Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Και η Γιαννακοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όποιος δει την πόρτα ανοικτή δηλώνει υποψηφιότητα

 


Η Νάντια Γιαννακοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποψηφίων σε 6 για τις εσωκομματικές εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής και επειδή έκλεισαν οι πόρτες στην Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα, και περιμένουμε να ξημερώσει για να δούμε πόσοι ακόμα θα θελήσουν να γίνουν αρχηγοί.

Μετά τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλη Κατρίνη, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες τις υποψηφιότητές τους, σήμερα η βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Αθήνας ανακοίνωσε πως και εκείνη με τη σειρά της θα διεκδικήσει την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ.


Η δήλωση υποψηφιότητας της Νάντιας Γιαννακοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Όλοι μαζί θα ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ!

Από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Από τις γειτονιές των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων ξεκίνησε το ταξίδι του το ΠΑΣΟΚ φέρνοντας την Αλλαγή στις ζωές όλων.

Και από εδώ θα ξεκινήσουμε την πορεία επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μπορούμε να νικήσουμε την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Να φέρουμε τη Νέα Αλλαγή.

Με ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Αλλάζοντας το κόμμα μας ριζικά, για να αλλάξουμε και τη χώρα. Προβάλλοντας σαφείς και καθαρές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ και της δημόσιας παιδείας, της καθημερινότητας.

Με θετικό, δημιουργικό λόγο και όχι απλή διαμαρτυρία.

Να απευθυνθούμε στους νέους που αναζητούν ευκαιρίες και προοπτική, τους μη προνομιούχους της εποχής μας, σ΄ όσους που θέλουν να δημιουργήσουν και δεν μπορούν σε μια Ελλάδα χωρίς κίνητρα και ανοιχτούς ορίζοντες.

Θα το ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ! Όλοι μαζί!

Σ΄ αυτή την προσπάθεια θα είμαι μπροστά, θα είμαι υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζητώ την στήριξή σας!

Για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια μεγάλη σύγχρονη, προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τη χώρα!».



Το παρατράγουδο Δούκας αφήνει τον δήμο και τρέχει σε περιοδείες να κάνει τον υποψήφιο αρχηγό


 

Μόνο δήμαρχο δεν θα έχει η Αθήνα με το παρατράγουδο που καβάλησε καλάμι και θέλει χωρίς να γνωρίζει από πολιτική να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα ξεκινά ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, και άσε τον δήμο στην τύχη του.

O θέλω να γίνω αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ας μην ξέρω που πάνε τα τέσσερα Χάρης Δούκας επιλέγει ως πρώτο του σταθμό την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

Την Πέμπτη στις 20:30 όπως βλέπετε και στην πρώτη του προεκλογική αφίσα, ο Χάρης Δούκας θα βρεθεί σε μαγαζί στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού, προκειμένου να συναντηθεί με φίλους του ΠΑΣΟΚ από την βόρεια Ελλάδα, και καλό θα ήταν να μας πει ποιος πληρώνει για τις αφίσες;



Ο Χάρης Δούκας μετά την διήμερη επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να συνεχίσει την περιοδεία του σε όμορους δήμους και περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει περιοδείες και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.




H ΝΔ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για Αυγενάκη: «Μας εγκαλούν αυτοί που... καμαρώνουν για τον "αψύ Κρητικό"»

 


Απάντηση στο θράσος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη έδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με θράσος χωρίς ίχνος σοβαρότητας και ηθικής, έκανε λόγο για «μισή διαγραφή», με την κυβέρνηση να απαντά πως έχει αποδείξει ότι «σε ζητήματα ατομικής συμπεριφοράς δεν κάνουμε εκπτώσεις».

Χαρακτήρισε δε «εξοργιστικό» και «υποκριτικό» το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως από την πλευρά τους «καμαρώνουν» για τις «απειλές και τους τραμπουκισμούς» του «αψύ Κρητικού», εννοώντας τον Παύλο Πολάκη.

Η ανακοίνωση-απάντηση της ΝΔ

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι όταν τίθενται ζητήματα ατομικής συμπεριφοράς δεν κάνουμε εκπτώσεις και προχωράμε σε αποφάσεις όπως η σημερινή.

Η στάση μας αυτή είναι αυτονόητη απέναντι, όχι μόνο στους ψηφοφόρους μας, αλλά στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Είναι όμως εξοργιστικό, και ταυτόχρονα βαθιά υποκριτικό, να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που διαχρονικά ''καμαρώνει'' για τον ''αψύ Κρητικό'' των αλλεπάλληλων απειλών, των προγραφών και τραμπουκισμών, και τον οποίο ποτέ δεν τόλμησε να διαγράψει οριστικά.

Το κόμμα που όχι μόνο δεν απομάκρυνε, αλλά αντιθέτως τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή πρώην Υπουργό ο οποίος έχει καταδικασθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη για βαρύτατα αδικήματα.

Εάν η λέξη ''κωλοτούμπα'' έκανε γνωστό τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη, η έννοια ''καρέκλα με κάθε τρόπο'' είναι αυτή που τους χαρακτήριζε και εξακολουθεί να τους διακρίνει μέχρι σήμερα. Αντί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να ''κουνάει το δάχτυλο'' στη Νέα Δημοκρατία, ας κάνει την αυτοκριτική του για θέματα ηθικής και πολιτικής συμπεριφοράς. Και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του.»



Κτήνος στην Κοζάνη έδεσε τον σκύλο με σχοινί στο αγροτικό και τον έσερνε

 


Άλλο ένα ΚΤΗΝΟΣ που ζει ανάμεσα μας κακοποίησε τον σκύλο του, και μετά έκανε τον ασθενή και κρύφτηκε σε νοσοκομείο για να μην συλληφθεί.

Η τκηνωδία συνέβη το περασμένο Σάββατο στη Λευκοπηγή Κοζάνης, το οποίο προκάλεσε την οργή κατοίκων του χωριού.

Οπως φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε το kozanimedia.gr, ένα ηλικιωμένος ΚΤΗΝΟΣ κάτοικος της περιοχής, είχει δέσει τον σκύλο του με σχοινί στο φορτηγάκι, η καρότσα του οποίου είναι φορτωμένη με κλαδιά δέντρου, και τον έσερνε μέσα στους δρόμους του χωριού, παρά τις αντιδράσεις κάποιων κατοίκων.

Όπως υποστήριξε το ίδιο το ΚΤΗΝΟΣ, ο σκύλος το έσκασε από το κτήμα και τον έδεσε έτσι για να μην επιτεθεί σε κάποιο παιδί ή μεγαλύτερο συγχωριανό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozanimedia.gr, άμεσες ήταν οι ενέργειες της εισαγγελίας Κοζάνης, του Αστυνομικού Τμήματος και του αντιδήμαρχου Περιβάλλοντος του Δήμου Γιώργου Ευκολίδη και μέσα σε λίγη ώρα, αυτεπάγγελτα, όπως προβλέπει ο νόμος, δόθηκε εντολή για το σχηματισμό σχετικής δικογραφίας, ενώ κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας μετέβη στη Λευκοπηγή αναζητώντας τον εν λόγω ηλικιωμένο, προκειμένου να εντοπιστεί και το σκυλί, σήμερα, θα εξεταστεί από κτηνίατρο.

Το ΚΤΗΝΟΣ και κακοποιητής του σκύλου δεν συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου, καθώς το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο, ενώ δεν εντοπίστηκε στην οικία του, με συγγενικά του πρόσωπα να ενημερώνουν δήθεν τις Αρχές πως εισήχθη στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, κάνοντας τον ασθενή για να γλιτώσει την σύλληψη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα επιβληθεί «τσουχτερό» πρόστιμο στον παραβάτη, ενώ θα οριστεί και δικάσιμος, για το ποινικό μέρες της υπόθεσης και η ανάλογη ποινή που θα τον περιμένει, όπως και η αφαίρεση του σκύλου.





Κακουργηματική δίωξη για βιασμό στον 12χρονο Ρομά που συνελήφθη στα Διαβατά

 


Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος του 12χρονου που κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα 9χρονο αγόρι, στην περιοχή των Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ανήλικος κακοποιός οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του για την πράξη του βιασμού και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Επιπλέον, ποινική δίωξη ασκήθηκε και στους Ρομά γονείς του 12χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με την καταγγελία η οποία έγινε από τον παππού του 9χρονου, ο 12χρονος τον κακοποίησε σεξουαλικά, εντός του οικισμού Ρομά που διαμένουν, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο παππούς του παιδιού φέρεται πως αναζήτησε τον 9χρονο και τον εντόπισε την ώρα που ασελγούσε εις βάρος του ο 12χρονος.

Μετά την καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποβληθεί σε ιατροδικαστή εξέταση τα αποτελέσματα της οποία θα διαβιβαστουν στις δικαστικές Αρχές.

Μετά την καταγγελία ο 12χρονος Ρομά βιαστής συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων που έχει αναλάβει την υπόθεση, προκειμένου να καταθέσει, όπως και οι γονείς του.



Σαν λυσσασμένη η Τζάκρη κατά Αυγενάκη δείχνοντας το μίσος της στην Νέα Δημοκρατία

 


Να εκμεταλλευτεί το συμβάν του Λευτέρη Αυγενάκη με υπάλληλο αεροπορικής εταιρίας προσπάθησε η Θεοδώρα Τζάκρη, και το έκανε για να δείξει το μίσος που έχει κατά των στελεχών όλης της Νέας Δημοκρατίας, όπου και εάν βρίσκονται.

Το ότι είναι καταδικαστέο αυτό που έκανε, δεν χωράει συζήτηση και η διαγραφή του, ήταν φυσικό και επόμενο και η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού.

Τώρα η Τζάκρη έχουμε τις αμφιβολίες μας για το εάν νοιάζεται για τον υπάλληλο της αεροπορικής εταιρίας, αυτό που την νοιάζει σίγουρα είναι η χολή που θα πετάξει στην Νέα Δημοκρατία

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ με το γνωστό ύφος, να μιλάει ασταμάτητα να βγάζει χολή, είπε στην εκπομπή των Οικονόμου και Παυλόπουλου :«Αυτό το περιστατικό δεν λύνεται με συγγνώμες, πρέπει να παραιτηθεί» και μάλιστα αναφερόταν σε καθεστωτικές νοοτροπίες κτλπ, μιλώντας με μίσος.

Όποιος είδε την εκπομπή θα έβλεπε το βλέμμα της και την χαρά της να παραιτηθεί η Αυγενάκης, για να ευχαριστηθεί η ίδια και όχι για λόγους που πρέπει να το κάνει, κάτι που έκανε ο πρωθυπουργός διαγράφοντας τον απο την Κ.Ο του κόμματος.

Κάτι βέβαια που δεν θα γινόταν σε ανάλογη περίπτωση με εμπλεκόμενο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα έβγαινε αλαφιασμένο στέλεχος της Ν.Δ. να κάνει σαν υστερικός ζητώντας να διαγραφεί.





Νέα κακοποίηση : Πρόστιμο 20.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου που έκοψε τα φτερά παπαγάλων

 


Νέο περιστατικό κακοποίησης και εκμετάλλευσης ζώων ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με θύματα δυο παπαγάλους από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Χαλκιδική

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η υπόθεση έγινε γνωστή, όταν οι Αρχές μετέβησαν σε περιοχή στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και διαπίστωσαν ότι ο κακοποιητής είχε στην κατοχή του δύο παπαγάλους, τους οποίους έβγαζε φωτογραφίες με περαστικούς που ενδιαφερόταν, χρεώνοντάς τους 10 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης των παπαγάλων Makwaw είχε φροντίσει να κόψει τα φτερά τους, ώστε τα πουλιά να μην μπορούν να πετάξουν και να φύγουν μακριά, να γλιτώσουν απο αυτόν που τα εκμεταλλεύονταν.

Η καταγγελία έγινε από δημότη της περιοχής που είδε το περιστατικό και το ανέφερε στις Αρχές. Τέλος, του επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ και του αφαίρεσαν τους παπαγάλους.

Η ανάρτηση του Animal Rescue and Defense Squad για το περιστατικό στην Χαλκιδική:

«Εχθές συμμετείχαμε ενεργά σε μία εξαιρετικά καλοστημένη επιχείρηση η οποία είχε και την καλύτερη έκβαση μαζί με την Ελληνική Αστυνομία Τμήμα Κασσανδρείας, το Δασαρχείο Χαλκιδικής, το Δήμος Κασσάνδρας.

Με την άψογη συνεργασία όλων μας με εντολή εισαγγελέα αφαιρέθηκαν δύο παπαγάλοι Macaw, τους οποίους χρησιμοποιούσανε για κερδοσκοπικό σκοπό στην παραλία Πευκοχωρίου.

Κατατέθηκε μήνυση για Όρους ευζωίας και παθητική κακοποίηση και με εντολή του Εισαγγελέα Χαλκιδικής τα ζώα αφαιρέθηκαν και φυσικά βεβαιώθηκαν τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του 4830/2021 ύψους 20.000 €.

Ας ελπίσουμε να βοηθήσουμε έτσι να υπάρξει μείωση του φαινομένου της χρήσης των ζώων για κερδοσκοπία».

app-facebook
Animal Rescue and Defence Squad
την Τρίτη

Εχθές συμμετείχαμε ενεργά σε μία εξαιρετικά καλοστημένη επιχείρηση η οποία είχε και την καλύτερη έκβαση μαζί με την Ελληνική Αστυνομία Τμήμα Κασσανδρειας , το Δασαρχείο Χαλκιδικής
, το Δήμος Κασσάνδρας.
Με την άψογη συνεργασία όλων μας με εντολή εισαγγελέα αφαιρέθηκαν δύο παπαγάλοι Macaw , τους οποίους χρησιμοποιούσανε για κερδοσκοπικό σκοπό στην παραλία Πευκοχωρίου.
Κατατέθηκε μήνυση για Όρους ευζωίας και παθητική κακοποίηση και με εντολή του Εισαγγελέα Χαλκιδικής τα ζώα αφαιρέθηκαν και φυσικά βεβαιώθηκαν τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του 4830/2021 ύψους 20.000 €
Ας ελπίσουμε να βοηθήσουμε έτσι να υπάρξει μείωση του φαινομένου της χρήσης των ζώων για κερδοσκοπία. 🙏



Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις, κλοπές χρηματοκιβωτίων και ATM στην Αττική

 


Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε διαρρήξεις και κλοπές χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις και σε διαρρήξεις ATM στην περιοχή της Αττικής.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε μεσημβρινές ώρες της 1-7-2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Παλαιό Φάληρο, Ωραιόκαστρο και Διαβατά Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης κατά την οποία συνελήφθησαν -3- μέλη της οργάνωσης, ενώ ακόμα -2- μέλη της οργάνωσης είναι έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας μας.

Σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα που εκδόθηκαν δυνάμει σχηματισθείσας δικογραφίας για -κατά περίπτωση- σύσταση  εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, απείθεια, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021 έως και τα μέσα του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διάπραξη διαρρήξεων και κλοπών χρηματοκιβωτίων και ATM σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους και καθήκοντα, ενώ στόχος τους ήταν κυρίως καταστήματα και χώροι στα οποία υπήρχαν εγκατεστημένα ΑΤΜ και χρηματοκιβώτια.

Ενδεικτικό της οργάνωσης και της υποδομής που είχαν σχηματίσει για την τέλεση διαρρήξεων και κλοπών, είναι η προμήθεια με εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό (ηλεκτρικό-υδραυλικό διαστολέα) για την αποκόλληση πακτωμένων χρηματοκιβωτίων από το σταθερό σημείο στο οποίο είναι βιδωμένα.

Ένας εκ των δραστών που είχε το ρόλο της μεταφοράς του εξοπλισμού, όταν εντόπιζαν το χρηματοκιβώτιο, προσέγγιζε το σημείο και με τη χρήση του ανωτέρω εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού αποκολλούσε το πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από τη σταθερή του βάση.

Όσον αφορά τα ΑΤΜ, αφού διαρρήγνυαν τα σταθερά σημεία του χρηματοκιβωτίου με χρήση οξυγονοκόλλησης ή τροχού, τοποθετούσαν τον ηλεκτρικό-υδραυλικό διαστολέα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο χρηματικό ποσό.

Η προσέγγιση και διαφυγή τους από το σημείο της διάρρηξης γινόταν με αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετούσαν άλλοτε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, τις οποίες είχαν αφαιρέσει από άλλο αυτοκίνητο και άλλοτε εξ’ υπαρχής πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε αυτοκίνητα ίδιας μάρκας και χρώματος.

Σημειώνεται ότι σε μία περίπτωση αφαίρεσαν Ι.Χ. φορτηγό προκειμένου να μεταφέρουν το ΑΤΜ., το οποίο σκόπευαν να αφαιρέσουν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί -5- περιπτώσεις διαρρήξεων με σκοπό την κλοπή χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, -5- περιπτώσεις διαρρήξεων σε ΑΤΜ., εκ των οποίων οι -2- σε ΑΤΜ που ήταν εγκατεστημένα σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Αττικής, κλοπή φορτηγού και κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δράση της, υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των -160.000- ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλήθος παρόμοιων αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.



Η ιστορία της γλώσσας των Σκοπίων και γιατί δεν πρέπει να λέγεται μακεδονική

 


Το κράτος στα βόρεια σύνορά μας που από το 2018 με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ονομάζεται επίσημα «Βόρεια Μακεδονία», τον τελευταίο καιρό με την αλλαγή της ηγεσίας του βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από την Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας για το κράτος τους, η αναφορά σε «Μακεδόνες του Αιγαίου» από την Πρόεδρο, αλλά και η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2023 στην Αλβανία, σε σχέση με τον αριθμό των «Μακεδόνων» που ζουν σ’ αυτή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο σε Ελλάδα, Αλβανία και γενικότερα στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Δοκιμάζουν τις αντοχές των γειτόνων τους και της διεθνούς κοινότητας άραγε οι κυβερνώντες τώρα τα Σκόπια; Κατά την άποψή μας διαπράττουν μέγα σφάλμα και όχι απλά απομονώνουν την χώρα τους αλλά τη βάζουν και σε σοβαρούς κινδύνους. Ένα από τα κέρδη των Σκοπιανών με τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν η αναγνώριση της γλώσσας τους με το όνομα «μακεδονική».

Η Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων

Πρόκειται φυσικά όχι απλά για ιστορική ανακρίβεια αλλά για πραγματική κλοπή σε βάρος της χώρας μας. Με τη γλώσσα των Σκοπίων, για την ακρίβεια το γλωσσικό ιδίωμα που μιλούν οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας ασχολήθηκε εκτενώς ο μεγάλος γλωσσολόγος Νικόλαος Ανδριώτης (1906-1976) που γεννήθηκε στην Ίμβρο και δίδαξε για χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης (1962-1963). Από το κεφάλαιο «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)» που περιέχεται στο συλλογικό έργο «Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» με την επιμέλεια του σπουδαίου γλωσσολόγου Γεώργιου Μπαμπινιώτη, προέρχονται τα περισσότερα στοιχεία του σημερινού μας άρθρου.

Η καταγωγή των Σλάβων του κράτους των Σκοπίων

Η βαλκανική χερσόνησος κατοικούνταν κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και τους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από «καθαρούς» Έλληνες και εξελληνισμένους θρακοϊλλυριούς. Ως τον 7ο μ.Χ. αι. τα όρια της ελληνικής γλώσσας στη Βαλκανική άρχιζαν από τις εκβολές του ποταμού Γενούσου (Σκούμπη) στην Αδριατική, περνούσαν νότια από τα Σκόπια, από τη Σαρδική (Σόφια) κατά μήκος της οροσειράς του Αίμου και κατέληγαν στον Εύξεινο. Βορειότερα από αυτή τη γραμμή («Γραμμή Jirecek») επικρατούσε στην αρχαιότητα, η θρακοϊλλυρική και στους ρωμαϊκους και πρώιμους βυζαντινούς χρόνους η λατινική γλώσσα.

Οι Σλάβοι κατά τον 6ο μ.Χ. αι. άρχισαν να κατεβαίνουν νοτιότερα και να κάνουν ληστρικές επιδρομές κατά του Βυζαντίου. Μόνιμη εγκατάστασή τους μεταξύ Δούναβη και Αίμου έγινε για πρώτη φορά στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα. Οι Σλάβοι συνέχισαν τις επιδρομές στη βόρεια Βαλκανική, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν ως γεωργοί και βοσκοί σε περιοχές της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η οποία τους είχε υποτάξει.

Η σλαβική γλώσσα άρχισε σταδιακά να διαδίδεται και στο βόρειο τμήμα της Μακεδονίας από Σλάβους δούλους και αγρότες που οι Βυζαντινοί εγκαθιστούσαν για να καλλιεργούν τα κτήματά τους, από Έλληνες αιχμαλώτους των Βουλγάρων που εξαγοράζονταν μετά από χρόνια αιχμαλωσίας και επέστρεφαν στα σπίτια τους έχοντας μάθει σλαβικά και από Έλληνες της Μακεδονίας που συναλλάσσονταν με σλαβόφωνους και μάθαιναν σλαβικά που είναι γλώσσα που μαθαίνεται εύκολα ενώ αντίθετα τα ελληνικά είναι μια γλώσσα που μαθαίνεται δύσκολα.

Κατά τον Μεσαίωνα, η γλώσσα που εξακολούθησε να κυριαρχεί στο βόρειο τμήμα της Μακεδονίας ήταν η Ελληνική γιατί ο αστικός πληθυσμός της παρέμενε ελληνικός. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας όμως οι Τούρκοι αγάδες συνέχισαν σε μεγαλύτερο βαθμό να φέρνουν Σλάβους κολίγους για να καλλιεργούν τα τσιφλίκια τους. Ο βαθμιαίος αυτός εκσλαβισμός περιορίστηκε στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς στο τμήμα της Μακεδονίας που ανήκει σήμερα στην Ελλάδα η δύναμη του ελληνισμού, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη ήταν τεράστια. Όσοι Σλάβοι εισέδυαν σ’ αυτή κατά καιρούς αφομοιώνονταν σχεδόν άμεσα.

Χάρτης του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, 1929-1939



Οι Σλάβοι του κράτους των Σκοπίων απέκτησαν κρατική υπόσταση μόλις τον 20ο αιώνα. Κυβερνήθηκαν κατά καιρούς από τους Βυζαντινούς, τους Βούλγαρους, τους Σέρβους και τους Τούρκους. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) η περιοχή δόθηκε στη Σερβία που αρχικά την ενσωμάτωσε ως επαρχία (Vardaska Banovina) και αργότερα (1944) ως ομόσπονδο κράτος («Μακεδονία») της Γιουγκοσλαβίας.


Τι είναι η «μακεδονική» γλώσσα;

Η γλώσσα που μιλούν στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι των Σκοπίων και που εντελώς αυθαίρετα, ονομάστηκε «μακεδονική» είναι απλά ένα γλωσσικά ιδίωμα με στενούς δεσμούς προς τη Βουλγαρική και τη Σερβική γλώσσα. Σύμφωνα με τις αρχές της Γλωσσολογίας δεν μπορεί να ονομαστεί αυτοτελής γλώσσα, όπως οι δύο προηγούμενες. Τα μόνα σαφή «σύνορα» του γλωσσικού αυτού ιδιώματος είναι προς την ελληνική γλώσσα και συμπίπτουν περίπου με τα σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια εκτός από μια μικρή «σφήνα» που σχηματίζει το ιδίωμα αυτό βόρεια της Καστοριάς. Το ιδίωμα αυτό είναι μια μεταβατική γλώσσα ανάμεσα στη σερβική και τη βουλγαρική γλώσσα.

Το αλφάβητο της λεγόμενης μακεδονικής γλώσσας των Σκοπίων


Όσο προχωρά κανείς προς τη Βουλγαρία λιγοστεύουν τα σερβικά γνωρίσματα και πληθαίνουν τα βουλγαρικά και αντίστροφα. Οι Σέρβοι γλωσσολόγοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα κοινά του γνωρίσματα με τη Σερβική και οι Βούλγαροι στα κοινά με τη Βουλγαρική, για να υποστηρίξουν οι πρώτοι ότι το ιδίωμα αυτό είναι προέκταση της Σερβικής και οι δεύτεροι της Βουλγαρικής. Πάντως, το γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων έχει φωνητικούς νεοτερισμούς απέναντι στην αρχαία Σλαβική (π.χ. έτρεψε το φωνήεν μικρό γερ, b, σε e, κάτι που έγινε και στη Ρωσική και σε μερικά ιδιώματα της Βουλγαρικής, έτρεψε το φωνηεντικό l σε ol, π.χ. tolt αντί tlt, κάτι που έγινε επίσης και στη Ρωσική κ.ά.). Πολλά κοινά γνωρίσματα έχει το σκοπιανό γλωσσικό ιδίωμα με τη Σερβική και τη Βουλγαρική γλώσσα ενώ έχει και ελάχιστα ιδιαίτερα γνωρίσματα.

Πάντως τα κοινά γνωρίσματα του γλωσσικού ιδιώματος του κράτους των Σκοπίων είναι περισσότερα με τη βουλγαρική γλώσσα, παρά με τη σερβική. Σύμφωνα με τον Α.Vaillant, είναι ένα ιδίωμα που ανήκει μάλλον σε μια βουλγαρομακεδονική ενότητα η οποία αντιτίθεται σε μια άλλη ενότητα, τη σερβοκροατική. Κατάγεται απευθείας από ένα σλαβικό ιδίωμα που μιλιόταν τον 9ο και τον 10ο αιώνα στη βόρεια Μακεδονία και στο οποίο μετέφρασαν οι Κύριλλος και Μεθόδιος την Αγία Γραφή. Τα κοινά με τη Σερβική είναι όψιμα, και εισχώρησαν στο ιδίωμα ιδιαίτερα μετά τις κατακτήσεις του Στέφανου Δουσάν.

Η επίδραση της ελληνικής γλώσσας στο γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων

Όπως συμβαίνει και στις άλλες σλαβικές γλώσσες της Βαλκανικής η γλώσσα που επηρέασε περισσότερο το γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων είναι η Ελληνική. Η συνεχής και για αιώνες αδιάκοπη γειτονία της χώρας αυτής με ελληνικές περιοχές, η διαρκής πολιτιστική επικοινωνία των κατοίκων της με Έλληνες, η μακρόχρονη διοίκησή της από το βυζαντινό κράτος και την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων της προέρχεται από Έλληνες που εκσλαβίστηκαν εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο πλήθος των ελληνικών λέξεων που υπάρχουν στο γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων.

Μάλιστα παλαιότερα πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για ελληνική διάλεκτο με σλαβικά στοιχεία, κάτι που δεν ισχύει. Το μεγάλο πλήθος των ελληνικών λέξεων οφείλεται στο ότι οι Έλληνες που ζούσαν στη Βόρεια Μακεδονία αφομοιώθηκαν με βραδύτατους ρυθμούς από τους Σλάβους, έτσι για πολλά χρόνια ήταν δίγλωσσοι. Το στάδιο αυτό της διγλωσσίας τους επέτρεψε να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τον λεξιλογικό θησαυρό της Ελληνικής.

Πώς θα έπρεπε να ονομαστεί το γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων;

Απομένει λοιπόν να δούμε πώς θα έπρεπε, κατά τον σπουδαίο Νικόλαο Ανδριώτη, να ονομαστεί το γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων; Οι σλαβόφωνοι του κράτους των Σκοπίων ονόμαζαν τον εαυτό τους Bugari (σερβικός τύπος της λέξης Βούλγαροι). Ο A. Vaillant στο βιβλίο του «Le probleme du Slave Macedonien» (1938) γράφει: «Bugari est justement le nom ethnique des Slaves macedoniens»("Η ακριβής εθνική ονομασία των Μακεδόνων Σλάβων είναι Βούλγαροι") . Το 1861 οι αδελφοί Miladinov εξέδωσαν δημοτικά τραγούδια των Σκοπίων σε μια συλλογή με τίτλο «Bulgarski narodni pesni».

Αλλά και οι Έλληνες θεωρούσαν τους κατοίκους της περιοχής των Σκοπίων Βούλγαρους όπως φαίνεται στο «Μακεδονικό Λεξικό» του 16ου αιώνα, ένα γλωσσάριο από 301 σλαβικές λέξεις και φράσεις της περιοχής της Καστοριάς, γραμμένες με ελληνικά γράμματα και με αντίστοιχη ελληνική μετάφραση που είχε συνταχθεί από ανώνυμο Έλληνα και εκδόθηκε το 1958 από τους G. Giannelli και Α. Vaillant. Πώς όμως οι Σέρβοι θα μπορούσαν να διατηρήσουν στο έδαφός τους έναν λαό που αυτοαποκαλείται Bugari; Επινόησαν έτσι ένα άλλο όνομα, το «Μακεδόνες» που είχαν όμως χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα οι Ρώσοι πανσλαβιστές, κάτι μάλλον άγνωστο.

Πώς λοιπόν πρέπει να ονομαστεί το γλωσσικό ιδίωμα ενός σλαβόφωνου λαού που αποδεικνύεται ότι δεν είναι παρά ένα ιδίωμα ή διάλεκτος της Βουλγαρικής (με πλήθος ελληνικών λέξεων και ομοιότητες με τη σερβική γλώσσα). Η απάντηση που δίνει ο Ν. Ανδριώτης είναι: Βουλγαρική ή Σλαβονική ή έστω και Σλαβική της βόρειας Μακεδονίας. Όμως καθώς κάτι τέτοιο θα τερμάτιζε τις όποιες φιλοδοξίες όσων επιβουλεύονται την ελληνική Μακεδονία και προτίμησαν τους όρους «Μακεδονία», «Μακεδόνες» και «μακεδονική» γλώσσα.

Φαίνεται ότι η νέα ηγεσία των Σκοπίων έχει αποφασίσει να ασκήσει πολιτική φανατισμού και μισαλλοδοξίας. Το βέβαιο είναι ότι αν συνεχίσει με αυτό το σκεπτικό, το υβριδικό κρατίδιο που κυβερνά δεν θα έχει πολύ μέλλον…

Πηγή: Νικόλαος Ανδριώτης , «ΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ» από το συλλογικό έργο «Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», Επιμέλεια Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΛΚΟΣ


Μιχάλης Στούκας

protothema.gr



Καταγγελία κατά Αυγενάκη για βιαιοπραγία σε βάρος υπαλλήλου αεροπορικής - Διεγράφη από την Κ.Ο του κόμματος

 


Σε απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» προέβη ο πρώην υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, και καταγράφεται σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο πρώην υπουργός, στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε πτήση προς Κρήτη, προχώρησε σε βιαιοπραγία σε βάρος υπαλλήλου, απειλώντας μάλιστα όπως λένε έναν εκ των δοκίμων αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο ότι θα τον μεταθέσει. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, όταν επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν, φώναζε «μην με ακουμπάτε, έχω ασυλία», κάτι άσχετο γιατί δεν υπήρχε περίπτωση σύλληψης η ότι άλλο.

Τα παραπάνω που αφορούν την βιαιοπραγία, η την απειλή στον δόκιμο αστυνομικό ακούγονται μόνο μέχρι στιγμής, και δεν επιβεβαιώνονται σε βίντεο, όπως και μία λιποθυμία που αναφέρθηκε.

O ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ζήτησε εκ νέου «δημόσια συγγνώμη» για τη συμπεριφορά και τον εκνευρισμό του. «Ηταν μια ατυχέστατη στιγμή, με στεναχωρεί και με θλίβει και για αυτό θέλησα να ζητήσω συγγνώμη», τόνισε, για να συμπληρώσει πως «εάν ο εργαζόμενος ζητήσει να κινηθεί νομικά θα ζητήσω άρση ασυλίας γιατί είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον νόμο, αλλά απέναντι και στον αξιακό κώδικα να αντιμετωπίσω τα πάντα. Είναι ένα περιστατικό το οποίο δεν πρέπει να συμβαίνει. Συνέβη όμως και σε μένα. Γι’ αυτό τόνισα την ανάγκη να ζητήσω δημόσια συγνώμη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος με αίτημα τη διαγραφή του. Μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων η επιτροπή θα επικυρώσει την εισήγηση του πρωθυπουργού. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε κληθεί στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη για να δώσει εξηγήσεις. Αποχώρησε από το γραφείο του γραμματέα 15 λεπτά αργότερα χωρίς να κάνει δηλώσεις. Εξηγήσεις ζήτησε και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.


Η ανάρτηση Αυγενάκη

Αναλυτικά ο πρώην υπουργός σημειώνει στην ανάρτησή του:

«Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητώ συγγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο.

Την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό "άγριου ξυλοδαρμού", "λιποθυμιών", "χειροδικιών" από μέρους μου.

Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβαση.

Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος.

Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο».



Εξαντλημένοι πυροσβέστες ξαπλωμένοι στο χώμα μετά τη φωτιά στην Κερατέα

 



Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η φωτογραφία από την Κερατέα, στην οποία οι πυροσβέστες αφού έδωσαν μάχη με τις φλόγες ξάπλωσαν στο χώμα για να ξεκουραστούν.

Εξαντλημένοι, σκεπασμένοι με ειδικές κουβέρτες προσπαθούν να αντλήσουν δυνάμεις για να συνεχίσουν το έργο τους.



Μάλιστα, δίπλα στους πυροσβέστες φαίνεται το έδαφος που ακόμη «καπνίζει».




Επιτυχημένος τοπογράφος και αγαπητός στην Μύκονο το θύμα της εκτέλεσης

 


Ο στυγνός εκτελεστής, έδειξε ότι δεν φοβάται κανένα και τίποτα, αφού έδρασε με την ησυχία του όπως δρουν όλα τα χρόνια στην Ελλάδα οι δολοφόνοι που θέλουν να καθαρίσουν συμβόλαια, και συλλαμβάνονται εάν συλληφθούν σπάνια.



Το θύμα είχε λευκό ποινικό μητρώο και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές, οι ερευνητές της ΕΛΑΣ αναζητούν απαντήσεις στο παρελθόν του και συγκεκριμένα στις επαγγελματικές δραστηριότητές του στα νησιά των Κυκλάδων, και κυρίως στη Μύκονο.

Ο δολοφόνος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχε παρακολουθήσει το θύμα σε όλη τη διαδρομή που έκανε από το σπίτι του στο Χαλάνδρι, στο γραφείο του, στο Νέο Ψυχικό. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, αυτό είχε γίνει τουλάχιστον δύο φορές, στη λογική της «πρόβας». 

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι πρώτη φορά βλέπουν τέτοια λεπτομέρεια στην πινακίδα του σκούτερ που χρησιμοποίησε ο δράστης: Είχε αντιγραφεί ακόμη και σφραγίδα από το ΚΤΕΟ. Ο δολοφόνος με βάση τα βίντεο που έχει στη διάθεσή του το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, έφτασε στο Νέο Ψυχικό και έστησε καρτέρι στον τοπογράφο περίπου στις επτά το πρωί. 

Οι αστυνομικοί εξετάζουν ήδη σειρά από βίντεο προκειμένου να συνθέσουν το παζλ του εγκλήματος και να εντοπίσουν εκείνο το στοιχείο που θα οδηγήσει στη σύλληψη του δράστη και εκείνων που «παρήγγειλαν» τη δολοφονία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 54χρονος είχε κάνει τοπογραφικά για μεγάλα έργα στο νησί καθώς δραστηριοποιείτο εκεί από το 2000 και μέσα στα χρόνια είχε αναπτύξει και κοινωνικές σχέσεις με επαγγελματίες της Μυκόνου, ενώ ήταν και κουμπάρος με εργολάβο του νησιού.

Επιπλέον, στην Ίο φέρεται να είχε αγοράσει εκτάσεις, όπως και στη Μύκονο και να είχε φτιάξει βίλες σε συνεργασία με άλλους εργολάβους. Παράλληλα είχε αναλάβει και ένα πρότζεκτ γνωστού επιχειρηματία του real estate.

Στη Μύκονο πήγαινε μόνο για δουλειά, ενώ με τον συνέταιρό του στο γραφείο του Ψυχικού είχαν μοιράσει τις δουλειές. Ο Παναγιώτης Στάθης έκανε τα τοπογραφικά έξω και ο συνέταιρός του τη δουλειά γραφείου.

Ίσως λοιπόν κάποιοι ενοχλήθηκαν με τις δραστηριότητές του και θέλησαν να τον βγάλουν από τη μέση, είναι γνωστό πώς λειτουργεί η μαφία στα νησιά και ειδικά στην Μύκονο και όλοι αναρωτιόμαστε μέχρι πότε θα ανέχεται η πολιτεία αυτή την εγκληματική ασυδοσία;

Το 2021 άγνωστοι κακοποιοί τον είχαν χτυπήσει με γροθιές και κλοτσιές. H επίθεση εναντίον του είχε γίνει έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι, στις 23:00 το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 2021, και φυσικά δεν έχει βρεθεί, ούτε έχει συλληφθεί κανένας.




Κ. Μητσοτάκης : Εκλογές το 2027 και θα κριθούμε με βάση το σύνολο των όσων πετύχαμε κατά τη 2η τετραετία.

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Jacques Delors και πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», που πραγματοποιήθηκε στο Γκολφ Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Τη συζήτηση συντόνισε ο Daniel Franklin του περιοδικού «The Economist». Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά.



Στην αρχή της συζήτησης, αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών σε επίπεδο ΕΕ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Καταρχάς, είναι σαφές ότι αποδίδει η συστηματική παρουσία στα συνέδριά σας. Ελπίζω να μην ήταν αυτός ο πρωταρχικός λόγος που μας ψηφίσατε “χώρα της χρονιάς”, αλλά σας ευχαριστώ, σε κάθε περίπτωση, γι’ αυτή τη μεγάλη τιμή.

Τώρα, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές εκλογές, επιτρέψτε μου, πρώτα απ’ όλα, να επισημάνω ότι όταν εξετάζουμε τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από πλευράς αριθμών, είναι πολύ σαφές ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο, όπως εκπροσωπείται από τις τρεις κύριες πολιτικές οικογένειες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τους ευρωπαίους Φιλελεύθερους, έχει μια άνετη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Είναι, στην πραγματικότητα, η μοναδική λειτουργική πλειοψηφία, για τον λόγο αυτό οι συζητήσεις γύρω από τις κορυφαίες θέσεις επικεντρώθηκαν ουσιαστικά στις τρεις πολιτικές ομάδες.

Πιστεύω ότι η σκληρή δεξιά ή η ακροδεξιά μάλλον τα πήγε ελαφρώς χειρότερα από ό,τι πολλοί περίμεναν πριν τις εκλογές. Ωστόσο, έκαναν σαφώς αισθητή την παρουσία τους στη Γαλλία και στη Γερμανία. Βεβαίως, αυτή είναι μια εξέλιξη που έχει προφανείς συνέπειες και για τις δύο αυτές χώρες, οι πιο δραματικές λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επειδή το αποτέλεσμα προκάλεσε κοινοβουλευτικές εκλογές. Είναι πράγματι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι αυτές τις ημέρες υπάρχει ανησυχία για τη δημοσιονομική κατάσταση και το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, ενώ η Ελλάδα, που ήταν το γνωστό παράδειγμα των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά και να αποτελεί πυλώνα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η λειτουργική πλειοψηφία και να διασφαλιστεί ότι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής θα φτάσει το όριο των 361 ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προσδοκία μου είναι ότι αυτό θα συμβεί. Στη συνέχεια, η Ευρώπη θα πρέπει εργαστεί σκληρά, ουσιαστικά να κάνει πράξη τους πυλώνες μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που θα εξετάζει ζητήματα γύρω από την ανταγωνιστικότητα.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Enrico για την πραγματικά εξαιρετική έκθεσή του. Κατέβαλε πολλή προσπάθεια και διέθεσε ενέργεια για τη συγγραφή αυτού του κειμένου, και είναι σαφές ότι δεν ήταν γι’ αυτόν απλώς μια υποχρέωση που έπρεπε να διεκπεραιώσει. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες σκέψεις και ιδέες σε αυτή την έκθεση, τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε. Το πώς θα κάνουμε πραγματικά την ενιαία αγορά να λειτουργήσει στους τομείς όπου πρόδηλα έχουμε προκλήσεις, επιπρόσθετες νέες ελευθερίες που πρέπει να κατοχυρώσουμε στη συλλογική ευρωπαϊκή λογική μας, όλα αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα που , σε κάποιο βαθμό προσφέρουν απαντήσεις και στα παράπονα που νιώθουν οι Ευρωπαίοι.

Ασφαλώς, έπειτα πρέπει να εξετάσουμε ζητήματα όπως η άμυνα, η μετανάστευση. Αυτά είναι ζητήματα που θα έχουν εξέχουσα θέση στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Θεωρώ, όμως, ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε σχετικά γρήγορα τις κορυφαίες θέσεις, διότι την προηγούμενη φορά υπήρξε πολύ δράμα.

Πιστεύω ότι με όσο μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και ταχύτητα λύσουμε τα εναπομείναντα ζητήματα, το να εγκριθεί η επιλογή της Ursula von der Leyen και στη συνέχεια η επιλογή των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής, τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρώπη».

Για το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών σε εθνικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ένα συμπέρασμα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μοναδική κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Εάν αθροίσετε τα ποσοστά του δεύτερου και του τρίτου κόμματος, είναι χαμηλότερα από το ποσοστό που λάβαμε εμείς.

Θέσαμε ως στόχο το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, δεν φτάσαμε στο 33%. Πιστεύω ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό, τους οποίους λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη. Δεν πρόκειται μόνο για κόπωση εξαιτίας των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, είμαι βέβαιος ότι αυτό διαδραμάτισε ρόλο, το ποσοστό αποχής ήταν πολύ υψηλό. Είμαι επίσης σίγουρος ότι πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές ώστε να μας στείλουν ένα μήνυμα, καθώς τους προβληματίζει το κόστος ζωής. Αποτελεί μία πολύ σημαντική προτεραιότητα, είναι πολύ ψηλά στα θέματα που απασχολούν τους περισσότερους πολίτες στη χώρα.

Ταυτόχρονα, όμως, οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν μετέβαλαν τις θεμελιώδεις πολιτικές ισορροπίες. Το 2023 είχαμε δύο εθνικές εκλογές, καταφέραμε να φτάσουμε στο 41%. Κατορθώσαμε να αποδείξουμε ότι είναι εφικτό ένα κεντροδεξιό κόμμα να έχει πολύ ευρεία απήχηση και τη δυνατότητα να συσπειρώσει τόσο πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, όσο και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί κεντρώοι. Πιστεύω αυτό έχει αποδειχθεί μάλλον δύσκολο για πολλά άλλα παραδοσιακά, μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα.

Η νίκη αυτά αντικατοπτρίζεται, ασφαλώς, σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε για τέσσερα χρόνια, ώστε να υλοποιήσουμε σύνθετες μεταρρυθμίσεις. Αν η πρώτη τετραετία αφορούσε στη σταθεροποίηση της χώρας -και θαρρώ τα καταφέραμε σε αυτό το μέτωπο- η δεύτερη τετραετία αφορά στη σύγκλιση με την Ευρώπη, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναπαυθούμε αλλά θα προωθήσουμε πραγματικά μία επιθετική ατζέντα σύγκλισης με την Ευρώπη.

Απομένουν τρία χρόνια έως την ολοκλήρωση της θητείας μας. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, είμαι κατηγορηματικός σε αυτό το ζήτημα. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027. Ήμουν εξίσου κατηγορηματικός κατά την πρώτη θητεία μας. Πολλοί αμφισβήτησαν την προσήλωσή μου σε έναν σταθερό εκλογικό κύκλο, αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος, θα αποδειχθεί ότι λαθεύουν και πάλι. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και θα κριθούμε με βάση το σύνολο των όσων πετύχαμε κατά τη δεύτερη τετραετία.

Daniel Franklin: Ξεκάθαρα σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ακούσετε το μήνυμα των ψηφοφόρων. Το μήνυμα αυτό σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν ή να επιβραδυνθούν, όπως στο παρελθόν. Υπάρχει κάποιο μήνυμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι ένας αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής. Ακόμα κι αν, σε κάποιες περιπτώσεις, οι μεταρρυθμίσεις ενοχλούν κάποιους, αυτή είναι η φύση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Έχουμε όμως λάβει εντολή γι’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Παραδείγματος χάρη, είμαι βέβαιος ότι αντιμετωπίζοντας την φοροδιαφυγή, όπως δεσμευτήκαμε να πράξουμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, θα δυσαρεστήσει κάποιους, όμως εν τέλει όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι η σωστή επιλογή.

Για εμένα το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: να εστιάσουμε σε αποτελέσματα που μπορούμε να φέρουμε. Οι πολίτες θέλουν να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που συνδέονται με το κόστος ζωής. Αυτό σχετίζεται με τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, τουλάχιστον με μία διάστασή της: τις τιμές των προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών. Πρόκειται για ζήτημα που επισήμανα όταν είχαμε τις πρώτες συζητήσεις με τον Enrico. Δεν γίνεται να έχουμε παραπλήσια ή πανομοιότυπα προϊόνταν να πωλούνται σε σαφώς διαφορετικές τιμές σε μία ενιαία αγορά, αυτό δεν είναι αποδεκτό. Οι πολίτες θέλουν καλύτερη περίθαλψη.

Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να εστιάσουμε στο διαθέσιμο εισόδημα, στη σύγκλιση μισθών. Αυτή είναι η κύρια δέσμευσή μας. Αυτό δεν γίνεται ως εκ θαύματος ούτε μέσω κυβερνητικού διατάγματος. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, ανάπτυξη, πρέπει να μειώσουμε την ανεργία.

Όλοι οι δείκτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η οικονομία αναπτύσσεται με σαφώς μεγαλύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 400.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την τελευταία πενταετία. Εάν συνεχίσουμε να υλοποιούμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει έως το 2027 για τη σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Πιστεύω ότι το μήνυμα ήταν “δουλέψτε σκληρά και κάντε αυτό που μας είπατε ότι θα κάνετε, διότι αυτός ήταν το λόγος που σας επανεκλέξαμε”».

Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Καταρχάς, συμφωνώ με όσα είπε ο Enrico όσον αφορά τη σύγκριση του πού βρισκόμασταν το 2019 και τη συζήτηση που γίνεται το 2024. Θα έλεγα ότι αυτά τα πέντε χρόνια, παρά τις προκλήσεις, βοήθησαν εμάς, τους Ευρωπαίους, να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι μέσα από πολύ δύσκολους συμβιβασμούς λάβαμε εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις.

Καμία δεν ήταν πιο σημαντική, κατά την άποψή μου, από τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήταν μια βαρυσήμαντη απόφαση, διότι για πρώτη φορά καταφύγαμε σε ευρωπαϊκό δανεισμό για να χρηματοδοτήσουμε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μετά την πανδημία, οι οποίες, ωστόσο, ευθυγραμμίζονται και με την ευρύτερη στρατηγική μας ατζέντα, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και ζητήματα ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής συνοχής.

Πιστεύω ότι μερικές φορές υποτιμούμε τη σημασία αυτής της απόφασης. Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν δίνονται δωρεάν. Υπάρχουν πολύ αυστηροί όροι, σαφής σύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσουμε και νομίζω ότι υπάρχει μια αυστηρή μεθοδολογία που καθησυχάζει τις χώρες που ήταν πιο επιφυλακτικές απέναντι σε αυτή την απόφαση, ότι τα χρήματα πράγματι ξοδεύονται σωστά.

Γιατί θέτω αυτό το ζήτημα; Διότι αν εξετάσετε τους στόχους που έχουμε θέσει ως Ευρωπαϊκή Ένωση, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, τα ζητήματα γύρω από την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Αυτό που αναφέρατε πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, αυτό το “δικαίωμα της παραμονής” στον τόπο σου είναι πράγματι μια πολύ ισχυρή έννοια, που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη ότι η Ευρώπη “είναι μόνο για τις μητροπολιτικές ελίτ που μπορούν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη”.

Άμυνα και κατά πόσον μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν εξετάζετε τις φιλοδοξίες μας και την οικονομική μας δύναμη πυρός, μου φαίνεται ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία. Η πρόκληση είναι το πώς θα κινητοποιήσουμε περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για την επίτευξη αυτών των σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει.

Όταν εξετάζουμε το πεδίο της άμυνας ειδικότερα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όλοι αναγνωρίζουμε ότι θέλουμε να κάνουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά γνωρίζουμε τους πολύ πραγματικούς περιορισμούς των εθνικών μας προϋπολογισμών.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει συστηματικά υπερβεί τον στόχο του 2% για αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε αντίθεση με άλλες χώρες που επί δεκαετίες εκμεταλλεύτηκαν το μέρισμα της ειρήνης και διοχέτευσαν αυτές τις πρόσθετες δαπάνες προς άλλες κατευθύνσεις. Εμείς δεν είχαμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αυτό.

Ωστόσο, αν θέλουμε πραγματικά να ασχοληθούμε σοβαρά με την άμυνα, πρέπει επίσης να προσδιορίσουμε ευρωπαϊκά έργα, με ευρωπαϊκή τεχνολογία, που εξυπηρετούν κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρότεινα, μαζί με τον Πρωθυπουργό Tusk, την ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής ασπίδας για την αεράμυνα η οποία, ναι, θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

Μερικές φορές ακούω τους σκεπτικιστές να λένε: “αυτό δεν εμπίπτει ακριβώς στο πεδίο εφαρμογής των συνθηκών”. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αυτό ακριβώς κάνουμε με την Ουκρανία: χρησιμοποιούμε ευρωπαϊκά χρήματα για να αγοράσουμε όπλα για την Ουκρανία. Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.

Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι ό,τι κάνουμε στον τομέα της άμυνας θα στηρίζει και την αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη. Είναι περίεργο ότι αυξάνουμε τις αμυντικές μας δαπάνες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών δεν πηγαίνει απαραίτητα στην Ευρώπη, κατευθύνεται στις ΗΠΑ.

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και στην περίπτωση των κεφαλαιαγορών μας. Στο σκέλος των ιδιωτικών κεφαλαίων έχουμε αυτές τις τεράστιες δεξαμενές ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων, που στην πραγματικότητα κατευθύνονται στις ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να επανεπενδυθούν ενδεχομένως στην Ευρώπη, με αμερικανικό περίβλημα. Βγάζει αυτό νόημα; Μάλλον όχι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η όλη συζήτηση γύρω από την Ένωση Κεφαλαιαγορών, την οποία επίσης υπογράμμισε ο Enrico στην έκθεσή του, είναι τόσο ουσιαστική και τόσο σημαντική.

Η ιδέα του κατά πόσον θα έχουμε, για να το θέσω πολύ απλά, ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) μετά το 2026. Τι θα σήμαινε αυτό; Πώς αυτό θα συνδεόταν με τα διαρθρωτικά ταμεία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που αποτελούν πυλώνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού; Αυτά είναι σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν.

Το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν απέχει πολύ. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση τώρα. Αλλά μου φαίνεται ότι η άμυνα ειδικότερα είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να εισαγάγουμε μια νέα δυναμική για τη δημιουργία ευρωπαϊκών λύσεων που, θα το επαναλάβω, θα καλύπτουν ευρωπαϊκές ανάγκες ασφάλειας και θα αναπτύσσουν επίσης την ευρωπαϊκή τεχνολογία. Έχουμε την τεχνολογία στην Ευρώπη για να κάνουμε αυτό που περιγράφω. Είναι διασκορπισμένη μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ασφαλώς, επειδή θα λάβουμε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σε 10 ημέρες, θα υποστήριζα ότι αυτό είναι απολύτως συμπληρωματικό με το ΝΑΤΟ και μπορεί επίσης να ενσωματωθεί πλήρως στις δομές του ΝΑΤΟ, επειδή οι Αμερικανοί φίλοι ζητούν συστηματικά από εμάς τους Ευρωπαίους: “ξοδεύετε περισσότερα, κάντε περισσότερα για τη συλλογική σας ασφάλεια”. Δεν το βλέπω αυτό ως μια πρωτοβουλία ανταγωνιστική ως προς το ΝΑΤΟ. Είμαι βέβαιος ότι οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι αν είχαμε πιο ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας να προστατεύουν τους ευρωπαϊκούς αιθέρες».

Για τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Καταρχάς, όσο κι αν με πιέσετε, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τις αμερικανικές εκλογές για λόγους που είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε πλήρως. Έχω συνεργαστεί τόσο με τον Πρόεδρο Trump όσο και με τον Πρόεδρο Biden.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι όταν πρόκειται για μεγάλες αποφάσεις που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ, από την τρέχουσα κυβέρνηση, ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις ελήφθησαν σαφώς μέσα από την οπτική γωνία “πρώτα η Αμερική”. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος Inflation Reduction Act (IRA), ο οποίος είναι ουσιαστικά μια προστατευτική νομοθεσία, δεν έλεγα ότι μας συμβουλεύτηκαν εκτενώς.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα, όχι μόνο λόγω του IRA, αλλά και για άλλους λόγους που ανέφερε ο Enrico, είναι ότι όταν ρωτάτε τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όχι τις αμερικανικές, αν επιλέγουν να επενδύσουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, απαντούν εμπράκτως και δεν επιλέγουν την Ευρώπη. Αυτό από μόνο του είναι μια ένδειξη ότι έχουμε πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν περιμένω ότι αυτή η προσέγγιση θα αλλάξει δραστικά.

Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ειδικά όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για την πράσινη μετάβαση. Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι έχουμε θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά όταν βλέπεις την τεχνολογία πίσω από την επίτευξη αυτών των στόχων, δεν μου φαίνεται να είναι ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Και έχουμε πράγματι χάσει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμη και τα αυτοκίνητα. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη αγωνίζεται σήμερα να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Πρόκειται για κινεζικό ανταγωνισμό, έντονα επιδοτούμενο κινεζικό ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε και αμερικανικές εταιρείες οι οποίες ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας σχετικά με αυτό που ακριβώς συμβαίνει.

Από τη μία πλευρά, έχουμε ένα προστατευτικό σύστημα καπιταλισμού που υποστηρίζεται από το κράτος. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια πολύ δυναμική ελεύθερη οικονομία, η οποία επίσης επιλέγει να χρησιμοποιήσει πρόσθετα κίνητρα δημόσιου χρήματος, επειδή μπορεί να αντέξει να έχει ένα τεράστιο έλλειμμα -είναι η χώρα που μπορεί πραγματικά να το αντέξει και οι αγορές θα συνεχίσουν να τη χρηματοδοτούν. Εμείς πάλι φαίνεται να έχουμε βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι ανάμεσά τους. Αυτή, για μένα, είναι η μεγάλη στρατηγική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στον επόμενο εκλογικό κύκλο.

Και, επιστρέφοντας στο ερώτημα για την άμυνα, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε την ήπειρό μας, αλλά αναπτύσσοντας και τη βιομηχανία μας.

Μια τελευταία επισήμανση, επειδή πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικά όσα είπατε για τους αγρότες. Αυτό μας φέρνει στο πρώτο σημείο που θέσατε: αστικά κέντρα και ύπαιθρος. Στο τέλος της ημέρας, σε μια εποχή που η επισιτιστική ασφάλεια είναι καίριας σημασίας, έχουμε τον αγροτικό τομέα. Από αυτόν προερχεται περίπου το 10% των εκπομπών συνολικά, αν δεν κάνω λάθος. Είναι όμως κρίσιμος υπό την έννοια να μπορείς να παραμείνεις εκεί όπου εργάζεσαι, επειδή η γεωργία από τη φύση της δεν γίνεται στις μεγάλες πόλεις.

Την ίδια στιγμή, επιβάλλουμε στους αγρότες μας μια ταχύτητα προσαρμογής χωρίς να τους δίνουμε τα εργαλεία για να προσαρμοστούν και στον ανταγωνισμό από χώρες που δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό δεν έχει πολύ νόημα. Υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να κινηθούμε πολύ ταχύτερα όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών μας. Αλλά και εκεί θα αναζητούσα την ανάπτυξη εγχώριας ευρωπαϊκής τεχνολογίας.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα: πυρηνική ενέργεια. Η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες;

Επενδύουμε στις διασυνδέσεις μας στον βαθμό που θα έπρεπε; Όταν φυσάει στη Βόρεια Θάλασσα, μπορεί να έχει ήλιο στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αν δεν έχεις ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο διασυνδέσεων. Πιστεύω ότι πρέπει τουλάχιστον να θέσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας και να προσπαθήσουμε να γίνουμε πραγματικοί πρωταθλητές όπου μπορούμε. Ίσως αναγνωρίζοντας ότι πιθανώς ποτέ να μην γίνουμε εξίσου ανταγωνιστικοί με την Κίνα όταν πρόκειται για την παραγωγή προϊόντων όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ».

Σχετικά με την προοπτική επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και τις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου:

Daniel Franklin: Όπως φαίνεται πιθανό, θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση υπό τον Sir Keir Starmer στη Βρετανία. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα πράγματα μπορούν μόνο να γίνουν καλύτερα, έτσι δεν είναι; Καταρχάς, όμως, πριν αναφερθώ στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι πολλοί από εμάς αισθανθήκαμε λύπη και στενοχώρια όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι η σχέση δεν ήταν πάντα πολύ ομαλή.

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχα ήταν το τελευταίο στο οποίο συμμετείχε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τότε ήταν που ο Boris μάς είπε “τα λέμε αργότερα”. Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη έκτοτε. Είναι, επίσης, ένα μάθημα για τις ψεύτικες υποσχέσεις των λαϊκιστών, και είναι γεγονός ότι τώρα, αν δείτε τις δημοσκοπήσεις, αν το δημοψήφισμα γινόταν σήμερα, θα είχε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Δεν προσδοκώ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύντομα, αλλά -εφόσον οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές- προσδοκώ ο επόμενος Πρωθυπουργός να συζητά πιο ενεργά με την Ευρώπη και να καταλήξει σε κάποια συμφωνία που θα οδηγήσει στην τουλάχιστον μερική επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή αγορά, με το τίμημα που αυτό, φυσικά, συνεπάγεται. Πιστεύω όμως ότι τα οφέλη και για τις δύο πλευρές θα είναι περισσότερο από σημαντικά.

Σίγουρα θα ήθελα να έρθω σε επαφή με τον νέο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, και να οικοδομήσουμε μια πιο εποικοδομητική σχέση. Αυτό θα μπορούσε να έχει, ασφαλώς, θετικές συνέπειες για αυτό που έχει υπάρξει, πιστεύω, μια επιδίωξη της Ελλάδας επί πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Βρετανική Κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Και αν μπορεί να την ενθαρρύνει, τόσο το καλύτερο.




Ο Κασσελάκης με άθλια αξυρισιά δείχνει την πόρτα εξόδου στον Αλέξη Τσίπρα

 


Ολική ρήξη έχει επέλθει μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα που έστησε τον ΣΥΡΙΖΑ τον δυνάμωσε και τον έκανε κυβέρνηση, και τον σημερινό πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ένα τυχοδιώκτη που ήρθε πέρυσι το καλοκαίρι και θέλει να αλώσει το κόμμα θεωρώντας ότι είναι δικό του.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Κασσελάκης συνέχισε την επίθεση, υπαινισσόμενος ακόμη και την έξοδό του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού από το κόμμα. Κάνοντας λόγο για έντιμη στάση, ο Κασσελάκης συμπεριέλαβε αναγκαστικά τον Τσίπρα σε όσους θα πρέπει θέλουν δεν θέλουν να υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε αυτές τις συνεννοήσεις και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ο ηγέτης μιας οποιασδήποτε συνεννόησης». 

Δηλαδή η ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, η κανένας.

«Εάν δεν μπορεί κάποιος αυτό να το πει για το κόμμα του, για τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε λάθος κόμμα» ανέφερε ξεκάθαρα ο Κασσελάκης για το φυσικό ηγέτη του χώρου, αφήνοντας για πρώτη φορά να εννοηθεί πως η ιδιότητα του βουλευτή και του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη για τον πρώην πρωθυπουργό, και αυτόν που έκανε κυβέρνηση το κόμμα.

Στην ίδια μοίρα τοποθέτησε και τους «87», δηλαδή τους 7 βουλευτές και τα 80 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που συνυπέγραψαν το κείμενο κριτικής προς τον κ. Κασσελάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει με νόημα χθες πως «τα όργανα, αυτά θα αλλάξουν». Ειδικότερα για τους «87», «εάν διαφωνούν με την ιδέα ότι το κόμμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί, τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ, διότι αυτά πρέπει να γίνουν» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως σε αυτήν την περίπτωση, «θα πρέπει σε εκείνη την περίπτωση να βρουν μια εναλλακτική λύση για τους εαυτούς τους», δείχνοντάς τους το δρόμο προς την αποχώρηση από το κόμμα, και μιλάμε για στελέχη με ιστορία στην αριστερά, και πολλά χιλιόμετρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μοιάζει διατεθειμένος να υιοθετήσει μια ενωτική λογική, καθώς δεν απέσυρε πλήρως τους υπαινιγμούς του περί «μαύρου χρήματος» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε και νέες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική ενίσχυση της «Αυγής».

Τι είπε «εγώ ουδέποτε είπα ότι αρνήθηκε να προσφέρει χρηματοδότηση στην Αυγή» επισήμανε ο κ. Κασσελάκης, για να προσθέσει στην συνέχεια, ωστόσο, ότι «εντάξει, κι εγώ στο εξωτερικό ήμουν, δύο λεπτά μου πήρε στο τηλέφωνό μου να κάνω τη δωρεά στο κόμμα με e-banking γιατί έπρεπε να πληρώσουμε μισθούς», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Τσίπρα για ολιγωρία.

Προσπαθώντας να κάνει κωλοτούμπα, επιχείρησε ο ίδιος να ανασκευάσει και τους ισχυρισμούς του για «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ πριν την ανάληψη της ηγεσίας του, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι και επί των ημερών του «αναφέρομαι στις επιλογές που πολύ πρόθυμα μου πρότειναν για να μην υπάρχει η επίπονη επιλογή του οικονομικού εξορθολογισμού που προφανώς αναφέρεται και στα Μέσα Ενημέρωσης».

«Με την ανάρτησή σας εννοείτε ότι ο προηγούμενος ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε μαύρα χρήματα ή όχι;» ρωτήθηκε ξανά. «Απ’ ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε στον προηγούμενο οικονομικό διευθυντή» παρατήρησε ο Κασσελάκης, που ρωτήθηκε ακολούθως «σας έχει προτείνει κάποιος, στον έναν χρόνο που είστε πρόεδρος, να πάρετε μαύρα χρήματα για να μπορέσετε να ξελασπώσετε το κόμμα;».

«Προφανώς και ναι» απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο διευκρίνισε στη συνέχεια: «Όταν κάποιος προτείνει την ιδέα ότι βρες άλλους πόρους, είναι μια ιδέα που δεν με εκφράζει. Δεν έχει έρθει κάποιος να μου δώσει σακούλα, όχι βέβαια, αλλά από την άλλη υπάρχει αυτή η ιδέα στην Ελλάδα, ότι βρες άλλους πόρους. Και για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχει και στις βουλευτικές εκλογές στο επίπεδο των βουλευτών για τα έξοδα που υπάρχουν. Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα, κάποιος να πει την αλήθεια όπως είναι».