Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Δολοφόνησαν πάνω από 20 σκυλιά με φόλες στη Τιθορέα



Την καταγγελία όπως και τις φωτογραφίες από τα φολιασμένα σκυλιά μας τις έστειλε αναγνώστης που υποστηρίζει ότι το έγκλημα – γιατί περί εγκλήματος πρόκειται – δεν είναι πρωτόγνωρο και ο δράστης ή οι δράστες εξολόθρευσαν πάνω από 20 σκυλιά θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, θα προσθέταμε εμείς, με διάσπαρτες φόλες.

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία:

«Σήμερα (8-5-2019) ευρέθησαν 20 σκυλιά και περισσότερα ίσως αφού κάποια δεν εντοπίστηκαν, σε κατάσταση φρίκης, δηλητηριασμένα από φόλες διασκορπισμένες στις υπαίθριες περιοχές της Τιθορέας (άνω Τιθορέα). Τα σκυλιά αυτά ήταν αδέσποτα στην πλειοψηφία τους αλλά και πολλά οικόσιτα (κτηνοτρόφων, γεωργών και γενικά σκυλιά εργασίας).

Το συμβάν δεν είναι πρωτόγνωρο, αφού εδώ και 2-3 χρόνια επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση και την οργή των κατοίκων. Απαιτούμε την άμεση τιμωρία του υπεύθυνου/ων διότι θεωρούμε πως ο συγκεκριμένος/οι αποτελεί δημόσιο κίνδυνο εφόσον τέτοιες πράξεις αποδεικνύουν ψυχική αστάθεια».






Πηγή : lamiareport.gr


Εισαγγελέας: «Ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στα θύματά του ο Πάσσαρης Να κηρυχθεί ένοχος»



Σε τέσσερις φορές ισόβια και 71 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ομόφωνα ο Κων. Πάσσαρης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Η καταδίκη είναι για τις τέσσερις ανθρωποκτονίες που διέπραξε, ενώ του επέβαλε συνολική ποινή για σωρεία άλλων εγκλημάτων, όπως απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείες.

Τακτικοί δικαστές κι ένορκοι έκριναν ένοχο τον κατηγορούμενο, εκτός από τους τέσσερις φόνους, και για έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας, τρεις ληστείες, μία αρπαγή. Το δικαστήριο τον απάλλαξε για την αιματηρή ληστεία σε πρακτορείο της ΔΕΗ στο Περιστέρι το 2001 για την οποία είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία, μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία και κλοπή.
.


Ο πολιτικός χυδαίος απατεώνας Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να πεί : «Είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για μένα!»



Ποιος είσαι ρε Τσίπρα και δεν μπορούμε να μιλάμε για εσένα; Αλήθεια γνωρίζεις ποιος είσαι;

Στριμωγμένος μέσα στην διαπλοκή, την αλητεία και την χυδαιότητα που τον διακατέχει ο Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να πει στο Κυριάκο Μητοστάκη : «Είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για μένα!» 

Εκείνη την ώρα τον είχε πιάσει αμόκ τον Αλέξη Τσίπρα που γνώριζε ότι ξεφτιλιζόταν για ακόμα μία φορά στον ελληνικό λαό και η χυδαιότητα του σόκαρε όλη την βουλή.

Στον πανικό του ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αντεπιτεθεί, και να ξεφύγει από το κότερο και τους νεκρούς στο Μάτι και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη σαν γνήσιος ακροαριστερός αντιεξουσιαστής έδειξε τον χαρακτήρα του.

Μεγάλοι αντίπαλοι, αλλά σοβαροί πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήξεραν να βάζουν ένα όριο ευπρέπειας και κοινοβουλευτικού ήθους που δεν έχει ο Αλέξης Τσίπρας και τα ακροαριστερά στελέχη του κόμματος του.

Το να λέει ο πρωθυπουργός μιας χώρας στον ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι «είσαι πολύ μικρός εσύ να μιλάς για μένα» δείχνει την ποιότητα του, την παιδεία του και το πόσο ηθική έχει μέσα του, γιατί τέτοιες εκφράσεις μόνο ένας καθεστωτικός τις ξεστομίζει γιατί απλά είναι φασίστας.

Με λίγα λόγια απέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας  στον ελληνικό λαό την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του και την καθεστωτική νοοτροπία που θεωρεί κάθε αντιπαράθεση, κάθε πολιτική επίθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κάθε αποκάλυψη για τις ατασθαλίες των κυβερνώντων, περίπου ως παράνομες.



Αλητεία Τσίπρα! Είπε γλάστρα τον Κυμπουρόπουλο ! Χειρότερος από τον Πολάκη



Αλητεία Αλέξη Τσίπρα που άφησε άφωνους όλους του Έλληνες για την χυδαιότητα που έχει αυτός ο άνθρωπος!!

Μετά τον Πολάκη που στοχοποίησε με ρατσιστικό ακροαριστερό τρόπο τον Κυμπουρόπουλο, ήρθε η σειρά του άθλιου Αλάξηυ Τσίπρα να επιβεβαιώσει γιατί στηρίζει τον Πολάκη!! Απλά γιατί είναι ίδιοι σε τρόπους, συμπεριφορά, μόρφωση, παιδεία και ανηθικότητα.



Η απάντηση Κυμπουρόπουλου στην αθλιότητα Τσίπρα

Απαντώντας στα λεγόμενα του ανεκδιήγητου Τσίπρα πως η ΝΔ τον «περιφέρει για να μαζέψει ψήφους», ο ίδιος απάντησε πως είναι ντροπή να κρίνεται για κάτι άλλο πέραν από τις απόψεις και τις προτάσεις του. Είπε χαρακτηριστικά πως «είναι άδικο να αποτυπώνεται η προσπάθεια μου με αυτόν τον τρόπο. Ότι δηλαδή ο πρόεδρος της ΝΔ με εκμεταλλεύεται αφού μπορώ και θέλω να είμαι κοντά στον κόσμο και να διαδώσω το όνειρο μου και την θέληση μου να κάνω κάτι για την Ελλάδα μας. Δεν ζητάω τη λύπη σας. Ζητάω να καταλάβετε ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω αν και εφόσον καταφέρω να φτάσω στην Ευρωβουλή. Ζητάω την στήριξη σας”, ανέφερε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία του υποψήφιου ευρωβουλευτή με την ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρχε και μετάφραση στη νοηματική γλώσσα.

Όπως ανέφερε στόχος του είναι να αλλάξει η πολιτική σκέψη στην Ευρώπη.«Θέλω να αλλάξω την πολιτική σκέψη και ακολουθώ το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν ο Τσίπρας είπε ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν, ο Μητσοτάκης λέει είμαστε εδώ ανοιχτοί να επικοινωνήσουμε και να κάνουμε διάλογο. Αυτήν την πολιτική θέλω ν’ ακολουθήσω», είπε χαρακτηριστικά.

“Kάθε φορά φοβάμαι και ανησυχώ ότι δεν θα βγάλω κάποιο πολιτικό λόγο ή σκέψη. Κάθε φορά όμως καταλαβαίνω ότι η ίδια μου η υποψηφιότητα έχει σκοπό να αλλάξει τον πολιτικό τρόπο, ο οποίος δεν είναι να καβγαδίζουμε σε κάποια πάνελ. Ο νέος πολιτικός λόγος που θέλω να εκφράσω είναι εδώ και θέλω να τον εκφράσω εδώ μαζί σας, είμαι εδώ, η ζωή μου η πορεία μου. Σας ζητώ να την αξιολογήσετε για να καταλάβετε”, κατέληξε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.


Βουτιά 2,1% στο Χρηματιστήριο μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα



Ισχυρή πτώση στο Χρηματιστήριο, αλλά και επιδείνωση στην αγορά ομολόγων καταγράφηκε στο απόηχο των εξαγγελιών από τον πρωθυπουργό, δείχνοντας ότι οι επενδυτές τις υποδέχτηκαν με επιφυλακτικότητα. Στις 743,01 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, αυξάνεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές των μετοχών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.

Η αγορά υποχώρησε προς τα επίπεδα των 740 μονάδων υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές, ενώ στήριγμα στην αγορά έδωσε μόνο η μετοχή της ΔΕΗ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 743,01 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 63,93 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 35.896.828 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,61%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ (+2,29%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-7,60%), της Grivalia Properties (-4,44%), της Alpha Bank (-4,32%) της Εurobank (-4,26%) και της Jumbo (-4,07%).

