Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

«Γιώργος και Νίκος Σαββίδης παραπέμπονται για το κακούργημα του εκβιασμού»

 


Σύμφωνα με την ΕΕΑ οι Γιώργος και Νίκος Σαββίδης παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος

Τις λεπτομέρειες για το λόγο για τον οποίο κάλεσε σε εξηγήσεις την ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχετικά με τον Γιώργο Σαββίδη, γνωστοποίησε με δελτίο τύπου της η ΕΕΑ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, τόσο αυτός, όσο και ο αδελφός του, παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετειο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης για ηθική αυτουργία σε εκβίαση. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την υπεύθυνη δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο, πως δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κανένα κώλυμα από του νόμου προβλεπόμενας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΕΑ, Νικόλαου Τζουλάκου


«Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού απέστειλε κλήση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στον Γεώργιο Σαββίδη για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 3 παρ. 1 εδ. β και 2 του ν. 2725/1999 («περί κωλυμάτων») σε συνδυασμό με το άρθρο 4 παρ. 1 εδ. α, 3, 7 και 14 του ν. 4809/2021, αναφορικά με το υπ. αριθμ. 303/24-06-2022 αμετάκλητο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, με το οποίο παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης οι:

1) Γεώργιος Σαββίδης του Ιωάννη

2) Νίκος Σαββίδης του Ιωάννη

για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος από κοινού, σε απόπειρα τελεσθείσα με βία και απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος και ζωής, καθώς και με βία και απειλή βλάβης της επιχείρησης και του επαγγέλματος του παθόντος κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο 3, παρ. 1 εδ. β του ν. 2725/1999, ο Γεώργιος Σαββίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υπέβαλλε προς την Επιτροπή μας στις 24-07-2022, Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία βεβαιώνει ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κανένα κώλυμα από του νόμου προβλεπόμενα. Η Υπεύθυνη Δήλωση αυτή, ήταν εξ αντικειμένου ψευδής, σύμφωνα με το 303/24-06-2022 αμετάκλητο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης».


Πηγή: gazzetta.gr 



Νέα ομολογία Μαντζουράνη :Οι 10 κατηγορούμενοι για τη Novartis ήταν εξαρχής αθώοι!


Νέα ομολογία από τον υπεύθυνο Τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ΓιάννηςΜαντζουράνη, δηλώνοντας ότι ήταν εξαρχής αθώα τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση Novartis.

Με λίγα λόγια άλλη μία ομολογία για τις αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ με στημένες κατηγορίες κατά πολιτικών του αντιπάλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει σύστημα να σπιλώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους όπως κάνει και σήμερα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη

Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του (συνέντευξη στον Πάρι Καρβουνόπουλο) ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, αλλά μόνο μαρτυρίες, ομολογώντας με λίγα λόγια ότι είναι μια στημένη υπόθεση. ο Γιάννης Μαντζουράνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7, είπε ευθέως ότι οι κατηγορίες και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν στο αρχείο, «που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν εξαρχής αθώοι».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι είχε γραφτεί και είχε λεχθεί για την υπόθεση, απάντησε ότι «αφορά τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ που τα έλεγαν και τα έγραφαν».

«Και τι σας διαβεβαιώνει ότι δεν είναι και τώρα έτσι;», ρώτησε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, για να λάβει την απάντηση από τον δικηγόρο: «Ακούστε, δεν με διαβεβαιώνει τίποτα. Γι' αυτό είναι η εισαγγελική αρχή και η ανακριτική αρχή αρμόδια για να διασταυρώσει τα όσα λένε οι προστατευόμενοι μάρτυρες».

«Ο κάθε μάρτυρας μπορεί να λέει αλήθεια, μπορεί να λέει και παραμύθια», κατέληξε ο Γιάννης Μαντζουράνης χωρίς ίχνος ντροπής για αυτά που λέει

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Μαντζουράνη:

Μαντζουράνης: Ναι, όπου εκεί παρά τις χυδαίες επιθέσεις, το συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ομόφωνα έκρινε ότι δεν πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων και ότι είπαν όλη την αλήθεια, είναι ξεκάθαρη.

Δημοσιογράφος: Η οποία όμως αλήθεια δεν έστειλε και κανέναν στη φυλακή, έτσι;

Μαντζουράνης: Ποιον να στείλει στη φυλακή;

Δημοσιογράφος: Αυτούς που πήραν με τις τροχήλατες βαλίτσες με τα λεφτά.

Μαντζουράνης: Μισό λεπτάκι τώρα, μισό λεπτάκι. Δεν έστειλε στη φυλακή γιατί αρχειοθετήθηκαν και οι δέκα υποθέσεις.

Δημοσιογράφος: Ως έγκριτος νομικός ξέρετε ότι μια υπόθεση αρχειοθετείται, αν δεχθούμε ότι η Θέμιδα είναι τυφλή για να σας βοηθήσω, αρχειοθετείται όταν δεν προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία...

Μαντζουράνης: Βεβαίως, αυτό λέω κι εγώ. Δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία και μέσα σε χρόνο «dt» που λέμε, μέσα σε ταχύτατο χρόνο, η αρμόδια εισαγγελέας, η κυρία Τουλουπάκη, την οποία υπερασπίζομαι στο Ειδικό Δικαστήριο, έθεσε επτά υποθέσεις στο αρχείο. Και μετά από λίγο, από κάμποσο καιρό τέθηκαν και οι υπόλοιπες τρεις, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν εξαρχής αθώοι. Αυτό λέω κι εγώ.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά για θυμηθείτε τι γράφτηκε, τι λέχθηκε και από το Documento και από όλους τότε, ότι τα παίρνουν από τροχήλατες βαλίτσες.

Μαντζουράνης: Αφορά, προσέξτε, το τι γράφτηκε και το τι λέχθηκε αφορά τις εφημερίδες και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που τα έλεγαν και τα έγραφαν.

Δημοσιογράφος: Και τι σας διαβεβαιώνει ότι δεν είναι και τώρα έτσι;

Μαντζουράνης: Ακούστε, δεν με διαβεβαιώνει τίποτα, γι' αυτό είναι η εισαγγελική αρχή και η ανακριτική αρχή αρμόδια να διασταυρώσει τα όσα λένε οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Γιατί ο κάθε μάρτυρας μπορεί να λέει την αλήθεια ή μπορεί να λέει και παραμύθια.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη, καθώς και το απόσπασμα που αναφέρεται στη Novartis:





«Πρώτα σπιλώνουν και μετά κρύβονται» -Αναβολή της δίκης ζήτησαν οι δημοσιογράφοι στην αγωγή Δημητριάδη

 


Σε αναβολή για τον… Ιανουάριο του 2024 οδηγήθηκε την Πέμπτη, μετά από αίτημα των εναγόμενων, η εκδίκαση της αγωγής για ηθική βλάβη που κατέθεσε ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος κατέφυγε στη Δικαιοσύνη μετά από δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν στην υπόθεση των υποκλοπών.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα των εναγομένων και ανέβαλε την υπόθεση για τις 25 Ιανουαρίου 2024.

H αγωγή κατατέθηκε εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών», του διευθυντή της Νικόλα Βουλέλη, του διευθυντή σύνταξης Σωτήρη Μανιάτη, του αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ Γιώργου Πετρόπουλου, του ιστότοπου Reporters United και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Νικόλα Λεοντόπουλου.

Ο κ. Δημητριάδης ζητεί στην αγωγή του από τους συντάκτες και τους υπεύθυνους των μέσων ενημέρωσης να ανακαλέσουν και να μην επαναλάβουν στο μέλλον δημοσιεύματα που περιείχαν δυσφημιστικές ή εξυβριστικές κατά τον ίδιο φράσεις για το πρόσωπό του, καθώς και την επιδίκαση ποσών ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, τα οποία θα εκχωρήσει στα Παιδικά Χωριά SOS. Ο ενάγων δήλωσε την Πέμπτη -μέσω των πληρεξουσίων του- την επιθυμία του για την πρόοδο της δίκης, ωστόσο οι εναγόμενοι ζήτησαν από την πλευρά τους αναβολή λόγω κωλύματος των δικηγόρων τους. Απών ήταν ο κ. Κουκάκης.

«Πρώτα σπιλώνουν και μετά κρύβονται», σχολίαζαν πηγές από την πλευρά του ενάγοντος. Οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους στο δικαστήριο, ενώ ο ενάγων θα χρειαστεί να περιμένει τουλάχιστον ως το 2024, με τις αναφορές που -όπως δηλώνει στην αγωγή του- σπιλώνουν την προσωπικότητά του να αιωρούνται στην προεκλογική ατμόσφαιρα.


iefimerida.gr



8 φορές ισόβια, 50 χρόνια κάθειρξη και 327.000 ευρώ χρηματική ποινή στον ψευτογιατρό

 


Μια από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν καταγραφεί στα δικαστικά χρονικά επέβαλλε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στον 50χρονο Νικόλαο Κοντοστάθη, γνωστό ως «ψευτογιατρό», ο οποίος πουλώντας έναντι χιλιάδων ευρών, μαντζούνια και βοτάνια σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει από καρκίνο – ανάμεσά τους και δυο παιδιά – τους οδήγησε εν τέλει στο θάνατο.

Ο «ψευτογιατρός» καταδικάσθηκε σε 8 φορές ισόβια, 50 χρόνια κάθειρξη (εκτιτέα τα 20) και 327.000 ευρώ χρηματική ποινή . Η ποινή αυτή αφορά στις επτά ανθρωποκτονίες ασθενών και σε έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών, όπως και για σειρά άλλων βαρύτατων αδικημάτων για τα οποία κρίθηκε ένοχος.

Συνολικά, ο 50χρονος Κοντοστάθης δικάστηκε 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο του επέβαλε:

-Ισόβια για κάθε μια από τις 7 ανθρωποκτονίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος

- 12 έτη κάθειρξης για κάθε μια από τις έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος

- Ισόβια και 300.000 ευρώ για το κακούργημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσών.

- Κάθειρξη δέκα ετών και χρηματική ποινή 18.000 ευρώ για το κακούργημα της απάτης.

-Φυλάκιση ενός έτους για το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος καθώς και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ.

-Ποινή φυλάκισης δυο ετών για το αδίκημα της πλαστογραφίας και πρόστιμο 15. 000 ευρώ.

- Ποινή φυλάκισης δυο ετών για το αδίκημα της οπλοκατοχής και πρόστιμο 1000 ευρώ

- Ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράνομη κατοχή μνημείου.

Η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση διήρκησε έναν περίπου χρόνο και από την αίθουσα του δικαστηρίου πέρασαν δεκάδες θύματα του κατηγορούμενου, καταθέτοντας τα όσα βίωσαν όταν τον συνάντησαν. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι οι 16 συγκατηγορούμενοι του ψευτογιατρού, κρίθηκαν όλοι αθώοι. Μεταξύ αυτών ήταν ένας γιατρός, πρώην υπουργός, μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μια μοναχή και ένας έμπορος βοτάνων από το Πήλιο!

Με δάκρυα στα μάτια η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε το πέρας της δίκης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ποινών, λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένη. Όπως είπε ήταν μια μαραθώνια διαδικασία και όλοι συνέβαλαν σε αυτή. Η πρόεδρος συγκινημένη ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της δίκης, από τους συνηγόρους της, τους δικηγόρους τις πολιτικής αγωγής και τη γραμματέα της έδρας. Κηρύσσοντας το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας η πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες. Συγκινούμαι… ήταν μια πολύμηνη δίκη που όλοι συνέβαλαν. Εύχομαι και τα δικά μου παιδιά να έχουν μια πορεία όπως εσείς» είπε απευθυνόμενη στους παράγοντες της δίκης.

Τα λόγια αυτά της πρόεδρου προκάλεσαν τα χειροκροτήματα θυμάτων και συγγενών θυμάτων, οι οποίοι ευχαρίστησαν το δικαστήριο.



Tα κακόβουλα λογισμικά στήθηκαν στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ.

 


Αποκαλυπτικό το iefimerida.gr για στοιχεία που βασίζονται σε επίσημες έρευνες πιστοποιούν ότι τα συστήματα παράνομων παρακολουθήσεων λειτούργησαν στη χώρα μας την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, μπορεί η Κουμουνδούρου να επιχειρεί με συνεχείς επιθέσεις να βάλει στο κάδρο τη σημερινή κυβέρνηση και ειδικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις παρακολουθήσεις, ωστόσο τα πραγματικά ντοκουμέντα δείχνουν ότι τα κακόβουλα λογισμικά στήθηκαν στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Βάσει έκθεσης του Citizen Lab, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα πρόσωπα-κλειδιά, οι εταιρείες και οι μηχανισμοί είναι οι ίδιοι με αυτούς που εμφανίζονται να παίζουν ρόλο σήμερα και τα οποία από το 2016 φαίνεται να λειτούργησαν τα πρώτα συστήματα παρακολούθησης στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και αποτέλεσε έργο του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, που συνεργάζεται με τους πλέον αξιόπιστους φορείς εντοπισμού παράνομων λογισμικών. Τα συστήματα αυτά ονομάζονταν Pegasus, και δεν είναι τυχαίο ότι η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με τη διερεύνηση των καταγγελιών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ονομάζεται Pega.

Το Pegasus λειτουργούσε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας δηλώνει άγνοια

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. Η έρευνα έδειξε ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες 44 χώρες, εντοπίστηκε η δράση του παράνομου λογισμού υποκλοπών Pegasus για την περίοδο από τον Aυγούστο 2016 έως τον Αύγουστο του 2018. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα ενδεχόμενων υποκλοπών δεν είχε λάβει τότε διαστάσεις, όπως σήμερα, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Είναι αξιοσημείωτη η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγες ημέρες, όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Star, εάν επί της διακυβέρνησής του υπήρχαν παράνομες παρακολουθήσεις, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.

«Εσείς είχατε στοιχεία για λειτουργία παράνομου λογισμικού στη χώρα μας όταν εσείς ήσασταν πρωθυπουργός; Σας το ρωτώ γιατί το Citizen Lab είπε ότι λειτουργούσε το Pegasus το 2018. Εσείς έτυχε ποτέ να ενημερωθείτε γι' αυτό;» ήταν η ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά «Δεν έτυχε να ενημερωθώ, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε».

Όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το 2018, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αντί να διερευνήσει εις βάθος τις αποκαλύψεις, προσπέρασε τα ευρήματα και τον Δεκέμβριο του 2018 προχώρησε σε συμφωνία με το Ισραήλ για θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας. Η συμφωνία αυτή αποτέλεσε πεδίο κριτικής ακόμα και για τον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, στις 22 Δεκεμβρίου 2018, όπου αναφέρεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε υπηρεσίες και εταιρείες που κατηγορούνται για επιχειρήσεις δολιοφθοράς, απειλές εναντίον δημοσιογράφων, αλλά ακόμη και για τον φρικτό θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι.

Black bird επί ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα του ερευνητικού κέντρου Citizan Lab στη χώρα μας, ο υποκλοπέας είχε «βαφτίσει» τη σχετική επιχείρηση με τον κωδικό black bird (μαύρο πουλί). Εκτός από την Ελλάδα δρούσε σε Ιορδανία, Κουβέιτ, Λιβύη, Κατάρ, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και Υεμένη.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, μόλις έλαβε γνώση της σχετικής έκθεσης, δεν έπραξε το παραμικρό, όταν για άλλες χώρες όπως στην Ισπανία ξεκίνησαν έρευνες μετά από αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Με βάση τα πορίσματα της ίδιας έρευνας, αποκτούν ευρύτερη σημασία οι καταγγελίες για παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ το 2017 και του κινητού τηλεφώνου του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση Black Bird είχε διεισδύσει στη χώρα μας μέσω της Otenet.SA, εισβάλοντας παρανόμως στο λογισμικό και στα τηλέφωνα χρηστών.

«Μεταξύ Αυγούστου 2016 και Αυγούστου 2018 σαρώσαμε το Διαδίκτυο για διακομιστές που σχετίζονται με το λογισμικό υποκλοπής Pegasus του ομίλου NSO. Βρήκαμε 1.091 διευθύνσεις IP που ταιριάζουν με το δακτυλικό μας αποτύπωμα και 1.014 ονόματα τομέα που τις αποδεικνύουν» σημειωνόταν στην έρευνα, ενώ στην ίδια έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονταν ύποπτες μολύνσεις NSO Pegasus που σχετίζονται με 33 από τους 36 χειριστές του Pegasus που εντοπίστηκαν σε 45 χώρες.

