Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Αυξάνουν τις ώρες διδασκαλίας - «Κουρεύουν» ξανά τις συντάξεις



Η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει σε επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, θα αλλάξει το καθεστώς κήρυξης απεργιών, θα ξεκινήσει την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο

Γολγοθά με 113 προαπαιτούμενα πρέπει να ανέβει η κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, να εξασφαλίσει την ποσοτική χαλάρωση (QE) και να χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας που θα επιτρέψει την έξοδο από το μνημόνιο 3 προς ένα ηπιότερο πρόγραμμα του χρόνου το καλοκαίρι. 

Αντιδράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης αναμένεται να προκαλέσει το γεγονός ότι σύμφωνα με το κείμενο της έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (compliance report) η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας για τους δασκάλους και τους καθηγητές. 

Το compliance report ζητάει μεταξύ άλλων να αρχίσουν να εκδίδονται οι κουτσουρεμένες συντάξεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, να προχωρήσουν η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο, να ξεμπλοκάρει η επένδυση στο Ελληνικό, να οριστικοποιηθεί η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με το 50% των μελών των σωματείων. 

Παράλληλα ολοκληρώνεται η πλήρης ανατροπή του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων καθώς αλλάζουν οι όροι χορήγησης των αναπηρικών και των οικογενειακών επιδομάτων. 

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα που δημοσίευσε η Ναυτεμπορική προβλέπει ακόμη την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς ως τον Δεκέμβριο, οι νέες αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά.

Τα 113 προαπαιτούμενα που πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται αμέσως είναι τα εξής: 

Ιούνιος 2017
1. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Υπογραφή «συμβολαίου απόδοσης» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
2. ΕΦΚΑ: Σύνταξη μέχρι το τέλος Ιουνίου κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.
3. Δημόσιες συμβάσεις: Συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών (σε πρώτο βαθμό) με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
4. Δημόσιες συμβάσεις: Μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.
5. Διαχείριση δημόσιων οικονομικών: Οι αρχές θα επιλέξουν μέχρι το τέλος Ιουνίου τον ανεξάρτητο ελεγκτή που θα ελέγξει τις πληρωμές του δημοσίου και τις καταβολές που έγιναν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
6. Συντάξεις: Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016 (μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017).
7. Εξορθολογισμός δαπανών υγείας: Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.
8. Επανεξέταση δαπανών: Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
9. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι αρχές θα καλύψουν όλες τις θέσεις συντονιστών και θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
10. Απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας: Η τεχνική βοήθεια για την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017.
11. Αδήλωτη εργασία: Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.
12. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Μέχρι τον Ιούνιο οι αρχές θα υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
13. Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.
14. Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών δημοσίων έργων.
15. Κλειστά επαγγέλματα: Οι αρχές θα υιοθετήσουν μέσα στον Ιούνιο ένα πρώτο πακέτο μέτρων για να καταργήσουν αδικαιολόγητους περιορισμούς.
16. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι Αρχές θα υιοθετήσουν έως τον Ιούνιο του 2017 i) νομοθετικές και διοικητικές πράξεις ή και άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών απαλλοτρίωσης στο πλαίσιο ενός νέου ενοποιημένου νομοθετικού πλαισίου, (ii) υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής πρόταση σχεδίου για ολοκληρωμένο γεωγραφικό και κτηματολογικό σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων, περιλαμβανομένων των δαπανών τους, (iii) εξορθολογισμό και απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με αρχαιολογικά έργα με κωδικοποίηση της νομοθεσίας ή / και με άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής δεσμευτικών προθεσμιών για την έκδοση αδειών και iv) έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό, τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση της εποπτείας των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως απαιτείται από το άρθρο 28.8 του νόμου 4314/2014.
17. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 για έγκριση και ολοκλήρωση.
18. Ενέργεια-ΔΕΗ: Όχι αργότερα από τον Ιούνιο θα γίνει προσαρμογή του ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.
19. Ενέργεια: Μέχρι τον Ιούνιο η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία Συμμετοχών. Η εταιρεία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες.
20. Δίκτυα ενέργειας: Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.
21. Δίκτυα ύδρευσης: Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα συλλογής πληροφοριών.
22. Ιδιωτικοποιήσεις: Πρόσληψη συμβούλων μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.
23. Ιδιωτικοποιήσεις - Ελληνικό: Έγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.
24. Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).
25. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.
26. Δημόσια διοίκηση: Εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης.
27. Δημόσια διοίκηση: Επιδόματα: Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
28. ΕΛΣΤΑΤ: Ενίσχυση της αυτονομίας του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ από το 2018 κ.λπ.
Ιούλιος 2017
29. Δημόσια έσοδα - Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Συνεργασία φορολογικών αρχών και δικαιοσύνης από το τέλος Ιουλίου του 2017.
30. Υγεία: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης: Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο τη λειτουργία σχετικού Κέντρου Αξιολόγησης από τον Ιούλιο του 2018.
31. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Υιοθέτηση και των τελευταίων μέτρων για την ενεργοποίηση του νόμου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο Τεχνικό Μνημόνιο.
32. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Εγκαθίδρυση του επαγγέλματος του συντονιστή για τη διαχείριση των αιτήσεων στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού και ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου.
33. Επαγγελματική κατάρτιση: Συνεργασία υπουργείων Παιδείας και Εργασίας με ΟΑΕΔ για 4.000 θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης τη διετία 2017-2018 και 2018-2019.
34. Επαγγελματική κατάρτιση: Αναθεώρηση του πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
35. Αγορές προϊόντων - επιχειρηματικό περιβάλλον: Υιοθέτηση όλων των προτάσεων της Εργαλειοθήκης 3 με εξαίρεση 11 προτάσεις.
36. Αγορές προϊόντων - επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία για τα λατομεία.
37. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Εκ των υστέρων αξιολογήσεις επιπτώσεων. Έως τον Ιούλιο του 2017, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες συστάσεις των εκ των υστέρων αξιολογήσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015 και θα υιοθετήσει ανάλογα μέτρα, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα.
38. Χρήσεις γης: Υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της παλαιότερης νομοθεσίας με τον νόμο 4269/2014.
39. Διαρθρωτικά ταμεία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλες τις θέσεις στα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.
40. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
41. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Συμπλήρωση εσωτερικού κανονισμού.
42. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Πλήρωση των κενών θέσεων στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη.
43. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.
44. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Δημοσίευση του Στρατηγικού Πλάνου.
45. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ολοκλήρωση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική έως το τέλος Ιουλίου.
46. Ανεξάρτητες Αρχές: Νέα νομοθεσία για τον εσωτερικό κανονισμό των ανεξάρτητων αρχών.
Αύγουστος 2017
47. Υγεία: Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).
48. Ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΣΦΑ): Επιλογή του προτιμητέου υποψήφιου αγοραστή.
49. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ορισμός των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ στα μέσα Αυγούστου.
50. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Περιγραφή επαγγελμάτων για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας.
Σεπτέμβριος 2017
51. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.
52. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία): Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.
53. Κοινωνική προστασία: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.
54. Διατήρηση ρευστότητας: Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs)
55. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τους τομείς εξόρυξης.
56. Κτηματολόγιο: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τα γραφεία Κτηματολογίου.
57. Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ θα υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.
58. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ με την υποστήριξη της Τεχνικής Βοήθειας.
59. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.
60. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.
61. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.
62. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.
63. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός): Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων.
64. Δημόσια διοίκηση: Επιλογή γενικών διευθυντών μέσα στον Σεπτέμβριο.
65. Δικαιοσύνη: Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
66. Ανεξάρτητες αρχές: Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.

Οκτώβριος 2017
67. Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση των λογιστικών της κεντρικής κυβέρνησης και υποβολής των νομικών κειμένων.
68. Κοινωνική προστασία: Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο
69. Αγορά εργασίας: Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση, θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.
70. Δίκτυα ύδρευσης: Προετοιμασία για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.
71. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για θέματα μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο.
72. Δημόσια διοίκηση - Συντονισμός: Συγκρότηση μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ υπουργείων πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

Νοέμβριος 2017
73. Υγεία (Εφαρμογή του clawback): Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).
74. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.
75. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων - νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.
76. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
77. Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.
78. Αγορά προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον (Εργαλειοθήκη 1): Υιοθέτηση όλων των προτάσεων για τα υλικά οικοδομών: συνολικά 372 τεχνικών προδιαγραφών σε υλικά οικοδομών.
79. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.
80. Ιδιωτικοποιήσεις (Υπερταμείο): Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο.
81. Μάχη κατά της διαφθοράς. Οι αρχές θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων GRECO σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση της έκθεσης GRECO.

Δεκέμβριος 2017
82. Φορολογικοί κώδικες. Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:
α) να προβούν σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές, ή άνισες,
β) αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,
γ) κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,
δ) ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και
ε) αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.
83. Φόροι ακινήτων. Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης του φόρου αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.
84. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Όλο το προσωπικό που μετατίθεται στην ΑΑΔΕ θα εκτιμηθεί και τοποθετηθεί στις αρμόζουσες βαθμίδες.
85. Δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση. Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων βάσει διαγνωστικής έρευνας που θα προηγηθεί.
86. Συντάξεις. Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
87. Συντάξεις. Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο το ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.
88. Συντάξεις: Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
89. Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ): Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου (με τεχνική βοήθεια) έως τον Δεκέμβριο του 2017.
90. Κλειστά επαγγέλματα: Άρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα, έως τον Δεκέμβριο του 2017.
91. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Κατανομή δυνατοτήτων και διαχείριση συμφόρησης. Για τη σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία - Ελλάδα και Βουλγαρία - Ελλάδα), η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.
92. Εταιρείες ύδρευσης: Οι αρχές έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας των εταιρειών.
93. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι Αρχές θα εκδίδουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης όχι αργότερα από έξι μήνες από την επίσημη υποβολή του, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν. 4062/2012.
94. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των αξιολογήσεων στελεχών έως τον Δεκέμβριο του 2017.
95. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των διορισμών των Γενικών Διευθυντών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.

Α’ τρίμηνο 2018
96. Υγειονομική περίθαλψη: Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Ο ΕΟΠΥΥθα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό, έως την 1η Ιανουαρίου 2018.
97. Δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας: Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
98. Αγορά εργασίας (Διαιτησία): Οι αρχές, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες για διαμεσολάβηση και διαιτησία έως τον Φεβρουάριο του 2018.
99. Αδήλωτη εργασία: Να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) και της Ελληνικής Αστυνομίας.
100. Αγορά εργασίας: Το νέο πλαίσιο της Διαιτησίας, οι αρχές, αφού λάβουν υπόψη την ανεξάρτητη έκθεση, να δρομολογηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
101. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια. NOME): Η πρώτη κοινή αξιολόγηση από τις αρχές και τα θεσμικά όργανα θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018.
102. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Το πλαίσιο κατανομής των δυνατοτήτων του δικτύου και των δυνατοτήτων και της διαχείρισης συμφόρησης, να ολοκληρωθεί έως την 1-1-2018.
103. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι Αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις βασικές προϋποθέσεις (όπως καθορίζονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το χρηματοοικονομικό κλείσιμο, εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Β’ τρίμηνο 2018
104. Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του Συστήματος Πληροφόρησης για τη Δημοσιονομική Διαχείριση (FMIS) και του νέου Λογιστικού Σχεδίου, ώστε να εφαρμοστεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.
105. Κοινωνική ασφάλιση: Εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018.
106. Κοινωνική ασφάλιση: Τον Μάιο του 2018 θα αναθεωρηθούν οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016.
107. Κοινωνική ασφάλιση: Αναθεώρηση των παροχών αναπηρίας, με το νέο πλαίσιο να εφαρμόζεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018.
108. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι αρχές θα επαναξιολογήσουν έως τον Ιούνιο του 2018 το νέο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
109. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν, έως τον Απρίλιο του 2018, ΚΥΑ που θα καθορίζει τη νέα πολιτική διοδίων.
110. Δημόσια διοίκηση: Έως τον Απρίλιο του 2018 θα γίνει η επιλογή των νέων προϊσταμένων σε ολόκληρη τη δημόσια Διοίκηση.
111. Δημόσιες συμβάσεις: Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις δράσεις σχετικά με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Κομισιόν.
112. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Μέχρι την έγκριση της νέας πολιτικής τιμολόγησης διοδίων που θα εφαρμοστεί σε όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητόδρομου και τους κάθετους άξονες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής οποιουδήποτε νέου σταθμού διοδίων, θα εκδώσει προσωρινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θέσει σε λειτουργία τους σταθμούς αυτούς, με την τρέχουσα τιμολόγηση.
113. Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Το ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιώντας την τεχνική βοήθεια του Υπερταμείου ή άλλου εμπειρογνώμονα, θα επανεξετάζει σε τακτική βάση το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, καθώς και το χαρτοφυλάκιο των κρατικών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των νεοσυσταθέντων). Το κράτος μεταβιβάζει στο Υπερταμείο τα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προδιαγραφές.


Πηγή : protothema.gr


Επιστολή Κυριάκου Μητσοτάκης στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova στην οποία ζητά να καταδικαστούν τα προκλητικά και απαράδεκτα γεγονότα που έγιναν στην Αγία Σοφία



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, με την οποία ζητά να καταδικαστούν τα προκλητικά και απαράδεκτα γεγονότα που έγιναν στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «απαξία και έλλειψη σεβασμού στον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», και προσθέτει πως «η τουρκική Κυβέρνηση όχι μόνο επέτρεψε, αλλά και ενθάρρυνε την  τέλεση προσευχών και την ανάγνωση θρησκευτικών κειμένων εντός της Αγίας Σοφίας, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, που, σαν να μην έφτανε αυτό, μεταδόθηκαν τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας». 

Επίσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «σε μια περίοδο όπου ο φανατικός εξτρεμισμός στο όνομα της πίστης και οι πράξεις μίσους αυξάνονται, κάθε Κυβέρνηση όπως και η Τουρκική Κυβέρνηση θα έπρεπε να προάγει τον διαθρησκειακό διάλογο. Αντίθετα γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς και πρακτικής». 

Τέλος στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητά την αποφασιστική παρέμβαση της UNESCO προς την τουρκική Κυβέρνηση «με στόχο την υπεράσπιση της Αγίας Σοφίας ως πανανθρώπινου μνημείου, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης».


Κατεβάστε την επιστολή εδώ


Θεσσαλονίκη: Νέο αιματηρό επεισόδιο στη Ναυαρίνου μεταξύ 20χρονων ναρκεμπόρων από το Μαρόκο




Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ νεαρών αλλοδαπών σημειώθηκε τα ξημερώματα στην πλατεία Ναυαρίνου. Συγκεκριμένα στη 1:30 νεαρός Μαροκινός ηλικίας περίπου 20 ετών δέχτηκε χτύπημα με μαχαίρι στο μηρό από ομοεθνή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, στο επεισόδιο ενεπλάκησαν πέντε άτομα. Αμέσως μετά το μαχαίρωμα οι τέσσερις νεαροί τράπηκαν σε φυγή εγκαταλείποντας το θύμα αιμόφυρτο στο σημείο. Περίοικοι ειδοποίησαν την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Ο νεαρός Μαροκινός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Αρνήθηκε να δώσει στην Αστυνομία λεπτομέρειες για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πέντε πρωταγωνιστές του επεισοδίου συμμετέχουν ως διακινητές στο εμπόριο ναρκωτικών που πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Ροτόντας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο thestival.gr: «Για αρκετή ώρα οι νεαροί διαπληκτίζονταν έντονα. Ξαφνικά ο ένας από αυτούς βρέθηκε μαχαιρωμένος».

Οι δεκάδες συλλήψεις ατόμων που διακινούν τα ναρκωτικά στον άξονα της οδού Δ. Γούναρη και πέριξ της Ροτόντας δεν πτοούν τους εγκεφάλους της διακίνησης. Κάτοικοι της περιοχής βεβαιώνουν στο thestival.gr ότι χάρη στις επίμονες προσπάθειες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης το εμπόριο ναρκωτικών έχει μειωθεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Ζητούν την εγκατάσταση μόνιμης αστυνομικής δύναμης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Η παρουσία της Αστυνομίας τους τρομάζει. Κάθε φορά που περνά από τα στέκια αστυνομική δύναμη το εμπόριο σταμάτα» τονίζουν.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο του αιματηρού επεισοδίου:




Πηγή : thestival.gr


Πτώση ελικοπτέρου στο βάλτο του Σχοινιά



Τραγωδία σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον Σχοινιά του Μαραθώνα με την πτώση ελικοπτέρου που επέβαιναν τρία άτομα.

Το ψεκαστικό ελικόπτερο κατέπεσε στην περιοχή του υδροβιότοπου στο Σχοινιά , ο ένας από τους τρεις επιβαίνοντες κατάφερε να απεγκλωβιστεί με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής, ενώ οι άλλοι δύο είναι νεκροί και ανασύρθηκαν από τους πυροσβέστες και με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ.

Οι νεκροί είναι ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο φύλακας στην περιοχή του Σχοινιά.

Ο τρίτος επιβάτης, είναι τραυματισμένος, αλλά εκτός κινδύνου. Πρόκειται για έναν φοιτητή που έκανε την πρακτική του, και ο οποίος απεγκλωβίστηκε από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου πριν φτάσει η πυροσβεστική στο σημείο της πτώσης και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε επίσης στο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορημένες  πρόκειται για ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρείας και το ατύχημα πιθανόν να οφείλεται ,λόγω της χαμηλής πτήσης που απαιτείται για τον ψεκασμό και ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ τα οποία έκοψε πριν από την πτώση.




Η Εθνική γυναικών κέρδισε την Τουρκία 55-84 και προκρίθηκε στα ημιτελικά



Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των γυναικών νίκησε την Τουρκία στα προημιτελικά του Eurobasket που διεξάγεται στην Πράγα της Τσεχίας 55-84 και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.   

Με τη νίκη τους, τα κορίτσια της γαλανόλευκης εξασφάλισαν και την πρόκρισή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που θα διεξαχθεί στην Ισπανία.   

Πρωταγωνίστρια για την Εθνική ήταν η Εβίνα Μάλτση που έκανε νταμπλ νταμπλ με 25 πόντους και 10 ριμπάουντ. 

Στα ημιτελικά η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα, Γαλλίας - Σλοβακίας.   

Tα δεκάλεπτα: 15-10, 30-36, 40-57, 55-8.


Απαλλαγή της Σαββαϊδου από το συμβούλιο Εφετών




Την απαλλαγή της πρώην γγ Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαϊδου, από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αποφάσισε, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών.

Οι εφέτες, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση που ζητούσε να δικαστεί η κ. Σαββαϊδου, έκριναν με το βούλευμά τους (αριθμός 1190/2017) ότι το άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία που της αποδόθηκε.

Η δικογραφία σε βάρος της κ. Σαββαϊδου αφορά εντολή που είχε δώσει ώστε να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε εταιρεία, αν και αυτό είχε ήδη είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. 

Η επίμαχη απόφαση της κατηγορουμένης φέρεται να «πάγωσε» επ' αόριστον την είσπραξη του επιβληθέντος προστίμου. 

Με το ίδιο βούλευμα (1190/2017) απαλλάσσεται από την κατηγορία που αντιμετώπιζε ο κύριος μέτοχος της επίμαχης εταιρείας.

