Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Το Bloomberg έθεσε για άλλη μία φορά το ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ.


 


Σφοδρή επίθεση κατά του Ερντογάν έκανε το Bloomberg, αντιδρώντας στην αντιδυτική και φιλορωσική συμπεριφορά των Τούρκων.

Με δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, έθεσε για άλλη μία φορά το ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg, Αντρέας Κλουθ, επικρίνει τη φιλοπόλεμη στάση του Ερντογάν στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για «εγωιστικό ταξίδι» του προέδρου της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εκεί που ο Ερντογάν είναι τελείως εκτός ορίων είναι στο Αιγαίο», σημειώνοντας ότι η «εχθρότητα ανάμεσα σε δύο καθ’ ονομασία συμμάχους αποτελεί «τη χειρότερη εσωτερική ένταση για δεκαετίες στο ΝΑΤΟ».

Προσθέτει ότι «με τέτοιους συμμάχους, τι τους χρειάζεται κανείς τους εχθρούς;». «“Τα νησιά που έχετε δεν μας δεσμεύουν”, προκάλεσε ο Ερντογάν τους Ελληνες. “Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν έρθει η ώρα. Και όπως λέμε, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Ναι, σωστά διαβάσατε, ο Ερντογάν απειλεί πραγματικά με πόλεμο μια άλλη σύμμαχο χώρα στο NATO», σημειώνει ο Κλουθ.

«Ολες οι συμμαχίες, όπως οι περισσότερες οικογένειες, έχουν τις εντάσεις τους. Και ο Ερντογάν έχει ήδη διαδραματίσει για χρόνια το ρόλο του μαύρου θηρίου – έφτασε στο σημείο να αγοράσει αντιαεροπορικό σύστημα από τον Πούτιν που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αμερικανικά μαχητικά», επισημαίνει, μεταξύ άλλων,

Και διερωτάται: «Το να κατανοήσει κανείς τι θέλει πραγματικά ο Ερντογάν έχει γίνει η δεύτερη εμμονή στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ μετά την ανάλυση των σκέψεων του Πούτιν. Ο Ερντογάν κάνει θόρυβο εν όψει εκλογών; Δημιουργεί “γωνίες” για να κάνει στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ; Θέλει να επαναφέρει την Τουρκία κατ’ εικόνα των Οθωμανών, όπως ο Πούτιν φαντασιώνεται την ανασύσταση της αυτοκρατορίας των τσάρων; Πάνω απ’ όλα, είναι ο Ερντογάν ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε περίπτωση πολέμου;», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg και καταλήγει: «Ενας στόχος πρέπει να υπερισχύει: να αποτρέψουμε τον Πούτιν από την κλιμάκωση του πολέμου. Αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουν οι Τούρκοι στον πρόεδρό τους, γιατί είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και του ΝΑΤΟ».



Σε απόγνωση ο Τσίπρας, πήγε στις Σέρρες και τον υποδέχτηκαν με το ζόρι 30 οπαδοί του κόμματος

 


Σε απόγνωση ο Αλέξης Τσίπρας που κάνει περιοδείες με κόσμο που πηγαίνει με το ζόρι να τον δει για να μην ξεφτιλιστεί εντελώς.

Αυτό φάνηκε και στις Σέρρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεφτιλίζεται αφού όσοι πήγαν να υποδεχθούν τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα στην ιστορία της χώρας ήταν λίγο περισσότεροι από 30 οπαδοί του κόμματος.



Το ψέμα, τα στημένα δημοσιεύματα κατά της κυβέρνησης, η σύμπλευση του Τσίπρα με όσα λέει και όσα κάνει ο Ερντογάν, η ανθελληνική στάση του στους εξοπλισμούς, και οι καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τους παρακολουθούσε, έχουν κάνει και τους ίδιους τους οπαδούς του κόμματος να μην θέλουν ούτε να στον συναντήσουν.



Συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου AXIA Ventures Group, Γιώργο Λινάτσα

 


«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και ότι η Ελλάδα του 2022, μπαίνοντας στο 2023, δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα της κρίσης. Και αυτό ήταν σημαντικό για εμάς, να αλλάξουμε δηλαδή, την αντίληψη για τη χώρα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με τον Συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου AXIA Ventures Group, Γιώργο Λινάτσα.


Σε μια συζήτηση που αφορούσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 70 διεθνή επενδυτικά σχήματα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα πλέον θεωρείται από πολλούς ως πυλώνας σταθερότητας και σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, σε μια εποχή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Και πιστεύω ότι ήμασταν καλοί στο να αξιοποιήσουμε τα συστημικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».


«Είμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας. Θα έχουμε εκλογές το 2023, έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αν μη τι άλλο, έχουμε μάθει και από τα λάθη μας. Και είμαι πολύ αυστηρός με την ομάδα μου και τους υπουργούς μου, να κοιτάμε πάντα τι κάνουμε καλά, να κοιτάμε τι δεν έχουμε κάνει καλά. Επομένως, πιστεύω ότι στη δεύτερη θητεία μας θα εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Και αν μη τι άλλο, η διάθεσή μας για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, «έχουμε επίσης πολύ καλύτερη αντίληψη των προτεραιοτήτων που θέλουμε να διαχειριστούμε, αλλά γενικά το ζήτημα είναι να παραμείνουμε στον ίδιο δρόμο. Πάντα υποστήριζα ότι η Ελλάδα χρειάζεται δύο πλήρεις θητείες μιας κυβέρνησης για να την βάλει πραγματικά σε διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι εάν μια κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία για δύο θητείες, τότε είναι πολύ δύσκολο να αναιρέσει κανείς την πρόοδο που θα έχει πετύχει».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για αυτόν το χειμώνα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά όπως είπε «θεωρώ ότι έχουμε ακόμα κάποια εργαλεία που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πλήρως. Υπάρχουν πολλά χρήματα που θα εισρεύσουν, ειδικά στην Ελλάδα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που θα βοηθήσουν να μετριαστεί το πλήγμα και να αποφύγουμε την ύφεση το 2023. Αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει σημαντικά, σε επιδόσεις, την οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα καινοτομήσουμε σε πρωτοβουλίες δημόσιας πολιτικής ώστε να εξασφαλίσουμε χρήματα για τη στήριξη ευάλωτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».


Παράλληλα σημείωσε πως «ξεκινήσαμε τις ερευνητικές δραστηριότητες μετά από δέκα χρόνια σχετικών συζητήσεων, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικά ευρήματα φυσικού αερίου. Το κάνουμε από κοινού με την ExxonMobil, την HELLENiQ Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια). Πρέπει να γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάτι που αξίζει να εξερευνήσουμε. Και νομίζω ότι θα έχουμε αποτελέσματα πολύ, πολύ σύντομα».


«Πιστεύω πως είμαστε σε καλή θέση από πλευράς συμμαχιών. Δεν έχουμε μόνο στρατηγική συμμαχία με ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ισχυρή στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία. Έχουμε και μια πολύ ισχυρή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερη από ποτέ», ανέφερε.


Ερωτηθείς για το διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Πιστεύω πως είμαστε μια καλή κυβέρνηση. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Έχουμε κάνει λάθη αλλά ήμασταν ειλικρινείς καθώς τα παραδεχτήκαμε και προσπαθήσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως προς αυτά. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αν δει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα σήμερα, λέει ακριβώς τα ίδια με αυτά που έλεγε το 2015. Είναι συγκλονιστικό ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από την ήττα τους και ότι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο αλαζονικό τρόπο. Είχαμε για τέσσερα χρόνια τον Τσίπρα και τώρα έχουμε τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης. Πιστεύω πως η σύγκριση είναι πολύ ξεκάθαρη. Ο κόσμος ανησυχεί για την οικονομία και ανησυχεί επίσης πολύ για τη γεωπολιτική. Θέλουν να έχουν τη σιγουριά ότι μπορούν να κοιμούνται τα βράδια χωρίς να ανησυχούν για την κατεύθυνση της χώρας».


Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του θα ήταν τα επόμενα πέντε χρόνια η τεχνολογία να αποτελεί το 10% του ΑΕΠ της χώρας. «Αυτό που συνέβη όσον αφορά την ψηφιακή επανάσταση στην Ελλάδα είναι, νομίζω, με όλα τα αντικειμενικά κριτήρια, εντυπωσιακό. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτών και του κράτους, ήταν ένας πλήρης μετασχηματισμός. Ο ιστότοπός μας gov.gr άλλαξε πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος. Και νομίζω ότι αυτό, ήταν πραγματικά μια ευκαιρία για εμάς να ξεπεράσουμε άλλες χώρες. Αν κοιτάξετε το πρόγραμμα εμβολιασμού μας, ήταν εξ ολοκλήρου ψηφιακό. Το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε. ήταν δική μας ιδέα. Έτσι, είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά διάφορες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό ήταν αδιανόητο πριν από τρία χρόνια. Αλλά αν επίσης κοιτάξετε το οικοσύστημα τεχνολογίας, αυτό πραγματικά ανθεί στην Ελλάδα. Πολλές ενδιαφέρουσες εταιρείες κάνουν συναρπαστικά πράγματα. Πολλές ξένες επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς, από την ανάλυση δεδομένων μέχρι τα κέντρα μεγάλων δεδομένων. Όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι παρούσες στην Ελλάδα και επενδύουν ενεργά στη χώρα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη

 


Εκτοξεύθηκε με μικρή καθυστέρηση η αποστολή Artemis 1 της NASA με προορισμό τη Σελήνη.

Ο πύραυλος SLS μεταφέρει το σκάφος Orion έξω από τη Γη και αυτό στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Σελήνη, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτή για 39-42 μέρες και θα επιστρέψει στον πλανήτη μας. Αν πύραυλος και σκάφος λειτουργήσουν ομαλά και όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επόμενης αποστολής του προγράμματος Artemis.

 «Αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ανθρώπινη εξερεύνηση της Σελήνης», έγραψε στο twitter η NASA λίγο μετά την αναχώρηση της αποστολής «Artemis 1».





«Απίθανο να εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία οι πύραυλοι», λέει ο Μπάιντεν


Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

«Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (...) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, που συνομίλησαν χθες Τρίτη για τις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία, συμφώνησαν να συντονιστούν για τα «επόμενα βήματα», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή, όπως και οι ομάδες τους, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα όσο η έρευνα προχωρά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της προεδρίας των ΗΠΑ.

Πληροφορίες πολωνικών ΜΜΕ, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, αποδίδουν τις εκρήξεις σε ρωσικούς πυραύλους· η Μόσχα από την πλευρά της μίλησε για «προβοκάτσια».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία - πάντως θα το δούμε».

Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε σήμερα από τον κ. Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Η Μόσχα διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, χθες βράδυ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε γνωστό χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, εν μέσω έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά τις εκρήξεις στην Πολωνία.

Ο κ. Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Ασία για σειρά συνόδων διεθνών οργανισμών, συζήτησε λίγη ώρα νωρίτερα με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Σύμφωνα με τη Βαρσοβία, «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την πολωνική επικράτεια χθες Τρίτη σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους.

Συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για το ζήτημα σήμερα.

Ο Πολωνός πρόεδρος, ο Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος στοίχισε χθες Τρίτη το απόγευμα τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν.

«Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (σ.σ. παρόμοια συμβάντα)», τόνισε.

Η δήλωση του αρχηγού του κράτους ακολούθησε την επίσημη επιβεβαίωση, από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, του γεγονότος ότι «στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (...) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την πολωνική διπλωματία πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν δίνεται καμιά άλλη λεπτομέρεια για τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Ο κ. Ντούντα, που είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Είναι πολύ πιθανό» σήμερα «ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», είπε.

Το άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπει διαβουλεύσεις των συμμάχων όταν κάποιος εξ αυτών θεωρεί ότι η «εδαφική του ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά του» απειλούνται.

Κατά τον κ. Ντούντα -και σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου- ο κ. Μπάιντεν τού υποσχέθηκε «υποστήριξη», ιδίως την αποστολή «αμερικανών ειδικών» οι οποίοι θα βοηθήσουν στην έρευνα «στον τόπο του τραγικού συμβάντος».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες Τρίτη αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. «Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια.


iefimerida.gr



Συνάντηση Μητσοτάκη με το προεδρείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Προεδρείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ). Ο Πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, Νίκος Χατζηνικολάου, ο Γραμματέας, Τάσος Μπούρας και ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Δήμας, έθεσαν στον Πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος των εφημερίδων και ζήτησαν τη στήριξη της κυβέρνησης, για την επίλυσή τους. Παράλληλα τόνισαν ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση στήριξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ανέθεσε στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, που ήταν παρών στην συνάντηση, να εξετάσει όλα τα παραπάνω ζητήματα με θετικό πνεύμα ενόψει της κατάθεσης και σχετικού νομοσχεδίου, σύντομα, στη Βουλή.

Στη συνάντηση μετείχε, επίσης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.



Βάνα Μπάρμπα: Θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία - Ο Ανδρουλάκης δεν μας άκουσε ποτέ


 

Η Βάνα Μπάρμπα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό είπε πως «μου έκανε εντύπωση η ταχύτητα. Του έστειλα ένα e-mail και του είπα “αγαπητέ πρωθυπουργέ, πρέπει να σκεφτούμε υπάρχουν κάποιες ανάγκες. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η εσωστρέφεια τόσα χρόνια κεκλεισμένων των θυρών στα φεστιβάλ να περιφερόμαστε δεξιά-αριστερά οι Έλληνες καλλιτέχνες”. Σας πληροφορώ την επομένη στιγμή μου ζήτησε να με δει. Βρεθήκαμε, ήταν ταχύτατος στις αντιδράσεις του. Δεν περίμενα ότι η αντίδραση του θα ήταν την επομένη μέρα, ούτε περίμενα ότι θα υπήρχε τόση συνέπεια σε αυτά που είπαμε».

Τόνισε ότι συστρατεύεται στο πλευρό του πρωθυπουργού χωρίς ωστόσο να ζητάει ανταλλάγματα όπως «βάλτε με στο ψηφοδέλτιο να με ψηφίσει ο κόσμος».

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για το τι θα απαντούσε στον κ. Μητσοτάκη εάν ο τελευταίος της ζητούσε να είναι υποψήφια στις εκλογές, επεσήμανε ότι δεν θα το ήθελε. Ωστόσο στη συνέχεια είπε ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία.

Στη συνέχεια αναφερόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη υπογράμμισε ότι «κατ’ αρχάς δεν μας άκουσε ποτέ. Δεν πάω σαν ένα παραπονεμένο παιδί που κάποιος δεν με είδε και δεν μιλήσαμε αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την ευγένεια της και το ήθος της. Δυο φορές είχα μιλήσει σε εκπομπές που είχαμε βγει κι είχαμε πει για το ΠΑΣΟΚ, την επομένη στιγμή μας είχε πάρει τηλέφωνο σαν γυναίκα, σαν αρχηγός. Έμενα με στεναχωρεί το ότι δεν μας βλέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έβλεπε ανθρώπους που ίσως να ήταν και χρήσιμοι».



Οι αλλαγές στην ΕΥΠ

 


Από χθες το απόγευμα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της, την αυστηροποίηση του πλαισίου για την εμπορία, κατοχή και χρήση λογισμικών παρακολούθησης, την αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και τη βέλτιστη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την προστασία έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται:

Τριπλό φίλτρο εγγυήσεων για τα πολιτικά πρόσωπα: α) τη διαδικασία κινεί μόνο η ΕΥΠ, β) πριν από τη διπλή εισαγγελική κρίση θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής, γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

«Πολιτικά πρόσωπα» λογίζονται ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ανώτατα μονοπρόσωπα όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Εκ νέου δυνατότητα του προσώπου που υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας να μπορεί να ενημερώνεται εκ των υστέρων υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της.

Την ενημέρωση αποφασίζει τριμελές όργανο που απαρτίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, το διοικητή της ΕΥΠ ή το διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Η διαδικασία καταστροφής των αρχείων τυποποιείται και για το μεν περιεχόμενο της παρακολούθησης, προβλέπεται καταρχήν αυτόματη διαγραφή μετά την πάροδο 6 μηνών από την παύση της άρσης, για τον δε φάκελο με το υλικό τεκμηρίωσης για την άρση, προβλέπεται η καταστροφή του καταρχήν μετά την πάροδο 10 ετών από τη λήξη της άρσης.

Αρση απορρήτου επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας μπορεί να αιτηθεί μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ μέχρι σήμερα αίτηση θα μπορούσε να υποβάλει κάθε δημόσια Αρχή.

Για πρώτη φορά ορίζεται η εθνική ασφάλεια για την οποία μέχρι σήμερα δεν υφίσταται στον νόμο ορισμός.

Επανέρχεται ως είχε το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη.

Με τη νέα διάταξη, όποιος κατέχει ή εμπορεύεται τα αναγραφόμενα στον κατάλογο λογισμικά και συσκευές τιμωρείται με βαριές ποινές χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋπόθεσης, άρα καθολικά.

Αλλαγές στη διοίκηση της ΕΥΠ όπου ως διοικητής θα ορίζεται πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ενώ έως σήμερα ο διοικητής και οι υποδιοικητές μπορούν να προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Προστίθενται 3 νέες δομές στην οργάνωση της ΕΥΠ: α) Η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΥΠ για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων του, β) η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για τον εσωτερικό έλεγχο της ΕΥΠ, γ) το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, με αρμοδιότητα για την προβολή του έργου της υπηρεσίας και για την ενημέρωση της κοινωνίας για τις δράσεις της και για τυχόν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Για την βελτίωση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση των δομών προτείνεται η σύσταση Επιτροπή Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προτείνονται 12 παρεμβάσεις με τις οποίες καλύπτονται κενά και αίρονται σχετικές ασάφειες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του βασικού δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Για την παρακολούθηση των σχετικών πολιτικών, συστήνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων.

Πατήστε επάνω στην φωτογραφία :





Παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για τους Ρεπουμπλικάνους ο Τράμπ δήλωσε υποψήφιος

 



Ο άνθρωπος που ξεφτίλισε τις ΗΠΑ, που έκανε παρέα με καθεστωτικούς ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Κίμ Γιον Ούν, που δημιούργησε χάος στις ΗΠΑ μόλις έχασε τις εκλογές, ξαναβάζει υποψηφιότητα.

Την τρίτη συνεχόμενη εκστρατεία του για την προεδρία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα, 04:00 ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα μετά από κάποια απογοητευτικά αποτελέσματα για τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, που δεν του έδιναν το δικαίωμα να βάλει και νέα υποψηφιότητα.

«Η επιστροφή της Αμερικής ξεκινά αυτή τη στιγμή», είπε ο Τραμπ στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων στο Μαρ-α-Λάγκο στους περίπου 1.000 προσκεκλημένους. Είπε επίσης ότι «όλοι ευημερούσαν όσο ποτέ άλλοτε» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και ότι το μόνο που έπρεπε να κάνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν να καθίσει πίσω και να παρακολουθήσει. Αλλά τώρα, ισχυρίστηκε ο Τραμπ, «είμαστε ένα έθνος σε παρακμή»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του όσο ήταν στην προεδρία, αλλά και το πόσο καλά έχτισε την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μίλησε για τα δυνατά νότια σύνορα της χώρας του και την ενεργειακή ανεξαρτησία της, αλλά και στη επιτυχημένη «μάχη» που έδωσε κόντρα στην Κίνα.

«Όσο ήμουν πρόεδρος η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία σεβόντουσαν τις ΗΠΑ, γιατί σεβόντουσαν εμένα», τόνισε για να γελάει ο κόσμος μαζί του και επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν για την πολιτική του Δημοκρατικού προέδρου, τόσο για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τη βία, τα ναρκωτικά, όσο και για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που άφησε στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. «Ανακοινώνω απόψε την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τραμπ και αποθεώθηκε από το κοινό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει να κερδίσει τους πιθανούς αντιπάλους του, και τους αρκετούς δικαστικούς του πονοκεφάλους, που μπορεί ακόμη και να τον θέσουν εκτός μάχης.

Αντιμετωπίζει έρευνες για τον ρόλο του στην έφοδο εναντίον της έδρας του Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου 2021, για τον τρόπο που χειρίστηκε τα αρχεία του Λευκού Οίκου, για απάτες του ομίλου του…





Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: τροποποιήσεις στους Κώδικες Φ.Π.Α., Φορολογίας και της Φορολογικής Διαδικασίας


 

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τροποποιήσεις στους Κώδικες Φ.Π.Α., Φορολογίας και του Φορολογικής Διαδικασίας. Ανάμεσα στα άλλα, δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να καταθέσουν ενστάσεις για επανεξέταση των τιμών ζώνης για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους. Παρατείνεται η αναστολή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα, και του φόρου υπεραξίας ακινήτων, ενώ διατηρείται για δύο ακόμα χρόνια η έκπτωση στις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων. Επίσης, επεκτείνονται μέχρι τον Ιούνιο του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικότερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:

Οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα, έως 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους. Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλλουν, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με στόχο τη μείωση των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι είναι υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες.

Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024, η εφαρμογή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή. Αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31.12.2022, παρατείνονται έως τις 31.12.2024.

Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2024 η έκπτωση φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλονται για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

Παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου 2023 οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. για μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες (μεταφορές προσώπων, εισιτήρια δρομολογίων, εστίαση και τουριστικό πακέτο, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια κινηματογράφων και ζωολογικών κήπων, υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού κ.ά.).

Καταργείται ο έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου.




7+3 δράσεις που δημιουργούν μια καλύτερη προοπτική για τους νέους

 



Τις δράσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας των νέων και τη βελτίωση της θέσης και των προοπτικών τους, καθώς και τις πρωτοβουλίες που τίθενται σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα για τις νέες και τους νέους, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για την δωρεάν χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων σε περισσότερους από 116.000 νέους.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων εξασφαλίζει εκπτώσεις σε νέους ηλικίας 13 - 30 ετών σε σειρά υπηρεσιών και προϊόντων, σε τομείς όπως εκπαίδευση, τουρισμός, πολιτισμός, διασκέδαση, εστίαση, αθλητισμός, υγεία, υπηρεσίες ομορφιάς, μεταφορές, τηλεφωνία, κ.α.

Με τη συνεργασία ΔΥΠΑ-ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η Κάρτα θα χορηγείται δωρεάν για ένα χρόνο σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως και 30 ετών, στους μαθητές των 50 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ και τους σπουδαστές έως 30 ετών στα 31 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ.

Η εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική του Υπουργείου Εργασίας, σε συνδυασμό με την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας από το 17,4% το καλοκαίρι του 2019, στο 11,8% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μείωση που επηρεάζει και την ανεργία των νέων κάτω των 29 ετών, η οποία έπεσε από το 27,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, στο 24% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ενώ ειδικά για την ηλικιακή κατηγορία 25-29 ετών η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη: 5,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Στις δράσεις για τους νέους που ήδη υλοποιούνται, περιλαμβάνονται:

Το πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία, προϋπολογισμού 88 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014–2020, μέσω του οποίου 6.000 άνεργοι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση με επιχορήγηση 15.000 ευρώ.

Τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπως το «Πρώτο Ένσημο».

Τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας από νέους.

Τα προγράμματα κινητικότητας για αναζήτηση εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης σε διαφορετική περιοχή από τον τόπο διαμονής εντός Ελλάδος.

Τα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης της ΔΥΠΑ, πολλά από τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους. Σημειώνoυμε ότι:

Ενώ οι νέοι αποτελούν το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων, πήραν πάνω από το 38% των 50.131 σχετικών επιδοτούμενων θέσεων που δημιούργησε η ΔΥΠΑ σε διάστημα 18 μηνών εν μέσω πανδημίας το διάστημα 2020-2021.

Ενώ, το 2022 διαθέτουμε 86.000 επιπλέον νέες τέτοιες θέσεις εργασίας, με πολλά από τα προγράμματα να έχουν και πάλι ως προτεραιότητα τους νέους!

Οι νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των νέων που τίθενται σε εφαρμογή περιλαμβάνουν:

Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. που κατανέμονται εξ ίσου σε δράσεις των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για:

Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών,

Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή, και γαλάζια οικονομία,

Ενίσχυση Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών,

Προγράμματα υποστήριξης και καθοδήγησης νέων επιχειρηματιών, με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής, και

Προγράμματα κινητικότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλα κράτη της Ε.Ε.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πέρα από τα θέματα απασχόλησης και κατάρτισης, οι πολιτικές που εφαρμόζονται και αποσκοπούν στη γενικότερη βελτίωση των προοπτικών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των νέων, είναι:

Η μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις των νέων, με τους «ατομικούς κουμπαράδες» μέσω της οποίας οι νέοι μπορούν βάσιμα να προσδοκούν ότι θα πάρουν επικουρικές συντάξεις, που με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ, θα είναι από 43% έως 68% υψηλότερες από τις σημερινές.

Η νέα στεγαστική πολιτική με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» προϋπολογισμού 1,75 δισ. Ευρώ με έμφαση στη στέγαση νέων και νέων οικογενειών με επιδοτούμενα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια, χαμηλά ενοίκια με τη θέσπιση του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής κ.ά.

Οι δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που περιλαμβάνουν:

Άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ, το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.

Την επέκταση του προγράμματος επιδότησης για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ: το 2021-2022 έλαβαν voucher 30.000 περισσότερα παιδιά σε σχέση με το 2019 ενώ για το 2022-2023 ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 333 εκατ. ευρώ με περισσότερα κουπόνια να δίνονται από ποτέ

Το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς για φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, οι μονάδες παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι 50.000 νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 νέες θέσεις σε ΚΔΑΠ.

Τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία από 1,2 δις ευρώ το 2021το 2022 αυξάνονται κατά 234 εκατ. το 2022 λόγω των έκτακτων ενισχύσεων στο επίδομα παιδιού.

Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων, δράση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία χρηματοδοτείται κατά 50% από το Υπουργείο Εργασίας.

 



Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

 



Τις μέρες αυτές είχαμε ένα ακόμη σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας, για την εθνική μας οικονομία, για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία μας, αλλά και για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Πρόκειται για την υπογραφή της συμφωνίας για την εξυγίανση, τη μεταβίβαση και την αναβίωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η συμφωνία αυτή συγκεντρώνει την ομόφωνη υποστήριξη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία, καθώς και των σημαντικότερων ενδιαφερόμενων μερών και φορέων. Η συμφωνία δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών των Ναυπηγείων και διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο για την επανεκκίνησή τους. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

Άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων.

Διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας.

Αποζημιώσεις ύψους 13,5 περίπου εκατ. ευρώ – αποπληρωμή του 100% των υπόλοιπων οφειλών προς τους εργαζόμενους.

Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια.

Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο κατά τα επόμενα 25 έτη.

Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία.



Μητσοτάκης : Στόχος μας είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρωταγωνίστρια τη Νέα Δημοκρατία

 


Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ:

Ως κυβέρνηση, καλούμαστε πλέον να αναδείξουμε το έργο μας, επιβεβαιώνοντας ότι “το είπαμε και το κάναμε”. Ως κόμμα να τηρήσουμε την κατεύθυνση του Συνεδρίου μας, βαδίζοντας “δίπλα στον πολίτη”. Και ως πρώτη δύναμη της χώρας να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην τροχιά προόδου που επέλεξε τον Ιούλιο του 2019, φράζοντας το δρόμο σε μία “δεύτερη φορά στη συμφορά”. Και δίνοντας μία δεύτερη ισχυρή εντολή στην εθνική προκοπή, με σταθερότητα, με συνέχεια και με συνέπεια.

Όπως έχω πει ανοιχτά και στην Βουλή, αυτός ο δραστικός εκσυγχρονισμός του τόπου τον οποίον έχουμε δρομολογήσει, ναι, έχει ενοχλήσει πολλούς. Και η συλλογική δυναμική της χώρας έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία άλλοτε επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της. Αυτά τα κέντρα, λοιπόν, θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο Πρωθυπουργό και μία αγκυλωμένη κυβέρνηση. Ήδη, μάλιστα, κάποιοι μάς δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε.

Ο κ. Erdoğan, βέβαια, δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ. Τσίπρα απέναντί του. Όμως έχει εμένα, που του απευθύνομαι. Και έχει εμένα γιατί αυτό επέλεξε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και κανείς άλλος. Όμως, στον κ. Erdoğan απευθύνομαι με ειλικρίνεια όταν του λέω πως η Ελλάδα κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στις προσεγγίσεις.

Θα ήταν άδικο να αποσιωπηθεί η τεράστια προσπάθεια της πολιτείας να αναχαιτίσει όσο τον δυνατόν καλύτερα ένα παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζουν και οι πολίτες. Βλέπουν ότι δεν πρόκειται για μια εθνική ιδιαιτερότητα αλλά για μία διεθνή περιπέτεια, στην οποία η πατρίδα μας αντιστέκεται.

Τελευταίο τους καταφύγιο, οι περίφημες υποκλοπές. Μπερδεύοντας συνειδητά νόμιμες επισυνδέσεις μιας κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας με κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε και που είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. … Πάνω σε ένα υπαρκτό γεγονός δεν μπορούν να στήνουν σκευωρίες. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, που θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαλευκανθεί πλήρως. Για να μην υπάρχουν σκιές και να διαλυθούν τα νέφη τοξικότητας που μολύνουν την πολιτική ατμόσφαιρα. Επαναλαμβάνω: ό,τι απαιτείται. Δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο στις δημοκρατίες από τη Δικαιοσύνη και θα αναμένουμε την ετυμηγορία της.

Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, καθιστούν την επόμενη κάλπη μία από τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης. Το λέμε πάντα αυτό σε κάθε εκλογή, νομίζω όμως ότι τώρα αποκτά ξεχωριστή σημασία. Όχι μόνο γιατί μπροστά στις φουρτούνες το σκάφος της χώρας χρειάζεται σταθερό τιμόνι. Αλλά γιατί καλείται να αποφύγει και τον σκόπελο που λέγεται απλή αναλογική. Μία παγίδα που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας στην ακυβερνησία. Γι’ αυτό και εμείς, προσέξτε, φίλες και φίλοι, δεν μιλάμε για «διπλές εκλογές». Μιλάμε για «εθνικές εκλογές». Δίνοντας στην πρώτη κάλπη το βάρος της τελικής. Αυτή θα καθορίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει, ώστε η δεύτερη να κάνει πιο ισχυρή και λειτουργική την επιλογή των πολιτών… γιατί στόχος μας είναι ένας: η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρωταγωνίστρια τη Νέα Δημοκρατία.

 



Καταρρέει η εκστρατεία λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές

 


Μετά τις αποκαλύψεις των Μαντζουράνη τομεάρχη δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, που ομολόγησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις λίστες Βαξεβάνη και τα όσα καταγγέλει η εφημερίδα Documento, και την αποκάλυψη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου ότι πίσω απο το δημοσίευμα και τις παρακολουθήσεις κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα γιατί δεν έμειναν ευχαριστημένοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, καταρρέει και αυτή η χυδαία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε την τοποθέτηση μετά τις αποκαλύψεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου και του δικηγόρου και υπεύθυνου Τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου

«Μετά τον κ. Μαντζουράνη, συνεργάτη του κ. Τσίπρα και δικηγόρο του κ. Βαξεβάνη, που παραδέχθηκε την απουσία στοιχείων και τεκμηρίων για τα όσα «αποκαλύπτει» σε δόσεις ο εντολέας του, τη σκυτάλη πήρε άλλο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής κ. Θεανώ Φωτίου, πριν από λίγο στη Βουλή, αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο προσβολής της κυβέρνησης από κέντρα που δεν είναι ευχαριστημένα, επειδή η κυβέρνηση δεν προσάρμοσε στα μέτρα τους το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι «αποκαλύψεις» για τις υποκλοπές είναι κομβικό μέρος του σχεδίου αυτού. Όσο η Δικαιοσύνη προχωράει την έρευνά της και αναπτύσσονται οι θεσμικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την διαλεύκανση της υπόθεσης των κακόβουλων λογισμικών, τόσο η εκστρατεία λάσπης και σπίλωσης που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρρέει. Ο κ. Τσίπρας και οι συκοφαντικοί του βραχίονες είναι έκθετοι και υπόλογοι».



Στον εισαγγελέα την Παρασκευή ο Βαξεβάνης και όχι για βόλτα όπως πήγε στον Ντογιάκο

 



Ενώπιον των Εισαγγελέων Πρωτοδικών που ερευνούν την υπόθεση παρακολουθήσεων προσώπων που έχει αναφέρει η εφημερίδα Documento, καλείται να καταθέσει την Παρασκευή το πρωί ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης και σίγουρα αυτή την φορά θα πρέπει να δώσει στοιχεία και όχι να πάει για βόλτα όπως έγινε την πρώτη φορά στο γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου.

Ο Βαξεβάνης καλείται να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε, με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento μετά από σχετική εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου και όπως έχει αποδειχθεί δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο για την υπόθεση, και σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου πίσω απο το δημοσίευμα κρύβονται επιχειρηματίες.

Η παρέμβαση του κ. Ντογιάκου αφορούσε τη λίστα ονομάτων, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Documento, η οποία ισχυρίζεται ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν πέσει θύματα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων χωρίς να έχει κανένα στοιχείο στα χέρια του, όπως ομολόγησε και ο δικηγόρος του Βαξεβάνη και τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντζουράνης.

Στην εν λόγω δικογραφία που σχημάτισαν οι εισαγγελείς, συσχετίστηκε και το επόμενο δημοσίευμα της εφημερίδας, μία εβδομάδα αργότερα, με νέα λίστα προσώπων που φέρονται να έχουν τεθεί οι επικοινωνίες τους υπό παρακολούθηση.

Τις έρευνες για την υπόθεση των υποκλοπών χειρίζονται οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος.