Ποιους θέλει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλει την λίστα με τους παιδοβιαστές;
Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ρύθμισης με την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να αποτρέψει την εργασία ατόμων που έχουν κατηγορηθεί σε εγκληματικές πράξεις εναντίον παιδιών σε δομές που φιλοξενούν ανήλικα.
Η προκλητική και φαιδρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσει τη διάταξη αλλά να εκφράσει επιφυλάξεις κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα ο οποίος είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της διάταξης που προστατεύει από τέτοιου είδους αδικήματα. Ας μας πουν επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ ποια αδικήματα θέλουν να αφαιρέσουμε από τη διάταξη. Νομίζω ότι εδώ σήμερα πρέπει να δούμε το μείζον, ότι η διάταξη προστατεύει ουσιαστικά. Και αν υπάρχει σοβαρή πρόταση διόρθωσης μπορούμε να έρθουμε σε συμβιβαστική λύση».
Ο προκλητικός εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κόμματός του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αν πράγματι η κυβέρνηση δεν έχει στο μυαλό της την επικοινωνιακή διαχείριση και θέλει να βοηθήσει στη προστασία της ανηλικότητας να δούμε με ποιο τρόπο θα προστατεύσουμε την ανηλικότητα. Δεν μπορεί να εισαχθεί έτσι η διάταξη γιατί θα έχουμε προβλήματα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε: «Πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα και να αποφασίσει σε ποια πλευρά θέλει να σταθεί. Πείτε μου κ. συνάδελφοι, πόσες φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι με περιστατικά ανθρώπων που κατηγορήθηκαν για μια τέτοια πράξη και την επανέλαβαν με τον ίδιο τρόπο όταν βρέθηκαν σε αντίστοιχο περιβάλλον; Η διάθεσή μας είναι ανοιχτή θέλουμε να κάνουμε σοβαρό βήμα για την προστασία ανηλίκων μέσα από πλέγμα νομοθετημάτων. Μια από τις βασικές κατευθύνσεις είναι προστασία της ανηλικότητας. Για αυτό βάλαμε τόσο υψηλές ποινές» για να προσθέσει: «Είμαστε μπροστά σε κρίσιμη επιλογή, ακόμα και το γεγονός ότι υπάρχει ζήτημα με το τεκμήριο της αθωότητας ξεπερνιέται γιατί η στάθμιση για τη προστασία των ανηλίκων είναι υπέρτερη. Θα επιδιώξουμε να βρούμε κοινό τόπο αλλά δεν μπορεί άνθρωποι που επαναλαμβάνουν τέτοιες συμπεριφορές να μπορούν να εργάζονται σε δομές ανηλίκων ή σχολεία».
Εντοπίστηκε ο ύποπτος για το θρίλερ στις πτήσεις της Emirates. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Protothema.gr, πρόκειται για 35χρονο Τούρκο υπήκοο ο οποίος θα προέβαινε σε τρομοκρατική ενέργεια σε πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τη Νέα Υόρκη 10 και 11 Νοεμβρίου με Emirates.
Ο 35χρονος είχε προσπαθήσει να λάβει βίζα για να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη ως πρόσφυγας και θεωρείται ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 35χρονος είχε μπει στην Ελλάδα από την Τουρκία πριν από δυο η τρία χρόνια και διέμενε στην Αθήνα υπό καθεστώς ασύλου. Είχε κάνει αίτηση για άσυλο και οι ελληνικές αρχές του είχαν χορήγηση προσωρινή άδεια διαμονής ως το 2025.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άνδρας δεν βρισκόταν σε καμία από τις δύο πτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πληροφορίες της CIA, που αξιολογήθηκαν ως σοβαρές από την ΕΥΠ, ότι σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα επέβαινε ύποπτος επιβάτης, η μια καθηλώθηκε πριν απογειωθεί και η δεύτερη επέστρεψε να προσγειωθεί στην Αθήνα.
«To αεροπλάνο είχε τρελή πορεία»
Εν τω μεταξύ τη δική του μαρτυρία με το θρίλερ της πτήσης της Emirates για Νέα Υόρκη μετά από πληροφορία από τη CIA για υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν στο αεροσκάφος μετέφερε το πρωί της Παρασκευής ο επιβάτης Γιάννης Σπυριδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε «υπήρξε μία ενημέρωση από το προσωπικό ότι επιστρέφουμε στην Αθήνα. Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν είχαμε ακούσει καλά την ανακοίνωση, στη συνέχεια το προσωπικό μας ενημέρωσε ότι όντως θα επιστρέψουμε. Δεν είχαν πει τον λόγο στην αρχή. Είχαν πει πως απλά πρέπει να επιστρέψει το αεροσκάφος στην Αθήνα. Μετά από προσπάθειες δικές μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας».
Αν και, όπως είπε, «δεν υπήρξε ιδιαίτερη αναστάτωση, απλά άρχισε να υπάρχει ένα περίεργο κλίμα καθώς όλοι αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει» στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «υπήρξε ανησυχία μέχρι να προσγειωθεί το αεροπλάνο «επειδή είχαμε μόνιτορ μπορούσαμε να δούμε όλη την πορεία και καταλαβαίναμε πως ακολουθούσε μία τρελή πορεία».
«Κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Φανταστείτε ότι μέχρι και το ίντερνετ που κάποιοι είχαμε πληρώσει για την πτήση, απλά διακόπηκε. Δεν είχαμε ούτε πρόσβαση στο ίντερνετ στο αεροσκάφος» πρόσθεσε ο ίδιος.
Περιγράφοντας τι συνέβη όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι «ανακοινώθηκε ότι θα γίνει η αποβίβαση των επιβατών, μόνο όσων επιβιβάστηκαν από την Αθήνα, γιατί το αεροπλάνο είχε έρθει από Ντουμπάι στην αρχή. Υπήρχαν αυτοκίνητα της ασφάλειας του αεροδρομίου, υπήρχαν και κάποια της αστυνομίας, αλλά ήταν πολύ ομαλή η μετάβαση μας από το αεροσκάφος στο λεωφορείο. Μας ξαναέγινε έλεγχος στα διαβατήρια και στα προσωπικά μας αντικείμενα και στις αποσκευές».
«Εμείς καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν προσγειωθήκαμε πλέον, ανοίξαμε τα κινητά μας και μέσω των social media καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται» κατέληξε ο επιβάτης της μιας από τις πτήσεις της Emirates για την οποία σήμανε συναγερμός το απόγευμα της Τετάρτης διευκρινίζοντας ότι αν και αρχικά τους είπαν ότι θα αναχωρήσουν προς νέα Υόρκη σήμερα, Παρασκευή (11/11) στις 8 το βράδυ «αργά το βράδυ χθες (σ.σ. Πέμπτη) ανακοινώθηκε πως θα φύγουμε με αυτή των 17:20».
Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι πεπεισμένη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ενορχηστρωτής της λίστας Βαξεβάνη στο Documento, αναρωτιούνται εάν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει κρυφά διαλόγους, είναι υπόλογος για κακούργημα στην δικαιοσύνη και εάν τελικά θα καταλήξει αυτός στο ειδικό δικαστήριο για κακούργημα.
Μονοθεματική ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «ένοχο» για την υπόθεση των υποκλοπών και υποστήριξε ότι οφείλει να δώσει απαντήσεις, την ώρα που οι πολίτες δείχνουν τον ίδιο τον Τσίπρα για ένοχο.
Άλλωστε είναι νωπές οι καταγγελίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους παρακολουθούσε μέσα απο το Μαξίμου, αυτό σημαίνει ότι είναι έμπειρος και αδίστακτος στις υποκλοπές.
Στη συνέντευξή του στο STAR, ο επικίνδυνος για την δημοκρατία Τσίπρας δεν ξέφυγε από τη γραμμή των τελευταίων ημερών, ούτε έκρυψε τους πραγματικούς στόχους του. Εθεσε και πάλι ζήτημα δημοκρατίας και έριξε και πάλι το σπόρο της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, για να δικαιολογήσει την ήττα του αλλά Τράμπ μήπως επιβιώσει πολιτικά, κάτι που δεν φαίνεται και ευτυχώς θα τελειώσει η Ελλάδα μαζί του.
Αφιέρωσε δε μόλις το 1/10 της συνέντευξης για να αναφερθεί στο θέμα της ακρίβειας, δηλώνοντας για άλλη μία φορά την αντίθεσή του με το καλάθι του νοικοκυριού, είπε και πάλι για τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, ενώ έριξε το γάντι σε Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας και τρομάζοντας τους πολίτες με αυτή την κατάληξη πώς: «Eγώ έχω καταθέσει δημόσια την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική αλλαγή. Ο λαός θα αποφασίσει ποιοι θα είναι αυτοί».
Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την επιβίωση των διαβητικών και ειδικά των διαβητικών τύπου Ι.
Τους τελευταίους δύο μήνες, τα φαρμακεία δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τους διαβητικούς πελάτες τους όσο αφορά την ινσουλίνη Humalog, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των διαβητικών.
Το υπουργείο με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη, δεν φαίνεται να κινείται γρήγορα δείχνοντας ότι αδιαφορεί για τις ζωές των διαβητικών και εάν δεν δωθεί άμεση λύση θα κινδυνέψουν ζωές!!!
Ανάπτυξη 6% για το 2022, αλλά και σημαντική επιβράδυνση στο 1% για το 2023 προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Πιο αναλυτικά, οι αναθεωρημένες προβλέψεις των Βρυξελλών περιλαμβάνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% φέτος, κατά 1% του χρόνου και κατά 2% το 2024.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω για το 2022 (4% η καλοκαιρινή πρόβλεψη), αλλά και προς τα κάτω για το 2023 (2,4% η καλοκαιρινή πρόβλεψη).
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή προβλέπει ότι στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 10% το 2022 και θα μειωθεί στο 6% το 2023 και στο 2,4% το 2024. Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει πληθωρισμό στο 8,5% το 2022, στο 6,1% το 2023 και στο 2,6% το 2024. Στην ΕΕ προβλέπεται ο πληθωρισμός να φτάσει το 9,3% το 2022 και να μειωθεί στο 7% το 2023 και στο 3% το 2024.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει το (-4,1%) το 2022 και να μειωθεί στο (-1,8%) το 2023 και το (-0,8%) το 2024. Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει κατά μέσο όρο το (-3,5%) το 2022, το (-3,7%) το 2023 και το (-3,3%) το 2024. Για την ΕΕ η Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο (-3,4%) το 2022, στο (-3,6%) το 2023 και στο (-3,2%) το 2024.
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων της περιόδου 2016-21.
Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι Γενικοί Γραμματείς,
Ξεφύλλιζα την ομιλία μου καθώς άκουγα τις παρουσιάσεις και σκέφτηκα να μη σας επιβαρύνω, επαναλαμβάνοντας ακόμα μια φορά τα πολύ ουσιαστικά τα οποία ειπώθηκαν και να μιλήσω λίγο πιο προσωπικά, αλλά και λίγο πιο πολιτικά γι΄ αυτό το πολύ σημαντικό επίτευγμα το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα.
Όταν κάλεσα στο τηλέφωνο τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Ιανουάριο του 2021, να του ζητήσω να αναλάβει Υπουργός Εργασίας, υπήρχε μία παύση στο τηλέφωνο. Λέω: «Κωστή είσαι εκεί, όλα εντάξει;» Μου λέει: «Βεβαίως Πρόεδρε, να πάω στο Υπουργείο Εργασίας». «Καταλαβαίνεις, του λέω, πόσο δύσκολη είναι αυτή η αποστολή». Αισθάνθηκα ότι τον αιφνιδίασα. Το πρώτο πράγμα το οποίο σκέφτηκα να του πω για να τον ενθαρρύνω, ότι εν πάση περιπτώσει από τις δυσκολίες που θα πας εκεί και θα βρεις, δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν και τα μαλλιά, οπότε είσαι σχετικά ασφαλής, τουλάχιστον ως προς αυτό τον τομέα.
Σήμερα, με πολύ μεγάλη ικανοποίηση μπορώ να σας πω ότι η επιλογή μου αυτή δικαιώθηκε στο ακέραιο.
Και θέλω να ξεκινήσω, λέγοντας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην ηγεσία του Υπουργείου, πρώτα και πάνω από όλα στον Κωστή (Χατζηδάκη), στον Υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος πήγε στο Υπουργείο λίγο νωρίτερα, στη Γενική Γραμματέα, Παυλίνα Καρασιώτου. Σε όλη, όμως, την διοίκηση του Υπουργείου, στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία τα οποία υποστήριξαν αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Αλλά πρωτίστως -και θα επανέλθω σε αυτούς- στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που έγιναν συμμέτοχοι αυτής της πολύ μεγάλης εθνικής προσπάθειας με ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό αλλά και οικονομικό αποτύπωμα.
Πιστεύω ότι από όλο αυτό το εγχείρημα, το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα, πρέπει να κρατήσουμε τρία συμπεράσματα ως υποδείγματα καλών πρακτικών για τις δημόσιες πολιτικές τις οποίες η δική μας κυβέρνηση επιθυμεί να ασκεί.
Καταρχάς, θέλω να επισημάνω ότι το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας στους απόμαχους της εργασίας. Να μπορεί να τους χορηγεί τη σύνταξή τους χωρίς καθυστέρηση, το συντομότερο δυνατό.
Δεν νομίζω ότι επ΄ αυτού μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, εκτός εάν πιστεύουμε -όπως είπε και ο Κωστής (Χατζηδάκης)- ότι έχουμε υποχρέωση να ταλαιπωρούμε τους εργαζόμενους για να εξυπηρετούμε ενδεχομένως κάποια πολύ λίγα συμφέροντα τα οποία μπορεί να έχουν κάποιο όφελος από όλη αυτή την κατάσταση την οποία παραλάβαμε το 2019 όταν ήρθαμε στα πράγματα.
Ιδεολογικό πρόσημο μπορεί να υπάρχει, παραδείγματος χάρη, αγαπητέ μου Πάνο (Τσακλόγλου), αν υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε την έννοια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις. Εκεί, καταλαβαίνω, υπάρχουν κάποιες ιδεολογικές διαφωνίες. Αλλά στο ζήτημα της απονομής των συντάξεων, σίγουρα όλοι πρέπει να συμφωνούμε ότι οι συντάξεις πρέπει να απονέμονται το συντομότερο δυνατό.
Και η αλήθεια είναι ότι το 2019 παραλάβαμε -το περιέγραψαν και οι προηγούμενοι ομιλητές- μία κατάσταση τραγική.
Εκκρεμότητες οι οποίες ήρθαν από το παρελθόν. Μία εξαιρετικά πρόχειρη δημιουργία του ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα συγχώνευσης πολλών ασφαλιστικών οργανισμών, η οποία ουσιαστικά είχε μείνει, στην πράξη, στα χαρτιά. Και πράγματι ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια από τον Γιάννη Βρούτση, η οποία επιταχύνθηκε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τον Κωστή Χατζηδάκη.
Αλλά τα συμπεράσματα, τα οποία θέλω να κρατήσουμε από αυτήν την παρουσίαση, είναι τρία: Το πρώτο, ότι το δημόσιο, το κράτος μάλλον, μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές.
Αυτό, νομίζω, το αποδείξαμε στην πράξη και μέσα από συνεργασία με πιστοποιημένους δικηγόρους για την έκδοση των συντάξεων, αλλά και μέσα από την επιστράτευση δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, εταιρειών συμβούλων, όπως η PwC, εταιρειών πληροφορικής που ούτως ή αλλιώς δουλεύουν με το δημόσιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη δημιουργική ώσμωση να περάσουμε και στο δημόσιο βέλτιστες πρακτικές λειτουργίες.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας. Εκεί νομίζω ότι και η συνεισφορά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του επιτελείου του Κυριάκου Πιερρακάκη υπήρξε απολύτως καθοριστική.
Ό,τι δεν μπορούμε να μετρήσουμε, δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Kαι αυτό με φέρνει στο τρίτο συμπέρασμα, ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους, δημιουργώντας πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων, για να αλλάξουμε συμπεριφορές και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Θυμάμαι ότι όταν ο Κωστής (Χατζηδάκης) εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, ουσιαστικά με διαφορετικούς κανόνες απ’ ό,τι λειτουργούν άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εξήγησε αυτή την πρωτοβουλία του, αναλύοντας την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει ο ΕΦΚΑ στο συνολικό πλαίσιο των δημόσιων πολιτικών, συμφώνησα πολύ γρήγορα σε αυτή του την εισήγηση.
Και συμφώνησα, όχι μόνο γιατί ο ΕΦΚΑ καλύπτει τις ανάγκες 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων Ελλήνων και γιατί -όπως είπε ο Κωστής- το 48% των παραπόνων στο Συνήγορο του Πολίτη είχαν να κάνουν με τον ΕΦΚΑ. Αλλά και γιατί έβλεπα στον ΕΦΚΑ ένα «πιλότο», ένα μοντέλο το οποίο με βεβαιότητα μπορούμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Και αυτό ξεκινάει μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι πια γνωρίζουν ότι μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων αξιολόγησης και μέτρησης απόδοσης μπορούν να είναι οι ίδιοι ωφελημένοι.
Όταν ο επιμελής εισηγητής του ΕΦΚΑ, όταν ένας εργαζόμενος ο οποίος ξέρει ότι δουλεύει πολύ σκληρά και βγάζει περισσότερες αποφάσεις από ό,τι μπορεί να βγάζει κάποιος άλλος συνάδελφός του, όταν ο υπάλληλος αυτός γνωρίζει ότι αυτή η εργασία του, καταρχάς, δεν θα γίνει γνωστή και δεν θα ανταμειφθεί με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στον πατριωτισμό των υπαλλήλων αυτών για να μπορέσουμε να τους ενθαρρύνουμε να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
Αυτό αλλάζει. Έχει ήδη αλλάξει στον ΕΦΚΑ. Και γι’ αυτό και επιμένω πολύ στα πριμ παραγωγικότητας. Το ίδιο κάνουμε και στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, θα το κάνουμε και σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου τομέα, τα πριμ με τα οποία μπορούν να επιβραβεύουν εκείνους τους υπαλλήλους οι οποίοι πιάνουν και ξεπερνούν τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση.
Άρα ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας πια για το ίδιο το κράτος, έτσι ώστε να μπορούν οι κρατικές υπηρεσίες να ανταγωνίζονται σε αποτελεσματικότητα και σε παραγωγικότητα τον ιδιωτικό τομέα.
Και αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο έχουμε κάθε λόγο, όλους μας να μας κάνει πολύ υπερήφανους.
Για τα αποτελέσματα των πολιτικών μίλησαν αναλυτικά οι προλαλήσαντες. Νομίζω ότι είναι πράγματι εντυπωσιακά. Και είναι εντυπωσιακά διότι ακριβώς όλοι μας, πιστεύω, είχαμε υποτιμήσει την περιπλοκότητα του εγχειρήματος το οποίο κληθήκαμε, κληθήκατε, μάλλον, να αντιμετωπίσετε.
Διότι σε αντίθεση με την επιχείρηση εμβολιασμού, η οποία σχεδιάστηκε εξαρχής σε μία λευκή κόλλα χαρτί, εδώ είχαμε να διαχειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και έναν οργανισμό ο οποίος έπρεπε να λειτουργεί καθημερινά και να αντιμετωπίσει και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και την τρέχουσα δουλειά, η οποία προφανώς συσσωρεύεται κάθε μέρα με εκκρεμείς συντάξεις οι οποίες πρέπει να απονεμηθούν.
Και το γεγονός ότι καταφέρατε να εκδώσετε 470.000 συντάξεις, πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες, είναι πράγματι ένας πολύ-πολύ εντυπωσιακός αριθμός.
Κράτησα αυτό το οποίο είπε ο Κωστής (Χατζηδάκης), ότι ένας στους έξι συνταξιούχους σήμερα στη χώρα μας έχει πάρει τη σύνταξή του, έχει εκδοθεί η σύνταξή του τους τελευταίους 22 μήνες. Αυτό αφορά το παρελθόν.
