Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Νέες αποκαλύψεις από Μιώνη για το σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ- Παππά - Παπαγγελόπουλου

 



Νέα στοιχεία από τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016 με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο παρουσία του Νίκου Παππά προσκόμισε στις δικαστικές αρχές ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Το νέο πολυσέλιδο υπόμνημα το κατέθεσε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου κατηγορώντας ευθέως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016 του ζήτησε εκβιαστικά χρήματα.

Ο επιχειρηματίας, επανέρχεται με πολυσέλιδο υπόμνημα του θέτοντας υπόψη της ανακρίτριας, όπως υποστηρίζει, νέα στοιχεία.

Στη επίμαχη συνάντηση , όπως αναφέρει στο υπόμνημα του, παρών ήταν και ο τότε υπουργός Νίκος Παππάς. Ο επιχειρηματίας στο πολυσέλιδο υπόμνημα του υποστηρίζει ότι τα χρήματα ζητήθηκαν «εκβιαστικά» ως «έξοδα» και όχι δικαστικά έξοδα , όπως χαρακτηριστήκαν εκ των υστέρων από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να «ωραιοποιήσει» την απαίτηση.

Ο κ. Μιωνής αυτή την φορά παραθέτει και τους διαλόγους, βάση ακριβών σημειώσεων στους οποίους όπως ισχυρίζεται αποτυπώνεται ότι διημείφθη στην συνάντηση η οποία έγινε , όπως υποστηρίζει, μετά από παρέμβαση του Ισραήλ για να κλείσει το θέμα της αντιδικίας του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του επιχειρηματία «η απαίτηση χρημάτων δεν ήταν ούτε αυθόρμητη ούτε εύλογη … Αντιθέτως χωρίς καλά καλά να έχω πει πάνω από τρεις λέξεις ο τότε υπουργός απαίτησε με τρόπο κυνικό και εκβιαστικό να πληρώσω στον Ιωάννη Φιλιππάκη τα έξοδα που είχε κάνει μέχρι τώρα, έξοδα τα οποία ωστόσο δεν όφειλα… Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απαίτησε πληρωμή χρημάτων , για τα οποία δεν υπήρχε καμία νομιμοποιητική (νόμιμη) αιτία.»

Ο επιχειρηματίας εκτιμά ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης λειτουργούσε στο πλαίσιο μιας ομάδας, ως εκπρόσωπος της.

Προσκομίζει δε , όπως αναφέρει για πρώτη φορά, έγγραφο με δήλωση των αντιδίκων του το 2018 στην οποία αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης σε ότι αφορά τις υποθέσεις φοροδιαφυγής του ίδιου.

Ο διάλογος μεταξύ των τριών μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νίκος Παππάς: «Έχει γίνει ήδη μία συζήτηση χθες παρουσία και του Φιλιππάκη, όπου η παρέμβαση του Μίμη ήταν σημαντική για να καταλάβει και αυτός ότι είναι επιθυμητό να βρεθεί μία λύση, να αποσυμπιεσθούν τα πράγματα και ως συνέχεια της συνάντησης τώρα πρέπει να κάτσουμε εδώ πέρα να δούμε και να βρούμε, να σχεδιάσουμε μία λύση, αναλάβαμε χθες με τον Μίμη να του κάνουμε ένα σχέδιο συμβιβαστικής λύσης. Μίμη, τα λέω καλά;»

Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Ναι.»

Νίκος Παππάς: «Κάπως έτσι δεν είπαμε; Θα του κάνουμε ένα χαρτί στο οποίο θα γράφουμε τι κινήσεις θα κάνει η κάθε πλευρά ούτως ώστε να αρχίσει να αποσυμπιέζεται. Ο Σάμπυ μου μετέφερε στη συνάντηση που είχαμε προχθές το απόγευμα το θέμα του Μεταξά και το μείζον για τον Φιλιππάκη είναι το θέμα των αγωγών.»

Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Και των εξόδων που έχει κάνει μέχρι τώρα.»

Σάμπυ Μιωνής: «Κοιτάξτε να δείτε, να το ξεκαθαρίσουμε…»

Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Και άλλο ένα έχει βάλει. Πώς θα εγγυηθούμε ότι δεν…»

Νίκος Παππάς: «Η εγγύηση είναι εντάξει, εμείς θα εγγυηθούμε.»

Σάμπυ Μιωνής: «Δεν είναι έτσι τα πράγματα.»

Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Εγώ λέω τι είπε» [σσ: εννοεί ο Ιωανν. Φιλιππάκης]

Σάμπυ Μιωνής: «Και θα σας πω εγώ τι λέω εγώ. Δεν είναι έτσι.»



Καμπανάκι από Τσιόδρα: Δεν προμηνύεται εύκολος χειμώνας

 


Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης», σημειώνοντας ότι θα μιλήσει για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας έχουν ήδη ανακοινωθεί στην κυβέρνηση, την επιτροπή Εμβολιασμού και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων.

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν επειδή υπάρχουν κρούσματα και σε εμβολιασμένους.

«Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν», σημείωσε ο Σωτήρης Τσόδρας, δίνοντας μια απάντηση σε όσους “πατάνε” για να μην εμβολιαστούν στο ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό. Γι’ αυτό ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.

Ο καθηγητής αφού παρουσίασε αναλυτικά τα ελληνικά επιστημονικά στοιχεία, ανέφερε πως τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο στις μεγαλύτερες και μικρότερες ηλικίες.

Το μεγαλύτερο όφελος των εμβολιασμών είναι στους ηλικιωμένους. Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους, αλλά και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα στις ΜΕΘ τα αντίστοιχα μαθηματικά δεδομένα εκτιμούν ότι με τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού έχουν αποφευχθεί 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι εάν είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού έως τα μέσα Ιουλίου οι θάνατοι στην Ελλάδα θα ήταν 1.200 λιγότεροι.

Οι ζωές που σώθηκαν, οι διασωληνώσεις και οι ΜΕΘ που γλιτώσαμε θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον με την αύξηση του εμβολιασμού. Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας χτυπώντας καμπανάκι.

Η ανάλυση που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.




Στο πειθαρχικό έχουν καταλήξει οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούσαν συνταξιούχους


 

Στο Πειθαρχικό έχουν καταλήξει, με εντολή του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, υποθέσεις υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Αναφορικά με τις 444 συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι έχει δόση εντολή στον διοικητή του ΕΦΚΑ να κλείσει το θέμα.

«Δεν πρόκειται να κάνω πίσω σε αυτό», τόνισε.

Ο Χατζηδάκης εξήγησε πως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 129.000 κύριες συντάξεις, ενώ κάθε μήνα εκδίδονται 20.000 συντάξεις.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στους επόμενους μήνες να φτάσουμε στις 30.000 το μήνα», πρόσθεσε και περιμένουμε και το αποτέλεσμα του πειθαρχικού και την πορεία των συντάξεων.



66χρονος αρνητής πέθανε από κορωνοϊό, αλλά οι αρνητές συγγενείς του δεν το πίστευαν

 


Νεκροψία ζήτησαν οι συγγενείς αρνητή επίσης αρνητές, ο οποίος πέθανε από κορωνοϊό στο νοσοκομείο των Σερρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes.gr, πρόκειται για έναν 66χρονο από τη Δράμα, αρνητή ανεμβολίαστο, ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, για περίπου μία εβδομάδα, στο νοσοκομείο των Σερρών.

Η κατάσταση του αρνητή ήταν τέτοια που οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη διασωλήνωση και νοσηλεία του στην κλινική ΜΕΘ-covid, όπου και τελικά κατέληξε.

Στους συγγενείς δόθηκε πιστοποιητικό θανάτου από κορωνοϊό, αλλά εκείνοι επίσης αρνητές δεν το δέχθηκαν, καθώς δεν πίστεψαν ότι αυτή είναι η αιτία θανάτου, ενώ είχαν στα χέρια τους και το θετικό PCR.

Έτσι, άφησαν τον 66χρονο να περιμένει στα ψυγεία του νοσοκομείου για περίπου δύο-τρεις ημέρες, μέχρι να κινήσουν και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες νεκροψίας-νεκροτομής.

Όπως σημειώνει το GRTimes, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συγγενείς δεν αποδέχονται τον κορωνοϊό ως αιτία θανάτου είναι αρκετές στο νοσοκομείο των Σερρών, αυτή όμως είναι η πρώτη που ζητήθηκε επίμονα και τελικά πραγματοποιήθηκε νεκροτομή.

Για τη διαδικασία μάλιστα, η σορός μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, τελέστηκε η νεκροτομή από κρατικό ιατροδικαστή και υπό την παρουσία μάλιστα εμπειρογνώμονα που όρισε η οικογένεια του 66χρονου. Επιβεβαιώθηκε τελικά ότι υπήρξε τεράστια και εκτεταμένη βλάβη πνευμόνων, η οποία προήλθε από τον κορωνοϊό.

Μόνο τότε οι συγγενείς του πείστηκαν και τελικά παρέλαβαν τη σορό και προχώρησαν στην ταφή.



Εφάρμοσαν στην Ελλάδα σαρία σε 17χρονη που δεν ήθελε να παντρευτεί 40χρονο

 


Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι ο νόμος της σαρίας εφαρμόστηκε σε 17χρονη στην Κυψέλη, από λαθρομετανάστες που δεν σέβονται την χώρα που τους φιλοξενεί.

Η νεαρή κοπέλα δεν ήθελε να παντρευτεί αυτόν που της υποδείκνυε ο 53χρονος πατριός της και η μητέρα της. Σε έναν καβγά ο πατριός της την οδήγησε στο δωμάτιο της και την ξυλοκόπησε. Μάλιστα όπως καταγγέλλει η 17χρονη στην κακοποίηση συμμετείχε και η μητέρα της.

Το περιστατικό όπως αποκάλυψε το Mega κατήγγειλε η ανήλικη κοπέλα στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να επέμβει η εισαγγελέας ανηλίκων και οι άθλιοι γονείς που να νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν ότι άθλια κάνουν στην χώρα τους να συλληφθούν.

Στις περιγραφές της η κοπέλα ανέφερε ότι ο πατριός της πήρε ένα μαξιλάρι και προσπάθησε να την πνίξει, ενώ άφησε υπόνοιες και για σεξουαλική κακοποίηση.




Αρνητής που είχε υπογράψει για να μη διασωληνωθεί πέθανε από κορωνοϊό

 




Την είδηση του θανάτου του 45χρονου καθηγητή στο μουσικό γυμνάσιο Σερρών, Χρήστου Καραμάνη, επιβεβαίωσε o γιατρός και υπεύθυνος Covid στο νοσοκομείο Σερρών, Θεόφιλος Καλλινικίδης.

Ο καθηγητής ήταν πολέμιος και αρνητής της μάσκας και των εμβολιασμών.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τον σώσουμε αλλα δυστυχώς δεν τα κατάφερε» ανέφερε ο κ. Καλλινικίδης, ο οποίος αποκάλυψε οτι ο 44χρονος καθηγητής μουσικής είχε μάλιστα υπογράψει, μαζί με τη σύζυγό του να μη διασωληνωθεί, αρνούμενος την πανδημία.

Δυστυχώς η άρνηση του αυτή τον οδήγησε στον θάνατο, όπως οδηγεί και τους υπόλοιπους ανεμβολίαστους. Ο άτυχος 45χρονος κατέληξε έπειτα απο επιπλοκές που προκάλεσε ο ιός στον οργανισμό του ενώ έδινε σκληρή μάχη τα τελευταία 24ωρα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου παλεύοντας να επιβιώσει. 

Ο καθηγητής αφήνει πίσω του τη γυναίκα του και τρία παιδιά. Όπως αποδεικνύεται από τις αναρτήσεις του, στη σελίδα του στο Facebook, υπήρξε σκληρός αρνητής που δεν πίστευε καν στην ύπαρξη του ιού.





Τα ηλεκτρικά Citroen Ami στην υπηρεσία του Λιμενικού και της Αστυνομίας

 



Στο πλαίσιο της «μετατροπής» της Χάλκης σε πράσινο νησί, με τη βοήθεια της Citroen, το ηλεκτρικό Ami εντάσσεται στο δυναμικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας.

O Όμιλος Συγγελίδη και η Citroen σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία έχουν αναλάβει την προώθηση της ηλεκτρικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων, η οποία θα είναι έξυπνη, βιώσιμη και προσιτή σε όλους. H Citroen φέρνει τα δικά της νέα μοντέλα, προχωρώντας στον εξηλεκτρισμό του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά οχήματα, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού.

Επιπλέον ο Όμιλος Συγγελίδη και η Citroen δίνουν δωρεάν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στη Χάλκη, για την αντικατάσταση των παλιών και ρυπογόνων οχημάτων δημόσιας χρήσης στο νησί, καλύπτοντας τις ανάγκες του Δήμου, καθώς και των σωμάτων ασφαλείας όπως της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Τα συγκεκριμένα οχήματα θα αποτελέσουν απτό παράδειγμα και πρότυπο αειφόρου κινητικότητας με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης, για όλους τους κατοίκους της Χάλκης.




Η αρχή έγινε με τα εικονιζόμενα Ami τα οποία εθεάθησαν με τα χρώματα του Λιμενικού και της Αστυνομίας να μεταφέρονται στη Χάλκη. Με το μοντέλο πόλης Ami, οι Γάλλοι έρχονται να προσφέρουν μια νέα εναλλακτική λύση για τις αστικές μετακινήσεις. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύουν τα στοιχεία του εν λόγω οχήματος. Η μπαταρία του, για πλήρη φόρτιση, χρειάζεται μόλις 3 ώρες σε πρίζα του κοινού οικιακού δικτύου - όπως ακριβώς ένα smartphone. Το Ami είναι πολύ μικρότερο και στενότερο από το smart EQ Fortwo, με μήκος 1,94 μέτρων και πλάτος 1,52 μέτρων ενώ έχει βάρος μόλις 485 κιλά, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας 5.5 kWh.

Η εμφάνισή του ορίζεται από το διπλό φωτιστικό σώμα στα δύο άκρα και τις ασύμμετρες πόρτες που ανοίγουν σε αντίθετες κατευθύνσεις, γεγονός που ξενίζει αρχικά αλλά τραβά την προσοχή και το ενδιαφέρον τελικά. Με βάση την ταξινόμησή του, το Citroën Ami μπορεί να οδηγηθεί χωρίς άδεια οδήγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 16 ετών κατά μέσο όρο).



Citroen Ami λιμενικό  

Χάρη στο μικρό του μέγεθος, κύκλος στροφής 7,2 μέτρων και την ηλεκτροκίνηση, το Ami θεωρείται πρακτική λύση για μικρές διαδρομές σε πόλεις και μια πραγματική εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν scooter, ποδήλατο, η μοτοποδήλατο ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με ισχύ από έναν ηλεκτροκινητήρα 6 kW (10 ίππων), το Citroën Ami έχει μέγιστη ταχύτητα που περιορίζεται στα 45 χλμ. Η μπαταρία ιόντων λιθίου των 5,5 kWh παρέχει αυτονομία οδήγησης έως και 70 χλμ και μπορεί να φορτιστεί σε 3 ώρες σε μια συμβατική πρίζα 220 V χρησιμοποιώντας απλό καλώδιο.


Πηγή



Η Ελλάδα 19ο μέλος του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής


 

Η Ελλάδα έγινε το 19ο μέλος που προσχώρησε στο ICMPD, έναν διεθνή οργανισμό ο οποίος εργάζεται για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων στις περιφερειακές προκλήσεις που αφορούν στη μετανάστευση.

Το ICMPD και η Ελλάδα συνεργάζονται ήδη επιτυχώς σε αρκετά επιχειρησιακά έργα στους τομείς της ένταξης και των επιστροφών, ενώ η Ελλάδα έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε αρκετά συνέδρια για την μετανάστευση που υποστηρίζονται από το ICMPD, όπως της Βουδαπέστης και της Πράγας.

Το ICMPD ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Αυστρίας και της Ελβετίας το 1993, μια περίοδο στην οποία η μεταναστευτική πραγματικότητα στην Ευρώπη άλλαξε δραματικά από τις πολιτικές αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και τις βαλκανικές συγκρούσεις. Ο αριθμός των κρατών μελών της αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990 με την προσθήκη της Ουγγαρίας το 1995 και της Σλοβενίας το 1998. Η Τσεχική Δημοκρατία ακολούθησε το 2001, όπως και η Σουηδία, η Πολωνία και η Βουλγαρία το 2003, η Πορτογαλία και η Κροατία το 2004 καθώς και η Σλοβακία το 2006. Η Ρουμανία και η Σερβία ήταν οι επόμενες που εντάχθηκαν το 2011 και ακολούθησαν η Βοσνία -Ερζεγοβίνη το 2012 και η Βόρεια Μακεδονία το 2015. Η Μάλτα και η Τουρκία προσχώρησαν και οι δύο το 2018 και η Γερμανία το 2020.




Σημαντική αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς συντάξεις

 


Η μάχη για την οριστική απομείωση των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται με σύστημα και αποφασιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνεται σημαντική αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς συντάξεις στο τ. ΤΣΑΥ, στο τ. ΤΑΝ και σε αρκετό βαθμό και στο τ. ΤΣΜΕΔΕ. Πρόκειται για τρία από τα πλέον προβληματικά τ. Ταμεία με συσσώρευση χιλιάδων συνταξιοδοτικών αιτήσεων υγειονομικών, νομικών και μηχανικών που η εκκαθάρισή τους καθυστερούσε για χρόνια (κάποιες από το 2016). Αναλυτικά:

Στο τ. ΤΣΑΥ παρατηρείται η μεγαλύτερη πρόοδος ,καθώς το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα, ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκαν πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες, ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 ο μέσος χρόνος έκδοσης να μην ξεπερνά τους 3 μήνες.

Στο τ. ΤΑΝ. Το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανά μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. Το ποσοστό των συντάξεων που εκκαθαρίστηκαν για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 90%.

Στο τ. ΤΣΜΕΔΕ η πρόοδος είναι εμφανής, αλλά απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για συνολική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων. Οι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας  τις εκκρεμείς συντάξεις στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος είναι 250. Το ποσοστό εκκαθάρισης των συντάξεων για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 80%. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη, ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει στους 6 μήνες στις αρχές του έτους και στους 3 μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.



Πέντε νέα κοινωνικά μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης

 


Πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου προωθεί άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπίσει την δημογραφική κρίση. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στην ολιστική προσέγγιση της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της υπογεννητικότητας και να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες, αναγνωρίζοντας ότι το δημογραφικό αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα που μπορεί να δημιουργήσει υπαρξιακούς κινδύνους για το συνταξιοδοτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Συγκεκριμένα τα μέτρα αφορούν:

Στην προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και παρέχει οικονομική ενίσχυση για τη φύλαξη βρεφών από δύο μηνών έως 2,5 ετών, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι πιστοποιημένου παιδαγωγού-φροντιστή που επιλέγεται από ειδικό μητρώο, σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης. Εργαζόμενες μητέρες θα μπορούν να αφήνουν βρέφη και νήπια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φύλαξης μέσα στις επιχειρήσεις που δουλεύουν. Σε πρώτη φάση μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.

Στη χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να φροντίσουν το παιδί τους και στη συνέχεια δυσκολεύονται να επανέλθουν στη δουλειά τους. Λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε ένα τέτοιο ειδικό πρόγραμμα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.

Στη θωράκιση των επικουρικών συντάξεων μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη νέα γενιά, βάζοντας φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο. Με τους ατομικούς κουμπαράδες οι επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς θωρακίζονται απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Το νέο σύστημα θα ισχύσει για αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών.

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι ο δείκτης γονιμότητας είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη (και πολύ χαμηλότερος από το όριο αναπλήρωσης) και ότι αρνητικές εξελίξεις αναμένεται να αποτυπωθούν στην επικείμενη απογραφή, έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:


Οι πρωτοβουλίες για θέματα υπηρεσιών παιδικής μέριμνας και φροντίδας για να στηριχθούν οι μητέρες που θέλουν να εργαστούν, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης και η διεύρυνση των κριτηρίων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης των οικογενειών με παιδιά, όπως είναι:

η χορήγηση επιδόματος γέννησης 2.000 ευρώ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα,

η αύξηση αφορολογήτου ορίου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και

η μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη από 24% σε 13%.

Ειδικά για τους πολύτεκνους έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, όπως η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για εξαθέσιο και άνω επιβατικό ΙΧ και το «ξεμπλοκάρισμα» των προκηρύξεων για πρόσληψη 1.700 ατόμων ειδικών κατηγοριών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Τα μέτρα για την προώθηση της συμφιλίωσης επαγγελματικής-προσωπικής ζωής αλλά και την ενίσχυση της ισότητας των φύλων που θεσπίστηκαν με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, όπως:

η αύξηση των προβλεπόμενων αδειών για γονείς και φροντιστές,

η πληρωμένη γονική άδεια για 2 μήνες και για τους δύο γονείς από τον ΟΑΕΔ,

το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών,

τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για την τηλεργασία το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα της ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του εργαζομένου.

Τη χορήγηση κινήτρων για τον επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% για μια 7ετία. Μέτρο που άρχισε να αποδίδει καρπούς, καθώς από τα 500 άτομα που ήδη εργάζονται στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη το 15% είναι Έλληνες του εξωτερικού που αποφάσισαν να επιστρέψουν.



Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη προκλητικής πρακτικής και επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας

 


Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου:

Στην κοινή μας πορεία μόλις προσθέσαμε σήμερα δύο ακόμα Μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση των χωρών μας για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία μας σε θέματα αποδήμων. Επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο περισσότερο στο πρώτο:

Σε μία εποχή μεγάλων αναταράξεων στην ενεργειακή αγορά, η Αίγυπτος μετέχει αποφασιστικά στο μεσογειακό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Και στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν πια -και με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου- ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ταυτόχρονα όμως, σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει και πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο. Και σταθμός του προς την Ευρώπη θα είναι στο εξής η Ελλάδα. Με άλλα λόγια και οι τρεις χώρες μας αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι της Μεσογείου με ευρύτερη σημασία.

Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, συντονιζόμαστε όμως και σε άλλα μέτωπα, όπως παραδείγματος χάρη:

στη δράση μας κατά της πανδημίας, στο πλαίσιο μάλιστα της οποίας η Ελλάδα δώρισε προς τη φίλη Αίγυπτο 250.000 δόσεις εμβολίων.

απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης. Βραχυπρόθεσμα σχετικά με την προστασία της Μεσογείου αλλά φυσικά και μεσοπρόθεσμα σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Όπως είναι φυσικό είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις περιφερειακές εξελίξεις, όπου οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας.

Κοινή είναι και η προσέγγισή μας όσον αφορά τη γειτονική Λιβύη. Οι εξελίξεις στη Λιβύη επιδρούν στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η απρόσκοπτη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας και η διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο χωρίς καμία παρέκκλιση από το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα είναι βήματα προς την ομαλότητα. Όπως βεβαίως και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και των μισθοφόρων, με σεβασμό της συμφωνίας εκεχειρίας.



Η απόλυτη ξεφτίλα Τσίπρα : " θα επαναδιαπραγματευτούμε με Γαλλία και εάν πει όχι θα δούμε"

 


Απίστευτη ξεφτίλα του γελωτοποιού ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, γιατί με αυτά που λέει και κάνει μόνο για νούμερο σε θίασο μπορείς να τον κατατάξεις και όχι για σοβαρό πολιτικό.

Έτσι πορεύτηκε έτσι πορεύεται με ένα «θα δούμε!» και δεν ντρέπεται καθόλου που έχει έλλειψη σοβαρότητας

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ το βράδυ της Τρίτης, έδειξε για ακόμα μία φορά το πόσο επικίδυνος είναι για την χώρα, και ότι δεν πρέπει να υπάρχει στην ενργή πολιτική γιατί κάνει μόνο κακό στην χώρα.

Ηταν ένας φαιδρός Αλέξης Τσίπρας βγαλμένος από το 2014, δεν έχει αλλάξει καθόλου, όπως υποσχόταν ότι έχει όλες τις λύσεις εξαπατώντας τον Ελληνικό λαό, και κατηγορούσε την κυβέρνηση για τα πάντα, τα ίδια κάνει τώρα και φτάνει στο σημείο να υπόσχεται και επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας για να προστατευτεί από την Τουρκία. 

Μέσα σε όσα γελοία, φαιδρά και προκλητικά είπε κοροιδεύοντας τον κόσμο, αναφέρθηκε και στο θέμα της Ελληνογαλλικής συμφωνίας, που ανθελληνικά δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και είπε χωρίς ίχνος σοβαρότητας ότι εάν έρθει στην εξουσία τι θα κάνει, λέγοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί και στην δημοσιογραφική ερώτηση  τι θα γίνει αν οι Γάλλοι αρνηθούν, απάντησε ένα… «θα δούμε!».

Αυτό είναι το απόλυτο νούμερο Αλέξης Τσίπρας, έτσι διαπραγματεύτηκε και πήγε να ρίξει την χώρα στα βράχια με ένα «θα δούμε!»

Ακολουθεί ο διάλογος του νούμερου Τσίπρα με τον  Σρόιτερ. 

Τσίπρας: «Ελπίζω να μας ακούν και οι Γάλλοι. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα διεκδικήσω από τη Γαλλία, είναι να υπάρξει μια σαφής διευκρίνιση ότι θα σταθούν δίπλα μας με κάθε τρόπο και όχι ανακοινώσεις, ότι δεν περιλαμβάνεται η ΑΟΖ. »Το δεύτερο πράγμα, ότι θα διεκδικήσω να υπάρξει μια αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα, διότι έχουμε φρεγάτες οι οποίες δεν κατασκευάζεται ούτε μία από αυτές ,ούτε ένα ευρώ δεν θα πέσει στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Τα ναυπηγεία μας θα μαραζώσουν, θα κλείσουν. Αλλά το πρώτο που θα επαναδιαπραγματευτώ είναι η κατασκευή των φρεγατών στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. 

Σρόιτερ: Κι αν δεν τα δεχθούν αυτά; 

Τσίπρας: Το τρίτο που θα θέσω, ως κρίσιμο αίτημα, όχι ως αίτημα, ως διατύπωση κατηγορηματική, είναι ότι δεν έχουν δουλειά Έλληνες στρατιώτες στην εμπόλεμη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής, στο Σαχέλ. Εκεί απ’ όπου η ίδια η Γαλλία σιγά σιγά, σταδιακά απομακρύνεται και όπου τα τελευταία 6 χρόνια είχαμε 53 φέρετρα Γάλλων στρατιωτών. Αυτό λοιπόν θα είναι de facto, η θέση μας. Και ας το γνωρίζει και η γαλλική κυβέρνηση, για την οποία εγώ περισσότερο από κάθε άλλον πρωθυπουργό, βρέθηκα δίπλα και ήμασταν με τον Ολάντ και με τον Μακρόν σε μια αγαστή συνεργασία. 

Σρόιτερ: Ξέρετε καλύτερα από μένα ότι σε μια διεκδίκηση είτε πετυχαίνεις, είτε δεν πετυχαίνεις. Αν ακούσετε ένα όχι; 

Τσίπρας: Σημαντικό είναι να το διεκδικήσεις όμως. 

Σρόιντερ: Σωστό. Αλλά το σημαντικό πέρα από τη διεκδίκηση είναι και το δια ταύτα. Στο δια ταύτα; 

Τσίπρας: Ας το διεκδικήσουμε εμείς και θα δούμε την απάντηση και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε, κύριε Σρόιτερ. Σε κάθε περίπτωση όμως, αντιλαμβάνεστε ότι η δική μας αντίληψη, δεν θα κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό, η δική μας αντίληψη δεν είναι όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας “θα βάλω βέτο στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση“ και μετά να βγαίνει και να λέει “θα τιμήσω τη συμφωνία” που ήταν προδοτική».



Κομισιόν σε Τουρκία: «Εγκαταλείψτε τις γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών»

 


Την ετήσια έκθεση για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει παρουσίασε η Κομισιόν. Όσον αφορά στην Τουρκία σημειώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της. Αναμένει, επίσης, από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας. Οι σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος δεν αντιμετωπίστηκαν αξιόπιστα από την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει αυτήν την αρνητική τάση ως θέμα προτεραιότητας με την αντιμετώπιση της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, αναφέρεται ότι η Τουρκία σημείωσε κάποια πρόοδο. «Μετά τα περιστατικά του Μαρτίου 2020 όταν η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να ακολουθήσουν το χερσαίο δρομολόγιο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η κατάσταση τελικά αποκλιμακώθηκε. Έγινε κάποια πρόοδος ως προς την ενίσχυση της ικανότητας επιτήρησης και προστασίας των ανατολικών χερσαίων συνόρων».

Σημειώνεται επίσης ότι «η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 συνέχισε να αποδίδει αποτελέσματα και η Τουρκία συνέχισε να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου» και «στη φιλοξενία του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο». Αναφέρεται ακόμη ότι η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2021 πρότεινε να διατεθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Τέλος, η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής τής δήλωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών και της αποτροπής των παράτυπων διαδρομών μετανάστευσης».

Αναφορικά με τα Βαρώσια, η Τουρκία πρέπει να πάρει πίσω άμεσα τις μονομερείς ενέργειες που ανακοινώθηκαν στις 20 Ιουλίου 2021 και όλα τα βήματα που έγιναν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020 που αντιβαίνουν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η έκθεση σημειώνει ότι από τον Δεκέμβριο του 2020, «παρατηρήθηκε μια πιο θετική δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων από την Τουρκία στις θαλάσσιες ζώνες τής Κύπρου και της Ελλάδας και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον Ιανουάριο 2021. Αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να παραμείνουν ένα πολύτιμο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση κοινού τόπου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 χαιρέτισε αυτές τις εξελίξεις. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα παραμείνει προσηλωμένη στην προάσπιση των συμφερόντων της και των κρατών-μελών της, καθώς και στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Άγκυρα στις 15 Απριλίου και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αθήνα στις 30-31 Μαΐου όπου διαπιστώθηκε η αμοιβαία επιθυμία για προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκαν στις 14 Ιουνίου» σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης πως «όπως τονίστηκε από το Συμβούλιο, και απορρέει από τις υποχρεώσεις υπό το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και ειρηνική επίλυση διαφορών με προσφυγή, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Στην έκθεση καλείται η Τουρκία «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)». «Κατά συνέπεια, η Τουρκία αναμένεται να απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών» επισημαίνεται.

Τέλος, στην αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο σημειώνεται ότι «το διμερές μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019, εξακολουθεί να υφίσταται παρά το γεγονός ότι αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Η απάντηση της Τουρκίας

Στην αντεπίθεση πέρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση, αναφέρει τα εξής: 

Σε μια εποχή που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσουμε τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ, δυστυχώς, δημοσιεύτηκε μια έκθεση, στην οποία αγνοήθηκαν οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια χώρα Τουρκία και εμφανίστηκε μια προσέγγιση διπλού τύπου για τις σχέσεις με τη χώρα μας.

Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα. 23. Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα και 24. Κεφάλαια Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας. Η ΕΕ, η οποία δεν αρνείται τα πολιτικά εμπόδια, έχει πολλά θέματα που είναι αμφιλεγόμενα ακόμη και για τα κράτη-μέλη, χωρίς να αξιολογούνται οι συνθήκες που αφορούν τη χώρα μας, τη διοίκησή μας και το πολιτικό σύστημα. Απορρίπτουμε τους άδικους και δυσανάλογους προσδιορισμούς τους σχετικά με τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Αυτή η προσέγγιση, η οποία αγνοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τις απειλές τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK/PYD/YPG, το FETO και το DAESH, δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό, εκτός από το να κάνει τις ριζοσπαστικές ομάδες στην Ευρώπη ευτυχισμένες ενάντια στην ΕΕ και την Τουρκία.

Παρά τις εκκλήσεις μας για ενημέρωση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου σε όλες τις διαστάσεις της, είναι απαράδεκτο να θέλει η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει μόνο τη διάσταση της μετανάστευσης της Συμφωνίας στην Έκθεση και δεν αναφέρει τις δικές της υποχρεώσεις, ενώ επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, να διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα.

Είναι ένα νέο παράδειγμα των ανακολουθιών της ΕΕ να δηλώσει ότι η συμμόρφωσή μας με τις πολιτικές της ΕΕ έχει μειωθεί και έχουν προκύψει συγκρούσεις συμφερόντων σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, ενώ εμποδίζει τους υφιστάμενους υψηλού επιπέδου μηχανισμούς διαλόγου και συνεργασίας με την υποψήφια χώρα Τουρκία.

Απορρίπτουμε επίσης τις ασυνεπείς και προκατειλημμένες ελληνικές/ελληνικές θέσεις στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αν και έχουμε κάνει το μέρος μας για να μειώσουμε τις εντάσεις και να ξεκινήσουμε διάλογο και συνεργασία, λυπούμαστε που η ΕΕ δεν παραδίδει επίμονα τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι οποιαδήποτε περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη.

Δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, είναι ευχάριστο να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη στην οικονομία έχει φτάσει σε επίπεδα πριν από την κρίση και η ανάκαμψη στην οικονομία συνεχίζεται χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της επιδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την κριτική ορισμένων από τις πολιτικές που ακολουθεί η χώρα μας όσον αφορά μια λειτουργική οικονομία της αγοράς, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, όταν πολλές χώρες έλαβαν μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την εξάλειψη των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της Covid-19 και η κρατική παρέμβαση στην οικονομία αυξήθηκε. Παρά τις επιταγές του χρόνου και των συνθηκών, η ΕΕ, η οποία καθυστέρησε τη διαδικασία ενημέρωσης της Τελωνειακής Ένωσης με την πολιτική της, δεν έχει το δικαίωμα να υπενθυμίσει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της.

Στην έκθεση, αναφέρεται ότι το γενικό επίπεδο εναρμόνισης της χώρας μας είναι καλό σε 20 κεφάλαια και επιβεβαιώνεται ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε διάφορα επίπεδα σε 20 κεφάλαια τον τελευταίο χρόνο. Αυτή η εικόνα καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει την εναρμόνιση με το κεκτημένο της ΕΕ, παρά τα πολιτικά εμπόδια που αντιμετωπίζει. Αναγνωρίζοντας τη βελτίωση της απορροφητικής ικανότητας της χρήσης του Προενταξιακού Χρηματοπιστωτικού Μέσου (ΜΠΒ), η οποία έχει αναμφισβήτητη σημασία από αυτή την άποψη, η Έκθεση θα έπρεπε επίσης να ήταν ένα κίνητρο για την αύξηση των κεφαλαίων ΜΠΒ για την Τουρκία.

Η Τουρκία διατηρεί τη στρατηγική της προτίμηση για ένταξη στην ΕΕ με τον πιο δυνατό τρόπο. Το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα αυτού είναι τα αποφασιστικά βήματα που έχουμε κάνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό σχέδιο δράσης για την προσχώρηση στην ΕΕ και την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Θα ήταν προς το συμφέρον όλων εάν η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά μας κοινά συμφέροντα, βλέπει την Τουρκία ως υποψήφια χώρα διαπραγμάτευσης και όχι ως εταίρο με τον οποίο μπορεί κανείς να πραγματοποιεί καθημερινές ανταλλαγές και πληροί τις απαιτήσεις της σύμφωνα με την αρχή του συμφώνου και πιστότητα.


Πηγή



Το Facebook αλλάξει όνομα;

 


Το Facebook σχεδιάζει να αλλάξει όνομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νέου μεγάλου στόχου του, της δημιουργίας του “metaverse”, ενός νέου διαδικτυακού κόσμου επικοινωνίας των χρηστών μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Ο επικεφαλής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζούκερμπεργκ προγραμματίζει να μιλήσει για την αλλαγή ονόματος στην ετήσια εκδήλωση “Connect” της εταιρείας στις 28 Οκτωβρίου, όμως μπορεί η σχετική αποκάλυψη να γίνει και νωρίτερα.

Η σχετική φημολογία προέκυψε μετά από δημοσίευμα του “Verge”. Προς το παρόν, το Facebook ανέφερε ότι δεν σχολιάζει φήμες.

Σύμφωνα με το Verge, ο Ζούκερμπεργκ φιλοδοξεί το Facebook να μείνει στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης (με όλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί), ως βασικός δημιουργός του “metaverse”. 

Είχε προηγηθεί η ριζική αναδιάρθωση της Google το 2015, η οποία μπήκε κάτω από την “ομπρέλα” μιας μητρικής εταιρείας, της Alphabet, εν μέρει για να σηματοδοτήσει ότι είναι πια κάτι πολύ περισσότερο από μια μηχανή αναζήτησης. Σύμφωνα με το Verge, το νέο εταιρικό όνομα του Facebook παραμένει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι. Μένει να αποδειχθεί η αλήθεια της φημολογίας.

Όσο για το metaverse, που ούτως ή άλλως αναμένεται να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Νιλ Στέφενσον για να περιγράψει έναν εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι δραπετεύουν από έναν δυστοπικό κόσμο.