Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ανδρουλάκης απέδειξε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι είναι η ντροπή του ΠΑΣΟΚ και εθνικά επιζήμιος

 


Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει την ξεφτίλα, διαβάλλοντας την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Αντί να δείξει σοβαρότητα στον Ελληνικό λαό, προτίμησε να παίζει την Μάρθα Βούρτση σε Ελλάδα και Ευρώπη συμμαχώντας μάλιστα με τον απαξιωμένο πολιτικό απατεώνα Αλέξη Τσίπρα, και μετά τις αποκαλύψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άρχοντα των υποκλοπών.

Δεν θα αναφέρουμε όλη την ομιλία της Μάρθας Βούρτση, που δεν είχε το σθένος και τα παντελόνια να πάει να ενημερωθεί από την ΕΥΠ, και να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό γιατί τον παρακολουθούσαν, θα σταθούμε σε ένα κατάπτυστο σημείο που δείχνει και την φαιδρότητα Ανδρουλάκη.

Τόσα χρόνια τα ορφανά του Στάλιν, οι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να διαβάλλουν την χώρα μας στην Ευρωβουλή λέγοντας χυδαία ψέματα, και στήνοντας προβοκάτσιες κατά της χώρας και της ελληνικής κυβέρνησης, για δήθεν νεκρά παιδιά, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Τώρα έχουμε ακόμα ένα φαιδρό πολιτικό, τον Νίκο Ανδρουλάκη που παίζει το ίδιο παιχνίδι όπως οι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον δικτάτορα Πούτιν και τον καθεστωτικό Ερντογάν.

Ο χυδαίος και φαιδρός Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Ερντογάν και Πούτιν, αυτόν που κρατάει την Ελλάδα ψηλά και την προστατεύει από αυτούς τους δύο επικίνδυνους, και από τους εσωτερικούς συμμάχους τους, τον ΣΥΡΙΖΑ και όπως φαίνεται και από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τι είπε λοιπόν μέσα σε άλλα στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνοντας το πόσο επιπόλαιος και εθνικά επιζήμιος είναι για την Ελλάδα μας : Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη. Αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν ευθέως, όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν, το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία και κάποιοι δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται πρακτικές τους, όπως ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η παγίδευση των πολιτικών αντιπάλων και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου.

Αφήνουμε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην κρίση σας!!!!



Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εκβίασης, τοκογλυφίας και αρπαγής σε βάρος 23χρονου


 

Οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση εκβίασης σε βάρος 23χρονου ημεδαπού.

Συνελήφθησαν για την υπόθεση δύο ημεδαποί 21 και 30 ετών, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος τριών ημεδαπών συνεργών τους ηλικίας 21, 24 και 25 ετών σχηματίσθηκε δικογραφία για εκβίαση από κοινού, τελεσθείσα και σε απόπειρα, τοκογλυφία κατ’ εξακολούθηση, αρπαγή από κοινού καθώς και για παραβάσεις των Νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ο 21χρονος συλληφθείς εκμεταλλευόμενος την οικονομική ανάγκη του παθόντα και κατόπιν διαμεσολάβησης του 21χρονου συνεργού του, συμφώνησε σε δύο περιπτώσεις να του δανείσει τα χρηματικά ποσά των 1.000 και 2.650 ευρώ, με την τοκογλυφική απαίτηση να του επιστρέψει μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα χρηματικά ποσά των 3.000 και 7.800 ευρώ αντίστοιχα.

Ο παθών αποπλήρωσε στην πρώτη περίπτωση το συνολικό χρηματικό ποσό, με αποτέλεσμα ο 21χρονος να αποκομίσει περιουσιακό όφελος, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο 23χρονος δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το ποσό, οπότε και οι δράστες του απηύθυναν απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Ξημερώματα της 08-09-2022, ο 21χρονος συλληφθείς με τον 24χρονο προσέγγισαν τον παθόντα έξω από την οικία του και τον επιβίβασαν παρά τη θέλησή του με χρήση σωματικής βίας σε όχημα με οδηγό τον 25χρονο συνεργό τους. Ακολούθως, τον οδήγησαν στην περιοχή της Πυλαίας, όπου με τη χρήση σωματικής βίας και την απειλή πιστολιού, ο 21χρονος απαίτησε την άμεση καταβολή χρηματικού ποσού 1.500 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ, πλην όμως αυτός δε διέθετε το ανωτέρω ποσό, με αποτέλεσμα να του αφαιρέσει το κλειδί του αυτοκινήτου του, μέχρι να λάβει τα χρήματα που απαίτησε.

