Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου


Καταπέλτης στην αγόρευση του για τη δολοφονία του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου υπήρξε ο εισαγγελέας της έδρας Σπ. Παππάς που ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

«Προτείνω την ενοχή τους, είπε ο εισαγγελέας για τους Αλβανούς κακοποιούς, όπως κατηγορούνται για να δοθεί το μήνυμα σε όλους, ότι η πολιτεία μέσω της δικαισύνης, είναι αποφασισμένη να μην απειλείται, ούτε να εκβιάζεται.  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα, να θεωρεί  ότι μπορεί να μετατραπούμε σε μια λατινοαμερικανικού τύπου κοινωνία, όπου οι δικηγόροι και οι δικαστές θα οπλοφορούν για να προστατεύονται».

Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και δολοφονήθηκε διότι δεν δέχθηκε να ενδώσει στις απαιτήσεις για καταβολή χρημάτων από τον πελάτη του Αριστείδη Φλώρο.

Οπως τόνισε ο εισαγγελέας, ο Αλβανός κακοποιός Λεκοτσάι ζητούσε χρήματα από τον Αριστείδη Φλώρο, μέσα στη φυλακή, προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους οι Αλβανοί κακοποιοί στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνοπούλου, για την οποία είχε καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός ο Αριστείδης Φλώρος.

Ο εισαγγελέας στην αγόρευση του υποστήριξε ότι οι δράστες της στυγερής δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου πήγαν στο γραφείο του όχι για να τον φοβίσουν αλλά για να τον σκοτώσουν.

«Αποδεικνύεται λοιπόν, τόνισε ο εισαγγελέας, ότι το μήνυμα προς τον Φλώρο έπρεπε να περάσει με κάθε τρόπο. Έτσι οι κατηγορούμενοι προσποιήθηκαν τους πελάτες και πήγαν στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Κατά την άποψή μου όμως είχαν προαποφασίσει την δολοφονία του. Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι ήθελαν απλώς να τον τραυματίσουν. Από το θύμα δεν προβλήθηκε καμία αντίσταση. Αν ήθελαν απλώς να τον τραυματίσουν δεν θα πυροβολούσαν στο στήθος το θύμα και από τόσο κοντινή απόσταση. Έβαλαν μάλιστα και σιγαστήρα. Έτσι το μήνυμα θα ήταν άμεσο και καθηλωτικό, ώστε να δώσει γρήγορα τα χρήματα ο Φλώρος από φόβο», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητώντας την ενοχή των Αλβανών κακοποιών που δικάζονται για τη δολοφονία του γνωστού ποινικολόγου.

«Το θύμα, κρατώντας ψηλά το όνομα της οικογένειας του, έπεσε εν ώρα καθήκοντος, αρνούμενος την εκβίαση.Ο Μιχάλης Ζαφειροπουλος κοσμούσε την κοινωνία και την δικαιοσύνη. Ο θάνατος του ήταν αδόκητος...», κατέληξε ο εισαγγελέας.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Το Δημόσιο με εντολή Μητσοτάκη - Κικίλια αναλαμβάνει τα έξοδα για τη μικρή Αλεξία




Ο ΕΟΠΥΥ απέρριψε το αίτημα να μεταφερθεί στο εξωτερικό για θεραπεία η 8χρονη Αλεξία, που είχε δεχθεί αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι, ανήμερα του Πάσχα στη Θήβα.

Οι γονείς της 8χρονης ζητούσαν να μεταφερθεί το παιδί τους στο Αμβούργο, σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης για παιδιά, με κόστος 90.000 ευρώ για πεντέμιση μήνες. Επιστήμονες, αποφάσισαν, όμως, η Αλεξία να συνεχίσει τη θεραπεία της στην Ελλάδα, σε ειδικό θεραπευτήριο στη Λάρισα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στο θέμα:

«Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση έχουν πρώτα απ’ όλα ανθρώπινο πρόσωπο. Για όλα τα περιστατικά που έρχονται στον ΕΟΠΥΥ και στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο έχει επιστημονικό ρόλο και απαρτίζεται από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, παίρνει αποφάσεις για την ενδεδειγμένη θεραπεία, πάντα με ανθρώπινο πρόσωπο και επιστημοσύνη. Αποφάσεις με βάση τα επιστημονικά στοιχεία και γνώμονα τη θεραπεία των ασθενών.

