Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Θέμα Βαρουφάκη θέτουν με επερώτηση 40 βουλευτές της ΝΔ



Επερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσαν 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ζητούν πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση των ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Το κείμενο της επερώτησης

ΘΕΜΑ: Πρωτοβουλίες Πρωθυπουργού για τη διερεύνηση των ευθυνών του τ. Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη

Την Τρίτη 19-01-2016, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Ιστορίες», προβλήθηκε συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβη σε πρόθυμες αποκαλύψεις, αναδεικνύοντας την τραγική διάσταση των έξι μηνών που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 και τους κινδύνους που διέτρεξε η χώρα λόγω του τυχοδιωκτισμού, της απειρίας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνέντευξη αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:

• «Ότι είναι οπωσδήποτε κάτι που πρέπει να σκεφτούμε (η επιστροφή στη δραχμή). [...] Πολύ σύντομα είδα μια σημαντική ωρίμανση στη σκέψη του Α. Τσίπρα.[...]. Το δεύτερο μνημόνιο ήταν αυτό που άλλαξε τα πάντα. Γιατί με το δεύτερο μνημόνιο υπήρξε μια πάρα πολύ μεγάλη πόλωση. [...]. Ναι, υπήρξε μια εκθετική πορεία στην ωρίμανση της σκέψης μιας μικρής ομάδας γύρω από τον Α. Τσίπρα.[...]»

• «[...] Είναι αλήθεια (έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup πλην του πρώτου)».

• «[...] Βεβαίως (υπήρχε ομάδα που είχε ευθύνη για το Plan Χ [...]. Επικεφαλής ήμουν εγώ. [...] Η εντολή που είχα από τον πρωθυπουργό ήταν να υπάρξει όσο γίνεται πιο εμπεριστατωμένη μελέτη όλων αυτών των ζητημάτων, χωρίς να ξεφύγει αυτό από τα 5-6 άτομα.»

• «Εγώ δεν είχα καμία απολύτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων. Για την ακρίβεια ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός».

• «[...] Είχαμε μια συμφωνία σε αυτή την ομάδα, ομόφωνη, ότι εάν μας κλείσουν τις τράπεζες θα προβούμε στην αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, όταν έγινε αυτό, μειοψήφησα».

• [...] Προφανώς (ξέραμε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες με το δημοψήφισμα)».

• «[...] Δεν υπήρχε καμία απολύτως σκέψη για διπλό νόμισμα».
Τον Ιούλιο 2015 ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρει στην Telegraph, ότι «αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα».

• « [...] Κανένας δεν προσπάθησε να χακάρει τίποτα. Υπήρχε ένα κεφάλαιο για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα (για φάρμακα, τρόφιμα, πετρέλαια).» Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ο διάλογος με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds που έγινε στις 16 Ιουλίου, όπου ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το εναλλακτικό σχέδιό του, το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ, από έναν παιδικό του φίλο που είχε διορίσει στο υπουργείο για να παρακάμψει την κ. Σαββαΐδου, και ηλεκτρονική εισβολή (χάκινγκ) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και των συνεργών του είναι τεράστιες, οι οποίοι ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής και πέραν αυτών υπάρχουν οι πολλές παράνομες πράξεις όπως με τα συστήματα και τα ΑΦΜ του Υπουργείου Οικονομικών κ.α.

Πέρα όμως από τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη χώρα με τη χαρακτηριστική απειρία, άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στο δημόσιο, αύξησε το δημόσιο χρέος, καταβαράθρωσε την εθνική οικονομία και τους πολίτες, δίχασε την ελληνική κοινωνία, τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έσυρε με τους χειρότερους όρους σε ένα 3ο Μνημόνιο.

Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει ζήτημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διόρισε και διατήρησε Υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, και έπαιξαν συνολικά με τις τύχες της χώρας και τις ζωές των Ελλήνων, ζητήματα τα οποία θα πρέπει διερευνηθούν σε βάθος.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει ο Πρωθυπουργός για τη διερεύνηση όλων των ευθυνών που προκύπτουν από τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη και οι οποίες ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου
2. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β' Αθηνών
3. Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α' Αθηνών
4. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
5. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνης
6. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
7. Σκρέκας Κώστας, Βουλευτής Τρικάλων
8. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
9. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
10. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λάρισας
11. Κακλαμάνης Νικήτας, Βουλευτής Α' Αθηνών
12. Χαρακόπουλος Μάξιμος, Βουλευτής Λάρισας
13. Αντωνιάδης Ιωάννης, Βουλευτής Φλωρίνης
14. Δήμας Χρίστος, Βουλευτής Κορινθίας
15. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
16. Κυριαζίδης Δημήτρης, Βουλευτής Δράμας
17. Παπακώστα-Σιδηροπούλου Κατερίνα, Βουλευτής Β' Αθηνών
18. Φορτσάκης Θεόδωρος, Βουλευτής Επικρατείας
19. Βλάσης Κώστας, Βουλευτής Αρκαδίας
20. Καραμανλής Κώστας, Βουλευτής Σερρών
21. Βούλτεψη Σοφία, Βουλευτής Β' Αθηνών
22. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
23. Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
24. Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου
25. Παναγιωτόπουλος Νίκος, Βουλευτής Καβάλας
26. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
27. Οικονόμου Βασίλειος, Βουλευτής Επικρατείας
28. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης
29. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Βουλευτής Β' Αθηνών
30. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις, Βουλευτής Β' Αθηνών
31. Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας
32. Καββαδάς Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδας
33. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαϊας
34. Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
35. Κικίλιας Βασίλης, Βουλευτής Α' Αθηνών
36. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας
37. Αραμπατζή Φωτεινή, Βουλευτής Σερρών
38. Δαβάκης Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας
39. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Α' Πειραιά
40. Μπούρας Αθανάσιος, Βουλευτής Αττικής


Κεγκέρογλου: «Είσαι κυβερνητικός γλείφτης» - Φάμελλος: «Θα σου δείξω όταν βγούμε έξω»




Μια φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου σημειώθηκε στην Ολομέλεια

Μια φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου σημειώθηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκπρόθεσμης τροπολογίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν και μάλιστα, κάποια στιγμή ο κ. Κεγκέρογλου φέρεται να  ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού για να καταγγείλει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι τον πλησίασε και τον απείλησε ότι «μόλις βγούμε θα μου δείξει». 

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο κ. Κεγκέρογλου, αντιδρώντας στις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που υπεραμυνόταν της τροπολογίας, τον αποκάλεσε «κυβερνητικό γλείφτη», με τον κ. Φαμέλλο να αντιδρά έντονα, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες προσωπικές προσβολές.

Λίγο αργότερα ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε και πήρε τον λόγο επί προσωπικού, καταγγέλλοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι τον απείλησε. 

«Με απείλησε ο κ. Φάμελλος, τραμπουκίζοντας και δείχνοντας τον πραγματικό του εαυτό, λέγοντας μου ότι θα σου δείξω εγώ όταν βγούμε έξω. Απειλές στην αίθουσα αυτή από βουλευτές που σέβονται την ελεύθερη έκφραση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», είπε ο κ. Κεγκερόγλου.

Ο προεδρεύων του Σώματος Δημήτρης Κρεμαστινός προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, ζητώντας να ανακαλέσουν και οι δύο βουλευτές τούς χαρακτηρισμούς και να διαγραφούν από τα πρακτικά οι επίμαχες φράσεις.

Ωστόσο, ο κ. Κεγκέρογλου συνέχισε αποκαλώντας τον κ. Φάμελλο «κυβερνητικό υποτελή βουλευτή» και υποστηρίζοντας ότι είναι πολιτικός χαρακτηρισμός.

«Με προσβλητικό τρόπο την ώρα της τοποθέτησής μου με αποκάλεσε γλύφτη και τον πλησίασα για να ζητήσω εξηγήσεις. Του είπα θα βγούμε έξω να μου εξηγήσει», είπε ο κ. Φάμελλος δηλώνοντας ότι θα προσφύγει εναντίον του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

«Με είπε θρασύδειλο. Μου μίλησε με ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο. Με είπε γλύφτη. Του είπα όταν βγούμε έξω να μου εξηγήσει τι σημαίνει γλύφτης. Αυτό είπα. Δεν έχω κανέναν άλλο προσωπικό λόγο με τον κ. Κεγκέρογλου», τόνισε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κρεμαστινός έληξε το θέμα στη Βουλή, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο κ. Κεγκέρογλου επανήλθε στο ζήτημα, μέσω Twitter.

«Εκτέθηκε ο τραμπουκίζων, μετά το άδειασμα που του επιφύλαξαν οι  υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με την απόσυρση των εκπρόθεσμων και της άσχετης τροπολογίας», έγραψε στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Το tweet του Βασίλη Κεγκέρογλου 


Τι είπαν Κεγκέρογλου-Φάμελλος


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο επί προσωπικού γιατί προ ολίγων λεπτών ο κ. Φάμελλος ήρθε και με απείλησε –εδώ που κάθομαι- λέγοντάς μου «τώρα που θα βγούμε έξω, θα σου δείξω εγώ».

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ψέματα, κύριε Πρόεδρε!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο κ. Φάμελλος, λοιπόν, παρουσία εδώ των συναδέλφων, είπε αυτά τα λόγια, τραμπουκίζοντας και δείχνοντας τον πραγματικό του εαυτό. Παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, απειλές στην Αίθουσα αυτή από Βουλευτές που σέβονται την ελεύθερη έκφραση…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τον λόγο, κύριε Πρόεδρε. Απ’ ό,τι φαίνεται, η ηθική και η δεοντολογία του κ. Κεγκέρογλου εκλείπει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κατ’ αρχήν, δεν τελείωσα, κύριε Φάμελλε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Δεν τελείωσε, κύριε Φάμελλε, ο κύριος συνάδελφος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο κυβερνητικός υποτελής Βουλευτής σε ό,τι λέει η Κυβέρνηση, άσχετα αν είναι με παραβίαση του Κανονισμού ή οποιονδήποτε άλλων κανόνων -ακόμη και αυτών που το ίδιο του το κόμμα πιστεύει υποτίθεται…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Κεγκέρογλου, όχι χαρακτηρισμούς.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είναι πολιτικότατος χαρακτηρισμός. Είναι κυβερνητικός υποτελής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έ, όχι! Παρακαλώ αυτό να το σβήσουμε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, κι άλλα πρέπει να σβήσετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ και εσάς, κύριε Φάμελλε, να μη δώσουμε συνέχεια στο επεισόδιο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσω. Είναι θρασύδειλο αυτό που κάνει ο κ. Κεγκέρογλου και θέλω τον λόγο επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας παρακαλώ, να μη δώσουμε συνέχεια στο επεισόδιο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο, για να ανακαλέσει μέσα στην Ολομέλεια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχω την εντύπωση…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα ανακαλέσει μέσα στην Ολομέλεια, κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχω την εντύπωση ότι και εσείς και ο κ. Κεγκέρογλου πρέπει να ανακαλέσετε εκατέρωθεν.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ δεν έκανα τίποτα, κύριε Πρόεδρε. Θα αναφέρω ό,τι ακριβώς είπα, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να εξηγήσω, για να ανακαλέσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ωραία, δεν χρειάζεται τώρα να δώσουμε συνέχεια στο επεισόδιο. Σας παρακαλώ πολύ.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Με αχρείο τρόπο ο κ. Κεγκέρογλου την ώρα της τοποθέτησής μου τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο, με έκφραση την οποία απαιτώ να αποσύρει μέσα στην Ολομέλεια. Αναφέρθηκε στην ορολογία «γλύφτη». Του είπα, λοιπόν, ότι θα βγούμε έξω να μου εξηγήσει ποιος είναι «γλύφτης», διότι θα επαναφέρω το θέμα στο επίπεδο της δεοντολογίας των Βουλευτών και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να με προστατέψετε, διότι το είπε και είναι καταγεγραμμένο στα Πρακτικά. Απαιτώ να αποσυρθεί. Δεν έχω κανένα άλλο θέμα με τον κ. Κεγκέρογλου, διότι δεν τιμά τον ρόλο του Βουλευτή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Οι χαρακτηρισμοί πρέπει εκατέρωθεν να αποσυρθούν, για την ευπρέπεια και των ίδιων των Βουλευτών και της Βουλής.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το «κυβερνητικός υποτελής» είναι όταν….
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Γελοίος!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας παρακαλώ! Το θέμα έληξε. Ο κ. Καρράς έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τώρα εάν γλύφεις, για να γίνεις Υπουργός, είναι άλλο θέμα αυτό. Δεν με αφορά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Άρα, εσύ έτσι έγινες και ξέρεις πώς…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ! Έληξε το θέμα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν με αφορά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ντροπή σου!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν με αφορά. Με απείλησε μπροστά σε όλους. Τραμπούκος!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν θα πέσουμε στο επίπεδό σου! (Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ πολύ, κύριοι συνάδελφοι!
Ορίστε, κύριε Καρρά, έχετε τον λόγο.


Πηγή : protothema.gr


Προφυλακίστηκε ο 52χρονος παιδεραστής



Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της 3ης τακτικής ανακρίτριας ο 52χρονος που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανήλικης μαθήτριας στον Γέρακα

Ο 52χρονος λογοδότησε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με τις έντονες αποδοκιμασίες πολιτών που βρίσκονταν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία προς τα κρατητήρια. Ο κατηγορούμενος με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης έφυγε τρέχοντας και χωρίς να σηκώσει ούτε μία στιγμή το κεφάλι προς εκείνους που τον αποδοκίμαζαν.

Απολογούμενος ο κατηγορούμενος, σύζυγος ιδιοκτήτριας κυλικείου σε σχολείο του Γέρακα, φέρεται να ομολόγησε τις πράξεις του ζητώντας συγγνώμη και λέγοντας πως δεν ξέρει τι του συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομολόγησε επίσης ενώπιον της δικαστικής λειτουργού και άλλες δύο περιπτώσεις κοριτσιών που έπεσαν θύματά του – πρόκειται για μαθήτριες της δ’ και της ε’ τάξης του δημοτικού.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της ασέλγειας με ανήλικο κάτω των 10 ετών έναντι αμοιβής κατ' εξακολούθηση από δράστη ενεργούντα κατά συνήθεια και της αποπλάνησης παιδιών κάτω 12 ετών κατά συρροή και εξακολούθηση.

Στα δικαστήρια βρέθηκε και η σύζυγος του κατηγορουμένου προκειμένου να καταθέσει, και μάλιστα φέρεται να έχει σοκαριστεί για τις πράξεις του συζύγου της.

Ο ίδιος ο 52χρονος μιλώντας έξω από το ανακριτικό γραφείο με δημοσιογράφους λίγο πριν του γνωστοποιηθεί η απόφαση για την προσωρινή κράτησή του, είπε πως ομολόγησε τις πράξεις του στην ανακρίτρια:

«Συγγνώμη, είμαι ένα τέρας, μετανιώνω. Τα ομολογώ όλα. Δεν ξέρω γιατί το έκανα. Ένα κλικ στο μυαλό ήταν. Δεν έχω κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν». Ο κατηγορούμενος ανέφερε επίσης πως η κόρη του είναι συμμαθήτρια με το θύμα.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην αστυνομία από τη μητέρα 10χρονης μαθήτριας, που θα καταθέσει στη δικαστική λειτουργό, καθώς το κοριτσάκι φέρεται να της είπε πως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο κατηγορούμενος την έβαλε μέσα στο κυλικείο, έκλεισε την πόρτα και αφού της προσέφερε πορτοκαλάδα αποπειράθηκε να αφαιρέσει την μπλούζα της.


Πηγή


Ευθεία απειλή για έξοδο από τη Σένγκεν. Τρεις μήνες προθεσμία στην Ελλάδα



Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά συνορά, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται όπως είπε με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ.

Ο Επίτροπος αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Ανέφερε επίσης ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου.

Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χώρες της ζώνης του Σένγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορά τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.

Το σχέδιο έκθεσης - που δεν δημοσιοποιείται - βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 - 13 Νοεμβρίου 2015. Η έκθεση εξετάζει την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Η έκθεση, αν και αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

Μηχανισμός Αξιολόγησης Σένγκεν

Οι αξιολογήσεις Σένγκεν πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη με βάση τόσο ένα πολυετές όσο και ένα ετήσιο πρόγραμμα αξιολόγησης. Οι επισκέψεις αυτές μπορεί να προαναγγέλλονται ή να έχουν αιφνιδιαστικό χαρακτήρα.

Μετά από κάθε επίσκεψη, συντάσσεται έκθεση στην οποία εντοπίζονται τυχόν αδυναμίες και διατυπώνονται συστάσεις για διορθωτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν εντός καθορισμένης ημερομηνίας. Οι συστάσεις υποβάλλονται από την Επιτροπή στο Συμβούλιο για έγκριση. Στη συνέχεια, το αξιολογούμενο κράτος μέλος πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο δράσης το οποίο καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν. Προκειμένου να υλοποιήσουν τις συστάσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να υποστηρίζονται από την Επιτροπή, τον Frontex και άλλους φορείς της ΕΕ με πρακτικά και/ή χρηματοδοτικά μέσα.

Στην όγδοη εξαμηνιαία έκθεση για τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, της 15ης Δεκεμβρίου 2015, ανακοινώθηκε ήδη ότι, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων Σένγκεν στην Ελλάδα, ενδέχεται να προταθούν ειδικά μέτρα όπως προβλέπεται στα άρθρα 19α και 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Διαδικασίες για την αντιμετώπιση εξαιρετικών περιστάσεων

Εάν μια έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αξιολογούμενο κράτος μέλος «αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των κανόνων Σένγκεν» και εάν υπάρχουν «σοβαρές ελλείψεις στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», η Επιτροπή μπορεί να προτείνει συστάσεις, που πρέπει να εγκρίνει το Συμβούλιο, σχετικά με τη λήψη διορθωτικών μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις, η Επιτροπή μπορεί, βάσει του άρθρου 19α του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, να υποδείξει στο αξιολογούμενο κράτος μέλος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων, ή η υποβολή στρατηγικού σχεδίου το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω κράτος μέλος θα διαθέσει το δικό του προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Οι προτάσεις της Επιτροπής πρέπει να εγκριθούν από επιτροπή των κρατών μελών με ειδική πλειοψηφία. Το αξιολογούμενο κράτος μέλος έχει τότε προθεσμία τριών μηνών για να ολοκληρώσει τις διορθωτικές δράσεις.

Σε περίπτωση που, μετά την παρέλευση τριών μηνών, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για την κατάλληλη αντιμετώπισή τους, η Επιτροπή δύναται να ενεργοποιήσει την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, εάν τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α δεν είναι αποτελεσματικά, το Συμβούλιο μπορεί, με βάση πρόταση της Επιτροπής, να συστήσει σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων του(ς) ως λύση εσχάτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό συμφέρον στον χώρο Σένγκεν. Η σύσταση του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το άρθρο 26, και στις εξαιρετικές περιστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω, οι έλεγχοι μπορούν να επαναφερθούν για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το μέτρο αυτό μπορεί να παραταθεί για επιπλέον εξαμηνιαίες περιόδους μέχρι και δύο έτη.

Κλιμακώνεται η σύγκρουση των κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Όπως άλλωστε αναφέρει το site Euractiv, την ίδια ώρα, ορισμένα κράτη μέλη σκληραίνουν την στάση τους.

"Δεν μιλάμε για αναστολή της Σένγκεν ούτε για αποκλεισμό", ξεκαθάρισε από την πλευρά του χθες (26 Ιανουαρίου) ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Οι χώρες της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν το ρόλο τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, θα πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η συμμετοχής του στον χώρο Σένγκεν", είπε πρόσφατα στη EurActiv ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Joseph Daul.

Η στάση της ομάδας Βίσεγραντ

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη λόγω και της στάσης των κρατών της ομάδας Βίσεγραντ, δηλαδή Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μίνι σύνοδο μεταξύ τους στις 15 Φεβρουαρίου.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, που έχει μάλιστα και εκλογές τον Μάρτιο, είπε:
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέχει προστασία των συνόρων".
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα Σχέδιο Β, ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα παραμένει στη Σένγκεν και ότι ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην προστασία των συνόρων του Σένγκεν, ακόμα και αν δεν είναι μέρος του Σένγκεν.



(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Euractiv)
news247


Αντίδραση της αμερικάνικης πρεσβείας για το έργο του Εθνικού με κείμενο του Σάββα Ξηρού



Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα αντέδρασε έντονα για την επιλογή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει την παράσταση της Πηγής Δημητρακοπούλου «Ισορροπία του Νας», στην οποία περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το βιβλίο του καταδικασμένου τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρού. 

Εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει την έντονη ενόχλησή της, σημειώνοντας ότι «ενώ η τέχνη δεν θα έπρεπε να λογοκρίνεται, συμφωνούμε με το κίνημα ‘Ως Εδώ’ και θέτουμε το ερώτημα για το κατά πόσον θα έπρεπε το δημόσιο να χρηματοδοτεί την τέχνη ενός τρομοκράτη».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης, Ντέιβιντ Πιρς επισήμανε: «Η Ομάδα Συγγενών Θυμάτων Τρομοκρατίας «ΩΣ ΕΔΩ» αμφισβητεί τη χρησιμότητα της δημόσιας χρηματοδότησης προκειμένου το Εθνικό Θέατρο να ανεβάσει παράσταση η οποία βασίζεται σε μέρος βιβλίου του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη».


Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς: Η διαδρομή θανάτου των Ελλήνων Εβραίων



Το τρένο του θανάτου και η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο τρένο που ξεκίνησε "φορτωμένο" για το Άουσβιτς. Ημέρα μνήμης η 27η Ιανουαρίου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σχέδιο της απόφασης, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, καλεί τα κράτη – μέλη να μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Η Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε και στην Ελλάδα, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004.

Στόχος ήταν και θα είναι ο φόρος τιμής στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

...27 Ιανουαρίου έδειχνε το ημερολόγιο, όταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπίρκεναου, στην Πολωνία, απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης, το NEWS 247 γυρίζει το βιβλίο της σύγχρονης Ιστορίας και σταματά σε μία από τις σελίδες, που γράφτηκαν με αίμα...

... 65.000 Έλληνες συνάνθρωποί μας και παιδιά έγιναν στάχτη στα κρεματόρια του Χίτλερ.
... 7.000.000 ήταν συνολικά τα θύματα στους φούρνους του ναζισμού, εκ των οποίων οι 4.500.000 ήταν Εβραίοι στο θρήσκευμα.

Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς: Διαδρομή 1.985 χλμ προς τον θάνατο

Η ατμομηχανή με στοιχεία Λβ964, που χρονολογείται από το 1884 και τέσσερα από τα βαγόνια, μέρος του πρώτου τρένου που αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, εντοπίστηκε πριν μερικά χρόνια στη Δράμα και την Ορεστιάδα, από μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Ήταν αυτό το τρένο, μέσα στο οποίο στοιβάχτηκαν οι Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, για τα στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος.


Η ατμήλατη μηχανή Λβ964 μπήκε σε κυκλοφορία στη γραμμή Δράμας-Αλεξανδρούπολης στο τέλος του 1884 και ήταν από αυτές που έφερε ο Χαρίλαος Τρικούπης στο πλαίσιο της επέκτασης του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα.

Στις 15 Μαρτίου 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο, για να μεταφέρει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και στο Μπιρκενάου της Πολωνίας 50.000 Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη.

Στο πρώτο δρομολόγιο μπήκαν 2.800 άτομα της συνοικίας Βαρόνου Χιρς, που ήταν δίπλα στον σταθμό.


Οι περισσότεροι ήταν φτωχοί, άνεργοι, εργάτες και έμποροι, ενώ πάνω από τους μισούς ήταν παιδιά και έφηβοι.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου της ίδιας χρονιάς είχαν φύγει για το Άουσβιτς άλλα 17 τρένα από τη Θεσσαλονίκη και άλλο ένα αναχώρησε τον Αύγουστο.


Άντρες, γυναίκες και παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, στοιβάχτηκαν σε ανοιχτά βαγόνια, που μέχρι τότε μετέφεραν ζώα και εμπορεύματα.

Χωρίς καν τα στοιχειώδη, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν προς εξόντωση στα κρεματόρια. Από τις δεκάδες χιλιάδες άτομα που επιβιβάστηκαν στα τρένα, μόνο 1.950 επέστρεψαν...

Η εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Η συστηματική δίωξη άρχισε το δεύτερο καλοκαίρι της Κατοχής. Στις 11 Ιουλίου 1942, όλοι οι άρρενες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ελευθερίας για να καταγραφούν σε καταλόγους εργασίας. Κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο 10.000 περίπου άντρες αναγκάστηκαν να εκτελούν ταπεινωτικές «γυμναστικές ασκήσεις» μέχρι εξάντλησης.


(Από τη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας, 11 Ιουλίου 1942. Συλλογή Ε.Μ.Ε.)

Λίγο αργότερα, περίπου 7.000 από τους Εβραίους της πόλης στάλθηκαν για καταναγκαστικά έργα. Κατασκευάζοντας σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμους και οχυρώσεις για τους Γερμανούς σε άθλιες συνθήκες, πολλοί πέθαναν από ασθένειες και κακομεταχείριση. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ξεκίνησε από τους Γερμανούς, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, την καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου, ισχυρότατο πλήγμα για την κοινότητα. Αφού το κατέστρεψαν εντελώς, χρησιμοποίησαν τις ταφόπλακες ως οικοδομικά υλικά, με αποτέλεσμα σήμερα να μη σώζεται σχεδόν τίποτα από το νεκροταφείο αυτό του 15ου αιώνα εκτός από μερικές ταφόπλακες που το έμπειρο μάτι μπορεί σήμερα να αναγνωρίσει στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου, στο χώρο γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ.ά.

Το Φεβρουάριο του 1943, ο βοηθός του διαβόητου Άντολφ Άιχμαν των SS, o Ντήτερ Βισλιτσένι, κατέφθασε στην πόλη, μαζί με τον Αλόις Μπρούνερ, για να προετοιμάσουν τον συστηματικό εκτοπισμό των Εβραίων της πόλης. το διακριτικό κίτρινο αστέρι, απογραφή ατόμων κατοικιών και καταστημάτων, απαγόρευση για τους Εβραίους πώλησης ή μεταβίβασης κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων και κατάσχεση τηλεφωνικών συσκευών. Τον Μάρτιο περίπου 6.000 οικογένειες υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν στα γκέττο που είχαν ορίσει οι Γερμανοί, κυρίως στις γειτονιές του Βαρώνου Χιρς και των Εξοχών, με την απαγόρευση να κουβαλήσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από ελάχιστα ατομικά είδη. Η μέγγενη της τρομοκρατίας άρχισε να σφίγγει γύρω από τους τρομοκρατημένους Θεσσαλονικείς.

Οι φυσικοί ηγέτες των κοινοτήτων κήρυτταν ψυχραιμία και πειθαρχία αναδεικνύοντας εαυτούς σε τραγικά πρόσωπα, όπως ο Αρχιραββίνος της Κοινότητας, Ζβι Κόρετς, που αναγκάστηκε να παραδώσει στους Γερμανούς κατάλογο με τα ονόματα όλων των μελών της κοινότητας. Το Σάββατο, 14 Μαρτίου 1943, όσοι Εβραίοι βρίσκονταν στο γκέττο του Βαρώνου Χίρς, δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό, συνελήφθησαν και την επόμενη μέρα εκτοπίστηκαν με τραίνα στην Πολωνία, στοιβαγμένοι σε υπερπλήρη βαγόνια, με 70 – 75 άτομα το καθένα, χωρίς χώρο για να καθίσουν, με ένα βαρέλι νερό για την διαδρομή και ένα για τις φυσικές τους ανάγκες, για ένα ταξίδι που μπορούσε να διαρκέσει και μια εβδομάδα. Μέχρι τις 2 Αυγούστου 1943, σε συνολικά 19 σιδηροδρομικές αποστολές, περίπου 56.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο εργοστάσιο εξόντωσης στη χιτλερική Ευρώπη.


(Εκτοπισμός των Εβραίων της Καβάλας, Συλλογή Ε.Μ.Ε.)

Πριν τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, είχαν ήδη ξεκινήσει οι εκτοπισμοί των κοινοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ανήκαν στη βουλγαρική ζώνη κατοχής. Στις 4 Μαρτίου 1943, οι Έλληνες Εβραίοι των Σερρών, της Δράμας, της Καβάλας, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου (οι δύο τελευταίες κοινότητες ήταν στη γερμανοκρατούμενη μεθοριακή ζώνη) συγκεντρώθηκαν μετά από συντονισμένη βουλγαρική επιχείρηση και στάλθηκαν στο λιμάνι του Λομ, στο Δούναβη, όπου και παραδόθηκαν στους Γερμανούς, οι οποίοι τους μετέφεραν στο στρατόπεδο θανάτου της Τρεμπλίνκα.

Από τους 4.200 Εβραίους της περιοχής μόλις 200 επέζησαν, ενώ οι περιουσίες τους λεηλατήθηκαν. Ήταν οι συντριπτικότερες αναλογικά απώλειες του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.

(Με πληροφορίες από "Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα" - Ημερίδα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας)


Πηγή : news247.gr


Σιωπηρές αυξήσεις στις κάρτες ΜΜΜ που πριν το υπουργείο απέκλειε



Αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών που έχουν προγραμματιστεί να επιβληθούν από την Πρωτοχρονιά βρίσκονται ακόμη σε αναμονή και άλλες για τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνουν επιβάλλονται «νύχτα». Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου από 1,20 ευρώ σε 1,40 ευρώ έχει καθυστερήσει, παρά το γεγονός ότι ο ΦΠΑ στις μεταφορές έχει ανέβει στο 23% από τον περασμένο Σεπτέμβριο (από 13%). Ετσι, οι εταιρείες επιβαρύνονται με 2 εκατ. ευρώ μηνιαίως από την απορρόφηση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι συστηματικοί χρήστες των ΜΜΜ, καθώς θα παραμείνει αμετάβλητη η τιμή των καρτών απεριορίστων διαδρομών. Ωστόσο, προχώρησε, χωρίς καμία προειδοποίηση, σε αύξηση της τιμής συγκεκριμένων τύπων καρτών και ειδικότερα εκείνων που αφορούν σε όλα τα μέσα και για διαδρομές μέχρι και το αεροδρόμιο, αλλά και τις 6μηνιαίες και ετήσιες για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου).

Η 6μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου) κοστίζει πλέον 170 από 165 ευρώ και η ετήσια 330 από 320 ευρώ. Οι αντίστοιχες μειωμένες κάρτες έχουν αυξηθεί σε 85 από 83 ευρώ και 165 (από 160 ευρώ). Η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα και το αεροδρόμιο ανέρχεται σε 49 από 45 ευρώ (25 από 23 ευρώ η μειωμένη), η 3μηνιαία σε 142 από 130 ευρώ (71 από 65 ευρώ η μειωμένη), η 6μηνη σε 250 από 230 ευρώ (125 από 115 ευρώ) και η αντίστοιχη ετήσια κάρτα σε 490 από 450 ευρώ (245 από 230 ευρώ η μειωμένη). Μπορεί τα προϊόντα να μην εμφανίζουν αυξημένες πωλήσεις, ωστόσο καταδεικνύεται την πρακτική του υπουργείου Υποδομών να προχωρεί εν κρυπτώ σε αυξήσεις.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Έντυπη Καθημερινή


Στην 58η θέση η Ελλάδα μεταξύ 168 χωρών στη διαφθορά



Κάτω από τη βάση με μόλις 46 βαθμούς βρίσκεται η Ελλάδα στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία αξιολογεί την διαφθορά σε 168 χώρες με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 

Οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις ανησυχούν την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια η οποία, στην ετήσια έκθεσή της για τη διαφθορά στον κόσμο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνει ιδιαίτερα τις περιπτώσεις της Βραζιλίας ή της Μαλαισίας.

"Όλες οι BRICS (ακρωνύμιο των πέντε αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι πιο υποσχόμενες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, προκαλούν ανησυχία και έχουν βαθμολογίες κάτω από το 50 στον δείκτη μας", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας στη μκο που έχει την έδρα της στο Βερολίνο.
Κάθε χρόνο, η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International, TI) συντάσσει μια "Έκθεση για την αντίληψη περί της διαφθοράς", μια αξιολόγηση (που αφορά φέτος 168 χώρες) σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, στο πλαίσιο της οποίας οι χώρες κατατάσσονται από την πιο διεφθαρμένη μέχρι την πιο ενάρετη.

Η δουλειά αυτή βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώνονται από 12 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Παγκοσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Στον φετινό κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση
συγκεντρώνοντας 46 βαθμούς.

Φέτος η Βραζιλία "είναι η χώρα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη: έπεσε κατά 5 βαθμούς και 7 θέσεις και καταλαμβάνει τώρα την 76η θέση", υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Το σκάνδαλο Petrobas και η πολιτική θύελλα που προκάλεσε είχαν "τεράστιες επιπτώσεις", υπογράμμισε η Ρόμπιν Χόντες.

Η δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας φέρεται ότι δωροδοκούσε επί χρόνια τουλάχιστον 25 βουλευτές, έξι γερουσιαστές και τρεις κυβερνήτες, κυρίως της κυβερνητικής παράταξης. Στην κυβέρνηση βρίσκεται το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (PT).

Η Ρωσία είναι αυτή που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των BRICS (119η) Κατατάσσεται στον κατάλογο μετά την Κίνα (83η), την Ινδία (76η) και τη Νότια Αφρική (61η).

Στην Ασία, οι κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν σε βάρος του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ τραβηξαν επίσης την προσοχή της μκο.

Το 2015, η Μαλαισία (54η, -4 θέσεις) "οπισθοχώρησε και πάλι (στην κατάταξη) και η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει το γεγονός πως, μολονότι ελήφθησαν ορισμενα μέτρα, η ιδέα να χτυπηθούν οι ρίζες της διαφθοράς δεν συνοδεύεται από επαρκή πολιτική βούληση", εξηγεί η Σαμάνθα Γκραντ, συντονίστρια της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ασία.

Χθες, Τρίτη, ο γενικός εισαγγελέας της Μαλαισίας απέρριψε τις υποψίες για διαφθορά σε βάρος του Ραζάκ εκτιμώντας ότι η κατάθεση 627 εκατομμυρίων ευρώ στον προσωπικό λογαριασμό του δεν είχε σχέση με παράβαση καθήκοντος, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας "προσωπικής δωρεάς" της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.
Συνολικά "τα δύο τρίτα των 168 χωρών που αξιολογήθηκαν το 2015 παίρνουν βαθμό κάτω του 50", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Σκανδιναβία επικεφαλής, η Γουατεμάλα σημειώνει πρόοδο

Οι χειρότεροι μαθητές είναι εξίσου η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία (8 βαθμοί), στις οποίες η διαφθορά υπερβαίνει αυτή στο Σουδάν (165ο, 15 βαθμοί) και το Αφγανιστάν (166ο, 11 βαθμοί), ενώ το Ιράκ (161ο, 16) και η Συρία (154η, 18) δεν απέχουν πολύ.

Αντιθέτως η Σκανδιναβία μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις του καταλόγου: η Δανία είναι επικεφαλής (91 μονάδες), μπροστά από τη Φιλανδία (90) και τη Σουηδία (89).

Παρά τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των χωρών έχουν βαθμό κάτω από τη μέση, το 50, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει με ικανοποίηση "ότι ο αριθμός των χωρών που κατάφεραν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους ήταν μεγαλύτερος απ' αυτόν των χωρών η βαθμολογία των οποίων σημείωσε πτώση" κατά το 2015.

"Το 2015 ήταν επίσης μια χρονιά που οι πολίτες βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς", υπογράμμισε σε ανακοινωσή του ο πρόεδρος της μκο, ο Περουβιανός Χοσέ Ουγκάς, ο οποίος βλέπει στο γεγονός αυτό ένα "ισχυρό σήμα".

Απ' αυτή την άποψη, η οργάνωση επικαλείται ως παράδειγμα τη Γουατεμάλα. "Οι άνθρωποι διαδήλωσαν, εκφράσθηκαν με σθένος κατά της διαφθοράς που άγγιζε την κυβέρνηση στο σύνολό της και ο πρόεδρος βρίσκεται πλέον στη φυλακή", υπογράμμισε η Χόντες.

Αρχάριος στην πολιτική, ο πρώην κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες εξελέγη πέρυσι έπειτα από μια ιστορική κινητοποίηση που κορυφώθηκε με την παραίτηση, μερικές ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της 6ης Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια με την προφυλάκιση του προέδρου Ότο Πέρες, ενός 64χρονου απόστρατου στρατηγού που βρισκόταν στην εξουσία από το 2012.

Η κινητοποίηση του κόσμου "μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά", καταλήγει αισιόδοξη η Ρόμπιν Χόντες.


Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ, bloko.gr


Αμετακίνητο στο... παρά τρία το Ρολόι της Αποκάλυψης




Αμετακίνητος στα «τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα», παρέμεινε ο λεπτοδείκτης στο Ρολόι της Αποκάλυψης, το οποίο συμβολίζει τις απειλές για την καταστροφή του κόσμου, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες που έχουν την ευθύνη για αυτό, επισημαίνοντας ως θετικές εξελίξεις την πρόσφατη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας καθώς και τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι.

Όμως το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, που έχει δημιουργήσει το Ρολόι της Αποκάλυψης, προειδοποίησε ότι «η πιθανότητα παγκόσμιας καταστροφής παραμένει πολύ αυξημένη» και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να «αναλάβουν δράση άμεσα για να μειώσουν τους κινδύνους καταστροφής».

Το 2015 το Bulletin of Atomic Scientists, για το οποίο εργάζονται 16 επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ, είχε μετακινήσει τον λεπτοδείκτη του ρολογιού δύο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυκτα, επικαλούμενο την διπλή απειλή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αναζωπύρωση των πυρηνικών εντάσεων.

Οι πρόσφατες πρόοδοι, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις και η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποτελούν «τα μόνα μικρά φωτεινά σημεία σε μια παγκόσμια κατάσταση πιο σκοτεινή, γεμάτη απειλές καταστροφής», εξήγησαν οι επιστήμονες.

«Τα τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα είναι πολύ κοντά. Εμείς, τα μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin of the Atomic Scientists, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η απόφασή μας να διατηρήσουμε αμετακίνητο τον λεπτοδείκτη του ρολογιού το 2016 δεν είναι καλή είδηση, αλλά εκφράζει τον φόβο μας διότι οι ηγέτες του κόσμου συνεχίζουν να μην επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους και να εφιστούν την προσοχή του πλανήτη για να μειωθεί ο τεράστιος κίνδυνος που εγείρουν τα πυρηνικά όπλα και η κλιματική αλλαγή», συνέχισαν.

Ο λεπτοδείκτης δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στα μεσάνυχτα από το 1984, όταν είχε μετακινηθεί επίσης στις 23:57 λόγω των αμερικανοσοβιετικών εντάσεων, υπενθυμίζουν οι επιστήμονες.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι 

Παρά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία έχουν φθάσει σε επίπεδα που παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές του ψυχρού πολέμου», τονίζουν ακόμη.

Επικαλούνται επίσης τη συνέχιση των πολέμων στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και το μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία, κράτος μέλος του NATO, και τη Ρωσία.

Οι επιστήμονες του Bulletin of Atomic Scientists επισημαίνουν επίσης τη δήλωση του διευθυντή ενός ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Τύπου που είχε μιλήσει για τη μετατροπή των ΗΠΑ σε σωρό ραδιενεργής στάχτης.

Ακόμη, οι επιστήμονες αναφέρονται στην αναδιάταξη στρατευμάτων του NATO και της Ρωσίας και τα τεράστιας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια εκατέρωθεν.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι απειλούν «την ίδια την ύπαρξη του πολιτισμού και θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για τους ηγέτες του κόσμου», επιμένουν οι επιστήμονες.

Από τη δημιουργία του το 1947, το Ρολόι της Αποκάλυψης έχει ρυθμιστεί 18 φορές, στα δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1953, όταν οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν βόμβα υδρογόνου, και στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1991, όταν τερματίστηκε ο ψυχρός πόλεμος.


Πηγή : ethnos.gr


Με το μισό υπουργικό στο Ισραήλ ο Τσίπρας «κλειδώνει» τη συμμαχία για αέριο και ασφάλεια




Με τις δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα και Μπένζαμιν Νετανιάχου και την υπογραφή 10 κειμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς, όπως η καινοτομία και η εκπαίδευση, θα κορυφωθούν οι εργασίες του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, στα Ιεροσόλυμα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς για την πραγματοποίηση της διευρυμένης διμερούς συνάντησης των δύο χωρών, όπου θα συζητηθούν σημαντικά θέματα με στόχο την προώθηση της συνεργασίας. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στο Ισραήλ και την Κύπρο (όπου θα μεταβούν απόψε το βράδυ για να ακολουθήσει η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου Ισραήλ την Πέμπτη), εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας μας, για ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επισήμαιναν πηγές της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόσο η Τριμερής, όσο και οι Διμερείς Συναντήσεις με Ισραήλ και Κύπρο, θα αποτελέσουν ευκαιρία για ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των τριών χωρών για ζητήματα ασφάλειας.

Η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν κατ' ιδίαν συνάντηση των πρωθυπουργών και διμερείς συναντήσεις των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ έχει οριστεί για τις 16:30 και στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφών των συμφωνιών και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Οι εργασίες ολοκληρώνονται με δείπνο εργασίας, μετά τη λήξη του οποίου ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για την Κύπρο, όπου την επομένη, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου και εν συνεχεία η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η υπουργός παρά τω πρωθυπουργό - κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Ακόμη, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με το Ισραήλ, αναμένεται να συζητηθούν επίσης το Παλαιστινιακό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Παράλληλα, με την επίσκεψη στο Ισραήλ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ την Πέμπτη 

Σχετικά με την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή αφορά τους τομείς της διασυνδεσιμότητας, της ενέργειας (φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ηλεκτρική ενέργεια), των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας (με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις - start ups), τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και τον ευρύτερο οικονομικό τομέα.

Η σύνοδος θα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ' ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με την Κύπρο, θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για διαχείριση υδάτων, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα.

Ειδικότερα, μετά την τελετή υποδοχής κατά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 9:20 θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η Διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου. Ακολουθεί η διευρυμένη διμερής συνάντηση Κύπρου - Ισραήλ και στις 11:30 πραγματοποιείται η Τριμερής συνάντηση Α. Τσίπρα - Ν. Αναστασιάδη - Μπ. Νετανιάχου και κατόπιν η Διευρυμένη Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Για τις 13:10 έχουν προγραμματιστεί η τελετή υπογραφής και οι κοινές δηλώσεις και στις 13:40 το γεύμα.
Στην Κύπρο τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η υπουργός παρά τω πρωθυπουργό - κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.



Πηγή : imerisia.gr


Εξαπλώνεται και στην Ευρώπη ο ιός Ζίκα: Κρούσμα διαγνώστηκε στη Δανία




Πλήττει κυρίως εγκύους και βρέφη

Ο ασθενής είχε ταξιδέψει στη Νότια και την Κεντρική Αμερική όπου σαρώνει ο ιός -Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για την αντιμετώπισή του 

Κάτοικος Δανίας που είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό διαγνώστηκε με τον ιό Ζίκα, όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο DR της χώρας, επικαλούμενος τις υπηρεσίες υγείας.

Κρούσματα του ιού καταγράφηκαν επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, σύμφωνα με το Russia Today, ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην πόλη Άαρους της Δανίας ανέφεραν πως ο ασθενής είχε ταξιδέψει στη Νότια και την Κεντρική Αμερική όπου σαρώνει ο ιός. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρους. Αρχικά είχε εμφανίσει συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στους μύες, ωστόσο αργότερα οι εξετάσεις βγήκαν θετικές στον ιό Ζίκα.

Ο ιός, που μεταδίδεται από ένα κουνούπι- και όχι με την ανθρώπινη επαφή- έχει συνδεθεί με την πρόκληση σημαντικών εγκεφαλικών βλαβών σε χιλιάδες βρέφη στη Βραζιλία, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Πολλά από τα νεογνά αυτά γεννήθηκαν με μικροκεφαλία.

Ο ιός παραμορφώνει τα βρέφη

Η λοίμωξη είναι επικίνδυνη μόνο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η ίδια η λοίμωξη δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης: πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες και δερματικά εξανθήματα, τρεις με δώδεκα ημέρες μετά το τσίμπημα από το κουνούπι. Στο 80% των κρουσμάτων, η ασθένεια, η οποία σπάνια αποδεικνύεται θανατηφόρα, περνά απαρατήρητη.

Ο κίνδυνος απειλεί τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν. Βραζιλιάνοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν, αυτή την εβδομάδα, ότι ο ιός μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα.

Για την αντιμετώπιση του ιού δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο.


Πηγή : protothema.gr


Η Αντίδραση για το Εθνικό θέατρο από τους Συγγενείς Θυμάτων Τρομοκρατίας




ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Αθήνα, 26/01/2016


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Εθνικό Θέατρο αποφάσισε να ανεβάσει μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, φέρνοντας στο Εθνικό προσκήνιο το έργο του κατά συρροή δολοφόνου. Του καταδικασμένου τρομοκράτη. Με αυτό τον τρόπο η κεντρική Εθνική σκηνή - έστω και στην επίσης χρηματοδοτούμενη από Δημόσιους πόρους, Πειραματική της εκδοχή - δίνει την ευκαιρία στον κ. Ξηρό να κάνει Τέχνη. 

Να γίνει Τέχνη. Να δείξει Τέχνη. Και δι’ αυτού του τρόπου να εξαγνιστεί η τρομοκρατική πράξη. Να γίνει συμπαθής ο δολοφόνος, γιατί πάνω απ’ όλα «είναι άνθρωπος». Άνθρωπος λαλίστατος και πανταχού παρών στα ΜΜΕ, συνεντευξιαζόμενος στοχαστικά μετά την ανάδειξή του σε «κομβικό κέντρο ανάλυσης αξιακών συστημάτων» από την σκηνοθέτιδα. Μεγάλη ευκαιρία και σημαντικό δώρο που δίδεται στον κ. Ξηρό να βγει στη σκηνή της επικαιρότητας. 

Είναι προφανές ότι ο εξαγνισμός του κου Ξηρού αποτελεί πλέον για κάποιους, διαρκή και επίμονη προτεραιότητα. Και μεθοδεύεται με συστηματικό τρόπο γιατί έχει συγκεκριμένο στόχο.

 Την απελευθέρωσή του όχι μόνο από την φυλακή, αλλά και από το ένοχο στίγμα του δολοφόνου. Και η διαδικασία αυτή γίνεται πράξη με τις παλιές καλές μεθόδους της ιδεολογικοποίησης της επιλογής να δολοφονείς αθώους. Έτσι έκαναν και οι Ναζί. Έτσι έκαναν και οι Σταλινικοί. Έτσι καλύπτει ο φασισμός τις επιλογές του. 

Στο ΩΣ ΕΔΩ πολεμάμε χρόνια τώρα για τα αυτονόητα. Έχουμε κουραστεί. Πολύ. Έχουμε κουραστεί να υπερασπιζόμαστε το προφανές δικαίωμα στη ζωή, στη Δημοκρατία. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τους ανθρώπους μας να δολοφονούνται ξανά και ξανά και ξανά. Έχουμε κουραστεί από την «ηρωοποίηση» μιας χούφτας ακριβοπληρωμένων δολοφόνων. Δεν είναι πως θα σταματήσουμε να αντιδρούμε. Αυτή είναι η κατάρα μας. Αλλά λίγη αυτοσυγκράτηση: «Κι αν δεν έχετε το θάρρος της αντίδρασης, ας έχετε τουλάχιστον το θάρρος της σιωπής».


Νεκροί έξι πρόσφυγες σε ναυάγιο στην Κω - Ένα παιδί μεταξύ των θυμάτων



Οι σοροί έξι προσφύγων, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους ανασύρθηκαν σε νέο ναυάγιο που έγινε ανοικτά της Κω, όταν η λέμβος στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε.

Πρόκειται για τρεις άνδρες, δύο γυναίκες και ένα μωρό. Το μωρό εντοπίστηκε σε παραλία.

Ένας από τους πρόσφυγες που επέβαιναν στη λέμβο κατάφερε να βγει στη στεριά και να ζητήσει βοήθεια. Ο ίδιος είπε ότι στο σκάφος βρίσκονταν 6-10 άτομα. 

Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του ακρωτηρίου «Αμμογλωσσα» στην Κω. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, Super Puma, σκάφος της Frontex και σκάφος της ελληνικής ομάδας διάσωσης. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-5 μποφόρ.



Πηγή 


Ερώτηση για τη χαμηλή τηλεθέαση της ΕΡΤ και τη διαφημιστική πίτα



Ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ και τα πενιχρά έσοδα από την διαφημιστική πίτα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με αφορμή τον ένα χρόνο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ αφού υπενθυμίζει πως «πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει το άνοιγμα της ΕΡΤ, ως λαϊκή απαίτηση» επισημαίνει ότι «σε όλη την Ευρώπη, η διαφημιστική δαπάνη μοιράζεται με βάση τις μετρήσεις τηλεθέασης που γίνονται ιδιαίτερα στο πλέον ενεργό κοινό, των 15-44 ετών. Σε αυτό το κοινό, το μερίδιο της ΕΡΤ στην τηλεθέαση είναι από μικρό έως αμελητέο: 3,6% για την ΕΡΤ1 και 1% για την ΕΡΤ2. Για τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα ποσοστά είναι: 16,2% για τον ΑΝΤ1, 16% για τον Alpha, 14,6% για το MEGA, 11% για το STAR, 6,9% για τον ΣΚΑΪ, 3,4% για το «Ε»” (στοιχεία από Nielsen audience measurement, όπως κατατέθηκαν συνημμένα).

“Παράλληλα, το μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης που κατευθύνεται προς τη δημόσια τηλεόραση είναι προφανώς αμελητέο – και δεν εμφανίζεται καν στη σχετική σελίδα. Η συνολική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 είχε ύψος 650.870.000 ευρώ (329.061.000 ευρώ για την τηλεόραση) και η εκτίμηση για το 2016 ανέρχεται στα 651.200.000 ευρώ», ανέφερε ο κύριος Κωνσταντινόπουλος.

Ο βουλευτής, παρατηρεί επίσης ότι «δυστυχώς με βάση τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ Α.Ε. που υπογράψατε στις 15 Ιανουαρίου από κοινού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, φαίνεται πως ελάχιστα από αυτά προσδοκά η ΕΡΤ να εισρεύσουν στα δικά της ταμεία: επί συνόλου 183,65 εκ. ευρώ, τα 177 εκ. ευρώ θα προέλθουν από τους φόρους των πολιτών, ήτοι το υποχρεωτικό ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Δυστυχώς οι πολίτες, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν ικανοποιήθηκαν από αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση ως ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και το ποσοστό είναι χαμηλό γιατί χρησιμοποιείται ως βραχίονας της κυβέρνησης. Ωστόσο, το τελικό «προϊόν» είναι πανάκριβο: για υπερωρίες και μόνο κατεβλήθησαν – μόνο για ένα εξάμηνο! – 2,7 εκ.ευρώ το 2015.

Είναι προφανές πως για το 2015, η ΕΡΤ – παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με τις σχετικές κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες – δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού, ούτε ως προς την ενημέρωση ούτε ως προς την ψυχαγωγία. Άρα οι πολίτες πληρώνουν ένα φόρο χωρίς την παραμικρή ανταποδοτικότητα για κάτι που στην πλειοψηφία τους δεν παρακολουθούν».

Και ερωτά τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά: Σε ποιο ύψος ακριβώς ανήλθαν τα έσοδα της ΕΡΤ Α.Ε. από τη διαφήμιση το 2015; Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην ΕΡΤ Α.Ε. με μόνιμη σχέση εργασίας ή με συμβάσεις; Θα γίνει αξιολόγηση των δεδομένων, και κυρίως της Διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε. για αυτά τα πενιχρά τηλεοπτικά αποτελέσματα; Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να αντιστρέψει αυτή την αρνητική εικόνα;


Πηγή : newsit.gr


Μουζάλας ανησυχεί για κλείσιμο συνόρων, αφήνει αιχμές και για Καμμένο



Μετά από αίτημα των 28 υπουργών εσωτερικών της Ένωσης, το Κολέγιο των Επιτρόπων καλείται να αποφασίσει την σύνταξη ενός σχεδίου για την διετή αναστολή των μέτρων περί ελεύθερης διακίνησης στα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε πως παρά την επίσημη θέση της Ε.Ε. μπορεί να υπάρξει κλείσιμο συνόρων, μια εξέλιξη που ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενή. 

Ο κύριος Μουζάλας άφησε αιχμές και για τον Πάνο Καμμένο όσο αφορά τον χειρισμό του στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «κάνει ό,τι κάνουν όλοι… Δίνει λίγο λιγότερο απ’ ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι».









Δωρεάν φρούτα και λαχανικά διανέμουν σήμερα παραγωγοί λαϊκών αγορών



Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα και αύριο, Πέμπτη, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών από Ναύπλιο, Θήβα, Λαμία, Κρήτη και άλλες περιοχές, συμπαράσταση στο πλευρό των αγροτών.

Στον Κολωνό, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Επιδαύρου παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών έστησαν πάγκους  και μοιράζουν λαχανικά και φρούτα δωρεάν στον κόσμο από το πρωί. Οι παραγωγοί αναμένεται να μοιράσουν 20 τόνους.

Εκτός των κινητοποιήσεων υπάρχουν λαϊκές αγορές που λειτουργούν κανονικά από το πρωί, όχι όμως από τους παραγωγούς, αλλά από εμπόρους.