Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Ανεξέλεγκτες συμμορίες ανηλίκων στην Πάτρα βανδαλίζουν σπίτια, καταστήματα και επιτίθεται σε ηλικιωμένους

 



Επιθέσεις σε ηλικιωμένους και βανδαλισμοί σε σπίτια και καταστήματα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στην περιοχή της Πάτρας, με τους κατοίκους να οχυρώνονται στα σπίτια τους, γιατί κυκλοφορεί ανεξέλεγκτη συμμορία ανηλίκων.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε και δημοσιεύει αποκλειστικά το tempo24.news, ομάδα από 7 κακοποιών νεαρών, οι οποίοι φορούν κουκούλες για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, επιτίθεται με πέτρες σε επιχείρηση της περιοχής.

Η “επιχείρησή” τους είναι οργανωμένη και καταδρομική. Μέσα στη νύχτα εμφανίζονται από το σκοτάδι, κρατώντας μεγάλες πέτρες στα χέρια τους και βανδαλίζουν ότι βρουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται αντίστοιχα περιστατικά. Όπως καταγγέλλουν στο tempo24.news κάτοικοι της περιοχής, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες ομάδες και πλέον φοβούνται τόσο για τους ίδιους όσο και για τις περιουσίες τους.

Η αστυνομία της περιοχής φαίνεται ανήμπορη και ανίκανη να τους εξαρθρώσει και πρέπει να, επιληφθούν για την σοβαρότητα της κατάστασης υπηρεσίας της Αθήνας για να υπάρχει αποτέλεσμα στην αστυνόμευση και σύλληψη των ανήλικων κακοποιών δραστών.





Νέο καραγκιοζιλίκι, πρόστιμο 1,8 τρισ. ευρώ «έκοψαν» οι "Αυτόχθονες Ιθαγενείς"

 


Το αστρονομικό ποσό του 1.799.616.000.000 εκ. ευρώ επέβαλαν ως πρόστιμο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα καραγκιοζιλίκια «Αυτόχθονες Ιθαγενείς».

Τα νούμερα ζητούν μάλιστα η εξόφληση να γίνει άμεσα.

«Υπομονή, θα κάνουμε μια συναυλία για να μαζέψουμε αυτά που μας λείπουν» τους διαμήνυσε με ανάρτησή του στο facebook ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

app-facebook
Γιώργος Χατζημάρκος
τη Δευτέρα

Επεσε πολλή δουλειά για να μετρήσουμε 1τρις 799δις 616εκατομμύρια ευρώ που μας χρέωσαν οι αυτοαποκαλούμενοι αυτόχθονες ιθαγενείς 😊
Ώρες-ώρες αναρωτιέσαι τι δεν έχεις καταλάβει και τι έχει πάει στραβά σε αυτή την χώρα.
Υπομονή, θα κάνουμε μια συναυλία για να μαζέψουμε αυτά που μας λείπουν 👍🇬🇷

164
74
37

 



Μητσοτάκης : Επιλογή ζωής το εμβόλιο

 


Στον Άγιο Ευστράτιο παραβρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ιερόθεος και στη συνέχεια την τελετή Αγιασμού των Υδάτων και την κατάδυση του Σταυρού στο λιμάνι του νησιού.




Μετά την τελετή, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλησα σήμερα, αυτή την πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, να βρεθώ στον ακριτικό Άη Στράτη, έναν τόπο με βαριά ιστορία. Ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας το οποίο μετατρέπεται, όμως, σε ένα ορόσημο ενότητας και αισιοδοξίας.

Έχουμε χρέος -όπως έχω πει πολλές φορές- να στηρίζουμε τα ακριτικά μας νησιά και τους συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνίζονται να παραμένουν και να δημιουργούν στον τόπο τους. Και αυτό ακριβώς κάνουμε και εδώ στον Άη Στράτη, ένα νησί το οποίο πρωτοπόρησε στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξη τα οράματα και τους σχεδιασμούς της τοπικής κοινωνίας, ώστε να γίνει ένα νησί πρότυπο όσον αφορά την κυκλική οικονομία.

Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία και το πραγματικό νόημα των Φώτων είναι η αλήθεια, η οποία σώζει. Και το νόημα αυτό, πιστεύω, ότι είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, καθώς η χώρα μας δοκιμάζεται από τη νέα επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποκτά σε αυτή τη συγκυρία την ξεχωριστή της σημασία.

Εύχομαι από τον ακριτικό Άη Στράτη Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Καλή φώτιση, πρωτίστως στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και ακόμα προβληματίζονται εάν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Τους ενθαρρύνω και από εδώ να κάνουν αυτή την επιλογή, αυτή την επιλογή ζωής, αυτή την επιλογή προστασίας για τη δική τους ζωή αλλά και για την ασφάλεια και την υγεία όσων αγαπούν.

