Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Στην Μύκονο ένα κομμάτι μπακλαβά κοστίζει 25€ και μια μπουγάτσα 40€

 


Υπερτιμημένα, γελοία και υπερβολικά αυτά που συμβαίνουν στην Μύκονο!!

Ξεκάθαρα εδώ έχουμε να κάνουμε με το κιτς σε όλο του το μεγαλείο, το οποίο καλύπτεται από υπερβολικές τιμές, φερετζές για να δείξει ότι δεν είναι γελοίο και κιτς.

Ο μπακλαβάς του Nusret στη Μύκονο, ένας μπακλαβάς απλά, όπως στο καλύτερο ζαχαροπλαστείο της χώρας που το πληρώνεις άντε 4€, με φιστίκι και παγωτό, ο οποίος έρχεται στο τραπέζι και κόβεται περίτεχνα είτε από τον ίδιο τον Τούρκο σεφ είτε από κάποιον υπάλληλο του μαγαζιού σε μικρότερα κομμάτια, άρα είναι και σώου στην τιμή, κοστίζει 25€.


                                                                                       

Αν τώρα κάποιος θελήσει να πάρει τον καλύτερο μπακλαβά του καταστήματος, εκεί η τιμή ανεβαίνει στα 100 ευρώ. Γιατί; Διότι ο Nusret τον ντύνει με ένα βρώσιμο φύλλο χρυσού, εκτοξεύοντας την τιμή του. Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι που το παραγγέλνουν, γιατί απλά το κιτς δεν έχει όρια.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο στο Tik Tok μια Αμερικανή τουρίστρια δημοσίευσε το γλυκό που παρήγγειλε με την παρέα της. Πρόκειται για spring roll airbag με πατισερί βανίλιας, παγωτό κανέλα και ζάχαρη, το οποίο μπορεί να παραγγείλει κανείς σε γνωστό beach bar της Μυκόνου. Με λίγα λόγια, μιλάμε για μια δική τους μπουγάτσα, όπως διαβάζουμε και στον κατάλογο του μαγαζιού. 



Πόσο κοστίζει τώρα στη Μύκονο το πιο διάσημο γλυκό της Θεσσαλονίκης; Όπως έγραψε η ίδια η χρήστης που το ανέβασε, το συγκεκριμένο γλυκό για δύο άτομα κόστισε 40 ευρώ και σίγουρα μας κάνει να μιλάμε για την πιο ακριβή μπουγάτσα της χώρας.



Ο ψεύτης Ερντογάν αμετανόητος πάει στο ΝΑΤΟ, απειλώντας



Με τον φαιδρό και ψεύτη Ερντογάν δεν θα έπρεπε να είχε κανένας καμία συζήτηση, να τον είχαν απομονώσει για να καταλάβει ότι το καραγκιοζιλίκι δεν έχει αντίκρυσμα.

Φεύγοντας για την σύνοδο του ΝΑΤΟ, συνέχισε τα ίδια καραγκιοζιλίκια προκαλώντας.

Ο Τούρκος πρόεδρος αμετανόητος τόνισε πως η πόρτα της χώρας του στην Ελλάδα παραμένει κλειστή, σμειώνοντας πως με αυτή τη στάση «οι Έλληνες θα συμμαζευτούν», ενώ έφτασε ακόμα και στο σημείο να εκβιάσει το ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Η πιο σημαντική δύναμη είναι η Τουρκία. Μπορεί το ΝΑΤΟ να αντέξει να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία; Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει με συνέπεια τη δύναμή της για το ΝΑΤΟ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την ασυμβίβαστη πορεία».

«Δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Είχαμε προγραμματίσει μια υψηλού επιπέδου στρατηγική συνάντηση με την Ελλάδα, την ακύρωσα. Δεν μπορεί να γίνει πια, έχει τελειώσει. Κλείσαμε αυτή την πόρτα. Μετά από αυτό, θα συμμαζευτούν οι ίδιοι (οι Έλληνες)» είπε ο Ερντογάν.

«Η πιο σημαντική δύναμη είναι η Τουρκία. Έχει την πολυτέλεια, μπορεί να αντέξει το ΝΑΤΟ να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία; Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει με συνέπεια τη δύναμή της για το ΝΑΤΟ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την ασυμβίβαστη πορεία» ανέφερε στη συνέχεια ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Τι έκανε το ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όταν χιλιάδες φορτηγά με όπλα δόθηκαν στους τρομοκράτες; Τα φορτηγά ήρθαν από τις ΗΠΑ. Θα το πούμε ξανά στη συνάντησή μας. Πώς είναι δυνατόν να είμαστε δύο χώρες που βρίσκονται δίπλα-δίπλα και μέσα στο ΝΑΤΟ και να τους δίνονται όπλα σε τρομοκράτες; Είπατε πως δίνονται στην Ελλάδα με στόχο τη Ρωσία. Δηλαδή εναντίον ποιου χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα; Τώρα τους ξέρουμε πολύ καλά. Εμείς θα τους φέρουμε στο προσκήνιο. Σε ποιο μέρος κατέφυγε στην Ελλάδα η FETÖ, που επιχείρησε το πραξικόπημα;».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.



7 χρόνια απο το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τα capital controls


 

Εφτά χρόνια έχουν περάσει από το έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έπαιξε με την Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας.

Ποιος δεν θυμάται το διάγγελμα του επικίνδυνου και ακατάλληλου πρώην ευτυχώς πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για δημοψήφισμα το 2015, με την παράλληλη επιβολή των capital controls.

Στις 27 Ιουνίου 2015, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο επικίνδυνος και ακατάλληλος τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμα του, ανακοίνωσε στους Έλληνες πολίτες πως θα γίνει δημοψήφισμα ως απάντηση στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων δανειστών.



Οι τράπεζες έκλεισαν, το χρηματιστήριο έκλεισε, επιβλήθηκαν capital controls. 

Εν τέλει επικράτησε το «ΟΧΙ» με ποσοστό 61,31% και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνοντας την αθλιότητα της και την ανικανότητα της, έκανε το «ΟΧΙ», «ΝΑΙ», με τον Αλέξη Τσίπρα, τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας, να υπογράφει τελικά  το τρίτο Μνημόνιο, που ουσιαστικά είχε απορριφθεί από τους πολίτες.

Ποιος θα ξεχάσει τον Αλέξη Τσίπρα να κοροιδεύει και να εξαπατά τον Ελληνικό λαό λέγοντας «εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη», την εντολή όπως τόνιζε «διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη».

Κλείνοντας δείχνοντας το πόσο φαιδρός είναι, είπε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό:  «δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό και φυσικά επειδή είναι απατεώνας δεν το σεβάστηκε.

Ποιος θα ξεχάσει τις μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ που το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών.

Τα capital controls, επιβλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της 29ης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι τράπεζες προχώρησαν σε αργία έως τις 20 Ιουλίου και το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό ως τις 3 Αυγούστου.




Η επικράτηση του «ΟΧΙ» έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, και μάλιστα τα καραγκιοζιλίκια βγήκαν στο Σύνταγμα και χόρευαν παραδοσιακούς χορούς.

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας παρά το «ΟΧΙ» υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο, λέγοντας ψέματα για ακόμα μία φορά εξαπατώντας τους πάντες και δείχνοντας το πόσο ακατάλληλος και επικίνδυνος είναι για την Ελλάδα.

Ποιος θα ξεχάσει την αθλιότητα του υπόδικου στο ειδικό δικαστήριο σήμερα Νίκου Παππά που είπε : Είναι μια καλή νύχτα, θα ξυπνήσει μια όμορφη μέρα για να αποφασίσει ο λαός αν αυτή η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Θα ξημερώσει μία πολύ όμορφη μέρα.Καλώ τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.Οποίος παίζει με ακραία σενάρια έχει ιστορική ευθύνη.Να μην παίζουν με  τις καταθέσεις και την ψυχραιμία των πολιτών.Η πρόταση είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και το μέλλον της ανάπτυξης της Ελλάδας.Η Ευρώπη μπορεί να βρει τη λύση χωρίς το ΔΝΤ.

