Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Συγκέντρωση έξω από το σπίτι του κακοποιού που μαχαίρωσε τον σκύλο

 



Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες το απόγευμα έξω από το σπίτι του επικίνδυνου κακοποιού που μαχαίρωσε με μένος στα πλευρά με έναν σουγιά τον σκύλο στην Νίκαια, προκαλώντας του σοβαρά τραύματα τα οποία έχουν βάλει σε κίνδυνο την ζωή του.

Η συγκέντρωση προγραμματίστηκε μετά από διαδικτυακό κάλεσμα αρκετών φιλοζωικών οργανώσεων και σωματείων στην πλατεία Σπάθα στη Νίκαια. Το πλήθος ήταν οργισμένο καθώς αυτό ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά κακοποίησης ζώων που είδαν το φως το τελευταίο διάστημα. 

Σύμφωνα με γείτονες του κακοποιού, κατά καιρούς έχει απειλήσει φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα, ενώ έχει προβεί ακόμη και σε μήνυση κατά ανθρώπων που φρόντιζα ζώα που ζούσαν στον δρόμο. 

Οι δύο δράστες που κατηγορούνται για τον βασανισμό του σκύλου, συνελήφθησαν και κρατούνται στο ΑΤ Νίκαιας, ενώ θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για να απολογηθούν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.




Η Τουρκία κράτησε 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας

 


Οι τουρκικές αρχές κράτησαν χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, βορείως τη Μοσούλης αρνούμενοι να χορηγήσουν την άδεια υπερπτησης που είχαν οι ίδιοι εγκρίνει λίγο νωρίτερα. Στο σκάφος επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα. Οπως μεταδίδει ο διπλωματικός ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης πρόκειται για μια ενέργεια που ξεπερνά κάθε έννοια καλής γειτονίας και καταστρατηγεί τους κανόνες διπλωματικής συμπεριφοράς.

Ειδικότερα το σκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση την οποία ωστόσο απέσυραν καθώς προσέγγιζε στα σύνορα. Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων. Μετά απο έντονη επικοινωνία οι τουρκικές αρχές έδωσαν αδεια και το αεροσκάφος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρομιο της Ελευσίνας με σημαντική καθυστέρηση.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Μελέτης πρόκειται για μια κίνηση εντελώς εκτός ορίων και πλαισίου καλής γειτονίας που δείχνει μια μη φιλική διάθεση και δημιουργεί εμπόδια σε ένα δίαυλο επικοινωνίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, εγείροντας παράλληλα και θέματα ασφαλείας καθώς επρόκειτο για μια περιοχή ιδιαίτερα αφιλόξενη χωρίς καν αεροδρόμια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Η προκλητική κίνηση, που παρόμοια της όπως μεταδίδει ο Ν. Μελέτης δεν έχει καταγραφεί ξανά κατά την εμπειρία του – καθώς ακόμα και όταν πρόκειται για εμπόλεμες ζώνες η άδεια για VIP πτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων χορηγείται απρόσκοπτα- δείχνει την τουρκική ενόχληση για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ.

Αυτό αποτυπώθηκε σύμφωνα με διπλωματικές και στην έκτακτη πρόσκληση του Ιρακινού σιίτη πρωθυπουργού στην Άγκυρα από τον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη, λίγο πριν την επίσκεψη του κ. Δένδια.

Το θέμα θα τεθεί και από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να γίνει και διάβημα.

Τι λέει το Πεντάγωνο

Όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης από το Πεντάγωνο, που διαχειρίζεται τα κυβερνητικά αεροσκάφη, κρατούν χαμηλά τους τόνους για το περιστατικό το οποίο επιβεβαιώνουν σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να προφασιστεί ο,τιδήποτε για την κίνησή της, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη έντονης εναέριας κυκλοφορίας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος πρόκειται για ακόμα ένα «καψόνι» της Τουρκίας που άδραξε την ευκαιρία για να δείξει την προκλητική συμπεριφορά της, καθώς οι διπλωματικές άδειες για vip πτήσεις ζητώνται πάντα από νωρίς και δεν εξηγείται ο λόγος της εμπλοκής.


Πηγή : ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ν. Μελέτης, Γ. Σιδερης



555 στρατιώτες οι νεκροί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

 


Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμη 23 ακόμη στρατιώτες των δυνάμεών του σκοτώθηκαν στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν.

Πλέον οι νεκροί στρατιώτες από τις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου έχουν φτάσει τους 555.