Και πάλι Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

Κατά την παρουσία του από νωρίς το πρωί στον Άγιο Ευστράτιο ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Μαρία Κακαλή με την οποία συζήτησε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και αυτά που χρειάζεται να γίνουν στο νησί, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους του Άη Στράτη και να τους ευχηθεί χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Μουσείο Δημοκρατίας, που αποτελεί σημαντικό χώρο μνήμης, και παρακολούθησε την ξενάγηση από τον Βύρωνα Μανικάκη, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τα εκθέματα στο μουσείο αλλά και με την ιστορία του νησιού.

Πριν αναχωρήσει από το μουσείο, ο Πρωθυπουργός άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών: «Με συγκίνηση επισκέπτομαι έναν τόπο μνήμης μιας δύσκολης εποχής για την πατρίδα μας. Ο Άη Στράτης άφησε, μαζί με τη χώρα, πίσω τις εποχές του διχασμού. Η ιστορία όμως είναι παρούσα, να μας θυμίζει ότι η χώρα υπέστη δεινά όταν διχάστηκε και μεγαλούργησε όταν ενώθηκε».

Κλείνοντας την επίσκεψή του στον Άγιο Ευστράτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Μαράσλειο Σχολή. Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού είναι η Λήμνος.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.



Στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν να κινδυνολογούν και να εργαλειοποιούν την πανδημία



Το έχουμε γράψει και θα το ξανά γράψουμε, όσο επικίνδυνος, ανεπαρκής και ανεύθυνος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, άλλο τόσο και χειρότερα είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος, που κάνει μεγαλύτερο κακό με τις δηλώσεις του στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Χωρίς καμία πρόταση, κοροιδεύουν, εξαπατούν, λένε ψέματα, μαγειρεύουν νούμερα, τρομολαγνούν, νομίζοντας ότι οι πολίτες θα την ξανά πατήσουν, όπως το 2014 και θα φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση απάτη, ανίκανη και καταστροφική, με αρχηγό ένα αποδεδειγμένα ανίκανο πολιτικό απατεώνα, που δεν αξίζει στην Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει 'ανοσία της αγέλης' και πουλάει ψεύτικη αισιοδοξία», αναφέρει σε δήλωσή του ο εντελώς τίποτα και επικίνδυνος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων.

Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ηλιόπουλος αναφέρει προσπαθώντας να εξαπατήσει με τρομολαγνεία και ψέματα : «Κυβερνητικά στελέχη λένε ξανά ότι σε ένα μήνα θα έχει τελειώσει η πανδημία. Τα ίδια έλεγαν και για το 2021. Το 'τελευταίο μίλι' όμως άφησε πίσω του 15.952 απώλειες. Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία σαν να είναι parking, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Με θράσος υπερασπίζονται το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1 και αρνούνται να μειώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες ανά τμήμα. Δεν προβλέπουν καν άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς των οποίων το παιδί θα νοσήσει. Στο θράσος Κεραμέως - Μητσοτάκη απάντηση δίνουν τα στοιχεία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα στα μέσα Νοέμβρη βρέθηκε δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε απώλειες αναλογικά με τους κατοίκους. Δεν είναι ανίκανοι, είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν!».

Με λίγα λόγια θέλει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να έρθει ποιός;;; Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας;; Γελάει όλη η υφήλιος και μόνο στην ιδέα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο για να ξανά γυρίσει η Ελλάδα στην απαξίωση, στην οικονομική διάλυση, υποχείριο του οποιουδήποτε θέλει να αναδειχθεί σε βάρος της χώρας μας.



Θεοδωρικάκος: «Σύντομα ανακοινώνουμε μέτρα για την προστασία των ζώων»

 


Μέτρα για την προστασία των ζώων προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Στη χώρα μας υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα και χιλιάδες κακοποιημένα ζώα. Σήμερα συναντήθηκα με τους εκπροσώπους του Zero Stray Academy με στόχο να αναλάβουμε αποφασιστική δράση για την προστασία των ζώων και την εφαρμογή του νόμου. Σύντομα ανακοινώνουμε συγκεκριμένα μέτρα», έγραψε στο προφίλ του στο Twitter.





Γαλλία: «Θέλω να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους» είπε ο Μακρόν για το εμβολιαστικό πάσο

 


Τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους, προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλίου την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιβάλλει τη χρήση ενός εμβολιαστικού πάσου με στόχο την αντιμετώπιση της covid-19.

«Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και άρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

«Δεν θα τους βάλω φυλακή, δεν θα τους εμβολιάσω με το ζόρι. Και άρα πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο, δεν θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό, δεν θα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να πάτε στο θέατρο, δεν θα μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο…», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του αυτές αμέσως προκάλεσαν αντιδράσεις στην Εθνοσυνέλευση και ανάγκασαν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να αναστείλει τις εργασίες του σώματος τα μεσάνυκτα εξαιτίας του χάους που προκλήθηκε. Οι βουλευτές ωστόσο συνέχισαν μετά από λίγο με ηρεμία τις συζητήσεις τους για το εμβολιαστικό πάσο.

