου να διακρίνουν χαρακτηριστικά που θα τους βοηθήσουν στις έρευνες.



Από την πρώτη έρευνα διαπιστώνεται ότι τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιούνται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, όταν εκτοξεύονται ευθεία και όχι κάθετα. Έχουν την δυνατότητα 8 βολών, βεληνεκές από 30 έως 50 μέτρα, οι επαναλαμβανόμενες βολές διαρκούν 30 δευτερόλεπτα, έχουν διάμετρο 22 χιλιοστά ενώ η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ευρώ τα τρία τεμάχια. 

Περίπου 200 ήταν τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας με εμφανή διάθεση για την δημιουργία επεισοδίων, όπως επεσήμαναν στελέχη της αστυνομίας. Στα Χαυτεία έσπασαν τα τζάμια καταστήματος αλυσίδας φούρνων, στην Πλατεία Κλαυθμώνος έσπασαν τα τζάμια οχήματος τηλεοπτικού σταθμού, στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου έσπασαν τα τζάμια κοσμηματοπωλείου, ενώ λίγο αργότερα διαπιστώθηκαν φθορές σε 13 ακυρωτικά μηχανήματα στο σταθμό του μετρό στο Πανεπιστήμιο.  


Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών μετατοπίστηκαν στο γνωστό σημείο της Χαριλάου Τρικούπη. Μία ομάδα νεαρών εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, που φυλά τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ο επίλογος των καταστροφών γράφτηκε στον Λόφο του Στρέφη. Νεαροί παρέδωσαν στις φλόγες πέντε αυτοκίνητα που ήταν σε χώρο στάθμευσης στην οδό Έρσης. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια επεισοδίων και καταστροφών δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή.





Πηγή: thetoc.gr


Φιλόλογοι κατά υπ. Παιδείας: Τα νέα βιβλία της Ιστορίας που ετοιμάζουν είναι ιδεοληπτικά, με υποκειμενικές αλήθειες

Φωτογραφία: Intime News


Σφοδρή κριτική κατά του υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα κατά του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ασκεί η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ), τονίζοντας τη συνολική της αντίθεση στο προτεινόμενο σχέδιο για το μάθημα της Ιστορίας.

Όπως εξηγεί, το προτεινόμενο σχέδιο του ΙΕΠ «μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας εκτρέποντάς το προς κατευθύνσεις που δεν πληρούν τους επιστημονικούς και παιδαγωγικούς του στόχους».

«Οι προτεινόμενοι θεματικοί φάκελοι έχουν παιδαγωγική και μαθησιακή αξία μόνο εάν Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευσηεμπλουτίζουν θεματικές ενότητες της συγκεκριμένης διδακτέας ύλης και λειτουργούν επικουρικά στη μαθησιακή διαδικασία. Ο τρόπος που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν (Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ελευθερία να επιλέγουν βάσει καθορισμένων κριτηρίων έναν αριθμό από αυτούς τους φακέλους, προκειμένου να διαμορφώσουν το ετήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας τους...) ακυρώνει την παροχή ενιαίας ιστορικής γνώσης προς όλους τους μαθητές του ελληνικού σχολείου», αναφέρουν οι φιλόλογοι.

Παράλληλα σημειώνουν: «Η Ιστορία ως μάθημα δεν μπορεί να απολέσει τον πρωταρχικό της στόχο που είναι η προσέγγιση του παρελθόντος και η αξιοποίηση της παρεχόμενης γνώσης στο παρόν για τη συγκρότηση πολιτών με ελεύθερη και δημοκρατική συνείδηση. Η μονομερής έμφαση σε κάποιον από τους επιμέρους τομείς -κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, εθνικό, πολιτιστικό κ.ά.- οδηγεί το μάθημα σε αλλότριες κατευθύνσεις, που υπηρετούνται από άλλες επιστήμες, όπως η κοινωνιολογία, η πολιτική οικονομία, η ιστορία της τέχνης κ.ά».

Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Για το πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι φιλόλογοι σημειώνουν ότι «οι προτάσεις της Επιτροπής, εκτός από την αδόκιμη χρήση ιστορικών όρων, όπως “υδραυλικοί άθλοι του Ηρακλή”, “ελληνικοί μύθοι σχετιζόμενοι με πολεμικές ενέργειες”, “εποχή του Χριστιανισμού” σε αντικατάσταση του όρου Βυζαντινή εποχή κ.ά., σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της ύλης, δημιουργούν παιδαγωγικά ζητήματα, εφόσον υπονομεύουν τη διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας Ειδικότερα, στη Δ' Δημοτικού αντικαθίσταται η Αρχαία Ελληνική Ιστορία από την οικογενειακή και την τοπική ιστορία, στην Ε' Δημοτικού αντικαθίσταται η Βυζαντινή Ιστορία από τη συρρικνωμένη συνεξέταση της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, στην ΣΤ' Δημοτικού προβλέπεται η διδασκαλία μιας μεγάλης χρονικής περιόδου που αρχίζει από τον 15ο αιώνα και τελειώνει στη σύγχρονη εποχή. Έτσι το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους και στους δύο παγκόσμιους πολέμους ενώ θεωρούνται ήσσονος σημασίας η τουρκοκρατία και η ελληνική επανάσταση».

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Επιπλέον, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι φιλόλογοι αναφέρουν ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αναδιάρθρωση της ύλης ανά τάξη. Συγκεκριμένα, δίνεται μεγαλύτερο εύρος στη διδασκαλία της Ιστορίας των Νεότερων Χρόνων σε βάρος της Αρχαίας και της Βυζαντινής-Μεσαιωνικής Ιστορίας, δεδομένου ότι προβλέπεται η Ιστορία των Νεότερων Χρόνων και της Σύγχρονης Εποχής να διδαχθεί στην Γ' Γυμνασίου, στην Α' Λυκείου και σε θεματικές ενότητες στη Β' και Γ' Λυκείου»

Σφοδρή κριτική

«Η νέα αντίληψη για την Ιστορία και τη διδασκαλία της, που κυριαρχεί στα Προγράμματα Σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, βασίζεται στην κατανόηση, κατά κύριο λόγο, του παρόντος, στην αναζήτηση ταυτοτήτων και στην βιωματική προσέγγιση, γεγονός που καταλήγει σε μια ιδεολογική κατασκευή και σε υποκειμενικές σχετικιστικές αλήθειες. Πρόκειται για μια χρηστική, ιδεοληπτική ιστορία σύμφωνα με την οποία τα επιστημονικά κριτήρια δεν θεωρούνται αναγκαία», αναφέρουν οι φιλόλογοι αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Από την πλευρά του πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την «Καθημερινή» το ΙΕΠ υποστηρίζει ότι οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψη ώστε να κατατεθεί μια νεότερη εκδοχή των προηγούμενων, η οποία θα αποτελέσει προϊόν της διαβούλευσης.

Διαβάστε την έκθεση της ΠΕΦ



Πηγή:  iefimerida.gr 


ΕΦΚΑ: Στο 55% μειώθηκε η εισπραξιμότητα εισφορών τον Μάρτιο



Συνεχίστηκε τον Μάρτιο η καθοδική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις εισφορές μη μισθωτών, με την εισπραξιμότητα να θυμίζει πλέον παλαιότερες εποχές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έως την προηγούμενη Παρασκευή, τελευταία ημέρα πληρωμών για τις εισφορές Μαρτίου, είχαν εισπραχθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο μήνα καθόδου, καθώς μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η εισπραξιμότητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.414.520 ειδοποιητήρια και τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν 173,1 εκατ. ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 250 εκατ. ευρώ, ήτοι το 69,29%. Τον Φεβρουάριο εξοφλήθηκε το 60,1% (151,5 εκατ. ευρώ) από τα συνολικά 252 εκατ. που απαιτήθηκαν και τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες –καθώς ο ΕΦΚΑ δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία– η εισπραξιμότητα έπεσε ακόμη χαμηλότερα γύρω στο 55%, με τις εισπράξεις να εκτιμώνται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η πτώση των εσόδων του υπερταμείου ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς αναμενόμενη, καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, προκειμένου να παραμείνουν εντός του συστήματος και να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές τους. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, η φθίνουσα πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης (7%) και εφάπαξ (4%).