Οι μάχες έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδο μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όποτε και σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Τουρκία: Αντιμέτωπος με 35 χρόνια κάθειρξη ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ

 


Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών στον Τζαν Ντουντάρ, δημοσιογράφο που έχει καταφύγει στη Γερμανία από το 2016 εξαιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος του, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για τρομοκρατία και κατασκοπεία, δήλωσε συνήγορός του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Ντουντάρ κατηγορείται για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και «στρατιωτική ή πολιτική κατασκοπεία», επιβεβαίωσε ο συνήγορος, ο Αμπάς Γιαλτσίν. Η δίκη του προγραμματίζεται να αρχίσει την 4η Δεκεμβρίου.

Η δίωξη του δημοσιογράφου σχετίζεται με την αποκάλυψη, το 2015, από την εφημερίδα Cumhuriyet (Τζουμχουριέτ) ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT έστελνε φορτία όπλων σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Ο Ντουντάρ ήταν τότε διευθυντής της Τζουμχουριέτ.

Ο τούρκος δημοσιογράφος, που θα δικαστεί εκ νέου ερήμην, αντιμετωπίζει σειρά ποινικών διώξεων στην πατρίδα του. Έχει ήδη καταδικαστεί για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισε τον Ντουντάρ φυγά και διέταξε να κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του στην Τουρκία, επειδή δεν τήρησε την προθεσμία που του είχε δοθεί να επιστρέψει στη χώρα από τη Γερμανία.

Την Τετάρτη, ο Τζαν Ντουντάρ αμφισβήτησε το σκεπτικό των κατηγοριών σε βάρος του για κατασκοπεία.

«Ώστε λοιπόν είμαι τόσο ατζαμής κατάσκοπος που δημοσίευσα τις πληροφορίες που απέσπασα στο πρωτοσέλιδο… αντί να τις στείλω στις ξένες υπηρεσίες», σχολίασε ειρωνικά ο δημοσιογράφος μέσω Twitter.


Πηγή




Ανδρολογικό Ινστιτούτο: Αύξηση 40% στην περίοδο του lockdown για μεγεθύνσεις φαλλού από τους Έλληνες

 



Αύξηση στην αγορά σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και έντονο ενδιαφέρον για τις φαλλοπλαστικές κατέγραψαν οι ειδικοί στην περίοδο του lockdown.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, «ακόμη και στη διάρκεια του απόλυτου lockdown τα αιτήματα των ανδρών για μεγέθυνση πέους ήταν μακράν τα περισσότερα».

«Πάνω από 40% ήταν η αύξηση στο αίτημα των ανδρών για μεγέθυνση του φαλλού στο δικό μας ινστιτούτο, διαδικτυακά και τηλεφωνικά» πρόσθεσε ο χειρούργος-ανδρολόγος-ουρολόγος, σύμφωνα με Τα ΝΕΑ.

Οι ειδικοί περιμένουν, μάλιστα, και αύξηση των γεννήσεων το επόμενο διάστημα καθώς η περίοδος «Μένουμε Σπίτι» εκτιμάται ότι αναζωπύρωσε τις σχέσεις των ζευγαριών.

Σημειώνεται ότι το 2002 κατά την περίοδο έξαρσης του SARS στο Χονγκ Κονγκ σημειώθηκε αύξηση των γεννήσεων κατά 40% ενώ στη Γαλλία όταν επιβλήθηκε καραντίνα στα μέσα του περασμένου Μαρτίου καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις τεστ εγκυμοσύνης κατά 30%.


Πηγή : protothema.gr



Χάκερς «χτύπησαν» την Cosmote – Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

 



Kυβερνοεπίθεση δέχθηκε η Cosmote, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της εταιρείας, αλλά, όπως η ίδια δηλώνει, απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές.

Πιο αναλυτικά, η COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. με ανακοίνωσή της , ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της, ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρείας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Το εν λόγω αρχείο περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5/9/2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI, ηλικία, φύλο, ARPU, συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών COSMOTE. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Το αρχείο, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, δεν περιελάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση «η εταιρεία απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται. Η διερεύνηση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί δημοσιοποίησης ή άλλης χρήσης του παρανόμως αποκτηθέντος αρχείου.

Το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων (cyberattacks) παγκοσμίως, αποτελεί καθημερινότητα για όλα τα συστήματα τεχνολογίας εταιρειών, οργανισμών και θεσμών. Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας της εταιρείας αποκρούουν κάθε μήνα πάνω από 500 χιλιάδες κακόβουλες επιθέσεις τρίτων και επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DDoS)».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τουρκική επιθετικότητα

 


Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για την τουρκική επιθετικότητα και τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που θα προηγηθεί της συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Ιδιαίτερο συμβολισμό στις ενέργειες του πρωθυπουργό έχει και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει, το προσεχές Σαββατοκύριακο στον Εβρο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει συνέχεια επαφές και ενημερώνει για τις προκλήσεις της Τουρκίας ξένους ηγέτες, εχθές ενημέρωσε για τις νεότερες τουρκικές προκλήσεις και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές μπροστά στη σειρά προκλητικών δηλώσεων από τουρκικής πλευράς ότι η χώρα μας δεν θα σχολιάζει κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί μία πολιτική που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: την αποδοκιμασία των προκλητικών ενεργειών και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Εχουμε μία παράνομη τουρκική NAVTEX, γι’ αυτό κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας, σε ένα διεθνές πλαίσιο το οποίο ευνοεί τις δικές μας διπλωματικές ενέργειες. Οσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο, θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», διεμήνυσε ο κ. Πέτσας.




ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα 2021- αν και δεν θα έπρεπε

 



Παρά την βαθιά εφετινή ύφεση και την εκτίμηση για βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αργήσει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς «βλέπει» αισθητή μείωση των δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο πάντως έχει συστήσει στην Αθήνα να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την δημοσιονομική ευελιξία που της παρέχεται, στοχεύοντας σε πρωτογενές έλλειμμα 2% και το επόμενο έτος, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία. Για το δημόσιο χρέος προβλέπει ότι θα εκτιναχθεί πάνω από το 205% του ΑΕΠ φέτος για να μειωθεί κοντά στο 200% το 2021 και να συνεχίσει να υποχωρεί έως και το 165,9% του ΑΕΠ το 2025. 

Στην φθινοπωρινή του έκθεση για τις δημοσιονομικές συνθήκες στον πλανήτη (Fiscal Monitor) το Ταμείο υπολογίζει ότι η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο όμως θα μηδενίσει το 2021. Από το 2022 υπολογίζει ότι θα επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, που θα προσεγγίσουν το 2% το 2023, αλλά στη συνέχεια θα περιοριστούν κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ. 

Οι εκτιμήσεις του για το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι οι ακόλουθες: 

2020: –6.0%

2021: 0.0%

2022: 1.4%

2023: 1.9%

2024: 1.7%

2025: 1.5% 

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί φέτος στο 9% του ΑΕΠ για να περιοριστεί δραστικά στο 3% την επόμενη χρονιά και κυμανθεί στα επίπεδα του 1% με 1,5% του ΑΕΠ από το 2022 έως το 2025. Ειδικότερα οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν ως εξής: 

2020 –9.0%

2021 –3.0%

2022 –1.5%

2023 –1.0%

2024 –1.2%

2025 –1.5%

Να θυμίσουμε ότι στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας στις 2 Οκτωβρίου το ΔΝΤ είχε παροτρύνει την κυβέρνηση να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή το 2021 και να αξιοποιήσει την δημοσιονομική ευελιξία στοχεύοντας σε πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών σχεδιάζεται το πρωτογενές έλλειμμα για το 2021 να κυμανθεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ. Η σύστασή του άλλωστε γενικά προς τις κυβερνήσεις είναι να μην αποσύρουν πρόωρα την δημοσιονομική στήριξη. 

Για το κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης (General Government Cyclically Adjusted Balance) οι προβλέψεις είναι οι ακόλουθες:  

2020: –2.0% 

2021: 1.4% 

2022: 0.8% 

2023: –0.3% 

2024:–1.2% 

2025: –1.5%

Οι εκτιμήσεις του για το δημόσιο χρέος είναι οι ακόλουθες: 

2020: 205.2% 

2021: 200.5% 

2022: 187.3% 

2023: 177.0%

2024: 169.7% 

2025: 165.9%

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα κρατικά έσοδα θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021 και θα αυξηθούν ελαφρώς το 2022 και το 2023. Αναμένει από την άλλη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών. Αναλυτικά: 

Έσοδα

2020: 48.3%

2021: 48.3% 

2022: 48.7% 

2023: 48.5% 

2024: 47.1% 

2025: 45.2%

Δαπάνες

2020: 57.3 %

2021: 51.3 %

2022: 50.1 %

2023: 49.5 %

2024: 48.3 %

2025: 46.7 %


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ηλεκτρονικά «μάτια» μέρα-νύχτα στον Έβρο: Το νέο «υπερόπλο» που αποκτά η ΕΛ.ΑΣ. για τον έλεγχο των συνόρων

 



Ένα νέο αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών στον Δίλοφο Εβρου καλύπτει πλέον… 47 χιλιόμετρα των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ το υπόλοιπο μήκος θα καλυφθεί με τη δημιουργία τριών ακόμη αντίστοιχων κέντρων.

Πρόκειται για ένα ακόμη «υπερόπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Μετά το τείχος… ήχου, οι ελληνικές αρχές έχουν στην κατοχή τους και τείχος από… μάτια, που βοηθά στη συντομότερη κίνηση των περιπολιών και περισσότερες αποτροπές μεταναστευτικών ροών. Από την αποτίμηση του περιστατικού της κρίσης που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και έληξε στις 27 Μαρτίου κρίθηκε αναγκαίο από τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας η δρομολόγηση δράσεων για την περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση. Οι κύριες δράσεις είχαν σχέση με τους ανθρώπινους πόρους, είχαν να κάνουν με τη χρήση της τεχνολογίας και με την κατασκευή περαιτέρω τεχνικών εμποδίων.

Στο τριεθνές

Το σύγχρονο αυτοματοποιημένο τηλεπικοινωνιακό κέντρο εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες στο βορειότερο άκρο του Εβρου, εκεί όπου ενώνονται τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας (τριεθνές), στην περιοχή του οικισμού Δίλοφου.

Εκεί η Βουλγαρία τα προηγούμενα χρόνια είχε υψώσει φράκτη μπροστά από το βουλγαροτουρκικό τελωνείο, αποτρέποντας τις ροές από την Τουρκία προς Βουλγαρία. Η Ελλάδα, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχε ροές από το συγκεκριμένο σημείο, δεν είχε θέσει σε προτεραιότητα την αυτοματοποιημένη επιτήρηση.

Μετά τον περασμένο Μάρτιο και την εντατικοποίηση των ελέγχων και των περιπολιών, τα κυκλώματα επέλεξαν να προωθούν τους τελευταίους μήνες μετανάστες από το βορειότερο άκρο του Εβρου.

Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος πλέον, που δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες αυτές περιοχές, έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί. Το αυτοματοποιημένο σύστημα προέκυψε μετά από ενέργειες του ΚΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας) και την προσφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. προς το συγκεκριμένο ίδρυμα. Εγκαταστάθηκε με γρήγορες ενέργειες και αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα επιτήρησης πολλών χιλιομέτρων στο βορειότερο άκρο του Εβρου.

Θερμική απεικόνιση

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα, αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη όπου η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα.

Οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί, ενώ έχουν αποκαλυφθεί «σταθμοί βάσης» και «κρυψώνες» των δουλεμπόρων όπου κρύβουν τις διακινούμενες ομάδες προσφύγων και μεταναστών.

Τη θωράκιση του Εβρου θα έρθουν να ενισχύσουν τους επόμενους μήνες και νέα οχήματα 4×4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Εβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων. Ηδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων MRAP Typhoon GSS-300 της Συνοροφυλακής που παρελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο, περιπολούν σε Καστανιές και παραποτάμια περιοχή σε όλο το μήκος του ποταμού.

«Βλέπουμε και αποτρέπουμε»

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Πασχάλης Συριτούδης αναφέρει πως η ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων θα αυξηθεί με τη δημιουργία άλλων τριών κέντρων ελέγχου συνόρων.

«Θα έχουμε δηλαδή έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα πάρα πολύ ευκρινή και πολύ έγκυρη εικόνα. Η απόσταση που μας ενδιαφέρει σε ό,τι αφορά την τουρκική επικράτεια είναι η απόσταση η οποία γειτνιάζει με τον ποταμό Εβρο από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε να έχουμε, έτσι ώστε όταν βλέπουμε να πλησιάζουν ομάδες παράνομων μεταναστών με σαφή πρόθεση να παραβιάσουν τα σύνορά μας, να έχουμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε έγκαιρα τις δυνάμεις μας ώστε να πραγματοποιήσουν αποτροπή», προσθέτει ο κ. Συριτούδης.

Αναφορικά με τα ηχοβολιστικά συστήματα, επισήμανε πως γίνεται χρήση τους όταν παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στην τουρκική όχθη, και τους αναγκάζει να επιστρέψουν στην τουρκική ενδοχώρα. Ο κ. Συριτούδης τόνισε, επίσης, πως «η στάθμη του Εβρου ποταμού είναι αυτή τη στιγμή πολύ χαμηλή, άρα όλα τα σημεία είναι εν δυνάμει σημεία τα οποία μπορούν να παραβιαστούν, άρα και οι δράσεις μας είναι σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Ο πρόεδρος των συνοροφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας δήλωσε ότι «πλέον οι περιπολίες και η δραστηριότητά μας στο κομμάτι των επιχειρήσεων υποστηρίζονται από εικόνα online για το τι συμβαίνει ακριβώς στην ευρύτερη περιοχή. Αρα τα πληρώματα υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή και καθοδηγούνται μέσα από αυτό το επιχειρησιακό κέντρο, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε οποιαδήποτε παράνομη είσοδο από την ευρύτερη εκεί περιοχή».

Προσέθεσε, επίσης, πως «το σύστημα επιτήρησης των καμερών πλέον λειτουργεί νύχτα-μέρα, που σημαίνει ότι μπορεί να μας δώσει εικόνα πολύ καλύτερη την ημέρα μέσα από τις σύγχρονες κάμερες τις οποίες έχει, αλλά και το βράδυ πάνω από 3,5 χιλιόμετρα, τα οποία γίνονται “μέρα” για εμάς και μπορούμε να βλέπουμε οποιαδήποτε κίνηση υπάρχει σε εκείνο το σημείο».

«Αν είχαμε αυτά τα ηχοβολιστικά συστήματα την περίοδο των Καστανιών τον περασμένο Μάρτιο, δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε τέτοιες ασφυκτικές πιέσεις. Πλέον οι διακινητές που θέλουν να περνάνε σε όλο το μήκος των συνόρων τους μετανάστες, θα βρίσκουν μπροστά τους σειρήνες, φάρους και τα πληρώματα που θα αποτρέπουν αυτή την κίνηση.

Τα ηχοβολιστικά είναι η προέκταση της σειρήνας του περιπολικού που μπορεί να ακουστεί χιλιόμετρα μακριά», τόνισε ο κ. Χαρέλας και συμπλήρωσε: «Οι ροές δεν είναι ούτε αγαθές ούτε οι προθέσεις των μεταναστών είναι μεμονωμένες. Σαφέστατα και είναι καθοδηγούμενες από την απέναντι πλευρά και από τα κυκλώματα τουλάχιστον των διακινητών. Είναι σε όλο το μήκος των συνόρων, σε όλο το μήκος της παραποτάμιας περιοχής και τις αποκρούουμε όπως μπορούμε».


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Συνεχίζουν οι προκλήσεις εμφάνιση και του τουρκικού γεωτρύπανου Kanuni νότια του Καστελόριζου

 


Μετά το Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, άλλο ένα τουρκικό πλοίο, αυτή τη φορά γεωτρύπανο, εμφανίστηκε στην περιοχή μέσα στη νύχτα.

Πρόκειται για το πλοίο «Kanuni», το οποίο, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια αδιαφορώντας για όλους και για όλα.

Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση του δικτάτορα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που «δυναμιτίζει» το κλίμα και απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα επανέναρξης τους διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.






Η Γερμανία δεν ξεχνάει τους Τούρκους συμμάχους του Χίτλερ και συνεχίζει να τους προστατεύει

 



Συμφέροντα εμποδίζουν την Γερμανία να επιβάλει κυρώσεις στον δικτάτορα Ερντογάν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Γερμανία δεν ήταν ποτέ φίλη της Ελλάδας αντίθετα είναι φίλα προσκείμενη στον μοναδικό σύμμαχο του Χιτλερικού καθεστώτος Τουρκία 

Πηγές στην Γερμανία αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, παρότι το θέμα θα συζητηθεί αφού το θέτουν Αθήνα και Λευκωσία.

Η Γερμανία συνεχίζει προκλητικά να λέει ότι παρότι προϋπόθεση για τον διάλογο είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας χθες από την Αθήνα, εξέφρασε τη γερμανική δυσφορία για τις τουρκικές ενέργειες και μάλιστα σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που ζητά το Βερολίνο, είναι αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο.