Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Στο 9,2% μειώθηκε η ανεργία τον Δεκέμβριο

 



Μειώθηκε στο 9,2% το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,2% τον Δεκέμβριο 2022 και 9,4% τον Νοέμβριο 2023.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.264.292 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 430.088 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 146.424 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (25,4%) και κατά 746 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2023 (0,2%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 11,7% από 16,2% τον Δεκέμβριο 2022 και στους άνδρες σε 7,1% από 8,9%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 22,3% από 30,4% τον Δεκέμβριο 2022 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 8,3% από 11,2%.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.264.292 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 102.064 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (2,5%) και κατά 97.732 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2023 (2,3%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.093.407 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 14.960 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (0,5%) και μείωση κατά 99.249 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2023 (3,1%).



Bloomberg για «Ελ. Βενιζέλος»: «Η Ελλάδα επέστρεψε»

 


Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη απόδειξη για το ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά εκτός από τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της χώρας εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, σχολιάζει το Bloomberg με αφορμή την πώληση του 30% του μεριδίου της κύριας τουριστικής πύλης της Ελλάδας, του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση μετοχών ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Το κράτος άντλησε 784,7 εκατομμύρια ευρώ (854 εκατομμύρια δολάρια) μέσω της πώλησης της συμμετοχής του στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με την τιμή της δημόσιας εγγραφής την Παρασκευή (2.2.2024) να διαμορφώνεται στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή, το υψηλότερο σημείο του εύρους τιμών.

«Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για την Ελλάδα», δήλωσε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Pantelakis Securities SA. «Πρόκειται για ένα ποιοτικό περιουσιακό στοιχείο που ενισχύει την εμβέλεια των ελληνικών κεφαλαιαγορών προσελκύοντας νέες κατηγορίες επενδυτών και χρησιμεύει ως υποκατάστατο για τον ελληνικό τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας».

Έρχεται αυτή την εβδομάδα, μετά την πρώτη νέα πώληση 10ετών ομολόγων της Ελλάδας από τότε που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα που προσέλκυσε 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε παραγγελίες, τις περισσότερες που έχουν δοθεί ποτέ – η δημόσια προσφορά για το “Ελ. Βενιζέλος” είναι ένας ακόμη δείκτης που ενισχύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την επανεκλογή του τον Ιούνιο. Η οικονομία της Ελλάδας σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι, καθιστώντας την οικονομική κρίση της χώρας πριν από περισσότερα από 10 χρόνια μια μακρινή ανάμνηση, σύμφωνα με το Bloomberg.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Γραμμή βοήθειας 10306 ενάντια και στη βία σε παιδιά, εφήβους


 

Μια νέα επιλογή περιλαμβάνει από χθες, 1η Φεβρουαρίου η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 που ξεκίνησε στην πανδημία. 

Η γραμμή επεκτείνεται στη συμβουλευτική και υποστήριξη σε θέματα διαχείρισης και πρόληψης βίας και επιθετικότητας παιδιών και εφήβων, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης και αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων τους.

Η νέα Τηλεφωνική Γραμμή έχει σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εκδήλωσης γεγονότων βίας και επιθετικότητας και ανάλογων συμπεριφορών καθώς και στην πρόληψη. Ειδικότερα, απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικώς κάθε εμπλεκόμενο, που χρειάζεται βοήθεια είτε στο επίπεδο της παρέμβασης για την διαχείρισή τους, είτε στο επίπεδο της πρόληψης εντός οικογένειας ή σχολικής κοινότητας.

Στελεχώνεται από παιδοψυχίατρο και ειδικούς ψυχικής υγείας, εξειδικευμένους σε ζητήματα αναπτυξιακής και σχολικής ψυχολογίας, όπως και συμβουλευτικής στην οικογένεια και την σχολική κοινότητα. 

Άμεσα στην ιστοσελίδα της Γραμμής 10306.gr αναρτάται σχετικό υλικό για την διαχείριση και πρόληψη σχετικών συμπεριφορών καθώς και οργάνωση σχεδίου προληπτικής δράσης για όλους τους φορείς, που εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους.

Αναλυτικές πληροφορίες:

Ωράριο λειτουργίας: 09.00-21.00 ( σε δύο 6ωρες βάρδιες), Δευτέρα με Κυριακή.

Έναρξη λειτουργίας: 1/2/2024.

