Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Παπαδημούλη όσα λές στο twitter μάζεψε απλούς πολίτες να τα πείς για να δούμε κάτι


Ο Παπαδημούλης εκτός από προκλητικός είναι πλέον και γραφικός.

Εκ του ασφαλούς ο Παπαδημούλης γράψει διάφορα προκλητικά και εκτός πραγματικότητας στο twitter, και τον προκαλούμε να μαζέψει απλό κόσμο και όχι Συριζαίους για να πει τα ίδια, γιατί θέλουμε να τραβήξουμε φωτογραφίες από το πώς θα καταφέρει να φύγει από τον χώρο που θα διαλέξει για να προπαγανδίσει.

Έγραψε προκαλώντας και χωρίς ίχνος ηθικής ο Παπαδημούλης στον λογαριασμό του «Τρία χρόνια από την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές: Ακυρώσαμε το σχέδιο για σύντομη αριστερή παρένθεση. Οδηγούμε τη χώρα εκτός μνημονίων. Δρομολογούμε λύση στο Μακεδονικό. Προωθούμε το αναπτυξιακό σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Και το ‘19 πάμε για 2η τετραετία» .

 Καρφιτσωμένο Tweet
Τρία χρόνια από την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές: Ακυρώσαμε το σχέδιο για σύντομη αριστερή παρένθεση. Οδηγούμε τη χώρα εκτός μνημονίων. Δρομολογούμε λύση στο Μακεδονικό. Προωθούμε το αναπτυξιακό σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Και το ‘19 πάμε για 2η τετραετία.


Έξαλλοι οι Μακεδόνες με την Τατιάνα Στεφανίδου ζητάνε να πει δημόσια συγνώμηΣυγκεκριμένα, η Λίλα Σταμπούλογλου, εμφανίστηκε σε θεματική ενότητα εκπομπής της Τατιάνας Σταφανίδου, φορώντας την παραδοσιακή μακεδονική στολή, λέγοντας μάλιστα πως το συλλαλητήριο «ανταγωνίστηκε το πατρινό καρναβάλι».Η κ. Σταμπούλογλου χωρίς ντροπή και αγνοώντας την συνέπεια των πράξεων της χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «φολκλορ» και μάλιστα είπε πως «εάν οι Σκοπιανοί δουν όλα αυτά τα νούμερα, ίσως κάνουν πίσω». 

Η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων ήταν άμεση καθώς και από το Λύκειο Ελληνίδων παράστημα Σερρών. 

Παρόντες οι κληρικοί στο συλλαλητήριο του Συντάγματος κόντρα στον Ιερώνυμο


Ραντεβού στις 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα και στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία δίνουν οι κληρικοί της χώρας, κόντρα στη γραμμή του Αρχιεπισκόπου. Το πράσινο φως «άναψε» ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), ο οποίος αποφάσισε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις «όσο και σε κάθε αυθόρμητη και άνευ σκοπιμοτήτων και κατευθύνσεων δυναμική και σθεναρή αντίδραση του λαού».

Η απόφαση των ιερέων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποκαλύπτει και το «ρήγμα» που έχει προκληθεί στους κόλπους της Εκκλησίας εξαιτίας του Σκοπιανού.

Μάλιστα, έρχεται λίγες ώρες πριν από την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία αναμένεται (εκτός απροόπτου) να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα των διαδηλώσεων. Το εάν λειτουργήσει ή όχι ως «μοχλός» πίεσης έτσι ώστε να τοποθετηθούν επισήμως οι συνοδικοί ιεράρχες κατά ή υπέρ της συμμετοχής της Εκκλησίας στις κινητοποιήσεις μένει να το δούμε.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΚΕ αναφέρει ότι «ταυτίζεται απόλυτα» με την απόφαση της ΔΙΣ «διά της οποίας ξεκάθαρα απορρίπτεται το να δοθεί το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα αυτού για την ονομασία των Σκοπίων».

Ξεκάθαρα, ωστόσο, προβάλλει την αντίθεσή του στις απόψεις του Αρχιεπισκόπου για τα συλλαλητήρια. «Ο εφημέριος, ο απλός παπάς, ο οποίος είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις ανάγκες του ποιμνίου του και καθημερινώς είναι δίπλα στις χαρές και τις λύπες των ενοριτών του, δεν είναι δυνατόν αυτή την κρίσιμη στιγμή που ο λαός ξεχύθηκε αυθόρμητα για να εκφράσει τη γνώμη του και τη διαμαρτυρία του για αυτό το μεγάλο εθνικό πρόβλημα να μην τον στηρίζει και να στέκεται αποκομμένος και μακριά από τους δίκαιους αγώνες των πνευματικών του τέκνων».

Στο δόγμα Σεραφείμ

Κατά των διαδηλώσεων τάχθηκε ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος λέγοντας (στον ΣΚΑΪ): «Δεν έχουμε δικαίωμα η Εκκλησία να οδηγούμε τον κόσμο στο πεζοδρόμιο».

Ο ιεράρχης πρόσθεσε: «Εγώ είμαι του δόγματος του Σεραφείμ, ο οποίος έλεγε “η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πορεύεται”. Το “Μακεδονία” είναι μια άποψη που θίγει την εθνική μας συνείδηση, αν και θα μπορούσαμε να πούμε και στον Αρχιεπίσκοπο ότι πόσα χρόνια τώρα στην ονομασία είναι το σύνθετο με το “Μακεδονία” και επομένως έχουμε χάσει το τρένο».

Οσον αφορά στην άποψη του Αρχιεπισκόπου για τις κινητοποιήσεις, σχολίασε: «Εχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, δεν είμαστε παρακατιανοί, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας».ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ελεύθερος Τύπος 


Η Νέα Δημοκρατία για τον εγκληματικό νόμο Παρακευόπουλου : Ως Κυβέρνηση θα στείλουμε στον κάλαθο των αχρήστων τον νόμο - έκτρωμα Παρασκευόπουλου


Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, σχετικά με τις αποφυλακίσεις βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αφού ο κ. Υπουργός αφιερώνει στην απάντησή του δύο  σελίδες επικαλούμενος προσχηματικά ανθρωπιστικούς λόγους για να δικαιολογήσει την αποφυλάκιση πάνω από 10 χιλ. εγκλείστων με τη χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου, καταλήγει να μας πληροφορήσει ότι  δεν καταγράφονται “στοιχεία για τα αδικήματα των αποφυλακισθέντων ατόμων καθώς και την υποτροπή τους μετά την απόλυση”. Αντί εξηγήσεων, ο κ. Υπουργός κάνει μία ασαφή αναφορά στην ανάγκη λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που τηρεί το σχετικό αρχείο, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πως και το πότε αυτό θα προχωρήσει.

Εξόχως προβληματική είναι και η άποψη του κ. Κοντονή ότι  “η τέλεση αδικημάτων από άτομα που αποφυλακίζονται είναι σύνηθες φαινόμενο είτε η αποφυλάκιση γίνεται με τις τακτικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα είτε με έκτακτες ρυθμίσεις”.  Υποστηρίζει δηλαδή πως αφού, ούτως ή άλλως, οι αποφυλακισθέντες πιθανότατα θα υποτροπιάσουν, είναι μικρής σημασίας  το πότε θα αποφυλακιστούν.   

Εξωφρενική είναι και η εμμονή της Κυβέρνησης στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ η οποία υπαγορεύθηκε από τις πρώην “συνιστώσες” του ΣΥΡΙΖΑ και την ιδεοληπτική τους στάση σε θέματα ασφάλειας. Η πολιτική αυτή οδήγησε σε ενίσχυση της εγκληματικής δραστηριότητας μέσα  από τις φυλακές και επέτρεψε σε τρομοκράτες όπως ο Κουφοντίνας να αιτούνται και να λαμβάνουν άδειες εξόδου. 

Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση θα στείλει στον κάλαθο των αχρήστων τον νόμο - έκτρωμα Παρασκευόπουλου».


Καταδρομική επίθεση σε επτά σούπερ μάρκετ τα ξημερώματαΣυντονισμένη επίθεση κουκουλοφόρων σε επτά σούπερ μάρκετ της εταιρείας Market In έγινε τα ξημερώματα, σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2 και 3 τα ξημερώματα, άγνωστοι δράστες προκάλεσαν ζημιές στις προσόψεις επτά σουπερ μάρκετ, στο Γαλάτσι, τη Νίκαια, τον Βύρωνα, του Ζωγράφου, την Καισαριανή, τους Αγίους Αναργύρους και το Χαλάνδρι.