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-4,03%), των Προσωπικών Προιόντων(-3,55%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-3,50%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική διακινώντας 10.767.659 και 8.247.050 μετοχές αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 5,818 εκατ.ευρώ και η Eurobank με 7,920 εκατ. Ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 31 μετοχές, 84 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Προοδευτική +16,88% και Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος +8,72%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Fieratex -15,07% και Λανακάμ -10,00%.

Επιδείνωση στην αγορά ομολόγων
Την ίδια στιγμή στη σκιά των φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενισχύονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς αυξάνεται κατά 5,7 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,40%, του 7ετούς ενισχύεται κατά 6,2 μονάδες βάσης, στο 2,70%, ενώ του 5ετούς κινείται 6,9 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,32%.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ράλι, με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν μεγάλη πτώση και να φτάνουν σε ιστορικά χαμηλά σημεία.


Πηγή : in.gr


Κυρ. Μητσοτάκης: Επειδή είστε πρώτη φορά αριστερά νομίζετε πως όλοι σας χρωστάνε




Απάντηση σε πολύ υψηλούς τόνους στην έντονη δευτερολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όταν βάζατε τα άθλια έντυπά σας τα οποία χρηματοδοτούνται ευθέως από τους διαπλεκόμενους που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου να χτυπάνε τη σύζυγό μου, και ξαφνικά ανακαλύψατε τις οικογενειακές ευαισθησίες. Και επειδή όλοι έχουμε παιδιά και όλοι έχουμε την οικογένεια πάνω από όλα μην πηγαίνετε τη συζήτηση εκεί.  Και όταν μιλάτε για οικογένεια, θα τα ακούσετε για το πως έκανε λεφτά η οικογένειά σας στη Χούντα. Μη μου κουνάτε το δάχτυλο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τις πολύκροτες διακοπές του κ. Τσίπρα ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ήσασταν τόσο κουρασμένος, όπως μας είπε η κ. Παναγοπούλου, και πήγατε σε ένα σκάφος να ξεκουραστείτε. Κρύψατε πού πήγατε για διακοπές. Γιατί πήγατε διακοπές 25 ημέρες μετά το Μάτι. Γι' αυτό το κρύψατε. Επειδή είστε πρώτη φορά αριστερά νομίζετε πως όλοι σας χρωστάνε».

«Ο κ. Μαρινάκης ούτε κουμπάρος μου είναι, ούτε στο σκάφος του πάω. Προερχόμαστε από διαφορετικές οικογένειες. Έχω το πλεονέκτημα να είμαι από πολιτική οικογένεια, που εξορίστηκε στη Χούντα, άλλοι έκαναν δουλίτσες. Και επειδή το είδα από μέσα απομυθοποίησα την εξουσία. Εσείς όχι. Εσείς την γνωρίσατε εκ των υστέρων», πρόσθεσε.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού



Ένα νέο αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε και πάλι, στην Ε' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ κρατουμένων, τραυματίστηκε από μαχαίρι στο λαιμό ένας 25χρονος Μαροκινός καθώς και ένας ομοεθνής του και δείχνει ότι δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός από το υπουργείο δικαιοσύνης και δεν έχει αλλάξει τίποτα.




Στον τελικό της Ανατολής οι Μπακς με κορυφαίο Αντετοκούνμπο




Μιλγουόκι Μπακς – Μπόστον Σέλτικς 116 – 91. Η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έγραψε ιστορία και τα ξημερώματα προκρίθηκε στον τελικό της Ανατολής για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια!

Ο Αντετοκούνμπο εκπληκτικός και σημείωσε 20 πόντους, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 τάπες και 2 κλεψίματα.






Ο Τσίπρας ξανά κοροϊδεύει, ο ΦΠΑ 24% παραμένει στον καφέ τα αναψυκτικά και τους χυμούς




Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εξήγγειλε ο Τσίπρας, αλλά δεν είπε σε ποια προϊόντα.

Ανακoίνωσε πονηρά όπως πάντα πως τα προϊόντα που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% θα επιβαρύνονται σύντομα με μειωμένο ΦΠΑ 13% αλλά δεν είπαν σκοπίμως πως αυτό αφορά μόνο ότι τρώγεται και όχι ότι πίνεται.

Καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή.




Ομιλία Μητσοτάκη στην βουλή



Κύριε Τσίπρα, ακούγοντάς σας με προσοχή  κατάλαβα γιατί δεν θέλατε ποτέ να γίνει η συζήτηση για την πρόταση μομφής που καταθέσαμε κατά του κ. Πολάκη. Η πρόταση αυτή δεν αφορά τα πεπραγμένα του στο Υπουργείο Υγείας, αφορά τη συμπεριφορά του. Το ήθος και το ύφος της εξουσίας  που ο ίδιος αποπνέει. Και βέβαια με τη στήριξη που του παρέχετε έρχεστε σήμερα εδώ και ταυτίζεστε απόλυτα  με αυτές τις συμπεριφορές.  Θα συζητήσουμε λοιπόν κ. Τσίπρα και για την οικονομία αφού συζητήσουμε για το μείζον, για το αντικείμενο  της πρότασης δυσπιστίας όπως εμείς την καταθέσαμε.  Και θα συζητήσουμε, εδώ στη Βουλή κ. Τσίπρα. 

Μου έκανε πολλή εντύπωση η εν τη ρύμη του λόγου σας αποστροφή να συζητήσουμε “έστω” και στη Βουλή. “Έστω” και στη Βουλή κ. Τσίπρα;  Εδώ συζητάμε! Κύριε Τσίπρα σαράντα φορές έχουμε συζητήσει εδώ. Δεν είμαστε τηλεπερσόνες να πηγαίνουμε στα κανάλια και  να ασχολούμαστε με το ποιος θα κάνει  νούμερα. Εδώ είναι ο ναός  της Δημοκρατίας κ. Τσίπρα, εδώ θα συζητήσουμε και εδώ θα απολογηθείτε. Αν θέλετε  τηλεοπτικό διάλογο έχετε την δυνατότητα να κάνετε κάτι πάρα πολύ απλό: Προκηρύξτε τώρα εθνικές εκλογές και θα κάνουμε όσα debate θέλετε, όταν θα έχει κλείσει η Βουλή. Για την οικονομία,  για τις Πρέσπες, για το προσφυγικό, για όλα αυτά τα οποία -με ευθύνη του  Προέδρου της Βουλής- ουδέποτε συζητήθηκαν, όπως οι προ ημερησίας συζητήσεις  που δεν διοργανώθηκαν ποτέ. Διότι εδώ παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Θα συζητήσουμε λοιπόν για όλα αυτά κ. Τσίπρα όταν κλείσει η Βουλή, όταν προκηρύξετε εθνικές εκλογές, και στην τηλεόραση όπως πάντα γίνεται.

Εν τω μεταξύ, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι έχουμε κάνει -αν δεν κάνω λάθος- 41 συζητήσεις. Οι πολίτες πιστεύω ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Εγώ θα κάνω την πρόβλεψη ότι στις 26 Μαΐου ένας θα χαμογελάει και ένας θα κλαίει. Η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει τη μεγάλη πολιτική νίκη που θα οδηγήσει σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και μετά ελάτε πάλι εδώ στη Βουλή να μας πείτε όλα αυτά τα “ωραία”  για το πόσο σας εμπιστεύεται ο Ελληνικός λαός και το πόσο χαρούμενος είναι  με την κατάσταση στην οποία έχετε φέρει τη χώρα. 

Είμαστε πάλι εδώ, μετά τη σύντομη συνεδρίαση της Δευτέρας. Λείπατε,  δεν ήσασταν εδώ, επιλέξατε να είστε στην Ξάθνη, ο κατά τα άλλα επισπεύδων πάντα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Και διαπιστώσαμε, βέβαια, από τη Δευτέρα ότι λίγες μέρες, είναι πράγματι -όπως λένε οι Αγγλοσάξονες- πολύς χρόνος στην πολιτική. Από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα και από τα κότερα στη χθεσινή φιέστα. Από τα κότερα, στη χθεσινή φιέστα των απεγνωσμένων «θα» της νέας δημαγωγίας. Για τα κυβερνητικά «τυράκια» της τελευταίας στιγμής, κ. Τσίπρα, πριν από την «φάκα» των εκλογών, που τόσο τρέμετε. Δεν μπορούν, όμως, αυτά τα «τυράκια» να αλλάξουν την πραγματικότητα, που ζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Προσπαθήσατε φιλότιμα τα τελευταία 24ωρα να αλλάξετε την ατζέντα. Υποσχόμενος ότι θα δώσετε πίσω πολύ λίγα από τα πάρα πολλά που πήρατε από τους πολίτες μέσα σε 4 χρόνια. Η κοινωνία όμως, πλήρωσε και πληρώνει τους φόρους που εσείς βάλατε, και το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Και, στην παροχολογία της τελευταίας στιγμής, βλέπει μόνο τον πανικό να πάτε αλλού τη συζήτηση. Μιλήσατε, κ. Τσίπρα, για σχέδιο. Γυρίσατε άρον-άρον πίσω, ακυρώσατε τις περιοδείες σας στην Ήπειρο και την Άρτα για έναν και μόνο λόγο: Επειδή γνωρίζατε ότι η επικαιρότητα ασχολιόταν με άλλα θέματα, γιατί το ηθικό σας πλεονέκτημα κ. Τσίπρα βούλιαξε στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.  Εκεί που σας φωνάζανε κάποτε: «Νάτος, νάτος ο Πρωθυπουργός!», τώρα θα λένε «Νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος». Έτσι θα σας θυμάται η ελληνική κοινωνία. Από την αριστερά των καταλήψεων στην αριστερά του κότερου.

Μην ανησυχείτε, δεν θα αφιερώσω πολύ χρόνο σε αυτά. Έχω, όμως,  νέα για εσάς κ. Τσίπρα. Καμία κυβέρνηση -και έχουν υπάρξει πολλά προηγούμενα- δεν γύρισε το κλίμα με παροχές της τελευταίας στιγμής. Οι πολίτες ξέρουν ποιος τους φτώχυνε τα τελευταία 4 χρόνια.  Ξέρουν πολύ καλά  ποιος διέλυσε τη μεσαία τάξη. Ξέρουν πολύ καλά ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ. Ξέρουν πολύ καλά οι νέοι συνταξιούχοι -του κ. Κατρούγκαλου- ότι σήμερα βγαίνουν με συντάξεις χαμηλότερες κατά 38% από τους παλιούς συνταξιούχους. Τα ξέρουν όλα αυτά οι πολίτες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η αφετηρία της σημερινής συζήτησης, κ.Τσίπρα, όσο  και αν δεν είπατε κουβέντα γι’ αυτά, είναι η συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ως χαρακτηριστικό γνώρισμα συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής. Προχθές, όταν καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να απέχει. Στα υπουργικά έδρανα βρέθηκε μόνος του ο κ. Δραγασάκης, που κι αυτός μίλησε ελάχιστα σαν να εκτελούσε αγγαρεία, όπως φαντάζομαι ότι πολλοί θα εκτελούσατε αγγαρεία αν σας βάζανε να υπερασπιστείτε τον κ. Πολάκη. Παρόντες ήταν όλοι κι όλοι δεκαπέντε συνάδελφοί σας, όλοι κατηφείς και σιωπηλοί. Μάλλον, δεν σας αρέσει η όψη της κυβέρνησής σας στον καθρέφτη.

Σήμερα, όμως, όσα ψέματα κι αν ήρθατε πάλι να πείτε κ. Τσίπρα, τα ψέματα τελείωσαν. Διότι επί της ουσίας με τη συμπεριφορά σας καλύψατε τον κ. Πολάκη. Βλέπω επίσης και όλους τους υπουργούς στα έδρανα. Προφανώς το πικρό ποτήρι θέλετε να το πιείτε όλοι μαζί. Μετατρέψατε την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά του Παύλου Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, εκβιάζοντας με αυτό τον τρόπο εκείνους τους βουλευτές σας που είχαν το θάρρος σε κάποιες από τις δημόσιες εκφράσεις τους να διαφοροποιηθούν από τον κ. Πολάκη: τον κ. Φίλη και αρκετούς άλλους. Τι  λέτε σε όλους τους βουλευτές; «Με τον Πολάκη μέχρι τέλους, αλλιώς εξουσία τέλος». Αυτό τους λέτε. Για αυτό και δεν τολμάτε να συζητήσετε την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να βάζετε τέτοιο δίλημμα, για να εκβιάσετε την κομματική πειθαρχία, έτσι όμως γίνεστε όλοι Πολάκηδες. Τσίπρας, λοιπόν, και Πολάκης, είναι ένα και το αυτό.

Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που σας συνδέει τελικά τόσο στενά με τον Πολάκη ώστε να αναγκάζεστε να ταυτίζεστε απόλυτα μαζί του. Δεν μπορεί να είναι μόνο οι κοινές σας διακοπές στα όμορφα Σφακιά τις εποχές της ανεμελιάς και της ομπρέλας στην παραλία -γιατί τώρα τις ομπρέλες τις στήνετε αλλού, από ό,τι είδα. Είναι κάτι παραπάνω. Υπάρχει λόγος: Ο Πολάκης λέει και κάνει αυτά τα οποία θέλετε να πείτε και να κάνετε εσείς, αλλά δυσκολεύεστε λόγω του αξιώματος σας. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης των διαλυμένων νοσοκομείων και των κομματικών ρουσφετιών. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους. Είναι ο πολιτικός που κρύβει τα θύματα στο Μάτι και που δίνει σόου υποκρισίας μπροστά στις κάμερες. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που απειλεί τους δημοσιογράφους ότι θα βρεθούν «τρία μέτρα κάτω απ’ τη γη». Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης ο οποίος «κυκλοφορεί και οπλοφορεί», καπνίζοντας, όντας αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Ποδοπατώντας νόμους και βρίζοντας ακόμη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας που του επισημαίνει το αυτονόητο.

Και βέβαια, συγκινήθηκα κ. Τσίπρα πραγματικά με το ενδιαφέρον σας για τα άτομα με αναπηρία. Αλλά ο Πολάκης και ο πραγματικός Τσίπρας ταυτίζονται, όταν ο Πολάκης επιτίθεται αναίτια και άνανδρα σ’ έναν αγωνιστή της ζωής, όπως είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Και δεν τολμάει καν να ζητήσει συγγνώμη -και έρχεστε και τον καλύπτετε σήμερα, γιατί δεν τολμάτε να πάρετε αποστάσεις από τον ίδιο. Και βέβαια -γιατί δεν υπάρχει μόνο το νταηλίκι, υπάρχει και η φυγομαχία- ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που στα δύσκολα τρέχει να κρυφτεί πίσω από την βουλευτική ασυλία και το άρθρο 86 που κατά τα άλλα καταγγέλλει. Για να χρησιμοποιήσω μια αναλογία -από μια ομολογουμένως έξυπνη διαφήμιση του κ. Καμμένου- ο Πολάκης είναι πιτ μπουλ όταν επιτίθεται στον Κυμπουρόπουλο, αλλά κανίς όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη. Αν δεν ήσασταν Πολάκης, κ. Τσίπρα, δεν θα καλύπτατε με τόσο απόλυτο τρόπο την φασίζουσα συμπεριφορά του κολλητού σας υπουργού. Τον έχετε καλύψει, όπως δεν έχετε καλύψει κανένα πολιτικό σας στέλεχος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας παρουσίασα αναλυτικά τους πολιτικούς, ηθικούς και αξιακούς λόγους που επέβαλαν στη Βουλή να καταδικάσει τον «Πολακισμό», ως απειλή για τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό μας. Τον παρομοίωσα με το «τέρας» για το οποίο μιλούσε κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις, καλώντας μας να μη συνηθίσουμε την παρουσία του. Και δήλωσα σαφώς ότι τέτοιες φασιστικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον κ. Πολάκη, επιλογή που αναδείχτηκε και από τις πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Μάτι. Γιατί, ξέρετε, τα γεγονότα είναι πεισματικά και εκδικούνται. Η επιλογή του Πρωθυπουργού να υιοθετήσει τον «Πολακισμό», από κοινοβουλευτικός χειρισμός έγινε μπούμερανγκ. Τσίπρας και Πολάκης μαζί έκρυβαν νεκρούς στο Μάτι. Μαζί έλεγαν ψέματα, μαζί υποκρίνονταν. Και μαζί έριχναν τις ευθύνες στους κατοίκους και στα Μ.Μ.Ε.
  
Το τι έγινε μετά είναι πλέον γνωστό στο Πανελλήνιο. Ο κ. Τσίπρας πήγε διακοπές κρυπτόμενος σε μια θαλαμηγό, όταν η χώρα ακόμα μετρούσε τους νεκρούς της στο Μάτι. Αυτή είναι η αισθητική και αυτή είναι η ηθική της εξουσίας όπως την αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός. Αυτός, βέβαια, είναι ο λιτός βίος στα καταστρώματα της πλουτοκρατίας.  Αυτή είναι η υποτιθέμενη μάχη κατά της διαπλοκής. Μου έκανε εντύπωση, κ. Τσίπρα, και αναρωτιέμαι πραγματικά γιατί σήμερα δεν επαναλάβατε αυτό το δίλημμα που θέτετε πάντα στις τελευταίες σας ομιλίες: «με τους πολλούς ή με την ελίτ». Πώς να τα πείτε κ. Τσίπρα; Πώς να μιλήσετε ξανά για την ελίτ;  Εκτός αν υπάρχει μια άλλη εξήγηση: ότι συγχρωτίζεστε με τις ελίτ -όπως φαίνεται να έλεγε ο Τρότσκι- για «να ρίξετε την πλουτοκρατία από μέσα». Υπάρχει και αυτή η εξήγηση. Αυτό είναι το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα του πολιτικού χώρου που ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ενσαρκώνει.

Δεν θα αναφερόμουν σήμερα στο Μάτι αν ο κ. Τσίπρας δεν επέμενε να προσβάλλει τη μνήμη όλων για όσα τραγικά συνέβησαν. Κύριε Τσίπρα, καταλάβατε τι είπατε πριν από τρεις μέρες σε ανθρώπους οι οποίοι κάηκαν σε αυτή τη δραματική καταστροφή; Είπατε ότι το υλικό το οποίο βγήκε στην επικαιρότητα είναι «ξαναζεσταμένο» φαγητό. Προσέξτε την έκφραση την οποία χρησιμοποιήσατε. «Ξαναζεσταμένο» φαγητό κ. Τσίπρα; Το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας; Aν είναι έτσι, διορθώστε το με κάποιον τρόπο. Πώς είναι δυνατόν με αυτό τον τρόπο να προσβάλλετε τη μνήμη  102 ανθρώπων; «Ξαναζεσταμένο» φαγητό είναι να ακούμε τους ανθρώπους να λένε ότι “υπάρχουν νεκροί και δε μας αφήνουν να τους ανακοινώσουμε”; «Ξαναζεσταμένο» φαγητό είναι η απόδειξη της χυδαίας σας υποκρισίας, και του σκηνικού που στήσατε εκείνο το βράδυ;

Ούτε θα έδινα προσωπικά μεγάλη σημασία στο πολυτελές σκάφος στο οποίο ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει τις διακοπές του, αν δεν είχε κάνει καριέρα, ενοχοποιώντας συνολικά τους επιχειρηματίες και κάθε σχέση μαζί τους. Όταν χτίζει, με ακραία υποκρισία, όλο το πολιτικό του αφήγημα στη δήθεν «μάχη κατά των ελίτ», τις οποίες δήθεν αντιμάχεται, την ώρα που, στα κρυφά -όχι στα φανερά, στα κρυφά, γιατί προφανώς γνωρίζατε τις επιπτώσεις από τη δημοσιότητα που θα έπαιρνε μια τέτοια επιλογή- συναγελάζεσθε μαζί τους. Ο συγχρονισμός, όμως, αυτής της καλοκαιρινής αναψυχής του κ. Τσίπρα με τη δοκιμασία ενός λαού, δεν μου επιτρέπει να σιωπήσω. Πολύ περισσότερο όταν οι Έλληνες μαθαίνουν τώρα το εξής παράδοξο: Ότι η σκηνοθεσία της Ιθάκης -για τη λήξη, υποτίθεται, του τρίτου Μνημονίου- εκπονήθηκε στο κατάστρωμα ενός γιοτ πολλών εκατομμυρίων. Η δε Ιθάκη επελέγη επειδή ο κ. Τσίπρας απλά έκανε διακοπές στο Ιόνιο. Και έχετε το θράσος κ. Τσίπρα να φεύγετε, να κάνετε τις διακοπές σας, να πηγαίνετε στην Ιθάκη, να βγάζετε έναν δεκάρικο κατά των ελίτ, και μετά να ξαναγυρίζετε πίσω σαν να μην τρέχει τίποτα; Καταθέτω στα πρακτικά το διάγγελμα της Ιθάκης για να θυμόμαστε τι λέγατε εκεί για τις ελίτ.

Όμως, η ιστορία αυτή σας εκθέτει και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι αυτές οι διακοπές δεν έγιναν κ. Τσίπρα άνευ ανταλλάγματος. Η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, εκτός από πρωθυπουργικός σύμβουλος, διορίστηκε και πριν από ένα μήνα πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Έχω εδώ το σχετικό Φ.Ε.Κ. Τυχαίο; Δε νομίζω. Ενώ ακούω -ελπίζω να το διαψεύσετε ή να το επιβεβαιώσετε- ότι προτείνεται κιόλας από την κυβέρνηση να εκπροσωπεί στο εξής και για πάντα την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Με λίγα λόγια: «μου δίνεις τη θαλαμηγό σου, κι εγώ σε κάνω πρέσβη και αθάνατη». Αυτός είστε κ. Τσίπρα. Καταλαβαίνω, σας είναι πολύ άβολη αυτή η κουβέντα. Καριέρα κάνατε πάνω σε όλα αυτά. Αλλά κρατήστε λίγο τον εκνευρισμό σας. Τα γεγονότα κ. Τσίπρα εκδικούνται. Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και ψεμάτων και πέφτετε μέσα σε ένα σύννεφο οργής, χλεύης και απαξίωσης. Κύριε Τσίπρα, και άλλοι πολιτικοί έχασαν εκλογές, αλλά έχασαν με αξιοπρέπεια.  Ψεύτες πολιτικούς έχει γνωρίσει αρκετούς ο τόπος, αλλά τέτοιον υποκριτή, σαν κι εσάς, κανέναν, κ. Τσίπρα.

Και πραγματικά λυπάμαι που ο κ. Τσίπρας σας επιβάλλει σε όλους τον «πολακισμό»  ως δόγμα πολιτικής το οποίο πια θα ταυτίζει συνολικά αυτή τη συμπεριφορά με τον  ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε, υπάρχουν όρια ανάμεσα στην πολιτική δράση και την προσωπική αξιοπρέπεια, είναι σαφή. Όλοι μας τα ξέρουμε. Σήμερα στην πρόταση εμπιστοσύνης την οποία ζητά ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει καμιά ύψιστη σκοπιμότητα, καμία μεγάλη κεντρική απόφαση, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία πρέπει να υπερασπιστείτε. Και, φαντάζομαι, ότι κάποιοι από σας μέσα σας κρατάτε μια στάλα ευγένειας και φιλότιμου για τον εαυτό σας. Η ψήφος σας, λοιπόν, σε ένα μόνο θα απαντήσει: Είστε όλοι το ίδιο; Είστε με τον κ. Τσίπρα των Πολάκηδων ή είστε με την Ελλάδα των πολλών;  Οι πολίτες, κ. Τσίπρα, βλέπουν και κρίνουν. Δεν πιστεύουν πια στα ψέματά σας τα οποία συνεχίζετε να τα λέτε και σήμερα. Επιμένετε να διαστρεβλώνετε, για άλλη μια φορά, τις δικές μας θέσεις. Είπατε για άλλη μια φορά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέδιο ή ότι έχει κρυφό σχέδιο ή ότι έχει νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Κύριε Τσίπρα, το σχέδιό μας είναι εδώ. Σε αυτό το έντυπο κ. Τσίπρα είναι το πρόγραμμά μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Είναι στη δημοσιότητα εδώ και τρεις μήνες.  Σταματήστε, λοιπόν, να λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόγραμμα ή έχει μυστικό πρόγραμμα. Η πραγματικότητα είναι, κ. Τσίπρα, ότι δυσκολεύεστε να ωραιοποιήσετε την καμένη γη που αφήνετε πίσω, εσείς και η κυβέρνησή σας. Γιατί δεν μπορείτε να δίνετε υποσχέσεις που γνωρίζετε ότι δεν θα υλοποιήσει ο ίδιος. Η αλήθεια εκδικείται όσο και αν τα τρολ του κ. Παππά προσπαθούν να την παραποιήσουν.

Άκουσα και σήμερα τον Πρωθυπουργό να λέει ψέματα. Να περιγράφει μία Νέα Δημοκρατία που υπάρχει μόνο στο φαντασιακό σας κόσμο.  Να λέει ψέματα -ποιός;- αυτός που επέβαλε 29 νέους φόρους, για τη δήθεν λιτότητα την οποία θα επιβάλουμε εμείς. Να λέει ψέματα ότι ενδιαφέρεται για τους αδύναμους, αυτός που κατάργησε το ΕΚΑΣ. Να λέει ψέματα ότι είναι αυτός πατριώτης, ο άνθρωπος που αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια. Να παριστάνει πότε τον αριστερό ριζοσπάστη, πότε τον Σοσιαλδημοκράτη, ενώ ακόμη και ο κ. Σάντσεθ, τον οποίον σπεύσατε να αγκαλιάσετε, σας αποκαλούσε δημαγωγό και ψεύτη. Και τώρα σπεύδετε να τον αγκαλιάσετε.

Δεν έχετε άλλον δρόμο από το να λέτε ψέματα. Γι’ αυτό και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποκλεισμένοι από κλούβες. Γι’ αυτό και καταγγέλλετε τη διαπλοκή, ενώ πάνω στο ευρωψηφοδέλτιο γράφει Κόκκαλης. Γι’ αυτό και κομπάζετε για τα υπερ-πλεονάσματα, ενώ προέρχονται από τους φόρους που πληρώνονται από το υστέρημα των Ελλήνων και χρηματοδοτούνται από τις συντάξεις που δεν αποδίδονται -250.000 συνταξιούχοι περιμένουν τη σύνταξή τους κ. Τσίπρα, για αυτούς δεν είπατε κουβέντα- και από  δημόσιες επενδύσεις που δεν πραγματοποιούνται. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα μιλώντας δήθεν για μεγάλη ανάπτυξη, ενώ οι άλλες χώρες που πέρασαν από τα Μνημόνια είχαν αθροιστικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τετραπλάσια ανάπτυξη από τη δική μας. Και υπόσχεται «καλύτερες μέρες» όταν οι μέρες  που ζουν οι Έλληνες πολίτες τον διαψεύδουν.

Οι Έλληνες γνωρίζουν κ. Τσίπρα ποια είναι η Ελλάδα την οποία θα παραδώσετε. Μια Ελλάδα στην οποία, με τον ένα ή τόν άλλο τρόπο, έχετε τραυματίσει οικονομικά όλους τους πολίτες. Γιατί αυτό δείχνει η αριθμητική: Μια Ελλάδα φτωχοποιημένη. Μια Ελλάδα με διαλυμένη τη μεσαία τάξη και στερημένη από τη δυναμική νεολαία, η οποία επέλεξε να εγκαταλείψει τη χώρα, μια νεολαία η οποία πρέπει να πάρει την σκυτάλη για να ξαναχτίσουμε μαζί την Ελλάδα που θέλουμε. Θα ήταν μάταιο να συνεχίσω να επικαλούμαι την πραγματικότητα ως απάντηση στη δική σας προπαγάνδα. Εξάλλου, ξέρετε κ. Τσίπρα, ό,τι και να πούμε σήμερα στη Βουλή, σε 18 μέρες από τώρα έχουμε εκλογές. Και οι πολίτες θα αποφασίσουν για το αν πιστεύουν τη δική σας ιστορία για μια Ελλάδα η οποία βγαίνει από τα μνημόνια και η οποία δημιουργεί ευημερία ή αν πιστεύουν ότι η ζωή τους έγινε χειρότερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους στη Νέα Δημοκρατία. Λίγη υπομονή ακόμα, σε 18 μέρες θα ξέρουμε.

Αλλά μου κάνει εντύπωση, κ. Τσίπρα, ότι αυτή η ιδεολογική σας ήττα σηματοδοτείται και από μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιγράψετε σκέλη της δικής μας πολιτικής. Τι μπορώ να προσθέσω, όταν ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει -και αυτος ξαφνικά- ότι είναι υπέρ της αναθεώρησης των πλεονασμάτων, όταν δέχτηκε αυτή την πολιτική; Τον αδειάσατε βέβαια εσείς στους Financial Times και είπατε ότι εγώ τα θέλω τα 3,5% πλεονάσματα, είναι μια χαρά, θέλω να τα υπηρετώ. Τι να πω όταν έρχεστε τώρα μετά από τέσσερα χρόνια και τάζετε μείωση φόρων τους οποίους εσείς βάλατε, αντιγράφοντας σκέλη ενός προγράμματος το οποίο έχω ανακοινώσει από την Δ.Ε.Θ. του 2016; Θυμάστε τι λέγατε τότε όταν εγώ ανακοίνωνα αυτές τις μειώσεις φόρων κ. Τσίπρα; Θυμάστε τι έλεγε ο Υπουργός σας, ο κ. Χουλιαράκης, για το ζήτημα του Φ.Π.Α. στην εστίαση; Πώς αποδομούσε το μέτρο αυτό; Και έρχεστε τώρα και το αντιγράφετε και το υλοποιείτε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Και πώς να εξηγήσω ότι μόλις προεκλογικά θυμηθήκατε τις 120 δόσεις;

Δεν θα χρησιμοποιήσω πολλά στοιχεία,  αλλά μιας και μιλάτε για τη χώρα την οποία παραδίδετε, αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα κ. Τσίπρα. Κοιτάξτε λίγο εδώ την εξέλιξη του ιδιωτικού χρέους. Από τα 85 δις στα 140 δις ευρώ. Αυτή είναι η Ελλάδα την οποία παραδίδετε κ. Τσίπρα. Και έρχεστε με τρία χρόνια καθυστέρηση να  πανηγυρίζετε για μια ρύθμιση που θα έπρεπε αφενός να την είχατε φέρει πολύ νωρίτερα, αφετέρου δεν θα έπρεπε ποτέ να είχατε επιτρέψει αυτή τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής την οποία επιβάλλετε.

Κύριε Τσίπρα, καταλαβαίνω γιατί μιμείστε τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά όχι και να κάνετε σκονάκι αποσπάσματα του δικού μας προγράμματος, αυτό κ. Τσίπρα πάει πάρα πολύ. Θέλω να πω δύο λόγια, να σχολιάσω τις χθεσινές ανακοινώσεις σας και να σας πω τι ακριβώς αποκρύψατε. Δεν μου λέτε κ. Τσίπρα, αυτό το οποίο παρουσιάσατε χθες είναι σχέδιο εξόδου από την κρίση; Γιατί δεν το παρουσιάσατε όλο αυτό ένα μήνα πριν, τρεις μήνες πριν, στον προϋπολογισμό; Και εσπευσμένα ακυρώσατε τις περιοδείες σας για να γυρίσετε πίσω για να αλλάξετε την ατζέντα; Είναι σχέδιο αυτό τεκμηριωμένο και ουσιαστικό; Διότι ξέρετε πολύ καλά, καταλαβαίνετε πια, τι θα γίνει στις εκλογές και πολύ απλά παίζετε τα ρέστα σας.

Έρχεστε και λέτε ότι θα καταβάλετε εγγύηση 5 δις από το υστέρημα των Ελλήνων για να εξασφαλίσετε την ανοχή των εταίρων, μπλέκοντας ανόμοια πράγματα. Μπλέκοντας τις ταμειακές δυνατότητες της χώρας με τις υποχρεώσεις που έχετε δεσμευθεί να παράγουμε συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν ξέρω τι οικονομικά είναι αυτά και ποιος σας τα λέει. Πραγματικά λυπάμαι και για τον κ. Τσακαλώτο που σας εισηγείται τέτοιες σαχλαμάρες. Πείτε μου τώρα με το χέρι στην καρδιά κ. Τσίπρα, είναι επιτυχία ότι ξανακατεβάζετε τον ΦΠΑ εκεί που τον βρήκατε επί κυβέρνησης Σαμαρά; Τέσσερα χρόνια είχατε τον ΦΠΑ στο 24%, και θα έρθετε να εκμαιεύσετε το χειροκρότημα επειδή τον γυρίζετε εκεί που τον βρήκατε; Και ως προς την 13η σύνταξη, δεν υπάρχει 13η σύνταξη, υπάρχει προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους, εξαγοράς τους. Αυτο υπάρχει. 13η σύνταξη κ. Τσίπρα, δεν υπάρχει.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια οικονομία η οποία αναγκάζεται διαρκώς  να αναθεωρήσει την ανάπτυξη προς τα κάτω. Αυτός εδώ ο πίνακας αποτυπώνει ανάγλυφα την αποτυχία της κυβερνητικής σας πολιτικής. Τις προβλέψεις κρατικού προϋπολογισμού και την ανάπτυξη που τελικά πραγματοποιήσατε. Για ποια υπεραπόδοση μιλάτε όταν ο βασικός δείκτης της οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης, έχει πέσει και στα 4 χρόνια της θητείας σας έξω; Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: δεν υπάρχει υπεραπόδοση, υπάρχει υπερφορολόγηση.

Και επειδή μας είπατε ότι τα μέτρα σας θα είναι σε μόνιμη βάση, θα σας θυμίσω τι επιβάλατε σε μόνιμη βάση τα τελευταία 4 χρόνια: Αύξηση του ΦΠΑ παντού. Αύξηση των έμμεσων φόρων παντού. Αυξήσεις στα καύσιμα, στα τηλέφωνα, στα ποτά, ακόμη και στον καφέ. Το κόψιμο του ΕΚΑΣ. Ναι πράγματι αυτό ήταν μόνιμο μέτρο, κ. Τσίπρα. Μείωση των νέων συντάξεων με τα ασφαλιστικό Κατρούγκαλου. Καθυστερήσεις στις νέες συντάξεις. Περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να βγαίνουν τα υπερπλεονάσματα εις βάρος, όμως, της ανάπτυξης. Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτά είναι τα μόνιμα μέτρα τα οποία επιβάλατε.

Και τώρα μέσα στο αμόκ της προεκλογικής παροχολογίας, ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά τη μείωση του αφορολόγητου, την οποία, σας θυμίζω κ. Τσίπρα, εσείς νομοθετήσατε. Αυτή τη στιγμή -έτσι όπως έχουν τα πράγματα- η μείωση αυτή θα εφαρμοστεί  από το 2020. Γνωρίζοντας προφανώς ότι τότε θα κυβερνά άλλος, δηλώνετε και σήμερα ότι αυτή η μείωση δεν θα ισχύσει επί «των ημερών σας». Πρόκειται, κ. Τσίπρα, για τον ορισμό της υποκρισίας. Εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία στη Βουλή -πολύ απλή- με θέμα κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Σας ρωτώ λοιπόν, θα την υπογράψετε; θα την ψηφίσετε ναι ή όχι;  Το ερώτημα είναι πολύ απλό, καθαρές κουβέντες, καθαρές πράξεις. Κάντε το τώρα.  Διότι αν δεν το κάνετε τώρα δεν έχετε καμία δικαιολογία κ. Τσίπρα, και όλοι θα καταλάβουμε ότι αυτά τα λίγα τα οποία δίνετε πίσω στους συνταξιούχους, εσείς είστε αυτός που θα τους τα πάρετε στο πολλαπλάσιο με τη μείωση του αφορολόγητου. Ελάτε λοιπόν τώρα,  να ψηφίσουμε μαζί την τροπολογία. Τι φοβάστε κύριοι συνάδελφοι; Τι φοβάστε; Φοβάστε μήπως εκτεθείτε για άλλη μια φορά ανεπανόρθωτα και αναδειχθεί και σε αυτό ο μνημειώδης λαϊκισμός σας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Απευθύνομαι σήμερα σε εσάς, απευθύνομαι και σε όλους τους συμπολίτες μας, γιατί πιστεύω ότι όλοι μας αξίζουμε καλύτερα και όλοι μας μπορούμε καλύτερα. Μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τον διχασμό και να οικοδομήσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον. Σήμερα -μιας και πολλή κουβέντα γίνεται  για το τι είναι  προοδευτικό, για το τι είναι συντηρητικό- προοδευτική πολιτική δεν είναι εκείνη που ανακυκλώνει πάθη που βρίσκονται στο ράφι της Ιστορίας. Η πραγματική προοδευτική πολιτική βλέπει μπροστά. Σίγουρα η προοδευτική πολιτική κ. Τσίπρα ενώνει και δεν χωρίζει, αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη ως μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ της επιχειρηματικότητας από τη μια και της απασχόλησης από την άλλη. Προστατεύει τους πιο αδύναμους, εγγυάται ασφάλεια και αποτρέπει τη βία. Προάγει το κράτος Δικαίου και μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική. Θέτει το Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη. Προστατεύει το περιβάλλον και απαιτεί καλή δημόσια Παιδεία και Υγεία για τους πιο αδύναμους. Έτσι εννοούμε εμείς -μιας και θέλετε να ακούσετε ποιο είναι το δικό μας σχέδιο- την πρόοδο. Μια πρόοδο που θα αναστήσει την μεσαία τάξη που υπήρξε πάντα η ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, επιτρέποντας σε κάθε γενιά να παραδίδει μια πατρίδα καλύτερη από την προηγούμενη. Και μία τέτοια πολιτική θεωρώ ότι σήμερα μπορεί πραγματικά να στηριχθεί σε μια νέα πλατιά κοινωνική συμμαχία.

Οι προοδευτικοί πολίτες θα έχουν το λόγο κ. Τσίπρα. Αυτοί θα κάνουν ξανά φωτεινή την Ελλάδα, σε αυτούς απευθύνομαι. Τους καλώ να πουν όχι στην αδράνεια, να πουν όχι στην ισοπέδωση, να πουν όχι στο διχασμό, να πουν όχι στην αποχή και σίγουρα να πουν όχι σε ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές. Στις επόμενες εκλογές, οι υπεύθυνοι πολίτες θα κρίνουν το μέλλον της χώρας, για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ελλάδα σε μια Ευρώπη και σε  έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Είναι άνθρωποι που συναντώ παντού στην Ελλάδα. Είναι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από την πολιτική απογοητευμένοι. Τώρα, όμως, βλέπουν ότι δεν μπορούν να αφήνουν σε άλλους τη μοίρα τους. Είναι πολίτες που πίστεψαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του 2015 και προδόθηκαν. Πολίτες που μπήκαν στη δίνη ενός ψευδεπίγραφου δημοψηφίσματος, αλλά τώρα θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Αλλά και φίλοι άλλων δημοκρατικών κομμάτων που αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό. Όλοι αυτοί αποτελούν το ρεύμα μιας νέας Ελλάδας.

Αυτή είναι η αντίληψη μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία κοιτάζει μπροστά. Το πρόγραμμά μας, κ. Τσίπρα είναι δημόσιο, είναι συγκεκριμένο, είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο. Πράγματι έχουμε μια σημαντική διαφορά, και καλό είναι να την εξηγήσουμε στους πολίτες. Τι κάνετε εσείς; Ποια ήταν η δική σας πολιτική; Την έχουν ομολογήσει ανερυθρίαστα και οι Υπουργοί του οικονομικού σας επιτελείου. Υπερφορολογείτε, υπερχρεώνετε τη μεσαία τάξη, συρρικνώνετε την ανάπτυξη, για να πετύχετε πλεονάσματα μεγαλύτερα από αυτά που σας ζητάνε. Για να γυρίσετε στους δανειστές περισσότερα από αυτά που σας ζητάνε και για να σας αφήσουν να δώσετε πίσω, κάποια λίγα, παραμονές εκλογών.

Το δικό μας σχέδιο είναι διαφορετικό κ. Τσίπρα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο προτάσσει χαμηλούς φόρους, πραγματικές μεταρρυθμίσεις, έμφαση στις επενδύσεις και τις νέες δουλειές. Δεν άκουσα από το στόμα σας τη λέξη επενδύσεις και νέες δουλειές κύριε Τσίπρα. Δεν είπατε κουβέντα γι’ αυτό στο νέο σας όραμα. Από που θα δημιουργηθεί ο πλούτος  κ. Τσίπρα; Από τους διορισμένους στο δημόσιο μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Από τα παιδιά τα οποία σήμερα περνάνε τον χρόνο τους στο ταμείο ανεργίας προσβλέποντας σε μια σταθερή δουλειά και αναγκάζονται να δουλέψουν με 360 ευρώ το μήνα; Εμείς λοιπόν δίνουμε έμφαση στις πραγματικές καλές δουλειές και στις επενδύσεις, ώστε οι δανειστές να πληρώνονται από ένα πλεόνασμα το οποίο θα προκύψει από την ανάπτυξη και όχι από την υπεροφορολόγηση. Από νέο πλούτο που θα δημιουργείται, όχι από το υστέρημα των Ελλήνων. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά κ. Τσίπρα και είναι πράγματι μια ιδεολογική διαφορά η οποία πρέπει να αναδειχθεί και πρέπει να την καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες.

Εμείς θέλουμε, επιτέλους, να μεγαλώσει η πίτα προς όφελος όλων, όχι κάποιων. Γι’ αυτό και συνδέουμε την ετήσια ανάπτυξη με τις αυξήσεις των μισθών. Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει την πρότασή μας κ. Τσίπρα, ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται σε ποσοστό διπλάσιο από το ρυθμό αύξησης του Α.Ε.Π. Την έχετε ακούσει έτσι δεν είναι; Ή σας έχει διαφύγει; Γι’ αυτό και μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ -φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει την πρόταση μας ότι θέλουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο δεν είπατε κουβέντα σήμερα-  κατά 30% για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο για κάποιους. Πιστεύουμε ότι μόνο οι επενδύσεις -πρωτίστως οι ιδιωτικές επενδύσεις- θα φέρουν πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές. Και ναι κ. Τσίπρα εμείς επενδύουμε στη δημιουργικότητα του Έλληνα.

Η κοινωνική μας πολιτική προβλέπει την κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου και την εγκατάσταση ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων. Σας άκουσα και σήμερα πάλι να λέτε για σχέδιο Πινοσέτ, άλλη μια φορά να λέτε ψέματα, να βάζετε στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει ποτέ, και να παραγνωρίζετε το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις Ευρωπαϊκές σήμερα. Εσείς που μιλάτε για ασφαλιστικό Πινοσέτ  δείξτε μου μια σοβαρή ευημερούσα Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν εφαρμόζεται ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων. Μιλήσατε κ. Τσίπρα  για τους αδύναμους. Ξεχάσατε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Εφαρμόστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και ξεχάσατε ότι δεν το θέλατε στην αρχή. Να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας. Για έναν χρόνο το πολεμούσατε, δεν το ψηφίσατε. “Παγίδα φτώχειας” λέγατε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τότε.

Αλλά ενοχλείστε κ. Τσίπρα όταν η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύει την κοινωνική της ατζέντα. Ενοχλείστε κ. Τσίπρα γιατί σας χαλάει το αφήγημα όταν μιλάμε για την ανάγκη να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί το οποίο να μην έχει πρόσβαση σε παιδικό σταθμό. Ενοχλείστε όταν μιλάμε για την υπογεννητικότητα, τη μεγάλη απειλή σήμερα για τη χώρα, και λέμε, ναι, ότι εμείς θέλουμε να δώσουμε 2.000 ευρώ σε κάθε Ελληνόπουλο το οποίο θα γεννιέται στη χώρα. Έχετε πει μια κουβέντα για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας; Ενοχλείστε πολύ όταν μιλάμε για την Παιδεία, για τη δημόσια Παιδεία, όχι για την ιδιωτική. Μία Παιδεία η οποία δίνει βάρος στην εξειδίκευση. Μια Παιδεία η οποία συνδέει τις δεξιότητες που θα αποκτούν τα παιδιά με την αγορά εργασίας. Ενοχλείστε κ. Τσίπρα, γιατί σας χαλάει το αφήγημα όταν σας λέω ότι θέλουμε να ιδρύσουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τη Δυτική Αθήνα. Σας χαλάει το αφήγημα ότι εμείς είμαστε τάχα με τους λίγους ενώ εσείς είστε με τους πολλούς. Σας ενοχλεί όταν μιλάμε για Πανεπιστήμια με σύγχρονα προγράμματα σπουδών που θα ανήκουν στους φοιτητές, στις ιδέες και στη γνώση. Όχι σε συμμορίες που θέλουν να τα κάνουν χώρους ασυδοσίας και ανομίας με την ανοχή της κυβέρνησης. Και ναι σας ενοχλεί όταν σας λέμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί. Δεν θα τροποποιηθεί, θα καταργηθεί. Σας ενοχλεί διότι πίσω από το άσυλο κρύβονται οι διάφοροι μπαχαλάκηδες τους οποίους ανέχεστε με τη δική σας πολιτική.  Και σας ενοχλεί όταν η Νέα Δημοκρατία μιλάει για ασφάλεια και θεωρείτε ότι αυτή είναι μια δεξιά πολιτική. Είναι μια πολιτική με ταξικό πρόσημο, λέτε εσείς, παραγνωρίζοντας ότι χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ούτε ελευθερία, ούτε Δημοκρατία. Είτε πρόκειται για τα προαύλια των Πανεπιστημίων είτε πρόκειται για τις φτωχές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Γειτονιές που πρέπει να τις πάρουμε πίσω από την εγκληματικότητα. Σας ενοχλεί, βέβαια, όταν μιλάμε και για την αναβάθμιση των δημόσιων λειτουργών, για ένα Κράτος αποτελεσματικό στο οποίο, όμως, όλοι οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται. Σας ενοχλεί η έννοια της αξιολόγησης διότι δεν έχετε κάνει τίποτα σε αυτό το μέτωπο. Σας ενοχλεί όταν μιλάμε για προσλήψεις -ναι, εμείς θέλουμε λιγότερες προσλήψεις από αυτές που σχεδιάζετε εσείς, αλλά προσλήψεις στοχευμένες εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Σας ενοχλεί -εσάς που ενδιαφέρεστε δήθεν για την αναβάθμιση του Δημοσίου- το γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία του ΑΣΕΠ δείχνουν ότι από τις προσλήψεις που έγιναν το 2018, ούτε το 10% δεν είναι καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.       

Όλα, λοιπόν, αυτά, σας ενοχλούν. Σας ενοχλούν γιατί, τί να κάνουμε; Χαλάνε το αφήγημα μιας δήθεν ταξικής Νέας Δημοκρατίας. Αλλά ξεχνάτε ότι η Νέα Δημοκρατια  δεν είναι ταξικό Κόμμα, είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα που αγωνίζεται για τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων. Και είναι το μόνο κόμμα που έχει πραγματικές ρίζες στην ελληνική κοινωνία.  

Όλα αυτά δεν είναι ανεξάρτητα από το Ευρωπαϊκό μας Πρόγραμμα. Δεν άκουσα τίποτα κ. Τσίπρα σήμερα για τα σχέδιά σας για την Ευρώπη. Μιλήσατε πολύ πάλι για τον κ. Βέμπερ, αλλά εσείς κ. Τσίπρα, μπορείτε να μου πείτε ποιον στηρίζετε για Πρόεδρο της επόμενης Επιτροπής; Σας ρωτώ. Μπορείτε να μου απαντήσετε με μια λέξη, ποιον στηρίζετε για Πρόεδρο της Επιτροπής; Ποιον; Κύριε Τσίπρα με μια λέξη. Σας δίνω τη δυνατότητα. Πείτε μου ποιον στηρίζετε για Πρόεδρο της Επιτροπής; Κανέναν δεν στηρίζετε, γιατί είσαστε χαμένοι στο διάστημα, αλλού πατάτε και αλλού βρίσκεστε. Ούτε αυτό δεν μπορείτε να μου απαντήσετε. Εμείς στηρίζουμε τον κ. Βέμπερ: Ναι, είναι ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας. Εσείς ποιον στηρίζετε;  Και πώς θα συνδέσετε τις Βρυξέλλες με το Καράκας του κ. Μαδούρο; Υπάρχει λύση. Μπορείτε να ορίσετε, πάλι, «σύνδεσμο» τον κ. Παππά  με την ευγενή υποστήριξη του κ. Πετσίτη και του κ. Αρτεμίου. Διότι ξέχασα, εκτός από τα σκάφη κάνετε παρέα και με λαϊκά παιδιά, όπως ο κ. Πετσίτης. Το ξέχασα αυτό, μου διέφυγε. Εμείς, ναι, στηρίζουμε τον κ. Γουαϊδό για μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας απέναντι στη χούντα του Μαδούρο. Εσείς να μας εξηγήσετε γιατί στηρίζετε ένα καθεστώς που ποδοπατά διαδηλωτές με τα τανκς. Τι σας συνδέει επιτέλους με τη Βενεζουέλα; Θα πέσει κάποια στιγμή το καθεστώς του Μαδούρο και θα μάθουμε την αλήθεια και τότε θα αρχίσετε πραγματικά να ιδρώνετε.      

Απέναντι στην αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς κ. Τσίπρα αντιπαραθέτουμε πέντε λόγους για τους οποίους εμείς διεκδικούμε μια μεγάλη, μια καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να συνδέσουμε εθνικές προτεραιότητες με ευρωπαϊκές στοχεύσεις:

Ο πρώτος λόγος είναι διότι εμείς είμαστε υπερήφανοι που η Παράταξή μας,  με τον ιδρυτή μας, τον  Κωνσταντίνο Καραμανλή, έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη -όταν κάποιοι από εσάς διαδηλώνατε στους δρόμους και φωνάζατε άλλα συνθήματα- την Ευρώπη της ασφάλειας και της ευημερίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι διότι το δικό μας πρόγραμμα έχει λύσεις που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της Ευρώπης: Προστασία των συνόρων μας ως κοινοτικών. Να δω πότε θα το πείτε αυτό κάποια στιγμή κ. Τσίπρα, ότι πρέπει η Ελλάδα να φυλάσει τα σύνορά της. Να το ακούσω επιτέλους από το στόμα σας. Νέες δουλειές με επενδύσεις ευρωπαϊκών κεφαλαίων. ‘Έμφαση στην καινοτομία, αλλά και στην προστασία απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Πόροι για τους αγρότες για τη νέα Αγροτική Πολιτική. Λέξη δεν ακούσαμε γι’ αυτό. 2021 - 2027 Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, κουβέντα δεν έχετε πει γι’ αυτό. Αλλά και ειδικά μέτρα για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές μας. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με την Ευρώπη για να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Και, ναι, κ. Τσίπρα σας ενοχλεί ότι σε αυτές τις διεκδικήσεις μας θα έχουμε ισχυρούς συμμάχους, γιατί, ναι, υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη -μέσα στους οποίος είναι και ο κ. Βεμπερ- που είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή τη συζήτηση που εσείς δεν θέλετε να ανοίξει, κάποιοι άλλοι θέλουν να την ανοίξουν. Και εγώ ρωτώ τους Έλληνες πολίτες: Είναι καλύτερο -μιας και ψηφίζουμε για την Ελλάδα και την Ευρώπη- η επόμενη κυβέρνηση να ανήκει  στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια ή να ανήκει στο πουθενά; Κάπου μετέωρη μεταξύ ευρωπαίων σοσιαλιστών, αριστερών, πρασίνων, δεν ξέρω πού αλλού θα θελήσετε να ενταχθείτε. Είναι κακό αυτό; Εάν πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων θα είναι κακό για τη χώρα; Ή καλό;      

Ο τρίτος λόγος είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία πρωταγωνιστεί στη μάχη κατά του δεξιού, αλλά και του αριστερού λαϊκισμού. Και η πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι σύγχρονες Κεντροδεξιές παρατάξεις μπορεί να γίνουν ανάχωμα απέναντι στα άκρα και στην λαϊκίστικη δημαγωγία. Έχετε ξεχάσει τελευταία, έχετε σταματήσει, να με παραλληλίζετε με τον κ. Όρμπαν, τώρα ανακαλύψατε τον κ. Βέμπερ. Μόνο που δεν είπατε σήμερα «go back Mr Weber». Για να θυμηθούμε τα «go back madam Merkel»  τα οποία λέγατε. Αλλά τον κ. Όρμπαν τον ξεχάσατε. Δεν σας βολεύει, επειδή  πρώτος εγώ έθεσα το ζήτημα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του. Διότι, μόνο εμείς τελικά, η σύγχρονη Κεντροδεξιά, μπορεί να μιλά ταυτόχρονα για μια ανοιχτή Ευρώπη και για μια ασφαλή Ευρώπη. Και να ενσωματώνουμε θετικά ακόμη και τις κριτικές προσεγγίσεις για την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί μόνο η Νέα Δημοκρατία συνδυάζει την πραγματική ευρωπαϊκή συνεργασία με τον αληθινό πατριωτισμό.

Ο τέταρτος λόγος είναι γιατί έχουμε το καλύτερο ευρωψηφοδέλτιο. Εμείς δεν ανακυκλώσαμε  το ευρωψηφοδέλτιο. Δεν έχουμε τον κ. Κουρουμπλή στο ψηφοδέλτιό μας, είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Εσείς ανακυκλώσατε το δήθεν παλιό, το οποίο κατακεραυνώσατε και το στέλνετε τώρα στην Ευρωβουλή. Στο ευρωψηφοδέλτιό μας  συναντώνται η εμπειρία και η ανανέωση, η συνέχεια και η διεύρυνση.

Κλείνω με τον πέμπτο λόγο, που στην ουσία αποτελεί τον πρώτο και τον κορυφαίο. Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, για περιφερειάρχες, για δημάρχους. Όμως, στην πραγματικότητα μετατρέπουμε την κάλπη των ευρωεκλογών στο πρώτο βήμα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και στέλνουμε αυτό το μήνυμα πολιτικής αλλαγής που πιστεύω ότι θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα. Θα είναι, εξάλλου, η πρώτη ευκαιρία, μετά από σχεδόν 4 χρόνια, να εκφραστεί στην κάλπη αυτή η βουβή οργή, αυτό το «ως εδώ» που αισθάνονται σήμερα οι Έλληνες. Και η ψήφος αυτή δεν θα είναι ένα απλό «μήνυμα διαμαρτυρίας» προς κάποιους, ούτε ένα ανέξοδο «σήμα συμπάθειας» προς κάποιους άλλους. Ο πολίτης δεν πρέπει να ξοδέψει αυτή την ψήφο του σε εύκολα συνθήματα, ούτε να την ακυρώσει σε σχήματα χωρίς αποτελέσματα. Είναι σίγουρα μια απόφαση ευθύνης. Είναι μια εντολή που οφείλει να δοθεί και με την καρδιά και με το μυαλό. Στο παραβάν δεν θα εκλέξουμε μόνο ευρωβουλευτές και τοπικούς άρχοντες. Αποφασίζουμε και για ποια Ελλάδα θέλουμε. Όπως είπα, είναι η πρώτη ευκαιρία, μετά από πολύ καιρό, να μιλήσει ο ίδιος ο λαός. Και είναι ο μόνος τρόπος να απαντήσουν οι πολίτες στα ψέματα, στους φόρους, στο διχασμό, στο εθνικό λάθος των Πρεσπών. Να καταδικάσουν μία τετραετία οπισθοδρόμησης, αλλά ταυτόχρονα να δώσουν και το σύνθημα επανεκκίνησης της χώρας.

Στις 26 Μαΐου, λοιπόν, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας καθαρό και βροντερό. Ένα μήνυμα αλλαγής, ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Σε λίγες μέρες, η χώρα θα γυρίσει σελίδα  γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και είναι στο χέρι μας, στο χέρι όλων, να φέρουμε πιο γρήγορα αυτό το φωτεινό μέλλον. Και θα το φέρουμε γιατί μαζί, μπορούμε! Σας ευχαριστώ.




Τσίπρας - Πολάκης ξεφτιλίζονταν το έπαιζαν μάγκες στην βουλή και οι αναρχικοί γλεντούσαν έξω




Τελικά ο ένας αμόρφωτος που κάνει τον πρωθυπουργό, εκφράζεται μέσα στην βουλή μέσω ενός αμόρφωτου, που έχει για μαγκιά εκφράσεις πεζοδρομίου και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα της κυβέρνησης.

Παράλληλα λίγο έξω από την βουλή γινόταν επίθεση συντρόφων κακοποιών εναντίων διμοιριών των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων.

Οι γνωστοί σύντροφοι βγήκαν από τα γύρω στενά, πέταξαν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς και διέφυγαν δίχως να γίνουν προσαγωγές ή συλλήψεις.





Απειλές Πολάκη στον Μητσοτάκη! Κατέβηκε από τα έδρανα και κουνούσε ο ψευτόμαγκας το δάκτυλο απειλώντας



Ο... τσιχλόμαγκας που θίχτηκε

Τέτοιες αθλιότητες μόνο σε κυβέρνηση καθεστωτικής ακροαριστεράς, που υπουργός της κυβέρνησης κουνάει το δάκτυλο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Παύλος Πολάκης μόλις έφυγε ο Αλέξης Τσίπρας, σηκώθηκε από τα υπουργικά έδρανα και κατευθύνθηκε στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας και απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτευσης με την γνωστή άθλια ακροαριστερή καθεστωτική ψευτομαγκιά και του είπε «Δεν θα μας πεις εσύ για φασισμό. Θα τα πούμε αύριο».

Αφορμή φαίνεται πως ήταν τα όσα είχε πει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ για τις σχέσεις του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα με τη χούντα.

«Σήκω φύγε από εδώ», ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στον Παύλο Πολάκη, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ξεσηκωθεί και διαμαρτύρονταν έντονα. «Ο υπουργός σας, απείλησε. Δεν το είδατε;», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης στον Νίκο Βούτση και ο ακροαριστερός πρόεδρος της Βουλής περιορίστηκε στο να ξεφτιλιστεί και να απαντήσει «Δεν το άκουσα».