Αφορά: Ζητήματα εκδήλωσης, διαχείρισης ή/και πρόληψης βίας και επιθετικότητας παιδιών και εφήβων με εμπιστευτικότητα και ανώνυμες κλήσεις (αν επιλέξουν οι ίδιοι λένε το όνομά τους).

Ποιους αφορά: Γονείς, εκπαιδευτικούς ή/και όποιους εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους ή πέφτουν στην αντίληψή τους τέτοια συμβάντα και θέλει να παρέμβει - όχι καταγγελίες

Τρόπος παρέμβασης των εκπαιδευμένων στελεχών μας στην κλήση:

Σε 1ο χρόνο - Διερεύνηση συμβάντος, ενδυνάμωση, αποσαφήνιση, ψυχοεκπαίδευση, αίτημα, σχεδιασμός δράσης, follow up.

Σε 2ο χρόνο - Εφόσον δεν υπάρχει ή έχει εξαντληθεί κάθε «άλλος δρόμος», παραπομπή επώνυμα πια στην ομάδα ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής για ψυχοεκπαίδευση.

Σε 3ο χρόνο - 10 με 12 διαδικτυακές συνεδρίες σε ατομικό επίπεδο ή έως 6 ομαδικές διαδικτυακές συνεδρίες σε επίπεδο σχολείου – κοινότητας ή παραπομπή στα εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας παιδιών και εφήβων καθώς και υποστήριξης της οικογένειας, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. .



Ο χάρτης με τις παράνομες καταλήψεις στα πανεπιστήμια - Πολλές σχολές έχουν κατάληψη βίαια μετά από τραμπουκισμούς

 


Σε περίπου 150 σχολές συνεχίζονται οι καταλήψεις ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ωστόσο, ύστερα από τις πρόσφατες αποφάσεις των Συγκλήτων των περισσοτέρων πανεπιστημιακών τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη να προχωρήσουν στη διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Παράλληλα παρατηρούνται σημάδια αποκλιμάκωσης, με τις καταλήψεις σιγά σιγά να σταματούν, κι ενώ είχαν προηγηθεί σοβαρές καταγγελίες για προσπάθειες μειοψηφιών να κλείνουν ετσιθελικά σχολές, κάτι που με τραμπουκισμούς και εκφοβισμό το κατάφερναν. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε χθες για τη διαχρονική προσπάθεια της αριστεράς (και προσθέτουμε και της ακροαριστεράς) να στήσει προβοκάτσιες, σημειώνοντας ότι «επιδιώκουν διαχρονικά τη δημιουργία έντασης και ενδεχομένως περιστατικών που θα δημιουργήσουν ένταση». 

Ο χάρτης των παράνομων καταληψιών ΕΔΩ



Συνετρίβη αεροσκάφος πάνω σε τροχόσπιτα με κόσμο στη Φλόριντα

 


Τραγωδία στη Φλόριντα καθώς αεροσκάφος έπεσε πάνω σε κοινότητα όπου οι άνθρωποι ζουν σε τροχόσπιτα στο προκαλώντας πολλά θύματα.

Τουλάχιστον τρία τροχόσπιτα τυλίχθηκαν στις φλόγες και ένα τέταρτο χτυπήθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους.

Οι κάτοικοι των άλλων τροχόσπιτων πρόλαβαν και τα τα εγκατέλειψαν

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλά θύματα, τόσο στο αεροπλάνο όσο και μέσα στα τροχόσπιτα», δήλωσε ο Σκοτ Έλερς επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας πυροσβεστικής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 19:00 χθες το απόγευμα τοπική ώρα (02:00 σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) λίγη ώρα αφού ένα κοντινό αεροδρόμιο έλαβε μήνυμα κινδύνου από ένα αεροσκάφος το οποίο αντιμετώπιζε πρόβλημα, πρόσθεσε ο Έλερς.

Οι πυροσβέστες έσπευσαν και κατάφεραν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που προκλήθηκε από την πτώση του αεροσκάφους.






Μπροστά με 21,5 μονάδες η ΝΔ, αντί ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζουν ποσοστά χάνουν

 


Νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ δίνει σταθερά προβάδισμα 21,5 μονάδων στη ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου.

Και την ίδια ώρα, αντί να φθείρεται η κυβέρνηση, χάνουν ποσοστά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να καρπωθεί την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ότι έχει χάσει για πάντα το κέντρο.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες διάκεινται θετικά έναντι των αγροτών, συμφωνούν με την απόκτηση F-35, ενώ οι μισοί πολίτες δεν έχουν πρόβλημα με τη θεσμοθέτηση γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Στην πρόθεση ψήφου, 



η ΝΔ κινείται στο 30,5% (από 31,5% στην προηγούμενη μέτρηση)

το ΠΑΣΟΚ, που είναι στη δεύτερη θέση, πέφτει μισή μονάδα (στο 12,5% από 13%) 

όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 11,5% (από 12%). 

Η γκρίζα ζώνη είναι στο 12,5%.



Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ ανεβαίνει στο 36%, το ΠΑΣΟΚ στο 14,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5% και ακολουθούν ΚΚΕ με 10%, Ελληνική Λύση με 7,5%, Νίκη με 3,5%, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας με 3%. Η Νέα Αριστερά είναι στο 2,5%, όπως και το ΜέΡΑ25.

Στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, το 68% διάκειται σίγουρα και μάλλον θετικά, έναντι 13% που τις αντιμετωπίζει αρνητικά.

Πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες αξιολογούν θετικά την έγκριση απόκτησης F-35 από τη χώρα μας, έναντι 29% που το αντιμετωπίζουν αρνητικά.

Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Το 46% το αντιμετωπίζει θετικά, ενώ το 47% αρνητικά.

Ωστόσο, το 51% θα επιθυμούσε ή δεν θα είχε πρόβλημα να επιτραπεί ο πολιτικός γάμος ομοφύλων, έναντι 35% που δεν θα το επιθυμούσε.

Η δημοσκόπηση σε κάρτες :












Πατέρας και ερωμένη εκτελέστηκαν στην Κίνα: Είχε πετάξει τα δύο παιδιά του από τον 15ο όροφο για να μην τη χάσει

 


Ένα ζευγάρι Κινέζων εκτελέστηκε προχθές αφότου ο πατέρας σκότωσε τα δύο μικρά παιδιά του πετώντας τα από το μπαλκόνι -επειδή η νέα του σύντροφος τα έβλεπε ως «εμπόδια για το κοινό τους μέλλον».

Ο πατέρας Ζανγκ Μπο και η φίλη του Γιε Τσενγκτσεν καταδικάστηκαν σε θάνατο το 2021, για την μοιραία πτώση των δύο παιδιών από τον 15ο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Τσονγκινγκ της νοτιοδυτικής Κίνας, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο Ζανγκ, ο οποίος ήταν ο πατέρας των δύο παιδιών, είχε ξεκινήσει μια παράνομη σχέση με την Γιε, η οποία αρχικά δεν γνώριζε ότι ήταν παντρεμένος και είχε παιδιά.

Ωστόσο, στη συνέχεια παρότρυνε τον Ζανγκ να σκοτώσει τα δύο παιδιά του, τα οποία «θεωρούσε εμπόδια» στο να παντρευτούν και «βάρος για την μελλοντική κοινή τους ζωή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λαϊκό δικαστήριο. Δεν έγινε γνωστός ο τρόπος εκτέλεσής τους, αλλά η πιο συνηθισμένη μέθοδος στην Κίνα είναι η θανατηφόρα ένεση.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Ζανγκ πέταξε τα παιδιά του – την 2χρονη κόρη του Ζανγκ Ρουίξουε και τον ενός έτους γιο του Ζανγκ Γιανγκρούι – από το παράθυρο του διαμερίσματος και στη συνέχεια έτρεξε κάτω για να το παίξει σοκαρισμένος από αυτό που μόλις είχε συμβεί.

O πατέρας έκανε πως χτυπιόταν όταν αντίκρυσε τα νεκρά παιδιά του




Οι κάμερες τον έδειχναν να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο και να κλαίει ανεξέλεγκτα, κάτι που σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ήταν όλα προσποιητά. Ισχυρίστηκε τότε ότι κοιμόταν όταν τα παιδιά του έπεσαν από το παράθυρο και είπε ότι τον ξύπνησαν κάποιοι που φώναζαν κάτω, αφότου ανακάλυψαν τα πτώματα στο γρασίδι. Το κοριτσάκι πέθανε ακαριαία, ενώ το αγοράκι πέθανε λίγο αργότερα από τα τραύματά του.



Η μητέρα των παιδιών, Τσεν Μεϊλίν, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πως ο Ζανγκ ζήτησε να προσέχει την κόρη του την ημέρα που σκότωσε τα δύο παιδιά του, παρά το γεγονός ότι το πρώην ζευγάρι μοιραζόταν την επιμέλεια, με την μητέρα να φροντίζει την κόρη και τον πατέρα, τον γιο.

Η Τσεν είπε ότι ο Ζανγκ σκότωσε τα παιδιά του, όταν η σύντροφός του έκοψε τις φλέβες του. «Εκείνη την ώρα, ο Ζανγκ ήταν σε βιντεοκλήση με την Γιε. Εκείνη έκοψε τις φλέβες της και τότε ο Ζανγκ φοβήθηκε. Το τηλέφωνο έπεσε, σήκωσε τα δύο παιδιά και τα πέταξε από το μπαλκόνι».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πατέρας παραδέχτηκε ότι αυτός και η Γιε είχαν σχεδιάσει να σκοτώσουν τα παιδιά ώστε να ξεκινήσουν μια νέα οικογένεια χωρίς παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του.

Η πρώην σύζυγος του υπόπτου δήλωσε: «Τη στιγμή που άκουσα ότι τα παιδιά μου πετάχτηκαν όντως από τον 15ο όροφο από τον πατέρα τους και την ερωμένη τους, δεν μπορούσα να βρω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι βίωσαν τα παιδιά μου από τον 15ο όροφο μέχρι το έδαφος. Ήταν απελπισμένα; Φοβόντουσαν;».

iefimerida.gr



Επέστρεψαν στην Ελλάδα δύο αρχαιότητες από την Ελβετία


 

Δύο ελληνικές αρχαιότητες που είχαν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα μας, σε άγνωστο χρόνο, επαναπατρίστηκαν προ ημερών από τη Βέρνη της Ελβετίας.

Πρόκειται για ένα θραύσμα λίθινης επιγραφής, διαστάσεων 0,186μ. Χ 0,169μ. Χ 0,086μ., από την οποία σώζονται αποσπασματικά πέντε στίχοι με κύρια ονόματα. Η επιγραφή χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 3ου - αρχές 2ου αι. π.Χ) και φέρεται ότι προέρχεται από το νησί της Κω.

Το δεύτερο αρχαίο αντικείμενο είναι ένα θραύσμα μαρμάρινου ιωνικού κιονοκράνου, διαστάσεων 0,228μ. Χ 0,228μ. Χ 0,17μ., που χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος - 2ος αι. μ.Χ.) με φερόμενη προέλευση την Αρχαία Αγορά της Κορίνθου.

Το αντικείμενα παρεδόθησαν από Ελβετούς πολίτες, το φθινόπωρο του 2022 και την άνοιξη του 2023 αντίστοιχα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Καντονιού των Γκριζόν (Canton des Grisons), η οποία και τεκμηρίωσε την ελληνική προέλευσή τους.

Σε εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας μεταξύ του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, περί εισαγωγής, διαμετακόμισης και επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών, η οποία κυρώθηκε με τον Ν.3915/2011, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της Ελβετίας (Federal Office of Culture) ενημέρωσε αρμοδίως την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βέρνη και την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ως αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, ο επαναπατρισμός των δύο αυτών αρχαίων αντικειμένων καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των διμερών συμφωνιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που έχει συνάψει η Ελλάδα με πολλά κράτη, σε εφαρμογή σχετικής προτροπής της Σύμβασης της Unesco του 1970 “Ληπτέα μέτρα δια την απαγόρευσιν και παρεμπόδισιν της παρανόμου εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβιβάσεως της κυριότητος των πολιτιστικών αγαθών”. Παράλληλα αποτελεί απόδειξη της επίδρασης των ποικίλων δράσεων που υλοποιούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας και την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.



Οι Ουκρανοί βύθισαν Ρωσικό πλοίο – video

 


Η Ουκρανία προχώρησε σε μία ακόμη ναυτική επιχείρηση, εξουδετερώνοντας τη ρωσική κορβέτα Ivanovets με τη χρήση Μη Επανδρωμένων Σκαφών Επιφανείας (USV), σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.

Το συμβάν καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε ως απόδειξη της επιτυχημένης επίθεσης.

Στον αναλυτικό απολογισμό του Υπουργείου, αναφέρεται ότι η «ομάδα 13» της ουκρανικής Άμυνας ήταν αυτή που υλοποίησε την καταστροφική ενέργεια, με την κορβέτα να υφίσταται μία σειρά από κρίσιμες πλήξεις στη γάστρα της, που τελικά οδήγησαν στην βύθισή της.

Η αξία του πλοίου εκτιμάται περί τα 70 εκατομμύρια δολάρια. Το βίντεο απεικονίζει την Ivanovets να δέχεται πολλαπλές επιθέσεις από τα USV, με μία εμφανή τρύπα στο κέντρο της δομής της, προτού το τελικό πλήγμα επιφέρει την βύθισή της.

Η εν λόγω ενέργεια φέρεται να εκτελέστηκε κοντά στην κατεχόμενη από τους Ρώσους χερσόνησο της Κριμαίας.



Ο Λιούις Χάμιλτον στη Ferrari από το 2025!


 

Η μεγαλύτερη μεταγραφική κίνηση, στη Formula 1 είναι γεγονός! Ο Λιούις Χάμιλτον θα οδηγεί για τη Scuderia Ferrari από το 2025.

Μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις είχαν απομείνει μετά τα ατελείωτα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τα ιταλικά Μέσα το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου και μεταφέρθηκαν στα βρετανικά. Η ιστορία της μετακίνησης του Λιούις Χάμιλτον στη Scuderia Ferrari είναι επίσημη και θα τη δούμε στις πίστες από το 2025.

Ο κινητήριος μοχλός της συμφωνίας ήταν ο Φρεντ Βασέρ ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα για να έρθει εις πέρας το ντιλ. Ταυτόχρονα, ο Χάμιλτον αποτελούσε εδώ και χρόνια διακαή πόθο του προέδρου της Ferrari, Τζον Έλκαν.

Κοινός στόχος λοιπόν, μεταξύ των δύο ανδρών από όταν ο Γάλλος ανέλαβε επικεφαλής στο Μαρανέλο, ήταν η απόκτηση του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή της F1.

Λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της Scuderia, η Mercedes είχε ήδη ανακοινώσει την αποχώρηση του Χάμιλτον στο τέλος του 2024.

Το συμβόλαιο του Χάμιλτον είναι πολυετές βάσει της ανακοίνωσης και ξεκινάει όταν ο πρωταθλητής γίνει 40 ετών.

Από το 2025 λοιπόν που ο οδηγός της Mercedes-AMG θα μπορεί να αποχωρήσει λόγω του ότι δεσμεύεται με συμβόλαιο 1+1 έτους και όχι κλειστό 2 ετών, θα τον δούμε να σχηματίζει ένα πανίσχυρο δίδυμο με τον κατά πολύ νεότερο, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχο και φιλόδοξο Σαρλ Λεκλέρ.

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι ο Λιούις Χάμιλτον έχασε την πίστη του στις δυνατότητες της Mercedes-AMG και εφόσον η ιστορική ιταλική ομάδα τον κυνηγούσε μανιωδώς από πέρυσι, κάμφθηκε η αντίστασή του και αποφάσισε να πει το μεγάλο «ναι» στην μεγάλη πρόκληση.




Βραβείο Ermis για το TikTok του Μητσοτάκη - Case study η καμπάνια του πρωθυπουργού

 



Με την ειδική τιμητική διάκριση Ermis White βραβεύτηκε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok στον πιο σημαντικό διαγωνισμό για τη δημιουργικότητα στην επικοινωνία στην Ελλάδα, τα Ermis Awards.

Τα βραβεία διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και αποτελούν το κορυφαίο γεγονός του κλάδου της διαφήμισης και επικοινωνίας στην Ελλάδα.

Το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, η οποία στάθηκε στο γεγονός ότι μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας επικοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να εκφραστεί με φυσικότητα και να δείξει με αμεσότητα πτυχές του χαρακτήρα του στους πολίτες.



«Πίσω από αυτή την καμπάνια είναι ένας πρωταγωνιστής ο οποίος ενώ παίρνει πάρα πολύ σοβαρά τη δουλειά του, δεν φοβήθηκε καθόλου να τσαλακωθεί και να δείξει στον κόσμο αυτό που ζούμε εμείς καθημερινά στο γραφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κάπη.

Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και πρόεδρος της DDB, Μανόλης Παπαπολύζος ο οποίος κατά την βράβευση σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντική διάκριση και απονέμεται σε εκείνον που το 2023 βρήκε τον καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιήσει σωστά και αποδοτικά αυτό το νέο σχετικά μέσο που λέγεται ΤikTok. Απονέμεται σε εκείνον που κατάφερε να χτίσει στο ΤikTok την πιο επιτυχημένη καμπάνια με οργανική απήχηση του 2023. Η καμπάνια που συγκέντρωσε περισσότερο από 2 εκατομμύρια likes και 42 εκατομμύρια views! Μια καμπάνια που αποτελεί πια case study στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ δέχτηκε συγχαρητήρια ακόμα και από τους ίδιους τους ιδρυτές του TikTok».

Η διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση: «Αν μου έλεγε κάποιος πριν από 11 χρόνια που ξεκίνησα να δουλεύω με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα ερχόμουν σήμερα εδώ για να παραλάβω αυτό το βραβείο, νομίζω ότι θα τον κοιτούσα με φοβερή απορία. Κι όμως τα καταφέραμε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής θέλω να σας πω ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε έναν τρόπο να υπάρξουμε σε αυτήν την πλατφόρμα, να βρούμε έναν τρόπο που να μην είναι “βαρετός” και να μην είναι καθόλου “cringe”».

Επιπρόσθετα στάθηκε στους λόγους πίσω από την επιτυχία αυτής της προσπάθειας: «Όλα ήρθαν κάπως και έδεσαν μεταξύ τους και επειδή πολλοί ρωτούν ποιος κρύβεται τελικά πίσω από αυτή την περιβόητη καμπάνια, πρώτα θα πω ότι είναι ένας πρωταγωνιστής ο οποίος ενώ παίρνει πάρα πολύ σοβαρά τη δουλειά του δεν φοβήθηκε καθόλου να τσαλακωθεί και να δείξει στον κόσμο αυτό που ζούμε εμείς καθημερινά στο γραφείο. Δεύτερον, μία στενή ομάδα η οποία γενικώς παίρνουμε ρίσκα και σε αυτή την περίπτωση πραγματικά μας βγήκε. Και, τέλος, ένα καταπληκτικό tik tok agency το οποίο μας έμαθε άπταιστα “tiktokικά” και κατάφερε να μεταφράσει το περιεχόμενό μας στη γλώσσα του tik tok. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».



Ενοπλη επίθεση εναντίον 34χρονου στον Βοτανικό - Έχει γεμίσει Αλβανούς κακοποιούς η Ελλάδα


 

Η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα εναντίον 34χρονου, ο οποίος βρισκόταν σε παρκάκι της περιοχής επί της οδού Σιδηροκάστρου στον Βοτανικό.

Μετά τους πυροοβολισμούς το θύμα έφτασε με το αυτοκίνητό του στη γωνία της Ιεράς Οδού με την οδό Σπύρου Πάτση, όπου ζήτησε βοήθεια από διερχόμενους αστυνομικούς με περιπολικό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για Αλβανό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς όπου νοσηλεύεται με τραύματα στην κοιλιακή χώρα.

Κατά πληροφορίες οι δράστες επέβαιναν σε όχημα με το οποίο πλησίασαν τον 34χρονο πριν να τον πυροβολήσουν τρεις φορές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημειο που έπεσαν οι πυροβολισμοί βρεθηκαν και κατασχεθηκαν τρεις καλυκες των 9mm.

Ο 34χρονος είχε συλληφθεί το 2019 για υπόθεση ναρκωτικών αλλά με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει η εμπλοκή του σε κάποια άλλη σοβαρή υποθεση.




19χρονος πυροβόλησε τρεις φορές πισώπλατα οδηγό ταξί και του είπε «κάποιους δεν πρέπει να τους εμπιστεύεσαι»

 


Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία η κίνηση ενός 19χρονου που έχει αποτυπωθεί σε κάμερα, να πυροβολήσει πίσωπλατα τρεις φορές έναν 44χρονο οδηγό ταξί και στη συνέχεια να τον ληστέψει λέγοντας του «κάποιους δεν πρέπει να τους εμπιστεύεσαι».

Το περιστατικό, που καταγράφηκε σε κάμερα ασφαλείας, συνέβη το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου στη Σμύρνη, όταν ο 44χρονος Ογκούζ Εργκέ σταμάτησε για να παραλάβει τον 19χρονο.

Στο βίντεο φαίνεται ο 44χρονος να σταματάει στο σημείο που του υπέδειξε ο 19χρονος και να τον ενημερώνει ότι έφτασαν στον προορισμό τους. Όταν, όμως, ο 19χρονος τον ρώτησε «τι χρωστάω;» και πριν ο 44χρονος να απαντήσει, ο νεαρός φαίνεται να τον πυροβολεί τρεις φορές και στη συνέχεια να κάνει ότι ψάχνει στην τσέπη του για χρήματα και να λέει ειρωνικά «221 λίρες αδερφέ».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στη συνέχεια του βίντεο, ο 19χρονος φαίνεται να μπαίνει στη θέση του συνοδηγού, να ψάχνει το ταξί για χρήματα και να λέει στον 44χρονο «δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τους πάντες».

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 44χρονος, όταν σταμάτησε για να παραλάβει τον 19χρονο, σχολίασε το γεγονός ότι ο νεαρός φορούσε μάσκα. «Είμαι άρρωστος, γι' αυτό τη φοράω» φέρεται να είπε ο 19χρονος, με τον ταξιτζή να σχολιάζει ότι «δεν θα σε πάρει κανείς αν φοράς μάσκα. Πρέπει, όμως, να αφήνουμε τον κόσμο στον δρόμο με τέτοιο καιρό; Κάνει παγωνιά».

Ο 44χρονος μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο και μερικές ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Αφού ενημερώθηκε η αστυνομία, αστυνομικοί εξέτασαν 110 ώρες υλικού από 70 κάμερες ασφαλείας και τελικά εντόπισαν τον 19χρονο.

Στο διαμέρισμα που τον συνέλαβαν βρέθηκαν το όπλο, γεμιστήρες και τα χρήματα που είχε κλέψει.

Στην πρώτη του κατάθεση ο 19χρονος φέρεται να είπε ότι δεν μπήκε στο ταξί με σκοπό τη ληστεία αλλά ό,τι συνέβη, συνέβη... αυθόρμητα.





Εκκενώθηκε η κατάληψη στο ΑΠΘ μετά από αστυνομική επιχείρηση


 

Εκκενώθηκε η παράνομη κατάληψη στο ΑΠΘ μετά από αστυνομική επιχείρηση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (1/2).

Άνδρες των ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο από δύο σημεία και συγκεκριμένα από το υπόγειο και την κεντρική είσοδο και έψαξαν όλο το κτίριο για τον εντοπισμό ατόμων. 



Μόλις οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν αντιληπτές, οι καταληψίες άρχισαν να εγκαταλείπουν το κτίριο τρέχοντας δίχως να προβάλουν κάποια αντίσταση. Μάλιστα οι αστυνομικοί κατέβασαν και το πανό που είχαν αναρτήσει νωρίτερα οι φοιτητές μαζί με κακοποιούς αντιεξουσιαστές.

Πριν αποχωρήσουν οι αστυνομικοί κατέβασαν τα ρολά ασφαλείας τα οποία είχαν σηκώσει τα άτομα που εισέβαλαν στον χώρο.



Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές, μέλη φοιτητικών παρατάξεων και άτομα του αναρχικού χώρου, βγήκαν στην πύλη εισόδου του Πανεπιστημίου από Εγνατία και φώναξαν συνθήματα, γιατί τους σταμάτησαν την παράνομη κατάληψη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης ομάδα ακροαριστερών και αριστερών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους εισέβαλαν παράνομα στο κτίριο της διοίκησης μετά το τέλος της πορείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Οι διαδηλωτές μετά την είσοδό τους είχαν αναρτήσει και πανό που έγραφε «κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η εξεταστική μπορεί να περιμένει, το μέλλον μας όχι».










Νετανιάχου: Η αποστολή της UNRWA πρέπει να τελειώσει, η Χαμάς έχει διεισδύσει πλήρως σε αυτήν



Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA) πρέπει να κλείσει.

«Ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα και ο ίδιος ο ΟΗΕ να καταλάβουν ότι η αποστολή της UNRWA πρέπει να τελειώσει», είπε ο Νετανιάχου ενώπιον πρεσβευτών στον ΟΗΕ που τον επισκέφθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

"Επιδιώκει να διατηρήσει το ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την UNWRA με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλες υπηρεσίες αρωγής, εάν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Γάζας όπως σκοπεύουμε να κάνουμε».

«Η Χαμάς έχει διεισδύσει πλήρως στην UNRWA» τόνισε, καθώς το Ισραήλ κατηγορεί την υπηρεσία αυτή για τη φερόμενη συμμετοχή ορισμένων υπαλλήλων της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε την αναστολή της χρηματοδότησής της από μεγάλες δωρήτριες χώρες.



Γελάει ο κόσμος! Ο Νίκος Παππάς είναι στο 30ο εξάμηνο και ψηφίζει καταλήψεις χωρίς ίχνος ντροπής

 


Είναι σπάνιο αριστερός να μην ξεφτιλιστεί, να μην εξοργίσει και να μην προκαλέσει γέλιο.

Γέλιο πολύ προκάλεσε σε όσους ξέρουν η εικόνα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά που προσήλθε την Τρίτη στη Νομική Αθηνών, όπου και ψήφισε υπέρ της κατάληψης στη Σχολή.

Όπως εξήγησε για να γελάσει ο κόσμος, διατηρεί τη φοιτητική ιδιότητα, δημοσίευσε μάλιστα και έγγραφο που αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια: δεν είναι ορατός ο «τρόπος εισαγωγής» στο έγγραφο που ανήρτησε. 

Ο γνωστός λογαριασμός στο Twitter Georghy Zhukov σε ανάρτησή του αναφέρει ότι ο Νίκος Παππάς μπήκε στη Νομική το 2008 χωρίς εξετάσεις, λόγω της δεύτερης θέσης της Εθνικής Εφήβων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ.

«Για τους δικούς του λόγους, το κρύβει εντέχνως με ένα κόκκινο πλαίσιο και ένα “αστειάκι”», προσθέτει ο λογαριασμός και σχολιάζει ακόμη ότι «μετά από σχεδόν 16 έτη», ο Νίκος Παππάς «βρίσκεται στο 30ο εξάμηνο φοίτησης και τάσσεται υπέρ των καταλήψεων και των κλειστών σχολών».

Ο Νίκος Παππάς μπήκε στη Νομική το 2008, χωρίς εξετάσεις, λόγω της 2ης θέσης της Εθνικής Εφήβων στο Πανευρωπαϊκό.

Για τους δικούς του λόγους, το κρύβει εντέχνως με ένα κόκκινο πλαίσιο και ένα «αστειάκι».

Μετά από σχεδόν 16 έτη, βρίσκεται στο 30ο εξάμηνο φοίτησης και τάσσεται… pic.twitter.com/Gqi6kJ4usJ

— Georghy Zhukov (@GeorghyZhukov) February 1, 2024



Για την παρουσία του στη συνέλευση της σχολής της Νομικής, απάντησε ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως είχε δικαίωμα να παρευρεθεί στη συνέλευση της Τρίτης, ως φοιτητής Νομικής.

«Παρευρέθηκα χθες (30/1) έχοντας και το δικαίωμα ως φοιτητής Νομικής. Φέτος έχω ξεκινήσει να παρακολουθώ μαθήματα στη Σχολή μου, θέλω να ασχοληθώ παραπάνω. Εφόσον έχω το δικαίωμα, πήγα στη Συνέλευση για να ψηφίσω» δήλωσε.

Οσο για το κλίμα που επικρατούσε στη συνέλευση της Νομικής, ο ίδιος αναφέρει πως «η αλήθεια είναι πως έχουμε ένα… χάσμα γενεών… Εγώ είμαι 33, 34. Εκείνοι, ως πιτσιρικάδες, είναι κάπως πιο έντονοι, πιο συναισθηματικοί. Μου έκανε εντύπωση ότι έρχονται με όμορφες ιδέες. Ευτυχώς, πέρασε η κατάληψη για να γίνει ο αγώνας, που χρειάζεται».

Ερωτήθηκε αν τον συμφέρει να υποστηρίξει την κατάληψη. Απάντησε λέγοντας: «Εχει να κάνει με τη γενικότερη φιλοσοφία μου και όχι με κομματικές απόψεις περί κρατικών ή μη πανεπιστημίων. Εχω τη βαθιά πεποίθηση πως η παιδεία πρέπει, όχι μόνο να παραμείνει δημόσια αλλά και να ενισχυθεί από την πολιτεία.

Οπως και η Υγεία, που παραμελείται καθώς ιδιωτικοποιούνται τα νοσοκομεία, και η Παιδεία παραμελείται. Αυτός είναι ο καημός μου. Εχω διαβάσει το νομοσχέδιο και με βάση την ουσιαστική και τυπική μου ιδιότητα ως φοιτητή, πήγα να ψηφίσω. Η κατάληψη και η αναβολή των εξεταστικών θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο».