Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

«Μετ' εμποδίων» η τρίτη αξιολόγηση και η νέα έξοδος στις αγορές




Η εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ο προγραμματισμός για την επομένη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής ατζέντας της κυβέρνησης. Και οι δυο διαδικασίες ωστόσο είναι αρκετά περίπλοκες, δεδομένου ότι επηρεάζονται και από παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει η ελληνική πλευρά.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα πιθανότατα την εβδομάδα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (4 – 10 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές διεργασίες που σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση. Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα προχωρήσουν σε έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, δεδομένου ότι το ΔΝΤ αμφισβητεί -έως σήμερα- ότι η Ελλάδα θα καταγράψει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και το τοποθετεί στο 2,2% του ΑΕΠ.

Πιθανότατα το Ταμείο να ζητήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, δηλαδή η εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου να ισχύσει από το 2018, κάτι που μέλλει να καταδειχθεί. Ένα άλλο θέμα που «δοκιμάζει» τις σχέσεις των θεσμών μεταξύ τους είναι η επιμονή του ΔΝΤ στη διενέργεια επικαιροποιημένων ασκήσεων διαχείρισης ενεργητικού (asset quality review) και τεστ αντοχής (stress test) για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Η ΕΚΤ δεν θεωρεί πως αυτό είναι απαραίτητο και δεν έχει διστάσει μάλιστα να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία της αυτή.

Σε κάθε περίπτωση εάν η διαφωνία ΔΝΤ –ΕΚΤ για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την πρόοδο στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων εξακολουθήσει τους επόμενους μήνες, εκφράζονται φόβοι πως οι θεσμοί οι ίδιοι θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στο σχεδιασμό των τραπεζών για προσφυγή στις διεθνείς αγορές έως το τέλος του έτους. Ο σχεδιασμός αυτός επιδιώκεται μέσω έκδοσης ομολόγων με στόχο να αντλήσουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, αλλά και την έκδοση ομόλογων που καλύπτονται από χαρτοφυλάκια δανείων.

Αυτά θα ξεκαθαρίσουν όταν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) έλθουν στην Αθήνα στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (ενδέχεται κάποιοι εξ αυτών να αντικατασταθούν έως τότε) και αφού προηγηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου οι γερμανικές εκλογές.

Πέραν από την αξιολόγηση η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της και στην επόμενη έξοδο στις αγορές, δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο σχηματισμός του «κουμπαρά» που θα χρησιμοποιήσει η χώρα ως αποθεματικό ασφαλείας μετά το τέλος του προγράμματος (τα πρώτα 1,4 δισ. ευρώ πιστώθηκαν ήδη στον ειδικό λογαριασμό). Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece πιο πιθανή θεωρείται η έκδοση ομολόγου ύψους έως 4 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα καλυφθεί με ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν τη διετία 2023-2024, ενώ εξετάζεται και η έκδοση 18μηνου εντόκου γραμματίου, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για το χρεόγραφο αυτό είναι αυξημένο.

Ο χρόνος εξόδου της Ελλάδος στις αγορές θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το πότε θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι θα ληφθούν αποφάσεις στην επόμενη συνάντηση του ΔΣ στις 7 Σεπτεμβρίου), καθώς εάν αυτό γίνει νωρίτερα του αναμενομένου οι αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατικών χρεογράφων θα αυξηθούν – κάτι που ήδη παρατηρείται- δυσκολεύοντας αντίστοιχα το ελληνικό εγχείρημα. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα σχηματίσει το αποθεματικό ασφαλείας για τη «μετά το Μνημόνιο εποχή» κυρίως με πόρους από το πρόγραμμα του ESM και από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος των ετών 2017 και 2018.



Θανάσης Κουκάκης
Πηγή : cnn.gr


Ο Μαδούρο διέκοψε το σήμα δύο κολομβιανών καναλιών καλωδιακής τηλεόρασης



Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είπε χθες ότι διέταξε τους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης να διακόψουν το σήμα δύο κολομβιανών δικτύων, ενώ οι αντίπαλοι της κυβέρνησης καταδίκασαν τη διαταγή ως καταστολή της ελεύθερης έκφρασης από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών της χώρας ζήτησε τη διακοπή μεταδόσεων των σταθμών RCN και Caracol Television διότι μετέδωσαν ένα μήνυμα που, όπως ισχυρίστηκε, εξωθεί στη δολοφονία του Μαδούρο, είπε το γραφείο της προεδρίας της Βενεζουέλας σε δήλωσή του.

"Το μέτρο βρίσκεται εντός των ορίων του νόμου, δεδομένου ότι αυτοί οι σταθμοί επιτίθενται επί σειρά μηνών στη Βενεζουέλα και τη θεσμική της υπόσταση και τώρα καλούν απροκάλυπτα για τη δολοφονία (του Μαδούρο)", έγραφε η δήλωση, επικαλούμενη τον Αντρές Μέντεζ, πρώην διευθυντή του ρυθμιστη τηλεπικοινωνιών Conatel.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το μήνυμα που μεταδόθηκε από τους δύο σταθμούς ήταν μια δήλωση του πρώην προέδρου του Μεξικού Βισέντε Φοξ, ο οποίος είπε, "Μαδούρο, παραιτήσου ή θα πεθάνεις".

Την απόφαση κατέκριναν με σφοδρότητα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ως άλλο ένα σημάδι ότι η χώρα ολισθαίνει σε καθεστώς δικτατορίας.

Ο σταθμός Caracol, ο οποίος είχε ανακοινώσει προηγουμένως την κατάργησή του από τα καλωδιακά δίκτυα της Βενεζουέλας, κατέκρινε με δριμύτητα τον Μαδούρο για λογοκρισία.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να πάρει δηλώσεις άμεσα από το RCN.

Ο Μαδούρο κατηγορεί συχνά την Κολομβία ότι συμμετέχει σε μια συνωμοσία της δεξιάς να γκρεμίσει τον σοσιαλισμό, στην πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα. Επίσης θεωρεί ότι η Βενεζουέλα είναι θύμα ενός οικονομικού πολέμου ο οποίος παρακινείται από την Ουάσιγκτον.

Οι αντίπαλοί του δηλώνουν ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο φέτος ηγήθηκε μιας καμπάνιας δημιουργίας ενός παντοδύναμου υπερ-σώματος με δικαιοδοσία νομοθεσίας, προσπαθεί να περιορίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη του ασυγκράτητου πληθωρισμού, τις ελλείψεις προϊόντων και την καταπίεση πολιτικών της αντιπολίτευσης.

"Άλλο ένα κανάλι που χάνει το σήμα του! Έχει βοηθήσει αυτό στη μείωση εγκλημάτων; Είναι χαμηλότερος ο πληθωρισμός; Υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα; Περισσότερα φάρμακα; Έχει λυθεί κανένα πρόβλημα;" είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες χθες.

"Αποτελεί άλλη μία ένδειξη ενός καθεστώτος στο οποίο δεν αρέσουν οι ελευθερίες, ένα καθεστώς που περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών", είπε ο πρόεδρος Σάντος της Κολομβίας σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα φέτος, η ρυθμιστική αρχή Conatel ανέστειλε τη λειτουργία τριών καναλιών της τηλεόρασης, μεταξύ των οποίων ήταν και η ισπανόφωνη υπηρεσία του CNN, ισχυριζόμενη ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια στα ρεπορτάζ τους.

Το 2014, οι αρχές διέκοψαν το σήμα του τηλεοπτικού καναλιού της Κολομβίας NTN24 για τον τρόπο που μετέδωσε τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης οι οποίες στράφηκαν στη βία, και εμπόδισε την πρόσβαση στον ειδησειογραφικό ιστότοπο της Αργεντινής Infobae.



(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: iefimerida.gr 


Νέα Δημοκρατία : Ο λόγος τους "συμβόλαιο" ... αναξιοπιστίας, και για τις πανελλαδικές


Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τη νέα αναδίπλωση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει επανειλημμένως αποτελέσει για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντικείμενο δημαγωγίας και φθηνού λαϊκισμού.

Ιδού το χρονικό του εμπαιγμού σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας:

- Αρχές Μαΐου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

- Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουν.

- Τον Ιούνιο ο Υπουργός διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η εισαγωγή στις ανώτατες σχολές θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, αλλά με το απολυτήριο Λυκείου.

- Αρχές Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, παρουσίασε το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, βασιζόμενο στις πανελλαδικές εξετάσεις.

- Προ ολίγων ημερών, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια θα προκύπτει "αυτομάτως" από τη νέα δομή του λυκείου, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς αντιπρόταση. 

- Σήμερα, την κρίσιμη ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων, ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι πρέπει να αλλάξει το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Κυβέρνηση ας πάψει επιτέλους να αντιμετωπίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως εκλογική πελατεία. 

Η δημαγωγία και η ανευθυνότητά της είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για την παιδεία και το μέλλον των παιδιών μας».


Διαμάχη φαρμακοποιών, θύματα οι διαβητικοί




Η ρήξη στους κόλπους του κλάδου και η συνεχιζόμενη κόντρα με τον ΕΟΠΥΥ οδηγούν 400.000 ασθενείς σε ομηρεία.

Σε διάσπαση βρίσκεται ο φαρμακευτικός κλάδος εξαιτίας των αλλαγών που εφάρμοσε πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ στον τρόπο προμήθειας και αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών υλικών και προϊόντων στους τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους υπό την ιατροφαρμακευτική ομπρέλα του.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ) που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις από την 1η Αυγούστου επιμένουν στην άρση της πίστωσης για τα ιατροτεχνολογικά υλικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα υλικά στον ΕΟΠΥΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Μάλιστα, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος με κατηγορηματικό τρόπο, «οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν επ' αόριστον, έως και τα τέλη του χρόνου, στην περίπτωση που δεν επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει».

 Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) διατηρεί χαμηλούς τόνους, με μέλη του να αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται να δώσει το πράσινο φως για επέκταση των κινητοποιήσεων στην υπόλοιπη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η χτεσινή σύσκεψη του ΠΦΣ με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στα γραφεία του Οργανισμού στο Μαρούσι διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα με τις  δύο πλευρές να συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα η χρυσή τομή προς όφελος των διαβητικών ασθενών, που αποτελούν και τους βασικούς αποδέκτες των κινητοποιήσεων.

Πληρώνουν οι ασθενείς.  Σύμφωνα με υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), οι διαβητικοί που βρίσκονται σε ομηρεία εξαιτίας της κατάστασης ανέρχονται σε 400.000.

Οι ασθενείς αυτοί αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα απαραίτητα υλικά για την πάθησή τους - όπως για βελόνες και ταινίες μέτρησης σακχάρου - και έπειτα να υποβάλλουν σχετικό αίτημα για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας όπως και εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) απαίτησαν να συμμετάσχουν στη χτεσινή σύσκεψη, επιμένοντας στην επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης. Το παράδοξο είναι ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας προχώρησε στις σχετικές αλλαγές στις αρχές του χρόνου σε μία προσπάθεια διευκόλυνσης των ασφαλισμένων, καθώς όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία οι πολίτες θα έπρεπε να προμηθεύονται προϊόντα και υλικά χωρίς να προπληρώνουν ή καταβάλλοντας - όπου ισχύει- μόνο τη συμμετοχή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική επέκταση της συλλογικής σύμβασης του Οργανισμού με τον ΠΦΣ αφορά σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά, όπως αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη, ιατρικές συσκευές υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων, καθετήρες, προϊόντα κατακλίσεων, καθώς και σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα οποία διακινούνται πλέον (και) από τα φαρμακεία.

Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ. Η  δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2017 στα 10,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα, όταν πέρυσι (πριν δηλαδή μεταφερθεί το σύνολο των υλικών και προϊόντων αυτών στα ράφια των φαρμακείων) ο κλάδος είχε να λαμβάνει κατά μέσο όρο 8 εκατ. τον μήνα από τον Οργανισμό.

Πάντως και σύμφωνα με τον Κώστας Λουράντο, κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς της Αθήνας είναι οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους παρά τη δέσμευση του ΕΟΠΥΥ για αποπληρωμή των οφειλών του Μαρτίου έως τα τέλη του μήνα με στόχο την ομαλοποίηση στη ροή των πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο. Σημείο τριβής αποτελεί και η ανακοστολόγηση των τιμών στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που μοιραία οδήγησε και σε λάθη. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι χονδρικές τιμές των αναλώσιμων υλικών είναι υψηλότερες από τις λιανικές, με αποτέλεσμα να πωλούν τα αναλώσιμα με ζημία.

Εν τω μεταξύ, η σκληρή στάση του ΦΣΑ ανάγκασε τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στο σχέδιο Β, επιχειρώντας να διευκολύνει τους ασφαλισμένους που αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους. Σε ανακοίνωση της διοίκησης επισημαίνονται οι εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού χωρίς προπληρωμή και από τους λοιπούς συμβεβλημένους παρόχους (πλην φαρμακείων).

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού οι ασθενείς μπορούν να εντοπίσουν τους σχετικούς πίνακες με τους συμβεβλημένους παρόχους για την προμήθεια τόσο των σκευασμάτων ειδικής διατροφής όσο και για το αναλώσιμο υγειονομικό και ιατροτεχνολογικό υλικό.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για περιπτώσεις ανάγκης, με την διοίκηση του Οργανισμού να ενημερώνει τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ότι τους δίδεται η δυνατότητα να προμηθεύονται  από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Ρέντη (Πειραιώς 167) τα απαραίτητα υλικά. Το φαρμακείο θα εξυπηρετεί από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Μάλιστα, στην περίπτωση που «κριθεί αναγκαίο θα επεκταθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό του διαβήτη και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση του Οργανισμού», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.


ΤΑ ΝΕΑ


Ανεξέλεγκτες οι εισπρακτικές απροστάτευτοι οι καταναλωτές, ανακόλουθο το υπουργείο



Αυξάνονται και πληθύνονται τα θύματα των εισπρακτικών εταιριών προς επίτευξη του στόχου-δέσμευση της ελληνικής πλευράς στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για άμεση μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ενα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υποσχόταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενδεχομένως, βοηθούσε την κατάσταση, για την ώρα όμως παραμένει… στα χαρτιά.

Σημειώνεται πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 75,2 δισ. ευρώ, που ήταν τον Μάρτιο του 2017, θα πρέπει να μειωθούν στα 65,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, στα 53 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Οι προτάσεις

Για την αναμόρφωση της τρέχουσας νομοθεσίας με σκοπό να προστατευτεί ο καταναλωτής από τις αθέμιτες πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών (όχληση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διαρροή προσωπικών δεδομένων, χρήση προσβλητικών και υποτιμητικών εκφράσεων κ.λπ.) το υπουργείο έχει στα… σκαριά μία σειρά από αλλαγές. Για την ωρίμανσή τους, όμως, θα απαιτηθεί πολύτιμος χρόνος, παρότι δεν υπάρχει αυτή η… πολυτέλεια. Αξιοσημείωτο είναι πως έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς (π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι κ.λπ.). Κάποιοι, μάλιστα, εκφράζουν παράπονα πως το υπουργείο αποφασίζει μόνο του χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις τους. Αναλυτικά οι τέσσερις βασικές προτάσεις του υπουργείου:

1 Πλαίσιο λειτουργίας των δικηγορικών εταιριών

Με βάση το τρέχον καθεστώτος (ν. 3758/2009) η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕ&ΠΚ) μπορεί να επιβάλει κυρώσεις για παραβιάσεις που προέρχονται από εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών, όχι όμως και από δικηγόρους-δικηγορικές εταιρίες. Το συγκεκριμένο σκέλος εμπίπτει στον Κώδικα Δεοντολογίας των δικηγόρων και στα πειθαρχικά τους. Σύμφωνα με τον ΓΓΕ&ΠΚ, Αντώνη Παπαδεράκη, είναι σημαντικό «να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο από κοινού με τους δικηγόρους για να αντιμετωπιστεί συγκροτημένα και ολοκληρωμένα αυτό το θέμα».

2 Ταυτοποίηση στοιχείων

Θα πρέπει η εταιρία που καλεί τον οφειλέτη να αναφέρει τα στοιχεία της και παράλληλα να γίνεται ταυτοποίηση του προσώπου με το οποίο συνομιλεί. Κι αυτό, διότι πολλές φορές στην τηλεφωνική συνομιλία δεν συμμετέχει ο οφειλέτης, αλλά κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή τρίτος. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχονται στοιχεία που οδηγούν σε παραβίαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

3 Συχνότητα επικοινωνίας

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, κάθε δεύτερη ημέρα επιτρέπεται στις εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών να ενοχλούν τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κάτι που, παρ’ όλα αυτά, παραβιάζεται συστηματικά. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, υπάρχει πρόθεση για διεύρυνση αυτού του χρονικού πλαισίου.

4 Διαβίβαση στοιχείων

Θα πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος διαβίβασης των στοιχείων των οφειλετών στις εταιρίες.

Η νομοθεσία
Για την ώρα, η λειτουργία των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (γνωστών ως εισπρακτικών εταιριών) ρυθμίζεται από το ν. 3758/2009, όπως έχει τροποποιηθεί με το ν. 4038/2012. Η Ενωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) συνιστά στους πολίτες να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, ώστε να προχωρούν σε καταγγελίες κατά των εταιριών αυτών, όποτε χρειαστεί.

Πιο συγκεκριμένα, όταν επικοινωνούν οι εισπρακτικές εταιρίες ενημέρωσης, θα πρέπει:

● Να καλούν 1 φορά ανά δύο ημέρες ή πιο αραιά.
● Να καλούν κατά τις εργάσιμες ημέρες 9:00-20:00.
● Να εμφανίζεται ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης, δηλαδή να μην καλούν με «απόκρυψη».
● Ο υπάλληλος της εταιρίας να αναφέρει το ονοματεπώνυμό του, την ιδιότητά του, την επωνυμία της εταιρίας, τον αριθμό μητρώου με τον οποίο έχει καταχωριστεί στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς και το σκοπό της επικοινωνίας.
● Να ενημερώνουν ότι η κλήση καταγράφεται και τα στοιχεία διατηρούνται για 1 έτος. Στη συνέχεια καταστρέφονται, εκτός αν ζητήσει τη διατήρησή τους ο οφειλέτης ή η ΓΓΕ&ΠΚ, οπότε και πρέπει να παρασχεθούν εντός 10 ημερών. Τα αρχεία αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του οφειλέτη.
● Να καλούν αποκλειστικά και μόνο για ενημέρωση και διαπραγμάτευση των όρων πιθανής ρύθμισης.
● Σε περίπτωση γραπτής επικοινωνίας, να φαίνονται πάνω στο έγγραφο όλα τα στοιχεία της εταιρίας (επωνυμία, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ.) και σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιείται η επωνυμία της τράπεζας.

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ύψους από 5.000 έως 500.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, εκτός των παραπάνω εταιριών ενημέρωσης, πολύ συχνά οι τράπεζες συνεργάζονται με δικηγόρους και δικηγορικές εταιρίες που αναλαμβάνουν να καλούν τους οφειλέτες. Στις περιπτώσεις αυτές, παρόλο που οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρίες λειτουργούν, ουσιαστικά, ως εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών, δεν υπάγονται στο σχετικό νόμο. Επομένως, δεν ισχύουν γι’ αυτούς οι παραπάνω υποχρεώσεις και περιορισμοί.

Βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγόρων, επιτρέπεται στους δικηγόρους και στις δικηγορικές εταιρίες να καλούν τους οφειλέτες μόνο μία φορά, για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις οφειλές τους και να εξετάσουν τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης.

Εάν τελικά δεν γίνει κάποιος διακανονισμός με τον οφειλέτη, τότε ο δικηγόρος ή η δικηγορική εταιρία δεν μπορεί να τον ξανακαλέσει. Πλέον θα μπορεί να τον ειδοποιεί μόνο εγγράφως με εξώδικο ή να προχωρήσει σε κάθε άλλη νόμιμη διαδικασία. Σε περίπτωση παράβασης αυτών των υποχρεώσεων, οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρίες θα ελέγχονται για πειθαρχικό παράπτωμα και θα τους επιβάλλονται αντίστοιχες ποινές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τους τηλεφωνούν από δικηγορικά γραφεία για τις οφειλές τους και θα πρέπει να κρατάνε τα εξής στοιχεία:

● Την επωνυμία της δικηγορικής εταιρίας.
● Το όνομα του υπαλλήλου που κάλεσε.
● Το τηλέφωνο από όπου έγινε η κλήση.
● Την ημερομηνία και την ώρα της κλήσης.

Εάν τους τηλεφωνήσουν ξανά από το ίδιο δικηγορικό γραφείο, τότε θα πρέπει να το καταγγείλουν στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) και την ΕΚΠΟΙΖΩ.


ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Επικράτησε η Ελλάδα της Ιταλίας με 73-70 στο τουρνουά Ακρόπολις



Η Εθνική μας δεν ενθουσίασε με την απόδοση της, αλλά ήταν βελτιωμένη σε σχέση με την αναμέτρηση με τους Γεωργιανούς.

Κορυφαίοι από τους Έλληνες οι Πρίντεζης και Μπουρούσης με 19 και 12 πόντους αντίστοιχα και απο τους Ιταλούς ξεχώρισαν οι Χάκετ και Μέλι με 19 και 10 πόντους αντίστοιχα.


Τα δεκάλεπτα: 20-16, 33-31, 50-45, 64-64, 73-70.

ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας) : Καλάθης 9 (4/11 σουτ), Μπουρούσης 12 (1), Σλούκας 9 (2/7 σουτ, 8 ριμπ., 6 ασ.), Λαρεντζάκης 1, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 19 (2), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Αγραβάνης 8, Παπαπέτρου 5 (1), Αντετοκούνμπο Θ. 4.

ΙΤΑΛΙΑ (Μεσίνα) : Χάκετ 19 (3), Ντέλα Βάλε 5 (1), Αραντόρι 6 (1), Φιλόι 10 (2), Μπόλιγκα 4, Μέλι 10 (1), Πάσκολο 1, Κουζίν, Αμπάς 2, Μπερνς 4, Ντατόμε 9 (1).


ΗΠΑ: Αυτή είναι η υπερτυχερή του μυθικού ποσού των 758,7 εκατ. δολαρίων - Μία 53χρονη νοσοκόμα




Η 53χρονη νοσοκόμα Μέιβις Λ. Βάντζικ είναι η γυναίκα που κέρδισε το μυθικό ποσό των 758,7 εκατ. δολαρίων.

«Τηλεφώνησα και είπα στη δουλειά ότι δεν θα επιστρέψω» δήλωσε πανευτυχής η 53χρονη νοσοκόμα. «Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι απλά να καθίσω και να ηρεμήσω» δήλωσε στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν για να απαθανατίσουν τη στιγμή, όπου η Βάντζικ θα παραλάμβανε την απίστευτη επιταγή.

Η 53χρονη αναμένεται να λάβει τα συνολικά της κέρδη σε 30 δόσεις, μέσα στα επόμενα 29 χρόνια.

Η Βάντζικ μιλώντας για το προηγούμενο βράδυ είπε ότι το μόνο που θυμάμαι είναι ότι σκεφτόμουν -Ποτέ δεν πρόκειται να είμαι εγώ. Είναι απλώς ένα όνειρο που πάντα είχα». Μετά είδε τους αριθμούς και απλά ακόμα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει αυτό που της έχει συμβεί.

Η Βάντζεκ έχει μία κόρη και έναν γιο και το ποσό που κέρδισε είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του τυχερού παιχνιδιού.



Πηγή: iefimerida.gr 


Κεντροαριστερά: Αυξάνονται οι «μνηστήρες» για την ηγεσία του νέου φορέα



Αυξάνονται οι «μνηστήρες» για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς μετά από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κατέλθουν υποψήφιοι ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μανιάτης, την επόμενη Πέμπτη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις θέσεις του για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα γραφεία του Ποταμιού στη Σεβαστουπόλεως υπό την προεδρία του επικεφαλής του κόμματος Σταύρου Θεοδωράκη. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και άλλα στελέχη του κόμματος, συζητήθηκαν οι διεργασίες για την συγκρότηση νέου ενιαίου κομματικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής του Ποταμιού φάνηκε έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει κι αυτός την ηγεσία του νέου φορέα. Η επίσημη ανακοίνωση πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.



naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Δήμαρχος Βενετίας: Πυροβολήστε όποιον φωνάζει Αλλάχου Άκμπαρ



Εντολή να πυροβολούν όποιον φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ» έχουν οι αστυνομικοί στη Βενετία της Ιταλίας. Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας σε συνέδριο στο Ρίμινι, ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι Μπρουνιάρο.

Η φράση «Αλλάχου Άκμπαρ» (δηλαδή «Ο θεός είναι μεγάλος») είναι η γνωστή φράση που φωνάζουν οι ισλαμιστές καμικάζι πριν από τρομοκρατικά χτυπήματα ή επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο Μπρουνιάρο υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα μέτρο για να προστατευτεί η πόλη από τρομοκρατική επίθεση.

Μιλώντας για το χτύπημα στη Βαρκελώνη, ο Μπρουνιάρο τόνισε ότι η Βενετία είναι ασφαλέστερη από τη Βαρκελώνη. «Σε αντίθεση με τη Βαρκελώνη, εμείς έχουμε παντού φρουρά. Εάν κάποιος τρέχει φωνάζοντας Allahu Akbar στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, θα τον πυροβολήσουμε», είπε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε δε ότι το Μάρτιο συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι τζιχαντιστές, ο οποίοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν εκατοντάδες τουρίστες ανατινάζοντας τη γέφυρα του Ριάλτο.

«Θέλουν να πάνε στον Αλλάχ. Αλλά εμείς θα τους στείλουμε στον Αλλάχ πριν προξενήσουν την παραμικρή ζημιά», είπε ο Δήμαρχος της Βενετίας.


Η πρώτη νεκρή Ελληνίδα - θύμα των τζιχαντιστών




Τα τραύματά της ήταν εξαιρετικά σοβαρά και έχει υποβληθεί σε μία δύσκολη χειρουργική επέμβαση, που είχε συνολική διάρκεια οκτώ ωρών- Για τη δωρεά των οργάνων της υπέγραψε η οικογένειά της

Εξαιρετικά κρίσιμη και μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της Ελληνίδας  η οποία είχε τραυματιστεί στην τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, που σημειώθηκε ακριβώς πριν από μία εβδομάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια της άτυχης γυναίκας έχει ήδη υπογράψει για τη δωρεά των οργάνων της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης, θεωρείται κλινικά νεκρή και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα. 

Τα τραύματά της ήταν πολύ σοβαρά και είχε υποβληθεί σε μία δύσκολη χειρουργική επέμβαση, που είχε συνολική διάρκεια οκτώ ωρών.

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, μία ημέρα μετά την επίθεση στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, ο ακόλουθος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ισπανία ενημέρωνε η γυναίκα είναι γερμανικής υπηκοότητας παντρεμένη με Έλληνα, ενώ τα δύο παιδιά της, τα οποία επίσης τραυματίστηκαν κατά το τρομοκρατικό χτύπημα, έχουν διπλή υπηκοότητα, ελληνική και γερμανική.

«Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» έλεγε η γραμματέας του Fernando Turró Homedes, επίτιμου προξένου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, Θεώνη Ζησιμοπούλου.


Πηγή : protothema.gr