Από τις πρώτες μέρες μετά το δημοψήφισμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπατούσαν και κορόιδευαν τους πολίτες λέγοντας ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί ήταν παρένθεση, μια μικρή ανωμαλία που γρήγορα θα διορθωνόταν. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι στις αρχές 2016 θα υπάρξει άρση των capital controls. Λίγο μετά (20/12/15) μιλώντας στους Financial Times ξεφτιλιζόταν όπως κάνει πάντα, και εμφανιζόταν σίγουρος ότι η χώρα θα πάρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο του 2016. Κατόπιν, τον Μάρτιο 2016, υποσχόταν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016 τα capital controls θα τερματίζονταν.

Οι επιπτώσεις του εγκλήματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 

Η μειωμένη ρευστότητα, το αυξημένο κόστος, αλλά και η γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονταν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών. 

Οι επιπτώσεις αυτές αποτελούσαν καθημερινό βαρίδι για τις επιχειρήσεις. 

Oι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δισ. ευρώ σε 21,9 δισ. και οι εισαγωγές από 47,1 σε 36,4 δισ. ευρώ σε μια διετία. 

Επλήγησαν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Πολλαπλσιάστηκαν τα λουκέτα, έχασαν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι, εξαϋλώθηκε η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισ. ευρώ), υπέστησαν ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και επωμίστηκαν μεγάλο βάρος οι φορολογούμενοι, μειώθηκαν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, δέχθηκε πλήγμα το Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ά.



Μητσοτάκης: Το 2015 πληρώσαμε βαρύ τίμημα

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της άρσης του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο και η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Kαι βρισκόμαστε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμού, κλίματος που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας», σημείωσε κατά την έναρξη της συνάντησης η κα Vestager.

«Αυτό επετεύχθη -ήμουν παρούσα και το παρακολούθησα από πρώτο χέρι- και μάλιστα τότε πολλοί αμφισβητούσαν κατά πόσον αυτό ήταν εφικτό, αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όταν τελικά έρχεται η επιτυχία έχει “πολλούς πατέρες”. Πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιηθεί αυτό», συνέχισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ενώ επισήμανε τη μεγάλη σημασία των θυσιών των Ελλήνων πολιτών.

«Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν εκείνη την χρονιά. Αλλά πιστεύω πως κάνετε καλά που επισημαίνετε ότι η ελληνική κοινωνία αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτική. Επίσης, αποδείξαμε πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα φροντίσαμε η ανάπτυξη να είναι συμπεριληπτική, να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, ότι η ανάπτυξη είναι ψηφιακά έξυπνη και περιβαλλοντικά βιώσιμη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν επίσης την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης με δεδομένες τις προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και την πρόοδο στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ταχεία ανάπτυξη του ψηφιακού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς και στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του «Ελλάδα 2.0».

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης τις προτάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τις τιμές ενέργειας και την καλύτερη λειτουργία των αγορών.

Η Margrethe Vestager ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα θέματα αρμοδιότητάς της.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πάρης Βλαχάκης και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος.




Ολόκληρος ο διάλογος του Πρωθυπουργού με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω. Υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να πω ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο ως χώρα από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε. Όπως γνωρίζετε, το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας θα λήξει τον Αύγουστο. Όλοι δουλέψαμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πολύ οδυνηρό κεφάλαιο για τη χώρα, που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, έφτασε στο τέλος του.

Πιστεύω επίσης ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε διάφορα θέματα του πεδίου των ενδιαφερόντων σας και θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά, αλλά και τις υπηρεσίες σας. Θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ καλή και ειλικρινή συνεργασία. Αλλά και όσον αφορά την ψηφιοποίηση, που ξέρω ότι είναι το μεγάλο σας πάθος, πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολλά στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα.

Χρησιμοποιήσαμε τον Covid ως «επιταχυντή» για να προωθήσουμε σημαντικά τις ψηφιακές υπηρεσίες, με πρωτοφανή ρυθμό, αλλά φυσικά απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη όσον αφορά τις ψηφιακές υποδομές. Ξέρω ότι είχατε επίσης μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και προσβλέπουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για να προωθήσουμε περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Και φυσικά, θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ για την ηγεσία σας αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στον ψηφιακό τομέα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πρωτοποριακό ρυθμιστικό καθεστώς δημόσιας πολιτικής που ξεκινάει από την Ευρώπη. Όταν μιλάμε για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, με όλα τα οφέλη που προκύπτουν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή. Τα προσωπικά μου συγχαρητήρια για την ανεξάντλητη ενέργεια με την οποία επενδύετε σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα.

Margrethe Vestager: Σας ευχαριστώ πολύ. Εκτιμώ πολύ που το λέτε αυτό, γιατί όλα εξαρτώνται από την ομαδική δουλειά. Πολλοί άνθρωποι αφοσιώθηκαν στον ψηφιακό τομέα για να πραγματοποιηθεί αυτή η δουλειά τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει, πιστεύω, και για όλη την βοήθεια που χρειαζόταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ομάδα εργάζεται 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα και πιστεύω ότι συνεργάζεται πολύ καλά με τους συναδέλφους μας εδώ στην Ελλάδα. Άρα, η υλοποίηση του στόχου οφείλεται στη δουλειά των ομάδων.

Είναι λίγο-πολύ μια επίσκεψη για να σας συγχαρούμε γιατί αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Kαι βρισκόμαστε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμού, κλίματος που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Αυτό επετεύχθη -ήμουν παρούσα και το παρακολούθησα από πρώτο χέρι- και μάλιστα τότε πολλοί αμφισβητούσαν κατά πόσον αυτό ήταν εφικτό, αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όταν τελικά έρχεται η επιτυχία έχει «πολλούς πατέρες». Πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιηθεί αυτό. Δεν θα πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε τον πόνο και τις θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι να φτάσουμε εδώ, γιατί ήταν πράγματι μια επώδυνη διαδικασία.

Είναι επώδυνο να διορθωθεί μια οικονομική πορεία που ήταν τόσο λανθασμένη. Πιστεύω πως από αυτή την οπτική, αυτό δηλώνει κάτι πολύ σημαντικό και για την ελληνική κοινωνία. Αλλά γνωρίζετε πώς λειτουργεί η ειδησεογραφία. Τα καλά νέα βρίσκονται στην τέταρτη σελίδα, ενώ τα άσχημα νέα γίνονται πρωτοσέλιδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για επιλογές που έγιναν εκείνη τη χρονιά.

Αλλά πιστεύω πως κάνετε καλά που επισημαίνετε ότι η ελληνική κοινωνία αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτική. Αποδείξαμε επίσης πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα φροντίσαμε η ανάπτυξη να είναι συμπεριληπτική, να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, ότι η ανάπτυξη είναι ψηφιακά έξυπνη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Ο στόχος μας, που είναι και προσωπικός μου στόχος, πάντα ήταν να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Θέλουμε ανάπτυξη που να προέρχεται από επενδύσεις, από την καινοτομία κι όχι από την κατανάλωση που τροφοδοτείται από το χρέος. Επομένως, έχουμε απόλυτη επίγνωση του γεγονότος πως ό,τι και να κάνουμε σε επίπεδο δημόσιας παρέμβασης θα πρέπει να αξιολογείται στο πλαίσιο των περιορισμών της δημοσιονομικής πολιτικής.

Και γι’ αυτό καταφέραμε, πιστεύω, να εφαρμόσουμε στοχευμένα μέτρα στήριξης και μετά την πανδημία, μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με έξυπνο τρόπο.

Αλλά ξέρετε κάτι; Αν δεν είχαμε προχωρήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν θα ήμασταν σε θέση να το πετύχουμε. Είμαι βέβαιος πως αυτή την στιγμή υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δεν μπορούν να προσφέρουν στοχευμένη βοήθεια γιατί απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων. Εμείς, για παράδειγμα, όταν θέλουμε να υιοθετήσουμε μια στοχευμένη προσέγγιση είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Πριν τρία χρόνια δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Θα έπρεπε να βασιστούμε σε οριζόντια μέτρα, τα οποία γνωρίζουμε πως δεν είναι αποτελεσματικά.



Αναβαθμίζονται και τα 38 - F16 Block 50

 



Την αναβάθμιση των F16 Block 50 σε F56 block 52 ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής.

Eγκρίθηκαν συνολικά 12 προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων η συντήρηση των C130, η απόκτηση 50 αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoo, η απόκτηση 40 πυραύλων RGM, η προμήθεια συσσωρευτών μάχης αλλά και ατομικών διόπτρων παθητικού τύπου.

Υπέρ των προγραμμάτων ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ (εκτός των F16 και των C130) και η Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. 



Η Ελλάδα απαντά στην πρόκληση των Ρώσων να απελάσουν 8 Έλληνες διπλωμάτες

 


Κλιμακώνεται η ρωσική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας με τη χθεσινή απαράδεκτη και γελοία απόφαση της Μόσχας να απελάσει οκτώ διπλωμάτες μας, μεταξύ αυτών και τον γενικό πρόξενο της χώρας μας στη Μόσχα, Νικόλαο Κρίκο. 

Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση και δυναμική 

Αναφορικά με τους οκτώ Ελληνες που απελαύνονται, οι επτά είναι διπλωμάτες και ένας διοικητικός υπάλληλος και πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.

Οι οκτώ διπλωμάτες μας που καλούνται να αποχωρήσουν είναι οι: Νικόλαος Κρίκος, γενικός πρόξενος στη Μόσχα, Ευαγγελία Καλαιτζή, πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, Σταύρος Βενιζέλος, σύμβουλος πρεσβευτή, Νικόλαος Σαπουντζής, σύμβουλος πρεσβείας, Ευάγγελος Πελεκάνος, σύμβουλος πρεσβείας, Ανδρέας Γκοτσίνας, σύμβουλος πρεσβείας, Αθανάσιος-Αλέξανδρος Καυκαλίδης, γραμματέας πρεσβείας, και ένας διοικητικός υπάλληλος της πρεσβείας.

Ανακοίνωση  

Αναφορικά με την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ διπλωματικών στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του γενικού προξένου Μόσχας ως «personae non gratae» (27.06.2022):

Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του γενικού προξενείου στη Μόσχα ως «personae non gratae».

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και το υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Εξυπακούεται ότι η πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεσή τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.




Θράσος Μεντβέντεφ: Θα ξεσπάσει «Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» εάν το NATO κινηθεί εναντίον της Κριμαίας

 



Οποιαδήποτε κίνηση κράτους-μέλους του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εναντίον της Κριμαίας θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία και θα μπορούσε να οδηγήσει «στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», διεμήνυσε ο προκλητικός και θρασύς πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Για εμάς, η Κριμαία είναι τμήμα της Ρωσίας. Κι αυτό σημαίνει για πάντα. Οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης στην Κριμαία είναι κήρυξη πολέμου εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Αργκουμέντι ι Φάκτι (Аргументы и Факты, «Επιχειρήματα και γεγονότα»).

«Κι αν αυτό γίνει από οποιοδήποτε κράτος-μέλος του NATO, αυτό θα σημάνει πόλεμο με ολόκληρη τη βορειοατλαντική συμμαχία· τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την απόλυτη καταστροφή», πρόσθεσε.

Ο κ. Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε επίσης πως εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο NATO, η Μόσχα θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της κι είναι «έτοιμη για μέτρα αντιποίνων», που μπορεί να συμπεριλάβουν την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων Ισκαντέρ «στο κατώφλι τους».



Οι ΡώSSοι δολοφόνοι του δικτάτορα Πούτιν κτύπησαν εμπορικό κέντρο γεμάτο αθώους πολίτες

 


Δεν έχουν τέλος τα εγκλήματα πολέμου από τους ΡώSSους κατακτητές στην Ουκρανία.

Ρωσικός πύραυλος έπληξε κατάμεστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας, που τυλίχθηκε στις φλόγες μετά την επίθεση. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Πολτάβα.

Στο κτήριο βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης περισσότεροι από 1.000 πολίτες, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ανήρτησε στο Telegram βίντεο από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτήριο.

H πυρκαγιά έχει πλέον κατασβεστεί και μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος δέκα ατόμων και ο τραυματισμός τουλάχιστον 40, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, Ντίμτρι Λουνίν, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.






«Χτύπησαν» με drone μηχανάκι στη Συρία στο οποίο επέβαινε «ηγέτης» οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα


 

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πλήγμα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας με στόχο ανώτερο στέλεχος εξτρεμιστικής οργάνωσης που ανήκει στην Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.



Το πλήγμα είχε στόχο τον Αμπού Χάμζα αλ Γιεμένι, «ανώτερο ηγέτη» της Χούρας αντ Ντιν, οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα, καθώς κινείτο μόνος με μοτοσικλέτα, κατά το δελτίο Τύπου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.



Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το πλήγμα δεν προκάλεσε απώλειες στις τάξεις των αμάχων.





Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παύλου Μπακογιάννη - Συγκίνηση για την Ντόρα

 



Η προτομή του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη κοσμεί από σήμερα το Άλσος που φέρει το όνομά του στο Παλαιό Ψυχικό.



Τα αποκαλυπτήρια έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού.



Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ισίδωρος Κούβελος και τα δύο παιδιά του, ο Κώστας Μπακογιάννης και η Αλεξία Μπακογιάννη.

Την τελετή «άνοιξε» ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, ο οποίος τόνισε για την προτομή: «Είναι μία συμβολική πράξη, για έναν άνθρωπο σύμβολο της Δημοκρατίας και της εθνικής συμφιλίωσης. Αποτίουμε φόρο τιμής, σ' έναν πολιτικό, που σημάδεψε την εποχή του με τους αγώνες του και τις ιδέες του».



Ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία για τους δολοφόνους της Ραφήνας


 

Στον Εισαγγελέα οι δύο Αλβανοί δολοφόνοι για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου 42χρονου σε μπαρ της Ραφήνας, για την σειρά στην τουαλέτα.

Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των δύο δολοφόνων για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 42χρονου άνδρα το βράδυ του Σαββάτου σε νυχτερινό κέντρο στην Ραφήνα.

Εναντίον τους ο Εισαγγελέας Ποινικής δίωξης απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία.

Οι κατηγορούμενοι, Αλβανοί ο ένας με ελληνική υπηκοότητα, οδηγήθηκαν σε ανακριτή από τον οποίο θα ζητήσουν προθεσμία για την απολογία τους.





Έπεσαν δεμένοι με χειροπέδες στην θάλασσα

 



Ο οδηγός του μαύρου οχήματος, στο οποίο επέβαινε και μία γυναίκα κινούνταν κανονικά στον παραλιακό δρόμο όταν ξαφνικά έριξε το όχημα στη θάλασσα.

Θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στoν αλιευτικό λιμένα Νέων Επιβατών, στην ανατολική Θεσσαλονίκη με ένα ζευγάρι που ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα έχοντας δεμένα τα χέρια τους με χειροπέδες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τα άτομα, που φέρεται να κατάγονται από την περιοχή του Κιλκίς, είχαν δεμένα τα χέρια στο τιμόνι με τις χεροπέδες. Ο άνδρας ήταν περίπου 50 ετών, ενώ η γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο άνδρας που οδηγούσε το αυτοκίνητο είχε δεμένα τα χέρια του σε αυτό με χειροπέδες, ενώ τα δύο άτομα ήταν δεμένα με συρματόσχοινο από τη μέση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο οδηγός του μαύρου οχήματος, στο οποίο επέβαινε και μία γυναίκα κινούνταν κανονικά στον παραλιακό δρόμο των Νέων Επιβατών, όταν έκανε έναν απότομο ελιγμό στην προβλήτα και έριξε το όχημα στη θάλασσα. Στο σημείο εκείνο το βάθος του νερού ξεπερνάει τα τέσσερα μέτρα.

Αμέσως οι σερβοτόροι από παρακείμενες ταβέρνες αλλά και πελάτες έτρεξαν προς την προβλήτα αλλά το ΙΧ είχε πέσει στον βυθό. Άμεσα ειδοποίησαν στις αρχές, οι οποίες και απέκλεισαν την περιοχή.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με δύτες βούτηξαν στη θάλασσα και απεγκλώβισαν το ζευγάρι, που παρέμεινε για περίπου δύο ώρες στη θάλασσα και εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ όταν βγήκαν έξω διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκροί.

Στο σημείο έσπευσε περιπολικό σκάφος, αλλά και όχημα του Λιμενικού Σώματος, ενώ επί τόπου βρέθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Όχημα της Πυροσβεστικής συνέδραμε στην επιχείρηση. Επί τόπου βρίσκεται και γερανός για να ανασύρει το όχημα από τον βυθό.

Στο σημείο μετέβη ιατροδικαστής για να κάνει αυτοψία και να επιληφθεί της υπόθεσης.

Την προανάκριση έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.




Ισμήνης Μπαλαλέ - Θανάσης Μυλωνάς

voria.gr



Εγκρίθηκε από την ΕΕ το μεγαλύτερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027»

 



Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο στην ΕΕ Πρόγραμμα με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27. Πρόκειται, ταυτόχρονα, για το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 4,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) και το υπόλοιπο αποτελεί εθνική συμμετοχή.

Καίριος στόχος είναι να συνεισφέρει καθοριστικά τα επόμενα χρόνια στη μείωση της ανεργίας και κυρίως των νέων, γυναικών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων από τον σχολικό/ μαθητικό/ φοιτητικό πληθυσμό.

Το νέο Πρόγραμμα δίνει έμφαση σε δράσεις ειδικά για τους νέους έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, με προϋπολογισμό της τάξης του 1 δις ευρώ.

Ενδεικτικές δράσεις του Προγράμματος:

Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των γονέων-κηδεμόνων στην αγορά εργασίας, τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος και την πρόσβαση όλων των μαθητών σε ένα δωρεάν και ποιοτικό σχολικό πρόγραμμα με ίσες ευκαιρίες μάθησης. (Η δράση θα ξεκινήσει με πιλοτική εφαρμογή, αρχικά σε σχολεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης).

Ανοιχτού τύπου προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες (ΔΥΠΑ)

Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων και Δημογραφικής πολιτικής

Υποστήριξη Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

'Νταντάδες' της γειτονιάς (πλήρης ανάπτυξη της πιλοτικής εφαρμογής)

Συμπεριληπτική εκπαίδευση για μαθητές με αναπηρία: προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στην κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης της ενταξιακής εκπαίδευσης

Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας με στόχο την ενίσχυση της ενταξιακής τους διαδικασίας

Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή, και γαλάζια οικονομία και σε τομείς υψηλής αναπτυξιακής αιχμής

Λειτουργία Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης & Σταδιοδρομίας - ΓΕΑΣ

Ενίσχυση Μαθητείας νέων έως 29 ετών (μεταλυκειακό έτος ΕΠΑΛ)

Ανοιχτό Πρόγραμμα Πρώτης ένταξης νέων 18-29 ετών στην αγορά εργασίας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (Α΄ ένσημο).