Η πορεία των εσόδων αλλά και η «αδράνεια» στην οποία έχει περιπέσει ο ΕΦΚΑ σε σχέση με την απονομή νέων συντάξεων καθιστούν «μαγική εικόνα» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο ταμείο, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Και αυτό, γιατί το πλεόνασμα στηρίζεται στην μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που οφείλεται σε δύο λόγους. Στη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις αγροτών, καθώς μειώνονται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν την «προνοιακή σύνταξη» του ΟΓΑ και αυξάνονται όσοι λαμβάνουν μικρότερη βασική και μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Και βέβαια στη μη έκδοση και απονομή νέων συντάξεων, εξαιτίας σημαντικής καθυστέρησης στην έκδοση απαραίτητων εγκυκλίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το λογισμικό του πληροφοριακού συστήματος του ΕΦΚΑ δεν ήταν μέχρι πρότινος ικανό να εκδώσει νέες συντάξεις, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση που λαμβάνει υπόψη την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί αναβρασμός, καθώς αναζητούνται λύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση νέων συντάξεων, τουλάχιστον γήρατος, μέχρι την υπογραφή των αναγκαίων εγκυκλίων για τις περιπτώσεις όπως η διαδοχική ασφάλιση, οι συντάξεις χηρείας καθώς και η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αναρτηθεί οι εισφορές Απριλίου των αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Τετάρτη 31η Μαΐου.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Ντου» του Ρουβίκωνα σε σούπερ μάρκετ για την απόλυση εγκύου



Νέα καταδρομική ενέργεια με στόχο τα κεντρικά γραφεία γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Μεταμόρφωση μετά την καταγγελία για απόλυση εγκύου. 

Xθες καταγράφηκε ακόμα μία καταδρομική ενέργειά τους, αυτή τη φορά με στόχο τα κεντρικά γραφεία γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Μεταμόρφωση. Αιτία στάθηκε η καταγγελία για απόλυση εγκύου εργαζομένης. Ο Ρουβίκωνας έδρασε για ακόμα μία φορά την «αγαπημένη» του ημέρα, την Τετάρτη, μπαίνοντας στο κτίριο της εταιρίας και αναζητώντας τους υπεύθυνους για εξηγήσεις. Σε κείμενό τους που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου δηλώνουν: «Αφορμή στάθηκε η προ ολίγων ημερών δημοσιοποίηση καταγγελίας εργαζόμενης στην αλυσίδα λιανικού εμπορίου... Η καταγγελία αυτή αφορά τη μη ανανέωση της σύμβασης εργασίας της εργαζομένης από την εταιρεία εξ’ αιτίας της εγκυμοσύνης της, όπου εντελώς κατάμουτρα της ανακοίνωσαν χωρίς καμιά άλλη αιτιολόγηση και χωρίς καμιά περιστροφή ότι χάνει τη δουλειά της και ότι μόλις γεννήσει, μπορεί να ξαναστείλει το βιογραφικό της, αν θέλει, και τότε “θα δούμε” αν έχει δουλειά. 

Αυτές οι πρακτικές δεν είναι κάποιου είδους τερατογένεση της κρίσης. Είναι η ιστορική εξέλιξη των πρακτικών που συστηματικά θέτουν την εγκυμοσύνη σε ένα ιδιότυπο καθεστώς άτυπης ημιπαρανομίας, όσον αφορά την αγορά εργασίας τουλάχιστον». 

O «Ρουβίκωνας» διοργανώνει εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο για την παρουσίαση της πολιτικής του ταυτότητας. 

Ο «Ρουβίκωνας» φαίνεται ότι σταδιακά θέλει να αποκτήσει χαρακτηριστικά πολιτικού φορέα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά γράφει σε κείμενο που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, «θέλουμε να σπάσει επιτέλους η ‘κατάρα’ των αναρχικών ομάδων να περιορίζονται ποσοτικά σε μικρούς αριθμούς μελών και ποιοτικά σε απευθύνσεις προσανατολισμένες σε προκαθορισμένο εύρος θεματικών». Ίσως δεν είναι τυχαία και η πρόσφατη νυχτερινή «περιπολία» των μελών της ομάδας στο Πεδίον του Άρεως στο κέντρο της Αθήνας, όπου ροπαλοφόροι νεαροί έψαχναν για παιδεραστές και ναρκέμπορους. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν έμοιαζε με τις υπόλοιπες καταδρομικές επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» και σίγουρα είχε πιο έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα. 




Πηγή: thetoc.gr



Δικηγόρος χτύπησε με μπουνιές αστυνομικό στα δικαστήρια




Απίστευτες σκηνές πραγματοποιήθηκαν το πρωινό της Τρίτης στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας. Δικηγόρος διαπληκτίστικε σε έντονο ύφος με την γραμματεία των δικαστηρίων. Συνεργάτες του ereportaz που ήταν μάρτυρες στο περιστατικό ανέφεραν ότι τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν με αποτέλεσμα να χρειασθεί η επέμβαση αστυνομικών προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Η συνέχεια όμως ήταν ακόμη χειρότερη. Ο δικηγόρος επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον των αστυνομικών τους οποίους «έσπασε» στο ξύλο. Με μπουνιές και κλωτσιές έθεσε νοκ άουτ τον έναν και κατάφερε να ξεφύγει από τον άλλον.

Οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα που δημοσιεύει το ereportaz εμφανίζουν τον αστυνομικό να κείτεται λιπόθυμος ύστερα από τον άγριο ξυλοδαρμό!






Του Πέτρου Κουσουλού 
Πηγή : ereportaz.gr


Σοβαρές καταγγελίες για ΜΚΟ από τον επίτροπο της Ε.Ε. Χρήστο Στυλιανίδη




«Έχουμε ζητήσει τον σε βάθος έλεγχο», απαντά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Το υπουργείο είχε ζητήσει κατ' επανάληψη τον σε βάθος έλεγχο των ΜΚΟ», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζοντας σοβαρές καταγγελίες σχετικά με μη κυβερνητική οργάνωση που δρα στην Ελλάδα, και τις οποίες φέρνει στο φως ανακοίνωση του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ε.Ε., Χρήστου Στυλιανίδη.

Πρόκειται για καταγγελίες σχετικά με μία οργάνωση-εταίρο του ECHO, (δηλαδή του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σε ένα από τα ανθρωπιστικά του έργα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου, Χρήστου Στυλιανίδη, οι καταγγελίες αφορούν σε περίπτωση πιθανής σεξουαλικής εκμετάλλευσης δικαιούχων από το προσωπικό της οργάνωσης, αλλά και σε ενδεχόμενη οικονομική διαφθορά του ίδιου προσωπικού.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει έναν διεξοδικό μηχανισμό για να παρακολουθεί και να διασφαλίζει ότι η ανθρωπιστική χρηματοδότησή της παγκοσμίως, εφαρμόζεται με πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπιστικών αρχών και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί για διερεύνηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι ελληνικές αρχές. Επίσης. λαμβάνονται μέτρα για την αναστολή πληρωμών στον εταίρο, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του Επιτρόπου.

Απαντώντας, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι «το υπουργείο χαιρετίζει τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλεγχο σοβαρών καταγγελιών για ΜΚΟ» και υπενθυμίζουν ότι «το υπουργείο είχε ζητήσει κατ' επανάληψη τον σε βάθος έλεγχο των ΜΚΟ».

Από την άλλη, οι πηγές του υπουργείου τονίζουν πως οι καταγγελίες «θα ήταν δόκιμο να είχαν διοχετευτεί και στην Ελληνική Αστυνομία» και καταλήγουν λέγοντας πως «αναμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών και τις επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής».



Πηγή : newsbeast.gr


Καθαίρεση Τραμπ ζητούν βουλευτές, Τύπος



Σε εξαιρετικά δεινή θέση έχουν φέρει τον Ντόναλντ Τραμπ οι νέες αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης περί παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης, με επίκεντρο τις καταγγελίες για διασυνδέσεις του επιτελείου του με τη Ρωσία. Ακόμη και επιφανείς παράγοντες των Ρεπουμπλικανών μιλούν πλέον για σκάνδαλο «διαστάσεων Ουότεργκεϊτ», ενώ βουλευτές και των δύο κομμάτων, διακεκριμένοι νομικοί και αρθρογράφοι θέτουν ζήτημα καθαίρεσης του προέδρου.

Ο Τζάστιν Εϊμας έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικανός βουλευτής που αναγνώρισε δημόσια ότι, εάν αποδειχθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι για να εμποδίσει τη διερεύνηση των καταγγελιών, αυτό θα αποτελεί ικανό λόγο καθαίρεσης. Νωρίτερα, ο Δημοκρατικός βουλευτής Αλ Γκριν είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει στη Βουλή πρόταση για παραπομπή του Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των καταγγελιών υπήρξε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε τον Φεβρουάριο από τον Κόουμι να τερματίσει την έρευνα γύρω από τις θρυλούμενες σχέσεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, με τη Ρωσία. Η έγκυρη εφημερίδα επικαλείται υπόμνημα που φέρεται να έχει συντάξει ο Κόουμι, αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει στον Κόουμι ότι η συνέχιση της έρευνας δεν είχε πλέον νόημα, αφού ο Φλιν είχε ήδη απολυθεί και, επιπλέον, «είναι πολύ καλό παιδί».

Ούτε οι Ρεπουμπλικανοί

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το δημοσίευμα των New York Times. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις του δεν έπεισαν ούτε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν, πρόεδρο της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο οποίος δήλωσε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών «έφτασαν το μέγεθος και την κλίμακα της υπόθεσης Ουότεργκεϊτ». Ο επίσης Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, γερουσιαστής Τζέισον Τσάφετς, έστειλε επιστολή στο FBI ζητώντας όλα τα ντοκουμέντα, κασέτες και αρχεία σχετικά με τις συνομιλίες Τραμπ - Κόουμι.

Διαψεύδει ο Πούτιν

Παράλληλα, συνεχίζεται ο σάλος γύρω από τις καταγγελίες που θέλουν τον Τραμπ να μεταβιβάζει απόρρητες πληροφορίες, που αφορούσαν το Ισλαμικό Κράτος και τη Συρία, στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, την περασμένη εβδομάδα, στον Λευκό Οίκο. Στην υπόθεση ανεμείχθη χθες και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε τις καταγγελίες και προσφέρθηκε να παραδώσει στο αμερικανικό Κογκρέσο τα στενογραφημένα πρακτικά της συνάντησης Τραμπ - Λαβρόφ. Ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου αναφέρουν ότι οι επίμαχες πληροφορίες προέρχονταν από το Ισραήλ και η διαρροή τους στη Μόσχα θα μπορούσε να εκθέσει την πηγή τους, κάτι που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Τελ Αβίβ.



Καθημερινή


Ένστολοι επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή με συνθήματα εναντίον του Καμμένου και της κυβέρνησης



Με μαύρα μπαλόνια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των νέων μέτρων εκατοντάδες ένστολοι άνδρες και γυναίκες εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας έδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν από το πρωϊ ,όταν ειδικοί φρουροί ανάρτησαν πανό στον Λυκαβηττό στο οποίο είχαν αναγράψει το σύνθημα: «Πόσο κοστίζει η ζωή του αστυνομικού κύριε Τσίπρα;» ενώ το ίδιο ερώτημα απηύθυναν στα γερμανικά και στην Άνγκελα Μέρκελ.

Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ,Γιώργου Χουλιαράκη , στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητώντας συνάντηση μαζί του.

Μετά τη συγκέντρωση οι ένστολοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

 Οι ένστολοι φώναξαν συνθήματα και εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος, να θυμίσουμε, ότι είχε δώσει υποσχέσεις για την αποφυγή περαιτέρω περικοπών στα μισθολόγιά τους, καθώς και επιστροφής των χρημάτων που είχαν αφαιρεθεί, όπως είχε αποφασίσει το ανώτατο δικαστήριο.

Οι ένστολοι φώναξαν συνθήματα όπως «Καμμένε θυμίσου τον λόγο της τιμής σου και έστω και στα 4 άντε και παραιτήσου», «Φρουρά - φρουρά μας κλέβουν τα λεφτά» και «Καμμένε δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης».

Ένταση προκλήθηκε όταν έφτασαν έξω από την είσοδο της Βουλής και θέλησαν να μπουν μέσα.  Ομως επικράτησαν τελικά ψυχραιμότερες φωνές.  

Κατά την διάρκεια της πορείας πέρασαν απο το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, οι διαδηλωτές μόλις έφθασαν στο κτίριο πέταξαν μαύρα μπαλόνια ενώ οι συνδικαλιστές βγήκαν στο παράθυρο χαιρετώντας τους συναδέλφους τους και κάνοντας το σήμα της νίκης. 


Μπακογιάννη: Καταρρίφθηκαν οι τρεις μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ! «Από εδώ και πέρα δεν έχετε πλέον ούτε φύλο συκής»



«Αν το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, το τέταρτο μνημόνιο τον οδηγεί στην απόλυτη κατάρριψη όλων των μύθων του της τελευταίας 30ετίας» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη, με το σημερινό νομοσχέδιο, «καταρρίφθηκαν οι τρεις μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή κοινωνική ευαισθησία, σκληρή διαπραγμάτευση και ότι αυτή η λύση που ψηφίζει είναι μονόδρομος».

Η βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και το αποδεικνύει κόβοντας από κάθε νοικοκυριό 3.400 ευρώ, μειώνοντας τις ιατρικές δαπάνες και κόβοντας όλα τα κοινωνικά επιδόματα και υποστήριξε ότι δεν θέλει τις επενδύσεις στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα.

«Δύο δισ. ευρώ κόστισε η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Από εδώ και πέρα δεν έχετε πλέον ούτε φύλο συκής, διότι στείλατε το μήνυμα ότι η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα μένει ενωμένη. Χειροκροτώντας θα το ψηφίσετε, στην ελληνική κοινωνία όμως δεν θα μπορέσετε να βγείτε. Το 2012 είχατε ένα πανό που έγραφε καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα. Με πέντε χρόνια καθυστέρηση ισχύει για εσάς τώρα», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.


Πηγή : newsbeast.gr


Ν. Φίλης ναι μεν αλλά ναι σε όλα μην τυχόν και πέσουμε και χάσουμε την καρέκλα



Διαβάζουμε στο capital.gr


Της Μαρίας Νταλιάνη

Ηγετική εμφάνιση στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, με βολές κατά των μέτρων, κατά των ιδιωτικοποιήσεων, και άλλων επιλογών της κυβέρνησης έκανε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Νίκος Φίλης στην Ολομέλεια. Κι ενώ ξεκίνησε λέγοντας "προβληματίζομαι" κατέληξε δηλώνοντας ότι στηρίζει.

Μην έχουμε αυταπάτες τα μέτρα αυτά σημαίνουν παράταση παραμονής στα Μνημόνια. Το είπε κι ο πρωθυπουργός. Εμείς δεν παίζουμε παιγνίδια success story. Ξέρω ότι επικοινωνιακά δεν ακούγεται αλλά η αλήθεια δεν υποτάσσεται σε επικοινωνιακά φτιασιδώματα.  Δώσαμε μια μεγάλη μάχη το 2015 και οδηγηθήκαμε σε επώδυνο συμβιβασμό τον οποίο θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού.

Με την ψήφιση αυτών των μέτρων  φτάνουμε στα όρια έναντι των .πεποιθήσεων της Αριστεράς και των αντοχών της κοινωνίας.  Για την δική μας Αριστερά η ηθική της πεποίθηση  συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη σου. "Προβληματίζομαι".

Στην συνέχεια έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου "να μην σπάσει ο δεσμός και η ισορροπία μεταξύ  δημοσίου και λαϊκού συμφέροντος "διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρωθεί ως πολιτικός χώρος".

Και αναφέρθηκε σε "κέντρα και παράκεντρα" που έχουν σκοπό να πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εγκατασταθεί μια μνημονιακή μηχανή εντός του στο πλαίσιο της δήθεν ωρίμανσής του. "Όσοι σχεδιάζουν την εκτρωματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευτούν" είπε.

Τάχθηκε κατά των υπερβολικών πλεονασμάτων αλλά υπέρ του να μοιραστεί το πλεόνασμα του 2016 βγαίνοντας έτσι "εκτός γραμμής".

"Υπάρχει εκκρεμότητα του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2016 πέραν των 617 εκ ευρώ που δόθηκαν το Δεκέμβριο" είπε επιβεβαιώνοντας στο σημείο αυτό τη ΝΔ που ζητάει με τροπολογία να μοιραστούν 865 εκ ευρώ φέτος με την δική της τροπολογία.

Και επανέφερε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας που λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός εξηγούσε ότι θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαΐου.
Ζήτησε να υπάρξει επίσης ρητή δέσμευση για το χρέος,.

Και μετά από όλ αυτά κατέληξε λέγοντας: "δεν εγκαταλείπουμε, δεν παραιτούμαστε, Συνεχίζουμε".


Μαζική καταδίκη της βίαιης συμπεριφοράς Τούρκων φρουρών της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον σε βάρος διαδηλωτών




Αντιδράσεις ξεσήκωσε η βία που άσκησαν μέλη του προσωπικού ασφαλείας της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, σε βάρος διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν σε παρακείμενο πάρκο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Με γραπτή δήλωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει ανησυχία για τα βίαια περιστατικά στα οποία εμπλέκονται διαδηλωτές και τουρκικό προσωπικό ασφαλείας το απόγευμα της Τρίτης.

«Η βία δεν είναι ποτέ η κατάλληλη απάντηση στην ελευθερία του λόγου και υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων, παντού, στην ελεύθερη έκφραση και την ειρηνική διαμαρτυρία».

Εννέα διαδηλωτές – κουρδικής καταγωγής οι περισσότεροι – τραυματίστηκαν από φρουρούς της τουρκικής πρεσβείας, οι οποίοι κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ερντογάν παρίσταναν τους διαδηλωτές. Συνελήφθησαν δύο από αυτούς οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, όταν αποκάλυψαν διπλωματική ιδιότητα. Ασκούνται πιέσεις από μέλη του Κογκρέσου κaι αμερικανικές οργανώσεις για την απέλασή τους.

Στο μεταξύ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιου είδους θλιβερή συμπεριφορά".

"Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", έγραψε ο Μακέιν, δημοσιεύοντας και βίαιο με στιγμιότυπα που καταδεικνύουν τη βίαιη και απρόκλητη συμπεριφορά των φρουρών της τουρκικής πρεσβείας.

«Δεν το κάνουμε εδώ, δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιου είδους θλιβερή συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Τα επεισόδια καταδίκασε και η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μάριελ Μπάουσε, χαρακτηρίζοντάς τα προσβολή για τις αξίες της αμερικανικής πρωτεύουσας.

"Αυτό που είδαμε χθες -μια βίαιη επίθεση σε μια ειρηνική διαδήλωση- είναι μια προσβολή στις αξίες της Ουάσιγκτον και τα δικαιώματά μας ως Αμερικανοί. Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ενημερώθηκα από τον επικεφαλής (των αστυνομικών αρχών) Newsham για την απάντησή μας. Το Τμήμα Μητροπολιτικής Αστυνομίας θα συνεχίσει να διερευνά το περιστατικό και θα συνεργαστεί με τους ομοσπονδιακούς εταίρους για να εξασφαλίσει την απόδοση της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.



Πηγή


Τρόμος στην ΕΡΤ: Τρύπησε την οροφή του κτιρίου το γράφημα με τα αντίμετρα της κυβέρνησης!




Το χάρο με τα μάτια τους είδαν σήμερα δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στο κρατικό κανάλι όταν, από τεχνικό λάθος, το γράφημα με τα αντίμετρα της κυβέρνησης ξέφυγε από τον έλεγχο και διαπέρασε την οροφή του κτιρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή που το γράφημα τρύπησε την οροφή περιέγραψαν τις στιγμές πανικού που έζησαν. «Ακούστηκε ένας τρομακτικός θόρυβος σαν έκρηξη και πανικοβληθήκαμε. Βγήκαμε έξω και μετά είδαμε ότι το γράφημα με τα αντίμετρα φαινόταν πάνω από την οροφή του κτιρίου.»

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, το γράφημα το οποίο εμφανίζεται καθημερινά στις ειδήσεις του καναλιού της Αγίας Παρασκευής και απεικονίζει το τεράστιο όφελος από τα αντίμετρα που θα εφαρμόσει σίγουρα η κυβέρνηση πριν το έτος 2519, φέρεται να ξέφυγε από τον έλεγχο του γραφίστα που είναι υπεύθυνος για τον χειρισμό του.

«Ο γραφίστας βρισκόταν κάτω από πολύ μεγάλη πίεση να μεγαλώσει το γράφημα»

Πηγές της ΕΡΤ που δεν θέλησαν να κατονομαστούν τόνισαν ότι τις τελευταίες μέρες ο γραφίστας βρισκόταν κάτω από μεγάλη πίεση, ενώ λέγεται ότι δεχόταν τηλεφωνήματα από το Μαξίμου να μεγαλώσει τη δεξιά μπάρα με τα αντίμετρα. «Το παιδί βρισκόταν κάτω από τρομερή πίεση. «Φαίνεται μικρή η διαφορά, κάν’το πιο μεγάλο» του έλεγαν. Τι να κάνει κι’αυτός, εκεί που προσπαθούσε να το μεγαλώσει του ξέφυγε από τον έλεγχο με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο.»

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει το συμβάν, ωστόσο πηγές του Μαξίμου δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους από το γεγονός ότι το γράφημα είναι ορατό πλέον από τα περισσότερα σημεία της Αθήνας.



Πηγή: tovatraxi.gr, thecaller.gr


Μέρκελ: Διαψεύδει Τσίπρα και βάζει... φρένο για το χρέος!



Η καγκελαρία δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας είναι αναγκαία και εφικτή.

Σπανίως η καγκελαρία ενημερώνει για το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με ξένους ηγέτες. Η προθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ να δώσει στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ πληροφορίες για τη χθεσινή συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται μάλλον με τη σημερινή ανακοίνωση του Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνομιλία ότι η εξεύρεση λύσης αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή. Τις πιθανές προσδοκίες που προκύπτουν από αυτή τη δήλωση θέλησε σήμερα να μετριάσει το Βερολίνο.

Αβεβαιότητα για το ΔΝΤ

Ενημερώνοντας του δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος. Ενώ σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος» τόνισε παράλληλα πως αρμόδιο όργανο για αυτό το θέμα είναι το Eurogroup. Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη » πάντως αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση».

«Όμως», κατέστησε σαφές, «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση.» Ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Όπως δήλωσε στο μπρίφινγκ, στόχος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαίου είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης. «Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό – θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση», είπε ο κ. Κόλμπεργκ.

Σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας για το τι θα προκύψει την ερχόμενη Δευτέρα φαίνεται να είναι το ΔΝΤ. Αυτό προκύπτει πάντως από τη στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ταμείου. Ο κ. Κόλμπεργκ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα προκύψει σε περίπτωση που τη Δευτέρα το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο θα σταθεί δυνατό σε αυτή την περίπτωση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ως τον Ιούλιο.



Πηγή: dw.com, newsit.gr