Αυτή είναι η δεύτερη ανάλογη επίθεση κατά καταστημάτων της συγκεκριμένης εταιρείας. Ακριβώς πριν από ένα μήνα, είχε πραγματοποιηθεί σειρά επιθέσεων, όταν μέσα σε περίπου μισή ώρα, από την 01:34, έως τις 02:08, ομάδες αγνώστων προξένησαν φθορές με λοστούς, πέτρες και άλλα αντικείμενα στα τζάμια των καταστημάτων «Market in», σε Ηλιούπολη, τα Πατήσια, τη Νέα Σμύρνη, τον Άγιο Δημήτριο, την Πετρούπολη, την Κυψέλη και στου Ζωγράφου.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 18/12/2017, Μέλη του Ρουβίκωνα είχαν εισβάλει στα κεντρικά καταστήματα της αλυσίδας Market In στα Πετράλωνα και στην οδό Πατησίων, όπου μοίρασαν στους εργαζομένους αλλά και σε πελάτες, ενημερωτικά κείμενα για τις πρακτικές της εταιρείας.ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ντόρα Μπακογιάννη : «Εγώ διαπραγματεύτηκα κάτω από την ελληνική σημαία, ξέρω τι σημαίνει διαπραγμάτευση»«Εγώ διαπραγματεύτηκα κάτω από την ελληνική σημαία, ξέρω τι σημαίνει διαπραγμάτευση», είπε  η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό.

Για την παρουσία βουλευτών της Ν.Δ. στο συλλαλητήριο η Ντόρα Μπακογιάννη είπε «Ο καθένας από τους βουλευτές της ΝΔ είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει… Εγώ δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο».

Η κ. Μπακογιάννη είπε επίσης «είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια ‘’Μακεδονία’’ και εμείς να τους λέμε ‘’φούφουτους’’»,  «η τότε κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χαράξαμε κοινή εθνική γραμμή πάνω στην όποια πάτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας» είπε αναφερόμενη στο 2008.

«Το πληρώσαμε, και εγώ το πλήρωσα το Βουκουρέστι, αλλά θα το ξανάκανα, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν δέχονται να τους λες ξερό ‘’όχι’’, αλλά θα το ξανάκανα, και όλοι μας θα το ξανακάναμε» τόνισε και ξεκαθάρισε η Ντόρα Μπακογιάννη. 

«Εγώ διαπραγματεύτηκα κάτω από την ελληνική σημαία, ξέρω τι σημαίνει διαπραγμάτευση» είπε ξεκάθαρα και με νόημα η βουλευτής της Ν.Δ..

Όλα τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες είπαν τότε ότι έχουμε κοινή εθνική γραμμή, υπενθύμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα στη ΝΔ δεν υπάρχουν δυο γραμμές και η γραμμή του κ. Μητσοτάκη έχει γίνει αποδεκτή από όλους».

Ερωτηθείσα εξάλλου για τις αναφορές Ζάεφ ότι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», η Ντόρα Μπακογιάννη διέψευσε τον Ζάεφ λέγοντας ότι καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει συζητήσει θέμα διπλής ονομασίας στις διαπραγματεύσεις με τη Σκοπιανή κυβέρνηση.


Σείεται το Νταβός από τα γέλια με τον Τσίπρα που είπε στον Ζάεφ να πει αλήθεια στον λαό του όπως έκανε και ο ίδιοςΌταν διαπραγματεύεται ο Τσίπρας τρέμει όλη η Ελλάδα για το αποτέλεσμα γιατί η ανικανότητα που τον διακρίνει είναι τραγική.

Στο Νταβός κύκλοι του Μαξίμου φρόντισαν να ρίξουν αιχμές για να δημιουργήσουν κλίμα κατά της πολιτικής προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό, και να κάνουν επίθεση πανικού στον πρόεδρο της ΝΔ, τη στάση του οποίου χαρακτήρισαν «ανεύθυνη», και το λένε αυτοί που δεν έχουν ενημερώσει κανένα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Έλεγαν μάλιστα με θράσος από το Μαξίμου για να γελάσουμε περισσότερο ότι «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται».

Εκεί που σείστηκε το Νταβός και τα γέλια ακούστηκαν σε όλη την Ευρώπη είναι όταν ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τον Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει και να πει την αλήθεια στο λαό του, όπως έκανε και ο ίδιος, και δεν θα χάσει από κάτι τέτοιο.

Τελικά αυτά που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας απο την αποτυχημένη του διαπραγμάτευση είναι την αλλαγή μιας λεωφόρου και το όνομα του αεροδρομίου, την μετονομασία της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων από Μέγας Αλέξανδρος σε οδό Φιλίας, όπως επίσης και τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων».
Τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η μεγαλύτερη απάτη στην πολιτική ιστορία της χώραςΔιαβάζουμε στο protothema.gr για το πώς στήθηκε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη στην πολιτική ιστορία της χώρας!!!

Τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Από τα Προπύλαια στην kolotoumba με φόρους και μειώσεις συντάξεων

Αντί για σεισάχθεια και αυξήσεις, έφεραν υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060 και εξόντωση της μεσαίας τάξης

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, σεισάχθεια, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, γερμανικές αποζημιώσεις είναι ελάχιστα από τα συνθήματα που συνόδευαν την βασική υπόσχεσης για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, σκίσιμο των μνημονίων και εκδίωξη της τροικανής δικτατορίας που ανέβασαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.


Το βράδυ της Κυριακής της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ως νικητής των εκλογών διαβεβαίωνε από τα Προπύλαια πως η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευθεί για πρώτη φορά με τους εταίρους μια «δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση» και διαβεβαίωνε: «Σε αυτόν τον ειλικρινή διάλογο, σε αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση, η Ελλάδα, θέλω να σας διαβεβαιώσω, θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, με το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών. Με το δικό της τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς νέα ελλείμματα αλλά και χωρίς εξωπραγματικά, ανέφικτα πλεονάσματα… Ούτε αμοιβαία καταστροφική ρήξη θα υπάρξει, ούτε όμως συνέχιση της υποταγής θα γίνει ανεκτή».

Από τότε πέρασαν ακριβώς τρία χρόνια. Οι υποσχέσεις, οι διαβεβαιώσεις,  το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το κοινωνικό συμβόλαιο έγιναν όπως δήλωσε ο  κ. Τσίπρας «περσινά ξινά σταφύλια».  Την θέση τους πήραν τα υψηλά πλεονάσματα εως το 2060, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση της φορολογίας, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η εξόντωση της μεσαίας τάξης. Η φράση που χρησιμοποιούσαν αρκετοί πολίτες εκείνη την περίοδο πως «ακόμα και δύο να υλοποιήσει από τα δέκα που έχει υποσχεθεί θα είναι επιτυχία» διαψεύστηκε με τον χειρότερο τρόπο. Η ελπίδα που σηματοδότησε το «καθαρό βλέμμα» του νεαρού πολιτικού μετατράπηκε σε εθνική απογοήτευση.  

Όσο για τον ίδιο; Ο διεθνής τύπος του απέδωσε τον τίτλο «kolotoumba». Ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, εμβληματική φυσιογνωμία την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τις μάχες στην πλατεία και ειρωνευόταν την τότε κυβέρνηση φωνάζοντας «Γερουν, γερά», είπε πρόσφατα πως ο κ. Τσίπρας «τα έκανε όλα πιο εύκολα. Στην ουσία επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγινε το κατάλληλο όχημα των δανειστών, κάτι σαν «Δούρειος Ίππος» , για να εγκριθούν μέτρα που δεν θα τολμούσε ή δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλος. Ισως γι αυτό, τρία χρόνια μετά την πανηγυρική ομιλία του κ. Τσίπρα στα Προπύλαια, οι μόνοι χειροκροτητές που απέμειναν είναι ο Καρανίκας και ο Σόιμπλε.

Από την ομιλία Τσίπρα στα Προπύλαια στις 25 Ιανουαρίου 2015

- «Ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τον φόβο και τον αυταρχισμό, αφήνει πίσω της μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης». 

- «Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής». 

- «Ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ. Αν κάποιος νίκησε σήμερα είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα που αγωνίζεται. Η νίκη μας είναι νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα». 

- «Ξανακερδίζουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας. Nα σηκώσουμε τον ήλιο της Δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα»

Δηλώσεις με ιστορική αξία

- Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους


-«Κωλοτούμπες και υποχωρήσεις εξευτελισμού υπάρχουν άλλοι για να τις κάνουν».

- «Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα, εκτός κι αν πάνε να τους κάνουν σε καμιά άλλη χώρα. Να δούμε πώς θα ‘ρθουν να τους εκτελέσουν».

- «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση. Διότι για εμάς αυτό είναι αξίωμα. Η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό».

- «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού και δεν βρέθηκα σε αυτήν τη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας».


- «τα λιμάνια κανείς δεν θα τα πάρει. Και το σιδηρόδρομο κανείς δεν θα τον πάρει. Και τα αεροδρόμια κανείς δεν θα τα πάρε»

- «δεν θα επιτρέψουμε η δημόσια περιουσία και οι υποδομές να περάσουν στα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ και των ποικιλώνυμων συμφερόντων»

- «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος. Δεν διορθώνεται, καταργείται».