«Καμία υγειονομική κρίση δεν δικαιολογεί αυτή τη φρασεολογία», σχολίασε ο Μπρουνό Ρεταγιό, επικεφαλής στη Γερουσία των Les Republicains (δεξιά).

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν - Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε “σοκαριστικές” τις δηλώσεις Μακρόν. «Ο πρόεδρος κατανοεί τι λέει; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ‘την πειθώ αντί τον εξαναγκασμό’. Και εκείνος; ‘Να τσαντίσουμε περισσότερο’. Σοκαριστικό», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Για τη Μαρίν Λεπέν επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος “Εθνικός Συναγερμός”, «ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να μιλά με αυτό τον τρόπο. Ο εγγυητής της ενότητας του έθνους επιμένει να διχάζει και δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει τους ανεμβολίαστους πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Εμβολιαστικό πάσο

Οι συζητήσεις στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο για το εμβολιαστικό πάσο, έναν από τους πυλώνες της υγειονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μακρόν, ανεστάλησαν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη, την ώρα που η υιοθέτησή του έμοιαζε δεδομένη καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών το στηρίζει.

Χθες, αφού ξεκίνησαν και πάλι οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο, οι βουλευτές συμφώνησαν να αυξήσουν στα 16 έτη, από 12 που αναφερόταν αρχικά στο σχέδιο της κυβέρνησης, την ηλικία μετά την οποία απαιτείται κάποιος να διαθέτει εμβολιαστικό πάσο. Οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχιστούν και σήμερα.

Καθώς η επιδημία covid-19 βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση στη Γαλλία η κυβέρνηση είχε στόχο το νομοσχέδιο αυτό να υιοθετηθεί οριστικά στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου να τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ υπερασπίστηκε ένα νομοσχέδιο «απολύτως απαραίτητο», την ώρα που τη Δευτέρα περισσότεροι από 19.600 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Εξάλλου χθες ανακοινώθηκαν περισσότερα από 270.000 νέα κρούσματα για το προηγούμενο 24ωρο, αριθμός ρεκόρ.

Η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με περισσότερο από το 90% των ενηλίκων της χώρας να έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19.

Με το εμβολιαστικό πάσο η κυβέρνηση επιθυμεί να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους περίπου 5 εκατομμύρια ανεμβολίαστους Γάλλους άνω των 12 ετών.


protothema



Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 ετών

 



Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ντράγκι, ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 50 ετών, γίνεται υποχρεωτικός στην Ιταλία.

Ουσιαστικά, υιοθετήθηκαν δυο οδοί: για τους πολίτες άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται, επιβάλλεται κατευθείαν υποχρεωτικός εμβολιασμός. Για τους πολίτες, πάντα της ίδιας ηλικίας, οι οποίοι εργάζονται (στον δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, στο εμπόριο ή αλλού) επεκτείνεται το «σούπερ πράσινο πάσο» (το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δυο δόσεις εμβολίου) για την χρήση μέσων μεταφοράς και την πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, καφέ, εστιατόρια, στάδια, συνέδρια.

Οι Ιταλοί, όπως και οι ξένοι που διαμένουν στην χώρα θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να προσαρμοστούν στην νέα αυτή απόφαση.

Μέρος των ιταλικών συνδικάτων, σχολίασε τα μέτρα υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται ακόμη πιο θαρραλέες αποφάσεις και ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί σε νέες ηλικιακές και επαγγελματικές κατηγορίες.




Κιλιντσάρογλου κατά Ερντογάν :«Θα σε διώξω από το παλάτι και θα το ανοίξω στον λαό»

 




Με μια ανάρτηση-κόλαφο στο twitter ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου βάζει στο στόχαστρο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το παλάτι του. 

Όπως ανέφερε ο πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, θα διώξει τον Ερντογάν από το παλάτι μόλις κερδίσει τις εκλογές και θα το ανοίξει προκειμένου να το επισκέπτεται ο λαός τους πρώτους τρεις μήνες ώστε να δει την πολυτέλεια στην οποία ζούσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Υποσχέθηκε δε ότι στη συνέχεια θα το θα το χαρίσει σε μαθητές και φοιτητές και ο ίδιος θα κάνει χρήση του προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο ζούσε και ο Κεμάλ Ατατούρκ. 


skai



Ενας χρόνος από την εισβολή στο Καπιτώλιο: Σχέδιο αποτροπής μίας νέας 6ης Ιανουαρίου

 


H έλλειψη πληροφοριών σε υψηλό επίπεδο και η αποτυχία του να προβλεφθεί το πόσο άσχημα θα μπορούσε να εξελιχθεί η 6η Ιανουαρίου 2021, αποτελούν μαθήματα και για το σήμερα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποτρέψουν στο μέλλον μία παρόμοια επίθεση. 

Τα συμπεράσματα αυτά, στα οποία κατέληξαν άνθρωποι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post δεν αποτελούν επίσημα ευρήματα, αλλά προσφέρουν ένα είδος οδικού χάρτη για τον τρόπο που η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει ανάλογες επιθέσεις στις δημοκρατικές λειτουργίες μιας κυβέρνησης.

«Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι υπήρχε ανεπαρκής πληροφόρηση και συντονισμός στα ανώτατα επίπεδα, κάτι που πρέπει να αλλάξει», λέει ένας από τους αξιωματούχους. 

Υπήρξε επίσης ανεπαρκής εκτίμηση του τι είδους γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν», προσέθεσε ο ίδιος.

Κίνδυνος και εκτός της Ουάσιγκτον

Αυτοψίες και λεπτομερέστερες έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει αναμένεται να διαρκέσουν μήνες έως ότου ολοκληρωθούν, αλλά στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να έχει πάρει αποφάσεις για το πως θα διαφυλάξει καλύτερα τη χώρα έναντι πιθανών φαινομένων βίας με πολιτικό κίνητρο.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επόμενες ανάλογες κρίσεις ίσως να μην έχουν επίκεντρο την Ουάσινγκτον και να μην εμπλέκουν οργανωμένες ομάδες. 

Παρότι το FBI έχει ανακοινώσει ότι η υπηρεσία δεν έχει επί του παρόντος κάποιες πληροφορίες που να υποδεικνύουν αξιόπιστες απειλές σχετικά με τη μαύρη επέτειο της 6ης Ιανουαρίου και της εισβολής στο Καπιτώλιο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν διεξάγει εβδομαδιαίες συναντήσεις με υπευθύνους της ομοσπονδιακής αστυνομίας και με θέμα συζήτησης διάφορες προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πιθανές πληροφορίες που παραπέμπουν σε πιθανώς βίαια περιστατικά.

Στις συναντήσεις αυτές, οι αξιωματούχοι συζητούν τα διάφορα επίπεδα αδειοδότησης συγκεντρώσεων καθώς επίσης και πιθανές αναφορές για απειλές που έχουν φτάσει στο FBI και την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (Ηomeland).

Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι ακόμη και περίεργες ταξιδιωτικές ή ξενοδοχειακές κρατήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταγράφεται κάποιο κύμα εισόδου στην πρωτεύουσα και ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη στάση έναντι αυτού, χωρίς να παραβιάζονται τα άρθρα του αμερικανικού συντάγματος για την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι.

Η απειλή των εγχώριων εξτρεμιστών

Ο Κόλιν Π. Κλαρκ, ανώτατος ερευνητής στη συμβουλευτική εταιρεία για την Ασφάλεια Soufan Group, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν γενικώς σωστή σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματά της σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της πρωτεύουσας των ΗΠΑ αλλά και της υπόλοιπης χώρας, καθώς αναγνωρίζει μεταξύ άλλων την απειλή που αποτελούν οι εγχώριοι εξτρεμιστές.

«Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ότι η δεύτερη όντως αναγνώρισε ότι υπάρχει ακροδεξιά τρομοκρατία και προσέλαβε άτομα με γνώση του θέματος», σημειώνει ο Κλαρκ.

«Εάν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία για όλα όσα πήγαν στραβά εκείνη την ημέρα, πιστεύω πως είναι ορθό να εστιάσουμε στο κομμάτι της κοινοποίησης πληροφοριών, και αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικές για να την εμποδίσουμε να επαναληφθεί», εξηγεί.

Μετά τις 6 Ιανουαρίου, ο Κλαρκ λέει ότι φοβόταν ότι θα υπήρχαν «πολύ χειρότερα» φαινόμενα βίας μέσα στο 2021, και εξεπλάγη ευχάριστα που δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι διεξήχθησαν ασκήσεις ετοιμότητας – μία τον Μάιο και μία στα τέλη Σεπτεμβρίου – προκειμένου να δοκιμαστεί η ικανότητα των ομοσπονδιακών, των κρατικών και των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε πιθανές κρίσεις στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ασκήσεις ετοιμότητας

Κατά τις δύο δεκαετίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, τέτοιου είδους ασκήσεις συχνά εστίαζαν στην πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης, υποκινούμενης από διεθνείς παράγοντες. Ωστόσο, τα σενάρια που εξέτασε η κυβέρνηση Μπάιντεν το περασμένο έτος, σε ένα από τα οποία μάλιστα συμμετείχαν περίπου 80 οργανώσεις, αφορούσαν πιθανές απειλές παρόμοιες με εκείνη της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

Η άσκηση ετοιμότητας που διεξήχθη τον Μάιο, αφορούσε μια διαμαρτυρία στο Εθνικό Εμπορικό Κέντρο που πήρε βίαιες διαστάσεις και επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν περισσότερους ανθρώπους στη διαμάχη.

Το σενάριο που εξετάστηκε τον Σεπτέμβριο περιελάμβανε την εξομοίωση διαμαρτυριών γύρω από τα σκαλιά του Ανώτατου Δικαστηρίου, τις οποίες ακολούθησαν συγκρούσεις που επεκτάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, και συνεπώς υπέπιπταν στη δικαιοδοσία διαφορετικών φορέων επιβολής του νόμου.

Η πρώτη άσκηση ήταν μια εξομοίωση που διεξήχθη από το υπουργείο Άμυνας στη Joint Base Myer Henderson Hall, μια στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια. Αφορούσε μεταξύ άλλων την απειλή μιας βόμβας κατασκευασμένης εντός συνόρων, στοιχείο που παραπέμπει στην κατηγορία των εγχώριων απειλών όπως εκείνη της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Εκείνη την ημέρα, ένα άτομο αγνώστων στοιχείων τοποθέτησε «βόμβες σωλήνα», έξω από τα κτίρια του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι ερευνητές του FBI προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον παρολίγον βομβιστή.

Η δεύτερη άσκηση, διεξήχθη το φθινόπωρο στο McLean της Βιρτζίνια και ήταν μια άσκηση εικονικής πραγματικότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μίας εβδομάδας κατά την οποία οι συγκρούσεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές, καθιστώντας απαραίτητη τη γρήγορη επικοινωνία διαφορετικών φορέων επιβολής του νόμου ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και να αναχαιτίσουν τη βία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τα συμπεράσματα

Ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκόμισε μια σειρά από μαθήματα από τις εν λόγω εξομοιώσεις: Ανάμεσα σε αυτά και το γεγονός ότι οι φορείς πρέπει να βελτιώσουν την τεχνολογία επικοινωνίας τους ώστε να αντιμετωπίζουν γρήγορα τέτοια ταχέως εξελισσόμενα περιστατικά. Επιπλέον, φάνηκε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη μιας ενωμένης δομής διοίκησης που να διαχειρίζεται την ανταπόκριση των αρχών επιβολής του νόμου σε σοβαρά συμβάντα.

Οι ειδικοί στον τομέα της Ασφάλειας, τόσο εντός όσο και εκτός της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι μια πηγή συνεχιζόμενης ανησυχίας είναι το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες για βελτίωση της ασφάλειας στην πρωτεύουσα, το επόμενο ξέσπασμα βίας μπορεί να λάβει χώρα κάπου αλλού.

Ο Κλαρκ δήλωσε ότι οργανώσεις όπως οι Proud Boys και οι Oath Keepers γνωρίζουν καλά πως πλέον είναι το αντικείμενο εντατικών ερευνών του FBI από τις 6 Ιανουαρίου.

«Νομίζω πως ανησυχούμε πολύ περισσότερο μήπως το ακροδεξιό “οικοσύστημα” φέρει τον επόμενο Τίμοθι ΜακΒέι», δήλωσε, αναφερόμενος στον πρώην στρατιώτη και φύλακα που ήταν υπεύθυνος για τον βομβαρδισμό ομοσπονδιακού κτιρίου στην Πόλη της Οκλαχόμα το 1995, εξαιτίας του οποίου πέθαναν 168 άνθρωποι.

«Αυτού του είδους οι “μοναχικοί λύκοι” μπορεί να περιμένουν την ευκαιρία τους να δράσουν», τόνισε.


Πηγή: Washington Post

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Εγκατέλειψαν βρέφος μέσα σε σακ βουαγιάζ σε πλατεία στο Χαλάνδρι

 



Ένα βρέφος εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο σε μία πλατεία στο Χαλάνδρι το μεσημέρι της Τετάρτης (5.1.2022), από άντρα φρουράς πολιτικού προσώπου, που μένει στην περιοχή.

Ο φρουρός είδε από μακριά άνδρα να αφήνει ένα σακ βουαγιάζ σε πλατεία του Χαλανδρίου και στη συνέχεια να απομακρύνεται. Πλησίασε το σημείο και διαπίστωσε έκπληκτος πως το σακ βουαγιάζ ήταν μισάνοιχτο και μέσα υπήρχε ένα βρέφος. 

Άμεσα έφτασαν στο σημείο άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που περιπολούσαν την περιοχή, οι οποίοι πήραν το μωρό στην αγκαλιά τους και στη συνέχεια το μετέφεραν στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για ένα κοριτσάκι μόλις δύο μηνών, το οποίο είναι καλά στην υγεία του.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει, τον άντρα που άφησε το βρέφος. Βοηθητικές είναι και οι κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή.



Οκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες το 2022

 


Με μια δέσμη νέων ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τον πολίτη έρχεται το 2022. Οι νέες εφαρμογές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και να αρχίσουν να λειτουργούν το πρώτο εξάμηνο της καινούργιας χρονιάς. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που θα γίνονται ηλεκτρονικά θα είναι:

Ψηφιακές υπογραφές: Από τις αρχές κιόλας του νέου χρόνου, εντός Ιανουαρίου, πρόκειται να διατεθούν συνολικά 376.500 υπογραφές για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους.  

Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό: Μετά την εισαγωγή της ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τηλέφωνο που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει την επέκταση αυτής της εφαρμογής. Όσον αφορά και στο δίπλωμα οδήγησης υπάρχει σχεδιασμός εντός του 2022 να δημιουργηθεί μια εφαρμογή όπου θα συγκεντρώνονται στο κινητό το δίπλωμα, τα στοιχεία του αυτοκινήτου, του οδηγού.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα «ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων. Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο». Το σύστημα με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης: Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται με μία ενέργεια, αποφεύγοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων.

Άυλο διαζύγιο: Έρχεται η εφαρμογή που θα δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών: Για πρώτη φορά το κράτος καταγράφει και προτυποποιεί όλες τις διοικητικές διαδικασίες του. Πρόκειται για «ένα project στρατηγικής σημασίας» καθώς θα αποτυπώνονται βήμα προς βήμα όλες οι διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το πότε αυτά δίνονται ψηφιακά ή φυσικά και πού.

Υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής: Στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής θα προσφέρεται δωρεάν τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εντός του νέους έτους θα δημοπρατηθεί το 90% των έργων που περιλαμβάνονται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.



e-ΕΦΚΑ: Αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το 2021

 



Αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων κατέγραψε ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) το 2021 συγκριτικά με το 2019, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Ο συνολικός αριθμός των απονομών για το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000, καθώς, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οι απονομές ανέρχονταν σε 201.375, ενώ, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο, οι απονομές του μήνα θα αγγίξουν τις 23.000. Είναι χαρακτηριστικό - επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ - πως το 2020 είχαν εκδοθεί 161.771 συντάξεις, ενώ το 2019 μόλις 123.324.

Λόγω της σημαντικής βελτίωσης των ρυθμών απονομής, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον ανέρχονται σε 83.090.

Παράλληλα, οι οφειλές του e-ΕΦΚΑ που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης μειώθηκαν κατά 56%, φτάνοντας από 630,5 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 στα 278 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για ραγδαία αποκλιμάκωση των οφειλών, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, για τις οποίες υπήρχαν και οι μεγαλύτερες οφειλές.

Η μείωση κατά 50.000 των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων το 12μηνο Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021 κατέστη δυνατή, παρά τη σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, για τον Νοέμβριο, ο αριθμός των νέων αιτήσεων ανέρχεται σε 21.629. Ο συνολικός αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης για το 11μηνο του 2021 ανέρχεται σε 191.062, ενώ το 2020 ανήλθε σε 175.705 και το 2019 σε 170.111. Πρόκειται για σημαντική αύξηση στις νέες αιτήσεις, η οποία, όμως, δεν ανέκοψε τον ισχυρό ρυθμό μείωσης των εκκρεμών συντάξεων.

Η σημαντική πρόοδος είναι αποτέλεσμα μιας σειράς νέων υποδομών και εργαλείων management, που είτε υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είτε είχαν δρομολογηθεί παλαιότερα και ωρίμασαν εντός του 2021. Συγκεκριμένα:


Δημιουργήθηκε ειδική ομάδα έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.

Τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων, αλλά και των εκκρεμών σε όλη την Ελλάδα. Με τον Πύργο Ελέγχου επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της απόδοσης ανά εισηγητή, διεύθυνση και περιφερειακή διεύθυνση και, ως εκ τούτου, καλύτερο management.

Δημιουργήθηκε η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο Πράσινο Κτίριο της Λ. Κηφισίας.

Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά, αντικαθιστώντας απαρχαιωμένο εξοπλισμό, που δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Για το 2022 προγραμματίζεται η προμήθεια 2.000 ακόμη υπολογιστών.

Δόθηκε έμφαση στα πλέον προβληματικά Ταμεία του τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΑΝ και τ. ΤΣΑΥ και στο ΝΑΤ, όπου οι εκκρεμείς συντάξεις παρελθόντων ετών έχουν εκκαθαριστεί σε ποσοστό άνω του 75%.

Θεσπίστηκε ο μηχανισμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Ήδη πάνω από 300 νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε πιστοποιημένους και αναμένεται σημαντική αύξησή τους το προσεχές χρονικό διάστημα».



Στα 47 ευρώ το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR


 

Η Κυβέρνηση προχώρησε χθες Τρίτη σε νέα διατίμηση -που ισχύει από αύριο Πέμπτη- των διαγνωστικών ελέγχων PCR, μειώνοντας την ανώτερη τιμή από τα 60 στα 47 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι και η τιμή των 60 ευρώ που είχαμε στην Ελλάδα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα από την Πέμπτη:

Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κλπ), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 35 ευρώ.

Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 12 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα ανώτατα αυτά όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.


 



Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: Αυτόφωρη διαδικασία για τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος»

 


Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλειώτα για τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» ή τους «ιεροδηλωσήτες» οι οποίοι υποστηρίζουν ότι (δήθεν) έχει καταλυθεί το Σύνταγμα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ζητάει την άμεση προσαγωγή στο αυτόφωρο, την άσκηση ποινικής δίωξης για τα πλημμελήματα και την παραγγελία κυρίας ανάκρισης για τα κακουργήματα.

Για τον λόγο αυτό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, έστειλε αυστηρή εγκύκλιο προς τους συναδέλφους τους, για τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» ή τους «ιεροδηλωσήτες» οι οποίοι υποστηρίζουν ότι (δήθεν) έχει καταλυθεί το Σύνταγμα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι αυτοί νομιμοποιούνται να παρεμβαίνουν.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του κ. Πλιώτα προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, έχει ως εξής:


«ΘΕΜΑ: Αξιόποινη δραστηριότητα, εκτός άλλων και υπό την προκλητική επίκληση του δικαιώματος αντίστασης, του άρθρου 120 § 4 του Συντάγματος – Ανάγκη αποτελεσματικής αντίδρασης της έννομης τάξης.


Με αφορμή την κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να θεσπίζονται για την αντιμετώπισή της από την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της, πρόσφατα, εκδηλώθηκαν αξιόποινες συμπεριφορές που σε κάποιες περιπτώσεις ενείχαν και χρήση βίας, στρεφόμενες εναντίον δημοσίων λειτουργών. Τελευταία δε έρχονται στη δημοσιότητα αναφορές στις οποίες πρόσωπα αυτοαποκαλούμενα «θεματοφύλακες του Συντάγματος», «ιεροδηλωσήτες» κ.ά, με αφορμή πρωτίστως τον εμβολιασμό και τη νοσηλεία ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του κορωνοϊού COVID-19, εμφανίζονται να αμφισβητούν ακόμη και την ίδια τη συνταγματική έννομη τάξη.


Για να δικαιολογήσουν δε την όποια εγκληματική τους συμπεριφορά επικαλούνται τη διάταξη του ακροτελεύτιου άρθρου 120 § 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία: «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το ανατρέψει με τη βία».


Υπό το πνεύμα ακραίου ανορθολογισμού και με επίκληση της ως άνω διάταξης, οι ίδιοι, αναγορεύουν εαυτούς σε θεματοφύλακες του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι (δήθεν) έχει καταλυθεί το Σύνταγμα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι αυτοί νομιμοποιούνται, οίκοθεν πλέον, να παρεμβαίνουν. Στην πραγματικότητα με τις πράξεις τους προσβάλλουν τη συντεταγμένη έννομη τάξη. Οικειοποιούνται την αρμοδιότητα των δικαστηρίων ν΄ αποφανθούν για τη νομιμότητα επιμέρους διατάξεων και μέτρων. Και απομειώνουν απροσχημάτιστα, χωρίς καμιά αναστολή, την ιστορική καταβολή του δικαιώματος αντίστασης.


Μάλιστα κάποιοι απ΄ αυτούς δεν διστάζουν να αποστέλλουν, εγγράφως, σχετικές «δηλώσεις», «διατάγματα επιτάξεως» προς Εισαγγελίες, αστυνομικές αρχές και δημόσιους λειτουργούς, «διακηρύσσοντας τις απόψεις τους». Στο ίδιο κλίμα, είτε αυτοί είτε άλλες ομάδες και άλλα πρόσωπα, όπως οι αντιτιθέμενοι στον εμβολιασμό ή στη διασωλήνωση ασθενών και οι διακατεχόμενοι από σκόπιμα διαστρεβλωμένες θρησκευτικές απόψεις ή θεωρίες συνωμοσιολογίας ή από διαθέσεις και επινοήσεις λαϊκίστικης και εθνικίστικης προπαγάνδας, πρωταγωνιστούν σε περιστατικά επιθέσεων κατά εκπαιδευτικών και ιατρών ή παρεμβαίνουν στη νοσηλεία σοβαρώς ασθενούντων από τη νόσο του κορωνοϊού COVID-19, κατευθύνοντας αυτούς ακόμη και στο θάνατο.


Τέλος, άτομα δρώντα μεμονωμένα ή ως μέλη συνόλων, προσεγγίζουν αυτούς που έχουν την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα ανηλίκων για να παραλείψουν οι τελευταίοι την υποχρέωση εγγραφής ή εποπτείας φοίτησης των ανηλίκων, που δεν έχουν υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας.


Ήδη, οι κατά τόπους αρμόδιοι Εισαγγελείς Πρωτοδικών, καθώς και οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι έχουν επιληφθεί όμοιων, αναλόγων ή παρεμφερών υποθέσεων που ανακύπτουν από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες, κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διερευνώντας την τέλεση αξιοποίνων πράξεων ακόμη και κακουργηματικής μορφής.


Και μόνη η επίκληση από τους ίδιους του άρθρου 120 του Συντάγματος, στην προσπάθεια να προσδώσουν «έρεισμα» και να εξωραΐσουν την απροκατάληπτη αξιόποινη συμπεριφορά τους, συνιστά παραλογισμό και φυσικά δεν τους απαλλάσσει από καμιά ευθύνη, γιατί είναι προφανέστατο ότι δεν έχει καταλυθεί με τη βία το Σύνταγμα της Ελλάδος λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, τα οποία, με τη συμβολή της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας, εισηγήθηκε η Κυβέρνηση της Χώρας, ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και υλοποιούν οι αρμόδιοι δημόσιοι λειτουργοί, όπως το Σύνταγμα ορίζει τη λειτουργία των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας.


Έγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν εκφρασθεί σχετικώς, ο συναφής δε δικαστικός έλεγχος των νόμων και των διοικητικών πράξεων, μετά από προσφυγές μέσω των αναγνωριζόμενων δικονομικών μηχανισμών, κατέληξε στην κρίση ότι τα μέτρα (υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ, αναστολή της εργασιακής σχέσης των μη εμβολιασθέντων κ.λπ.) είναι σύμφωνα (μη αντίθετα) προς το Σύνταγμα και δη με θεμελιώδεις κανόνες του, όπως οι αρχές της υποχρέωσης αλληλεγγύης (άρθρο 25 παρ. 4 Συντάγματος) και της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ.1 Συντ.), στηρίζονται δε αυτά σε επιστημονικά πορίσματα.


Στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, επιβάλλεται, η έννομη τάξη να τελεί σε εγρήγορση και να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά όταν τελούνται εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα, ακόμη και σε κλίμα ανορθολογισμού (σταδιακά διευρυνόμενο και πάντως όχι περιθωριακό) και ιδίως όταν οι δράστες ενεργούν εν τοις πράγμασι ως εχθροί του Συντάγματος. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε, να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της επικράτειας, οι οποίοι πρέπει να επαγρυπνούν και να ενημερώνονται παραχρήμα για τέτοιου είδους περιστατικά παράνομης βίας και γενικά αξιόποινης δράσης που εκδηλώνεται από τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος», ή τους «ιεροδηλωσήτες» ή άλλους ομοϊδεάτες τους, στην περιφέρεια της Εισαγγελίας τους, και, στη συνέχεια, να απευθύνουν σαφείς και ειδικές οδηγίες προς τους αστυνομικούς ανακριτικούς υπαλλήλους για τη διενέργεια της «αστυνομικής» προανάκρισης και εντέλει να παρεμβαίνουν άμεσα και δραστικά ώστε να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στον ΚΠΔ ως προς την άμεση προσαγωγή των επ’ αυτοφώρω καταλαμβανόμενων υπαιτίων αξιόποινων πράξεων, την κίνηση της ποινικής δίωξης, την εφαρμογή της διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ για τα πλημμελήματα και την παραγγελία κυρίας ανάκρισης για τα κακουργήματα, υπό τις εκάστοτε βεβαίως νόμιμες προϋποθέσεις. Οι ανακριτικές ενέργειες αυτονοήτως θα επεκτείνονται, εφόσον συντρέξουν οι απαραίτητοι δικονομικοί όροι και στην έρευνα τυχόν υποκρυπτόμενων ή επιτήδεια υποκινούμενων μείζονος ποινικής απαξίας εγκληματικών συμπεριφορών και ανόμων επιδιώξεων.


Η αξιοποίηση της Ποινικής Δικονομίας που αποτελεί «Εφαρμοσμένο Συνταγματικό Δίκαιο», είναι η ενδεδειγμένη και αποτελεσματική αντίδραση της έννομης τάξης κατά φαινομένων που στρέφονται ενάντια στην προστασία της δημόσιας υγείας, εμπίπτουν στο κυρωτικό πεδίο των ποινικών νόμων και προσβάλλουν βάναυσα το Σύνταγμα στο όνομα δήθεν του άρθρου 120».




Αλλαγή του πιστοποιητικού νόσησης - Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ

 


Τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται στην μετάλλαξη "Όμικρον" υποχρεώνουν σε αλλαγή του τρόπου χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης. Με ΚΥΑ που θα εκδοθεί άμεσα:

Οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την θετικότητα με PCR.

Προκειμένου για αναρρωτική άδεια από την εργασία αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.

Η μετάλλαξη "Όμικρον" πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων αναμενόμενο, δεδομένου ότι η "Όμικρον" είναι η πλέον μεταδοτική. Η πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, σε πρώτη φάση παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως και στις απλές κλίνες. Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται. Έτσι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών:

Άμεσα, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά.

Συνεργασία υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το ΕΣΥ.



Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία

 



Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο επικαιροποιήθηκε και επεκτείνεται.

Πρωταρχικό ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής το Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που, όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά. Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ότι εκτός αυτού. Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα.

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας. Συγκεκριμένα:

Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. 

Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.