Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Βουνό τα σκουπίδια - Θολώνουν το τουριστικό πρόσωπο της Ελλάδας



Δραματική η κατάσταση σε πολλούς δήμους της χώρας - Συνεχίζουν τις καταλήψεις δημοτικών αμαξοστασίων και ΧΥΤΑ όλης τη χώρας οι συμβασιούχοι - ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νέες κινητοποιήσεις για τους συμβασιούχους των δήμων.

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της σε όλους τους μεγάλους δήμους η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας τα αμαξοστάσια τελούν υπό κατάληψη με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν στους δρόμους τα απορριματοφόρα, ενώ τα πρώτα «βουνά» από σκουπίδια άρχισαν ήδη να σχηματίζονται στους δήμους της Αττικής, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας με τουριστικές περιοχές όπως Μοναστηράκι, Ψυρρή, Σύνταγμα, Πλάκα κ.α να είναι «πνιγμένες» στα σκουπίδια. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα αναμένεται η κατάσταση να επιδυνωθεί καθώς συνεχίζεται και επεκτείνεται σε όλες τις περιφέρειες και τους νομούς της χώρας ο αποκλεισμός των Χ.Υ.Τ.Α από τους εργαζομένους τους. Πάντως, ειδικά ο Χ.Υ.Τ.Α Αττικής θα συνεχίσει να διευκολύνει την απόθεση μόνο των νοσοκομειακών απορριμμάτων και των λαϊκών αγορών. Ο αποκλεισμός όλων των αμαξοστασίων της χώρας θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη ενώ κανένα απορριματοφόρο δεν θα κυκλοφορεί και δεν θα συλλέγει απορρίμματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, οι συμβασιούχοι επέτρεψαν να βγουν στους δρόμους μόνο τρία μικρά απορριμματοφόρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα.

Λόφοι από σκουπίδια έχουν αρχίσει να σχηματίζονται και στην Κέρκυρα καθως οι συμβασιούχοι του Δήμου Κέρκυρας έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του αμαξοστασίου του δήμου στον Πέλεκα. 

Κατάληψη και στο κεντρικό αμαξοστάσιο, όπου βρίσκονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου Χανίων, πραγματοποιούν από την Τρίτη συμβασιούχοι που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας. 

Λόγω της κινητοποίησης που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ ο δήμος, με ανακοίνωσή του, καλεί τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να μη βγάζουν μέχρι και την Πέμπτη σκουπίδια στους δρόμους. 

Οι συμβασιούχοι έχουν τοποθετήσει πανό στην είσοδο του αμαξοστασίου, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν, μέχρι και την Πέμπτη, την είσοδο και έξοδο οχημάτων καθαριότητας των Χανίων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων και προειδοποιώντας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ προ των πυλών βρίσκεται το κύμα καύσωνα. 

Λόγω των συνθηκών ο δήμος Αθηναίων έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες να μην βγουν τα σκουπίδια στους κάδους. 

«Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας» αναφέρει.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, η οποία απέβη άκαρπη, υπογράμμισαν ότι οδηγούνται άμεσα στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι. Αντίθετα, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για 6.500 και υποσχέθηκε να καλύψει το κενό με 2.500 προσλήψεις μονίμων.

Ένταση στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο κέντρο της Αθήνας

Μετά από ολιγόλεπτη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ολοκληρώθηκε η διαδήλωση των συμβασιούχων των δήμων, που άρχισε από τις 10 το πρωί.

Προηγήθηκε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μετά τη συγκέντρωση αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το μέλλον των κινητοποιήσεων, προσανατολιζόμενη στη συνέχιση των καταλήψεων των δημοτικών αμαξοστασίων και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας.

Ένταση έξω από τη Βουλή

Μικρής διάρκειας ένταση σημειώθηκε νωρίτερα έξω από τη Βουλή, όταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στους δήμους απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ με τη χρήση δακρυγόνων. Διαδηλώτρια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων.

Στην αρχή της διαδήλωσης τεταμένο ήταν το κλίμα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς συμβασιούχοι των δήμων επιτέθηκαν φραστικά και με ρίψη αντικειμένων στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει εσπευσμένα από το χώρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ και να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη.

Ομάδα διαδηλωτών άδειασε σακούλες με σκουπίδια μπροστά από την είσοδο του υπουργείου και άναψε φωτιά, ενώ πέταξε και μπογιές στο κτίριο. 

Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν το πρωί σε δύο διαφορετικά σημεία, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομόνοιας.

Και οι δύο πορείες κατέληξαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αποτέλεσμα να κλείνουν σταδιακά για τα οχήματα οι οδοί Αγίου Κωνσταντίνου, Σταδίου και τα γύρω στενά.

Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων.

ΚΕΔΕ: Στημένα τα επεισόδια έξω από το ΥΠΕΣ

Για «στημένα επεισόδια» έξω από το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

«Οι 3-4 γνωστοί άγνωστοι "επαγγελματίες" προβοκάτορες που είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών έκαναν "καλά τη δουλειά τους"» αναφέρει η ΚΕΔΕ.

«Πρώτα επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, στη συνέχεια με τα επεισόδια που προκάλεσαν έδωσαν «άλλοθι» στον υπουργό Π.Σκουρλέτη να μην προσέλθει έγκαιρα στη συνάντηση που ο ίδιος όρισε, προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας.

»Το συμφέρον των εργαζομένων δεν το υπηρετούν οι ελάχιστοι τραμπούκοι. Οι «στημένες αποδοκιμασίες» σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς.

»Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τη κυβέρνηση. Μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης» καταλήγει η ΚΕΔΕ.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νέες κινητοποιήσεις για τους συμβασιούχους των δήμων

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων - παρατασιούχων των δήμων, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση με τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Αποφασίστηκε, ειδικότερα, η συνέχιση των καταλήψεων των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ όλης τη χώρας, τουλάχιστον έως και την επόμενη Πέμπτη, η αποχή από τα καθήκοντα των εργαζομένων το προσεχές Σαββατοκύριακο, στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 29 Ιουνίου με την πραγματοποίηση μεγάλων συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα επανακαθοριστεί την επόμενη Πέμπτη μετά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ίδια μέρα.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στους δήμους, υπέρ των συμβασιούχων συναδέλφων τους. 

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης η μετατροπή των συμβάσεων της κατηγορίας αυτής σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Μικρής διάρκειας ένταση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από τη Βουλή, όταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στους δήμους απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ με τη χρήση δακρυγόνων. Διαδηλώτρια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων.

Στην αρχή της διαδήλωσης τεταμένο ήταν το κλίμα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς συμβασιούχοι των δήμων επιτέθηκαν φραστικά και με ρίψη αντικειμένων στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει εσπευσμένα από το χώρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ και να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη.

Ομάδα διαδηλωτών άδειασε σακούλες με σκουπίδια μπροστά από την είσοδο του υπουργείου και άναψε φωτιά, ενώ πέταξε και μπογιές στο κτίριο.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομόνοιας.



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου