Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Χαράλαμπος Αθανασίου : H Ελένη Τουλουπάκη έχει υποπέσει, ηθελημένα ή αθέλητα, σε ένα μεγάλο νομικό σφάλμα.



Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ, πως η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ανακήρυξε τους τρεις μάρτυρες της υπόθεσης Novartis σε προστατευόμενους, έχει υποπέσει, ηθελημένα ή αθέλητα, σε ένα μεγάλο νομικό σφάλμα.

Ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι στην προσθήκη που έκανε ο ο ίδιος το 2014 όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στον νόμο Βενιζέλου του 2001, για να μπορέσει κάποιος να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα δεν αρκεί μόνο η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Διαφθοράς, αλλά χρειάζεται η έγγραφη άδεια του εισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου, κάτι που στην περίπτωση των μαρτύρων της Novartis δεν έχει γίνει.

Επομένως, όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι άκυρες και οι εμπλεκόμενοι, τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν από αυτούς, θα ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα και την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.




Στέλεχος Novartis: Για αυτό ήθελα να αυτοκτονήσω



Την Πρωτοχρονιά του 2017, o Νίκος Τσενεκίδης απειλούσε ότι θα πέσει στο κενό από τον 13ο όροφο του Χίλτον.

Λίγες ώρες αργότερα, έγινε  γνωστό ότι ο άνδρας είναι στέλεχος της Novartis.  Ο 44χρονος πριν τη μετάβαση του στη Novartis, εργαζόταν σε εταιρεία πετρελαιοειδών, ενώ στη Novartis ήταν υπεύθυνος για το Galvus, φάρμακο για τον διαβήτη.

Ο Τσενεκίδης  στο γραφείο των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς έδωσε μία συγκλονιστική κατάθεση στην οποία αναφέρει τους λόγους που τον ώθησαν στην απόπειρα αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με το «Εθνος» αναφέρει: «Κατά το διάστημα που προηγήθηκε μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μια σειρά ατυχών γεγονότων μου δημιούργησαν δυσάρεστες σκέψεις και εμμονές. Αφορμή για αυτές ήταν ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου ου ίδιου έτους μου γνωστοποιήθηκε από την εταιρεία ότι θα υποβληθώ σε εσωτερικό έλεγχο. Ειδικότερα είχα εμμονές ότι θα βρισκόμουν υπό συνεχή παρακολούθηση από την εταιρεία, με αποτέλεσμα να νιώθω ότι δεν μπορώ να επικοινωνήσω ελεύθερα με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου και τον κοινωνικό μου περίγυρο και εξαιτίας της έντονης πίεσης που ένιωθα αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω, πέφτοντας από τον τελευταίο όροφο του Hilton. Τελικώς, έχοντας συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τη σύζυγό μου, η οποία προσπαθούσε να με ηρεμήσει, μιλώντας μου για τη νεογέννητη κόρη μας, μεταπείστηκα και χωρίς εμπλοκή ετέρου ατόμου παραδόθηκα στις αστυνομικές αρχές, οι οποίοι με οδήγησαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Η πράξη μου αυτή δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με την έρευνα που διεξάγεται από την ελληνική Δικαιοσύνη για την εταιρεία στην οποία εργάζομαι και δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό με αυτήν. Όσον αφορά τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργείται από την εταιρεία, δεν γνωρίζω την πορεία του και μέχρι σήμερα δεν έχω κληθεί σχετικά. Θα ήθελα να προσθέσω ότι στο ξενοδοχείο μετέβην με το αυτοκίνητο της πεθεράς μου, την 1η Ιανουαρίου, κατά τις 4 το απόγευμα. Όλο το χρονικό διάστημα έως και την απόπειρά μου ήμουν μόνος και η μόνη επικοινωνία που είχα ήταν τηλεφωνικώς με τη σύζυγό μου και τους γονείς μου».

Θυμίζουμε ότι η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» αναφέρεται στον Νίκο Τσενεκίδη στην πρώτη κατάθεση της: «Η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό επ ονόματι PHARMA AG σε ελβετική τράπεζα πιθανώς τη UBS. Από τον λογαριασμό αυτόν γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς Έλληνες γιατρούς για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια κλπ, τα οποία κάλυπταν στην πραγματικότητα αμοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας.

Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με εντολές της GRUBER SUSANNE, η οποία ήταν διευθύντρια στο τμήμα Mso της Νοβάρτις Ελλάς από το 2007 έως το 2011 αν θυμάμαι καλά. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε μπραντ μάνατζερ της εταιρείας. Ενδεικτικά για το φάρμακο GALVUS, μπραντ μάνατζερ ήταν ο κ. Τενεκίδης. Αναφέρω αυτό το όνομα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύμα».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Κάμερα ασφαλείας καταγράφει κλεφτρόνι που έχει ρημάξει αυτοκίνητα στο Φάληρο



Αναγνώστης του Policenews μας έστειλε βίντεο από κάμερα ασφαλείας, που καταγράφει κλεφτρόνι το οποίο έχει ρημάξει δεκάδες αυτοκίνητα στην περιοχή του Φαλήρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από κλοπή τα ξημερώματα της Πέμπτης.




Πηγή : policenews.eu


Λεμεσός : Παρέσυρε με το αμάξι του πεζούς και μαχαίρωσε τρία άτομα



Χαμό προκάλεσε ένας 27χρονος στη Λεμεσό χθες το βράδυ όταν μετά από καυγά παρέσυρε με το αμάξι του δύο πεζούς και μαχαίρωσε άλλους τρεις.

Το περιστατικό έλαβε χώρα γύρω στις 21:00 στο κέντρο της Λεμεσού όταν ο 27χρονος ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του στο οποίο βρισκόταν η γυναίκα και τα τρία ανήλικα παιδιά του, ομάδα νεαρών φαίνεται να εμπόδισε τη διέλευση του αυτοκινήτου. 

Ο 27χρονος ήρθες στα χέρια με τους νεαρούς και τους τραυμάτισε με μαχαίρι.  Στη συνέχεια, στην προσπάθεια του να διαφύγει παρέσυρε με το αυτοκίνητο του δύο πεζούς, από τους οποίους ο ένας ήταν αστυνομικός .

Ο αστυνομικός κατάφερε να ακινητοποιήσει το δράστη και να το συλλάβει.

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με θλαστικά τραύματα και απολύθηκαν. Άλλο ένα άτομο μεταφέρθηκε με τραύματα από μαχαίρι σε ιδιωτική κλινική όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.


Πηγή : offsite.com.cy


ΠΟΕΔΗΝ: Αν λειτουργούσαν 150 κρεβάτια στις ΜΕΘ, δεν θα πέθαιναν τουλάχιστον 1.000 ασθενείς



Χωρίς λειτουργικά υλικά και ακόμη χωρίς χημειοθεραπευτικά φάρμακα και χωρίς εντατικές μονάδες θεραπείας λειτουργούν τα νοσοκομεία στην Ελλάδα σύμφωνα με μία μακροσκελής έρευνα που  διεξήγαγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε 74 Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας.

Από τις 3.500 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, λειτουργούν μόλις 540 (500 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 40 σε Ιδιωτικές κλινικές). Από τις υπόλοιπες μάλιστα υπάρχουν διαθέσιμες ακόμα 150 κλίνες, πλήρως εξοπλισμένες που όμως δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με την έρευνα "το τραγικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι περίπου 1000 ασθενείς κατ’ έτος να χάνουν τη ζωή τους".

Καθημερινά εξάλλου 40-50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ και πολλοί εξ’ αυτών δεν εμφανίζονται στη λίστα αναμονής της επόμενης ημέρας, γεγονός που συνήθως σημαίνει ότι δεν τα κατάφεραν στη μάχη για τη ζωή.

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο 4 κλίνες σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία την στιγμή που η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μόνο οκτώ, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη διαθέτει μόνο 27, η Ήπειρος μόνο 29 και η Κρήτη 38.

Στον Οδικό Άξονα Αττική - Ήπειρος λειτουργούν μόνο 28 κλίνες ΜΕΘ, στον Αττική -Θεσσαλία μόνο 8, στον Οδικό Άξονα Αττική - Καλαμάτα λειτουργούν μόνο 14.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ, στα Επτάνησα τέσσερις, ενώ στις Κυκλάδες καμία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε περίπτωση που λειτουργούσαν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που είναι πλήρως εξοπλισμένες και είναι κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα έσωζαν τις ζωές τουλάχιστον 1000 ασθενών κατ’ έτος.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά σε πολλά νοσοκομεία ο εξοπλισμός στις ΜΕΘ είναι παλαιός, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται ακόμα και χαλασμένοι αναπνευστήρες.

«Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις παντού» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. «Πολλά εξ’ αυτών δεν διαθέτουν τα αυτονόητα. Δεν διαθέτουν χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία. Δεν διαθέτουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα και οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες. Δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ».

«Ο κος Πολάκης παρέλαβε 540 κλίνες ΜΕΘ από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Μειώθηκαν το έτος 2016 σε 438 με τις άστοχες ενέργειές του. Έληξαν τότε οι συμβάσεις 500 γιατρών και Νοσηλευτών που υπηρετούσαν στη ΜΕΘ και ο Αν. Υπουργός έκανε καταλήψεις στην τότε Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μη επιτρέποντας την πρόσληψη νέου προσωπικού που έχει ήδη επιλεγεί προς αντικατάσταση του αποχωρούντος», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν πως «δεν υπάρχει στη χώρα μας συντονιστικό όργανο που να προσδιορίζει τον ακριβή διαθέσιμο αριθμό κλινών ΜΕΘ για προφανείς λόγους. Δεν θέλουν να αναδεικνύεται η γύμνια του συστήματος. Τον αριθμό κλινών ΜΕΘ έπρεπε να προσδιορίζει και να συντονίζει το ΕΚΕΠΥ αλλά μένει περιέργως αμέτοχο από τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ». αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.


ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή :thestival.gr


Θα τα ισοπεδώσουν όλα, προσλήψεις αλλοδαπών στην Αστυνομία προανήγγειλε ο Τόσκας



Επικαλούμενος ο πλέον ακατάλληλος υπουργός, το παράδειγμα της Σκότλαντ Γιαρντ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, προανήγγειλε από το Λονδίνο, την ένταξη αλλοδαπών στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Βέβαια το Λονδίνο, η Αγγλία και η Σκότλαντ Γιαρντ, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις ισορροπίες της Ελλάδας αλλά εδώ μιλάμε για τον Νίκο Τόσκα τον πλέον ακατάλληλο να κρίνει και να αποφασίζει για τόσο σοβαρά θέματα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε κι εμείς τέτοιες προσεγγίσεις προκειμένου να τηρηθεί με τον καλύτερο τρόπο η τάξη. Είναι αστείο ένας αστυνομικός που δεν ξέρει τη γλώσσα μιας ομάδας μεταναστών ή μιας μειονότητας να μπορεί να την προσεγγίσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να μην έχουμε αγκυλώσεις με βάση το τι πιστεύαμε πριν από πενήντα χρόνια» δήλωσε ο κ. Τόσκας, στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Τόσκας θέλει και γρήγορα να το κάνει αυτό και πρόσθεσε : «οφείλουμε να προσαρμοστούμε  γρήγορα. Γι’ αυτό θα γίνουν όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειάζονται».

«Έχουμε ήδη ομογενείς από την Αλβανία. Με τον ίδιο τρόπο θα πάρουμε άτομα και από άλλες κοινωνικές ομάδες. Κάποια πράγματα απαιτούν άμεσο εκσυγχρονισμό» είπε ο  κ. Τόσκας.


Προκλητική στις οικογένειες των θυμάτων η Κούρτοβικ




Οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν λόγο για τη συνέχεια της κράτησής του

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε προκλητικά πως όλα αυτά είναι μία κανονικότητα και θα πρέπει και τα μέσα ενημέρωσης να συνηθίσουν ότι πλέον ο εκτελεστής της 17Ν θα βγαίνει με άδειες από τη φυλακή.

Οι δηλώσεις της Κούρτοβικ

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε στο πλαίσιο μιας κανονικότητας. Αυτό σημαίνει νόμος. Ελπίζω στο μέλλον να το αντιληφθείτε και εσείς ως μια κανονικότητα, και να μην είστε εδώ. Δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά που παίρνει άδεια ο Κουφοντίνας να τον δικάζουν τα κανάλια και να αυξάνεται και η ποινή του. Οσα ισόβια και αν του βάλετε, μια ζωή έχει. Δεν ξέρω αν η επόμενη άδεια θα είναι μεγαλύτερη. Ο ίδιος νιώθει όπως κάθε κρατούμενος όταν παίρνει άδεια. Είναι σεβαστό όταν κάθε κρατούμενος ασκεί τα δικαιώματά του, ακόμη και αν λογοδοτεί για εγκλήματα που προσβάλλουν αξίες κοινωνικές. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν λόγο για τη συνέχεια κράτησης ενός κρατουμένου, είναι μια κανονικότητα».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις :




«Βόμβες» Δημήτρη Καμμένου για Νovartis: Δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικού – Ο Πολάκης γνώριζε [βίντεο]



Για την υπόθεση της Novartis μίλησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή. 

«Δεν προκύπτει ότι έχουν φύγει λεφτά από κάποιον άνθρωπο της novartis και να έχουν πάει σε κάποιον πολιτικό. Το σκάνδαλο υπάρχει. Υπήρχε σκάνδαλο χρηματισμού χιλιάδων γιατρών με υλικών ή άυλων τρόπων. Υπάρχει λογαριασμός στην Ελβετία της novartis που έχουν δοθεί χρήματα σε γιατρούς» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος στην εκπομπή SBC Life  με την Ηρώ Ράντου.


«Όσα έχω διαβάσει από την δικογραφία δεν υπάρχει απόδειξη για μαρτυρίες κατά των πολιτικών και δεν υπάρχει η πληροφόρηση για το που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αυτή την γνώση. Αυτά που λένε δεν μπορούν να αποδειχθούν.Είναι μεγάλη υπόθεση που σαφώς μπορούν να προκύψουν και άλλα στοιχεία. Τα αδικήματα έχουν διαγραφεί, αν υπάρχει κάτι θα πάει στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που δεν υπάρχει διαγραφή. Οπότε θα τους κυνηγήσουμε. Θα τους πάρουμε το κεφάλι που λέει ο λαός.» αναφέρει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Με όσα στοιχεία υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας δόλος ή σκοπιμότητα από πολιτικό. Από ότι προκύπτει από το FBI οι μάρτυρες είναι στελέχη της novartis.Όπως περιγράφονται αυτές οι καταστάσεις μου μοιάζει ότι υπάρχουν κάποια εσωτερικά θέματα στη Novartis. Δηλαδή φαίνεται να ξεπλένονται χρήματα εντός της novartis και να έχει ξεσπάσει όλη αυτή η ιστορία. Οι μάρτυρες ήθελαν να αποποιηθούν δικές τους ευθύνες και να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα. Νομίζω πως η υπόθεση θα γυρίσει στον εισαγγελέα και δεν θα γίνει προκαταρκτική επιτροπή στη Βουλή.» λέει ο Δημήτρης Καμμένος ενώ τέλος αναφέρει επίσης πως ο « Πολάκης ως γιατρός γνώριζε το θέμα πριν. Δεν μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στον φάκελο».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα Δημοκρατία : Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει και έξοδος από τα Μνημόνια



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη νέα αυταπάτη περί “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”. Προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να φτιάξει ταμειακό απόθεμα, “στύβοντας” την πραγματική οικονομία. “Σκουπίζει” τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, χρησιμοποιεί εις βάρος της ρευστότητας τις “κουτσουρεμένες δόσεις” του δανείου, επιβάλλει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και υπερφορολογεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η έξοδος στις αγορές.

Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση δεν αντλεί τους διαθέσιμους από το πρόγραμμα πόρους, οι οποίοι προσφέρονται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από αυτό των αγορών. Επιτόκιο των αγορών και spreads τα οποία, αν και αποκλιμακούμενα,εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αν η Κυβέρνηση ήταν αξιόπιστη, σοβαρή και υπεύθυνη, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν πολύ χαμηλότερα. Και τότε η επιθυμητή έξοδος στις αγορές θα γίνονταν με καλύτερους όρους, ειδικά σε μια περίοδο άφθονης ρευστότητας στην οικονομία, ως βήμα μιας δομημένης στρατηγικής βιώσιμης εξόδου από τα Μνημόνια.

Δυστυχώς όμως σήμερα, αυτό δεν είναι εφικτό. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδεικνύει αλλεργία στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, έχει ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Και έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας. 

Οι πολίτες αναζητούν πλέον ρεαλιστική ελπίδα και όχι νέες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την πολιτική αλλαγή και μια άλλη ισχυρή μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση».


Στα …”κάγκελα” οι Αμερικάνοι για την άδεια Κουφοντίνα: Διαμαρτυρήθηκαν στην Αθήνα



Δεν έκρυψαν τον θυμό τους οι Αμερικανοί για τη χορήγηση διήμερης άδειας στον καταδικασμένο για δολοφονίες και τρομοκρατικές ενέργειες, Δημήτρη Κουφοντίνα από το ελληνικό δικαστικό σύστημα.

 Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ διαμαρτυρήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε ότι δεν έχει σχέση με το θέμα και δεν δύναται να επηρεάσει την ελληνική δικαιοσύνη. 

Η ανακοίνωση έγινε από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία τη διάβασε πρώτη στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Αναφέρει τα εξής: 

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποια νέα που έχουν έρθει από την Ελλάδα σήμερα και θα ήθελα να πω ότι θέλουμε να καταδικάσουμε την απελευθέρωση ενός καταδικασθέντος τρομοκράτη. Το όνομά του είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Απελευθερώθηκε για ένα διήμερο από μια ελληνική φυλακή. Είναι καταδικασμένος τρομοκράτης. Είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία 11 πολιτών – μελών του προσωπικού των πρεσβειών της Βρετανίας, της Τουρκία και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον απελευθέρωσαν για ένα διήμερο βάση ειδικού προγράμματος. Το έκαναν και πριν από τρεις μήνες. Θεμελιωδώς πιστεύουμε ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν αξίζουν διακοπές από τη φυλακή. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές μας ανησυχίες για την απόφαση στην ελληνική κυβέρνηση”. 

Η αμερικανική κυβέρνηση, που καταδίκασε και τις προηγούμενες διήμερες διακοπές του κ. Κουφοντίνα, πιστεύει ότι αυτή η πρακτική πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν.



Πηγή: mignatiou.com



EWG: Πλειστηριασμοί και ιδιωτικοποιήσεις κρίνουν την εκταμίευση της δόσης




Οι πλειστηριασμοί και η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού είναι μεταξύ των προαπαιτουμένων που εκκρεμμούν προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου έκρινε το EWG, μεταθέτοντας την απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση συνολικά 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ θα έρθουν με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούσαν και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ εφόσον προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στο τραπέζι του EWG τέθηκε και το ζήτημα των μέτρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και ο λεγόμενος γαλλικός μηχανισμός για σύνδεση των αποπληρωμών με την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, το EuroWorking Group επικύρωσε σήμερα, Πέμπτη, την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των εκκρεμών προαπαιτούμενων.

Ειδικότερα, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν ότι μόνο τρία από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης (η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου). 

Ως εκ τούτου, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, εάν όλα πάνε καλά, το ΔΣ του ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τα εθνικά κοινοβούλια.

Το EWG ενημερώθηκε επίσης για την πορεία των τεχνικών συνομιλιών για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό για το χρέος, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση, καθώς οι συνομιλίες της ομάδας εργασίας συνεχίζονται.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Αδωνις σε Καββαδία: Διορίστηκες στην ΕΡΤ με ρουσφέτι της Νέας Δημοκρατίας



Σε τεταμένο πολιτικό κλίμα, λόγω της Novartis, διεξάγονται πλέον οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία. Η σύγκρουση με βαριές κουβέντες δεν άργησε με τον Αδωνι Γεωργιάδη και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία να ξεκινούν άγρια κόντρα.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε φαξ από το γραφείο τύπου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004 όπου ο τότε επικεφαλής του γραφείου Γιάννης Ανδριανός έστειλε το βιογραφικό της Αννέτας Καββαδία στην ΕΡΤ προκειμένου να μονιμοποιηθεί.

Η κ. Καββαδία αντέδρασε έντονα με αποτέλεσμα ο Άδωνις Γεωργιάδης να ξεφύγει λέγοντας:

Γεωργιάδης: «Μη μου το παίζετε εδώ μέσα παρθένα» .

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙζΑ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέσυρε την έκφραση λέγοντας πως έκανε λάθος.

Γεωργιάδης: «Εντάξει το αποσύρω μη μου το παίζετε ανήξερη ήθελα να πω, το παίρνω πίσω. Το 2004 ανανεώθηκε η σύμβαση σας στην ΕΡΤ γιατί πήγατε στον επικεφαλής του γραφείο τύπου του πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανού και έφυγε από κει το φαξ. Όταν κάποιος έχει διοριστεί με φαξ από το γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή «παρακαλώ να προσληφθεί η κ. Αννέτα Καββαδία» δεν μπορεί να μου κάνει εμένα κριτική. Εγώ δεν έχω διοριστεί πουθενά με φαξ ενώ εσείς έχετε διοριστεί. Να μάθει ο ελληνικός λαός πως πήγατε στην ΕΡΤ και με ποιανού την υπογραφή».

Η κ. Καββαδία υπερασπίστηκε τη συγκεκριμένη επιλογή της τότε κυβέρνησης λέγοντας ότι η τότε Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή.

Καββαδία:«Ήταν η εποχή που η Νέα Δημοκρατία δεν είχε γίνει παράρτημα του ΛΑΟΣ και στα ηγετικά κλιμάκια της νέα υπήρχαν ακομπλεξάριστοι άνθρωποι και δεν είχα πρόβλημα να αναγνωρίσουν την ποιότητα των αντιπάλων τους. Η ηγεσία της ΝΔ τότε αναγνώριζε την αξία των πολιτικών της αντιπάλων. Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι δέχθηκα τηλεφώνημα από το γραφείου τύπου του πρωθυπουργού οτι επιστρέφω στη ΕΡΤ»

Γεωργιάδης: Ρουσφέτι ήσασταν διοριστήκατε με φαξ από το Γραφείο τύπου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή . Και οι 23 που δούλευαν στο ΚΕΛΠΝΟ δούλευαν και έκανα πολύ καλή δουλειά αλλά εσείς τους διασύρετε εδώ και τόσα χρόνια. Επειδή στην Ελλάδα δεν είμαστε μεγάλο χωριό και όλοι ξέρουμε τους πάντες μην έχετε σε μένα ύφος και μη μου το παίζετε ανήξερη.»

Καββαδία: «κ. Γεωργιαδη τόσα χρόνια ήμουν συμβασιούχος στη ΕΡΤ. Η λάσπη σας δεν με αγγίζει»

Γεωργιάδης: «Μπορεί να ήσουν ρουσφέτι άλλων και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν το γνωρίζω, δεν θα τα βρω και όλα τα ρουσφέτια σας».


ΤΑ ΝΕΑ


Από «κόσκινο» όλες οι συναλλαγές που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ



Oλες οι περιστασιακές ηλεκτρονικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ θα ελέγχονται ως ύποπτες από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ταυτόχρονα η Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ακόμα και αν υπάρχουν υπόνοιες ξεπλύματος χρήματος.

Οπως προκύπτει από το άρθρο 12 του νομοσχεδίου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να ενημερώνουν την Αρχή για κάθε περιστασιακή συναλλαγή (εξαιρούνται οι τακτικές μεταφορές χρηματικών ποσών όπως η μισθοδοσία) που αφορά μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενημερώνουν για τους ίδιους λόγους τις συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και τις συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ και διενεργούνται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την είσπραξη των κερδών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

1. Παρέχεται η δυνατότητα στην Αρχή σε επείγουσες περιπτώσεις να προχωρεί στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ή συναλλαγών εφόσον υπάρχουν υπόνοιες συσχέτισης με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Οταν από την έρευνα της Αρχής προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες για τέλεση των αδικημάτων που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο πρόεδρος θα διατάσσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων προσώπων. Μετά το πέρας της εκάστοτε έρευνας, η μονάδα διερεύνησης θα αποφασίζει αν πρέπει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να παραπεμφθεί με αιτιολογημένο πόρισμά της στον αρμόδιο εισαγγελέα, εφόσον τα στοιχεία κρίνονται επαρκή για τέτοια παραπομπή. Υπόθεση που αρχειοθετήθηκε μπορεί οποτεδήποτε να ανασυρθεί για να συνεχιστεί η έρευνα ή να συσχετιστεί με οποιαδήποτε άλλη έρευνα της Αρχής.

Εφόσον η έρευνα ολοκληρωθεί χωρίς επιβεβαίωση της υπόνοιας, ο πρόεδρος της Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών θα προχωρεί στην άρση της προσωρινής δέσμευσης ή στην αναστολή της. Η προσωρινή δέσμευση ή αναστολή θα διατάσσεται υπό τους ίδιους όρους και όταν ζητείται από αντίστοιχη Αρχή άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2. Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για την ενεργοποίηση μέτρων «δέουσας επιμέλειας» από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που υποχρεούνται να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να αναφέρουν στην αρμόδια Αρχή περιπτώσεις συναλλαγών υπόπτων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στις περιπτώσεις στις οποίες τα υπόχρεα πρόσωπα (τα πιστωτικά ιδρύματα, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις, οργανισμοί και άλλοι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, οι έμποροι και οι εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας κ.λπ.) οφείλουν να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ενημερώνοντας την Αρχή. Συγκεκριμένα, η Αρχή θα ενημερώνεται όταν διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή που:

α) Αφορά ποσό τουλάχιστον 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν η συναλλαγή διενεργείται με μία μόνο πράξη ή με περισσότερες ή με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.

β) Συνίσταται σε μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ.

γ) Οταν πρόκειται για πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά και διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή σε μετρητά που αφορά ποσό τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν διενεργείται με μία μόνο πράξη ή με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.

δ) Οταν πρόκειται για παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που διενεργούν συναλλαγή που αφορά ποσό τουλάχιστον 2.000 ευρώ, κατά την κατάθεση του στοιχήματος ή την είσπραξη των κερδών.

3. Οι ανώνυμες μετοχές εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, καθώς και τα δικαιώματα αγοράς αυτών, θα μεταβιβάζονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας. Το έγγραφο αυτό θα πρέπει να διαβιβάζεται εντός μηνός στην εταιρεία και να διατηρείται στο αρχείο της για τουλάχιστον 5 έτη από τη μεταβίβαση των μετοχών ή των δικαιωμάτων αγοράς αυτών.


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ν.Δ. : «Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση»



Για Πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής μιλάει η Νέα Δημοκρατία

Ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία αυξάνοντας τους τόνους λέει :«Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών, όταν δεν έχουμε κράτος δικαίου».

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε εχθές ευθέως ότι ο πρωθυπουργός : «είναι επικίνδυνος για την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών» και έδωσε ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του μετά τις επόμενες εκλογές οπότε και θα λυθούν οι «λογαριασμοί» που με τη δικογραφία αυτή άνοιξαν.


Δήλωση Προέδρου Κ. Μητσοτάκη για τη νέα άδεια στον Δ. Κουφοντίνα



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
             
«Οι άδειες στον Κουφοντίνα, για τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά είναι αδιανόητες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του, αλλά και γιατί παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. 

Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον απαράδεκτο νόμο Παρασκευόπουλου επέτρεψε την αθρόα αποφυλάκιση σκληρών ποινικών, και άλλαξε ταυτόχρονα τη διάταξη για τις άδειες προς όφελος ακόμη και των τρομοκρατών.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: Μια από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά οφείλει να αμύνεται απέναντι σε όσους την υπονομεύουν. Η ανοχή απέναντί τους οφείλει και θα είναι μηδενική. Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και των οικογενειών τους λέμε ΩΣ ΕΔΩ».




Χωρίς απόφαση για Νοvartis το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ




Πολύ πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά είχε παρουσιαστεί αποδεικνύεται για το Μέγαρο Μαξίμου η πολιτική διαχείριση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis. Χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατέληξε σε λήψη απόφασης για τα επόμενα βήματα, για την επιλογή που θα κάνει όσον αφορά την τύχη της επίμαχης δικογραφίας. Επισήμως, από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη η δυστοκία στη λήψη απόφασης αποδίδεται στο μέγεθος της δικογραφίας και στην ανάγκη να εξεταστούν και να αναλυθούν στη λεπτομέρειά τους όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή. Βεβαίως, όλη αυτή η ατμόσφαιρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχική στάση που υιοθετήθηκε από κυβερνητικά στελέχη, που έσπευσαν να μιλήσουν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του κράτους.

Πέραν αυτού, νωρίς χθες, πριν αρχίσει η συνεδρίαση, δεύτερη συνεχόμενη, του Πολιτικού Συμβουλίου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι έχει διαβαστεί η δικογραφία από τους αρμοδίους, υπάρχει πλήρης εικόνα όσων εμπεριέχει και προεξοφλούσαν ότι επρόκειτο το Πολιτικό Συμβούλιο να καταλήξει σε απόφαση. Μάλιστα, ανέφεραν ότι ως πρώτη επιλογή παραμένει η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία είχε προκριθεί έναντι της πρότασης για εξεταστική ή της επιστροφής της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη για συνέχιση της έρευνας.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά την υπόθεση, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή όξυνση τον πολιτικό διάλογο, ενώ, παράλληλα, εκκρεμεί συνάντηση του κ. Τσίπρα με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος. Πάντως, η αναβολή για άλλη μία φορά χθες της οριστικοποίησης των αποφάσεων προδίδει το κλίμα προβληματισμού και αμηχανίας μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώθηκε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς οι επιφυλάξεις εντάθηκαν μετά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της δικογραφίας, για το οποίο εκφράζονται από πολλές πλευρές ενστάσεις κατά πόσον επαρκεί για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες με τρόπο τέτοιο ώστε να μην οδηγηθεί –και πάλι– μια πολυδιαφημισμένη ως σκάνδαλο υπόθεση σε μηδενικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το κατά πόσον είναι ορθή επιλογή στη δεδομένη συγκυρία να επιδιώξει η κυβέρνηση περαιτέρω όξυνση του κλίματος, βάζοντας απέναντι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού αλλά και άλλους θεσμικούς παράγοντες.

Ο προβληματισμός που εκφράζεται αφορά την προτεραιότητα που η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει και αφορά την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Και εκείνοι που τον διατυπώνουν εκτιμούν ότι μπορεί η πυροδότηση εντάσεων να προκαλέσει ανώφελες και αχρείαστες αναταράξεις στην πορεία αυτή, ενώ επί της ουσίας θα καταστρέψει τις όποιες πιθανότητες αναζήτησης συναίνεσης σε άλλα ανοιχτά θέματα.





ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