Και αυτό το οποίο αφορά το παρόν, βέβαια, είναι ότι πια μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις μέσα σε δύο μήνες, ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να υπολειπόμαστε σε τίποτα από άλλες χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες στον κρίσιμο αυτό τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής.
Και βέβαια, όπως ειπώθηκε, δεν σταματάμε εδώ. Υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν, ο κ. Κεφαλογιάννης δε θα μας εγκαταλείψει έτσι σύντομα, όπως ενδεχομένως να ήλπιζε, ούτε η ομάδα του. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα η οποία πρέπει να γίνει και στις επικουρικές συντάξεις και στις διεθνείς συντάξεις και στα εφάπαξ και πολλή δουλειά ακόμα για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών από τον ΕΦΚΑ.
Το 1555 ήταν μία επανάσταση. Το ακούω από παντού και νομίζω ότι κι αυτή είναι μία πολιτική η οποία δεν έχει κομματικό και ιδεολογικό χρώμα. Το γεγονός ότι μπορούν πια συμπολίτες μας να παίρνουν τηλέφωνο, για σύνθετα μάλιστα ερωτήματα, να τους καλούν πίσω μετά από κάποιες μέρες με απάντηση. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση.
Όπως πρωτόγνωρα είναι τα ηλεκτρονικά ΚΕ.Π.Α., πρωτόγνωρο είναι το γεγονός ότι μπορείς να κανονίσεις ένα ραντεβού πια με τον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά.
Και επιμένω πάρα πολύ ότι αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ότι το κράτος τους σέβεται και τους αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια, ειδικά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Διότι αυτή είναι μία πολιτική που έχει βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα.
Σκεφτείτε -δηλαδή προσπαθώ πάντα να το κάνω δικό μου- τι σημαίνει για έναν άνθρωπο ο οποίος περιμένει τη σύνταξή του και πρέπει να περιμένει δύο ή τρία χρόνια. Πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι, πως ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι;
Κάποιοι όντως στην κυριολεξία, έχει δίκιο ο Πάνος (Τσακλόγλου), βρέθηκαν στο δρόμο, επειδή το κράτος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη του υποχρέωση απέναντί τους. Και αυτοί είναι οι πιο αδύναμοι, δεν τους ακούγαμε, ήταν κάτω από το ραντάρ πολύ συχνά, έπεφταν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.
Άρα είναι μία πολιτική αυτή την οποία υλοποιούμε, η οποία έχει ένα πολύ ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Και βέβαια, επειδή είμαστε σε μία εποχή μεγάλων δυσκολιών, μεγάλης παγκόσμιας κρίσης ως προς τον τομέα της αύξησης του πληθωρισμού, ένα εισαγόμενο φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε πολλά επίπεδα.
Το Υπουργείο, προφανώς και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, στηρίζει τους συνταξιούχους και γι΄ αυτό αναμένουμε μία πολύ ουσιαστική αύξηση των συντάξεων η οποία θα ξεπεράσει το 7% από 1/1/2023, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ευνοήσει και αυτή πολλούς συνταξιούχους. Αλλά και το έκτακτο επίδομα στήριξης των 250 ευρώ το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο και αυτό με τη σειρά του θα έρθει να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι θα είναι και οι πρώτοι ωφελημένοι από την αύξηση των συντάξεων, καθώς κατά κανόνα είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά προσωπική διαφορά.
Άρα θέλω να κλείσω, ευχαριστώντας και πάλι την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τον Υπουργό προσωπικά για το πολύ πλούσιο έργο το οποίο έχει παραχθεί αυτούς τους 22 μήνες.
Αλλά να ευχαριστήσω, πρώτα και πάνω από όλα, τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Και να σταθώ και εγώ με τη σειρά μου στον Νίκο Πουλιόπουλο και στον Κώστα Κούρκουλο, οι οποίοι στην κυριολεξία έδωσαν τη ζωή τους για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους πέρα και πάνω από αυτό το οποίο απαιτούσαν οι τυπικές τους υποχρεώσεις. Και νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να τους θυμόμαστε σήμερα, να τους τιμούμε και να τους αφιερώσουμε, όχι μόνο τη σημερινή εκδήλωση αλλά και αυτή την πολύ σημαντική επιτυχία την οποία παρουσιάζουμε σήμερα.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε σε εκδήλωση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενήθηκε επίσης συζήτηση ανάμεσα σε παραγωγούς και στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις οπτικοακουστικές παραγωγές. Στο πάνελ έλαβαν μέρος οι Ferdinand Dohna (DEU), Sam Hoyle (Sky Studios), Peter Nadermann (DEU) Richard Pommérat (N9ne Studio), Veronica Vitali (NETFLIX), Boban Jevtic (Firefly Productions) και Julien Leroux (Paper Entertainment).
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
«Θα ήθελα να ξεκινήσω, ευχαριστώντας όλους όσοι βρίσκονται στο πάνελ, για τη συμμετοχή τους σε μια εξαιρετικά διαφωτιστική -όπως είμαι βέβαιος ότι θα είναι- συζήτηση που θα παρουσιάσει το σημερινό τοπίο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στον κόσμο.
Αν κοιτάξει κανείς την ποιότητα της δουλειάς, στην προώθηση της οποίας έχουν συμβάλλει -με παραγωγές μεταξύ άλλων, όπως «The Killing», «Dr Who», «Tehran», «War and Peace», «Borgia» – είναι βέβαιο πως από τη συζήτηση θα αντλήσει μία πολύ ουσιαστική εικόνα που -είμαι σίγουρος- δεν θα θέλει να χάσει.
Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα προσωπικά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Σάς ευχαριστώ όλους για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Ενημερώθηκα για τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Και είναι σημαντικό ότι βρίσκομαι εδώ σήμερα, ανάμεσα στα πιο ταλαντούχα και δημιουργικά μυαλά στη χώρα μας και στον κόσμο.
Όπως γνωρίζετε, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και -όπως επισημάνατε- η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κινηματογράφου και τηλεόρασης γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη.
Και αποδεικνύεται πόσο ισχυρή είναι σήμερα αυτή η βιομηχανία. Με πολύ μεγαλύτερη προβολή των ελληνικών ταλέντων στις διεθνείς αγορές, περισσότερες συμπαραγωγές και περισσότερες ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Αρκετές απ’ αυτές γυρίζονται εδώ στην Θεσσαλονίκη, αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Περιφερειάρχη. Και, όπως αντιλαμβάνομαι, πιθανώς να ακολουθήσουν κι άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Μόνο πέρυσι είχαμε 200 παραγωγές στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους και περισσότερες από 20 τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές από μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. Ο φετινός νικητής του Χρυσού Φοίνικα, «Το Τρίγωνο της Θλίψης» (The Triangle of Sadness), ήταν συμπαραγωγή της Heretic, μιας ελληνικής εταιρείας παραγωγής, και γυρίστηκε κατά μεγάλο μέρος στο νησί της Εύβοιας.
