Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Μητσοτάκης: ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν κρυφή ατζέντα στην οικονομία και «αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση».

 


«Οι μόνοι, που μιλάμε για το μέλλον της χώρας είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία. Δεν αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες και κόντρες, που εν τέλει δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Το Πρωινό» με τον Γιώργο Λιάγκα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Κατηγόρησε, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν κρυφή ατζέντα στην οικονομία και δη στην φορολόγηση και ότι «αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση».






Ασύστολα ψεύτης και απατεώνας ο Τσίπρας : Η ΝΔ έχει λεηλατήσει αδύναμους και μεσαίους με αύξηση της έμμεσης φορολογίας



Δεν έβαλε μυαλό και κάθε μέρα γίνεται και πάλι ο απατεώνας και ψεύτης Τσίπρας που όλοι γνωρίζουμε.

Θύματα του Αλέξη Τσίπρα οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ που υποτίθεται θα ιδιωτικοποιούσε η Ν.Δ., και τελικά ήταν ακόμα ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την επίσκεψή του σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ και σε συζήτησή του με εργαζόμενους της επιχείρισης, εξαπάτησε ασύστολα και είπε ασύστολα ψέματα για να καταφέρει όσους μπορεί να τον πιστέψουν.

Κλείνοντας, ο αμετανόητος απατεώνας αναφέρθηκε στο κατά αυτόν «κρίσιμο διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης», σημειώνοντας ψέματα πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αυξήσει τη φορολογία, αλλά την “έμμεση φορολογία”, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ», κάτι που δεν προκύπτει απο πουθενά, και βρίσκεται μόνο στο σχέδιο απάτης του Τσίπρα.

«Και οι έμμεσες αυξήσεις των φόρων δεν χτυπάνε ισότιμα αυτούς που έχουν μεγάλο εισόδημα, αυτούς που έχουν μεσαίο και αυτούς που έχουν μικρό. Κυρίως χτυπάνε αυτούς που έχουν μικρό γιατί οι άλλοι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Να λοιπόν, τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ αυτά τα 4 χρόνια. Πράγματι έκανε φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και λεηλάτησε μέσα από την έμμεση φορολογία το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και κυρίως των μισθωτών, των εργαζόμενων. Το ζείτε στην τσέπη σας», είπε χαρακτηριστικά ο απατεώνας δείχνοντας ότι παρά το 21% διαφορά παραμένει το ίδιο ψεύτης.





Στην Αθήνα ο διοικητής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς

 


Στην Αθήνα βρέθηκε σύμφωνα με «Τα Νέα», την περασμένη Τρίτη ο διοικητής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με στελέχη «υπηρεσιών», οι οποίες ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές. Η άφιξη Μπερνς στην Αθήνα ήταν η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια και αντανακλά όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ», την «πραγματική αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό στάδιο».

Για τις ΗΠΑ άλλωστε, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς και δη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αμερικανούς παράγοντες να υπογραμμίζουν ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής δεν υπάρχουν πολλές δημοκρατίες που να μπορεί η Ουάσιγκτον να βασιστεί, αντίθετα στην Αθήνα οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν έναν «αξιόπιστο εταίρο που μπορούν να συνεργάζονται και να τον εμπιστευθούν».



Άνοιξε o Ισθμός της Κορίνθου



Σε επαναλειτουργία και με πλήρη ασφάλεια, τέθηκε από σήμερα η διώρυγα της Κορίνθου. Τα έργα για την στήριξη των πλαϊνών πρανών και την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό.





Συνελήφθη ο ληστής του οδηγού ταξί

 


Σεσημασμένος ληστής με καταγωγή από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι ο άνθρωπος που τη νύχτα των εκλογών επιτέθηκε σε οδηγό ταξί, τον λήστεψε και στην συνέχεια τον εγκατέλειψε αβοήθητο στην περιοχή του ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι με αποτέλεσμα να πεθάνει από τον τρόμο και την ταραχή που βίωσε.

Ο επικίνδυνος κακοποιός συνελήφθη μετά από έρευνα πολλών ημερών καθώς τον πρόδωσε ένα βίντεο που τον δείχνει να κινείται στο Χαϊδάρι λίγα λεπτά μετά την ληστεία και να μετράει τα χρήματα που άρπαξε από τον 50χρονο ταξιτζή. 

Μάλιστα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής κατάφερε να αποκωδικοποίησει το δρομολόγιο διαφυγής του, να εντοπίσει τα ταξί που χρησιμοποίησε και στη συνέχεια να πάρει καταθέσεις από τους οδηγούς και να ταυτοποιήσει τον δράστη.

Ο κακοποιός συνελήφθη μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών σε διαμέρισμα στην Αγία Βαρβάρα, εκεί όπου κατέληξε μετά την ληστεία και το θάνατο του 50χρονου ταξιτζή στο Χαϊδάρι. Μάλιστα στο μπαλκόνι βρέθηκε και το ασημένιο πιστόλι με το οποίο ο ληστής επιτέθηκε και άρπαξε 60 ευρώ από γυναίκα οδηγό ταξί τα ξημερώματα της 26ης Μαΐου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Ο 50χρονος οδηγός ταξί, βρέθηκε σε ύπτια θέση δίπλα στην πόρτα του οδηγού, χωρίς να έχει επάνω του το τσαντάκι με τα χρήματα, το κινητό του τηλέφωνο και το κλειδί του οχήματος. Ο άτυχος άντρας δε έφερε ίχνη κακοποίησης και ο θάνατος του οφείλετε στο άγριο συμβάν που έζησε καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Σε βίντεο που βρήκαν από κατάστημα οι αστυνομικοί εντοπίστηκε άνδρας στην οδό Ηρ. Πολυτεχνείου λίγα λεπτά μετά την επίθεση να περπατάει και να μετράει χρήματα. Πρόκειται για τα λεφτά που άρπαξε από τον άτυχο οδηγό.

Όπως έδειξαν τα καρέ ο ληστής από το «Παλατάκι» επιβιβάστηκε σε ταξί που οδηγούσε γυναίκα για να πάει στο σπίτι του στην Αγία Βαρβάρα. Όπως κατέθεσε στην αστυνομία η γυναίκα τον περίμενε να ανέβει στο σπίτι και λίγα λεπτά αργότερα τον μετέφερε σε άλλη διεύθυνση.

Πέντε ημέρες μετά πάλι άγρια ξημερώματα σημειώθηκε μια νέα ληστεία σε οδηγό ταξί στην Αγία Βαρβάρα από την οποία ο ληστής άρπαξε 60 ευρώ. Η γυναίκα οδηγός αναγνώρισε τον δράστη στις φωτογραφίες που της έδειξαν οι αστυνομικοί, τον οποίο και ταυτοποίησαν καθώς ήταν σεσημασμένος για ληστείες.

Πλέον αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για ληστεία κατά συρροή από την οποία επήλθε ο θάνατος του 50χρονου, παράνομη οπλοφορία κατ εξακολούθηση και έχει οδηγηθεί στον εισαγγελέα.






Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού


 

Ξεκίνησε την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού εργαζομένων-ανέργων περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

  • Για πρώτη φορά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023, αντί για 1η Αυγούστου 2023 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.
  • Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά.
  • Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
  • Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας της Β. Εύβοιας και του Δήμου Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.
  • Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2023 έως 14/01/2024) και του Πάσχα (από 26/04/2024 έως 12/05/2024). Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.
  • Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.
  • Στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες, καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς. Δικαιούχοι είναι:
    • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
    • ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
    • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  • Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι άγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή, αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο, μετά το πρώτο.
  • Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos.


Η Ν.Δ. οραματίζεται ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 


Σημεία από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»:

  • Επαναλαμβάνω, ότι μία σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη μέρα είναι προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Σταθερή κυβέρνηση είχαμε τέσσερα χρόνια. Κάναμε μεγάλες αλλαγές, διαχειριστήκαμε κρίσεις. Και στον βαθμό που οι πολίτες επιβράβευσαν, παρά τις δυσκολίες, παρά τα λάθη, αυτή την τετραετία, δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα αλλάξουμε την συμπεριφορά μας την επόμενη τετραετία.
  • Έχετε δίκιο, όμως, να επισημαίνετε ότι υπάρχει όντως ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, αυτό των 180 βουλευτών, το οποίο θα επέτρεπε, εάν το είχε ένα κόμμα, να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Δύο πράγματα να πω επ’ αυτού:
    • Πρώτον, θεωρώ ότι το 180, πρακτικά, ειδικά σε μία βουλή που μάλλον θα μπουν περισσότερα κόμματα, είναι ένας ανέφικτος στόχος.
    • Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου. Το Σύνταγμα το ίδιο μέσα στη σοφία του επιβάλει εκ των πραγμάτων διακομματικές συνεννοήσεις για να μπορούμε να πετύχουμε τους 180 βουλευτές και να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που το ίδιο το Σύνταγμα ζητά από τη Βουλή μία αυξημένη πλειοψηφία για να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές.
  • Άρθρο 16: Η βασική θέση αφετηρίας είναι μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά η ακριβής διατύπωση του άρθρου 16 θα πρέπει προφανώς να είναι αντικείμενο συνεννόησης και ευρύτερης συναίνεσης, γιατί -όπως σας είπα- χρειαζόμαστε 180 βουλευτές.
  • Εθνικό Σύστημα Υγείας, μεγάλη προτεραιότητα για την επόμενη μέρα. Εκεί είχαμε ένα πραγματικό άλλοθι. Είχαμε την πανδημία, η οποία δεν μας επέτρεψε εν μέσω κρίσης να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Πρέπει να τις κάνουμε τώρα.
    • Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τέτοιοι χρόνοι αναμονής για ένα τακτικό χειρουργείο. Και να πρέπει οι άνθρωποι να καταφεύγουν είτε σε ιδιωτικές κλινικές είτε, ακόμα χειρότερα, σε άλλους τρόπους, φακελάκι, για να μπορούν να επιταχύνουν το χειρουργείο τους.
    • Πρέπει να διορθωθούν οι υποδομές μας στα Τμήματα Επειγόντων.
    • Εμείς χρησιμοποιήσαμε, πράγματι, και ιδιωτικές κλινικές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ράντζων. Και σε ένα βαθμό το καταφέραμε. Ο πολίτης, από τη στιγμή που η υπηρεσία την οποία παρέχουμε είναι δημόσια και δωρεάν, φαντάζομαι ότι προτιμάει να πάει σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, από τη στιγμή που δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ, από το να είναι σε ένα διάδρομο και σε ένα ράντζο ενός δημόσιου νοσοκομείου.

Εμείς, όμως, οραματιζόμαστε ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα ξαναφτιάξουμε όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ξέρετε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σήμερα στα ΤΕΠ. Θα ξαναφτιάξουμε κέντρα υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα προγράμματα πρόληψης. Θα ενισχύσουμε τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Όλα αυτά συνθέτουν ένα συνολικό σχέδιο.




Ο Τσίπρας αρνείται να αντιληφθεί το μήνυμα των εκλογών

 


Ο  Τσίπρας -όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τις δηλώσεις και τις κινήσεις του- όχι μόνο αρνείται να αντιληφθεί το μήνυμα των εκλογών, αλλά επίμονα επιχειρεί να ρίξει  την ευθύνη της αποτυχίας του σε όλους τους άλλους και  κυρίως στους πολίτες. Παρότι είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη πουθενά δεν προσδιόρισε σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η ευθύνη.

  • Δύο μέρες μετά τις εκλογές, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο -όταν κλήθηκε να παραλάβει τη διερευνητική εντολή- υποστήριξε ότι «διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».  Άρχισε να μέμφεται τους πολίτες για την επιλογή τους και να  θεωρεί ότι η λαϊκή ετυμηγορία δημιουργεί «ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία».
  • Επανέλαβε όλα όσα έλεγε τέσσερα χρόνια ως αντιπολίτευση και διατυμπάνιζε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επέμεινε στα συνήθη ψέματα, όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού, και στους ισχυρισμούς για «μαύρες» προοπτικές της χώρας αν δεν τον ψηφίσουν οι πολίτες. Ισχυρίστηκε πως κάνει αυτοκριτική, αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση.
  • Δεν επέτρεψε στα στελέχη του κόμματός του να μιλήσουν, λέγοντας τους πως όποιος έχει κάτι να πει, να το υποβάλλει γραπτώς, να το στείλει με ραβασάκι.


Ο νέοι επιβράβευσαν τις κυβερνητικές πολιτικές

 


Οι  εκλογές του Μαΐου ήταν άλλη μια νίκη κατά του  λαϊκισμού. Καταγράφηκε -ανάμεσα στα άλλα- ότι οι νέοι δεν παίρνουν στα σοβαρά τα εύκολα λόγια. 

  • Απέρριψαν την   προσπάθεια του κ. Τσίπρα να υποκλέψει την ψήφο  τους με υποσχέσεις για άμεση κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις Πανελλαδικές. Διέψευσαν τις προφητείες του ότι  θα «ρίξουν ψήφο τιμωρίας για αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης».
  • Επέλεξαν -όπως προκύπτει  από τα στοιχεία του exit poll- τη Νέα Δημοκρατία σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους 17 έως 24 ετών στήριξε τη Νέα Δημοκρατία (31,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,8% από το 38% της νεανικής ψήφου, που είχε λάβει το 2019.
  • Παρά το γεγονός ότι η ψήφος των νέων, υπολείπεται από το μέσο πανελλαδικό ποσοστό της ΝΔ, αποδεικνύει ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση για τους νέους αναγνωρίζονται στην πράξη και τονώνουν την απόφασή της να συνεχίσει στη νέα τετραετία ακόμη πιο τολμηρά. Επισημαίνουμε ότι από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που δίνουν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες στους νέους. Για τον σκοπό αυτό κινήθηκε σε παράλληλους άξονες που αφορούν:
    • Πρώτον, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί. Αναβαθμίστηκε η  επαγγελματική εκπαίδευση. Τα Πανεπιστήμιά μας αλλάζουν, προσφέροντας στους νέους επαγγελματική προοπτική, με γνώση, με βιβλιοθήκες και όχι με βαριοπούλες.
    • Δεύτερο, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που αφορά πρωτίστως τους νέους.
    • Τρίτο,  τη νέα στεγαστική πολιτική για νέους με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», που περιλαμβάνει το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων καθώς και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
    • Τέταρτο, την τόνωση της απασχόλησης των νέων με δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο». Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες τα προγράμματα για την απασχόληση των νέων, τα προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.
    • Πέμπτο, δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων.


Οι άνθρωποι του μόχθου στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία

 


Μεγάλη επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Μαΐου είναι η αύξηση των ποσοστών της  στις «λαϊκές συνοικίες» της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι του μόχθου ψήφισαν για τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους, τα εισοδήματά τους Στο Πέραμα, για παράδειγμα, η Νέα Δημοκρατία πήρε  38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18%. Δεν κοίταξαν με κομματικές παρωπίδες, δεν επηρεάστηκαν από ιδεολογικά στερεότυπα μιας άλλης εποχής. Άκουσαν και είδαν ότι πράγματι στοχεύουμε σε μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες. Διαπίστωσαν και στις δύσκολες εποχές -της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης- ότι η Κυβέρνηση έστρεψε την προσοχή της στους πιο αδύναμους. Στόχος μας για τη δεύτερη τετραετία, θα  είναι ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες. Κάναμε τα πρώτα βήματα και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι πολίτες το αναγνώρισαν.




Δεν υπάρχει σήμερα άλλη πολιτική επιλογή στη χώρα παρά μόνον η αυτοδύναμη Ν.Δ.