- «Ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως ηλικίας».

- «Καμία μείωση στις συντάξεις δεν πρόκειται να αποφασιστεί, πρόκειται για κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης».

- «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». 


Στο Twitter ήδη οι χρήστες ξεκίνησαν το πάρτι για τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

Βλαστοκύτταρα: Πρόοδος στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτηΑποτελέσματα ερευνών για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι με τη χορήγηση βλαστοκυττάρων δίνουν ελπίδες στους γονείς των εν δυνάμει ασθενών, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα για αποτροπή χιλιάδων περιστατικών. Παρ’ όλο που δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να προσφέρουν τη θεραπεία της νόσου, επιστήμονες διατείνονται ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι που μελλοντικά θα μπορούσαν ακόμα και να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισής της.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, η οποία προσβάλλει παιδιά και νεαρούς εφήβους. Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο γονιδιακό προφίλ κληρονομικότητας για την ασθένεια και ως αιτία εμφάνισής του θεωρούνται διάφοροι ιοί που προσβάλλουν τα παιδιά και προκαλούν εμπύρετα νοσήματα.

Οι ιοί αυτοί στη συνέχεια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επιτίθεται σε διάφορα όργανα, όπως το πάγκρεας, τον θυρεοειδή αδένα, τα νεύρα, τις αρθρώσεις, το δέρμα καθώς και τους μυς», μας εξηγεί η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κα. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου και προσθέτει: «Αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιλέγει το όργανο στο οποίο θα επιτεθεί ή τι είναι αυτό που διαθέτει το πάγκρεας ώστε να προσελκύει τα λεμφοκύτταρα γύρω από τα νησίδια, τα οποία είναι συναθροίσεις κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, ώστε τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος να παραμένουν σε φυσιολογικά όρια».

Αρκετά χρόνια υποβόσκει

Η νόσος εμφανίζεται αρκετά χρόνια μετά την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού, όταν πια έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των νησιδίων του παγκρέατος και τα παραμένοντα δεν αρκούν για να παράγουν επαρκή ποσότητα ινσουλίνης. Μετά την εκδήλωση του διαβήτη, το πάγκρεας διατηρεί ένα μικρό αριθμό ενεργών νησιδίων, για το λόγο αυτό στους νέους διαβητικούς οι ημερήσιες ανάγκες σε ινσουλίνη είναι μικρότερες σε σχέση με τους παλαιούς.

Με δεδομένο ότι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού εναντίον του παγκρέατος διαρκεί χρόνια πριν την εκδήλωση του διαβήτη, οι επιστήμονες αναζήτησαν τρόπους ανίχνευσης της προδιάθεσης και της πιθανής μελλοντικής εμφάνισης του διαβήτη στα παιδιά και ανακάλυψαν στο αίμα των παιδιών αυτών την παρουσία αυτοαντισωμάτων, μεταξύ των οποίων αντισώματα εναντίον των νησιδίων και της ινσουλίνης. Η ανίχνευση αυτοαντισωμάτων δεν συνοδεύεται υποχρεωτικά από την εμφάνιση του διαβήτη.

Ακόμα και χρόνια μετά την εμφάνιση του διαβήτη η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού είναι έντονη, οπότε η μεταμόσχευση νησιδίων, αλλά και ολοκλήρου του παγκρέατος, αποτυγχάνουν, λόγω της συνεχιζόμενης ενεργοποίησης.

Θεραπεία

Η κλασική θεραπεία του διαβήτη είναι η χορήγηση της ινσουλίνης, η οποία αποτελεί θεραπεία υποκατάστασης και δεν οδηγεί στην εξάλειψη της πραγματικής αιτίας εμφάνισης του διαβήτη, δηλαδή την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού. Για το λόγο αυτό αναζητούνται συνεχώς νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Κάθε θεραπεία που αποσκοπεί στην ελάττωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού και στην προστασία των νησιδίων θα πρέπει έγκαιρα να εφαρμόζεται πριν την εμφάνιση του διαβήτη.

Σήμερα διεξάγονται 4 κλινικές μελέτες με τη χρήση αυτόλογων μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, οι τρεις αφορούν τη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και η τέταρτη τη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας. Η χρήση των βλαστοκυττάρων αποδεικνύεται περισσότερο αποτελεσματική στη θεραπεία των επιπλοκών του διαβήτη.

Όπως σημειώνει η κα. Κολιάκου, τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν σε 20 νέους διαβητικούς στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και όλοι οι ασθενείς ένα χρόνο μετά τη θεραπεία διατήρησαν ή αύξησαν τα επίπεδα του C πεπτιδίου, η μέτρηση του οποίου χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση της ικανοποιητικής παραγωγής ινσουλίνης, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική πτώση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, τα επίπεδα της οποίας καθορίζουν τη μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους 3 μήνες.

Σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους ασθενείς έπαιξε η έγκαιρη χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, εντός 6 εβδομάδων από την εμφάνιση του διαβήτη.
Μια άλλη προσέγγιση της θεραπείας του διαβήτη τύπου Ι, ίσως η αποτελεσματικότερη και μονιμότερη σε διάρκεια, αποβλέπει σε επιθετικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού ώστε να καταστεί λιγότερο επιθετικό στα β κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται τα αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών.

Στους ασθενείς χορηγούνται αρχικά χημειοθεραπεία και στη συνέχεια ενδοφλέβια τα αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα. Η ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη πείρα στη θεραπεία αυτή, σε συνεργασία με το Northwestern Πανεπιστήμιο του Ιλινόις εφάρμοσαν την ανωτέρω μέθοδο σε 21 νέους διαβητικούς, τους οποίους παρακολουθούσαν κάθε έξι μήνες. Ο χρόνος της θεραπείας ήταν έξι εβδομάδες μετά την εκδήλωση του διαβήτη. Όλοι οι ασθενείς που μετείχαν στη μελέτη είχαν αναπτύξει αυτοαντισώματα.

Αποτελέσματα

Oι περισσότεροι ασθενείς μετά τη θεραπεία ήταν ελεύθεροι ινσουλίνης για τουλάχιστον 3,5 χρόνια, η οποία συνδυάζονταν με αύξηση των επιπέδων του C πεπτιδίου. Ο λιγότερος χρόνος χωρίς τη χρήση της ινσουλίνης ήταν 30 μήνες και ήταν αντιστρόφως ανάλογη του τίτλου των αντισωμάτων, δηλαδή ασθενείς με υψηλούς τίτλους αντισωμάτων είχαν μικρότερο διάστημα χωρίς χρήση ινσουλίνης ενώ ασθενείς με χαμηλούς τίτλους οι οποίοι ήταν ελεύθεροι ινσουλίνης για διάστημα μεγαλύτερο των 3,5 ετών. Επομένως η αποτελεσματικότητα της χρήσης των βλαστοκυττάρων εξαρτάται από την αποκατάσταση που αυτά θα επιφέρουν στο ανοσοποιητικό σύστημα, η απορύθμιση του οποίου αποτελεί τον κύριο παράγοντα εμφάνισης του διαβήτη τύπου Ι.

Η χορήγηση μεσεγχυματικών κυττάρων σε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ οδήγησε σε ελάττωση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και του σωματικού βάρους.
Πολλές μελέτες σήμερα αφορούν τη θεραπεία του διαβητικού έλκους, της νευροπάθειας και της αγγειακής απόφραξης με την ενδομυϊκή χορήγηση βλαστοκυττάρων, στις οποίες η χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων είναι ασφαλής και αποτελεσματικότερη σε σχέση με άλλες θεραπείες.

«Αν και το πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι δεν έχει λυθεί, φαίνεται ότι η πολύ πρώιμη ανίχνευση αυτοαντισωμάτων σε συνδυασμό με τις κυτταρικές θεραπείες ίσως αποτελέσει την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία, η οποία θα οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη κατάργηση της ινσουλίνης. Η δε επιλογή των ασθενών με βάση τον ανοσοφαινότυπο θα βοηθήσει στην επιλογή των πλέον κατάλληλων ασθενών για να λάβουν την μια εκ των δύο θεραπειών», καταλήγει η κα. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου.Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Κινητοποιήσεις σε λιμάνια ενόψει ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ


Με κινητοποιήσεις σε όλα τα ελληνικά λιμάνια υποδέχονται, σήμερα Πέμπτη, οι εργαζόμενοι την έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Λ. Αθηνών και θα προετοιμάσει την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου στη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT).

Η γενική συνέλευση σήμερα περιέχει τρία κρίσιμα βήματα για την ιδιωτικοποίηση.

Καλείται, κατ’ αρχάς, να εγκρίνει την αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας ώστε μεταξύ άλλων να περιοριστούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από 11 σε 9, με τα δύο μέλη που αποσκοπεί να απομακρύνει να είναι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Επίσης, προτείνεται η αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής ελέγχου ώστε να υπάρχει υποχρεωτικά εκπρόσωπος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως μέλος της για να παρακολουθεί την εκτέλεση της σύμβασης παραχώρησης και την υλοποίηση των δεσμεύσεων του επενδυτή.

Το τρίτο βασικό ζήτημα επί του οποίου θα ψηφίσει είναι η εντολή-εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο να υπογράψει τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού Δημοσίου, με βάση την οποία θα λειτουργεί το λιμάνι ο ΟΛΘ υπό τον νέο βασικό μέτοχο.

Επιπλέον, στα τρία κρίσιμα θέματα περιλαμβάνεται η αναμόρφωση του διοικητικού συμβουλίου με τον περιορισμό των μελών και, πιθανότατα, την τοποθέτηση ενός εκπροσώπου του επενδυτή. Το διοικητικό συμβούλιο αυτό θα είναι μεταβατικό έως τη μεταβίβαση των μετοχών στον επενδυτή, που θα γίνει με την καταβολή του τιμήματος των 231,9 εκατ. ευρώ και την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή. Ομως, επειδή η αλλαγή του καταστατικού πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί από το ΓΕΜΗ και προκειμένου να μη χαθεί χρόνος με τη σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης, η σημερινή γενική συνέλευση αναμένεται να μην ολοκληρωθεί αλλά να διακοπεί και να επαναληφθεί σε περίπου δέκα ημέρες.

Ανάλογη ήταν και η διαδικασία που ακολουθήθηκε στον ΟΛΠ. Ετσι το διοικητικό συμβούλιο δεν θα αλλάξει σήμερα, αλλά στην επανάληψη της συνέλευσης. Σημειώνεται πως, έπειτα από αντιδράσεις, πολιτικές και όχι μόνον, ο σημερινός πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να παραμείνουν έως την επόμενη έκτακτη γενική συνέλευση, που εκτιμάται πως θα γίνει σε περίπου 40 ημέρες από σήμερα, ήτοι στα μέσα Μαρτίου. Περίοδος, κατά την οποία εκτιμάται πως, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία στη Βουλή.

Οι αντιδράσεις

Αυτά δεν σημαίνουν πως η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) πραγματοποιεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία στον ΟΛΘ και 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, στον ΟΛΠ και στα λιμάνια Ηρακλείου, Βόλου, Πάτρας, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Κερκύρας, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Χαλκίδας. Η ΟΜΥΛΕ, σε σχετική ανακοίνωσή της για την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΘ, προειδοποιεί χαρακτηριστικά πως, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει «χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία, νομικά, αγωνιστικά και κοινωνικά», προκειμένου «να δίνουμε απάντηση σε κάθε βήμα της επιχειρούμενης πώλησης και να αποκαλύπτουμε τις νομικές ακροβασίες και τα πολιτικά ατοπήματα, για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΘ».


ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Άφησαν απλήρωτους φόρους 11 δισ. το 2017 οι Έλληνες πολίτες


Δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος των φόρων οι Έλληνες - 11 δισ. οι απλήρωτες υποχρεώσεις των Ελλήνων στην εφορία! - Μόνο τον Δεκέμβριο άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,2 δισ.!

Αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς της εφορία, ενώ μόνο τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,2 δισ.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία και δυστυχώς οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι επιπλέον φόροι δεν φέρνουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα για το δημόσιο και το μόνο που συμβαίνει είναι πως οι συνεπείς φορολογούμενοι πληρώνουν ακόμη περισσότερους φόρους και είναι σε τελική ανάλυση τα μεγάλα θύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο  Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, παρατηρήθηκε μείωση του ρυθμού αύξησης νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών , αύξηση των εισπράξεων ληξιπρόθεσμου χρέους και μαζικές επιστροφές φόρων. Παρά τις ομολογουμένως σοβαρές προσπάθειες του Διοικητή να συμμαζέψει στο σύστημα, φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρά δομικά ζητήματα που δεν του επιτρέπουν να ανατρέψει μία ζοφερή πραγματικότητα, παρά μόνο να λειτουργήσει πυροσβεστικά.

Τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο αναδεικνύοντας και την άλλη όψη της υπόθεσης, αυτή της υπερφορολόγησης και της επιστράτευσης σαρωτικών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τα νέα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν τα 10,8 δισ. ευρώ αποδεικνύει ότι μόνο τον Δεκέμβρη προστέθηκαν στα «τεφτέρια» απλήρωτοι φόροι πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο μέγεθος στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 9,6 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή, το 2017:

Ο ρυθμός αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών , από τα 13,38 δισ. ευρώ το 2015 μειώθηκε σε 12,16 δισ. ευρώ το 2016 και σε 10,87 δισ. ευρώ το 2017 (μείωση 10,5%).

Η είσπραξη παλαιού χρέους αυξήθηκε από τα 2,457 δισ. ευρώ το 2016 σε 2,678 δισ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 8,20%)

Οι επιστροφές φόρων έφτασαν πέρυσι τα 6,053 δισ. ευρώ έναντι 4,290 δισ. ευρώ το 2016 ενώ παράλληλα το στοκ των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου μειώθηκε από τα 3,285 δισ. ευρώ το 2015 σε 1,034 δισ. ευρώ το 2017.

Συνολικά το 2017, η ΑΑΔΕ κατέγραψε υπέρβαση 1,5% ή κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ στο στόχο είσπραξης εσόδων , με σημαντική συμβολή από την ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων. Τα τελικά στοιχεία δείχνουν ένταξη 146.000 φορολογουμένων στη ρύθμιση, με τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων ύψους 757 εκατ. ευρώ.

Από την ομιλία Πιτσιλή προκύπτουν ακόμα τα τραγικά προβλήματα υποστελέχωσης των φορολογικών υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ από 15.000 το 2011 , είναι πλέον λιγότεροι από 12.000.


Πηγή : newsit.gr


Λαγκάρντ: Οι συντάξεις στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλέςΗ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Νταβός, ότι στην Ελλάδα οι συντάξεις ήταν πολύ υψηλές και για αυτό έπρεπει να ρυθμιστούν.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συντάξεις απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των εταίρων της και αυτό ίσχυε για όλες: μεσαίες, μεγάλες και μικρές», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ηταν πολύ υψηλές και οι Έλληνες έπρεπε να το ρυθμίσουν», συνέχισε και σημείωσε ότι η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα.

«Ποιο είναι το απαραίτητο όριο για το δίχτυ ασφάλειας και ποιο είναι το κατώφλι πέρα από το οποίο προστατεύονται πραγματικά οι συντάξεις;», παρατήρησε ακόμη.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Ανακοίνωση της Νέα Δημοκρατίας για την διαπραγμάτευση Ζάεφ - ΤσίπραΗ αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος με την ονομασία της γειτονικής χώρας αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η επίλυση του προβλήματος μεταξύ της Ελλάδος και της πΓΔΜ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας προκειμένου να αλλάξει το όνομα της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις. 

Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Ζάεφ  έκαναν την παραμικρή αναφορά. 

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας  δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση  το εθνικό συμφέρον».


Βήματα έκδοσης προσωποποιημένων καρτών για ανέργους και ΑμεΑΗ πορεία της έκδοσης των προσωποποιημένων καρτών για τους ανέργους και τα ΑμεΑ θα κρίνει χρονικά το κλείσιμο των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς. Για να κλείσουν οι πύλες, από τις οποίες σήμερα περνούν και πολλοί επιβάτες χωρίς να «χτυπούν» ηλεκτρονική κάρτα ή εισιτήριο -στερώντας έσοδα από τον ΟΑΣΑ-, θα πρέπει ένα ποσοστό 70-75% των δικαιούχων μηδενικού ή μειωμένου κομίστρου να αποκτήσουν την προσωποποιημένη κάρτα.

Ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης προσδιορίζει σε δημόσιες τοποθετήσεις του τα μέσα με τέλος Φεβρουαρίου ως ένα ρεαλιστικό όριο για την πλήρη πια εφαρμογή του «έξυπνου» συστήματος. Προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει, ο ΟΑΣΑ προτείνει την έκδοση της κάρτας μέσα της ιστοσελίδας www.athenacard.gr. Μέχρι σήμερα, η ανάγκη σύνδεσης της εφαρμογής με την ΗΔΙΚΑ καθυστέρησε την αποστολή των καρτών σε δικαιούχους που έχουν ήδη κάνει τη σχετική διαδικασία ηλεκτρονικά.