Τα ίδια πρόσωπα

Εταιρεία-κλειδί στο θέμα των υποκλοπών αναδεικνύεται η Κrikel, η οποία είχε συνάψει απόρρητες συμβάσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε χρονικό διάστημα που ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω, κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Krikel φαίνεται να σχετίζεται με την Intellexa, σύμφωνα με πληροφορίες, την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό Predator, με κομβικό ρόλο του διδύμου Λαβράνου-Μπίτζιου. Η πρώτη σύμβαση της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπεγράφη το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αρμόδιο υπουργό τον Νίκο Τόσκα, για την ανάπτυξη του συστήματος επικοινωνίας ΤΕΤΡΑ της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με όσα ανέφερε ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, Σταμάτης Τρίμπαλης, στην εξεταστική της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι συναντήθηκε τότε με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα για ζητήματα που αφορούσαν τις επεκτάσεις του ΤΕΤΡΑ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο γιος Τόσκα στην Krikel

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, αλλά και σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τον Χρήστο Σπίρτζη, στον ΣΚΑΪ, στην εταιρεία Κrikel προσελήφθη ο γιος τουυπουργού Τόσκα, ενώ βάσει καταγγελιών του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, πίσω από την εταιρεία αυτή βρίσκονται οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος. Με μια όμως «σύμπτωση» που δεν αναφέρεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Η συγκεκριμένη εταιρεία ξεκίνησε τη δράση της με επίσημες συμβάσεις συνεργασίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με υπουργό τον Νίκο Τόσκα, και στη συνέχεια εργαζόμενο σε αυτή τον υιό Τόσκα.

Από κακούργημα, πλημμέλημα

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παράνομα λογισμικά τύπου Pegasus ξεκίνησαν στη χώρα μας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή όχληση ή διερεύνηση, αν και υπήρξε τεκμηριωμένη έκθεση που πιστοποιούσε τη δράση των παρακρατικών κυκλωμάτων στη χώρα μας. Επιπλέον, τεκμαίρεται ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν έδωσε εντολή για διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, αλλά αντιθέτως άναψε το πράσινο φως ώστε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ξεκινήσει συνεργασία με εταιρίες που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με το σύστημα παρακολουθήσεων.

Ταυτόχρονα, νέα διάσταση λαμβάνει η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα λίγες μέρες πριν από την αποχώρησή της από την εξουσία να συμπεριλάβει στον ποινικό κώδικα, διάταξη με την οποία μετατράπηκε σε πλημμέλημα από κακούργημα η χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Ο διάλογος της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα με τον Αλέξη Τσίπρα (στη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Σταρ) είναι χαρακτηριστική:


Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να μου απαντήσετε και σε κάτι άλλο και το συνδέετε: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι πριν τις εκλογές του ’19 τροποποιήθηκε το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και οι παρακολουθήσεις παγιδεύσεις κτλ., έγιναν πλημμέλημα από κακούργημα. Θα ήθελα το σχόλιό σας σε αυτό. Και επίσης, αν μπορείτε να μου απαντήσετε, όταν έρθουν οι πιο αυστηρές διατάξεις, θα τις ψηφίσετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και γιατί δεν το άλλαξαν λοιπόν; Αυτή η καραμέλα σε οτιδήποτε έρχεται, σε οτιδήποτε συμβαίνει στον δημόσιο βίο, για όλα φταίει ένας Ποινικός Κώδικας, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία τον έχει αλλάξει 4 φορές από τότε που τον ψηφίσαμε εμείς.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τις πιο αυστηρές διατάξεις θα τις ψηφίσετε που λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση και θα δούμε τι θα ψηφίσουμε.


Το «τρίγωνο» των διαρροών

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το δίκτυο Λαβράνου-Μπίτζιου είχε σχέσεις με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά χρόνια πριν. Εξάλλου, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπάρχει ένας ακόμη δημοσιογράφος και ένας υπουργός» υπό παρακολούθηση όπως δήλωσε στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

«Υπάρχει πολιτικός, από τους 31 που περιλαμβάνει η λίστα που βγήκε στην δημοσιότητα, που παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ;» ήταν το ερώτημα που έθεσε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας να εννοηθεί πως γνωρίζει… κάτι παραπάνω.

Το ερώτημα που θέτουν σήμερα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης -και παραμένουν αναπάντητα- είναι γιατί τα περισσότερα ονόματα της λίστας είναι ενδιαφέροντος ΝΔ και βρίσκονται σε γνώση του Κώστα Βαξεβάνη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου



Σχεδόν μισόν αιώνα από την πιο δυνατή πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, η μνήμη τροφοδοτεί την τιμή. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα, ούτε αντικείμενο σφετερισμού. Συναιρώντας τη συλλογική στράτευση για τη Δημοκρατία με τα στοιχήματα του μέλλοντός της, δεν εξαντλείται στην ανατροπή της τυραννίας. Αντίθετα, το αίτημα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ταξιδεύει στην Ιστορία. Με το σύνθημα «Όλοι Ενωμένοι» να εμπνέει και τη σημερινή συγκυρία.

Όσα διεκδίκησαν το 1973 λαός και φοιτητές γίνονται τώρα βήματα προόδου. Σε μια πατρίδα δημοκρατική, θωρακισμένη και δυναμική. Που ξέρει να υπερβαίνει κρίσεις. Και με πολίτες που νιώθουν την Πολιτεία στο πλευρό τους. Να μειώνει φόρους και να ενισχύει το εισόδημά τους, υψώνοντας αναχώματα στη διεθνή ακρίβεια. Αλλά και να κρατά σταθερά το τιμόνι της ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες δουλειές. Ώστε μερίδιο στον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι πιο ευάλωτοι.

Πριν από 49 χρόνια η καλύτερη Παιδεία υπήρξε αιχμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Σήμερα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μας υποδέχονται την ιστορική επέτειο με σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Με ψηφιακά μαθήματα, διεθνείς συνεργασίες και εξωστρέφεια, που συνδέουν τις σπουδές με την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενώ, πιο ώριμοι από ποτέ οι φοιτητές, αρνούνται την τυφλή βία και την παρανομία, επαναφέροντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στους χώρους τους.

Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης. Πολύ μεγάλη για να χωρέσει στις μικρές κομματικές σκοπιμότητες που ακολούθησαν. Γιατί εκείνες οι 3 πυκνές σε νόημα ημέρες, σάρωσαν σαν κύμα τις παλιές διχόνοιες. Θεμελιώνοντας τη νέα ενότητα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η πληρέστερη δημοκρατία που έχει γνωρίσει η πατρίδα μας. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, λοιπόν, κοινό μας χρέος είναι η προστασία και η εμβάθυνσή της. Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε!



Τέλος η συνταγογράφηση για το εμβόλιο γρίπης θα τo προμηθευόμαστε όλοι από τα φαρμακεία


 

Το τέλος για τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Οι πολίτες θα προμηθεύονται πλέον το εμβόλιο από τα φαρμακεία, χωρίς να έχουν επισκεφθεί γιατρό.

Η αλλαγή της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε ο υπουργός.

Η υποχρεωτική συνταγογράφηση δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταγραφή χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της γρίπης σε αντίθεση με τις χρονιές που δεν ήταν απαραίτητη η συνταγογράφηση, είπε ο υπουργός.




Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη με υποδειγματική αντιμετώπιση Δένδια

 



Με μια ανατριχίλα να μας πιάνει στην σκέψη ότι μπορεί σήμερα να είχαμε Κατρούγκαλο ΥΠΕΞ, λέμε ευτυχώς γλιτώσαμε, και βλέπουμε την υποδειγματική αντιμετώπιση και αυτού του διπλωματικού επεισοδίου απο την κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια

Ανακοίνωση σχετικά με το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει, «η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Το χρονικό

Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.



Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς.

Στο σημείο ωστόσο υπήρχαν και πολλές κάμερες. Πρόθεση τόσο του Μένφι, όσο και της υπουργού ήταν να δείξουν ότι ο Έλληνας υπουργούς έδωσε το “παρών” μετά την υπογραφή του Τουρκολιβυκού συμφώνου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από αυτή την υποδοχή δεν κατέβηκε κανένα μέλος της αποστολής από το αεροπλάνο.  Το αεροσκάφος παρέμεινε στο αεροδρόμιο και τροχοδρόμησε για Βεγγάζη.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Η κα Μανγκούς, είναι η υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, που υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν περίμενε την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος ματαίωσε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρόεδρο Μένφι, όταν η λιβυκή πλευρά αθέτησε την υπόσχεσή της περί μη συνάντησης του κ. Δένδια με την Λίβυα ομόλογό του.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης καταδίκασε πριν από λίγο την απόφαση του κ. Δένδια να μην αποβιβαστεί στην Τρίπολη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ζήτησε το κυβερνητικό σκάφος να αναχωρήσει απευθείας για Βεγγάζη, αντιδρώντας στην «παγίδα» που του είχε στηθεί.

«Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς περίμενε να τον υποδεχτεί. Το καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, που εκδόθηκε μετά την αναχώρηση του Έλληνα υπουργού από την πόλη.



14χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά 7χρονο και 13χρονη στο Παίδων

 



"Πάρκινγκ" παιδικών ψυχών το Παίδων, και τα περισσότερα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ένα περιστατικό κακοποίησης μεταξύ ανηλίκων συνέβη στο νοσοκομείο Παίδων.

Ένα παιδί 7 ετών παραπονέθηκε στη μητέρα του, ότι ένας 14χρονος του επιτέθηκε και του έκανε χειρονομίες που παραπέμπουν σε σεξουαλική κακοποίηση στο προαύλιο του νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο 7χρονος στη μητέρα του, ο 14χρονος τον στρίμωξε σε μια τουαλέτα του νοσοκομείου και με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου προχώρησε σε ασελγείς πράξεις εις βάρος του, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για βιασμό η παρενόχληση.

Στο νοσοκομείο "παρκάρουν" και παρατάνε οι κοινωνικές υπηρεσίες παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση ή είναι από οικογένειες όπου υπήρχε ενδοοικογενειακή βία και βρίσκονται εκεί με εισαγγελική παραγγελία.

Η μητέρα ενημέρωσε τους γιατρούς αλλά και τους συγγενείς της. Το βράδυ της ίδιας μέρας μετέβη στο νοσοκομείο ο νονός του 7χρονου και μίλησε με το παιδάκι το οποίο αναγνώρισε τον 14χρονο, ο νονός χτύπησε το 14χρονο, και φεύγοντας ξυλοκόπησε και τον φύλακα του νοσοκομείου, ο οποίος προσπάθησε να τον αποτρέψει από αυτή την ενέργεια και την εισβολή στο παιδιατρικό νοσοκομείο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης ανηλίκων της ασφάλειας που χειρίζονται την υπόθεση, μια 13χρονη η οποία επίσης φιλοξενείτε στο «Παίδων» κατήγγειλε και τη δική της σεξουαλική κακοποίηση από τον 14χρονο, καταγγελίες που μαζί με του 7χρονου εξετάζονται.



Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών μέσα από 25 ερωτήσεις-απαντήσεις

 



1. Ποιος είναι ο σκοπός του νομοσχεδίου;


Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της, η ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, η οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και η βέλτιστη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.


2. Για ποιους λόγους μπορεί να γίνει νόμιμη άρση απορρήτου επικοινωνιών;


Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Συντάγματος, το απόρρητο αίρεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων με απόφαση δικαστικής αρχής.


3. Τι σημαίνει «εθνική ασφάλεια» στη βάση της οποίας μπορεί να γίνει νόμιμη άρση απορρήτου;


Έως σήμερα δεν υφίσταται στον νόμο ορισμός. Με το νομοσχέδιο «λόγοι εθνικής ασφάλειας» χαρακτηρίζονται οι λόγοι που συνάπτονται με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και περιλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή δραστηριοτήτων ικανών να επιφέρουν πλήγμα στις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές της χώρας όπως, ιδίως, λόγοι σχετικοί με την εθνική άμυνα και ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία από άλλες υβριδικές απειλές, την προστασία του νομίσματος και της εθνικής οικονομίας, την προστασία από ανθρωπιστική κρίση, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.


4. Ποια αρχή μπορεί να αιτηθεί άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας;


Έως σήμερα την αίτηση θα μπορούσε να υποβάλλει κάθε δημόσια αρχή. Με το νομοσχέδιο τέτοια αίτηση μπορεί να ζητήσει μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, «ΔΑΕΕΒ»).


5. Ποια είναι η διαδικασία για την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας;


Αίτηση της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής, κρίση εσωτερικού εισαγγελέα στην οικεία υπηρεσία και απόφαση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το δεύτερο εισαγγελικό φίλτρο προστέθηκε με την ΠΝΠ της 9/8/2022 που ουσιαστικά επανέφερε διάταξη που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.


6. Πως γίνεται η άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας σε πολιτικά πρόσωπα;


Έως σήμερα δεν υφίσταται ειδική διαδικασία για πολιτικά πρόσωπα και ακολουθείται η συνήθης διαδικασία. Αποδείχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές ασφαλιστικές δικλείδες. Τίθεται με το νομοσχέδιο ένα τριπλό φίλτρο εγγυήσεων: α) τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ, β) θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν την διπλή εισαγγελική κρίση και γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.


7. Ποιοι λογίζονται για την εφαρμογή του νόμου πολιτικά πρόσωπα;


«Πολιτικά πρόσωπα» λογίζονται ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί, οι βουλευτές του εθνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα ανώτατα μονοπρόσωπα όργανα των ΟΤΑ Α' και Β΄ βαθμού.


8. Μπορεί το πρόσωπο το οποίο υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας να ενημερώνεται εκ των υστέρων;


Έως το 2021, ήταν δυνατόν να ενημερώνεται κατά τη διακριτική ευχέρεια του αποφασίζοντος οργάνου, μόνο εφόσον δεν υφίστατο διακύβευση του σκοπού για τον οποίο διατάχθηκε η άρση. Έκτοτε δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση όταν επρόκειτο για λόγους εθνικής ασφάλειας (ήταν όμως δυνατή για άρσεις προς διακρίβωση εγκλημάτων). Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σύνθετο διότι πρέπει να συναιρεί δικαιώματα αλλά και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας όταν πρόκειται για υψηλού επιπέδου κινδύνους. Με το νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση του υποκειμένου υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της. Η τριετία λογίζεται εύλογος χρόνος και ακολουθεί πρακτικές του εξωτερικού, ώστε να υφίσταται απόσταση από γεγονότα υψίστης εθνικής ασφαλείας (όπως εν προκειμένω τα γεγονότα του Έβρου κα η κατασκοπεία της Ρόδου το 2020). Την ενημέρωση αποφασίζει τριμελές όργανο που απαρτίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον διοικητή της ΕΥΠ ή τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.


9. Διατηρεί αρχείο η αρχή που αιτήθηκε την άρση για λόγο εθνικής ασφάλειας;


Έως σήμερα, προβλέπεται η καταστροφή των αρχείων χωρίς όμως συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και συγκεκριμένες διαδικασίες. Πλέον η σχετική διαδικασία τυποποιείται. Για μεν το περιεχόμενο της παρακολούθησης, προβλέπεται καταρχήν αυτόματη διαγραφή μετά την πάροδο 6 μηνών από την παύση της άρσης. Για δε τον φάκελο με το υλικό τεκμηρίωσης για την άρση, προβλέπεται η καταστροφή του καταρχήν μετά την πάροδο 10 ετών από τη λήξη της άρσης. Προβλέπεται επιπλέον δυνατότητα πλήρους ψηφιοποίησης του αρχείου για εύκολη αναζήτηση και μείζονα ασφάλεια.


10. Για τη διακρίβωση ποιων εγκλημάτων μπορεί να γίνει άρση απορρήτου;


Έως σήμερα ο κατάλογος ήταν εξαιρετικά ευρύς και περιλάμβανε κακουργήματα και πλημμελήματα του ποινικού κώδικα και ειδικών ποινικών νόμων. Ο κατάλογος αυτός εξορθολογίζεται ώστε να περιλάβει καταρχήν όλα τα κακουργήματα και από τα πλημμελήματα μόνο όσα φέρουν ιδιαίτερη απαξία (πχ κατά ανηλίκων, εμπρησμοί, εγκληματική συμμορία) αφαιρώντας τους περισσότερους ειδικούς νόμους. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να διαταχθεί η άρση για απλή κλοπή ή απάτη.


11. Με ποια διαδικασία διατάσσεται η άρση για τη διακρίβωση εγκλημάτων;


Η σχετική διαδικασία δεν αλλάζει. Η άρση επιβάλλεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ή Πλημμελειοδικών μετά από αίτηση του εισαγγελέα ή του ανακριτή. Μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, την άρση μπορεί να διατάξει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής που στη συνέχεια υποχρεούνται να εισαγάγουν το ζήτημα με σχετική αίτηση στο Συμβούλιο μέσα σε προθεσμία 3 ημερών.