Για τη μικρή Αλεξία που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα και την οικογένειά της που ταλαιπωρούνται και βασανίζονται. Δέχτηκα στο Υπουργείο Υγείας τον πατέρα και μίλησα μαζί του. Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα καλύψει πλήρως την αποθεραπεία του παιδιού σε κέντρο αποκατάστασης στη χώρα μας. Πρέπει να στηρίξουμε και τους Έλληνες επιστήμονες και τα ελληνικά κέντρα αποκατάστασης, πάντα με τεκμηριωμένους επιστημονικά όρους και γνώμονα την αποκατάσταση και τη θεραπεία του παιδιού και του κάθε παιδιού.

Είμαστε εδώ ως Υπουργείο Υγείας για να ακούσουμε, να αγκαλιάσουμε και να προσπαθούμε να φροντίσουμε όλο τον κόσμο, όλα τα περιστατικά που μπορεί να προκύπτουν. Πάντα με γνώμονα τον ανθρωπισμό και το συναίσθημα, αλλά σεβόμενοι ταυτόχρονα και τους Έλληνες επιστήμονες και τις αποφάσεις τις οποίες παίρνουν.

Προφανώς πάντα ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει εντολή για να υπάρχει η δέουσα προσοχή σε ιδιαίτερα ευαίσθητα περιστατικά, όπως είναι αυτά των μικρών παιδιών».


Επίθεση αναρχικών στον Λαφαζάνη στα Εξάρχεια!Τον έφτυναν και τον έβριζαν – «Την επόμενη θα φύγει με φορείο»


Σύμφωνα με ανάρτηση στο indymedia, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δέχτηκε την επίθεση στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια, γύρω στις 23:00 το βράδυ.

Όπως αναφέρουν τα ίδια τα άτομα του αναρχικού χώρου που έκαναν την ανάρτηση, τον έφτυσαν, τον έσπρωξαν και τον έβρισαν, και μάλιστα ζητούν συγγνώμη που… δεν έκαναν κι άλλα.


Στην ανακοίνωσή τους τον χαρακτηρίζουν ως «αρχιρουφιάνο», και τον καταγγέλλουν τόσο για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και για κείμενα της εφημερίδας Iskra.

Διαβάστε την ανακοίνωση

«Χτες Τετάρτη 09-10-2019 γύρω στις 23:00 στην οδό Στουρνάρη περπατούσε ο γνωστός αρχιρουφιάνος του κράτους και του κεφαλαίου, Π. Λαφαζάνης. Στα όσα ισχυρίζονται συνελεύσεις του αγώνα για το κόμμα του:

Μιλάμε για το κόμμα που πρωτοκλασάτα στελέχη του συμμετείχαν το ‘15 στην κυβέρνηση και στη διαχείριση των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών/ριών. Για το κόμμα που ο επί σειρά ετών αρχηγός του ήταν ο υπουργός και ο πολιτικά υπεύθυνος για τη δολοφονία των 4 εργατών στο κάτεργο-διυλιστήριο του Λάτση το ’15. Για το κόμμα που στήριξε ηθικά και πολιτικά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια το ‘17-‘18 του κράτους (μέρους του, όχι όλου), της εκκλησίας και των φασιστών, τα οποία οδήγησαν σε επιθέσεις σε καταλήψεις.*

Να προσθέσουμε και την φασιστική στοχοποίηση του τουρκικής μειονότητας από τη φυλλάδα του iskra.gr, τον Απρίλη του 2017, την ίδια στιγμή δηλαδή που οι σλαβομακεδόνες προλετάριοι της νότιας μακεδονίας δέχονταν τη βία ή την απειλή βίας σύσσωμου του εθνικού κορμού.

Απολογίζουμε ως λάθος μας, που η επίθεσή μας περιορίστηκε σε φτυσιές, σπρωξίματα και λεκτική αντιβία. Δίνουμε όρκο στον κόσμο του αγώνα ότι την επόμενη θα φύγει με φορείο.

Αλληλεγγύη στους μετανάστες/ριες και τις καταλήψεις

Αλληλεγγύη στη σλαβομακεδονική μειονότητα που το ελληνικό κράτος της απαγορεύει τόσο ωμά να μιλάει τη γλώσσα της

Να επιτεθούμε σε όλους τους καρ@@@δες που καταστέλλουν το σωματείο «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος & Μεθόδιος» και έχουν όνομα και επίθετο»


Πηγή : newsit.gr


Ζωή για την περιουσία Παπαδημούλη: «Δεν γνωρίζω να έχει δουλέψει ποτέ»



Πυρά κατά των πρώην συντρόφων της εξαπέλυσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα πόθεν έσχες, σημειωτέον ότι το πόθεν έσχες της για το 2016 είναι 0,19 λεπτά του ευρώ.

Τα βέλη της έστρεψε ιδίως προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είναι εκατομμυριούχος. Μάλιστα όταν της είπαν οι δημοσιογράφοι ότι μπορεί να τα έχει από πριν απάντησε: «Δεν γνωρίζω να έχει εργαστεί ποτέ ο άνθρωπος. Μπορεί και να έχει εργαστεί. Εάν το αποτέλεσμα της ενασχόλησης με την πολιτική είναι εκατομμύρια αυτό πρέπει να ελεγχθεί. Μια ζωή απ’ όσο ξέρω ήταν πολιτικό στέλεχος. Αυτό γνωρίζω. Από εκεί και πέρα μπορεί να με διαψεύσει. Μπορεί και να φέρει στοιχεία παρελθόντων ετών που να δικαιολογούν αυτή την οικονομική κατάσταση».

Καταθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ, σε συνολικά 18 τραπεζικούς λογαριασμούς, και ένα εντυπωσιακό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, με αποτίμηση σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνει η δήλωση πόθεν έσχες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συγκεκριμένα για το 2018 ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε εισόδημα 252.700,95 ευρώ και η συζύγός του 25.265,65 ευρώ.

Το ζεύγος Παπαδημούλη εμφανίζει καταθέσεις συνολικού ύψους 1.094.550,12 ευρώ σε 18 διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Η σύζυγος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνδικαιούχος με τον αδελφό της σε επιπλέον δύο λογαριασμούς με καταθέσεις ύψους 436.040,59 ευρώ.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του κ. Παπαδημούλη, περιλαμβάνει 19 τίτλους μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων με αποτίμηση αξίας ύψους 973.593,94 ευρώ έως την εκποίηση 667 μεριδίων αμοιβαίου κεφαλαίου(KBC PRIVILEGED) έναντι 211.952,59 ευρώ.


Πηγή : dailypost.gr


Χαμηλή πτήση και το 2019 για την ανταγωνιστικότητα


Αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται η βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Το υψηλό ιδιωτικό χρέος, οι στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στις αγορές προϊόντων, αλλά και στην αγορά εργασίας, κρατούν σε χαμηλές ταχύτητες την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ετσι, λοιπόν, αν και η χώρα βγήκε τον Αύγουστο του 2018 από το μνημόνιο, η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας υποχώρησε το 2019 κατά δύο θέσεις και βρέθηκε στην 59η θέση, από την 57η το 2018, μεταξύ 140 χωρών. Μάλιστα, έχουν αφήσει πίσω την Ελλάδα ακόμη και χώρες όπως η Κολομβία, ενώ η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται κάτω από την Ελλάδα στη φετινή έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum - WEF) είναι η Κροατία (63η θέση).

Στην εν λόγω έκθεση, τα παραπάνω αποτυπώνονται ως εξής: Η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε το 2019 κατά 19 θέσεις όσον αφορά τον πυλώνα της μακροοικονομικής σταθερότητας και κατέλαβε την 64η θέση. Από την άλλη, η χειρότερη επίδοσή της μεταξύ των 12 πυλώνων που αξιολογεί το WEF για την κατάρτιση της έκθεσης εντοπίζεται σε αυτόν του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μάλιστα, η Ελλάδα υποχώρησε στην 115η θέση, από την 114η πέρυσι. Μεταξύ των αιτιών είναι η αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (45,6% επί του συνόλου των δανείων, σύμφωνα με την έκθεση, από 36,3% που αναφέρεται στην αντίστοιχη έκθεση του 2018). Το έτερο μεγάλο «βαρίδι» για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, η αγορά εργασίας, με την Ελλάδα να κατατάσσεται ως προς αυτόν τον πυλώνα στην 111η θέση, από την 107η πέρυσι. Ενας από τους δείκτες όπου η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε εξαιρετικά χαμηλή θέση είναι αυτός που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές ανέρχονται στην Ελλάδα σε 28,3% επί των κερδών του εργοδότη (28% πέρυσι).

Αξιοσημείωτη είναι η επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας στους πυλώνες που αφορούν την αγορά προϊόντων και τον δυναμισμό του επιχειρείν. Ως προς την αγορά προϊόντων, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 81η θέση, από την 63η πέρυσι, και λαμβάνει βαθμό κάτω από τη βάση (49,5 με άριστα το 100) όσον αφορά την ύπαρξη ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά. Αναφορικά με τον δυναμισμό του επιχειρείν, η χώρα υποχωρεί στην 76η θέση, από την 72η πέρυσι, καθώς αφενός παραμένουν αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια (όπως, για παράδειγμα, το ότι χρειάζονται 12,5 ημέρες για να ιδρυθεί μια επιχείρηση) και αφετέρου η επιχειρηματική κουλτούρα δεν είναι ιδιαιτέρως ισχυρή (η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,2 με άριστα το 7 ως προς την υιοθέτηση από τις εταιρείες ριζοσπαστικών ιδεών και με 3,8 ως προς την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου). 

Υποχώρηση της θέσης της Ελλάδας καταγράφεται ακόμη στους πυλώνες «Υγεία», «Δεξιότητες», «Δυνατότητα Καινοτομίας» και «Μέγεθος Αγοράς», ενώ βελτίωση στους πυλώνες των «Θεσμοί», «Υποδομές» και «Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών». 


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ντόρα: Η Τουρκία δεν θα κάνει περίπατο στη Συρία


Μπακογιάννη στον realfm 97,8 :

Η Τουρκία δεν θα κάνει περίπατο. Αυτή τη στιγμή προελαύνει σε ορισμένα μέρη που δεν έχει αντιμετωπίσει τις αντιστάσεις των Κούρδων. Θα υπάρξει και μια γενικότερη εμπλοκή των δυνάμεων στην περιοχή, πράγμα που θα λετουργήσει αποσταθεροποιητικά. Απέχουμε ακόμα από το να δούμε νέο προσφυγικό ρεύμα από αυτή την περιοχή σε εμάς, αλλά να σας δώσω διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει είναι αδύνατον" δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, στον realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα, η πρώην υπουργός ανέφερε ότι "πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση, να θωρακίσουμε τις διπλωματικές άμυνες της χώρας μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο".


Μητσοτάκης: Θα έχουμε πλεόνασμα και θα δοθεί στους ασθενέστερους τον Δεκέμβριο



Συζήτηση με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μέσα σε άλλα αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί τον Δεκέμβριο : «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα». Ξεκαθάρισε ότι το επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο ως κοινωνικό μέρισμα για τη στήριξη των ασθενέστερων. 

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση», επεσήμανε, θυμίζοντας ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πώς το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο μόλις πριν από έναν χρόνο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πώς «Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία», οι πολίτες κατάλαβαν πως ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς. 






Σε εξέλιξη τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία



Σε πλήρη εξέλιξη είναι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ταγίπ Ερντογάν, oι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους -θέσεις κούρδων ανταρτών

Εκτός από τους αρχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF στη βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, συγκρούονται  κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος βομβαρδίζει  θέσεις Κούρδων μαχητών (του YPG, των Μονάδων Προστασίας του Λαού, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες και του  PKK) σε βάθος ακόμα και  30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Τουρκία στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρει ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας είναι μια «κακή ιδέα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών.
Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο.


Σοκ στο Μεξικό: Έδεσαν και έσερναν με αυτοκίνητο δήμαρχο γιατί δεν έφτιαξε έναν δρόμο




Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Σάντα Ρίτα, στο νότιο Μεξικό, όταν ένα εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στο δημαρχιακό μέγαρο,  άρπαξε τον δήμαρχο τον έδεσε και τον έσυρε στους δρόμους πίσω από αυτοκίνητο!

Αυτός ήταν ο  τρόπος που επέλεξαν κάποιοι εξαγριωμένοι αγρότες προκειμένου να αναγκάσουν τον δήμαρχο να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευσή και αφορούσε την επισκευή σε έναν δρόμο.

Όπως αναφέρει το BBC, μία ομάδα ανδρών μπήκε στο δημαρχείο και πήρε κυριολεκτικά σηκωτό τον δήμαρχο Χόρχε Λουίς Εσκαντόν Ερνάντεζ και αφού του έδεσαν με σχοινί τα χέρια, στη συνέχεια τον έσυραν τραβώντας τον αυτοκίνητο στους δρόμους.

Αφού ειδοποιήθηκε η αστυνομία στήθηκε μια επιχείρηση από δεκάδες αστυνομικούς προκειμένου να πάρουν τον δήμαρχο από τα χέρια των αγροτών και να τον σώσουν από το βασανιστήριο αυτό. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και των ανδρών που είχαν αρπάξει τον δήμαρχο και πραγματοποιήθηκαν 11 συλλήψεις ενώ όπως αναφέρει το BBC ο δήμαρχος, που δεν τραυματίστηκε σοβαρά σύμφωνα και θα κάνει μήνυση για απαγωγή και απόπειρα ανθρωποκτονίας.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Επίθεση με μολότοφ τα ξημερώματα στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας


Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχτηκε τα ξημερώματα το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, οι δράστες της επίθεσης έφτασαν πεζοί μέχρι την είσοδο του κτιρίου και πέταξαν δύο αυτοσχέδιες βόμβες τύπου μολότοφ προς του κουβούκλιο του σκοπού. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Η επίθεση σημειώθηκε στις 2:10, πιθανότατα από δύο άτομα.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο τμήμα τη στιγμή της επίθεσης έσβησαν τη φωτιά που προκλήθηκε από τη ρίψη των βομβών με πυροσβεστήρες. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Ακολούθησαν αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγαν δύο νεαρούς, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr λίγα λεπτά μετά την επίθεση:







Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ



Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ.

Συζητήθηκαν τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019.

Πρώτον, το Brexit και οι συνέπειες μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τρίτον, η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία με έμφαση σε δύο ζητήματα:

α) την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο,

β) τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.

Η Ελλάδα, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Πρωθυπουργός, είναι χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.


Η γοητευτική ιστορία του αναπτήρα


Από τους πρώτους περίπλοκους αναπτήρες της βιομηχανικής επανάστασης, στους αναπτήρες που σήμερα κουβαλά κάθε καπνιστής στην τσέπη του δίχως να του δίνει σημασία. Διάσημες μάρκες αναπτήρων και τρελές εφευρέσεις που άφησαν εποχή.

Ο πρώτος βιομηχανικός αναπτήρας κατοχυρώθηκε και πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Παρίσι το 1890. Ήταν ο Luminus και όποιος σήμερα έτυχε να έχει από οικογενειακή κληρονομιά έναν τέτοιο, δεν θα χρειαστεί να εργαστεί ξανά στη ζωή του. Οι συλλέκτες θα τον αγόραζαν μερικά εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο Luminus κατοχυρώθηκε μεν αλλά βγήκε σε ελάχιστα κομμάτια. Ήταν χοντροκομμένος, πανάκριβος και έξω από τα ήθη της εποχής.

Είχαν προηγηθεί βέβαια άλλοι που θεωρούνται εφευρέτες του αναπτήρα χειρός, όπως ο Γερμανός Doneriener (1816) που έφτιαξε τη ‘’λάμπα Doneriener’’ και άλλοι που είχαν πειραματιστεί με φορητές μηχανές που ανάβουν φωτιά, όμως ο Luminus πήρε πρώτος δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και άδεια μαζικής παραγωγής. 

Υπήρχαν επίσης από πολύ παλιότερα τσακμάκια, με τις σπίθες που έβγαιναν από την τριβή του φυσικού πυριτόλιθου να μεταδίδονται είτε στην ίσκα που ήταν ένας εύφλεκτος παρασιτικός μύκητας των δέντρων, είτε σ’ ένα εμποτισμένο με εύφλεκτα υλικά κορδόνι. Μ ‘αυτά μπορούσες ν’ ανάψεις το τσιγάρο σου, όμως η ιδέα να κουβαλά κανείς στην τσέπη του μια μικρή δεξαμενή με πετρέλαιο που έδινε ελεγχόμενη ζωντανή φλόγα, έμοιαζε τρελή.

Ο βιομηχανικός αναπτήρας απέκτησε μαζική χρήση κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όταν μέσα στα λασπωμένα χαρακώματα όπου ζούσαν εκατομμύρια στρατιώτες τα σπίρτα ήταν αδύνατο να διατηρηθούν στεγνά και ν’ ανάβουν. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι οι κυβερνήσεις, όπως σε όλα τα προϊόντα που είχαν μεγάλη κατανάλωση, άρχισαν να φορτώνουν τα σπίρτα με απανωτούς φόρους, οπότε η αγορά ενός αναπτήρα έγινε πιο συμφέρουσα.

Αναπτήρες υπήρχαν από αρκετά παλιότερα, συνήθως επιτραπέζιοι. Το 1867, στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού, παρουσιάστηκε ένας αναπτήρας από χρυσό, σμάλτο και ασήμι, όμως όταν εφευρέθηκε η τεχνητή τσακμακόπετρα από τον Αυστριακό Άουερ Φον Μέλμπαχ το 1904 έγινε δυνατή η φθηνότερη και μαζικότερη παραγωγή. Οι επιτραπέζιοι αναπτήρες ήταν περίτεχνα κατασκευάσματα χρυσοχόων που φτιάχνονταν μόνο μετά από ειδική παραγγελία.

Αν περιοδεύσετε στο Λούβρο θα παρατηρήσετε στις βιτρίνες του διάφορα ενδιαφέροντα πολύπλοκα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι πλούσιοι αριστοκράτες στα τέλη του 18ου αιώνα, όπως έναν εκπληκτικό συνδυασμό ρολογιού, αναπτήρα, ξυπνητηριού και φωτιστικού. Την προκαθορισμένη ώρα, ένας επικρουστήρας έστελνε σπίθες σ’ ένα κανονάκι, το οποίο βροντούσε για να ξυπνήσει τον κοιμισμένο ιδιοκτήτη και παράλληλα η έκρηξη άναβε ένα κερί για να φωτίσει το σκοτεινό δωμάτιο, καθώς το ηλεκτρικό δεν υπήρχε ακόμα.

Όμως αυτά ήταν σχετικά μεγάλα και δύσχρηστα αντικείμενα, ορισμένα δε και κακόφημα, όπως τα περίφημα «σύνολα» που κατασκευάζονταν αποκλειστικά για γυναίκες. Ήταν κασετινούλες με πίπα, αναπτήρα, πουδριέρα και κραγιόν, από το ίδιο υλικό και ομοιόμορφα διακοσμημένα. Ήταν αρκετό να δουν μια κυρία να κρατά μια τέτοια κασετίνα για να τη χαρακτηρίσουν εξώλης και προώλης.

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία του αναπτήρα έχουν επίσης ο περίφημος Zippo και ο πασίγνωστος Ronson. Ο Louis Aronson, κατασκευαστής και παραγωγός του Ronson, ήταν ο πρώτος που εφηύρε τον αναπτήρα μιας κίνησης, καθώς οι προηγούμενοι αναπτήρες ήθελαν τουλάχιστον τρεις κινήσεις μέχρι να βγάλουν φωτιά. O George Bleisdell, σχεδίασε τον ορθογώνιο Zippo με το μετακινούμενο καπάκι και το διάτρητο εσωτερικό κέλυφος, δημιουργώντας ένα πραγματικό φετίχ των καπνιστών. Υπολογίζεται ότι από το 1932 που παρουσίασε τον αναπτήρα του, έχει πουλήσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο κομμάτια σ’ όλη την υφήλιο.

Μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο μπήκαν στην κατασκευή του αναπτήρα και των ειδών καπνού, ονόματα που έμειναν στην ιστορία. Ο Λουί Φρανσουά Καρτιέ, ο Άλφρεντ Ντάνχιλ, ο Φρανσουά Ντιπόν, ο Τζών Στέρλιγκ και άλλοι. Πολλά απ’ τα μοντέλα τους έγιναν θρυλικά και βγαίνουν με παραλλαγές και τεχνικές βελτιώσεις ως σήμερα. Ο Ντιπόν μάλιστα εφηύρε και το νεσεσέρ, καθώς το 1930 ένας Ινδός μαχαραγιάς ονόματι Patiala του παρήγγειλε από έναν χρυσό αναπτήρα κι ένα νεσεσέρ με καπνικά για κάθε σύζυγο του. Είχε 150 συζύγους και η παραγγελία έκανε τον Ντιπόν διάσημο σ’ όλη την υφήλιο.

Μετά ήρθε ο φθηνός πλαστικός αναπτήρας αερίου (1973) που χώρισε στα δυο την πελώρια αγορά. Στους πολλούς που δεν του δίνουν σημασία και στους ελάχιστους μερακλήδες που συνεχίζουν να θεωρούν τον αναπτήρα τους ένα κόσμημα.


Δημήτρης Καμπουράκης
Πηγή : newsit.gr



Τράπεζες: Xρεώνουν την έκδοση του PIN και την ανανέωση της κάρτας



Η πίεση για βελτίωση της κερδοφορίας από τη μια και η προσπάθεια να στρέψουν την πελατεία τους στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, που έχουν χαμηλότερα λειτουργικά κόστη από τα παραδοσιακά, έχουν ωθήσει τις τράπεζες να επιβάλλουν πλήθος χρεώσεων. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό της συνολικής οργανικής κερδοφορίας αυξάνονται. Αυξάνονται όμως και οι αντιδράσεις των πελατών τους, ειδικά εκείνων που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα νέα μέσα που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Οπως προκύπτει από τα σχετικά έντυπα που περιλαμβάνουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες και τα οποία είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους, προμήθειες εισπράττονται πλέον όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και για μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν, όπως η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM.

Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός Ευρωζώνης, ενώ με 0,15 ευρώ χρεώνει πλέον την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Ελληνες. Η επιβάρυνση για την επανέκδοση του PIN επιβαρύνεται με 3 ευρώ από τη Eurobank, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας (συνήθως συμβαίνει έπειτα από 5 χρόνια), αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή. Η επιβάρυνση αυτή έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες, ενώ ορισμένες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, επιβάλλουν συνδρομή και σε έκδοση συγκεκριμένων καρτών με ειδικά προνόμια.

Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο. Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.

Πολλές από τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στοχεύουν στο να περιορίσουν τις συναλλαγές μέσω καταστημάτων και να στρέψουν τους καταναλωτές στα εναλλακτικά δίκτυα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Alpha Bank, που χρεώνει την πληρωμή πιστωτικών καρτών μέσω του καταστήματος με 3 ευρώ τη συναλλαγή εάν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και με 5 ευρώ εάν η πληρωμή γίνει με καταβολή μετρητών.

Το βάρος που δίνεται στις προμήθειες αποδίδεται στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια στα εναλλακτικά δίκτυα, η χρήση των οποίων, αν και όχι ανέξοδη, είναι κατά πολύ φθηνότερη. Βασική αιτία είναι επίσης ότι οι τράπεζες επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τα έσοδα τόκων, που βαίνουν σταθερά μειούμενα τα τελευταία χρόνια λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αυτός είναι ο ναζί δολοφόνος που φέρεται να άνοιξε πυρ σε συναγωγή στη Γερμανία



Ένας ένοπλος που σκότωσε δύο άτομα στην πόλη Χάλε της Γερμανίας μετέδωσε ζωντανά την επίθεση στην ιστοσελίδα Twitch, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ.

Ο δολοφόνος προέβη σε αντισημιτικές δηλώσεις και ναζιστικά συνθήματα.

Ο άνδρας, ο οποίος δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, εμφανίστηκε σε μια ροή βίντεο, η οποία καταγράφηκε σε μια κάμερα GoPro και μιλούσε στα αγγλικά. Είπε ότι ο φεμινισμός ήταν υπεύθυνος για την πτώση των ποσοστών γεννήσεων των δυτικών χωρών που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για τη μαζική μετανάστευση. Ο δράστης επίσης κατηγόρησε τους Εβραίους ότι είναι «η ρίζα όλων των προβλημάτων».

Ο άνδρας αυτοαποκαλούνταν «anon» και είπε ότι ήταν αρνητής του Ολοκαυτώματος.

Το σοκαριστικό βίντεο που διαρκεί 35 λεπτά δείχνει τον δράστη να πυροβολεί προς πάσα κατεύθυνση.

Η επίθεση στη Συναγωγή δεν θεωρείται τυχαίο ότι έγινε σήμερα, καθώς σήμερα γιορτάζεται το «Γιομ Κιπούρ» (Ημέρα της Εξιλέωσης) μία από τις ιερότερες – αν όχι η ιερότερη- εορτή του Ιουδαϊσμού.

Σε βίντεο που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ απεικονίζεται ένας εκ των δραστών να βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, μάρκας VW, και να πυροβολεί αδιακρίτως.

Irre! via @MDR_aktuell




ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πέταξαν έξω από καφετέρια στο Βελιγράδι τους νταήδες σωματοφύλακες της γυναίκας του Ερντογάν



Η Εμινέ Ερντογάν συνόδευε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σερβία.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Ν-1, λίγη ώρα πριν από την άφιξη της Εμινέ Ερντογάν στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας, άνδρες της προσωπικής της ασφάλειας οπλισμένοι με πυροβόλα, είχαν αναπτυχθεί στην γύρω περιοχή. Κάποιοι από αυτούς, μπήκαν σε διπλανή καφετερία και άρχισαν να ελέγχουν τον χώρο, προκαλώντας την αντίδραση θαμώνων, αλλά και του προσωπικού.

Ακολούθησε έντονος φραστικός διαπληκτισμός, σε διάφορες γλώσσες, που έφτασε στα όρια της συμπλοκής, όταν ένα γκαρσόνι και πελάτες του καταστήματος άρχισαν να σπρώχνουν προς την έξοδο τους Τούρκους ασφαλίτες. Χρειάστηκε η παρέμβαση υπαλλήλων της τουρκικής πρεσβείας, οι οποίοι κάλεσαν την σερβική αστυνομία. Ο τηλεοπτικός σταθμός Ν-1 αναφέρει ότι ένα γκαρσόνι και ένας πελάτης της καφετερίας προσήχθησαν στην κεντρική αστυνομική διεύθυνση Βελιγραδίου. Λίγη ώρα αργότερα, αφού καταγράφηκαν τα στοιχεία τους και ανακρίθηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι.


Νεκροί η μάνα και ο αδελφός του Παναγιώτη Μαυρίκου



Νεκροί εντοπίσθηκαν και ανασύρθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης η μητέρα και ο αδελφός του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μαυρίκου, που είχε σκοτωθεί το 2016 στην Αττική οδό, όταν το πολυτελές του αυτοκίνητο είχε τυλιχθεί στις φλόγες. 

Μάνα και γιος επέβαιναν στο αυτοκίνητο το οποίο έπεσε κάτω από άγνωστες συνθήκες στη θάλασσα στην περιοχή του Νέου Μώλου Δραπετσώνας. Οι σοροί που ανασύρθηκαν από βατραχανθρώπους του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, προκειμένου να γίνει η επίσημη αναγνώριση από συγγενικά τους πρόσωπα.

Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε σε βάθος 32 μέτρων και το οδηγούσε η 75χρονη μητέρα, Σοφία Μαυρίκου. Μάλιστα, μαρτυρίες αναφέρουν πως η οδηγός «κόλλησε» πίσω από φορτηγό προκειμένου να περάσει μαζί του τις μπάρες και να μπει στον χώρο όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη και στη συνέχεια έπεσε στην θάλασσα με ταχύτητα. Στο αυτοκίνητο βρίσκονταν και δύο σκυλάκια, το ένα εκ των οποίων κατάφερε να διασωθεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών, η γυναίκα αφού μπήκε στον χώρο περιορισμένης πρόσβασης ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα ώσπου το αυτοκίνητο κατέληξε στη θάλασσα.


Δένδιας: «Κάνει μεγάλο λάθος η Τουρκία με την Συρία»



Ο ΥΠ.ΕΞ, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ανέφερε πως η Τουρκία «κάνει αλλεπάλληλα λάθη αυτής της φύσης και μορφής τα τελευταία χρόνια», τονίζοντας ότι η επιδίωξη της είναι να δημιουργήσει μια ζώνη με την μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία και την μετεγκατάστασή τους εκεί, ως ζώνη απέναντι στο κουρδικό στοιχείο. Κίνηση την οποία χαρακτήρισε παράνομη.

«Αυτά δεν συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση. Αρα, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των προσφύγων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Με αυτή την επιχείρηση η Τουρκία ανοίγει ένα μέτωπο το οποίο δεν την ωφελεί. Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος οι Τούρκοι. Διαβάζουν τον 21ο αιώνα με εγχειρίδιο ανάγνωσης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Και καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος κινήσεις».

Ο κ. Δένδιας συμφώνησε με τις δηλώσεις Γιούνκερ περί της μη χρηματοδότησης της ΕΕ της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία σε κατεχόμενη ζώνη, τονίζοντας πως η ΕΕ βεβαίως πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στον χειρισμό των προσφύγων, χωρίς χρηματοδότηση σε αυτούς, αλλά στις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους. Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα αντιφατικά μηνύματα από τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι δεν δικαιούται να κρίνει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και την Τουρκία. «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Απέναντι σε αυτήν επιδιώκω να έχουμε την πιο ειλικρινή σχέση, να μεγιστοποιήσουμε με αμοιβαία κατανόηση τα οφέλη και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι οι σχέσεις μας είναι win win και νομίζω ότι απεδείχθη. Αναφέρομαι σε αυτή τη φάση στην Αμυντική Συμφωνία. Δεν τη θεωρώ όμως μια καταληκτική πορεία μιας συνεργασίας, τη θεωρώ άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κεφαλαίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», απάντησε.


Πηγή: iefimerida.gr