 



Σημεία από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Καθημερινή της Κυριακής»:

  • Είναι μοναδικό φαινόμενο, μετά το 1974, το πρώτο κόμμα να έχει υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων από το δεύτερο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μέσα και από αυτό το αποτέλεσμα αναδείχθηκε μια:
    • Σημαντική πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στην κάλπη.
    • Επιβράβευση, όχι μόνον του έργου μας, αλλά, πιστεύω, και του ορθού πολιτικού λόγου. 
    • Άλλη αντίληψη για την πολιτική, η οποία ανάγει την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη σε κυρίαρχες αξίες.
    • Κάθετη, θα έλεγα, απόρριψη της τοξικότητας, της χυδαιότητας, της ύβρεως – της πολιτικής συμπεριφοράς, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη και την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές, είναι ότι δεν υπάρχει σήμερα άλλη πολιτική επιλογή στη χώρα παρά μόνον η αυτοδύναμη Ν.Δ.
    • Δεν ήμουν εγώ αυτός ο οποίος έκοψα τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ ούτε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο.
    • Ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια πολύ συνεπή στρατηγική να στρέψει το ΠΑΣΟΚ πολύ περισσότερο προς τα αριστερά και σίγουρα να μην επιθυμεί καμία επικοινωνία με εμένα προσωπικά. Κατά συνέπεια, εγώ δεν βλέπω άλλη επιλογή σήμερα για τη χώρα, παρά μόνον αυτοδυναμία και προφανώς είναι καλύτερο η αυτοδυναμία αυτή να μην είναι οριακή, αλλά να είναι πιο διευρυμένη.
  • Αλλά είναι σαφές ότι η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος και είναι μονόδρομος, όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το λένε όλοι οι άλλοι. Aυτό το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά –και το επαναλαμβάνω και σε εσάς– είναι οποιαδήποτε συνεργασία με κόμματα ή κομματίδια εκ δεξιών της Ν.Δ. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να συμβεί αυτό. Συνεπώς, αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα σημάνει παντοδυναμία της χώρας.
  • [Η κυβέρνηση Μητσοτάκη] θα είναι η κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, της Νέας Δημοκρατίας όπως έχει ήδη διαμορφωθεί. Μια κυβέρνηση συμπεριληπτική, που δίνει έμφαση στην αξιοκρατία και την ικανότητα των στελεχών, που θα είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας την αποστολή που θα τους αναθέσω. Θέλω να είμαι σίγουρος ότι τα στελέχη στα οποία θα αναθέσω αποστολές θα είναι σε θέση να τις υλοποιήσουν. Θα σας έλεγα ότι είμαι πιο αποδεσμευμένος από ό,τι στο παρελθόν από τις κλασικές ισορροπίες, που ενδεχομένως ένας αρχηγός να πρέπει να κρατά. Θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς. Με περισσότερες γυναίκες, με πολύ rotation –για να χρησιμοποιήσω έναν μπασκετικό όρο–, δηλαδή με πολλές αλλαγές σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.
  • Το 2027 θα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική Ελλάδα και αυτή είναι και η φιλοδοξία μου. Δεν έχω την πρόθεση να καταγραφώ ως ένας «διαχειριστής» πρωθυπουργός. Ξέρω ότι μας ανοίγεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Ξέρω τι ζητάνε από εμάς οι πολίτες. Πάντα θα μας λένε «πατήστε περισσότερο γκάζι». Και έχω υποχρέωση αυτές τις προσδοκίες να μην τις διαψεύσω.
    • Το 40% που μας ψήφισε, δεν μας ψήφισε αυτή τη φορά επειδή ήθελε να «ξεφορτωθεί» μια προηγούμενη κυβέρνηση.
    • Πιστεύω ότι αυτή η ψήφος είναι μία θετική ψήφος εμπιστοσύνης, η οποία μας ζητάει να τρέξουμε πιο γρήγορα και μάλιστα είναι μια ψήφος που έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινωνική διαστρωμάτωση, με πολύ δυνατά ποσοστά της Ν.Δ. σε ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες όπου δεν είχε ισχυρή παρουσία.
    • Ειδικά αυτό που έγινε στη Δυτική Αθήνα είναι για μένα πάρα πολύ εντυπωσιακό. Αποδείξαμε ότι είμαστε μία παράταξη με κοινωνικό πρόσημο. Όταν το Πέραμα μας δίνει 37%, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλα προβλήματα νοιάζονται για την προκοπή τους, για τις δουλειές τους, για το περιβάλλον τους και πιστεύουν ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Τελικά αυτή είναι η ουσία της πολιτικής. Και αυτό τελικά κρίθηκε σε αυτή την κάλπη.


Η Γιαμαλή χρησιμοποίησε fake news στην συνέντευξη Γεραπετρίτη και ξεφτιλίστηκε

 


Η Γιαμαλή ήθελε να κάνει την πονηρή, αναφέροντας το fake news που της έγραψε η Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκτελεί εντολές του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάθος άνθρωπο διάλεξε για να κάνει την πονηρή, και αυτός ήταν ο τέως υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, και έτσι βρήκε τον δάσκαλο της η δημοσιογράφος του «Kontra» Νατάσα Γιάμαλη για τα fake news των δήθεν απευθείας αναθέσεων που αναπαράγονται από την Κουμουνδούρου ύψους 11 δισ.-9-8 δισ., ούτε αυτή ξέρουν γιατί όταν στήνεις ένα ψέμα δεν σε ενδιάφερει η αλήθεια.

«Δεν υπάρχουν 11δισ., ούτε 8 ούτε 9. Κλονίζομαι, ακούω νούμερα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η αντιπολίτευση σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι αδιάβαστη», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πράγματι απευθείας αναθέσεις που ωστόσο είναι 6,5 δισ., για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμβολίων και αντιϊκών φαρμάκων», καλώντας τη δημοσιογράφο να αντιληφθεί την αναγκαιότητα γιατί έγινε αυτό, άσχετα εάν η Γιαμαλή είμαστε σίγουροι ότι δεν το κατάλαβε.



Ιστορική πρόκριση της Βουλιαγμένης στους «4» του Champions League

 



Η Βουλιαγμένη πανηγύρισε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της και προκρίθηκε στους «4» του Champions League υδατοσφαίρισης.

Με τρομερή εμφάνιση από τους Μπάμπη Τρούλο, Στάθη Καλογερόπουλο, Δημήτρη Νικολαΐδη και καθοριστικές αποκρούσεις από τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο (όχι ότι υστέρησε κάποιος), ο ΝΟΒ επικράτησε 11-10 της Μπρέσια στον προημιτελικό του Final-8 του Βελιγραδίου και συνεχίζει, περιμένοντας στον αυριανό (1/6) ημιτελικό την Προ Ρέκο που επικράτησε της Φερεντσβάρος.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Μπρέσια): 3-4, 3-4, 1-0, 3-3

Η εξέλιξη του σκορ:

1-0 Αλεζιάνι (π.π.), 1-1 Καλογερόπουλος (πέναλτι), 1-2 Τρούλος (π.π.), 2-2 Ντι Σόμα (πέναλτι), 2-3 Παπασηφάκης (π.π.), 2-4 Καλογερόπουλος (περιφέρεια), 3-4 Ρεντζούτο (π.π.), 3-5 Κουρούβανης (περιφέρεια), 3-6 Φάρμερ (π.π.), 4-6 Αλεζιάνι (π.π.), 4-7 Τρούλος (πέναλτι), 5-7 Λουόνγκο (π.π.), 5-8 Νικολαϊδης (φουνταριστός), 6-8 Βαπένσκι (περιφέρεια), 7-8 Ντόλτσε (περιφέρεια), 7-9 Καλογερόπουλος (πέναλτι), 7-10 Τρούλος (π.π.), 8-10 Τζιανάτσα (π.π.), 8-11 Τρούλος (π.π.), 9-11 Λουόνγκο (π.π.), 10-11 Ρεντζούτο (π.π.).

Η Βουλιαγμένη είχε 5/8 με παίκτη παραπάνω, 3/3 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια και ένα από θέση φουνταριστού.

Η Μπρέσια είχε 7/13 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι και 2 γκολ από την περιφέρεια.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Βαπένσκι (7΄14΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα), ο Γούντχεντ (5΄43΄΄ πριν το τέλος του παιχνιδιού) και ο Κουρούβανης (4΄28΄΄ πριν τη λήξη του ματς)

Μπρέσια-Βουλιαγμένη 10-11

Μπρέσια (Σάντρο Μπόβο): Τεσάνοβιτς, Ντόλτσε 1, Πρεσούτι, Τζιανάτσα 1, Λάζιτς, Βαπένσκι 1, Ρεντζούτο 2, Χάρκοφ, Αλεζιάνι 2, Λουόνγκο 2, Ντι Σόμα 1, Τζίτο, Μπάγκι Νέκι

Βουλιαγμένη (Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς): Τζωρτζάτος, Χαλυβόπουλος, Αλμύρας, Καλογερόπουλος 3, Τρούλος 4, Νικολαϊδης 1, Παπασηφάκης 1, Γούντχεντ, Αλαφραγκής, Καπότσης, Κουρούβανης 1, Φάρμερ 1, Ανδρεάδης





Βρετανία: Συλλήψεις για 13 ακρωτηριασμούς σε... ζωντανή μετάδοση

 



Βρετανία: Εννέα άνδρες που κατηγορούνται ότι ακρωτηρίαζαν άλλους και αναρτούσαν στο διαδίκτυο βίντεο από τον ευνουχισμό των θυμάτων τους οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας της υπόθεσης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο Μάριους Γκούσταφσον, 45 ετών, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του δικτύου. Οι δράστες έκαναν «ακραίες σωματικές τροποποιήσεις» σε 13 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος ο Γκούσταφσον. Αφαιρούσαν και εμπορεύονταν μέλη του σώματός τους και αναρτούσαν στο διαδίκτυο τα βίντεο από τις ακρότητές τους.

Ο Γκούσταφσον, που κατάγεται από τη Νορβηγία αλλά ζει στο βόρειο Λονδίνο, δήλωσε αθώος. Αρνείται ότι προκάλεσε σοβαρές σωματικές βλάβες σε τρεις άνδρες μεταξύ 2018-19.

Συνολικά έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, στο Λονδίνο, τη Σκωτία και τη νότια Ουαλία. Από τα θύματά τους, που για νομικούς λόγους δεν κατονομάζονται, αφαιρούσαν κατά κύριο λόγο τα γεννητικά όργανα.

Ένας άλλος κατηγορούμενος στη Βρετανία ο Τζέικομπ Κρίμι-Άπλεμπι, 22 ετών, δήλωσε ένοχος, παραδεχόμενος ότι κατέψυξε το πόδι του Γκούσταφσον, προκαλώντας τον ακρωτηριασμό του. Τον περασμένο μήνα, δύο άλλοι άνδρες παραδέχτηκαν ότι αφαίρεσαν τα γεννητικά όργανα και τις θηλές του Γκούσταφσον. Ο κυριότερος συνεργάτης του, ο Πίτερ Γουέιτς, 66 ετών, δήλωσε ένοχος για συνωμοσία με στόχο την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.

Η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι ο Γκούσταφσον ήταν ο επικεφαλής αυτής της ομάδας που βιντεοσκοπούσε τους ακρωτηριασμούς και αναρτούσε τα πλάνα σε έναν ιστότοπο. Οι συνδρομητές στη Βρετανία πλήρωναν για να τα βλέπουν.

Η υπόθεση αναμένεται ότι θα εκδικαστεί τον Μάρτιο του 2024 στη Βρετανία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Από απελπισία και πανικό το ΠΑΣΟΚ «εξαφάνισε» το πρόγραμμά του

 


Τα λάθη, η απειρία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η έπαρση και η ανικανότητα του Νίκου Ανδρουλάκη που δεν χρωστάει να δείξει λίγη σοβαρότητα για να κάνει την διαφορά απο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, εξαφάνισε από την ιστοσελίδα του το αναλυτικό πολυσέλιδο πρόγραμμά του. 

«Αντ' αυτού, υπάρχει μόνο το γενικόλογο πρόγραμμα, οι πολίτες μπορούν να βρουν ένα τετρασέλιδο με συνθήματα, χωρίς καμία ανάλυση, καμία εξειδίκευση, καμία κοστολόγηση!».

Με λίγα λόγια και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο να εξαφανίσουν το πρόγραμμα τους τελείως και γελάει ο κόσμος μαζί τους!

Το πολυσέλιδο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε στις 11/12/2022 και ήταν αναρτημένο μέχρι εχθές το πρωί στο διαδίκτυο, και από εχθές, υπάρχει μόνο ένα τετρασέλιδο με συνθήματα και τα θέλω του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία ανάλυση, καμία εξειδίκευση, καμία κοστολόγηση!

Δείτε εδώ τι εμφανίζεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ



Προκλητική ανθελληνική δήλωση υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ: «εθνικιστικές σάλτσες» το ψήφισμα για τον Μπελέρη

 



Δεν έχει τέλος με την ανθελληνική στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που προκαλούν σε κάθε ευκαιρία τους Έλληνες πολίτες, και τον ελληνισμό γενικότερα.

«Εθνικιστικές σάλτσες» χαρακτήρισε το περιεχόμενο του ψηφίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη η προκλητική ανθέλληνας υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου. 

Όσοι άκουσαν την ανθελληνική αθλιότητα της έμειναν άφωνοι με την τοποθέτηση της στην οποία ανέφερε ότι «δεν χρειάζονται οι υπόλοιπες εθνικιστικές σάλτσες. Φυσικά και υπάρχει ελληνική μειονότητα αλλά είναι Αλβανοί υπήκοοι. Συνεπώς ως τέτοιους τους αντιμετωπίζουμε με έναν μεγαλύτερο βαθμό συμπαράστασης για τους ανθρώπους που έχουν ελληνική υπηκοότητα. Μέχρι εκεί. Όχι περισσότερος εθνικισμός». 

Η προκλητική υποψήφια και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ρία Καλφακάκου έκανε και μια ανιστόρητη σύγκριση μεταξύ της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, δείχνοντας το πόσο ανεύθυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα και είπε : «Αν έβγαζε η Τουρκία ένα αντίστοιχο ερώτημα, θα λέγαμε όλοι τη δουλειά έχει η Τουρκία με τους Πομάκους» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «ως Αλβανός υπήκοος αδικήθηκε. Όχι ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα έβγαινε δήμαρχος των Ελλήνων, θα έβγαινε δήμαρχος όλων των Αλβανών υπηκόων εκεί».

Απολαύστε τον ΣΥΡΙΖΑ με την υποψήφια του :





Τα 10 fake news ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

 


Απάντηση σε δέκα fake news που προωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη αλλά και για να προετοιμάσουν το έδαφος για την κρυφή ατζέντα της φοροκαταιγίδας που επιφυλάσσουν στους πολίτες, έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

«Αμφότεροι οι διεκδικητές πλέον των πρωτείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν' όψει της προσεχούς κάλπης καταφεύγουν σε fake news και μισές αλήθειες, σε παραπληροφόρηση και δημιουργική λογιστική προσπαθώντας να προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες και έτσι να ψαρέψουν στα θολά νερά μήπως και κερδίσουν μερικές ψήφους. Θα σας φέρω 10 παραδείγματα από το τσουνάμι των fake news των τελευταίων 24ωρων. Είναι αναγκαίο ώστε μετά να περάσουμε στη θετική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο κ. Σκέρτσος. 

Fake news 1 

«Ψηφιακό φιάσκο της απελθούσας κυβέρνησης η κυβερνο-επίθεση στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων/Κίνδυνος για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το επιτελικό κράτος είναι επιτελικό χάος» λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. 

Τι ισχύει 

Το σύστημα δέχθηκε πρωτόγνωρη επίθεση. Λύγισε αλλά δεν έπεσε. Γι' αυτό οι γονείς, οι μαθητές πρωτίστως και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Είμαστε δίπλα τους, λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα, προφανώς λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί αυτές τις δύο μέρες. Από τον αντιπολιτευτικό οίστρο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φουσκώνουν ασύμμετρα το πρόβλημα. Σαν να χαίρονται σχεδόν για την ταλαιπωρία. 

Και τώρα τα στοιχεία: είναι ιστορικά η πιο σοβαρή και μεγάλη κυβερνο-επίθεση που έχει δεχθεί ελληνικός δημόσιος κυβερνητικός οργανισμός. Μετρήθηκαν τουλάχιστον 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες απ όλο τον κόσμο με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων. Δεν προήλθαν από μία πηγή, ουσιαστικά πρόκειται για οργανωμένο κυβερνοέγκλημα με κόστος που υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ και για το οποίο υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση ώστε να γίνει η αναγκαία έρευνα. Στις 29/5 η επίθεση αναχαιτίστηκε στις 9 το πρωί και σε 9 στα 10 σχολεία λειτούργησε κανονικά το σύστημα. Στις 30/5 (χθες) αν και η κυβερνοεπίθεση ήταν πολύ πιο έντονη, αναχαιτίστηκε νωρίτερα στις 8 το πρωί και σταδιακά μαθητές και καθηγητές πήραν τα θέματα. Είναι προφανές από το μέγεθός της ότι ήταν μια συντονισμένη κυβερνο-επίθεση. Κάποιοι νομίζουν πως είμαστε πιο ευάλωτοι επειδή υπάρχει μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση . Κι αν αιφνιδιάζουν τελικά δεν καταφέρνουν να πετυχαίνουν τον στόχο τους ακριβώς γιατί υπάρχει ψηφιακό κράτος με συνέχεια. 

Σε κάθε περίπτωση ήταν μια επίθεση προς τις ίδιες τις οικογένειες και τους μαθητές και σε αυτό πρέπει να σταθούμε όλοι, όλο το πολιτικό σύστημα και όχι να υποδαυλίζουμε την αγωνία τους όπως κάνει η αντιπολίτευση υπονοώντας εμμέσως ή και λέγοντας ευθέως ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα στις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Θέλουμε να καθησυχάσουμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ότι η λειτουργία των Πανελληνίων εξετάσεων είναι απολύτως διασφαλισμένη. «Τρέχει» σε ένα διαφορετικό, πολλαπλώς εγγυημένο ως προς τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας σύστημα και σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, και φυσικά δεν θα υπάρξει και κανένα ζήτημα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις για οποιοδήποτε μαθητή αντιμετώπισε οποιοδήποτε πρόβλημα αυτές τις δύο μέρες. 

Να προσθέσω το εξής: τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας είναι ένας παγκόσμιος πονοκέφαλος, όπως ακριβώς και η εγκληματικότητα στην καθημερινή ζωή. Σε κάθε χώρα γίνονται καθημερινά εκατοντάδες επιθέσεις, μαθαίνονται οι ελάχιστες που πετυχαίνουν. Στην Ελλάδα έχουμε μείνει αρκετά πίσω, διαχρονικά. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα, καθημερινά διαχειριζόμασταν κυβερνο-επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης μας -όχι όμως τέτοιου μεγέθους και έκτασης- καθημερινά αποτρέπονταν και δεν μαθαίνονταν, επειδή γινόταν η διαχείριση στην πηγή του προβλήματος. 

Για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ακόμη πιο γρήγορα, η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει. Έχουμε εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ δημόσιες επενδύσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων κυβερνοασφάλειας όλων των κρίσιμων υποδομών και οργανισμών του κράτους, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι έργα και επενδύσεις τα οποία τρέχουν ήδη αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. 

Fake news 2 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι «Μένουν χωρίς περίθαλψη 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω οφειλών». 

Τι ισχύει 

Πρώτα και πάνω από όλα η αλήθεια: όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα λόγω χρεών δεν μένουν ακάλυπτοι, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθούν να έχουν πλήρη πρόσβαση σε συνταγογράφηση, πλήρη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ. Δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από ιδιωτικές δομές με τις οποίες συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ. 

Ο συνήθης ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε πέρυσι, το 2022, την ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναλυτικά: τον Μάρτιο του 2022 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ψηφίστηκε η ευνοϊκή ρύθμιση για την χορήγηση ασφαλιστικής και υγειονομικής κάλυψης των μη ασφαλιστικά ενήμερων ελεύθερων επαγγελματιών, ρύθμιση την οποία τότε είχε υπερψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ρύθμιση προέβλεπε παράταση τριών μηνών (έως τέλη Μαΐου) και ελάχιστη χαμηλή εξόφληση οφειλών -όχι του συνόλου των οφειλών- προκειμένου να εξασφαλιστεί ασφαλιστική ικανότητα. Ακριβώς το ίδιο μέτρο ανανεώθηκε και φέτος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή απείχε για άλλους λόγους από τη Βουλή. Δεν την ψήφισε. Να ξαναθυμίσουμε ότι η προηγούμενη ρύθμιση που υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ αυστηρότερη καθώς προέβλεπε πλήρη και όχι μερική εξόφληση οφειλών. 

Γιατί το ψέμα: ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να συγκαλύψει την κρυφή ατζέντα Κατρουγκαλου για οριζόντια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, επιχειρεί να παρουσιάσει ως γενικευμένο πρόβλημα σχεδόν όλων των ελεύθερων επαγγελματιών ένα ειδικότερο ζήτημα για το οποίο έχει ήδη δοθεί ευνοϊκή ρύθμιση την οποία επαναλαμβάνουμε ότι υπερψήφισε. 

Fake news 3 

Το ΠΑΣΟΚ -μιμούμενο τον ΣΥΡΙΖΑ- ισχυρίζεται ότι «την τελευταία τετραετία μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί κατά 7,4% σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ». 

Τι ισχύει 

Πρώτα και πάνω από όλα η αλήθεια. Οι μισθοί αυξήθηκαν, δεν μειώθηκαν. Περισσότερο από 20% για την τετραετία στον κατώτατο μισθό, υπερκαλύπτοντας τον υψηλό πληθωρισμό που όμως μέχρι το τέλος του 2023 θα αγγίξει το 15%. Η έκθεση του ΟΟΣΑ έγινε τον Νοέμβριο του 2022, όχι τον Απρίλιο του 2023. Άρα δεν περιείχε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%, ούτε τις έκτακτες ενισχύσεις των νοικοκυριών για την ενεργειακή και πληθωριστική ακρίβεια. Ανεπίκαιρα στοιχεία, ξεπερασμένα! 

Πιο αναλυτικά: τα πιο επίκαιρα στοιχεία είναι τα δυο επίσημα δελτία της ΕΛΣΤΑΤ (τον Μάρτιο και το Μάιο του 2023) που καταγράφουν με πραγματικά δεδομένα και όχι εκτιμήσεις μείωση του κινδύνου φτώχειας στην Ελλάδα κατά 2 μονάδες και σημαντική ενίσχυση των εισοδημάτων. Επίσης η έκθεση της ΤτΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στα μέσα Μαΐου που αναφέρεται σαφώς σε ενίσχυση των εισοδημάτων στη Ελλάδα. 

Για την έκθεση του ΟΟΣΑ: η συγκεκριμένη έκθεση συντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με εκτιμήσεις και όχι με πραγματικά δεδομένα, χωρίς τα πραγματικά δεδομένα των μισθών. Δεν είχε συμπεριλάβει την τρίτη και μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού ούτε και τα πραγματικά εισοδήματα του 2022. Θυμίζω ότι σωρευτικά από τα 650 ευρώ που παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε επί των ημερών μας στα 780 ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 20% . Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν είχε λάβει επίσης υπόψη τις έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα για την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση ούτε τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν. 

Γιατί το ψέμα: το ΠΑΣΟΚ παίρνει τη σημαία ευκαιρίας που ύψωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Υπερακοντίζει για να τον πλησιάσει σε ψήφους. Να θυμίσουμε στους διεκδικητές των πρωτείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μισθοί αυξάνονται με έναν τρόπο, όπως ήδη αποδείξαμε και λειτουργεί την τετραετία 2019-2023: με σταθερούς και φιλικούς για την ανάπτυξη φορολογικούς συντελεστές στο κεφάλαιο και την εργασία, διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και των επενδύσεων από την ΕΕ, ταχύτερη μείωση  της ανεργίας από ΕΕ. Όχι με έναν νόμο, όχι ένα άρθρο. Κι ότι η Νέα Δημοκρατία πρώτευσε σε ψήφους στις λαϊκές γειτονιές που μαστίζονται από ανεργία και τις νεότερες ηλικίες. 

Fake news 4 

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι «αρκεί να μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα για να βρουν τους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα τους». 

Τι ισχύει 

Πρώτα η αλήθεια: αυτές οι μειώσεις σημαίνουν 3.5 δισ. επιπλέον άμεσους φόρους όπως ομολόγησε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν διέψευσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ , σήμερα το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΙ. 

Πιο αναλυτικά: η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που επικαλούνται κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κοστίζει άλλα 2 δισ. ευρώ. Απλή πρόσθεση, σύνολο 3,5 δισ.

Όμως λεφτόδενδρο δεν υπάρχει. Ο προϋπολογισμός του 2022 έκλεισε οριακά πλεονασματικός. Δεν υπάρχει κάποιο απόθεμα, δηλαδή, από το οποίο να αντλήσουν χρήματα, για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις μειώσεις. Συνεπώς, θα επιβάλλουν 3,5 δισ. φορολογία. Απλή, κοινή λογική. 

Που πάνε σήμερα αυτά τα 3.5 δισ; Χρηματοδοτούν συντάξεις και μόνιμες δαπάνες σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια. Όταν λοιπόν λένε ότι θα κόψουν κατά 50% τους συντελεστές, ή θα μειώσουν κοινωνικές δαπάνες ή θα αυξήσουν φόρους. 

Δυστυχώς το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται παρακολούθημα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ίσως χειρότερο από το πρόγραμμα Τσίπρα των 83 δισ. διότι δεν μπορεί καν να κοστολογηθεί εύκολα. Περιέχει κυρίως μόνο ευχές. Δεν έχει κανένα μετρήσιμο και εξειδικευμένο μέτρο το οποίο μπορεί να κοστολογηθεί. 

Εμείς έχουμε κάνει αυτή την άσκηση -όπως και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ- και βρήκαμε ότι στοιχίζει κοντά στα 10 με 12 δισ. ετησίως, δηλαδή κοντά στα 45 δισ. την τετραετία, όμως με πάρα πολλά κενά και ερωτηματικά σε μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία εξειδίκευση αλλά ούτε και προφανή πηγή χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, λέει ότι θα μειώσει τους φόρους και τις εισφορές στην εργασία. Δε λέει ούτε πόσο θα μειωθούν, ούτε σε ποιες κατηγορίες, ούτε σε ποιους φόρους. Αυτό αποτελεί υπεύθυνη πολιτική; 


Ρωτάμε ευθέως το ΠΑΣΟΚ και το προκαλούμε να μας πει:

-Πώς θα χρηματοδοτήσει την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% που κοστίζει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του κράτους 1,3 δισ ευρώ; 

-Πώς θα χρηματοδοτήσει την αύξηση δαπανών στο ΕΣΥ στο 7,5% του ΑΕΠ που κοστίζει 4,7 δισ. ευρώ; 

-Πώς θα χρηματοδοτήσει την επαναφορά του ΕΚΑΣ που κοστίζει 600 εκατ. ευρώ και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που κοστίζει 1,1 δισ. ευρώ; 

-Πώς θα χρηματοδοτήσει το κούρεμα 30% στις ρυθμίσεις εφορίας που κοστίζει 1,2 δισ. ευρώ;

-Πώς θα χρηματοδοτήσει το μηνιαίο επίδομα παιδιού 200 ευρώ που κοστίζει 306 εκατ. ευρώ; 

-Πώς θα χρηματοδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα που, όπως προανέφερα, κοστίζουν 3,5 δισ. ευρώ; 

Μόνον αυτά κοστίζουν περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως. Χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε μέτρα που δεν μπορούν να κοστολογηθούν διότι παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, όπως οι 150.000 νέες κατοικίες ή η μείωση φόρων και εισφορών στην εργασία.

Για όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι θα φορολογήσει ξανά τις οικογένειες και τα παιδιά τους με τις γονικές παροχές και τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κερδοφορία και δίνουν μερίσματα. Στην καλύτερη περίπτωση να μαζέψει 100 εκατ. ευρώ. Του λείπουν όμως περίπου άλλα 11,9 δις ευρώ. 

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αλιεύσει από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Κινδυνεύει όμως να γίνει το ίδιο ένα φθαρμένο προϊόν όταν υιοθετεί την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Διότι τελικά δεν καταθέτει μία υπεύθυνη πολιτική και οικονομική πρόταση. Και οι πολίτες έδειξαν τι θέλουν. Θέλουν άλλου τύπου πολιτική, με περισσότερη συνέπεια, περισσότερη τεκμηρίωση, περισσότερη σαφήνεια. Η αστάθεια είναι που δημιουργεί φόβο, όχι η σαφήνεια. Δεν αποτελεί συντηρητικοποίηση της κοινωνίας το στοιχειώδες αίτημα των πολιτών να έχουν μια προβλεψιμότητα για να μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. 

Fake news 5 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι «η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα όπως δήθεν προκύπτει από τις πρόσφατες συστάσεις της Κομισιόν και ετοιμάζει αυξήσεις στη φορολογία». 

Τι ισχύει 

Πρώτα η αλήθεια: δεν υπάρχει καμία, μα καμία, αύξηση φόρων. Μόνο μειώσεις, συγκεκριμένες και κοστολογημένες στο πρόγραμμα μας. Περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2023-2036. Συμφωνημένο με την ΕΕ, δημοσιοποιημένο, επίσημο. Ας το διαβάσουν. 

Πιο αναλυτικά: το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως ρεαλιστικό και απολύτως εναρμονισμένο με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλα τα μέτρα έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί με τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Εχουμε δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια 2023-2026 στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά με ενταγμένα και πλήρως κοστολογημένα όλα τα μέτρα της αύξησης των συντάξεων, της αύξησης των μισθών στο δημόσιο, της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της επέκτασης του χρόνου επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, ή της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% που έχουμε ανακοινώσει. 

Αν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 θα δουν ότι το πλεόνασμα 2,5% δεν αποτελεί στόχο αλλά πρόβλεψη για την επίδοση της οικονομίας έως το 2026 στο βασικό σενάριο, χωρίς δηλαδή καμία αλλαγή πολιτικών. «No policy change scenario», έτσι αναγράφεται στην έκθεση. Ενώ ρητά αναφέρεται ότι σε αυτό το ποσό προστίθενται τα επιπλέον θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προεκλογικά. 

Γιατί το ψέμα: φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Κρυφή ατζέντα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, την αποκάλυψαν ο κ. Κατρούγκαλος και η κ. Φωτίου. Αλλά έχει και το ΠΑΣΟΚ, την αποκάλυψαν οι «μαρτυριάρηδες νούμερο 2» που είναι ο κ. Δουδωνής και η κ. Χρονοπούλου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Τι μας είπαν; Ότι θα αυξήσουν το φόρο στα μερίσματα των επιχειρήσεων, θα επιβάλλουν έκτακτη φορολόγηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και θα επαναφέρουν τη φορολογία στις γονικές παροχές. 

Τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα; Γιατί είναι επικίνδυνα και άδικα; Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για να στηρίξουμε τους ανέργους, τους ευάλωτους του νέους. Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι η χάραξη της φορολογικής πολιτικής γίνεται με θεωρητικό, ιδεοληπτικό και επικίνδυνο τρόπο. 

Να το εξηγήσουμε: τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης αποδεικνύουν ότι οι χαμηλότεροι συντελεστές φορολογίας μερισμάτων πέτυχαν τρία πράγματα: περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία λόγω υψηλότερης φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, περισσότερα κέρδη που επανεπενδυονται άρα περισσότερες ξένες και ελληνικές επενδύσεις και εν τέλει περισσότερες θέσεις εργασίας. 

Αν πιστέψουμε το δημοσιευμένο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που μιλάει αδιακρίτως για τριπλασιασμό του φόρου μερισμάτων τότε περίπου 110.000 κατ' εξοχήν μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη και πιθανώς μοιράζουν μέρισμα πρέπει να ανησυχούν. Ακόμη κι αν πιστέψουμε τη χθεσινή εκδοχή του κ. Μάντζου ότι το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη άνω των 50.000 ευρώ τότε και πάλι περίπου 34.000 επιχειρήσεις μπορεί να θίγονται. 

Και η αδικία: με την πρόταση αυτή δεν θίγονται οι ξένες επιχειρήσεις που στην πλειονότητα τους διανέμουν μερίσματα με τον χαμηλό συντελεστή του 5% που αποτελεί τον κανόνα στην πλειοψηφία των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης. Άρα τελικά με αυτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ευνοούνται οι ξένες επιχειρήσεις έναντι των ελληνικών. 

Το κερασάκι; Συγκεκριμένα για τις γονικές παροχές ακίνητης περιουσίας και την κατάργηση της φορολογίας 10% στις παροχές σε χρήμα, θα έπρεπε να γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι τα έσοδα που εισέπραττε το ελληνικό δημόσιο με το προηγούμενο καθεστώς ήταν μετά βίας 26 εκατ. ευρώ ετησίως, κρατώντας ταυτόχρονα καθηλωμένη τη μεταβίβαση ακινήτων και χρημάτων προς τις νεότερες γενιές για να μπορούν να ξεκινήσουν αυτόνομα τη ζωή τους. Γι' αυτό το καταργήσαμε. Ήταν εμπόδιο, δεν ήταν δικαιοσύνη. Εμείς λέμε ότι η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές. 

Fake news 6 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι «θα μειώσει φόρους και θα αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες με τα 10 δισ. (!) από τις απευθείας δημόσιες αναθέσεις». 

Τι ισχύει 

Πρώτα η αλήθεια: Από τα επίσημα στοιχεία ΚΗΜΔΗΣ, τα έτη 2020 έως 2022 δόθηκαν 6,7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις ενώ με ανοιχτούς διαγωνισμούς δόθηκαν 18,5 δισ. Τα 6,7 δισ. και όχι 10 όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 26.6% επί του συνόλου) αφορούν σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία. Μάσκες, εμβόλια σελφ τεστ κλπ. 

Το ψέμα: δεν υπάρχουν 10 δισ. έσοδα στην οικονομία, χρησιμοποιήθηκαν εκτάκτως 6,7 δις στην πανδημία. 

Πιο αναλυτικά: εμείς αναγνωρίζουμε ότι διαχρονικά υπάρχει όντως μια κακή πρακτική, αν θέλετε μια κατάχρηση των απευθείας δημοσίων αναθέσεων. Να θυμίσω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφιστεί κυριολεκτικά δεκάδες ρυθμίσεις που νομιμοποιούσαν εξαιρέσεις αλλά και εκ των υστέρων δαπάνες για απευθείας αναθέσεις. 

Στη διετία 2018-2019 από σύνολο 10 δισ. απευθείας αναθέσεων μόλις τα 2,1 δόθηκαν με ανοιχτούς διαγωνισμούς. Άρα το ποσοστό απευθείας αναθέσεων φτάνει το 80%. Άρα 26% στην πανδημία έναντι 80% του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο ευνοϊκή περίοδο, χωρίς παγκόσμιες κρίσεις. 

Ας επιμείνουμε λίγο σε αυτό: οι απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων χρόνων έγιναν στην πλειονότητα τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης, μεγάλων ελλείψεων και οξύτατου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες προμήθειας υγειονομικού υλικού, όπως μάσκες, εξοπλισμός ΜΕΘ, εμβόλια, σελφ τεστ κλπ. Οι προμήθειες αυτών των υλικών έγιναν υπό πλήρη νομιμότητα και με την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων διαχείρισης της πανδημίας. 

Πρόκειται κατά συνέπεια για ακραία μορφή λαϊκισμού και ανευθυνότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς να μας εκπλήσσει βεβαίως- να διαμηνύει ότι οι απευθείας αναθέσεις της πανδημίας θα είναι δήθεν το δημοσιονομικό αντίμετρο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων και τις αυξήσεις δαπανών. 

Σε κάθε περίπτωση, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει η δέσμευση να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο για τις αναθέσεις, να συσταθεί κεντρικός φορέας για τις δημόσιες προμήθειες, ώστε να περιορίσουμε δραστικά τις εξαιρέσεις και να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας αλλά και ταχύτερους χρόνους στην εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων μέσω ψηφιακών διαφανών διαδικασιών και συμφωνιών-πλαίσιο.  

Fake news 7 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δήθεν «έρχονται 700.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» και το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι δήθεν «νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν προστατεύονται από επικείμενους μαζικούς πλειστηριασμούς». 

Τι ισχύει 

Πρώτα η αλήθεια: τα κόκκινα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις είναι 600.000 και από αυτά τα 300.000 είναι επιχειρηματικά, δεν αφορούν κατοικίες. Από τα 300.000, 8 στα 10 διεκπεραιώνονται με απευθείας διμερείς ρυθμίσεις. Άρα στη ζώνη κινδύνου βρίσκονται περίπου 50.000 δανειολήπτες για τους οποίους έχουμε μεριμνήσει να σταθούμε δίπλα τους με πολλά μέσα, εργαλεία και πολιτικές. 

Πιο αναλυτικά: το ιδιωτικό χρέος στη χώρα μας την τελευταία τετραετία έχει βελτιωθεί ποσοτικά και ποιοτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ,

- τα πράσινα εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί από 102 δισ. σε 149 δισ. ευρώ, 

-τα κόκκινα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από από 110 δισ. ευρώ σε 83 δισ. ευρώ το 2022, 

-τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών χάρη στον «Ηρακλή» μειώθηκαν από 44% του χαρτοφυλακίου τους σε μονοψήφιο αριθμό και έτσι το τραπεζικό σύστημα συνολικά έχει καταφέρει να δανείσει την πραγματική οικονομία κατά 20 δισ. ευρώ επιπρόσθετα έως το 2022, χάρη στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας και των τραπεζών.

Για την κατηγορία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών υπάρχουν τρία εργαλεία:

-απευθείας διμερείς ρυθμίσεις με τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης. Έχουν ήδη γίνει 700.000 τέτοιες ρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. 

-ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός που παρουσιάζει πλέον ένα ρυθμό επίτευξης ρυθμίσεων 700 ανά μήνα και συνολικά έχει πετύχει υπερδιπλάσιο ρυθμό ρυθμίσεων/διαγραφών χρεών άνω του 1,8 δισ. για πάνω από 5.400 δάνεια, σε σχέση με τα 2.200 δάνεια του εξωδικαστικού μηχανισμού επί ΣΥΡΙΖΑ. 

-με τον νόμο για τη δεύτερη ευκαιρία δώσαμε τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να απαλλαγούν από τα χρέη τους και σε ορίζοντα τριετίας ή και ενός χρόνου (εάν διαθέτουν ακίνητη περιουσία) να κάνουν καινούργια αρχή, να δραστηριοποιηθούν δηλαδή, εκ νέου, επιχειρηματικά, να βγουν από την παγίδα του χρέους. Ειδικά δε για τα ευάλωτα νοικοκυριά, κανένα από αυτά δεν απειλείται με τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας, καθώς αμέσως με την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου και την ένταξη στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, ο νόμος επιβάλλει την αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης και την παροχή ειδικής κρατικής επιδότησης αλλά και δυνατότητα παραμονής στην πρώτη κατοικία και ανάκτησης της πρώτης κατοικίας μετά από 12 χρόνια.

Γιατί το ψέμα: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προστάτευσε την πρώτη κατοικία, κατάργησε το νόμο Κατσέλη τον Φεβρουάριο 2019, επέτρεψε τους πλειστηριασμούς και ευνόησε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Προσπαθεί να καθαρίσει τον «λεκέ» με ακόμη ένα ψέμα. 

Fake news 8

Η αντιπολίτευση λέει ότι «έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών». 

Τι ισχύει

Ναι, το 2022 ξοδέψαμε 6,5 δισ. εκτάκτως λόγω ενεργειακής κρίσης και φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου δεκαπλασιαστήκαν. Ηδη οι τιμές έπεσαν, δεν πρόκειται για κάτι μόνιμο, το αντίθετο μάλιστα. 

Πιο αναλυτικά: η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών 49% του ΑΕΠ της (έναντι 40% το 2019) ενώ το διευρυμένο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες διεθνείς τιμές φυσικού αερίου το 2022 που στοίχισαν στη χώρα μας περίπου 6,5 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τις πάγιες δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ που διαχρονικά καταβάλαμε προ της ενεργειακής κρίσης για εισαγωγές φυσικού αερίου. Οι τιμές αυτές πλέον χάρη και στην ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο αποκλιμακώνονται σημαντικά από τα τέλη του 2022 και μαζί τους μειώνονται και οι δαπάνες για αγορά εισαγόμενου φυσικού αερίου. Η εθνική στρατηγική μας για παραγωγή κατά 80% ηλεκτρικής ενέργειες από ΑΠΕ έως το 2027-2028 μαζί με την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορούν να μειώσουν σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα. 

Fake news 9 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων». 

Τι ισχύει 

Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα πράγματι παραμένει υψηλή, ουδείς το αρνείται, όμως η αλήθεια είναι πως χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε δραστικά την προηγούμενη τετραετία. 

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, το ποσοστό των ανέργων νέων 15 έως 24 ετών διαμορφώθηκε στο 24,2% τον φετινό Μάρτιο, μειωμένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή τον τελευταίο πλήρη μήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο 38,2%. 

Χάρη στη σταθερή βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά τη νεανική ανεργία, «πρωταθλήτρια» ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον η Ισπανία, η χώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ως υπόδειγμα φιλολαϊκών αποτελεσματικών πολιτικών. Το ποσοστό των νέων που αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν εργασία στην ιβηρική χώρα μετρήθηκε στο 29,5% τον Μάρτιο και παραμένει «κολλημένο» στη ζώνη του 30% από το καλοκαίρι του 2021. 

Αντιθέτως, χάρη στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ βρήκαν δουλειά 130.000 άνεργοι εκ των οποίων το 60% είναι γυναίκες και το 40% νέοι 15-29 ετών. Το 55% των νέων εργαζόμενων ήταν εκτός Αττικής και κεντρικής Μακεδονίας. 

Παράλληλα ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Ολες αυτές τις θετικές εξελίξεις παραβλέπει ή μηδενίζει η αντιπολίτευση. 

Δεν λέμε ότι λύσαμε το πρόβλημα της ανεργίας και ειδικά της ανεργίας των νέων, η Ελλάδα παραμένει η χώρα της ΕΕ με την χαμηλότερη απασχόληση σε αυτές τις κρίσιμες ομάδες του πληθυσμού. Γι αυτό πρέπει να εντείνουμε τις ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης των νέων -όπως είναι το «πρώτο ένσημο» - και των γυναικών και των νεαρών μαμάδων με δράσεις όπως είναι η επέκταση του ολοήμερου σχολείου έως τις 17:30 και γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτα την πολιτική των χαμηλών φόρων που θα προσελκύσουν επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και καλυτέρα εισοδήματα. 

Fake news 10 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για στρατό «μετακλητών υπαλλήλων» την τετραετία Μητσοτάκη. 

Τι ισχύει 

Με νόμους του 2007, 2018 και 2020 προβλέπεται η πρόσληψη ειδικών συμβούλων, επιστημονικών συνεργατών και ειδικών συνεργατών στους Δήμους. Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023 οι μετακλητοί υπάλληλοι εκτός ΟΤΑ ήταν 1.022, στους ΟΤΑ 1.702 και οι επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών 572. Δηλαδή μόνο ένας στους τρεις μετακλητούς υπαλλήλους εργαζόταν στην κεντρική διοίκηση. 

Αριθμός σχεδόν ίσος και λίγο μικρότερος με εκείνον των απασχολούμενων μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ που σχεδόν στο σύνολο της διακυβέρνησής του απασχολούσε σταθερά πάνω από 1.000 μετακλητούς υπαλλήλους, αριθμός ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 ξεπέρασε τους 1.080.

Απαξιώνουν τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου 

«Οι δυο διεκδικητές των πρωτείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν και κάτι άλλο: απαξιώνουν και περιφρονούν τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου περιφέροντας ως φόβητρο το "σκιάχτρο" μιας κάποιας "παντοδυναμίας" Μητσοτάκη. 

Περίπου ταυτίζουν με δημοκρατική εκτροπή την πλειοψηφική -δια της κάλπης- έκφραση των πολιτών που οδηγεί σε ασφαλή αυτοδυναμία και κυβερνητική σταθερότητα, σε μεγάλες και γενναίες μεταρρυθμίσεις που κάνουν καλύτερη και πιο δίκαιη τη χώρα μας. Οι εκλογές βγάζουν κυβέρνηση, όχι αντιπολίτευση. Και δείχνουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης τι πρέπει να κάνουν καλύτερα.

Η χώρα μας χρειάζεται στις 26 Ιουνίου μια σταθερή κυβέρνηση με ασφαλή αυτοδυναμία για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο ψηφιακό το κράτος, πιο γρήγορη την απονομή δικαιοσύνης, πιο σύγχρονο και ποιοτικό το εθνικό σύστημα υγείας, πιο "καθαρό" με λιγότερες εκπομπές ρύπων το ενεργειακό μας μίγμα, πιο πράσινα τα βουνά και πιο καθαρές τις θάλασσές μας, πιο δυναμική και εξωστρεφή την οικονομία μας με καλύτερα εισοδήματα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, με πιο ισχυρή την άμυνά μας στα σύνορα, πιο ευρωπαϊκή και δίκαιη την Ελλάδα. Μια ασταθής κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πετύχει τίποτα από τα παραπάνω.

Αλλά να είναι ξεκάθαρο, σαφές και αδιαπραγμάτευτο: εμείς θέλουμε συναινέσεις αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ και με τίποτα την Ελλάδα να μείνει πίσω επειδή μέρος του πολιτικού συστήματος ασχολείται με το παρελθόν, με κομματικές διαφορές και μικρότερους κομματικούς ανταγωνισμούς. Όποιος συνεχίζει να βάζει το κόμμα πάνω από το κοινό καλό, δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντι στην πρόοδο και την βούληση των πολιτών» κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.



Η Νοτοπούλου ομολόγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει και τις γονικές παροχές

 


ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται για το ποιος θα βάλει μεγαλύτερους φόρους, και πόσα δις θα φορολογήσουν την κοινωνία που τους ακούει σοκαρισμένοι.

Τη γνωστή δικαιολογία περί δήθεν κοστολογημένου προγράμματος απάτη επανέλαβε η Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης. 

«Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής στη φορολογία των επιχειρήσεων, μιλάμε συγκεκριμένα για τα υπερκέρδη που συσσωρευτήκαν στην πλάτη του ελληνικού λαού. Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και σαφές από μια ομάδα ανθρώπων με γνώση», είπε γιατί αυτό της είπανε να πει, και χωρίς να γνωρίζει τι λέει γιατί δεν τα καταλαβαίνει τα οικονομικά.

 «Οι δαπάνες που προβλέπονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας», είπε χωρίς να ξέρει τι λέει.

Μπλόκαρε στις ερωτήσεις για την φορολογία και περιορίστηκε να παραπέμψει στο αναρτημένο πρόγραμμα του κόμματος. 

Στις επίμονες ερωτήσεις όμως για το αν θα υπάρξουν φορολογικά μέτρα στις γονικές παροχές «με ένα ναι ή ένα όχι» σιώπησε επί της ουσίας σχολιάζοντας πως «δεν θα σας πω ούτε ναι ούτε όχι», με λίγα λόγια άλλη μία ομολογία ότι θα μας ξεσκίσουν στους φόρους.