12. Μπορεί το πρόσωπο το οποίο υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους διακρίβωσης εγκλημάτων να ενημερώνεται εκ των υστέρων;


Δεν αλλάζει κάτι. Η ΑΔΑΕ αποφασίζει μετά τη λήξη του μέτρου την ενημέρωση του υποκειμένου, με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και υπό την προϋπόθεση, ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε. Το μόνο που προστίθεται είναι ότι η ΑΔΑΕ απαντά επί του αιτήματος εντός 3 μηνών, άλλως η αίτηση θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.


13. Υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο άρσης απορρήτου;


Έως σήμερα οι άρσεις διατάσσονται για δίμηνο με δυνατότητα ανανέωσης, δεν υπάρχει απώτατο χρονικό όριο για άρσεις λόγω εθνικής ασφάλειας και υπάρχει όριο 10 μηνών για τη διακρίβωση εγκλημάτων. Πλέον το όριο των 10 μηνών καταλαμβάνει και τις άρσεις λόγω εθνικής ασφάλειας, εκτός εάν η αίτηση στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας .


14. Γιατί θα πρέπει να υπάρχει ειδικός εισαγγελέας στην ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική;


Η ύπαρξη ειδικών εισαγγελέων ενισχύει την εξειδίκευση των προσώπων αλλά και τη στεγανοποίηση των πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται για την άρση απορρήτου λόγω εθνικής ασφάλειας και δεύτερος εισαγγελέας ώστε να μη λειτουργεί το σύστημα ιδρυματικά. Για τον ίδιο λόγο, οι θητείες των επιτόπιων εισαγγελέων είναι τριετείς μη ανανεούμενες (ενώ ως σήμερα η θητεία του εισαγγελέα της αντιτρομοκρατικής μπορεί να ανανεωθεί).


15. Τι προβλέπεται για τις απαγορεύσεις στην κατοχή, εμπορία, διάθεση και χρήση απαγορευμένων λογισμικών;


Έως το 2019 η παράνομη υποκλοπή ήταν κακούργημα και τιμωρείτο με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ η κατοχή και εμπορία παράνομων λογισμικών ήταν πλημμέλημα και τιμωρείτο με φυλάκιση έως 2 έτη. Λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του 2019 και ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε την ύπαρξη στην Ελλάδα παράνομων λογισμικών, άλλαξε ακατανόητα ο Ποινικός Κώδικας με αποτέλεσμα η μεν υποκλοπή πλέον να τιμωρείται με φυλάκιση από 10 μέρες έως 5 έτη, η δε κατοχή και εμπορία αποποινικοποιήθηκε. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανέρχεται ως είχε το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη.


16. Πώς θα γνωρίζει κάποιος τι συνιστά απαγορευμένο λογισμικό και συσκευή;


Απαγορευμένα λογισμικά ή συσκευές παρακολούθησης λογίζονται λογισμικά ή συσκευές με δυνατότητα υποκλοπής, καταγραφής και κάθε είδους άντλησης περιεχομένου ή και δεδομένων επικοινωνίας (κίνησης και θέσης), τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ που θα δημοσιευτεί μέσα σε 3 ημέρες από την ισχύ του νόμου. Ο κατάλογος απαγορευμένων λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης επικαιροποιείται με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ το αργότερο κάθε 6 μήνες. Επιπλέον, με ανακοίνωση του Διοικητή της ΕΥΠ, που αναρτάται στον ιστοχώρο της Υπηρεσίας ενημερώνεται το κοινό για τα απαγορευμένα λογισμικά, τον τρόπο δράσης τους και τα μέτρα προστασίας που δύναται να λάβει έναντι αυτών.


17. Απαγορεύσεις για κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών δεν υπάρχουν ήδη;


Όχι για παραβίαση απορρήτου ιδιωτικών επικοινωνιών. Το ισχύον άρθρο 292Α δεν καλύπτει απολύτως τη διάταξη που φέρνουμε. Ανήκει στο κεφάλαιο «Εγκλήματα κατά τηλεπικοινωνιών» του Ποινικού Κώδικα και αναφέρεται σε πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο με τρόπο που θέτει σε συστημικό κίνδυνο τη φυσική ασφάλεια του δικτύου τηλεφωνικών επικοινωνιών (αρμοδιότητας ΕΕΤΤ). Αντιθέτως, η διάταξη του νέου νομοσχεδίου για τα κακόβουλα λογισμικά ανήκει στο κεφάλαιο «Προσβολές ατομικού απορρήτου και επικοινωνίας» και αφορά κάθε λογισμικό ή συσκευή που παρεμβαίνει σε ιδιωτικές επικοινωνίες (αρμοδιότητας ΑΔΑΕ). Συνεπώς, οι δύο διατάξεις έχουν διαφορετικό σκοπό. Για τον λόγο αυτό εξάλλου συνυπάρχουν και σήμερα, από μακρού χρόνου, στον ισχύοντα ποινικό κώδικα οι δύο διαφορετικές διατάξεις. Αυτό το οποίο προτείνουμε με το νομοσχέδιο είναι να επανέλθει με αυστηρότερο και αναβαθμισμένο ποινικά περιεχόμενο η διάταξη που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την καθολική απαγόρευση εμπορίας, διάθεσης και κατοχής λογισμικών παρακολούθησης ατομικών επικοινωνιών.


18. Το δημόσιο θα μπορεί να προμηθεύεται κατασκοπευτικά λογισμικά;


Το δημόσιο θα μπορεί να προμηθεύεται κατασκοπευτικά λογισμικά υπό προϋποθέσεις που θα καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα των συναρμόδιων υπουργών, που θα έχει τύχει της προβλεπόμενης επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.


19. Γιατί λέμε ότι για πρώτη φορά εισάγεται στην Ελλάδα καθολική απαγόρευση της κατοχής και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών, εφόσον υπήρχαν και στο παρελθόν κάποιες διατάξεις;


Η διάταξη που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι αφορούσε κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών, όμως ήταν περιορισμένης εμβέλειας και ανεφάρμοστη στην πράξη. Πρώτον, αναφερόταν σε κατοχή και χρήση «χωρίς δικαίωμα», χωρίς να προσδιορίζεται ποιος είχε δικαίωμα. Δεύτερον, απαιτούσε η κατοχή και εμπορία να γίνεται για «σκοπό» διάπραξης του εγκλήματος της υποκλοπής, που όμως στην πράξη ήταν αδύνατον να αποδειχθεί. Τρίτον, η διάταξη δε προσδιόριζε ποια πράγματι ήταν τα απαγορευμένα λογισμικά και συσκευές. Με τη νέα διάταξη όποιος κατέχει ή εμπορεύεται τα αναγραφόμενα στον κατάλογο λογισμικά και συσκευές τιμωρείται με βαριές ποινές χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋπόθεσης, άρα καθολικά.


20. Τι αλλάζει στη διοίκηση της ΕΥΠ;


Έως σήμερα ο διοικητής και οι υποδιοικητές μπορεί να προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, Διοικητής ορίζεται πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Υποδιοικητές μπορεί να είναι κάποιοι από τους ανωτέρω, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Επιπλέον, ο αριθμός των υποδιοικητών περιορίζεται από 3 που είναι σήμερα σε 2.


21. Τι αλλάζει στην οργάνωση της ΕΥΠ;


Προστίθενται 3 νέα δομές. α) Η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΥΠ για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων του. β) Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για τον εσωτερικό έλεγχο της ΕΥΠ. γ) Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, με αρμοδιότητα για την προβολή του έργου της υπηρεσίας και για την ενημέρωση της κοινωνίας για τις δράσεις της και για τυχόν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.


22. Τι αλλάζει στη λειτουργία της ΕΥΠ;


Πρώτον, η Αρχή Ασφαλείας Πληροφοριών (INFOSEC) της ΕΥΠ καθίσταται αρμόδια για τη σύνταξη πολιτικών ασφαλείας και οδηγιών διαχείρισης των διαβαθμισμένων πληροφοριών σε όλα τα δίκτυα και τους χώρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των Υπουργείων σε συνεργασία μαζί τους, καθώς και για τη συνεχή ενημέρωσή τους σε θέματα ασφάλειας. Δεύτερον, καταργείται η δυνατότητα απόρρητων συμβάσεων στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.)


23. Πως βελτιώνεται το επίπεδο κυβερνοασφάλειας στη χώρα;


Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η πολυδιάσπαση των δομών κυβερνοασφάλειας στη χώρα. Για τον λόγο αυτό συστήνεται Επιτροπή Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο μεταξύ: α) της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει ορισθεί ως Εθνική Αρχή της Κυβερνοασφάλειας, β) της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, που έχει ορισθεί ως αρμόδια ομάδα απόκρισης για συμβάντα που αφορούν στην ασφάλεια υπολογιστών, γ) της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ ως ομάδα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων (Εθνικό CERT) και δ) της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι: α) να παρέχει κατευθύνσεις σε περίπτωση εξαιρετικού συμβάντος που ενέχει στρατηγικό κίνδυνο, β) να συντονίζει, παρακολουθεί και αξιολογεί την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, γ) να εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, δ) να εισηγείται στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. οποιοδήποτε θέμα άπτεται της Κυβερνοασφάλειας και ε) να αίρει τυχόν διαφωνίες ως προς τις αρμοδιότητες και τους ρόλους των φορέων Κυβερνοασφάλειας.


24. Υπάρχει σύστημα μελέτης και έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου για την κυβερνοασφάλεια;


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Εθνική Αρχή της Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ, τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, καταρτίζει Εθνικό Σχέδιο Αποτίμησης Επικινδυνότητας Συστημάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το οποίο διαβαθμίζεται σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας. Το Σχέδιο περιλαμβάνει την αναγνώριση, ανάλυση και αποτίμηση των κινδύνων και των επιπτώσεων τους για την ασφάλεια των συστημάτων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών σε εθνικό επίπεδο. Για την κατάρτιση του Σχεδίου λαμβάνεται υπόψη κάθε κατηγορία πιθανής απειλής, και ιδίως απειλές που σχετίζονται με κακόβουλες ενέργειες, φυσικά φαινόμενα, τεχνικές αστοχίες, δυσλειτουργίες ή ανθρώπινα λάθη, με σκοπό την αξιολόγηση της έκτασης και της κρισιμότητας των επιπτώσεων των απειλών αυτών σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η Εθνική Αρχή της Κυβερνοασφάλειας και η Διεύθυνση Κυβερνοχώρου μεριμνούν για την παρακολούθηση γνωστών απειλών και ευπαθειών συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών και την παροχή ενημέρωσης σχετικά με αυτές.


25. Πως διασφαλίζεται περαιτέρω η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα;


Με τον ν. 4624/2019 (μόλις ο τέταρτος νόμος που ψηφίστηκε από τη νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2019), ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη ο Κανονισμός 2016/679 και η Οδηγία 2016/680. Το πακέτο αυτό ήταν υπερήμερο από μακρού χρόνου λόγω της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτή την ενωσιακή υποχρέωση. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε από τη δημοσίευση του νόμου στις 29.08.2019 διαπιστώθηκαν στην πράξη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένα ζητήματα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου στην Ελλάδα. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα 12 παρεμβάσεις καλύπτονται κενά και αίρονται σχετικές ασάφειες προς την κατεύθυνση της ενίσχυση του βασικού δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, για την παρακολούθηση των σχετικών πολιτικών, συστήνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων με αποστολή: α) την παρακολούθηση των επιστημονικών και νομολογιακών εξελίξεων και του εθνικού και ενωσιακού νομικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, β) την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων για την ανάληψη νομοθετικής δράσης στον τομέα αυτό, γ) την άσκηση καθηκόντων νομοπαρασκευαστικού έργου και δ) την αντιπροσώπευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε διεθνή όργανα. Τέλος προβλέπεται ότι με διάταξη Εισαγγελέα, η Ελληνική Αστυνομία προβαίνει σε ανακοίνωση ή δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας, της εικόνας και της ποινικής δίωξης κατηγορουμένου ή καταδικασθέντος για κακούργημα, για πλημμέλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και για πλημμέλημα το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δυο 2 ετών.




Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών


 

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών». Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε στο opengov.gr, με τη διαβούλευση να ολοκληρώνεται στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Σκοπός του σχεδίου νόμου, όπως αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο, είναι:

η θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 19 του Συντάγματος,

η βελτιστοποίηση της δράσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,

η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών από λογισμικά παρακολούθησης,

η οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα, και

η αποτελεσματικότερη προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αντικείμενο του νόμου είναι:

η εξαντλητική ρύθμιση της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών,

η αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,

ο ποινικός κολασμός της εμπορίας, κατοχής και χρήσης απαγορευμένων λογισμικών παρακολούθησης,

η σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας, και

η τροποποίηση των εθνικών ρυθμίσεων ενσωμάτωσης στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Η διαδικασία άρσης απορρήτου πολιτικού προσώπου

Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου, αίτηση για άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας μπορεί να ζητήσει μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, «ΔΑΕΕΒ»). Η διαδικασία άρσης απορρήτου προβλέπει τα εξής: Αίτηση της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής, κρίση εσωτερικού εισαγγελέα στην οικεία υπηρεσία και απόφαση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, τίθεται με το νομοσχέδιο ένα τριπλό φίλτρο εγγυήσεων για την άρση απορρήτου: α) τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ, β) θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν την διπλή εισαγγελική κρίση και γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

Με το νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση του προσώπου το οποίο υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της.

Ποινές για εμπορία και κατοχή παράνομου λογισμικού

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανέρχεται το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη. 



Οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης με τα κακόβουλα λογισμικά

 


Οι πραγματικές και αληθινές διαστάσεις της υπόθεσης είναι ότι αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν και στη χώρα μας. Κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης παρατηρήθηκαν πρώτη φορά στη χώρα μας το 2017-18.

Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι καμιά ελληνική Αρχή ασφαλείας δεν τα διαθέτει και δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή πεντακάθαρα. Η Ελληνική Πολιτεία, το Ελληνικό Κράτος δεν έχει κανενός είδους συναλλαγή με εταιρείες που παράγουν, εμπορεύονται, διακινούν αυτά τα λογισμικά και καμία ελληνική κρατική Αρχή ασφάλειας δεν τα έχει χρησιμοποιήσει. Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, το έχουν επιβεβαιώσει.

Ό,τι στοιχείο έρχεται στη δημοσιότητα για αυτό, για ενδεχόμενες εμπλοκές προσώπων, οφείλει η Δικαιοσύνη, που έχει ανοιχτή δικαστική έρευνα σε εξέλιξη, να το αξιολογήσει και να το ψάξει. Έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες.  

Η Κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί με σαφήνεια και με ειλικρίνεια. Το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί σε όλες του τις διαστάσεις και να μην μείνει καμία σκιά.

Αυτό που ξέρουμε για το Predator με τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι διαπίστωσε μία απόπειρα παραβίασης του κινητού του. Πήγε το κινητό του για έλεγχο και είδε ότι υπήρχε μία απόπειρα παραβίασης από το Predator, η οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν προέρχεται από ελληνική Αρχή Ασφάλειας.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση αυτή παραβίασης ή απόπειρας παραβίασης με κακόβουλα λογισμικά τηλεφώνου πολιτικού. Υπήρχαν αντίστοιχα περιστατικά στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Πολωνία. Είναι μία απειλή με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν σαν μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα.

Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να είναι και αυτή θύμα όλης αυτής της υπόθεσης.

Η Κυβέρνηση ενεργεί με νομοθετικές διατάξεις, που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο, που θα βάλουν την Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία θα υπάρχει καθολική απαγόρευση χρήσης, εμπορίας, διακίνησης αυτού του κακόβουλου λογισμικού. Και μια σειρά άλλες διατάξεις που θα διαρθρώνουν διαχρονικές παθογένειες, ακόμα και στον τύπο των νόμιμων επισυνδέσεων. 

Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή βγήκε και είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Πήρε αποφάσεις, απέδωσε ευθύνες, απομακρύνθηκαν άνθρωποι.

Η προσπάθεια όλη αυτή η υπόθεση να κυριαρχήσει μονοθεματικά, να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει την Κυβέρνηση, έχει ανάμεσα στα άλλα και ένα στόχο, να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, τη μνήμη του από την κοσμογονία, που συντελείται στη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Η κοσμογονία αυτή που γίνεται στη χώρα αφορά:

Τους συνταξιούχους, που παίρνουν τη σύνταξη τους, σήμερα, πολύ γρηγορότερα από ό,τι στο παρελθόν.

Την κοινωνία, που έμεινε όρθια την περίοδο της πανδημίας.  

Τους φοιτητές και τα Πανεπιστήμια, που θα μπορούν να συνεργάζονται με αντίστοιχα Ιδρύματα του εξωτερικού.

Την οικονομία, καθώς η χώρα μας είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Η χώρα έχει τις μεγαλύτερες, τις περισσότερες ξένες επενδύσεις από ποτέ.

Τον καθένα, που πληρώνει τον τρίτο χαμηλότερο λογαριασμό στην Ευρώπη στο ηλεκτρικό ρεύμα, εξαιτίας της πολιτικής της Κυβέρνησης.

Τις προσπάθειες για την ενεργειακή αυτονομία, καθώς η χώρα παράγει το 44% με ΑΠΕ και θα αυξηθεί περισσότερο. Αλλά και το γεγονός ότι ξεκινά σεισμικές έρευνες για το φυσικό αέριο.

250.000 ανθρώπους, που μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης βρήκαν δουλειά και έχουν εισόδημα, μισθό. 




Το κεντρικό δίλημμα των εκλογών

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας:

Το κεντρικό δίλημμα είναι σαφές: θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Είναι ένα δίλημμα το οποίο οικοδομείται και από άλλα σημαντικά ερωτήματα:

Ποιο κόμμα τελικά σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες μεγάλης πόλωσης την οποία εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε και ποτέ δεν προκαλέσαμε, μπορεί τελικά να ενώσει τους Έλληνες; Αυτό το οποίο και σήμερα ζητά ανάπτυξη για όλους και στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας ή εκείνο που διαλαλεί ότι «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»;

Ποια Παράταξη απέδειξε ότι μπορεί να μειώνει φόρους, να ενισχύει το εισόδημα και να φέρνει νέες δουλειές; Η Νέα Δημοκρατία με το χειροπιαστό έργο ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κλειστές τράπεζες, το αχρείαστο μνημόνιο και τα ατέλειωτα ψέματα;

Και ποιος είναι ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις, θωρακίζοντας, ταυτόχρονα, την Πατρίδα. Αναπτύσσοντας την οικονομία. Και στηρίζοντας, διαρκώς, την κοινωνία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεφαλής Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ή ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Σε αυτά θα απαντήσει, αύριο, στην κάλπη ο πολίτης. Έχοντας βιώσει δύο διαφορετικές τετραετίες και βλέποντας τη θέση της χώρας άλλοτε και σήμερα. Μπορεί να διακρίνει μία καλή Κυβέρνηση που κάνει και λάθη, από μία πραγματικά λάθος Κυβέρνηση. … Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές θα απαντήσουν με μια ψήφο και με τρεις λέξεις: Σταθερότητα, Συνέχεια και Συνέπεια.


 



Η Ελλάδα χρειάζεται δύο πλήρεις θητείες μιας κυβέρνησης

 


Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με τον Συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου AXIA Ventures Group, Γιώργο Λινάτσα:

Η Ελλάδα πλέον θεωρείται από πολλούς ως πυλώνας σταθερότητας και σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, σε μια εποχή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Και πιστεύω ότι ήμασταν καλοί στο να αξιοποιήσουμε τα συστημικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Είμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας. Θα έχουμε εκλογές το 2023, έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αν μη τι άλλο, έχουμε μάθει και από τα λάθη μας. Και είμαι πολύ αυστηρός με την ομάδα μου και τους υπουργούς μου, να κοιτάμε πάντα τι κάνουμε καλά, να κοιτάμε τι δεν έχουμε κάνει καλά. Επομένως, πιστεύω ότι στη δεύτερη θητεία μας θα εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Και αν μη τι άλλο, η διάθεσή μας για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα.

Πάντα υποστήριζα ότι η Ελλάδα χρειάζεται δύο πλήρεις θητείες μιας κυβέρνησης για να την βάλει πραγματικά σε διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι εάν μια κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία για δύο θητείες, τότε είναι πολύ δύσκολο να αναιρέσει κανείς την πρόοδο που θα έχει πετύχει.

Υπάρχουν πολλά χρήματα που θα εισρεύσουν, ειδικά στην Ελλάδα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που θα βοηθήσουν να μετριαστεί το πλήγμα και να αποφύγουμε την ύφεση το 2023. Αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει σημαντικά, σε επιδόσεις, την οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα καινοτομήσουμε σε πρωτοβουλίες δημόσιας πολιτικής ώστε να εξασφαλίσουμε χρήματα για τη στήριξη ευάλωτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πιστεύω πως είμαστε μια καλή κυβέρνηση. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Έχουμε κάνει λάθη αλλά ήμασταν ειλικρινείς καθώς τα παραδεχτήκαμε και προσπαθήσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως προς αυτά.

Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αν δει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα σήμερα, λέει ακριβώς τα ίδια με αυτά που έλεγε το 2015. Είναι συγκλονιστικό ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από την ήττα τους και ότι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο αλαζονικό τρόπο.

Αυτό που συνέβη όσον αφορά την ψηφιακή επανάσταση στην Ελλάδα είναι, νομίζω, με όλα τα αντικειμενικά κριτήρια, εντυπωσιακό. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτών και του κράτους, ήταν ένας πλήρης μετασχηματισμός. Ο ιστότοπός μας gov.gr άλλαξε πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος.




Ο ΣΥΡΙΖΑ: Είτε δεν κατανοεί είτε διαστρεβλώνει το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις

 



Με ένα Αλέξη Τσίπρα να τον έχουν καταγγείλει τα ίδια του τα στελέχη ότι τους παρακολουθούσε την περίοδο της διακυβέρνησης του.

Με ένα ΣΥΡΙΖΑ να έχει και να χρησιμοποιεί παράνομα λογισμικά από το 2016 μέχρι σήμερα.

Να έχει υπογράψει το 2018 σύμβαση με εταιρία παράνομου λογισμικού που εργάζεται ο γιός του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τόσκα.

Να έχει αποκαλυφθεί η νέα απάτη τύπου Novartis που πήγαν να εμπλέξουν τον πρωθυπουργό με παρακολουθήσεις. Να τους έχουν πάρει χαμπάρι, να σπιλώνουν, να ρίχνουν λάσπη χωρίς στοιχεία όπως ομολόγησε ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαντζουράνης.

Τέλος να ομολογεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου ποιοι κρύβονται πίσω απο τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις βάζοντας μπροστινό τον χρήσιμο και επικίνδυνο ηλίθιο Αλέξη Τσίπρα, και παρόλα αυτά αντί να μαζευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιδρά και για το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κυβέρνησε, αδιαφόρησε πλήρως για τη ρύθμιση του εξαιρετικά ευαίσθητου -για την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία- πεδίου των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών και τα λογισμικά παρακολούθησης. Το γεγονός ότι αυτά είχαν εντοπιστεί να λειτουργούν στη χώρα από το 2016 καθιστά την αδράνεια του ύποπτη αδιαφορία. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που έγιναν αντιληπτές και γνωστές αρρυθμίες στο σύστημα, ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων, απέδωσε με γενναιότητα πολιτικές ευθύνες, συνέδραμε την ελληνική Δικαιοσύνη μέσω των δημοσίων Αρχών. Παράλληλα, ετοίμασε νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται να απαντήσουν στα προβλήματα με τρόπο πειστικό και οριστικό. Είναι προφανές, από την ανακοίνωσή του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε δεν κατανοεί, είτε -όπως το συνηθίζει- σκοπίμως διαστρεβλώνει αυτό που διαβάζει.

Επισημαίνουμε λοιπόν, σημείο προς σημείο, σε όσα αναφέρει:

Ως προς την παρατήρηση περί αναδρομικής εφαρμογής: κανένας πολίτης, ο οποίος έχει βρεθεί σε καθεστώς άρσης απορρήτου, δεν εξαιρείται από τη δυνατότητα να ενημερωθεί, ακόμα κι αν η παρακολούθηση, έγινε στο παρελθόν. Το χρονικό όριο των τριών ετών που τίθεται συνδέεται με την ανάγκη να υπάρχει μία αντικειμενική χρονική απόσταση πριν από την ενημέρωση, ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε επικινδυνότητα για την εθνική ασφάλεια. Χρονικά όρια τίθενται εξάλλου και σε σχετικές νομοθεσίες ευρωπαϊκών κρατών.

Ως προς το τριμελές όργανο που αποφασίζει: πλην του Διοικητή, δεν πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που κρίνουν εάν υφίσταται διακύβευση εθνικής ασφάλειας. Στο τριμελές όργανο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, που εξαρχής δεν συμμετείχε στην διαδικασία, και ο εισαγγελικός λειτουργός που υπηρετεί στον οικείο φορέα, ο οποίος, λόγω παρέλευσης του χρόνου θητείας του, θα είναι διαφορετικός από εκείνον που εξέδωσε τη διάταξη. Η επιφύλαξη της μη διακύβευσης του σκοπού υπήρχε εξάλλου αυτούσια και στο πλαίσιο που ίσχυε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την απόφαση για το ποιο κακόβουλο λογισμικό θεωρείται παράνομο: καλό θα είναι να γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μία ποινική διάταξη οφείλει να είναι απολύτως ορισμένη, διαφορετικά έχει κίνδυνο να κριθεί αντισυνταγματική λόγω αοριστίας. Συνεπώς, η ύπαρξη καταλόγου είναι αναγκαία συμπλήρωση της ποινικής διάταξης. Επειδή δε η ΕΥΠ είναι ο εθνικός φορέας κυβερνοασφάλειας, είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα κακόβουλα λογισμικά που κυκλοφορούν. Υπό διαφορετική εκδοχή, η διάταξη θα ήταν ανεφάρμοστη και νομικά προβληματική.

Ως προς την διαγραφή υλικού παρακολουθήσεων: καλό θα ήταν η αντιπολίτευση να ανατρέξει στη σχετική νομοθεσία, όπως ισχύει επί δεκαετίες. Ο νόμος δεν προέβλεπε χρονικό όριο για την καταστροφή του υλικού της παρακολούθησης, με αποτέλεσμα η καταστροφή να καθίσταται δυνατή από την πρώτη μέρα της λήξη της άρσης. Για πρώτη φορά τυποποιείται η διαδικασία και τίθενται αυστηρά και εύλογα όρια. Εξάλλου, το περιεχόμενο της παρακολούθησης θα πρέπει να καταστρέφεται σε σχετικά εύλογο χρόνο για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, στο μέτρο που δεν ανέκυψε ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Και καλό είναι να μην συγχέεται το υλικό παρακολούθησης, που καταστρέφεται στους έξι μήνες, με τον φάκελο τεκμηρίωσης της άρσης του απορρήτου, που καταστρέφεται ύστερα από δεκαετία, για το οποίο επίσης δεν υπήρχε προθεσμία στην προηγούμενη νομοθεσία.

Η πολιτική, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, είναι επίλυση προβλημάτων, με πράξεις, απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και μετρήσιμα αποτελέσματα. Όχι ακατάσχετη θεωρητικολογία, όχι κραυγές, όχι ψέματα, όχι συκοφαντίες. Και αυτή είναι η τεκτονική ρωγμή που χωρίζει την Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ».



Ακροαριστεροί συνεπλάκησαν με φοιτητές στο ΑΠΘ


 

Ενταση τα ξημερώματα στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, από ακροαριστερούς και Φοιτητές, που έχουν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αφορμή την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περίπου στις 6:30 το πρωί υπήρξε ένταση μεταξύ φοιτητών και των ακροαριστερών ομάδων που μόνο το ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν τους ενδιαφέρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά μια ομάδα φοιτητών ήταν έξω από την πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ και όταν μπήκε μέσα στον χώρο ξεκίνησαν οι συμπλοκές με ακροαριστερούς που βρίσκονταν μέσα σε αυτόν.



Μενέντεζ: Δικτάτορας ο Ερντογάν, δεν εγκρίνω την πώληση των F-16

 



Μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν μείνει στενοί σύμμαχοι του Ταγίπ Ερντογάν.

Εξοργισμένος και καταγγελτικός απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και την εμπρηστική ρητορική, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έκλεισε την πόρτα στον Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16. 

Χαρακτήρισε μάλιστα τον Ερντογάν αυταρχικό, ενώ δήλωσε ότι συνομιλεί με δικτάτορες και πως με τη συμπεριφορά του απειλεί και τα αμερικανικά συμφέροντα.

«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζιπίνκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε ο Πρ. Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Όσο είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχω λόγο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, δεν θα συμφωνήσω να πουληθούν F-16 στην Τουρκία», τόνισε ο Μενέντεζ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ανταμείβουμε μια χώρα που είναι επιθετική προς τους γείτονές της».

«Σήμερα η απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Τούτων δοθέντων, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Και γι' αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο γερουσιαστής, που παραμένει πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, ξεκαθάρισε με την πιο σκληρή γλώσσα, ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, και τόνισε ότι η αμερικανική στάση δεν θα αλλάξει μέχρι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.

«Η συνεχιζόμενη επιθυμία του Ερντογάν να προβάλλει τον απολυταρχισμό του στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Αμερική να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας δείξουμε στους δικτάτορες του κόσμου ότι δεν μπορούν μονομερώς να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με προσαρτήσεις όποτε το επιθυμούν. Ας εργαστούμε μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει από το νησί της Κύπρου δια παντός», υπογράμμισε ο Μενέντεζ.

Τη βεβαιότητα ότι η διακομματική αντίθεση που επικρατεί στο Κογκρέσο για τα F16 θα εξέφρασε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη η οποία επανεξελέγη με άνεση στην περιφέρεια της. Η κ. Μαλλιωτάκης μάλιστα λέει ότι δεν ισχύει η άποψη ότι μια Ρεπουμπλικανική Βουλή θα είναι πιο φιλική προς την Τουρκία.

Ανεξαρτήτως τελικής κατάληξης της τροπολογίας Πάπας, αυτό που επιτεύχθηκε είναι η αποστολή ενός αυστηρού μηνύματος προς την Τουρκία αλλά και τον Λευκό Οίκο ότι η πώληση ή η αναβάθμιση των F16, συναντά σημαντικά και μάλιστα διακομματικά εμπόδια στο Κογκρέσο σημειώνει επίσης στην συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση.

Η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης αναφέρει: «Ολόκληρη η διαδικασία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη κυβέρνηση ότι υπάρχει διακομματική αντίθεση τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Συνεργαζόμαστε με τον γερουσιαστή Μενέντεζ ως πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και εγώ συνεργάζομαι με τον Μάικ Μακόλ ο οποίος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σε μια τέτοια πώληση. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό, πολύ καλό σημείο. Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την προστασία των συμμάχων μας».

Η Νικόλ Μαλλιωτάκης απορρίπτει την θεωρία που θέλει τους Ρεπουμπλικανούς να είναι πιο φιλικοί με την Τουρκία θυμίζοντας ότι το καλοκαίρι η τροπολογία Πάπας πέρασε στην ολομέλεια εξαιτίας της στήριξης του κόμματος της.

«Στη Γερουσία σίγουρα έχετε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που θα κρατήσει τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αλλά και με τη Βουλή, που περνάει στους Ρεπουμπλικάνους, δεν νομίζω ότι αυτό θα υπάρξει διαφορά.

Εξακολουθείτε να βλέπετε ότι η πλειοψηφία των μελών της Βουλής αντιτίθεται στην πώληση και όταν αυτή η τροπολογία ήρθε στην ολομέλεια μπορέσαμε να πάρουμε τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών, ήταν αυτοί που τελικά βοήθησαν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Οι Δημοκρατικοί δεν είχαν μόνοι τους τις ψήφους για να περάσουν αυτήν την τροπολογία. Ήταν οι ψήφοι των Ρεπουμπλικανών που ο Γκας Μπιλιράκης και εγώ μπορέσαμε να φέρουμε, πάνω από 60 ψήφοι, που την έκαναν τελικά να περάσει. Επομένως, ήταν πραγματικά μια διακομματική προσπάθεια και δεν θα είχε περάσει χωρίς διακομματική υποστήριξη».

Η επιβεβαίωση της στήριξης της Ελλάδος και της Κύπρου τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Κογκρέσο στην σκιά της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας είναι κρίσιμης σημασίας αναφέρει η κ Μαλλιωτάκης.

«Ανησυχούμε πάντα όταν πραγματικά δεν ξέρουμε τι μπορεί να πει ή να κάνει ο τύπος (Ερντογαν) και συμπεριφέρεται επιθετικά και η ρητορική του είναι προβληματική. Αλλά νομίζω ότι γι’ αυτό ξέρετε, χρειαζόμαστε τα μέλη του Κογκρέσου και χρειαζόμαστε τη κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της στους συμμάχους μας στην περιοχή».