Διασταύρωση «δικαιώματος» από την ΗΔΙΚΑ

Η έκδοση της κάρτας γίνεται με καταχώρηση στοιχείων, μέσω της ιστοσελίδας www.athenacard.gr, η οποία παρέχει το σύνολο των σχετικών πληροφοριών. Ο ΟΑΣΑ, συλλέγοντας τα παραπάνω στοιχεία, προχωρά στην έκδοση των προσωποποιημένων καρτών, οι οποίες αποστέλλονται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος.

Η επαλήθευση του δικαιώματος, στην περίπτωση των ειδικών κατηγοριών, όπως άνεργοι και ΑμΕΑ θα γίνει μέσω ειδικής εφαρμογής από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).
Τα βήματα στην εφαρμογή είναι τα εξής:

1. Ο ενδιαφερόμενος επισκέπτεται την ιστοσελίδα www.athenacard.gr και πατά την ένδειξη «Έντυπο προσωποποιημένης κάρτας»

2. Επιλέγει «Αποθήκευση Δεδομένων»

3. Συμπληρώνει τα απαραίτητα πεδία και την κατηγορία που ανήκει και στη συνέχεια «μεταφορτώνει» τη φωτογραφία του

4. Πατά «Αποθήκευση»   

5. Η κάρτα που θα εκδοθεί παραδίδεται με το ταχυδρομείο στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί


Κλώντζα Ολγα
TO BHMA


Αποκάλυψη διοργανωτή συλλαλητηρίου Αθήνας: Απείλησαν τη ζωή μου, αν δεν το ακυρώσω!Στον Εισαγγελέα θα προσφύγει ο εμπνευστής της συγκέντρωσης στις 4 Φεβρουαρίου, ο νομικός Δημήτρης Μιχάκης, αποκαλύπτοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Στραβελάκη ότι δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα.

Ο νομικός Δημήτρης Μιχάκης, εμπνευστής και διοργανωτής του συλλαλητηρίου της Αθήνας για τη Μακεδονία, που έχει προαναγγελθεί για την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, έδωσε, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8, το στίγμα της νέας συγκέντρωσης.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σήμερα δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα με το οποίο τον καλούσαν να ακυρώσει το συλλαλητήριο, μέσα σε λίγες ώρες.

«Δηλώνω και το καταγγέλλω δημοσίως ότι σήμερα είχα ένα τηλεφώνημα απειλητικό, εναντίον μου, δίνοντάς μου διορία να ακυρώσω και να μη γίνει αυτό το συλλαλητήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι απείλησαν τη ζωή του.

Μάλιστα, είπε πως θα προσφύγει στον Εισαγγελέα για το περιστατικό και συμπλήρωσε ότι «δεν φοβάμαι τίποτα. Αφορά την πατρίδα μας και την ενότητα όλων των Ελλήνων. Θα πάω στον Εισαγγελέα και θα βρούμε ποιο άτομο ήταν αυτό και τι υποκρύπτεται από πίσω».

Ο δικηγόρος ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες για το συλλαλητήριο της Αθήνας θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου, που προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες, ενώ είπε ότι οι ομιλητές «θα κρατήσουν την ενότητα του ελληνικού έθνους και του ελληνικού λαού».


Πηγή : euro2day.gr


ΟΗΕ: «Βάρβαρες και συνοπτικές εκτελέσεις» στη Βεγγάζη


Η αποστολή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, (UNSMIL) εξέφρασε την έντονη ανησυχία της από τις αναφορές για «βάρβαρες και αποτρόπαιες συνοπτικές εκτελέσεις» στην ανατολική πόλη Βεγγάζη έπειτα από φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και εμφανίζουν τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να εκτελούνται στο σημείο όπου σημειώθηκε την Τετάρτη διπλή βομβιστική επίθεση. 

Η UNSMIL με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε ότι ο εκτελεστής είναι ο Μαχμούντ αλ Γουερφάλι, διοικητής ειδικών δυνάμεων, για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία διεξαγωγής αντίστοιχων εκτελέσεων. 

«(Ο ΟΗΕ) απαιτεί την άμεση παράδοση του Μαχμούντ αλ Γουερφάλι στο ΔΠΔ, καθώς έχουν τεκμηριωθεί τουλάχιστον 5 παρόμοιες περιπτώσεις, μόνο εντός του 2017, που εκτελέστηκαν ή διατάχθηκαν από τον αλ Γουερφάλι», υπογραμμίζεται στην ανάρτηση. 

«Οσοι ευθύνονται για τη διάπραξη ή τη διαταγή συνοπτικών εκτελέσεων είναι ποινικά υπεύθυνοι με βάση το διεθνές δίκαιο» προστίθεται. 

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την ταυτότητα του εκτελεστή. 

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν εκτελέσεις μπροστά από το τέμενος Μπαγιάτ αλ Ραντουάν στη Βεγγάζη, όπου την Τετάρτη τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση, με τη χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες. 

Μια από τις φωτογραφίες εμφανίζει ένοπλο με ρούχα στρατιωτικής παραλλαγής να σημαδεύει με το όπλο του στο κεφάλι του πρώτου σειράς ανδρών, οι οποίοι με δεμένα τα μάτια στέκονται γονατισμένοι με μπλε φόρμες μπροστά από τις κατεστραμμένες πύλες του τεμένους. Δεν έγινε ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι άνδρες αυτοί. 

Ο Αλ Γουερφάλι προέρχεται από επίλεκτη μονάδα που συνδέεται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.ΤΑ ΝΕΑ


Σκοπιανό: Με «αεροπορικές» υποσχέσεις το πρώτο βήμα Τσίπρα-Ζάεφ


Κοινό πεδίο η σύνθετη ονομασία - Αν και ο Αλέξης Τσίπρας προέταξε το θέμα του αλυτρωτισμού, ούτε κουβέντα από τον Σκοπιανό ομόλογό του για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ - Ο Ζόραν Ζάεφ υποσχέθηκε μόνο αλλαγές ονομάτων σε αεροδρόμιο και δρόμους.

Υπό το βάρος των εσωτερικών αντιδράσεων για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέταξε την Τετάρτη στις συνομιλίες που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ τα θέματα του αλυτρωτισμού ως πρώτο στάδιο για μία λύση στο πρόβλημα και μετά το ονοματολογικό.

Σε κάθε περίπτωση η βάση για μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι η σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις, ενώ ο κ. Ζάεφ υποσχέθηκε ότι ως κίνηση καλής θέλησης η κυβέρνησή του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο της χώρας του (λέγεται «Μέγας Αλέξανδρος») και σε οδούς, ώστε να πείσει ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας. Τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις των δύο ανδρών πάντως δεν έγινε κουβέντα για αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων, το οποίο περιέχει αλυτρωτικά άρθρα. Μένει να φανεί ωστόσο πόσα περιθώρια έχει στην πραγματικότητα ο κ. Ζάεφ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας του για πρωτοβουλίες αυτού του είδους: το Σάββατο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στη γειτονική χώρα, ώστε να φανεί εάν είναι δυνατή μία ευρεία εθνική συναίνεση σε μία λύση για το όνομα. 
Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις παίρνουν νέα ώθηση: Επιβεβαιώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, αντίο των δύο πρέσβεων, που ήταν μέχρι τώρα.

Η συνάντηση και τα όσα ειπώθηκαν ή δηλώθηκαν έδωσαν ουσιαστικά το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα έλθει σε Αθήνα και Σκόπια στις 30 και 31 Ιανουαρίου για να διερευνήσει τα επόμενα βήμα.

Από τις δηλώσεις των πρωθυπουργών, που έγινε μετά από συνομιλία περίπου δύο ωρών, φάνηκε ότι υπάρχει διάθεση να ενταθεί η διαδικασία για την επίτευξη μίας συμφωνίας, υπό την πίεση της ανάγκης της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών πλήρως.

«Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ. «Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», τόνισε για να προσθέσει ότι «είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, έχοντας δεχθεί έντονη κριτική ότι έχει προτάξει το ονοματολογικό, υποβαθμίζοντας τα αλυτρωτικά, έδωσε έμφαση σε μία συμφωνία πακέτο, που δεν θα εγγυάται πριν απ’ όλα ότι θα υπάρχουν βλέψεις από τη γειτονική χώρα σε βάρος της Ελλάδας.

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον» σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός, για να προλάβει τις εσωτερικές αντιδράσεις.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και στη θέση για «σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων».Από τη συνάντηση φαίνεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί θέλησαν  να κρατήσουν ζωντανές τις διαπραγματεύσεις, αλλά έχοντας στο κέντρο της προσοχής τους και στις εσωτερικές αντιδράσεις ένθεν κακείθεν. Και αναλόγως αυτών να κάνουν τα επόμενα βήματα, καθώς καμία πλευρά δεν θέλει να χρεωθεί μία νέα αποτυχία της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του ΟΗΕ. Όσο δε γίνονται κινήσεις αναζήτησης μίας λύσης, τόσο μπορούν να εκδηλωθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό κάθε χώρας και αναλόγως αυτών να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις εάν μπορούν ή όχι να βρουν τελικά (και να αντέξουν πολιτικά) μία λύση. 


Γιάννης Μακρυγιάννης
Πηγή : protothema.gr


Μητσοτάκης: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους ΣκοπιανούςΟμιλία στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος

Φίλες και φίλοι,

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Η κλεψύδρα τρέχει και ο χρόνος τελειώνει για την χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος μετά τη Μεταπολίτευση. Το 2018 είναι η χρονιά που ανοίγει το δρόμο για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και μαζί για την επανεκκίνηση της Ελλάδας. Η μεγάλη νίκη πλησιάζει. Η νίκη που θα οδηγήσει στην αναγέννηση της πατρίδας μας. Η νίκη που θα γεμίσει ξανά τους Έλληνες με ελπίδα, με όραμα, με προοπτική. 

Είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Γιατί στη μεγάλη αυτή μάχη δεν περισσεύει κανείς. Γιατί η μάχη αυτή - μην έχετε καμία αμφιβολία - θα είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας.  Για αυτό σήμερα καλώ όλες και όλους σε μια μεγάλη συστράτευση. Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να έρθουν μαζί μας. Τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες, αλλά και όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες. Όλους όσοι θέλουν να μπει ένα οριστικό τέλος στην παρακμή που ζούμε.   

Σας καλώ όλους να οδηγήσουμε στην έξοδο τους ψεύτες και τους φαύλους, που από το 2015 εξουσιάζουν με αυταρχισμό τη χώρα προσπαθώντας να στήσουν καθεστώς. Αυτούς που δεν διστάζουν να χειριστούν με μικροπολιτική και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Σας καλώ όλους στον αγώνα για να κάνουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε στο Πρόγραμμά μας και που τις έχει άμεσα ανάγκη η χώρα. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Γιατί η Ελλάδα θα είχε βγει εδώ και χρόνια από την κρίση αν ο κ. Τσίπρας και οι δικοί του δεν της είχαν φορτώσει το φέσι του 2015. Σε 100 δισεκατομμύρια υπολόγισε ο κ. Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM, το κόστος της Κυβέρνησης Τσίπρα. Μιας Κυβέρνησης που αύριο - μην το ξεχνάμε - έχει επέτειο. Μια επέτειο που, εκτός από τον ελληνικό λαό, θέλουν να ξεχάσουν και οι ίδιοι, γιατί με άλλες, ψεύτικες, υποσχέσεις εξελέγησαν και τα εντελώς αντίθετα έκαναν τελικά.

Το ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται θα μπορούσε να ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο της τελευταίας τριετίας, αν τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καταστροφικά για τη χώρα. Και η παρατήρηση αυτή είναι δυστυχώς επίκαιρη, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει πάρει επάνω του και τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό. Με την γνωστή έπαρση που συνήθως οδηγεί σε τραγικές συνέπειες. Και αν στα εξωτερικά θέματα επικρατεί αναστάτωση και ανησυχία, στην οικονομία οι πολίτες ξέρουν πια ότι μόνο το δικό μας σχέδιο μπορεί να ξαναβάλει την παραγωγική οικονομία μπροστά. Με λιγότερους φόρους και με τάξη στο Κράτος. Με επενδύσεις και δουλειές για τους νέους. Με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Όχι με φτώχεια και με ελεημοσύνη που αναπαράγεται και μοιράζεται. 

Καλώ όλους, γιατί τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε όλους, σε έναν αγώνα για ανάπτυξη, για αλληλεγγύη, για ασφάλεια και, πάνω απ’ όλα, για αξιοπρέπεια. Για να πούμε μαζί όχι στο φόβο και στη φτώχεια. Όχι στην υπερφορολόγηση. Όχι σε μια πολιτική που εξαθλιώνει τους Έλληνες και επιβραβεύει μόνο τους κολλητούς της εξουσίας. Οι Έλληνες δεν περιμένουν τίποτα πια από τον κ. Τσίπρα. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να μην κάνει άλλη ζημιά στη χώρα. Είναι το χθες.  Δεν αξίζει άλλη ευκαιρία. Και δεν θα έχει άλλη ευκαιρία. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό.  Εμπιστεύομαι την κρίση του ελληνικού λαού. Φίλες και φίλοι,

Τον αγώνα αυτό - μην έχετε καμία αμφιβολία - θα τον κερδίσουμε. Το ξέρουμε όλοι εμείς και το ξέρουν κι αυτοί. Γι’ αυτό ποδοπατούν με τόση ευκολία τους δημοκρατικούς θεσμούς. Γι’ αυτό παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό εκβιάζουν πρόσωπα και καταστάσεις, κάνοντας κατάχρηση των μηχανισμών του Κράτους. Ποδηγετούν τα Μ.Μ.Ε. Τα ξέρουμε όλα αυτά και τα βλέπουμε όλα. Ανήλθαν στην εξουσία για να αμφισβητήσουν δήθεν το κατεστημένο. Και μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγιναν οι ίδιοι το πιο φαύλο και αδίστακτο κατεστημένο που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Αδίστακτο. Κυνικό. Χωρίς ηθικούς φραγμούς. Χωρίς καμία αναστολή. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε αυτή την Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη Δικαιοσύνη ως εργαλείο κομματικών επιδιώξεων. Άλλο Δικαιοσύνη και άλλο πολιτικές διώξεις εναντίον των αντιπάλων. Άλλο έλεγχος και άλλο στόχευση όσων δεν συντάσσονται με την κυβερνητική γραμμή.

Στον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας αλωνίζουν μεσάζοντες με την πλήρη κάλυψη της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η Κυβέρνηση χτίζει συμμαχίες με νεόκοπους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου, την ίδια στιγμή, προσέξτε, που τους επιτρέπει να φοροδιαφεύγουν προκλητικά. Νέες εφημερίδες εκδίδονται σωρηδόν με αφανείς υποστηρικτές και προκλητική χρηματοδότηση από τα μεγάλα διαφημιστικά κονδύλια δημοσίων επιχειρήσεων. Με το χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου, η Κυβέρνηση χτίζει το καθεστώς της. Τους προειδοποιώ ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα λογοδοτήσουν. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι κυβερνώντες καταστρατηγούν την ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών, στήνοντας ένα παρακράτος. Ενώ το Κράτος το ίδιο έχει μπει πλήρως στην υπηρεσία του Kόμματος. Δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις γίνονται μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί ακόμα οι πόροι για την επόμενη μέρα. Κάποιοι τάζουν μονιμοποιήσεις, ενώ ξέρουν πως αυτό είναι αντισυνταγματικό. Για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν και εξαπατούν. Το Κράτος αντί να μικραίνει, μεγαλώνει. Οι δημόσιοι φορείς - δώσαμε και σήμερα πάλι τα στοιχεία στη δημοσιότητα - αυξάνονται. Κολλητοί και συγγενείς βολεύονται. Και όλα αυτά με τα δικά σας χρήματα, τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. 

Με ξεπερασμένες ιδεοληψίες του χτες χτίζουν μια Παιδεία χαμηλών προσδοκιών. Τα Πανεπιστήμια αφήνονται στο έλεος ομάδων που ασκούν βία. Διαλύοντας όμως την Παιδεία, υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών, που προέρχονται πρωτίστως από μη προνομιούχες οικογένειες. Γιατί καταστρέφουν το σημαντικότερο μηχανισμό κοινωνικής προόδου της πατρίδας μας, τη δημόσια εκπαίδευση, τη δημόσια παιδεία. 

Στην Υγεία ο τραμπουκισμός έχει γίνει νέα πολιτική σχολή μέσω facebook ή μέσω μικροφώνου. Αλλά οι συνθήκες για τους πολίτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας γίνονται όλο και χειρότερες. Και δυστυχώς η ανασφάλεια στις γειτονιές μεγαλώνει. Η εγκληματικότητα αυξάνεται, ειδικά οι ληστείες και οι διαρρήξεις. Και τα γκέτο πολλαπλασιάζονται. Την ίδια ώρα που συνεχίζουν να υπερφορολογούν, να μειώνουν συντάξεις, να κόβουν μισθούς. Την ίδια ώρα που συνεχίζουν να φτωχοποιούν συνολικά την κοινωνία και να την οδηγούν στην απελπισία. Την ίδια ώρα που συνεχίζουν να στοχοποιούν τη μεσαία τάξη. Συνεχίζουν και σήμερα να λένε ψέματα. Κρύβουν κάτω από το χαλί τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας που έρχονται. Αυτοί που έλεγαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έχουν συμφωνήσει σε 15.000 πλειστηριασμούς μόνο για την τρέχουσα χρονιά. Και είναι οι ίδιοι που προχωρούν σε νέες κατασχέσεις αυτοί που υπόσχονταν σεισάχθεια. Και βέβαια, το σημαντικότερο, για μια Κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς, συνεχίζουν να αυξάνουν την ανισότητα. Συνεχίζουν να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και δυστυχώς περισσότερους. Το επιβεβαιώνει μάλιστα και ο σχετικός δείκτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που για άλλη μια φορά διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης.  

Όλα αυτά την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλά για δίκαιη ανάπτυξη. Και η Ελλάδα είναι τελευταία στο σχετικό δείκτη. Άλλο ένα σύνθημα του κ. Τσίπρα που πήγε περίπατο. Και όλα αυτά ενώ ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα για βαριά πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά ενώ την 1η Ιανουαρίου του 2019 σε λίγους μήνες από τώρα, σε 11 μήνες από τώρα, έρχεται μείωση συντάξεων με υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου, όπως και περικοπή του αφορολόγητου, εφόσον όπως ακούμε αυτή εφαρμοστεί νωρίτερα. Όλα αυτά ενώ καθαρή - αυτοδύναμη τη λένε τελευταία - έξοδος από τα Μνημόνια απλά δεν υπάρχει. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε, η Ελλάδα θα είναι υπό το καθεστώς μιας αυξημένης επιτήρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, το είπε και πάλι χθες ο κ. Ρέγκλινγκ. Συγχρόνως όμως θα είναι και έκθετη στις ορέξεις των αγορών, που δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως κάποιοι μπορεί να κάνουν σήμερα. Και οι αγορές προσέξτε, δεν θα συγχωρέσουν, όχι μόνο κάποιο πισωγύρισμα, κάποια επιπόλαιη κυβερνητική ατάκα, αυτό που δεν θα συγχωρέσουν είναι την απουσία στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη μέρα. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος, αυτή είναι η μεγάλη απειλή για τη χώρα.  Η Ελλάδα δεν μπορεί να πορεύεται στα τυφλά, υπό την ηγεσία μιας τυχάρπαστης παρέας που θέλει την εξουσία για την εξουσία.

Για την επόμενη μέρα, η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών ώστε να μπορεί η χώρα μας να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια. Αλλά κυρίως θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και θα δώσει μια πειστική απάντηση σε όλους όσους πιστεύουν ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Θέλουμε όλους στον αγώνα για να σταματήσει η ασυδοσία της Κυβέρνησης. Να μην χαθεί άλλος χρόνος. Κυρίως όμως, θέλουμε όλοι - και αυτή είναι η δουλειά όλων μας - όλοι οι Έλληνες να βρουν τη θέση τους στο όραμα μιας Ελλάδας που πάει μόνο μπροστά. Το να δείξουμε ότι τα πράγματα πάνε στραβά είναι το πιο εύκολο κομμάτι της δουλειάς μας. Η πραγματικότητα δεν χαρίζεται σε καμία Ε.Ρ.Τ. και σε κανένα εγκάθετο Μέσο. Η κοινωνία ξέρει. Όπως ξέρουν και όσοι βλέπουν τη χώρα απέξω. Αλλά στην Ελλάδα κανένας πολίτης δεν περιμένει πια κάτι από αυτή την Κυβέρνηση. Οι ίδιοι οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν και δηλώνουν πως η Ελλάδα θα εκτροχιαστεί αν δεν επιτηρείται στενά η δική τους Κυβέρνηση από τους ξένους. Γι’ αυτό, όσο μένουν στην εξουσία, η επιτήρηση θα συνεχίζεται , θα γίνεται πιο σφιχτή. Με μεγαλύτερες και αυστηρότερες απαιτήσεις. Και αυτό μόνο μια μεγάλη πολιτική αλλαγή μπορεί να το αλλάξει. 

Δυστυχώς, ποτέ η διεθνής εικόνα της πατρίδας μας δεν ήταν τόσο φθαρμένη. Στη συνείδηση των ξένων είμαστε σήμερα μια χώρα ανίσχυρη και παραδομένη. Οι Ευρωπαίοι στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως το κακομαθημένο περιθωριακό παιδί που το ανακάλεσαν σε τάξη, στην τάξη με τιμωρία. Ως παρία της Ευρώπης και όχι ως ισότιμο συνομιλητή.  Και περιφέρουν τον κ. Τσίπρα ως παράδειγμα στα δικά τους ακροατήρια. Ως το μετανοημένο επαναστάτη που τώρα λέει ναι σε όλα, μόνο και μόνο για να μείνει στην καρέκλα. Και βέβαια η ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας μας είναι ανύπαρκτη. Στη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος η ανεπαρκής σημερινή Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται ραγδαία από συνεχείς απρόσεκτους κυβερνητικούς χειρισμούς. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, βλέπουμε ξαφνικά να εξελίσσεται με εθνικά επικίνδυνο τρόπο το ευαίσθητο ζήτημα των Σκοπίων. Φίλες και φίλοι,

Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου  υπονομεύει ουσιαστικά τη λύση του ζητήματος που εκκρεμεί με τη γειτονική χώρα. Γιατί αδιαφορεί για το εθνικό συμφέρον, το οποίο αδυνατεί να υπηρετήσει. Όπως πάντα, το κίνητρο του κ. Τσίπρα είναι η μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος. Μόνο που η κοινωνία βλέπει. Και αντιδρά. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς προηγουμένως να έχει διαμορφώσει μια ενιαία κυβερνητική θέση.  Γιατί το έκανε; Το έκανε από πρόθεση, προσπαθώντας να διευκολύνει τον κυβερνητικό του  εταίρο, τον κ. Καμμένο. Βεβαίως ο κ. Καμμένος άλλαζε άποψη ανά έξι ώρες.  Το πρωί εμπιστευόταν τον κ. Κοτζιά για να κάνει τα αντίθετα από αυτά που ο ίδιος έλεγε ότι θα κάνει. Το μεσημέρι ζητούσε δημοψήφισμα. Και το βράδυ το έπαιρνε πίσω. Κοιτάξτε, είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα, είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα. Γιατί είναι κατάντια το να ασκείται με τέτοιο τρόπο η διακυβέρνηση. 

Η Κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε την Αντιπολίτευση, ούτε την Εθνική Αντιπροσωπεία, ούτε τον ελληνικό λαό. Δεν προσπάθησε να δημιουργήσει στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης. Δεν επιχείρησε ποτέ να οικοδομήσει ένα εθνικό μέτωπο για να ενισχύσει τη θέση της χώρας. Δεν ένωσε τον λαό. Γιατί δεν ενδιαφέρεται για τις ευαισθησίες του και τις ανησυχίες του. Διαπραγματεύεται κρυφά. Και, αντί να ενημερώσει έγκαιρα την αντιπολίτευση, προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί πρώτα να την παγιδεύσει και μετά να τη συκοφαντήσει. Όμως η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη πατριωτική Παράταξη αυτού του τόπου.  Και υπηρέτησε πάντα με συνέπεια το εθνικό συμφέρον. Αυτοί είμαστε και είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, την ιστορία όλων των πολιτικών Αρχηγών. 

Το 2008, σε μία κρίσιμη συγκυρία, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος του ονόματος. Πού ήταν τότε αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις;  Θα σας πω εγώ που ήταν. Υπέγραφαν κείμενα να αναγνωρισθούν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καρανίκας και 200 ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έλεγαν σε αυτό το κείμενο; Και διαβάζω:  «Δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». Δηλαδή το σκέτο «Μακεδονία». Αυτά μας έλεγαν οι Συριζαίοι το 2008 που έστελναν χαιρετίσματα στο Βουκουρέστι. Αυτοί θα διαπραγματευτούν σήμερα; Αυτοί που τότε έλεγαν «δώστα όλα;». Όχι μαθήματα λοιπόν σε μας. Όχι μαθήματα από αυτούς που υπονόμευαν τότε το δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα μας. Γιατί χάρη στην απόφαση του Βουκουρεστίου, η Κυβέρνηση θα μπορούσε σήμερα να διαπραγματεύεται σε πολύ καλύτερες και πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες. Και αυτή είναι η μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου. Την οποία η Κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει. Εσωτερικά διχασμένη, πολιτικά απομονωμένη και κοινωνικά έκθετη σπεύδει να συκοφαντήσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον διαφωνεί μαζί της. Ενώ αδυνατεί να συντονιστεί με το κοινωνικό αίσθημα. 