Σε πλήρη εξέλιξη το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ελάφρυνση των καταναλωτών έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει από την αρχή -και επανέλαβε άλλη μια φορά στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- ότι η έκρηξη των ανατιμήσεων αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Διακρίνοντας, ωστόσο, την ευρωπαϊκή δυστοκία εξήγγειλε και έθεσε σε εφαρμογή Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Το σχέδιο αυτό  βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και κορυφώνεται τον Ιούλιο με ρυθμίσεις που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα διευρύνεται και αυξάνεται η στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Συγκεκριμένα:

Υπάρχει ήδη, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, σημαντική ενίσχυση και γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Άνοιξε η πλατφόρμα Power Pass και άρχισε η υποβολή αιτήσεων από τους οικιακούς καταναλωτές πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατέβαλαν με τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν  από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και την 31η Μαΐου 2022, επιστροφή που θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την επιβάρυνση που έχει κάθε καταναλωτής.

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και περιορίζουν τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 70% έως 90%.

Ψηφίστηκε  διάταξη  με την οποία επιβάλλεται έκτακτη φορολόγηση με ποσοστό 90% στους ηλεκτροπαραγωγούς, για την αυξημένη κερδοφορία (μικτό περιθώριο) της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, τα έσοδα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των καταναλωτών.

Μπήκε, παράλληλα, σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την αντικατάσταση έως και τριών ηλεκτροβόρων συσκευών (κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών) με επιχορήγηση που κυμαίνεται από το 30 έως το 50% του κόστους ανά συσκευή και μπορεί να φτάνει από τα 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ για μια συσκευή και τα 1.845 ευρώ για τις 3 συσκευές.

Πέρα από τη στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στο ρεύμα μπαίνει σε εφαρμογή νέα παρέμβαση που αφορά στην επιδότηση της βενζίνης για  τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο ύψους 80 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 60 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στην ηπειρωτική χώρα. Στα νησιά φτάνει τα 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για τα δίτροχα.




Θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες:

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας, καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Εκφράζει την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνει πρόσκληση προς την Τουρκία με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Έχω πει ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να μπορούμε να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Εάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις.

Η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας ως προς τα ζητήματα που αφορούν την αγορά ενέργειας, είναι εξαιρετικά σύνθετη, γιατί κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αρκεί μία χώρα για να μπλοκάρει μία ευρωπαϊκή απόφαση. Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε στην πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ως μία πιθανή επιλογή. Αλλά θα στρέψουμε ταυτόχρονα την προσοχή μας στο πώς θα αποσυνδέσουμε την αγορά και τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Έχουμε υποχρέωση να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Και πράγματι, το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη θα ήταν μια πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Η χώρα μας είναι έτοιμη, οφείλει να είναι έτοιμη, και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί. Διότι είναι και κάτι το οποίο θα είχε πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και για τη Ρωσία.

Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως το έχει κάνει τους τελευταίους μήνες με μια σειρά από παρεμβάσεις, είτε αφορούν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είτε τα καύσιμα, είτε τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από προγράμματα  αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.

Δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Η κάθε χώρα με τον τρόπο της σύμφωνα με τις επιλογές που κάνει, στηρίζει  την κοινωνία της απέναντι σε μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών. Θυμίζω  ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι πάρα πολύ σημαντικά, ειδικά στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε σε θέση να τα πάρουμε ακριβώς επειδή έχουμε επαναφέρει τη δημοσιονομική ισορροπία. Και επειδή είχαμε μια απόδοση της οικονομίας μας η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες. Όσο πιο πολύ αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία τόσο περισσότερα περιθώρια στήριξης έχουμε.

Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Για αυτό ακριβώς θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας πρωτίστως σε αυτούς. Γι’ αυτό και δεν υλοποιούμε οριζόντια μέτρα τα οποία θα είχαν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα.