Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Υπαινιγμός Θεοδωράκη: Και τα αδέλφια του Τσίπρα είναι εργολάβοι...




Είπε ότι δεν είναι μόνο ο Φλαμπουράρης που έχει αναλάβει δημόσια έργα - «Εμείς δεν κάνουμε διακοπές στα σκάφη και στα κότερα» - «Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε σταθερότητα»

Το μήνυμά του για την Κυριακή των εκλογών και την επόμενη ημέρα έστειλε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες. «Πρέπει τη Δευτέρα να έχουμε λύση και αυτή πρέπει να είναι η σταθερότητα. Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, πρέπει να έχει ορίζοντα τριετίας, δεν πρέπει να πέσει».

Ο κ. Θεοδωράκης αποκάλυψε μάλιστα ότι «Το Ποτάμι» έχει έτοιμη πρόταση για το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να δημοσιοποιήσει το όνομα του προσώπου. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για στέλεχος του κόμματος, αλλά για άτομο που συνομιλεί με τη Σεβαστουπόλεως.

Ο κ. Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο Φλαμπουράρη, λέγοντας ότι η δραστηριότητα του τέως υπουργού Επικρατείας, ήταν γνωστή. Είχε κυκλοφορήσει ότι υπάρχει πρόβλημα με αυτό το θέμα, το γνωρίζαμε, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα στα αδέλφια του, λέγοντας ότι και εκείνοι είναι εργολάβοι και ότι δεν είναι μόνο ο κ. Φλαμπουράρης που έχει αναλάβει δημόσια έργα αλλά και τα αδέλφια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση, αν έχει στοιχεία για τις καταγγελίες που κάνει ο ίδιος είπε: «Δεν είπα κάτι που δεν ισχύει. Η ρίζα τους έχει στοιχεία».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε με νόημα: «Εμείς δεν κάνουμε διακοπές στα σκάφη και στα κότερα, κάνουμε διακοπές στους φίλους μας. Η υπόθεση Φλαμπουράρη ειπώθηκε από μένα πριν βγει, δεν θέλαμε να δυναμιτίσουμε το προεκλογικό κλίμα».

Επανερχόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίας για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης είπε: «Συζητάμε και με τον Τσίπρα και με τον Μεϊμαράκη για το σχηματισμό κυβέρνησης» ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «Εγώ δεν θα πω ‘yes Αλέξη’ σε όλα». «Πρέπει να υπάρξει νέος παίκτης στην πολιτική σκηνή. Ένα Ποτάμι του 10% θα σταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα δεν θα είμαστε δεκανίκι» συμπλήρωσε και ζήτησε από τον κόσμο να αναδείξουν το Ποτάμι σε ισχυρή δύναμη με διψήφιο ποσοστό στη Βουλή. «Οι όροι της συνεργασίας δεν είναι ‘πάρε ένα υπουργείο’. Κυβέρνηση χωρίς πρωθυπουργό από το πρώτο κόμμα θα είναι ασταθής, δεν θέλω να είμαι αντιπρόεδρος και δεν θα είμαι, δεν θέλω να είμαι υπουργός, αλλά θα συνεισφέρουμε σε στελέχη» πρόσθεσε.

«Θέλει ο λαός επανάληψη του παρελθόντος; Εγώ δεν διατίθεμαι να γίνω ιπποκόμος... θέλει ο κόσμος να επιστρέψει στο Μεϊμαράκης – Γεννηματά; ας το κάνει. Εκτός από τον πρώτο έχει μεγάλη σημασία ποιος είναι ο τρίτος» επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης και επανέλαβε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας από τη Δευτέρα.

Για την κόντρα του με την κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: «Θα μιλήσει εκείνη για τη δική προσωπικότητα και το βιογραφικό μου, ενώ είναι γνωστές οι υποθέσεις που έχει αναλάβει ως δικηγόρος;». Παράλληλα την κατηγόρησε ότι καταχράται τη δικηγορική της ιδιότητα για να αθωώνει βιαστές και να δημιουργεί αποφάσεις προς όφελός της.


Πηγή


Η Θεανώ Φωτίου πήρε εφάπαξ 70.000 ευρώ εντός των capital controls




Την ώρα που χιλιάδες Έλληνες συνταξιούχοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, λόγω των «πενιχρών» δημόσιων οικονομικών, που οδηγούν σε μεγάλες αργοπορίες καταβολής των εφάπαξ

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε σε προσωπικό επίπεδο η υπουργική θητεία της τέως αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίας Θεανώ Φωτίου, αφού, πριν αποχωρήσει από τη θέση της και εν μέσω capital controls, πήρε εφάπαξ 70.000 ευρώ.

Και αυτό, ενώ χιλιάδες είναι οι Έλληνες συνταξιούχοι, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, λόγω των «στενεμένων» δημόσιων οικονομικών, που οδηγούν σε μεγάλες αργοπορίες καταβολής των εφάπαξ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 21 Ιουλίου 2015 υπογράφηκε η απόφαση χορήγησης ασφαλιστικής παροχής από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στην κυρία Φωτίου και εκδόθηκε το σχετικό χρηματικό ένταλμα, ύψους 69.367,04 ευρώ, μετά τη συνταξιοδότησή της από τη θέση της καθηγήτριας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η τέως αναπληρώτρια υπουργός πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα τυχερό, αφού η καταβολή εφάπαξ έχει «παγώσει» από τον περασμένο μήνα, εν αναμονή του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού του, με τους εκκρεμείς φακέλους μόνο στον τομέα δημοσίων υπαλλήλων να ανέρχονται σε 31.500 και το συνολικό αριθμό των αναμονών σε όλους τους τομείς Πρόνοιας να είναι της τάξης των 62.000.

Παράλληλα, ελάχιστα είναι τα εφάπαξ που έχουν πληρωθεί από τις αρχές του 2015, ενώ οι καθυστερήσεις ξεπερνούν πολλές φορές τα δύο, τρία ή και τέσσερα χρόνια.

Απάντηση με ύβρεις από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Στο δημοσίευμα για τη Θεανώ Φωτίου απάντησε με τις συνήθεις ύβρεις και συκοφαντίες το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το «Πρώτο ΘΕΜΑ» για ψεύδη. Από το περιεχόμενο, όμως, της ανακοίνωσης, δεν προκύπτει κανένα ψευδές στοιχείο, αλλά ούτε και καμία κατηγορία, στο δημοσίευμα. Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός πήρε το εφάπαξ στις 21/7/2015, όπως αποδεικνύεται και από το έγγραφο που έχει στην κατοχή του και δημοσιεύει το «Πρώτο ΘΕΜΑ». Προφανώς, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε την ευκαιρία, για να υπενθυμίσει τα σημαντικά «επιτεύγματα» της κυρίας Φωτίου. Καθώς φαίνεται, έχουν αρχίσει να χάνουν την ψτχραιμία τους...

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
Οι θύλακες της διαπλοκής, με μπροστάρη τον πρωταθλητή του κιτρινισμού ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ βρήκαν άλλο στόχο: τη Θεανώ Φωτίου, την τέως αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η κατηγορία; Μετά από σχεδόν 3 χρόνια που συνταξιοδοτήθηκε, υπεγράφη η απόφαση για να εισπράξει το εφάπαξ της, μαζί με μια σειρά άλλων δημοσίων υπαλλήλων που είχαν κάνει αίτηση την ίδια εποχή.  Πληροφορούμε δε τον συντάκτη του "αποκαλυπτικού άρθρου" ότι τα capital controls απαγορεύουν τις αναλήψεις και όχι την πίστωση ποσών εκ μέρους του δημοσίου σε δικαιούχους.

Είναι προφανές ότι δεν είναι το ποσό, δεν είναι ο χρόνος που πέρασε μέχρι να καταβληθεί το εφάπαξ στην κα Φωτίου ούτε τα capital controls. Είναι ο πανικός μπροστά στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια σπίλωσης ενός έργου, των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που έχει εγγραφεί στη συλλογική συνείδηση των πολιτών με θετικότατο πρόσημο. Η κάρτα σίτισης, η δωρεάν παροχή ρεύματος, η επιδότηση ενοικίου, δηλαδή η ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών και χτυπημένων από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ανθρώπων, αυτός είναι ο στόχος. Απομένουν 48 ώρες μέχρι τα αποτελέσματα. Περιμένουμε την επόμενη λάσπη...

Δείτε εδώ την απόφαση για το εφάπαξ της κυρίας Φωτίου




Πηγή : protothema.gr


ΕΡΤ3: Παραιτήθηκε ο Μυλόπουλος μετά τους «ύμνους» για Τσίπρα




Ο... αμερόληπτος πρόεδρος της ΕΡΤ3 είχε τοποθετηθεί πολιτικά ενάντια στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά το ντιμπέιτ της Δευτέρας - Την παραίτησή του είχε ζητήσει και η ΝΔ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3, Γιάννης Μυλόπουλος, με τη διοίκηση της ΕΡΤ να την κάνει αποδεκτή.

«Μετά από το θόρυβο που προκλήθηκε και την πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρήθηκε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πολιτικών μου προτιμήσεων και προκειμένου να μη δημιουργηθεί η παραμικρή υπόνοια για την αμερόληπτη και αντικειμενική λειτουργία της ΕΡΤ, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου της Δ.Ε. της ΕΡΤ3» υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος, σε σχετική επιστολή του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μυλόπουλος τοποθετήθηκε πολιτικά εναντίον του προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά το ντιμπέιτ της Δευτέρας. Την παραίτησή του είχε ζητήσει και η Νέα Δημοκρατία.

Ο ίδιος, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, έπλεκε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, με ένα κείμενο-ύμνο στον τέως πρωθυπουργό, όπου δεν δίσταζε να τον αναφέρει ως «κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού».

Ο κ. Μυλόπουλος δεν δέχεται πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν με τους εταίρους, ενώ σημείωνε, μεταξύ άλλων, για τον Αλέξη Τσίπρα, πως η «η πολιτική του υπεροχή είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς είναι ο μόνος που έχει ένα σαφές, συγκεκριμένο και εφικτό σχέδιο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και τα μνημόνια».

Παράλληλα, ο κ. Μυλόπουλος, με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού αυτή τη φορά, δεν δίστασε να προσυπογράψει και ένα κείμενο στήριξης προς τον Αλέξη Τσίπρα, μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς ομοϊδεάτες του.


Πηγή : protothema.gr


Συνελήφθησαν οι εννέα προσαχθέντες για την επίθεση στο Α.Τ. Εξαρχείων



Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές εννέα ατόμων για τη χθεσινοβραδινή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων.

Σε βάρος των συλληφθέντων, οκτώ Ελλήνων και μιας αλλοδαπής, σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από πέτρα που δέχτηκε στο χέρι και νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Οι δράστες πέταξαν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το αστυνομικό τμήμα, καθώς τους απώθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου.



Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki


Θολό το αποτέλεσμα για τις εκλογές της Κυριακής



Σε δημοσκόπηση της GPO για το MEGA ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, έχοντας αυξήσει τη δύναμή του κατά 2,5% μέσα σε μία εβδομάδα και η ΝΔ ποσοστό 26%, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,2% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή.

Mάχη στήθος με στήθος για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 6,1% και το ΠΑΣΟΚ με 6%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,8% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%.
Οριακά την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένει η Ένωση Κεντρώων, το ποσοστό της οποίας έχει πέσει στο 2,8% από 3,3% την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση στο 65% από 60% πριν από 7 ημέρες, ενώ η συσπείρωση της ΝΔ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα του 80%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα αλλά ισχυρό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα σε ό,τι αφορά το ποιος μπορεί από τη θέση του πρωθυπουργού να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία-μνημόνιο (στο 34,5% από 29,1%). Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανεβάζει και αυτό τα ποσοστά του και συγκεντρώνει 30% από 27,%.


Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:

Στην ερώτηση "αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;" η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 28,5% (από 26% στις 11/9 και 25% στις 2/9)
ΝΔ: 26% (από 25,8% στις 11/9 και 25,3% στις 2/9)
Χρυσή Αυγή: 6,1% (από 6,5% στις 11/9)
ΠΑΣΟΚ: 6% (από 6% στις 11/9)
ΚΚΕ: 5,7% (από 5,7% στις 11/9)
Το Ποτάμι: 4,8% (από 4,4% στις 11/9)
Λαϊκή Ενότητα: 3,9% (από 3,6% στις 11/9)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3% (από 3% στις 11/9)
Ένωση Κεντρώων: 2,8% (από 3,3% στις 11/9).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12%.

Στην ερώτηση "ποιο πιστεύετε ότι είναι το ουσιαστικό δίλημμα των εκλογών;" οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό:

63,4% το "ποιος μπορεί να διαχειριστεί το μνημόνιο" (από 55,1% στις 11/9)
14,7% το "ναι ή όχι στο νέο μνημόνιο" (από 19%)
10,5% το "παλιό ενάντια στο νέο" (από 14,8%)
11,4% δηλώνουν "δεν ξέρω/δεν απαντώ" (από 11,1%).

Ερωτηθέντες ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα ως πρωθυπουργός τη συμφωνία-μνημόνιο και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, οι πολίτες απαντούν:

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ποσοστό 34,5% (από 29,1% στις 11/9)
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε ποσοστό 30% (από 27%).

Το 22,9% των πολιτών απαντά αυθόρμητα "κανένας από αυτούς".

Στην ερώτηση "ποιος από τους Αλ. Τσίπρα και Β. Μεϊμαράκη ήταν ο πιο πειστικός στο debate;", οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό:

40% ο Αλέξης Τσίπρας και
35,4% ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Την απάντηση "κανένας από αυτούς" δίνει αυθόρμητα το 21,1% των ερωτηθέντων, ενώ 3,5% δηλώνουν "δεν ξέρω/δεν απαντώ.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ / ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση 65% (από 60% στις 11/9 και 54% στις 2/9)

Στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν:

Το 14% όσων ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες
Το 11% όσων ψήφισαν
Το Ποτάμι
Το 9% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ
Το 5% όσων ψήφισαν ΚΚΕ
Το 4% όσων ψήφισαν ΝΔ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται:

Το 5,5% των ψηφοφόρων του προς τη Λαϊκή Ενότητα
Το 5% προς τη ΝΔ Το 2% προς το ΚΚΕ
Το 1% προς το ΠΑΣΟΚ
Το 1% προς το Ποτάμι
Το 1% προς τη Χρυσή Αυγή, ενώ
Το 13,5% των ψηφοφόρων του δηλώνουν αναποφάσιστοι

Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 80% (από 80% στις 11/9)

Στη ΝΔ πηγαίνουν:

Το 10% όσων ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες
Το 8% όσων ψήφισαν Το Ποτάμι
Το 8% όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή
Το 5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ
Το 5% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.

Από τη ΝΔ μετακινούνται:

Το 4% των ψηφοφόρων της προς τον ΣΥΡΙΖΑ
Το 1% προς το Ποτάμι
Το 1% προς το ΠΑΣΟΚ
Το 1% προς την Ένωση Κεντρώων, ενώ
Το 8% των ψηφοφόρων της δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, θετικές και μάλλον θετικές απόψεις εκφράζουν οι πολίτες σε ποσοστό:

46% για τον Αλέξη Τσίπρα (από 42,9%)
46% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (από 45% στις 11/9)
40,5% για τον Σταύρο Θεοδωράκη (από 40,2%)
40% για τη Φώφη Γεννηματά (από 40,2%)
27,7% για τον Δημήτρη Κουτσούμπα (από 28,4%)
26,8% για τον Πάνο Καμμένο (από 26,8%)
20% για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη (από 22,1%)
10,1% για τον Νίκο Μιχαλολιάκο (από 11,5%).

Στην ερώτηση εάν από τις εκλογές θέλουν να προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολίτες απαντούν:

Κυβέρνηση συνεργασίας, σε ποσοστό 55,1% (από 60,7% στις 11/9)
Αυτοδύναμη κυβέρνηση, σε ποσοστό 39,6% (από 34,3% στις 11/9)
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 5,3% (από 5%).

Σε άλλη ερώτηση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν πως μετά τις εκλογές η χώρα πρέπει να συνεχίσει με:

Οικουμενική κυβέρνηση, σε ποσοστό 38,9% (από 42,7% στις 11/9)
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 16% (από 12,6%)
Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 15,4% (από 16%)
Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 7,8% (από 6,2%)
Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε ποσοστό 6,1% (από 6%)
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 15,8% (από 16,5%).

Η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το MEGA διενεργήθηκε στο διάστημα από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2015, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ατόμων, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.


Απίστευτη νέα αποκάλυψη για τον Βαρουφάκη και το κρίσιμο Eurogroup στη Ρίγα



Στην αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετέβη στο κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας έχοντας... ξεχάσει να πάρει μαζί του από το γραφείο του στην Αθήνα, τον φάκελο της διαπραγμάτευσης με τις επίσημες ελληνικές θέσεις προχωρεί σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναχώρησε για την πρωτεύουσα της Λετονίας χωρίς τα έγγραφα με τις επεξεργασμένες ελληνικές θέσεις που θα μετέφερε στους ομολόγους του στο Eurogroup.

Αφού ήχησε «κόκκινος» συναγερμός στην Αθήνα τελικά ο φάκελος με τις ελληνικές προτάσεις και θέσεις, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος ηλεκτρονικά έτσι ώστε να σταλεί με ένα απλό email, έφθασε αυθημερόν στη Ρίγα μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Μάλιστα όπως αναφέρεται η μεταφορά του δεν ήταν εύκολη καθώς κανονικά απαιτούνταν τρεις ημέρες για μία ταχυμεταφορά, λόγω των διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου. Γι αυτόν τον λόγο το ΥΠΟΙΚ έβαλε... λυτούς και δεμένους, πλήρωσε 168 ευρώ και έτσι τα έστειλε on time...



Πηγή  : thetoc.gr


Το σταυρόλεξο της κάλπης της Κυριακής



Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες και είναι μάλλον η πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια που κάθε πρόβλεψη ακόμη και για τον νικητή είναι τόσο επισφαλής. Οι δημοσκόποι λένε ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να ζήσουμε κάτι ανάλογο με αυτό του 2000, όταν δηλαδή στη μέση της εκλογικής βραδιάς ξαφνικά όλα άλλαξαν και η μάχη κρίθηκε τελικά για 70.000 ψήφους στα περίπου 7 εκατομμύρια πολιτών που ψήφισαν τότε. Μπορεί όμως και να συμβεί το αντίθετο εκτιμούν οι ίδιοι. Δηλαδή να έχει ήδη δημιουργηθεί ένα κρυφό από τις δημοσκοπήσεις ρεύμα –ή και να προκληθεί τις τελευταίες ώρες– το οποίο θα δώσει τελικά στον νικητή μια ασφαλή διαφορά από τον δεύτερο. Αλλά και πάλι, η διαφορά αυτή, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι, δεν θα υπερβεί τις 3-4% ποσοστιαίες μονάδες, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο νικητής πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 33% (δηλαδή τις 134-137 έδρες), όπως και ότι ο χαμένος δεν θα λάβει κάτω από 29%.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Οτι το πιθανότερο είναι πως δεν θα επαρκούν δύο κόμματα για τις επιζητούμενες 151 έδρες και θα χρειάζεται και τρίτος κυβερνητικός παρτενέρ, είτε τις εκλογές κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ. Αλλωστε μοιάζει σήμερα εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δεχόταν είτε ο κ. Θεοδωράκης είτε και η κ. Γεννηματά να συμπράξουν κατά μόνας με τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τσίπρα. Πολύ περισσότερο αν μια τέτοια διπλή σύμπραξη στην καλύτερη περίπτωση θα φτάνει σε μια οριακή και επομένως πολύ επισφαλή πλειοψηφία 151- 155 εδρών.

Με αυτά τα δεδομένα έχει ενδιαφέρον να δούμε σήμερα τις τρεις παραμέτρους που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι ο κεντρικός παράγοντας που θα καθορίσει το αποτέλεσμα είναι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλες τις τελευταίες έρευνες αυτή δεν υπερβαίνει το 60-62%. Αν αυτή αυξηθεί και ξεπεράσει το 70%, τότε το κόμμα του κ. Τσίπρα θα είναι πιο κοντά στη νίκη, καθώς απλούστατα θα είναι δύσκολο στη Ν.Δ. να καλύψει τις 8 μονάδες της διαφοράς του Ιανουαρίου. Αν συμβεί το αντίθετο, τότε η μάχη θα κριθεί στις δύο άλλες παραμέτρους που ακολουθούν.

Αρκετοί δημοσκόποι εκτιμούν ότι δεύτερο κλειδί αυτών των εκλογών είναι η αποχή. Ο λόγος είναι απλός. Τον Ιανουάριο μετρήθηκαν 6,2 εκατομμύρια έγκυρα ψηφοδέλτια, στις ευρωεκλογές 5,7 εκατ., ενώ στο δημοψήφισμα ψήφισαν περίπου 5,8 εκατομμύρια πολίτες. Είναι προφανές λοιπόν ότι αν η συμμετοχή περιοριστεί στα επίπεδα του δημοψηφίσματος ή των ευρωεκλογών θα ζημιωθεί πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δικοί του ψηφοφόροι είναι που δηλώνουν περισσότερο την πρόθεσή τους να απέχουν. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα τις τελευταίες ημέρες το σύνθημα «καμία ψήφος χαμένη». Υπογραμμίζεται επίσης ότι αν τα έγκυρα υποχωρήσουν κάτω από 6 εκατ. θα διευκολυνθούν και τα μικρά κόμματα να ξεπεράσουν πιο εύκολα το όριο του 3%, καθώς αυτό θα περιοριστεί πλέον στις 180.000 ψήφους.

Ο τρίτος καθοριστικός παράγοντας είναι βέβαια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από κόμμα σε κόμμα. Η Ν.Δ. έχει στην παράμετρο αυτή ένα προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς φέρεται να εισπράττει κατ’ έλασσον 1,5% από τον αντίπαλό της, γεγονός που μειώνει εξαρχής τη διαφορά τους κατά τρεις μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο. Παράλληλα δε, έχει εισροές τόσο από τη Χ.Α. όσο και από το Ποτάμι, ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει κυρίως νέους ψηφοφόρους από το ΚΚΕ. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να προσπαθήσει κανείς να προβλέψει το αποτέλεσμα με τέτοιες προσθαφαιρέσεις. Πολύ περισσότερο όταν το 43% των πολιτών ακόμη και σε τελευταίες έρευνες δήλωσε ότι θα ψηφίσει διαφορετικό κόμμα από αυτό που ψήφισε τον Ιανουάριο, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα των δημοσκόπων τούτη τη φορά να είμαστε λιγότερο αυστηροί μαζί τους.


Έντυπη Καθημερινή


Σε σπείρα ληστών ο προπονητής της Εθνικής τάε κβον ντο!




Σοκ στον χώρο του τάε κβον ντο, με την αποκάλυψη ότι ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, Κωνσταντίνος Αντωνακόπουλος κατηγορείται για τη συμμετοχή του σε σπείρα ληστών που είχε βάλει στο στόχαστρό της ηλικιωμένα άτομα.


Σύμφωνα με το sdna.gr ο 49χρονος προπονητής μάλιστα εμφανίζεται να ενεπλάκη και σε αιματηρή ληστεία στην Πάτρα.

Ο Κωνσταντίνος Αντωνακόπουλος που είναι ταυτόχρονα αθλητής, αλλά και διευθυντής του αθλητικού συλλόγου Αστραπή, οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε δίωξη για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ληστείας και στη συνέχεια στον ανακριτή, από τον οποίο πήρε 24ωρη προθεσμία κι αναμένεται να απολογηθεί σήμερα, όπως αναφέρει η «Espresso».

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν μετά τη ληστεία με τραυματισμό του 66χρονου Η.Μ. σε πολυκατοικία της Ακτής Δυμαίων τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν τρεις Αλβανοί ανέβηκαν στον πρώτο όροφο χρησιμοποιώντας πτυσσόμενη σκάλα κα εισέβαλαν στο διαμέρισμά του.

Ο συνταξιούχος άρχισε να καλεί σε βοήθεια και οι ληστές δεν δίστασαν να τον χτυπήσουν με σιδερογροθιά για να τον κάνουν να σωπάσει. Ωστόσο η αντίσταση που προέβαλε ανάγκασε τους κακοποιούς να τραπούν σε φυγή.

Το τραυματισμένο θύμα ειδοποίησε την αστυνομία, άνδρες της οποίας κατάφεραν να εντοπίσουν άμεσα τους δράστες, στη συμβολή των οδών Βορείου Ηπείρου και Μαίζωνος, όπου είχαν αφήσει το αυτοκίνητο με το οποίο επιχειρούσαν να διαφύγουν και τους συνέλαβαν. Στη διάρκεια της προανάκρισης οι αστυνομικοί εξέτασαν τις κλήσεις στα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων κι από αυτές φέρεται ότι οδηγήθηκαν στον προπονητή.

Οι τρεις Αλβανοί, ηλικίας 51, 33 και 23 ετών, ισχυρίστηκαν ότι τους είχε φέρει ο Αντωνακόπουλος από την Αθήνα στην Πάτρα, τους φιλοξενούσε στο σπίτι του και τους καθοδηγούσε για τη διάπραξη της ληστείας του 66χρονου, καθώς -όπως είπαν- ήξερε ότι έκρυβε στο σπίτι του πάνω από 200.000 ευρώ. Ακόμα ισχυρίστηκαν ότι αυτός τους μετέφερε με αυτοκίνητο στο σπίτι του συνταξιούχου και φύλαγε τσίλιες κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 49χρονο προπονητή στο σπίτι του, απ' όπου κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων με δύο βέργες ραβδοσκοπίας, για τον εντοπισμό χρυσαφικών, ρούχα και προσωπικά αντικείμενα των τριών Αλβανών, 20 ναρκωτικά χάπια κι επτά κινητά.



Πηγή : sdna.gr, eglimatikotita.gr


Η Ελλάδα «πάσχει» από ισχνή βιομηχανία



Έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης

Η ισχνή βιομηχανία και ο σχετικά διογκωμένος δημόσιος τομέας, κυρίως λόγω των αμυντικών δαπανών, αποτελούν δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) σε έκθεση που υπογράφουν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς και Πήτερ Σάνφι.

Πιο αξιόπιστη –και ανθεκτική στην κρίση- κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, δεν είναι άλλη από τον τουρισμό, καθώς καταγράφονται ετησίως σχεδόν 20 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών.

Όπως αναφέρει η έκθεση, με μόνο 8,5% της οικονομίας της να αφιερώνεται στη βιομηχανική παραγωγή, η Ελλάδα είναι η λιγότερο βιομηχανοποιημένη χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης (εκτός από το Λουξεμβούργο).

Επιπλέον, η όποια βιομηχανία της σχετίζεται κυρίως με την επεξεργασία τροφίμων, το πετρέλαιο και την επεξεργασία βασικών μετάλλων.

Αντίθετα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΤΑΑ (κυρίως τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης), αναπτύσσεται βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η οποία έχει ενταχθεί στην γερμανική αλυσίδα εφοδιασμού.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα, η έκθεση αναφέρει πως η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η Τράπεζα δεν ξεπερνάει το 15% κατά μέσο όρο.

Η διαφορά, σημειώνει, μπορεί να αποδοθεί στη δημόσια διοίκηση (συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας), η οποία αντιπροσωπεύει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με μόλις 6% κατά μέσο όρο, στις άλλες χώρες.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως αυτό το ποσοστό αναμένεται να συρρικνωθεί καθώς το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απαιτεί σημαντικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Αναφορικά με τον τομέα των ακινήτων η έκθεση σημειώνει πως οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το λεγόμενο «real estate» (όπως η εκμίσθωση και η διαχείριση ακινήτων), αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο των άλλων χωρών της ΕΕ.

Επίσης, υπογραμμίζει πως αυτός ο τομέας παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναδεικνύοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδα ως σημαντικού τουριστικού προορισμού.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, σημειώνεται στην έκθεση, πως μεταξύ των σημαντικότερων εξαγώγιμων αγαθών βρίσκονται κάποιες κατηγορίες τροφίμων (κυρίως λαχανικά και φρούτα), χημικά προϊόντα, ο χάλυβας και το αλουμίνιο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το στοιχείο που παραθέτει η ΕΤΑΑ πως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές προς κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, παρά την κρίση μερικοί εξαγωγείς βρήκαν τρόπους να στρέψουν μέρος των εξαγωγών τους σε μη ευρωπαϊκές αγορές, καθιστώντας τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις αγορές της Ευρωζώνης σε σχέση με πριν.

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως η Ελλάδα εξάγει σήμερα περίπου το 1/3 των προϊόντων της σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας), το 1/3 στην υπόλοιπη ΕΕ και το 1/3 στο υπόλοιπο κόσμο.

Ειδικά οι εξαγωγές προς την Τουρκία φαίνεται να έχουν υπερδιπλασιαστεί μεταξύ του 2006 και του 2013 (από 5% σε 12%), ενώ το πετρέλαιο καταλαμβάνει περισσότερο από το 70% των εξαγωγών αγαθών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει πως η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε από περίπου 160 δισ. ευρώ το 2008 σε 125 δισ. το 2014. Ως αποτέλεσμα, πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς και τα είδη ένδυσης και υπόδησης, ήταν οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο, με απώλειες περίπου 20 δισ. ευρώ μεταξύ του 2008 και το 2014 (από 41 δισ. ευρώ το 2008 σε 21 δισ. ευρώ το 2014 ).

Ο μοναδικός τομέας όπου οι δαπάνες αυξήθηκαν μεταξύ του 2008 και του 2014 είναι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών που επιβλήθηκαν κατά το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Τέλος, η έκθεση κάνει αναφορά στη μείωση κατά 2/3 των επενδύσεων κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Το 2008, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν σχεδόν 60 δισ., ενώ το 2014, είχαν πέσει σε μόλις 20 δισ. ευρώ.

Το ήμισυ αυτής της δραματικής μείωσης, καταλήγει η έκθεση, προήλθε από την πτώση των επενδύσεων σε εξοπλισμό μεταφορών, αλλά και των επενδύσεων σε όλους τους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας, των μεταλλικών προϊόντων και μηχανημάτων και των κατασκευών.


Πηγή : tovima.gr


Νέα μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσε η ΤτΕ




Την μείωση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 200 εκατ. ευρώ αποφάσισε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από σχετική εισήγηση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν διατύπωσε αντίρρηση στο αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 88,9 δισ. ευρώ έως και την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 (δηλ. την ημέρα της επόμενης προγραμματισμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου).

Αυτή η μείωση, κατά 0,2 δισ. ευρώ, του ανώτατου ορίου που ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.


Πηγή


Μητρόπουλος: Είχα ενημερώσει τον Τσίπρα για Φλαμπουράρη



Καταγγελία φωτιά από τον Αλέξη Μητρόπουλο για την υπόθεση Φλαμπουράρη.

Καταγγελία φωτιά από τον Αλέξη Μητρόπουλο για την υπόθεση Φλαμπουράρη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, δήλωσε πως «είχε ενημερώσει ο ίδιος τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις εργολαβικές δραστηριότητες του κ. Φλαμπουράρη» για τον οποίο όπως είπε «έφταναν στα χέρια μου στη Βουλή, φάκελοι με ανώνυμες καταγγελίες».

Τόνισε πως «προκύπτουν νομικά και ηθικά θέματα για τα οποία πρέπει να πάρει αποφάσεις σήμερα κιόλας ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».


Πηγή : thetoc.gr


Κωνσταντοπούλου: «Με ποιον θα χτυπήσει την διαπλοκή ο κ. Τσίπρας; Με τον Φλαμπουράρη;»





Υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθέτησε τον κ. Φλαμπουράρη επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α' Αθήνας ώστε να του παρέχει βουλευτική ασυλία - «Ηγέτης είναι αυτός που τιμά τον λόγο του και δεν ακυρώνει την βούληση του λαού» είπε

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην κεντρική εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας στην πλατεία Ομόνοιας επιχειρώντας να αποδομήσει πλήρως το προφίλ των αδιάφθορων που χρησιμοποιεί ως προεκλογικό χαρτί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε στην υπόθεση Φλαμπουράρη που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα υπονοώντας ότι ο κ. Τσίπρας τον τοποθέτησε επικεφαλής της Α’ Αθήνας παρέχοντάς του με τον τρόπο αυτό «βουλευτική ασυλία» σε ενδεχόμενες μελλοντικές ποινικές περιπέτειες ενώ υποστήριξε πως «την μάχη κατά της διαπλοκής δεν μπορούν να την δώσουν αυτοί που ενέδωσαν στην ευρω-διαπλοκή και καλύπτουν την εγχώρια νέο-διαπλοκή για να τους καλύψει και αυτή με την σειρά της τις δικές τους παρασπονδίες».

Η Πρόεδρος της Βουλής αμφισβήτησε το «αρχηγικό» προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «ηγέτης είναι αυτός που τιμά τον λόγο του και δεν ακυρώνει την βούληση του λαού» ενώ χαρακτήρισε όλα τα πρόσωπα της «αυλής» του κ. Τσίπρα ως διαπλεκόμενους και υποστήριξε ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει την δύναμη αλλά και την διάθεση να χτυπήσει την διαπλοκή.

«Ο εκλογικός συνδυασμός που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόθυμο επιτελείο Μαξίμου που μπορεί να διαλύσει την Αριστερά για λίγες ημέρες εξουσίας» είπε η κα. Κωνσταντοπούλου για να προσθέσει «αυτό το σύστημα εκμεταλλεύεται την εκλογική λίστα. Εκμεταλλεύεται ότι στις εκλογές ο πολίτης δεν βάζει «σταυρό». Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί την εκλογική νομοθεσία που κάποτε καταγγέλλαμε για να βαφτίσει εκλεγμένους τους δοτούς και να περιβάλει με βουλευτική ιδιότητα και ασυλία όλο το κυβερνητικό επιτελείο που δεν εκλέχθηκε από τον λαό αλλά φιγουράρει πρώτο στις λίστες, πάνω από τους εκλεγμένους. Υπενθυμίζεται ότι «δοτό» έχει αποκαλέσει τον κ. Φλαμπουράρη καυτηριάζοντας το γεγονός ότι από εξωκοινοβουλευτικός υπουργός τοποθετήθηκε πρώτος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας μπροστά από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που το δικαιούταν με βάση τους «σταυρούς» που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Αναφερόμενη δε στο «καραμπινάτο» ασυμβίβαστο του κ. Φλαμπουράρη καθώς ως υπουργός διατηρούσε παράλληλα την μετοχική του σχέση με εταιρεία που αναλαμβάνει έργα του Δημοσίου αλλά και κατ επέκταση στην «σκαστή» παραβίαση του Συντάγματος υπενθύμισε μια ακόμα υπόσχεση του κ. Τσίπρα ότι δηλαδή «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος».

«Μας λένε ότι μπορεί να έφεραν μνημόνιο αλλά θα συγκρουστούν με την διαπλοκή. Το ίδιο είχαν πει ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Παπανδρέου όταν έκρυβαν την λίστα Λαγκάνρτ στα συρτάρια τους και αξιοποιούσαν τον υπόδικο σήμερα επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ»  ανέφερε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Με ποιους θα χτυπήσει την διαπλοκή ο κ. Τσίπρας; Μήπως με τον κ. Φλαμπουράρη που βλέπει το ματς δίπλα- δίπλα με ολιγάρχες; Μήπως με τον κ. Παππά που δεν έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων ή μήπως με τον κ. Δραγασάκη που ως υπεύθυνος για τις τράπεζες άφησε άθικτες τις διοικήσεις των τραπεζών;»

«Την μάχη κατά της διαπλοκής δεν μπορούν να την δώσουν αυτοί που ενέδωσαν στην ευρω-διαπλοκή και χρησιμοποιούν την εγχώρια νέο-διαπλοκή για να τους καλύψει και αυτή με την σειρά της τις δικές τους πομπές. Δεν θα την δώσουν εκείνοι που ετρεχαν στα ΑΤΜ της βουλής όταν η βουλή ψήφιζε για το δημοψήφισμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Π. Λαφαζάνης : ο ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε ταπεινωτικά

Η κεντρική εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας άνοιξε με τον χαιρετισμό του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη που υποστήριξε ότι το κόμμα είναι «το μέτωπο της ελπίδας. Εμείς είμαστε το νέο - το καινούργιο απέναντι το μέτωπο των μνημονίων. Η ΛΑΕ έρχεται από μακριά από τις καλύτερες αριστερές πατριωτικές παραδόσεις του λαού μας. Πηγαίνει μακριά για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια μια Ελλάδα δημοκρατική - προοδευτική. Η ΛΑΕ γεννήθηκε με το αλύγιστο “Oχι” για να κρατήσει ζωντανό το μεγάλο νεανικό όχι του δημοψηφίσματος απέναντι στο “ναι” της υποδούλωσης. Με το όχι κρατηθήκαμε όρθιοι ως λαός και ως χώρα».

Παράλληλα ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «διέψευσε τις ελπίδες του λαού. Ακολούθησε με τα ίδια επιχειρήματα το βρώμικο παιχνίδι που έπαιξε ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς. Συνθηκολόγησε και παραδόθηκε ταπεινωτικά. Παρέδωσε το όχι και τους αγώνες στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε», ενώ τόνισε ότι «εμείς όμως νέα Βάρκιζα δεν υπογράψαμε!».

«Νέα Βάρκιζα το 2015 δεν υπάρχει. Δεν παραδινόμαστε, δεν λιποτακτούμε. Συνεχίζουμε με πείσμα. Δεν είμαστε το νόμισμα της δραχμής. Δεν είναι φετίχ το νόμισμα, αλλά εργαλείο. Είμαστε το μέτωπο ενάντια στη λιτότητα, φόρο λεηλασία. Άλλοι μετέτρεψαν το ευρώ σε θρησκεία και σκληρό ταξικό πρόγραμμα κοινωνικό οδοστρωτήρα».

Αναφορικά με το δίλημμα των εκλογών ο πρόεδρος της ΛΑΕ ισχυρίστηκε ότι «το δίλημμα δεν είναι Τσίπρας ή Μειμαράκης. Την επόμενη θα είναι μαζί με κολαούζους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ό,τι απέμεινε από ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε νέα ΔΗΜΑΡ και Πασοκοποιείται».

Απηύθυνε μάλιστα μήνυμα στο εκλογικό σώμα να μην πιστεύει τις δημοσκοπήσεις και τόνισε ότι «από την Δευτέρα ξεκινάμε για να γίνουμε εξουσία από τον λαό, για τον λαό».

Ακολούθησε η κυρία Κωνσταντοπούλου που ξεκίνησε την ομιλία της με της εξής ερώτηση: «Τελικά πρέπει να το πληρώσουμε το χρέος;» για να λάβει την απάντηση από το συγκεντρωμένο πλήθος «όχι».

 «Τι είπατε;» ξαναρώτησε η ίδια για να εισπράξει και πάλι αρνητική απάντηση. «Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα δημοκρατίας αλλά κανείς δεν το ανέφερε από μνημονιακά ΜΜΕ και κόμματα. Η δημοκρατία στην χώρα μας δοκιμάζεται!  Ο λαός δεν το βάζει κάτω. Ακόμα και αν κάποιοι παραβίασαν την εντολή του λαού αυτός ο λαός σηκώνεται και πάλι στα πόδια του θεριεύει και αντρειεύει απέναντι στο τέρας του μνημονίου» τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Η ίδια υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται στις εκλογές με «νέο σύνθημα ξένο στην Αριστερά. Το σύνθημα «ψηφίζουμε πρωθυπουργό» προσπαθώντας να επενδύσει στην παλιά λαοφιλία του κ. Τσίπρα» για να προσθέσει «Εχει σημασία τελικά ο αρχηγός; Εχει όταν πλαισιώνεται από την συλλογικότητά του όταν την σέβεται και τιμά και όχι όταν κρεμά τον λαό για να σώσει τον εαυτό του. Όταν τιμά τον λόγο του και δεν ψηφίζει τα μνημόνια που έλεγε ότι θα ακυρώσει. Όταν δεν ματαιώνει τα όνειρα της ελπίδας και της νεολαίας όταν δεν κάνει το ΟΧΙ του λαού ντροπιαστικό «ναι» του ηγέτη».

«Μην ακούτε τον κ. Τσίπρα που λέει δεν θα γίνω Παπαδήμος. Με την ίδια ευκολία είπε ότι θα καταργούσε τα μνημόνια» σημείωσε σε άλλο σημείο.


Οι Podemos γυρίζουν την πλάτη στον Τσίπρα

 Ωστόσο, από τους πρώτους που ανέβηκαν στην εξέδρα που έχε σταθεί στην πλατεία Ομόνοιας ήταν ο Χεσούς Ροντρίγκεζ, βουλευτής Ανδαλουσίας των Podemos ο οποίος έδειξε με τις δηλώσεις του πως και το κόμμα του έχει γυρίσει πλέον την πλάτη του στον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Ροντρίγκεζ είπε χαρακτηριστικά ότι «η αγάπη των πολιτών της χώρας είναι πλέον με την Λαϊκή Ενότητα», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να στηρίξει κάποιος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής.

«Χρειαζόμαστε η ΛΑΕ να γίνει ένα πρότυπο δυναμικό κίνημα ... Η ΛΑΕ πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για όσους ψήφισαν συνειδητά όχι... Hasta la victoria siempre! Πάντοτε μέχρι την νίκη!»
Στην εκδήλωση παρευρίσκεται ο Νίκος Κωνσταντοπουλος, ο Ερίκ Τουσέν και στελέχη της ΛΑΕ. Σημειώνεται ότι λόγω της συγκέντρωσης είναι κλειστοί οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια.



Πηγή


Και η Κροατία κινητοποιεί στρατό - φήμες για νεκρό μετανάστη σε επεισόδια



Η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα ώστε, αν χρειαστεί, να προστατεύσουν τα εθνικά σύνορα από την παράνομη μετανάστευση, την ώρα που η ολοκλήρωση του ουγγρικού φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία μετατοπίζει το ανθρώπινο ποτάμι προς τη Σλοβενία. Σε συναγερμό η Ευρώπη, πραγματοποιεί νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη

«Η πρόεδρος της Κροατίας συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού και ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση και ο στρατός να είναι έτοιμος για να προστατεύσει τα εθνικά σύνορα, αν χρειαστεί, από την παράνομη μετανάστευση», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.
Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα από την πλευρά της Σερβίας, αφού η Ουγγαρία έκλεισε τα δικά της.

Στη μεθοριακή πόλη Τοβάρνικ, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλοί από αυτούς, εκατοντάδες μετανάστες ξέφυγαν από την επιτήρηση της κροατικής αστυνομίας και προσπαθούν να συνεχίσουν την πορεία τους με τα πόδια, περπατώντας πλάι στις σιδηροδρομικές γραμμές ή μέσα από τα χωράφια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

«Θέλουν να μας πάνε σε στρατόπεδα, αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό», είπε ένας άνδρας που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.

Νεκρός μετανάστης στην Κροατία, μεταδίδουν οι... Ούγγροι
Οι συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με την Σερβία στοίχισαν τη ζωή σε έναν πρόσφυγα, μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό 24.hu, μια μεγάλη ομάδα προσφύγων έφτασε σήμερα στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας στην πόλη Σιντ.
Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο τρένο που διέθεσαν οι κροατικές αρχές για να μεταφέρει την ομάδα των προσφύγων.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στη συμπλοκή, ενώ ένας από τους πρόσφυγες διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
«Ανθρωπιστική καταστροφή»

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων του Τοβάρνικ, της κροατικής αστυνομίας, του Κροατικού Ερυθρού Σταυρού, όλα τα σχέδια που η κροατική κυβέρνηση υποστήριζε ότι υπάρχουν, σήμερα το πρωί κατέρρευσαν ως ανύπαρκτα και αποδείχθηκε η ανικανότητα και η ανευθυνότητά της, δήλωσε ο επικεφαλής της επαρχίας Βούκοβαρ - Σρεμ, Μπόζο Γκάλιτς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από χθες το πρωί έως τις 11 σήμερα το πρωί, στην Κροατία εισήλθαν από τη Σερβία συνολικά 6.200 μετανάστες.
Ο κ. Γκάλιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τοβάρνικ, κάλεσε την κροατική κυβέρνηση να εκπονήσει επειγόντως σχέδιο επίλυσης της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, και να ιδρύσει Ομάδα Διαχείρισης της Κρίσης, η οποία θα εγκατασταθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ στα σύνορα, Κροατίας - Σερβίας, στον οποίο βρίσκονται ήδη αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες που έφθασαν από τη Σερβία.

Οι πρόσφυγες περιμένουν το τρένο της γραμμής για να μεταβούν προς το Ζάγκρεμπ.
Ο επικεφαλής της επαρχίας Βούκοβαρ - Σρεμ πρότεινε την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Τοβάρνικ - Βίνκοβτσι, ώστε να παραμείνει εκεί μεγάλος αριθμός μεταναστών και να αποφευχθεί η παρουσία τους σε οικισμούς.
«Δεν μπορεί για 5.000 ανθρώπους να έρχεται αμαξοστοιχία 1.000 θέσεων και αυτό να αποκαλείται σχέδιο, κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει» δήλωσε ο κ. Γκάλιτς.
Η επικεφαλής του δήμου Τοβάρνικ, Ρούζα Βέσελτσιτς τόνισε ότι οι κάτοικοι ανησυχούν λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που καταφθάνουν από ώρα σε ώρα στην κωμόπολη των 1.500 κατοίκων και ότι τα παιδιά φοβούνται να βγουν από τα σπίτια για να πάνε στο σχολείο. Επίσης πρόσθεσε ότι το Τοβάρνικ δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Η δήμαρχος του γειτονικού δήμου Λόβας, Τάνια Τσίρμπα επίσης μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, έχοντας ζήσει την ίδια κατάσταση και την τραγωδία της εξορίας στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων στον δήμο είναι πολύ περιορισμένες.
«Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει σήμερα, πόσο μάλλον αύριο. Εδώ έχουμε ανθρωπιστική καταστροφή» προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ομάδας Προστασίας και Διάσωσης της επαρχίας Βούκοβαρ - Σρεμ, Ζντράβκο Κέλιτς, τονίζοντας ότι η Ομάδα κάνει τα πάντα, ώστε να μετριάσει την ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά τα όρια της υπηρεσίας είναι περιορισμένα.
Από το πρωί, χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στο σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ και περιμένουν τα τρένα για να μεταβούν στο Ζάγκρεμπ.
Η παρουσία της αστυνομίας είναι αυξημένη και μέλη του Κροατικού Ερυθρού Σταυρού διανέμουν τρόφιμα και νερά. Ομάδες επείγουσας ιατρικής βοήθειας της επαρχίας Βούκοβαρ-Σρεμ φροντίζουν πρόσφυγες που αναζητούν ιατρική βοήθεια, κυρίως για ελαφρά τραύματα και κοψίματα που υπέστησαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Κάποιοι από τους μετανάστες, σε δηλώσεις τους στον Τύπο, αναζητούν ταξί για τους μεταφέρουν στο Ζάγκρεμπ και κάποιοι διαμαρτύρονται για έλλειψη τροφίμων και νερού.
Πενήντα πρόσφυγες έφθασαν στην πόλη Σίσακ το πρωί και μεταφέρθηκαν σε πρώην στρατόπεδο. Πρόκειται κυρίως για άνδρες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και άλλες αραβικές χώρες. Το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού του Σίσακ ανακοίνωσε ότι θα ταυτοποιηθούν και στη συνέχεια θα εξεταστούν από γιατρούς. Οι μετανάστες αποφεύγουν την καταγραφή, επειδή δεν επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Κροατία, αλλά και να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Δυτική Ευρώπη.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους, λένε οι Κροάτες
νωρίτερα η Κροατία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες. Ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς δήλωσε πως η Κροατία θα προσφέρει στους μετανάστες ασφαλή διέλευση προς κέντρα υποδοχής γύρω από την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, αλλά αυτοί που δεν ζητούν άσυλο θα θεωρηθούν παράνομοι μετανάστες. Πρόσθεσε πως 6.500 άνθρωποι μπήκαν στη χώρα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.
«Η Κροατία δεν είναι σε θέση να δεχθεί περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Όστογιτς σε δημοσιογράφους στην πόλη Τοβάρνικ, στα ανατολικά σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.
«Όταν είπαμε πως ετοιμάζονται διάδρομοι, εννοούσαμε έναν διάδρομο από το Τοβάρνικ προς το Ζάγκρεμπ», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Κροατία δεν θα επιτρέψει στους μετανάστες να προχωρήσουν απλώς βόρεια προς τη Σλοβενία.
Στο Τοβάρνικ, δημοσιογράφος του Reuters έκανε γνωστό πως αστυνομικοί με κράνη προσπαθούν να ελέγξουν αυξανόμενα πλήθη μεταναστών, οι οποίοι διαγκωνίζονται για να επιβιβασθούν σε λεωφορεία με προορισμό κέντρα υποδοχής αλλού στην Κροατία. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών αναπτύχθηκαν για να ελέγξουν το πλήθος και να το κρατήσουν μακριά από τις σιδηροτροχιές.
Εξάλλου ειδικές μονάδες της κροατικής αστυνομίας για την καταστολή ταραχών πήραν σήμερα θέσεις γύρω από ένα ξενοδοχείο σε προάστιο της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ όπου στεγάζονται εκατοντάδες μετανάστες, μερικοί από τους οποίους βγήκαν στα μπαλκόνια φωνάζοντας "Ελευθερία! Ελευθερία!" και πετώντας ρολά χαρτιού τουαλέτας.
«Πραγματική λύση» ζητά η Τσεχία
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια "πραγματική λύση" στη μεταναστευτική κρίση αντί μια αντιπαραγωγική συζήτηση για υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των αιτούντων άσυλο.
Ο Σομπότκα, η χώρα του οποίου έχει αντιταχθεί έντονα στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μαζί με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αντιδρούσε στη χθεσινή απόφαση της Γερμανίας να επεκτείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Δημοκρατία της Τσεχίας ώστε να σταματήσει τους παράνομους διακινητές ανθρώπων.
"Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι έτοιμη να βοηθήσει ενεργά (στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης), βοηθάμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε εθελοντική βάση", ανέφερε ο Σομπότκα σε δήλωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
"Είναι απαραίτητο να τελειώσουμε την αντιπαραγωγική συζήτηση για έναν υποχρεωτικό μηχανισμό κατανομής των προσφύγων, που δεν είναι η σωστή λύση, και αντί γι΄αυτό να εφαρμόσουμε μέτρα που θα οδηγούν σε μία πραγματική λύση σε αυτή την κρίση το ταχύτερο δυνατό", είπε.
Νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη
Η έκτακτη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η σύνοδος αυτή, που ζητήθηκε κυρίως από τη Γερμανία, θα ξεκινήσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε ο Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter.
Την Δευτέρα, οι υπουργοί Εσωτερικών των "28" δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων, πολλοί από τους οποίους φεύγουν για να γλιτώσουν από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ.
Η Αυστριακή ακροδεξιά ζητά φράχτες και στρατό παντού στα σύνορα
Να υψωθούν φράχτες αγκαθωτών συρματοπλεγμάτων γύρω από ολόκληρη την Αυστρία, να υπάρξει ευρεία συμμετοχή του ομοσπονδιακού στρατού, του οποίου πρέπει να να αυξηθούν άμεσα τα μέσα, και να ληφθούν επίσης μέτρα κατά "παράνομων μεταναστών", παρόμοια εκείνων που λαμβάνει η Ουγγαρία, ζητά σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Oesterreich ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -- του μεγαλύτερου της αυστριακής αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται πλέον, εδώ και εβδομάδες, πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
"Σε αυτή την έκτακτη κατάσταση του πλήρους χάους στην οποία βρισκόμαστε και όπου είναι γνωστό ήδη εδώ και καιρό ότι το 80% όλων όσοι φτάνουν είναι καθαρά οικονομικοί πρόσφυγες και ότι το 50% των υποτιθέμενων Σύρων δεν είναι Σύροι, αλλά έχουν πλαστά διαβατήρια, πρέπει να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι διαβατηρίων στα σύνορα", διατείνεται ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς, προσθέτοντας ότι όλοι αυτοί "οι αποκαλούμενοι πρόσφυγες" πρέπει να εξετάζονται σε μια γρήγορη διαδικασία 48 ωρών, όπως στην Ελβετία, ως προς την αξίωσή τους για άσυλο.
Ακολουθώντας την πάγια, επιθετική τακτική του και σχολιάζοντας την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ασκεί δριμεία κριτική τονίζοντας ότι πρόκειται για "διαχείριση του χάους" από τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και για μια "καθαρή φάρσα, που δεν αφορά τη διασφάλιση των συνόρων αλλά ο στρατός στέλνεται στα σύνορα για να φροντίσει τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες", ενώ, αυτοί "οι οποίοι φθάνουν παράνομα στη χώρα, ούτε καν καταγράφονται".
Στην ίδια συνέντευξη, ο αρχηγός της ακροδεξιάς χαρακτηρίζει "σωστή" την πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος, όπως σημειώνει, "ακολουθεί αυτή την πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και προς το συμφέρον της Αυστρίας, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η χαοτική μετακίνηση πληθυσμών".
Ολοκλήρωσε την ανέγερση φρακτών η Ουγγαρία
Η Βουδαπέστη ολοκλήρωσε την κατασκευή συρμάτινου φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία αυτή την εβδομάδα, περιορίζοντας δραματικά τη ροή των μεταναστών μέσω των ανατολικών της συνόρων με την Αυστρία και αναγκάζοντας τους μετανάστες να αλλάξουν πορεία παρακάμπτοντας την Ουγγαρία.
Η Αυστρία απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη θέσπιση "νέων και καλύτερων κανόνων" για τη μετανάστευση και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό, καθώς χιλιάδες μετανάστες συρρέουν στην Κροατία αναζητώντας νέες οδούς προς τη δυτική Ευρώπη.
Στη Λουμπιάνα κατευθύνεται το ανθρώπινο ποτάμι
Μετά την εισροή των μεταναστών στην Κροατία, η Σλοβενία είναι η επόμενη χώρα μέσω της οποίας οι μετανάστες πιθανόν να κατευθυνθούν προς την Αυστρία και τον επιλεγμένο προορισμό των περισσότερων από αυτούς, τη Γερμανία.
Στη Λιουμπλιάνα, ο σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες του με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε ότι η χώρα του θα μείνει προσηλωμένη στους κανόνες της ζώνης Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η κυβέρνησή του έχει δηλώσει ότι θα παραλάβει αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, αλλά δεν θα δημιουργήσει ένα "διάδρομο" για τους πρόσφυγες απλώς για να περάσουν μέσω της Σλοβενίας και να περάσουν στην Αυστρία.
"Πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα, πού αρχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας (της ΕΕ)", δήλωσε ο Φάιμαν.
Ρουμανία: Δεν είναι λύση οι ποσοστώσεις
Στη Ρουμανία, ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θεωρεί ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις συνιστούν λύση για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
Το Βουκουρέστι έχει δηλώσει ότι μπορεί να δεχθεί κατ 'ανώτατο όριο 1.785 μετανάστες βάσει ενός εθελοντικού σχήματος, προκειμένου να διευκολύνει ώστε να αποφορτιστεί η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο στο πλαίσιο ενός προγράμματος μετεγκατάστασης που εξετάζεται στις Βρυξέλλες, η Ρουμανία θα πρέπει να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.
"Η Ρουμανία επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά ... δεν θεωρούμε ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αποτελούν λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης", δήλωσε ο Γιοχάνις στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου Άμυνας της χώρας.
"Είναι πιθανόν ότι μέσω μιας διαδικασίας που θα εφαρμοστεί την προσεχή εβδομάδα ... η ΕΕ θα μας αναγκάσει να δεχτούμε περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που προσφερόμαστε να δεχτούμε". Αν συμβεί αυτό, δήλωσε ο Γιοχάνις, η Ρουμανία θα αντλήσει κεφάλαια από την ΕΕ για να επεκτείνει ή να κατασκευάσει νέα κέντρα για τη φιλοξενία των προσφύγων.



Πηγή: ΑΜΠΕ, ethnos.gr


Όνειρο ήταν και πάει το δωρεάν Wi - Fi ήταν αρνητική στην προώθησή του έργου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.



Οριστικά «ενταφιάστηκε» η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο που είχε υποσχεθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στόχος του έργου ήταν να δημιουργηθούν 4.000 σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οριστικά «ενταφιάστηκε» η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο που είχε υποσχεθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης υπέγραψε απόφαση με την οποία ματαιώθηκε οριστικά το έργο που είχε εξαγγείλει, σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (wi-fi hotspots) στην ελληνική επικράτεια».

Στόχος του έργου ήταν να δημιουργηθούν 4.000 σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το έργο είχε προϋπολογιστεί σε 18 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), αλλά καθυστέρησε τόσο στην προκήρυξή του, όσο και στην αξιολόγησή του. Ετσι, έληξε ο χρόνος ισχύος των προσφορών και των εγγυητικών επιστολών των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στον σχετικό διαγωνισμό.

Τώρα, και με δεδομένο ότι στις 31 Οκτωβρίου 2015 λήγει η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αποφάσισε τη ματαίωση του έργου. Σημειώνεται ότι στη σχετική διακήρυξη δεν είχε προβλεφθεί η κάλυψη του κόστους για την παροχή ρεύματος στα σημεία κάλυψης της ασυρματικής πρόσβασης. Ο πραγματικός λόγος, όμως, που δεν προχώρησε το έργο είναι ότι ήταν αρνητική στην προώθησή του η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που είναι επιφυλακτικοί με έργα που αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών, για τα οποία δεν είναι εξασφαλισμένη η συνέχιση της χρηματοδότησης της λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (3ο ΚΠΣ) είχε αναπτυχθεί αντίστοιχο έργο, γνωστό ως Wireless Hotspots, το οποίο έχει γεμίσει «κουφάρια» κεραιών ασύρματης πρόσβασης σε πλατείες πόλεων ανά την Ελλάδα.



Πηγή: skai.gr



Τρεις αστυνομικοί τραυματίες μετά την επίθεση στο ΑΤ Εξαρχείων



Τα επεισόδια που εξελίχθηκαν στα Εξάρχεια το βράδυ της Πέμπτης μετά την επίθεση μεγάλης ομάδας αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί και να υποστούν ζημιές τουλάχιστον ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και ένα κατάστημα.

Αργά το απόγευμα στην περιοχή της πλατείας Κάνιγγος πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία από ομάδα περίπου 150 ατόμων, η οποία κινήθηκε προς τα Εξάρχεια.
Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή. Το Mega αναφέρει ότι οι αντιεξουσιαστές συνάντησαν μπλόκο της ομάδας ΔΕΛΤΑ στο ΑΤ Εξαρχείων.

Ακολούθησε επίθεση μεγάλης ομάδας ατόμων με ρίξη βομβών μολότοφ. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης υπέστησαν φθορές τουλάχιστον ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και ένα κατάστημα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στην περιοχή απώθησαν τους ταραξίες και έγιναν τουλάχιστον εννέα προσαγωγές. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που έφτασαν μέχρι τις παρυφές της πλατείας Εξαρχείων, έγιναν ρίψεις χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί, άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Ενας από τους τραυματίες μεταφέρθηκε στο 401, πιθανώς με κάταγμα στο χέρι.
Αργότερα η ένταση αποκλιμακώθηκε και στην περιοχή επικρατεί ηρεμία.



Πηγή


Πηγαίνοντας να τον καλύψει, ο Τσίπρας εξέθεσε τον πρώην υπουργό



Αδιανόητο επιχείρημα για πρώην πρωθυπουργό ότι η διαδικασία μεταβίβασης μετοχών είναι γραφειοκρατική λες και δεν έχει νόημα - Απίστευτη δήλωση Τσίπρα: Με τις εκπτώσεις που κάνουν οι εργολάβοι μπορεί να μην έχει καν κέρδη γι' αυτή τη δουλειά!

Κάθε μέρα και χειρότερα γίνονται τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, στην προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία του κόμματος, αλλά και ο ίδιος ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος βουλευτής να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και εν τέλει να κουκουλώσουν μία υπόθεση που εκθέτει πλέον όχι μόνο τον θλιβερό πρωταγωνιστή, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Αφού όλη η επιχειρηματολογία και η προσπάθεια του κ. Φλαμπουράρη επί τρεις ημέρες τώρα να εμφανιστεί ως «θύμα» απεδείχθη σαθρή και η επίσημη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ έπεσε σαν χάρτινος πύργος, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, επιστρατεύτηκε προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός για να κλείσει το θέμα, χωρίς όμως να το καταφέρει, καθώς άνοιξε περισσότερο την πληγή και μεγάλωσε τα ερωτηματικά.  

Αντί να αναλάβει ευθέως και γενναία την ευθύνη ο κ. Φλαμπουράρης έχει παρασύρει τον ΣΥΡΙΖΑ και κ. Τσίπρα σε τραγελαφικές καταστάσεις, με αστήρικτους και έωλους ισχυρισμούς, που δεν περιποιούν τιμή ούτε για την αριστερά, ούτε για τον πολιτικό κόσμο γενικότερα.
Από τη στιγμή που η Κουμουνδούρου επέλεξε, καθώς δεν την διευκόλυνε ούτε ο ίδιος ο κ. Φλαμπουράρης σε αυτό, να ακολουθήσει τη γραμμή της πλήρους κάλυψης του πολιτικού μέντορα του κ. Τσίπρα, ήταν εμφανές ότι θα φόρτωνε συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ το κόστος του σκανδάλου.

Αποτέλεσμα αυτής της αγωνιώδους τακτικής, που στόχο έχει να σταματήσει τη συζήτηση το συντομότερο δυνατό, ενόψει και των εκλογών της Κυριακής, ήταν να εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας ως… απολογητής και... λογιστής του κ. Φλαμπουράρη. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη (στο STAR Channel) το βράδυ της Πέμπτης και μπροστά σε ένα αποσβολωμένο κοινό ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από τη δουλειά των 3,9 εκατ. ευρώ, που πήρε η κατασκευαστική του κ. Φλαμπουράρη για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στο Βραχάτι Κορινθίας, μπορεί να μην έχει καν κέρδη!

Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα έδειξε να παραδέχεται εμμέσως ότι ο υπουργός και πολιτικός του μέντορας ίσως να μην τήρησε την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία και να μην ακολούθησε τη… γραφειοκρατία, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται μεμπτό, σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, παρότι την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες αντιμετωπίζονται για το παραμικρό με την μεγαλύτερη αυστηρότητα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.  

«Ποτέ στο παρελθόν ο Φλαμπουράρης δεν είχε χαρακτηριστεί διαπλεκόμενος. Πήρε μια δουλειά ο άνθρωπος τον Νοέμβρη του 2014 πριν γίνουν εκλογές, ούτε υπουργός, ούτε στέλεχος ήταν, ζούσε από τη δουλειά του» είπε ο κ. Τσίπρας στον eniko και στον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Γίνεται η εκλογική διαδικασία, δέχεται την τιμητική πρόταση να γίνει υπουργός και αμέσως αποχωρεί, φεύγει από το ΔΣ της εταιρείας του» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Φλαμπουράρης πήρε μία δουλειά τον Νοέμβριο του 2014 και τα νούμερα είναι παραπλανητικά» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Διαβάζω ότι πρόκειται για σύμβαση 3,9 εκατ.ευρώ» παρατήρησε ο δημοσιογράφος. «Δεν ξέρω, νομίζω ότι είναι 1-1,5 εκατ. ευρώ» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Και να σας πω, μπορεί να μην έχει καν κέρδη γι' αυτή τη δουλειά, με τις εκπτώσεις που κάνουν οι εργολάβοι»!

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε απολύτως τις πράξεις του κ. Φλαμπουράρη. «Μόλις έγινε υπουργός παραχώρησε τις μετοχές του και έκανε τα χαρτιά του να βγει στη σύνταξη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αλέκο Φλαμπουράρη και συνέχισε διερωτώμενος: «Πού είναι το μεμπτό;».

«Το ηθικό ζήτημα είναι αν κάποιος ως υπουργός χρησιμοποιεί τη θέση του για να πάρει μία δουλειά. Αυτό δεν έγινε με τον Φλαμπουράρη», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε για τον πολιτικό του μέντορα: «Είναι επαγγελματίας. Πήρε μια δουλειά πριν γίνει υπουργός και όταν έγινε υπουργός μεταβίβασε την εταιρεία. Όταν λοιπόν αυτή η δουλειά βγήκε τρεις μήνες πριν γίνει υπουργός που είναι το θέμα;».

Κατά την άποψη που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την υπόθεση Φλαμπουράρη και την μεταβίβαση των μετοχών της κατασκευαστικής του εταιρείας με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό: «Έτσι γίνονται οι μεταβιβάσεις μετοχών».

«Υπάρχει κάποιο ηθικό θέμα;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας αιτιολογώντας πλήρως τις πράξεις του κ. Φλαμπουράρη και κατέληξε: «Με ρωτάτε αν η γραφειοκρατία τηρήθηκε στο ακέραιο;»...



Πηγή : protothema.gr


Πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία δίνει νέα μέτρηση – Τα γκάλοπ των εκλογών δείχνουν ντέρμπι




Ακόμη μια δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας μόλις δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Αυτή τη φορά είναι η Νέα Δημοκρατία που παίρνει κεφάλι στις μετρήσεις με διαφορά 1,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται δεύτερος.
Στην ίδια δημοσκόπηση της εταιρίας Metrisi για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ,ΛΑΕ και Ένωση Κεντρώων μπαίνουν οριακά με ποσοστό λίγο πάνω από το 3% ενώ μένουν εκτός οι ΑΝΕΛ.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:
ΝΔ 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ 27,1%
Χρυση Αυγή 5,6%
ΚΚΕ 5,4%
ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,1
ΠΟΤΑΜΙ 4,7%
ΛΑΕ 3,2%
ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3,1%
ΑΝΕΛ 2,7%
ΑΛΛΟ 2,9%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 11,7%

Η δημοσκόπηση της Alco για το newsit.gr

Την Πέμπτη (17/09/2015), τρεις ημέρες πριν τις εκλογές το newsit.gr και η Alco σας παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το βράδυ της Κυριακής θα ζήσουμε το απόλυτο εκλογικό θρίλερ.


Τα δυο κόμματα είναι στην κυριολεξία «στον πόντο». Η δημοσκόπηση έγινε από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Στην Πρόθεση ψήφου, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, η ΝΔ μειώνει λίγο τη διαφορά αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μπροστά. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις παραμένει η Χρυσή Αυγή, στην 4η θέση είναι το ΚΚΕ, στην 5η το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην 6η Το Ποτάμι. Στην Βουλή, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μπαίνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι στο όριο, ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ. Αναποφάσιστοι και αποχή συγκεντρώνουν πάνω από 15%.

Την ίδια ώρα η εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή (18/09/2015) δείχνει και πάλι το ίδιο θρίλερ. Σε αυτή τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ελάχιστη διαφορά μόλις 0,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει στο 31,6%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,7% και σε απόσταση αναπνοής έρχεται το ΚΚΕ με ποσοστό 6,2%. Ακολουθεί το Ποτάμι με ποσοστό 5,9% και στη συνέχεια είναι το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 5,2%.

Η Ένωση Κεντρών συγκεντρώνει ποσοστό 3,6% και τέλος η Λαϊκή Ενότητα βρίσκεται στο 3,4%. Αντίθετα, εκτός Βουλής φαίνεται πως θα μείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν ποσοστό 2,7%. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση της Pulse για το pontiki.gr ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, 28% ο καθένας. Η Χρυσή Αυγή 6,5%, το Ποτάμι 5%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5%, η Ένωση Κεντρώων 3%, η ΛΑΕ 3,5%.

Το απόλυτο ντέρμπι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ποσοστό 29% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της e-voice για τα dikaiologitika.gr. Στην πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα 3,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 25,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα της Χ.Α με ποσοστό 7,2%. Στην τέταρτη Το Ποτάμι με 5,1%, το Κ.Κ.Ε 5%, το ΠΑ.ΣΟ.Κ 5%, η ΛΑ.Ε 4,2%, και οι ΑΝΕΛ 3,1%.

Η έρευνα δείχνει ότι η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2,6%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 6,6% ενώ στο 3,0% από το δείγμα της έρευνας είναι ο αριθμός αυτών που έχουν αποφασίσει αποχή. Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 55.1% και η ΝΔ 26,1%. Η έρευνα διεξήχθη 15,16 Σεπτεμβρίου.


Πηγή : newsit.gr


Μεϊμαράκης: Καμία χαμένη ψήφος για σταθερή κυβέρνηση



Το τελικό δίλημμα της διακυβέρνησης, η απάντηση στο οποίο θα κρίνει και τον νικητή της Κυριακής, έθεσε από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, χθες στην Ομόνοια, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Αυξάνοντας έτι περαιτέρω την πίεση προς τα μικρότερα κόμματα, καθώς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εμφανώς τροφοδοτούν τη μεταξύ τους πόλωση, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε: «Ψηφίζουμε για σταθερότητα, για σταθερή κυβέρνηση από Δευτέρα... γι’ αυτό η ψήφος όλων μας την Κυριακή είναι κρίσιμη και χρήσιμη... δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαμένη ψήφος».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που πιστώνεται το κύριο μέρος από την εντυπωσιακή ανάκαμψη του κόμματος, υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. αποτελεί τον μόνο πολιτικό φορέα που μπορεί να βάλει τέλος, όπως είπε, «στο πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ». «Στο δίλημμα πειράματα ή σιγουριά, επιλέγουμε σιγουριά», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης προς τα συγκεντρωμένα στελέχη και οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. έχει αποδείξει ότι διαθέτει ικανότητα διακυβέρνησης, κόντρα στην 7μηνη κυβερνητική ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε στο προσκλητήριο προς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, σημειώνοντας πάντως ότι «θα συνεργαστούμε με όσους θέλουν, όσοι δεν θέλουν ας πάρουν τον δικό τους δρόμο», ενώ ζήτησε εντολή τετραετίας προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «πωλητή υποσχέσεων» τον κ. Τσίπρα και υποστήριξε πως «η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνήτη και όχι δραπέτη».

Ωρες πριν πέσει η αυλαία μιας αναμέτρησης που βρίσκει τη Ν.Δ. να διεκδικεί ευθέως τη νίκη, στο «γαλάζιο» επιτελείο επικεντρώνονται σε τέσσερις στόχους:

Πρώτον, στην αποδόμηση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τα κυβερνητικά του πεπραγμένα, είτε αφορούν τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία, είτε το χρέος, είτε, τέλος, το εύρος του προγράμματος στήριξης των ασθενεστέρων.

Δεύτερον, στην ακύρωση του «ηθικού πλεονεκτήματος» που θέλει να εμφανίζει ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την υπόθεση του στενού συνεργάτη του κ. Αλ. Τσίπρα, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Τρίτον, στην αύξηση της πίεσης προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου, προκειμένου να κληθούν να απαντήσουν στο δίλημμα «Μεϊμαράκης ή Τσίπρας», και να μην επιλέξουν αποχή ή κάποιο από τα μικρότερα κόμματα.

Τέταρτον, στη βελτίωση των θετικών για τη Ν.Δ. τάσεων σε κρίσιμα μέτωπα, μεταξύ των οποίων η Αττική, οι αγροτικές περιοχές, αλλά και η Κρήτη, όπου τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κυριαρχήσει.

Ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι την Κυριακή οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιον θέλουν να οδηγήσει τη χώρα. «Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι, έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας, είμαστε όμως αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά για να υλοποιήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται. Ολοι μαζί, βάζοντας το εμείς πάνω από το εγώ», επισήμανε χθες ο κ. Μεϊμαράκης.

Μιλώντας νωρίτερα χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νίκη της Ν.Δ., προσθέτοντας πάντως ότι η μάχη των εκλογών «θα δοθεί ώς την τελευταία στιγμή, ψήφο ψήφο, πάνω από την κάλπη».

Το πρόγραμμα δράσης

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Συγγρού, διά του γραμματέα της Ανδρ. Παπαμιμίκου, ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμα δράσης μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης, στις 7 μ.μ. της Κυριακής.

Στη Συγγρού έχει στηθεί κέντρο εθελοντών (στην ιστοσελίδα nd.gr/72h και στο τηλ. 210-94.44.725), με στόχο να καλύψει κενά σε θέσεις αντιπροσώπων, αλλά και να διευκολύνει τη μετακίνηση ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν κινητικά ή και οικονομικά προβλήματα.


Πηγή : kathimerini.gr