Κατόπιν σχετικής καταγγελίας, οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών και σε προκαθορισμένη συνάντηση στο κέντρο της πόλης μεσημβρινές ώρες χθες (13-09-2022), προσήλθαν ο 21χρονος με τον 30χρονο προκειμένου να παραλάβουν το συμφωνηθέν ποσό, οπότε και συνελήφθησαν.

Στην κατοχή του 21χρονου καθώς και σε έρευνα της οικίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των 940 ευρώ,

το κλειδί του αυτοκινήτου του παθόντα,

ένα αεροβόλο όπλο, δέκα αμπούλες αερίου και 500 βολίδες αεροβόλου,

φυσίγγια πυροβόλου και πολεμικού όπλου,

μικροποσότητα κοκαΐνης και

μία ζυγαριά ακριβείας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Εξιχνιάστηκε η κλοπή του χρηματοκιβωτίου στην Θεσσαλονίκη

 


Ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους δύο θρασύτατους δράστες που είχαν αποσπάσει χρηματοκιβώτιο και το είχαν μεταφέρει μέχρι το αυτοκίνητο τους, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου περίπτωση κλοπής χρηματοκιβωτίου, που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2022 στη Λεωφόρο Νίκης, στη Θεσσαλονίκη. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης 23χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ο 23χρονος πιθανόν κακοποιός Ρομά, από κοινού με συνεργό του πιθανόν κακοποιό Ρομά, μετέβησαν σε διαμέρισμα όπου διαμένουν δύο ηλικιωμένοι ημεδαποί και με το πρόσχημα ότι υπάρχει βλάβη στα ηλεκτρολογικά εισήλθαν σε αυτό και αφαίρεσαν ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε διάφορα έγγραφα και μία τσάντα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ, καθώς και διάφορα κοσμήματα. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών.



Μητσοτάκης για Εθνική : «Πάντα μαζί σας παιδιά - Ψηλά το κεφάλι»

 


Το δικό του μήνυμα στην Εθνική Ομάδα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον αποκλεισμό της από το Ευρωμπάσκετ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter ευχαριστεί την ομάδα για τις ωραίες στιγμές τονίζοντας ότι όλοι είναι μαζί τους και ότι όλοι θα πρέπει να έχουν το κεφάλι ψηλά.

«Σας ευχαριστούμε για τις ωραίες στιγμές. Θα έρθουν κι άλλες. Πάντα μαζί σας παιδιά. Ψηλά το κεφάλι!», έγραψε χαρακτηριστικά.

 



Χαστούκι στον Ερντογάν απο τους Τούρκους «Οι Έλληνες είναι φίλοι μας»

 


To 64% των Τούρκων δεν θεωρεί «εχθρό» τον ελληνικό λαό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Metropoll στην Τουρκία.

«Με τον ελληνικό λαό έχουμε εχθρότητα ή όχι; ο ελληνικός λαός είναι εχθρός ή φίλος;» είναι το ερώτημα της σφυγμομέτρησης. Το 31,3% λέει «ναι» υπάρχει εχθρότητα, ενώ το 64% των ερωτώμενων απαντούν «όχι», το 4,7% δεν απάντησε. 

Η έρευνα δίνει ένα χαστούκι στον προκλητικό Ερντογάν, στα στελέχη του και στους εθνικιστές.



Το θεαματικό στην έρευνα είναι, πως η πλειοψηφία τουρκικών κομμάτων που έχουν κάνει «σημαία» την ακραία εθνικιστική ρητορική κατά της Ελλάδας -όπως το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το συγκυβερνών ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗP)- δεν θεωρούν «εχθρό» τους Έλληνες.

Συγκεκριμένα δεν θεωρούν «εχθρό» τον ελληνικό λαό, δήλωσαν οι ψηφοφόροι των κομμάτων:

• 60,3% του κυβερνώντος AKP

• 73,8% του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP)

• 65,1 % του Καλού Κόμματος (İyi Parti ) της Μεράλ Ακσενέρ

• 68,6 του Δημοκρατικού Κόμματος τω Λαών (HDP)

• 57,8% του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP)

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δικτυα, ο ιδρυτής και Διευθυντής της MetroPOLL Research Οζέρ Σενσάρ, σχολίασε : «Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας δεν αισθάνεται εχθρότητα προς τον ελληνικό λαό».

Σε άλλη ερώτηση της ίδιας έρευνας, το 51,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ένταση της Τουρκίας με την Ελλάδα αποτελεί προεκλογική κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν. Σε αυτούς που συμφωνούν με την ίδια άποψη είναι 36% και 38% των ψηφοφόρων του AKP και ΜΗP αντίστοιχα, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην χώρα.



Ψηφίστηκε η ΠΝΠ για τις αλλαγές στην ΕΥΠ

 


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που επιφέρει αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η νέα ΠΝΠ εντάσσει την υποχρέωση ακρόασης του διοικητή της από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και επαναφέρει τη δεύτερη υπογραφή δικαστικού λειτουργού για τις συνακροάσεις που είχε καταργήσει για περίεργους λόγους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την ΠΝΠ κύρωσε η ΝΔ, ενώ το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης «βαθύτατη πληγή για το κράτος δικαίου» τις παράνομες παρακολουθήσεις κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση για συνειδητή απόπειρα ταύτισης των παράνομων και νόμιμων επισυνδέσεων.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης, τόνισε πως στις 45 ημέρες που προέκυψε το ζήτημα με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγιναν συγκεκριμένες ενέργειας από την κυβέρνηση όπως η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύγκληση της Βουλής, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, δύο συνεδριάσεις της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της συγκάλυψης; Δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκάλυψη όταν έχουν συντελεστεί όλα αυτά;», αναρωτήθηκε.



Συνάντηση Θεοδωρικάκου με την χήρα του Γ. Καραϊβάζ

 



Τη χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ, Στάθα Αλεξανδροπούλου-Καραϊβάζ συνάντησε ιδιωτικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κύκλοι του Υπουργείου σχολίασαν:

«Η εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι μία, πάγια και ξεκάθαρη: καμία διερεύνηση υπόθεσης δολοφονίας δε σταματά εάν δεν εξιχνιαστεί πλήρως, δεν εντοπιστούν οι υπαίτιοι και αποδοθούν στη Δικαιοσύνη. Η ίδια εντολή ισχύει, προφανώς, και για τους αξιωματικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, που διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση ανθρωποκτονίας».

Ανέφεραν επίσης πως «κάθε απώλεια ζωής είναι μία τραγωδία. Ένας πόνος ψυχής και μια αγιάτρευτη πληγή για πολλές οικογένειες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Η έρευνα σε όλες -ανεξαιρέτως- τις υποθέσεις θα φθάσει μέχρι τέλους. Μέχρι να φωτιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια, μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, μέχρι να βρεθούν οι δράστες. Όσος καιρός και να περάσει», συμπληρώνοντας πως «είναι ζήτημα ήθους, είναι ζήτημα συνείδησης, είναι ζήτημα πολιτισμού, είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι ζήτημα Δικαιοσύνης».



Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Παράδειγμα προς μίμηση οι παραιτηθέντες δικαστές που δεν ανταποκρίνονταν στα καθήκοντά τους

 



Συγχαρητήρια στους δικαστές που παραιτήθηκαν απηύθυνε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου.

Με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους 2022-2023, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, απηύθυνε ευχές προς τους 2.625 δικαστές της χώρας και παράλληλα συγχαίρει όσους δικαστές ευαισθητοποιήθηκαν, όταν αντιλήφθηκαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, και ζήτησαν οι ίδιοι την οριστική παύση από το δικαστικό σώμα.

Γεωργίου: «Παράδειγμα προς μίμηση όσοι δικαστές παραιτήθηκαν»

Παράλληλα, η κυρία Γεωργίου επισημαίνει ότι οι έως τώρα παραιτηθέντες δικαστές λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους «πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση».

Συγκεκριμένα, η κυρία Γεωργίου καταλήγει στο χαιρετισμό της: «Τέλος, θέλω να συγχαρώ τις συναδέλφους που ευαισθητοποιήθηκαν, όταν αντιλήφθηκαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα για αντικειμενικούς ή υποκειμενικούς λόγους ν' ανταποκριθούν στην άρτια άσκηση του λειτουργήματός τους και ζήτησαν την οριστική τους παύση, προκειμένου να διορισθούν στο Δημόσιο. Πρέπει ν' αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση! Συνάδελφοι είμαι δίπλα σας και όχι απέναντι! Με δεδομένη την εκτίμησή μου στον καθένα από εσάς!».


Πηγή



Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Η Ρωσία χρηματοδότησε ξένα κόμματα και πολιτικούς σε 24 χώρες από το 2014

 



Η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 και μετά.

Η χρηματοδότηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Μόσχα για να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε ορισμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών. Μοιράστηκαν αυτές τις πληροφορίες περί της κρυφής πολιτικής χρηματοδότησης της Ρωσίας με άλλες χώρες, συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχους, που ενημέρωσε τηλεφωνικά δημοσιογράφους, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση και ότι η Ρωσία πιθανότατα μετέφερε κρυφά περισσότερους πόρους, που δεν εντοπίστηκαν», πρόσθεσε.

Ρώσος πρεσβευτής σε «ασιατική χώρα» έδωσε «εκατομμύρια δολάρια» σε υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές. Έφερε ως παράδειγμα έναν Ρώσο πρεσβευτή σε «ασιατική χώρα» ο οποίος έδωσε «εκατομμύρια δολάρια» σε έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που πήρε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η αμερικανική διπλωματία θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε αυτήν την ανάλυση δεν έγινε κάποια εκτίμηση της ρωσικής ανάμειξης στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις αδυναμίες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια», κατέληξε ο αξιωματούχος.


iefimerida.gr



Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα θα είναι η λύση για να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση


 

«Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος- όχι στα χαρτιά, στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα θα είναι η λύση για να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την ενεργειακή κρίση. Και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της Ελλάδας και θα είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη γεωστρατηγική της σημασία», τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης και χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως τον «πιο σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο για την επίλυση των προκλήσεων της περιοχής».

«Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα στην ενεργειακή ποικιλομορφία, στην ενεργειακή ασφάλεια, που είναι και εθνική ασφάλεια, καθώς και στην ενεργειακή μετάβαση, και είμαι περήφανος για τη σχέση που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα καθώς βασίζεται σε αξίες, είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή αποτελεσμάτων και στην από κοινού επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή», υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρέσβης.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συμβάλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ο κ. Τσούνης απαντά πως οι ΗΠΑ συνεισφέρουν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση και εξηγεί πως η χώρα του είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη από οποιοδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το LNG στην Ευρώπη και την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Το 60% του LNG της Ελλάδας προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ποσοστό αυτό αυξάνεται», σημειώνει και χαρακτηρίζει «στρατηγικό λάθος» αυτό που έγινε πριν από χρόνια με την αποκλειστική προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία.

«Νομίζω ότι οι χώρες έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι λάθος καθώς αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Αυτές οι συνέπειες είναι υπαρκτές και σοβαρές. Ελπίζω να είναι όσο το δυνατόν πιο βραχύβιες» λέει, υπογραμμίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στήριξη «όχι μόνο στα λόγια, αλλά με έργα», με τη διοχέτευση LNG αλλά και με την υποστήριξη έργων που διαφοροποιούν τις πηγές ενέργειας, συνεισφέρουν στην ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή από τον άνθρακα.

«Για την Ελλάδα αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικά λιγότερα απ' ό,τι σε άλλα έθνη, λόγω της εξαιρετικής ηγεσίας», εκτιμά ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απαριθμεί δε, μια σειρά από έργα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ενεργειακού προφίλ της χώρας μας, όπως η επέκταση της Ρεβυθούσας, τα δύο FSRU για την Αλεξανδρούπολη, εκ των οποίων το ένα θα είναι έτοιμο σε περίπου 15 μήνες, αλλά και ένα ακόμη που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κόρινθο. Επίσης, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας που έχει ολοκληρωθεί, αλλά και τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα ηγείται της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης

Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ και είχε σειρά συναντήσεων και επαφών στην πόλη, χαρακτηρίζει την αμερικανική παρουσία στο μεγαλύτερο διεθνές εκθεσιακό γεγονός της χώρας - δέκα άτομα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμερικανοί πρέσβεις που υπηρετούν σε χώρες των Βαλκανίων και ισχυρή παρουσία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα- ως αναγνώριση της θέσης και του ρόλου της Ελλάδας, ενώ ανατρέχει στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντας ειρωνικό το γεγονός ότι «πριν από μερικά χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε -άδικα- σαν σάκος του μποξ» και σήμερα βρίσκεται σε αυτή την ισχυρή θέση.

«Υπήρχαν έθνη στην Ευρώπη που ήθελαν να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και τώρα χρειάζονται τη βοήθειά της» λέει, δίνοντας έμφαση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που πέρυσι «έτρεξε» με ρυθμό άνω του 8% -«μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη»- και φέτος, στο δεύτερο τρίμηνο, με 7,7%.

«Η Ελλάδα ηγείται της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης σήμερα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Τζορτζ Τσούνης: «Οι Αμερικανοί "διψούν" να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του ρεύματος των Αμερικανών που επισκέπτονται τη χώρα μας και οι οποίοι φέτος «ψήφισαν» μαζικά Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ο κ. Τσούνης, με τη μακρά εμπειρία του στον τομέα από την προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητά του, υπογραμμίζει πως «είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί τουρίστες "διψούν" να έρθουν στην Ελλάδα».

Όπως λέει, «αυτό φαίνεται από τον αριθμό ρεκόρ των Αμερικανών που ήρθαν και τον αριθμό ρεκόρ των χρημάτων που ξόδεψαν εδώ», γεγονός που χαρακτηρίζει πολύ χρήσιμο για την ελληνική οικονομία, μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της οποίας στηρίζεται στον τουρισμό.

Εκφράζει δε την εκτίμηση, ότι την επόμενη χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. «Νομίζω ότι θα δούμε περισσότερες πτήσεις την εβδομάδα από τη Βοστώνη. Δεν έχουμε καμία από το Μαϊάμι ή από τη Δυτική Ακτή, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και νομίζω ότι θα δείτε μια μεγάλη προσπάθεια και μια μεγάλη ώθηση για να ξεκινήσουν πτήσεις για Αθήνα και από εκεί».

Κλείσιμο

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μιας απευθείας πτήσης από τη Νέα Υόρκη. «Έχει καθυστερήσει πολύ. Θα πιέσω πολύ γι' αυτό. Είναι προτεραιότητα αυτής της πρεσβείας και ελπίζω πως θα μπορέσουμε να το πετύχουμε το ερχόμενο καλοκαίρι» αναφέρει, ενώ εξίσου σημαντική θεωρεί την ανάγκη παράτασης της σεζόν.

«Εργαζόμαστε επίσης για την παράταση της σεζόν. Δεν μπορεί να αφορά μόνο την καλοκαιρινή περίοδο», σημειώνει κι εξηγεί πως αφενός μεν η παράταση των πτήσεων δεν αφορά μόνο τους επιβάτες αλλά και το cargo, ένα «πολύ σημαντικό οικονομικό ζήτημα», αφετέρου δε η Ελλάδα προσφέρεται για τουρισμό όλο τον χρόνο αφού «300 ημέρες τον χρόνο έχει ήλιο!».

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν τις απευθείας πτήσεις τους», σημειώνει ο κ. Τσούνης και καλεί τους Αμερικανούς τουρίστες να ανακαλύψουν «τα πολλά όμορφα μέρη και για τις άλλες εποχές (πλην καλοκαιριού)» που έχει η Ελλάδα.

«Υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη και χωριά για τον χειμώνα, το φθινόπωρο, την άνοιξη. Για πεζοπορία, για σκι, για εξαιρετικό φαγητό. Τη γαστρονομία στην Ελλάδα θα τη συνέκρινα με οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο!», λέει ο κ. Τσούνης, ενώ προτείνει ακόμη και στους λάτρεις του γκολφ να ανακαλύψουν την Ελλάδα ως προορισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Costa Navarino.

Τζορτζ Τσούνης: «Μαγνήτης επενδύσεων η Θεσσαλονίκη»

Στην τρίτη επίσημη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη, ο κ. Τσούνης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον «πραγματικά διεθνή χαρακτήρα» της ΔΕΘ, έναν θεσμό που ο ίδιος επισκέφθηκε για πρώτη φορά και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αρκετές συζητήσεις (για την ενέργεια, την ενδυνάμωση των γυναικών, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κ.ά).

Ερωτηθείς για την προοπτική να έρθουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην πόλη και την περιοχή, ο Αμερικανός πρέσβης τονίζει ως γενική αρχή ότι «οι επιχειρήσεις πηγαίνουν εκεί που τις θέλουν και μένουν εκεί που τις εκτιμούν» και εκτιμά πως η Θεσσαλονίκη, η «πρωτεύουσα των Βαλκανίων», η οποία έχει ήδη προσελκύσει μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις, όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte μετά τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ το 2018 ως «τιμώμενη χώρα», θα αποτελέσει «μαγνήτη επενδύσεων».

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βγάζει πτυχιούχους έτοιμους για εργασία. Ανθρώπους με τεράστιες δεξιότητες, που χρειάζονται στο περιβάλλον του 21ου αιώνα. Έτσι, όχι μόνο έχετε έτοιμους για εργασία πτυχιούχους που προέρχονται από ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, αλλά έχετε επίσης ένα υπέροχο μέρος για να ζήσει κανείς» λέει, δίνοντας έμφαση στα έργα αναβάθμισης των υποδομών στην πόλη (π.χ. αεροδρόμιο).

Τζορτζ Τσούνης: «Η πλατεία Ελευθερίας δεν μπορεί να είναι πάρκινγκ»

Έχοντας δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την πρώτη κιόλας επίσημη επίσκεψή του με την ιδιότητα του πρέσβη, όταν -μεταξύ άλλων- είχε επισκεφθεί και το Εβραϊκό Μουσείο, ο κ. Τσούνης αναφέρεται σε δύο έργα που σχετίζονται με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης: τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας, που σήμερα λειτουργεί ως πάρκινγκ, σε πάρκο μνήμης και την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζοντας πως η οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας έχει ήδη αργήσει.

«Πολλές φορές μου αρέσει να επικαλούμαι τον Σαίξπηρ λέγοντας πως αν είναι κάτι να γίνει θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Νομίζω ότι "χάσαμε το πλοίο" σε ό,τι αφορά το γρήγορα καθώς έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια», λέει. «Δεν υπήρξε αρκετή αναγνώριση και πρέπει να το διορθώσουμε αυτό. Είναι μια ιστορική αδικία», προσθέτει και αναφερόμενος στην πλατεία Ελευθερίας, τονίζει ότι δεν μπορεί να είναι πάρκινγκ.

«Η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να γίνει. Αυτό είναι το μέρος απ' όπου η εβραϊκή κοινότητα οδηγήθηκε στα στρατόπεδα θανάτου. Δεν μπορεί να είναι χώρος στάθμευσης», σημειώνει και τονίζει την ανάγκη να μετατραπεί η πλατεία Ελευθερίας άμεσα σε πάρκο μνήμης.

«Υπάρχουν πολλά μέρη για να γίνουν πάρκινγκ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που είναι σε κοντινή απόσταση. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποιες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη στάθμευση εδώ, καταλαβαίνω όμως επίσης ότι έρχεται το μετρό και υπάρχουν άλλα μέρη για να παρέχεται χώρος στάθμευσης. Επομένως, δεν επιδιώκω να αντιμετωπίσω μια ιστορική ανισότητα δημιουργώντας μια μεγαλύτερη πρόκληση στάθμευσης για τους Θεσσαλονικείς. Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. Δεν μπορεί να είναι δικαιολογία (το πάρκινγκ) για αδράνεια σε ένα απίστευτα σημαντικό ζήτημα», υπογραμμίζει.

Τονίζει επίσης την ανάγκη να προχωρήσει και η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. «Πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να ξεκινήσει η ανέγερση ενός παγκοσμίου κλάσης Μουσείου Ολοκαυτώματος που θα θυμίζει τα όσα τραγικά συνέβησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μια σημαντική υπενθύμιση σε όλους μας, ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται...», λέει με έμφαση ο Αμερικανός πρέσβης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο της εκπαίδευσης και τη συμβολή του Μουσείου σε αυτή τη διαδικασία.

Δεσμεύεται, μάλιστα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ο ίδιος προσωπικά θα βοηθήσουν και στα δύο αυτά μεγάλα πρότζεκτ που συνδέονται με την ιστορική μνήμη και την τραγική μοίρα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.


Πηγή