Στις 2 Σεπτεμβρίου ο πολιτικός απατεώνας της χώρας μίλησε στη Θεσσαλονίκη και ανάμεσα σε άλλα πολλά ανήγγειλε την πατριωτική εισφορά «ένα ευρώ τον χρόνο για κάθε 100 ευρώ καθαρής περιουσίας». Οι συνεργάτες του υπολόγιζαν σε non paper τα έσοδα από την πατριωτική εισφορά σε 2 δισ. ευρώ, ξεσηκώνοντας σάλο.
Προχθές ο πολιτικός απατεώνας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ρωτήθηκε για την πατριωτική εισφορά και τα έσοδα που περιμένει από αυτήν την πρωτοβουλία. Ρωτήθηκε και για τη δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας του κόμματός του, για το «ντου» στις θυρίδες, με αφορμή την ανάγκη καταγραφής περιουσιολογίου. Ρωτήθηκε και για τη δήλωση του στελέχους του κόμματός του κ. Νυφούδη, ότι σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων (;) η περιουσία του 1% των Ελλήνων στους οποίους θα επιβληθεί η πατριωτική εισφορά είναι 200 δισ. ευρώ!
«Δεν είμαι σε θέση να σας πω το ακριβές μέγεθος της περιουσίας των πλουσιότερων», είπε, δηλαδή δεν απάντησε τίποτε!
Είπε μία εβδομάδα μετά τη δική του αναγγελία ότι δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να είναι τα έσοδα από την πατριωτική εισφορά 1% του 1%. Και για να το γνωρίζει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει περιουσιολόγιο…
Τα ίδια ακριβώς απάντησε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνέντευξη του κ. Τσίπρα και ο τομεάρχης Οικονομίας της ΕΛΑΣ, Φρ. Κουτεντάκης. Ότι δεν μπορεί να πει πόσα θα είναι τα έσοδα από την πατριωτική εισφορά, διότι δεν γνωρίζει.
Με την ίδια σκόπιμη γενικολογία, παπαρολογία και αοριστολογία χωρίς ηθική, ο πολιτικός απατεώνας σε μια συνέντευξη απάτη διάρκειας πέραν των τριών ωρών – περισσότερο προβλημάτισε παρά ξεδιάλυνε, όπως ήταν ο αρχικός του στόχος, τα «θολά» μηνύματα που στέλνει ο ίδιος και τις… αρλούμπες που λένε τα νούμερα που αποτελούν τον θίασο του όταν μιλούν δημοσίως. Με λίγα λόγια, ενώ στόχος του ήταν να ενισχύσει κάπως την πολύ χαμηλή αξιοπιστία του, εύρημα κοινό σε όλες τις μετρήσεις στον τομέα των ποιοτικών χαρακτηριστικών, δεν τα κατάφερε, αντίθετα έδειξε για ακόμα μία φορά πόσο αναξιόπιστος απατεώνας είναι.
Ρωτήθηκε για τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματός του, Κουφονικολάκου που πρόκειται για μεγάλο νούμερο, την οποία είχε δίπλα του, ότι μία κυβέρνηση ΕΛΑΣ θα συλλάμβανε τον Νετανιάχου αν ερχόταν στην Ελλάδα, και είπε ο πολιτικός απατεώνας ότι θα έκανε ό,τι θα έκαναν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες… δηλαδή το νούμερο Κουφονικολάου λέει βλακείες.
Για τη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ είπε ότι θα έπαιρνε την «Ασπίδα του Αχιλλέα» από το Ισραήλ, την ίδια ώρα που επέμεινε ότι την περασμένη εβδομάδα έκανε την πιο αριστερή ομιλία που έχει κάνει στην πολιτική του θητεία, δείχνοντας στον κόσμο ότι εκτός από πολιτικός απατεώνας είναι και βλάκας.
Και επειδή είναι φαιδρός χωρίς ίχνος ηθικής, για τη στεγαστική πολιτική είπε ότι «πρέπει να μπει έλεγχος στο Airbnb», για τα εγκαίνια των μουσαμάδων στο μετρό Θεσσαλονίκης ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα πήγαινε να εγκαινιάσει σταθμό τηλεδιοίκησης που δεν υπήρχε», ενώ για την καταστροφική τετραετία 2015-2019 επανέλαβε την «καραμέλα» «κυβερνήσαμε με το λουρί στον σβέρκο με την Τρόικα».
Προσβλέποντας στις ψήφους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην προσπάθειά του να πείσει ότι ο πολιτικός απατεώνας θα είναι ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «με το ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε αντίπαλοι, είμαστε ανταγωνιστές, με τον Μητσοτάκη είμαστε αντίπαλοι».
Ο πολιτικός απατεώνας δεν ξέχασε και τα fake news, αφού είπε ψευδώς, για παράδειγμα, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «το 40% του εισοδήματος δεν πήγαινε για το ενοίκιο», ενώ όταν ρωτήθηκε να πει συγκεκριμένα τι θα κάνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε για τη μείωση 6% του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τον μηδενισμό της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα, που μέσα στο πρόγραμμα που κατέθεσε προβλέπεται για το 2029…
Και επειδή δεν υπάρχει άλλος φαιδρότερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας, τόλμησε να πει αυτός που είχε ξεφτιλιστεί και διπλωματικά διεθνώς ότι επί των ημερών του οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είχαν αναβαθμιστεί και δεν ήταν όπως είναι τώρα, είπε ότι ο ρόλος της Ελλάδας σήμερα είναι υποβαθμισμένος, ενώ της Τουρκίας αναβαθμισμένος, διαφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που μένει χωρίς όρους στο άρμα της Δύσης», αλλά …ζήτησε να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κοστολόγησε τις παπαριές του προγράμματος απάτη Τσίπρα και το έβγαλε περισσότερες από πέντε φορές παραπάνω απ’ ό,τι δήλωσε ο πολιτικός απατεώνας στη ΔΕΘ.
Οταν λοιπόν η διαφορά στην κοστολόγηση ενός πολιτικού προγράμματος φτάνει από τα 7,5 δισ. ευρώ στα πάνω από 40 δισ. ευρώ, το ζήτημα παύει να είναι μια απλή διαφωνία εκτιμήσεων και μετατρέπεται σε μεθοδολογικό και ουσιαστικό χάσμα, με άλλη μία ξεκάθαρη απάτη, με άλλο ένα φαιδρό σχέδιο να κοροιδέψει τον κόσμο.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, χαρακτήρισε την παρουσίαση του προγράμματός του πολιτικού απατεώνα της χώρας «πλήρως παραπλανητική». Η θεμελιώδης ένσταση του ΥΠΕΘΟ εστίασε στον τρόπο υπολογισμού, δηλαδή αντί να προσμετράται το σωρευτικό ετήσιο κόστος, όπως επιτάσσει ο πολυετής δημοσιονομικός προγραμματισμός, εμφανίζονται ετήσιες δαπάνες διαιρεμένες διά του τέσσερα ή απλώς το οριακό επιπλέον κόστος κάθε χρονιάς.
Για την οριζόντια αύξηση των 500 ευρώ τον μήνα στους 128.000 εργαζόμενους της Δημόσιας Υγείας, η πλευρά του πολιτικού απατεώνα της χώρας παρουσίασε ετήσιο κόστος 225 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΘΟ υπολογίζει ότι 128.000 εργαζόμενοι επί 500 ευρώ επί 12 μήνες, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, απαιτούν 900 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που πρέπει να εγγράφεται κάθε χρόνο από το 2027 έως το 2030.
Στην Παιδεία, η αύξηση των 300 ευρώ τον μήνα για 200.000 εκπαιδευτικούς κοστολογείται από το υπουργείο στα 840 εκατ. ευρώ ετησίως με τις εισφορές, ενώ για τις 30.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών το πραγματικό ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 569 εκατ. ευρώ και όχι στα 150 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η επιδότηση 80.000 φοιτητών με 500 ευρώ μηνιαίως για 10 μήνες διαμορφώνει ετήσιο λογαριασμό 400 εκατ. ευρώ για κάθε έτος της τετραετίας.
Το ΥΠΕΘΟ σημειώνει για την άλλη απάτη, που αφορά τη σταδιακή κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα θα έπρεπε να εμφανίζει σωρευτικό κόστος 450 εκατ. ευρώ το 2029 (για μείωση 50%) και 900 εκατ. ευρώ το 2030. Στην καθολική προσχολική αγωγή το σωρευτικό κόστος το 2030 ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ αντί των 400 εκατ. ευρώ που δηλώθηκαν, ενώ στα δωρεάν σχολικά γεύματα απαιτούνται 165 εκατ. ευρώ το 2029 και 165 εκατ. ευρώ το 2030, αντί για 90 εκατ. ευρώ και μηδέν αντίστοιχα. Για την Εθνική Εγγύηση Φροντίδας δε, το ετήσιο σωρευτικό βάρος εκτιμάται στα 336 εκατ. ευρώ το 2030.
Το υπουργείο διερωτάται επίσης αν η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε βασικά προϊόντα (κόστους 400 εκατ. ευρώ, όταν η μείωση σε τρόφιμα και είδη υγιεινής αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ) θα καταργηθεί το 2028 επανερχόμενη στο 13%.
Αδιευκρίνιστο παραμένει γιατί μηδενίζεται μετά το 2027 ή το 2028 το κόστος για τις δωρεάν αστικές μετακινήσεις, τους εποχικούς πυροσβέστες, τον νέο μηχανισμό του ΕΛΓΑ, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (που υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ).
Στο σκέλος των εσόδων, οι παραδοχές του προγράμματος αξιολογούνται ως εξαιρετικά εύθραυστες, επιδεχόμενες σφοδρής κριτικής. Η προσδοκία για επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση μερισμάτων –δηλαδή υπερδιπλασιασμός έναντι των 361 εκατ. ευρώ που εισπράττονται σήμερα– αγνοεί την αποδεδειγμένη ελαστικότητα του μέτρου.
Το ΥΠΕΘΟ υπενθυμίζει ότι όταν ο συντελεστής αυξήθηκε το 2017 από το 10% στο 15%, τα έσοδα υποχώρησαν από 196 εκατ. ευρώ (2016) σε 193 εκατ. ευρώ (2017). Αντίθετα, όταν ο φόρος μειώθηκε στο 5% το 2020, τα δηλωθέντα εισοδήματα εξακοντίστηκαν από 1,44 δισ. ευρώ σε 5,48 δισ. ευρώ και τα έσοδα από 144 εκατ. ευρώ το 2019 έφτασαν τα 274 εκατ. ευρώ.
Ερωτήματα εγείρονται και για την προσδοκία 300 εκατ. ευρώ από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα νομικά πρόσωπα, αλλά και για την πρόβλεψη 900 εκατ. ευρώ το 2030 από τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. Η μεγαλύτερη όμως απόκλιση προέρχεται από παρεμβάσεις που δεν κοστολογήθηκαν καθόλου.
Η εξαγγελία για 50.000 προσιτές κατοικίες (των 80 τ.μ. με 1.500 ευρώ/τ.μ.) απαιτεί 1,5 δισ. ευρώ ετησίως ή 6 δισ. ευρώ στην τετραετία, αλλά εγγράφηκε ως μηδενική. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ από το 2027 επιβαρύνει το Δημόσιο με 859 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω της αυτόματης συμπαράσυρσης των μισθολογίων.
Η απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στους δήμους στερεί 0,59 δισ. ευρώ ετησίως από ήδη δεσμευμένα έργα του Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών. Η αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου προσθέτει 0,16 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο νέος «Φιλόδημος» (250 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και 450 εκατ. ευρώ από δάνεια της ΕΤΕΠ) συνεπάγεται ετήσιο δημοσιονομικό βάρος 0,7 δισ. ευρώ.
Οταν όλα αυτά τα δεδομένα αθροιστούν, το συμπέρασμα του υπουργείου Οικονομικών είναι κατηγορηματικό και δείχνει ότι το πραγματικό κόστος του προγράμματος δεν είναι 7,5 δισ. ευρώ, αλλά υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ. Το ΥΠΕΘΟ καλεί τον πολιτικό απατεώνα και το κόμμα του, να υποβάλει τις προτάσεις του στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι η υπεύθυνη διακυβέρνηση απαιτεί ρεαλισμό και πλήρη διαφάνεια στους αριθμούς.



0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου