Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 7,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Χάνει την δυναμική του το ΠΑΣΟΚ


 

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας MRB.

Οι πολίτες μετράνε την σοβαρότητα της κυβέρνησης από την φαιδρότητα και τον λαικισμό του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,5% έναντι 22,7% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι στο 6,8%. 

Με την αναγωγή σε έγκυρα ψηφοδέλτια η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 7,2%, με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει ποσοστό 31,3% και τον ΣΥΡΙΖΑ 24,1%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη μέτρηση χάνει τη δυναμική που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του Newsbomb.gr και δείχνει :

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες :









Ενέπλεξαν δημοσιογράφο με ψεύτικο άρθρο για εμπλοκή αντιπεριφερειάρχη στην υπόθεση του παιδοβιαστή

 



Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Ντούσκα καταγγέλει ότι κυκλοφόρησε ψεύτικο άρθρο με την υπογραφή της για εμπλοκή αντιπεριφερειάρχη στην υπόθεση του 53χρονου στον Κολωνό, ενώ κατηγορηματικά η ίδια αρνείται ότι έχει γράψει τέτοιο άρθρο.

Δηλώνει, δε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον πληρεξούσιο δικηγόρο της ώστε να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ταυτοποίηση και τον καταλογισμό ευθυνών στους υπαίτιους.

Η ίδια αναφέρει: 

"Τελικά όσα χρόνια κι αν είσαι σε μια δουλειά πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν έχεις ζήσει.

Για εμένα σήμερα μετά από πολλά χρόνια ήρθε η ώρα να δω την πολύ άσχημη όψη αυτού του νομίσματος, καθώς πληροφορήθηκα ότι κυκλοφορεί ένα άρθρο που δήθεν έχει συνταχθεί και υπογραφεί από εμένα το οποίο αναφέρει αντιπεριφερειάρχη της Αττικής ως εμπλεκόμενο στην πολύ ευαίσθητη υπόθεση του φερόμενου παιδεραστή του Κολωνού.

Δηλώνω κατηγορηματικά και σε κάθε τόνο ότι ουδεμία σχέση έχω με οποιοδήποτε τέτοιο άρθρο και ότι το όνομά μου έχει χρησιμοποιηθεί για λόγους άγνωστους σε εμένα και για σκοπούς προφανώς άσχετους με το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Από μέρους μου έχω ήδη δώσει εντολή στον πληρεξούσιο δικηγόρο μου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ταυτοποίηση και τον καταλογισμό ευθυνών στους υπαίτιους".

Alexandra Ntouska
14 ώρες πριν

Τελικά όσα χρόνια κι αν είσαι σε μια δουλειά πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν έχεις ζήσει. Για εμένα σήμερα μετά από πολλά χρόνια ήρθε η ώρα να δω την πολύ άσχημη όψη αυτού του νομίσματος, καθώς πληροφορήθηκα ότι κυκλοφορεί ένα άρθρο που δήθεν έχει συνταχθεί και υπογραφεί από εμένα το οποίο αναφέρει αντιπεριφερειάρχη της Αττικής ως εμπλεκόμενο στην πολύ ευαίσθητη υπόθεση του φερόμενου παιδεραστή του Κολωνού. Δηλώνω κατηγορηματικά και σε κάθε τόνο ότι ουδεμία σχέση έχω με οποιοδήποτε τέτοιο άρθρο και ότι το όνομά μου έχει χρησιμοποιηθεί για λόγους άγνωστους σε εμένα και για σκοπούς προφανώς άσχετους με το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Από μέρους μου έχω ήδη δώσει εντολή στον πληρεξούσιο δικηγόρο μου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ταυτοποίηση και τον καταλογισμό ευθυνών στους υπαίτιους.



Τσίπρας στην βουλή - Ψέμα, παραπληροφόρηση, χυδαιότητα, ανευθυνότητα, πολιτική ανεπάρκεια

 



Οι πολίτες στην Ελλάδα, και όχι μόνο, έχουν καταλάβει την αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί  να εκμεταλλευτεί την κρίση που έχει προκαλέσει στην ενέργεια και στις οικονομίες των χωρών η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά το πόσο φαιδρός είναι, έκανε επερώτηση στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια χωρίς να αναφέρει ούτε μία λέξη κατά της Ρωσίας που είναι και χρηματοδότης του κόμματος του από το 2015. 

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια, εξόργισαν όσους σοβαρούς τον άκουγαν ειδικά όταν είπε ότι η μάνα που θα κόψει το φροντιστήριο του παιδιού για να αγοράσει το φαγητό, που δείχνει ότι αυτός ο επικίνδυνος για την Ελλάδα πολιτικός έχει μείνει στο 2014.

Ο φαιδρός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε επί 50 λεπτά χωρίς ούτε ένα κατηγορώ στον Βλαντιμίρ Πούτιν να περάσει στην κοινωνία ότι για την ακρίβεια φταίει ο Μητσοτάκης και όχι ο σύντροφος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο φαιδρός έφτασε στο σημείο να πει ότι στην πανδημία στην Ελλάδα υπήρξαν οι πιο πολλοί θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων παγκοσμίως, και δεν ντράπηκε ούτε στιγμή που το έλεγε, δεν έχει ίχνος ηθικής επάνω του.

Καμία αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανια και την εισβολή του δικτάτορα Πούτιν, ούτε μία λέξη ο ανθέλληνας πολιτικός, που δεν διατάζει να σπιλώσει την χώρα του για να ικανοποιήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και να κάνει τον σύμμαχο στον Ρώσο δικτάτορα.

Εάν ήταν σοβαρός πολιτικός και όχι ένας κατά επάγγελμα φαιδρός ψεύτης, θα έβρισκε τρόπους να συμβάλει στην εποικοδομητική αντιπολίτευση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης για την έκρηξη του πληθωρισμού και τις τιμές των προιόντων.

Αντίθετα απέδειξε και πάλι πώς ο λαικισμός και η πόλωση αποτελούν τον κεντρικό σχεδιασμό του στο δρόμο για τις εκλογές και είναι το σήμα κατατεθέν που έχει σιχαθεί ο κόσμος. 

Κορυφώνοντας το ψέμα είπε ότι δεν έρχονται επενδύσεις, ότι η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί, και ότι δεν λαμβάνει επενδυτική βαθμίδα και κανένας δεν καταλαβαίνει γιατί επιδίδεται σε τόσο ψέμα την ώρα που ο κόσμος ακούει, διαβάζει και αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πουθενά. Δέν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται ποιος είναι τελικά ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα; Ποια η σχέση τους με τον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν και τον καθεστωτικό Τούρκο Ταγίπ Ερντογάν;

Σήμερα στην βουλή ήταν άλλη μία ημέρα ντροπής για τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους τους ψηφίσουν ακόμα!!!



Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ : «Σταματήστε τις προκλήσεις»

 


Ακούγεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Έγινε τελικά η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συμφωνήθηκε να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση των δύο υπουργών, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες, διήρκεσε 40 λεπτά και είναι πολλά εάν αναλογιστούμε την κατάσταση που υπάρχει μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός διεμήνυσε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.







Συζήτηση του Πρωθυπουργού με νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και συνομίλησε σήμερα, στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, με οκτώ εκπαιδευτικούς οι οποίοι διορίστηκαν φέτος μόνιμα σε μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος την τελευταία τριετία, στην καλύτερη παρακολούθηση των τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων για την εκπαιδευτική διαδικασία και στις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία παρεμβάσεων που έχουν γίνει για την υποστήριξη του έμψυχου διδακτικού που υπηρετεί στις τάξεις, στόχοι που εξυπηρετήθηκαν μέσω των μόνιμων διορισμών 25.000 εκπαιδευτικών ύστερα από 12 χρόνια στασιμότητας, τη δημιουργία 1.100 οργανικών θέσεων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία για πρώτη φορά, την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης που έχουν βοηθήσει περίπου 125.000 δασκάλους και καθηγητές έως τώρα, αλλά και τη διάθεση κονδυλίων ώστε περισσότεροι από 500.000 νέοι και 160.000 εκπαιδευτικοί να αγοράσουν ηλεκτρονικές συσκευές όπως laptop ή tablet.

Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς ανέφεραν ότι είχαν υπηρετήσει επί χρόνια σε σχολεία ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι πλέον έχουν μονιμοποιηθεί και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας ή συνεχών μετακινήσεων.




Μονιμότητα και σταθερότητα για τους εκπαιδευτικούς


«Μάς δίνει ικανοποίηση το γεγονός ότι μπορέσαμε για πρώτη φορά, ύστερα από τόσα χρόνια, να κάνουμε σημαντικές προσλήψεις μόνιμου, πια, προσωπικού στην εκπαίδευση. Ειδικά όσον αφορά ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούν την εκπαίδευση αλλά έπρεπε να έχουν αυτή τη μονιμότητα και τη σταθερότητα, στην οποία η μόνιμη πρόσληψη εκ των πραγμάτων οδηγεί. Και μέσα από αυτή τη συζήτηση να μου πείτε λίγο, έτσι, τελείως όπως τα αισθάνεστε, κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για να βοηθήσουμε τα σχολεία και εσάς, τη δική σας προσωπική εξέλιξη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.


«Πάντα πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι τα σχολεία μας είναι όσο καλά είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας. Και βέβαια και οι διευθύνσεις των σχολείων να μπορούν να στηρίζουν τις σχολικές μονάδες. Μία από τις μεγάλες καινοτομίες τις οποίες ήθελα πάντα να εισάγω είναι η λίγο μεγαλύτερη αυτονομία στα σχολεία, αλλά και στους δασκάλους, στους καθηγητές μέσα στην τάξη. Να μπορούν να διδάσκουν το μάθημα όπως αυτοί κρίνουν ότι είναι πιο σωστό. Μέσα σε ένα -προφανώς- κανονισμένο πλαίσιο αλλά με λίγο περισσότερη φαντασία και ευρηματικότητα, για να γίνεται και το μάθημα πιο ενδιαφέρον και να μπορεί να προσαρμόζεται η διαδικασία στις δυνατότητες, στα πλεονεκτήματα που έχει ο κάθε εκπαιδευτικός», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Ήμασταν 12 χρόνια, 15 χρόνια, αναπληρωτές ωρομίσθιοι. Πήγαμε παντού, εγώ είχα αφήσει το μωρό μου. Είναι και το θέμα της αβεβαιότητας. Και τώρα είμαι μόνιμη, φανταστείτε δεν το πιστεύω. Δηλαδή, αποκαταστήσατε μια μεγάλη αδικία, χρόνων», δήλωσε κατά τη διάρκεια τη συζήτησης η φιλόλογος Κωνσταντίνα Γαβριλιάδη.


«Δώδεκα χρόνια είμαι αναπληρώτρια. Τώρα είμαι μια από τις 25.000 προσλήψεις που έγιναν. Νιώθω πολύ χαρούμενη γι’ αυτό, υπάρχει μια σταθερότητα και δική μου και της οικογένειας ολόκληρης γιατί έχω και εγώ δύο μικρά παιδιά. Την εκπαίδευση την κάνουν οι δάσκαλοι, θεωρώ, πάνω απ’ όλα και εσείς το στηρίξατε μέσα από τους διορισμούς που έχετε κάνει», είπε από την πλευρά της η νηπιαγωγός Αγνή Βιτσιώτη.


«Εκ του αποτελέσματος φαινόταν ότι υπηρετούσατε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προφανώς αυτή η αβεβαιότητα του να μην ξέρεις πού θα βρεθείς τον επόμενο χρόνο, πρέπει να ήταν πολύ δύσκολη ψυχολογικά», απάντησε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε επιπλέον να μάθει συγκεκριμένα την εικόνα που έχουν οι εκπαιδευτικοί για τους διορισμούς στην ειδική αγωγή.


«Είναι αλήθεια ότι οι μόνιμοι διορισμοί φέρνουν μία σταθερότητα. Είναι η πρώτη φορά στην ειδική αγωγή- απ’ όταν λειτούργησε η ειδική, πάρα πολλά χρόνια πίσω δηλαδή- που έγιναν μόνιμοι διορισμοί. Έχουμε, πλέον, ένα πιο σταθερό περιβάλλον. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολλαπλασιαστής. Είναι πολλαπλασιαστής για όλες τις τάξεις. Έχουμε βάλει τα θεμέλια γιατί έχουμε μια σταθερότητα. Έχει σημείο αναφοράς ο μαθητής τον εκπαιδευτικό, η σχολική μονάδα οργανώνεται καλύτερα», ανέφερε ο Γιώργος Σταματάκος, ο οποίος είναι ειδικός παιδαγωγός, ενώ σημείωσε παράλληλα στη σημασία που έχει το περιβάλλον σταθερότητας και στήριξης για τους γονείς. «Οι μόνιμες προσλήψεις τούς δίνουν ήδη την ασφάλεια ότι το παιδί θα βρει εκεί εκπαιδευτικό, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουν. Πολύ σημαντικά βήματα είναι και ο Προσωπικός Βοηθός», συμπλήρωσε.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει πράξη για την ποιοτική βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως η διετής φοίτηση στα νηπιαγωγεία και η διδασκαλία αγγλικών σε αυτές τις ηλικίες, η κατάρτιση 166 νέων προγραμμάτων σπουδών για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της διδακτέας ύλης σε όλα τα μαθήματα, η ελεύθερη επιλογή βιβλίου για την ενθάρρυνση της ουσιαστικής μόρφωσης και την καταπολέμηση της τυφλής αποστήθισης, η θεσμοθέτηση των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» για τη διδασκαλία μαθημάτων όπως η ρομποτική, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή, και ο διπλασιασμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 120.


«Θέλουμε περιέργεια, θέλουμε να διδάξουμε δεξιότητες και συμπεριφορές και όχι μόνο γνώση. Η γνώση δεν μπορεί να υποκατασταθεί ποτέ, αλλά το σχολείο πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα μηχανισμό αναπαραγωγής μιας γνώσης που διδάσκει ο δάσκαλος ή ο καθηγητής. Και αυτά μπορούμε να τα κάνουμε πιο εύκολα στις μικρότερες ηλικίες», είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις νέες θεματικές και δραστηριότητες που προσφέρει πλέον το σχολείο.


Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της έναρξης της εκπαίδευσης από τα 4 έτη, στην οποία έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά. «Είναι πολύ μεγάλη, ξέρετε, αυτή η μεταρρύθμιση και υπάρχουν χώρες οι οποίες θεωρούνται πολύ πιο προχωρημένες από εμάς και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πάνε στην έναρξη της επίσημης εκπαιδευτικής διαδικασίας από τα τέσσερα. Είναι μεγάλη κατάκτηση. Και νομίζω ότι είναι και πάρα πολύ σημαντική η δουλειά η οποία γίνεται στο νηπιαγωγείο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Βέβαια είναι και ένα μέτρο με πάρα πολύ σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Διότι πια όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε μια ποιοτική εκπαίδευση η οποία ξεκινά, ουσιαστικά, οργανωμένα από τα τέσσερα χρόνια, και όχι μόνο αυτοί που θα μπορούσαν ενδεχομένως να την πληρώσουν», προσέθεσε.


Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε η σημασία πρωτοβουλιών όπως η επέκταση των ωρών λειτουργίας ολοήμερων σχολείων, ώστε να υποστηρίζονται καλύτερα οι εργαζόμενοι γονείς.


Οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν αδυναμίες που υπάρχουν, όπως προβλήματα σε ορισμένα σχολικά συγγράμματα και κενά σε κτιριακές υποδομές. Επίσης έγινε αναφορά στις αποδοχές των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, δεδομένου και του επιπρόσθετου φόρτου εργασίας που προκαλεί η διεύρυνση της θεματολογίας και των δραστηριοτήτων του σχολείου.


Εκτενής ανταλλαγή απόψεων έγινε σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, με έμφαση στην ενδοσχολική βία, στον εκφοβισμό και στις επιπτώσεις της πανδημίας.


Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτά τα οποία έχουμε δρομολογήσει είναι βασικά σωστά για την εκπαίδευση και μας επιτρέπουν -εφόσον με το καλό είμαστε πάλι στα πράγματα την επόμενη τετραετία- να χτίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις αλλαγές τις οποίες έχουμε προωθήσει, ώστε να μην υπάρχει ουσιαστικά μετά δρόμος επιστροφής στο παρελθόν. Διότι το τελευταίο που θέλουμε είναι όλοι στην εκπαίδευση, οι μαθητές πρώτα απ’ όλα αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, να γίνονται πειραματόζωα».


Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Αντωνόπουλος, Σταματίνα Αρβανίτη, Γεωργία Βράκα, Δημήτρης Γκίκας και Νίκος Σταθόπουλος.



Η ώρα του πρωθυπουργού

 



Στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, στην Ωρα το Πρωθυπουργού στη Βουλή, για την ακρίβεια, απαντά αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.





Γυναίκα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε διαδήλωση σε διαδήλωση στο Ιράν

 



Ο κύκλος βίας συνεχίζεται στο Ιράν με τις γυναίκες να μάχονται για τα δικαιώματα τους μετά τον φρικτό θάνατο που βρήκε η 22χρονη Μαχσα Αμίνι.

Ένα νέο βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου δείχνοντας ότι μια νεαρή γυναίκα δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από το καθεστώς στην περιοχή Μασάντ στα βορειοανατολικά του Ιράν.

Όπως φαίνεται στο σκληρό βίντεο, η νεαρή γυναίκα είναι ξαπλωμένη στο πάτωμα και έχει βαρύ τραύματα στο κεφάλι της. Γύρω της άλλες γυναίκες, προσπαθούν να βοηθήσουν και φωνάζουν απελπισμένες.




EuroAsia Interconnector: Έφτασε η μεγάλη μέρα για το ενεργειακό mega project

 



Μετά από πολυετή διαδρομή στα «χαρτιά», ο EuroAsia Interconnector, το φιλόδοξο project ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης, με τη σημερινή ημέρα να αποκτά χαρακτήρα συμβολικού και ουσιαστικού «οροσήμου».

Και τούτο καθώς το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, η τελετή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών για το τμήμα Κύπρου-Κρήτης.

H τελετή θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα ενέργειας, Kadri Simson, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, της υπουργού

Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδου, καθώς και του CEO της διαχειρίστριας εταιρείας του έργου Νάσου Κτωρίδη.



Οι «αριθμοί» και οι παράμετροι του mega project

Ο EuroAsia Interconnector, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα είναι η μεγαλύτερη (μήκους 1.208 χλμ) και η βαθύτερη (έως και 3.000 μέτρα) ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο, ισχύος 2.000 MW, η οποία θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού για τις τρεις χώρες (Ισραήλ,Κύπρος, Ελλάδα), δημιουργώντας μια αξιόπιστη πηγή πράσινης ενέργειας για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα αποκτά και ευρύτερη γεωστρατηγική σημασία, ενισχύοντας τις σχέσεις των τριών χωρών.

Το project μετά από αρκετές καθυστερήσεις, από πέρυσι το Μάρτιο, εισήλθε στη φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιλεγεί η Siemens AG για το συμβόλαιο των σταθμών μετατροπής (VSC Converter Stations), ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο προκηρύχτηκαν δύο διαγωνισμοί για τα βασικά καλωδιακά τμήματα Ισραήλ-Κύπρος και Κύπρος- Κρήτη, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Για το πρώτο και μεγαλύτερο συμβόλαιο που αφορά στη διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν η Nexans Norway AS και η Prysmian Powerlink s.r.l. ενώ στις 4 Ιουλίου ανακοινώθηκε ως προτιμώμενος πλειοδότης για την ανάθεση των συμβάσεων των δύο HVD Καλωδιακών Συστημάτων (Πόλος 1 και Πόλος 2), για τη Ζεύξη Κύπρου – Ελλάδας (Κρήτη) του Σταδίου 1, 1000MW, η Nexans Norway AS.

Το έργο χωρίζεται σε δύο ομοειδή τμήματα (ανά πόλο) με ενδεικτικό προϋπολογισμό 623 εκατ. ευρώ έκαστο για τα καλωδιακά συστήματα που θα διασυνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα (Κρήτη).

Οι συμβάσεις αφορούν στην προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση του συστήματος καλωδίων HVDC συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων υπεράκτιων και χερσαίων συνοδευτικών υποδομών.

Η απόσταση που θα καλυφθεί με υποβρύχιο καλώδιο είναι 898 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος πόντισης στα 3.000 μέτρα, ενώ η χερσαία απόσταση μέχρι τους Σταθμούς Μετατροπής είναι 13 χλμ στην Κύπρο και 10 χλμ στην Κρήτη.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλεπόταν ότι οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν προσφορές για το ένα ή και για τα δύο ομοειδή τμήματα. Παράλληλα, τρέχει και ο δεύτερος διαγωνισμός για το καλώδιο Ισραήλ – Κύπρος, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση είναι χωρισμένος σε δύο ομοειδή τμήματα (ανά πόλο) με ενδεικτικό προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ για καθένα.