Παράλληλα, η ταινία μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου, «Στον Θρόνο του Ξέρξη» (On Xerxes’ Throne), έλαβε το βραβείο του Canal+ στην κατηγορία της, στην Εβδομάδα Κριτικής στις Κάννες. Όπως σημείωσε ένα περιοδικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας: «Παρά τις επιπτώσεις του COVID-19 και την οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία έχει αναδειχθεί ως υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή».
Φυσικά, δεν έχουμε όλοι το ταλέντο ώστε να είμαστε μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Αλλά εμείς στην κυβέρνηση καταλαβαίνουμε ότι η δημιουργία μιας ταινίας δεν είναι απλώς ένα δημιουργικό εγχείρημα. Είναι επίσης ένα οικονομικό εγχείρημα, που είναι σημαντικό για ολόκληρη τη χώρα -αυτός ο κλάδος απασχολεί, άμεσα και έμμεσα, πάνω από 100.000 άτομα, ενώ ασφαλώς έχει ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς και περιοχές.
Από την πρώτη στιγμή, παρουσιάσαμε μια ξεκάθαρη στρατηγική που ουσιαστικά εδραζόταν σε τρεις πυλώνες, που στοχεύουν στη στήριξη και ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η οποία συνεχίζει να χτίζει πάνω στην επιτυχία που γνώρισε τα τελευταία χρόνια.
Σε όλους τους τομείς της οικονομίας στόχος μας ήταν πάντα να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για επιχειρήσεις και επενδύσεις. Αυτό ισχύει φυσικά και για τον δικό σας κλάδο. Επομένως, ο πρώτος πυλώνας της στρατηγικής μας περιστρέφεται γύρω από την παροχή κινήτρων, με τη χώρα μας να προσφέρει τώρα ένα από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα σε ολόκληρη την ΕΕ και να έχει περαιτέρω απλοποιήσει διαδικασίες αιτήσεων και πιστοποίησης.
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από σας γνωρίζετε για το πρόγραμμα κινήτρων που προσφέρουμε. Δεν εφηύραμε και πάλι τον τροχό. Κοιτάξαμε τι έκαναν άλλες χώρες και προσπαθήσαμε να το κάνουμε κάπως καλύτερα. Έχουμε, λοιπόν, ένα cash rebate ύψους 40% σε επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιούνται από παραγωγές στην ελληνική επικράτεια, για όλα τα οπτικοακουστικά έργα. Περισσότερα από 140 εκατομμύρια ευρώ διανεμήθηκαν πέρυσι. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με ένα κίνητρο φορολογικής ελάφρυνσης της τάξης του 30% για επιλέξιμες δαπάνες.
Προσθέσαμε σε αυτά τα κίνητρα την επιλεξιμότητα τιμολογίων για συντελεστές που δεν διαμένουν στην Ελλάδα, σε περιπτώσεις παραγωγών με επιλέξιμες δαπάνες που υπερβαίνουν τα 8 εκατομμύρια -και έως το 50% του επιλέξιμου κόστους. Ενώ υπάρχει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που μπορεί να εγγυηθεί τραπεζικά δάνεια έως και 900.000 ευρώ για τον οπτικοακουστικό τομέα, και το πρόγραμμα «Entrepreneurship 360», ένα ειδικό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για την στήριξη οπτικοακουστικών στούντιο.
Ο δεύτερος πυλώνας μας είναι οι υποδομές. Έχουμε επίγνωση της έλλειψης επαρκών soundstages (στούντιο ηχογράφησης), το οποίο αποτελεί πρόκληση και για τον λόγο αυτό γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε περισσότερες υπερσύγχρονες υποδομές, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να γίνει η σημαντική δύναμη στον οπτικοακουστικό τομέα που πρέπει να είμαστε. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιου τύπου επενδύσεις. Και κάποιες από αυτές θα λάβουν χώρα σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, στη Θεσσαλονίκη. Και βεβαίως θα πρέπει να αναφέρω πως οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις μπορούν επίσης να επωφεληθούν από εξαιρετικά χαμηλά δάνεια από τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Τα δάνεια αυτά έχουν επιτόκιο κάτω του 1%, το οποίο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό δεδομένου του σημερινού περιβάλλοντος επιτοκίων.
Και φυσικά, ο τελευταίος πυλώνας της στρατηγικής μας είναι η το ανθρώπινο κεφάλαιο. Χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους και ειδικά τις κατάλληλες δεξιότητες, αυτή η βιομηχανία δεν μπορεί να αναπτυχθεί.
Έτσι, η κατάλληλη αναβάθμιση των δεξιοτήτων των συνεργείων, τα σωστά εργαστήρια για τη δημιουργία περιεχομένου μέσω προγραμμάτων όπως το «Incubating the Film Industry» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και η ανάπτυξη εθνικής Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων, αυτά είναι ακριβώς τα εργαλεία που θέλουμε να αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες, κυρίως για τους νέους ταλαντούχους ανθρώπους που έχουμε, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην οπτικοακουστική βιομηχανία.
Εκατόν-πενήντα χιλιόμετρα ανατολικά από εδώ, στην πόλη της Δράμας, η οποία είναι γνωστή για το δικό της Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, σχεδιάζεται ένα νέο οπτικοακουστικό cluster καθώς και μια σχολή κινηματογράφου, για να δώσει ώθηση στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και να συμβάλλει στην καλλιέργεια νέων ταλέντων.
Εκτός από όλα αυτά, προχωράμε προς ένα απλούστερο, πιο αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε αυτό. Προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε τη διαδικασία λιγότερο πολύπλοκη ώστε να μπορείτε να αναπτύξετε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Και αυτό περιλαμβάνει μία πιο απλοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης, την ανάπτυξη ενός δικτύου τοπικών γραφείων για ταινίες και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της βιομηχανίας.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία θα λάβει τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση που της αξίζει. Και για να διασφαλίσουμε πως το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι απλοποιημένο, ώστε να ελευθερωθεί ο χρόνος των παραγωγών για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα. Να λένε, δηλαδή, τις ιστορίες που όλοι αγαπάμε να παρακολουθούμε και να ακούμε.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, καμία μεγάλη πλατφόρμα δεν είχε φιλοξενήσει τις ιστορίες μας, τις ιστορίες των Ελλήνων δημιουργών. Αυτό, όμως, άλλαξε αυτή την εβδομάδα, καθώς το Netflix ανακοίνωσε την απόκτηση των παγκοσμίων δικαιωμάτων της ελληνικής δραματικής σειράς «Maestro». Συγχαρητήρια, κ. Παπακαλιάτη. Μας κάνετε όλους περήφανους.
Ελπίζουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι πλατφόρμες θα αποκτήσουν και -γιατί όχι- θα προχωρήσουν οι ίδιες στην παραγωγή περισσότερων ελληνικών ταινιών και σειρών στο μέλλον. Είμαστε, φυσικά, πολύ περήφανοι για τα όμορφα τοπία και τα σκηνικά μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου δεν έχουν γίνει αρκετές παραγωγές ταινιών, η οποία προσφέρει μοναδικά τοπία. Για παράδειγμα, η πόλη της Θεσσαλονίκης εξέπληξε πολύ κόσμο όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις οθόνες. Αλλά, βέβαια, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τους εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους μας και είναι δουλειά μας να τους αναδείξουμε μέσα από τη στρατηγική που μόλις περιέγραψα.
Άλλωστε, η τέχνη της αφήγησης ιστοριών, που βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της καταπληκτικής εκδήλωσης, είναι βαθιά ενσωματωμένη στον ελληνικό πολιτισμό. Οι παραστατικές τέχνες γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Γεννήθηκαν ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, στην Αθήνα, όταν οι αρχαίοι Έλληνες πειραματίστηκαν για πρώτη φορά με το θέατρο, όχι μόνο ως μορφή ψυχαγωγίας, αλλά και ως μορφή αυτοστοχασμού.
Η συζήτηση που θα έχουμε σήμερα και φυσικά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι αυτή η παράδοση παραμένει πάρα πολύ ζωντανή στην Ελλάδα σήμερα. Είναι δυναμική και εμπλουτισμένη με νέες ιδέες. Και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χιλιετίες το μέλλον της συνεχίζει να είναι συναρπαστικό. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».
Η πρόοδος που σημειώθηκε στην εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία και τα προβλήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τα ΑμεΑ, και χρειάζονται επίλυση, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή και για αυτό η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά οριζόντιων πολιτικών για την επίλυσή τους.
«Ακόμα θυμάμαι τη συνάντησή μας εκείνο τον Δεκέμβριο του 2018, πριν εκλεγώ Πρωθυπουργός, όταν είχα έρθει στα γραφεία σας και σας είχα πει ότι στο πρόσωπο μου θα δείτε έναν πρωθυπουργό ο οποίος πραγματικά θα δώσει λύση σε θέματα που ταλάνιζαν τα Άτομα με Αναπηρία εδώ και πολλές δεκαετίες. Και αισθάνομαι εντάξει με τη δέσμευσή μου αυτή. Αλλά, βέβαια, να πω επίσης ότι ό,τι κάνουμε ανεβάζει και τον πήχη των προσδοκιών. Έτσι είναι η πολιτική και το αναγνωρίζουμε αυτό», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει τώρα είναι να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα, αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν ακόμα. Έχω εικόνα των αιτημάτων και των ζητημάτων που απασχολούν τα Άτομα με Αναπηρία, αλλά θέλω να τα ξανασυζητάμε για να σιγουρευόμαστε ότι αυτά στα οποία συμφωνούμε και δεσμευόμαστε υλοποιούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία έχουμε θέσει», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την συνεργασία που έχουμε προφανώς και με εσάς, με τον Υπουργό Επικρατείας και το επιτελείο του και με αρκετούς Υπουργούς της κυβέρνησης. Νομίζουμε ότι η περίοδος αυτή, η θητεία της κυβέρνησης σας, καταγράφει σημαντική πρόοδο σε θέματα των Ατόμων με Αναπηρία και στο θεσμικό και στο συμβολικό και στο καθαρά πολιτικό επίπεδο», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε στον Πρωθυπουργό, ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναγνωρίζει τις θετικές δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού ατόμων με αναπηρία, η Κάρτα Αναπηρίας και άλλες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ. έγινε μία μέρα μετά την κατάθεση στη Βουλή για ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019, σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών για τα Άτομα με Αναπηρία.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.μεΑ. έθεσαν, μεταξύ άλλων συγκεκριμένα αιτήματα ασφάλισης και συντάξεων, όπως αυξήσεις στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία, την αποσύνδεση του προνοιακού επιδόματος από τη σύνταξη και την εργασία, την κατάργηση της διακοπής του προνοιακού αναπηρικού επιδόματος των τέκνων με βαριά αναπηρία ή βαριά νοητική υστέρηση όταν λάβουν τη σύνταξη του αποθανόντος γονέα τους, τα ζητήματα της αύξησης των συντάξεων, την επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία και τη μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ, Βασίλης Κούτσιανος.
Ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε απολύτως τις ''λίστες'' του κ. Βαξεβάνη, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι τα πράγματα δεν έχουν έτσι, ενώ θα έπρεπε να απαιτήσει από τον φίλο του, εκδότη του Documento, να προσκομίσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.
Κάθε εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, απομακρύνει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ απο το να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος του.
Όσο είναι ο εαυτός του, ο γνωστός Τσίπρας που γνώρισε ο κόσμος το 2014, ο ψεύτης, διχαστικός που τον εξαπάτησε, καταφέρνει μόνο να γελάει ο κόσμος μαζί του και να εξοργίζεται.
Εχθές εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων του STAR και ήταν όπως πάντα ο εαυτός του, δείχνοντας παράλληλα και την ενοχή του για την λίστα των 33 Βαξεβάνη, γιατί όλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ο ο Τσίπρας, κρύβεται πίσω και από αυτό το φαιδρό δημοσίευμα για να κάνει κακό στην χώρα και στον Μητσοτάκη.
Φυσικά και θα αντιμετωπιστούν ποινικές ευθύνες, όλοι όσοι εμπλέκονται στην λίστα, και παρακολουθούσαν κυριολεκτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και μέσα σε αυτούς θα είναι και ο Αλέξης Τσίπρας που αυτή την φορά δεν θα ξεφύγει.
Το πολιτικό άγχος του Αλέξη Τσίπρα έχει μετατραπεί σε εμμονή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Star.
Σχολιάζοντας τη φαιδρή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Star, ο Οικονόμου επισήμανε ότι σε συνέντευξη 33 λεπτών, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε 22 φορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Οικονόμου εγκάλεσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υιοθέτησε απολύτως τις ''λίστες'' του κ. Βαξεβάνη, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι τα πράγματα δεν έχουν έτσι, ενώ θα έπρεπε να απαιτήσει από τον φίλο του, εκδότη του Documento, να προσκομίσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του».
Σημείωσε δε ότι «με την ίδια λογική, θα μπορούσε κάποιος να χρεώσει στον ίδιο τον κ. Τσίπρα το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, που απόψε παραδέχθηκε ότι λειτουργούσε επί των ημερών του και θύμα του, όπως έχει δημοσιευθεί, έπεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου
«Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι το πολιτικό του άγχος έχει μετατραπεί σε εμμονή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι σε συνέντευξη 33 λεπτών αναφέρθηκε 22 φορές στον Πρωθυπουργό.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε πανηγυρικά ότι είναι ταυτισμένος με τον λαϊκισμό και το ψέμα. Υιοθέτησε απολύτως τις ''λίστες'' του κ. Βαξεβάνη, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να αποδείξει ότι τα πράγματα δεν έχουν έτσι, ενώ θα έπρεπε να απαιτήσει από τον φίλο του, εκδότη του Documento, να προσκομίσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.
Με την ίδια λογική, θα μπορούσε κάποιος να χρεώσει στον ίδιο τον κ. Τσίπρα το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, που απόψε παραδέχθηκε ότι λειτουργούσε επί των ημερών του και θύμα του, όπως έχει δημοσιευθεί, έπεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κράτος δικαίου και δημοκρατία με συμπτώσεις και ενδείξεις δεν υπάρχει, πάντως.
Επιπλέον, επανέλαβε το ψέμα ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στο ηλεκτρικό ρεύμα, όταν μόλις χθες, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) για τον Οκτώβριο, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Τη στιγμή μάλιστα που η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη και της Πορτογαλίας κατά 6%. Χώρες οι οποίες αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τον κ. Τσίπρα.
Οι πολίτες βλέπουν στους λογαριασμούς τους τη στήριξη του κράτους, που προέρχεται στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της από τη φορολόγηση των υπερκερδών στην πηγή κι όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για να στηρίξει τα ψέματά του, ο κ. Τσίπρας παραβλέπει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέχρι σήμερα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει επιβάλει 90% φόρο στα υπερκέρδη κι ότι το τελικό ποσόν δεν υπολογίστηκε από την Κυβέρνηση, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε, αλλά από την ίδια τη ΡΑΕ.
Εφθασε, μάλιστα, στο σημείο να καταγγείλει την κυβέρνηση για την αύξηση των επιτοκίων, λες και δεν βλέπει τι γίνεται παντού στον κόσμο.
Το μόνο που δεν είπε είναι ότι θα ''χτυπήσει τα νταούλια'' και θα τα αλλάξει όλα ''με ένα νόμο και ένα άρθρο''.
Και στο απόγειο του κρεσέντο του, προέβαλε ως μόνη εναλλακτική τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαρουφάκη.
Η μόνη πρόταση του κ. Τσίπρα είναι η ανακύκλωση της αποτυχίας και της αθλιότητας.
Η Ελλάδα άλλαξε και ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει ξανά την ευκαιρία να τη βυθίσει στην ανυποληψία και την παρακμή».
Διαφήμιση για το νέο παιχνίδι του PlayStation, God of War Ragnarök, εξαγρίωσε φανατικούς Τούρκους ισλαμιστές, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.
Οι διαφημίσεις στο μετρό της Κωνσταντινούπολης, που έκαναν την εμφάνισή τους πριν από μερικές ημέρες, εξαγρίωσαν μία μερίδα φανατικών Τούρκων πολιτών, οι οποίοι παρερμήνευσαν τα εικαστικά του παιχνιδιού για προώθηση… Έλληνα θεού και ξεφτίλισαν για ακόμα μία φορά την Τουρκία διεθνώς.
Η σειρά God of War του PlayStation ξεκίνησε το 2005 και είναι μία από τις δημοφιλέστερες της Sony. Στις 9 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το νέο παιχνίδι της σειράς, το God of War Ragnarök, στο οποίο πρωταγωνιστεί και πάλι ο Kratos, ο Έλληνας θεός, που πλέον εξερευνά τη σκανδιναβική μυθολογία.
Φαίνεται πως κάποιοι γνώριζαν εν μέρει την ιστορία του παιχνιδιού, όμως δεν αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται περί φανταστικού χαρακτήρα και απευθείας έβαλαν στο στόχαστρό τους τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για την επιλογή αυτή.
«Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει φωτογραφίες τού λεγόμενου Έλληνα θεού Kratos στο μετρό! Ω ΚΥΡΙΕ, σώσε την Κωνσταντινούπολη», γράφει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας του Εθνικού Κινήματος Επιβίωσης, Μουράτ Σαχίν, στο Twitter και γελάει ο κόσμος μαζί του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναρτώνται αντίστοιχες διαφημίσεις στο μετρό της Κωνσταντινούπολης, αφού το ίδιο είχε γίνει και με προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, το 2010.
Σε θρίλερ εξελίχθηκαν δύο πτήσεις της Emirates που θα αναχωρούσαν το απόγευμα της Πέμπτης από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, αντίστοιχα, μετά από πληροφορία από τη CIA για υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα.
Μετά από αρκετή ώρα ταλαιπωρίας για τους επιβάτες και ερευνών των αρχών δεν βρέθηκε ύποπτο άτομο ή οτιδήποτε άλλο στα δύο αεροσκάφη, με τον συναγερμό να λήγει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.
Το χρονικό του διπλού θρίλερ
Στο θρίλερ «πρωταγωνίστησαν» δύο πτήσεις της Emirates, που θα αναχωρούσαν το απόγευμα της Πέμπτης από την Αθήνα, με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, αντίστοιχα. Πληροφορία από τη CIA μιλούσε για υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα.
Έτσι, με βάση αυτήν την πληροφορία, σήμανε συναγερμός. Η πρώτη πτήση πήρε εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη με προορισμό το Ντουμπάι καθηλώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή της. Οι επιβάτες της κλήθηκαν να αποβιβαστούν μαζί με τις αποσκευές τους. Πέρασαν από αυστηρό έλεγχο, πριν δοθεί άδεια για αναχώρηση, που έγινε στις 22:06 το βράδυ της Πέμπτης.
Ωστόσο, κάποιοι από τους επιβάτες αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν, έχοντας φοβηθεί με όλα αυτά που είχαν βιώσει.
Η πτήση ΕΚ 209 για Νέα Υόρκη
Η πτήση EK209 της Emirates αναχώρησε στις 17:32 από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Είχε 228 επιβάτες (και ένα βρέφος) και 18 άτομα πλήρωμα. Η πληροφορία από τη CIA, που αξιολογήθηκε ως σοβαρή από την ΕΥΠ, ήταν ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής.
Πάνω από τη Σαρδηνία, η πτήση μπήκε σε holding pattern και έπειτα στράφηκε προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο έδαφός τους.
Από τον πύργο ελέγχου στάλθηκε στο πλήρωμα σήμα με τα χαρακτηριστικά του υπόπτου προσώπου και μια κόπια του διαβατηρίου. Έγινε έλεγχος, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα, υπήρχε ωστόσο ο φόβος ότι ύποπτο πρόσωπο ταξίδευε με πλαστά στοιχεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πτήση, κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, απέφυγε να περάσει πάνω από στεριά, δηλαδή τη Σικελία ή την Ιταλία, ακόμη και την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται στον χάρτη.
Το αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν στις 21:09 από τη Σούδα. Η εντολή απογείωσης δόθηκε από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Το Boeing 777 προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 21:56.
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τις ενέργειες από την ελληνική πλευρά (και για τα δύο περιστατικά) συντόνισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με το ΓΕΕΘΑ, ενώ το υπουργείο Μεταφορών και το Μαξίμου ήταν σε ανοιχτή γραμμή.
Το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς σημείο στάθμευσης του αεροδρομίου, όπου έγινε ο έλεγχος στους επιβάτες που παρέμειναν μέσα στο αεροσκάφος. Αργότερα μετακινήθηκαν προς τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Έπειτα από έλεγχο στην πτήση, αλλά και στις αποσκεύες τους, ωστόσο, δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο.
Επιβάτες και αεροσκάφος, όπως βέβαια και το πλήρωμα, θα διανυκτερεύσουν στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσουν την Παρασκευή στις 20:00 για Νέα Υόρκη.
Σε ό,τι αφορά την πτήση ΕΚ 210 με προορισμό το Ντουμπάι και προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης στις 17:55, το αεροσκάφος δεν πρόλαβε να απογειωθεί.
Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο Boeing 777 κανονικά, οι πόρτες έκλεισαν και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς τον διάδρομο απογείωσης.
Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κυβερνήτης ειδοποίησε τους επιβάτες ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στον χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν, παίρνοντας μαζί με όλες τις αποσκευές τους. Είναι προφανές πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους γνώριζε τον λόγο που πήρε εντολή να μην απογειωθεί, αλλά δεν είπε τίποτα στους επιβάτες και προφασίστηκε τεχνικό πρόβλημα.
Αντί να κατευθυνθούν προς την αίθουσα αναμονής, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, κατά τον οποίο αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και τα παπούτσια τους.
Τα αποτελέσματα των μεσοπρόθεσμων εκλογών στις ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην ελληνική ομογένεια να έχει, για ακόμη μια φορά, ισχυρή παρουσία στο Κογκρέσο και στις αρχές των πολιτειών.
Στην Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης επικράτησε με διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ και ανανέωσε τη θητεία του. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης είχε συγκεντρώσει πάνω από το 70% των ψήφων.
Στη Νέα Υόρκη, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλιωτάκη, που είχε καταγράψει οριακή νίκη δύο χρόνια νωρίτερα, ανακηρύχθηκε νικήτρια απέναντι στον Δημοκρατικό Μαξ Ρόουζ με διαφορά 20 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων.
Στο Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου.
Ο γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2007, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα.
Στο Νιου Χάμσιρ, ο Κρις Πάπας κέρδισε δύσκολη μάχη απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του Κάρολαϊν Λέβιτ. Προεκλογικά, η επικράτηση του θεωρείτο δύσκολη: υποστηριζόταν πως επρόκειτο για μια από τις πιο ευάλωτες θέσεις των Δημοκρατικών. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του χαρακτηρίζεται κομβική για την Ελλάδα, καθώς έχει υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η τροπολογία για τα τουρκικά F-16.
Η Ελλάδα, όμως, αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο. Πρόκειται για το γιο του φιλέλληνα Μπομπ Μενέντεζ, του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος μοιράζεται το ίδιο όνομα με τον πατέρα του: εξελέγη στο Νιου Τζέρζι.
Αναμένονται ακόμη εξελίξεις για την Ντίνα Τάιτους, η οποία προηγείται σε έναν δύσκολο αγώνα στην Νεβάδα στην προσπάθεια της να επανεκλεγεί για νέα θητεία.
Ο Ρεπουμπλικανός Άλεκ Σκαρλάτος δεν κατάφερε να εκλεγεί τελικά στο Όρεγκον.
Σε επίπεδο πολιτειών:
Ο Αλέξης Γιαννούλιας επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια ζωή καταλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών του Ιλινόι. Πρόκειται για πολλά υποσχόμενο Ελληνοαμερικανό, η πορεία του οποίου έχει ενδιαφέρον.
Στη Νέα Υόρκη, επανεξελέγαν στην πολιτειακή Γερουσία ο Άντριου Γουναρδής και ο Μιχάλης Γιάνναρης.
Στη Φλόριντα, ο ομογενής Δημοκρατικός υποψήφιος κυβερνήτης των Δημοκρατικών Τσάρλι Κράιστ ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις.
Συμπληρώθηκε χθες Τετάρτη μια εβδομάδα από την εφαρμογή της πρωτοβουλίας το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά, καθώς παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις μείωση τιμών και σε άλλες προσθήκη επιπλέον προϊόντων πέραν των προβλεπόμενων.
Σε πάνω από 350 προϊόντα από τα 850 υπήρξαν από την περασμένη Τετάρτη σοβαρές μειώσεις τιμής.
Παράλληλα, ωστόσο, παρατηρήθηκαν σε λίγες περιπτώσεις αρρυθμίες που αφορούσαν σε ανεπαρκή σήμανση και εξάντληση ορισμένων προϊόντων. Και για την αντιμετώπισή τους, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρά -με τροπολογία- σε δύο βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ευκρινέστερη σήμανση και την εξασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων που μπαίνουν στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Ειδικότερα τα super market θα είναι υποχρεωμένα να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.
Επίσης, τα super market θα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στο κατάστημά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα.
Σημειώνεται ότι από χθες στο e-katanalotis.gov.gr υπάρχουν οι νέες λίστες για το «καλάθι του νοικοκυριού» τις οποίες ανακοίνωσαν προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι οποίες ισχύουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου, καθώς τα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να υποβάλουν νέα λίστα κάθε Τετάρτη μέχρι τις 9 το πρωί. Πλέον, η λίστα δίπλα από κάθε προϊόν έχει και μια νέα σήμανση στην οποία καταγράφεται η διακύμανση της τιμής από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που επαναλαμβάνουν ψευδώς ότι οι Έλληνες πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις της Κυβέρνησης, φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) για τον Οκτώβριο του 2022, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια, που έχει του 90%, των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 25,37 λεπτά ανά KWh, την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία (68,44 λεπτά ανά KWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά ανά KWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά ανά KWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά ανά KWh) καταγράφουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6%.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών. Η τιμή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά ανά KWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά ανά KWh. Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις.
Κόντρα στην ανέξοδη και μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ -όπως σημειώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- αποδεικνύουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές διατηρούν τις τιμές ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως.