Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Σόιμπλε : Χωρίς τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν βγεί από το μνημόνιο



Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν «επιπλέον μέτρα» το 2018 προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει διαμάχη» του Βερολίνου με το Ταμείο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι εφόσον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα» εάν είναι απαραίτητο και επανέλαβε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει «μεγάλες προσπάθειες», παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά διευκρίνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον στον δύσκολο δρόμο, εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η κατάσταση «είναι εξαιρετικά δύσκολη» για την Ελλάδα, πρόσθεσε και τόνισε ότι δεν είναι όμως εύκολη ούτε για την Ευρώπη, ούτε για το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στο προηγούμενο πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Όπως ωστόσο διευκρίνισε από το περασμένο καλοκαίρι τα πράγματα «προχωρούν προς τα εμπρός». Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι και αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.




Πηγή : thetoc.gr


Έκπληξη στην ΕΛ.ΑΣ. από τις αναρτήσεις ληστών στο Facebook



Σειρά ερωτημάτων προκαλούν στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει στο Facebook, αλβανοί ποινικοί που κατηγορήθηκαν προ μερικών ημερών για σειρά αιματηρών ληστειών σε σπίτια της Αθήνας.

Στις φωτογραφίες αυτές απεικονίζονται καλάσνικοφ και άλλα όπλα με φόντο την αλβανική σημαία, πρόσωπα με κουκούλες που κρατούν «εθνικιστικά» σύμβολα της γειτονικής χώρας, χρήματα πιθανόν από τις ληστρικές επιδρομές, φωτογραφίες κρατουμένων από ελληνικές και αλβανικές φυλακές, αλλά και σειρά στιγμιότυπων με ρίψη μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ.

Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες συνοδεύονται με «διθυραμβικά σχόλια», ενώ σε μία εξ αυτών, που απεικονίζεται σημαντικός αριθμός από όπλα, ο αλβανός ποινικός σχολιάζει «Πλήρης. Ευχαριστούμε τον θεό».

Οι ερευνώμενες αναρτήσεις στο Facebook προέρχονται από μέλη συμμορίας, την οποία αποτελούσαν 15 υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 22 ως 51 ετών και ένας 41χρονος ημεδαπός, και δρούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Παγκράτι, Ιλίσια, Νέος Κόσμος, Άγιος Παντελεήμονας) καθώς και στην Καλαμάτα. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Ασφάλειας Αττικής προχώρησαν σε πέντε ληστείες και 28 διαρρήξεις και κλοπές. Οι κακοποιοί αφού εισέβαλαν στα σπίτια των ηλικιωμένων μεταμεσονύκτιες ώρες, τους απειλούσαν με όπλα ή αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να τους υποδείξουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων. Σε μία περίπτωση μία ηλικιωμένη απεβίωσε από τον άγριο ξυλοδαρμό της, ενώ οι δράστες ανέφεραν για εκείνη σε υποκλαπείσες συνομιλίες «την έχω κάνει μέσα στα αίματα και δεν μου λέει τίποτα». Δεκατέσσερις από τους 16 κατηγορουμένους, προφυλακίσθηκαν.

Για τις συγκεκριμένες καταχωρήσεις των συλληφθέντων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει αναφορά στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ όπου, ύστερα από την σχετική αναζήτηση των αστυνομικών, σημειώνεται «τα μέλη της οργάνωσης επεδείκνυαν ιδιαίτερα παραβατική συμπεριφορά, απαξιώνοντας τις ανθρώπινες ζωές και τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν αναρτήσεις και φωτογραφίες που δημοσιεύουν σε προσωπικές ιστοσελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές που τονίζουν το αίσθημα εθνικιστικού αλυτρωτισμού της Αλβανίας, χώρα από την οποία προέρχονται στο σύνολό τους τα μέλη, καθώς και φωτογραφίες που απεικονίζουν πολεμικά όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και ναρκωτικά».

Με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να αντιληφθούν αν πρόκειται για «απλή διάθεση επίδειξης των αλλοδαπών ποινικών χωρίς συνέχεια» ή πίσω από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες υποκρύπτεται κάτι πιο σύνθετο και άγνωστες διασυνδέσεις των ενόπλων.



Βασίλης Λαμπρόπουλος
Newsroom ΔΟΛ


Social media: τι λέει η φωτογραφία σου για τον χαρακτήρα σου;



Μπορεί κανείς από μία φωτογραφία μας στα social media να βγάλει συμπεράσματα για εμάς; Οι ειδικοί λένε πως οι φωτογραφίες μας συνάδουν ορισμένες φορές με κάποια από τα χαρακτηριστικά μας, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτουν μερικές από τις πτυχές μας.

Οι φωτογραφίες προφίλ των ανθρώπων στα social media είναι ανάλογες του κυρίαρχου χαρακτηριστικού της προσωπικότητάς τους, σύμφωνα με νέα, μεγάλη έρευνα. Τα ευρήματά της δείχνουν ότι οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι ως αντιπροσωπευτικές του εαυτού τους στα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ πιθανό να "προδίδουν" τον χαρακτήρα τους.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Πανεπιστήμιο Shahid Behesti του Ιράν, η οποία πραγματοποίησε μελέτη με αντικείμενο περισσότερους από 66 χιλιάδες χρήστες των social media (~31 χιλιάδες άνδρες και ~35 χιλιάδες γυναίκες). 

Στο πρώτο πείραμα στα πλαίσια της έρευνας, αναλύθηκαν οι φωτογραφίες των εν λόγω χρηστών, καθώς και μέχρι και τα 3200 πιο πρόσφατα Tweets του καθενός. Συνολικά, η ερευνητική ομάδα είχε, έτσι, στη διάθεσή της περισσότερα από 104 εκατομμύρια tweets, για να εξετάσει.



Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επιστημονικά αναγνωρισμένες μεθόδους ανάλυσης κειμένου, για να εξετάσουν τα tweets των χρηστών, με στόχο να προβλέψουν την ηλικία και την προσωπικότητά τους, δημιουργώντας για τον καθένα από αυτούς ένα μοντέλο με το σκορ του στα 5 βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: εξωστρέφεια, τερπνότητα, διαφάνεια, ευσυνειδησία και νεύρωση.

Στο δεύτερο πείραμα, 434 χρήστες του Twitter υποβλήθηκαν σε ψυχολογικό τεστ, απαντώντας οι ίδιοι σε τυποποιημένες από ειδικούς ερωτήσεις, για να εντοπιστούν τα σκορ τους όσον αφορά τα 5 βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με διαφορετικό τρόπο.

Στη συνέχεια, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι ειδικοί ανέλυσαν τις φωτογραφίες που είχαν επιλέξει όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ως αντιπροσωπευτικές των εαυτών τους στα social media, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο υπήρχε σχέση μεταξύ αυτών και του προφίλ της προσωπικότητάς τους, όπως αυτό προβλέφθηκε ή καταγράφηκε στο προηγούμενο στάδιο.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τόσο τα γενικά χαρακτηριστικά των φωτογραφιών (αντίθεση και ένταση των χρωμάτων, ευκρίνεια, πόσα άτομα απεικόνιζαν κ.α.) όσο και στιλιστικά χαρακτηριστικά του προσώπου (ή των προσώπων) σε αυτές, όπως η σύνθεση, η έκφραση και η στάση του εικονιζόμενου και μία άλλη σειρά πραγμάτων.

Τι είδους φωτογραφία προφίλ ανεβάζει κάθε προσωπικότητα

Αναζητώντας μία πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ανάλυσης της προσωπικότητας κάθε χρήστη και της φωτογραφίας προφίλ του, οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής γενικά συμπεράσματα, τα οποία όπως σημειώνουν, συμφωνούν με την ψυχολογική έρευνα και γνώση:

Οι χρήστες με "ανοιχτή" προσωπικότητα είχαν κατά κανόνα φωτογραφία προφίλ υψηλής αισθητικής ποιότητας (αυξημένη αντίθεση και κορεσμό χρωμάτων και υψηλή ευκρίνεια), αλλά λιγότερο πολύχρωμη και ήταν εκείνοι που ήταν πιθανότερο να έχουν φωτογραφία στην οποία δεν απεικονίζεται πρόσωπο. Αν έδειχναν πρόσωπο, η έκφρασή του είχε περισσότερα αρνητικά συναισθήματα και ειδικά θυμό.

Οι εξωστρεφείς χαρακτήρες είχαν τις πιο πολύχρωμες, ζωηρές φωτογραφίες από όλους και έτειναν σε αυτές να συμπεριλαμβάνουν περισσότερα πρόσωπα. Ακόμα και αν η φωτογραφία τους απεικόνιζε μόνο ένα πρόσωπο, η αναλογία του σε σχέση με το όλον της φωτογραφίας ήταν μικρότερη σε σχέση με εκείνη άλλων χρηστών, καθώς οι εξωστρεφείς τείνουν να δείχνουν περισσότερο το σώμα και το περιβάλλον τους.



Οι ευσυνείδητοι χρήστες είχαν σχετικά πολύχρωμες φωτογραφίες, φυσικές και φωτεινές, αλλά όχι ιδιαίτερης ποιότητας και αρκετά θολές. Συνδέθηκαν στενά με θετικές εκφράσεις διάθεσης, όπως το χαμόγελο, πιθανά επειδή αυτή είναι η "αναμενόμενη" συμπεριφορά σε μία φωτο-προφίλ, γράφουν οι ερευνητές. Για αυτόν τον λόγο, ήταν επίσης το πιθανότερο να απεικονίζουν πρόσωπο στις φωτογραφίες τους και μάλιστα, μόνο ένα.

Οι νευρωτικοί χρήστες ως αντίθετοι των εξωστρεφών είχαν συχνότερα πιο απλές και άχρωμες φωτογραφίες ή με χρώματα που εκπέμπουν αρνητικά συναισθήματα. Όπως οι "ανοιχτές" προσωπικότητες είχαν ισχυρή τάση να μην δείχνουν πρόσωπο. Όταν έδειχναν πρόσωπο, αυτό ήταν το πιθανότερο να φοράει γυαλιά μυωπίας, να έχει ουδέτερη έκφραση και να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφίας.

Οι χρήστες με υψηλό σκορ στην τερπνότητα αρέσκονταν να έχουν φωτογραφίες με πρόσωπα, ζωηρά χρώματα (λιγότερο ζωηρά από τους εξωστρεφείς), φωτεινές, αλλά λίγο θολές και λίγο "στριμωγμένες" ή "ακατάστατες". Τα συναισθήματα που εξέπεμπαν τα πρόσωπα στις φωτογραφίες τους ήταν κατά κανόνα θετικά και έδειξαν ισχυρή τάση να χαμογελούν.

"Αναδεικνύουμε δύο καλά ευθυγραμμισμένες ομάδες: η ανοιχτή προσωπικότητα και η νεύρωση είναι στη μία και η ευσυνειδησία, η εξωστρέφεια και η τερπνότητα στην άλλη. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι φωτογραφίες προφίλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν προβλέψεις προσωπικότητας με ισχυρή ακρίβεια", γράφουν συμπερασματικά οι ερευνητές.


Πηγή : pathfinder.gr





Μύθοι & αλήθειες για τις αρπαγές παιδιών



«Γονείς προσοχή, κλέβουν παιδιά στην Αθήνα»! «Ειδήσεις» με αυτόν ή κάποιον άλλο παρεμφερή τίτλο κατακλύζουν τους τελευταίους μήνες ιστοσελίδες και blogs, προκαλώντας τρόμο στους γονείς.

Σε πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα υπάρχουν διάφορες περιγραφές των «δραστών» και των μέσων που χρησιμοποιούν. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι εκείνη που κάνει λόγο για ένα λευκό βαν με φιμέ τζάμια και για μία γιαγιά-μέλος σπείρας στη θέση του συνοδηγού.

«Αρπαγές ανηλίκων από εξαφανίσεις δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν διαπιστωθεί ούτε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ούτε για βιασμό, ούτε για εμπόριο οργάνων ή κάτι παρόμοιο. Κάποια περιστατικά που μιλούν για συγκεκριμένα βαν, αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο ποτέ δεν αποδείχθηκαν ούτε μας καταγγέλθηκε μία συγκεκριμένη αρπαγή ή κάποια περίεργη εξαφάνιση ανηλίκου», τονίζει στο «Εθνος» ο Παναγιώτης Παπαντώνης, επικεφαλής του Τμήματος Αναζήτησης Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

«Το ότι πρέπει ως γονιός κανείς να προσέχει το παιδί του και να λαμβάνει κάποια μέτρα είναι λογικό. Ειδικά όταν είναι μαζί με το παιδί σε μεγάλους χώρους, δεν πρέπει να το αφήνει από κοντά του και πρέπει να φροντίζει να είναι συνεχώς μαζί του. Και από τέτοια περίπτωση, όμως, δεν έχει τύχει να υπάρξει αρπαγή», υπογραμμίζει ο κ. Παπαντώνης, βάζοντας τέλος στα σενάρια τρόμου που αναπαράγονται το τελευταίο διάστημα από δεκάδες ιστοσελίδες.

«Το πιο σημαντικό πράγμα όταν έχουμε να κάνουμε με την ασφάλεια ενός παιδιού είναι ότι ο γονιός πρέπει να μιλά στο παιδί του για το πώς να προστατεύεται. Να κάνει ένα «συμβόλαιο» μαζί του και να γνωρίζει πού είναι ανά πάσα στιγμή. Ολα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία που έχει χτίσει ένας γονέας με το παιδί του», επισημαίνει στο «Εθνος» ο Αλέν Ρεμί, εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των παιδιών στην Ιντερπόλ και ειδικό στέλεχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου.

Η ευθύνη των γονέων

«Είναι αδύνατο να αποτρέψεις μια απαγωγή. Εάν ένας ανώμαλος άνθρωπος βρίσκεται κάπου, δει ένα κοριτσάκι και θελήσει να το αρπάξει, θα το κάνει. Ο κάθε γονιός εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να ξέρει πού να απευθυνθεί και να είναι ενήμερος για το τι οφείλει να πράξει σε μία τέτοια περίπτωση ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος», προσθέτει ο κ. Ρεμί, ο οποίος έχει ταξιδέψει πολλές φορές στη χώρα μας για να εκπαιδεύσει άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για θέματα σχετικά με τις εξαφανίσεις προσώπων.

Τόσο ο κ. Παπαντώνης όσο και ο κ. Ρεμί συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε για 13η συνεχή χρονιά το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ζάππειο την 25η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος, καμία περίπτωση εξαφάνισης δεν συνδέεται με αρπαγή, με εξαίρεση τη γονεϊκή αρπαγή, φαινόμενο που συναντάται σε μονοψήφια ποσοστά στη χώρα μας.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έκρηξη περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών που έφυγαν από το σπίτι τους, αλλά και μία έξαρση στις φυγές εφήβων, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις οικογένειές τους. Στην πλειονότητά τους οι δηλωθείσες εξαφανίσεις αφορούν σε φυγές εφήβων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Παναγιώτης Παπαντώνης, τμηματάρχης του Τμήματος Αναζήτησης Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Ο εκπαιδευτής σκύλων έρευνας, Τομ Μίντλμας, με τον πρόεδρο της «NSARDA», Χάρολντ Μπάροους. Ο εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των παιδιών στην Ιντερπόλ, κ. Αλέν Ρεμί


Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μάλιστα, το 2015 δηλώθηκαν συνολικά 296 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 270 παιδιά, ενώ στο α' τετράμηνο του 2016 υπήρξαν 97 εξαφανίσεις ανηλίκων με τα 74 εξ αυτών να έχουν βρεθεί σώα. Οι αριθμοί αυτοί, εντούτοις, δεν είναι ακριβείς, καθώς πολλοί γονείς βρήκαν το παιδί τους και δεν το δήλωσαν, εν συνεχεία, στην Αστυνομία.


Οι τετράποδοι σωτήρες των ανηλίκων

Οπως επισημαίνουν στο «Εθνος» ειδικοί σε θέματα εξαφανίσεων, η αναζήτηση ενός προσώπου που αγνοείται δεν είναι ίδια με εκείνη που κάνει ένας αστυνομικός σε περίπτωση φόνου, όπου αναζητεί τον δολοφόνο και προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα.

Σημαντικός σύμμαχος, ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις είναι τα σκυλιά έρευνας ή διάσωσης, που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και ο ρόλος τους πολλές φορές είναι καταλυτικός στη λύση ενός μυστηρίου.

Για τον λόγο αυτό, στο Ζάππειο την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε, παράλληλα, και το 1ο Διεθνές Συνέδριο Διασωστικών Κυνοφιλικών Ομάδων στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του «Χαμόγελου του Παιδιού».

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»


Ο Αστράλ, η Αθηνά, η Εστρέγια και ο Ρίνο, τέσσερα από τα οκτώ σκυλιά έρευνας του «Χαμόγελου του Παιδιού», με τους εκπαιδευτές τους


Μεταξύ των ομιλητών-προσκεκλημένων στο Συνέδριο ήταν και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Σκύλων Αναζήτησης της Μεγάλης Βρετανίας (NSARDA UK), Χάρολντ Μπάροους. «Οι σκύλοι αναζήτησης έχουν διαφορετική εκπαίδευση από τους σκύλους διάσωσης και διαφορετικό ρόλο. Οι σκύλοι αναζήτησης έχουν σκοπό να βρουν άτομα τα οποία έχουν χαθεί και όχι ανθρώπους που δεν επιθυμούν να βρεθούν, όπως οι εγκληματίες που αναζητά η Αστυνομία. Πιάνουν τον ανθρώπινο παλμό και την αίσθηση και αναζητούν το άτομο που φοβάται, γιατί έχει χαθεί ή γιατί το έχουν αρπάξει», δηλώνει ο κ. Μπάροους στο «Εθνος».

Αυστηρά κριτήρια

Πιστοποίηση από την «NSARDA» στη χώρα μας έχουν λάβει και τα οκτώ σκυλιά έρευνας που διαθέτει το «Χαμόγελο» και όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπάροους «δεν είναι εύκολο να λάβει κανείς πιστοποίηση από το Κέντρο μας. Οι απαιτήσεις μας είναι αυστηρές και υπάρχουν πολλά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο πραγματοποιούμε έλεγχο στα σκυλιά που έχουν λάβει την πιστοποίηση από εμάς και τους κάνουμε νέα εκπαίδευση».



ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ 
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Μουζάλας: Μόλις εκκενωθεί η Ειδομένη σειρά παίρνει το Ελληνικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI


Η εκκένωση του Ελληνικού και του λιμανιού του Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες είναι η επόμενη προτεραιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Μουζάλας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Ο κ. Μουζάλας μίλησε εκτενώς για την επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης η οποία όπως είπε συνεχίζεται αλλά θα πρέπει να θεωρήσει κανείς ότι έχει τελειώσει, δεδομένου ότι όπως τόνισε από τους 8.500 - 9.000 ανθρώπους έχουν μείνει μόνο 2.000, αριθμός που τις επόμενες μέρες θα έχει φύγει.

Όπως τόνισε, δόθηκε προτεραιότητα στο θέμα της Ειδομένης ούτως ώστε να σταματήσει "το αίσχος της φαβέλας" σημειώνοντας ότι έπρεπε να απελευθερωθεί ο κόσμος της περιοχής και η σιδηροδρομική γραμμή. Στάθηκε ωστόσο στο γεγονός ότι μέσα σε δυο μήνες δημιουργήθηκαν 40 - 45 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

"Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί", είπε προσθέτοντας ότι η επιχείρηση "βάσταξε πολύ καιρό" και τώρα βρίσκεται στο αστυνομικό της κομμάτι το οποίο εξελίσσεται με "πρότυπο τρόπο".

Έκανε λόγο για ανθρώπους που έχουν ανέβει στην Ειδομένη από κοινότητες μεταναστών της πρωτεύουσας οι οποίοι είχαν επικοινωνία με τους πρόσφυγες για να νικήσουν τις "ψεύτικες ελπίδες" που τους έδιναν οι διακινητές και οι αλληλέγγυοι.

Πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα και "κάτω από την Ειδομένη" υπάρχουν άλλοι 3.000 άνθρωποι που επίσης θα πρέπει να φύγουν και ότι αμέσως μετά η προτεραιότητα θα δοθεί στην εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά, με τη μετεγκατάσταση των εκεί εβρισκόμενων προσφύγων και μεταναστών.

Παραδέχθηκε ότι οι άνθρωποι "δεν είναι για να ζουν σε γήπεδα", απέρριψε όμως τους ισχυρισμούς περί υγειονομικής βόμβας κάνοντας λόγο για πλήρη υγειονομική κάλυψη.

Απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση και αυτών των εκκενώσεων, διασαφηνίζοντας ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μείνει 2.000 άνθρωποι και εξηγώντας ότι μετά και την επιχείρηση που θα γίνει στο Ελληνικό θα μπει το σχέδιο του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο δεύτερό του στάδιο από τα μέσα Ιουνίου και μετά όταν και θα επιμεριστούν πλέον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναλογικά σε όλους τους δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Θα υπάρχει, εξήγησε, μετά η άνεση να χτιστούν καλύτερα στρατόπεδα με πιο αξιοπρεπείς όρους ενώ έκανε λόγο για 5.500 θέσεις που έχουν εξασφαλιστεί σε διαμερίσματα αλλά και για χώρους σε κάποια ξενοδοχεία. "Το χάος που είχαμε παίρνει μορφή", είπε χαρακτηριστικά συμπλήρωνοντας ότι πια είναι διαχειρίσιμο.

Απαντώντας στην κριτική σχετικά με το εάν υπήρξαν καθυστερήσεις στο θέμα της εκκένωσης της Ειδομένης ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν άργησε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Καλαί στη Γαλλία όπου "ακόμα συνεχίζουνε".

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν ζητάει να του δοθούν συγχαρητήρια αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κάτι και αυτό έγινε με τρόπο καλό και την πατρίδα και τους πρόσφυγες αν και υπήρξαν απώλειες λόγω της σιδηροδρομικής γραμμής. "Να σκεφτεί όμως κανείς τις απώλειες από μια βίαιη επιχείρηση", πρόσθεσε.

Για τη συμφωνία με την Τουρκία

Ο κ. Μουζάλας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, μια πιθανή καταστρατήγηση της οποίας εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει "μια πολύ άσχημη κατάσταση" για την Ελλάδα καθώς αυτή είναι που αποτελεί "τη βασική λύση για τη χώρα".

Όλες οι προσπάθειες, σημείωσε, θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα κάνει το δικό της μέρος και απαιτεί η ΕΕ και η Τουρκία να κάνουν το δικό τους.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ακόμα και δίχως τη συμφωνία αυτή αντικειμενικά θα μειώνονταν οι προσφυγικές ροές δεδομένου του κλεισίματος της Ειδομένης και του δρόμου προς τα βόρεια, αλλά εκτίμησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα ήταν εφικτό για κάποιο χρονικό διάστημα. "Άρα πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας", επέμεινε.