Όλοι οι Έλληνες είμαστε πατριώτες, αλλά ο κ. Τσίπρας με όσα λέει και όσα κάνει δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες δεν τον εμπιστεύονται. Έτσι φτάσαμε στη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Οι πολίτες τα κατάλαβαν όλα και αντιδρούν με την ένταση που αντιδρούν γιατί πολύ απλά δεν εμπιστεύονται αυτούς που κυβερνούν. Γιατί δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους. Όσο για την Κυβέρνηση, αντί να δείξει σοβαρότητα και περίσκεψη, ζαλισμένη από μια κινητοποίηση που δεν περίμενε και ακόμα δεν έχει καταλάβει τη σημασία της, πήγε αμέσως να απαξιώσει και να συκοφαντήσει όσους συμμετείχαν. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που εκφράστηκε εκεί δεν αποτελείται από ακραίους. Και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι. Η αγάπη για την Πατρίδα, η ανάμνηση αγώνων κερδισμένων και χαμένων, η τιμή σε όσους πολέμησαν για την εθνική απελευθέρωση, πρέπει να μας ενώνουν και να μας κινητοποιούν. 

Στο γραφείο μου έχω μια φωτογραφία του παππού μου Κυριάκου Μητσοτάκη, πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πολέμησε στη Σιάτιστα Επικεφαλής Σώματος Κρητών εθελοντών. Όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι διακινδύνευσε τη ζωή του για ένα ιδανικό. Για την Ελευθερία. Δικαιούμαι να είμαι υπερήφανος γι’ αυτόν. Δικαιούμαστε όλοι να είμαστε περήφανοι για τους παππούδες μας που πολέμησαν για τη γη της Μακεδονίας μας. Δεν δέχομαι - όπως δεν δέχεστε και εσείς - οι αγώνες αυτοί, που συγκινούν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να γίνονται αντικείμενο υποτίμησης για να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ακόμη διχαστικής κομματικής αντιπαράθεσης. 

Δεν ανέχομαι από κανένα την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Για την Πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν ήταν ακραίοι.  Πατριώτες ήταν. Και πείτε σε κάποιους ανιστόρητους ότι αν δεν υπήρχαν, η Ελλάδα θα ήταν ένα καχεκτικό κρατίδιο χωρίς προοπτική και μέλλον. Γιατί στα μεγάλα εθνικά θέματα ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος.  Οι εθνικές νίκες έρχονται μόνο με εθνική ομοψυχία.  Οι διχασμοί έφεραν πάντοτε ήττες,  ενίοτε δε και εθνικές τραγωδίες. 

Το έχουμε μάθει αυτό το μάθημα από την Ιστορία μας.  Δεν χρειάζεται να το ξαναζήσουμε. Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, λογικός, έχει βούληση και αίσθημα δικαίου.  Αναγνωρίζει το συμφέρον του. Με υπεύθυνη ενημέρωση ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι πρόθυμος για ανατροπές και υπερβάσεις. Για αυτό αντιδρά όταν τον υποτιμούν. Αυτό θα έπρεπε να είχε κάνει η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Αυτό θα έκανα εγώ αν είχα την ευθύνη της. Θα ενημέρωνα πρώτα τους πολιτικούς Αρχηγούς, όπως έγινε το 2008. Θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις - όχι να διχάσω τους πάντες - πολίτες, Εκκλησία, πολιτικά Κόμματα - γύρω από το εθνικό θέμα.  

Θα υπηρετούσα την εθνική γραμμή με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο.  Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε «Μακεδονικό Έθνος», όπως έκανε χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την Κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς. Θα στηριζόμουν στην εμπιστοσύνη του λαού. Και πιστεύω ότι έτσι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να αξιοποιεί την ευνοϊκή συγκυρία, βελτιώνοντας το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. 

Ο κ. Τσίπρας συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. Χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν στην Ελλάδα.  Έτσι όπως τα έκανε ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προωθήσει καμία συμφωνία έχοντας απέναντί του την ισχυρή αντίσταση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμα κι αν ερχόταν κάποια λύση σε αυτό το κλίμα, θα προκαλούσε στο εσωτερικό περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε στο εξωτερικό. Θέλω εδώ να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε όμως θα επιτρέψω - και δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί - σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού. 

Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία. Και προπαντός αφού η άλλη πλευρά έχει προηγουμένως έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά λύση πραγματική όχι πλασματική, που όντως θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αν υπάρχουν κάποιοι που για την καρέκλα και μόνο είναι τόσο πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Σε τελική ανάλυση, σε κάθε Δημοκρατία, είναι ο λαός αυτός που καθορίζει την ιστορία του.  

Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η Κυβέρνηση ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις της. Είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να τη χειριστούν αυτοί που την άνοιξαν. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που, όπως πάει να τη χειριστεί ο κ. Τσίπρας, κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του Έθνους μας, συνένοχοι σε αυτή την ιστορία δεν θα γίνουμε. 

Φίλες και φίλοι, 

Ο αγώνας μας έχει ξεκινήσει. Είναι η ώρα της μεγάλης πανστρατιάς. Της πανστρατιάς που θα ενώσει όλους τους μετριοπαθείς προοδευτικούς πολίτες, αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων στην ανατροπή και τη νίκη. Στη λύτρωση από τη μιζέρια και την κατάθλιψη. Στην εθνική αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη μεγάλη μάχη. Οφείλουμε όλοι να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες, να σαρώσουμε την Ελλάδα μεταφέροντας το μήνυμα και το περιεχόμενο της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται.  

Προσαρμόζουμε το Πρόγραμμά μας σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε γωνιά της χώρας. Ακούμε τους πολίτες. Τους εντάσσουμε στην προσπάθειά μας. Τους οπλίζουμε με επιχειρήματα. Τους ενθαρρύνουμε με ελπίδα. Διευρύνουμε τη βάση μας. Ανοίγουμε ακόμα περισσότερο το Κόμμα μας. Όχι γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Αλλά γιατί η υπόθεση της πολιτικής αλλαγής αφορά όλους τους πολίτες. Η κομματική οργάνωση είναι η μεγάλη δύναμή μας. Ταυτόχρονα, ισχυροποιούμαστε οργανωτικά ώστε να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, ακόμα πιο ισχυροί στην κρίσιμη ώρα των εθνικών εκλογών. Είμαστε στην τελική ευθεία. 

Με την πιο δυνατή ορμή.  Την πανηγυρική υιοθέτηση του νέου μας εσωτερικού κανονισμού από την Πολιτική Επιτροπή που τίθεται άμεσα σε ισχύ. Έχει πολλές καινοτομίες. Η σημαντικότερη από αυτές είναι ότι οι επόμενες εκλογές για τους προέδρους των ΝΟΔΕ και των ΔΗΜ.ΤΟ θα γίνονται  πια από τη βάση. Και αυτό αποτελεί ακόμα μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση για το Κόμμα μας. Επιλέγουμε τους αξιότερους για την πρώτη γραμμή της μάχης. Το κρίσιμο 2018, οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες παίρνουν κυριολεκτικά το Κόμμα στα χέρια τους. Με άμεση ψηφοφορία.  Για αυτό καλώ σήμερα όλα τα μέλη μας σε εντατική ενεργοποίηση.  

Αλλά καλώ και κάθε πολίτη που θέλει να γίνει μέλος μας να το πράξει. Όλες και όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην πανστρατιά της ελπίδας και της αλλαγής. Δημιουργούμε όλοι μαζί το μεγάλο κύμα ανατροπής της πιο φαύλης, της πιο ανίκανης, της πιο δημαγωγικής Κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Και βάζουμε μαζί τα θεμέλια για την Ελλάδα των ευκαιριών. Την Ελλάδα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.  Την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της προόδου, της ευημερίας. Απευθύνομαι ειδικά  σε όλους όσοι δεν μας εμπιστεύθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Ελάτε μαζί μας. Ελάτε να ενώσουμε δυνάμεις. Κάντε τη Νέα Δημοκρατία το νέο πολιτικό σας σπίτι. 

Σας ανοίγω προσωπικά τις πόρτες και κανένας δεν μπορεί να σας τις κλείσει. Σεβόμαστε και τις καταβολές και τις παλαιότερες επιλογές σας. Η επόμενη μάχη δεν αφορά τη δικαίωση κανενός. Ούτε Κομμάτων, ούτε προσωπικών επιλογών. Αφορά την Πατρίδα μας και τη ζωή των πολλών Ελλήνων. Και το να σηκωθεί όρθια ξανά η Πατρίδα μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Δεν περισσεύει κανείς. Τώρα είναι η ώρα να βγούμε από τα χαρακώματα του χθες για να βαδίσουμε στο μεγάλο δρόμο του αύριο. Και ζητώ από κάθε πολίτη να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη της Ιστορίας. Αξίζουμε καλύτερα. Ελάτε μαζί μας. Ελάτε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Ελάτε να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Ελάτε να ξαναφέρουμε τη Νέα Δημοκρατία εκεί που πραγματικά της αξίζει. 

Πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη πολιτική νίκη. 

Σας ευχαριστώ πολύ.