Το χρονοδιάγραμμα και τα «κλειδιά»

Το φιλόδοξο project του EuroAsia Interconnector, είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ και με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, λόγω τεχνικών αλλά και θεσμικών ζητημάτων που προέκυψαν, ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τοποθετείται πλέον για το 2025.

Για να «κλειδώσει» η υλοποίησή του καθοριστικό ρόλο έπαιξε καταρχήν, η ευρωπαϊκή επιχορήγηση. Έτσι, στα τέλη Μαΐου ανακοινώθηκε ότι η Ε.Ε. έχει εγκρίνει παροχή χορηγίας 657 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του 1ου τμήματος του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου- Κρήτης με πόρους από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει εξασφαλιστεί ιστορικά για έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη, τo έργο περιλαμβάνεται στο εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» και θα λάβει επιπλέον επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, καθοριστικής σημασίας ήταν και η διεύρυνση της μετοχικής βάσης της εταιρείας, καθώς στο όλο εγχείρημα μπαίνουν τόσο ο ΑΔΜΗΕ, όσο και ο όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε πριν ένα μήνα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο Διαχειριστής έθεσε τις βάσεις για αρχική επενδυτική συμμετοχή 25% στον EuroAsia Interconnector «ένα ήδη ώριμο έργο, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το οποίο θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη και θα την τοποθετήσει στο επίκεντρο των ανταλλαγών ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή».

Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους της πρότασης του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας το επόμενο διάστημα, αναμένεται ότι θα έχει και τον έλεγχο της υλοποίησης του έργου.

Ταυτόχρονα, όμως, -όπως αποκάλυψε το newmoney στις 26 Ιουλίου-, στο project θα συμμετάσχει με κεντρικό ρόλο και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Ειδικότερα, οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν μέσω της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις, καθώς και της κυπριακής NK GEKTERNA LTD.

Στις 23 Μαρτίου 2022 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις απέκτησε το 50% της εταιρείας NK GEKTERNA LTD με έδρα

την Κύπρο (έναντι ποσού 30 εκατ. ευρώ), η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη διεθνών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων και είναι ήδη μέτοχος της εταιρείας EuroAsia Interconnector PLC.

Σημειώνεται ότι από το πρωί, σήμερα, πραγματοποιείται στη Λευκωσία το Συνέδριο με θέμα «EMGF – Energy Transition Conference» που διοργανώνει η Κύπρος, με την ευκαιρία της Προεδρίας στον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό East Mediterranean Gas Forum (EMGF).

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί ο αποφασιστικός ρόλος του EMGF στις προσπάθειες για μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο ΕΜGF συμμετέχουν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Παρατηρητές του Φόρουμ είναι η Ε.Ε, οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.


Σταύρος Γριμάνης

newmoney.gr



Συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί για την καταγγελία 19χρονης για βιασμό στο ΑΤ Ομονοίας

 


Η υπόθεση είναι περίεργη και ψάχνεται απο την Ελληνική Αστυνομία.

Στις συλλήψεις των δύο αστυνομικών που κατήγγειλε για βιασμό μια 19χρονη στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Καθοριστική για τις συλλήψεις των δύο αστυνομικών αποδείχθηκε η ιατροδικαστική έκθεση με τον ιατροδικαστή να διαπιστώνει ίχνη βιασμού στην 19χρονη.

Η κοπέλα, όπως κατήγγειλε, οδηγήθηκε από τους δύο αστυνομικούς σε δωμάτιο και βιάστηκε.

Η δήλωση του υπουργού προστασίας του πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου

«Εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες, θα εκκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες. Ο νόμος είναι νόμος. Και ισχύει για όλους» είχε διαμηνύσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.


Οι αστυνομικοί, υποστηρίζουν πως ό,τι έγινε, έγινε με τη συναίνεσή της. Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της βάρδιας τους, εμφανίστηκε η ίδια στο αστυνομικό τμήμα και ένας από τους αστυνομικούς έκλεισε ραντεβού μαζί της. Κι ενώ πήγαιναν με το αυτοκίνητό τους στο σπίτι, έγινε η ερωτική πράξη εντός του οχήματος με έναν από τους αστυνομικούς. Μάλιστα, επικαλούνται στοιχεία από τις κάμερες.



Αλλοδαπός επιτέθηκε και χαράκωσε δύο αστυνομικούς στο λαιμό

 



Θύματα επίθεσης μέσα στο περιπολικό έπεσαν δύο αστυνομικοί το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη από έναν αλλοδαπό που τους επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο και τους τραυμάτισε στο λαιμό. Όλα έγιναν λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, επί της οδού Μοναστηρίου, όταν οι δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών πραγματοποίησαν έλεγχο στον αλλοδαπό άντρα από το Μπαγκλαντές και στη συνέχεια τον έβαλαν στο περιπολικό για να τον προσαγάγουν.

Τότε ο δράστης κατάφερε να σπάσει το διαχωριστικό πλέξι-γκλας και τραυμάτισε τους δύο αστυνομικούς στο λαιμό, χρησιμοποιώντας πιθανότατα τα κομμάτια που έπεσαν κάτω. Οι αστυνομικοί, παρά την επίθεση που δέχθηκαν, δεν έχασαν την ψυχραιμία τους και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον δράστη.

Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ είναι καλά στην υγεία τους.

Ανάρτηση του προέδρου της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Thodoris Tsairidis .

Οι εικόνες από την δολοφονική επίθεση εναντίον των δυο συναδέλφων μας σοκάρουν

Ευτυχώς γλίτωσαν τα χειρότερα 

...See more
May be an image of 1 person and beard
May be an image of 1 person




Συνάντηση του Πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία μεγάλων επιχειρήσεων από την Ιαπωνία

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντιπροσωπεία του εθνικού ιαπωνικού φορέα επιχειρήσεων KEIDANREN και υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων ιαπωνικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επίσκεψη στη χώρα μας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους συνομιλητές του τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Η ιαπωνική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, εξέφρασε ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της δυνατότητας επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης περαιτέρω τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας, αύξησης του αριθμού τουριστών από την Ιαπωνία και συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή μας, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Σύμβουλος της Πρεσβείας, στη Διεύθυνση Ασίας και Ωκεανίας Δημήτριος Μιχαλόπουλος.

Εκ μέρους της ιαπωνικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, ο Αντιπρόεδρος του KEIDANREN, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του KEIDANREN και Εκτελεστικός Αντιπρόσωπος της Hitachi Ltd., Toshiaki Higashihara, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του KEIDANREN και Ανώτερος Εταιρικός Σύμβουλος της Sumitomo Life Insurance Company, Yoshio Sato, ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Επιτροπής για την Ευρώπη στο KEIDANREN και Εκτελεστικός Σύμβουλος της Hitachi Ltd., Akira Shimizu, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των ιαπωνικών εταιρειών Japan Airlines Co. Ltd., Hitachi Ltd., Hitachi Europe GmbH, Nomura Holdings Inc., Sumitomo Deutschland GmbH, ANA Holdings Inc., Mitsubishi Electric Europe B.V. και Sumitomo Life Insurance Company.




Στην έναρξη της συνάντησης, έγινε ο παρακάτω διάλογος:


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλωσήρθατε στην Αθήνα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μία αντιπροσωπεία σημαντικών ιαπωνικών επιχειρήσεων τρέφει ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Πάντα ήμουν σταθερός υποστηρικτής της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας. Και πιστεύω πως η επίσκεψή σας πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή ώστε να συζητήσουμε περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες μας.


Όπως γνωρίζετε, η ελληνική οικονομία τα πάει αρκετά καλά τα τελευταία 3 χρόνια, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη. Έχουμε την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη. Και καταφέραμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αλλά και τη σημαντική περιφερειακή μας θέση.


Επομένως, πιστεύω πως αυτή είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να συζητήσουμε περισσότερο λεπτομερώς τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς, στο επίπεδο άμεσων επενδύσεων από ιαπωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες δεν θα στοχεύουν μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να διερευνήσουμε την προοπτική για περισσότερες ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία και να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι διατηρούμε παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας. Πολλοί Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επιλέξει και συνεχίζουν να επιλέγουν την Ιαπωνία για τη ναυπήγηση των πλοίων τους. Έχουμε επίσης τομείς κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και κοινή κατανόηση για το πόσο σημαντικό είναι το Διεθνές Δίκαιο στην επίλυση διαφορών σε θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε κοινά προβλήματα σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα και κοινές προκλήσεις.


Και βεβαίως, μπορούμε να συζητήσουμε την ενίσχυση των δεσμών μας σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Αυτή η χρονιά ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό μας. Και θα θέλαμε να δούμε περισσότερους Έλληνες να ταξιδεύουν στην Ιαπωνία και περισσότερους Ιάπωνες να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.


Και βέβαια -όπως θα γνωρίζετε- σχεδιάζουμε μια προσωπική μου επίσημη επίσκεψη, ελπίζω συνοδεία μιας σημαντικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, στην Ιαπωνία, κάποια στιγμή στις αρχές του 2023. Και λαμβάνοντας υπόψη πως θα έχετε την προεδρία του G7, πιστεύω ότι αυτή θα είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθώ την Ιαπωνία. Σταματώ εδώ. Καλώς ήρθατε και πάλι στην Ελλάδα και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για τη χώρα μας.


Yoshio Sato: Σας ευχαριστώ πολύ, εξοχότατε, κ Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ πολύ που αφιερώνετε τον χρόνο σας στην αντιπροσωπεία KEIDANREN, παρά το τόσο επιβαρυμένο πρόγραμμά σας.


Το όνομα μου είναι Yoshio Sato και είμαι πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του KEIDANREN. Είμαι επικεφαλής αυτής της αποστολής από κοινού με τον κ. Toshiaki Higashihara, ο οποίος συμπροεδρεύει μαζί μου στην Επιτροπή.


Ιαπωνία και Ελλάδα είναι ναυτικά έθνη και αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις, αφού μοιράζονται κοινές αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Σε επίπεδο οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης έχοντας ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Το εμπόριο ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ελλάδα αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό με βάση τη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Ιαπωνίας. Επισκεπτόμαστε λοιπόν τη χώρα σας ως ένας υψηλού επιπέδου φορέας μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων.


Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις. Η επίθεση κατά της Ουκρανίας ήταν μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί ή να γίνει ανεκτή. Θα πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι, ενισχύοντας την αλληλεγγύη των χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες με στόχο να αποτρέψουμε μονομερείς αλλαγές του status quo δια της βίας. Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινώνονται, η μείωση της εξάρτησής μας αποτελεί κοινό μας ενδιαφέρον.


Κατά την παραμονή μας στην Αθήνα, επιθυμούμε να μάθουμε για τη στρατηγική σας για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ελλάδα εισάγουν σημαντικές ποσότητες ενεργειακών πόρων. Από πέρυσι επίσης, ανυπομονούμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τον στόχο για το πως μπορούμε να επαναφέρουμε να λειτουργεί με τάξη μια ελεύθερη και ανοιχτή διεθνής οικονομία, εν μέσω μιας τόσο δύσκολης γεωγραφικά πολιτικής κατάστασης.


Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τις προοπτικές της σχέσης σας με την Κίνα, καθώς η χώρα σας έχει εγκαθιδρύσει στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα μέσω της Πρωτοβουλίας “One Belt and One Road”. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο φορέας KEIDANREN επιδιώκει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας μέσω της διπλωματίας του ιδιωτικού τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστούμε.



Πέθανε ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης


 

Πέθανε ο ηλικία 42 ετών ο δις αργυρός ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, πάλεψε επί δυο χρόνια με μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook με ένα συγκλονιστικό κείμενο που είχε γράψει ο ίδιος.

Ο Νικολαϊδης είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνο στην κατηγορία +80κ. 

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Θα ξεκινήσω με αυτό το κλισέ, ότι για να διαβάζετε τώρα αυτήν την δημοσίευση μου, μάλλον έχω φύγει για κάπου καλύτερα ή και για το πουθενά. Δύο χρόνια, βασανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα Έλληνες γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν. Ευτυχώς ο δικός μου γιατρός, ο υπέροχος Γιάννης Μπουκοβίνας που με πήρε από το χέρι στο πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής μου, τον γνώριζε αυτόν τον σπάνιο τύπο και έκανε τα πάντα για να με σώσει ή να μου χαρίσει λίγη παραπάνω ζωή. Κίνησε γη και ουρανό, να φέρει φάρμακα κυριολεκτικά από την άλλη άκρη της γης για να τα δοκιμάσω.

Δύο χρόνια δεν είπα ποτέ "Γιατί σε εμένα"; Δεν υπάρχει πιο εγωιστική σκέψη από αυτή. Σε κάποιον τυχαίνει, στον διπλανό μας, στον γείτονά μας, στον συνάνθρωπό μας. Και πλέον τυχαίνει σε πολλούς. Αν βάλω ένα πρόσημο τύχης στη ζωή μου, θα σας πω ακόμα και τώρα, ότι ήμουν τυχερός άνθρωπος. Είχα την ευλογία να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα, να ανέβω στο βάθρο πολλές φορές, να δοξάσω τον αθλητισμό και την χώρα μου, να γνωρίσω ανθρώπους από όλον τον κόσμο, να μάθω το σεβασμό, την ευγενή άμιλλα, αξίες τόσο σημαντικές και να προσπαθήσω να τις κάνω πράξη και στη ζωή μου.

Είχα την τύχη να με αγαπήσει η πιο υπέροχη γυναίκα του κόσμου, το δώρο μου από το Θεό, όπως είναι και το όνομα της, και να αποκτήσουμε μια πανέμορφη οικογένεια. Έτσι και σε αυτή την ατυχία που με βρήκε, είπα ευχαριστώ, που αν αυτό ήταν γραφτό να έρθει στην οικογένειά μου, δεν βρήκε εκείνη ή τα παιδιά μου. Εγώ έπρεπε να το ανέβω αυτό το βουνό, έχω έπρεπε να σηκώσω αυτό το βάρος. Όχι εκείνοι.

Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, στάθηκα τυχερός γιατί συνοδοιπόρο είχα την αλληλεγγύη και την φροντίδα τόσων πολλών ανθρώπων, που πολλές φορές αναρωτήθηκα τι έκανα για να αξίζω όλα αυτά που με ανιδιοτέλεια μου προσέφεραν. Πρώτος ο γιατρός μου ο κ. Μπουκοβίνας, ο πρύτανης, ο κ. Δημόπουλος, που βοήθησε τόσο πολύ στην πρώτη φάση της ασθένειάς μου αλλά και αργότερα, στο να πάρω κάθε θεραπεία όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ο κ. Ηλιάδης ο θωρακοχειρούργος μου, ένας εξαιρετικός επιστήμονας που με αγκάλιασε σαν πατέρας στο πολύ δύσκολο χειρουργείο μου, στους πνεύμονες, ο κ. Πέιος, ο νευροχειρούργος που μου απάλυνε τους φριχτούς πόνους και πολλοί πολλοί άλλοι, από νοσηλευτές μέχρι τραυματιοφορείς, όλοι μου έδειχναν την αγάπη τους και αυτή η αγάπη μου έδινε δύναμη.

Και τέλος θέλω να σταθώ στον άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο, τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε πολύ πρόσφατα στη ζωή μου και μου χάρισε την φιλία του, την σκέψη του, το αδελφικό του νοιάξιμο, σαν να με ήξερε από πάντα. Μου απέδειξε ότι η όλα όσα πρεσβεύει ο ίδιος και η αριστερά είναι πραγματική στάση ζωής. Με στήριξε ηθικά και πρακτικά και έκανε και αυτός τα αδύνατα δυνατά για να έχω την καλύτερη φροντίδα.

Θέλω να πω σε όλους τους κάτι. Πετύχατε. Με κρατήσατε στη ζωή περισσότερο από όσο αναλογούσε στον πολύ επιθετικό καρκίνο μου, μου χαρίσατε το χρυσό μετάλλιο της παράτασης της ζωής μου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όταν η κόρη μου η Ελεάννα ήταν μόλις 3,5 ετών και δεν θα θυμόταν τίποτα από εμένα, ενώ τώρα στα 5,5 της χρόνια θα με θυμάται έστω σαν μακρινή ανάμνηση και θα μπορεί να διηγηθεί ιστορίες στον μικρό της αδερφό τον Γιώργο, ώστε να με κρατήσουν ζωντανό στην καρδιά τους για πάντα.

Φίλοι μου, σε αυτή τη ζωή που είμαστε όλοι περαστικοί, μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει, και όχι πώς ή πότε θα φύγουμε. Για αυτό αν είμαι εγώ ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής με καρκίνωμα nut στην χώρα μας, ας γίνω η αφορμή για την ενημέρωση γιατρών, ασθενών, πάνω σε αυτόν τον τύπο καρκίνου που αν διαγνωσθεί εγκαίρως ίσως σωθούν ζωές. Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, να σταματήσει ο χρονοβόρος δαίδαλος της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων του ΕΟΦ όταν πρέπει να εγκριθούν άμεσα δοκιμαστικά φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές.

Αν ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για κάποιο σκοπό, εγώ έχω αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός. Να προσφέρω ελπίδα μέσα από όσα κατάφερα στην ζωή μου, από τα όμορφα μέχρι τα άσχημα. Για αυτόν τον λόγο, τα δύο μου αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια, της Αθήνας και του Πεκίνο, που για χρόνια κρύβω καλά, ήρθε η ώρα να βγουν και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, στις παναθρώπινες αξίες. Τελευταία επιθυμία μου είναι, τα δύο αυτά μετάλλια, να βγουν σε δημοπρασία και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά μου.

Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου».

Θα ξεκινήσω με αυτό το κλισέ, ότι για να διαβάζετε τώρα αυτήν την δημοσίευση μου, μάλλον έχω φύγει για κάπου καλύτερα ή και για το πουθενά.

Δύο χρόνια, βασανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα Έλληνες γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν. Ευτυχώς ο δικός μου γιατρός, ο υπέροχος Γιάννης Μπουκοβίνας που με πήρε από το χέρι στο πιο δύσκολο ταξίδι της ζωή...

Δείτε περισσότερα
1,2 χιλ.
598
1,9 χιλ.


4 συλλήψεις σε οίκο ανοχής που σχετίζεται με τον βιασμό της 12χρονης

 



Έλεγχο σε οίκο ανοχής στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες αστυνομικοί, στο πλαίσιο της υπόθεσης του βιασμού και της εκπόρνευσης της 12χρονης στο Κολωνό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, εντός του χώρου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, με τη συνδρομή αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, τέσσερις αλλοδαπές, τρεις από την Κολομβία και μια από την Μολδαβία, για παραβίαση του νόμου περί εκδιδόμενων προσώπων και παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η αρχή.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Οι ποινές για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανήλικων έχουν αυστηροποιηθεί

 



Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα  και της Ποινικής Δικονομίας που προώθησε η Κυβέρνηση, με νόμο του  2021, για να διορθώσει, τις προκλητικές διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε νύχτα, και μία ημέρα πριν τις εκλογές, για να οφελήσει ξεκάθαρα συντρόφους που είχαν η θα είχαν στο μέλλον δικαστικές περιπέτειες, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανήλικων οι οποίες μπορεί να φτάνουν μέχρι και ισόβια. 

Ένας, άλλωστε, από τους βασικούς στόχους των τροποποιήσεων που έγιναν από τη σημερινή Κυβέρνηση είναι η απόλυτη και αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως των ανηλίκων.

Υπήρξε αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των θυμάτων κακοποίησης, ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους.

Προβλέπεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα διεξαγωγής της κύριας ανάκρισης και εισαγωγής τέτοιων υποθέσεων στο ακροατήριο.

Προβλέφθηκε διαφοροποίηση στην ποινική αντιμετώπιση του καταδικασθέντος για αδικήματα τέτοιας φύσεως.

Και βέβαια αυστηροποιήθηκαν οι ποινές. Ανάμεσα στα άλλα:

Προστέθηκε στην διάταξη του βιασμού περίπτωση τέλεσης του αδικήματος σε βάρος ανηλίκου με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη. Έτσι η ποινή έγινε πολύ πιο αυστηρή από ότι ήταν μέχρι τότε.

Αντιμετωπίζονται πλέον ως κακούργημα οι γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους (αποπλάνηση ανηλίκων). Το αδίκημα τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Προβλέπεται ότι ο ενήλικος, ο οποίος ενεργεί γενετήσιες πράξεις με ανήλικο τον οποίο του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει, τιμωρείται, αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή ενώ αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη και χρηματική ποινή.

Η παραγραφή των αδικημάτων της εμπορίας ανθρώπων, της αρπαγής ανηλίκου και των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.

Προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων.

Διευρύνθηκε η προστασία των ανηλίκων με επέκταση της υποχρέωσης εποπτείας και σε ανηλίκους άνω των δεκαπέντε ετών, ενώ στην επιβαρυντική περίπτωση των γονέων ή επιτρόπων καταργείται η δυνατότητα επιβολής της χρηματικής ως μοναδικής ποινής.