Πόσοι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για το τί θα γίνει με τους περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός που θα ξεπεράσει τις 10.000 - 15.000 θα μετεγκατασταθεί προς την Ευρώπη ενώ ένας άλλος αριθμός θα επωφεληθεί του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής.

Παράλληλα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα, είπε, μιλώντας για μια τάξη μεγέθους των 10.000 - 15.000, αναγνωρίζοντας και ότι ορισμένοι θα επιστραφούν στις χώρες τους ως παράτυποι μετανάστες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου παρά την επιθυμία τους και εφόσον δεν ζητήσουν την οικειοθελή επιστροφή τους.

«Θυμωμένος και στενοχωρημένος» πληθυσμός

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 4.000 οι οποίοι πλέον μένουν εκεί βλέποντας τα όνειρά τους για προώθηση στην Ευρώπη να έχουν διαψευστεί και να γνωρίζουν ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία.

Μίλησε για πληθυσμό "θυμωμένο και στεναχωρημένο" ο οποίος μάλιστα βρίσκεται υπό περιορισμό εδώ και αρκετές μέρες και χαρακτήρισε λογικό να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές που όμως όπως είπε αντιμετωπίζονται καλά από την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολιτική αποτροπής πλέον στο μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας δεν έδειξε σύμφωνος με μια τέτοια παραδοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτική "κινήτρων και αντικινήτρων" την οποία πλέον εφαρμόζει και η Ευρώπη και η οποία περιλαμβάνει λογικά -και όχι βίαια- πράγματα.




Πηγή: MEGA, iefimerida.gr


Αντίδραση Κυριάκου για τα πλαστά πτυχία



Αυστηρή προειδοποίηση στην Κυβέρνηση απευθύνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης να μη διανοηθεί να «νομιμοποιήσει» τα πλαστά πτυχία στο δημόσιο μέσω εξετάσεων.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ελπίζω η Κυβέρνηση να μην φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας να επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο. 

Προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας.

Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι.

Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί. 

Νοιάζομαι προσωπικά για αυτήν την υπόθεση, γιατί αγωνίστηκα και ως Υπουργός μαζί με χιλιάδες έντιμους και άξιους Δημοσίους Υπαλλήλους να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε. 

Μαζί υλοποιήσαμε το αίτημα της κοινωνίας για ελέγχους που προστατεύουν το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης και δεν δείξαμε καμία ανοχή σε αυτούς που κλέβουν το μέλλον των συμπολιτών μας. 

Αποτέλεσμα της δουλειάς μας ήταν να αναδειχθεί το θέμα των 2.000 τίτλων σπουδών “υποτιθεμένων” αριστούχων, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό στο Δημόσιο.

Θέλουμε να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα με αξιοκρατία.

Οι πολίτες απαιτούν και μαζί τους απαιτώ από  την Κυβέρνηση να κάνει, επιτέλους, σε κάτι, το σωστό».


Ο «δράκος» του Αμαρουσίου σκότωσε την Αγραφιώτου;




Ο 30χρονος ανακρίνεται από τους άνδρες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών - Για καθαρά σεξουαλικό έγκλημα μιλούν οι αστυνομικοί

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους αστυνομικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής το άγριο έγκλημα με θύμα την 69χρονη Ελευθερία Αγραφιώτου.

Αυτό που προβληματίζει τους αστυνομικούς που ασχολούνται με την υπόθεση είναι ότι πρόκειται κατά την εκτίμηση τους για μια ανθρωποκτονία με κίνητρο το σεξ καθώς δίπλα στην άτυχη Αγραφιώτου βρέθηκε η τσάντα της με άθικτο το περιεχόμενό της, γεγονός που κατά τους ίδους απομακρύνει το ενδεχόμενο ληστείας.

Αν και για την υπόθεση οι αστυνομικοί ανακρίνουν και τον 30χρονο «δράκο» του Αμαρουσίου, το γεγονός ότι αυτός αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση τους προκαλεί την ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας άγριος δολοφόνος που κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους των βορείων προαστίων.

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση δεν αποκλείουν πάντως ο 30χρονος να κρύβεται πίσω από το έγκλημα με θύμα την Αγραφιώτου καθώς θεωρούν υπερβολική σύμπτωση το γεγονός ότι το πεδίο δράσης του συμπίπτει με τον χώρο στον οποίο βρέθηκε το ημίγυμνο πτώμα της 69χρονης. Γι' αυτό άλλωστε και ο 30χρονος έχει μεταφερθεί και ανακρίνεται στο τμήμα Ανθρωποκτωνιών στο κτήριο της ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πτώμα της άτυχης γυναίκας βρέθηκε ημίγυμνο, ενώ δίπλα του υπήρχαν ξερές κηλίδες αίματος. 

Το παζλ γύρω από τη μυστηριώδη υπόθεση αναμένεται να συμπληρωθεί μετά τα πρώτα στοιχεία που θα συγκεντρώσει από την εξέταση του το πτώματος ο ιατροδικαστής, ενώ η νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα ρίξει άπλετο φως γύρω από τις συνθήκες θανάτου της πρώην διευθύντριας της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

Πώς ανακαλύφθηκε το πτώμα

Ήταν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης όταν υπάλληλος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ τηλεφώνησε στις διωκτικές αρχές, αναφέροντας ότι στο τρίτο επίπεδο του υπόγειου πάρκινγκ που βρίσκεται στο κατάστημα που εργάζεται αναδύεται έντονη δυσοσμία. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο μετά από έρευνες που έκαναν εντόπισαν στο κλιμακοστάσιο του τρίτου υπογείου ένα γυναικείο πτώμα σε προχωρημένη σήψη. Αμέσως ο νους όλων στράφηκε στην εξαφάνιση της 69χρονης εύπορης Αθηναίας Ελευθερίας Αγραφιώτου, καθώς στις 13 Μαΐου στο υπόγειο πάρκινγκ του δευτέρου επιπέδου είχε βρεθεί το αυτοκίνητό της. Λίγη ώρα αργότερα οι υποψίες των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώθηκαν. Το πτώμα ανήκε στη γυναίκα που είχε εξαφανιστεί στις 21 Απριλίου. Από τη στιγμή εκείνη και μετά το υπόγειο πάρκινγκ του τρίτου επιπέδου, το όποιο χρησιμοποιείται από στελέχη του σούπερ μάρκετ, κατακλύστηκε από άνδρες της σήμανσης και των εγκληματολογικών ερευνών.

Το χρονικό της εξαφάνισης 



Οι συγγενείς της 69χρονης γυναίκας είχαν δηλώσει στις αστυνομικές αρχές την εξαφάνισή της στις 21 Απριλίου, καθώς φοβούνταν ότι είχε πέσει θύμα κακοποιών εξαιτίας της οικονομικής άνεσης της οικογένειας. Η γυναίκα είχε φύγει εκείνη την ημέρα από το σπίτι της με το αυτοκίνητο της, ένα λευκό Opel Corsa. Τα οικεία της πρόσωπα αλλά και οι διωκτικές αρχές είχαν κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να την εντοπίσουν. Οι συγγενείς απευθύνθηκαν και στην Αγγελική Νικολούλη η οποία αφιέρωσε δύο εκπομπές της στην ανεύρεση της Ελευθερίας Αγραφιώτου. Η πρώτη αποκάλυψη ήρθε από την εκπομπή του ALPHA όταν ένας υπάλληλος του γνωστού σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι τηλεφώνησε στους συνεργάτες της Αγγελικής Νικολούλη και τους ανέφερε ότι στο δεύτερο επίπεδο του υπόγειου γκαράζ βρισκόταν ένα αυτοκίνητο που ταίριαζε με αυτό της αγνοούμενης. Την άλλη μέρα, Σάββατο 14 Μαΐου, το αυτοκίνητο βρέθηκε.

Μάλιστα ο υπάλληλος υποστήριξε πως κάποιος εγκατέλειψε το αυτοκίνητο στο υπόγειο γκαράζ, τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνιση της 69χρονης στις 21 Απριλίου. Στη συνέχεια το μετακίνησε σε άλλο σημείο του υπογείου, όπου και βρέθηκε.

Όπως είχε γίνει γνωστό μέσω της εκπομπής της Αγγελικής Νικολούλη, η Ελευθερία Αγραφιώτου λίγες ημέρες πριν την εξαφάνισή της αναζητούσε να ανταλλάξει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ με μικρότερης αξίας. Για το λόγο αυτό είχε ενημερώσει κάποιους γνωστούς της τους οποίους συναντούσε καθημερινά σε γνωστή καφετέρια του Αμαρουσίου. Σύμφωνα με υπάλληλο της καφετέριας η άτυχη γυναίκα ήταν μία ήσυχη κομψή κυρία, μορφωμένη και υψηλού βιοτικού επιπέδου. Η υπάλληλος την είδε για τελευταία φορά λίγες μέρες πριν εξαφανιστεί και δεν έδειχνε να την απασχολεί κάτι ιδιαίτερο. Στην εκπομπή Φως στο Τούνελ είχε μιλήσει και η ξαδέλφη της 69χρονης, Θαλειάνα Μπαλτά. Την περιέγραψε σαν ένα ιδιαίτερα μορφωμένο άτομο και καλλιεργημένο. Όπως είπε ήταν πολύ δεμένη με τη μητέρα της και είχε αφιερωθεί στη φροντίδα της, καθώς ήταν κατάκοιτη, ενώ αποκάλυψε ότι είχε λάβει πρόσφατα το ποσό των 50.000 ευρώ από την πώληση ενός διαμερίσματος.  

video από το protothema.gr




Πηγή : protothema.gr


Νέα Βόμβα από Βούτση και Καματέρο για την άυξηση του ΦΠΑ στα νησιά



Είναι ένα προβληματικό μέτρο που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μιλώντας στον Σκάι, 

Μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν, η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί. Φαινόταν ότι είχε στοιχεία αντισυνταγματικότητας, είπε ο πρόεδρος της βουλής.

Δήλωσε ότι τώρα δοκιμάζεται η αριστερά και δεν προβλέπει κανενός είδους σύγκλιση ή διεύρυνση με άλλα κόμματα, η κυβέρνηση ψήφισε και ανέλαβε όλο το κόστος. 

Τον κύριο Καμμένο και τον κύριο Βούτση ακολούθησε στις δηλώσεις ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός που είπε ότι είναι απαράδεκτη η διάταξη για την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά. 

Ο κ. Καματερός υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή καταργεί τη νησιωτικότητα, και συντάχθηκε με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο περί αντισυνταγματικότητας. 

Ο κ. Καματερός κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα, διαφορετικά, όπως είπε, οι αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρήσεων θα είναι μεγάλες και δικαιολογημένες και ο ίδιος θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους.

Δήλωση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις σε θέματα φορολογίας για να ενισχύσει τα νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων και του Β. Αιγαίου.




Αρθρο Πούτιν στην «Κ» - Ρωσία και Ελλάδα: συνεργασία για ειρήνη και ευημερία



Την παραμονή της επίσκεψής μου στην Αθήνα, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες της «Καθημερινής», μιας από τις πιο δημοφιλείς και έγκυρες ελληνικές εφημερίδες, μερικές σκέψεις μου για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα.

Εκτιμούμε τις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των λαών μας. Οι κοινές πολιτισμικές αξίες, ο ορθόδοξος πολιτισμός και η ειλικρινής αμοιβαία συμπάθεια αποτελούν στέρεα θεμέλια της συνεργασίας μας. Ενα λαμπρό παράδειγμα για το πόσο στενά συνδέονται οι τύχες των λαών μας είναι ο βίος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος κατά τον 19ο αιώνα διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και στη συνέχεια κυβερνήτης του ελληνικού κράτους.

Κατά το τρέχον έτος, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι εορτασμοί της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Αγιον Ορος. Σε πολύ διαφορετικές ιστορικές εποχές, οι πνευματικές δυνάμεις, η πίστη, ο πατριωτισμός βοηθούσαν τους λαούς μας να ξεπεράσουν τις δύσκολες δοκιμασίες και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

Κάθε χρόνο τη χώρα σας επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες. Απολαμβάνουν τις όμορφες ελληνικές παραλίες, γνωρίζουν από κοντά την πλούσια κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας και τα θρυλικά αρχιτεκτονικά μνημεία της. Ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς και στη διεύρυνση των άμεσων ανθρώπινων επαφών, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της φιλίας μεταξύ των πολιτών μας.

Ξέρω ότι οι Ελληνες διατηρούν καλά στη μνήμη τους τον ρόλο-κλειδί της Ρωσίας στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας σας. Η ρωσική υποστήριξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πυξίδα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Σήμερα η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη. Διεξάγουμε έναν δυναμικό πολιτικό διάλογο σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ανακοινώσαμε την έναρξη του «Αφιερωματικού» Ετους Ρωσίας – Ελλάδας. Το πρόγραμμά του προβλέπει μια σειρά από εκδηλώσεις στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό, ανθρωπιστικό και τουριστικό τομέα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει τους λαούς μας να γνωρίσουν ακόμη πιο κοντά ο ένας την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα του άλλου.

Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε δύο φορές τη Ρωσία. Είχαμε πολύ χρήσιμες και ουσιαστικές συνομιλίες. Ενισχύονται οι επαφές μεταξύ υπουργείων και κρατικών οργανισμών, κοινοβουλίων και κοινωνικών οργανώσεων.

Δυστυχώς, την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο – στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ. Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Ελληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Η Ρωσία ξεκινά από την ανάγκη οικοδόμησης ενός ισότιμου και γνήσιου εταιρικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων – από την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον σχηματισμό μιας ενεργειακής συμμαχίας. Ωστόσο, δεν παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μας έχουν την αντίστοιχη προθυμία να ακολουθήσουμε μαζί μια τέτοια αμοιβαία επωφελή και πολλά υποσχόμενη πορεία.

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν. Για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης, πρέπει μόνο να απορριφθεί η εσφαλμένη λογική ότι μία πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι. Κάθε μια από τις δύο πλευρές οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης.

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν φτάσει πλέον σ’ ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα: πώς βλέπουμε το μέλλον των σχέσεών μας και ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε; Είμαι πεπεισμένος ότι από τα γεγονότα στην Ουκρανία πρέπει να βγάλουμε τα δέοντα συμπεράσματα και να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση, στην αχανή περιοχή από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό ωκεανό, μιας ζώνης οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας με βάση την αρχιτεκτονική της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας. Ενα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η εναρμόνιση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής και της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης.

Το έργο αυτό γίνεται όλο και πιο απαραίτητο λόγω του γεγονότος ότι η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλα κέντρα επιρροής του σύγχρονου κόσμου. Παραδείγματος χάριν, τις προάλλες, στην επετειακή σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ASEAN στο Σότσι είχαμε εποικοδομητική συζήτηση με τους εταίρους μας για επίκαιρα διεθνή θέματα και για τις προοπτικές ακόμα στενότερης ολοκλήρωσης και συνεργασίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Είναι ολοφάνερο ότι για να εξασφαλίσει η «Γηραιά ήπειρος» τη θέση που δικαιούται στη νέα διεθνή πραγματικότητα πρέπει να συνενωθεί το δυναμικό όλων των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Ενα σπουδαίο στοιχείο σε αυτό το σύστημα αποτελούν οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τη σημασία του ενεργειακού τομέα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη σταθερότητα των προμηθειών και, συνεπώς, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά.

Εδώ και δύο δεκαετίες η Ρωσία παραμένει σταθερός και ασφαλής προμηθευτής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα. Η ισχύουσα συμφωνία με την Ελλάδα έχει ανανεωθεί έως το 2026 με ευνοϊκούς για τη χώρα σας όρους. Εχοντας υπ’ όψιν την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων, υπολογίζαμε πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς μας για την αύξηση των εφοδιασμών των υδρογονανθράκων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Από το 2006 η Gazprom προωθούσε δυναμικά το σχέδιο «Νότιος Αγωγός». Αλλά σε κάποιο στάδιο η υλοποίησή του έγινε αδύνατη λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το σχέδιο, το θέμα των νοτίων διαδρόμων διέλευσης των ενεργειακών πόρων μας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει στην ατζέντα. Τον Φεβρουάριο στη Ρώμη οι επικεφαλής της Gazprom, της ιταλικής εταιρείας Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών προς την Ελλάδα και Ιταλία.

Η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών. Πρόκειται για την συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει και μια σειρά άλλων σχεδίων που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη διμερή συνεργασία.

Είμαι βέβαιος ότι οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ευελπιστώ ότι θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τον πολυδιάστατο διάλογο και θα υλοποιήσουμε μαζί τα κοινά μας σχέδια.




Έντυπη Καθημερινή


Τέσσερις συλλήψεις στο Βέλγιο - πρόλαβαν νέο τρομοκρατικό χτύπημα




Οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τέσσερα άτομα, φερόμενα ως τρομοκράτες, από τη Συρία και τη Λιβύη, το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ομοσπονδιακών Εισαγγελέων του Βελγίου, πρόκειται για τέσσερα άτομα τα οποία εμπλέκονταν στη στρατολόγηση νέων τζιχαντιστών.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ίχνη», βάσει των οποίων, οι συλληφθέντες ή συνεργοί τους φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση στο Βέλγιο, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο. 


Πηγή: cnn.gr


Έρευνα: μέχρι ποια ηλικία θα δουλεύουν οι Έλληνες Millenials;




Η γενιά των Millennials προπονείται για υπερμαραθώνια καριέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Χαρακτηριστικά, το 16% των Ελλήνων 20-34 ετών είναι πεπεισμένο ότι θα δουλεύει "μέχρι να πεθάνει". Οι νέοι πάντως, σχεδιάζουν επαναπροσδιορισμό και ανεφοδιασμό, στη διαδρομή.

Οι Millennials είναι έτοιμοι να διανύσουν μια υπερμαραθώνια διαδρομή καριέρας, κάνοντας όμως τα απαραίτητα διαλείμματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας, παγκόσμιας έρευνας της κορυφαίας διεθνώς εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού, ManpowerGroup. Ως προτεραιότητα θέτουν την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, αλλά παραμένουν ανοικτοί σε κάθε νέα επαγγελματική πρόκληση.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 19.000 Millennials, δηλαδή άτομα γεννημένα μεταξύ των ετών 1982-1996 (ηλικίας 20-34 ετών), με ισόποση αντιπροσώπευση ως προς το φύλο και την ηλικία, καθώς και 1.500 υπεύθυνοι προσλήψεων από 25 χώρες. Στόχος της έρευνας ήταν η κατανόηση των αιτημάτων της γενιάς αυτής σήμερα, αλλά και των ονείρων της για το μέλλον.

Οι εργασίες για την έρευνα πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2016. Οι χώρες που έλαβαν μέρος είναι οι εξής: Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Μαλαισία, Μεξικό, Νορβηγία, Ολλανδία, Παραγουάη, Σερβία και Σιγκαπούρη.

Η γενιά των Millenials στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες οι οποίες έλαβαν μέρος στη μεγάλη έρευνα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των Ελλήνων συμμετεχόντων, εξάχθηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Στην Ελλάδα, οι Millenials κατατάσσονται μεταξύ των απαισιόδοξων για την επαγγελματική τους καριέρα, "σκοράροντας" ποσοστό αισιοδοξίας 40%-49%, μία θέση πάνω από τους Ιάπωνες συνομηλίκους τους και ισοβαθμώντας με τους Ιταλούς.


Οι 5 λόγοι που αναφέρουν οι Έλληνες Millenials ως αιτίες για να μείνουν σε μία εργασία είναι κατά σειρά σημαντικότητας: 
1. Αύξηση ή bonus, 
2. Νέα Πρόκληση ή Προαγωγή, 
3. Επαγγελματική ασφάλεια, 
4. Καλύτερη Ποιότητα Ζωής, 
5. Εξασφαλισμένη Επαγγελματική Σταδιοδρομία.

Για τους Έλληνες Millenials, τα 5 βασικά κριτήρια αναζήτησης εργασίας, είναι τα ακόλουθα κατά σειρά σημαντικότητας (σε παρένθεση το ποσοστό που έδωσε αυτήν την απάντηση): 
1. Χρήματα (96%), 
2. Ασφάλεια (90%), 
3. Ελεύθερος Χρόνος (86%). 
4. Πρόσθετες παροχές (86%), 
5. Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (83%).


Οι Έλληνες Millenials αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν (σε παρένθεση το ποσοστό που έδωσε αυτήν την απάντηση): 
Κάτω των 40 ετών (1%), 
50-54 (4%), 
55-59 (8%), 
60-64 (31%), 
65-69 (29%), 
70-74 (7%), 
75-79 (1%), 
Άνω των 80 (3%), 
Ποτέ (16%).


Βασικά συμπεράσματα της έρευνας (παγκοσμίως)

Η γενιά των Millennials προετοιμάζεται για να τρέξει έναν υπερμαραθώνιο καριέρας. Περισσότεροι από τους μισούς εκτιμούν ότι θα εργάζονται σε ηλικία άνω των 65, ενώ το 27% πιστεύει ότι θα εργάζεται στην ηλικία άνω των 70 και το 12% αναφέρει ότι πιθανότατα θα δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 16%.

Η γενιά των Millennials δουλεύει περισσότερες ώρες και σκληρότερα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.


Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, το 84% των Millennials προβλέπει διαλείμματα περισσότερο των 4 εβδομάδων. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αφιερώνουν ένα χρονικό διάστημα από την εργασία τους για την φροντίδα τρίτων -για παράδειγμα παιδιών και συγγενών-, και τα δύο φύλα δίνουν προτεραιότητα σε διαλείμματα που αφορούν τη διασκέδαση αλλά και τον εαυτό τους.
Η γενιά των Millennials είναι ανοικτή σε νέες ιδέες στην εργασία και σε νέες προκλήσεις. Παρόλο που σχεδόν τα 3/4 των εργαζόμενων Millennials έχουν πλήρη απασχόληση, περισσότεροι από τους μισούς είναι ανοικτοί σε νέους τρόπους εργασίας στο μέλλον -όπως  freelance κλπ. Το 34% παγκοσμίως εξετάζει το ενδεχόμενο της αυτό-απασχόλησης.

Το 93% των Millennials προτίθεται να ξοδέψει χρήματα, αλλά και προσωπικό χρόνο για περαιτέρω επιμόρφωση. Η έρευνα αναδεικνύει τη θετική συσχέτιση μεταξύ μίας επιτυχημένης καριέρας –ανώτερη μόρφωση και υψηλότερες αμοιβές– και της ικανότητας και επιθυμίας μάθησης (learnability).

Η έρευνα, σύμφωνα με τη ManpowerGroup, μπορεί να βοηθήσει τους Millenials να επιτύχουν στο νέο εργασιακό τοπίο της εποχής, και να παράσχει χρήσιμες συμβουλές με στόχο να βοηθήσει τους εργοδότες να αναθεωρήσουν τις πρακτικές που χρησιμοποιούν για την προσέλκυση, διατήρηση και ανάπτυξη των εργαζομένων της εν λόγω γενιάς.

Μπορείτε να δείτε το σύνολο των αποτελεσμάτων της έρευνας, εδώ

"Οι εργοδότες πρέπει να ακούν και να γίνουν δημιουργικοί. Δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν αν δεν είναι αρεστοί στους Millennials", ανέφερε σχετικά η Mara Swan, Executive Vice President, στον τομέα Global Strategy and Talent, ManpowerGroup and Global Brand Lead for Right Management. 

"Χρειαζόμαστε νέους τρόπους για την παρακίνηση και πιο ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, όπως την απλοποίηση των διαδικασιών εκπαίδευσης στην εργασία αλλά και τη δυνατότητα εσωτερικών μετακινήσεων, ώστε να αποκτήσουν εμπειρία πιο εύκολα. Και φυσικά ό,τι ισχύει και επηρεάζει την γενιά των Millennials, ισχύει και επηρεάζει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους". πρόσθεσε.




Πηγή : pathfinder.gr


Αρχίζουν άμεσα οι πληρωμές εφάπαξ μετά από πάγωμα τριών ετών



 62.000 δικαιούχους θα πάρουν το εφάπαξ τους  μετά το πάγωμα του 2013 

Η διαδικασία πληρωμής θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και ο στόχος είναι να έχουν πληρωθεί όλα τα εφάπαξ ως τα τέλη του 2016.

Τα εφάπαξ που θα πληρωθούν θα είναι αρκετά μειωμένα στο Δημόσιο και οι μειώσεις θα ξεκινούν από 15% και ξεπερνούν ακόμη και το 18%.

Στους χαμένους είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι η υπάλληλοι της ΔΕΗ και των ΟΤΑ που θα δουν μειώσεις στο εφάπαξ.

Για τα έτη ως το 2014 οι δικαιούχοι θα πρέπει να υπολογίσουν με βάση το 60% των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας και για τα ποσά από το 2014 και ύστερα τα ποσά υπολογίζονται βάσει μαθηματικού τύπου ανάλογα με τα έσοδα του κάθε ταμείου πρόνοιας.


Δίκη Χρυσή Αυγή: Στο εδώλιο οι 6 από τους 68 κατηγορούμενους



Η συνέχεια δίκης της Χρυσής Αυγής, σήμερα, μετά από διακοπή περίπου 4,5 μηνών λόγω αποχής των δικηγόρων, στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η διαδικασία ξεκίνησε απόντος του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Παύλου

Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, που δεν θέλησε να μεταφερθεί από το σπίτι όπου παραμένει σε περιορισμό. Στο εδώλιο ήταν παρόντες μόνο 6 από τους 68 κατηγορούμενους. 

Παρόντες, από νωρίς, στις πίσω θέσεις της δικαστικής αίθουσας, η Μάγδα Φύσσα και μέλη της οικογένειας του 34χρονου μουσικού, που ακόμη μια φορά παρακολουθούσαν σιωπηλοί τα θέματα που τέθηκαν, όσον αφορά τις άδειες που δόθηκαν στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής από τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Και αυτό γιατί -παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι, μόλις χθες πήραν απόφαση για συνέχιση της αποχής τους έως τις 6 Ιουνίου- οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είχαν λάβει άδειες από τους Συλλόγους τους σε Αθήνα και Πειραιά για να παραστούν στη δίκη. 

Από την πλευρά των κατηγορουμένων, όμως, πολλοί εκ των συνηγόρων δήλωσαν ότι απέχουν των καθηκόντων τους, ενώ κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης, μέλη των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, διευκρίνισαν πως δεσμεύονται από την απόφαση για παράστασή τους, επισημαίνοντας πως προς το παρόν δεν τους κοινοποιήθηκε εγγράφως. Η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση σχετικά με το αν εκδόθηκε νομότυπα η άδεια και αν η "μη γνωστοποίησή της" στους συνηγόρους των κατηγορουμένων τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου. Σκεπτικό της ένστασης είναι ότι οι άδειες δόθηκαν με την αιτιολογία ότι υπάρχουν κρατούμενοι, γεγονός που δεν ισχύει.

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά δήλωσε πως απέχει, καθώς δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής -ο ίδιος είναι μέλος του ΔΣ Κορίνθου -και ανέφερε πως έχει προφορική άδεια του συλλόγου του. Επίσης, συνήγοροι υπεράσπισης μέλη των Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Λάρισας είπαν πως δεν έχουν λάβει άδεια.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης, διευκρινίζοντας ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει αν οι άδειες έχουν κοινοποιηθεί στους συνηγόρους υπεράσπισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος Γιάννης Άγγος δήλωσε πως δεν έχει συνήγορο υπεράσπισης γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για διακοπή της δίκης.

Το δικαστήριο απέρριψε τα ζητήματα που έθεσαν οι υπερασπιστές, αποφασίζοντας πως, εφόσον εκδόθηκε άδεια παράστασης από τον Σύλλογο Αθήνας και Πειραιά, η υποχρέωση τήρησης των όρων της αποχής, για τα μέλη τους που παρίστανται στη δίκη, αναιρείται. Επιπλέον, κατά το δικαστήριο, η άδεια που χορηγήθηκε δεν αφορά τα άτομα αλλά την εκδικαζόμενη υπόθεση. 

Διορισμός νέων δικηγόρων

Το δικαστήριο προχώρησε σε διορισμούς δικηγόρων για τον Ι. Αγγο και τους Γιώργο Σταμπέλο και Γιώργο Πετράκη που δήλωσαν χωρίς εκπροσώπηση, επιλέγοντας δικηγόρους από την ομάδα των παρόντων υπερασπιστών. Ωστόσο, οι δικηγόροι που όρισε το δικαστήριο αρνήθηκαν τους διορισμούς τους. Μετά από διακοπή, το δικαστήριο προχώρησε σε νέους διορισμούς και πάλι από την ομάδα των υπερασπιστών, οι οποίοι, επίσης, αρνήθηκαν τους διορισμούς τους.

Ο κατηγορούμενος Άγγος δήλωσε μόνος του ότι επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο του συγκατηγορουμένου του Ι.Καζαντόγλου, διορισμό που δέχθηκε το δικαστήριο. Για τους Σταμπέλο και Πετράκη, ουδείς από τους υπερασπιστές δέχθηκε να διοριστεί από το δικαστήριο και έτσι η διαδικασία διακόπηκε και πάλι για λίγο, ώστε το δικαστήριο να αναζητήσει δικηγόρους από τον κατάλογο για να προχωρήσει σε διορισμούς για τους δύο κατηγορούμενους. Μάλιστα, η άρνηση των δικηγόρων προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία ανάφερε πως η στάση τους "θα διερευνηθεί αρμοδίως", φράση για την οποία αντέδρασαν κάποιοι εκ των υπερασπιστών κάνοντας λόγο για "απειλή".

Τελικώς το δικαστήριο ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων δικηγόρων από τον κατάλογο και διέκοψε τη συνεδρίαση του για αύριο.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, sigmalive.com


Ο Τραμπ δεν κάνει για ηγέτης της Αμερικής



Όπου μιλάει ο Τράμπ γίνονται φασαρίες και ξεσπάει μίσος.

Συγκρούσεις διαδηλωτών και οπαδών του Τραμπ ξανά και ξανά και παρέμβαση της αστυνομίας σε ομιλία του Τραμπ στο Αλμπουκέρκι

Η αστυνομία επενέβη με καπνογόνα και σπρέι πιπεριού εναντίον ακτιβιστών που διαδήλωναν κατά του Τραμπ, ενώ νωρίτερα οι οπαδοί του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είχαν συγκρουστεί με εκείνους που προσπαθούσαν να διακόψουν την ομιλία του.

Εκτός από τις συγκρούσεις έξω από το κτιρίου, οι ακτιβιστές διέκοψαν με συνθήματα και μέσα την ομιλία του μεγιστάνα τρία λεπτά μετά την έναρξη της, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών.

Ο Τραμπ αποδοκιμάστηκε μεταξύ άλλων για τη φράση του "ουρλιάζει και τρελαίνει με τη φωνή της" την οποία χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη Χίλαρι Κλίντον, μια φράση που θεωρήθηκε σεξιστική

Το επιτελείο του Τραμπ έκανε λόγο για "αλήτες ταραξίες" και ο Τράμπ έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους οπαδούς να ασκούν βία.






«Παραίτησαν» υποδιοικήτρια στην Κρήτη και της κάνουν και... bullying από το Υπουργείο Υγείας




Μαθήματα... πολιτικής συμπεριφοράς «παραδίδει» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην κυρία Άννα Τριχοπούλου, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αιφνίδια αποπομπή της

Μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς «παραδίδει» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην αποπεμφθείσα υποδιοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αιφνίδια αποπομπή της.

Σε σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο επικαλείται αρχικά ότι «οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίζονται ή απομακρύνονται αποκλειστικά  με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας , δηλαδή συνιστούν μια αμιγώς πολιτική επιλογή». 

Στη συνέχεια, όμως της καταλογίζει προβληματική συμπεριφορά «που ανέκυψε μετά την επιλογή της κυρίας Ελένης  Μαυρομάτη -αντί της ίδιας- για τη Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης». Σημειώνεται πως η νέα διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, αναισθησιολόγος μέχρι πρότινος στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», βρίσκεται στο στενό φιλικό περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.

Η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ  κοινωνιολόγος, κυρία Άννα Τριχοπούλου απομακρύνθηκε από τη θέση της με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, έπειτα από τέσσερα χρόνια στη συγκεκριμένη θέση κι έχοντας περάσει με ασφάλεια τον «κάβο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που άλλαξε τον Απρίλιο του 2015 σχεδόν όλους τους διοικητές και υποδιοικητές των ΥΠΕ.

Με ανοικτή επιστολή της, η κυρία Τριχοπούλου επισημαίνει πως συνεργάστηκε σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και συνεννόησης με άτομα διαφορετικών ιδεολογικών και κομματικών πεποιθήσεων και με εκπροσώπους φορέων από όλη την Κρήτη, με μοναδικό γνώμονα την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες. «Αντί της αναγνώρισης αυτής  βρίσκομαι αντιμέτωπη με αντιλήψεις και πρακτικές που δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια στη διοίκηση και δεν προάγουν τη διακηρυγμένη επιδίωξη μιας σύγχρονης, αξιοκρατικής, ανοικτής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης» αναφέρει η κυρία Τριχοπούλου, τονίζοντας πως οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη θέση της και θίγουν την αξιοπρέπειά της.

«Προκαλεί κατάπληξη η προσπάθεια της πρώην υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας Τριχοπούλου να αποδώσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μομφή για αναξιοκρατικές επιλογές στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, επειδή ζητήθηκε η παραίτηση της» ήταν η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση εξηγεί πως «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκρινε ότι το κλίμα καλής συνεργασίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχε διαταραχθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο και ότι επιβαλλόταν η αντικατάσταση της κ. Τριχοπούλου».



Πηγή : protothema.gr


Δεν θα εκδοθεί στην Κύπρο ο Λ. Μπόμπολας



Αρνητική υπήρξε η απάντηση των ελληνικών δικαστικών αρχών στο αίτημα της δικαιοσύνης της Κύπρου, που ζητούσε την έκδοση του γνωστού επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα, προκειμένου να δικαστεί εκεί για αδικήματα που του απέδιδαν οι κυπριακές αρχές, συγκεκριμένα την εμπλοκή του σε ποινική υπόθεση σχετικά με παράνομες πληρωμές από συνεργάτες του για έργο διαχείρισης απορριμμάτων στις περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού.

Το Συμβούλιο των Εφετών της Αθήνας που ασχολήθηκε χθες -για δεύτερη φορά- με το αίτημα των Κυπρίων μελέτησε εξαντλητικά τα στοιχεία που προσκομίστηκαν και τελικώς υιοθέτησε την πρόταση του αρμοδίου εισαγγελικού λειτουργού που ετάχθη κατά της έκδοσης Μπόμπολα, με το σκεπτικό ότι το αίτημα των κυπριακών αρχών περί εκδόσεως δεν μπορούσε νομίμως να ικανοποιηθεί.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας ο οποίος εμφανίστηκε και ενώπιον του Συμβουλίου αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση και πρωτίστως υποστήριξε ότι ακόμα και αν έχουν τελεστεί τα αποδιδόμενα σε αυτόν αδικήματα, αυτά τελέστηκαν στην Ελλάδα και μπορεί να δικαστεί εδώ. Την επιχειρηματολογία του ανέπτυξαν οι συνήγοροί του Πολυχρόνης Τσιρίδης, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Μιχάλης Δημητρακόπουλος και εκ του αποτελέσματος, όπως προκύπτει από την απόφαση μη εκδόσεως του Λεωνίδα Μπόμπολα, φαίνεται ότι έπεισαν τα μέλη του Συμβουλίου. Το πλήρες σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου αναμένεται να δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ η δικογραφία που έχει σχηματιστεί μετά το αίτημα των κυπριακών αρχών διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας για τα περαιτέρω. Παράλληλα, το Συμβούλιο δεν διατήρησε σε ισχύ τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που είχε επιβάλει στον κ. Μπόμπολα.





Έντυπη Καθημερινή




Παπανδρέου: Συμβιβασμός στο Eurogroup με απούσα τη χώρα



Οι αποφάσεις του Eurogroup θα μπορούσα να πω ότι είναι καλύτερες του αναμενόμενου, αλλά πολύ κατώτερες για τις ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στην Πάτρα.

Όπως προσέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, «οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των θεσμών, ειδικά μεταξύ της Ευρώπης, της Γερμανίας και του ΔΝΤ, αλλά δυστυχώς με απούσα την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο «Πολιτεία». 

Επίσης, αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, κομματικά στελέχη και νεολαίους.


ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Φρένο από ΔΝΤ: Δεν βάζουμε χρήματα, θέλουμε κι άλλες διαπραγματεύσεις



Αν και τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε σε σχεδόν πανηγυρικό τόνο την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το Ταμείο βάζει «φρένο».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προσθέσει κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα, ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ελπίζουμε να καταλήξουμε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και το πρόγραμμα έως το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος, προκειμένου όπως είπε να δοθούν «φρέσκα» χρήματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, μεταξύ Ταμείου και Ευρώπης, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δεσμευθεί για νέα χρηματοδότηση, αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι 1,5% του ΑΕΠ ή χαμηλότερος, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. «Η Ευρώπη δεν έδωσε ακόμη συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους», τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι το Ταμείο πρέπει να έχει σαφές, λεπτομερές πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν εγκρίνει το πρόγραμμα.

«Αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, θα πάρει ελάφρυνση χρέος, αν δεν το κάνει, όχι», τόνισε. Ακόμη, ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του Ταμείου να έχει τη δυνατότητα να εξετάζει το ελληνικό δάνειο χρόνο με το χρόνο.



Πηγή: iefimerida.gr