Το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει τη διαβίβαση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών του υπομνήματος που είχε καταθέσει ο εν λόγω μέτοχος στον ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της κ. Σαββαϊδου, ώστε να ερευνηθούν καταγγελίες του κατά των ελεγκτών που είχαν διενεργήσει τον επανέλεγχο του προστίμου. Ο επιχειρηματίας ζητούσε να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων αυτών στους οποίους καταλόγιζε επιπλέον πως δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για τα αποτελέσματα του επανελέγχου.


Ο Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκαλύψει το σκάνδαλο Καμμένου - Ισοβίτη - Κοντονή - Λιμενικού



Είναι τρομερά αυτά που συμβαίνουν στην χώρα και πρωτόγνωρα για τους Έλληνες.

Ο Τσίπρας και το Μαξίμου είναι αποφασισμένοι για να μην πέσουν και χάσουν την εξουσία να υπερασπιστούν και τον σκληρότερο εγκληματία και να αποσιωπήσουν το έγκλημα.

Φυσικά είναι και έτοιμοι να υπερασπιστούν τον εταίρο τους Πάνο Καμμένο για να μην πέσουν και χάσουν την εξουσία, καλύπτοντας ότι κάνει και όποτε τα κάνει όσο αποκαλυπτικά και προκλητικά είναι.

Μετά τις συνομιλίες και τις αποκαλύψεις το μόνο που είχε να πει προκλητικά σε ανακοίνωση του το Μαξίμου ήταν το παρακάτω απατώντας στην Νέα Δημοκρατία και όχι στους πολίτες που νομίζουν ότι κυβερνά ο Ντίλιγκερ με τον Αλ Καπόνε :

«Περιμένουμε να μας πουν αν υπάρχει συγκεκριμένος επιχειρηματίας, που φέρεται να εμπλέκεται με την υπόθεση του Noor1 και τον οποίον θέλουν να υπερασπιστούν. Μέχρι τότε ας μη νομίζουν ότι θα καταφέρουν να κρυφτούν πίσω από «αποκαλυπτικά» πρωτοσέλιδα των συμφερόντων που στηρίζουν και κατ’ εντολήν των οποίων ενεργούν».

Καμία αναφορά στις πραγματικές και αποκαλυπτικές συνομιλίες Ισοβίτη - Καμμένου, Κοντονή, Εισαγγελέως, Λιμενικού.

Η Νέα Δημοκρατία έδωσε την απάντηση που τους έπρεπε στο Μαξίμου αλλά δεν νομίζουμε να ιδρώνει το αυτί τους:

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ουσία του μείζονος πολιτικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο. Όλοι οι πολίτες αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας της χώρας να παραβιάζει συστηματικά τους στρατιωτικούς κανονισμούς και τους νόμους; Πώς είναι δυνατόν να προκαλεί με τη χυδαιότητα της συμπεριφοράς του και των μηνυμάτων του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πώς είναι δυνατόν να παρεμβαίνει εν ψυχρώ σε δικαστικές υποθέσεις συνομιλώντας με ισοβίτες στη φυλακή, κατάδικους για εμπόριο ναρκωτικών; Σε κάθε δε, πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητος θεσμός και οφείλει να κάνει τη δουλειά της χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση.

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα της κοινής γνώμης, ο κ. Καμμένος αποφεύγει να απαντήσει. Σιωπά. Τη Δευτέρα στη Βουλή είναι υποχρεωμένος να έλθει να απαντήσει σε όλα αυτά, στο πλαίσιο Επίκαιρης Ερώτησης που έχει κατατεθεί. Εκτός αν συνεχίσει να κρύβεται πίσω από την υπεράσπιση που του παρέχει ο κυβερνητικός του συνεταίρος.

Γιατί είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η παρέα του Μαξίμου, προκειμένου να κρατήσει τις καρέκλες της ανέχεται και επικροτεί τις μεθοδεύσεις του κ. Καμμένου, το ήθος και το ύφος που συνοδεύει τη δημόσια παρουσία του. Έφτασαν μάλιστα στο έσχατο σημείο αθλιότητας να αφήνουν χυδαίους και αδιανόητους υπαινιγμούς για να δικαιολογήσουν τις έκνομες συμπεριφορές τους. Είναι σαφές πλέον ότι δεν πρόκειται για αναγκαία συμμαχία, αλλά για πλήρη πολιτική, ηθική και αισθητική ταύτιση. Τους ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα. Και τους θυμίζουμε τη γνωστή φράση του Μάνου Χατζηδάκη: “Όταν συνηθίσεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις”!».


Επικοινωνιακό σόου Βαξεβάνη στη δίκη με τη σύζυγο του Γ. Στουρνάρα



«Επικοινωνιακό σόου» στήθηκε το πρωί της Πέμπτης στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου διεξαγόταν η δίκη του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη για τη συκοφαντική δυσφήμιση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κατηγορούμενος εκδότης και οι συνήγοροί του, σε μια ακόμη προσπάθεια να αποφύγουν να δικαστούν για τη συκοφαντική δυσφήμιση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα κατέφυγαν σε επικοινωνιακά παιχνίδια με... κρυφό πόθο να δουν να συλλαμβάνεται η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη.

Στην διαδικασία στο ακροατήριο, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, την ώρα της εξέτασης της κ. Σταυρούλας Νικολοπούλου επισημάνθηκε από την πλευρά του κατηγορουμένου Κ. Βαξεβάνη ότι μία κυρία ηχογραφούσε την δίκη με το κινητό της τηλέφωνο.

Το δικαστήριο, μετά από τρίωρη διακοπή της συνεδριάσεως, εσφαλμένα, απεφάσισε να συντάξει έκθεση για το γεγονός αυτό.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Σπύρος Μουζακίτης επεσήμανε πως το γεγονός δεν είχε κανένα ποινικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο νόμος (άρθρο 8 του Ν. 3090/2002) δεν απαγορεύει την ηχογράφηση της συνεδριάσεως.

Παρά ταύτα συντάχθηκε έκθεση η οποία δεν αναγνώστηκε στο ακροατήριο και τέθηκε ζήτημα εφαρμογής της αυτοφώρου διαδικασίας σε βάρος της κ. Κολαΐτη και της κ. Νικολοπούλου.

Τελικά ο εισαγγελέας ποινικής διώξεως της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, απεφάνθη πως δεν υφίσταται αδίκημα και παρήγγειλε την μη εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας. Το δικαστήριο δεν είχε διατάξει, άλλωστε, την σύλληψη των ανωτέρω.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αναλωθεί ολόκληρη η ημέρα χωρίς να γίνει συζήτηση επί της ουσίας της υποθέσεως της συκοφαντικής δυσφημήσεως.

Δυστυχώς η πλευρά της υπεράσπισης, προ της ένδειας των υπερασπιστικών της επιχειρημάτων καταφεύγει σε επικίνδυνα αντιδικονομικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Επιπλέον είχαμε από την πλευρά τους προσπάθεια τρομοκράτησης του δικαστηρίου, με απειλές εκφοβισμού του προέδρου, οι οποίες και δεν απέδωσαν.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι τη στιγμή που έστησαν ολόκληρο επικοινωνιακό σόου επειδή κάποιος ηχογραφούσε τη δίκη, την ίδια στιγμή ολόκληρη η δίκη μεταδιδόταν αυτολεξεί από τα σάιτ του κ. Βαξεβάνη, σε μια online αναμετάδοση, ενώ στο σόου που εξελίσσονταν έπαιρναν μέρος όλα τα γνωστά σάιτ που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Παιχνίδια με το Σύνταγμα από το Μαξίμου



Την αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρεί να εμπλέξει και πάλι η κυβέρνηση στην κομματική αντιπαράθεση, προφανώς για να αλλάξει και την ατζέντα της επικαιρότητας που αντιλαμβάνεται ότι δεν την εξυπηρετεί. Ετσι, αιφνιδίως χθες, στην ιστοσελίδα της περιβόητης επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέβηκε ένα νέο ερωτηματολόγιο που ζητεί από τους πολίτες να τοποθετηθούν για πλήθος καταστατικών αλλαγών. Αλλαγών που περιλαμβάνουν από κορυφαία πολιτειακά ζητήματα, όπως οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του τρόπου εκλογής του, μέχρι άκρως εξειδικευμένες συνταγματικές πρόνοιες, όπως η τυχόν ανάγκη προστασίας «της ευεξίας των ζώων»(!). Το ερωτηματολόγιο μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τους συντάκτες του «η τελική φάση της διαβούλευσης» και με το σλόγκαν «η γνώμη των πολιτών μετράει» κάλεσαν από χθες τους επισκέπτες του site να μετάσχουν ενεργά στο άτυπο αυτό δημοψήφισμα, επιλέγοντας από τις έτοιμες απαντήσεις που εκείνοι έχουν διατυπώσει σε μορφή multiple choice.

Πέντε τρόποι

Ενδεικτικά, από τους οι πολίτες ζητείται να τοποθετηθούν για την εκλογή του ΠτΔ ανάμεσα σε πέντε διαφορετικούς τρόπους! Π.χ. «να εκλέγεται από τον λαό, αν δεν επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία από τη Bουλή», από «ειδικό εκλεκτορικό σώμα που θα απαρτίζεται από βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους», «με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή, όπως σήμερα» ή «και πάλι από τη Βουλή, αλλά με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και με απλή πλειοψηφία στην τρίτη, χωρίς τη διάλυση της Βουλής»... Για όσους τυχόν μπερδεύτηκαν, ακόμη πιο εξειδικευμένες απαντήσεις ενέταξαν οι συντάκτες του ερωτηματολογίου στα ερωτήματα για τις ανεξάρτητες αρχές, στις οποίες π.χ. οι πολίτες καλούνται να αποφανθούν «αν πρέπει να εκλέγονται για μία η δύο θητείες» ή και «ποια ακριβώς επαγγελματικά ασυμβίβαστα πρέπει να έχουν τα μέλη τους».

Η όλη διαδικασία ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Ν.Δ. Ο αρμόδιος συντονιστής της Ν.Δ. Κ. Τασούλας, παρατηρώντας ότι «το τελικό ερωτηματολόγιο είναι στην ουσία υπαγορευμένες απαντήσεις», αναρωτήθηκε ειρωνικά «γιατί δεν κάνει η κυβέρνηση κάτι ακόμη πιο πρωτότυπο: Να ρωτήσει τους πολίτες αν θέλουν να είναι “νέοι, πλούσιοι και υγιείς” ή “υπέργηροι, πτωχοί και ασθενείς” και να περιλάβει τις απαντήσεις τους στις τελικές προτάσεις». Εξυπακούεται ότι η Ν.Δ. θα τοποθετηθεί υπεύθυνα μόνο στον θεσμικά αρμόδιο χώρο. Δηλαδή στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης της Βουλής», κατέληξε ο κ. Τασούλας. Αναλόγως οξύ ήταν το σχόλιο του Ευ. Βενιζέλου: «Η πιο επικίνδυνη μορφή λαϊκισμού είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός. Δηλαδή η μετατροπή της αναθεωρητικής διαδικασίας που εγγυάται τον αυστηρό χαρακτήρα και την αυξημένη νομική ισχύ του Συντάγματος σε μια δημοσκόπηση ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες», είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με ανάλογη ειρωνεία σχολίασαν το ερωτηματολόγιο και κορυφαίοι συνταγματολόγοι. «Δεν καταλαβαίνουν καν πόσο κωμικοτραγικό είναι να μπαίνει το Σύνταγμα σε multiple choice, ούτε τους περνά από το μυαλό πόσο εξόφθαλμη είναι η απόπειρά τους να αποκτήσουν μια επίφαση λαϊκής νομιμοποίησης», είπε στην «Κ» ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, παρατηρώντας ενδεικτικά ότι οι συντάκτες «ξέχασαν παραδόξως να διατυπώσουν έστω μία ερώτηση για την ανάπτυξη, τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου ή και για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προφανώς γιατί φοβούνται τις απαντήσεις των πολιτών στα ερωτήματα που δεν ταιριάζουν με την ιδεολογία τους». Ο δε καθηγητής Στ. Τσακυράκης υπερθεμάτισε, τονίζοντας ότι «είναι πρωτοφανής ευτελισμός του καταστατικού χάρτη να ζητείται μονοσήμαντα η άποψη των πολιτών για τόσο σύνθετα προβλήματα». Και για να γίνει σαφέστερος, έθεσε το εξής ρητορικό ερώτημα: «Πώς μπορεί κάποιος να αποφανθεί για τον τρόπο που θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να ξέρει ποιες αρμοδιότητες θα του δώσει ο συνταγματικός νομοθέτης;».

Με ακόμη πιο ειρωνικό τρόπο σχολίασε το ερωτηματολόγιο ο συνταγματολόγος Φίλιππος Σπυρόπουλος. Χαρακτηρίζοντας «εντελώς ασυνάρτητο τον τρόπο με τον οποίο τέθηκαν τα ερωτήματα», ευχήθηκε μεταξύ σοβαρού και αστείου «οι πολίτες να μην μπερδευτούν και ψηφίσουν αρχηγός της προστασίας των ζώων να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»...

Αν κάτι, ωστόσο, θα προκαλέσει σήμερα συζητήσεις, προφανώς και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πολύ προσεκτικό σχόλιο που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος. Κληθείς να σχολιάσει το ερωτηματολόγιο επέλεξε την εξής διατύπωση: «Ολα αυτά εντάσσονται σε έναν προκαταρκτικό κοινωνικό διάλογο και δεν προοιωνίζονται κατά κανένα τρόπο το περιεχόμενο της πρότασης αναθεώρησης που ενδέχεται να υποβληθεί κάποια στιγμή στη Βουλή», είπε ο κ. Χρυσόγονος, θέλοντας μάλιστα να επιβεβαιώσει «αν ακούστηκαν και γράφηκαν σωστά οι λέξεις “κατά κανέναν τρόπο”, “ενδέχεται” και “κάποια στιγμή”»...



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


"Πληρώστε 3,4 δισ. από κρατικά ταμεία για φέσια, αλλιώς δεν παίρνετε δόσεις"



Τελικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης των νέων μέτρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ και των 140 συνολικά προαπαιτούμενων όχι μόνο δεν δόθηκε ένα μεγαλύτερο (από το αρχικά προτεινόμενο) ποσό δόσης για την εξόφληση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (προκειμένου να τονώσει την αγορά και την οικονομία), αλλά εισήχθη και μία νέα ρήτρα η οποία δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στα κρατικά ταμεία τους δεκατέσσερις μήνες που μεσολαβούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και την μεγάλη υπεραξιολόγηση.

Η κυβέρνηση πλέον δεσμεύεται να πληρώνει από τα κρατικά ταμεία, παράλληλα με τους θεσμούς, για την εξόφληση των οφειλών που έχει σωρεύσει και μάλιστα σε αναλογία 1 προς 1.

Τα 1,6 δισ. ευρώ της δόσης που συνδέονται με οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες θα τα διαθέσουν οι δανειστές σε δύο στάδια εκ των οποίων το ένα θα έρθει τον Ιούλιο, και το δεύτερο το φθινόπωρο. Θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες αποπληρωμές οφειλών που θα χρηματοδοτηθούν από τα κρατικά ταμεία.

300 εκατ. ευρώ κάθε μήνα ο ESM, άλλα τόσα το κράτος

Σχεδιάζεται από τον Ιούλιο η διανομή από τους θεσμούς ποσού της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχη ροή πληρωμών από τον Κρατικό προϋπολογισμό ίσης αξίας (δηλαδή επίσης 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα).

Το Φθινόπωρο (σ.σ. τον Σεπτέμβριο όπως θέλουν οι θεσμοί)  θα γίνει το πρώτο κρας τεστ του κατά πόσο αυτό το σχέδιο έχει υλοποιηθεί σε βαθμό τουλάχιστον 80% και τότε θα δοθεί η επόμενη υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ από τους θεσμούς (πάντα με την ίδια μέθοδο του 1 προς 1).

Παράλληλα τον Οκτώβριο θα πρέπει να ξεκινήσει και η τρίτη αξιολόγηση με στόχο - σύμφωνα με τους θεσμούς - να ολοκληρωθεί τον ίδιο μήνα μαζί με την εκταμίευση του επόμενου πακέτου που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ περίπου προβλέποντας ωστόσο πολύ λίγα χρήματα (περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ) για οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες.

Από Νοέμβριο και μετά 200 εκατ. ανά μήνα -3,4 δισ. ζητούνται από το κράτος

Ουσιαστικά από το Νοέμβριο, την επομένη της τρίτης αξιολόγησης, το ποσό που θα δίδεται μέσω του ESM υπολογίζεται μικρότερο,  σε 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ με ισόποση και πάλι συνεισφορά  από την πλευρά της κυβέρνησης και ανά μήνα.

Η αποπληρωμή θα διαρκέσει έως και τον Αύγουστο του 2018 και ανεβάζει συνολικά την αξία των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα πληρωθούν από την αρχή του προγράμματος στα 10,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι θεσμοί θα δώσουν 7 δισ. ευρώ και 3,4 δισ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου...

Το ποσό αυτό για να φτάσει προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στην ώρα της όλες τις υπόλοιπες αξιολογήσεις, οι οποίες πλέον από πέντε γίνονται τέσσερις τον αριθμό και προγραμματίζονται για τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο, και τον Ιούλιο του 2018 (σ.σ. ακολουθεί η τελική υπεραξιολόγηση που προς το παρόν δεν συνδέεται με νέο πακέτο δόσεων).

Προαναγγελία ESM

Σημειώνεται ότι η νέα "ρήτρα" συνεισφοράς του κράτους ως όρος κατανομής της επόμενης δόσης προαναγγέλθηκε χθες από τον ESM.  Σε ενημερωτικό του έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι απαιτείται να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου με "δικούς του πόρους" για την αποπληρωμή των οφειλών πριν έρθει η 2η υποδόση. Επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για 2 συνολικά υποδόσεις και αναφέρει ότι η 2η προγραμματίζεται για μετά το καλοκαίρι "και μόνο αν η Ελλάδα συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες". 

Τα προαπαιτούμενα

Πλέον η κυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί και στην  νέα γενιά με προαπαιτούμενα.   Η τρίτη αξιολόγηση έχει αρκετά δύσκολα πεδία. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι επαρκεί το πακέτο μέτρων των 534 εκατ. ευρώ για το 2018 στο οποίο οι θεσμοί ζητούσαν μεταξύ άλλων "και τον εξορθολογισμό ορισμένων κινήτρων επιδόσεων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα" αλλά και την συνεισφορά του ναυτιλιακού κλάδου για την οποία ασκεί πιέσεις  κατ επανάληψη (και μετά το Eurogroup της 15/6) ο κ. Σόιμπλε.

Προβλέπει επίσης ότι  οι ελληνικές αρχές θα πρέπει "να εξασφαλίζουν την ομαλή ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου συστήματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" με "μείζονα μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, με βάση τις σχετικές συστάσεις από την ανασκόπηση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας".

Επίσης, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν όλα τα μέτρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να προχωρήσουν σε νέες παρεμβάσεις στις αγορές στη βάση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ αλλά και στα επαγγέλματα, σε παρεμβάσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό, στο κτηματολόγιο,αλλά και στο εργασιακό. Νέες παρεμβάσεις θα καταγράφονται στα συνοδευτικά κείμενα του μνημονίου για τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων με αναλυτικό πρόγραμμα "κρατικών δράσεων που θα επιτρέπουν την επιτυχή διενέργεια των διαγωνισμών". Νέοι στόχοι τίθενται στις προσλήψεις, στην αποπολιτικοποίηση των διευθυντών, την αξιολόγηση των επιδόσεων και την κινητικότητα. Επίσης έμφαση δίδεται στην θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία βασικών θεσμών, με έμφαση στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στην ΕΛΣΤΑΤ. 


Της Δήμητρας Καδδά
Πηγή : capital.gr


Βασίλης Κικίλιας: Η στάση του κ. Καμμένου είναι πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά σκανδαλώδης



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση τα εξής:

«O κ. Τσίπρας προσπαθεί να αποδράσει 
από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες»

«Ο κ. Τσίπρας, χθες, επιχείρησε να τονώσει τον εαυτό του και το ηθικό των Υπουργών του. Προσπαθεί συστηματικά να αποδράσει από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Δυστυχώς για τη χώρα και το λαό μας, ο κ. Τσίπρας:


  • Έχει δεσμεύσει την Ελλάδα στο τέταρτο Μνημόνιο έως το 2022. Με βαριά λιτότητα για όλους τους Έλληνες. Με περικοπές συντάξεων και αύξηση της φορολογίας σε όλους.


  • Έχει δεσμευτεί και υπογράψει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που βαραίνουν την οικονομία και εξοντώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.


  • Δεν πέτυχε καμία ρύθμιση για το χρέος,


  • Δεν φαίνεται επίσης να πετυχαίνει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.


  • Δυστυχώς, με την ιδεοληπτική, παρωχημένη πολιτική του, την υπερφορολόγηση και την ανικανότητα της Κυβέρνησής του, δυσχεραίνει αφάνταστα την προσέλκυση επενδύσεων.


Γιατί τα χθεσινά του λόγια, δεν πείθουν κανέναν. Απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζει η κοινή γνώμη: Ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα σοβαρό σχέδιο για τη χώρα, γιατί το μόνο που τον απασχολεί είναι η παραμονή του πάση θυσία στην εξουσία». 

«Η στάση του κ. Καμμένου είναι πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά σκανδαλώδης»

«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνης κ. Καμμένο.

Ο κ. Καμμένος:


  • Εμφανίζεται να επικοινωνεί με κατάδικο σε ισόβια για ναρκωτικά, κρατούμενο στις φυλακές. Τι έχει να πει ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε έναν κατάδικο για ναρκωτικά; Αυτό το ερώτημα κάθε λογικού ανθρώπου παραμένει αναπάντητο.


  • Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι ο κ. Καμμένος κατά παράβαση των στρατιωτικών κανονισμών, χρησιμοποιεί ως πιλότος, πολεμικά ελικόπτερα. Θέτοντας σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές και στρατιωτικό υλικό για το οποίο έχουν πληρώσει οι Έλληνες Φορολογούμενοι.


Στη θέση δηλαδή του οφειλόμενου σεβασμού στους νόμους, τους κανονισμούς, αλλά και στα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους Έλληνες πολίτες, έχει μπει η αλαζονεία, η ανευθυνότητα και η παραβατική συμπεριφορά.


  • Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Καμμένος ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περιβόητη γραβάτα, μεταφέροντας, για άλλη μια φορά, την χυδαιότητα στο διαδίκτυο. Δεν βρήκε το θάρρος να ζητήσει συγνώμη και ενέπλεξε ακόμη και το ανήλικο παιδί του. Κάθε λογικός και σοβαρός άνθρωπος μπορεί να κρίνει το ήθος και τη στάση του κ. Καμμένου.


Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε πολλά άλλα. Δεν θα το κάνουμε σήμερα. 

Σε κάθε περίπτωση η στάση του είναι πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά σκανδαλώδης. Τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να εμπιστεύεται τον κ. Καμμένο ως ΥΕΘΑ της χώρας;». 
  
«Κανένα άσυλο δεν υπάρχει για πράξεις ανομίας»

«Η κατάσταση στο Α.Π.Θ. είναι απαράδεκτη και ενδεικτική των συνεπειών που έχουν οι ιδεοληπτικές, παρωχημένες αντιλήψεις της Κυβέρνησης για την Παιδεία.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές καταγγέλλουν επώνυμα πως, εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, διακινούνται ναρκωτικά, γίνονται απόπειρες βιασμών και απειλείται η σωματική ακεραιότητά τους.

Ο έλεγχος έχει χαθεί και ο Υπουργός Παιδείας κάνει τον παρατηρητή, αρνούμενος ουσιαστικά να εφαρμόσει το νόμο.

Δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατέψει την φοιτητική κοινότητα.

Δηλώνει αναρμόδιος να αντιμετωπίσει πράξεις ανομίας, που συμβαίνουν μέσα στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Κυβέρνηση ξαναφέρνει μια επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.

H θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Κανένα άσυλο δεν υπάρχει, για πράξεις ανομίας, για εκβιασμούς, για απειλές κατά της ζωής των φοιτητών, των καθηγητών, του διοικητικού προσωπικού, κατά της ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων».




Τρίζουν τα δόντια οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά: «Σεβαστείτε την παράδοση και την ιστορία της»



Διεθνής κατακραυγή για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο σύμβολο του Χριστιανισμού

Σάλο έχει προκαλέσει η αδιανόητη πρόκληση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, επιτρέποντας την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο ναό – σύμβολο του Χριστιανισμού.

Μετά την Unesco, σειρά πήρε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δια στόματος της εκπροσώπου του, Χέδερ Νόερτ, τράβηξε το αυτί στην Άγκυρα για την στάση της αυτή.

Σε ερώτηση για τη θέση της αμερικανικής διπλωματίας στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Τζαμί η κυρία Νόερτ ήταν σαφής:

«Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της».

Μάλιστα κληθείσα να διευκρινίσει αν αυτή η τοποθέτηση εκφράζει την αντίθεση των ΗΠΑ στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

«Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και γι' αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει». 

Η προσευχή και η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά έγινε τη νύχτα του Καντίρ (την Τετάρτη) κατά την οποία οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου από τον προφήτη Μωάμεθ.

Μάλιστα μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση και φυσικά έγινε με τις ευλογίες, αν όχι την καθοδήγηση του Τούρκου Προέδρου, αφού σε αυτή έδωσε το παρών και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας. 




Πηγή : star.gr


Βουνό τα σκουπίδια - Θολώνουν το τουριστικό πρόσωπο της Ελλάδας



Δραματική η κατάσταση σε πολλούς δήμους της χώρας - Συνεχίζουν τις καταλήψεις δημοτικών αμαξοστασίων και ΧΥΤΑ όλης τη χώρας οι συμβασιούχοι - ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νέες κινητοποιήσεις για τους συμβασιούχους των δήμων.

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της σε όλους τους μεγάλους δήμους η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας τα αμαξοστάσια τελούν υπό κατάληψη με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν στους δρόμους τα απορριματοφόρα, ενώ τα πρώτα «βουνά» από σκουπίδια άρχισαν ήδη να σχηματίζονται στους δήμους της Αττικής, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας με τουριστικές περιοχές όπως Μοναστηράκι, Ψυρρή, Σύνταγμα, Πλάκα κ.α να είναι «πνιγμένες» στα σκουπίδια. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα αναμένεται η κατάσταση να επιδυνωθεί καθώς συνεχίζεται και επεκτείνεται σε όλες τις περιφέρειες και τους νομούς της χώρας ο αποκλεισμός των Χ.Υ.Τ.Α από τους εργαζομένους τους. Πάντως, ειδικά ο Χ.Υ.Τ.Α Αττικής θα συνεχίσει να διευκολύνει την απόθεση μόνο των νοσοκομειακών απορριμμάτων και των λαϊκών αγορών. Ο αποκλεισμός όλων των αμαξοστασίων της χώρας θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη ενώ κανένα απορριματοφόρο δεν θα κυκλοφορεί και δεν θα συλλέγει απορρίμματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, οι συμβασιούχοι επέτρεψαν να βγουν στους δρόμους μόνο τρία μικρά απορριμματοφόρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα.

Λόφοι από σκουπίδια έχουν αρχίσει να σχηματίζονται και στην Κέρκυρα καθως οι συμβασιούχοι του Δήμου Κέρκυρας έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του αμαξοστασίου του δήμου στον Πέλεκα. 

Κατάληψη και στο κεντρικό αμαξοστάσιο, όπου βρίσκονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου Χανίων, πραγματοποιούν από την Τρίτη συμβασιούχοι που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας. 

Λόγω της κινητοποίησης που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ ο δήμος, με ανακοίνωσή του, καλεί τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να μη βγάζουν μέχρι και την Πέμπτη σκουπίδια στους δρόμους. 

Οι συμβασιούχοι έχουν τοποθετήσει πανό στην είσοδο του αμαξοστασίου, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν, μέχρι και την Πέμπτη, την είσοδο και έξοδο οχημάτων καθαριότητας των Χανίων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων και προειδοποιώντας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ προ των πυλών βρίσκεται το κύμα καύσωνα. 

Λόγω των συνθηκών ο δήμος Αθηναίων έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες να μην βγουν τα σκουπίδια στους κάδους. 

«Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας» αναφέρει.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, η οποία απέβη άκαρπη, υπογράμμισαν ότι οδηγούνται άμεσα στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι. Αντίθετα, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για 6.500 και υποσχέθηκε να καλύψει το κενό με 2.500 προσλήψεις μονίμων.

Ένταση στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο κέντρο της Αθήνας

Μετά από ολιγόλεπτη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ολοκληρώθηκε η διαδήλωση των συμβασιούχων των δήμων, που άρχισε από τις 10 το πρωί.

Προηγήθηκε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μετά τη συγκέντρωση αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το μέλλον των κινητοποιήσεων, προσανατολιζόμενη στη συνέχιση των καταλήψεων των δημοτικών αμαξοστασίων και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας.

Ένταση έξω από τη Βουλή

Μικρής διάρκειας ένταση σημειώθηκε νωρίτερα έξω από τη Βουλή, όταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στους δήμους απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ με τη χρήση δακρυγόνων. Διαδηλώτρια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων.

Στην αρχή της διαδήλωσης τεταμένο ήταν το κλίμα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς συμβασιούχοι των δήμων επιτέθηκαν φραστικά και με ρίψη αντικειμένων στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει εσπευσμένα από το χώρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ και να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη.

Ομάδα διαδηλωτών άδειασε σακούλες με σκουπίδια μπροστά από την είσοδο του υπουργείου και άναψε φωτιά, ενώ πέταξε και μπογιές στο κτίριο. 

Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν το πρωί σε δύο διαφορετικά σημεία, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομόνοιας.

Και οι δύο πορείες κατέληξαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αποτέλεσμα να κλείνουν σταδιακά για τα οχήματα οι οδοί Αγίου Κωνσταντίνου, Σταδίου και τα γύρω στενά.

Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων.

ΚΕΔΕ: Στημένα τα επεισόδια έξω από το ΥΠΕΣ

Για «στημένα επεισόδια» έξω από το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

«Οι 3-4 γνωστοί άγνωστοι "επαγγελματίες" προβοκάτορες που είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών έκαναν "καλά τη δουλειά τους"» αναφέρει η ΚΕΔΕ.

«Πρώτα επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, στη συνέχεια με τα επεισόδια που προκάλεσαν έδωσαν «άλλοθι» στον υπουργό Π.Σκουρλέτη να μην προσέλθει έγκαιρα στη συνάντηση που ο ίδιος όρισε, προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας.

»Το συμφέρον των εργαζομένων δεν το υπηρετούν οι ελάχιστοι τραμπούκοι. Οι «στημένες αποδοκιμασίες» σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς.

»Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τη κυβέρνηση. Μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης» καταλήγει η ΚΕΔΕ.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νέες κινητοποιήσεις για τους συμβασιούχους των δήμων

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων - παρατασιούχων των δήμων, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση με τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Αποφασίστηκε, ειδικότερα, η συνέχιση των καταλήψεων των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ όλης τη χώρας, τουλάχιστον έως και την επόμενη Πέμπτη, η αποχή από τα καθήκοντα των εργαζομένων το προσεχές Σαββατοκύριακο, στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 29 Ιουνίου με την πραγματοποίηση μεγάλων συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα επανακαθοριστεί την επόμενη Πέμπτη μετά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ίδια μέρα.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στους δήμους, υπέρ των συμβασιούχων συναδέλφων τους. 

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης η μετατροπή των συμβάσεων της κατηγορίας αυτής σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Μικρής διάρκειας ένταση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από τη Βουλή, όταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στους δήμους απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ με τη χρήση δακρυγόνων. Διαδηλώτρια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων.

Στην αρχή της διαδήλωσης τεταμένο ήταν το κλίμα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς συμβασιούχοι των δήμων επιτέθηκαν φραστικά και με ρίψη αντικειμένων στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει εσπευσμένα από το χώρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ και να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη.

Ομάδα διαδηλωτών άδειασε σακούλες με σκουπίδια μπροστά από την είσοδο του υπουργείου και άναψε φωτιά, ενώ πέταξε και μπογιές στο κτίριο.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομόνοιας.



Πηγή : tovima.gr